Hát nem mindenki tudja mi is az az 1000MB :-) Nekem abból csak hétvégi a szerelés maradt a haverral :-D
A szűrőt illetően én igényes vagyok! Na nem a márkára hanem a szelepre! Most idén harmadszor van benne egy orszarvú jelzésű "sofima" gyártmányú. Ha nem szelepes van benne az szopás mert hidegen pár mp-ig nincs olajnyomás. Az olajból pedig én simán normál olajat használok 15W 40 a márka szinte mindegy hiszen nincs benne évekig(10ekm/csere). Amíg nem használtam sokat akkor is lecseréltem évente. Hiszen az egész, 1 sör ideig tart. A motorban semmi lerakódás sincs a mai napig, csak egy kicsi sárgás elszíneződés az alumíniumon.
Figyu, én nem tulajdonítok nagy jelentőséget ennek sem, most éppen unix van benne. Általában lengyel gyártmányú veszek, de most éppen ezt kaptam. Ebben az autóban az 1000 MB-s motorja van, csak le van vakolva a gyújtáselosztó helye. Akkortájt sem tettek bele hiper-szuper alkatrészeket, olajakat, egyebeket.
Én a cserekor az eredeti skoda szűrőt tettem bele, előtte nem az volt benne, szóval lehet. Most viszont kicsit olcsójánoskodtam és championt vettem bele, arról mi a véleményed?
Heló!A kerékagy nem kotyog a munkahengert kinyomattuk újjal vissza lehet nyomni,viszont egy kicsit köszörül a fék ha üresen forgatom.Megnézem a többi dolgot is amit írtál,több embertől hallottam azt hogy a fékcsőben lehet belsőszakadás és csak egy irányba engedi az fékolajat a másikba nem annyira. Köszönöm a lehetséges hiba leírásokat.
Következőben kérném a tanácsotokat. Mi a véleményetek a hűtő tömítő adalékról? Érdemes alkalmazni? Ugyanis a felim hűtője egy picit átenged.Köszi előre is a tanácsotokat! Minden kedves fórumtagnak Boldog Ünnepeket kívánok!
Jó a Mannol, főleg mert nem egy agyonistenített márka, így megfizethető. Próbáld ki a Mannol fémkondícionáló teflonos adalékot is ( 1700 FT Körül van ), és érezni és hallani fogod a különbséget.
Szia! Azt is megnézted nem kotyog-e a kerékcsapágy? Ugyanis az is csinál olyat, hogy a kotyogása miatt szinte folyamatosan hozzáért a féktárcsa a pofákhoz. Ott gyakorlatilag csak pár tizedmilliméter hézag van normál körülmények között amikor lelépsz a fékről meg ugye az is gond lehet, hogy a pedál visszahúzó rugó nem műxik rendesen így amikor leszállsz a fékről nem húzza vissza a pedált rendesen. A fékrásegítő folyamatosan nyomja a munkahengert meg a pedál is szorul így amelyik munkahenger kicsit jobban szorul az ott marad és nem jön vissza. Ezért eléri a betéteket. Azt megnézted ha már fel volt emelve, hogy mit csinál ha megforgatod a kereket és fékezel? Utána hallani a forgatáskor súrlódó hangot? Ha igen akkor addig kell a munkahengert pucolni amíg nem hallod vagyis könnyen jár. Én úgy takarítottam le, hogy kivettem a betéteket. Levettem a féknyerget és kivettel óvatosan a porvédő gumit. Ezután valakivel nagyon óvatosan rálépettem a fékre és kinyomta a munkahengert egy darabig. Ezután kapott egy csavarlazítós beöntést. Vártam pár percig aztán levakartam tisztára. Ami rozsda volt a felületén azt finom polírpapirral lecsiszoltam. Ezután megjárattam többször mindig befújva hogy kihozza a trutyit a két fém közül. A visszanyomáshoz én egy feszítővasat használtam azon lehetett érzékelni mennyire jár könnyen a munkahenger.Ha már nem jött semmi akkor ment vissza minden. A fiam carismáján is így csináltuk mert nála is köszörült a kerék ill nyikorgott menet közben. Azóta az is és az enyém is jó.
Szétszedtük a féknyerget,minden jól működik az egyik fékbetéten a rugó egyik fele le volt törve,kicseréltük de a hiba fenn áll továbbra is.Fékezés nélkül a bal oldali féktárcsa forró a jobb oldali hideg,ki cserélem a fékcsövet és írok hogy mire jutottam.
Van egy kis autós bolt itt a közelemben.Azért járok hozzájuk most már évek óta,mert olcsóbban tud adni alkatrészeket,mint ahogy én kaptam "kedvezménnyel" a bárditól (állítólag 20%) és nem engedi,hogy szart vegyek.Szóval maximális a bizalom.
A zsiga az más világ. Rövidebbek az áttételek a váltóban,pláne a kombiban mivel ott nagyobb a difi hátul.Ha azt szokta meg,akkor nehéz átállni egy ilyen autóra. 2 évig volt kombim 4 gangos váltóval,imádtam.Annál valóban lehetett 40-el "sétálni" 4.-ben és az az elképesztő méretű csomagtartó ami abban volt/van,főleg ha lehajtottam a hátsó ülést.Na az hiányzik az 5 ajtósból.Javasolnám a kollégának,hogy ha 5.-ben akar autózni 45-el felivel,cserélje le egy dízelre.Az nem fog dadogni,igaz onnan nehezen gyorsul,de legalább nem dadog. Bár véleményem szerint az ilyen exversenyzők menthetetlenek....
Szia! Én is szoktam menni lassan 5.-ben DE csak akkor ha szinte gázadás nélkül tudom tartani a sebességet. Mint amikor átmegyek egy falun ahol 50km/h akkor át lehet simán gurulni. De Ő azon erőlködött, hogy nem húz az autó. Pedig amikor odaléptem neki és nem is vadul akkor azért szedte a szerencsétlen a papucsait:-))
Tulajdonképpen nem is értem a gondolatait, bár most már nem is akarom megérteni!
Én 80km/h rakom 3-asba :D :D A lényeg viccet félre téve néha meg kell húzatni a mocit mert meglustul!De ezt ,hogy 40 nél pakolja 5 be nem cseszi szét a mocit?
Ma volt egy érdekes tapasztalatom egy hasonló korú felivel mint az enyém. A különbség az enyém központis ez amit teszteltem MPI. A tulaj elmondása szerint dadog, megtorpan, nem húz, stb. Nos az én "talpam alatt" megtáltosodott:-)) Mivel nem volt benne fordulat számláló csak úgy "fülre" húzattam az egyes fokozatokban. Az teljesen kizárt így is hogy 3500-ig forgott volna. A tulajnak fennakadt a szeme mert szerinte és "túlpörgettem" pedig 80-nál már 5.-ben volt! Nos amikor elkezdte, hogy a zsiguli így meg úgy mert az volt a tuti akkor kezdett gyanús lenni. Aztán a végén kiderült, hogy Ő 5.ben 45km/h-ról szokott gyorsítani:-O de mostanában megtorpan meg rángat! Próbáltam felhomályosítani, hogy 40km/h-nál 3. sebesség ha gyorsítani kell! Mert akkor kerül a motor ~2000f/min környékére ahol már van erő a motorban. Nem értette meg, mert bezzeg a zsiguli abban nem volt elektronika és úgy mert mint a villám!(szerinte) Nos én itt be is fejeztem mert soha nem fogja megérteni azt, hogy ha a "drága jigulija" is 6 litert evett volna akkor az sem megy mint a "villám" :-) főleg az 1968-as konstrukcióval.
Viszont a feli teljesen jól gyorsult és szerintem semmi gondja. Persze mint utólag kiderült nem a belevaló gyertyákat használja benne, össze-vissza cserélgetett alkatrészeket anélkül, hogy legalább egy alapbeállítást csináltatott volna benne. Ráadásul x alkalommal elmondta, hogy Ő versenyzett valamikor (persze jigulival) és így ért az autókhoz de ezzel nem boldogul! Finoman megjegyeztem neki, hogy örüljön, hogy csak ennyire bonyolult az autó:-)) mert ez még egy nagyon egyszerű szerkezet kevés és egyszerű elektronikával a többi típushoz képest. Szóval én már kicsit szkeptikus leszek a "dadogás, megtorpanás" hiba ügyben. Az igaz, hogy ez csak egy luzer de akinek nincs fordulatszám mérő és ezmiatt valószínűleg egy 3000f/min hangot már a motor "végső" erejének ítél meg. Pedig igazából ott kezd húzni a gép:-))
Castrol magnatec 10w40, szerintem fasza, előző csere előtt nem épült fel rögtön az olajnyomás indításkor, világított a lámpa, és egy nagyon rövid ideig kattogott a motor, csere után azonnal megszűnt, szóval szerintem jó olaj.
Egy kis segitséget kérnék ha lehet.99-es Skoda felicia fűtés probléma mégpedig 1,2,3-as fokozatba semmi majd a 4-es fokozatba elindult a ventillátor de 2 napja már az sem indul.Ma kicseréltem az előtét ellenállást de igy sem indul el egyik fokozat sem.Lehet hogy maga a kapcsolót kéne megnéznem?Biztositékot ellenőriztem. Válaszokat előre is köszi.
Ezt nem ismerem, szerintem gagyi. Az általam említettek 100 %-ban jók. Viszont az FBS igényli a 24 órás száradási időt, viszont az ára töredéke a Loctite hő és olajálló masszának.
Parafa poros gumi ( barna ) tömítést kell használni, a felületeket nitrohígítóval, vagy féktisztítóval takarítani. Hő és olajálló Loctite tömítőpasztát, vagy FBS-t kell használni, a száradási idő min 12 óra. Utána a csavarokat minimálisan utána kell még húzni. Ha nincs száradási idő, folyni vagy szivárogni fog. Ha szárazon teszed, akkor időnként utána kell húzni a csavarokat, de szivárogni mindig fog.
Helló jó lett 90en tartja a vizet mostmár jah és a hőgombát is jól megtakarítottam csiszolóval mert nem mutatott valós értéket most már rendbe van jók az értékek is.
Szia! Dobd ki a vírusírtót! Téves riasztás! Már vagy 1,5 éve lent van most is letöltöttem simán lejött. De az amit írtál a fényképezett verzió. De mégis jobb mint a cseh mert ezt legalább lehet fordítóval kisilavizálni és nem kell különleges karaktereket keresni, hogy egy-egy szó értelmes legyen.
Én is ugyan ebben a cipőben vagyok. Én leszedtem és amikor leszedtem kiderült, hogy rossz tömítést vettem, mert a kipufogótömítést is szívósor tömítésként árulták. Lehet olyan tömítést venni, ami mindkettőt tömíti, de az én 99-s Mpimben a lenti linken lévő tömítés volt. Ebből kell és jó vagy. Sajnos még én sem estem neki a cserének még egyszer, mert jött a hideg. Természetesen szívósoron nem szabad szilikon tömítést használni.
Üdv. Uraim! Mint uj játékos szeretnék kérdezni egy aprót. 98-as felcin elképzelhetö e hogy külön van a szivó és kipuff tömités? Hengerenkénti befecsis és falsch-ot sziv a szívósornál és mocsok lusta lennék lebontani mindent (Kipuffot, leömlöt). Bár nyilván megtudom ha leszedem a szivósort, de aztán télleg le kell tegyük pár napra, meg nem akarok egyszerre 2 fajta tömitést venni mert ugy már drága, és min. dupla melo ha nem több. Választ elöre is köszi
van egy olyan gondom, hogy az előző olajcserekor cseréltem olajteknő tömítést, papír tömítést vettem, be lett kenve tömítőpasztával. Rendesen megtisztítottam a felületeket. Párszáz km múlva már fosta az olajat. Gondoltam leszarom, a következő cseréig kibírja, így is lett. A következő csere most esedékes, vettem megint tömítést, a kérdésem, hogy most ezt akkor be lehet rakni simán szárazon, vagy muszáj bekenni valamivel? Rendes fekete motorszilikon volt, nem tudom mi lehetett a gond, esetleg az hogy csak kb 1 órája volt megszáradni, aztán fel lett töltve olajjal. Köszi a válszokat.
Hali! Segítséget szeretnék kérni. Adott egy 1998-as felicia. És égen földön szerelési, javítási útmutatót keresek! Légszi akinek van és nem irigy dobhatna egy e-mailt. :) mazsy23@gmail.com Köszönöm!!
Hát, nem tudom, én nem hallottam róla, hogy ez elterjedt probléma lenne. Miért ne lehetne egy szép állapotú (tiszta, nem rojtos szélű, stb.) bontottat beépíteni?
Egyébként a sima, nem pirotechnikás biztonsági öv nem egy ördöglakat.
Nem azt mondom, hogy bátran szedjük szét atomjaira, de egy kiszerelés, fedelek lebontása, tisztítás sok problémát meg tud oldani...
Bocsi, hogy beleszólok! A gumifékcső időnként előforduló belső szakadása nem engedi a folyadék visszaáramlását. Már tapasztaltam, igaz más tipusú autón.
Nekem a mozgatás nem jött be de legutóbb magától elmúlt,most ahogy írtam megütöttem a féknyerget és elindultam a menetszél lehűtötte.Egyik barátommal a hétvégén szétkapjuk megjáratjuk a munkahengert és meglátjuk,ő már szedett szét féket én nem,egyedül nem állok neki.Bízom benne hogy megjavul.
Szia! Nekem volt még a nyáron. Ugyanez volt csak kicsit odébb München alatt:-( Én kiálltam a sorból de addigra már az agy is meg a felni is rendesen meleg volt! vártam pár percet megmozgattam a kocsit előre-hátra aztán lehűtöttem óvatosan ásványvízzel. Gondoltam a következő kútnál megint megnézem de azóta semmi gondja. Itthon kipucoltam de semmi utaló jelet sem találtam.
Sziasztok,kb.egy hónapja felmelegedett a felicián a bal első fék valószínű beragadt azóta nem csinálta,ma ismét megtette,füstölt a fék megütögettem a féknyerget vissza ugrott azóta megint jó.Volt már valakinek hasonló gondja,szinte napi használatban van,a munkahenger szarakodhat?
Igen, én két légzsákosra upgradeltem, az sima ügy volt. És igen, ilyesmit bontottat tényleg nem szabad beépíteni. Én bevállaltam.
Többen írták, hogy dobhártya, meg fog, meg orrbetörés... hát igen tényleg sz*r dolog ilyen sérülések mellett életben maradni, ahogy vacak dolog a biztonsági öv okozta kulccsonttöréssel túlélni egy balesetet...
És tényleg van akit ezek az eszközök ölnek meg, de azért valljuk be, az esélyek mindenképpen nagyobbak a túlélésre, mint nélkülük.
Nagybátyám tűzoltó volt. Soha nem köti be a biztonsági övet, mert rengeteg embert látott bennégni, beszorulni stb. az öv miatt. De azt nem tudtam neki soha elmagyarázni, hogy ha ezek az eszközök nem lennének, akkor most autóba sem ülne, mert annyival több áldozatot látott volna.
Én már cseréltem, bal oldalon, mert a kerékcsapágy szétesett (autópája 130+km/h, vörösizzásig hevült) én bontóban vettem kompletten, fékdobbal-mindennel, 10k-ért. A legnagyobb cumi az volt, hogy egy tőcsavar szétszakadt a négyből a hídon. Ezt kellett átmenő csavarral pótolni.
Üdv, fiúk! Cserélt már valaki hátsó kerék tengelycsonkot felíciában? Valóban megegyezik a favoritėval? A cromaxnál majd' 22000Ft a bal, a jobbos pedig 11000Ft. A skodapatikában viszont 4200Ft/db! Itt azt írják favoritba-felíciába egyaránt jó.
Teljesen igazad van.Jól tudod.Sem bontott övet,sem mást nem lehet sem venni sem beépíteni utólag.Fater Ladájába akartunk hátulra övet venni a gyerekülés miatt anno.Hova megy a magyar? Bontóba. Azzal küldött el a tulaj (udvariasan),hogy ne akarjuk börtönbe juttatni,nem adhat el ilyesmit,de ne is menjünk más hova,ott is ezt fogják mondani. Nekem még az jutott eszembe,hogy vajon megéri-e teljes műszerfalat cserélni kormánykerékkel azzal a tudattal,hogy vagy jó vagy nem?
Szia! Én a helyedben messzire elkerülném. Ha jól tudom biztonsági berendezést nem lehet újból beépíteni. Ha valami nem jól sül el nagyobb lesz a kár mint amit segítene. Ez a rész csak annyira veszélyes, hogy több száz embernek kellett meghalni ezektől "biztonsági berendezésektől"mire elkezdtek finomítani rajtuk. Olyannal sem találkoztam még akinek a légzsák után épp maradat a dobhártyája és többnek repült a foga is....... Nem messze tőlünk egy koccanástól halt meg egy 1,5éves kisgyerek. Úgy hogy az autón alig látszott valami. Nem véletlen az a sok kísérletezés. Mivel kipróbálni nem tudod így azt sem tudod megállapítani, hogy működik-e? Ez olyan mintha veszel egy puskát de nem szabad vele lőni mert csak egy lövésed van. De ha jön a medve akkor az nagy szopás ha nem műxik. Meg persze az is ha egy légyre elpazarlod azt az egy lövést:-)) De néha jól jöhet ha a nagyszájú anyós csiripel melletted:-) csak akkor nyomógombosra kell megcsinálni:-D
1999-es Skoda Felicia LXi kombim van, alapfelszereltségű (értsd semmi nincs benne). Találtam egy 4 légzsákos komplett szettet megfizethető áron. Azt mondja a kereskedő, hogy bármelyik kivitelbe be lehet tenni, mert ki van építve az autóban a kábelkorbács hozzá.
ma reggel (nem votl vészes a sziutáció) sikerült lefullasztanom a kocsit. amikor lefullaszton nehezen lehet beindítani, mintha nem kapna benzint (eddig csak rükvercebn sikerült lefulasztanoom 3x-4x, biztos kevés gázt adok)
amikor araszolok reggelente a dugóban, 1-esben, 20-30 percen át, látom,hogy a lámpa halványodik.
ez minek a jele? le akar fulladni?
utána már nem volt ilyen, amikor kédőbb szintén 0-ra megllni, 1-esbe indulni, 0-ra megállni, 1-esbe indulni .... de mostanában egyre többet halványkodik a lámpa a dugóban való araszoláskor.
"Üzem közben tegnap meg tudtam nézni a vízhőfokot a computerből kiolvasva 90-91 fok körül nyit a termosztát, aztán lemegy 75 fok körülire, majd újra 90 nyit 75, ez ismétlődött folyamatosan."
E jeladója ezek szerint jó, még a termosztát tipikus (szar...) lomhasága is pontosan lejön a jeladóról.
Már csak azért próbálok kizárni amit lehet, mert mióta a fórumtárs leírta a problémát, azóta törögetem a fejem. De nem jut eszembe semmi, ami közelebb vinne a megoldáshoz.
Közben tegnap véletlenül rájöttem, hogy nem melegen indul nehezen az autó, hanem leállítás után. Teszteltem hidegen és melegen is, és a következő a tapasztalat, hőfoktól függetlenül: Ha 1-2 perccel leállítás után újra akarjuk indítani nagyon sokat kell köszörülni hogy beinduljon. 4-5 percnél már jobb a helyzet. 10-15 perc után viszont indul rendesen. Nem tudom ez a jelenség utal-e valami hibára. Még lenne egy olyan kérdésem, hogy üzemanyag nyomásszabályozó szelep van ebben a típusban (1,3 MPI hegerenkénti injektoros) az AC pumpa után, vagy a szívósor végén lévő szelep van csak?
Megnéztem a túlnyomásszelepet, rendben működik. MAP szenzor csere után úgy tűnik egyenletesebb lett az apjárat, de a melegen nehezen indulás az megmaradt. A fogyasztás kiértékeléséhez kell néhány nap.
A motor téri csatik sztem nem rossz színvonalúak. Kivéve a map szenzoret, ami rozsdal. Mindegyiken. Pedig szigetelő harmonika tomites is van benne. Sztem a kábel kivezetessel, azaz hátulról kap párát, oxigént.
Szia! Hát igen de itt még nem ér véget a történet mert a műszer is úgy van csak rászorítva. Az igaz, hogy ott nagyobb az érintkező felület, de mint látszik az egész tüskén jóllakott már a zoxigén:-) Ráadásul ez a fülkében van eldugott helyen, ahol azért talán nem akkora a környezeti hatás mint a motortérben levő csatlakozókon.
Most miért, ez egy rendes, békebeli, furatszerelt nyáklap. Kis kézügyességgel, és elektrotechnikai tudással otthon javítható.
Majd 8-10 év múlva figyeljétek, amikor a most tobzódó SMT gyártású műszeregységek, a gyári beszerelésű erősítőbe integrált tunerek, távkijelzőt vezérlő fejegységek fogják beadni a kulcsot...A TFT-kről, internetbiztonsági egységekről ne is beszéljünk...
Tehát amiről már jó ideje beszélek. Ez egy maradék panel. Ennél pl. az üzemanyag szintjelző olyan volt mint a mesében "hol volt hol nem". Aztán amikor beraktam a fordulatszámlálós panelt az meg össze vissza mutatta a hőfokot! Miután azt is kivégeztem két forrasztással semmi gondja sincs.
Ilyen a hátsó rögzítése azért írtam, hogy préselés, szegecs, vagy valami:Kicsit koszos mert a polc alól vettem ki hirtelen de azért látszik rendesen. Gyárilag NINCS forrasztás!
Mint írtam már itt korábban,a nyár végén hengerfejes lett a dög,átégett a hengerfejtömítés. Szeptemberben meg lett javítva ( kapott új tömítést,termosztátot,szimeringeket). A bajom a következő:
Mikor eléri az üzemi hőt a mutató kb 95 fokra kúszik fel az óra szerint,de onnan se le ,se fel menetközben.Még mikor meleg volt a ventilátor indult szépen (miután a relé is ki lett cserélve) 98 foknál (valószínű,hogy annyinál,mert ez az érték meg a hőkapcsolóba volt ütve).Amikor kicseréltem a termosztátot láttam,hogy abba 87 fok nyitási hőmérséklet volt ütve.Szóval minden rendben van,de zavar,hogy sumákol az óra.Érdemes lenne hőfokjeladót is cserélnem vagy az alább leírtak szerint az a műszeregységnél kutakodjak?
A műszerfal paneljára rá van szegecselve, préselve, vagy isten tudja milyen módszerrel műszerenként 2db vékony cső. Ha ezt körbefuttatod cinnel megjavul a műszer. Ott elveszik az érintkezés miatt a "delej" és nem jól mér a szerkezet.
Köszi a tanácsot, a termosztátom jó, csak 90'-nál 70'-ot mutat. Ezt megállapítottam a hűtőventillátor indulásnál 75'-nál kapcsolt. Eddig 100'-nál indult. Viszont utolért a kis alapjárati hiba, elvileg szívótorok tisztítás megoldja. Biztos ami biztos, szerdán gépre teszik...
Mint írta, a lambdaszonda csere után szép barna gyertyák, akkor "kövér" a szikra. :-)
Legalábbis teltkarcsú.
A visszafolyót le kell kötni, adatenni egy pár literes flakont, kannát, és beindítani a motort. Ha folyik, okés, ha nem, akkor Te nyertél. De ha a visszafolyó esetleg hajszálrepedt a kocsi alatt, azt nemigen venni észre, ha óránként menet közben 1 liter elfolyik, azt a menetszél lepárologtatja.
Más ötletem nincs.
Kollégának, hogy a hőfok mászkál 70-75 és 90 C fok között, ezzel én évek óta szívok, sajnos nem tudnak normális termosztátot gyártani úgylátszik. Most perpillanat a hűtőm 80%-a be van kartonpapírral takarva, így elfogadható.
Ismételten köszönöm mindenki segítségét. Hogy tisztább legyen a kép: a gyertyák ahogyan azt lentebb írtam a lambda szonda csere óta már nem feketék, hanem barnák. Üzem közben tegnap meg tudtam nézni a vízhőfokot a computerből kiolvasva 90-91 fok körül nyit a termosztát, aztán lemegy 75 fok körülire, majd újra 90 nyit 75, ez ismétlődött folyamatosan, bár tegnap nem túl sokat mentünk vele. a túlnyomásszabályozót viszont nem tudom hogyan kell leellenőrizni hogy le van-e tapadva. Erre kérnék használati utasítást ha lehet. Amikor megvettük akkor ennek a szabályzónak a vákuumcsövét kicseréltem, mert elég viharvertnek tűnt.
Szia! Ha leírta, hogy fekete a gyertya, sokat fogyaszt, mert ugye ezt írta? Akkor biztos, hogy nála is "kover szikrat ad"? Ha folyna valahol az üzemanyag akkor nem 2-3liter lenne a különbség hanem 10liter vagy mégtöbb! Ha valahol nem tömít a nyomó vagy a visszatérő azt biztosan érzed. De ha leragad a nyomósor végén a visszafolyó ági túlnyomásszabályzó, akkor a rendszer minden üzemanyagot az AC max nyomásán beletol a motorba. Ez nem is lenne gond egy rallizás során ahol szinte csak padlógázon (30-40Liter/100km) üzemel a motor. Itt viszont a felesleget vissza kellene forgatni a tankba!
Szia! Lassan mindegyik skodri elér oda, ahol az enyém volt 5 éve! Kb akkor írtam először a műszer gondról. Ráadásul nekem először az üzemanyagszintjelző csinálta! Hol mutatott hol nem de szegénységjelző mindig volt!:-) De én rutinból egyből leforrasztottam a hőfok csapjait is. Mert ha már egyszer szét volt borítva.......
Ma megtörtént a vízpumpa csere. Remélem ez a DOLZ bevállik! Olyan ügyesen ment az öcsémnek, hogy csak 1óra hosszan tartott kávézgatással együtt! A váltórudat és a kipufogót kell lekötni és a motort emelni. Közben hőgombát cseréltem (kicsi volt az alapjáratom) ami nem vált be olyannyira, hogy csak 70 fokos vizet jelzett termosztát nyitásnál. Visszacseréltem, de ez is csak ugyan ezt az értéket mutatta! Mi történhetett?
Ebbe is 3 a elektródás gyertyát adták, amikor kértem hozzá valót, az is volt benne. Abból a garázsból ahol le volt állítva több mint fél évig, elég erős benziszag volt, de mivel utána nem éreztük, és tócsát, csepegést nem találtunk nem foglalkoztam vele tovább, de majd ezt is tüzetesen átnézem.
Nem látszik a képen, de 69.999 km-en áll a számláló.
Ráadásul valós adat!
2001 V. havi a kocsi, én 2002-ben vettem 32.000 km-rel.T
Tavaly volt a környékünkön egy autótelepen egy hasonló Feli, ezüst színben, 40.000 km-rel. Teljesen rozsdamentes volt. 400 ezerért hirdették, elkelt pár nap alatt.
Értem. Csak ez azért jó ha elsőre le van írva mert nem egyformák a tünetek. A hengerenkéntinél van a nyomósor végén egy túlnyomásszelep. Azt is nézd meg ha le van ragadva akkor az összes benzint betolja a motorba. Vedd ki a gyertyát és állíts kisebb hézagot a max érték legyen 0,6mm így egy erősebb szikra keletkezik a gyengébb gyújtásnál is. A légtömegmérő is befolyásolja de az inkább a gyorsításért felelős.
Valószínűleg rosszul fogalmaztam, kábelkorbácson azt a 4 vékony vezetéket értem ami a trafóhoz megy, ezen van egybeépítve a négy gyertyapipa. Hengerenkénti injektoros a motor, a trafó meg ilyen mint a lenti
Szia! Tehát van nyújtókábel? Ha igen akkor legelőször itt keresd a fogyasztási problémádat! A boltba kapható "szénszálas" kábelekkel az enyém szánalmasan gyenge lett! Ráadásul a négy kábelnek más és más volt az ellenállása! A leghosszabb majdnem 1KOhm!! na meg a trafó és az elosztó között is van veszteség! Így a 25eVolt-ból alig maradt a hengerben! Én újraépítettem a réz belsejű gyújtókábellel és minden vég leforrasztott! Azóta semmi gond a gyertyák pedig nem barnák hanem fehérek! A rotorból sem jó a sima mert a feliben olyan van aminek 2x akkora a "feje" mivel elektronikus az előgyújtás így nem az elosztó fordul hanem a szikra jön előbb. Vagyis a rotornak sokkal hosszabb ideig kell a "pöcök" előtt lenni!
A trafó cserén én is gondolkodtam, de mivel a lambda csere után már barnák lettek a gyertyák ezt a szálat elengedtem, a kábelkorbácsokat pedig még csak felületesen néztem át, majd pótlom. A csatlakozókat azt tüzetesen megvizsgáltam de azok egyike sem korrodált, vagy koszos. A MAP szenzor csere lesz soron, ha megjön, meg a vízhőmérsékletet akarom megnézni hogy rendesen felmelegszik-e, és nem hűl vissza menet közben, mert úgy tudom kb. 90 fokon kell lennie a víznek. Ha ez nem így van akkor termosztát hibám is lehet. Ha ezek nem hoznak javulást, a trafó probléma lehetőséget is újra előveszem.
Köszi a linkeket, kettőt már 1-2 hónappal ezelőtt elolvastam belőle. A kilóméter mérést azért kérdeztem, mert egy szerelő azt mondta hogy ha ez az adat nem jut el a computerig akkor ez is befolyásolhatja a fogyasztást. Van néhány kapcsolási rajzom már, de azon nem látom hogy a sebesség értéket megkapná a vezérlő egység, úgyhogy valószínű rosszul emlékezett a mester a típusra.
Szia! Gyenge gyújtás, sok üzemanyag. Ezek jellemzik azt amit leírtál. Tehát gyertyák hézagmérés. Üzemanyagnyomás ellenőrzés! Túlnyomásszelep kontroll. A motor ezek miatt is ehet sokat. Ha nem tudja elégetni az üzemanyagot a gyenge szikra akkor kormosak a gyertyák. Pont ilyen kormosak akkor is ha túl sok anyagot kap mert a visszatérő ágon nem áramlik az üzemanyag vagyis amit az AC termel az ha kell ha nem bemegy a motorba.A központisnál simán benyomja a torokba ha nem nyit ki vagy elszakad a túlnyomásszelep membránja. A hengerenkéntinél pedig az elektronika csak a nyitási időt szabályozza de nagyon nem mindegy, hogy mekkora az üzemanyag nyomás. Ugyanannyi idő alatt egy magasabb nyomású rendszerből sokkal több üzemanyag jut a motorba. Csak mint ezt feljebb írtam be is kell tudni gyújtani! A gyertyák hézaga igen erősen befolyásolja ezt a folyamatot, főleg akkor ha a gyújtótrafó, elosztó, kábelek, a másiknál(MPI) oxidáció, beázás, elöregedés a sortrafónál, a rendszer hatásfokát lerontja. A legtöbb autó gyújtásrendszere az éppen "elfogadható" szinten mozog. Lehetne lényegesen hatékonyabb is de mégsem ilyen(drága). Ezért ezeknek a legkisebb hibája is igen nagy fogyasztásbeli különbséget okoz. Az egyszerű sofőr nem is veszi észre azt, hogy egy gyengébb gyújtórendszer mennyit ront a teljesítményen mert egyszerűen jobban nyomja a gázpedált.
A sebességet ezek a programok max becsülni tudnák a fordulatszámból amit megkapnak elektronikusan és a kerékméret meg a sebességfokozat találgatásával. A gyárilag használt fedélzeti számítógép a kilométeróra hátulján veszi le a spirál fordulatszámát és azzal számol.
Nem épp skoda, de eléggé hasonló korú és működésű motorok fogyasztásáról egy összefoglaló:
Előre is köszi a segítséget. Lassan 1 éve van meg a kocsi a feleségemnek. Vegyes használatban (60% város 40% országút) használatban fogyasztott 10,5 litert, napi minimum 30km megtétele mellett. Gyertyák feketék voltak, alapjárat egyenetlen. Kicseréltem a gyertyákat, de azok is befeketedtek.Hibakódot olvastam, nincs detektált hiba. Lambda szonda csatlakozó lehúzása után szebb lett az alapjárata. Kicseréltem a lambda szondát, erre a gyertyák barna színűek lettek, az alapjárat még jobb lett de néha bedadog. Fogyasztás lement 9,5 literre, amit még mindíg sokkallok. VAG COM és VWTOOL programom van amivel megnéztem a motor hőfokjeladóját, kb azt az értéket mutatja mint a műszerfalon lévő mérő. Pillangó szelepet néztem nem koszos. MAP szenzor csatlakozó szép, nem korrodált, a szenzor tiszta. Computer csere után semmi változás. Elvittem CO mérésre, azt mondták hogy magas a vizsgán sem fog átmenni, de orvosolni nem tudják a dolgot. Injektor tisztító lett beletéve, semmi eredmény. Volt egy hosszab utazás vele Splitbe 130-as utazósebességgel, akkor 7,5 l-t evett. Azt gondoltuk kellett neki egy hosszabb út és jó lesz, de sajnos megint visszajött a 9,5 l. Melegen nagyon nehezen indul be. Hidegen pöccre. Ami még fontos lehet hogy 97000 km volt benne amikor vettük, és kb 6-8 hónapot állt a járgány. A héten várok bele egy másik MAP szenzort, hátha az segít. Nemrég egy szervíz bevállalta hogy megmérik, de amikor odavittem már kezdték a szokásos szöveget hogy ez nem egyszerű dolog. Egy napot volt ott, mondták hogy minden rendben van vele, szerintük a CO is megfelelő, elvileg nem fogyaszthat sokat. Ha mégis akkor tegyek alá dízel váltót, azzal kevesebbet fog enni. Olajat ne eszi. Mivel nincs vele más gond nem szeretnénk eladni. Kb 3 hete valamiért 11l-re felment a fogyasztása. Nagyjából ennyi az előélete. még egy dolog: Egy ismerősöm azt mondta hogy menet közben a computerből látnom kellene hogy mennyi a sebességem, de azt nekem nem jelzi a progi, mindíg 0 km/h-t ír, de egy spirálos óránál kellene látnom a sebesség értékét?
50kw-os 99es évjárat.Ma megnézem, a termosztátnál mi a helyzet, és, ha nem onnan jön a víz, akkor várom a további javaslazotokat. Csak az a gyanús, hogy sehol máshol nem vizes a motor, csak hátul. Ha a termosztátnàl folyna, akkor szerintem inkább elöl lenne vizes. a szívósor már gyanúsabb lenne, ha ott van víz.
Szia! Melyik típus pontosan. A központisnál a szívótorokban is van víz az adja a "fűtést". Ott a szívócsonk tömítésnél ha nem volt teljesen tiszta a csere előtt simán szivároghat.
Nem vagyok egy fórumozó ember, de más lehetőség már nem jutott eszembe.
Tud nekem valaki ajánlani egy szervízt, vagy szerelőt ahol hajlandóak foglalkozni egy 2000-es évjáratú 1,3MPI 50kW nagy fogyasztású Feliciával? Négy márkaszervízben és két függetlenben is voltam ahol egészen addig tárt karokkal vártak amig el nem mondtam hogy az a probléma hogy magas az autó fogyasztása. Általában az a válasz hogy ennél a típusnál sokáig tart megtalálni a hiba okát, és most nincs idejük erre.
Hát nem akarlak elkeseríteni,de abból kuplung csere lesz. Amit hallasz az a kinyomócsapágy hangja felengedett kuplungnál.Ha "beragad" a kuplung pedál,akkor ott vszínűleg a lamellák (nyomórugók a kuplung szerkezeten) is elég kopottak lehetnek.
Még nem csúszott össze,de rövid időn belül összefog....
Ja és felengedett kuplung pedálnál halható egy folyamatos surlódás is, viszont nem csúszik a kuplung(3. kézifék , gáz , nem emelkedett a fordulat csak fulladt a motor..)
A váltókart egy ideje nehezen lehetett berakni a helyére , már már erőltetni kellett. Ha lejtőn lefelé erőteljesen fékeztem és váltani akartam közbe lefulladt a kocsi. Én arra gondoltam, hogy össze csúszott a kuplung valahogyan.
Amiket megpróbáltam és ami történt:
1,A bowdenen utánna álítottam így feljebb jött a pedál is sokkal , felül fog a kuplung, könnyeben veszi a sebességet , nem is fullad le ugy ahogy eddig . Viszont...Lent megakad a pedál és nem jön fel. Hidegen mikor még nincs használva csak klattyan egyet és kienged de melegen már 1-2 ms ott is marad...
Vissza engedtem a bowdent , most megint nem fullad , viszont nehezebben veszi a sebeséget megint .Az elején még akadt a pedál de most már az is vissza állt nagyjából.
Szükségem lenne egy kis segítségre, vagyis egy kis információra.
Az autó 1 éve van nálam. Az elöző tulaj elmondása szerint cserélt hengerfej tömítést, és fel is síkoltatta. Ahogy el kezdtem használni, folyamatosan fogyott a víz a kiegyenlítő tartályból. zöld hűtőfolyadék volt benne. Nyáron melegben csak kevés fogyott, és azt folyamatosan pótoltam ion cserélt vízzel. 200-300km-enként kb fél litert kellett bele töltenem. Mikor meleg volt a motor, érezni lehetett a fagyálló illatát, hogy párolog. Múthét vasárnap leeresztettem a hűtövizet és feltöltöttem rózsaszínnel. -38fok töménységűre keverve. (sajnos a víz leeresztésekor észrevettem, hogy a bal első és hátsó gumiharang megadta magát) Ezért tegnap be kellett bujnom alá, hogy megnézzem milyen kell hozzá. A napokban cserélem.
Akkor észrevettem, hogy tiszta hűtővíz a motorblokk hátsó fala. A víz egészen lefolyik az olaj teknőig. ugy néz ki a rózsaszín nem párolog el úgy, mint a zöld.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy honnan jöhet a víz? a vízpumpa körben száraz. A hengerfej tömítéstől lefele vizes. Jöhet a hengerfej tömítés alól ennyire a víz? vagy a kipufogó tőcsavartól? Valakinek volt már ilyen? Nem szívesen hengerfejeztetném meg újra. De lehet nem is volt, csak át lettem b...-va.
Lenne még egy kérdésem. A féltengely külső gömbcsukló mennyit kottyanhat? Befeküdtem alá, és kézzel megmozgattam a féltengelyeket az auto orra felöl nézve jobbra-balra. Mindkét tengely kb 3-4mm-t kottyan. Ezt azért kérdezem, mert cserélek gumi harangot, és ha már szükséges akkor cserélek gömbcsuklót is. De csak ha muszály.
Igen, utólag derült ki, hogy törött volt! Úgy csinálom én is csak küzdelmesebben. A mostani csereérett pumpámban lágy a szilent, erős bal kanyarban (pl körforgalom) neki ér a motor a kasznihoz! Remélem az új sokáig tart: Dotz-t vettem.
Megnéztem. A gyári szervizkönyv azt írja, hogy a középső dobot, illetve az alsó motor/váltó bakot kell lekötni, szóval igen, ez cocó munka. Vagyis nem cocó, ha megvan a megfelelő hely és megfelelő szerszám.
Szia! Törött az autód? Múlt héten cseréltem laposszíjat. Először nem tudtam mi a franc kattog a motortérben aztán hazaérve láttam, hogy hosszában az utolsó bordánál szétnyílott kb 20cm hosszan.Az egész azért tartott sokáig mert miután levettem két 13-as kulcs és 2 perc. El kellett menni kerékpárral megvenni.:-)) A felrakás is kb ennyi. Én úgy csináltam, hogy elfordítottam a szíjat lenyomtam aztán alulról ráraktam a főtengelyre kis igazítás a vízpumpánál és a helyén is volt. Kicsit meghúztam a csavart és feszítővassal eltoltam a generátort amíg elértem a megfelelő feszességet és kész. Sajna ez amíg leírtam is tovább tartott.
Szia! Nekem 2 óra alatt cserélték és nem panaszkodtak a szervizben. Nem úgy nézett ki semmi a kipufogón mintha azzal szórakoztak volna. Szerintem simán megemelték egy zsiráf emelővel a motort és kész. De legközelebb megnézem bár ha ugyanígy kell cserélni akkor 8év múlva lesz esedékes ha még meglesz:-)
Váltó leereszt, kipufogó leköt, motor megemel, feszít, feszít, közben 5 percenként az összes skoda felmenő szid! Kisebb küzdelem lenne, ha nem tőcsavaros lenne! Helyszínen kellett rövidre vágni.
Bizony! Kb 3-4 óra kemény szívás. 2évente csere, pedig laza ékszíjjal járok. Az első kettő tömszelencés lett, mostani csapágyas éppen. Hétvégéig remélem kibírja! Holnap rendelek valami márkásat, mert eddig kevésbé jók voltak benne.
A gond az hogy a vízpumpa cseréhez az egész motort váltót el kell tolni balra kb 10cm-t mert különben nem lehet kivenni a helyéről sajnos olyan hülyén van megkonstruálva az egész hogy a vízpumpára tette valamelyik német vagy cseh ökör mérnök a motortartót is ezért a munkadíj is Qrva drága mert kb 1 napos meló lenne.
Nem lehet gyári vízpumpát kapni csak utángyártott szarok vannak , nos szar meg most is van benne:):):
Igen igazad van utána, így hülyeség az állításom mert ugyan úgy érzékel.. Akkor csak annyi hogy nincs akkora nagy fojtás.. Olyat is mondtak.. ha kiiktatom a szondát picit erősebb lesz de többet fogyaszt
Napokban felakadtam a feliciával, szétcsúszott a kipufogó egy picit, hallani hogy szelel...
Mióta szétcsúszott jobban megy... előtte volt számítógépen ahol lambda szonda hibát ír.. lehet eddig fogta az autót a hibás szonda úgymond.. erre gondolok... most hogy kevesebb füst jut a szondához más adatot érzékel és nem fogja a motort.. lehet ilyen? Fogja a motort úgy értem hogy eddig érzékelte hogy sok a károsanyag.. és ennek megfelelően szabályzott az egész.. most pedig hamis adatot kap... vélemény?
Egyszerű elektronikai alkatrész boltba mentem be és kértem egy 24V 2,2UF kondit, lábait megforrasztottam ahogy a kiszedett példányon volt és csere és kész :) Annyi volt hogy nem 24V os példányba volt hanem nagyobba de az nem gond a lényeg a kapacitása
A műszerfalon a helyzetjelző világítás visszajelző fénye nem világít, szerintem a műszerfal izzó égett ki.
A kiszerelés nagyjából megvan, azt szeretném megtudni, hogy a műszerfalba gyárilag minden lehetséges helyre tesznek ilyen izzót?
Az enyém LX modell, nincs első ködlámpa a kocsin. Az én gondolatom az, hogy ha van az első ködlámpa visszajelzője helyén izzó, akkor azt átteszem a helyzetjelző helyére.
Nem volt még idő szétszedni és nem is bontottam még meg a műszerfalat, ezzel kapcsolatba is fogadok tanácsokat.
Sziasztok! Az auto mar sztem 15 eve beazik a muszerfal alatt a kardanbox mogott es kezd nagyon idegesiteni. Nem tudjatok hol erdemes hozzanyulni, h megtalaljam, hol lehet a hiba?
Jah, hogy a 40kw az központis.. Ha ezt csinálod és megy, akkor üzemanyagnyomás valszeg. Viszont a központinak a felépítését fejből nem ismerem, de csekkold a nyomásszabályzót és a rákötött vákuumcsövet. A pumpa attól, hogy hallásra megy még sajnos nem biztos, hogy teljesen tökéletesen is működik. Illetve még ott van ugye a szűrő.
Az, hogy cseréltél rajta trafót, sajnos nem jelent semmit. Nyugodtan tönkremehetett még akkor is ha új. Persze, kisebb az esélye, mint más 20 éves alkatrésznek, de na, érted..
udv urak elveszett a tankajtomrol a rugo ami visszapattintja zart vagy nyitott állásba valakinek elado elfekvo keszletben?(lokott szerelom allitja en mar igy adtam odfa,,,
Szia! Nekem ilyen nem volt de olyan, hogy leállt és utána teljesen változó idővel pöcc-röff indult. A trafó halt be és vagy két hónapig idegesített. Volt olyan is, hogy a fiam hazahúzatott és a kapun már a saját lábán ment be. Aztán még vagy egy hónapig így játszott mire végleg megadta magát és toltam vagy 300m-t az autóvillamossági szerelőig(amúgy is oda indultam). Másnap szólt, hogy vigyek egy másik trafót és készen van az autó. Na azóta (kopp, kopp) hibátlanul működik.
Próbáld meg azt, hogy többször elfordítod a kulcsot mielőtt indítanál. "Ki és bekapcsolás" között tarts min. 10 mp szünetet. Ezt ismételd meg 4-5x és utána indíts rá. Ha itt beindul egyből, akkor valszeg üzemanyagnyomás. Azontúl még lehet IAC,MAP, gyújtás. A gyújtásra azt mondtad jó. Mivel az IAC "bassztatva vót" ezért odamennék másodiknak.
Itt van két angolos vidi hogyan tesztelheted az injektoraid.
Nincs benzinnyomás mérőm, de egyenlőre a szerelőt hanyagolnám, szeretek mókolni. azért is van Feliciám. :)
Az alapjárati motorállítón én is gondolkoztam és beszéltem is villamosság szerelő ismerőssel, de ő azt mondta, hogy ha azzal van valami akkor is be kellene indulnia, csak utána leáll.
De nyáron már volt olyan problémám, hogy beindítás után, az alapjárat felpörgött 2-3000-re és csak utána szép fokozatosan állt be arra az 1000-1100-ra.
De ez csak akkor jelentkezett, ha az autó a melegben a napon állt.
Akkor szétszedtem,de nem találtam benne hibát, a gyári zsiradék maradványokat kitakarítottam belőle és raktam bele szilikon zsírt.
A másik ami eszembe jut, hogy valami elektromos hiba áll fenn és még csak kialakulóban van ezért jelentkezik csak ritkán.
Kérdeztem boltban alapjárati motorállítót, de csak gyári van és az vagy 40000 magyar forint, annyit meg nem szeretnék adni érte.
Már nézegettem az injektort is, a legrosszabbra felkészülve, után gyártott 50 párezer a gyári Bosch 100e.
Akkor inkább autót cserélek, szegény így is rohad rendesen.
Igazából már így is gondolkoztam a cserén, csak nehezen válok meg tőle, már 13 éve toljuk együtt. :)
Benzinnyomásmérőd van? Ha nincs, akkor onnantól már viheted is szerelőhöz, mert jobban megéri.
Egyébként injektor balansz teszt is van, de ahhoz is kellenek eszközök. Én is épp azon teóriázgattam, hogy építek egy tesztert csak mindig rájövök, hogy felesleges :D
Amikor olyan sokat próbálkozol, nem szoktad megpöccinteni kicsit a gázt? Lehet alapjárati motor nem nyitja ki a pillangót csak sokadik próbálkozásra.
Sajnos nagyon régen jártam erre, főként időhiány miatt.
Viszont most olyan problémával szembesültem, amire nem tudok gyógyírt találni, sőt mi több azt sem tudom, hogy merre induljak.
A problémám a következő. tökéletesen működik minden, ám egyet gondol a kis autóm ( 1.3 40kw ) és nem indul, 5-6x újra rápróbálok indítani és akkor indul, de van, hogy több próbálkozás kell.
Hasonló problémát olvastam itt, de az 1,6-os volt és injektor probléma volt.
Üzemanyag szivattyú reléje kapcsol, az üzemanyag szivattyú elindul és úgy hallatszik, hogy fel is tölt, tekertetésnél szikrát ad, minden hengernél.
Szóval több mint valószínű, hogy üzemanyag hiányzik neki, de nem tudom, hogy mit nézzek.
Az injektorra tudok még gondolni, de ott mi?
És van még az amit a képen bejelöltem, hogy az mi és mi köze van az injektor-hoz?
Vagy még arra tudok gondolni, hogy nem elég az üzemanyag nyomás.
De akkor miért csak ritkán jelentkezik ez a probléma?
Szia! Igen egyszerű: nem tudod tele tölteni csak akkor ha folyamatosan billegteted az autót. Azért annyira senki nem idióta, hogy "telebillegteti" aztán hazatolja...................
Normál körülmények között ha telerakod "egy szép nyári napon" mire kikanyarodsz a kútról megint beleférne egy liter!
Szia! Nem az Ukrán határszélről vetted az autót? :-)) Arrafelé volt divat nagyobb tankot belerakni. Nekem akkor biztosan nem jó a szintjelző. Eddig a rekordom fekvő mutatónál 36,8 l volt. De csak itthon van ilyen, hogy a 42l(?) tankba lehet 43l tankolni. Amit az előttem szóló írt az a súly/tömeg arányra vonatkozik. Tehát a "nyári" benzin 1liter 0,75kg a "téli" benzin pedig ~0,8kg. Mivel a tankban max "43" liter üzemanyag van, annak a hőtágulása elenyésző a tankban elhelyezett terelők ezt kompenzálják.Ha nem így lenne a keringés által felmelegített üzemanyagot a hőtágulás miatt kinyomná valahol.Ilyet még nem láttam. Na meg a tank is tágul valamennyit.Ez alap biztonsági rendszer.Ha jól gondolom az újabb felinél nagyobb lett a tank is. Meg talán a kombi is nagyobb tankmérettel jött ki. De ezt csak sejtem. Úgy tudom, hogy az autóknál van egy minimális hatótávolság amit mindenképpen tudni kell ahhoz, hogy forgalomba lehessen állítani. Azt nem tudom pontosan mekkora de olyan 500km körül lehet. Ezért vannak gondban most az elektromos autókkal is.
Ácsi. A gyári tankméret az nem a tank valós mérete, hanem a névleges aminél bármilyen hőmérsékleten biztonságosan tárolhatod benne a 42 literedet. Van még biztonsági tartalék tér is ahová tud tágulni az üzemanyag a 30 fokban is.
Ilyenkor télen nyugodtan túltankolhatod, de nyáron csak akkor ha tankolás után egyből mész is vele hosszabbat.
Van valakinek olaj nyomás illetve olaj hőmérséklet mérő az autóba szerelve? Az ok amiért szeretnék bele az, hogy "krémesedik" a motorolaj az autóba. Nem hengerfejes, nem fogyasztja a vizet sem, a szerelő szerint a hiba oka, hogy hideg van és a napi 7-8 km nem elég neki, hogy kiégjen belőle a víz! Egyébként autószerelő ajánlására tenném be, azt mondta nem hülyeség, régebbi típusokban volt is. A kérdésem, hogy megoldható-e házilag bekötni, vagy bonyolultabb ezért vigyem szerelőhöz. 1.6-os motor
Sziasztok! Mekkora az 1.3 LXI üzemanyagtank mérete? AMH motorkód. Eddig 42 litert tudtam, de nem először tankolok 42-43l kötött. Mindig más kúton volt ez.
Köszönöm! A szikrát már megnéztem, és mind a négy hengernél van, szóval ezt kizártam, így egyre inkább úgy tűnik, hogy a lendkerék van rosszul felrakva :(
Még ránézek a másik lehetőségre, hogy az első henger hézagállításánál hol van az "üres rész" a lendkeréken... Remélem ott van ahol lennie kell, mert ha nem akkor kezdhetjük az egészet előről :(
Szia! Igazad van! Én kiegészíteném még egy résszel az indításlánc talán legfontosabb alkatrészével az indítómotorral. A legnagyobb veszteséget itt lehet elérni. A még egy indításra jó aksi itt elvérzik, ha megragad a motor forgórésze a lötyögő perselyek miatt. A behúzótekercs záróérintkezői oxidosak, a csavaroknál nincs megfelelő felület, az önindító házának a testelése gyenge(nálam volt!).
Ha ezek összeadódnak akkor a legjobb generátor és akkumulátor is csak nehezen vagy egyáltalán nem indítja be. Arról nem beszélve, hogy 7V alatt nincs vezérlés vagyis hiába tekeri a motort nem lesz gyújtás.
Azt megtudnád nézni ha elforgatod a főtengelyt amikor az 1-es hengernél szelepállítás állás van akkor a lendkeréknél egy "üres" résznek kell odafordulni a jeladóhoz. Ha nem így van akkor ne is keresd tovább a hibát.Na meg azt is meg kellene nézni, hogy egyáltalán van-e szikra?
Esetleg még a Hubo kollégától kérhetnél információt.
Köszi a tippet! a motort lendkerékkel együtt a teljes kuplungszerkezettel hoztuk el, és csak a kuplongtárcsát cseréltül ki, de a lendkerékhez nem nyúltunk.
Valaki már mondta hogy ez is lehet a baj de szeretném ezt az opciót a végére hagyni hogy ne kelljen a motort megint széthúzni a váltótól.
Nincs esetleg valami gyújtás-beállítási lehetőség, hogy ne kelljen lebontani megint a fél elejét?
Na ne már! Nekem 45-ös Calciumos Puma 7 évig bírta csillag garázs alatt úgy, hogy többszöri beázás és generátor hibától sokszor reggelre csontra lemerült és már 350000 Km felett futott(tudomásom szerint)! Most szintén calciumos 45-ös Autopart van benne. Nemcsak az amperszám számít, lényeges a nagy indítófeszültség!
Szia! A lendkereket több féle képen is fel lehet rakni! Nekem amikor a váltót szerelték panaszkodott a szerelő, hogy összerakta aztán az istenért nem indult! Mire rájöttek, hogy rossz a lendkerék pozíciója! Nálad ez nem volt cserélve? a központis és a hengerenkénti befecskendezősnek nem egyforma a lendkerék. Ugyanis azon van az a "szünet" ami a gyújtást generálja a holtpontjeladónak. A gyújtás időzítéssel lesz ott gond!
A motor mögött a tűzfalon van egy gumibetétes csőmegfogó a benzincsöveknek. Hogy lehet azt levenni? A nyomóág csöve sajnos kijött belőle és nem tudom visszatenni.
Remélem tud valaki segíteni nekem mert már eléggé el vagyok keseredve. :(
A helyzet a következő: autópályán haladva gond lett a motorral (valószínűleg főtengely hiba), amit sajnos cserélnünk kellett. :(
A kocsiban eredetileg 135M-es motor volt (40 KW), de csak egy 136M-est (50 KW) tudtam szerezni a vezérlője nélkül. Nem indult, így vettünk 50 KW-os vezérlőt, de azzal se ment... Kiüttettük az immo-t, úgy se ment. Kicseréltük a felsőholtpont jeladót (mert egy kicsit hazavágtuk), de ekkor se indult be. Már a második trafósorral is kipróbáltuk, de még mindig semmi... a saját kulcsát használom amivel eddig is ment, de azzal se csinál semmit.már néztük az üzemanyag ellálást is, az megy is rendesen, de még mindig meg se nyikkan... A legtöbb amit csinált az 3 pöffenés és azonnal leáll... második indításra már ennyit se!
Kérlem, aki tud esetleg ajánlani valamit, az szóljon, mert már 4 hónapja megy ez így és már nagyon kéne a kocsi!
Hát, hogy milyen hőfok a kritikus, az változó, egy rosszabb állapotú motornál (volt ilyenem) már a 0° is problémás volt...
Az akkumulátor márka ugyanúgy hitháború kirobbantására alkalmas, mint a motorolaj márkák...van aki az olcsóbbal is elautózik éveket, van akinek a drága is lepukkan hamar. De mégegyszer: az sokkal fontosabb, hogy megfelelően működjön a töltés!
2. Egy normál állapotú (üzemanyagrendszer OK, gyújtórendszer OK, jó állapotú akkumulátor, megfelelő töltőfeszültség, napi 5km-nél több egyhuzamban megtett út) benzinmotor beindul simán -15-20 °C -ig, erre kell törekedni, nem a vajákolásra. (Mert így _mindig_ el fog indulni)
Létezik elektromos motormelegítő, kiegészítő állófűtés, stb., de a mi éghajlatunkon nem érzem létjogosultságát, persze mindent meg lehet ideologizálni.
Amikor a "pesti ember" farkasordító hideget mond éjszakára, akkor beviszed az akksit, és passz. Ilyen az utóbbi évek alapján max. 1hét/év volt mifelénk (Közép-Dunántúl)
azt szeretném megkérdezni, hogy egy 1998-as Skoda Felicia esetében mit tudnék tenni, hogy ha bejön a nagy hideg, -10 -20 fok, neaggyisten -25 fok, akkor is reggel beinduljon?
indulás előtt elektromos motormelegítő, ha van ilyen?
vagy az akkut estére bevinni?
előre is köszönöm a tanácsokat!
(nagyon örülnék, ha minden reggel indulna, mert vidékről járok be BP-re dolgozni)
Szia! Ellenőrizd le nem szív-e valahol fals levegőt. A légtömegmérő vezetékeit is ill. az összes vezetéket a szenzoroknál tisztítsd le fémtisztára. Nem elég csak "befújni" mint azt sokan írják. Az csak a felületi szennyeződéseket távolítja el. Sokszor a csatlakozóban nagyobb az ellenállás mint amit a rendszer elvisel. Ilyen tünetet okozhat még a gyenge gyújtószikra az elöregedett trafó vagy a nagy gyertyahézag miatt! Gázzal teljesen más a helyzet. Mivel az eleve "gáz" a levővel sokkal jobban elkeveredik mint a "lé" benzin, gyújtása pedig kevesebb energiát igényel!
az nem hiszem új benne amúgy lpgs az autó és gázon semmi baja. Ami cserélve lett rajta benzin pumpa filterek csövek nyomásszelep,injektor tisztítás,lambda szonda, légtömegmérő,fojtószelep,hőgomba. kicsit idegfeszitő
Szia! Első lépésben vedd ki a gyertyákat. Nézd meg milyen! Ha kormos, benzines, akkor gyújtás a gond. Rakjál be a piába egy gyertyát és indíts rá. Ha nincs szikra akkor lehet tovább keresni. Két ok lehet elsőre a trafó és a holtponti jeladó. Addig minden csak találgatás.
Viszont ha száraz és van szikra is akkor az üzemanyagszivattyú adhatta meg magát. Először egy üzemanyagnyomás mérést kell megejteni.
Üdv! csak olvasgatok mert hozzátenni nem nagyon tudok, most viszont segítség kellene. 99-es 1.6-os felim van. Vasárnap délelőtt még ment, délután már nem indult. az akksi forgatja, benzinszag is van, helyben nem tudjuk laptopra kötni. Komplett gyújtáselosztót cseréltünk a hiba ugyanaz. volt már esetleg valakinek ilyen?
Valaki, aki csinál ilyet a közeljövőben nem tenné fel a generátor szétkapását, összerakását fényképekkel? Szerintem sokunk örülne neki, de én még nem álltam neki.
Tegnap este jelentkezett egy olyan problémám, hogy az akku visszajelző elindításkor világított majd kb 1 km után eltűnt a jel. Hazaértem átmozgattam mindent remélve, hogy csak kontakt hiba, de ma reggel mikor elindultam szintén ugyan ez a hiba. Ma legalább 5 km-t mentem már úgy voltam vele hogy visszafordulok mert gondoltam a generátor nem tölt vissza és lemerül az aksi. Mikor megfordultam és elindultam haza eltűnt a jel. Így bejöttem vele dolgozni. Mi lehet az oka ? Úgy gondolom generátor de azon belül lehet valami pontosabb amit kicserélek és jó lehet. Jah és minél nagyobb fordulaton megy az autó annál halványabb a visszajelzés.
Még nem nem javítottál Alfa Romeo hátsó tárcsaféket, és Fiat Stilo vízpumpát se csreréltél. Na a digók hogy csuklottak!! :-)
Svgyula,
nem egyformák a generátorcsapágyak, a hátsó kisebb. sajnos nem udom a számot fejből, kidobtam a régieket.
De a srki SKF boltba simán vettem meg a kettőt.
A hátsó általában túléli az elsőt, de ha már szét van szedve, érdemes cserélni.
A hátsó csapágyhoz ha nincs vékony körmös lehúzód (nekem se volt) satuba megroppantottam a külső csapágy házat, így lejött a golyóskosárral, a belsőt meg sikítóval megcsiszolgatva, ettől megmelegszik, és satuba fogva kihúztam belőle a tengelyt.
A ké csavarhúzóval feszegetés nem játszik, sérülhet a csúszógyűrű.
Feliciacolos,
a kondicsere után ha esetleg megint jelentkezik a vibrálás majd, akkor nem úszod meg a generátor szétszedést.
A D+ csatlakozó lett macerálva, és lehet a mozgatástól ideig-óráig helyrejött a kontakthiba.
Kéne egy kis segítség)) Rádió bekötésről lenne szó.Mivel a skoda gyári kábelezésének semmi köze nincs az ISO kábelek színkódjaihoz így csak nagyon "parasztosan" sikerült bekötnöm és nem vagyok nyugodt. Nem herélném ki az új rádiómat.
Szóval szeretném tudni,hogy a gyári kábelek közül melyik színű mire való.
Arra már rájöttem,hogy a piros meg a fekete mi,a többivel vagyok gondban.....
Nincs mit )) Kereséskor '97-es évszámot adtam meg,mert nem tudom hány éves a tiéd.Az nem lehet,hogy több féle generátor is van abból az időből és innen a különbség? A dieselhez 90-120A-ig van gyártótól függően ))))
Köszi! Elmegyek a csapágyboltba és megkérdezem van-e? A fura az, hogy nem egyforma elöl és hátul. Ez nekem erősen gyanús. Ráadásul mindkettő az újabb valószínű "bordás" generátorhoz való. Én sem találtam másikat azért kérdeztem. Ha jól tudom 3 féle volt a generátorokból 40A, 55A, meg a diesel 70A.
Sajnos messze lakom tőled, de kicseréltem a kondit kemény 400 Forintos mutatvány volt és a hiba meg is szűnt!! Mindent kicseréltem mint írtam, vezetékek stb stb... és a kondi valahogy kiesett a látószögből! A hiba egyenlőre teljes mértékben megszűnt!
Én is ezeken szenvedtem, már minden bajom volt. 2 órámba volt az egyik oldal. Másiknak neki se álltam, mert csak még rosszabb lett volna. El kell ismerni ha te voltál a hülye, most én voltam sztem.
Tisztelt Uraim! Egy kérdés: milyen számú csapágak vannak a generátorban? Ha valaki esetleg cserélt és megvan a régi megköszönném azt ha elküldené. Ki akarom cserélni de először megveszem a csapágyat mielőtt szétszedem. 1,3 központi ha jó gondolom a 40A-os generátor. Egyenlőre nincs zörgés csak a pislogás miatt akarom szétszedni akkor meg már cserélném a csapágyakat is.
Most nem vágom, hogy a Felicia milyen, de vannak olyan rugók, amiket nem is tudsz csak simán beakasztani, mert olyan/akkora a végkialakítása, hogy egyszerűen nem tudod belejátszani a fékpofán lévő furatba, csak összeforgatva lehet beakasztani. Illetve, ha előre akasztod össze az alkatrészeket még az is segítség, hogy nem a 2mm-es rugóhuzalt kell megfogni, és 500N húzóerővel a helyére igazítani, hanem a kapcsolódó alkatrészek által van némi erőkar.
Múltkor egy Astrával szívtam, a biztosítórugókkal legalább 40-45 percig pöcsöltem, mire össze tudtam szerelni...Hans és Jürgen édesanyja biztosan csuklott egy párat.
A szétszedés simán ment. A problémám a biztosító rugóval, illetve az egyik feszítőrugóval volt. Egyszerűen vagy gyenge vagyok, vagy nem tudom, de nem tudtam az új rugókat ráfeszíteni a lyukra. Általában azért, mert egyből lepattant a csavarhúzómról. Lehet túl naggyal, lehet túl kicsivel próbálkoztam. Mellesleg a régit elég könnyen sikerült mozgatni. Az új rugók nagyon picit vastagabbak is. Bosh összeszerelő készlet, gondolom jó minőség csak annyira jó minőség, hogy szét se tudtam őket húzni. Valóban nem atomfizika, de valahogy én iszonyat szenvedtem vele mire rendesen összeraktam, illetve a kézifék bowdenjét nem is tudtam sehogy... Mondom, simán lehet, hogy én vagyok a béna.
Egy Felicia dobfékhez (sőt, úgy általában a dobfékekhez) nem kell célszerszám, csak rutin.
A szétszerelést úgy a legegyszerűbb megtenni, hogy nem magát a rugót feszegeted, hanem a fékpofát.
Én úgy szoktam szétszedni, hogy a biztosítórugó (ami a pofát a féktartó lemezhez rögzíti) leszedése után egy kellően nagy csavarhúzót betámasztok a tengelycsonk és a fékpofa alsó éle közé. Így nem kell túl nagy erő, és biztonságosan tudsz rajta annyit feszíteni alul, hogy az alsó támasztékból kiemeld a fékpofát.
Innentől már egyszerű, mert az egész miskulanciát meghúzod lefelé, akkor a munkahenger végeiből kijönnek a fékpofák felső részei, és csak a kézifékbowden van hátra.
Azt pedig úgy a legkönnyebb kiakasztani, ha egy keskeny csőrű fogóval hátrahúzod (megfeszíted) a bowdenen lévő rugót, majd ebben az állapotban szorosan tartod a fogóval a bowden belsőt (gyakorlatilag a fogót használod arra, hogy megfeszítve maradjon a rugó). Így lesz annyi helyed, hogy ki tudd akasztani a bowdent a karból.
Ha idáig megvagy, megfigyeled alaposan, hogy melyik rugó hova, milyen módon van beakasztva, az önállító alkatrészei hogyan kapcsolódnak. Az egyik fékpofát satuba fogva, ki tudod fordítani a két fékpofa közti laposvas fészkéből a fékpofát, és ezután már a rugók sem feszítik a szerkezetet.
Gyakorlatilag a felső rugót kell levenni legutoljára, akkor nem kell görcsölni vele. Összerakásnál ugyanígy, először a felső rugó, majd az önállítóval összerakott "laposvas" (itt kell egy kis trükközés, hogy beletaláljanak a fészkek a helyükre). Kézifékbowden ugyanazzal a módszerrel visszaakaszt, féklapra vissza, munkahenger pofáira ráigazít, alsó rugót beakaszt, alsó támaszra egyik fékpofát beigazítani, a másikat csavarhúzós módszerrel átemelni a támasz szélén.
Így leírva nem biztos, hogy egyszerűnek néz ki, de a szétszerelés biztos, hogy hamarabb megvan, mint ahogy ezt így szövegben elolvasod.
Először tuti, hogy szétakad egyszer-kétszer, és előről kell kezdeni, ezért nem árt rögtön a fékdob lehúzása után memorizálni, vagy fényképezni. És olyan helyen szerelni, ahol az elpattanó rugókat meg lehet találni (ne fűben csináld :o)))
Sztem (:D) igen, bár most még lazább érzése van a féknek. Amennyire tudom az egyik kerékcsvar lyukán keresztül kell megfeszíteni vele a dolgokat, ezt nem tettem meg mondjuk. Szerdáig lehet nem is használom a gépet és egy jó szerelővel átnézetem. Fék nem vicc, nem "próbálgatás" tárgya.
Ma gondoltam neki esek a hátsóféknek és kicserélek mindent. Na, ott elbuktam, hogy már az első feszítőrugót nem tudtam levenni. Eljutottam oda, hogy szétszedtem, majd összerakni nem tudtam, mert egyszerűen nem tudtam rendesen kifeszíteni a rugókat a szerszámokkal, ami nekem van. Sajnos, ezt csúnyán benéztem, azt hittem pár csavarhúzóval meg egy-két fogóval sikerül majd, de felsültem. Sikerült visszarakni mindent, de a kézifék bowdenjét nem tudtam csatlakoztatni. Szerencsére szerdán megyek szerelőhöz, neki megvan a szerszáma hozzá és a tapasztalata is. Nagy volt a mellény, de ma sokadik alkalommal tudatosult bennem, hogy megfelelő (cél)szerszám nélkül nem szabad nekiállni még egy villanykörtének se. Én voltam a béna, vagy más is járt már így? :D
A termosztát és "hőingadozás" olyan probléma a Felicianál, amit csak ideiglenesen fogsz tudni megoldani. 3 év, 3 termosztát nekem is. Szerencse, hogy piszok olcsó.
Valszeg az ékszíj az. Hidegen gyakori jelenség. Most mondanék tippeket milyen sprayket használj rá, de amennyire emlékszem azok drágábbak, mint egy új ékszíj. Ha jól néz ki az ékszíj, nincs repedés és nem laza, akkor esetleg szappanos vízzel megpróbálhatod meglocsolni vékonyan. Van erre kimondott spray is. Ezzel kiderül, hogy az-e a baj. Ha nem volt cserélve a szíj belátható időn belül (2-3 év), akkor meg amúgy is csere érett. Te döntesz innentől. :) Nekem 2000 ft. volt az ékszíjam, 1.6-ra nem tudom mennyi.
Nemrég azt vettem észre az 1.6-os Feliciámon , hogy alapjáraton nyikorgó hang jön a motortérből mint ha valamelyik forgó alkatrész súrolódna valamihez ... ez a jelenség csak alapjáraton jelentkezik miután a motor felmelegedett , szivatónál nem hallani ... Nemrég kb. 3 hónapja volt cserélve vízpumpa meg vezérszíj ...
Újra lett vezetékelve a hiba miatt pontosan, a csatlakozási pontoknál valami paszta lett használva.. De a hiba továbbra is hiba, viszont meleg motornál ismét parkolok alapjárat és csinálja.. ez hazavághatja az elektronikát úgy gondolom
Kontakt spray a generátorba belefújni? Nem távolítja el az oxidációt? Egyik szerelő azt mondta menetzárlat is okozhatja ezt, illetve első körben a kondit cseréljem ki a generátoron. A kondi hogy jön le? sarusan van rajta? csak lehúzom egyszerűen? Autó egyébként újra lett vezetékelve, generátor aksi, önindító, és a hiba továbbra sem szűnt meg
Szia! Alapjáraton nekem is "pislog" de csak kicsit. Ez elmúlik egy időre amikor az összes érintkezőt legyalulom fémtisztára. A töltéskivezető csavarnál van mindig a legnagyobb gond. Próbáld meg.
Nem értem a következő jelenséget.. hozzáteszem tavaly ugyan ez a hiba volt!
A hiba a következő, beindítom a kocsit és vibrálnak a lámpák műszerfal... már egyre jobban. Töltés 13,9 és 14,2 között ingázik folyamatosan oda vissza. Tavaly kapott egy feszültségszabályzót és egy új aksit mikor ezt csinálta. Most egy év sem telt el a hiba előállt! Fesz szabályzó csere után is a hiba jelen van. Mi okozhatja? Generátorra gyanakodom. Egyébként menet közben nem vibrál semmi.
Nem hinném, hogy ennél a rendszernél, ahol nincs fűtéscsap, és az utastér fűtőradiátor teljes vízmennyisége átáramlok a termosztátházon, és így a termosztáton is állandóan, lenne jelentősége a furatnak.
Feltöltéskor igen, akkor könnyebben légtelenítődik a rendszer, de üzem közben semmit nem számít.
Meatloaf: megmértem, van pár szar termosztátom, a tányér átmérője 46mm, magassága változó, nálam van 39 és 42mm is. A házba elfér. Ez a lengyel fajtának nevezett, ahol cserélhető a termosztát egy seeger gyűrű kivételével, a gyári az csak az egész házzal cserélhető. Persze elvileg, mert egy hosszú csőrös fogóval ezt is szét lehet szedni, és össze is lehet rakni.
Most látom, más is küzd a folyamatos hőfokingadozással, annyiban megnyugodtam, hogy nem csak nálam egyedi a jelenség, és szerintem 100% hogy a szar termosztátok miatt van ez, lomha, lassú, mire kinyit, már 95 fok, akkor megpróbál bezárni tetűlassan, addigra már 70 fok, és ha ez nulla fok külső hőmérséklet alatt történik 80-100-as tempónál, a menetszél ezelatt az egy-másfél perc alatt csontra hűti a vizet a hűtőbe, és a folyamat kezdődik előlről. Nekem ezt télen a hűtő takarása nélkül ha vidékre megyek, folyamatosan csinálja órákon át. Egyértelmű, rossz minőségű termosztát.
Valaki olaszt ajánlott, ha jól olvastam, megpróbálok egy ilyet még beszerezni.
Szia! Én is azt hittem az itteni válaszokból, hogy nem lehet kapni jó termosztátot. Amikor egyszer beszorultam egy dugóba nyáron meg is feküdt az amivel vettem. Akkor az autósboltban mondta a srác, hogy van olasz ami kicsit drágább de biztosan jó. Na ez volt több mint 5 éve! Átéltem vele jó pár nyári "staut" németországban meg itthon is. A hűtőt soha nem takarom le! Menet közben télen egy kicsivel a vizszintes alatt van nyáron pedig a vonalon. Télen is max 5km és már ott van! A "zéger gyűrűs" műanyagházba szerintem ezt a fajtát ugyanúgy be lehetne rakni feltéve ha a külső átmérő megegyezik. Abból van több méret. Ez sem egy "skoda" darab millió más autóba van még ilyen termosztát. Lehet csak annyi a különbség hogy kívülről más a ház. A hőfokon is lehet állítani! Mégpedig úgy, hogy a rugót ki kell tekerni hátul és akkor ki lehet venni a szerkezetet. A fém kiálló nyomótüskéből le kell köszörülni 1mm max 1,5mm-t. DE óvatosan nem megégetni mert a gumitömítést tönkreteszi! Akkor kicsit több hő kell ahhoz hogy hátranyomja a rugót és megnövekszik a hőmérséklet. Pontosan így kalibrálják a gyárban is!
Az enyém is ilyen , én tettem a hűtő elé egy 5cm vastag hungarocellt akkorát ami kb az egész hűtőt eltakarja oszt jónapot így a vízmérő vízszintesen áll ha meg feljebb menne akkor jobban ráadom a fűtést és egy picit letekerem az ablakot tudod ez a parasztklíma.
Amikor enyhül az idő akkor kicserélem a hungarocellt egy kisebbre ami kb a 3/4 hűtőt takarja de én télen max 25km-t megyek vele egyszerre.
Az a baj hogy nem lehet jó termosztátot kapni a feliciához én is már cseréltem párat és 2-3 év után mindegyik ilyen lett
hali ha már ugy is a termosztátról van szó 1,3mpi 50kw-os feli ről van szó napi 40 km -t megyek vele a vizóra odáig megy fel 3km után már 90°c a viz és utána le esik 70 fölé és utána megint 90° és aztán ide áll be szerintetek ez igy jó vagy vegyek másik termosztátott ??? meg hidegen az alapjárat csak 900-950 ugy tudom töbnek kellene lennie??
Szia! Az a túlnyomás kiegyenlítő. Valamint arra is szolgál, hogy a termosztátnál is legyen áramlás így gyorsabb a reakció. Ha teljesen zárt a rendszer nem lesz a hőmérséklet egyenletes a motorban a termosztát meg csak akkor kapcsol amikor a másik oldal már jóval melegebb lesz mert itt nem kering a folyadék. Ezért gong az is ha ez a "lik" már nem "lik":-) mert ettől is ingadozhat a mutató nagyobb mértékben.
Ennyi elég nekem. Kétféle betétet lehet kapni a termosztáthoz. Az egyik ilyen, a másikat még nem is láttam soha és kíváncsi voltam melyik kell bele. Amilyen szerencsém van, biztos a másik kell majd :D Elvileg ezt vettem, ami neked is van, bár én egy elég olcsót vettem, kíváncsi vagyok meddig tart majd.
Túl sok tanács van. :) Lényeges szerintem, hogy tiszta legyen a csúszórész, illetve ne legyen nagy válla a tárcsáknak. Ha van, akkor nem fog megfelelően belefeküdni a tárcsába. Ezen kívül még fontos a megfelelő kenés. Rendesen meg kell kenned az úszócsapokat, illetve a féknyereg azon része, ahol a betétek csúsznak legyen rendesen kitisztítva. Ezenkívül nagyon nincs más tipp. Tegyél mindenhová rézpasztát, ahol a nyereg,dugattyú és a betét találkozik. Gondolok itt a betét sarkára, hátuljára. Én az úszócsapokra nem rézpasztát használok, hanem direkt kimondottan erre kitalált kenőanyagot, aminek most rohadtul nem jut eszembe a neve :D
Szia! Sajna van egy jó meg egy rossz hírem! Először a rossz kukáztam a termosztátokat így nem tudom megmérni! A jó az, hogy megtaláltam a képeket amit még akkor készítettem amikor cseréltem ~5éve olasz termosztátra! az egyik a régi skodriba való a másik pedig ebbe volt benne.
Értelemszerűen a jobb oldali ami felibe volt azon látszik a 87c°. A bal oldali a régi 120-as skodriban volt!
Azt megköszönném, mert én is vettem egyet már, épp terveztem betenni. Mielőtt feleslegesem sz.patom magam egy véletlenül rosszul választottal, én is megmérném. :) Tudsz adni "magasságot" és "szélességet" is?
Szia! Ez teljesen igaz. DE mindegyikbe bele van ütve a hőfok aminél nyit. A felibe meg olyan kell ami vagy 88c° vagy 90c° ez a gyári érték. Méretre megegyezik vele a 105/120 skodri termosztátja (fémházas termosztát esetén!) de az nem bele való! Azt nem tudom a műanyagházasba mekkora megy bele de ha jól emlékszem akkor 65mm az átmérője. Ha otthon leszek megmérem a kivett termosztátot pontosan.
Egyetértek a gondolataiddal. 1 kiegészítés. A piacon elérhető az autóhoz olyan termosztát is, ami 78-80 körül kapcsol már gyárilag és ez a víz hőfok a termosztátházban, ami a kijelzőn megjelenhet úgyis, mint kb. 70 fok. Nem minden termo kapcsol 90 körüli értéken, vannak gyárilag alacsonyabb hőmérsékletűek.
Szia! A toronygumit én ugyanúgy raktam vissza ahogy előtte kihézagoltam! Raktam fel anno' 1,5 hónapja képet is a két hézagoló gumival biztosan nem tud összenyomódni. A legnagyobb gond az utángyártott alkatrészeknél nem a méret hanem az anyag. Sajna sokszor a gyártók amit kapnak nyersanyagot azokra nincs vagy kevés a garancia. Itt pl a gumi amit írtál. A mérete jó csak az anyagösszetétel nem. Viszont aki készíti nem biztos hogy azon kívül, hogy gumi meg fekete tud róla mást is. Kellene ehhez a gyári gumik anyag összetétele. Pont ez van az összes többi alkatrésszel is. Persze nagyon sok a "több" autós alkatrész vagyis ugyanez van több típusban is. Azt viszont, hogy melyikben mekkora terhelésnek kell megfelelni sajna a méret nem mindig tükrözi. A termosztátra visszatérve, nem biztos az a "70c°" mivel a műszer csak tájékoztató. Ha a valós adatokat akarod megnézni kell egy infra hőmérő. Az üzem meleg motornál rámérsz és kiderül mennyi az annyi. Lehet az is, hogy szimplán csal az óra! A termosztát nálam is csinál olyat, hogy az első nyitásnál felmegy 90c° fölé és még a másodiknál is aztán áll be. Ez főleg olyankor van mint a mostani időjárás ahol eleve fűtéssel indulok. a motor melegszik de a fűtés elvisz egy csomó hőt így a termosztát nem vagy csak később nyit ki. Akkor viszont nagyot esik a hőmérséklet mert csont hideg víz megy a hűtőből a motorba. Ennyi a titok. Van amúgy több féle termosztát különböző áteresztő nyílással. Neked a kissebb kellene mert azon lassabb az áramlás.
4 darabra, 1 garnitúrára, 1 tengelyre adják ezeket. Azaz, egy garnitúrát megveszed, abban 4 darab van, ami a teljes első tengelyt lefedi. :) Azt hiszem a TRW a gyári a VW-nél, szóval ha VAG-t veszel, az utángyártott. Tedd be ezt a TRW-t, jól jársz vele, nem lesz vele gondod. Ahogy látod a Skodapatikás képen is, ennek a hátulján van egy fékzajcsökkentő, ez legyen rajta akárhol is veszed.
A fékbetét csere menni fog? Tudod mit, hol kell megkenni, illetve hogyan kell megtisztítani?
Igen én írtam a fordított tárcsát,mert már láttam ilyet. Igaz nem skodán,de láttam))))))))
Közben eszembe jutott még valami a kuplunggal kapcsolatban. Van a váltóban, a kuplungkarnál,a váltóházban egy műanyag persely. Nem lehet,hogy az van elkopva és feszül?
Pár éve ezt nekem már cserélni kellett,mert olyan szinten elkopott,hogy szinte lötyögött benne a tengely,amin a kinyomó csapágy lakik.Amikor meg be lett kötve,akkor meg feszült. Kétszer egymás után nem ott fogott a kuplung ahol szerettem volna és állítva lett. Akkor nem lehetett hozzá kapni,így kénytelen voltam esztergáltatni egy műanyag perselyt.1500-at fizettem érte,de ennek kb 3 éve.
Termosztát:
Izlés dolga,de én Febi-t használok.Nekem ez vált be az évek során.89 foknál nyit és is oda van szegezve a mutató. Papírt soha nem használtam a hűtő előtt.A hőfok jeladód biztos,hogy jó?Nem "hazudik"?
Toronygumi:
A bárdi/unix termékeit nem szabad megvenni.Csábítóan olcsó,ám olyan is.
Féltengely:
A féltengely csillagokat átlag másfél évente kell cserélnem az évi 70-100 ezer km után,a külső csuklókat még ritkábban.Itt is igaz a fenti megállapításom....olcsó húsnak híg a leve.
Figyelem!!! A fentiek saját tapasztalaton alapulnak!!!
napra órára percre az első kuplungszerkezet csere után jelentkezett a megcsúszás, és gyenge rugó tünet.
Ráálltam az aknára, jó kuplunggal, és néhány óra múlva szar kuplunggal leálltam. Nem hinném hogy ezalatt berágódott a pedáltengely persely, vagy berohadt a bowden.
Mindegy, megoldás érdemben sajnos noncs, köszönöm a segítséget neked, és mindenkinek.
Ha már itt vagyunk, szintén ugyanez, mármint 13-14 évet elment a gyári termosztát úgy, hogy télen sem kellett takarnom a hűtőt, 90 fokon állt mint a szög.
Beszart, béke poraira, namost az eltelt 3 év alatt 6 termosztátot cseréltem, ahogy bejön a hűvös, felmegy a víz 90 fokra, tremosztát kinyit, leesik 70 fokra. Akkor totál lezár, 90-nél megint bumm csutkára kinyit, és ezt játssza pl. Miskolcig a 3-mason.
Ez biztos nem üdvös a motornak sem.
A másik verziós, az stabil, 65-70 fokon... Vettem már vikát, lengyelt, gyárit, Valeot, stb, mind szar.
A motor nem hengerfejes, nem eszi a fagyállót, nem vízpumpás, nem levegős. Ilyenkor?
Másik, a toronygumik. Annyira faék egyszerű, ezen nem lehet semmit elrontani (ugye hogy szerelési hiba),
mindkét toronygumi 3 éve lett cserélve, az egyik oldal azóta 1X cserélve, a másik a szerelés után 2 nappal (!) megdöglött, teljesen feljött a torony, az ujjam aláfért. Csere, tartott 2 hónapig, csere, tartott 1 hónapig, csere, tartott 1 évig, stb.
2éve cseréltem mindkét féltengelyt, a gyári elment 15 évet és 130ezret, és most 2 év és 18ezer km után por és hamu, mindene kotyog, a csillag szó szerint kopog a belső csuklóba, úgy rázott az autó 90-nél, hogy halálfélelm volt, a porvédők 1 év után lerohadtak, pótolni kellett, a külső csuklók kézzel tekergetve nagyot kottyannak, múlt héten megint mindkét teljes féltengely csere volt.
Ha bármit ami gyári, és elment 10-15 évet, kicserélek, az azonnal szar.
És lehet, tényleg én vagyok a béna, de pl. haverom Ford Mondeo, a 2 gólyaláb 15 év után csere, 72ezerFt/darab, működött 2 évet.
Csak én vagyok ilyen szerencsétlen?
Hogy valami jót is mondjak, a vízpumpám 3 éve lett cserés, és a Vika vízpumpa lett beépítve, azóta is tökéletesen működik. Még. :-)
Ha teheted, TRW vagy Ate. Ha nem, akkor sajnos kompromisszumot kell kötnöd. Vagy (kicsit) gyengébb fogás puha betéttel, zaj nélkül, vagy valami keményebb betét, ami fogni fog erősen, de valszeg lesz hangja.
Én a textart nagyon NEM ajánlom, mert én megjártam vele, de BOSH, Ate, TRW szinte tuti.
Ahogy nézem, egyébként simán megfizethetőek az említett prémium márkák is.
Nekem még a gyári van benne eddig 90 000km-t elment most a téli gumi felrakásakor vettem észre hogy mindkét oldalon egyiken már csak kb3mm a másikon meg kb4mm a ferodol.
én anno cseréltem kuplungpedál tengely perselyt a skoda patika oldalán meg találod ha meg van kopva nehezen jár a pedál és ezért lehet hogy szorul és nem jön vissza teljesen és csúszik de a kuplung pedálon gyárilag van egy rugó ami folyamtosan fesziti a bowdent és a kinyomocsapágyat a szerkezetre az enyémben 140ezernél let cserélve es a csapágy alig kotyogot hangja is alig volt már néztem 6 feliciát dízelt is és mind ugyan ez folyamatosan fesziti csak a fogáspontal tudsz játszani a suzuki swift -nél meg éppen ellenkező ott a pedált felfelé fesziti egy rugó a pedálnál ott észlelhető a holtjáték ez egy ilyen konstrukcio
én először cserélnék pedál tegely perselyt ami műanyag wd40 a kuplung bowdenbe és aztán középtályra a fogáspontott és proba
Fórumtársnak igaza van, nálam is állandóan hozzáér a kinyomócsapágy a szekezethez, és nem is gyengén.
Kézzel erősen húzva lehet a kiemelőkart visszahúzni. Kajakra erővel nyomja a csapágyat, rá a szerkezetre.
Ha a gyári kinyomócsapágy így, hogy 15 évig forgott, 140ezer kilométeren át és kibírta, akkor Skodáék tudnak valamit. :-)
Amikor szétszedtük, én is elcsodálkoztam, itt az igazi értelemben vett holtjáték nincs is, visszahúzórugó sincsen egyáltalán. Nem találkoztam még ilyennel, de rábólintottam, ha gyárilag ilyen, akkor ilyen.
És, itt jön be a képbe az okoskodás, nem lehet hogy 2 féle szerkezet van, egyik a mezei, ami gyengébb, mert hagyományos, és az én félém, ahol állandóan hozzáér, és a szerkezetnek kell itt minden visszahúzást, a kuplungpedál rugóját , a bowden súrlódását is legyőzni, és valami igazam lehet, mert ha lábbal alányúlok a pedálnak és visszahúzom, akkor már nem csúszik meg padlógázon sem.
Csak így lőjél ki a sarkon, felengeded a pedált, és rögtön alányúlsz lábfejjel. :-)
Mégegyszer hozzátenném, ilyennel életemben nem találkoztam még, 30 éve szerelek.
Valaki látott már ilyen kuplungmegoldást?
Esetleg további ötletek, szerelési hiba 101% hogy nem történt, valaki említette hogy talán fordítva tettük be a tárcsát, nem lehet, fizikailag össze se lehet rakni úgy, kiáll 2 centit a tárcsa akkor, mert a bordás agyrésze asszimetrikus.
Szia! Ez egy nagyon jó felvetés:"ha jol tudom a kinyomocsapagy allandoan ra van fedzitve a membran rugora"
Ezt nem tudom csak abból indultam ki, hogy az előző skodrinál volt megadva hézag a nyomólap és a csapágy között. A másik dolog pedig az, ha valóban állandóan forog, mégpedig a főtengely fordulat tartományában de csak az a zsír van benne amit gyárilag odaraknak akkor ezek a csapágyak megszégyenítenek minden eddigi fém tűrés határt. Zsírozott csapágyat folyamatosan terhelve és melegen, hát nem tudom. Az első pár percben szétcsapja a zsírt és utána majdnem szárazon fut. A szakaszos terhelésnél is megfeküdtek anno én is cseréltem vagy 2 alkalommal. Nálam most is úgy van beállítva, hogy megjelöltem a bovden csere alkalmával azt az állást ahol a kar ütközik és ezen a határon van az állása. Most nekem a 3/4-nél kezd fogni.
Kerestem valami leírást, de nem találtam. Így bármi lehet sőt az ellenkezője is!
Az,hogy könnyen jár a kuplungod,ne zavarjon.Keménysége függhet a lamellák számától is. Igazság szerint fogalmam sincs,hogy van-e valami előírás a lamellák számát illetően,de ha nincs akkor az a gyártótól is függhet.
Több dolog is eszembe jutott ezzel kapcsolatban.Lehet,hogy ostoba a kérdések ezért,ha nem így van kérlek ne haragudj.
1. Nem lehet,hogy véletlenül fordítva raktátok be a tárcsát? Ennek mondjuk elég kicsi az esélye ha már csináltatok ilyet.
2. Amikor felszereltétek a nyelestengelyre a kinyomó csapágyat,(a nyelestengely házra amin csúszik a kinyomócsapágy) tettetek kenő anyagot?
3. Nem maradt zsíros vagy olajos a lendkerék vagy a tárcsa?
Az en felimen tavaly csereltek ki a kuplungot mert a gyari meg adta magat a rugoi amugy meg 80 % os volt es luk kuplungot vettem bele majden olyan volt mikor benyomtam a pedalt mintha a gazpedalt nyomtam volna es meg mai napig is olyan talan egy gondolatal kemenyebb de soha nem csuszot meg meg ha jol tudom a kinyomocsapagy allandoan ra van fedzitve a membran rugora vagy nyomrugo ki hogy hivja szoval folyamatosan forog de valaki javitson ki ha nem igy van szoval ugy allids be hogy ne csusszon es kb közeptalytol kicsit viszzab fogjon enyem igy van be allitva
Szia! Lehet, hogy a bovdennél nagy volt a holtjáték csak a kinyomócsapágy állandóan nyomta a rugót! Ezt megnézheted esetleg úgy, hogy egy másik felinél megnézed hogyan áll a kuplung kar. Ugye minél jobban kopik annál közelebb van a bovden külső a belsőhöz. Nekem soha nem csúszott meg a kuplung és így áll a kar:Erről tudsz viszonyítani. Én arra tippelnék, hogy a kinyomócsapágynál vagy a karnál van valami gubanc. Olyan nincs, hogy megcsúszik az új kuplung! Ott valami nagyon nincs jól összerakva!
Igen, konkrétan akkora holtjátékot adtam neki hogy a padlótól 3 centit felengedve már fogott.
A kuplungbowden simán könnyen jár, attól se lehet.
Nem a LUK-kal van a bajom, olyan mintha alapból másik autóhoz való lenne, ha a pedált kinyomni sacc. feleannyi erőbe telik, akkor az a tányérrugó is fele olyan erős csak. És meg is csúszik, ez természetes hisz sokkal gyengébb.
A dieselmotoros, vagy az erősebb benzines Skodáknak fizikai méretbe azonos a kuplungszerkezete, komolyan mondom veszek egy erősebbet.
Csak szerintem mechanikusan nem csereszabatos.
Nem életcélom évente levenni a váltót, ráadásul linkre.
Lehet lengéscsillapítót keményíteni. Vannak erre specializálódott műhelyek. (pl. Kárászy)
Van aki megcsinálja házilag pl. sűrűbb olajjal, de ez szerintem elég barkácsmegoldás.
Saját példa: Bárdinál (is) kapható Bilstein B4 gázos lengéscsillapító kemény mint a franc! Konkrétan kézzel nem lenyomható az autó hátulja. (eredeti gyári rugókkal)
A LUK az egy jó kuplung szett, ár érték arányban meg egyébként is. Az,hogy könnyű kinyomni egy vadi új kuplungot az ne lepjen meg. Állítani próbáltad már?
Szia! Vagy új rugók kellenek vagy újra kell kovácsoltatni. A kovácsolásnál lehet kérni nyújtást is.
Ha megnyújtja a kovács 3-4cm-rel a rugózás is keményebb lesz. Tulajdonképpen az egész egy hőkezelésből áll. Tehát nem tekerik újra:-) csak berakják a kemencébe, amikor megfelelő a hőmérséklet akkor megnyújtja utána edzés és nemesítés.
Van olyan valaki aki már keményített lengéscsillapítót? hogy is lehet meg lehet e egyáltalán. Vagy ha nem hogyan lehet keményíteni esetleg kombi csillapító vagy pick up? ha igen mennyire lesz kemény? ültetni nem szeretnék csak keményíteni a válaszokat előre is köszi ;)
Előzmény, múlt évben 16 éves lett a felicica, hátsó, lendkerékoldali szimmering ereszteni kezdte a motorolajat. Barátomnál akna, minden, lekaptuk a váltót, kuplungot, lendkereket, szimmering csere.
Barátom mondja, ha már úgyis 16 évet, és 140ezer kilométert ment, nem ártana komplett kuplungszett, nem kell pár év múlva ezért ennyire szétszedni. Rábólintottam, és innentől indult a szopás.
Az új kuplunggal alig tudtam kiállni a pincéjéből, nagyobb gáznál csúszott. Már az első kinyomásnál feltűnt, hogy sokkal könnyebb kinyomni, majdnem kitapostam a pedált a tűzfalon.
Elvegetáltam vele majdnem 1 évig, csikorgó kerékkel kilővés elfelejtve, utánfutózás előtt ima, tömjén, stb.
A héten megelégeltem, vettem egy másik zsír új szettet. Beszereltük, és ugyanaz.
Forgalmi, évjárat, motorkód stb. alapján lett mindkettő rendelve, az előző Bárdy, a mostani Unixos, LUK.
Ennyire peches vagyok, ennyire bénák lennénk a barátommal 30 év autósufnituning múlttal, vagy van valami csodabeállítása ennek a kuplungnak?
Mérd meg az üzemanyagnyomást az injektor rail előtt közvetlen. Visszafolyónál megvan a nyomásszabályzó? Tettetek be visszafolyórészt? Annak a vákuumcsöve be van kötve a nyomásszabályzóra? ECU le volt resetelve mielőtt beraktátok?
Van a gyári ac és az tölt fel egy puffer tartályt. Abból megy elektromos ac-n a benzin a helyere. Most jarattam 5 percig az autót. Iszonyatosan változó volt az alapjaratom. Fent-lent stabil ritkán volt rövid ideig. Be is durrogott, le is állt. Keresi a megfelelő beállítást mert többször is lé akart állni.
Ja, hogy ez egy átépített dolog :O Ezt nem tudtam. A karbis favihoz való gyertyát bezony ki kell cserélned egy megfelelőre még akkor is ha nem ez a baj. Itt a keresőben találsz pontos gyártókat és számokat hozzá, vagy valaki majd bemondja utánam. A másik, amit mindenképp csinálj meg, hogy ellenőrzöd a lambdaszondát. http://www.ndsmondeo.hu/writing/lmbd/lmbd.htm - itt bővebben róla.
Lényegében a két azonos színű kábel a fűtőtest a szondában, azon kikapcsolt állapotban mérj szakadást. Ha nincs szakadás abban az áramkörben, akkor pedig meg kéne vizsgálni, hogy milyen feszültség randalírozik a lambdaszondán. Ezt úgy tudod megtenni működés közben, hogy fogsz mondjuk egy gémkapcsot és a csatlakozóba hátulról bedugod az adatkábelre és földre és ezekre a gémkapcsokra teszed a multimétered mérőit. Fontos, hogy jól csináld, mert ha rövidre zárod véletlenül a "signal"/adat kábelt, akkor sajnos kisütheted az ECU-t..
Na, ha itt működés közben rá tudsz mérni és 0,1- 0,9 V közötti VÁLTOZÓ értékeket olvasol, akkor a lambdaszonda működik. Ezeket a feszültségértékeket egyébként a VAGCOM is jelzi, ezért mondtam, hogy azzal jobban járnál. De most szerintem erősen elindultunk az erdő felé már. Az aktívszénszűrő egyébként szerintem nem okoz ilyet. Előtte jól ment nélküle? Sajnos a kopogásérzékelőről nem tudok biztosat nyilatkozni, mert nem igazán értem a szitut. :( Ez most a blokkban van, ahol lennie kell, vagy esetleg máshova tettétek? Van egy alátét rajta?
Köszönöm segítséged! Nekem egy addig jól működő fék egyszerűen megadta magát. Összevissza fogott, hol kemény volt a pedálnál akkor volt kézifék, néha puha volt olyankor nem volt kézifék! Ez a jelenség egy erőltetett hegymenet után jelent meg. Először fékfolyadékot cseréltünk miután semmi sem változott cseréltünk főfékhengert, majd kivettük a fékerőszabályzót (kombi) ,kézifékbovden csere, fékpofa csere, ekkor már kicsit untam :-) vettem új munkahengereket, lecseréltem a dobokat új fékpofákkal. Aztán a rugókat kitámasztókat. Végül az ékek a visszahúzórugóikkal kapta meg a cserelehetőséget. Aztán átfúrták az ékeket. A héten ezt fogja ellenőrizni egy újabb szerelő! Még egyszer nagyon köszönöm segítséged!
Köszönöm, hogy próbálok segíteni. Ami hiba lehet így elsőre: a kopogas érzékelő nincs a blokk falon, kb. A jeladó és a blokk fala között van 1 cm es kozbetet. Illetve a gyertyák még a karvis favihoz vannak nem Mpi hez. Rögtön teszek fel képet.
Szia! Csak egypár kérdés. A farosba szerelt az komplett motor vagy csak a hengerfej és a befecskendezés? Van megfelelően működő lambda? A légtömegmérő? A vezérlőre ha valamelyik szenzorról nem kap jelet vagy hiányzik okozhat zavart az "erőben":-)
Egy real-time beágyazott vezérlőnek max. 50 milliszekundumonként képesnek kell változtatnia, szóval ha járatod, attól az ecu nem lesz jobb. A kopogás jeladó okozhat ilyen gondot, mivel a kopogás esetén az előgyújtás szögét állítja be a kopogásérzékelőtől kapott infó alapján.
FONTOS: A kopogás érzékelő jelez(het) tényleges(!!) égési gondot (kopogást)! Általában nem megfelelő égést "jelez", ami lehet gyújtás és keverékképzés probléma.
Mint mondtam, ez nagyon sok minden lehet. Lehet érzékelőhiba, de lehet ténylegesen szar a gyújtás vagy a keverékképzés.
Nincs esetleg hozzáférésed egy VAG-COM (VCDS) diagnosztikai szoftverhez? Ott meg tudod nézni a lambda értékeket, a MAP szenzor mérési adatait, illetve ki tudod olvasni a hibakódokat. Ha a kopogás gyakori, akkor szinte biztos, hogy lesz hibakódod.
Másik, hogy minden ilyen hibakeresés feltételezi, hogy az autó gyújtás- és üzemanyagrendszere rendszeresen karbantartott. Szűrők mikor voltak cserélve? Gyertya mikor volt cserélve? Megfelelő gyertyák vannak benne?
Akkor előfordulhat hogy kicsit kellene hagynom járatni a motrot? Hogy az ecu dolgozzon? Kopogas érzékelő jeladó okozhat gondot? Esetleg a szentartaly hiánya?
Mpi motorban nincs már gyújtásállítás, mivel a megfelelő érzékelők adatai alapján számolja ki a "számítógép" mikor kell gyújtani, illetve mennyi benzint kell befecskendezni. Valószínűleg valamelyik "érzékelő" ad falsh értéket. A kérdés az, hogy tényleges hibát jeleznek, vagy csak elöregedtek.
Sziasztok! Még annyira nem ismerem az Mpi rendszert, de a farmotoros skodaba is ez került. Jelenleg még dadog a motor gyujtast kell állítani talán. Ilyen előfordulhat? Bonyolult dolog? Valós hiba szokott lenni?
A helyzet úgy áll,hogy pár éve rásült a külső csapágy a tengelycsonkra.Valahogy haza értünk,mert találtam egy szakit aki levágta a régit és tettünk helyette új csapágyat,de mivel "megrajzolta" a tengelycsonkot hazáig villogott a beszarás jelző.Itthon aztán elmentem bontóba és vettem egy tengelycsonkot amit komplett dobbal adtak csak el.Felraktam s miután kezdtük légteleníteni megfáradt a munkahenger is,szivárgott a karmantyúnál. Semmi probléma,gondoltam ott a másik ami a bontó beli szerzeményemen volt rajta.Felraktuk azt és működött.Azóta is az van fent.
Azért írtam ezt le,mert amit vettem tengelycsonkot az egy Pickupon volt,nekem meg ferdehátúm van. Tehát fel lehet tenni,csak majd,ha egyszer fel kell újítani,akkor ne felejtsd el,hogy a vastagabb munkahenger van benne.
Szia! Az utánállító egy aránylag egyszerű szerkezet. Kér egymásnak feszített fém aminek a feszítését egy rugóval oldották meg. Ez két dologtól nem működik az egyik az, hogy be van zsírozva vagy valahogyan odakerült. A másik pedig az a rugó ami egymásnak feszíti nem jól van berakva. Már írtam, hogy a 105-ös skodrinál sokat szívtam vele mert amikor megvettem én készítettem fel műszakira így fékeket is felújítottam elöl hátul. Ott az a rugó ami a két oldalt egymásnak feszíti több féle képpen is berakható de csak egy állásban látja el a feladatát. Azt, hogy egyáltalán műxik-e simán megtudod nézni akkor is ha leveszed a fékdobot és érzéssel rálép valaki a fékre. A pofák csak kifele mozognak befele nem! Ha kétszer rálépsz és vissza tudod tenni a fékdobot akkor hibás az egész! Nem lehet visszafele 1mm-nél nagyobb az útja. Ha visszamegy akkor nincs jól összerakva! 10-ből 2 szerelő aki a dobfékek mechanikáját érti! A maradék 8 csak összerakja aztán vagy jó vagy nem! Nem véletlen. hogy kezd az a rész is szakosodni. A régi még dobféken tanult szakik pedig már kihaltak.
Igazából szerintem annyi a kérdés, hogy milyen az átmérője. Ahogy látom 22,2 és 19 mm-s átmérőkkel van 1 és 2 csavaros. Emlékeim szerint a 19 mm-s két csavaros kell, de javítsatok, ha nem..
Igen, két vasdarab! :D Amikor minden alkalommal mihelyst kicserélsz egy új alkatrészt és azt hiszed jó lesz a féked, és nem! :( és már csak az ékek és a visszahúzó rugói az eredetiek, nincs más mint azt is kidobni. Nehogy azt hidd megoldotta! Egyik szerelő átfúrta az éket átszúrt rajta egy csapot, azt hiszed jó lett, hát nem! Pedig, hogy bíztam ebben a trükkben!
Az a baj, hogy az ékek nem csúsznak le annak ellenére sem, hogy visszahúzó rugósak. Enyémet, ha minden igaz csütörtökön átnézi egy fékspecialista, mert már nagyon unom a hullámzó fékerősséget! Mihelyst tudok valamit, írok.
ha már itt beszéltétek a hátsó fékeket, én is pont terveztem kicsit mókolni rajta. Arra gondoltam, hogy a rugókat, illetve a pofákat kicserélem. Nem szedtem még szét, szóval lehet mást is kell cserélni. Beszéltünk az után állításról, de tudtommal automaták már ezen, állítani csak a kézifék bowdenjén tudok. B.rdiban "beszerelő" készletként szereplő rugók elvileg elegek, nem? Illetve van esetleg tanácsotok, amit meg kéne fogadnom miközben csinálom?
Molyoltam még kicsit a relékkel, de végül szétszedtem a motort. Kikukáztam belőle egy rakat szénport, kipucoltam a kollektort mert zárlatos volt, kis wd40 és most hibátlanul működik a törlő.
G12-öt,az olyan narancsos színű.Két évente cserélni szoktam. Van egy hűtőrendszer tisztító folyadék ( a neve most nem jut eszembe).Ezt betöltöd a kiegyenlítőbe s járatod alapjáraton 5-10 percig,majd leengeded.Utána tiszta vízzel (nem csapvízzel) addig öblíted,amíg tiszta víz nem folyik ki leengedéskor.Utána raktam bele a fagyállót.Egy fél napot elszórakoztam vele,de azóta tiszta a hűtőfolyadék.
Szia! A fényszóróállító egyiknél sem működik. A fényszórón úgy tudsz, így:
odaállsz 10m-re egy falhoz egyenes terepen. A lámpa elé raksz egy kartonlapot vagy bármit amin megjelölöd a fény választó szintet(közepe) húzol alatta 5cm-rel egy vonalat. Odaviszed a falhoz, ez a vonal a magasságod! A lámáknál a a két szélsővel tudsz állítani. Az egyik ami nem műxik:-) a másik tekerős. Mindkettő a sárvédők felüli oldalon van!!Ha a tekerőssel nem tudsz elég magasságot elérni akkor kiveszed a nem működő részt (félfordulat) és egy csavarhúzóval tekersz a csavaron kifele! Ezután visszarakod és a felsővel korrigálod a magasságot. Az az állító ami a kocsi közepe felől van az a két fényszóró szélességét vagy összetartását állítja. Valahogy így kell kinézni:
A második képen az "X" jelenti azt az 5cm-t amit írtam.
Szia! Nekem is így csinált. Menet közben gondolt egyet és leállt 1-2 percre.Volt olyan is, hogy meg kellett állnom. Aztán kivettem az ütemkapcsoló relét levettem a fedelét. Polirpapirral felcsiszoltam az összes érintkezőt na azóta semmi baja.
Igen, minden más működik csak a lapát áll meg! Sötétben félelmetes így járni. Esőben mindig egyet töröltem mikor szükséges volt, szakadó esőben is miután visszatért alaphelyzetbe a lapát pöcköltem egy újabb törlést és így tovább...
2 relét találtam a törlőhöz, egy a szaggatott ütemet adja, ha azt kiveszem, ugyan úgy fenn áll a hiba. Ha a másikat, elmegy az utastér szellőzés is. Viszont, amikor megáll a törlő, az alatt nem áll le a szellőző. Ezért feltételezem, hogy a relék után a motornál lehet a hiba. Persze lehet, hogy tévedek!
Üdv, relé hibát gondolok. Nekem is így csinált a törlőm, tünetet a beázott relé okozta, ugyanis belefolyt a víz a biztosítéktáblába. Miután megszűnt a beázás megjavult.
Szia! Ha ez hidegen csinálja akkor nincs min csodálkozni. Nem megy a szivató. Vagyis a hőfokjeladó, vagy annak a csatlakozója a hibás! A motor lambda vezérléssel indul és az kevés üzemanyagot ad az indításkor. Ki is lehet mérni a jeladót. Az MPI-nél(hengerenkénti) a jeladó a termosztátházban van. A központisnál a szívótorokban hátul középen. Amúgy nem árt az összes csatlakozó letisztítani fémtisztára és úgy összerakni.
Ha gyujtas oldalon nincs hiba, akkor üzemanyag. Le kell venni az uza csövet, egy flakonba tenni a végét, és add rá a gyujtas. Nyomnia kell a benyat veszettül! Ha ez ok, akkor motorvezérlő, lambda szonda, map szenzor következik.
A kék fagyallo az acelblokkhoz való. Ha ilyennel volt feltöltve, marhatta az alu felületet. Ennek maradékát láthatod a piros fagyalloban. ki kellett volna mosni.
van egy skoda feliciám 1.3-as olyan problémám lenne hogyha teszek egy kettest menet közben lelassul, hármasban megyek vele az autó ugyanezt csinálja,üzemanyag szivattyút cseréltem,gyertyákat cseréltem és most már el sem indul csak ha rá indítok 5 szőr 6 szór és adok gázt neki akkor indul el,mi lehet az ok?
Jut eszembe: Te milyen fagyállót használsz ? 5-6éve rábeszéltek a pirosra, na azóta úgy néz ki mint a moslék,üledék meg tele rozsdaszemcsékkel. Már többször mosva , cserélve , persze pirosra. üdv.
Akkor faszán elbeszéltünk egymás mellett. Nem célom nekem sem az egymásra licitálás,pláne nem a félrevezetés. )))) Nem tudom mennyire ismered a dízelt.A hűtőventilátorhoz van egy külön relé,ami nem a biztosíték táblán lakik,hanem a sofőr oldalon,a motortérben van felcsavarozva a tűzfalra gyárilag 2 db 20 amperes biztosítékkal.Gondolom azért rakták bele,mert maga a ventilátor majd 2x akkora,mint a benyásokban.Mikor elindul lehet is érezni,mivel vissza esik egy fél mp-re a fordulat,ha alapjáraton ketyeg. Ez a relé teljesen független a motor indítástól. A másik,amiről Te beszélsz az a bizt. táblán van belül a kesztyűtartó alatt s valóban lekapcsol mindent,kivéve a helyzetjelzőket....
Az akku mellett jobbra van egy nagy műanyag doboz, rácsos tetővel. Körbe csavarhúzóval pattintgasd fel a leszorítókat és akkor levehető lesz a doboz teteje, ami alatt ott a motor. A csatorna a doboz alján középütt lesz, ha jól emlékszem
Köszönöm a tanácsot és a beazonosítást. Hajítom is már ki ezt a vizes szivacsot belőle. Még a fekete szúnyoghálón is gondolkoztam, Swifteknél azt ragasztgatták a rács alá, ha jól emlékszem.
Tehát elég csak egy bizonyos lengyel Seegergyűrűs termosztátot vennem, nem kell a komplettet műanyagházzal?
Köszönöm a segítséget. Ezt a verziót még nem hallottam. Nem vagyok nagyon benne az autós dolgokba. Ezt a fűtőmotort hol találom? Tényleg gagyi vagyok hozzá sajna.
A fűtőmotor doboza alján nincs eltömődve a vízleeresztő? Akkor a szellőzőn is befolyhat a víz. A tűzfal motortér felőli nincs eltömítetlen lyuk, illeszkedik a gépháztető a kédergumira? Nekem jobb oldalon ázott a kábelbevezetésnél.
Szia! Én minden sz@rt próbáltam de eddig a dörzsi vagy súroló vált be. Az összeset egy eső alatt minimum ki kellett venni vagy utána cserélni. A por+víztől szinte mind összeragad és ha nem is fúj be párás levegőt a száradás után semmi nem jön be a fülkébe mert eltömődik. A dörzsi elég merev ahhoz, hogy ne tapadjon össze a víztől elég sűrű a bogarakhoz, Ha befújod szilikon spay-bel akkor a por is megtapad rajta. A tisztítás sem egy bonyolult dolog. Nálunk az "occó" háztartási boltban lehet kapni ~3-400Ft. Persze nem adja ki egyben én ezt ragasztópisztollyal oldottam meg. Rengeteg bogár falevél stb marad mindig rajta.Sajna a trágyaszagot nem szűri.............
A termosztát az MPI-hez való "műanyagházas. De elég betétet cserélni. Azt meg ahogy szokták írni a "lengyel zégergyürüs" kell.
Hát igen ez a gond, hogy jön az esős idő és nem nagyon tudom szárítani. Ettől félek én is hogy tavaszig teljesen kirohad alólam. Ezért próbálkozok már egész évben mindennel.
Nem tudom ezt az ajtó kéder gumi problémát, mert a műszer fal alatt van ilyen zajvédő szvacs féle, az teljesen átázik és amit már nem bír felszívni az jön be a kocsiba...
Azt elfelejtettem írni, hogy nem menet közben van a jelenség hanem álló helyzetben. Egy 1999-es Skoda Feliciáról van szó Ezt a locsoló megoldást már tanácsolták. A szélvédőnél már mindent kipróbáltunk. Ez a locsoló próba lesz. Motortér felől ázhat esetleg?
Biztosan az első szélvédőnél van probléma? Ha menet közben ázik be, akkor lehet, hogy a kerékdob van kilyukadva. Ajtó kédergumi probléma esetleg? Esetleg keresd meg a hiba pontos helyét locsolással. Valaki locsolja körbe és közben belül nézd. Amúgy, ha a padló nedves, a gumiszőnyeget érdemes lenne belőle kiszedni.
Talán a szőnyeget és az üléseket is egy nagyobb kiszárításra, tavaszig nem nézné jó szemmel a kocsi a vizet
Sziasztok....Nekem még mindig az a problémám mint korábban beázik az autó a vezető oldali ülés előtt eső után közben áll a víz nagy mennyiségben.Szélvédő cserém volt korábban. Ezután vettem észre ezt a problémát.Azóta tömítették a szélvédőt, kivették a keretet heggesztették, szélvédő vissza, újra tömítés. Majd ezután mivel tovább ázott, új gumi a szélvédő köré és még mindig meg van ez a probléma.Tudnátok még tanácsot adni mit teygek, vagy hol keressem a hibát.
Központi szellőztetőkbe lehet kapni nem drágán ilyen műanyagból készült szűrőanyagot kb méterre. Ebből készítettünk a régi alapján újat Viszont az eső belefolyik és nedves marad. Ezen keresztül párás levegőt fog a kocsi majd beszívni, ami esős időben kifejezetten rossz és kellemetlen is. Nem beszélve arról, hogy egy bacitelep is lesz valószínűleg ebből az anyagból. Vagy rosszul látom esetleg, ez egy bevállt megoldás volna és kiszárad könnyen?
Csipkerózsika ébredezik közben az évtizedes álmából, most már felmelegedésig is volt járatva és ment néhány kört is. A termosztátja nem zár valószínűleg. Ez melyik típus? Milyen "betétet" ajánlanátok bele?
a holtponti jeladót is néztük egy másik ugyanilyen feliciából az nem a trafót is az sem. LPG rendszer meg lovato rge92. amire ez a rendszer nem reagál a légtömegmérő meg a vizfokjeladó tovább megy az autó gond nélkül ha le is van húzva. Benzinen pedig be sem gyújt ezek nélkül.
Sajnos nem fért be a szerelő szabadidejébe. :( Úgyhogy bedobozolva pihen a garázsban, majd elviszem valamikor karosszériáshoz, hogy tegye be.
Nincs sajnos emelőm, de nem tűnik bonyolult szerkezetnek.
Az autó megvásárlása óta számomra feltűnő, hogy mire kinyitom a kaput és beállok a garázsba bekapcsol a hűtőventilátor. Nem értek hozzá, de a tágulási tartály langyos, kézzel fogható akkor is amikor megy a ventilátor. Hűtőfolyadék/hőgomba most lett cserélve az autóban, de nem változott a dolog.
Vagy a beépített LPG rendszer hülyíti meg az egyébként jó benzin rendszert elkötés, kontakhiba miatt. De ez csak tipp, mert nem tudom hogy egy ilyen injektoros rendszernél hogy miből áll az LPG rendszer és hogyan kapcsolódik a benzines rendszerhez. Gondolom neki is kell kommunikálni a motorvezérlővel...
Ez nagyon bonyolult eset! Nekem is alapjában már jó, DE néha elromlik és minden előjel nélkül megjavul magától!! Pedig zsír új gyári minőségű alkatrészekre van kicserélve. Csak az első fék az eredeti, és a kézifékkar valamint a hátsó fék alaplemeze!
Szia! Ennek egyszerű "prózai" oka van amikor megáll a betét be van ragadva. Magától nem mozdul meg de a fékbovden megmozdítja és ez elég ahhoz, hogy a rugó visszahúzza. Az sincs kizárva, hogy nem központos vagy üt a dob azért szorul meg a betét.
jol tetem visza mert van rajta egy kis pocok az egyik oldalon es annak befele kel alnia ..na meg vadi uj azis ahogy irtam man regebben .. mert am a kezifek bovden az uj hoszab egy kicsivel a regitol lehet hogy azis csinal valamit amiert nemmukodik ugy ahogy kel
Szia! Igazad van de ha elolvasod amit írt akkor rájössz hogy a kézifékbovdent használják utánállítónak. Ha jól emlékszem azt írta amikor lazított a kézifék kötélen megszűnt a hiba.
Ha legközelebb lesz kedvem és időm levenni a fékdobot megnézem nálam mi van? Nekem még nem volt ezzel gondom. Nekem simán elkopott a betét és egyre többet kellett rajta húzni vagyis az utánállító működött mert ugye az független a kézifék kötéltől.
Emberek! Ha nem működik az utánállító (visszacsúszik alapra) akkor pont, hogy nem fog a fék, illetve sokkal nagyobb pedálútnál éri el a dob felületét. A kollégának meg az a baja, hogy bekap a fék a pedál érintésére...
Nekem két ötletem van:
- A betétek szélei nincsenek letörve, így ahogy hozzáér a fékdobhoz a felfutó pofa, azonnal befog.
- az utánállító rugója erősebb a kelleténél, és folyamatosan feszíti rá a betétet a dobra (ez megmagyarázná a kézifék bowden feszülését is).
Heló,most regisztráltam a fórumra hátha valaki tudna nekem segiteni! Nos most vettem egy 1.3 mpi felíciát benzin gáz rendszerrel. A problémám a következő: benzinen inditom egy gázfröccs átvált lpgre ezzel így nem is lenne probléma,csak ha nem lépek rá rögtön a gázra indítás után,leesik a fordulat 500 as fordulatra és kb 1 perc kell hozzá mire felpörög és átvált lpgre mert fullad és durrog,de ha átvált lpgre szépen megy probléma nélkül. Három szerelőnél volt senki nem tudott vele csinálni semmit. Ami cserélve volt rajta: fojtószelep,légtömegmérő,termosztátnál a hőmérséklet jeladó,benzin pumpa,benzin filter benzin csövek,alternátor fesszabájzó,injektor tisztítás....remélem tudtok még ezen kivül még valami hasznosat mondani KÖSSSZ
Igen ez a gond! Az ék visszacsúszik hiába van rajta rugó. Nekem még olyat is csináltak, hogy átfúrták az éket és átcsapolták ne csússzon feljebb, az sem segített.
Szia! Az utánállító részt biztosan jól raktad össze? Nagyon úgy fest, hogy a kézifék nálad az utánállító:-)) Anno' a 105-ös szerelgetése közben volt nálam egy fél napos meló rendesen a helyére tenni. Ha az a kitámasztó nem műxik akkor visszafele csak a kézifék bovden fogja meg a pofákat attól, hogy ne álljon vissza minden. Viszont ha rálépsz a fékre akkor a tárcsának elöl kisebb út is elég a fékezéshez, ezért nem fog a hátsó. Viszont ha nagyon ráállítod a kéziféket a melegedéstől beragad.
szeva ... de kulonos hogy mikor lenyomtap a fek pedalt akor letapat rogton a hatso fekem mihent felhuztam a kezifeket es visza le engetem akor ki engedet ..es meg engetem a kezifek zsinort mar mint ahol spanolodik azota nem szorul de nemis fog ugy a kezi fek ..eszt tob szerelotol meg kerdeztem nemkaptam ra egy rendes valaszt hogy mi lehet a baj
Nekem is minden(főfékhenger, támasztók, rugók, ékek, munkahengerek, pofák, dobok újak! a fékerőszabályzót kidobtam) ki van cserélve, csak a kézifékkar és a fékalaplemez az eredeti. Mégis szar időnként a hátsófékem.
Szia! A fékerőelosztó szelepe nem lehet, hogy beragadt? Vagyis megtartja a nyomást a hátsó dobon. Nekem nincs olyan fékerőelosztó mint a legtöbb skodriban a hátsó hídnál hanem nekem 2db nyomásszabályzó van a főfék munkahengeren. Nekem mértek ez miatt nagy eltérést az első és hátsó fékek azonos idejű hatásban. Esetleg ezeknek vagy a másikfajta erőelosztónak a hibája miatt ragadhat be a hátsó fék.
Ez sajnos sokaknál így van szerintem. Nekem is puha a fékem, aztán az első megfogja. Amint rendbe van rakva a hátsó, jól megy egy darabig aztán megint szar. Én mondjuk megszoktam, nem foglalkozom vele, mert a fékerőmmel nincs gond, de érzésre tényleg gagyi. Haverom 2107-s ladájában nincs ilyen érzése a féknek.
Néhány éve volt hasonló problémám, csak nekem nem fogtak a hátsók. Mindent cseréltem én is csak a fékalaplemez maradt csak meg a régi. Néha előjön a fékgyengülés akkor szétszedjük a hátsódobot, újra összerakjuk légtelenítjük újra jó
Az éket úgy tudom fordítva is be lehet tenni. A féked mindig ugyan olyan kemény a pedálnál? Esetleg mikor puhább akkor gyengébb a féked és ha kemény akkor jó fog? Első fékeid nincs berohadva, egyformán kopnak?
Tegnap belefüstöltem a szívócsonkba, hogy meglássam hol szív falsot. Sajnos kiderült, hogy a szívósor tömítésnél. Ha ennek nekiállok mire kell figyelnem, illetve mit érdemes még cserélni, ha már ott vagyok? Síkolni ugye nem kell a szívósort?
Szelepek tisztításán gondolkodtam, de nem vagyok benne biztos, hogy lenne értelme pöcsölni vele.
minden kivan cserelve tiszta ujra ..asztan megis csak csinalta ugyan ugy .. megprobaltam hogy ki engedem a kezifek bovdent es azota nem melegszik a hatso dobom csak most kicsit gyengeben fog a kezifek
Jó, hogy ilyen segítőkész csapat állt össze ez a típus körül, köszönöm a segítséget. Ma benntmaradt a kulcs a zárban, nem jelzett a kocsi, be is zártam az ajtókat. Szerencsémre eszembe jutott, hogy a csomagtartót pont nem zártam be. 1 kulcsom van hozzá, szerintetek a baj elejében az egy immo chip? Szeretnám másoltatni valahol, de ahol baráti árakat mondanak rá, ott nem másolnak chipes kulcsot.
Szia! Semmilyen kiosztásról nincs és nem is lehet szó! Ez tőlem távol áll főleg egy olyan fórumon ahol a cél a segítség és nem az egymásra licitálás. Mindeni azt ír le amit akar. Ha félreértetted azt sajnálom. Csak szóltam mert elsőre is leírtam, hogy nincs benne semmilyen relé erre te mégis erősködtél. Az a relé amit TE írsz az meghatározott, az indításkor nem szükséges fogyasztókat kapcsol le mint belső fűtőmotor, hűtőventilátor, világítás, stb, mindezt azért, hogy az önindítótól ne vonják el az energiát ill. az akkumulátort se terhelje túl az ha a sofőr mindent bekapcsolva felejt. A benzinesnél erre nincs szükség, bár a fényszórót nekem lekapcsolja indítózáskor.
Én segíteni akartam Te meg ki osztasz?Am nem derült ki az első posztból,hogy benzines-e vagy dízel.De úgy látom nálad ez huszad rangú probléma.Leírtam a tapasztalatomat vele,okuljon belőle az aki tud vagy akar.Nem értem mire vagy felháborodva.vagy tán az böki a csőröd,hogy merészelt rajtad kívül más is írni ide? Ha zavar szólj nyugodtan,nem írok oszt annyi...
Csak most már félve megsúgom nem kapcsol le semmilyen fogyasztót a relé indításkor mert akkor leállna a kocsi nem?De szerinted biztosan nem így van....
Szia! Benzinesről volt szó! Erre adsz egy tanácsot, hogy keresse a relét?! Vagy csak szívatni akartad? A benzinesben semmilyen relé nincs de megtéveszted, ha belekevered a diesel kapcsolást! Ott a relé egy tehermentesítő indításkor. Az lekapcsol minden fogyasztó amíg az indítás megy, mert sokkal nagyobb az áramfelvétele az indítómotornak.
Benzinesben lehet,hogy nincs a dízelben viszont igen.A sofőr oldalon a motortérben,a tűzfalra van felcsavarozva két 20A-es biztosítékkal. Mielőtt kételkednél gyári,nem utólag van beépítve. Csak tippelni tudok miért raktak bele relét. Szerintem a ventilátor induláskori nagy áramfelvétele miatt.Mert azért méretre nagyobb,mint a barátom VW Polojában levő.A motor szinte ugyanolyan,mint a skodrié....
Szia! Ott nincs semmilyen "relé" a hőfok kapcsoló állandó áramot kap. Próbáld ki zárd rövidre a két végét úgy hogy a kulcs nincs benne az autóban az akkor is működni fog! Másképpen nem menne ha megállsz forró motorral és kiveszed a kulcsot. Nekem nyáron hosszabb út után mire beállok a garázsba, már javában megy a ventilátor amikor kiveszem a kulcsot akkor is megy amíg le nem hűl egy bizonyos hőfokra. Ha lenne relé benne akkor azonnal leállna a ventilátor ha kiveszem a kulcsot.
Más!
A hűtőben azért is forrhat a cucc mert nem, vagy rossz minőségű a fagyálló. Egy normális fagyálló 120c°-on még nem forr! A kijelző mint már vagy 10x leírtam azért nem mutat mert a műszert tartó tüskék préselve vannak a műszerfal paneljére. A műszer csere sem oldja meg a gondot, mivel ezekre csúszik rá a műszer! Ezek az érintkezők már nem érintkezők hanem ellenállások. Sajna egy délutáni elfoglaltság szétszedni és körbeforrasztani(ami ezután örökös) és ugye türelem is szükségeltetik. Az üzemanyagszint visszajelző szintén zenész:-))
Elvileg gyárilag be van kábelezve az első ködlámpákhoz a motyó.Elöl a motortérben,a hossztartók mellett kell lennie a csatlakozóknak és a műszerfalban a vészvillogó,hátsó szélvédő fűtés és zárfény kapcsolója mögött lakik a kapcsoló csatija ami ha jól emlékszem szürke.Nálam ezek megvannak már csak köd lámpa kéne ))) Max egy relé kellhet hozzá,ha gyárilag nem ködlámpával adták ki.
Sziasztok. segitsetek légyszives . Van egy Feliciám 1.3 mpi 1997 es kiadású . a probléma az hogy a nyár végén elkezdte forralni a vizet egy hosszabb uton . hirtelen kivettem a termosztátot és rövidre zártam a ventillátort igy éltük túl a nyaralást.Többször észrevettem hogy bukja ki a hötő vizet a kiegyenlitő tartály tetején . A héten cseréltünk vizpumpát hütö gombát és a termosztátnál lévő érzékelőt . A viz hömérséklet mutató az meg sem mozdul .a ventillátor pedig nem akar elindulni . tegnap találtam egy fórumos hozzászólást ,hogy van egy relé is ami hibás lehet a dologban . vettem ma egy ilyen relét de ne lettem vele előrébb . De az autó azóta is bukja ki a hütövizet a kiegyenlitő tartály tetején . Szerintetek mit kellene csinálnom mert én már tanácstalan vagyok . A biztositékok elvileg rendben egy sincs kimenve . Köszönöm .
Nem melegedett még be a motor ezelőtt, most alapjáraton járattam kb fél órát. Ahogyan melegedett a víz, kipróbáltam a fűtését, ami igen jó! Szuper, hogy alulról is fűti az ülést a lábhoz menő légcsatorna. Viszont kb 100foknál, a hőfokmutató középállásánál rotyogni kezdett a víz, a tágulási tartály kupakját letekerve nyomta ki ott a bugyogó vizet. Le is állítottam, még utána is rotyogott kicsit és visszaesett a vízszint. Teljesen olyan hangja volt, mint a teaforralónak. A hűtőventillátor nem kapcsolt be, és a középállás fölé sem emelkedett a mutató. Mi okozhatja ezt?
Szia! Én nyáron csináltam hűtőrendszer tisztítást. A 2 liter rozsdaoldó szépen kitisztította az alu hűtő is szép fehér lett belül is a melegedés is alább hagyott. Persze dugóban felmegy a hőmérséklet. A beöntőre egy tippet tudok ahogy előttem írták le kellene venni azt a gumi csövet és esetleg letolni benne egy lefolyótisztító spirált. Az is lehet, hogy a szellőző van eltömődve amin ugye a levegőnek kellene kijönni a tankból ezért böföghet vissza. Azt meg esetleg egy hosszú dróttal át lehetne járatni? Vagy levegővel megnyomatni. Persze az megint a tanba vinné a trutyit de amúgy sem ártana újra megnézni azt az üzemanyag pumpát. Mert szerintem a friss benzi amit esetleg leoldott a tank oldaláól az mind ott lesz a szűrőben. Én a helyedben raknál bele 20%-ban etanolt egy tankolás erejéig az kitisztítja a rendszert.
Nem tudom ,de tankoltam shel w powert meg sima mol-os benyát ugyanazt műveli !Esetleg benzin szürő ami eszembe jutott? ja néha még 110 fölé se akar gyorsulni :P
Egy Csipkerózsikát keltegetek az álmából. Nincsen benne még 60000km sem, megvan hozzá az eredeti adásvételi a Porschétől és a kistáska, amit adtak ajándékba hozzá az idős hölgynek. Mivel nincsen benne szervó, így nehéz volt tekerni a kormányt. Téligumi garnitúra nem volt hozzá, télen sosem volt használva.
A 10 évet állt benzin iszonyatbüdös volt és ragadó iszap volt a tankban, ami ronggyal szépen ki lett törölve.
Benzinszivattyúja tönkrement, így starline-t kapott. Be is indult, de Caccpucino-t csinált az olajból. A hűtőrendszer már elötte is tele volt ragadós olajmaradvány dzsuvával. Ki lett cserélve a hengerfejtömítés, át lett mosva 3 olajcserével a blokk és új szűrőket is kapott. Szivaccsal, ronggyal szépen le lehetett mosni kívülről. A szellőztetőmotort is meg kellett mozgatni kicsit, mire szépen elindult. Minden tele volt földdé vállt falevelekkel, de szépen ki lehetett takarítani.
Szerencsére rozsda elkerülte, újkorában kapott alváz és üregvédelmet.
A hűtőrendszerből a dzsuvát ti hogyan szoktátok kimosni? Ami iszap megül a tartályban, kiöblítgetem és feltöltöm ismét fagyállókoncentrátummal és deszt.vízzel. Darabkák úsznak a hűtőfolyadékban, olajfilm nem képződik, remélem sikeres volt a hengerfejtömítés csere.
A tankolás nagyon nehezen megy, mert csak nagyon lassan folyik le 1p/dl sebességgel a benzin a tartályba. Valahol lennt lehet a dugulás. Találkoztatok már ilyennel?
A vezetőoldali zárat csak kinyitni lehet kulccsal, bezárni pedig csak becsukott állapotban lehetséges és csak belülről.
Szia! Ha ez egy tankoláson belül van akkor lehet valamelyik érzékelő "rosszalkodik". Ha nem akkor a benzin minősége. Nekem volt már olyan, hogy 200km!!! különbség volt a megtehető km-ben ugyanazon a kúton a saját használatommal úgy, hogy semmit nem csináltam az autóval! Mindig teletank van!Van pár kút ahol jó az üzemanyag minden tankoláskor. Volt olyan anno' ahol 5eft tankolással 130km-t tudtam megtenni! Erőtlen dadogó lett a tankolás után, aztán kivettem a gyertyákat és tele volt fekete korommal! Mindezt úgy, hogy akkor jöttem vele haza németországból ahol vagy 10 tak benzint elnyomtam átlag 7l/100km pályán 120-140km/h között. Aztán a gyertyákat kitisztítottam és azóta ott nem tankolok! Mást nem csináltam és a kocsi "jó" lett.............
Az én gyújtás kapcsolómból elhalálozott a rugó vagy 4 éve,így nekem kell vissza húzni a kulcsot.Az a felkiáltó jel akkor szokott nekem világítani ha rá adom a gyújtást és ha nem fordítom eléggé vissza a kulcsot. Amikor még működött benne a riasztó és nem engedte elindítani akkor is világított.
A kezelési útmutató szerint az a fékfolyadék mennyiségének a visszajelzője(ha kevés van,világít).Ami azért érdekes,mert nekem ha kevés van benne akkor az olajnyomás lámpa villant meg.
A háromszög melletti sárga visszajelző nem a szivatóé,hanem a dízelhez az izzítás visszajelző lámpa )))
Remélem segítettem és/vagy a többiek kijavítanak,ha rosszul írtam valamit))))
Igen. Puhább lett a járása,nem töri a diót.Nem füstöl kigyorsításnál és reggeli első indításnál nem dadog míg melegszik egy kicsit. Kicsit fickósabb lett )))
A következő lenne a problémám reggel elindítottam a feliciámat és a computer egy forditott háromszögben levő felkiáltó jelett mutatott kérdésem tudja valaki mi a fenére utal????Előre is köszi az infót!! :)Szép napot!!!
Az az őszinte igazság, hogy, ha a hiba megjelenésekor nem nyúlt volna bele a villamossági szaki és nem nézett volna mindent át, akkor én leszedtem volna az alapjárati motor burkolatát és belenézve lehet, hogy valami okosságot kitaláltam volna!
De így, hogy a kocsi nem az enyém, valamint a villamossági is már látta, így nem akartam, hogy azt mondja: "vidd ahhoz, aki eddig buherálta!"
Végül is jó kis tanulópénz volt számomra, de elviselhető összegért lett rendbe rakva!
További sok-sok baleset és hibamentes kilométereket valamint köszi a válaszokat, segítségeket, infókat Mindenkinek!!!
Bocs, nem vagyok nyelvtannáci, de a folytószelep már sok. A szelep neve a fojt (megfojt, lefojt, elfojt, stb.) igéből származik, nem a folyik (megfolyik, lefolyik, elfolyik, stb.) igéből, tehát pontos j-vel írandó: fojtószelep
Hihetetlenül meglepődtem, amikor olvastam írásod. Jó 15 éve volt egy Feliciám, minden évben vittem a márkakereskedésbe a szervizkönyv szerint. Egyszer az alapjárat egyenletlenné vált, mondták tisztítani kell a folytószelepházat. Meg is tették, aztán én is úgy jártam, mint Te:2000 körüli lett az alapjárat. Mondták, másnap vigyem vissza. Mérgemben egy másik Skoda szervizbe vittem, ahol elég sokat szöszöltek vele, és a végén azt mondta a szaki: a kopott potméter miatt van a probléma, és emlékeim szerint valami hasonlót mesélt a javítás módjáról, mint amit Te írtál le. Sokáig azt hittem, ez csak valami mellébeszélés, de ezek szerint tényleg így volt. Utána nekem hosszú ideig nem volt gondom vele.
Ez így már igen.A h.fej tömítésre a bardi.com-on kerestem rá ott az Elring kerül szűken egy 10-esbe. Fogalmam sincs mennyiért dolgoznak a szakik és a műkedvelők (sufni tuningos). Ezeket - a síkolás kivételével - magamnak szoktam elintézni. Abból indultam ki,hogy augusztusban sikerült "megfőzni" a skodrit autópályán haza fele Turdáról egy "döglesztőn". Mint utóbb kiderült a hűtőventilátor relé hibája miatt nem indult el s átégett a h.fej tömítés.
A javítás a következőkből állt:
-hengerfej síkolása,4 db szívószelep csere,8db szelepszárszimering csere,nyomáspróba : 38 ezer
ezeket nem én csináltam
-Hengerfej tömítés (ELRING) : 8,5 ezer
-Olaj + olajszűrő (MTR 10-40; 5 liter) : 8 ezer
- Vez.mű tengely szimering: 1,2 ezer
Ez 53 700-ba fájt és ez csak a motyó hozzá.A saját melóját ugye nem számolja az ember.Jó jó tudom ez dízel nem benzines )))))
De ha már szét volt borítva akkor már vezérlést is cseréltem az további 22 ezer volt. Szóval én ebből indultam ki.
Való igaz,hogy nehéz becsületes és nem túl drága szerelőt találni pláne egyben megtalálni a kettőt.
Szeretném megosztani a hengerenkénti spricces Felicia alapjárat /1000 és 2000/ közti ingadozásának a megoldását.
Előzmény: Folytószelepház tisztítás után minden második gázpedálra történő rálépés után állt vissza 1000 körüli értékre a fordulat, mert egyébként 1800-2000 között pörgött a motor.
Komputeres beállítás nem oldotta meg a problémát!
Ma a szerelő hozott a bontóból egy másik házat, amivel szintén ugyanezt produkálta.
Aztán akkor maradt az eredeti szétszedése.
A pótméter volt olyan szinten megkopva, hogy nem adott normális jelet, adatok az elektronikának.
A tulaj elmondása szerint a folytószelepházban található potmétert állította egy másik pozicióba a szerelő és utána komputerrel beállította alapra.
Most 7-800 között van az alapjárat és minden oké.
Azt hogy meddig azt nem lehet tudni, hisz maradt a "kopott" potméter, csak most egy másik, még használható"érzékeny" része dolgozik!
Hihetetlen, hogy ilyen szinten mg tudott tréfálni bennünket a technika!
Most számolgattam végig. Tehát hengerfejtömítés 2000ft, hengerfejcsavar készlet 3600Ft, egyéb tömítés 1500Ft szelepszár szimering 1200Ft ez összesen 8100Ft anyag. Vagyis az anyag nincs 10eFt!
Az egyéb sallang mint fagyálló, olaj, olajszűrő, légszűrő egy másik 10eFt a munka ahogy írtam max 4óra! Azt ugye nem számolhatja "rezsiórának" amíg ott áll az autó csak azt amikor dolgozik rajta! Aztán plusz 1 óra a gépmunka vagyis ~25eFt DE akkor erről hivatalos számla kell, hogy legyen mindenről!! Akkor a másik 45eFt mire kell nekik vajon?
Szia! Az az ár nagyon sok több mint a duplája a valódi árnak! hengerfejtömítés+csavarok pár ezer ft. A gépi munka ha kell szintén 5-6 ezer ft. A szelepszár szimerig 200ft/db kell 8! fagyálló 3ezer max olja 5-6 ezer drágábbat nem érdemes amíg nem biztos a dolog. A rendszer takarításra te láttál bárhol szervizben példát? Én sehol. Otthon megcsináltam magamnak. Az a szerelő nagyot akar szakítani mint az egyéb mai autóknál. Ez az egész munkamenet nem tarthat tovább a szerelőnél mint 4 óra! Ha sikba kell marni a hengerfejet az is max 1 óra A-tól Z-ig! Vagyis rezsi óra 5-6ezer ft. Nekem anno' a 120-as skodrinál kellett csinálni meg a fickó a szelepfészkeket is becsiszolta 5eft-ért! Persze az másabb volt. Ennek az a titka, hogy meg kell keresni a szakembert, meg kell vele egyezni és úgy odavinni. Ha ezt a szerelő csinálja akkor nem elég az, hogy az ott szerelés alatt levő autó valamelyikével meg el ezt elintézni de még neked fel is számítja "arany" áron taxiX3+saját rezsi óra=arany :-))
Ja és az aki csinálja az sem biztos, hogy a szakma élharcosa, lehet csak egy sufnituningos haver akinek van egy gépe otthon....................
Ha ez így összeáll akkor simán lehet rajta nyerni 50-60 eFt-ot. Ez így elég szép?
Gondolom a 70-80k az tokkal vonóval lenne. A hfej töm. meg van kb 10-ből,de ha már leszedi a hengerfejet gondolom szelepszár szimmeringet is cserélne.Plusz olaj csere,hűtővíz csere,plusz hűtőrendszer kitakarítása,ha már olajos lett és még jön hozzá jav. díj. Ha mindent forintra kiszámolsz nem olyan sok az a 80k......
Másodszor: fater elvitte a kocsit szerelőhöz. Gyújtótrafó plusz egy injektor csere (53k - ez soknak számít?). Elvileg érezhetően jobban megy a masina. A másik főbb dolog, hogy ugye olaj van a hűtőkörben. Mondta a szerelő, hogy ki lehet cserélni a hengerfejtömítést, de az 70-80k lenne elvileg (na ez,amit nem hiszek el).
sziasztok ojan problemaba utkoztem hogy a hetso fekem melegedit .. rataposok a fekre es letapad mar mint hatul a fek dob de ha felhuzon a kezifeket es visza le engedem akor meglehet forgatni ..es ha man tobszor csinalom eszt akor a kezifek sem segit
Szia! A hőpisztolyban benne van az összes méret:-) ahol nem illeszkedik ott meg kell melegíteni és od hajlik ahova csak akarod! Én is így igazítottam! Amúgy sem árt rendesen a végén megmelegíteni hogy ne feszüljön sehol mert hidegen egy kavicstól is elrepedhet. Nekem ezután egy szalagkorláttal való találkozást is kibírt. Persze az első keréknek annyi volt.
Ha a váltó gyártási évszáma nagyban eltér az autóétól, akkor esélyes lehet a csere, esetleg egy váltó javítás a ház meghagyásával, és a belsejének a cseréjével...
de persze nem zárhatjuk ki a méltán világhírű cseh humort sem...A lehetőségek szinte korlátlanok...
Én csak jelen voltam és azért írok, hogy okosabbak legyünk általatok, illetve, ha sikerül a hibát elhárítani, akkor meg még egy tapasztalattal több legyen itt a fórumon.
A villamossági szakember is lehet, hogy ilyen programot futtatott le, de ezt nem tudom!
Marad a csütörtök.
Próbálkoztunk a vákuum csövek lehúzásával, befogásával is, de semmi!
Valahol olvastam olyat, hogy a motor hátulján található holtponti jeladó is bezavarhat?
Nem tudom, de ha ezzel lett volna a probléma, akkor szerintem biztosan kiírta volna a komputer!
Odaértünk a magas alapjárattal, illetve az ingadozással, hogy a villamossági szerelő gépre tette.
Kiütötte a sok-sok hibakódot, hisz a lemerült akku is okoz jó sokat.
Aztán jött az alaphelyzetbe történő állítása az alapjárati motornak.
Minden oké, jaj, de jó szépen dolgozik alapon!
Igen eddig is szépen dolgozott, ha nem adtunk neki gázt!
Most ismét gázadás és az alapjárati 900-ról megint beállt 1800-ra!
Újra egy gázfröccs és visszaállt 900-ra, megint gáz megint 1800, újra gáz 900.
Most ott tart a villamossági, hogy csütörtökön szétszed mindent és belenéz a "lelkébe".
Ezek után mit tudtok mondani?
Alap helyzet: gyorsításkor rángatott a motor. Emiatt volt egy gyertyacsere és egy folytószelep ház tisztítás.
Aztán a rángatás megszűnt és helyette jött az emelt alapjárat.
Számítógépes "reset" megtörtént és semmi változás!
A folytószelep tengelye nem szorul, ráadásul a visszahúzó rugó is jó erős! Amit a alapjárati motor mozgat fém lapocska a műanyag gázbowdenházon azt vissza lehet mozdítani alap helyzetbe, de ott érezhető az az ellenállás, amit az alapjárati motor és a hozzá kapcsolódó fogaskerekek okoznak.
Bár megjegyzem kézbe fogva a házat és úgy játszva a gázzal, akkor is minden második mozdításra áll vissza alaphelyzetbe/zárt állapotba/ a pillangószelep.
Attól tartunk, hogy a villamossági nehogy azt mondja, hogy folytószelepház csere, mert igencsak barátságtalan áron /még kedvezménnyel is/ láttunk az unixban!
Elfogadom, hogy a lerakódás kitisztításával visszaállt a pillangószelep az alap helyzetbe és ezt a motor nem tudja követni számítógépes utánállítás nélkül. De ami után megtörténik az utánállítás akkor miért rossz továbbra is!
Inkább ne lenne alapjárat, mert talán még az is jobb ettől a magasan fennakadónál!
Gondoltam arra, hogy lebontom az alapjárati motor burkolatát, kihajtogatom a lemez és leveszem, aztán a belsejében befújom a a pótmétert, ha van benne! De mivel már be lett jelentkezve villamosságihoz, így nem akarom, hogy azt mondja: csinálja meg aki belekontárkodott!
Köszi minden infót! Csütörtök este már okosabbak leszünk reményeim szerint!
Itt vannak a gyári manualból a váltóáttételek. Ennél hitelesebb infóm nincs, illetve, ahol két variáns van, ott nem tudom mi határozza meg, hogy az adott váltóban melyik is van fizikailag:
A számításból egy dolgot hagytok ki: az 5. sebesség gyorsító áttételét.
svgyula: feltételezem az 56cm-es kerék az 165/70R13-as, így stimmel a 1,762 m/fordulat.
A kerék fordulata = motorfordulat/(váltófokozat áttétel * végáttétel)
Fenti adattáblázatokból egy 1.3MPi 40kw motorhoz (135M) tartozó váltóban 5. fokozat áttétele 0,717 végáttétel 3,83.
3698/min motorfordulatnál ez 1346,6/min kerékfordulatszámot jelent, és 142,3 km/h gépjárműsebességet, amennyiben a dinamikus keréksugárváltozástól (kerék belapulás=gördülési sugár csökkenés) eltekintünk.
A max. nyomatékhoz, teljesítményhez tartozó fordulatszámok különbsége irreleváns, azonos váltó esetén bármilyen motorral ugyanahhoz a fordulatszámhoz azonos sebességérték tartozik.
Szia! Én nem cseréltem csak javíttattam(olajhiány miatt) a váltót. Viszont az 50KW-os váltója ha(?) minden adat stimmel hosszabb. Mivel az a legnagyobb nyomatékot a 40KW-os 5000f/min míg az 50KW-os 5500F/min adja le. Vagyis hivatalosan is a 40KW-os kevesebbet kell, hogy forduljon. Azt ne kérdezd, hogy miért. A logika pont az ellenkezőjét diktálná. Az egy dolog, hogy a 40KW-os végsebessége kevesebb mert soha nem fog a motor egyenes úton sem felpörögni 5.ben 5000f/min-ra.
Én egyszer mentem vele nagyon ideális körülmények között kint Németországban 154km/h-val rövid pár km-en keresztül azt is a GPS szerint tudta. Sajna akkor nem figyeltem a fordulatszám mérőt.
Az nem lehet, hogy a 40 kw-osnak gyárilag rövidebb áttételei vannak mint az 50 kw-osnak, ellensúlyozandó a gyengébb motort, a tieden viszont valamiért egy 50kw-os váltója van fent?
Ez az 56cm átmérőjű kerék, a megtett út(1,7584m/f) azt áttétel a motor és a kerék között na ez a kérdéses szám! Mert nekem a fordulat mérő így produkálja az eredményeket a számítások alapján is így változik a fordulat növekedésével a sebesség. Ehhez viszont egy 3-as áttételi viszonynak kell hogy legyen az autóban a motor és a főtengely között.Ha elolvasom azt amit a gyári adat a végáttételről ír akkor semmi nem stimmel! Azzal 130km/h=5100f/min:-) akkor viszont ha tényleg az óra nem mutat jól amikor kihuzatom 4000f/min az óra szerint! a motor közel 10ef/min lenne? Na ez nem lehet!
Igaz az is, hogy az emelkedőkön vissza kell sűrűbben váltani ha többen ülünk az autóban de én ezt betudtam a 40KW teljesítménynek. Tulajdonképpen a km óra és a fordulatszám mérő mutatója azonos állásban van ha 5. sebességfokozatban megyek vele.