Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2011.03.13 0 0 53

Na tessek, nem vagyok netnel egy ideig, es igy megszaladnak a dolgok...

A baromsagot arra mondtam, hogy a lepcsokorlaton atemelni. En mar tobbszor kellett (mondjuk ketteszedve) 180x200 nevleges, annal valamivel tobb tenyleges meretu agyat hurcibaljak azon a lepcson fel es le. Ugy meg lehetett. De nincs olyan ember, aki ezeket a cuccokat atemeli egy korlat felett... vagy legalabbis elobb megkerdezi, hogy nincs-e inkabb az emeleten egy erkelyajto... (sogorom karpitos, o aztan tudja, hogy milyen gond a nagydarab butorokkal kozlekedni a lepcsokon, van is erkelyajtonk is fent:))

A tobbi ervedre logikus valaszt adtam.

Az, hogy egy lepcsot _tobbek kozott_ az 1/4-re (mert az meg 1/3 sincs) rajzolt jarovonalnal is elszurtak, nem jelenti azt, hogy az 1/3-os lepcso eleve rossz.

A kisebbik lanyom 2 eves mult par nappal, mikor bekoltoztunk... igaz, az emelet az csak raktarkent funkcional, igy nem kozlekedunk azon a lepcson naponta. Majd megfigyelem, hogy ok most melyik szelen jarnak (nincs korlat egyik oldalon se, nem az fogja eldonteni;  esetleg az, hogy megtanitottuk nekik, hogy kivul menjenek, de ez ugyanolyan szuloi rutin, minthogy forro edenyhez ne nyuljanak, vagy koszos kezzel ne egyenek). En nem erzem kenyelmetlennek, hogy nagyobbat kell kerulnom, marmint optikailag sem, mint mar megbeszeltuk a jarovonal hossza azonos fellepesnel ugyanannyi lesz akkor is, ha bentebb rajzolod fel, es ott tekinted kenyelmesebbnek.

Egy biztos: ha ragaszkodsz a kozepso vonalhoz, akkor vagy meredekebb lesz a lepcso, vagy nagyobb teruletet foglal el.

Valoban, kozepen egy visszafordulo lepcsonek (ha onmaga melle er vissza) muszaj belulre korlat, mert maskepp balesetveszelyes. De ezek altalaban pihenosok (tarsashaz, munkahely), szoval ott tok mind1 a jarovonal. Ahol mar kanyarodo, fokent huzott lepcsofok is bejon a kepbe, mert ugye ilyenkor van kerdes csak, ott mar igen kivancsi lennek, hogy igaz-e a nagyatlagos belso korlat tobbseg. Szerinted?

Persze mindenki csinal amit akar, es elhiszem hogy a szabvany mast ir elo, viszont ez nem csak a kozossegi terekre szol veletlenul? Mert ott tudom, hogy szigorubb szabalyok vannak (pl. a meredeksegre is). De ha lakasokra is, akkor kell tervezni egy 80 szeles lepcsot, kozepen 40 cm holtterrel, kozepen (kulso szelen) a jarovonal, majd a lepcsot "veletlenul" kiboviteni kozepre, hogy legyen 1m. Ekkor szerinted is szabalyos a jarovonala, hiszen eredetileg szabalyosan szamoltuk, de aztan azzal hogy szelesebb lett, ha nem is pontosan 1/3-nal, de majdnem ott lesz a jarovonal. Nem latok erdemi kulonbseget ezen ket lepcso kozott, nem tudom miert kene mashol jarni attol, hogy kibovitem a masik oldalt.

Egyebkent ha en arra kenyszeritek mindenkit, hogy kivul jarjon, akkor te meg arra kenyszeritesz mindenkit, hogy kozepen, tavol a kapaszkodotol jarjon (ott lesz kenyelmes). Nem hiszem, hogy az egyik kenyszerites jobb vagy rosszabb a masiknal...

Amugy egyszer estem a lepcsonkrol, sotet pincebe erkezve az egyenes reszen megbotlottam lefele valamiben... regen volt, egy nadragom banta. Van valtokapcsolo, csak azt hittem lesz eleg feny a kis ablakokbol az ind/erk oldalakon. Ha esnek is, nem fognam rad, ennel racionalisabb vagyok, de inkabb ha lehet, kihagynam az egeszt.

Most csak igy elsore fejbol, a 3 hsz-od egyszeri elolvasasa utan a maradek benyomasom.

Amugy epitsen mindenki din szabvanyos lepcsot! Csak nekem ne legyen kotelezo, ha nem talalom jobbnak!

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.13 0 0 52

Mennyi purhabot és milyen távolságokra nyomjak ki beton lépcsőre hogy ne tudja felnyomni? De ugyanakkor rendesen le is ragassza és ne dobogjon alatta. 4 cm tölgy lépcső lapok lennének. Súlozás kell vagy elég az önsúlya.

lépcs Creative Commons License 2011.03.13 0 0 51

Végül megmutatom, hogy a valóságban milyen komoly gondot okoz ez az Axióma által is terjesztett tévhit.

Januárban kaptam ezeket a rajzokat, egy megrendelőtől.Ha azt tanulják az építészek, hogy külső egyharmad, akkor ez lesz belőle. Azt hiszem jól látható, hogy a külső egyharmadba van rajzolva a kilépővonal!!!

Az építész rajzai:

Egy teljesen új építésű családi házról van szó. A felső szinten 3 szoba, fürdő, közlekedő (kb.73m2). És mindehez vezet egy szörnyen meredek lépcső. Egy kisgyermekes család fog itt lakni, gyerekszobákkal az emeleten.

Ha már az építész is elrontja a terveket, mit várunk a mesterektől?

Ide ez a lépcső fér el (a saját rajzom):

A belső oldalon a fokok úgy összeszűkülnek, hogy ez roppant balesetveszélyes!!! (Axióma! szerinted azért, ilyen meredek hogy spóroljanak?)

A szabványok és előírások alsó határértékeit súrolná ez a lépcső. Ha a kőműves csak 3cm-el kisebb nyílást készít már nem lehet ide lépcsőt készíteni.

Szerencsére még nem készült el a födémnyílás. A megrendelő most a terv átdolgozását kérte az építésztől.

Még egyszer: a külső egyharmadra rajzolt kilépővonal csak szükségmegoldásként fogadható el! Nem lehet az átlagos lépcsőszámítás alapja!!!

 

 

 

 

Előzmény: Axióma (48)
lépcs Creative Commons License 2011.03.13 0 0 50

Kedves Axióma! Nem hagy aludni a dolog. Biztosan az lehet a gond, hogy azért ez mégis egy kicsit bonyolultabb probléma annál, mintsem hogy csak ilyen fórumos keretek között jól el tudjam magyarázni. (Vagy ehhez a magyarázkodáshoz nincs tehetségem.)

Ha megvan a Kószó könyv, amiben szintén erről az egyharmadról van szó, akkor ellenőrizheted is amit ide leírok. Most gyorsan végiglapoztam, csak a lépcső alaprajzokat vizsgálva. Ahol látható a járóvonal elhelyezése: kb 74db kép ezekből a belső egyharmadra rajzolva 1db, a lépcsőkar felére rajzolva 65db, a fél és a külső egyharmad közé rajzolva 7db, és a külső egyharmadra rajzolva 1db. A Cser kiadónál forgalmazott, már említett könyvben, de a többi német, és cseh nyelvű könyveimben is csak középre rajzolt járóvonalakat találtam.(Ez egy kicsit sem gondolkodtat el?)

(Ha már a kezedben lesz a könyv a belső oldali korlátokat is a figyelmedbe ajánlom. A sok kép közül csak a csigalépcsőkön van csak külső oldali korlát. A többi lépcsőnél vagy csak belső oldali, vagy sokkal ritkábban mindkét oldali korlát található.)A Te esetedben is, ahogyan említetted kellene belső oldali korlát. Én nem készíthetek úgy lépcsőt, hogy a megrendelőnek csak megígérem, hogy majd lesz.

A karfán átemeléshez csatoltam egy képet, az a mondat konkrétan arra a lépcsőre vonatkozott. Nem a Te esetedről van szó, mivel azt nem ismerem.

A belső oldal szűküléséhez, még csak annyit, hogy egy gyerek sokkal közelebb is tud jutni a lépcső széléhez mint 30cm, és neki épp olyan baleseti veszélyforrás mint egy felnőtt számára. Ha nem a Te speciális esetedről beszélünk, ahol az orsótérben egy fal van, akkor egy felnőtt is kb. 15-20cm-re tudja megközelíteni kényelmesen a belső kanyart. Ahol túl keskenyek a fokok, ha a másik oldal harmadába van rajzolva a járóvonal, és ott van a lépcső kiszámolva.

Ha más sem érti akkor bennem lesz a hiba. Elnézést! (Rajzolva azért biztosan jobban menne. Mégis csak mérnök ember lennék, nem irodalmár.)

Gyors gyógyulást kívánok a lábadhoz, és csak óvatosan azon a lépcsőn. (Ha most elesnél biztosan azt hinnéd, hogy miattam van:-))

Üdv: Tibor

 

 

 

Előzmény: Axióma (48)
lépcs Creative Commons License 2011.03.13 0 0 49

Kedves Axióma! Nem kell megsértődnöd. Még egyszer mondom, hogy szakmabeliek is gyakran szoktak tévedni.

Sajnos be kell fejeznem veled ezt a kis párbeszédet, mert nem tudok az ellen érvelni, hogy valamiről csak úgy kijelented, hogy az baromság. Így teljesen elvesztette értelmét a logikus véleményütköztetés.

Itt nem az a célom, hogy bárkit is győzködjek. Még egyszer én csak a puszta tényeket közöltem, ezzel nincs mit vitatkoznod. Nem kérdezi senki, hogy szerinted jó lesz-e így ez a szabvány.

Mindenképpen nyerni szerettél volna? Sajnos nem fog sikerülni. A DIN 18 065 európai szabványként életbe fog lépni. Erről nem írnak ki népszavazást, és nem is azon múlik, hogy ki, kit győz meg. Ez tény.
Csak annyit szerettem volna közölni a nagyérdeművel, hogy sajnos milyen TÉVHITEK keringenek. Komolynak mondott szakemberek sincsenek tisztában a lépcső előírásokkal, szabványokkal. Ha már nincs hozzá kellő tapasztalatuk, legalább az alapokat átvehetnék az okosabbaktól (itt a német szabvány szerkesztőire gondolok).

Azért mégis válaszolok a kérdéseidre (nem mintha halvány esélyt is látnék arra, hogy elfogadd érveimet)
1. A képen látható lépcsőnél is, de a Kószó könyvben is húzott lépcsőnél a belső oldalon többször van korlát mint a külsőn. Még akkor is ha ez szerinted hülyeség.

2. Azért jobb a rövidebb út mert mindenki arra törekszik. (Az utcasarkon derékszögben fordulsz? Nem közeledsz egy kicsit a sarokhoz?)
3.Nem írhatod elő senkinek, hogy a lépcsőnek csak a külső oldalát használja!!!!! mert a belső oldalon BALESETVESZÉLYES. Ugye ezt nem gondolod komolyan!

4. Ha a belső oldal mellet 5 cm a lépcsőfok akkor valószínűleg a belső oldalon járóvonal környékén is gyenge ez a méret.

Ez az egyharmados dolog egyáltalán nem olyan fontos, mint ahogy most itt közösen kiéleztük. És tényleg nem azon múlik, hogy meggyőztelek-e. A munkáim magukért beszélnek. És egyáltalán nem nyikorognak. Igaz nem is amatőr asztalosokkal dolgozok.

Azért örülök, hogy találkoztunk.
Remélem mások értették miről is írtam.

Előzmény: Axióma (48)
Axióma Creative Commons License 2011.03.12 0 0 48

Ez az atemeles baromsag. Foleg hgoy a lepcso az nekem betonbol van, a fa csak nyikorog es kezelgetni kell (tudom, egy nagysagrenddel tobb penzert nyikorogni mar nem fog, de most a lepcso legyen a kedvemert a falak koze epitett betonlepcso).

Meseld mar el, miert is jo ha _rovidebb_ az ut??? A fellepest noveled vele... amit altalaban mar nem lehet! Legalabbis 1-2-3 plusz nm-t, azaz annyiszor 200e Ft-ot jelentene! Raadasul igy nem csak dragabb a lepcso, de nem is fogsz kevesebbet setalni a lakasban, hiszen az ut adott fellepesnel ugyanolyan hosszu lesz.

Nagy hulye az aki huzott lepcsonel belulre tesz korlatot. Mellesleg nalam nincs eppen korlat (khm, pedig megigertuk 5 eve a haszn.vetelinel), de a fal kozelsege is jobb, mint a semmi kozepen setalni.

A belso oldalon 5 cm-t soha nem hasznalod fellepni, min. 30 centivel odebb esik a jarovonalad, ha surolod a valladdal a belso falat. Es nem lehet minden esetben megnovelni...persze a haromszoges az baromsag.

Azt hiszem sikeresen meggyoztel arrol, hogy megis jobb az 1/3-hoz tervezni, vagy hat pontosabban a kulso oldaltol kenyelmes jarotavolsagra. A te indokaid legalabbis szerintem(!) nem alljak meg a helyuket.

Előzmény: lépcs (47)
lépcs Creative Commons License 2011.03.12 0 0 47

És ha a korlát mondjuk csak a belső oldalon van? A lépcsők nagy részénél ez így van!
Nem úgy szól a TÉVHIT, hogy a korlát felőli egyharmadba essen a járóvonal, hanem a külső egyharmadba. A "nagy darabok" mozgatásában a lépcsőkar szélessége bizonyos esetekben éppen, hogy gátol. Bár ez elsőre paradoxonnak tűnik, de itt egy példa:

http://www.lepcsok.eoldal.hu/fenykepek/2.-onhordo-fa-lepcsok/pacolt-bukk-onhordo-falepcso--fem-korlatkitoltessel-1.html

Ha a lépcsőkar keskenyebb, akkor a kilépő (fenti) lécsőkar messzebb kerül a faltól, így a "nagyobb darabot" a karfa fölé emelve könnyebben átfér a fenti lépcsőkar és a fal között.

Még egyszer a külső egyharmad helytelen!!! Többek között azért is, mert így óhatatlanul kialakulnak a belső oldalon azok a bizonyos 5cm-es keskeny rálépő felületek ami kevés! Nincs itt semmi félreértés. Ha a járóvonal középre van szerkesztve, akkor a belső oldalon is mélyebbek a lépcsőfokok. Kisebb a járóvonal alaprajzi hossza, kevesebb lépcsőfok zsúfolódik a kanyarba.
Azzal egyetértek viszont, hogy ez az egyharmados problémánál sajnos nagyobb gondok is szoktak lenni. Például a mesterek szeretnének egy kis időt és munkát spórolni, így nem szerkesztik ki a lépcsőfokok pontos elhúzását. Egyenes lépcsőfokokat háromszög lépcsőfokok követnek. Nincs harmonikus átmenet. És most itt egyáltalán nem a design-ról beszélek.

Előzmény: Axióma (46)
Axióma Creative Commons License 2011.03.12 0 0 46

Szerintem a kerdesedben (1m szeles lepcsonek miert jarnank a kulso oldalan) nagyjabol az a valasz, hogy mert ott van a korlat. Mostanaban ez feltunik, mivel egy eses utan kiderult, hogy a ficam oka hogy hianyzik egy keresztszalagom, es 3,5 honap alatt meg mindig maceras a lepcsozes, ha nem is szo szerint fajdalmas most mar).

Masreszt azert epitunk szelesebb lepcsot, mert 99%-ban kenyelmesen hasznalni akarjuk (akar csak a szelso 2/3 tenyleges erintesevel), de ne'ha nagy darabokat is kell mozgatni, vagy ketevente egyszer szembetalalkozunk a lepcson, es ilyenkor ha nem is kenyelmesen, de megoldhato lesz az amugy megoldhatatlan.

En megneztem a kepeket, de valoszinuleg ott a felreertes, hogy ugyan a huzott lepcsonk tobbe-kevesbe tartja hogy belul is min. 5 centi, de ez azert nem mindig lesz igaz mindenkinel, mert bizonyos esetekben megoldhatatlan. A rajzokon meg ranezesre legalabb 10 de inkabb tobb a belso oldalon is a lepcso, es raadasul baromi nagy holt teret hagynak kozepen. Ugyhogy az a jarovonal az a kozepponttol nezve igencsak 1/3-nal lenne, es kkor van ter felvinni dolgokat.

A design reszet most ne faggassuk, mert az egyreszt a lepcsok igen nagy reszenel irrelevans (pincebol az eloterbe, fent ajtoval zarodik), masreszt meg a designlepcsok azok elsosorban designelemek akarnak lenni...

Egyebkent az 1/3 is jo lenne a legtobb esetben ahhoz kepest, ami keszul. Nalunk az acs elkezdte a lepcso also zsalujat huzni a sarokban is egyenes vonalban... a femu szerkesztette fel neki a lepcso felso feluletet a falra, ami fole kerult volna az o also zsaluja. Mazli, hogy innen a forumrol tudtam, hogy amit csinal, baromsag, es kihivtam a femut.

Előzmény: lépcs (45)
lépcs Creative Commons License 2011.03.12 0 0 45

Csak mindenki gondoljon bele "józan-paraszt" ésszel. Ha nekem 1 méter széles a lépcsőm akkor miért járjak annak a külső oldalán???? Akkor miért nem készítek keskenyebb lépcsőt? minek a belső oldali egyharmad? Ott ki fog járni???????
Kószó József könyve egy gyűjtemény. Valóban nagy munka lehetett ennyi helyről összeollózni a könyvet. Le a kalappal, mert jórészt sikerült is. Magyar írótól nem olvastam jobbat. Tudom könnyű kritizálni, de ez azért nem szépirodalmi műfaj. Ez egy műszaki könyv. Tehát objektív tényeket kell közölnie, amikről kijelenthető, hogy a hatályos szabályok szerint megfelelő vagy nem.

Minden tisztelet mellett, a Kószó könyv fő hiányosságai:

1. A már említett DIN 18 065-ről sajnos nincs egy szó sem, pedig ez lesz az európai lépcső szabvány. Egy igazi szakembernek ezt nem csak, hogy ismernie kell, de kívülről fújnia is. Az összes többi képlet, szerkesztési módszer csak PLETYKA. Egy valódi lépcsős könyv ebben a témában MA nem jelenhet meg ezen szabvány logikus gondolatai nélkül. Arról már nem is beszélve, hogy ezzel a szabvánnyal semmiképp sem keveredhet konfliktusba.

2. Willibald Mannes könyvei tele vannak olyan lépcsőkkel amit ő tervezett, és a kivitelezésben is tevékenyen részt vett. A könyvei ezért hitelesek. Ez a hitelesség nekem nagyon hiányzik. Tudom, hogy csak az merülhet bele egy problémába aki ezzel él. Aki figyelmesen olvas róla, az bármilyen intelligens is a problémakörtől messze, kívülálló marad.

Előzmény: Lasermouse (43)
Lasermouse Creative Commons License 2011.03.12 0 0 44

Hát akkor (42 alapján) lehet mégse olyan nagyon jó az a könyv...

 

Mindenesetre már ez alapján is meglátni egy rakás hibát a kőművesek és asztalosok által kitalált és kivitelezett lépcsőkben.

Előzmény: Lasermouse (43)
Lasermouse Creative Commons License 2011.03.12 0 0 43

"...a húzott fokú és íves lépcsőkarok járóvonala mindig a lépcsőkar szélességének fele és külső egyharmada között, ideális esetben e köztes mező tengelyében helyezkedjék el."

 

Koszó József Lépcsők című könyvéből

 

Az enyém hatodik kiadás Szukits kiadó, a héten vettem. Nekem egy lépcsőkészítő ajánlotta, szerintem jó könyv.

Előzmény: Axióma (41)
lépcs Creative Commons License 2011.03.12 0 0 42

1. Amint láthatod az egyetemi jegyzetben is szerepel ez az 1/3-os hülyeség, és természetesen nem személyednek szólt a kritikám.

2. A kép nagyban:http://kepfeltoltes.hu/view/110312/L_pcs__el_ad_s_016_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

és még egy oldal:http://kepfeltoltes.hu/view/110312/L_pcs__el_ad_s_017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A Cser kiadó könyve "Walter Meyer-Bohe: Lépcsők" talán a legjobb lépcsős könyv amit magyarul olvastam. Az elmélet lényege benne van tömören. Igaz, valódi illusztrációkkal nem szolgál, szép lépcsőt ebben a könyvben nem találsz, de 500 Forintot biztosan megér. Mindenképpen jobb mint a Kószó könyv. Az igazi lépcsős könyvek egy kicsit azért drágábbak, és szinte mindet Willibald Mannes írta. 

3. Erre a választ kiolvashatod a nagyobb képekből, vagyis 1/3-ra a járóvonalat csak nagyon keskeny csigalépcsőn lehet esetleg alkalmazni. De még egyszer ez csak a határeset, és semmiképp sem szabály!!! Csak nagyon indokolt esetben. már elkészített lépcsőm közül csak kb 10-15-nél nem volt más választásom. Gyálon pedig egy ilyen betonlépcsőt le is bontattam, és jó önhordó fa lépcsőt készítettünk helyette.
Ha a húzott lépcső külső harmadát használod akkor az azt jelenti, hogy nem jól van megtervezve. A külső harmadba kényszerít az ösztönöd, mert a belső oldal balesetveszélyes. És ha egyszer sietned kell majd? És szívesen levágnád a kanyart?

A lépcső tervezése is elég komplex probléma. Faipari mérnökként az egyetemen tanultam az alapokat. Utána elkészítettem 20 lépcsőt és azt hittem, hogy tudok lépcsőt tervezni. Még az 1000-ik lépcsőmben is találnék most már hibát. A tapasztalat itt valóban nagyon sokat jelent, mert ahány lépcső annyi megrendelő. Két teljesen egyforma lépcsőt még nem terveztem.

Szívesen segítek bárkinek ha problémája lenne lépcsőjével. Az oldalamat folyamatosan fejlesztem, és itt próbálom megosztani tapasztalataimat. http://www.lepcsok.eoldal.hu/

Üdv. Füleki

 

Előzmény: Axióma (41)
Axióma Creative Commons License 2011.03.12 0 0 41

1. en laikus vagyok (proramozo), csak tovabbadtam az infot, amit tobb helyrol hallottam, sajnalom ha rosszat

2. nem lehetne azt az abrat nagyban? Olvashatatlan, pedig erdekel, lesz meg a kovetkezo epitkezesen is lepcsonk... [Tenyleg, lattam learazva 500Ft/ert Lepcsok cimu konyvet a Cser kiadotol, az jo, vagy kuka? A PH konyvuk sz*r, ezert nem vettem csak meg.]

3. OK, szabalynak nem jo az 1/3. Kerdesem, hogy az altalanosan hasznalt (nem S alaku hanem egyenes, 90 es 180 fordulasokkal megoldott) lepcsoknel a pontosabban meghatarozott "savbol" mennyire jellemzoen esik ki az 1/3-os vonal? Mert a kicsi abrabol amennyire en latom, akar meg benne is lehet, akkor nem pontos, de korlatok kozott hasznalhato az 1/3. Peldaul en tenyleg ott jarok, kb. 1m szeles lepcso, huzott fokok, kenyelmes is (kiveve ha nagy lavorral megyek fel, mert akkor kozepen jarok, akkor telleg nem jo).

 

Előzmény: lépcs (40)
lépcs Creative Commons License 2011.03.12 0 0 40

Sajnos újra az a bizonyos tévhit!!!! A külső egyharmadban???? ROSSZ, HELYTELEN!!! Tudom, hogy valamilyen iskolában valószínűleg ezt tanítják, mert már ezzel számtalanszor találkoztam. Ez a lépcsőszerkesztés alapja. Ha ezt valaki elrontja, hiába számol tovább, már a lépcső nem lehet jó. (Nem állítom, hogy járhatatlan, de nem a legjobb.)

Tehát a járóvonal elhelyezéséről van szó, ez az a gondolatbeli vonal az ahol a lépcső értékeit számoljuk, és ez a fő közlekedés tengelye. A hatályos OTÉK előírások 64. § (2) bekezdése szó szerint: "A lépcső járóvonala, a lépcsőkar szabad szélességének határoló vonalához 0,30 m-nél közelebb nem lehet." Ezt azonban az építészek egy része (tisztelet a kivételnek) tévesen értelmezi. És talán a jogszabály sem egyértelmű. Jobb lett volna, ha hozzáteszik, hogy csak indokolt esetben, és ha a lépcsőkar nem szélesebb 85cm-nél.

Nem szeretnék itt okoskodni, de a pozsonyi építészeti egyetemen tartott előadásom egy képét engedelmükkel ide illeszteném:

Érdekes, hogy ezzel a tévhittel nem csak Magyarországon hanem Szlovákiában is találkozok. A kép bal oldalán a szlovák tankönyv egy lapja látható, ahol ennek a bizonyos járóvonalnak az elhelyezését illusztráló kép van. Vagyis amint Axióma is írja "... a kulso 1/3-nal me'rve kell ...".

A kép jobb oldalán pedig a hatályos német DIN 18 065 szabvány egy oldala látható. Ez egyértelműen meghatározza, hogy a járóvonalat hol helyezhetjük el a lépcső szerkesztésekor. Szó sincs róla, hogy a külső oldalra tolható, netán a külső egyharmadra. Van két határérték, és a köztes rész (szürke) az engedélyezett. A gyakorlati tapasztalataim szerint is ez a helyes megoldás. Valóban, nálunk még nem hatályos ez a szabvány, de a Lajtától nyugatra ezt biztosan állítom, hogy jobban tudják. (Bizonyos szabályokat miért nem tudunk ellopni az okosabbaktól? Nem szégyen az okosabbtól tanulni. Aki szerkeszti a magyar jogszabályt miért nem veszi a fáradtságot, hogy körülnézzen a világban? És a többi törvényünk is ilyen? ...)

A járóvonal külső elhelyezésével tulajdonképpen ezen vonal alaprajzi hosszát növelik, vagyis kisebb alaprajzi területre lesz elméletileg szükségük. Ezáltal a tervekben is helytelen lépcsőszámítást kapnak, és amikor megérkezek egy építkezésre már a födémnyílást a kőművesek elkészítették a rossz terv alapján. Ilyenkor már sajnos csak egy sokkal meredekebb lépcső fér el. Ha mégis az építész terveit venném alapul, akkor rendszerint egy olyan lépcsőt kapnék amin a belső oldalon a lépcsőfokok úgy összeszűkülnének, hogy azok már balesetveszélyessé válnának, főleg a gyerekek számára.

Ha megengedik még egy linket a figyelmükbe ajánlanék:

http://www.lepcsok.eoldal.hu/cikkek/lepcso-szamitas.html

ahol bárki On-line kiszámolhatja lépcsőjének helyigényét. Pár méret megadásával nem csak a lépcső alaprajzi méretét, hanem a minimális födémnyílás hosszát is meghatározhatja. A képletek nem csak az aktuális előírásokat veszik figyelembe, hanem a tapasztalataimat is beépítettem a programozáskor. Az esetleges hibákra, helytelen értékekre felugró ablakok figyelmeztetnek. (Ha ez nincs kikapcsolva böngészőjén.)

Tisztelettel:
Füleki Tibor

Előzmény: Axióma (33)
Vyzo307 Creative Commons License 2010.08.09 0 0 39

Sziasztok! Le tudná nekem valaki írni, hogy hogyan álljak neki betonlépcső burkolásának? 30x30-as gress lapokból szeretném megoldani. A lépcső 16 fokos utolsó 5 fok 90 fokkal el van húzva.  Hogy áljak, neki, honnan kezdjem stb-stb.

Ha valaki részletesen leírná nekem akkor ezt megköszönném.  Természetesen sík területet már burkoltam, de ez nem ugyanaz, hanem kicsit bonyolultabb, és kéne egy kis tanács nekem.

Dózerbike Creative Commons License 2010.04.22 0 0 38
PUR hab,építési ragasztó,felülről nem látható rejtett műanyag dűbel.
Előzmény: 11manobaba (35)
11manobaba Creative Commons License 2009.11.26 0 0 35
Sziasztok! Érdeklődnék hogy tudja-e valaki közületek hogyan kell a betonlépcsőt fával burkolni házilag?már megvannak a lépcsőlapok(akácból)és nem tudjuk mivel kezdjük és milyen ragasztóval dolgozzunk.Ha valaki tudja a lépéseket légyszi irja meg mert nem szeretnénk elszúrni hiszen nem olcsó mulatság.
Előre is köszi!
-carcass- Creative Commons License 2009.08.23 0 0 34
Keresd Kószó József:Lépcsők című könyvét, abban szerintem találsz megoldást.
Más ötletem hirtelen nincs.
Előzmény: Törölt nick (32)
Axióma Creative Commons License 2009.08.22 0 0 33
A kenyelem szempontjabol a kulso 1/3-nal me'rve kell a hagyomanyos lepcsoszerkesztesi szabalyoknak megfelelo ara'nyok kijojjenek. A problema nem ezzel lesz, hanem a statikaval, azert kene szakemberre bizni... na meg az se mindegy, hogy a ket szinten hol vannak az erkezo terek. Nalunk peldaul huzott fordulos lepcso van (kozben egy 30 centis kemenyt megkerulve) 2,45 szeles, egyik szara 1,6m a masik oldalon viszont 2,6 m -- fodemfuggo, hogy ezt a trukkot be tudod-e vetni (a pince iranyaban necces volt, mivel ott eleve alacosnyabb a belvilag, felfele nem volt gond vele).
Előzmény: Törölt nick (32)
terpentina Creative Commons License 2008.12.17 0 0 29
Gipszbeton

lakóépületek, középületek, csarnokok, födémek, falak, kupolák,  tetők, lépcsők,beépített bútorok, fürdőszobák, asztalok, padok egyedi tervezése és kivitelezése közvetlenül a feltalálótól.

Amit nyújtunk : Kreatív tervezés és design a a tervezéstől a kivitelezésig.több évtizedes referenciákkal és gyakorlattal

Jelentősebb referenciák:

középületek : Nemzetimúzeum Kőraktár a tetőtérben, Visegrádi Királyi Palota keresztboltozat rekonstrokció, Pécs Dómkőtár, Mátyás templom virágház, lakóépületek: szociális lakások Dunaújváros,tetőtér lakások Budapesten, nyaralók.

Keressen minket:

www.gipszlak.hu

Gipsz-Lak Építésziroda Kft.

1014 Budapest Táncsics M. u. 5.

 20/8234120 

 20/8234148 

gipszlak@gipszlak.hu

FAX 4570868

TEL 2147181

Kazi2 Creative Commons License 2008.04.01 0 0 28

sziasztok!

 

Lépcsőkorlát-ügyben kérném a segítségeteket!!! (Gyártő, kivitelező, ötlet stb.)

Köszi!

quisaron Creative Commons License 2008.01.14 0 0 27
Íves forma esetében jó megoldás lehet a gránit lépcső, persze nem szabad elfelejteni, hogy ezeket 2 vagy 3 cm vastag táblás anyagból készítek így minimum 2cm-es anyagvastagsággal kell számolni.

Beltéri felhasználás esetén a márvány is szóba jöhet.
reg_78 Creative Commons License 2006.10.08 0 0 26

Sziasztok,

 

ötleteket várok: a konyha és étkező között kb. 20 cm-es szintkülönbség van, amit két kisebb lépcsőfokkal szeretnék áthidalni. Mivel a két helyiséget boltíves átjáró köti össze, arra gondoltam, hogy a két lépcsőfok is íves lenne. Viszont így nem lehet csempével, kerámia padlólappal burkolni.

Milyen javaslatotok lenne? KÉpekkel illusztrálva még jobban örülnék az ötleteknek!

Köszi

Alex Raps Creative Commons License 2006.05.26 0 0 25
Lássuk a fotókat! :)
Előzmény: Chadja (23)
Kasimiro Creative Commons License 2006.05.25 0 0 24

Szia Chadja!

 

Szolidabban is lehet reklámozni magadat vagy ismerőseidet(ha meg igaz a sztorid akkor tényleg tudhat a fickó), mondjuk úgy hogy az elérhetőséget levélben adod meg annak aki igényli.

De ha már ennyire közlékeny vagy, berakhatnál az elkészült remekművekről fotókat, hogy mennyiért csinálta a fiatalember, és gondolom neve is van neki(ha a telszámát megengedte hogy közzétedd).

Hasonló esetben lehet hogy én is írnám hogy van pl egy tuti villanyszerelőm(kevés a jó szakember), de több topicba, telszámmal biztos nem raknám be(max ha megfizetné).

Várom a fotókat(tényleg érdekel), és a fiatalember nevét(hátha tényleg akkora ász).

 

Kasimiro

Előzmény: Chadja (23)
Chadja Creative Commons License 2006.04.17 0 0 23

Sziasztok!

 

Én tudnék ajánlani nektek egy nagyon jó asztalost, konyhabútor és lépcső a fő profilja. Nálam is ezt a kettőt csinálta, és elmondhatom, ez a két dolog hasonlít a lakásban legjobban arra, amit eredetileg elképzeltem. Nagyon szeretem a fát, ragaszkodtam hozzá, hogy a konyha is abból legyen, ne bútorlapból. Mediterrrán stílusú az egész lakás, és komolyan mondom, valahányszor ránézek a konyhámra vagy a lépcsőre, valahol Portugáliában érzem magam:) Remélem nem minősül reklámnak, ha megadom a számát. Szentendrei, de szerintem vállal munkát Budapesten is. Ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy nagyon érti a lépcső-témát, egy időben még specializálódni is akart rá, de aztán ugye ez a piac is olyan, hogy mindent meg kell csinálni, amit az ügyfél akar... Szerintem egy telefont azért megér, szóval a száma: 30/609-7077

 

Sok sikert hozzá!

 

Üdv.

Chadja

Alex Raps Creative Commons License 2006.02.23 0 0 22
A gipszbeton szerkezetet Rekettye László (+36 209825198) irányításával készítette el egy 3 fős brigád 3 nap alatt és a faszerkezet helyszíni szerelését Nagy Sándor (+36 209825198) irányításával 2 ember végezte 4 munkanapban.
Előzmény: Alex Raps (19)
Alex Raps Creative Commons License 2006.02.23 0 0 21

Igaz hogy a kérdés még tavalyi, de én most mégis megpróbálkoznék a válasszal. A fellépő betonfelületébe egymástól minél távolabb fúrunk 4 - v. szükség szerint több - lyukat. Ezekbe a lyukátmérővel eggyező átmérőjű vállasra kialakított speciálisan falépcsők rögzítésére kifejlesztett Fischer dűbelt teszünk, amelyhez tartozik egy kihegyezett végű becsavarható átjelölő is. Miután az összes dűbelbe belehajtottuk ezeket a tüskéket (villás kulccsal és vagy csőkulccsal, amely a fúróba van befogva egy behajtószár segítségével) annyira hogy még kiálljanak a műanyagból, majd a méretre szabott és fából készült lépcsőlapot ráfektetjük és gumikalapáccsal néhányat rásózunk. Az így kapott jelöléseket fenékfúróval megfúrjuk és a speciális tiplihez kapható szintező műanyaggyűrűkkel "vízbeállítjuk", majd az átjelölést szolgáló acélhegyet behajtjuk ui. azzal fixáljuk a tipliket. Ezután a betonlfellépőt befújjuk némi púrhabbal és a spéci műanyagdűbel kb 20 mm-es "racsnizott"-ra kialkított részeivel összeillesztjük, majd gumikalapáccsal a helyére ütjük. A púrhab kitölti a fa és a beton közötti üres teret és így szünteti a dobogást, valamint ragasztóanyagként is működik, habár ez utóbbi tulajdonságára nemigen van szükség ui. a dűbelek úgy fogják a lapokat mint az atom. :)

A másik megoldás a ragasztás, amelyet csak a HILTI erre a célra kialakított ragasztóhabjával végezzük. Hátránya a 2 perces a kötési idő amely nem enged apró tévedést sem és az hogy baromi drága. Előnye hogy sokkal gyorsabban készül a lépcső. Először ezzel szerettem volna megoldani én is, de az iparos nem ismerte és úgy döntöttem, hogy nem nálam fogja ezt elkezdeni. :)

Előzmény: hetida (18)
Alex Raps Creative Commons License 2006.02.23 0 0 20
A lépcsőkialakítás része a más ütemben kialakított lépcsőzetes korlátmegoldás és az emeleti  - szekrényként is alkalmazható - korlátmegoldáskialakítás is, valamit a lépcső alatti tér leválasztása is tárolóhelyiséggé.
Előzmény: Alex Raps (19)
Alex Raps Creative Commons License 2006.02.23 0 0 19

Az én lépcsőm gipszbeton megoldással készült 240 eFt-ért és tölgyfa borítást kapott 720 eFt-ért.

A lépcsőkialakítás része a más ütemben lépcsőzetes korlátmegoldás és emeleti korlátmegoldás, valamit a lépcső alatti tér leválasztása is tárolóhelyiséggé. Képek:

 

lepcsolepcso2lepcso3lepcso4lepcso5lepcso6lepcso7

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!