Keresés

Részletes keresés

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.08.18 0 0 14123

Azért a ragasztó messze nem minden. Még Nyugaton is elég nehéz információt szerezni akár a tűzgátlásra használt anyagokról, nem hogy kis hazánkban...

A gyakori szellőztetés nagyon nem árt.

Alváskultúra (X) 2020.08.18 0 0 14122

Kedves Erzsébet,

 

- zsákrugósokat kerülném a ragasztás miatt

- minek a pamut huzat, ha pvc vagy poliuretán vizzáró matracvédőt tesz rá?

- egyáltalán fölösleges egy a teljes ágyat befedő vizzáró matracvédő, amikor még a gyerek pelenkában alszik. Ez csak annyira jó, hogy szinte tökéletesen megszűnik a légáteresztés

- gyerekmatracoknál is probléma lehet a széndioxid visszalélegzés, nem ijesztgetésképpen, de létező jelenség

- én mosható matrachuzatot választanék és igenis műszálból. A természetes szálaknál MINDEN tekintetben jobbak tudnak lenni, tisztábbak, nem tartalmaznak polent és egyébb növényi maradványokat

- amennyiben a lakásban a páratartalom 50% körül van, akkor szerintem az ágydeszka indokolatlan

 

Nincs konkrét termék, mert jellemzően nincs ilyen piaci igény. Egyedi megoldásban lehet ilyet gártani akár antibakteriális habból, amiből a Babycare gyerekmatracainkat is készítjük.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

 

Előzmény: erzsebet524 (14120)
erzsebet524 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 14121

Kedves Asitosarkany!

 

Nagyon szepen koszonom a sok-sok informaciot, nagyon hasznosak!

Elegge a hideghab matrac iranyaba mennek el, igy mar csak az a kerdes, hogy pontosan milyet es hol vegyek a felsorolt szempontok alapjan. Hol talalhato a legjobb minoseg, hol lehet ragasztas-mentest venni stb.

Konkret termekeket tud javasolni?

 

Koszonom szepen megegyszer!

 

Udvozlettel,

Erzsebet

 

Előzmény: ÁsítóSárkány (14118)
erzsebet524 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 14120

Kedves László!

 

Nagyon szepen koszonom a reszletes valaszat, rengeteget segitett!

A ragasztast elkerulnem, igy 200x200-as elegendo lenne.

Az On altal javasolt parameterekkel es 200x200-as merettel tud javasolni konkret termekeket linkekkel? Huzat tekinteteben 100% pamut lenne jo, amire szukseg eseten rahelyezek majd valamilyen vizhatlan fedot.

 

Tenyleg nagyon koszonom!!!

 

Udvozlettel,

Erzsebet

 

Előzmény: Alváskultúra (14117)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.08.17 0 0 14119

na egy félmondat a touchpad áldozatául esett...

tudom, hogy nem nekem szólt a kérdés, de talán tudok pár érdekes szempontot hozzátenni.

Előzmény: erzsebet524 (14115)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.08.17 0 0 14118

Kedves Erzsébet,

 

tudom,

kicsit a weben utánakeresve, angol nyelven érdekes és értékes tanácsokat lehet találni:

https://www.lullabytrust.org.uk/safer-sleep-advice/co-sleeping/

https://www.mattressonline.co.uk/blog/family/co-sleeping-safely/

 

Ami a keménységet illeti, nem feltétlen a minél keményebb annál jobb. A puha matracokat kell elkerülni, mert fulladásveszélyesek, középkeménytől fölfele rendben vannak. A zónákra osztás kapcsán a magam részéről még nem olvastam ellejavallatot -- nyilván a puhaság elkerülésén túl.

Különösen oda kell figyelni, hogy ne legyenek rések ahova beszorulhatna a baba, illetve ágyneműben a minimumra érdemes szorítkozni, a babának erősen ajánlott a hálózsák ágynemű helyett.

 

Károsanyag-kibocsátás: kezdük az embereknél: az együttalvás csak nem-dohányzók esetében ajánlott.

Ami a matracot illeti, a  zsákrugós matracok ebből a szempontból számomra kevésbé tűnnek veszélyesnek, nyilván ott is van réteg a rugó alatt és fölött... Ami még érdekes: a rétegek között alkalmazott ragasztó -- ez szokta az új matracok erős szagát adni -- józan paraszti ésszel: érdemes alamosan kiszellőztetni a matracot, mielőtt a baba is aludna rajta, és minél kevesebb réteg, annál jobb. (A 0 károsanyag-kibocsátást alighanem csak közelíteni lehet, de ha nagyságrendet sikerül csökkenteni, az már irdatlan sokat számít.)


Egyes anyagokat (pl. kókusz) szoktak a természetességükkel hirdetni, de ennek valóságtartalma nagyon attól a kezeléstől függ, aminek alávetették, és erről már nem szokott szólni a fáma.

Vannak anyagok, amelyeket teljességgel érdemes elkerülni, akár  a puhaság és fulladásveszély, akár a kibocsátás kapcsán, pl. memóriahab kifejezetten kerülendő.

 

Földön lévő matrachoz megjegyzés: penészedés megelőzéséhez fontos az ágyléc/ágyrács!

Előzmény: erzsebet524 (14115)
Alváskultúra (X) 2020.08.17 0 0 14117

Kedves Erzsébet,

 

mindenképpen egy valamilyen egyedi gyártású matrac lesz főként, ha a 220cm szélesség fontos. Az is biztos, hogy a leendő termék ragasztva lesz függőlegesen valahol -magyarul toldva-, hiszen a habok 200cm szélesek. A babákat még senki nem kérdezte meg, hogy mennyire szeretik a kemény felületeket, de hátha tényleg így van. Anormál habokhoz képest a HR habok ugye jobb minőséget, nagyobb rugalmasságot, jobb átszellőzést és hosszabb élettartamot kínálnak. A nagy habgyártók, mint pl. az Eurofoam standardok alapján habosítanak, így a károsanyag kibocsátásuk szigorú szabványhoz vannak kötve. Egészen biztos vagyok benne, hogy minden anyagnak van valamilyen mértékű kipárolgása legyen az latex, latexált kókusz, hideghab, memoryfoam...

 

Egy jó minőségű hideghabból (pl. R4342) egy 22-24cm vastag vágott, profilozás (zónák) nélküli matracmag és egy megfelelő minőségű légáteresztő és mosható matrachuzat megoldás lehet. Amennyiben gasztani kell a 220-as szélességhez, úgy az ebben aaz esetben vízbázisú ragasztóval történik.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: erzsebet524 (14115)
erzsebet524 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 14116

Elfeledtem irni, hogy a matrac a foldon lenne.

Előzmény: erzsebet524 (14115)
erzsebet524 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 14115

Kedves Laszlo!

 

Feleves babankkal szeretnenk dupla meretu (200x200 minimum, de inkabb 220x200) matracon aludni (harman, folyamatosan, minden ejszaka, mert nem kisagyban alszik). A babanak az a jo, ha kemeny, tovabba homogen, vagyis nincsen zonakra osztva.
Tovabba nagyon fontos, hogy lehetoleg semmilyen karos kibocsajtasa ne legyen a szivacsnak, ha van ra lehetoseg, akkor 0.

Mit javasol, milyen matracot vegyunk?
Nem baj, ha a legmagasabb aru matracokat sorolja fel, fontosabb a minoseg es a karosanyagkibocsajtas nullazasa, ez egy olyan dolog, amin nem szeretnenk veletlen sem sporolni!

 

Koszonettel,
Erzsebet

 

anett2015 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 14114

Kedves László!

 

Először is pusztán kíváncsi lettem volna mások véleményére, tapasztalatára, nincs ebben semmi megvetni való szerintem. 

 

Nem küldöm vissza, mert a 365 nap eltelt. Eltököltük, bíztam benne, hogy csere után majd jó lesz, de nem. Illetve lassan esett le, hogy a matrac miatt vannak fájdalmaim. Garanciális eseménynek a mérhető gödrösödés nem minősül, mivel csak 1cm, azt pedig nem tudom mérni, hogy mennyire puha.

Tisztában vagyok vele, hogy puhulnak, de pár hónap alatt a valóban kényelmes matracból katasztrófává alakul. Olyan matracunk még nem volt, ami ennyi idő alatt ilyen mértékű változásokon ment keresztül. Mindkettőnknek ugyanaz a tünet, pedig nem egyforma magasak és testalkatúak vagyunk. Nemrég megfordítottuk, gyakorlatilag az alján aludtunk. Hetekig jó volt, megfelelő alátámasztással, átaludt éjszakákkal. Aztán kezdődtek a gondok, fáj mindenünk, nem bírjuk végigaludni az éjszakát. Úgy néz ki a dolog jelenleg, hogy háttal a matracra fekszek, a gerinctől balra eső részem középre esik a kevésbé használt részre, a test jobb oldala pedig oda ahol általában alszok, akkor durván ferdén fekszek, akkora különbség alakult ki. A jobb oldalam gyakorlatilag 'beeseik' egy gödörbe.

Én kiköltöztettem magamat éjszakára a nappaliba, és pár nap alatt minimálisra csökkentek a fájdalmaim.

 

Most teljesen bizonytalan vagyok abban, hogy milyen matrac lenne a megfelelő, mert volt ennél keményebb matracunk, ott viszont a nyomáspontok miatt zsibbadt mindenem.

Előzmény: Alváskultúra (14113)
Alváskultúra (X) 2020.08.12 0 0 14113

Kedves Anett,

 

ugyan nem lettem megszólítva, de annyira költői a kérdés, hogy nem lehet mellette elmennem. Van egy Levital matrac. Illetve van 6 különböző típusú Levital matrac. Eddig van közel 1500 Levital matrac vásárló Magyarországon. Van egy 3%-ot el nem érő visszaküldési ráta. Csak margószélen: USA Casper 30!% fölötti érték ugyanennél a mutatónál. Van egy -feltételekhez kötött- 365 napos pénzvisszafizetési garancia minden Levital matracra. Miért nem küldi egyszerűen vissza és kéri vissza a termék árát? Lehet, hogy ez nem az Ön matraca, lehet, hogy ez nem az Ön kényelme, lehet, hogy ez nem az Ön megoldása. Ilyen egyszerű az egész:-)

 

Egy matrac igazodik, idomul, puhul, formálódik. Teszi ezt különbözőképpen. Minden HR hab matrac úgy fog járni, mint az Ön Levital matraca. Átmegy egy átalakuláson. Ez a habok sajátossága. Ez végbemehet 3 nap alatt, 30 nap alatt, 3 hónap alatt vagy akár 3 év alatt. De végbemegy. Ilyen egyszerű az egész:-)

 

A Levital matracok fáradásos tesztjein a meghatározó igazodás, felpuhulás, formálódás megvalósul a használatbavételtől számított első egy hónapban úgy, hogy az a teszteredmények szerint minden európai standardnak 100% mértékben megfelel. Ugye Eurofoam. Nem tetszik a kapott eredmény? Tessék visszaküldeni és utaljuk vissza a vételár 100%-át. Ilyen egyszerű az egész:-)

 

Milyen választ keres egy fórumon, milyen kiutat keres 1300 elégedett vásárlótól, milyen megoldást keres egy olyan matrac esetében, ami lehet, hogy a másik 1300 vásárlóhoz igényeihez képest talán nem az Ön matraca? Valaki válaszol majd és leírja, hogy ő is pontosan ugyanígy járt? Lehet. Mennyivel jutunk majd előrébb? Lesz még valaki, akinek ugyanilyen "tünetei" vannak? És? La bumm... Van ilyen. Tényleg ennyire egyszerű az egész...

 

Ön továbbra is  mint Levital matrac tulajdonos 100% biztonságban van. Továbbra is 100% szakmai hozzáértéssel azon igyekszünk, hogy megtaláljuk az Önnek legmegfelelőbb matracot. Továbbra is él a lehetőség, hogy Ön visszaküldi a kérdéses terméket, mi pedig kérdés nélkül visszafizetjük a termék vételárának a 100%-át. Utána csak Önön múlik, hogy vásárol máshol egy másik matracot vagy engedi, hogy segítsünk Önnek egy az Ön számára megfelelőbb matrac megtalálásában. Ilyen egyszerű az egész:-)

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

 

Előzmény: anett2015 (14112)
anett2015 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 14112

Sziasztok!

 

Van itt még valaki, aki a Levital matracával nem elégedett? Az miénk már 2x volt cserélve, de pár hónap után annyira puha lesz, hogy 0 alátámasztást nyújt. Gödrösödés 1 cm körüli csak, de annyira elveszti a tartását a hab, hogy lehetetlen rajta aludni.

Alváskultúra (X) 2020.08.12 0 0 14111

Szia,

 

10 évente leginkább azért érdemes kicserélni egy matracot, mert egy részt fáradnak az anyagok és messze nem olyan alátámasztást nyújt, mint amit nyújtott a ciklus elején, amúgy meg szennyeződik: testpára, foltok, por, atkák, atka ürülékek, stb. Ezek halmozódnak. Olyan ca. mint egy fogkefe 3 hónapos ciklusa. Utána is biztosan jó lenne még sokáig....

 

Üdvözlettel:

 

pálinkás László

Előzmény: AmazingGecko (14108)
Alváskultúra (X) 2020.08.12 0 0 14110

Kedves Lipido,

 

a nagyobb tömegsűrűség jobb anyagminőséget, hosszabb élettartamot eredményez. Próbálgatni egy részt a vastagság miatt érdemes, más részt pedig az emlékezőhabok gyártónkként különbözőképpen viselkednek. A hőre lágyuláson túl a memoryfoam másik wow-effektje, hogy a hab azonnali visszarugózó képessége le van lassítva, tehát a terhelést megszűnésével lassabban áll vissza az eredeti formájára. Így különböző sebességű emlékezőhabok vannak. Ki mit szeret, kinek mi tetszik.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: lipido3 (14107)
lipido3 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 14109

Sziasztok. Memory gel fedomatracrol (https://www.gigamatrac.hu/matracok/fedomatracok/isbir-eco-ped-memory-gel-fedomatrac) valakinek valami velemeny/tapasztalat?

Koszi elore is

AmazingGecko Creative Commons License 2020.08.11 0 0 14108

Miért kell 10 évente új matracot venni?

lipido3 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 14107

Köszönöm az eddigi válaszát. Ha vásárlásra kerül a sor, Ön az 50 vagy a 60-as sűrűségűt ajánlaná?

Előzmény: Alváskultúra (14106)
Alváskultúra (X) 2020.08.11 0 0 14106

Szia,

 

ezt ugye így nehéz megmondani. A legtöbb esetben a 4 centi nagyot szokott dobni a kényelmen. Olyat lehetne még csinálni, hogy egy megfelelőbb kereskedésbe egy hasonló keménységű matracon, mint ami otthon van próbálgatni a különböző vastagságú és/vagy minőségű fedőmatracokat.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: lipido3 (14103)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.08.11 0 0 14105

Az úgy már máshogy hangzik!

Előzmény: lipido3 (14104)
lipido3 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 14104

Már több mint egy hónapja érkezett a matrac!

Előzmény: ÁsítóSárkány (14102)
lipido3 Creative Commons License 2020.08.11 0 0 14103

A 4 és a 6 centi között gondolkodom. Félelmem, hogy a 4 kevés, viszont a 6 sok lehet. Tudom nehéz ez így, de Ön szerint, elég lehet a 4 centi vastag fedőmatrac?

Előzmény: Alváskultúra (14101)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.08.11 0 0 14102

Frissen érkezett az új matrac?
Félő, hogy a bolti próbán szétfeküdt matrac került próbálásra?
Egyébként az első hetekben a frissen érkezett matrac valóban lehet keményebb, ahogy a matrac az első használatok alatt jelentősen tud puhulni.

Amennyire értem, a mérték a nagy kérdés...

Előzmény: lipido3 (14100)
Alváskultúra (X) 2020.08.11 0 0 14101

Kedves Csaba,

 

én még mindig nem értem a kókuszt a matracban, szerintem én már így is maradok:-) A matracot személyesen nem ismerem, de nem tűnik formakövetőnek ilyen kókusz rétegekkel közvetlenül a felső 4 centis komfortréteg alatt. A fedőmatracok magyarországi átlagos tömegsűrűsége 50kg/m3. Mi forgalmazunk (kifutó termék) 60kg/m3 tömegsűrűségű fedőmatracot is. A jyskeseket nem tudom, régen 40kg/m3 volt, nem egy átütő minőség. Ugyanitt poliéter habból 21 kg/m3 sem tűnik ütősnek. Jellemzően a normális minőségű emlékezőhabból készülő fedőmatracok esetében a 4cm-es vastagság már nagy nagy komfortérzet változást eredményez, a 6cm sok esetben már nagyon süppedős, beleragadós, nehézkesen forgolódós lehet.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: lipido3 (14100)
lipido3 Creative Commons License 2020.08.10 0 0 14100

Tisztelt Pálinkás úr!

 

Segítségét, tanácsát szeretném kérni.

Nem oly rég, vásároltam egy matracot, 140x200-as mérerben. (https://jysk.hu/hallszoba/matracok/habszivacs-matracok/gold/matrac-90x200-gold-f100-dreamzone ) A problémám az, hogy egyik oldalon (memória hab) egy idő után iszonyat kemény, a másik oldala pedig kissé kemény. Mikor kipróbáltuk, a memoriahabos fele nagyon jónak tűnt. (Valószínű, huzamosabb idejű használatnál már kevés 4 cm memoriahab a kókusz felett). 

Abban szeretném a tanácsát kérni, Ön szerint milyen fedőmatracot lenne érdemes venni a komfort fokozására?!

 

Megtisztelő válaszát, előre is köszönöm.

 

Üdvözlettel,

 

Lajkó Csaba

Alváskultúra (X) 2020.08.01 -1 0 14099

Kedves Batka,

 

anomália:-) 43/42, így a 36-os keménységhez képest feszesebbnek kell lennie. Igazság szerint érdemes próbálgatni a két oldalt, előbb-utóbb valamelyik kényelmesebb lesz valamiért. Ha meg nem érez az ember különbséget kényelemben, alátámasztásban, reggeli ébredésben -akkor mindegy is...

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Batka007 (14098)
Batka007 Creative Commons License 2020.07.30 0 0 14098

Kedves László!

 

Még egy kérdés a RelaxX Signum Infinity-ről.

A matracguru oldalon úgy látom, mintha a HR43/32 csak elírás lenne és a sárga szivacs valójában HR43/42, mivel a képen is így van feltüntetve és alább a pirossal kiemelt sorban is.

Ez esetben a sárga oldal sűrűbb és feszesebb is. Mi lehet a valóság?

 

köszönettel:

gábor

 

Előzmény: Alváskultúra (14095)
Batka007 Creative Commons License 2020.07.30 0 0 14097

Kedves László!

 

Szuper, nagyon köszönöm a részletes választ!

 

üdv,

gábor

Előzmény: Alváskultúra (14095)
Alváskultúra (X) 2020.07.30 0 0 14096

Szia MaximusC,

 

sajnos egy normális matracvédő franciaágy méretben 10k környékén van. Lhet venni egy-két multinál olcsóbban is, a kérdés mindig az, hogy megéri-e? Ami fontos:

 

- legyen valamilyen funkcionális műszál a töltet (holofil, viszkóz, stb)

- legyen 100% pamut mindkét oldalon

- legyen négy gumi fül a sarkokon

- és legyen legalább 50, de még inkább 60C°-on mosható

 

Annyi támaszték még lehet mint paplanok esetében is, hogy egy paplan (matracvédőnél ez nem annyira meghatározó) esetében is minél több steppelés (a rétegek összevarrása) van egy termékben, annál vacakabb benne a töltőanyag, annál értéktelenebb és rövidebb szálakból áll a töltet.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás lászló

Előzmény: MaximusC (14093)
Alváskultúra (X) 2020.07.30 0 0 14095

Kedves Batka007,

 

a sárga nagyobb tömegsűrűség, a fehér oldal alapanyagának viszont nagyobb a keménysége, tehát a fehér oldal egy kicsit feszesebb. Habok esetében (már ahol megadják) jellemzően mindig valamilyen betű (N, RG, HR, stb) két szám kerül megadásra. Ebben az esetben a HR 4332 és HR3536 értékek vannak megadva. Itt a betűnél a HR a high resilience rövidítése (nagy rugalmasságú hideghab) az első két szám mindig a kg/m3 érték, míg a második két szám mindig az adott hab keménységét jelöli. Ezek standardok, ettől egyik gyártó sem térhet el, legfeljebb sok esetben inkább nem írják oda ezeket az értékeket.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás lászló

Előzmény: Batka007 (14094)
Batka007 Creative Commons License 2020.07.29 0 0 14094

RelaXx Signum Infinity matracnak melyik a keményebb fele a sárga, vagy a fehér szivacsos?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!