Keresés

Részletes keresés

G B Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4477
Sirok-Putnok 3 napban szept. 13-15.

Heten, mint a gonoszok indultunk útnak a Keletiből. Itt még szép napsütéses időnek néztünk elébe, de bizony nem sokáig reménykedhettünk ebben, még mielőtt Kálkápolnára értünk volna kezdetét vette, mint kiderült később, az egész napos eső. Amint felkapaszkodtunk soron következő piros kisvonatunkra, az máris indult. A leszállásig fennmaradó időben szépen mindenki beöltözött, mert egyre jobban esett. Sirok és környéke teljes párába borult, és mivel több mint 25 km várt még ránk, megbeszéltük, hogy a várat legközelebb nézzük meg, inkább útnak indulunk. Teljesen beborult, az agyagos talajon nehezen haladtunk, szinte minden lépés csak csúszkálás volt magasított cipőtalpakon. Gyorsan nyakig sárosak lettünk. Sirok után egy nagy darab irtáson keresztül vezet az út végig kétoldalról magas drótkeritések között. Egy rókának sem maradt más választása, mint bennünket megelőzve végig robogni a keritések mentén. Lábunk előtt körös körül tücskök ugráltak, ( nagyon sok volt ) menekültek az eső elöntötte repedésekből, melyek a nyári nagy szárazság óta még mindig elég szélesen tátongtak. Ahogy befordultunk volna az erdőbe, két gyalogossal találtuk magunkat szemben. Kérdésemre, hogy honnan jönnek, szabadkozva mondták-mutatták, hogy nem értenek magyarul. Két hollandba botlottunk. Elmesélték, hogy ide készültek túrázni, de Hollandiában sehol egy térképhez hozzá nem tudtak jutni, interneten sem találtak semmit, a nagykövetség sem tudott nekik kinn segíteni, így látatlanba ( kalandtúra??) ide utaztak, szállásuk sehol nincs lefoglalva, de már legalább térképhez jutottak, mutogatták nagy örömmel. Szarvaskőről indultak és Kékestetőre tartottak.
Mire Szarvaskőre értünk a társaság fele teljesen elázott és kimerült ( újoncok voltak, még nem kéktúráztak, füzetük sincs, de talán lesz nekik, néhányan meg már vagy harmadszor tették meg ezt a távot, így füzetet sem hoztak, csak a Bükk kedvéért velünk tartottak). Mivel tíz percen belül jött a busz, hármunk kivételével buszra szálltak, mi meg folytattuk a dagonyázást. Útközben 3 szalamanderrel is találkoztunk. Bélapátfalván volt első napi szállásunk. Ide már este fél nyolc körül értünk le, teljes sötétben. Az utolsó szakaszon a falu előtt nagyon szedtük a lábunkat, nehogy az erdőben esteledjen ránk, igy az aszfaltot még derengésben elértük, de valószínűleg nem figyelhettünk a siettségben, mert legnagyobb csodálkozásunkra a cementgyár udvarában eszméltünk. Őr sehol sem volt, tehát átbujtunk a sorompó alatt és tovább bandukoltunk. A sötétedés miatt nem volt értelme jelet keresgetni a falutól karnyújtásnyira. Útközben a rendőrautóból jól megnéztek bennünket oda is vissza is. Szállásunk a Kalcit motelben volt. Mindenkinek ajánlom. 2-3-4 ágyas mosdós –zuhanyzós szobák. A konyhában lábasok, tányérok, tea főzéshez jól jött a két lábas. Nagyon kedves volt az ottani hölgy, a kazánházat kinyitotta és minden elázott cuccunkat betehettük száradni. Egy órán belül még utánunk érkezett két társunk, igy másnap már kilencen folytattuk utunkat Bánkútra. Végre nem esett, de nagyon hideg, szeles volt az idő. Bánkúton a siházban szálltunk meg. Szinte egész nap 10 fok körül volt a hőmérséklet így a befűtött siház nagyon kellemesen lepett meg bennünket. Kiderült, hogy a két holland is itt szállt meg 2 nappal előbb, és Putnokról indultak. Bánkútig a katonasiroknál találkoztunk a Heves megyei elnökkel, aki elmondta, hogy bizony nem egyszerű a jelzésfestés, valamint összefutottunk más kirándulókkal a Tarkőnél. A kilátás szép volt, de a hideg szél miatt ott ücsörögni nem esett jól.
3 nap reggel hétkor indultunk (5 C fok), mert mindenképpen el akartuk érni a Szilvásvárad felé menő kis pirost. Egész nap ragyogóan sütött a nap, utunk lefelé Mályinkáig két vár alatt is elvezetett ( mars alapján régi földvárak, de nekünk csak egy kis kupac jól benőtt sziklának látszott a meredek hegyoldalban ) majd Upponyig a halastó mellett ( nagyon szép sziklás fallal határolt tó, tele horgásszal, piknikezőkkel, kirándulókkal, már főtt az ebéd némelyik csapatnál) trappoltunk a betonon. Olyan jól siettünk, hogy 2-kor már Putnokon voltunk. A Sajón max. térdig érő vizben lehetett egyik partról a másikra átgázolni, de mi ezt nem próbáltuk ki, viszont a félbarna sört igen.
Az esőt már el is felejtettük és a vonatra vártunkban megegyeztünk egy újabb 3 napos,csak Bánkúti elszálásolású kirándulásban. Mivel reggel ketten Ómassának vették az irányt, ismét gonoszokként tértünk haza.

GB

burnie Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4476
Júniusban írtam, hogy nyáron többek között az Ormánságba megyünk túrázni, ahol a Cartographia térkép által sugaltakkal ellentétben vannak túrista jelzések (ha nem is túl sok). Azt igértem, hogy a tapasztalatokról itt is beszámolok. Nos, először is itt egy kijavított Ormánság térkép. Ebből a kéket a Tenkes csárda és Mailáthpuszta között végigjártuk. A jelzés rendesen fel van festve és a térképpel együtt simán követhető. A Dráva partig a táj közepesen érdekes, de miután kiér az út a gátra, kifejezetten unalmas lesz (lásd : AKT : Mezőtúr környéki rész). Ez a szakasz része a nemsokára elkészülő Villány - Tenkes csárda - Mailáthpuszta - Sellye - Szigetvár kék jelzésnek, amiről -ha minden igaz- füzet és jelvény is lesz. Jelenleg a Villány és Mailáthpuszta közötti rész van csak kész.
Mailáthpuszta környékén létezik még kék és sárga kör jelzés, valamint innen indul Baksára a sárga jelzés is. Ezeket nem jártuk végig, de ahol érintettük öket, ott teljesen rendben voltak.
Most már elmondhatom, hogy nem potyára vettem meg az Ormánság térképet.
G B Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4475
Szép napot!

Irotán szálltunk meg mi is, de nem a vendégházban hanem a volt iskolában. Ortodox temlom van a dombocska tetején. Láttad azt a "Robinson" kunyhót, amit a kis tó partján épit az egyik ott lakó? Egy magas nyárfa tetejében épül ez a kis házikó, nekünk nagyon tetszett, egyik srác fel is mászott a legtetejére.
Itt irotán van egy mezitlábas tanösvény is. Jó kis hely Irota.

GB

Előzmény: Carlitó (4474)
Carlitó Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4474
Hát akkor egy kis Cserehát!
Az utamat Encsen kezdtem meg mivel nyáron Hollóházátol idáig sikerült eljutnunk. Baktakékig elég sűrűn követték a jelek az utat,utána volt egy kis problémám ,de ezt majd késöbb. Fancsalon a gazdák a közelgő szüretre készülődtek sokan tisztogatták a pincéjüket. Egy helyen meg is kínáltak a "hegy levéböl" ami nagyon jólesett igy hát jókedvűen fojtattam utamat. Baktakéken sikerült megzavarnom sörözőben a pultoshölgyet amint éppen az aktuális Dél-Amerikai szappanopera valahanyadik részét bámulta ,szerencsémre jött a reklám úgyhogy eltudtam kérni a bélyegzőt. Eddig többnyire szőlő és gygyümölcsösök között vezetett az utam. Abaújszolnok felé a domb tetelyén találkoztam az út legjobban látható jelzésével. Egy kétliteres üveg fehérre festve rajta a kék csík, és mindez egy magas bokorra felakasztva. Szerintem biztos észrevehető. Maga a falu/Abaújszolnok/ borzalmas. El gondolkoztam , hogy tudnak az emberek igy élni. Busszal egy kis kitérőt tettem Szanticskára már régóta kiváncsi voltam erre a kis településre. Felsővadászon az OKT-s bélyegző mellé beütöttem a Cserehát túristáját is. Irotáig erdőben vezetett az út, itt megszálltam egy nagyon igényes vendegházban. Másnap egy kicsit késöbb indultam mint szerettem volna ,ami később meg is bosszulta magát.Rakacaszend felé vezető uton valahol nagyon elkavartam ugyhogy én is azt a taktikát választottam , hogy megpróbáltam megkeresni a közelben lévő legmagasabb pontot és ott valami ember által készített tereptárgyat próbáltam keresni ami egy betonozott út képében meg is jelent. Mint később kiderült Meszest Rakacaszenddel összekötő országúton lyukadtam ki. Az út mindenhol tele volt irkálva, de legtöbbször a JANIKA név volt látható. Lehet ,hogy valamilyen rally verseny szakasza lehetett ez? Késve értem be a faluba. A kocsma a bolt a posta délkörül már bezárt a nyitást nem akartam megvárni úgyhogy fényképeztem és tovább indultam. Tornabarakonyban elbeszélgettem a bélyegzőt őrző bácsikával. Ezután már "csak" a Szalonnai-Hg volt hátra. Bódvarákon a kocsma zárva. Ezután hosszú betonozás Bódvaszilasra a vasútállomásra.
Röviden ennyi.
Üdv mindenkinek ! Sziasztok.
Zete Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4473
Hosszúperesztegen van több szállás is. Amikor a múltkorában akartunk menni, akkor térképeztem fel a kérdést. Ha rékeresel a neten, könnyen előbukkannak (már nem emlékszem, melyik oldalról szedtem le a címeket). Viszont a Vár-lak-ról eddig jó benyomásokról számoltak be akik ezt vették igénybe. De állítólag a Szajki-kemping sem rossz, elérhetőség azt hiszem van az Atlaszban is.

(Nekem is nagyon kellene már a Sümeg-Sárvár távot megcsinálni, anyiszor halasztottam már. Talán nemsokára össze is jön. )

Előzmény: Levcso (4472)
Levcso Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4472
Jaja! Tavaly kicsit sietősre sikerült Sümeg, idén meg Sárvár. De majd most kb. október közepére mindenképp be kell iktatnom a látnivalókat. ezért is terveztem a szakaszt 2 naposra.

Félúton Hosszúperesztegen a faluban a Vár-lak nevű házon kívül van-e még szóbajöhető szállás, vagy érdemesebb a Szajki-tavaknál próbálkozni?

Lev

Előzmény: Zete (4470)
Zete Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4471
Nemrég néztem én is meg a mars váras honlapját. Nyimtől és a DDP útvonaltól nem messze van az érdekesen hangzó nevű "Kási vár". Nagyon vagány fotók is vannak fent róla. Megnézted, amikor arra jártál a DDP-n?
Előzmény: Güsziológus (4463)
Zete Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4470
Kérhetsz még bélyegzést a várban is. Nem szabad kihagyni a felkeresését, ha ott jársz, annyira király.
Előzmény: Levcso (4468)
Tibet Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4469
Szeretnék én is.
Tibet
Előzmény: Múzsla (4466)
Levcso Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4468
Köszi a választ!
akkor majd megint csalok, és újra volánosat fogok kérni, hogy ne legyen feltűnő! :)
Előzmény: Zete (4464)
Levcso Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4467
Szia Váci,

eddig szerencsére 2x fordult elő csak az eset. mindkétszer "világvége" helyen, ahol semmi más bélyegzési alternatíva nem volt az OKT-s pecséten kívül. Ilyen esetben írtam csak a levelet igazolásért.

Amúgy a két pecsétet nyomok, ahol megszakítom az utat módszert szerintem mindenki csak saját magának praktizálja. Bevett kocsmáros és vasutas szokás, hogy szinte automatikusan adnák a szakaszvégen a bélyegzést a következő mezőbe is, függetlenül attól hogy éppen végeztem aznapra. Ennyi erővel mondjuk ha Sárváron kapok két pecsétet akkor folytathatom Gércén és kimaradt 13km. Bélyegző megvan de az 1110km a végén hiányos lesz.

Lev

Előzmény: Váci (4462)
Múzsla Creative Commons License 2003.09.18 0 0 4466
Múzsla igért igazoló lapot...

Hoppá! Bocs, erről megfeledkeztem. Akkor ezennel felteszem a kérdést, hogy ki igényel
Nógrádi vártúrák,
Karancs-Medves csúcsai,
Nógrád Megye természetjárója,
igazolófüzeteket.
Jövő héten megyek értük.
Holnap olvasok ismét.

Előzmény: Güsziológus (4453)
burnie Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4465
Lienka vagy Optika!

Erről a Vártúra mozgalomról nem is hallottam még . Lécci küldjétek el az igazolólapot nekem is vagy írjatok valami helyet ahonnan leszedhetném.

kösziiiiiiiii

Zete Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4464
Güszinek:

Engedelmemmel? :)

Csak hajrá 2004-ben is! Melyik mozgalomra gondoltál egyébként? Karancs-Medves csúcsai v. Nógrád-megye természetjárója? Merthogy mindkettő útba esik ám!

"Olvastalak és irigyeltelek. Gondolom ez kölcsönös:o) "

Az olvasás mindenképp. De amikor pl. Békésben róttad a földutakat egész nap és max. néhány szöcske ugrált körülötted 40 fokban, akkor már nem annyira :)

Levcso 4449:
Tutira nem lehet gond, hogy nem MÁV-os pecséted van Sümegről. Mert ugye járhattál ott átmenőben akár mondjuk éjszaka is, amikor egy fia vasutas sem hajlandó neked kikászálódni az ágyból, hogy előszedje a bélyegzőkéjét. A lényeg, hogy Sümeg feliratos pecsét legyen a füzetben, ha netán majd megkérdik, akkor legfeljebb előadod a sztorit.

Váci 4456:
Igazad van, ez a szakasz újrakezdéskor és megszakításkor való ismételt bélyegzés mesterkélt egy dolog. Nyilván arra szolgál egyébként, hogy ha abbahagyod valahol, akkor onnan is folytasd, ne hagyjál ki egy résztávot. De mivel úgyis becsületesség kell egyáltalán az egész OKT korrekt végigjárásához, tök mindegy, hogy hányszor kérnek pecsétet, hiszen ahogy írtad, lehet egyszerre beszerezni kettőt is. Nem találkoztam még olyan kocsmárossal, aki nézte volna, hogy hány lenyomatot csinálok a bélyegzővel...

Előzmény: Güsziológus (4453)
Güsziológus Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4463
Nem kell túlzásba esni!

Arról van szó, hogy a jövőben, ha elmegyek egy vár mellett, akkor pecsételek. Mivel holnap kettőt is érintek, ha minden igaz, kettőt pecsételek.

Eddig is vadásztam a várakat, de csak a térkép miatt. A syrius (most mars) honlapon nagyon jó kis térképek vannak. Ezek az Alföldön sokat segítettek.

Mennyi várat kihagytam!!!

Pocsajon pl. kettőt.
Nagykerekiben egyet.
Volt vár Kisvárdán is.

Meg aztán vár otthon az asszony:o))))

Folyt. köv. pénteken.

Előzmény: Optika (4461)
Váci Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4462
Ezt az igazolom/elfogadják-e/bizonyitom/fénymásolok/leveletirok/stb. eljárást egyre unszimpatikusabbnak kezdem érezni. A múltkor Vaskalap kartárs nézegette a füzetemet, majd közölte, hogy rosszul csinálom, mert ahol megszakitom az utat, ott nem elég mindkét dátumot feltüntetni, hanem két pecsét is kell. Még azt is mondta, hogy célszerű egyszerre kettőt pecsételni, hátha a folytatásnál nem lesz rá alkalom. DE MINEK? Mi értelme van? Persze, más a helyzet, ha két "luk" van, vagy ha dátumos a pecsét (vasúti). De ha én nyomom a pecsétet a saját füzetembe az erdő közepén, akkor miért kellene kettő?
Optika Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4461
Egyefene! :-)
Csak nem azt akarod mondani: már indulsz is és még az idén várkapitányi rangban láthatunk? Már szédülök ettől a tempótól! :-)
Előzmény: Güsziológus (4459)
Tibet Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4460
Köszi Lienka!
:-)
Előzmény: Törölt nick (4458)
Güsziológus Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4459
Mi itt összeszedtünk hirtelen hármat is:o))))

Köszi mindent, kár, hogy nem tudtam előbb a mozgalomról. Szombaton voltam Ágasváron és Óváron. Ez utóbbiba(ra) nem tudom, mikor jutok el legközelebb.
De holnap belecsapok a lecsóba!

Optika!

1:1
elfogadod?

Előzmény: Törölt nick (4458)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4458
Nem tudom miért csinálták ezt a félreérthető új dizááájn-t a Vártúra sorozat új lapjára. A régin csak egy rajz volt.

Ott pecsételtess, ahol akarsz, ezek nem kijelölt várak, csak példák. Földvár, kővár, rom meg minden játszik. Nálam még valamelyikre rá is kérdeztek mikor küldték a jelvényt, mert úgy gondolták, hogy ha valami olyat találunk, amit ők nem ismernek, akkor azt felveszik a listába. De sajnos nem tudtam nekik újat mondani egyelőre. :c)

Előzmény: Rongyláb2 (4449)
Optika Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4457
Az a Keresztül Európán Váras Mozgalom (Grand Boulevard-tól Szamovárig) hazai pecsételőhelye? :-)
Előzmény: Güsziológus (4456)
Güsziológus Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4456
Nekem a lekvár a kedvencem:o)))))

Bocs.

Előzmény: Optika (4454)
Levcso Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4455
Üdv Carlitó!

Én ha vhol nem tudok stemplizni, mert valami embernek látszó tárgy ellopta/törte a pecsétet, akkor írok egy levélkét Pálmai Úrnak az MTSZ címére leírva benne a bélyegzés meghiusulásának okát + mellékelem a füzet fénymásolatát az előtte- és utánapecséttel, . Majd kapok a válszban egy igazolólapot, melyet a végén mellékelnem kell a teljesítésem igazolásakor.

+

apropó! egy hasonló kérdés. Átböngésztem füzetem és feltünt, hogy Sümeg vá.(mely kötelező helynek van feltüntetve) helyett a buszpu-n nyomattam egy Somló Volános billogot. Szerintetek a végén lehet ebből valami bibi az igazoláskor?

Lev

Előzmény: Carlitó (4445)
Optika Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4454
Köszönöm, megkaptam. :-)
Úgy látom lassan felteheted a honlapodra, letölthető formában, akkora az érdeklődés.

Rongyláb!

A szervezők nem gondoltak konkrét várra, csak különböző vártípusokra adnak ötletet. Tehát válaszd ki a kedvenc 6 x 20 váradat.

Előzmény: Törölt nick (4429)
Güsziológus Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4453
Szia Zete!

Olvastalak és irigyeltelek. Gondolom ez kölcsönös:o)

Engedelmeddel kimásoltam a hozzászólásodat, hisz 2004-ben is szeretnék túrázni. Múzsla igért igazoló lapot, de ez az év már teljesen tele van. Még van egy csöpp remény (erős 200 km van hátra), de...

Készül a lista azokról a helyekről, melyek jövőre esedékesek.

Előzmény: Zete (4450)
G B Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4452
Szép napot!

Alig pár hete jártuk be mi is ezt a távot, és csodálkozom, hogy nem találtál pecséteket, mi mindet megtaláltuk. Mi volt a nem kis nehézség? Mi is eltévedtünk és sikerült pár kilométert pluszban gyalogolni. Nekem azt tetszett a legjobben mikor a következő falut, amit a dombok takartak, úgy találtunk meg, hogy felmásztunk egy vadászlesre és azután toronyiránt átvágtuk magunkat a bozótosan, melynek végén egy ház udvarában leltük magunkat.

Egyébként egyedül tényleg nem lehetett egyszerű, mert több útelágazásnál mi is mindig osztódtunk és kerestük az első jelet mert nem volt egyértelmű a tovább haladás. Persze egyedül ez nem megy ilyen könnyen.

Most hétvégén a Sirok-Putnok szakaszt teljesitettük, pénteken egész napos esőben bandukoltunk, Bánkuton már fűtenek, reggeli induláskor 5 fok hideg volt stb.
Készülök többet is irni, de most még nincs időm.

Apropó: 20-án Dobogókőn turista találkozó lesz! Van valakinek erről több infója?

További jó túrázást: GB

Előzmény: Carlitó (4445)
asciimo Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4451
Zete Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4450
"Egyből a túra után kell ezt megtenni vagy elég csak akkor ha már tele van a füzet? "

Akkor, amikor végeztél az összes szakasszal, és beviszed leadni a füzetet az MTSZ-be. Fura lenne, ha mnden egyes ilyen szakasz után be kéne slattyogni és bemutatni a fotókat.

A csereháti és egyéb kékezéseidről pedig szívesen olvasnánk ám beszámolókat is! :)

Előzmény: Carlitó (4445)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4449
A Vártúra sorozatban miből derül ki, hogy az azonos nevű várak közül melyikre gondoltak a szervezők. (csak átfutottam a listát, és Leányvárból rögtön kettőt találtam a syrisu.elte.hu/varak-on), Vagy bármelyiket lehet?
Előzmény: Törölt nick (4429)
Güsziológus Creative Commons License 2003.09.17 0 0 4448
Nem kell tenned semmit!
Mikor végére érsz, és beadod az "Igazoló Füzet"-et, akkor kell betenned a füzetbe a megfelelő fényképeket. Az ellenőr majd beüti a bélyegzőt utólagosan.

Jó túrázást és szép élményeket!

Előzmény: Carlitó (4445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!