Keresés

Részletes keresés

Mamut Creative Commons License 2000.06.21 0 0 110
leto-,

Latod fijjam, nem is artana, ha az ember megtanulna kimaszni ezeket a reszeket ( illetve, ha lefele volt, akkor ereszkedni ).
Ugyanis ha menet kozben elfogy a kotel, akkor standhely a falon, atszereles es lehet tovabb maszni/ereszkedni. A maszast azert illik legalabb parban csinalni. :oD
Persze ehhez azert kell nehany cucc, amit beraksz a falba menetkozben... lehet, hogy meg egy kotellel jobban jartal volna ? :oD

Volt mar valaki kozuletek a Kecske hegyi falon ? Pontosan hol van ? Mik a tapasztalatok ?
Lehet, hogy ma felmegyek es akkor nem Franciabanya lesz, hanem Kecskehegy.

Előzmény: leto- (109)
leto- Creative Commons License 2000.06.19 0 0 109
Butch Cassidy:
Igen, en Triglav. Inkabb nem is mondok Szloveniarol olyanokat, hogy ameddig a szem ellat 5-600 meter magas sziklafalak, 2 orat autoztam olyan uton, ami mellett vegig-vegig gyonyoru fal volt, stbstb :)
Lattam lyukat egy falon, de kb 70 meterrel kevesebb kotel volt nalam a kelletenel :((
Eredetileg raftingra mentunk volna, de nekem a 3 nap alatt nem sikerult ket percnel tovabb elszakadni a hegyektol.
Előzmény: Butch Cassidy (105)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.06.19 0 0 108
Na, ez már olyan, mint a régi kabaréjelenetben, amikor valakinek azt mondják, hogy találkozó a Vajdahunyad-várnál erre ő meg kimegy Erdélybe...

Butch

Előzmény: Zmac (107)
Zmac Creative Commons License 2000.06.19 0 0 107
Hűha, fijjug!

Először is gratulálok a hétvégi mászásotokhoz, és örülök hogy jól éreztétek magatokat. Másodszor pedig Mea Culpa, mert félreérthető információt adtam. Én ugyanis a mátrai Csókakőre gondoltam. Talán azért követhettem el ezt a hibát, mert itt már legalább ötször jártam, a vértesin meg egyszer sem. De ha ennyire tetszett ez, akkor a mátraira még inkább érdemes elmennetek! És az egész hétvégére, mert tényleg sok a másznivaló!

Mi Oszolyon jártunk szombat délelőtt, és a viszonylag rossz idő miatt rajtunk kívül csak két mászópár volt még. Leküzdöttük a következőket: Veszprémi bal, jobb, Excelsior, végül az Óra-falon Marci barátom a Szertáros (VI?) helyett belenyúlt a Miniaturistába (VIII-), és esett jó 6-7 métert, de megfogtam. ( Nyolcassal... :) ) Végül én még felsővel megmásztam a Jan Becher emlékutat (VII), de sajnos bele kellett ülnöm, mert a kulcshelyen elsőre nem találtam a fogásokat.

Előzmény: Mamut (106)
Mamut Creative Commons License 2000.06.19 0 0 106
Zmac,

Na megvolt a hetvegi maszas ! Csokako, mint ahogy terveztuk...
Reggel eleg szep ido volt, ugyhogy batran nekivagtunk a mitegy 80 akarhany kilometernek Szekesfehervar fele. Mire leertunk es elkezdtunk kipakolni a csomagtartobol eleredt a jegeso, ugyhogy az elso par percet az autoban kellet atveszelnunk, mikozben erosen fohaszkodtunk az egiekhez. Aztan egy par percre ra elallt a jeg es egy kis csendes szemerkeles vette at a helyet, de aztan szerencsere elallt az is. Egesz nap folyaman hol napos - remek -, hol felhos - es akkor a szel miatt eleg csipos hideg - ido valtogattak egymast. A maszasban mar nem igen zavart minket, de sokat kellet oltozkodni a maszas/biztositas miatt.

Kezdesnek a "Kémény" nevu helyen kuzdottunk, amit egy reszen a nevehez hiven kellet megoldani, majd jott kozvetlen kozeleben a "Torony". ez azert volt nehezebb egy kicsit - mert eleve is az - de nem szedtuk ki a kotelet a "kemeny" felso standjabol es a felsobb reszeken eleg kellemetlen lett volna a kieses, mert az inga jo alaposan odavert volna a masik falhoz, meg az ereszkedes elott is at kellett traverzalni a torony standgyuruje ala.

Aztan hosszas tanacskozas es nemi helyi ero bevonasaval ( masztak meg negyen arrafele ), atszereltunk a "koszos" egyik - a kalauz altal jeloletlen - utjara, ami alulrol tok jol nezett ki, aztan feljebb fogasszegenynek es athajlonak bizonyult, ugyhogy szegyen szemre megfutamodtunk rola.

A maradek eronket a "koszos" szelen - a varhoz legkozelebb eso reszen - egy lankasabb :oD , majdnem reibungos reszen lovoldoztuk el nemi szeriazassal.

Elonye, hogy nincsenek sokan... hatranya, hogy viszonylag messze van, es nem epp kezbarat fogasok talalhatok rajta, de ez asszem elony is egyben. Mindezeket egybeveve batran ajanlom azoknak, akik hajlandoak nemi plussz uzemanyagot aldozni ennek a szenvedelynek.

Előzmény: Zmac (104)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.06.19 0 0 105
Sziasztok,

No, volt a hétvégén valaki Csóka/Bárány-kőn? Esetleg a Triglav-on?

Butch

Zmac Creative Commons License 2000.06.16 0 0 104
Kedves Mamut!

Itt van nálam a Csókakő-Báránykő kalauz, ha L tudsz érte jönni, szívesen odaadom. Szerencsétek van ezzel a lehűléssel, mert általában elég meleg a környék, mégha árnyékos faldarabkát szinte minden napszakban találni is.

Előzmény: Mamut (103)
Mamut Creative Commons License 2000.06.14 0 0 103
Zmac,

koszi az otletet, ha kegyesek lesznek az istenek, akkor hetvegen megnezzuk Csokakot.
Ha volna a kalauznal reszletesebb leirasod ( terkeped ), akkor azt nagyon megkoszonnem.

A Tradosbanyai keprol ( a kalauban talalhatorol ) meg az a velemenyem, hogy pl. egy darazscsipes is eleg kellemetlen tud lenni 22 meter magassagban, arra meg eleg nehez edzeni :oD

A "szolistak" meg egy kulon allatfajta. Nem tudnak mar jo dolgukban mit kitalalni. Egyebkent szerintem ezek a vadhajtasok azert alakultak ki, mert szeretne mindenki tultenni a masikon es azt ma mar csak ugy teheti meg, ha soha nem maszott helyeken - ami ugye egyre kevesebb van v. tenyleg megmaszhatatlan - v. korulmenyek kozott masznak.
De szerintem ez mar csak adrenalin fuggoseg, nem a maszas szeretete.

Nem a maszas szeretete a lenyeg ? Miert jo mindenaron a nehezebbnel nehezebb szinteket maszni, mikozben az egyeszet a pokolba kivanjak ? Fontos a kihivas ! Na de ennyire ?

Előzmény: Zmac (91)
Zmac Creative Commons License 2000.06.14 0 0 102
Te mire szavazol? Hová másszon Ágika? (Csokis, hívd + a topicba! :))) )
Előzmény: Butch Cassidy (101)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.06.14 0 0 101
Egymás idegeire. Bár azért nem kell olyan messze menni.

(Milyen jól elvagyunk így egymás közt...)

Előzmény: Csokis (97)
Zmac Creative Commons License 2000.06.14 0 0 100
Ha nem csak a 100. hozzászólás, hanem - mondjuk - a 100. VII -es nehézségű utam is meglenne már. :)
Zmac Creative Commons License 2000.06.14 0 0 99
Milyen jó lenne...
Zmac Creative Commons License 2000.06.14 0 0 98
Sajnos a gondolkodástól nem kopik a bőr az ujjaimon. Már próbáltam...
Előzmény: Csokis (97)
Csokis Creative Commons License 2000.06.14 0 0 97
Akkor gondolkozz el a Vargyason! Legalabb Agikanak lesz kivel masznia. :-)
Előzmény: Zmac (95)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.06.14 0 0 96
"Hetvegen ugyis jarok a Triglav fele"

Jó neked.

"egy augusztusi Padis fennsik erdekelne?"

Részleteket kérek. Persze, érdekelne, de két hét szabit már kivettem, ezen felül csak hosszú hétvégékre tudok vállalkozni, ráadásul a Jungfrau túránkat is augusztusra tettem (aug. legelső hete).

Butch

Előzmény: leto- (94)
Zmac Creative Commons License 2000.06.13 0 0 95
Egen, Csíkosúr hívott, és egyelőre pontos időpont nélkül holnap estében maradtunk. Én valszeg azért ma is ott leszek. (Koptatni kell a bőrt az ujjaimról, mert keményedik, és rojtokban hámlik. Hiába, néhány nap kihagyás... :) )
Előzmény: Butch Cassidy (93)
leto- Creative Commons License 2000.06.13 0 0 94
Butch Cassidy:
Hetvegen ugyis jarok a Triglav fele, majd megnezem mennyire felelmetes..
Masik: egy augusztusi Padis fennsik erdekelne?
Előzmény: Butch Cassidy (93)
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.06.13 0 0 93
"A biztosításra én is csak annyit tudok mondani, hogy akkor van rá szükség, amikor a mászó úgy érzi..."

Épp tagnap olvastam a Triglav északi faláról, ami 1200 méter. No, ezt valaki végigszólózta. Pedig onnan mekkorát lehet esni! (Nem követendő példa.)

Zmac,

Állítólag holnap mászunk? Csikosúr már megkeresett ez ügyben?

Butch

Előzmény: Zmac (91)
leto- Creative Commons License 2000.06.13 0 0 92
No igen, az aktobata srac elegge tudott. Ha jol vettem ki, lejott kutyat setaltatni, es kozben ugy mellekesen vegigugralt a fal telejen, hosszaban.
Masik: a tanulas utja itt is a sok gyakorlas es nem mas, ugye?
Előzmény: Mamut (90)
Zmac Creative Commons License 2000.06.13 0 0 91
Igazad van, a kalauzban csak a Sárga-fal útjai szerepelnek névvel, a többi szinte csak szájhagyomány útján terjed.

A két tanulság nagyon igaz.

A biztosításra én is csak annyit tudok mondani, hogy akkor van rá szükség, amikor a mászó úgy érzi... Sőt, egy kicsit hamarabb... Hallottam olyan történetet, hogy Ravadits Kornél (láthatod néhány fényképét a kalauzban) keresztbe-hosszába végigszólózta a Nagy-falat Tardosbányán. Itt a két legkönnyebb út (repedések) VI+ -osak, a többi inkább VIII-IX körül. A max. falmagasság 22 méter...

Ha új kalauzod van, akkor éppen erről láthatsz benne képet. (R.K. szólózza a Csigabigát. Igaz, ez "csak" VII- -os)

Furcsa egyébként, hogy a legcsúnyábbakat 1 méternél kisebb, és 2-3 méternél nagyobb magasságból lehet esni. Egyetlen komoly sérülésemet, egy részleges izomszakadást talán 80 centi magasról esve szenvedtem el. Lecsúszott a lábam egy lépésről, és a reflexszerű megfeszítés még tartott, amikor földet értem. Ugyanott a Sárga-fal felső traverzének bal szélén meg néhány centivel a lépés mellé léptem, és leugrottam kb. 2,5 métert. Semmi bajom sem lett...

Urbanics Áron egyszer állítólag 8 méterről esett, szintén nem sérült meg. Egy mászótársam két éve a Sárga-fal jobb szélén levő tömbre fellépést gyakorolta. Nem sikerült, 60-80 centi magasról visszalépve kifordult a bokája, és részlegesen elszakadtak a bokaszalagjai.

Idén tavasszal történt a mátrai Csókakőn, hogy egy lány felmászott a kb. 12 (15?) méter magas falon, és mivel a társával nem beszélte meg, hogy ereszkedni fog-e vagy őt eresztik, beleült a kötélbe, miután a társa kivette. Ő is megúszta bokaficammal.

Csókakőt egyébként nagyon ajánlom! Sok az aránylag könnyű (III-V) út, elég jól ki van építve, általában lehet felső biztosítással mászni, hangulatos, szép hely, jól lehet táborozni, este fürdeni a patakban. (Itt egy kép: http://faber.poli.hu/osc/jpgek/relaerotik.jpg)Bpestről autóval 1-1,5; busszal 2-2,5 óra alatt megközelíthető. Egy hosszú hétvégét biztosan el lehet ott tölteni. Van róla külön kalauz is, mert ami a "nagy" kalauzban van, nem sokat segít. De tanácsot is lehet kérni a többi mászótól, mert mindig szoktak ott lenni.

Előzmény: Mamut (90)
Mamut Creative Commons License 2000.06.13 0 0 90
Zmac,

Itt van elottem "Magyarorszag Sziklain", de sajnos azoknak a reszeknek, ahol masztunk nincs neve ( a kalauz szerint legalabbis ). A traverz kulonbozo reszein probalkoztunk tobb kevesebb sikerrel. Volt olyan, ahol szegyen szemre gyalogszerrel kellett atmenni :oD
Szerencsere a vegefele akadt egy csinos vezeto is, aki hasznos tanacsokkal ( is :oD ) tovabbi erot adott meg egy ket resz kimaszasara foleg a barlang koruli reszeken. ( barlang termeszetesen a foldon lekuzdve )
Ket fontos tanulsaga volt szamomra:
1) mit sem er az ero - ami ugye nincs is, de ha lenne se segitene sokat -, ha hianyzik a technika
2) nagyon tisztaban kell lenni a kepessegunkkel

Pont ezzel kapcsolatban lattunk egy dolgot.... egy "sporttars" olyan magasan maszott a barlang feletti reszeken, hogy nekem mar nezni is rossz volt. ( termeszetesen bekotes nelkul ) Lathatoan nem kulonosen hatotta meg a dolog.
leto- kerdesere is ez volt a valasz, miszerint : Mikortol kell biztositani ? Ha valaki igenyli, akkor azonnal, de vannak akik mar annyira ismerik kepessegeiket, hogy lazan bevallalnak olyan dolgokat is, ami nekunk meg "eletveszelyesnek" tunik.

Előzmény: Zmac (89)
Zmac Creative Commons License 2000.06.13 0 0 89
Mely részein jártatok a falnak, mit másztatok?
Előzmény: leto- (88)
leto- Creative Commons License 2000.06.13 0 0 88
Nu, tegnap Mamut kartaccsal kimentem Francia-banyahoz, ismerkedtem a szikalval. Remekul szorakoztunk, uj szesegeit fedeztuk fol a mufajnak, en megyek maskor is :>
Mamutnak koszonet a lehetosegert!
Mamut Creative Commons License 2000.06.12 0 0 87
leto-,

Bocs, de csak a munkahelyemen vagyok NET kozelben, ezert nem tudtam felvenni veled a kapcsolatot. Szombaton fent voltam ( az altalam kozolt idopontban ), nem sokan voltak akkor - ketten, harman rajtam kivul ), ugyhogy nem kerultuk volna el egymast.
Ma ( Hetfo ) is tervezem, hogy felmegyek, de pontos idopont meg nincs.... SMS ment !
Jol bevertem a sarkamat, meg a s*gg*m*t, lehet hogy csak takarekon, de azert kuzdok egy kicsit majd :oD

Előzmény: leto- (84)
leto- Creative Commons License 2000.06.09 0 0 86
Butch Cassidy:
Eegen. Akkoriban volt egy Alba tura, aztan onnantol se kep se hang. Probalkoztam egy konnyu delutani kirandulassal, de zero erdeklodes :(
Előzmény: Butch Cassidy (82)
leto- Creative Commons License 2000.06.09 0 0 85
Butch Cassidy:
Sajnos nem tudom az arat, sosem akartam megvenni. Alsohegy, boaa. Tegyuk le a turavezetoit..
Beke ha lesz info, irok.
Előzmény: Butch Cassidy (80)
leto- Creative Commons License 2000.06.09 0 0 84
Mamut:
Akkor 5. Tudlak hivni, vagy ismerjuk meg egymast? Mail ment.
Előzmény: Mamut (79)
Kreta Creative Commons License 2000.06.09 0 0 83
Tehát akkor holnap 5 körül? hát nem igérem, de nem kizárt. Ha egy ninjában mászó rövidhejú emberkét láttok akkor az lehet hogy én vagyok.
Butch Cassidy Creative Commons License 2000.06.09 0 0 82
Most látom, hogy van egy barlangásztopik. Csak éppen két hónapja döglött. Addig pezsgett rajta az élet, aztán hirtelen semmi. Hogy lehetséges az ilyen?

Butch

Butch Cassidy Creative Commons License 2000.06.09 0 0 81
"de ha Zmac errefele jar"

Rá most ne számítsatok, Erdélyben van.

Butch

Előzmény: Mamut (77)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!