Keresés

Részletes keresés

Elminster Aumar Creative Commons License 2023.10.01 0 0 1289

"D'Alembert elve értelmében a mozgó testre ható erők a tehetetlenségi erővel együtt egyensúlyban vannak."

Ha, és amennyiben a mozgó testhez rögzített vonatkoztatási rendszerben írjuk fel a mechanikát.

De ezt már @újszuper is leírta: ugyan ez tautológia, de a mozgó test önmagához rögzített vonatkoztatási rendszerben nyugalomban van. Hogy lehet nyugalomban Newton illuminátus nagymester "mechanika" nevű Nagy Varázslata szerint? Hát úgy, hogy amikor egy gyorsuló rendszerben vizsgáljuk a mechanikát, akkor a rendszer rögzítési pontját adó fizikai objektumára ható fizikailag fellépő erőkkel szemben léteznek pontosan egyensúlyt tartó virtuális erők, ún. "inerciaerők". Gyengébbek kedvéért: ha a Föld keringését a Naphoz rögzített vonatkoztatási rendszerben írjuk fel, akkor a Földre egyszem centripetális erő hat, a Nap-Föld gravitációs vonzás. Ha a Földhöz rögzített vonatkoztatási rendszerben írjuk fel pontosan ugyanezt a helyzetet, akkor a Földre KETTŐ erő hat: egy valós (gravitáció) és egy virtuális (centrifugális erő) amik egymást kiegyenlítve azt okozzák, hogy ebben a felírásban a Földre nettó nulla erő hat, azaz nyugalomban van. Mondom: tautológia, amihez rögzítjük a vonatkoztatási rendszert, az a dolog ebben a felírásban nyugalomban lesz.

Előzmény: Törölt nick (1288)
Törölt nick Creative Commons License 2023.10.01 0 0 1288

D'Alembert elve értelmében a mozgó testre ható erők a tehetetlenségi erővel együtt egyensúlyban vannak. Ezt az egyensúlyi állapotot a statikai egyensúlytól megkülönböztetve kinetikai egyensúlynak nevezzük.

Előzmény: újszuper (1275)
Törölt nick Creative Commons License 2023.10.01 0 0 1287

Mellesleg a tudomány nevű (kevésbé ellasztikus) gumiszobában vitát folytatunk a forgásról.

Faraday paradoxon.

Mi van, ha egy forgó vonatkoztatási rendszerben végezzük el H. Károly leghíresebb kísérletét?

Volt neki egy körhintára szerelt szobája a csodák palotájában.

Be kellene ülni oda a bemutató eszközével.

Előzmény: -verkli- (1286)
-verkli- Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1286

"Úgy látom, hogy nem is akarod érteni.

Nincs olyan, hogy kötött forgás. A Hold nem kötötten forog, hanem nem forog.

Mit nem értesz ezen? "

Inkább kötött keringés, de mindegy.

Azt nem értem, hogy mi áll a kinyilatkoztatásod mögött. Amiket felhoztál mellette, azokat rendre cáfoltam. Meg sem kísérelted a cáfolatokat figyelembe venni, nem foglalkoztál velük. Semmi más nincs a kezedben, mint maga az állítás. Amely állítás ráadásul ellentmond a tapasztalati tényeknek.

Nekem kábé eddig tartott az érdeklődésem. Semmiféle intellektuális kihívás nincs abban, hogy az állításod makacs ismétlelgetéséhez, és a tények általad való ignorálásához asszisztáljak. Ha van viszontválaszod, azt elolvasom, de részemről ennyi volt.

Előzmény: szuperfizikus (1270)
újszuper Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1285

"A természetben egyenesvonalú egyenletes mozgás nem létezik. 

Ez csak elméleti közelítés kis távolságon. A holdak, a bolygók, a csillagok mind-mind keringő mozgást végeznek a valóságban. Egyik sem mozog egyenes vonalon és egyenletesen."

Szóval akkor szerinted Newton azt mondja, hogy a bolygókra ható erők kinullázzák egymást. Eredő erőhatás nélkül maradva, azért keringenek mégis, mert ez a keringés nagyon nagy sugarú, s így kis távolságban megfigyelve, majdnem egyenes, emiatt az I. törvény hatálya alá tartozik.

Szóval akkor szerinted Newton a bolygómozgást egyenesvonalú mozgással közelíti?

Gratulálok!

Sikerült a jeleséget megszabadítanod pont a lényegétől, a gravitációs erőtől.

Persze aki nem csak magáról állítja, hogy "Én értem (Newton törvényeit)"

hanem valóban érti, az tudja, hogy a bolygókra ható erők eredője egyáltalán nem nulla.

Az maga a gravitációs erő!

És semmiféle centrifugális erő hat rá.

Arról csak a bolygóhoz kötött (s ezért gyorsuló) vonatkoztatási rendszerben lehet beszélni.

Akkor se valódi forrásos erőként, hanem csak elképzelt virtuális eszközként.

S abban a rendszerben a bolygó természetesen nem gyorsul, sőt még csak nem is mozog. Ezért nulla a ráható erők eredője.

Csak te még ebben a pofonegyszerű klasszikus fizikai témakörben is reménytelenül el vagy tévedve.

Előzmény: szuperfizikus (1277)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1284

Az bizony könnyen lehetséges, hogy az elmúlt négyszáz évben te vagy az első, aki megértette a Newton-törvényeket.

Lett is belőle bohócfizika :D

Előzmény: szuperfizikus (1283)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1283

Van aki érti, van aki nem. 

Én értem. 

Fat old Sun Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1281

Newton

Előzmény: Fat old Sun (1280)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1280

Na, helyben vagyunk. A bohócfizika forradalma elsöpörte Neton törvényeit is.

szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1279

Valóban vannak problémák Newton törvényeivel. Már rögtön az elsővel is. 

Az első törvény azt mondja ki, hogy "minden test megtartja nyugalmi állapotát, vagy egyenesvonalú egyenletes mozgását, amíg valamilyen erő a mozgása megváltoztatására nem kényszeríti."

Ezzel több probléma is van.

1. A mai fizika szerint nincs "nyugalom" mert a mozgás relatív

2. Egyenesvonalú mozgás sincs, mert a pálya alakja is relatív

3. Egyenesvonalú egyenletes mozgás nincs a természetben

4. Ez a törvény csakis "inerciarendszerben" lenne igaz, olyan pedig szintén nincs a természetben. (Einstein: "nem ismerünk olyan eljárást, amellyel inerciarendszert találhatnánk".)

Szóval itt is vannak problémák. 

De ezt nem értheti meg az, aki a hivatalos fizikaanyagon nőtt fel, és soha nem gondolkodott el rajta. 

újszuper Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1278

Ez csak terelés.

A lényeg:

Szerinted a Newton II. törvény azt mondja, hogy azért keringenek, mert a rájuk ható erők eredője nulla?

Előzmény: szuperfizikus (1277)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1277

A természetben egyenesvonalú egyenletes mozgás nem létezik. 

Ez csak elméleti közelítés kis távolságon. 

A holdak, a bolygók, a csillagok mind-mind keringő mozgást végeznek a valóságban. 

Egyik sem mozog egyenes vonalon és egyenletesen. 

újszuper Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1276

szuperfizikus:

"Ha csak a gravitáció létezne, akkor a Hold rázuhanna a Földre.

Ha csak a keringésből származó centrifugális erő létezne, akkor a Hold elszökne a Földtől. 

A kettő egyensúlyban van, ezért marad a Hold földkörüli pályán."

Előzmény: újszuper (1275)
újszuper Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1275

A tanulás és a megértés az ami hatékony.

Nálad ez hiányzik.

Ezért nem érted még azt se, mit mondanak a Newton törvények.

"Mit mondanak?"

Nem azt, amit te képzelsz:

Pl. hogy a Hold azért mozog körpályán, mert a rá ható erők (a gravitációs és a centrifugális) eredője nulla.

Newton azt mondja, hogy ha az erők eredője nulla, akkor a mozgás egyenesvonalú és egyenletes sebességű.

Előzmény: szuperfizikus (1274)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1274

A mantrázás igenis hatékony. Nektek is addig mondogatták a "kötött forgást", hogy végül elhittétek. 

Ez jól mutatja, hogy mennyire hatékony az ismételgetés. Ti vagytok erre a legjobb példa. 

Előzmény: Fat old Sun (1271)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.30 0 0 1273

A "kötött forgás" csak egy kifejezés, ami nem magyarázza meg a jelenséget. Csak nevet adtak a gyereknek, de nincs mögötte értelmes logikus magyarázat. 

Az egyszerű emberek mégis elfogadják, mert mindenütt ez hallják, és így elhiszik, ha nem is értik. 

Ezért mondom el én is többször, hogy a Hold valójában nem forog. Az igazságot is többször el kell mondani, mert a hazugságokat is sokszor ismételgetik. 

Előzmény: gyongyom bokretam (1272)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1272

Nincs olyan, hogy kötött forgás. Ez nem újdonság. A szuperfizikus szerint semmi nincs.

Fat old Sun Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1271

A Hold nem kötötten forog, hanem nem forog.

Ha kitartóan mantrázol egy hülyeséget, attól nem lesz kevésbé hülyeség.

szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1270

Úgy látom, hogy nem is akarod érteni.

Nincs olyan, hogy kötött forgás. A Hold nem kötötten forog, hanem nem forog.

Mit nem értesz ezen? 

Előzmény: -verkli- (1269)
-verkli- Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1269

"Ez azért nem jó érv, mert a geostacionárius műhold szándékosan van úgy beállítva, hogy együtt forogjon a Földdel. De egyetlen természetes égitest sem viselkedik így."

Ezt nem igazán értem. Ezzel azt akarod mondani, hogy a természetes égitestek nem mesterségesek? Ok. Elfogadom. Na és?

Ettől még ha egy égitest állni látszik az égbolthoz képest, abból nem következik, hogy a megfigyelő ne foroghatna egy tengely körül. Hiszen amikor a "szándékosan úgy beállított" égitest állni látszik, és a megfigyelő pedig forog egy tengely körül - akkor az égitest állni látszódása nem zárta ki a megfigyelő forgását. A "kritikád" elfelejtett foglalkozni azzal az állításommal, amit megkísérelt kritizálni.

/Egyébként a "természetes" égitestekre bizonyos körülmények között igencsak jellemző a kötött keringés. A Naprendszer holdjainak jó része kötött keringésű. Például a Jupiter Galilei-holdjai kötött keringésűek, azaz együtt forognak a Jupiterrel, és mindig azonos oldalukat mutatják a Jupiter felé. Az e holdakon álló megfigyelő mindig azonos helyen látja a Jupitert; hasonlóan ahhoz, mintha a Holdon állva nézné a Földet. A Plutó-Charon rendszer is kötött keringésű, sőt, ott mindkét égitest fogása kötött. Vagyis a "De egyetlen természetes égitest sem viselkedik így." állításodra fejből fel tudtam sorolni hat ellenpéldát, amely szerint a természetes égitestek "úgy" viselkednek. (7. a Hold.) /

"Szerintem a Holdnak nincs egyenlítője, mert nem forog. Tehát ez nem közös."

Nem sokat nyom a latban, hogy "szerinted" mi van, vagy mi nincs. Röpke beszélgetésünk alatt már megdőlt a szerintemeid közül néhány. Ez nem személyes ügy, csak indifferens, hogy szerinted hogy vannak a dolgok; amikor a véleményed ellentmond a megfigyeléseknek vagy a logikának. 

/Félkövérrel kiemeltem néhányat:

- "A Földről nézve látszólag az égbolt 24 óránként megfordul a Föld körül, az össze égitesttel együtt. Nincs kivétel, mert a látszólagos mozgásukat a Föld valóságos tengelyforgása okozza." - Busted -

- "De egyetlen természetes égitest sem viselkedik így."  - Busted -

- "A műhold nem égitest." - Busted -/

Igazából már nem is tudom, hogy mit állítasz, mert a tételed sarokpontjai eltűntek a süllyesztőben.

A többi rész nagyon zavaros nekem. Értelmetlen, mert mindig úgy viselkedik? Sorozatos véletlen, mert szabályszerű?

Előzmény: szuperfizikus (1256)
gépírás Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1268

sosem jártam ott, semmi okom rá.

párszor néztem a műsoraikat, neked való

hajrá

Előzmény: szuperfizikus (1267)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1267

Neked bejött?

Előzmény: gépírás (1266)
gépírás Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1266

szuperfizikus, hallgass a jótanácsra:

jelentkezz be egy szobatv-stúdióba (fix-tv és társai)

sztár leszel

Előzmény: szuperfizikus (1265)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1265

Mi mi?

Előzmény: gépírás (1264)
gépírás Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1264

mi ?

Előzmény: szuperfizikus (1263)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1263

Neked lehet hogy az. 

Előzmény: gépírás (1262)
gépírás Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1262

nincs itt semmi véletlen

ennyi erővel az is véletlen, hogy a lejtőn lefelé gurul a golyó

te szerencsétlen

Előzmény: szuperfizikus (1258)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1261

Ezt nem merted a másik nickeden leírni? :D :D :D

Előzmény: destrukt (1260)
destrukt Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1260

Te mihez értesz? A FoS fizikához?

Előzmény: Fat old Sun (1259)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.09.29 0 0 1259

A bohócfizika szerint biztosan, de ahhoz nem értek.

Előzmény: szuperfizikus (1258)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!