2.2 dci Renault motor volt az alany . Konkrétan állt az olajban az egész , szemrevételezéssel lehetetlenségnek tartottam megállapítani . A vízszivattyú ezeknél fogaskerékkel van meghajtva a vezérlés részeként . Az okos francia mérnökök kitalálták , hogy ha a vizszivattyú tengelytömítése tönkremegy akkor két kifolyónyílláson tud a hűtőfolyadék távozni a szabadba így nem folyik be az olajtérbe . Az első vezérlésburkolaton van egy dekni az elvezető furatokkal , alatta tömítés . Ez a tömítés volt átszakadva és itt nyomta ki az olajat .
Ha például az autóban elhelyezel egy ultrahangforrást (mondjuk 40 kHz frekin), akkor az ajtók, ablakok tömítését teljesen jól lehet vizsgálni.
A frekvencia-analízis módban érdemes, mert ott a jellemző ampltúdó-maximumokat látod (említett 40 kHz-es forrásnál ott lesz maximuma a jelnek) - vagy éppen a csőszivárgásokra jellemző frekvenciákat.
csak mert szerintem a szivárgáskereső célműszerekben sincs más, csak egy mikrofon és egy erősítő sávszűrővel - a Picon pedig beállíthatsz szoftveres szűrőket (lásd: saját érzékelők).
Igazából klíma szivárgáskereséshez van kitalálva alapvetően ott használom csak egyszer rápróbáltam a falslevegő kutatásra és tök jól szuperál . A lényege annyi , hogy a szivárgó gázok egy viszonylag szűk frekvenciatartományban bocsájtanak ki hangot . Ez a berendezés csak ezt a frekvenciatartományt erősíti fel . Konkrétan ordíthat a motor a fejhalgatón nem hallod a hangját viszont minden szívási vagy szivárgási zajt meghallasz . 20 méterre ha fújnak egy féktisztítós flakonból lazán hallod benne . Az érzékenységet tudod rajta állítani ezáltal az alap szívási zajt "lenémítod" és csak a szonda közelében lévő hangokat hallod .
Ha fals levegő után kutatok nekem az az első , hogy befogom a szívótorkot aztán megnézem mi a reakció . Ha nem áll le akkor jön az ultrahangos szivárgáskereső az elég érzékeny berendezés .