A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
A gyöngyházfehér nekem is tetszik, csak nem találtam kellően kontrasztos fotót hirtelen, ezért szürkét raktam be - de igen, igazad van, élőben más, az a perdöntő.
Élőben az olivazöld (elfogult vagyok:)) és a gyöngyházfehér a legszebb, a szürke uncsi, soha nem ilyenek a fények, mint a képen. :) Amúgy a DOHC blokkja fekete, és sokkal szebb a kereke is.
A Classic csíkozása azért nagyon adja, meg a küllős kerék is (ha azt szereti az ember, én pl. igen). Arra már csak egy Unit garage fejvas kell, hogy megszűnjön a szemből ostoba tekintete.
De a simákon az is sokat dob, ha nem gyári szürke a kerekük, hanem világosabb.
Az enyémen 11 évet bírt. De ha kibír 5-6 évet, az sem rossz. Veszel egyet eleve repedt lámpával, aztán azt jól lealkudod. Legalább tutira nem a kínai lesz benne, ami nem illeszkedik jól és nem is világít jól.
Vagy veszel bele egy LED lámpát, abból a valóban legális és jó megoldások sem kerülnek sokkal többe, mint a gyári.
Ja, és ha felmerült a tárcsa. A 320-as tárcsáknál, ami ezeken is van, csak a "szegecselt" gyári jelent olyan megoldást, ami tartósan is jó lesz és nem fog rázni (a szegecselt azért idézőjeles, mert nem a tárcsa van szegecselve, hanem a csillapítóelemeket nem lehet szétszedni, azaz nincs külön persely meg hullámos tárcsa). Szóval ha a tárcsa kopott, azt azonnal számold hozzá (kb. 120-130 ezer a kettő). Viszont ezek a tárcsák tovább is tartanak, mint akár a jobb utángyártottak.
Más is figyel itt a garázsban, de ez egy jóval magasabb árkategória lesz. Magyar papír, full szerviz, új gumik, új gyári első tárcsák+betétek, kedves barátom idézve "sziporka" :D
"Az R ugyan fóliás, de ott van benne a kindertojás is, ami miatt akkor sem fog világítani a sárga lámpa, ha a fóliaérzékelő rossz."
Ez lenne a kindertojás? Találó elnevezés! :)
Ugyan 1150, de ráillik a név. És valóban megbízható.
Megkönnyítette a szerelést, hogy nem kellett úszóval bíbelődni.
Azt ne kérdezzétek, mi az a ráfújt megráncosodott ezüst festék, fogalmam sincs. Ledrótkeféztem, rozsda nem volt. A szűrő 2004-es és BMW volt, most cseréltem télen a gumicsövekkel együtt.Természetesen gyárira, nem kockáztattam, hiába nem volt olcsó.
Furcsa lenne, ha a gyárban lefújták volna...
Mivel a motorban nem volt 40ekm, mikor megvettem, lehet, hogy sosem cserélték még...
Az ajánlat korrekt, főleg, hogy a magyarországi forgalombahelyezés is megoldható és baráti áron. De sajnos engem sem a classic, sem a fekete szín nem fogott meg, szerintem világos(szürke) színben adja ki a legjobban a forma...Ott jobban kijönnek a trükkös lemezdomborulatok, jobban látszanak az élek. Persze ízlések és pofonok.
Én is úgy vagyok, mint Lbx: "Mikor megvette, pár hétig nálam állt a garázsban, és nem tagadom, időnként kimentem egy bambival, támasztottam a falat, és csak néztem, és néztem..."
Egyszer egy gőzmozdonyos könyvben láttam egy gyári fotót egy új mozdonyról, ott írták, a fénykép kedvéért szürkére festették, mert jobban látszanak a részletek. Ez bizony tényleg így van.
F800 GS nagyon szerethető, kezes motor, mellette borzalmasan megbízható és iszonyat keveset fogyaszt! Futómű, fék, teljesítmény elegendő 1 személy számára! Én idén meggurulok Nordkapp-ra, komolyan fontolóra veszem, hogy azzal menjek, Norvégiában 1000 Ft/ l benzin, jó lenne Millió alatt kihozni a túrát, ott úgy sem kanyar vadászik az ember és egy kis TET is jobban beleférne🙂
Ha tehetném, hogy 4-5 motorom legyen, egyik biztosan egy F 800 GS lenne, igaz nekem a forma 2012-ig jön be, abból is a Sárga-Fekete, de ez ízlés dolga. Jó választás, csak ajánlani tudom!
Köszönöm az egyenesben tartást! Hajlamos vagyok néha elkalandozni :-)
Azért nem hagyott nyugodni a dolog, így ma bent voltam a Wallisban, ahol van egy eladó NineT Scarambler Wilbers futóművel. Hát elég volt ráülni, eléggé hasalós a gép, ráadásul a Wunderlich üléssel még kényelmetlen is volt. Aztán felültem az új F 900 Gs-re, hát az valami csoda jó szerkezet, bár láncos és 21-es kerekű, de lehet, hogy engednem kell az "elvekből". Csak hát félek attól a kínai blokktól! Neked volt F 800 Gs, arra mit tudsz mondani? Annak a blokkjába megbízok, és mégiscsak Gs?!
Szia, jogos, arra reflektáltam amit írtál:összes légolajos 1200-as BMW-ben ugyanúgy problémás mármint amiben a fóliás van🙂, mert ugye 2012-től nem az van benne, én erre szerettem volna rávilágítani, bár a fóliás is pontos volt nekem a 2010-es Adv-ban, míg a a Wallis visszahívásban nem cserélte az üzemanyag szivattyú házat, ezt követően állt meg alattam a motor úgy, hogy még 90km volt hátra .
DE a vizesé pontos, ezt legutóbbi tankolásnál lőttem😁:
Az szerintem egy olyan csapaté volt, akiktől jobb nem venni semmit.
Az 1200R-re ötféle magasságú és nyolcféle kivitelű gyári ülés van. A legmagasabbal nincs jelentős különbség a légolajos 1200GS és az R térdszöge között. Ezt onnan tudom, hogy felváltva használtam őket.
A DOHC egyértelműen jobb, nem kevéssel. A GS-em 2009-es, volt, az egy lóerővel gyengébb papíron, mint a DOHC, de ég és föld a két blokk. Ezen kívül jobb kipörgésgátlót is kapsz, ha nem alapmodellt veszel.
Mert én nem azt írtam, hogy az úszósaknál lenne probléma, hanem azt, hogy az összes fóliásnál probléma. És ebbe beletartozik pl. az első 1200GS (amiben ott az úszó, de nincs bekötve és nem is egyszerű megoldani, hogy az működjön), 2007-től az összes fedkompos 1200 GS egészen a DOHC-ig, (a nem fedkompos akkor már úszós, de a már DOHC kasznis 2008-as fedkomposok is fóliásak), az összes S, az ST és a 2007 előtti RT is (meg az utániak egy része is). Az R ugyan fóliás, de ott van benne a kindertojás is, ami miatt akkor sem fog világítani a sárga lámpa, ha a fóliaérzékelő rossz. Sőt, az messze a legpontosabb tartalékjelzés mindegyik közül. Az úszós GS-embe kedévtől függően lehetett 11 meg 15 litert is tankolni, mikor világítani kezdett a sárga, az R-be meg mindig 13 litert lehet.
Szóval röviden: a 2007 utáni R-eknél messze a legkisebb a szintjelző problémája.
Nem akarsz R-NineT hidd el, Adv. után sajnálni fogsz minden forintot amit abba tankolnál, volt nálam 2 teljes napra használatban, futómű Zéró / 0 inkább egy normál GS akár. Nekem is tetszik formára a NineT, de pénzkidobás annak aki élvezetes motorozást szeretne és azt nem a szomszéd faluig tervezi.
Két napja jelent meg a HaHu-n egy 2008-as R, 25ekm-rel, nagyon szép állapotúnak hirdetve 2,2mFtért. A képeken kifogástalan volt, amennyire meg lehet ítélni. Na, mára le is vették a hirdetést, lehet, hogy el is kelt. Akkor lehet, a Leiernek és másik kereskedőnek kell még reszelni az áron, ha el akarják adni.
Engem is megfogott a dizájnja, tényleg hozza a klasszikus motor formát modern köntösben - jó értelemben csupasz motor, sallangmentesen. Csak az van rajta, ami feltétlenül szükséges egy motorhoz.
Sosem volt szélvédős motorom, részemről a bogár és a szél magától értetődő, tudomásul veszem, hogy hidegben nem tudok motorozni, ez ezzel jár.
"Ha meg csak menne az ember egyet délután, akkor egyértelműen jobb játszani." - nálam főleg erre kell. Ha hosszabb útra is megyek, 3-400km-nél többet nemigen megyek.
Már az 1150R-en is elég hegyes a térdszög, tartottam is tőle, de azzal nincs problémám.
Pedig elhatároztam, legközelebb GS-t veszek, de valahogy mindig az R-hez kanyarodok vissza...
Ha jól olvasom ki amit írtok, a DOHC-t javasoljátok, fiatalabb is, egy fokkal modernebb, árban pedig már eléggé közel van a két 1200 egymáshoz.
Gondolom , itt is ember függő az ülés pozíció . Nekem , kis kormánymagasítóval , teljesen jó lett volna . Az nélkül sem volt különössebben kényelmetlen...Szerintem , egy hiányossága van annak a motornak , az pedig az E-gázos rendszer ! Egyébként tökéletes !
Szerintem nagyon jól eltalált stílusa van a DOHC 1200R-nek! "Igazi motor" forma mellett se nem túl retro, se nem túl modern - persze lehet, hogy ez éppen a hátulütője is a dolognak.
Egy barátomnak van ugyan olyan, mint a német hirdetésben, ugyan az a szín, semi sallang egy kis gyári szélvédőt leszámítva. Még a topcase alapot is lecsavarozta, egyedül az oldaldobozok konzolja simul a segédváz oldalsó vonalába.
Mikor megvette, pár hétig nálam állt a garázsban, és nem tagadom, időnként kimentem egy bambival, támasztottam a falat, és csak néztem, és néztem...
Aztán egy motorozás alkalmával csere. Felültem - könnyebben, mint a GS-re :-) -, ismerős fedélzet. Emelem a lábam, de nincs meg a lábtartó. Keresem, keresem, majd lenézek; hát még magasabbra kellett emelnem a lábamat - ami a GS után kifejezetten kellemetlen magasság és térdszög kombót adott ki. (Egyébként ugyan ez történt a másik barátom 2008-as Rt próba esetén). Vezetni nagyon jó volt, agilis volt, amúgy kényelmesen kézre állt minden, de a futóműve keményebb volt, mint amire számítottam (egy személyes kényelmes fokozatra volt állítva, nálam a GS road fokozatban volt).
Két gond biztosan van az R-ekkel:
- szeret berepedni a fényszóró "üvege", ez egy 70ezres tétel volt (használtra/bontottra esély sem volt), utána lefóliáztatta kavicsfelverődés ellen védő fóliával.
- az üzemanyag szint kijelzés. Gyári hibás konstrukció. Van rá "okos"megoldás, neki csak ideig-óráig vált be, így elengedte, és kitiltotta az elméjéből a folyvást világító naracs fényt. Állítólag a gyári új alkatrész esélyei sem jobbak csere esetén, kis idővel ismét beadja a kulcsot.
Egyébként nekem megfordult a fejemben, hogy átveszem ezt a gépet második játszósnak (itt be is ajánlottam, mikor elkedzte hirdetni), mert a cimbi gondolkodott Rt-n, Gs-en, de végül különböző anyagi okok miatt most nem vált.
Megint elővett a könnyítési szándék (R 1200 GSA 2010), mert unom már tologatni a bálnát, főleg megtankolva. Az R 850 R után már egy csupasz motorral is kiegyeznék, de ragaszkodom a kardán hajtáshoz, és a 19/17 kerék méretekhez.
így elsőre az R Ninet Urban G/S, vagy Scrambler jött le, csak félek a gyenge futóműtől a Gsa után.
Esetleg más ötlet?
Találtam egyet No-ban Wilbers futóművel, valakinek tapasztalat az R Ninet szériával? Nem kicsi nekem alapból? (183 cm vagyok)
Nem könnyű eladni, mert mindenki inkább a GS-eken bujkál a szél elől, akkor is, ha nem ér le a lába.:)
De pl. a szomszédom nem régen vett egy DOHC-t, egy másik ismerősöm meg valamikor februárban.
Nekem is az maradt meg, a GS ment.
Ha nem fél az ember a széltől meg a bogaraktól, szerintem sokkal jobb túramotor, mint az ugyanilyen korú GS, a gyári dobozai használhatók (pl. az oldaldobozokba belefér egy fehajtható sisak is), a lámpája minden vudu nélkül világít annyit, hogy rendesen láss vele, a gyári ülései meg a kényelmes és az annál is kényelmesebb skálán mozognak, nem az elviselhető különböző fokozatai között. A gyári magas üléssel meg egyébként ugyanolyan magas, mint a GS, ha az embernek hosszú a lába. Az enyémen nem gyári a lámpatartó, így nem tudom, a gyári plexik mit tudnak.
Ha meg csak menne az ember egyet délután, akkor egyértelműen jobb játszani.
Tudom, a kereskedők nem kapkodnak, ha szerintük reális az ár, kivárják a vevőt. Ez a két motor (emlékeim szerint) ősz óta hirdetve van. A Leier engedett is az árból, de még mindig nem keltek el.
Mi lehet ennek az oka? Nincs kereslet az R-re? Pedig csak 17db van a HaHu-n, GS meg 82db..Nagyon drága? (én nem látom irreálisnak)
Az enyém szerencsére nem olvas hirdetéseket meg fórumokat, így abba a büszke 3 vagy 50%-ba tartozik, amelyik (még) működik. :)
Csak annak tudatában mertem megvenni, hogy kiépíthető belőle, így a drága (és megbízhatatalan?) javítás kiváltható.
Amúgy nem rossz - kis sebességénél tényleg nem jól adagolható - de azt sem állítom, hogy hiányozni fog, ha egyszer nem szervós fékem lesz.
Ha teljesen berántom a féket, kis sebességnél bakkecske a működése, de nagyobb sebességnél észrevétlenül szabályoz - nincs az a pulzálás, mint az autókban. Először azt hittem nem is működik, de rájöttem, ennyi az elérhető fékhatás murván, egyszerűen csak lassul a motor, de stabilan, mindenféle csúszásnyom nélkül. Persze aszfalton rendesen harap.
Motorkerékpárokon ennyire finoman szabályoznak az ABS-ek? Nincs összehasonlítási alapom.
Akkor az lehet, hogy a fölösleges folyadék ugyan bemegy a fékfolyadéktartályba, tehát a kopás miatt emelkedik a szint, de a tányérrugó más szögben áll, vándorol a nyomáspontja.
Nekem mikor elkopott a kuplungom, az utolsó pár centin kint fogott. Amikor betettem újat, akkor meg ott, ahol kell. De kocsikon is hidros a kuplung, ott is elkezd egyre feljebb fogni.
A hidraulikus az én legjobb tudomásom szerint nem fog sehova elmászni.
A főfékhenger (főkupplunghenger?) mindig beáll alaphelyzetbe, összenyitja a fékfolyadék tartályt a fékcsővel, a kopás miatti térfogatkülönbözet kiegyenlítődik. Behúzáskor mindig ugyanattól a ponttól, ugyanazt a fékfolyadékmennyiséget tolja ki.
Kapkodni nem szabad, de szalasztani a lehetőséget sem, legalább is a próbákat illetően. A sima vizes Gs tényleg komolyan megfontolandó, szerintem, és az ára is jóval kedvezőbb az Adventure változatnál. Szeretem a robusztus kinézetet, ezért is van Dohc Gsa-m, de a vizes Gsa-n nekem nem esett jól az üléspozíció, a nagy terpesztés miatt. Egyébként a győri Leier Bmw-nél tudsz bérelni Gsa-t, érdemes egy hosszabb kört menni vele, és azonnal világos lesz minden.
Szia, nem tudom merre vagy, én Gödön lakom, ha gondolod az enyémet is felpróbálhatod. Nekem egy ültetett sima GS 1250-m van (bár ahogy írták az ületett GS és GSA is ugyanazt a futóművet kapta) de a normál komfort üléssel, szóval út közben a térdszög komfortos de ha meg kell állni akkor jobb a talajfogás. Én is olyan 176 körül vagyok és az előző tulajnak volt még egy excenteres Wunderlich ülés stücnije ami elől még egy kicsit lejjebb viszi az ülést. Ha jól tudom a gyári alacsonított ülésben nincs ülésfűtés, talán azt érdemes még megfontolni illetve hogy hát mivel sok tömés sincs benne a hosszútávú kényelme is kérdéses.
Na ná hogy elfogadom a próba lehetőségét,🙏 előre is köszi. Kicsit vergődik az idő és kereslek hogy megbeszéljük. Előre is köszi.
Azt hittem megerősítetek hogy felejtős a Gsa.
Viszont az ültetett verziót még nem néztem- az ülés mókolás terveben volt. Na kezdődik minden előröl. 🙃🙃 .persze van 1 anyagi keret is ami fölé nem fogok menni. ( ha csak nem nyerek a kaparóson 🤣)
A vizes széria jobb kisebb embereknek, mert keskenyebb az ülése elől, és van belőle ültetett verzió, amiről biztosan leérne a lábad. Szerintem fogadd el Horpa ajánlatát az ülés próbával kapcsolatban, van a rugózásnak egy minimum beállítása, egy próbát megér. És néznék egy alacsony futóműves hirdetett Gsa-t (lehet 1250 is, a pozíció ugyanaz), ráülni biztos lehet, mindenképpen tájékozódj, mielőtt vásárolsz. Pl itthon: https://www.hasznaltauto.hu/motor/bmw/r_1250_gs/bmw_r_1250_gs_adventure-20707815#sid=ab174694-4aef-49f5-8c70-7aeed1ac46b7
Nekem vizes GSA-m van, egy alacsonyított Touratech üléssel futómű alacsony állásra állítva 170 cm-es ember talajt fog biztonsággal, ha gondolod rápróbálhatsz, felülhetsz rá, szóval ne hagyd magad lebeszélni😉
Igen, be kell látnom nagy nekem a vizes gsa. ( csak ne tetszene 😪 ennyire) 176cm hez nem való és elég sokat megyünk 2en. Szinte biztos hogy kintről fogok hozni motort. Lehet jobb is így, beleugrottam volna a gsa-ba és csak erőlködnék vele. 🙄🙄
Hány centi vagy? A vizes Gsa nagyon nagy batár, de az ülése elég keskeny, már a Dohc Gsa-hoz képest, azaz szerintem arról jobban leérne a lábad. Persze tudom sima Gs-ed van, de az egy jó viszonyító pont. Ha azzal is küzdesz, akkor a vizes gsa nagy lesz.
Néha én is kisebbet kívánnék, főleg mikor feltankolom, és tologatnom kell a Dohc Gsa-t (183 cm vagyok). A sima vizes Gs sokkal jobb döntés szerintem, nem kell küzdeni vele, és árban is szerényebb, illetve a Gsa árából, már egy 1250 Gs is kijön, ami már nem is egy csörgőkígyó. A Dohc után készülj fel mindenféle furcsa zajra, mert abból lesz bőven.
Hát igen, kezd összeérni az ára, az első generációs vizes gsa-val, legalább is a németeknél. Itthon még biztos tartani fogja az árát, mert annyi nincs a piacon, amit meg ne vennének. Egyébként már No-ban is egyre kevesebb van belőle, a vizesből meg egyre több.
Nagy a birka áradat, ma megnézték a KTM-et, kuplungos, mert nagyon kint fog, mondom neki lassan hidraulikus a kuplung, ez mindig ott fog🤗 (persze nem csúszik)
Biztosan nem cserélek, de ha értelmes áron lenne dohc gsa, azt megvenném, mert ahogy nézem, kínálat függvégnyében ugyan, de értelmezhetetlen áron is elmegy :D
Évekig szállítottam vizes Gs-t Ford Transitba, igaz nem Gsa, de szerintem befér, mert kb 2 cm-vel magasabb csak. Tükör nélkül a GPS tartó a legmagasabb pont, a plexinél csak a lapot kellett leszedni. Horpa majd leméri, az a biztos.
Most a Dohc Gsa-t szállítom, az is simán befér, tükör és plexi nélkül, és a Gps tartó keretet kell előre billenteni.
Akkor ezek szerint elszántad magadat a cserére, milyen színű és évjáratú lesz?
Látom levitted a Dohc árát, ha marad alkatrész, írd meg mi van hozzá, ami a GSA-hoz is jó.
du. lemérem neked, de műszerfal / Connectivity magassága is kelleni fog, ha a kormányt lebuktatjátok az lesz a következő ami határol, persze a plexi és annak szerkezetének leszerelése után.
Köszi! A himba lógás nem tudom ,hogy nézte e a szerelő. Lehet egyenlőre jegelem a dolgot a következő olajcseréig. Ha nem változik a hangja nem érdekel.
Igen, én is erre gondoltam. A leírás alapján könnyű ellenőrizni, neked melyik van: 17-es hatlapfej a régi, 15-ös az új. Itt is csak azt írja , a régi leállításkor elengedi az olajat, ez meg nem, tehát az indításkori becsörgést oldja meg. Ettől eltekintve nem ismerek problémát a lánchajtással. Az 1150-es bescsörgésére is csak azt írták, hogy idegesítő, de nem okoz bajt.
Ha most nem azt hallod, amit az 1150-en, akkor ennek szerintem nincs baja és ez már az új, ennyi pénzt nem érdemes elkölteni rá.
A szelephézagnál a himbák axiális játékára ránéztetek?
Vagy ez hülyeség? Volt 1150 em ott inditáskor csattogott, még emlékszem rá. Ez most nem olyan. Ma mentem vele egy hosszabbat, lehet már nem is hallom. Asszony szerint csak túlaggódom :) Arra is gondoltam , hogy csapágyas a motor. De akkor nem csak a bal oldalról hallanám. Kopogásos égésről még videóm is van, 1150 essel terhelve becsörgött. Szelephézag, szinkron rendbe, most volt állítva.
Így látatlanban nem tartom valószínűnek, hogy a láncfeszítő okozná a problémádat...
A lánccal kapcsolatban csilingelő hangól még nem hallottam, jellemzően kereplő, reszelő, zörgő, csörömpölő - elég kellemetlen és hangos zajkavalkádot ad. Nehéz leírni. Jellemzően indításkor - 1-2 másodpercig, míg fel nem épül az olajnyomás. Az 1150-nél a bal oldali csinálja ezt melegen, mert az lefele lóg, kifolyik belőle az olaj. Hidegen nem hallom, hogy megszólalna, melegen meg csúnya hangja van indítás után egy másodpercig.
Az 1200-esé már ehhez képest fejlesztett, ott ezt megoldották, pótalkatrészként az 1150-hez is azt árulják. Nem tudom, abba épült-e régi fajta egyáltalán? Vagy mihez képest lenne upgradelt? 1200-vel nem vagyok képben, mikor jött be az új feszítő?
De ez nem csilingelő hang és nem folyamatos.
Csilingelésről én kopogásos égés kapcsán hallottam, nagy fordulaton és terhelésen csilingelhet, kisebb fordulaton csörög inkább.
De a leírásodból nem derül ki, hogy milyen körülmények között hallod.
Ha alapjáraton is hallatszik, akkor egy sztetoszkóppal érdemes hallgatózni, ha az nincs, akkor egy csavarhúzóval vagy fém pálcával (pl. a feszítőnek nekitámasztani a másik végét a fül mögötti csonthoz) . Ezzel végig lehet hallgatózni a motort, hol erős és kifejezett a zaj.
Az indításkori felcsörgést leszámítva már az 1150-nél sem volt probléma tudomásom szerint a lánchajtással, nem itt keresném a hibát. Egy felhigult olaj máshol okozna elsőként problémát, a feszítő már alapjárati olajnyomásnál elhallgat, nemhogy emelt fordulaton.
K25 ös gs hez szertnék bal oldali láncfeszítőt, uprgadeltet venni. Itthon árulnak ilyet? Van valakinek öltete honnan vegyem meg? Az lehetséges, hogy az olajam szar volt, vagyis sokáig használtam, vagy csak felhigult, azért a láncfeszítő nem tette a dolgát, és menet közbe melegen csilingelő hangott adott? Ledobtuk az olajat , már sokkal jobb, lehet már nem is szól csak már én hallom bele. Ezért gondoltam a bal oldali feszítő cseréjére. Biztos ami biztos.
Eladó kihasználatlanság miatt egy BMW R1200 GSA, DOHC, Triple Black. 2012. 06. havi, 118.000 km.
Gellén Művek által karbantartott.
Akkori Full extra. Három gyári alumínium doboz. Gyári Akrapovic kipufogó műbizonylattal, kormány kiemelő. Hyperpro progresszív rugók, kormány lengés csillapító. Plusz szelepfedelek, alsó bukócső. Vadonatúj Continental tkc 70 gumik.
Szóval itt: https://www.facebook.com/groups/bmwr1300gs/ A kommentek között van Phil Seven hozzászólásában, hogy R 1300 GSA lesz a név, és még nyáron bemutatják, talán a garmischi Bmw napokon.
Én egy KTM-re raktam VICMA márkájú műanyag gyorscsatit (ugyanaz a rendszer mint a BMW), ránézésre minőséginek tűnt, beszerelve viszont ömlött belőle a benzin.
Amit linkeltél az 8mm-es és egyenes, abból nekem CPC van a motoron.
Amiről én feltettem a képet az teljesen más, az 90fokos és 6mm-es, ez az átmenő tömlőhöz van Adv motorokon. Én ilyet nem nagyon találtam másnál, ezt USA- ból rendeltem és érzésre nagyon jó minőségű, szerintem nem kínai gyártás. A fenti hozzászólásomban ott a linkje, azon azt irják hogy Made in the USA
Ja bocs, most nézem, hogy a Polo is Steint árul már. Na azt pont az, amit lentebb említettem. Ennek a belső átmérője 0,9 mm-rel szűkebb, mint a CPC-é, azaz 5,5 6,4 helyett. És már a CPC fém csatija is határeset, ha nem GS-en van, egy RT-re pl. kevés.
Bár a derekam nem javul, úgy döntöttem, hogy ha hordágyon hoznak haza, akkor is motorozok :-)))))) 12 nap múlva megyünk túrázni. Barátom friss csípőprotézissel. Járni még nem tud mankó nélkül rendesen, de motorozni igen, lenyomott egy jóadag tesztkilómétert a múlt hetekben. Szóval a túra mottója, "rokkantaknak is szabad élni" :-)
Na de a lényeg... most eszméltem rá, hogy a vario koffereket biztos nem fogom tudni cipelni ezzel a derékkal. Kellene gyorsban beszerezzek két belső táskát. Tudtok ajánlani konkrétat, ami bevált, vagy vegyem meg a gyárit és kész? Kösz a segítséget.
Ja, igen! Egy picit hosszabb lett az út, amin mozog, de alig észrevehetően. Viszont így az üres fokozatot sem kell keresgélni. A felszereléséhez kell egy kis szókincs, mert amúgy sincs sok hely. Tegnap nyüstöltem kicsit. Úgy döntöttem, hogy marad, mert nagyon tetszik. Csizmában szinte észre sem veszed a fel-le váltást, utcai cipőben meg sokkal kellemesebb, mint előtte. Nem egy csodaszer, a kapcsolás hangjait nem tünteti el, viszont kényelmesebb lett. Itt áll a sógorom Varaderoja a garázsban. Össze is hasonlítottam a kettőt. Így már nincs is különbség a váltók között. Az este még kapott egy kis faceliftet.
Úgy bizony! A gyorsváltó kapcsolójára szereltem. 5 milis alumínium lemez, 3 db 4-es csavar, 6 db 4-es alátét /hézagolás/, egy 8-as csavar /hatlap is jó, elfér/ és egy 8-as anya. A gyári gömbfejet átraktam a lemezre úgy, hogy menetet faragtam bele, majd a végére egy kontraanyát tekertem.
"Hondás lett. Nagyjából jobb, mint a sógor Varadero váltója. Kb.15 miliméterrel hosszabb a kar."
A fébykép alapján nem teljesen világos, de jól gondolom, hogy az alkatrészkatalógusban 1-essel jelzett karra szereltél egy alulemezt, amin nagyobb sugáron van a gömbcsukló?
A 13-as jelű gömbcsukló helyett van a süllyesztett fejű imbuszcsavar, a 3 keresztfejes meg kívülről támaszkodik a karra, elfordulás ellen?
Tehát kisebb erővel, de hosszabb úton jár a váltókar?
Követek pár magyar motoros youtubert, de nekem a hiteles tesztelő kb Simon Hargreaves, aki leginkább a Bennett's Bike Social csatornáján, ritkábban a saját Front End Chatter csatornáján tesztel. Van podcastja egy cimborájával ugyanezen a néven. Itt egy példa: https://www.youtube.com/watch?v=qD-OkIQR0kU
Azt hiszem nem erőlködök ezek után, a próbával sem. Talán az új adv fogyaszthatóbb lesz, nem mintha mostanság lenne fölös 10 + millióm, így marad a nyálcsorgatás. Addig is élvezkedek a Dohc Gsa-val, aminek alig esik mostanság az ára. Nemrég láttam egy videót róla, és az csak megerősített, hogy megtartsam. Íme: https://www.youtube.com/watch?v=gdL-m6KHSf4
De ki a hiteles motor tesztelő? Mert én azt látom, hogy olyan emberek csinálnak (tele a yt) teszteket, akiknek adott típussal, de még más típusokkal SINCS tapasztalata.
A rider13 tulaja (?) is csinált tesztet az 1250-esről talán fél éve:
1. minek?
2. magyarázta, hogy végre !!! egy oldalon van az irányjelző kapcsolója. Végre !
Na én akkor állítottam meg a tesztet és írtam a videóhoz, hogy nem kéne mindenkinek tesztelni. Mint magánember, rendben van, de céges yt csatornára, szerintem inkább ciki feltenni egy ilyet.
Nem különösebben kedvelem Dodort, de ha már valaki motort tesztel, akkor az legyen ő.
Az az újságíró, aki megengedte, hogy probálgassam az 1300gs -t, szombaton még Bajna-Hereg vonalon próbálgatta szombaton a motor.
Ezt írta: "Egyik kanyarnak kicsit nagyobb lendülettel álltam neki a kelleténél, így kicsit jobban megtapostam a hátsót, akkor már belefékezett az eleje is, le is dobott az ívről...(amúgy ha csak kicsit fékeztem a hátsóval, akkor nem éreztem hogy beleszól az első fék is)"
Lehet hogy 80-ról ! Nem tudom . Ez csak egy fajta összehasonlítás volt . Engem igazából nem érint a dolog , mert ugyan rendszeresen megyek 6.-ban 60-al , de nem szoktam erős gyorsításokat csinálni . Ezért fel sem tűnt a különbség . De mivel nem szeretek váltogatni , ezért fontos a motor alsó fordulati nyomatéka , abban viszont jobb a sorhatos .
Az, hogy melyik hogy indul meg hatodikban hatvanról, ezeknél a teljesítményeknél csak áttétel kérdése, így bármelyik lehet jobb ebben. Hogy utána mi történik, az teljesen más dolog.
(Nem teszem fel a kérdést, hogy egyáltalán minek hatodikban hatvanról elindulni, ha van egy motoron működő sebességváltó, biztosan nagyon fontos gyakorlat.:))
Érdekes dolog , de cseréltem a haver R1250GS-ével , és azt mondta , hogy a K16-osnak vissza kell váltani előzésnél , még a Boxernek nem . Én is kételkedve hallgattam , de aztán kipróbáltam , és tényleg ! 60-ról , 6.-ban , a Boxer jobban elgyorsult ! A Pánnal nem hasonlítottam össze , ezek után , kitudja !? Még igaz is lehet...
Nem igazán volt egy nagy valami . Néhány kastélyt , várat néztünk meg . Esztergomi indulással , először Szlovákiai Szomolány várában sétáltunk egy keveset , onnét a Lednicei kastélyhoz mentünk , ott is nagy séta a parkban , és megnéztük az üvegházat . Onnét pedig a Cseski Budejovice melletti szállásunkra . Mondhatnám azt is , hogy lementünk a térképről , mert egy olyan településektől messzi helyen volt , ahova egyre keskenyebb , a végén már csak egy szűk sávos út vezetett... Második napon , Cseski Krumlovba voltunk elsőnek , körbe sétáltuk az öreg város részt , és a várat , majd Hluboká kastélyához mentünk . Ott sajnos , vagy szerencsére , épp renoválási munkák voltak , így nem a leg szebb formáját mutatta a környezet . A harmadik napon , rövid úton , kényelmesen , sokszor megállva haza...
Nemrégiben ezeket oltottam a jútyúbon. Hondás brigád "tesztelt" béjemwéket. A stílus önmagáért beszél. Amúgy kár értük, mert értelmes fickóknak tűnnek, csak eleve azzal a szándékkal mentek, hogy fikázzák a motorokat.
Értem az aggodalmadat a kombinált fékkel kapcsolatban, viszont biztosan van abban a motorban dőlésszög érzékelő.
Azt meg tuti, hogy összehangolták a fékkel rendesen. Szerintem simán szűkitheted az ívet enyhe fékezéssel szükség esetén, mert ledöntött motornál biztosan nem adagol előre fékerőt.
Ma volt lehetőségem az 1300GS tesztelésére. A legjobban attól féltem, hogy a próba alatt annyira beleszeretek az újba, hogy nem bírok aludni, míg nem cserélem le a mostanit. Gyorsan ellövöm a poént - nem érzem a vágyat a cserére, sőt, azt gondoltam, hazafele lesz a legrosszabb, mikor visszaülök a sajátomra és majd nem győzöm szidni, hogy ennek milyen gagyi a váltója, féke, esetleg a teljesítménye, de hál istennek ennek az ellenkezője történt!
Szóval a motort kitolva a garázsból, igenis érezhető a súlykülönbség, nem kicsit, hanem nagyon !! Persze az enyémen van dobozkonzol, két szerszámos, a hátsó dobozban 2 liter víz, meg minden más, bukócső, szóval van némi plusz kilóm, de hogy ez ennyire érezhető lesz, arra nem számítottam. A végén középállványra tenni pedig a motoros rásegítés miatt, kb mint amikor a kemping bicajt kitámasztom.
Tulajdonképpen ráülve rögtön otthon éreztem magam, bár a látvány rettenetes, azok az átlátszó plexi szélterelők a sötét kis pici, de motoros főplexivel, az egész tank alakja megváltozott, olyan "játék" motornak hatott, de a tartás, lábszög, a tükrök, amiben csak akkor látni hátra, mikor összehúzom magam, a kezelőszervek ismerősek voltak. Beindítás után szinte azonnal a "normál" 1100-1200 körüli alapjáratra állt be, igen halk dacára az aprókavics kipunak, és ez kb 5000-es fordulatig így marad, sehol a megszokott bömbölő üvöltés.. boxer jelleg.
A kuplung puhábban jár, alig kell erőt kifejteni, a váltó egyesbe rakva csattan, de lényegesen kisebbet, mint az 1200-as tesók, viszont kuplungot használva a csattanás még 5.be rakva is hallható, mind fel és leváltásnál. A gyorsváltó finomodott, de ez az enyémmel komparálva csak egyesből kettesbe, illetve kettesből hármasba jobb, utána én nem érzem a különbséget. Menet közben fel le váltogatva, erőszakosan próbálgatva is, tehát nagy gáz, majd közben visszaváltás, is sima, nem ránt akkorát, mint az enyém, felfelé meg tényleg jó.
A motor egyébként dynamic módban volt szinte végig, brutál jól megy, 5e fordulat felett már a hangja is jó, ott már hangosabb mint az egyéb zajok.. (sztem a váltó fogaskerekeit hallom.., ilyen zaj az enyémnél nincs.) Mindegy milyen fokozatban vagy, ha 2e fordulat felett vagy azonnal reagál a gázadásra és megindul, mint akit hátba vágtak.
A motor menüjében el lehet veszni, mindent is lehet állítani. Abba is hagytam a nyomkodást, mert nagyon elvonja a figyelmet a vezetésről, szinte már észre se vettem az út szélén strichelő lányokat...
A fék remek, a hátsó határozottan fékez elől is, nekem ez elég idegen érzés volt, vezetéstechnikán nem is biztos, hogy előny, lehet pár technikásabb szűk fordulóban (pl Stelvio) sem az. Viszont nem tudtam produkálni, talán a távolságtartó adta információ alapján néha sokkal erősebben és hamarabb fogott az első fék, mint máskor. Amikor lemaradtam kicsit és próbálgattam, akkor nem tudtam ezt előidézni, de (sztem mikor előttem közel volt jármű) szinte hozzá sem értem és nagyot fékezett. Nekem ez szokatlan volt, ilyenkor egyáltalán nem éreztem, hogy jól adagolható lenne a fék, kb mint autóknál a vészfék asszisztens..
Állva motorozva, a gyári lábtartó zavaróan kicsi, vágja a talpam, illetve nem találtam sokáig, hogy tudnék kényelmesen állni, mert a tank nem jó alakja miatt előre tudtam csúszni, ha meg hátrébb toltam a csípőm, máris támaszkodtam a kormányon és az sem volt kényelmes. Egy széles lábtartóval és a tankra ragasztott csúszásgátlóval talán orvosolható a probléma.
A távolságtartó tempomat egyértelmű főnyeremény !!, főleg állva motorozva. Az is tetszik, hogy a gyorsváltó nem deaktiválja. Iszonyatosan jó a motor egyenes futása is, tulajdonképpen tempómat és átülhettem a hátsó ülésre (telefonozni ), mert a motor lassít, gyorsít, megy egyenesen mint amit zsinóron húznak. A tempómat egyébként állóra fékezi a motort ha kell, majd kikapcsol, ez sok autóban idegesítő, hogy 30km/óra alatt kikapcsol, átadja a vezérlést, aztán leszarja, hogy belemész az előtted lévőbe.
Az ülés, sztem egyértelműen rosszabb, nincs meg a hátsó támasz mint az enyémnél, legalább 2x olyan sűrűn kellett felállni a nyeregből, mert hamarabb megfájdult a fenekem mint vártam. A kormányzár csak egy irányba aktiválható, míg az enyémen mindkét irányban. A gyári doboz sztem kisebb lett, mondjuk én eddig sem voltam elégedett a gyárival, de ezt kár megvenni.
Visszaülve a motoromra, már beindításkor jött jó érzés, igen, sokkal jobban tetszik a hangja az enyémnek, ez ugyan nem ereszti le magát, de nekem leér a lábam, észre se vettem, hogy az újon van ilyen ! Az ülés puhábbnak tűnt, a motorom pedig Road üzemmódban is érzetre legalább annyira harapott mint az 1300-as. Nem azt éreztem, hogy rosszabbul megy, hanem azt (és ez nyilván a hang miatt), hogy sokkal jobban. Kb ugyan az a vezethetőség amint elindultam, a súlykülönbség azonnal eltűnik. A fék az enyémen is remek, de - kiszámíthatóbb, mindig ugyanott fog, mindig ugyan úgy. A hátsó nem fékezi az első kereket (fordítva igen sztem).
3e km volt az 1300 GS-ben, 89e az én motoromban, de ez nem érződik. Más kicsit a két motor, de nem mondanám határozottan jobbnak egyiket sem. Nyilván a sajátomhoz hozzá vagyok szokva, az mindig is tetszett, ami azt jelenti, hogy kinézetre - mivel az új ronda - hogy itt egyértelműen jobb a régi. Jobb a láthatósága, külön van az irányjelző és a hátsó fék/helyzetjelző.
Szóval egy ideig nem vágyom még 1300GS-re, de az tény, hogy ha az enyém kirohadna alólam, akkor nem kell márkát váltanom, simán megvenném az 1300-st.
Az 1100S, az egyébként egy 1150. De annak egyszeri és megismételhetetlen a váltója is, másban nincs olyan (pontosabban az 1200C-ben majdnem olyan van).
A váltóba az 1100-nál nem árt a szintellenőrző csavarig tölteni az olajat. Az meg nem nyolc deci lesz. De amúgy az 1150-be is több, mint egy liter megy, ha teljesen üres volt.
Az olajkérdés részben hitbéli kérdés, függ attól is, milyen állapotú a gép, mennyire eszi az olajat, milyen a váltó, szöghajtás...
Motorolaj és váltóolaj-ügyben anno végignyálaztam sok mindent (javaslom neked is a keresőfunkciót), Castrol 20W-50 ill MTX 75W-140-et vettem. (előbbi nem drága, utóbbinak jócskán megugrott ithon az ára)
Mivel az enyémben megkímélt és jó a váltó illetve lógásmentes a szöghajtás, gondoltam, megérdemlik a törődést. Olajból 0,8+0,2 l kell kb., nem veszélyes összeg.
Ami fontos: SAE 90 és GL5 a váltóolajnál.
A két évenkénti olajcserén lehet vitatkozni, pláne, hogy autókban meg elvileg sosem kell (a gyakorlatban meg mégiscsak jót tesz annak is) - de nincs semmi konkrétum a kezemben, ami alapján ezt el tudnám bírálni.
Azt tudnod kell, valamennyi olajfogyasztással számolni kell, aztán az olaj minőségétől is függ, hogy pl. 3ekm után elkezd emelkedni, vagy stabil marad. Ezt ki kell tapasztalni, de a Castrol 20W-50 általánosan elfogadott 1100/1150-be és nem is drága.
Most nézem, vicces a váltóolaj dobozán, hogy alkalmas nedves és szárazkuplungos váltókhoz. Van olyan váltóolaj, ami nem jó száraz kuplunghoz? :)
Amúgy az "érdekes" stílusa ellenére , úgy vettem ki , nem hülye gyerek . Utána olvas , próbálja kideríteni a dolgok miértjét... De nem ártana neki egy kis türelem , meg néhány szerszám . Az nélkül , a legnagyobb akarattal sem lehet rendesen szerelni .
Szerintem egy teljes körű szerviz kell annak, főleg ha nem ismered a pontos előéletét. Nekem éppen tegnap csinált egy ilyet Horváth István kolléga, lejjebb megvan az elérhetősége, érdemes megkeresned Őt, mindent elmond a típusról is. Csak ajánlani tudom!
A szöghajtás olaja még tiszta , szép sárga, lecseréljem vagy az még maradhat ?nincs adat arra, hogy mikor cserélték. Hosszú élettartam légszűrő van benne , azt hány km erenként ajánlatos cserélni?
Sziasztok ! Hirtelen felindulásból vettem egy r 1100 GS t .1998 as évjárat. Rendben van a gép de nyilván lecserélem az olajakat, stb-Milyen motorolajat hajtómű és szöghajtás olajat javasoltok ? Előre is köszönöm a válaszokat.
Persze, csak hagyják meg a választás lehetőségét. Autóknál már nincs meg.
Ezért nincs is modern Bmw autóm.
Amúgy igazad van, biztos nem lesz használhatatlan ez a váltó, de számomra úgy tűnik, hogy a motorokkal is kezdik bejáratni azt az utat, amit az autóknál már megtettek: mégpedig azt, hogy a vezetésük gyakorlatilag maga a tömény unalom.
Amikor bejött a Hondának a DCT váltója , volt alkalmam kipróbálni , aztán a fejlesztetteket is , több féle motoron . Nekem az lett a véleményem , hogy jó a megoldás , de hiányzik róla a kézi kuplung ( legalábbis nekem ) Nem azért mert kuplunggal akarok váltogatni , hanem mert nem lehet kigurítani a motort , lassításokkor , meg lejtőkön . Ez rángatást okoz terhelésváltásokkor , és fogyasztásban is hátrányos . A robogó hajtással mostanában egyre jobban szeretek menni , de ott is az a gondom , hogy nincs egy kapcsolható szabadonfutó ! A Hondának ez az új automata kuplungja , egy jó kompromisszumnak tűnik ! Elvileg adja egy tökéletes "gyorsváltó" funkcióját , de van rajta kézi 'felülbírálási" lehetőség .
A BMW csinál jó fejlesztéseket , csak ott bassza el a dolgot , hogy ő akarja megmondani , mi a jó a felhasználónak ! Példának okáért , megcsinálta Dinamic ESA-t , ami állítgat mindent , csak épp arra nem gondoltak , hogy vannak kisebb emberek is , meg hogy van aki nem pont úgy szereti ha pattog alatta a motor , ahogy valamelyik tervező megálmodta ! A Hondára tudtak egy szaros programsort tenni , hogy "felhasználói beállítás " !? A BMW-re mért nem ? :( És ebben az a leg bosszantóbb , hogy maga a mechanika tudná , csak a gyártó szívatja a vásárlóit !
DCT-vel Csak arra akartam rávilágítani, hogy az automata rendszerek sokat fejlődtek, sz@rt nem lehet eladni, magas a mérce amit meg kell ugrania egy újdonságnak meglátjuk, kipróbáljuk es a legszebb: eldöntjük hogy kell-e🤗
Azért a dct más rendszer, az egy dupla kuplungos megoldás. Egy kuplunggal egy kicsit nehezebb a zökkenőmentes váltást megoldani, de majd kiderül. Mármint számomra nem, mert ebben maradi vagyok.
Az Arica DCT váltója is remekül működik, mikor bejöttek az autómata váltók az autókban, mindenki a manuálra esküdött, évi 65e még mindig megyek autóval, meg is őrülnék ha nem automata lenne, ezt is megszokjuk
Nekem van hozzá felszerelésem , és csináltam is már ilyet ( mármint a lehúzást-visszarakást ) Ha el tudod hozni Esztegomba , keress a ( 6903as@gmail.com ) címen .
Egyébként ma 2 hét kihagyás után lementem, szüttyögtem kicsit a motor körül, néztem az akku feszültséget, 12,1V -t ír, ami elvileg alacsony, de eltelt két perc gyújtáson, felment 12,2V-ra.., mondom na, mi van, most ajánlottam az akkut és erre nekem is kell vegyek?
Hát ehhez képest pont úgy indult mint máskor, semmi bizonytalanság. Az akku feszültség nem igazán mérvadó, legalábbis ennél az akkunál, mert egyébként 2 éve mikor vettem, akkor szintén 12,1 V volt a feltöltött akku feszültsége, azt gondoltam rossz, vettem egyet innen a motoralkatrésztől is. (az első az valami akciós volt nagyon Dorog-on)
De ez is ugyanezt produkálja, szóval ennek ennyi az üresjárati feszültsége.
Egyébként az elsőként vásároltat Ispán vette át, a régi (2008-as) 1200GS-e is jól indult vele.
Ezek szerint többféle elrendezés van, mert a vinnyogós ABS-nél a hátsó fékpedál csak a hátsó fékre hat, az első fékkar hat hátulra is. Legalábbis ezt figyeltem meg.
Nekem amúgy ez megfelel, mert kanyarban szoktam hátsó fékkel stabilizálni és nem biztos, hogy jó lenne, ha belepiszkálna az elsőbe is...
Ne aggódj, nem lesz semmi gond! Én is voltam annak idején az 1150Rt-vel, és amelyik csapattal járok évek óta, ott is van 1150Rt, 1150Gs, semmi gondot nem okoz nekik a tréning
Szerintem igen, lehet. A városi araszolásban is előfordul ilyen. Nem emlékszem, hogy az 1150 nél, az olaj hőmérséklete egyszer is túlmelegedett volna, legalább is a kijelző szerint :-)
Nálam mindig van zsebbika, de pont erre nem jó, mint amit itt meséltek, hogy leállítod a lámpánál, majd nem indul. Oda egy új jó akku kell, ha 3 évente kell venni ilyet, akkor is jól jársz vele. Ha reggel nem indulna a motor, majd utána egész nap indítana, arra jó a zsebbika. Ott van idő, esetleg számítasz is rá, stb. De mikor megállsz a mekibe, leállítod és nem indul, közben mögötted a sor várja a kaját, te ott bohóckodsz a 3 mekis zacskóval, egyensúlyozol a fél literes kólával amit véletlenül kértél, mert elég lett volna a 3 decis, akkor nem kéne 10 km múlva megint leállni pisilni... :D, na oda nem jó.
Egyébként azt olvastam, és végül a szervízzel is sikerült kontaktusba kerülnöm, ők is azt mondták, hogy a sikertelen indítást követően várni kell, és bizonyos idő múltán indul a motor.
Hogy mennyi időt kell várni? Erről nincsenek egybehangzó vélemények, egyetlen számot olvastam: kb 20 perc.
A gumikérdés nálam megoldódott úgy tűnik, a motorismo-nál nagyon gyorsan és rugalmasan tudtam intézni magamnak itt helyben egy gumit csepelen, ráadásul az ára is kifejezetten korrekt volt!
Hibajelenség: rövid megálló után nem indul a motor. bikázással vagy várakozás után minden rendben.
Biztos megoldás nincs, általában szoftverfrissítéssel és akkucserével próbálkoznak.Van akinek segített az akkucsere, van akinek nem. Esetleg laza akkucsatlakozás vagy melegen szoruló önindító fordult még elő.
"az a tény, hogy nem változott az érték tegnap este óta, arra utal, hogy az akkumulátor stabil."
Szerintem ez önmagában nem mond semmit, ez tökéletesen igaz öreg, szulfátos akksikra is, mégsem tudnak stabilan indítani. Azok is tudnak ilyet produkálni, hogy egyik pillanatról a másikra nem indítanak, utána megint minden rendben van. Ez a belső ellenállással függ össze, minél nagyobb, annál jobban esik terhelés alatt a feszültség, egy ponton az elektronika letilt (feltételezem).
Amin fennakadtam, jól látom, hogy az 1250-esben12Ah / 200A akksi van?
Nekem az 1150-ben 21Ah 300A és 3,5 évesen már ez sem tekeri fickósan a motort. Már várom, mikor dobálja be az ABS hibát....
Anno az SV 650-ben volt 10Ah-s akksi, abból csak a gyári, növelt indítóáramú Yuasa volt stabil, normál akksi csak 1évig. Kis átalakítással áttértem 12Ah-ra, akkor megint jó lett. Pedig azon nem volt extra fogyasztó, a lámpát is kézzel kapcsoltam.
Szóval, az 1250-be a 12Ah/200A nekem nagyon-nagyon kevésnek tűnik, a zsebbikázó tényleg elkél mellé.
Tud esetleg valaki Bp és Pestmegye vonzáskörzetében olyan boltot/gumisműhelyet ahol nem napokat kell várni, hanem esetleg vannak raktáron motorgumik? Gumisom van elvileg, csak az ST II elsőhoz lehetőleg egy ugyanilyen 150/70R17 hátsót is kéne vennem.
Kékhold zárva van május 2-ig, pedig én 1-én gurulni akartam.. :(
De ha van valakinek jó állapotú használt gumija 1150GS méretben azt is szivesen meghalgatom, az is opció lehet most nekem!
Két mérést tettek két külón műszerrel, az egyik az indítóáramot (remélem nem írok hülyeséget) mérte, a másik pedig terhelte az aksit, és figyelte, hogy a kapacitása hogyan változik (remélem ezzel sem mondok hülyeséget). Mindkét mérés eredménye azt mutatta, hogy az akksi rendben van. A harmadik mérés az lett volna, hogy az akksi két pólusára ráteszik a lakatfogót,és az indítás közben figyeli, mekkora áramot vesz fel az önindító (ha jólértettem a szakit), de ezt nem tudták megejteni az akkumulátor elhelyezése miatt - a + bikapontora azt mondták, az nem jó a méréshez.
Na ilyet láttatok már? Metzeler Tourance, párszor volt vele offroad, de túl kemény terepet sosem látott. Sajnos az elsővel együtt a hátsó is cserés lesz, mindkét oldalon itt-ott kikandikál a belseje.
Forex komoly cég sztem, ha szerintük jó az akku akkor jó lesz nagy eséllyel. Nekem pár éve egy 30k+-os Yuasa halt meg (természetesen a kétéves garanciaidő után pár héttel) azt is ők vizsgálták és sajnos menthetetlennek itélték..
Olyan kütyüt nem tettek rá esetleg ami kijelzi terheletlenül a lehetséges inditóáramot? Lesti akkunál láttam egyszer ilyet.
Az akksi szerintem OK. Most este ugyan úgy 12,7 volt a feszültség, mint tegnap este - ráadásul van egy usb aljzat direktre kötve az akksira, ami ki/be kapcsolható, és így minden közbenső elektronika megkerülésével mutatja az akksi töltöttségét, így gyújtás ráadadása nélkül látom a fedélzeti feszültséget. Még ha nem is pontos értéket mutatna, maga az a tény, hogy nem változott az érték tegnap este óta, arra utal, hogy az akkumulátor stabil.
Azóta erősen gondolkodom a témán. Többek között az jutott eszembe, hogy amennyiben legközelebb jelentkezik ez a probléma, lekötöm az akksit a motorról, és "üresen" mérek rajta feszültséget az említett usb aljzat segítségével, így a motortól fügetlenül látom az aksi töltöttségét - nem zavar be pl a nappali menetfény/hátsó helyzetjelző/TFT, ECU, stb. áramfelvétele.
Talán segíthet az újraindításban már önmagában az, hogy lekötöm az akksit a motorról mintegy "reset"-elve a motort elektronikai szempontból. Ha az akkumulátor nem kuka, talán ezt követően indtható lesz a motor.
Kikeresed a Givi oldalán a dobozt, ott van egy "find spare parts" menüpont. Kapsz egy pdf-et az összes alkatrésszel, amit külön lehet rendelni. A topcase-khez nem szokott nagyon cucc lenni, az alja és a teteje is egy-egy alkatrész, zsanérok, zár, ilyesmi. Az oldaldobozoknál több cucc van általában.
A cikkszámot bemásolod a Shox keresőjébe és megrendeled.
Ebben a videóban említi a srác az 1250 Gs legnagyobb problémájának, az elektromosság gyengeségeit, ami csak az 1250-re jellemző (7.35-től beszél róla). Egy alkalmat részletez, ahol éppen csak be tudta tolni a motort, mikor nem tudott indítózni. Szerinte a szervizek is ismerik a problémát, tele van a fórum is vele. Aksi cserét emleget, de bizonytalan benne, hogy ennyi idő alatt tönkremehet e?!
Én kb 35 ezerrel adtam el az enyémet 3 évesen, de nem fordult elő ilyen probléma.
Bosszantó az ügy, pláne, hogy nem lehet kiszámolni, mikor jön elő. 1300 Gs-nél vajon megoldották ezt a problémát?
Annak idején az 1150RT-nél volt hasonló hiba, de abban az esetben gyorsan romlott a helyzet, és kiderült, az önindító erősáramú érintkezője ment tönkre (égett meg, oxidálódott, stb.), önindító felújítása után megszűnt a hiba.
A V-Stromnál pedig az indítógomb kapcsolója ment tönkre, és produkált hasonló tünetet, de az egyszer adta elő (ott elment a vágítás is egyben - itt a nagy áram vs vékonyka kapcsolóelemek okozta a hibát - reléztem a főfényszórót, onnantól ki lett iktatva a hiba lehetősége).
Segíteni nem tudok, de hasonló jelenség van az én motoromnál is, annyi különbséggel, hogy azért újbóli próbálkozásra beindul. Viszont nagyon ritkán, de régóta produkálja a hibát, kb 1-1,5 éves kora óta, most már 3,5 éves. Szervizkor persze elfelejtem mindig megemlíteni. Na , majd pár hét múlva viszem éves szervizre, akkor jelzem én is.
A töltés egyébként rendben lévőnek tűnik, 14,2-14,3 voltot mutat a TFT járó motor mellett, ami gázadáskor, fogyasztó rákapcsolásakor kissé ingadozik, majd visszaáll 14,2-re
Jelenséggel állít szembe a motorom: időnként - pontosabban eleddig 2 alkalommal - nem indít, mintha az akumulátor kilehelte volna a lelkét.
De!
Elmentem beméretni az akksit, ott az az eredmény született, hogy a telep jó:
Mértek terheléssel is, de lakatfogóval nem tudták valós indítás közben mérni, mert nem lehet hozzáférni a két pólushoz.
Mikor a hiba megjelenik, az akssifeszültség a műszerfalon 12,1-12,2 Volt, ami indításkor nyilván nagyot esik. Külső segítségre - bikázás - azonnal, és pöccre beindult mindkét alkalommal, és utána sem volt gond az indítással.
Az első alkalom valamikor februárban esett meg, előtte hosszabb ideig lógott a motoron a BMW fekete töltője, majd miután azt levettem, kb. 1-1,5 hét elmúltával itthon gond nélkül beindult, majd egy kb 20 perces menet után leállítva, és kb 10 perc elteltével próbáltam indítani, de nem sikerült. Bebikáztuk, majd 10 perces menet után (fék-szervizre vittem éppen) a szervizben már indult. Előadtam a storyt, de mondták, hogy nekik (Wallis Hungária körút) nincs az akksi állapotának felméréséhez eszközük, ezért ajánlották a Forex kft-t - akik nyomtatták a képen szereplő papirost.
Azóta ment simán az élet, majd tegnap reggel garázsban beindít (Dél-pest), elnyargal Gyöngyösig, tankoláshoz leállít, majd ismét nem indul. Bikázásra pöcc-röff, majd egész nap gond nélkül (ez nem igaz, mert minden leállításnál megremegett a kezem) indult többszöri leállítás-újraindítás során.
Mikor Gyöngyösön nem indult, a műszerfalon a "Drop sensor failure" hibaüzenet jelent meg, ami a gugli szerint alacsony feszültséget jelent. A februári esetben nem volt hibaüzenet.
Miután hazajöttem, kivettem az akksit, rámértem; 12,9 v, majd ráakasztottam direktben egy 50/55W halogént, amire a feszkó leesett 12,3 voltra, majd - miközben az izzó rajta volt, visszaemelkedett 12,6-12,7 köré. Levettem a halogént, majd kb 20 perc múlva ismét rámértem: 12,9 volt volt a telepben, rátettem megint a halogént, 12,3 voltot mutatott stabilan a multiméter kb 6-8 percen keresztül, amíg rajta volt az izzó.
Ma reggel 12,7 volt a fedélzeti feszültség.
Ha csak az indítás-bikázás-pöcc-röff részét nézem, akkor - ismervén, hogy ezek az AGM akksik sokszor előjel nélkül halnak -, azt mondanám, vége az akksinak (egyébként 3,5 éves, még a gyári szerelésű telep van a gépben). Viszont a köztes időszak problémamentes indításai, illetve az állapotfelmérés nem támasztják ezt alá.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy az ingyenes, és gyors felmérés során mondta a szaki, hogy nyilván nem lát bele az akksiba, nem tud garanciát vállalni arra, hogy nem adja meg magát az akksi, de a mérések eredménye szerint a telep egy szezont szerinte kibír)
Mit gondoltok? Köszönettel venném véleményeteket!
Még garanciális a gép, de így szezon kezdetén nem tudom, hogy vállalnák a szervizben a hiba felderítését, bónuszként szombaton, és május 7-12 között szükségem van a motorra. Azért egy telefont megeresztek feléjük.
Ami tuti, egy "zsebbikára" beruházok, bármikor jól jöhet, és nem foglal túl nagy helyet.
Akkor lehet rápróbálok, mert most egyéb kötségek okán egy gumiszettre kiadni nem hiányzik nagyon. Ha nagyon rossz lesz akkor leszedetem és megy fel a gyári méret.
Szerintem jó képek. Ha valamibe nagyon szeretnék belekötni, akkor technikailag a kép sarkai érezhetően sötétebbek, nem tudom, hogy ez valami utólagos filter, vagy a telefon/kamera gyengesége. Ez a legtöbb képen egyébként nem zavaró.
Szerintem rakd fel továbbra is a képeket, kifejezetten szeretem, mikor megtörik a monoton beszélgetés fonala pár csodás képpel.
A kastélyon belül van 3-vezetett túra , ezen kívül ott az üvegház , a minaret , és a várrom . Az egyik kastélytúrán voltam , tán arról is vannak valahol képek . Szerintem nagyából egyforma stílusú a Cseh kastélyok berendezése , és elég szépek . Szerintem megéri legalább egyszer megnézni . Ezen kívül , voltam a minaretben , és üvegházban is . Szerintem , azok is megérik a belépő árát . Az üvegház , nagyon szép , a minaretet az után renoválták hogy voltam bent , de már akkor is volt rész ami készen volt , nekem az is tetszett . A kilátás miatt viszont , mindenképp megéri egyszer legalább felmenni . Nem nagyon drágák a belépők , és egy teljes napos programnak megfelel kőrbe járni .
Veszel Kupectől egy új utángyártott önindítót 35 ezerért (nem emlékszem pontosan, kb.) és majd foglalkozik az a mágnesekkel, akinél 25 év múlva lesz a motor.
Az önindító egyik mágnese elszabadult. Úgy látom lehet kapni olyan házat, amiben már távtartókat is tesznek a mágnesek közé, de látok nem sokkal többért komplett önindítót is hasonlónak tűnő felfogatással. Van esetleg itt valaki, aki már végigjárta ezt az utat és megtalálta az optimális megoldást? Köszi!
elnézést a kéretlen reklámért. Feleslegessé váltak a Vario dobozaim mivel megjöttek a Bumot oldaldobozok illetve az Alt Rider hátsó platni meg amit az utasülés helyére lehet pattintani. Érdekelhet esetleg valakit? Mindhárom Vario doboz illetve 3 db nem gyári de elég jó minőségű belső táska. A dobozokkal egy négynapos túrán voltam Húsvétkor, illetve az előző tulaj se sokat használta őket mivel 2300 km-el vettem a motort. 300 ezer HUF-ért adnám a teljes szettet.
Köszi! Most Oroszlányban voltunk aztán a csákvári cukrászdába is megálltunk este, mert már nem volt kigyózó sor. Majkon inkább a környezet az, ami páratlan volt szerintem.
Van egy felcsúton lakó kollégám, ő azt mondta most Majk helyett oda "hozzájuk" lehet menni, a falu széli étterem mögé csináltak egy a majkihoz hasonló látványtavat..
Megyunk nemsokára megint Gánt felé kéktúrázni, lehet megnézzük ott is majd az éttermet, még egy ajánlásom volt a lovasberényi cukira is, az is tervben van. :)
Köszönöm! Jó hallani, hogy már motoron vagy. Ha tudsz majd hosszabbat menni, és 2 személlyel is, az érdekes lehet, hogy ott mit tapasztaltok. Addig nekem marad a próba, és az álmodozás. Egyébként nagyon gondolkodom egy alapáras példányon, mert a számomra fontos extrákat már az is tartalmazza, csak ne lenne eladhatatlan később?! Addig marad a Dohc Gsa, az sem rossz, kicsit változtatok rajta valamit, és azt hiszem új motorom van :-) Köszönöm a kipu segítséget, próbát, Dágról!
Igaz még nem használhatom a jobb lábfejem, de azért már ment párszáz km-et hétvégén. Persze kanyarba csak óvatosan mertem belemenni és így nem az igazi, de azért benyomásaim vannak.
Van nevezzük szubjektív véleménynek... :)
Hang: más, mint az 1250, de engem sosem érdekelt különösebben. Nekem ez is tetszik. (én 5 forintot sem adnék semmilyen extra kipufogóért), azzal sem volt bajom.
Váltó: szerintem sokkal jobb lett. Kuplung nélkül le fel. Sehol nem volt rántás vagy rángatás. Egyenletesebben jár, nem venni észre a shiftcam kapcsolást.
Alapjárat egyenletesebb, nem rezeg annyira.
Új navi: végre rendesen működik :) (nekem a hatossal voltak gondjaim)
Mozgatható plexi: luxus, de városban nagyon jó leengedni - azaz alacsony tempónál nagyon hasznos kellék.
Motor magasság állítás: azt nem igazán érzékelem, amikor a motor emelkedik avagy süllyed, de amikor megállok és kényelmesen telipallal állok a lámpánál, az nagyon kényelmes. (Pláne, hogy még nem tuti a jobb lábfejem)
ACC (azaz adaptív tempomat): kényelmi dolog. Jól működik. Ugyanez a ráfutásgátló is: elveszi a gázt, jelez a műszerfal.
Fogyasztás: eddig 4,9 (490km-et mentem) az 1250 is ennyit fogyasztott.
Futómű: ezt nehezen tudom megítélni. Jellemzően ketten, csomagokkal utaztunk, utoljára 8 hónapja mentem egyedül a 1250-nel. Nagy csodát abban nem éreztem.
A kerekeket nekem Metzeler Tourance Next2-vel szerelték, de volt Michelin Road 6-os is a szalonban (Debrecenben vettem, pedig Balaton mellett élek). (Ez legalább nem Anakin, mert az szerintem szar volt)
Menürendszer egy kicsit más, könnyen megszokható.
Világítás: nagyon jó.
"X" lámpa kinézete: most hogy többször megnéztem: hát igen, szarul néz ki... :) de így marad
Ha van kérdésed igyekszem megválaszolni.
És hogy megérte-e? Minden hobbi drága, én - eddig nem bántam meg.
A gyári dobozok helyett Shad alut vettem. Kell a hely a 2 hetes túrákra, és a zárható dobozokat preferálom. A Vario nem elég nagy. Zárójel: úgy tudom leállították a gyári doboz eladásokat valamilyen ok miatt. Ami a szalonban van, azt sem adhatják el.
BMW által jóváhagyott, logó használatra jogosult klub.
A cél, tartalommal megtölteni a klubéletet és a szervezetet. A német klubnak elég sok akciója, kedvezménye, programja van, tehát van példa. Perzse más anyagai keret, más létszám. De elég sok BMW van itthon is.
Igen, ezzel vettem a mocit. Megvannak az ADV-os széles oldalsó plexitartók és a keskenyebb sima GS adapterek is, de a szélesebbel használom, azzal is teljesen jó ez az MRA Vario.
MÁS: A Majki tó partján álló tök jó kis étterem sajnos pár éve bezárt. Nagyon sajnálom, és nem értem miért zárták be, annyit tudtam meg egy helyi horgásztól hogy, idézem: "nagyon szerette mindenki, de Lőrinc megvette és bezárt."
Bocs, a kissé offért. Járt az utóbbi időben valaki esetleg a Majki tónál? Régebben voltam itt párszor egy príma kis étteremben, de most nem látok róla semmi infót, Google Maps se jelöli már.. Esetleg végleg bezártak, vagy csak szezonálisan?
Visszatettem egy időre a gyári kiput a Dohc GSA-ra, és meg kell mondjam nem rossz a hangja. Határeset részemre a hangerő, de az a mély basszus nem rossz, ami alacsony fordulaton jön belőle. Szóval én a szimmetrikus alu dobozrendszeremhez a Dohc R kiput használok, ami elég szerény hangot ad, és talán le is fojtja kicsit a Gs-t, úgyhogy szeretnék egy Dohc R vagy Rt Akrapovic kidörrentőt kipróbálni. Van is kettő eladó, egy dupla végű Rt-re való, és egy szimpla végű R-re, de mindkettő nagyon messze van egy próbához.
Ha esetleg valaki használ Bp környékén, Dohc boxeren, Akrapovic kiput, és hajlandó egy rövid próbára kölcsönadni, azt megköszönném.
Akkor talán az új hátsó gumi okozhatta! :) A fene sem tudja! A szenzort csere előtt leellenőriztem. Az olaj hőmérsékletet jelezte a Bikescan ketyerémen. Ezzel nem is volt gond, viszont az olajszint ellenőrző funkcióját ezzel a vacakkal nem tudtam megvizsgálni. Próbálkoztam multiméterrel, meg hőlégfúvóval zsonglőrködni, de a bizbasz érintkezők miatt feladtam a harcot. Inkább vettem egy újat Lentingben a BMW-nél.
Egy tapasztalást szeretnék megosztani veletek. Olajat cseréltem a motorban. '14, 1200 GSA. Motul 7100 ment bele. Igen ám, de hiába a korrekt olajszint, a kijelzőn állandóan megjelent a kannácska. Jó gyorsan vettem is egy új szenzort, majd némi mérgelődés árán kicseréltem. Nem jött be a műtét. Viszont, miután újfennt lecseréltem az olajat végső elkeseredetségemben /Advantec-re/ megint jól múúúúkodik. Hát, nem értem a jelenséget. Egyszer már volt benne 7100-as, nem volt vele baj. Azt olvastam, hogy a Motul valami új eljárással készíti az olajakat, de szerintem ez még a régebbi technológiával készült. Sajnálom a dolgot, mert emlékeim szerint a Motullal elég szépen muzsikált amúgy a váltó.
Múlt héten vettem egy üzemképtelen motort, aztán rájöttem, hogy hülye ötlet volt, így meghirdettem. Felhívott egy ember, hogy másnap jön, el ne adjam. Jött, kifizette, lefektette egy futóra azt elment :)
"Persze azt is tudom, hogy kevés és variálós vevő van a piacon, talán nehéz is nekik eligazodni benne"
Néhány hete árultuk a lányom kismotorját. Felhív a vevő, megkérdezte, hogy van-e valami baja, ha van az se baj, majd megcsináltatja. Nem alkudott semmit, küldött másnap egy furgont, betettük, kifizették. Se próba, semmi, én indítottam be, hogy legalább a hangját hallgassa meg.
Műszakilag kifogástalan állapotban volt, és tényleg mindenre kiterjedő szervizt kapott, motorja hihetetlen szépen járt, jól járt vele a leendő kolléga. Persze azt is tudom, hogy kevés és variálós vevő van a piacon, talán nehéz is nekik eligazodni benne, ezért is köszönöm Kupec ajánlását.
Engedjétek meg, hogy pár megmaradt cuccomat is megemlítsem:
R-hez Givi hátsó tartó
R és Gs-hez
-küllős kerék garnitúra, sportkipufogó, sofőr lábtartó pár konzollal fék és váltó karral, szimmetrikus Givi oldaltartó 2 dobozzal és hozzá való katalizátorral
El is vitték, jó helyre került, szerintem boldog lesz vele. Mondtam is a srácnak, ha nekem első motorom Bmw lehetett volna... De legalább az utolsó az lett :-)
Amikor nem gyárit rendeltek, mindig figyeljetek arra, hogy egy csomó ilyen csati belső átmérője szűkebb, mint a gyárié. Az összekötőnél ez majdnem mindegy, de a nyomóágban nem.
Igen, most már nekem is letisztult a kép, az kell valóban. De végül is nem sokkal drágábban ebayen megtaláltam amit linkeltél abból csak a nekem szükséges párt, úgyhogy végül azt rendeltem meg. Ezt zöld_i is dícsérte, meg a képek alapján is jobban néz ki a modositott gyárinál sztem.
Most, hogy leszedtem a nagy 30literes tankot pont beszélgetésbe elegyedtem a szomszédommal aki történetesen fényező. Hát meg is beszéltük, hogy húsvét után kijavítja és újfényezi nekem az egész tankot. :) Érett már ez régóta bennem, mert a terepen kapott jópár ágat, és a korábbi tulaj esése utáni gletteléses javítás is teljesen lekopott már. Szóval jelenleg eléggé viharvert, de most szépülni fog egy kicsit! Aztán vigyázni fogok rá, ha neadjisten megint terepre tévednék, felrakom a bagster tankbőrt..
Véleményem szerint neked az kell, amit az utolsó képeden kijelöltél.
Szinte biztos, hogy amit most lehet rendelni, az már a módosított, fém belsejű, nem törékeny, de menj biztosra kérdezd meg a Wallist rendelés előtt!
Az ebay-es linket csak azért küldtem, mert ott szerepelt a három csati egyszerre és a méretek is láthatóak azon.
(Amikor eltört annak idején a gyorscsatlakozóm, akkora "szerencsém" volt, hogy a bolt polcán akadt két darab és nem kellett megrendelni, várakozni. Pedig ha rendeltem volna, az már fém lett volna az apa oldalon, de ezt csak később tudtam meg.)
Szia, tegnap este megnéztem pár Advrider/UKGSer posztot meg néhány youtube videót, igy már jobban értem miről szól ez. Ami jó hir hogy az erős rugó miatt alapból nyitott állásban marad elvileg, szóval kisebb az esélye hogy "zárva" marad, illetve akkor is lehet tovább motorozni ha jól értem. Egyelőre azt csinálom amit Kelemen Úr javasolt, ignorálom a hibajelzést és megyek :) Május végefelé van szerviz időpontom, majd ott jelzem ezt is, aztán ha akarják cserélik gariban. 2025 májusig él a normál jótállás, és van még két extra év, bár állitólag az erre pont nem érvényes. 2800 km van jelenleg a motorban, de ha ez folyamatosan visszatérő probléma lesz akkor majd én is nekiállok tisztogatni. Illetve szerzek majd egy GS911 vagy hasonló hibakód kiolvasót/törlőt.
És ha azok az anyák nem lazulnak meg minimális erővel, akkor azonnal a csavarlazítóhoz nyúlsz, mert a minimálisnál nem sokkal nagyobb erő kell, hogy letörjenek. Onnan meg igazán izgalmassá válik a dolog.
Leveszed a tankot, a menetirány szerinti jobb belső oldalán van egy szép nagy tányér, felfogatva kb 10db csavarral, 8-as kulcs kell rájuk, azokat letekered, ki tudod buktatni a komplett üza pumpa szereléket. A szintjelző is ott fog kalimpálni, azzal kell vigyázni. Nem tudo., mikor volt szerelve a tied, ha még gyári, akkor spec bilincsekkel lesz minden cső feltéve, ahelyett legyen másik
A tankban lévőkhöz hogy férek hozzá? Most kimotoroztam a benyát a tankból a maradékot leeresztettem. Holnap szabin leszek, megpróbálok nekifutni.. kell valamire odafigyelni, hogy ne csesszem el?
Bocs, nem néztem a fórumot mostanság, de tcaoe megválaszolta, valóban az 1150adv a tank alatt össze van kötve a egy plusz csővel.
Ez a fotód honnan van amúgy? Nézem a bmwalkatresz24-en, mert ezt az átmenő csövet és a gyári csatiját is cserélném, de nem vagyok biztos h a képek alapján, hogy mi lehet az ami nekem kell.
Van a 8x13 benzincső aminek métere 24e ft
van még a tank alján, meg szűrőnél is ilyen 8x13-as:
De ha minden igaz akkor ez a kisebb átmérőjű cső meg a gyorscsatija ezen a képen, csak elég fura mérettel van rajzolva:
Csütörtökön hoztam el a motort utánfutóval, de sajnos még pár hétig nem tudom használni eü okok miatt. Az persze nem fordulhatott elő, hogy nem próbálom ki, amikor átvettem (ott bontották ki a dobozt), de részletesebb beszámolót 2x200 méter után még nem írnék :)
Szia! Kelemen János volt olyan rendes hogy soron kivül ránézett. A kipuffban lévő szelep mozgatómotorja dobta a hibakódot, de nincs baja egyébként. Szóval kinullázta és mehet a húsvéti túra. Köszönöm ismét a felajánlást!
Nekem megfelel , a GT gyárijánál , sokkal hangosabb . De elég ritkán használom . Az enyémhez , adtak relét , és azt a gyári duda csatlakozójáról kapcsolja .
Szia, Gödön lakom. Köszönöm a lehetőséget előre is. Reggel felhivom a Wallist, hátha legalább annyi szabad kapacitásuk van hogy a hibakódot kiolvassák. Ha esetleg nem járok sikerrel akkor jelentkeznék majd.
Sziasztok, segitséget kérnék. Majd két hete vásároltam egy használt GS 1250-est, 2022 május óta összesen 2300 km volt benne, szóval elég sokat állt. Március 15-én mentem vele 270 km-t, ma úgy 130-at. Mikor hazaértem leállitottam a motort amig a kaput kinyitottam, de amikor újra beinditottam felugrott a sárga check engine üzenet. Természetesen reggel hivom a szervizt, de mivel csütörtökön mennék egy négynapos külföldi túrára nem lenne baj ha valaki már látott volna ilyet és tudna valami megnyugtatót mondani :) köszönöm!
Tudom, hogy tele van R 1150 R-el a piac, ami szinte ugyanaz, de mégse, mert szerintem ennek van jobb motorja. Persze 2 személlyel más lenne a helyzet, de arra nem ezt szokták venni. Boxer belépőnek szerintem kiváló!
Találtam egy visszahívást a bringámra. 2014. R1200 GSA. 3373900400. Tud valaki erről valamit? Én nem találok róla semmi infót. Ha igaz, sokakat érinthet.
Nem tudom már melyik a teszten a második, nincs időm megnézni. A Sound bomb mini van a GS-emen, az ami egyel nagyobb, mint a gyári. Az kb. Úgy szólhat, mint az előző RT-den. Van a polcomon a nagy, már légkürtösből, az a Sound bomb compact. Az nem fért el a GS-en, most várja a motort, amibe jó :-) Ez olyat szól, hogy ihajj. Ugyanekkorát szól a két darabból àlló split, aminél annyi a különbség, hogy külön van a kompresszor, hogy könnyebben el lehessen helyezni.
Rá vagyok valamiért gerjedve a dudákra (nyugodtan lehet félreértelmezni :-) ), de az igazság az, hogy két év alatt, mióta beépítettem, talán még nem is használtam :-)
Én valami ilyesmit raktam a GT-re . Olcsó , és elég hangos . Eleve 2db kürt , kétszólamú , az egy darab tölcsér nélkülinél klasszisokkal jobb . Amire kell , tökéletes .
Arra, hogy odaviszed a motort, megcsinálják rajta a visszahívás tárgyát képező munkát, beírják a szervízfüzetbe, kapsz róla papírt, majd elhozod a gépet. Fizetni nem kell.
Barátom tavalyősszel vett egy 2008-as RT-t, ő is meglátta, hogy van két érvényes visszahívás az alvázszám alapján. Felhívta a szervízt (Wallis, Hungária körút), kapott időpontot, odavitte, amikor szóltak, hogy kész, elhozta. Közben jelezték, hogy a hátsó féktárcsa határon van, megkérdezték, hogy cseréljék-e, elmondták mennyibe kerülne - tehát nem csak a visszahívás tárgyában érintett dolgokkal foglalkoztak, hanem "ránéztek a motorra".
A visszahívás miatt nem kellett fizetnie, a fékért is annyit perkált, amennyit a telefonban mondtak neki.
Most , épp , sok válogatni valóm nincsen , ezért ma Szlovákiába mentem a robival . Szűk 400 km-t És nem volt ez sem rossz . Még pályázás is volt benne :) Mondjuk Stockholmba nem indulnák neki , de Lednicére még lehet hogy igen...
Látod ezért nem szoktam motorral menni Pestre :) és szerintem Te pedig nem robogóval jársz nyaralni vagy kirándulni a hegyekbe... (A Budai hegyeket nem sorolnám ide)
Tegnap voltam a robogánnyal Pesten ( Budán... ) , és azt tapasztaltam , hogy kúrva jól el lehet férni mindenhol , ahol te rakhatsz akármekkora dobozt , vagy akár le is veheted őket , az a nagy Ló soha nem fog elférni :) Ott az ülés alatt egy igen nagy csomagtartó , meg ott a hátsó doboz , szinte , mindent is bele lehet rakni :) Az egész járgány , könnyű mint egy bicikli , és simán legyorsulja az autók többségét...
Ha minden jól megy , a jövő hónapban előszedem a K16-ost , de megkockáztatom a kijelentést , hogy jobban szeretek menni evvel a "zsebrakétával" , mint előtte bármelyik nagy motorommal . :)))
A Givi legújabb dobozát ki lehet billenteni oldalra kb 10 centit és akkor gond nélkül nyitható...Tehát létezik arra is megoldás.
Szélesség: még nem tudom pontosan, mert a tartót csak március végén szállítják... és ugye amotor is csak csütörtökön kerül haza. Ha lemértem megírom... De ezért nem a legnagyobb dobozt vettem meg én sem, mert nem árt, ha elférek a sorok között.
Tavalyi év tanulsága: augusztusban többet nem megyünk Olaszországba... rengeteg autó, dugó a hegyekben is, a Dolomitokban mindenhol autó állt az utak szélén is. Szóval mentünk eleget a sorok közt.
Úgy látom az oldaldoboz nem a tetején nyílik, így nem gond a széles felső doboz.
A hagyományos alu rendszereknél azért van kisebb felső doboz, mert nem nyitható fel a fedél, illetve a táska sem fér el az oldaldoboz tetején. Az összehúzott Sw tartóm miatt határeset az oldaldobozok felnyitása, szerencsére az Sw oldaldobozok teteje mindkét oldalon kiakasztható, így nem kell felfelé nyitni. Amúgy nemcsak a szimmetrikus elhelyezés volt nekem szempont, ha már faragtam a tartón, hanem a lehető legkisebb szélesség is. Nyáron gyakran van dugó, a forgalmasabb turistás helyeken, és ilyenkor jól jön a keskeny rendszer, ha jól emlékszem 96 cm az enyém.
Sosem gondoltam, hogy ennyi időt el lehet szórakozni a dobozok kiválasztásával. Az 1300-ra valóban szimmetrikus tartót lehet felszerelni.
Kiválasztási szempontjaim:
topcase-be 2 sisak beleférjen, mert gyakran megyünk ketten (emiatt nem nyert nálam az sw, mert egyébként elsőként kezdett el teljes rendszert árulni és tetszetős cucc...)
az össz térfogat legyen legalább 15 literrel nagyobb, mint a műanyag vario
Kiválasztához csináltam egy táblázatot a méretekkel, ami nem csak a liter hanem a doboz méretet is jelentette. A toruratch oldalán kiderült, hogy doboz mérettől függően melyik mennyire lóg ki a kormány szélső pontjához képest. Ez persze a touratech tartóra igaz, de abból indultam ki, hogy a többi is hasonló lehet. Nem akartam túl széles hátsót... :)
Én végül a Shad Terra Black mellett kötöttem ki. Pont tegnap jött meg, első benyomás pozitív. Topcase 55 liter, össz térfogat 24 literrel nagyobb, mint a vario. Tapasztalat alapján nekünk az elég lesz (korábban egy wunderlich elephant bővíthető textilt kötöztem a topcasere)
De ha valaki még választás előtt van: árban kedvezőnek tűnik a a BUMOT, ami a Bulgaria és motor szavakból képződött, de rendszereket árul. Ha csak doboz kell valakinek, az van bőven olcsón az aliexpressen is, csak nem tudom, hogy rögzíthető...
Na ezek a nagy varázslatok, az apró örömök, gratula!
Bocs, hogy megint okoskodok, az 1150 Gs-nél nekem a plexi két oldalán, a tank fölötti elem oldotta meg a zaj kérdést, hiába építkeztem felfelé. Annak idején a Wunderlichnek volt oda megoldása. Persze így már majdnem az Rt plexivel vetekedett, de nekem úgy lett jó.
Láttam jól szét borítottad a gépet, kuplung csere volt?
Csak egy érdekesség: a folyamatos napi sokszori fel-le vetéltől tönkrement a sisakom csatja. Sebaj használtam a krosszt, aztán hideg lett, szétszedtem a motort, jártam a másikkal ami kicsi, naked és lassú. Mikor a motor kész lett, raktam rá egy másik plexit (VRS) kis kiegészítő MRA van rajta. Még hideg volt, szóval a gyerekeim bukoját használtam, egy régebb RPHA hjc-t. És az ideg szétvetett, hogy milyen kiszabott zajos az új plexi. 80nál a motor hangját nem hallani, 120-nál meg vagdalja a fejem, kivéve, ha a toldatot úgy felhúzom, hogy át kell rajta néznem, amit mellesleg utálok. Ma úgy döntöttem, kicsomagolom a karácsonyi ajándékom, ami egy hjc i90. Szintén nyitogatós. És banyek, se szélzaj, se rángatózás, leeresztett toldattal :) Medzsiiiik.
Na szóval megtörtént a hátsó hajtásban a siemering csere. csak érdekességképpen írom le a történetet. gyakorlatilag azt látjátok amit kiszedtem siemering .érthetetlen módon nincs benne rugó, miért, nem tudom ,ez milyen siemering lehetett? de durván 10-15000 km bírt nem tudom mikor lett felújítva .nem én újítottam fel, direkt vittem szerelőhöz. saját magam javítottam eddig mindent itthon . nem volt olcsóság, de úgy voltam vele megis csak kell spéci szerszám meg egyebek hozzá. számomra érthetetlen hogy miért ilyen szimering került bele. másikat raktam most bele .kapható siemering fél áron ,mint a gyári bmw, mert ha ez gyári volt akkor ez bizony nem a legjobb. dupla ajkas és rugós szóval az került most bele. itt a két kép érdekességképpen. Ja és még valami ami nagyon nem tetszett ,lásd képet.
És a tekintélyéről ne is beszéljünk, szépen nyílik a sor, amikor megjelenek a tükörben.
A gyorsabb robogósokat egyébként előre szoktam engedni, mert úgyis jobban elférnek, viszont igyekszem tőlük nem lemaradni, és így már elég széles utat nyitnak, amikor észlelik a közeledésünket. A robogós ugyanis felébreszti a félig alvó autóst is, aki belenéz a tükörbe, és máris pánikszerűen manőverezni kezd. Azt hozzá kell tennem, hogy igyekszek széles utakat választani, ahol én is még biztonságosan elférek, és az autósoknak is van hová manőverezni. Egyébként az utóbbi időben elég sokan segítik az előrejutást, amit igyekszek mindenkinek meg is köszönni.
Persze én messze vagyok az átvételtől, mert egy alapos teszt kell nekem, hogy meggyőzzön a váltásról, de az alu dobozokhoz van egy javaslatom, amit már kinéztem. Nekem már régebb óta Sw-Motech szimmetrikus rendszerem van (2 x 45 l), amit a Dohc Gsa-hoz is használok, és csak egy R kipu kellett hozzá. Mivel az 1300 Gs gyári kiput alacsonyabbra tervezték, így az Sw-Motech szimmetrikus tartót gyárt hozzá, amire tehető a 2 x 45 l-es oldal dobozpár. Szerintem a kialakítása (Trax Adv) a legjobb a mai gyártók között, illik az új Gs-ek egyéniségéhez, és az oldaltartó, ha zavar, pár perc alatt leveheted. Ja és a gyári aluval szemben, ennek a felső doboza elég nagy, és az alu színű is színterezett, azaz nem koszolja a ruhát.
Annyira az elején vettem, hogy az én motorom adták át elsőként Bogláron 2018-ban. 35.000 volt benne, amikor eladtam. Ahogy az idő múlik úgy tűnik egyre több időm van motorozni, szóval ezzel már többet tervezek...
Ami más lesz: nem gyári műanyag, hanem nagyobb alu dobozok lesznek, mert rendszeresen ketten megyünk, 2 hétre kell a zárható hely.
Gratulálok, akkor ebbe gyakorlatilag minden csomag benne van.
Reméljük hamarosan kapunk némi infot a tartósabb vezethetőségről. Annak külön örülök, hogy 5 évet volt 1250 Gs-ed, így a különbség érezhető lesz. Mennyi km-rel adtad el az 1250 Gs-t? Úgy számolom az is első szériás volt.
Jó a kérdés, szerintem ez mindenkinek mást jelent, a lényeg a megélt élmény. Tehát nem is az a fontos, hogy min ülsz, hanem hogy azt hogyan éled meg.
Máig emlékszem a Babettára, ami még csak nem is robogó volt, és az első váltós, nagybátyámtól kölcsönkapott Riga 12-re. És a bűn ronda 05-ös Jawat akartam, mert annak már lent volt a váltója... és ezeket is pofátlanul élveztem. Aztán lett egy vadiúj 350-es Cz-m, igaz a bátyámmal közösen, és azzal jártam Sopronba tanulni. És ott láttam először, élőben Bmw-t, és ma egy ilyenen ülhetek... Mi kell még?
Elnézést, ha mostanában kicsit összefüggés nélküliek a hozzászólásaim, lásd Mortoff reakcióját korábban, és talán még nagyképűnek is tűnhetek, pedig csak szeretek motorozni, mely hobbinak, az érzelmi reakcióit szenveditek el, remélem nem mindig.
Persze igazad van, a városba menni egy ekkora döggel nem igazi motorozás, de én minden percét sajnálom a közlekedésnek, melyet nem motorral teszek meg, és egyben számtalan előnye van az autózással szemben. Szerencsére nem kell sokat a városban mennem, és akkor is hazafelé beiktatok egy kis szerpentint, így még a kieresztés is megvan.
Azért ez nem igaz! Akkor Te is motoroztál, csak más elképzeléssel teszed. És csak a végefelé mentünk el, mert látnom kellett, hogyan uralja a fiatalság, a 100 Le-t.
Nyilván a robogó, egy olcsó, praktikus közlekedési eszköz, a K 1600 Gt, meg egy élvezeti cikk, még ha nem is használod ki a teljes erejét.
Te motorozol , én motorral közlekedek . Ezért is hagytatok ott a francba , mikor utoljára együtt indultunk kirándulni... Közlekedésre határozottan jobb a robogó . Sajnálom hogy erre csak későn jöttem rá :( Meg hát a csóróság , új megoldásokra késztet :)
A robogózás nem motorozás, egyébként praktikus, ha minden nap mennem kellene, még el is gondolkoznék rajta. Volt C1-em, és sok előnye volt, de nem használtam eleget, így inkább a batárral közlekedek, azt észreveszik, és ha fellöknek, azért az véd rendesen.
A BMW ismét megy kiállítóként az EICMA-ra, azaz a milánói motorkiállításra novemberben.. Elmúlt években kihagyta. Lehet, hogy ott mutatják majd be vagy az Adv-t vagy az RT-t.
GS1300: Engem ma hívott fel az értékesítő, hogy jövő héten átvehetem. :)
Már decemberben nyár végére csúsztak az átadási határidők - én még november elején rendeltem meg. A késői szállításnak persze több oka is lehet:
- alapanyag ellátás
- túl sok megrendelés.
Én arra tippelek, hogy sok motort rendelhettek - elsősorban a németek - ezért merték 3%-kal megemelni a német eurós árakat 2 hete - míg a Ducati jelentősen csökkentette az árait még Magyarországon is, pedig a forint csak gyengült.
Emellett lássuk be, hogy nem a magyar piac fontos a BMW-nek, hanem az elégedett német vásárló.
A hibás hajtókar rögzítés 57 motort érintett. Elsőre meglepődtem honnan tudják, de mivel minden darabot munkatárshoz is tudnak rendelni, így gondolom nem volt nehéz ellenőrizni.
Akku miatt kigyulladó motor probléma tavaly októberi. Néhány darabot érintett. A litium akku miatt elég komoly lett az "akku management". A motor naponta ellenőrzi az állapotot és jelzi, ha valami nem ok.
A hajtókar rögzítésnél azonnal a teljes motort cserélték. Az 57-ből az egyik az 1000PS osztrák motor weblaphoz került. Elég hosszú cikket/videot szenteltek az ügynek.
Szóval bízom abban, hogy az enyém nem fog leégni :)
Csupán annyit hallottam - a Wallisnál jártunk a cimborámmal, aki az 1200R-t cserélné, megnézni egy RT-t -, hogy az 1250 GSA gyártása májusban áll le, illetve hogy az 1300 GS várólisták egyre nyúlnak.
Rákérdeztem, hogyan látja a használt 1250 GS/GSA helyzetét, hogy állnak pl. a beszámítással; azt mondta, simán piacképes...
Állítólag 1300-as szállítási határidőre mostanában augusztust mondanak. A gyártással is van némi gond egyrészt pár motorban a hajtókaroknál szúrták el csavarok meghúzását, illetve akadt egy relével is probléma, ami a kigyulladás veszélyét hordozza. Egy időre le is állt az új motorok kiszállítása tudomásom szerint.
Most , hogy előszedtem újra a robogót , azt kell mondjam , mindennapi közlekedésre a leg ideálisabb . Amit én megyek , arra a 70-100-as tempóra , gyorsulásra , hozza ugyanazt amint bármelyik nagy motor , amivel eddig mentem , csak lényegesen kevesebb fogyasztással . Egyedül , az utazási kényelmet (futómű) tudnám felhozni negatívumnak...
Csak az R1100S-nél ezt még úri módon meg tudták oldani úgy, hogy a cső megkerüli a tankot, ott nincs ilyen macera, bár ott meg épp elég hozzáférni a tankhoz.
Akkor is előfordul, ha nincs benne gyorscsati, mert ha fent a bilincsnél kezd engedni a cső, akkor is kb. ugyanoda csöpög le az íve miatt, de a gyorscsatik gyakrabban problémásak. Bár ha az ember minden összerakás előtt megkeni, vagy akár cseréli a pár forintos O-gyűrűt, akkor azokkal sincs gond.
Igen, ha jól emlékszem, a lenyúló nagyobb tankból, a két fél közötti szint kiegyenlítése miatt van összekötve. Ezért is nem tanácsos oldaltámaszon hagyni ezt a szériát.
Ha már ezek a csatik szóba kerültek, ezért van elszíneződve az r 850 R-nél, a váltó lakkozása nálam is?
Mintha arra emlékeznék, hogy ez egy gyakori probléma volt.
Igen, ez egy vizes Gs koppintás, kínai módra. Egyébként nekem tetszik, jól hozza a formát, egyre ügyesebbek ott Kínában. Mondjuk az meglepett, hogy a Honda Cb 500 X-ben is kínai gyártású blokk van.
Még korábban néztem egy cserélgetős teszt videót, melyben Bmw Rt Lc és K 1200 Lt teszt mellett mutattak egy nálunk is forgalmazott verziót. Ahogy az itthon Daytona Maverick 500 néven futó motorhoz értek (11.38-nál), nem is értettem, hogy mi az a 48 lóerő, mert a vizes Gs ugye 125. Csak később esett le, hogy ez nem is vizes Bmw. Itt a videó, és nem is off, mert Bmw is van benne: https://www.youtube.com/watch?v=AqFXZTSQTmA&t=1s
Az ADV tank két oldala össze van kötve egy külön csővel (amit képesek voltak a blokk fölött vinni, hogy izgalmas legyen kihúzni és berakni), a sima GS-nél ez nincs.
Filter van rajta (vagy ilyen a mikrofon karaktersztikája). Sehol nincs a gyártásban ilyen könyvtári csend, még a pneumatika sziszegését és a háttérzajokat is csak nagyon tompán hallani.
Az egy amerikai videó? Mert az egy másik piaci variáns. (Ajándék kábeleket úgy húsz éve nem tesz egyik gyártó sem a járműveibe. Ha valami be van kábelezve, az inkább ritka kivétel.)
Barátom fűzött kerekes motorjának leütötték a felnijét, megrogyott kicsit.
Tudtok olyan javítót mondani, akivel konkrét tapasztalat van fűzött kerék egyengetésével. Konkrétan a ráf pereme rogyott meg, a küllőkhöz nemigen kell nyúlni.
Szerintem semmikor, ugyanis ennek leírják a történetét...soha nem volt használva, így találták.:
1981-es gyártás, egy WalzWerk-Motorcycles nevű cég vette meg évekkel ezelőtt, akik ilyen öreg BMW-k átépítésével foglalkoznak, ezekhez vesznek több százas nagyságrendben öreg donorokat. Nagyon helyesen ezt a motort nem használták fel átépítésre, hanem csak "pihentették". Minen folyadékot újat kapott. Szerintem a száraz tárolásnak köszönhetően nem nagyon öregedtek el a gumi alkatrészei, kivétel az 1981-es gumiabroncsait, na azt azért lecserélném én is.
Igen, ami mutatsz, az a gyári, módosított. (nak tűnik számomra) Én egy ligával lejjebb játszok, az R még a csatlakozókban is kevesebb, azon csak kettő van. (-:
Ebay-ről rendeltem Hanzitól, szállítással pont annyi volt, amennyi itthon lett volna a gyári.
Ez annyival ügyesebb, hogy minkét oldalt lezárja, így az a néhány csepp sem kerül elő széthúzáskor.
Gondoltam én is megkezdem a szezont. Mindig tisztán rakom el a gépet télre. Nem használom sosem március előtt. ( tudom puding vok) most viszont nem mostam le ,nem ápoltam le. A mai kör kB 160km volt, volt benne minden ,földút, aszfalt, gát. A gép jól viselkedett semmi probléma. Mikor haza értem ,gondoltam letakarítom. Körbe néztem és meglepve vettem észre hogy a hátsóhajtás külső siemering enged. 2,5 éve teljesen fel volt újítva. Akkor most ez a bosszú hogy koszosan raktam le, gondolom. Szóval 59x75x8 ha jól látom. Tud valaki beszerzési lehetőséget?
Igen, jól látod! Az az egy még valóban az eredeti.
Fém alatt ezt érted ami ezen a képen is van igaz? A másik két csőnél már ilyenre van cserélve az apa oldalon (talán még Veres Pisti csinálta), de úgy rémlik a harmadik cső átmérője kisebb, ahhoz mintha kisebb méretű kéne.. ?!
Ha jól látom a második képen, még az eredeti a gyorscsatlakozó is, amiről az apa oldalon, a fehér vékonyka csövecske szokott letörni. Esetleg ha tanácsolhatom, akkor azokt is cseréld le, vagy a már módosított gyárira, vagy teljesen fém utángyártottra.
Veres Pistinél van méterre gyári,(a wallisban is) mást rakni önsorsrontás, az utángyártottak 2 év múlva folyni fognak. Akkor már cseréld ki a tankban levőket is, az U alakkal együtt.
Nagyon kíváncsi lennék, ha egy ilyet elkezd használni az ember, mikorra jut el arra szintre, hogy 2 hónapig nem durran el semmi, nem kezd semmi csöpögni.
Ez valóban egy BMW motorkerékpárok fórum, de tudtommal itt senkinek nincs ilyen motorja, inkább a boxerek vannak többségben.
Van kimondottan K75, K100 fórum, ott talán tudnak segíteni! Vagy beírod a Google-be , hogy akku kereső, ott a motorodat kiválasztva kidobja neked a találatot.
Konkrétan a Te motorodnál nem tudom, de az én 2017-es 1200GS-emnél a quadlock töltőn nincs telefon, az lekapcsol, ha rajta a telefon akkor nem. A régi vezetékes tartó/töltő is lekapcsolt, ha nem volt rajta a telefon.
Én azt gondolom, ha másik 5V-os USB valamit használnál már az is lehetne megoldás, de nem tudok típust ajánlani. Nekem van 3 féle, meg az autóban is, azt tudom felajánlani, hogy eljössz (3. kerület), és kipróbáljuk, melyikkel mit csinál.
5. keresel egy kapcsolt pozitívot, ahonnan relézel, pl hátsó helyzetjelző lámpát igen, végső elkeseredésembe erre gondoltam én is.
2. relével kötöd rá a második szivargyújtót, azaz a relé vezérlőjelét veheted pl az eredeti szivargyújtóról is, az olyan kicsi terhelés, hogy le fogja kapcsolni leállítás után. Azt hogy a relé kellően kicsi terhelés ahhoz hogy levegye a feszejt . ez tudod vagy csak gondolod?
Mert ez a verzió nagyon jó lenne !!!!!!
Igen, készültem már a relével és olyan Posi Tap jellegű vezeték rácsatlakozással is.
A telefont menet közben nem akarom mindig tölteni, ezért van nálam kapcsoló.., olyankor a quadlock csak tartó.
2. A második szivargyújtót relézve az akkura kötöd, a relé vezérlése megy az eredeti szivargyújtóról.
5. tulajdonképpen nem különbözik a kettestől, csak nem a gyári szivargyújtóról veszed le a vezérlést. Ez így a második szivargyújtót mindenképp lekapcsolja, míg a 2.-es bekötésnél, ha a gyári szivargyújtóban van valami, akkor ezen is megmarad a delej.
Egy ilyen átalakító (főleg ha nem túl jó hatásfokú stb) simán lemeríti pár nap alatt a motorod akkuját !, nem kell, hogy még legyen rajta terhelés az USB kimeneten sem.
A bekötésed villamos szempontból jó, de ezek a bajorok, pont így akarták, ha van terhelés a szivargyújtón (egy bizonyos terhelésnél nagyobb), akkor rajta hagyja a feszültséget, nem kapcsol le.
Én ezt szeretem, pl le van merülve a ..., megállok a mocival, az nem kapcsol le, hanem tölt tovább. (A quadlock vezeték nélküli töltő nekem pont így van bekötve, mondjuk ha nincs rajta a telefon, akkor nekem lekapcsol.., de ennek ellenére nekem van kapcsoló is, mert nem akarom, hogy állandóan töltődjön a telefon.)
Több megoldás is van, ami neked jó lehet.
1. mechanikus kapcsoló, azaz egyszerűen lekapcsolod a párhuzamosan kötött szivargyújtót (itt gond lehet elhelyezni a kapcsolót, hogy esztétikus is legyen, meg vízálló, stb), én ezt választottam, ahogy írtam fent.
2. relével kötöd rá a második szivargyújtót, azaz a relé vezérlőjelét veheted pl az eredeti szivargyújtóról is, az olyan kicsi terhelés, hogy le fogja kapcsolni leállítás után. A második szivargyújtót ilyenkor biztosítékkal közvetlen az akkura kötöd.
3. quadlock-ék (és még lehet mások is, pl aliexpressen is láttam ilyet) árulnak olyan 12V-5V átalakítót, ami érzékeli a motor rezgését, ez kapcsolja be és ki, azaz a motor leállítása után ez is leáll, ez eleve 5V USB aljzat. Vannak ilyen 12V power distributorok is, de nem olcsóak ezek sem.
4. hexez rendszer, ez drága, de ha lesz kieg lámpád, én ajánlom. Ebből a hexből több is sorba köthető, karácsonyfa építőknek feltétlen kell :), viszont nagyon egyedi megjelenése lesz a motornak. (https://www.youtube.com/@ABIKETHING denali hivatalos forgalmazója, nézz meg pár videót)
5. keresel egy kapcsolt pozitívot, ahonnan relézel, mivel nincs kapcsolási rajzod, akkor indulj visszafele, pl hátsó helyzetjelző lámpát szétszeded és onnan veszed le a pozitív jelet, ennek a pozitívnak a kábele bemegy az ülés alá, ott is megtalálod szín alapján, vagy biztosíték táblában keresel egyet, ehhez is árulnak pl késes beszúrható biztosíték elosztót, nem kell kábelre rákötni.
Ha ilyen gondom lenne , hogy nem kapcsolja le a motor az áramot , én közvetlenül a gyújtáskapcsoló után kötnék rá . De ez csak tipp...Azt feltételezem , hogy ott van nagyobb áramot átvivő vezeték .
Bocs, ha ezen már túl vagy, de egy autóvillamossági szerelő, meg tudná mondani, hogyan lehet bekötni szabályosan, a Can-buszos rendszerbe egy új fogyasztót. Ha jól tudom, az aksira kell közvetlenül a terhelést kötni biztosítással, és egy relét vezérlő kábel mehet csak az aljzatra, ami a jelet adja. Az én Touratech aljzatom most így van bekötve, ha jól tudom. Vagy Hex ezCan, ami számtalan más lehetőséget is kínál, nekem az volt az 1250 Gs-ben.
Talán megengeditek, hogy barátom "OFF"motorját promótáljam, hátha valakinek megmozgatja a fantáziáját: Barátom váltana, egy 2012 évjáratú BMW R1200R DOHC-ról ülne át - egyébként szintén DOHC Rt vágyainak tárgya.
Második tulajdonos, 56e km, a szín pontos nevét nem tudom, de olajzöldnek mondanám (szerintem stílusos, nagyon illik a bringa karakteréhez), két gyári oldaldoboz + GIVI B47 topcase (szürke prizmákkal), jelenleg a gyári kipufogó van a motoron, ami mellé van egy Bódis sportdob is, ESA, markolatfűtés, gyári LED indexek, gyári szelepfedél-védők, öntvény-felnik. Tökéletes gép, igényes gazdától, aki mindent megad a motornak, amit kell és amitől egy masina remek állapotban lehet. Még nem hirdette meg, mert egy hétre elutazik (így van idő morfondírozni, ha kétségek gyötörnének ). 3M forintra tartja a motort. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, egyelőre engem keressen.
A cseréhez mindenképpen érdemes beszerezni egy tartalék csavart (36318359961 cikkszám), mert ez egy alu csavar, amiben egy hosszanti furat is van a levegőnek. Na beszereléskor ez eltört, miközben még lötyögött a szenzor. (nyilván a menetben ragadt menetrögzítő darabokat jobban ki kellett volna pucolni egy menetvágóval..)
Volt egy "használt" tartalék darab Veres Pistinél (ezúton is köszönet érte, ha olvasná), így sikerült összerakni.
Én is azt használom az 1200 Dohc Gsa-ba most, és jól bevált. Bár itt a váltó külön olajjal működik, így annak működésébe nem szól bele, de főleg az 1150 szériánál (lég-olajos) még jellemző olajfogyasztás mérséklésére, annak idején is ezt ajánlották. Szóval akkor valamit tudhat ez az olaj!
Múltkorában már írtam, hogy én is Motorexet raktam bele.
Az elején tényleg minden jobb volt, de most 2000km-el az olajban már nem annyira fényes a helyzet :)
Viszont 1-esben kikuplungolva még mindig jobban lehet forgatni a kereket, mint a Castrolnál. (Szóval nem tapad annyira össze tőle a kuplung, ami az üres megtalálásra és a csattanás okozója szerintem).
Szóval szerintem a Castrolnál jobb, de ez se tökéletes :)
Állítása szerint ez a megváltás. Gondolom, neked a boxer-olajat töltötték bele. Majd referálj légyszives 6-7 ezer kilóméter után is, hogy hogy muzsikál, főleg a forró nyári napokon.
Én már megvettem a Motult, idén újra azt lögybölöm bele. Nem tesz csodát ez sem, de jobb, mint a Castrol.
40e-es szervizen volt a motorom, Motorex olajat tettek bele és egyértelműn jobb lett a váltó tőle. Aki nem boldog a váltóval és olajcsere előtt van, érdemes tenni egy próbát. Írták itt ketten is korábban, hogy ugyen ezt tapasztalták, meg talán azt is, hogy idővel csökken a jóság, meglájuk, eddig örülök.
Ebben CR 2050 -es elem van, nem 2032-es, mint a legtöbb videóban, ennek nagyobb a kapacitása, a 2032 sztem 2-3 évet bírna, míg ez meg 6-t.
Elvileg holnap veszek bele elemet, összerakom és ez a szenzor megy vissza a motorba. Hála istennek nem kemény műgyantába van öntve, hanem sokkal inkább valami gumiszerü, kicsit megkezdve egész nagy darabok kivehetőek. Az elemet sajnos forrastanom kell, nekem nincs ilyen pont hegesztőm. :(
Tévedés. Bacus motorján öntött kerekek vannak, ott a szelep az egyik öntött küllőbe csatlakozik, nem pedig a felni részhez.
A Schrader 3141M szenzort a felnihez egy csavarral kell rögzíteni. Ez a csavar a Schradernél az M5081M nevet viseli, a BMW-nél a gyári cikkszáma pedig 36318359961
"Itt a fórumon https://moto.autodoc.hu/schrader/18314484 ezt ajánlotta még Quetzalcoatlus, de nem ezt választottam. :( Mondjuk a hozzá szükséges csavart már nem találtam meg, hogy mennyibe kerülne."
Anyával, szeleppel árulják, ott van az adatlapján. A szelep tartja a helyén. Milyen csavar kellett volna még?
Nálam van barátom K1600GT-je, ami el volt borítva helyben mindkét oldalára. Leszedtem a sérült elemeket, 8 db szürke műanyag. Akivel eddig fényeztettem, már nem dolgozik. Kellene egy igényes fényező. Tudtok ajánlani?
Ma volt idő és lehetőség az ali-ról rendelt guminyomás szenzorok berakására - sajnos kitoltam magammal, nem lett jó :(
A szenzort beszerelés előtt a gumis két műszerrel is kiolvastatta, a ráírt ID stimmelt, beszerelték (ez ugye a gumi le majd szerelés, majd fel). Próbáltam feltanítani, de nem ment. A gumis műszereit látták, volt hőmérséklet adat és nyomás adat is, mondom majd próbálkozom. Haza érve még adtam neki fél óra játszadozást, de ezek a szenzorok sztem nem kompatibilisek a motorral. Rákeres, de nem találja, már mindent kipróbáltam :( Megnéztem az Alis értékeléseket, aki utánam vásárolt, mind pórul járt, nem megy a motorral. :(
Ne rendeljetek Aliról, mert vmi nem kerek.
Tesztként a régi első szenzort, ami még működött, visszatanítottam, azonnal ment.
Szóval most nem vagyok boldog. :(
Itt a fórumon https://moto.autodoc.hu/schrader/18314484 ezt ajánlotta még Quetzalcoatlus, de nem ezt választottam. :( Mondjuk a hozzá szükséges csavart már nem találtam meg, hogy mennyibe kerülne.. (az Alis vásárlás 1/7-e volt ennek, gondoltam 6e forint bukás belefér, de már nem merek onnan rendelni.)
Bocsánat, ha kicsit csapongok, ezeket akkor tényleg így éltem meg, és néha számomra is érthetetlen, miért is válok meg, egy-egy jól bevált motortól. Valami tesztelőnek kéne elmennem, ott váltogathatnám szabadon a motorokat.
Egyébként a Dohc GSA-val most elégedett vagyok, egy személlyel kiváló, és a legutolsó Alpok túrán 2 személlyel sem volt hiányérzetem, pedig az Rt hajtással használom. Az 1300 Gs-t ki fogom próbálni, de kevés esélyt látok, hogy 10 milláért elvarázsoljon, majd valami kifogást biztosan találok rajta :-)
Köszönöm mindenkinek a türelmet, jó motorozást, használjátok ki a melegebb napokat!
"Azért az Alpok forgalmában, a sok vizes Gs között is kíváncsi lennék, hogy tartod e a véleményedet! Ott nekem a Dohc GSA is kicsit kevésnek tűnt, oda az 1250 Gs való. És ha nem lenne egy személlyel túl sok nekem, nem is adtam volna el. Egyébként ez a grand route des alpes úton volt, ahol a vizesek hordái, egy személlyel, cuccok nélkül, felvezető motorral verettek.."
Van rajtuk kormány, ki tudnak kerülni... Egyetértve Zöldivel, a 1150r nekem se volt soha kevés, vagy gyenge és ha valaki gyorsabb volt. Kikerült és ment a dolgára.
"Néha a végével felvettem a tempót, de sajnos ilyenkor a párom már verte a hátamat. Ja, és mi is 3 dobozzal voltunk felpakolva."
Miért kell felvenni a tempót? Ha meg már mindenképp veretni akarod, akkor minek a párod, meg a három doboz? Nem ok nélkül nyomták azok sem egyedül, cuccok nélkül...
Ismeretlenül, kívülről szemlélem amit írsz/csinálsz, de nem nagyon értem.
1250-et eladtad, mert sok. De tulajdonképpen páros motorozáshoz az alpokban meg jó.
DOHC az jó. Ez ok. Bár két személlyel+cuccal véleményes az alpokba.
Hú az 1300... de az 3 DOHC ára (meg szvsz még több, mint az 1250 és már azt is soknak érezted)
De mégsem, legyen egy szép 1150. De az meg kevés az alpokba.
Nem vagyunk egyformák, és ezzel nem a motoros tudásodra célzok! Azért az Alpok forgalmában, a sok vizes Gs között is kíváncsi lennék, hogy tartod e a véleményedet! Ott nekem a Dohc GSA is kicsit kevésnek tűnt, oda az 1250 Gs való. És ha nem lenne egy személlyel túl sok nekem, nem is adtam volna el. Egyébként ez a grand route des alpes úton volt, ahol a vizesek hordái, egy személlyel, cuccok nélkül, felvezető motorral verettek. Néha a végével felvettem a tempót, de sajnos ilyenkor a párom már verte a hátamat. Ja, és mi is 3 dobozzal voltunk felpakolva.
Jó motorozást mindenkinek, sajnos alkalmas rá az idő!
Te, két hatalmas fém oldaldobozzal, az egyiken táskával, hátul nyakig tömött 58 as fém dobozzal mentünk a balkánon (is) ketten szolid 180 kilók vagyunk ruhástól. És volt emelkedő, meg hegy, meg minden, de sosem volt kevés semmire a kraft.
Köszönöm, ez észszerűen hangzik! Viszont akkor gyúrnom kell, egy kevés km-es német példányra. Ja, és ha a párom néha még motorra akar ülni, akkor ez is nehéz lesz neki, kettőnknek meg kicsit kevés a teljesítménye, úgyhogy nem helyettesíti a Dohc Gsa-t. Van min rágódni!
Hát, nem tudom, benne vagyok pár nemzetközi 1150gs csoportban, meg a németben is, elég komoly
a rajongótábor. Ha befektetést akarsz a motorozás élvezete mellett, vegyél belőle régi abs-es ADV-t, igaz, mocskos drágák és kicsit ritkábbak, mint a fehér Zorro,
Jó, csak az 1100 ABS-e (és az 1150 korai ABS-e) és a szervó között van egy alapvető különbség, hogy a szervónál még a GS esetében is romlik a fékhatás, ha nem jó az ABS. Pedig a GS annyiban kivételes, hogy ott legalább van megkerülője, mert ki lehet kapcsolni. Az összes többi szervósnál gyakorlatilag megszűnik az üzemi fék, ha letérdel a cucc. Elő tudsz adni egy izzadós megállást, és annyi. A régi (és az újabb) ABS-eknél pedig akkor is ugyanolyan féked van, ha nem működik, mint amikor működik.
Ez az ABS dolog túl van értékelve :) Az 1100-asomon , hol elindul az ABS , hol nem . Teljesen rabszodikus , és fogalmam nincs mitől van így . De én már elengedtem ! Leginkább leszarom hogy épp megy , vagy pont , nem . Fékerőbe nem szól bel , motorozni meg tudok nélküle is...
Egyébként ez egy valóban jó fékrendszer, én is szeretem. Csak együtt kel vele élni, hogy a motor árának a negyede, ha baj van vele. És az 1150-nél erre már hatalmas esély van.
Hát ezen az áron nem vállalsz nagy kockázatot, rontani nem fog a helyzeten :-) Én is kíváncsi lennék rá, hogy mit ér, csak most nincsen motor hozzá. A Dohc-n nincsen ilyen probléma :-)
Hát, megelőző javításról ezeknél még nem hallottam, pedig tengermélyen belemásztam már, hogy mit hogy lehet kitalálni. Mivel többféle hibájuk is szokott lenni, most eleve mit előzöl meg? Ha az összeset, akkor már megveszed a gyári újat. Az 2000 euró, olcsóbb, mint mindent kicserélni.
Éppen ezért is nézegetem, mert 20 éves, és van benne anyag, valamint nemsokára veterán lesz (10 év) Talán ezt nem adnám el, és akkor már csak nőni fog lassan az értéke. Mikor az a nagyon szép 1150 GSA-m volt, akkor egy Fro-i campingben, egy német nagyon dicsérte, és nosztalgiázott róla. Náluk már akkor ritkaság volt.
Mondjuk azt nem tudom, hogy már tönkrement e, vagy megelőző javítás volt, mert egy orvosé volt, aki elég sokat költött rá. Persze ez lehet, hogy legenda.
Pont ma néztem a Temu oldalán, gondolkodom a rendelésen. De nem vagyok meggyőződve róla, hogy teljesen megszüntetné a gumi zajt, mivel csak 30-40 %-ban takarja el a nyílást. Ha valaki rakott már fel ilyet, ossza már meg a tapasztalatait!
Néztem tegnap egy KTM 1290-nél, ott szinte az egész részt a villa körül beműanyagozták gyárilag, ugyanúgy az 1300 GS-nél is.
Csakhogy a szervo ABS-re ez bármilyen korban igaz volt, és egyre igazabb. Ugyanakkor azt javítani már bőven 1000 euro fölött van, és használtan, ki tudja meddig jó állapotban is legalább 200 ezret kérnek érte. Szóval az nem olyan alkatrész egy ennyi idős motorban, mint a többi, amit biztosan meg lehet tartósan javítani. Az a jó, ha még sohasem ment tönkre, az jó eséllyel bírni fogja. Ez már tönkrement.
Köszi! Hát ez nem rossz cucc, persze a próba döntene, hogy mit ér. Még a végén nézegetni kezdem újra az 1250-et is????? Ráültem a Wallisban, az 1250 GSA-ra is controllnak, és valahogy nem tűnt annyira kényelmetlennek, mint azelőtt. Hogy mit ér pár burkolat, azt az 1200 Rt Lc mutatta meg, amit Hamvasat jóvoltából kipróbálhattam, annak a zörgős blokkja ott egyáltalán nem hallatszott fel.
Valami ilyesmi van az 1300 gs-en, csak az a villán van, és lejjebb, úgyhogy azon szerintem már nincsen az a zaj, de ott is a próba döntene csak.
Mostanában megint a mobile.de-t nézegetem, mert ott lényegesen nagyobb a választék, és a behozatallal együtt is megéri, szerintem. Találtam olyan Dohc GSA-t, hogy megszólal, persze az 1250 GSA-t is jobb áron adják. Valamint 1300 Gs-t is árulnak, alapárast.
Hát ez sajna előfordul minden márkánál. Baràtom is bepánikolt, hogy visszamondja az új GS-t, amit rendelt. Mondtam neki, hogy ahogy akarja, de én nem tojnék be, mert a BMW korrekt a visszahívások terén.
Öcsém vadi újonnan vett egy CB1000R-t, blokkhibás volt null kilóméteresen. Olyan hangok jöttek belőle, mintha kalapáccsal ütnék. Nem voltak hajlandóak megjavítani, csak addig tákolták, míg teljesen tónkre nem ment. Akkor meg csak erősen csökkentett áron voltak hajlandóan visszatéríteni az árát. Kb. Félárnál kicsivel többért.
Szóval minden terméknél van ilyen, ez tény, viszont az nem mindegy, hogy a gyártó mennyire áll helyt a javításokban.
Hát, az első szériás vizesekkel is volt probléma, talán vezérmű tengely?
Tegnap voltam a Wallisban, megnézni még egyszer az 1300 gs-t. Ott volt az őszi tesztmotorjuk, egy triple black, mondom már bőven 15 C fok felett van, el lehet vinni egy körre? Persze, majd áprilisban, ha már jó idő lesz, meg nincsen rá Casco, stb stb. Mintha nem is motorkereskedés lenne! Aztán kérdem, a most megrendelt motort mikor lehet átvenni, gondolkodik, számol, augusztus végén! Készleten van motorjuk? Nincsen, mind el van adva.
Azért jó gép ez az új 1300 gs. A nagy kifogásomat, az 1250 gs-en, az első futómű felől feljövő zajt, szerintem megoldották, mert sokkal zártabb az új első villa miatt az a tér, és még tettek egy műanyag takarót is a villához, és más lett a sárvédő is. Nagyon masszív az új megoldás, direkt ráültem egy 1250 GSA-ra, és az után olyan filigránnak tűnt az első villa megoldása a réginek.
Szóval várok, ja és gyűjtögetek, mert 10 milla az ára a felszereltnek! Az testvérek között is 3 db Dohc ára, és annyival jobb is ???????
Persze voltak érdeklődök, nézegetők, volt aki alacsonyabb termetű volt és azért ehhez is kell egy magasság, vagy alacsonyított ülés, hogy biztonságosan leérjen a lábad nem csak sík úton, mert a súlya azért bizony megvan. Voltak olyanok akik még gondolkoznak, nézelődnek, na meg persze volt több kereskedő, vállalkozó akik nem voltak szégyenlősek, sőt már megalázó összegeket mondtak alkuként, annyiért amennyit akartak adni inkább nem adtam oda. Ahogy látom a többi RT is fent van, szinte ugyanazok a gépek vannak fennt hónapok óta, szinte semmi mozgás. Mindenki csak GS-t, meg GSA-t keres. RT-re kevés az igény. Talán most majd a jó idő beáltával történik valami.
Szia :-) Bocsi ritkán vagyok itt most olvasom. Többen ismernek innen, tudják mennyire vigyázok a motorjaimra, talán már túlzottan is :-). Még meg van a gépem, most kezd ébredezni a motoros csapat. Ha érdekes lehet még egy gyönyörű, nagyon jó állapotú és megfelelően karbantartott 1200 RT LC akkor itt az enyém, gyere nézd meg és nem fogsz csalódni. Bp XVII ker. 30/8844624
Azért arra kíváncsi vagyok, hogy a több adat kijelzése a motor típusától (dohc-lc), vagy a V és VI közötti különbségtől függ, ezt nem tudod megnézni egy dohc-n?
DOHC-m nincs, de tapasztalatom szerint a motortól függ a kijelzett információk mennyisége. Pl. a 2018-as TFT-s 1200-on már mutatta a Navi VI a dőlésszöget, míg az én '17-esem ezt még nem tudja.
Köszönöm, ez nem igazán megnyugtató! :-) Azért egyesek a 2021-esről azt állítják, hogy az nem elromlós verzió, de ez simán lehet az eladó dumája. Azért arra kíváncsi vagyok, hogy a több adat kijelzése a motor típusától (dohc-lc), vagy a V és VI közötti különbségtől függ, ezt nem tudod megnézni egy dohc-n?
Szerintetek a Bmw Navigator VI 2019-ben vett példánya már a frissített verzió lehet, azaz a nem elromlós képernyő?
Szvsz nincs frissített verzió (ez simán csak egy bullshit), tehát mindegyik magában hordozza az elromlás esélyét. 6 éve használok ilyet, saját tapasztaltból mondom.
Inkább azt mondanám, van aki szerencsés és az övé jól működik, van amelyik viszont bedöglik. Pusztán csak szerencse kérdése.
Szerintetek a Bmw Navigator VI 2019-ben vett példánya már a frissített verzió lehet, azaz a nem elromlós képernyő? Gondolom a garanciája már lejárt. Valamint a Dohc Gsa-n az V ös verzió kevesebb motor adatot mutat, mint az Lc szérián üzemeltetve. A VI szérián ugyanazok az adatok jelennek meg a motorról, mint az V esetében? Azaz használ valaki Dohc-n navi VI-ot?
Annyi jutott eszembe az Lc Adv motorral kapcsolatban, hogy több próba után, inkább a sima verzió mellett döntöttem, mert az Adv tank alakját jelentősen elbaltázták, szerintem. Ha ráülsz, egyszerűen akkorát kell terpesszen a lábad, hogy én egyszerűen nem találtam rajta a helyem. A sima verzió egyből kényelmes volt, és az is elég nagy batár, szerintem.
Egyébként a Dohc Gsa-n nem kell akkora terpeszben ülni, mert ott nem egyből szélesedik a tank, hanem, csak a térded előtt, ott meg jó szélterelő.
Én annyit fűznék hozzá az "ezt el tudom engedni" dolgokkal, hogy nekem nem volt fontos a kulcs nélküli indítás, a gyorsváltó, mert enélkül tudok élni. De mióta van, tudom, hogy ennek benne kell lenni, ha nincs, már fordítom is el a fejem.
zöld_I: köszönöm. Én úgy vagyok ezzel, hogy a motorozás, mint minden hobbi, csak viszi a pénzt. Ezt belekalkulálom. Ismerem a BMW alkatrészárait, ez van, nem tudok rajta változtatni. Annyit tudok tenni, hogy ismert és megbízható szerelőkhöz viszem majd (pl. Dunaújváros, Dunakeszi, stb). Mint írtam, mentem már DOHC GS-sel (nem egy csak egy kört), engem megvett annó kilóra, a vizessel még nem volt alkalmam, valóban ki kell próbálnom, hogy nekem ad-e annyi pluszt.
R100: köszönöm, hogy leírtad a saját benyomásaid.
Horpa1: japánról ülök át, 1200 Super Tenere. Nem volt vele bajom, tök megbízható, de olyan steril volt. Olyan semmilyen. Nekem régóta be van csípődve a BMW, nem várok tovább, idén már tényleg szeretnék egyet birtokolni. 2010-ben vett meg végleg, amikor egyszer nálam volt egy sima GS 3 napig...... :)
Még gyerekkoromban a '80-as években az utcánkban állt egy régi BMW R61-es, azt bámultuk mindig. Aztán egyetemen az egyik oktatom járt 1150GS-sel még az ezredfordulón, majd jöttek a Long Way-sorozatok, stb. Egyszer majdnem vettem egy 1150GSA-t, nagyon szép fekete volt, szinte gyári állapotú, de sajnos nem fértem el rajta, a tank úgy szélesedik, hogy a hosszú lábaimat belevertem, nem tudtam rendesen rászorítani a tankra, a lábtartó is közel volt az üléshez, szinte guggoltam a motoron, nekem sajnos nem volt kényelmes. Szóval, be van akadva a GSA nálam (is).
Az AT-t aláírom, nagyon tetszett egy időben, de horror sztorikat osztottak meg AT-s ismerősök a szervizelés kapcsán.
Még egyszer, köszi mindenkinek, megnézem őket, meglátjuk melyik "beszél jobban hozzám". :)
Tudok extrém példákat mindenre, az Africa szelepállítása az egyik ilyen, nem túloztak. :) A Deauvillen is rémálom,
sok más motoron meg nem. De amúgy akárhogy facsargatom az excelt, én a sárgára 602 ezret költöttem 81 ezer- 115 ezer kilométer közt,
és ebben 60 ezer forint munkadíj van, meg két szett gumi (130 ezer a két szett), a többit én csináltam, magyarul az csak anyag.
Lambda szonda, váltócsapágyak, kuplung, teleszkópszimering, abs jeladó, szüghajtás csapágyak, hall szenzor....Oké, ezek vsz a következő 10év/100e km alatt nem jönnek elő, de lehet :D
Előfordulnak nálam ilyen idős japók, amiket rendbe kell rakni nulláról, de közel nem ilyen számok jönnek ki.
ezeket drága fent tartani Ne már! Volt Japó motorod, egy 91-es XT600 oldalidom 50e és mikor nekem az volt (25 éve🥲) esélytelen volt beszerezni, de volt CRF 1000 Dtc-m, Africa Twin, ha valakinek így jobban ismerős, szelepállításra a szakszerviz 6 óra munkát mondott, úgy meg kell bontani hozzá és persze össze is rakni.
Mi drága a BMW-ben? Persze a márkaszerviz nem olcsó! Minden 10.000e km szerviz, azon kívül kb. gumi meg benzin kell és csak megy és megy, elvisz bárhová és haza is hoz🙂
Kardán: mennyit fut mire hozzá kell nyúlni (ha Nulla km-től számolom) mennyi lánc szett megy a kukába 100e km alatt, minimum 4 és a spray amit ráfújsz, ok olajcsere van a kardánban.
ESA: most kezdenek el tönkre menni a 2010-es gyári szerelt ESA rendszerek, mennyi km is van bennük, 100+ és előtte nulla foglalkozást igényelt! Egybk azt sem márkaszervizben kell javítani, mert ők is szakihoz küldik
Mire kell költeni? Bontóban minden van hozzá ha eldobod, gombokból újjá építhető.
Fék: iszonyatosan JÓ a féke a DOHC-nak, de a vizesnek egy nüansznyit jobb, újabb, fejlettebb .
Van egy másik 3 betűs az istállómban, szerelem, de a féke egy DOHC-hez képes kb a nagy büdös Nullával vetekszik!!!
Anno az 1150 GS Adv-ot azért adtam el, mert a Full-Gas-ban kipróbáltam egy 119.000 km-es DOHC-t, aminek rommá voltak kopva az első tárcsái, teljes megsemmisülés, KO, kuka, de próbakörön olyat lassult, hogy ahogy visszaértem azt mondtam, alku nélkül fizetem a vételárat, Ha kicserélik a kopott tárcsákat nem tették, persze így is el tudták adni 2 hónap múlva megvettem az 1. DOHC-m🥰 amit további 5 követett. (Kicsit motor beteg vagyok, ez van🤗)
Nem tudom miről ülsz át, de a DOHC hű társad és fegyverhordozód lesz míg benzint lehet kapni.👍💪
2011-es DOHC-val járok már hosszú évek óta, 110 ezernél jár a számláló. Eddig minden gömbölyű, de lehet, hogy most jönnek a megjósolt csúnya szerviz költségek, bár ennek még nincs jele. Eladni nem akarom, de biztos nem lenne könnyű: öreg, sok a km, ezt a kombinációt nem értékeli a piac. Egy spanyol motoros túrán egy hétig hajtottam egy LC-t, végig szerpentineken, úgy érzem megtapasztaltam a különbségeket. Az újabb erősebb, jobban megy, ezen nincs mit vitatni, viszont kívánja is a magasabb fordulatszámokat. A váltó, kuplung az öregen is jó, nincs mit az új javára írni, a féknél ugyanez. Rugózás, stabilitás ugyanaz. A menetprogramok nem érdekelnek. Egyrészt otthonos érzés volt az újon menni a nagyon hasonló karakter miatt, másrészt a léghűtésesnek jobban tetszik a hangja, az új számomra túlságosan ki van simítva, hiányoztak az öreg finom rezgései, dohogása.
Kb az összes gs-sel mentem 1100-tól 1250ig. Az összes érezhetően könnyedebb, jobb a fékje, és robbanékonyabb, minden egyes szériát követően. Talán akkora ugrás egyiknél sincs, főleg teljesítményben,mint a dohc és az LC között. Azt, hogy Neked melyik lenne a jobb, csak úgy tudod kipróbálni, ha mész vele. Ezeket drága fenntartani egy japánhoz képest. Amíg csak kis szervizek vannak (folyadekcserék, fékek) addig minden Tibi csoki&napszemüveg&autósüldözés. Ha kuplungozni kell, szöghajtást cserélni, folyós ESA-t megjavítani, meg még sorolhatnnám, akkor csak a gyász jön, meg a szenvedés. De ez van, igazából semmi más nem ad hasonlót sem. Sztem nézz egy motorbérlőt, próbáld ki mindkettőt.
Köszönöm az értékes hozzászólásokat, megpróbálok válaszolni mindenkinek:
tux: nem baj, mivel nekem egyik sincs (még), minden benyomás érdekel. :)
Stenmark1: igen, az elmúlt 20 évben már rájöttem, a motorválasztás inkább érzelmi, mint racionális döntés. :) Igazából mindkettő tetszik, más-más okból. A DOHC az "egyszerűsége", kiforottsága miatt, a vizes az "újabbszerűsége", modernitása miatt. De mindkettőről le is tudom magam beszélni. :)))
A tempomat, gyorsváltó nem feltétel, ezeket el tudom engedni. A levegő/olajossal mentem már, az nagyon tetszett, a vizesen még csak ültem, menni nem mentem vele. Nekem a réginek is elég lenne az ereje, a gyerekek születése előtt párommal sokat motoroztunk kettesben, de azóta egyedül gurulok. Méretben nekem a vizes kicsit olyan csatahajó, a régebbi karcsúbbnak tűnik (ha lehet ilyet mondani egy Adv-re), súlyban viszont ugyanott vannak.
Valószínűleg árban még esni fognak a vizesek, a levegő/olajosoknál olyan óriási áresésekre még nem számítok egyelőre.
Horpa1: teljesen érthető az álláspontod, ez nálam is tényező, fiatalabb én sem nem leszek, 46 vagyok, mentem már sokat sok motorral az elmúlt 20 évben, de amióta gyerekeim vannak, még inkább igyekszem a maximális biztonságra törekedni. A fék valóban annyival jobb a vizesen, hogy ez választási szempont lehet? Mondom, nem mentem még vizessel, csak DOHC-cal, ott nem volt gondom a fékhatással.
Horváth 69 István: Na, ez az. Ahogy azt írtam is az előző hozzászólásomban, én inkább attól tartok, hogy itthon egyre nehezebb lesz eladni egy 14-16 éves, 100 e km feletti motort, ha az élet úgy hozza és meg kell tőle válni. Nézem a hahu-t, vannak GS-ek, amit nagyon-nagyon régóta hirdetnek, bár ott lehet, más gondok is vannak.
Lbx: most a DOHC felé hajlok kicsit jobban, pont azért is, amit írtál: felső polcról tudok választani a levegő/olajosoknál, a vizesnél, meg éppenhogy az elejéről.... A keret nem fog nőni, vannak más futó projektek is, ennyi fér bele belátható időn belül. :)
A legelső, amit figyelembe vennék, hogy melyik tetszik - ugyanis a motorozás mifelénk itt a világ kellemesebbik részén az élményről szól, az álmokról, vágyakról - nyilván nem futárkodásra kellene egy GS.
Ha ezen túl lehet lépni, jön az ésszerűség; az álmoskönyv szerint ha annyi pénz csörög az ember zsebében, ami vagy az egyik kifutó széria végén sorakozó, vagy egy újabb modell induló példányaira elegendő, akkor az előbbi választás mutat a későbbi kevesebb probléma irányába.
De ha most van motorod, lehet, hogy érdemes kicsit kivárni, hiszen éppen kel fel a nap egy újabb modellnek, és talán a szezon végére kiforrja magát a piac, eldől, milyen az új masina, és ha jó, az 1300ra váltó gazdik gépei talán kedvezőbb áron kerülnek a piacra, ami azzal együtt, hogy addig is kerülhet valamennyi aprópenz a malacperselybe, jobb helyzetbe hozhat.
Műszakilag szerintem a vizesek , finomabb járású , erősebb blokkok az elektromos fojtószelepek végett . A léghűtősöket , talán , könnyebb otthon szerelni . Ha az eladhatóság a lényeg , szerintem , mindegyikkel pofára lehet esni :( Ez a része , ember függő !
nekem volt néhány DOHC-m, most vizes van, abból sem az első, nem meggyőzni akarlak én a következő miatt engedtem el a DOHC-t:
Mivel sajnos fiatalabb nem leszek, reflexeim sem élesednek tovább és haza szeretnék érni, ezért egy modernebb technikára ruháztam be, jobb fék, jobb lámpa, több-fejlettebb biztonságtechnikai elem. Mielőtt azt mondaná valaki, hogy az LC drágább fenntartásügyileg . mennyit is adtak el belőle 13-18 között, nagy számok törvénye alapján persze össze is törtek sokat, így alkatrészt jobban, többet, könnyebben találsz hozzá mint a lég-olajos gépekhez. Ha szeretnél kiegészítőt vásárolni, LC-hez gúlában állnak a lehetőségek a legkülönbözőbb forgalmazóktól.
A világ felgyorsult, ha 140-el mész pályán már letolnak, LC jobban bírja a magasabb tempót, robbanékonyabb, gyorsváltó fel-le, vannak helyzetek mikor ezzel tudod megoldani a problémát és most nem gyorshajtásra biztatok senkit, de nem baj ha ott a tartalék a kezed alatt.
Vizes is kivisz a világból meg az LC is, nem tudsz rosszul választani, azt még megemlíteném, hogy ÉN még olyan jól nem éreztem magam más motoron mint a DOHC Adv-on, bevallom nagyon nehéz volt elengednem, de fenti okok miatt megtettem.
Hát itt ész érvek nincsenek, de nekem volt, van mindkettő széria leírom, hogy most miért van Dohc Gsa-m.
Írtad a kiforrottságot, a Dohc ennek a szériának a csúcsa, és ez a tartósságra is igaz. Egyelőre sem az Abs, sem az elektronika nem problémás benne, és sokan értenek hozzá, jól képzett maszek szerelők is. Nincs benne sok elektronikai fejlesztés, de jó Abs, és állítható futómű már ezekbe is benne van. Szerintem a teljesítmény sem rossz, 2 személlyel is vállalható.
Vizes első szériái rendkívül hangos működésűek, és mostanában érnek be tömegével, a 100 e km környékére, sokat még nem bizonyítottak. Valamint ebből a szériából jóval többet adtak el, mint a Dohc-ből, legalább is Mo-on. Ez előbb utóbb a tovább értékesítésnél áresést fog okozni. Persze a Dohc árak is fognak még esni, de közel sem olyan mértékben, mert nagyon keresettek. Ha tempomatot, gyorsváltót akarsz, akkor vizes, de ott szerintem az 1250 a jó vétel, ott már van Abs Pro is, az az igazi biztonsági fejlesztés.
Eddig read only- üzemmódban voltam itt, de picit túltoltam az agyalást, ezért írok:
Vennék egy GSA-t, az anyagi keret behatárolt, így csak használt jöhet szóba. 2010 utáni DOHC vagy korai (2014-2016) vizes? A közös nevező, hogy mindkettőben 100 e km van. Tudom, nem km-t veszünk, hanem állapotot és így is nézem őket, de mindkettő mellett és ellene is tudnék érveket hozni, így elakadtam....
A DOHC mellett szól, hogy ezek a levegő/olajos blokkok talán legkiforrottabb példányai, utolsó évjáratok, a kínálat tetejéből tudok választani (marad még másra -szerviz, ruha, túra, stb. - zseton), viszont már ezek is 12-14 éves motorok, ha pár év múlva el akarom/kell adni, akkor azért elég nehéz lesz szerintem, tekintettel arra, hogy már most sem kapkodnak a 15-17 éves, 100 ezer felett futott GS-ekért....
A vizes mellett szól, hogy újabb technika, fiatalabb motorok, talán könnyebb később eladni, viszont nyilván drágább a szervizelése és az első évjáratokról hallottam már hideget-meleget. Nem beszélve arról, hogy itt a kínálat elejéről kapok csak a pénzemért gépet.
Szóval nem azt várom, hogy helyettem döntsetek, de gondoltam, megkérdezem, ti hogyan látjátok ezt a kérdést, mivel sokan motoroztok DOHC-val és/vagy vizessel is. Idősebbel, újabbal egyaránt.
Az index (hátsó) tényleg béna, és nem is látszik fékezésnél. A hátsó lámpa helyére került a szenzor, és ha nincsen radar, akkor az a doboz sem, lásd az alap verzió képét. Arra gondoltam visszateszem a régi lámpát és indexeket a helyükre, az első szenzor dobozára meg egy bmw matricát, úgy talán tompítható a kinézete. Nem is tudom miért nem alulra került a szenzor, az első lámpa így olyan béna, úgy valamivel jobban nézne ki.
Azért a Dohc csak fele ára az 1300 Gs-nek, na az a megnyugtató, és mint motor, szerintem nem sokkal rosszabb.
Már megint elővett az 1150 széria szele is, egy fekete 2002 utánira izgulok még, azt már nem adnám el talán!
Akkor ez full extrás, és megértem amit írsz, így van jól. Gratulálok, majd kíváncsi vagyok a véleményedre a használat során. Egy kicsit tényleg pitinek tűnik, hogy variálok, mikor 7,5 m Ft-ot ki akarok adni, akkor 9 m Ft tényleg nem sokkal több, és nyugi van egy esetleges eladásnál.
Inkább azért variálok, mert életemben 2 db új motorom volt, a kb 50 használt mellett, egy 350 Cz Jawa, és egy Yamaha Xt 660 R. Már megérdemelnék egy Bmw-t is, de ez tényleg luxustermék, és kb egy évesen eddig mindig jól felextrázottat kaptam jó áron, engem nem zavart, hogy nem új.
A teszt viszont nekem szempont, van pár dolog, amiben tényleg jobb kell legyen az 1250-nél, és azt csak én tudom eldönteni a próba során, ahogy zöld_I is írta.
Jobb lett a váltó és a gyorsváltó is. Valóban csendesebb a blokkja, de nem sokkal. A elsőkerék felől nem emlékszem zajokra, de ez gumi függő, a mostani LC-m-en sem jönnek onnan zajok.
Valóban jobb lett, de számomra az a kérdés, hogy lett-e annyival jobb (saját szempontjaim szerint), mint amennyit rá kellenne fizetnem a mostani motoromra? Kb. 8-9e Eurot. A saját válaszom erre a kérdésre egyértelmű nem. Mentem vele vagy másfél órát, visszavittem, megköszöntem és kb. elfelejtettem a témát is. Nekem már az 1250-e is túlzás volt. A súlycsökkentés pl. parasztvakítás, pontosan annyit fogyott, mint amennyit az 1250 hízott a Shiftcam miatt. A nagyobb teljesítmény nem izgat, az 1200 LC-nek is elég a teljesítménye. A külseje nem tetszik. A TFT tetszik, de pont olyan van az 1200-esemen is. A béna index már az 1250-esen sem tetszett, szerintem balesetveszélyes. A dobozok is bénábbak, még kissebbek lettek. Szerintem a szélvédelme is jobb az előzőeknek.
Szóval nem izgultam rá. De ha majd pár év múlva lecserélem a mostanit, akkor egy 1300-asra cserélem. Maci hiteles figura, de a "sokkal jobb lett"-eket nyugodtam lehet osztani hárommal. És igaz, hogy álmokat veszünk, bármit írok, vagy ír bárki, próbáld ki és a saját benyomásaid alapján döntsél. Még jobb lenne, ha ki tudnád bérelni egy hétvégére.
Mondjuk a Schubertem ebben nem rossz, külön kiemelték a széles látómezejét, és én is hátranézek, ennek ellenére. Hát az Lc tükör tényleg nem valami jó, az F 650 Gs Twinen is olyan volt, ott Dl 650 utángyártottat használtam, az tényleg jó. A Dohc-n viszont jó a régi hagyományos kerek, azt szeretem.
A holttérfigyelő "véelmében"; elvan nélküle az ember, de, egyrészt a bukó látómezeje eleve korlátozott, én pl majd minden egyenestől eltérő manőver esetén hátra is nézek, nem csupán a tükörbe - a V-Strom ebben jobban teljesített, többet láttam a tükrében.
A másik, ahogy öregszem, tapasztalom, hogy kezd beszűkülni a periférikus látómezőm. Még nem tartom problémásnak, de már észre vettem.
Köszi, természetesen mindenki válaszára várok, nemcsak Bacuséra!
Ezek közül az elektromos futómű, amit csomagba kell (lehet) venni, és nagyobb tétel, a többi vagy rajta van alapból, vagy külön is lehet rendelni, pl gyorsváltó, de ennek még utána kell néznem. A holttérfigyelő, és adaptív tempomatot pont nem szeretném megrendelni, nem mintha feleslegesnek érezném, de eddig is megvoltam nélküle. A sima tempomat viszont fő szempont, hogy legyen, az alapárban benne van, vagyis nem is sima, mert az utolérésnél ez is figyelmeztet, és kicsit befékez, tehát ez is a biztonság irányába visz, így is. RDC az alapárban van, és a HSC is.
Pont a vario doboz, amit nem vennék hozzá, mert az Sw-Motech oldaltartó szimmetrikus doboztartót készít hozzá (ez pl pozitívumok között lemaradt, hogy végre a kiput nem húzták fel magasra, és így itt nem kell fabrikálnom), és így tudom használni a 40 literes egyforma dobozaimat oldalra.
Mint írtam pont lemaradtam a november eleji tesztről, ami sok kérdésre választ adott volna, de hát azóta tél van, és sajnos időm sincsen sok a hobbira, szerencsére.
Azért érdekelne mások véleménye is, mert, mint Bacus írta, hát eladó is lehet a gépezet (már ismer), és akkor már fontos, hogy milyen extrák vannak benne. Persze itt könnyű lenne a full extrást választani, de abba meg nekem van egy-két olyan extra, amiért nem szívesen adnék pénzt.
Én túl vagyok az eladáson és 1300 gs megrendelésen is. Jelen állapot szerint február utolsó hetében legyártják a motorom, március első felében át lehet venni. Extra: úgy veszem át, hogy ott leszek a kicsomagoláson :) . Ez azért - legalábbis nekem - egy plusz élmény.
Amit talán meg is írtam, hogy a listaár az listaár... így könnyebb volt a lelkemnek, hogy töbszázezer forintot sikerült alkudni. Persze nem egy boltot kérdeztem meg. És majdnem minden extrát megrendeltem hozzá (mart cuccokat és díszítő elemeket nem!!! csak technikaira gondolok az extra alatt).
Mindenki "álmokat vesz" és meggyőzi magát arról, neki miért éppen az kell. Nekem nem a hang, meg a macsóság, hanem a biztonság volt az elsődleges.
Kiegészítés: a vario doboz rendszer a nyári túrákra kettesben (2 hétre) kicsi, így alu dobozokat veszek hozzá.
Van valakinek tapasztalata Shad Terra dobozokkal kapcsolatban? 6 cm-mel szélesebb, mint a Touratech, vagy GIVI vagy SW Motech, így két doboz már 12 cm. Ez egy kicsit visszatart..
soha nem venném meg, talán még nagyon nyomott áron sem: gyári műanyag (varió) dobozrendszer, felső bukó cső, adaptiv tempomat, amennyiben az adaptiv része nem kikapcsolható
"...Na az érdekelne, hogy Te mi nélkül nem vennéd meg, ..."
Ugyan nekem lett címezve, de veszem a bátorságot: pl. középállvány nélkül :-)
A pár dolog számomra, amit nem engednék el - tudom, egyik-másik alapáras az 1300-nál: elektromos futómű, fűtések, kulcsnélküli indítás, gyorsváltó (nekem nincs bajom vele), guminyomás ellenőrzés, markolatvédő (vagy nevezzük inkább szélterelőnek), riasztó, HSC (nem is az elindulás miatt, inkább pl. a pirosnál várakozva nem kell a féket gyömöszölni), adaptív tempomat, a holttérfigyelő.
Volt egy téglalap kontúrral bíró doboz, amiből faragtak egy minden sarkánál lecsapott koffert; ha nem veszed meg a cég hozzá fabrikált - és eddigi tapasztalatok alapján a doboz méretéhez képes lényegesen kisebb térfogatot nyújtó - belső táskát, lehet bírkózni a cuccok csomagolásával...