A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ami élelmiszer minősítéssel rendelkezik, az élelmiszer, az minősített technológiában készül, minőségbiztosítási terv szerint akreditált laborokban ellenőrzik a minőségét, ugyanez vonatkozik a csomagoló anyagára is. HACCP rendszer biztosítja az üzemi terület higiéniáját és a gyártás folyamatainak ellenőrzését, ami nem rendelkezik élelmiszer minősítéssel, ott nem invesztálnak olyan gyártási technológiára és üzemi körülmények kialakítására, ami élelmiszergyártáshoz szükséges, mert többszörösébe kerül.
a magyar vízszabvány utcájába
Az EU-n belül harmonizált szabványok biztosítják az élelmiszerek szabad kereskedelmét minőségi szempontból, tehát ha egy élelmiszer Németországban gyártási engedélyt kapott és az alapján a gyártó kiadta a CE minősítést, akkor a termékhez elég az eredeti minőségi tanúsítványt és minősítési dokumentációkat csatolni, nem szükséges az adott országban újraminősíteni.
A 107 fokos Gaggia termosztát ( egész pontosan 107-8 van ráírva ) 98-99 fokos kifolyó vizet produkál. Persze ahogy érkezik a kazánba a hideg víz ez folyamatosan csökken. Anno kimértem, persze itt a kávé nem csökkenti le a vízhozamot, tehát itt gyorsan esik a hőmérséklet. https://vimeo.com/292664160
A 90 fokos termosztátot én kevésnek találtam, ugya is ez 85-95 fok között kapcsolgat. Szerintem egy 95, vagy 98 fokos a jó választás. Nekem a QM0650-ben 93 fokos van, mert ez vált be, de az termoblokkos, tehát hamarabb reagál a hőmérséklet esésre.
Az általad belinkelt víz tiszta RO víz. Közvetlenül nem jó, de remek kávésvizet (pl. SCA standard) lehet keverni belőle némi keserűsó és szódabikarbóna hozzáadásával. A deszt víz az meg deszt víz. A DM is csak azért írja rá, hogy "ipari" felhasználásra mert nem akarnak belemenni a magyar vízszabvány utcájába. Amit nem szabad használni az az ioncserélt víz. AZ tényleg ipari felhasználásra való, pl. autók hűtőjébe, akku utántöltésre (csinálja ezt még valaki egyáltalán? :D Az ioncserélte víznek már az előállítása sem felel meg az élelmezésügyi előírásoknak.
Amióta nem lehet Nordát kapni, azóta még nem találtam meg az igazit. Lehetne hozni ilyet Olaszországból, ott fele-harmad annyiba kerül, mint korábban nálunk, de elég ritkán járok arra.
Próbáltam Brita szűrőt az új Maxtra+ hard water expert-tel, de ez ugye kissé savas és nem teljesen "tiszta" vizet állít elő.
A DM-es desztvíz ipari és nem élelmiszer célú felhasználásra készült és 5 liter már ebből is 650 Ft. Igaz, hogy a keserűsó és a szódabikarbóna ára elhanyagolható.
Mérd meg most a 107C fokossal hány fokos a lejövő víz, amennyivel alacsonyabb hőfokút szeretnél, annyival változtass a termosztáton. Pl ha most 96 fokot mérsz, akkor a 90 fok eléréséhez 107-6C azaz 101C fokos fog kelleni. A mérési pont és a csapolási hőmérséklet offset értékét kell kimérned és ennyivel módosítani.
Nézegetem a képeket, de nem tudom, hogy működhet. Az eredeti állítókerékbe nyilván illeszkedik a csiga, de a skálázott korong recéi nem olyan mélyek, továbbá a vastag pereme miatt innen nézve nem is férne oda. Szerintem írj az AVX-nek, és kérdezd meg, mit tanácsolnak.
viszont most, hogy rá akartam rakni nem világos, hogy hogy kéne feltenni, a recézett műanyag peremet kellene beleeröltetni a csiga hajtásba?? vagy ezt csak úgy árulják és még soha senki nem használta?
Ha a három közül akarsz választani akkor tudnod kell, hogy az IMS nem egy fajta kosarat gyárt. Egyedül a Barista Pro és a Superfine melyek megütik a mércét a VST-vel és a Renekával összehasonlításban. Innentől viszont ízlelőbimbók és ízlés kérdése a dolog. Van aki erre esküszik, van aki arra, ezért az ízekről szóló szubjektív leírástól inkább eltekintek. :) Nekem VST van, szeretem, annak ellenére, hogy az igényli a legtöbb előkészítést. Csak akkor fogod tudni kiválasztani a kedvenc kosaradat ha megveszel közülük kettőt. Egy idő után félre fogod tenni az egyiket. Akkor azt el kell adni. Másnak pont az fog kelleni, nem probléma. Jöhet a következő mérkőzés a következő kosárral. Lényeges viszont, hogy csak akkor érdemes nekikezdeni ha van egy jó őrlőd mert a kávézásnak az az Achiles-sarka. Hiába a csúcs kosár ha nem jó az őrlő, nem nagyon fogod érezni a különbséget.
Köszi, eredti kérdésemben pontatlan voltam, én is a Pro-X kosárról írtam, amit írtam, már csak a vst-imis-reneka szentháromság között kell dűlőre jutnom, de minél többet olvasok utána, annál reménytelenebb a döntés :D
Azt vettem észre, hogy az örlőm durva finomságút őről. Próbálom állítgatni, van, hogy el is találom, hogy mi kellene, aztán a következő darálásnál megint durva az őrlemény.
Nem úgy kéne működjön, hogy teljesen rátekert állástól visszafelé állítva lenne (ahol már tud forogni) a legfinomabb, s csavargatva, egyre durvább őrleményt csinál?
Tanácstalan vagyok, mert a kések nincsenek látszatra megkopva. Időnként lehet, hogy át kéne tisztogatnom a késeket? Nem tűntek kopottnak, koszosnak...
A naked kar mindent megmutat. Azt is ha te rontasz el valamit, de ebben az esetben nem arról van szó szerintem. Nem ismerem a mezei AVX Pro kosarat, de nekem az AVX Pro-X csinálta ezt a borzalmat. Egyszerűen lehetetlen volt normális lefolyást kihozni belőle. Nekem az a gyanúm, hogy egyrészt túl aprók a lyukak rajta, de ahhoz képest nincs elég belőlük ezért csak kisebb áramlás mellett volnának képesek normálisan működni. (Ezzel nem kísérleteztem.) Vagy pl, hogy a csapolás elején a pici lyukak egy része eltömődik és a maradékon próbál kipasszírozódni a kávé, amire még rájátszhat az őrlő konzisztenciájának hiánya is. Ki tudja. Az biztos, hogy az AVX Pro-X ilyen, sosem fogod tudni megdoldani ezt a problémát pusztán a szokásos módszerek alkalmazásával. Én azt mondanám, hogy ezt az AVX kosarat tedd félre és próbálkozz valami mással.
Az AVX Pro-X kosárnak jó volna tudni mi a trükkje. Nekem is van egy, de feladtam a vele való kísérletezést több mint egy éve. Pedig ízben nem volna rossz, de valami nem tetszik neki. Talán áramlásszabályozással vagy 4-6 Bar-on működne, de 9-re beállított masinán durván büntet, spriccelget, csatornák mindenfelé.
A naked kar egy külön világ. A közepesen világos kávék szintén több odafigyelést igényelnek mint a sötétek (már igénylik az előáztatást). A pid nélküli silvia (ez csak feltételezés) még ronthat a helyzeten, na meg az is, hogy ha a nyomás nincs lekorlátozva. A spriccelésed mindenképpen csatornásodás miatt van. Az meg lehet előkészítési hiba, vagy túl nagy nyomás, vagy mindkettő. Fogpiszkálóval csak "valamennyire" lehet rögmentesíteni (szvsz csak wudu). Próbálkozz közepesen sötét pörköléssel, vagy sötéttel először. És a silvia saját kosarával. Az AVX pro jó kosár, de rohadtul büntet, művészet vele hibátlan csapolást csinálni, ahhoz kitartás kell. Barátom imádja őket, kiismerte. Ez eléggé hosszú folyamat volt, de szerinte megérte. Én nem vagyok ennyire kitartó, már megszabadultam az avx-es kosaraktól, renekát vettem, az sokkal (drágább) megbocsátóbb valamiért. A darálód sem az igazi, igazi rögösítő, tehát az sem segít az utadon. PID van? Nyomás beállítva? Az avx-es kávékkal semmi probléma, ár/értékben a legjobbak szerintem nálunk. Persze nagyon sok sokkal jobb kávé is létezik más pörköléknél, de sokkal drágábban. Közepes brazilt, indiait próbálgass, azok nem is drágák, egyszerűek mint a faék és lesz sikerélmény. A lényeg, hogy friss legyen a pörkölés, max 2-3 hónapos.
A "sclicces" csavar trükkje a megfelelő csavarhúzó. Ha nem elég széles a tolla vagy vékonyabb mint a rovátka azt jobb esetben a csavarhúzó, rosszabb esetben a csavar bánja. Az elcseszett rovátkát ki lehet mélyíteni ha van hozzá eszközöd, de ezesetben csak spéci módon lehet mert be van süllyeszve a kés szintje alá. Ha nagyon be van gyógyulva a csavar, használj csavarlazító spray-t vagy WD40-t. Pár perc múlva tedd bele a csavarhúzót a rovátkába és enyhán kocogtasd meg egy kiskalapáccsal, utána próbáld kicsavarni. Nagyon nem lehet az rágyógyulva hisz' rozsdásodás ott az őrlőkben kizárt, feltéve, hogy a csavar gyári.
A kazán oldalánál nekem lehet, hogy nekem nem volt tömítés? Mert mikor szétszedtem, nem estek ki a tömítés darabjai úgy, mint a fűtőszálnál lévő egykori papírtömítés részei.
s24. Nekem is ilyen van. Az s26-nak van némi automatikája a vezérlésben a csapolási mennyiségekre vonatkozóan. A gyári súlya különben 31 kg. az s24-nek.
Köszi végül ezt tettem de most a Rocky darálóban kellene a kést kicserélni de a sima slicces csavar úgy bele van gyógyulva, hogy nem tudom kicsavarni. Nagyon nem akarom a csavart tönkretenni ezért örülnék ha valaki segítene kiszedni. Esetleg volna valami ötleted?