Megvan a 7. könyv címe!
Az is biztos, hogy 2007-ben megjelenik!
Csupa jó hír így Karácsony előtt :-).
Kezdődjön hát a visszaszámlálás, legyen ez a "hivatalos" HP7 topic!
Az egyik esetben a DS tagjai intézik el a vonaton Dracot. Maga az eset jogos védelem jellegű, a cserbenhagyás viszont nem indokolt. A másik eset nekem csak rémlik, korábban történt. Ott a trió és az ikrek intézik el a sértegető, hergelő Dracót. Egyértelműen tullépve a jogos védelem szintjét.
mikor átkozták péppé a vonaton Dracot? én ilyenre így hirtelen nem emlékszem. Egyszer történt meg az, hogy Ron megpróbálta megátkozni (a Roxfortban) akkor visszafelé sült el a pálcája, és ő öklendezett csigákat. Hermione egyszer orrbanyomta, de az szerintem jogos volt (lesárvérűzte vagy valami ilyesmi). Harryvel pedig az első perctől kezdve ellenségesen viselkedett, mert ő griffendéles.
ja és egyszer az ál-Mordon prof. görénnyé változtatta és végigpattogtatta a kövezeten, mert hátba akarta támadni Harryéket.
Ugyan így visszataszítónak és elhibázottnak tartom azt a jelenetet (Vagy azokat? Egyszer, vagy kétszer volt ilyen?), amikor a péppé átkozott Dracót sorsára hagyják a vonaton. Szinte jogossá válik az a kegyetlenség, amivel a hatosban elbánik Harryvel.
Ez csak morálisan elitélendő, de az, hogy (majdnem) ugyanaz az epizód két kötetben is előfordul, az írásművészetileg is cikis...
Ezzel a tettével nem volt jó és nem volt pedagógus. Jo szerintem kizárólag dramaturgiai okokból írta ilyenre a jelenetet. Különben nem itt lett volna a csúcspont. Így Piton (és Mardekárosai) meggyőződhettek arról, amit eddig tévesen hittek, hogy kivételeznek Harry Potterrel. Mintegy alátámasztást nyert annak a sok szemétségnek a jogossága, amit azelőtt és azután csináltak. Ugyan így visszataszítónak és elhibázottnak tartom azt a jelenetet (Vagy azokat? Egyszer, vagy kétszer volt ilyen?), amikor a péppé átkozott Dracót sorsára hagyják a vonaton. Szinte jogossá válik az a kegyetlenség, amivel a hatosban elbánik Harryvel.
Off: Mivel semmiféle akadályozó, időrabló tényező nem maradt - lásd vizsgák - most már foglalkozhatok vele, és gyorsabban is fogok haladni. Remélem. :)
De Dumbledore ismerte Pitont. Tudta, hogy jutalompontokat kizárólag a Mardekárnak, levonásokat a többi háznak ad. Harryékkel szemben meg különösebb indok sem kell hozzá. Biztosra kellett mennie, hogy ne vonja le azokat a lakomáig. Harryék meg csak nézhettek volna, hogy Mi maradt? ;)
Dumbledore-ral csak egyetlenegy probléma volt mindössze: hogy hogyan lehessen távoltartani a cselekmény tetőpontjától, nehogy elvegye HP szórakozását (épp ezért kellett Ront és Hermionét is mindig félreállítani a legvégső pillanatban):
1. A gonosz Mógus mesterkedése távoltartotta az iskolától. 2. A gonosz Malfoy mesterkedése távoltartotta az iskolától. 3. Csak utólag értesült az eseményekről. 4. A tetőpont nem az iskolában volt. 5. A gonosz minisztérium mesterkedése távoltartotta az iskolától. 6. Itt eléggé benne volt az eseményekben, de legalább szerencsésen meghalt.
(Erről az az eset jut az eszembe, amikor 8 évesen az általános iskolában én is felálltam, hogy szavazzak a saját rajzomra, hogy én nyerjek. Tudom, tudom... :))
Azért az érdekes, hogy Teszlek süveg nélkül is, hogyan alakulnak ki osztályok. Mi a-sok voltunk, mindenki tök jó tanuló, mi voltunk a stréberek. A b osztály tele volt divatpipivel, meg mácsó fiúval, a c-sek meg a nagy sportemberek voltak. Vagy erről a csordaszellem tehet?
Azért belegondolva, a suliban nálunk is voltak hasonló dolgok. Pl 7-ben az osztályok közötti vetélkedőben elloptuk a c-sek kvízjátékra adott válaszait tartalmazó papírokat, és hogy nehogy megtalálják valakinél, elégettük. Erre, mikor hirdetik ki az eredményeket (mi lettünk az elsők), hirtelen meglett a tesztjük, így ők nyertek... Mi meg néztünk bambán, hogy vajon melyik tanár írta meg gyorsan helyettük...
Persze, csak a szituáció, amit ehhez választott, nem volt a legszerencsésebb. Napokig abban a hitben hagyta a mardekárosokat, hogy megnyerték a házkupát, aztán az utolsó pillantaban a teljes iskola előtt bumm! Ami jó lecke lehetett mondjuk azoknak, akik előtte százszor a többiek orra alá dörgölték, hogy "győztünk, ti meg lúzerek vagytok" - Malfoy meg a bandája például biztos ezt tette -, de az ártatlan, arctalan tömeg, köztük sok első- és másodéves gyerekkel annyira talán nem szolgált rá. Odadhatta volna a pontokat már előre, attól még a lakomán nyugodtan elmagyarázhatja mit mért.
Piton sohasem oszt pontokat megérdemeletlenül. Nincs is rá szükség: épp elég, hogy igazságtalanul von el pontokat a többi háztól... Na és Dubledore, az évvégi különpontjaival? Ő is kb. annyit tud a 'fair play' mibenlétéről, mint Hagrid a kísérleti keresztezéseket tiltó rendelkezésekről...
muglikat halomra gyilkolni, más varázslókat megkínozni, gyerekeket halálra rémíteni, mndez csak gonoszság. de csak úgy pontokat levonni ill. osztani egy házkupa győzelemért? ez egyszerűen aljas és erkölcstelen cselekedet. ilyet egy jólnevelt varázsló/boszorkány se tenne :)))
Már egy ideje azon gondolkodom, hogyha a házak vezetői (mi magyarul a Head of House?), a saját házuknak is adhatnak pontot, akkor miért nem történik minden évvége előtt, hogy egymást túl licitálva osztanak pontokat, illetve vonnak le a többi háztól, hogy ők nyerjék a kupát? Pitonból simán kinézném, hogy csak úgy ad 300 pontot a sajátjainak... Esetleg van valami limit? Vagy Dumbledore felügyeli, hogy csak jogosan lehessen pontozni?