Keresés

Részletes keresés

DcsabaS_ Creative Commons License 1999.07.12 0 1 107
Kedves Geőcze Zoárd!

Kérdezed:
"... de fizikai vákuumban mitől vannak oszcillátorok és honnan kapják az energiát a működésükhöz?"
A jelek szerint a fizikai vákuumban megvan mindaz, ami egy oszcillátorhoz kell, vagyis nem az a helyes elképzelés a világról, hogy az anyag darabkái (mondjuk demokrítoszi érteklemben vett atomjai) csak úgy röpködnek az egyébként tök üres semmiben (térben), hanem hogy minden test, tárgy és részecske csak egy sajátosan rendezett mozgása (struktúrája) valamilyen alapanyagnak, ami szintén ilyen struktúrális viszonyban van/lehet még elemibb anyagfajtákkal. Az eddig megismert legelemibb anyagfajta az ún. fizikai vákuum (voltaképpen az anyag alapállapota), amely az ismert fizikai kölcsönhatásokra nézve átjárható, de a kölcsönhatások terjedési sebességére nézve korlátot szab ("c"). Ránézésre ugyan meglehetősen üresnek tűnik, de ez nem szabad, hogy megtévesszen bennünket. Az ún. szuperfolyékony hélium is átlátszó és kavargatása közben semmi viszkozitást sem mutat, tisztára, mintha üres lenne az edény. Jelenlétére úgyszólván csak a párolgása utal, valamint a súlya (tömege), ha megmérjük egy mérlegen. Ugyanígy, a fizikai vákuumban is felhalmozódhat energia és tömeg (továbbá impulzus, impulzusmomentum, stb.) a zérus ponti energián felül, anélkül, hogy valami nagyon kézzelfogható dolgot találnánk benne.
Vagyis: nemcsak az időben viszonylag stabil részecskeszerű képződmények bírnak az anyag alapvető tulajdonságaival, hanem az egyébként kaotikus mozgásúnak tűnő fizikai vákuum is.
Hogy honnan származik a fizikai vákuum energiája, arra nézve világos válaszunk egyelőre nincs (de ötletek akadnak).

Írod:
"Lehet, hogy kinevetsz/kinevettek, de ez a zpe olyannak tűnik, mint az éter, mindenütt ott van, de "nem érzékeljük", bár ezt már írtam volt (ld. Michelson-Morley kísérlet).":
A fizikai vákuum tényleg eléggé hasonlít egyfajta éterre, aminek a létezését sem a Michelson-Morley kísérlet, sem pedig a relativitáselmélet nem cáfolja (a közhiedelemmel szemben). Mindössze arról van szó, hogy Einsteinnek könnyebb volt levezetnie bizonyos összefüggéseket, ha átmenetileg eltekint az éter tulajdonságainak firtatásától. Ahhoz, hogy egy a relativitáselmélettel "kompatibilis" éterhez jussunk, csupán azt kell feltételezni, hogy az éter minden megfigyelőhöz képest lokálisan nyugszik - következésképpen nem lehet merev szerkezetű.

Írod:
"Nem állítom, hogy ilyen nincs, csak nehezen tudok elképzelni egy gyakorlatilag végtelen energiamezőt (vagy mit), aki nagyritkán bejelentkezik, hogy hahó itt vagyok, de alapjában véve csak "szemlélődik"."
Talán eddig elsikadt: a fizikai vákuum nemcsak néhanap avatkozik be a dolgokba, hanem alulról folytonosan "rotyogtatja" az általunk közvetlenül ismert világ struktúráit.

Kérdezed:
"... Ez olyan, mint egy katalizátor, nem?"
De igen, a hasonlatod jó.

Előzmény: Geőcze Zoárd (106)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.12 0 0 106
DcsabaS_

Köszönöm a válaszokat, nagyon érdekes amit írsz. Lehet, hoyg buta kérdés, de fizikai vákuumban mitől vannak oszcillátorok és honnan kapják az energiát a működésükhöz? (Bocs, lehet, hogy válaszoltál már erre, csa én nem értem)

Lehet, hogy kinevetsz/kinevettek, de ez a zpe olyannak tűnik, mint az éter, mindenütt ott van, de "nem érzékeljük", bár ezt már írtam volt (ld. Michelson-Morley kísérlet). Nem állítom, hogy ilyen nincs, csak nehezen tudok elképzelni egy gyakorlatilag végtelen energiamezőt (vagy mit), aki nagyritkán bejelentkezik, hogy hahó itt vagyok, de alapjában véve csak "szemlélődik".

Egyébként azt írtad: "egy folyamat aktiválására jó, de tartós munkavégzésre nem". Ez olyan, mint egy katalizátor, nem? Az is "csak ott van", csinál valamit, de "nem változik meg" a folyamat során (bocs a pongyola fogalmazásért). Mondd, ez komplett marhaság, vagy el lehetne helyezni valahogy a dolgok között?

Geőcze Zoárd

Előzmény: DcsabaS_ (105)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.07.12 0 1 105
Kedves Geőcze Zoárd!

A "h" valóban a Planck-féle állandó, "nu"-vel pedig a kölcsönhatási frekvenciára utaltam.

Kérdezed:
"Nem igazán értem, hogy mitől lehetne kölcsönözni és ez hogyan változtatja meg az energiamérleget."
Oszcillátorok nem csak az ún. korpuszkulláris (részecske-szerű) anyagban vannak, hanem az ún. fizikai vákuumban is. (Az tehát NEM üres.) Amikor egy tetszőleges elemi részecske viselkedését vizsgáljuk az egyébként üresnek _látszó_ térben, az igazából folytonos kölcsönhatásban lesz a fizikai vákuum oszcillátoraival. Azoktól energiát kölcsönöz és energiát ad vissza, mégpedig úgy, hogy átlagban az abszolút zérus hőmérsékleten is 1/2*h*nu energia jut 1-1 oszcillátorra (tehát ez az átlagos energiamérleg).

Kérdéseidről:
"1. Mi is az a nullponti energia? (definició szerűen!):"
Ezt már megválaszoltam.

"2. Mitől keletkezik (ha keletkezik egyáltalán, nemcsak úgy van):"
Mint energia, nem különbözik más fajta energiáktól, azaz pl. a nullponti energia sem keletkezik a _semmiből_, csupán meglapulhat olyasmikben is, amit a felületes szemlélő esetleg "semminek" láthat.

"3. Honnan _tudjuk_ hogy van ilyen állat?:"
Heisenberg-féle határozatlansági reláció, alagút-effektus és bizonyos kvantumelektrodinamikai hatások.

"4. Ha ő egy energia, akkor munkát/kölcsönhatást képes végezni/előidézni anyagon. Megfigyeltek-e ilyet, és pontosan mi történt?:"
Természetesen, lásd az előző pontot. A mást típusú munkavégzésekhez képest csak az a különbség, hogy hosszú távon nem lehet kinyerni belőle az energiát, mert visszaszerzi. Így a hatása jószerivel csak "aktivációs" jellegű.

"5. Fizikai értelemben mit jelent, hogy kicsatoljuk (és honnan!):"
"Kicsatolása" ugyanúgy történik, mint a fizikai kölcsönhatások során általában. Magától is bekövetkezik, de mint már többször leírtam, csak nagyon rövidke időkre, azután a folyamat visszafordul. Ezért erőművet nem lehet rá építeni.

"6. Összeegyeztethető-e a nullponti E léte a jelenlegi fizikai világképünkkel és hanem, miért nem?:"
Természetesen összeegyeztethető. Mi a probléma?

"7. _FIZIKAI_ szempontból miért tapasztalható ellenállás vele szemben? (Pls, hagyjuk most az olajvállalkozókat, maraggyunk a szájensz-nél) ":
Milyen ellenállásra gondolsz? Arra, hogy a kutatók (mint én is) sarlatánoknak tartjuk azokat, akik szerint csak azért nem lehet erőművet csinálni a nullponti energiára alapozva, mert egyesek megfúrják a dolgot?

"8. Miért lenne jó, ha minkára tudnánk fogni a nullponti E-t? Miért lenne ő olcsóbb (hiszen elő kell állítani vhonnan!) mint a mostanában ismeretes energia?:"
A nullponti energia is munkára fogható, de csak olyan esetekben, amikor a munkavégzés során befektetett energia csakhamar vissza is kerül a feladóhoz. Szóval egy folyamat aktiválására jó, de tartós munkavégzésre nem.

"9. Ha nem tudjuk, hogy hogyan "lesz", honnan tudjuk, hogy nem sül-e el rosszul az alkalmazása?":
Ha netalán sikerülne a nullponti energiát végleges hatállyal megcsapolni, az mai tudásunk szerint csakis a fizikai tér szerkezetének radikális átalakításával volna lehetséges, ami éppenséggel veszélyes játéknak tűnne.

"10. Mi az a Casimir (?) erő?"
Ez az erő az volna, ami állítólag azért ébredne két egymáshoz közeli fémlemez között, mert közöttük az elektromágneses térnek kevesebb (álló)hulláma fér el, mint kívül, amiért is egy összenyomó hatás lépne fel. Állítólag még ki is mérték. Nekem azonban kétségeim vannak a méréssel kapcsolatban, ugyanis kutya közönséges indukált töltésmegosztás is vezet hasonló másodlagos (van der Waals típusú) vonzáshoz, ami ráadásul sokkal erősebb. Nem ismerem a kísérlet részleteit, hogy ezt hogyan is vették volna figyelembe.

***********
Kedves Karcsu!

Kérsz:
"Mondj valamit, kérlek, az olyan rendszerek viselkedéséről, ahol az elektromosan töltött részecske sebességének idő szerinti második deriváltja nem nulla.":
Ha egy töltött részecske gyorsul, vagyis sebességének idő szerinti első deriváltja nem nulla, akkor a klasszikus fizika szerint biztosan sugároz, a kvantumfumfizika szerint viszont lehetnek olyan ún. energia sajátállapotok, amikor eredő kisugárzás mégsem következik be. Azonban ilyenkor is folyik az energiának a fizikai vákuummal kapcsolatos fluktuációja.
Ha a töltött részecske sebességének idő szerinti második deriváltja sem nulla, az gyorsulva gyorsulásnak felel meg, ami mindenképpen sugárzásra (vagy elnyelésre) vezet.

Kérdezed:
"... szép dolog a renormálás, de nem jelenti-e ez egy modell eleve torz voltát?":
A modell hiányos voltára utal, amely hiányt hogy úgy mondjam "manuálisan" vagyunk kénytelenek kompenzálni.

Előzmény: Geőcze Zoárd (102)
vomit Creative Commons License 1999.07.12 0 0 104
ok, PomPom, akkor nem százalék.
de mégis amondó vagyok, addig ne kezd el szétfúrni a volgád karburátorát, amíg az elektronyos kütyü alkatrész sokkal több gázt nem fejleszt, mint amennyit a felvett áramból gondolnánk.
800 wattos áramfelvétel mellett kell egy százlóerős motort hajtani. ezt nem tudod elkerülni, a találmány erről szól.
a hidrogén az pusztán energiaközlő, a képződésénél lép be a free energia.
(de miért nem Tesla vákumcsöves autóját csináljátok meg? abban nem volt gáz meg szikragyújtás, csak egy fadoboz kapcsolóval, és egy hozzákötött váltóáramú motor.)
Előzmény: PomPom (97)
Karcsu Creative Commons License 1999.07.12 0 0 103
Kedves DcsabaS_!

Mondj valamit, kérlek, az olyan rendszerek viselkedéséről, ahol az elektromosan töltött részecske sebességének idő szerinti második deriváltja nem nulla.

Valamint: szép dolog a renormálás, de nem jelenti-e ez egy modell eleve torz voltát?

Köszönöm

Karcsú

Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.12 0 0 102
DcsabaS_

Örülök, hogy elmondtad amit elmondtál, híve vagyok annak, hogy tudományosan gondoljunk át olyan dolgokat, amelyek kissé lehetetlennek vagy legalábbis valószínütlennek tünnek (ma).
A következő kérdéseim lennének ( ha hülyeség, mondd meg):

1. h*nu képlet ismerős, de nemtom mi a nu. Mi a nu? (h=Planck állandó, ugye?)

2. Tudnál valami magyarázatot adni a kölcsönzési effektusra? Nem igazán értem, hogy mitől lehetne kölcsönözni és ez hogyan változtatja meg az energiamérleget.

3. Kissé lejjebb összeírtam 10 kérdés. Megtennéd, hogy megnézed őket és mondasz rájuk valamit? (Szerintem értelmesek, de nem biztos, csak az, h. eddig senki nem mondott rájuk semmit).

Köszi,

Geőcze Zoárd

Előzmény: DcsabaS_ (101)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.07.12 0 0 101
Hát ritka sok *ság van leírva ebben a rovatban, de talán nem árt megtudni, hogy mit mond a fizika.

- Ugyanis a "zérus ponti energia", vagy "vákuumenergia" fogalmat a fizika vezette be, ámde az utóbbi időben áltudományos körökben is rendkívül népszerűvé vált. Ez persze még nem lenne baj, a baj csak az, hogy eltorzítva. (Mint más fogalmak esetében is.)

- Először a következő módon jelentkezett a probléma: az elektromágnesség klasszikus kontinuum-elmélete szerint az elektromágneses mező maga végtelenül sok oszcillátor (rezgésre képes dolog) együttesének tekinthető, amely rezgéseknek nincs fölső határfrekvenciája. Azonban az oszcillátorok mennyisége növekszik a frekvencia növekedtével, ezért ha igaz a klasszikus termodinamika ekvipartíciós tétele, akkor a rendszer teljes energiája végtelen lenne.

- A kvantumfizika szerint sem az nem igaz, hogy (egy adott kölcsönhatásnál) ne lenne határfrekvencia, sem pedig az, hogy a frekvenciától függetlenül érvényes lenne az ekvipartíció. Rezonancia-folyamatokban az energia csak egész adagokban (h*nu egész számú többszöröse) cserélhet gazdát, ami olyan kvantumstatisztikákra vezet, amelyek szerint a magasabb frekvenciás módusok betöltöttsége rohamosan kisebb (habár a hőmérséklet emelése némileg javít rajta).

- Viszont az az is következik a kvantumfizikából, hogy minden elvileg lehetséges oszcillátor rendelkezik egy bizonyos minimális energiával (1/2*h*nu), amit végleges hatállyal nem lehet elvenni tőle, ezért aztán még az abszolút zérus hőmérsékleten is megmarad. Ha végtelen sok oszcillátorral számolunk, akkor ez is végtelen nagy energiára vezetne, ezért aztán határt szabnak a dolognak ("renormálás"). Ettől függetlenül az oszcillátorok zérus ponti energiájának összege nem kicsi, sőt, meglehetősen nagy.

- Az oszcillátorok 1/2*h*nu nagyságú zérus ponti energiája azért nem távolítható el végleges hatállyal, mert ez csak fele a minimális energiakvantumnak, ami ugye h*nu. Dinamikailag úgy lehet elképzelni a dolgot, hogy bár megindulhat az energia rezonanciaszerű átadása, az nem mehet végbe, mert ahhoz hiányzik az energiakvantum "hátsó" fele, amiért is úgy változnak meg a fázisviszonyok, hogy a folyamat felénél visszafordul az energiaátadás iránya.

- Azt látjuk tehát, hogy végleges kinyerése nem lehetséges a zérus ponti energiának (amíg csak az oszcillátor létezik), viszont átmeneti időre kölcsön vehető. Erről is szól a Heisenberg-féle határozatlansági reláció, ami szerint az oszcillátorok energiája bizonytalan, ugyanis egy dt időtartamra dE energiával megváltozhat, ahol e két mennyiség szorzata még vákuumban is legalább h-vonás. Magyarán, rövidebb időre nagyobb energia kölcsönözhető. (Ez kölcsönzési effektus magyarázza az ún. alagút-effektust is.)

- Ha energiát végleges hatállyal szeretnénk fölszabadítani, akkor annak lehet az a módja, hogy fölszámoljunk bizonyos energiát tároló szabadsági fokokat (módusonként 2 van belőlük). Ezt az ún. korpuszkulláris anyaggal viszonylag könnyen meg tudjuk tenni, valamilyen szerkezeti átalakítás révén.

- A részecskéktől mentes fizikai tér esetében NEM ISMERETES, hogyan lehetne redukálni az oszcillátorok (vagy rezgési módusok, vagy szabadsági fokok) számát. Ez a redukció mindenesetre a fizikai tér struktúrális átalakítását jelentené.

U.I.
Amikor Egely és Boday a "Bevezetés a Tértechnológiába" címü iszonyatot írták, már réges régen paráztak. Olyan is.

Előzmény: stika (100)
stika Creative Commons License 1999.07.12 0 0 100
Kedves egaMage,
sokmindent nem értek a fejtegetésedből.
1. Minek kell befesteni a szobát feketére, ha utánna még befedjük vaslemezekkel?
2. Ha szoba üres, akkor mit keres ott az atom az ő elektronjaival? És pláne mit keres ott a mérőműszer, amivel az elekton energialeadását mérjük?
3. Heisenberg óta tudjuk, hogy mérés csak úgy önmagában nincs. Amit annak nevezünk, az a mérőműszer és a mérendő objektum kölcsönhatása, ami meghamisítja a mérést.
4. Már miért kellene közeg az elektromágneses hullámok terjedéséhez? Vákuumban is nagyszeűen terjednek. Hasonlóan nem kell közeg a fény terjedéséhez. Tudtommal ha egy elektron magasabb energiaszintről alacsonyabbra kerül, akkor fotont, azaz fényt bocsát ki.
5. Ha a szobában nincs semmi, és minden külső hatást kizártunk, akkor hogyan közlűnk energiát az atommal? (Ami mellesleg szintén nincs ott.)
Előzmény: egaMage (82)
Alfred Creative Commons License 1999.07.12 0 0 99
PomPom:
"...en maradok a gyakorlatnal, az elmeletisek meg talaljak ki hogy hogyan mukodik ..."
Én meg maradok lelkesen érdeklődő laikus felhasználó, és sokat álmodozom egy m-zárolt terepes benzines ZILről...
Szóval, nem akarlak sürgetni, de ... ;-)
Előzmény: PomPom (97)
Törölt nick Creative Commons License 1999.07.12 0 0 98
Engem csak az rendített meg nagyon, hogy annak idején jópár éve egyik barátommal egy unalmas technika órán, középsuli elso osztályában alkottunk elméletben egy örökmozgót. Meghánytuk vetettük, és muködoképesnek tünik. Azóta is. Persze sose nem építettük meg, mindenesetre engem nagyon elkeserít, hogy nem csak én vagyok ilyen okos, mivel a lentebb emlegetett oldalakon annak az örökmozgónak az ötletei köszöngetnek vissza:))
PomPom Creative Commons License 1999.07.12 0 0 97
vomit
hianyolom egaMage hozzaszolasat, miutan o olyan tudomanyosan magyarazta a jelenseget, igy aztan arra szamitottam, hogy a vizbontasos bulihoz is hozzaszol, de hogy eddig miert nem tette, azt remelem hamarosan megtudjuk. A vizautoval nekem is bajom van, elsosorban azert mert meg nincs kesz :) ahogyan egaMage jol felismerte, a +energia kicsatolasahoz minel nagyobb gyosulas valtozasra van szukseg, ill. asszem o ugy fogalmazta hogy nagy gyorsulasnal tortenik, a villamok kapcsan mondotta: "Na ott a gyorsulás ami üti a zpe-t és kicsatol belőle frankón.". Velemenyem szerint a minel nagyobb gyorsulas valtozas az ami vegso soron a kicsatolast eredmenyezi, nem pedig az allando nagy gyosrulas.
A mai fizikai fogalmaink mellett 100%-nal nagyobb hatasfok ertelmezese lehetetlen, meg egyebkent is, hagyjuk a % szamitast, konnyen belathato hogy etelmetlen olyan esetben, ahol olyan helyrol tortenik az energia kicsatolasa, ami nem szerepel a kicsatolas hatasfokanak kiszamitasara alkalmazott kepletben! Meg kulonben is, en maradok a gyakorlatnal, az elmeletisek meg talaljak ki hogy hogyan mukodik :))) Persze ez nem ilyen egyszeru, mert azert a 2 osszefugg, de azert en szeretem kiprobalni a gyakorlatban is, mielott teljesen teret engednek az elmeletnek, es ez sajnos nem mindig sikerul, lasd pl. atombomba :)))) na, ez csak poen lett volna :)))
Bye, PomPom
vomit Creative Commons License 1999.07.10 0 0 96
PomPom
a vízautóval bajom van.
az jó ötlet, hogy a zizegő erős mágneses tér érje az elektrolízis alatt a vizet, de a 65 százalékos hatásfokot akkor is keveslem.

egy hasonló vízbontásos készülék az egyik hivatkozott találmány (US04107008). a US04107008__.tif.26.s0.35.r0.gif számú/nevű kép alján a hatékonyságánál azt írja a pasas, hogy 65 százalék. a következő pédzsen molokkal számolva 83 százalék jön ki, de ez is kevés.

ha itt nem tévedett legalább egy tizedesjegyet (650%), akkor be se fog indulni a kocsi motorja, és pláne nem termeli meg a folyamat fenntartásához szükséges áramot.

javaslom ellenőrizni egyébként, hogy ugyanazok az elektródák, ugyanolyan áram mellett mágnesen térrel és anélkül több hidrogént bírnak-e termelni,
lehet csak a frekvencia rossz. állítólag sima vibrációval is lehet vizet bontani.

Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.08 0 0 95
PomPom,

Az építéssel kapcsolatban eszembe jutott az az olcsó vicc, amit a névrokonod szokott mondani: (Picúr) Megvárhatlak? Szal, hogy ez lesz egy kis idő, nem?
Mellesleg csatlekoznék az utánam szólóhoz, Alfredhez a kérdésekkel, nekem is pont u.a. jutott eszembe.

Egyébként, nemcsak az áramszolgáltatók érdeke játszik itt be, hanem az a közgáz tétel is , hogy ha egy technológia eccer teret nyer, qrva gyorsan kiszorítja a többi (alternatív) technológiát és egyeduralkodóvá válik. Ezért kellenek időnkét paradigmaváltások.

Én drukkolok, lécci beszámolni, hogy hogyan haladsz.

Geőcze Zoárd

Előzmény: PomPom (93)
Alfred Creative Commons License 1999.07.08 0 0 94
PomPom:
Általában nem illik ilyet kérdezni, de talán nem haragszol meg.
1. Mennyi a tervezett költsége a megépítésnek?
2. Mennyi idő alatt fogod megépíteni?
Jedlik Ányos részegységenként, alkatrészenként más-más iparoshoz ment a tervekkel, így a működő modelleket csak ő ismerhette. Te is így tervezed, vagy van lehetőséged (szakismereted, időd, megfelelő műhelyed) a teljes készülék sajátkezű elkészítésére?
Én már most várom a beszámolót a beindításról, drukkolok!
Előzmény: PomPom (93)
PomPom Creative Commons License 1999.07.07 0 0 93
Hali G.Zoard
Ha mukodik, es hat miert ne mukodne, hiszen tobb hasonlo keszulek van szabadalmaztatva, nem csak ez a ketto, akkor remenyeim szeint olcsobba lehetne tenni vele az eletet, szinte mindenki szamara. Felmerulhet a kerdes, hogy ezt eddig mas miert nem csinalta meg vagy hogy a kulonbozo energiaszolgaltatok miert nem alkalmazzak? A kulonbozo alternativ technologiakat az energiaipar ismeri a legjobban es miutan iszonyu nagy penz van az energia szolgaltatasban, es ahol a legtobb a penz, ott a legkapzsibbak az emberek, ezert ott vigyaznak a legjobban az erdekeltsegeikre. Visszaterve az eredeti kerdesedhez, ha sikerul mukodesbe hozni, akkor a teljes epitesi leirast kozkincse szeretnem tenni, hogy barki konnyen megepithesse es hasznalhassa. Beepitheto autoba rejve, muszaki vizsga elott ki kell szerelni, utana meg vissza :), de lakasba is hasznalhato kozponti futeshez, csak egy ioncserelo kell es maris mukodik csapvizzel, baromi olcson nagy tereket lehet befuteni, vagy bkv-tol buszjaratot atveszel es uzemelteted, vagy lerobbant tavhofutesi kazant veszel berbe es te tartod karban... tobb felhasznalasi lehetosege lenne, most mar csak a megepites van hatra :))) remelem nem voltam tul hosszu! ja, es remelem hogy hosszu eletu leszek :)))
Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.07 0 0 92
PomPom,

Mi izgat ezen kütyük megépítésében? Nem kötözködni akarok, tényleg.
Van u.i. egy trükkös kérdésem: mivan, ha működik?

G.Zoárd

Előzmény: PomPom (84)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.07 0 0 91
Szasz Mage és All!

Köszönöm a választ, meg a könyvcímet is, én aki vagyok kissé felician.
Igazából, a kérdések attól lettek, hogy nem látom tisztán a modellt, amit (eddig) a "renegát" tudósok alkottak. Nem azt kérdőjelzem meg, h. a zpe létezik, de megpróbálok valamit megérteni abból, amit mostanra megtudtunk róla. (Ja, a fogalmazási pontosság miatti para nem genyózás, csak kérdés volt, és köszi a választ.)
Azért elég fura egy jószág lehet ez a zpe, eddig csak extrém helyzetekben "jött elő" (bungee jumping közben is van ? :-) ) és nem valami barátságos vele dolgozni, nemigen mutassa az orczáját. Jól látom?
Ha igen, az a kérdésem, hogy hogyan tovább: Igazábul az izgat, amire a zpe mélyebben fekvésével utaltam, t.i., miért "nyomja el" a hagyományos energia (hatása) a zpe-t? Meg mégegy, miért pont azokon a bizonyos részecskéken fejt ki hatást, amiken?

Túl azon, hogy fizikailag érdekes a kérdés, az a gynúm, hogy ennek a dolognak a mélyén valami sokkal nagyobb horderejű történet lakik (mongyuk a csillagászat, vagy az egyesített térelméletek szempontjából), mint ahogy az most láccik. Vagy nem? ()Nem emlékeztet Téged ez a dolog az Aether meg a mindenféle fluidumok elméletére? Tudod, nagy homogén katyvaszba mártott világegyetem.)

Köszi,

G. Zoárd

Előzmény: egaMage (89)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.07 0 0 90
Szasz Mage és All!

Köszönöm a választ, meg a könyvcímet is, én aki vagyok kissé felician.
Igazából, a kérdések attól lettek, hogy nem látom tisztán a modellt, amit (eddig) a "renegát" tudósok alkottak. Nem azt kérdőjelzem meg, h. a zpe létezik, de megpróbálok valamit megérteni abból, amit mostanra megtudtunk róla. (Ja, a fogalmazási pontosság miatti para nem genyózás, csak kérdés volt, és köszi a választ.)
Azért elég fura egy jószág lehet ez a zpe, eddig csak extrém helyzetekben "jött elő" (bungee jumping közben is van ? :-) ) és nem valami barátságos vele dolgozni, nemigen mutassa az orczáját. Jól látom?
Ha igen, az a kérdésem, hogy hogyan tovább: Igazábul az izgat, amire a zpe mélyebben fekvésével utaltam, t.i., miért "nyomja el" a hagyományos energia (hatása) a zpe-t? Meg mégegy, miért pont azokon a bizonyos részecskéken fejt ki hatást, amiken?

Túl azon, hogy fizikailag érdekes a kérdés, az a gynúm, hogy ennek a dolognak a mélyén valami sokkal nagyobb horderejű történet lakik (mongyuk a csillagászat, vagy az egyesített térelméletek szempontjából), mint ahogy az most láccik. Vagy nem? ()Nem emlékeztet Téged ez a dolog az Aether meg a mindenféle fluidumok elméletére? Tudod, nagy homogén katyvaszba mártott világegyetem.)

Köszi,

G. Zoárd

Előzmény: egaMage (89)
egaMage Creative Commons License 1999.07.07 0 0 89
Szasz again.
És szasz G.Zoárd aki felician is 1ben :)
Régi ismeretségünktől eltekintve azért válaszolok itt , mert olyan kérdéseket tettél fel ami a leírásom hiányosságaira és/vagy nyelvtani fogalmazási froblémákra mutat.Emiatt másnak is gondjai lehetnek a zpe "elfogadásával".
Szóval a zpe nincs mélyebben mint a többi , csak azon a szinten vették észre előszőr mérhetően ! Nagyon fontos itt kitérnem rá , hogy az emberi mérőmüszerek elnyomó része nem az energiát magát , hanem annak HATÁSÁT méri a müszer kalibrált hitelesített egységén.A zpe-vel az most a gond , hogy nincs olyan eljárás amivel meg tudod figyelni öt magát , csak mizonyos extrém fizikai és kvantum feltételek mellet a töltéssel rendelkező részecskékre kifejtett hatását lehet észlelni.Tehát eddig még senki nem mondta , hogy emberek ott a zpe a dobozban.A villámmal kapcsolatban pedig annyit , hogy azért merült fel a zpe-vel való kapcsolata ,mert eddigi mérések és tapasztalatok és kisérletek ( ez nem valami sok...) aztmutatják , hogy csak a töltéssel rendelkező részecskék ill mágnenses terek óriási gyorsitásakor (töltött terek gyorsulása...) keletkezhet kicsatolás a zpe-ből.
...
Úgy döntöttem reklámot csinálok 1 cégnek.
Szóval go el az AQUAPOL kft.-hez a damjanich u. 28 szám alá , és ott meg lehet venni 2000-3000 Ft. ért a "Bevezetés a Tértechnológiába" címü iszonyatot. Ezt Egely és Boday írta akkor amikor még nem parázott :))
és még a kutatási vágy fűtötte és nem a kerekei.Ezért ez a könyv egy fizikai és technológiai adatgyűjtemény és nem az Egely bibapp...
Na ennyi. Ha kérdés van tedd fel.Maximum nem válaszolok.
vomit Creative Commons License 1999.07.06 0 0 88
elôre fuss
(pompom, a készülék elég ígéretes, de még élni szeretnék egy ideig :-)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.06 0 0 87
Mage,

Még 1 dolog.

" a RITKA anyag "úszik" a SŰRŰ energiában és nem pedig fordítva ahogy most tudja mindenki"

Most is így tuggyuk, az univerzum átlagos energiasürűsége nagyobb, mint a (hagyományos) anyag sürűsége. Vagy nem?

Geőcze Zoárd

Előzmény: egaMage (85)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.06 0 0 86
Hali Mage,

Azt írod:

"zpe energiája.adatokkal kifelyezve 10^18 erg/cm^3 (hogy képben legyetek
a nap magjában 10^8 erg/cm^3 az energia). Na ezaz egyik ok ami miatt a zpe a tudósok nagy körében baromságnak számít , mert ez azt jelenti
fizikailag, hogy a RITKA anyag "úszik" a SŰRŰ energiában és nem pedig fordítva ahogy most tudja mindenki."

1. Ugye itt energia sürűségről beszélünk? Nem mindegy. ( az erg SI mértékegység?)
2. Mihez képest? T.i. valamilyen megjelenési formája kell, hogy legyen, mert ha nincs neki, akkor honnan tudjuk, hogy a zpe mégis létezik? Pontosabban: energiáról általában úgy szokunk beszélni, hogy az valamilyen testnek az állapotváltoztató képessége (eddig OK), de a zpe nyilván NEM helyzeti energia, mivel az csak valamihez képest értelmezhető (és ugye a zpe, mint a neve is mutassa "mélyebben" van mindenkinél, ->max. hozzá képest lehet valaminek helyzeti energiálya); NEM mozgási energia, mert olyan csak valami test-szerű dolognak van (részecske, bolygó, Zsiguli); nem hő, vagy valami sugárzás, mert azt elég közvetlenül ki lehetne mutatni (na, meg a terjedését is, ld. termodinamika II. főtt étele!).
A mai fizikai fülnek furán hangzik, hogy mindenütt ugyannannyi van belőle (izoterm, izokrón(????) és irányfüggetlen ????), persze ettől még ilyen állat létezhet.
3. A zpe kicsatolással azt állítjuk, hogy egy mélyebben fekvő energiaszintű "dolog" hirtelen "magától" magasabb energiaszintre kerül, ami kb. a hő a hidegebb helyről a melegebb felé áramlik mondással egyenértékű. Eccerűbben: mi a bánattől adott át energiát a zpe a villámnak (ha Ő vót) ? Nem mondom, hogy nem csinált ilyent, de mééééér?

Geőcze Zoárd

Előzmény: egaMage (85)
egaMage Creative Commons License 1999.07.06 0 0 85
Na itt újra és itt a folytatás is.

Szóval ott tartottunk, hogy van zpe.Jött a köv. kérdés a tudos uraknál (Planck , Tesla), hogy mekkora is a zpe átlagos energiája. Hát elkezdték figyelni a dolgot és arra jöttek rá főleg elméleti és nem mérési úton , hogy baromi nagy a zpe energiája.adatokkal kifelyezve 10^18 erg/cm^3 (hogy képben legyetek a nap magjában 10^8 erg/cm^3 az energia). Na ezaz egyik ok ami miatt a zpe a tudósok nagy körében baromságnak számít , mert ez azt jelenti fizikailag, hogy a RITKA anyag "úszik" a SŰRŰ energiában és nem pedig fordítva ahogy most tudja mindenki.És külömben is ,ha ilyen sok energia van a vaakumban , akkor miért nem látunk iszonyatos robbanásokat a tér külömböző pontjain? Azért nem ,mondta erre TESLA, mert MINDENHOL jelen van , és mindenhol ugyanannyi van belőle. Tehát nincs olyan térrész az univerzumban ALAPBOL ahol több vagy éppen kevesebb lenne a zpe-böl mint egy kicsivel arréb (homogén),és lorencz invariáns , és nem komprimálható, és random energia.Vegyünk be új szavakat a beszélgetésünkbe mert sokat segít "furcsán" gondolkodni. A villanykörte (izzólámpa)=fotonreaktor .Azért hoztuk létre , hogy elektromos energiából fényt állítson elő (15-30%-os hatásfokkal teszi ).A vizierőmű= Helyzeti energia konverter v. helyzeti energia KICSATOLÓ. Mert a magassabban lévő víz alacsonyabbra jutásakor munkát végez a turbina lapátokon ,ami generátort hajt és áramot termel.Tehát a zpe kicsatolót nyugodtan hívhatjuk
nullponti erőmünek is v. zpe reaktor ... A mai ember energia-termelő egységeinek alapja az , hogy ha van valamink amiből az "A" helyen több van mint a "B" helyen , akkor a két pont között áramoltatva a valamit munkát végeztethetünk vele. A lényeg a hatásfokon és a számunkra szükséges energia fajtáján(mozgási ,helyzeti,hő,dinamikai,elektromos,sugárzási, GRAVITÁCIÓS(!),VIRTUÁLIS(?),TELEPORTÁCIÓS(?),LÉTEZÉSI (?)) van.
A zpe kicsatoló (erőmü).: Tételezzük fel , hogy amit eddig leirtam az megálja a helyét (többé-kevésbé).A zpe kicsatolásával NEM az a probléma , hogy nagyon nagy energiákrol van szó , hanem az , hogy iszonyatossan nehéz a zpe-t inhomogénné tenni ( a fekete lyuknál vanik ilyen).Akkor mást kell kitalálni.A lényeg.Nekünk elektromos energia kell mert azt tudjuka legjobban konvertálni és felhasználni. Ekkor kezdték figyelni , hogy a nagy gyorsulásoknak kitett TÖLTÉSSEL rendelkező részecskék (proton ,elektron) és ELEKTROMÁGNESES TÉR( dipolus) többlet energiát nyer.Nagyon keveset. Annyira keveset , hogy legtöbb esetben a veszteségek el is fedik a többletet(magy.:kimérhetetlen). Az első mindennapi életben megfigyelhető zpe kicsatoló a VILLÁM. 1995-97 között amerikában a ZEUS rendszerrel kisérleti villámokat generáltak ( drótót húzó rakéta :)) ) és megmérték a villám energiáját (már amit bírtak belőle) és utána kiszámolták , hogy a föld-levegő-felhő rendszernek mint kondenzátornak az adott villám keletkezésekor mekkora lehetett az átütési feszültsége.AZT kapták , hogy egyes esetekben a villám NAGYOBB energiát tartalmazott mint amit számoltak(+25-85% !!!!!). mér;mér;mér->számol;számol;számol-> ua.ua.ua. Arra jöttek rá , hogy ha nem a kábeles rakétát , hanem a fémporosat használták , és a villám képe a fényképen "töréses"(a villám útja során möbbszőr 90 fok feletti szögekben fordul valamely síkban, akkor nő az energí jól.Képzeljétek el. A fény sebességével haladó baz nagy töltésű elektron nyom 1 110 fokos fordulót. Na ott a gyorsulás ami üti a zpe-t és kicsatol belőle frankón.
Hát ennyi. majd még folyt köv.

PomPom Creative Commons License 1999.07.05 0 0 84
Hali!

Ezek azok a talalmanyok, amelyek kozul valamelyiket meg szeretnem epiteni, bocsi hogy megint ezzel jovok, de ez a link tuti mukodik, kiprobaltam.
http://www.patents.ibm.com/details?pn10=US03980053
http://www.patents.ibm.com/details?pn10=US04107008
Ha valakit erdekel, elsosorban a kivitelezesre, nem pedig a felhasznalasara gondolok :) , akkor minden segitseget szivesen veszek. Es megegyszer bocsi az offtopicert.
PomPom

Alfred Creative Commons License 1999.07.05 0 0 83
egaMage:
Szerintem nem elöször magyarázod... :-)
Tehát, ezt az energiát fölhasználni kb akkora felkészüléssel jár, mint az atom energiát. Kicsit nehezen tudom ez szerint elképzelni, hogy sufniban, kvalifikált géplakatos vákuumenergiával hajtott Moszkvicsot fabrikáljon. Akkor most ez hogy' van?
Előzmény: egaMage (82)
egaMage Creative Commons License 1999.07.05 0 0 82
Na üdvözlet mindenkinek.

Én aki Vagyok az EgaMagE.
Először akkor írtam a törzsasztalra,amikor 1996-ban (ha jól emlékszem 2. vagy 3. on-line internettos hozzászolás volt lehetséges) meghívták Egelyéket (3 ember) és hívtak a MÁSIK táborból is 3 embert. Vita ezerrel közben a "NÉP" oszthatja a halált a neten keresztűl.A második hozzászolásom már nem jelent meg az internettón... EZ NEM VICC
Azóta sok idő telt el és sokat tanultam is ,meg gondolkodtam sokat a dolgon.Elmondom hát az én tapasztalataimat ezen a téren. Előre le szeretném szögezni , hogy 26 éves vagyok KKMF hallgató , idiot"computer-őrűlt" és amit leírok az vélemény és nem tétel értékű megállapítás. A OPapával együtt találtuk ki a topicot de ő bátrabb... :)
Asszem az alapoknák kezdem (hosszú lesz :) ) :
szóval a nullpontenergia (ZPE)=Vákuumenergia. Ez a név a körűlmények előállításából jön mert.: Vegyünk egy tök átlagos lakótelepi szobát (ablak ajtó).Bemegyünk és befalazzuk.->Lefessük full feketére majd vaslemezekkel beborítjuk a felületeket(padló-plafon falak)=NO FÉNY-> Elektromos rács(faraday kalitka).Most már elektromágneses hullámok se nincsenek->kiszittyózzuk az air-t jól(minden atomot).most már anyag sincs(mi is csak úgy KVÁZI :)) ) ->most pedig lehűtjük 0K (kelvin) -ra. EKKOR ha feltételezzük , hogy nincsenek a közelben mezo-szintü(neutrino) vagy annál kissebb részecskék, akkor a "szobában baromira nincsen semmi. Mondták az elméleti fizikusok.Jött a gyakorlat és kiderült ,hogy VAN MÉG VALAMENNYI ENERGIA. Hát ezért nullponti , vagy vakuum(itt a világűr mindentől nagyon messzelévő térrészére gondolnak a népek)-energia.
Hogy milyen energia van? Hát ez a genyó a dologban , hogy full homogén(mindenhol ugyanannyi van belőle);Lorencz-invaráns(nem hatnak rá a Lorencz-i törvények alap rendszerekben); nem komprimálható(nem süríthető mint a gáz vagy az elektromágneses hullámok vagy a hang DOPPLER EFFECT); full random (1 adott térrészben 1 adott pillanatban minden frekvencián jelen van).Hát ezért gecosz a ZPE.
Casimir effect.: Asszongya a fizika. Az elektron emisszió jó közelítéssel azt jelenti , hogy ha közlök az atommal energit(megfelelően sokat), akkor az elektron ami kering az magassab e pályára lép.Ha a betáp megszűnik , akkor az elektron emittálja az energáját , de ehhez kell valami vivőhullám.
Casimir bácsi aszonta ,hogy csináljuk meg a szobás bulit (lásd fenn) , mert akkor elvileg az e nem tudja leadni. Megcsinálta és az e leadta az energiáját.Leült gondolkodott és rájött , hogy a spontán emisszió esetével találta szemben magát amit már más is jelzett előre. (ez azt mondja , hogy a gerjesztett atom a rá jellemző módon adja le legszívesebben az energit , mert... baromi sok képlet)Itt jön a furfang. Asszongya erre Casimir : Akkor zárjuk az atomot két olyan félgömb közé aminek a sugara kisseb mint a gerjesztett atom spontán emissziós freki 1 teljes hullámának (more info: hullám fizika) hossza.Minezt nullponti körülmények között mert akkor vicces a buli. Elvárás : Semmi esélye az atomnak az energia leadására. Mérési eredmény.: A GENYÓ LEADTA VALAKINEK ! De kinek? Hát 1 vivő hullámnak. Nullponti térben nincs vivőhullám hiszen kizártuk őket? Akkor rosszul zártuk ki őket.->mérés,mérés,mérés->ua.ua.ua.-> AKKOR A NULLPONTI TÉR NEM ÜRES ->ZPE :)
Hát ennyi. Majd még irok a kicsatolás (?) problémáiról , gépekről , Energiamennyiségről , élettani problémákrol...
ui.: 1992 óta van könyvem (300 oldal) a dologról MAGYAR nyelven.Elöször 7 hónapig tartott az első 200 oldal. Hajrá urak-hölgyek

Geőcze Zoárd Creative Commons License 1999.07.05 0 0 81
Kedves All,

Végigolvasván a topicot, a következőkben tudnám összegezni a bennem felmerült kérdéseket (én is laikus, nekem sincs "perpetuum mobile" receptem), és nem gúnyolódni akarok:
1. Mi is az a nullponti energia? (definició szerűen!)
2. Mitől keletkezik (ha keletkezik egyáltalán, nemcsak úgy van)
3. Honnan _tudjuk_ hogy van ilyen állat?
4. Ha ő egy energia, akkor munkát/kölcsönhatást képes végezni/előidézni anyagon. Megfigyeltek-e ilyet, és pontosan mi történt?
5. Fizikai értelemben mit jelent, hogy kicsatoljuk (és honnan!)
6. Összeegyeztethető-e a nullponti E léte a jelenlegi fizikai világképünkkel és hanem, miért nem?
7. _FIZIKAI_ szempontból miért tapasztalható ellenállás vele szemben? (Pls, hagyjuk most az olajvállalkozókat, maraggyunk a szájensz-nél)
8. Miért lenne jó, ha minkára tudnánk fogni a nullponti E-t? Miért lenne ő olcsóbb (hiszen elő kell állítani vhonnan!) mint a mostanában ismeretes energia?
9. Ha nem tudjuk, hogy hogyan "lesz", honnan tudjuk, hogy nem sül-e el rosszul az alkalmazása?
10. Mi az a Casimir (?) erő?

Köszönettel,

Geőcze Zoárd

vomit Creative Commons License 1999.07.05 0 0 80
a rossz link problémát az ie sem hágja át.
inkább 2.02-es netscape, azzal szöget is lehet a falba verni :-)
Előzmény: topp (76)
PomPom Creative Commons License 1999.07.04 0 0 79
Ja, ezt elfelejtettem, egy erdekes oldal tele kellemes kis kutyukkel :) Mindenkinek a figyelmebe ajanlom!
http://members.aol.com/JNaudin509/
PomPom
PomPom Creative Commons License 1999.07.04 0 0 78
Rip!
Nagyon nehez dolgot kersz, nem mintha nem letezne fizikai alapja ill. megkozelitese a dolgnak, csak hat kisse terjedelmesebb annal, hogy egy ilyen forumon ezt el lehetne magyarazni, esetleg folytatasokban, de akkor olyan lenne ez a forum mint 1 szappanopera :))))) (csak poennak szantam)!
Kezdeteknek azert annyit elmondanek, hogy attol nullponti energia elnevezest kapta, mert egy bizonyos elektromagneses sugarzas akkor is megmarad, ha a rendszer le van hutve abszolult nulla fokra. Ennek az energianak a letet eloszor elmeleti uton bizonyitottak, (M.Planck:Theory of Heat Radiation; Dover PublicationsInc., New York, 1959.) a kvantumelmelet kidolgozasa kozben. A kvantummechanikaban egy "jelentektelen" effektuskent kezeltek a nullponti energiat (T.H.Boyer:Derivation of Blackbody Radiation Spectrum without Quantum Assumption; Physical Rewiev, Vol. 182, N5,pp,1374-1383, 1969). En egyebkent egyaltalan nem az elmelettel foglalkozok, ismereteimet masok jegyzeteibol meritem, a dolgokat gyakorlati szempontbol kozelitem meg, elsosorban felhasznalhatosaguk szempontjabol. Remelem nem voltam tul hosszu.
PomPom

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!