Szerintem itt is érdemes kihasználni a falak védelmét, egy kerítés vagy házfal közelében biztosabban áttelelhet, nekem kb 3 méterre van a faltól déli fekvésben.
Lazítanék azon a kötött talajon, úgy, hogy ki is emelném a környezetéből, rézsüt képeznék, homokkal és durva szemcséjű sóderrel keverném össze a talajt,
Nálam sóderes földben van ültetve a Yucca rostrata és a Y. elata is, bevallom nem valami mélyen van kicserélve a talaj, kb. 20-30 cm-es réteg van a kerti földre terítve, lehet, hogy át fogom telepíteni idővel őket, de idén még maradnak ebben a közegben.
Bevallom, már évek óta várok erre a pillanatra, a virágzás után számítok a sarjképződésre, lesz mit hozzak Csongrádra a kertünkbe, hogy ott is meghonosítsam, igaz ez még aféle előre ivás a maci bőrére :-).
Szombaton láttam az "anyatövet" Gyulán amiről kaptam a Y. recurvifolia-mat, az enyémnek sokkal hosszabbak a levelei, és az anyatő meg van fosztva a védő száraz levelektől, amire nincs szüksége, mert a gazdája éveről évre, ki-be cühöli.
Tavaly elmaradt a virágzás, sajnos nem sok esélye van annak, hogy személyesen látni fogom, mert a nyáron, nem sokat tudok Elekre menni, mert lesz dolgunk a házzal.
Nekem pozitív a tapasztalatom vele kapcsolatban, nálam sérülésnélkül telelt, csupán csapadékvédelmet kapott, az idei -20 c°-nál hidegebb tél sem károsította, néhány év múlva megpróbálom a csapadék védelem nélküli teleltetését, van Y. baccata-m is az is szépen telel takarás nélkül, első években azt is takartam...
Ezután elég sok hajtást fog hozni a yucca recurvifolia. Én úgy csinálom, hogy nem nyúlok hozzá, vagyis nem szedek le szaporítanivaló hajtásokat. Hagyom, hogy úgy nőjjön, ahogy akar. Én még az előző évben rászáradt virágszáradt is rajta hagytam az egyiken. Szerintem ez így "természetesebb" hatást ad neki, ha rajta marad. Az se igazán tetszik nekem, ha valaki az alsó leveleket levágja és felkopasztja a növényt. Az olyan mű.
Addag marad rajta az elszáradt virágszár, ameddig magától le nem esik onnan.
Tegnap véglegesen kiszedtem a kicsiny jukka és agávémagoncokat, mert valamilyen gombás betegség is károsítja némelyiket, a növény testén (agávéknál jobban észrevehető, a jukkáknál, csak elszineződés látható, meg a sárgás levélvég), remélem így megállítom a terjedését.
Sziasztok. Az országban egyedül az egzotikus kertészetnél beszerezhető a yucca gloriosa 'Bright Star'. Elírták, de ez a Bright Star. Aki szereti a különlegességeket, akkor az most rendeljen belőle, mert igen hamar elfogyhat. www.egzotikuskerteszet.hu/termekeink.htm...69&category_id=2
Nálam is jól vizsgázott a télen, semi baja sincs, még fagyásnyom sem látszik a levelén. A Y. gloriosa az egyik legjobb télálló a törzses fajok közül. 2006 óta megvan, jól viseli, a hideg, kontinemtális teleinket is.
Nálam szépen keltek a perlitben, igaz van egy két mag ami még meg sem mozdult, volt ami viszont nagyon is mozdult, kitolta magát belőle, kénytelen voltam homokos föld keverékébe tűzdelni, egyenlőre a Mesagardenes magok a "keltetőben" vannak, ez egy nagyon párás környezet, nem mertem volna gombaölő nélkül vetni ide, mert itt szép kis pusztítást tudna végezni a gomba, mint írod, kidűltek a magoncaid, szerintem nálad palánta dőlés tizedelte a vetésedet. Ha nem szárad ki a talaj, könnyen felütheti a fejét.
Dithant használtam(csak a keltetőben!) azt oldottam fel a locsoló vízben azzal szivattam fel a perlitet, illetve azzal az oldattal locsoltam az áttűzdelt agávékat és jukkákat.
Az agávék meglepően jó arányban keltek, 99% kelési aránnyal, a Yucca baccata is szépen kelt
Amit meg a keltetőn kívül nevelek ( Y. constrictákat) azoknál a túllocsolára illetve a kiszáradásra kell még vigyázzak, tűző napra voltak eddig téve, napi szinte permeteztem vagy locsoltam őket, 1-2 nálam is bekrepált, de a többség él és növöget.