Robi 156 H típusú 10 éves immár 2. motoros kapámhoz tavaly és idén is vettem kuplungtányért.A jól emlékszem összesen vagy 3-at vagy 4-et különböző helyekről.
Sajna alig tudtak néhány üzemórát teljesíteni.A borda mindegyikről ledarálódott.
A kapa tavaly kapott "új" bronzkereket és orsót.Azt hittem csak a kuplungtányérok ilyen szarok ,de megnéztem az orsó bordás részét is tüzetesebben.
Hát ez is ott készült ahol a tányér....
Mit volt mit tenni elővettem az eredeti orsót...
Szerencsére annak idején vettem egy fűnyíró adaptert is -így annak a tányérja -némi esztergályos munkával átalakítható lett a kapaadapter meghajtására.
Vasárnap fél napot ment ,-nem volt túl nagy hangja -reménykedem ezt a szezont kihúzza.
Szerinted lehet-e valahol az országban az eredeti gyári minőségben gyártott hajtóműalkatrészeket vásárolni a fent említett típushoz?
Esetleg megvenni ezt a gagyit és meghőkezeltetni -ha egyáltalán lehet.
Vagy át kell állnom egy másik géptípusra -aminek megbízható alkatrészellátása van és lesz....
Jó az a ketyere, de tényleg rosszul rakták össze: a lúdtalp kapának előre kell állnia, a hátsó csoroszlyának a hegye meg hátrafelé, a többi oké.
Ha már faragsz, ilyet csináljál, nem árt, ha mindegyik állítható, sőt a hátsó csoroszlyára én még tennék egy 60 mm széles laposvasat, követve az ívét (kétoldalra:30x6 mm, kb 100 mm hosszúakat), mert másképp nagyon behúzza magát.
Az ilyen kultivátornál fontos, hogy a kések külön-külön emelhetőek legyenek, vagy elég ha oldalra állithatóak és az egész szerkezetet lehetne emelni-süllyeszteni a függesztőfejhez képest? Tervezek faragni egyet...
(A kép egy hirdetésből van és úgy tűnik a gazda rosszul rakta össze a szerkezetet.)
Ha van vastagsága a fogaknak akkor még sokáig jó lesz. Ha azt látod, hogy már élesek a fogak akkor hamarosan átszakadnak és cserélni kell. Olaj legyen mindig benne. Én szoktam grafitport is szórni bele, amit ceruzabélből reszelek vasreszelőn. Csiszolópapír vagy köszörű nem jó mert csiszolószemcsék is kerülhetnek bele.
Van hozzá minden alkatrész sok helyen, pl itt is és postáznak is:
Ha benézek az olajbeöntő nyíláson és megskubizom a csigakereket, annak mekkorának illenek lenni a " fogainak" vagy hogy hívják? Vagy honnan látom, hogy az még sokat futhat vagy a végét járja? Ha kopott ez pótolható - javítjható vagy kuka az egész hajtott rész s újat kell vennem - ha egyáltalán valamelyik még forgalomban lévő géppel ez csereszabatos?Mert 20 év körüli/feletti gépről beszélt az eladó.
Megörököltem egy RK-01-es rotakapát. Amire nekem kell arra jó is lenne, ha jól működne. A karburátorhoz kellene nekem segítség. Arra már rájötte, hogy 2 ütemű aspera motorral van szerelve. A karburátort szeretném feljavítani és a szabályozását az eredetire visszaállítani. Ehhez kellene nekem kép, leírás, alkatrészlista. Jelenleg a bovden egyértelműen nincs jól bekötve. Hiányoznak a rugók és a szabályozásban részvevő elemek.
Van nekem egy SZEVA fémes rk 05 b s kapám és nem tudom eldönteni van e rajta hátramenet és hogy tudom működésbe hozni (nemrég találtam nagyapámnál és ő nem tudott semmit mondani róla )
Üdv Rotapapa! Vettem egy olyan rotát mint a tiéd. Neked is kb 5 miliméterre van a járókerék gumija a sárvédő lemeztől? Egyébként nagyon tetszik bár még nem dolgoztam vele csak járatom egy keveset ne hirtelen kapja majd a nagyobb terhelést .
Többet mtz tavasszal nem fogja megtárcsázni meg kombinátorozni a kertet. Olyan kemény lett mint a beton. Töltögető ekével kínszenvedés volt feltölteni. Pedig megrotáltam kétszer is.
Minap javítottam egy régi MTD fűnyíró traktort, 11.5 Le B&S motoros volt, a gép ékszíj kuplungos gyárilag. Külön szíj hajt a sebességváltóra 5+R, és a kaszahajtásra is, mindkét szíj elhasználódott és nem is rávaló volt. A gyári méretét nem tudták, USA gép volt nem európai. Normál szíjjal belőttem az ékszíjak hosszát, ezt megmérik, majd collba átszámítva a legközelebbi kevláros szíjat megrendelték hozzá.
Te is meg tudod oldani így a kuplungját.. 2db 13-as ékszíjtárcsa, átszúratod esztergályossal, mert kb. 5°-al más a profil szöge a kevláros szíjnak, meg egy lapos feszítőgörgő kell hozzá, és működik.
Honda F 400 - 600 is ékszíj kuplungos, egyszerű megoldás, rávaló ékszíj kuplungos szíjjal pedig tartósan jól működik.
JaniJani és amper vadász nagyon köszönöm a segítséget, bár a zömére csak nézek többszöri olvasást követően is, mint gyöngy tyúk a takonyra, valószínűleg jól szórakoznátok rajtam:)) de majd a gép közelében igyexem kibontani a mondanivalótokat.
Ha birtoklom - vélhetőleg jövő hétvége - jelzek s még egyszer köszönet Nektek!
Ami nekem van most jelen pillanatban gép az kb. 2-3 km/óra sebességgel megy. Múltkor hirdettem a vetőgépet, lásd 2 napra meg jönnek a kuncsaftok!
Úgy hogy letettem az eladásról!Végül is csak azt akartam kihozni ebből, hogy a vetőgépnek ez a sebesség ideális. Mert különben csak húzná a vetőgépet a földön!
Tegnapi nappal bővült a gép park!
Sikerült megszerezni egy Agria 1700-as gépet! De sajnos lesz vele munka! A motorját kell generálozni,meg szét kell húznom a váltóját,hogy minden oké-e?
A jófo.......... hirdette a srác és nem drágán és közel is volt.
Ha valakinek lenne magyar nyelvű gépkönyve,az e-mail címemre küldje el.( itakacs71@gmail.com) . Előre is köszönöm akinek van.
Német nyelvűt tudtam letölteni,de a magyar jobb lenne.
Ha van kérdés(általában minden nap olvasom az oldalt)tegyétek fel nyugodtan!
Dutrás Pistinél el lehet forgatni a gép szarvát felezőnél, nálam a Robinál szintén, a móvári kollégánál amit kinézett hirdetést ott fix a gép szarva, de lehet az eladó bácsinak még kerül elő ez az a gép mellé, s megoldódik a gépszarv forgatása is...
Az jó, láttam van fehér felnis és piros felnis járókerék, a piros felnis lesz a szabadonfutóst, kiiktatod a hajtást a keréken, s már tolhatod is hátra, ez is hasznos. Akkor jól láttam s írtam, 3 sebességes élszíjas felezője van, mint nekem is. Ha mindent külön külön veszel meg hozzá, többe lenne, mint egybe az egész így, nem rossz vétel.
Elnézést, hogy belekotyogok, de nem biztos, hogy a felezőt ki kell onnét venni...
1. van olyan aluházas felező, nekem is van, ahol 2+3 ékszíjtárcsa van, így az ékszíj átrakásával lehet lassítani - felezni, 1:1 nem változik a hajtás, és lehet gyorsítani is, szóval van belőle 3 sebességes is
2. nem biztos, hogy futózásnál ki kell venni a felezőt, vagy átrakja az ékszíjat, vagy nagyobb 5-12-es pl. Robi - Terra vagy pl. Polszki 126 kereket tesz fel...
3. Nincs ott bilincs a motor és a felező között ( ha lenne az kb. 15cm-t igényelne, de ez nem ágaskodik ) , gyakran van, hogy fixen fel kell szerelni a motort a felezőre, a motor főtengelyre fixen felmegy a meghajtó ékszíjtárcsa, felező és a lehajtás között már van bilincs, ott a kuplung is..
4. Pistinek lemezházas ékszíjas felezője van majd a gyári csigahajtás, aztán a kapatengelyen van a láncos felezője, a láncos felezőn a gumikerék, ezzel húzza a töltőekét krumpli vetésnél.
ja és 3 sebességbe rakható, de hátramenet nincs hozzá, viszont ad szabadonfutó kerekeket (?), amivel hátra lehet húzni...miket nem tanultam meg én még anno lakótelepi lakóként ...:)))
Még annyi információt sikerült a gépről beszereznem, hogy 20 év körül vagy tán felette van, kotyogásról nem tud a gazdája - de majd együtt megnézzük, ad hozzá még kb. 30 kg. orrsúlyt - z sem kétforint - csak neki már nagyon nehéz a gép, nyugdíjas ember. A kiskocsi meg valamilyen gyári, de nem Szentkirályi.
Becsületesnek tűnik, remélhetőleg nem fürdök be vele:)
Éljen május 1!...hol van már a régi roppanós debreceni párosos május 1...??:)
Az a vízszintes aluöntvény a felező, egy ékszíjhajtással felezi a fordulatszámot. Szántásnál és krumpliművelésnél kell, rotálásnál és utánfutó fuvarozásnál ki kell venni. Nem egy nagy ügy, két bilinccsel van feltéve. Mivel a gép szarvai is erre vannak szerelve, át kell szerelni a gépkönyv 157, 88 alkatrészekre. Ha megveszed a gépet ezt is kérd el, vagy ha elhányták valahova lehet venni. Ez kell a szőlőbe kapálásnál is, ezzel tudod oldalra kifordítani a gép szarvait. Éppen most néztem, a videón is ilyen aluházas hajtóművel veti a krumplit a Pisti.
Azt hogy mire van szükséged neked kell eldönteni. Szőlőbe kapálni lehet vele, ha mégis megunod az őszi sportot szánthatsz is vele, ha krumplit termelsz vetni és töltögetni lehet vele. Az utánfutóval fuvarozhatsz. Építened kell egy sufnit ahol tárolod majd a gépet mert ha kinthagyod megrozsdásodik minden.
5,5 vagy 8 lovas motor? Évenként nem 10 hanem 12 liter benzint fog elfogyasztani a kertedben.
Aluház minősége? Ha hibás lenne már előjött volna az előző tulajnál. Mostanában csak aluházas gépeket gyártanak.
Milyen kotyogásról volt szó? A kapatengelyt előre-hátra forgatva lehet érzékelni a holtjátékot, ebből egy gyakorlott szakember tud következtetni hogy mennyire kopott a csigakerék. De holtjátéknak minden fogaskeréknél kell lenni, így laikus nem tud meg belőle semmit. Biztosabb módszer az, ha kicsavarjuk az olajbetöltő csavart és a lyukon belesve látjuk a csigakerék fogait.
A már kapott információk birtokában előszőr is természetesen azt lenne jó tudni, hogy érdemes-e ezt a gépet választanom..ami mellette szól, hogy nagyon sok - űgy tűnik, számomra hasznos - tartozéka van, ami kedvezővé teszi az árat.
Ami ellene, hogy e szerint túl erős a motor ( 8 paci ) amihez méteres munkaszélességet javasoltatok - nekem viszont kertbe kellene, amely nem egy nyílt terepet jelent - ill. a fogyasztása is jentősebb, mint egy általam elképzelt 5,5-ösnek.
Az aluházról régebbi topicokban olvastam negatívumokat ( gyenge minőség ).
Ugyanígy a Szentkirályi márkáról - általában a Honda mellett tették le a voksukat a tapasztaltabbak ( kivéve a benzin minőségét.
Sajnos csak most kezdek ismerkedni a robizással, így pld. fogalmam sincs ( csak józan paraszti ész ) ill. az általatok leírtak, hogy milyen kotyogásról lehet szó a kihajtó tengelynél ( gondolom ami kijön a motorból ). Bocsánat a tudatlanságért..
Nem ismerem a gépet, ha a régi vasöntvényes kf04 az stabil kiváló hajtás, a csigahajtás kopása elég jól érezhető ha a kihajtótengelyt fordítod előre hátra(kottyanás), a 8lovas briggs igencsak szomjas kis terhelésen is, legalább 100cm es rotator egység célszerű, nekem a valamikori r250 gépen(briggs 8le)120cm volt.Jelenleg az 5,5lovas dragonon 2x4 kapaegység van kötött talaj.
Igen, már kérdeztem bácsit, hogy mennyi kapatag van hozzá, gondolom lemaradt a képről. mint az orrsúlyok.
Szántani nem akarok - kell az az őszi sport:(( - szívattyúra nincs szükségem, az megoldott, a fűnyíróra meg szerintem is csak kevesen pakolják ide-oda a motort..
Viszont van szőlő, 700 négyzet kert, kukorica, krumpli...néznek is aki idejön, itt a nyugat-Dunántúlon nem divat a kert munka...:((
Ha krumplit akarsz termelni itt minden megvan hozzá. Végig kell gondolni, hogy mire van szükséged.
Sokan összevásárolnak mindenféle fűnyírót, ekét, szivattyút stb és nem csinálnak mást a géppel csak rotálnak vele. Érdekes, itt nem árulnak vele rotakapákat.
Végülis reális ár a 90 000 érte, ha külön-külön vennéd meg a dolgokat ennyiért nem tudnád összehozni.
Az elmúlt időszak kedvenc elfoglaltságaként elkezdtem hátulról elolvasni ( 2003 óta.. ) keletkezett hozzá szólásokat, észrevételeket s kérdéseket, mivel - mint oly sokan - szeretnék csatlakozni a T. Házhoz, s kapagépet venni - sajna még csak 2010.-nél tartok:)
Nem kevés a hátralévő topicok száma, s önmagam megelőzve szeretnék tanácsot kérni egy géppel kapcsolatban:
Az eladó tisztességesnek tűnik, a távolság azonban nem kicsi, hogy lukra fussak, sz@rt meg nem szeretnék magamnak:)..
A gép sajna nem Honda, ahogy itt letettétek a voksot rá, hanem Briggs - de viszont 8 lovas!! - az alépítmény viszont ( számomra ) nem felismerhető. Az alépítmény viszont - állítólag Szentkirályi vagy hasonló (?), amiről még nincs információm s sokan lehúztátok e minőséget.
Nagyon sok tartozékot kapok hozzá, még a krumpli szedő az orrsúly nincs is feltüntetve..
Véleményeket szeretnék kérni, s segítségeteket előre is köszönöm!
Neked milyen típusú pontosan a motorod?Mit és milyen típust hajt?
A főtengelyből még nem vágtam le -de ezt lehet meg kell tennem.
Megmértem a régi GCV 160 szabad főtengelyhoszt a motor szimmeringtől mérve.Ez 70 mm körül van .Arra gondoltam : -az új motor ilyen mérete talán több -de nem .Most már csak azt nem értem hogy a fenébe ment el az eredeti kuplugharang cca.700 üzemórát -pedig ütöttem-vágtam ...
A távtartót nem mértem esztergálás előtt de úgy rémlik 20 mm körül volt.
Ez a motor szimmering után következett és egy kis 4mm-es fészekbe illeszkedik a motorblokkban.Ezután a nyomcsapágy fedele jön .
A főtengelyből én nem vágtam. 22mm hosszú hézagoló kellett a motor meg a nyomcsapágy közé . Így van szintben a főtengely meg a kuplung , valamit a nyomcsapágy így nem szorul.
Viszont a motor meg a harang közé raktam 2 mm hézagolót mert akkor nem emelt ki a kuplung.
Nekem robi 156-os kapám van .A kuplung harangot most újíttatam fel.Csak úgy tudtam összerakni,hogy majd 3 mm ferrodolt lecsiszoltam róla .Nem is tartott sokáig az egész ...
Most azt találtam ki:a meglévő távtartót 10 mm-re vágattam vissza .
A harang így ennyível feljebb kerül ,de a főtengelyből le kell ennyit vágni.
Megmértem a furat 37mm mély, így a csavar még bőven tud fogni-bár olyan jól sikerült a reteszt eltalálni csak lehúzóval lehet levenni a harangot.
Nem tudom még mikor rakom össze-hétvégén biztosan .
A komposztáló adapter jól teszi a dolgát. Nagy hibája, hogy a betöltő garat középtájt beszűkül, emiatt csak egy szűk maréknyi anyag fér el benne akadály mentesen. A friss vágású ágakat szereti, illetve a nem fás szárúakat viszi szárazon is.
A fűnyíró masszív darab 3 kést már elkoptattam vele. A kerekeit le kellet cserélnem fúvott abroncsúakra, mivel homokos talajon használom.
Ott ahol a mag kijön van egy állítható lemez, ami töri a magot neked, én annak az aljára ragasztottam "seprűt" ecset szőrből. Így nem enged több magot ki de nem is töri annyira a szemet. De mi is inkább a magyar műanyagházast vettük és használjuk de az sem kiskertbe való, mert pl. répából egy zacskónyit nem vet ki, és a retekhez se túl jó hobbi szinten, profi maghoz már jó mert az egyforma.
Szia! Az én vetőgépem nem házi barkács, hanem egy régi de eredeti darab!Köszi de ez amit feltöltöttél én nagyon drágának találom, meg nem vagyok híve a műanyagnak.Azt hittem valahogy át lehet barkácsolni az enyémet.
Köszi így már sikerült!Na szóval kukoricát akarnék vetni vele de töri a szemeket ,esetleg át tudnám barkácsolni valahogy a fém lapátokat valami műanyagra vagy valami más ötlet?
Első nekifutásból egy ilyen merevítőt csináltam. Sokkal merevebb lett tőle mert nem engedi egymáshoz képest elfordulni a kétoldalon a felezőket. De mégis szét fogom vágni mert másképpen rakom fel a felezőket, úgy hogy hátrafelé álljanak. Így jobb lesz a gépnek a súlyeloszlása.
Van egy régi típusu kézi vetőgépem ami fém lapátkák segítségével adagolja a magot, de többnyire összetöri a kukoricaszemeket. Van valakinek valami ötlete mit tudok vele csinálni hogy ne törje össze a magokat?
-kidobtam az eredeti 2 db tengelycsonkot és a távtartó csövet, csináltam egy 60 cm-es tengelyt, felstifteltem mind a két oldalon a felezőhöz és a kerekekhez is, így egy tengelyen fut a két kerék. Mindezt azért, mert szántásnál a barázdában futó kerék viszi a gépet, az a lánc terhelődik, a másik oldali meg szinte üresen fut. Így mindkét lánc egyformán van terhelve.
-a két összekötő csavarra ráhúztam egy-egy félcolos vízvezetékcsövet és közé hegesztettem merevítőket. Így sokkal masszívabb lett.
Ismerem az aluházas láncos felezőt is, van nekem is, de az LR-56 jóval masszívabb és szélesebb darab. Van Robi 151-em is, még felélesztésre, s több pontján módosításra vár.. Vettem hozzá átalakított KF ékszíjas felezőt, de ezt is tovább szeretném módosítani, hogy a röpsúlyos kuplung itt is a felező elé a főtengelyre kerüljön vissza. Képek a dupla felezős Robi 151-ről, picit izmos lett: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=136491773&t=9097147 Van Terra T-20 váltóm átalakítva Robi 151-re, erre szeretném majd ráépíteni a módosított KF felezőt, amivel már hátramenet is lesz.
Zavo ecsetelte, hogy általában az ékszíjas felezők után van a kuplung, és a növelt nyomatékon meg meg csúszik a kuplungja, a gyári "csizma" lehajtást pedig jobban terhelik az ékszíjas felezők.. Erre ajánlotta a láncos felezőt, melynél a kuplung a helyén marad és a gyári "csizma" lehajtás sincs terhelve... Mindkét gyári felező típusnak ( ékszíjas és láncos ) van előnye és hátránya is, én az adott munkához választom ki, hogy melyiket használom éppen, vagy pl. mindkettőt egyszerre. Nyilván láncos felezővel senki nem áll neki rotálni, sarabolni, rögtörőzni, oda praktikusabb az ékszíjas felező..
Körmös vaskereket kint a földön én is jobban szeretem, mint a gumi kerekeket, nekem fel-le szerelhető tgk féktárcsa a plusz tömeg rajta.
Porvédő? kf-nél csak egy sima műanyag "alátétszerűség" van, néhány 10 ft nem érdemes visszatenni, a két félből álló hajtóműnél két tüske és kifordítod a szimeringet.
Na, mostmár neked is tele lesz a kerted vele! No, meg a hócipőd is.
Nagyon agresszíven terjedő növény, legjobb lesz, ha kiásod a várárkot a kerítésed mellett. Két hete jártunk a Vácrátóti botanikus kertben, ott is ültették mindenfelé, volt, ahol már megölte a tiszafákat, és a tujákat, képes volt föléjük nőni.
Komolyan mondom, körbeárkolták a foltot 60 cm mélyen, az megállította, mert csak a felszín közelében terjeszkedik a tarackos gyökere.
'Van LR-56 láncos felezőm is, egy a hátránya, a kerék nyomtáv drasztikusan növekedni fog.'
Nekem is az van és éppen a nagy nyomtáv miatt beforgattam a gumikerekeket. Lyukkéssel bele kellett nyúlni az agyba és mélyebben kiszedni 25 mm-esre, illetve fúrni rá egy csapszeg lyukat. Igy most nagyon baba :-)
A karburátort Honda márkakereskedésben vettem (érdekes, nem tudtam de a GCV-160-hoz többféle karburátor van, ezért kellett a motorszám) Ott mondta a szaki, hogy ne hagyjam benne a benzint 3 hétnél tovább (max. egy hónap), és ne vegyek benzint kisebb forgalmú kútnál, mert az adalékok elkezdenek "kicsapódni" és eltömítik a karbit.
nem mondanám hogy túlzottan megnövelné a nyomtávot. Fel lehet szerelni a Robi 151 és a KF-04 gépekre, a felezőnek 34 cm a szélessége, a gyári gumikerekekkel racsni nélkül 65 cm széles. Nem akarok a gumikerekekkel szántani ezért csináltam rá vas körmöskerekeket betonnal kiöntve, ez felszerelve 60 cm széles. Ennél keskenyebbel nem nagyon lehet szántani, mert ha a barázdába belemegy felborul a gép.
Szia. Nekem az első ékszíjas felezőm KF dupla ékszíjas volt, szintén lemez, gyárilag a felező után volt rajta a kuplung, ezt alakítottam át a Robihoz, szándékosan a felező elé került a röpsúlyos gyári kuplung, itt biztos nem csúszik meg. Motor előbbre került az ékszíjas felezőnél, a súlypont is, szerintem ez csak előnyére vált a gépnek. Robinál a gyári helyén maradt a kormányszarv, nem tettem át a felezőre. KF lemezházas felezőn sose használtam a KF kormányát, mégis megrepedt a gyári KF kormány hegesztett ricnis alsó profilja, szóval ez valami gyártási hegesztési hiba lehet..
Ami negatívum a KF lemezházas vagy a Robi nyitott alu öntvényes ( 3 sebességes ) ékszíjas felező felszerelésnél a Robi rota "csizma" lehajtás felső csapágya könnyebben kap port, mint az ékszíjas felező nélkül a zárt gyári röpsúlyos kuplungházzal.
Van LR-56 láncos felezőm is, egy a hátránya, a kerék nyomtáv drasztikusan növekedni fog.
Ékszíjas felező láncos felezővel kombinálva komoly nyomaték növelés érhető el a kerék tengelyen, alkalmazom is, van olyan Robi "csizma" lehajtásom, amin mindkét felező rajta van, csak a motort szerelem át, pár perc az egész.
Ékszíjas felezőnél KF és a Robi alu házasnál is érdemes a gyári normál ékszíjat kicserélni 13x650 Li bordás ékszíjra, ez jóval tartósabb, nem fog a belső felén kirepedezni.
Robi alu "csizma" lehajtásaim évek óta működnek felezővel felezőkkel, növelt nyomatékkal, ültettem s vettem ki vele krumplit, dolgozik KF sarabolóval, egyedi boronával, kapott 3x3 kapát agyagos földbe, 130cm munkaszélességű rögtörő hengereket, egy db felső csapágy cserém volt a "csizmába" köszönhető az odajutó finom pornak.
Akinek Robi 4T gépe van, még megoldás lehet a Robi 2T "csizma" lehajtását beszerezni, anno Gokartosnak volt a B&S 4T Robin az egyik felezője így használva.
Nekem a lemezből készült kétfokozatú ékszíjas van, az előre került súlypont nekem már három gyertyapipámba került... Annyira tartós, hogy már hegeszteni kellene a lemezt, a kormánnyal szétrángattam...
Mindkét felezővel az a baj, hogy a kuplung előtt felezi a sebességet, azaz duplázza a nyomatékot. Nekem a fekete földben sűrűn megcsúszik a nagy kuplung is, pl. kemény kötött talaj esetén, viszont nem pattog... És a csigahajtás is dupla terhelést kap. Előnye hogy hamar váltható a sebesség.
Egy ilyen cucc a kihajtó tengelyen viszont nem terheli túl a hajtást:
Nekem 3db gcv 160 ebből kettő kf04 hajtáson(dragon) szűrő beépítve nincs különösebb gondom, egész évben nem eresztem le csak télre a karbiból. Tavasszal simán elindul az ősszel a tankban maradtal, na jó ezt azért én sem ajánlom.
Off a téma, de senki sem tudja mi ez. A kertben kb. 2 nap alatt kikelt, majd ekkora lett a növény, a szamóca ágyásban. Tudja valaki, hogy mi lehet ez? Ill. milyen növény?
en utánaérdeklődtem a mezőgazdasági kisgép boltbokban és a rurishoz nincs alkatrész , és nem lehet ugyanaz mint az oleo vagy zongshen hiszen a rurisnak sokkal-sokkal több kapálógép típusai vannak
Én a zongshent választanám, de a két gép egyforma minőségű az oleo a motor és a név miatt drágább viszont a zongshen shineray motorja sem rossz, valamint a hozzá járó két kerék sem mellékes mert az is ott van egy 20-as.
Ha most kéne választanom akkor a rurist venném meg csak az ára miatt, és mert tudom nem különb az oleo zongshen párostól.
Nyavalya2: Igen, a Dragon 55-el kapcsolatban éppen erről olvastam én is. Azért nem valami szívderítő a karburátor tisztítgatás minden év elején, az biztos. Főleg ha szervizes meló.
Rotapapa: Eléggé meggyőző amit írsz, azt kell hogy mondjam. Tehát vagy Zongshen SR1Z 750 140.000 Huf-ért 1 év garanciával, vagy Oleo-Mac 197 RK 159.000 Huf-ért 2 év garanciával. Én hajlok a 197 RK felé, mégiscsak 2 év garancia, kérdés hogy szállítanak-e 40 kg fölött vidékre, a honlap alapján nem biztos.
Azért azt megkérdezném tőled is hogy a kettő közül melyikre tennéd a voksod.
Az üzemanyagra nagyon kényes, nem szereti az állot benzint. Valamelyik tavasz: gép nem indul, szervíz, karburátor ultrahangos tisztítás. Következő év: gép nem indul, youtube video alapján karburátor tisztítás, továbbra sem indul, szervíz ultrahangos tisztítás. Tavaly: gép nem indul, új karburátor. ( benzinszűrő beépítve, üzemanyag mindig leeresztve karburátornál)
Léghűtéses kertigép motoroknál nekem bevált a benzinhez pluszba kevert +E85 ( 1 tankba +1dl ), B&S motoros 4T fűnyíró 1.5 óra huzamos munkát forróságba is gond nélkül teszi. 2T rota motorok nálam szintén évek óta kapnak +E85 a keverék benzinbe. Egy érdekesség 210-es Babetta reggel és este gond nélkül üzemelt a motalko mixel, délbe a nagy 40°C forróságba ugyan ez a motor gyengélkedett.. Kapott némi igen minimális vízpárát, majd már a 40°C sem okozott gondot neki. Sajnos E85 forgalmazó kutat már szinte csak vadászni lehet idehaza, még van kb. 35L tartalékom belőle.
Tudom a használati utasítások az E85 használatát nem javasolják, én a benzinhez keverve használom, több év tapasztalatából nálam semmi gondot nem okozott a +E85
Nekem Zongshen van nagyon jó gép minden munkát tökéletesen elvégez és a 3 sebesség is nagyon sokat jelent. Lehet hogy kínai bár az oleo - gyártja. Legyen bármilyen gyártmány is nem adnám ezer Szentkirályié sem.
Nekem amúgy egy Dragon 65-öt és a Zongshen-em van így saját tapasztalatból mondom hogy a kettő között és föld a különbség.
A szentkirályi és a zongshen adapterei nem kompatibilisek egymással mivel a zongshen tengelye nem kerek hanem 6 szögletű. A fűnyíró adaptert még nem használtam és remélem soha nem is fogom lehet jó lehet nem.
Amúgy szerintem a ruris is van olyan jó mint ezek most még az ára is kedvezőbb.
Nyavalya2: Igen, a saraboló nekem is nagyon tetszik, szép munkát lehet végezni vele. A Dragon 55H-t egyébként mióta használod, mik a tapasztalataid vele? Megosztó dolgokat olvastam róla, azért kérdezem. A Honda GCV 160 hogyan végzi a dolgát, jól szolgál? Esetleg tapasztalat burgonyaszedő adapterrel?
Rotapapa: A 197 RK azért mégiscsak 180.000 Huf körül van, azért itt már jelentékeny a különbség. A 150 nekem itt a plafon. Egyébként azt olvasom a Zongshen kínai gyártmány. Tudom hogy minden ott készül, de megbízható a termék? Valamiért a Kertigép oldalát nem hozza be egyik böngésző sem, ennek még utánanézek. Gondolom a Zongshen és a Szentkirályi adapterek nem kompatibilisek egymással. A Szentkirály adapterek között van egy kisebb fűnyíró is, négy kerékkel, tapasztalat esetleg?
Talán még egy hsz nem gond,én is hazabeszélek, kf-hez "kétsebességes"ékszíjas felezőt használom, nem kerül feljebb a súlypont igaz kicsit előre de ez inkább előny. Az eredeti közdarab kikerül a motor fixen a felezőre rögzítve, felezés normál sebesség váltás ékszíj átdobás(dupla szíjtárcsák)igaz kulcsos, de nekem jobb mint előzőleg linkelt kivehető bilincses.
Nekem Szentkirály Dragon 55H van (Honda GCV160). Kötött talajban eke felejtős. ( Lehet hogy plusz súlyokkal működne, azt még nem próbáltam, mert akkor még bűvészkedni kellene)
Szóval GCV160+körmös kerék+felező+eke+kötött talaj (hegyoldal szőlővel)=katasztrófa. A "puhább" részeken lemegy kb. 10cm-t, a keményebb részeknek csak megkarcolja a tetejét.
A következő kérdésem lenne hozzátok: Rotációs kapa vétel előtt állunk, egy kisebb teljesítményű modellel dolgoztunk eddig, nem mai darab már. Egy 50x50 méteres terület műveléséről lenne szó, kötött talaj, szőlő, szabadföldi termesztés,ilyesmik, plusz a későbbiekben füvesítési munkálatok.
A keret úgy 100-150.000 Huf lenne, könnyen karbantartható, erős, kis szervízigényű gép kellene. Ahogy én összeraktam a képet, az Oleo-Mac igen megbízható darab, például a 175 RK, ha jól vettem ki a Zonghsen az Oleo-Mac olcsóbb verziója, hasonló minőségben, az SR1Z 750-re gondoltam. Lehetséges még a Szentkirály valamelyik változata is. Egy érdekes kérdés még hogy láttam különböző feltéteket a Szentkirály KF szériához, úgymint fűnyíró, eke, saraboló, stb... Az sem egy hátrányos dolog hogy ilyen kiegészítőket használni lehessen a későbbiekben, neadjisten járókerék+utánfutó, legalábbis a lehetőség meglenne hogy ilyen kiegészítőket használni lehessen ha úgy tartaná kedvünk. Ide tartozó kérdés hogy ezek a kiegészítők hogy működnek a valóságban, bátran meg lehet-e venni őket vagy felejtős a dolog, fűnyíró, mulcsozó, saraboló /ezt már láttam hogy működik/, van-e ezekkel bármiféle tapasztalat? Én például nem nagyon találtam kiegészítőket az Oleo-Mac típushoz, a Zonghsen-hez elméletileg tartozék a járókerék, gondolom egy utánfutó esetleg kapcsolható hozzá, erről nincs információm. A kiegészítők nem létkérdés, de ha működnek lehet hogy nem ártana maga a bővítési lehetőség. Ahogy olvasom érdemes hozzájuk magas oktánszámú benzint használni a kormolás/kokszolódás miatt.
Tehát mit ajánlanátok, mekkora garanciaidőket vállalnak, mennyire fontos ez ebben az esetben, ilyesmik.
Igen. A léghűtéses kertigép motorokba sokkal nagyobb hőfoktűrésű olaj kell, mint egy vízhűtéses motorba. A vízhűtéseseknél jól kézben tartható a hőmérséklet szabályozás. Itt nálunk meg a rekkenő hőségben ugyanannyi hűtő levegő jut a gépre, mint átlagos hőmérsékleti viszonyok között. Tehát nem biztos, hogy egy csúcs olaj,amelyet a korszerű motorokhoz gyártanak, olyan jól fogja tűrni az extrém hőmérsékleti viszonyokat, mint a sima kertigép olaj.
Lehet, hogy hazabeszélek. Nekem a képen láthatóhoz hasonló van. Most is ezt választanám az aluházas helyett. Itt szabadon állítható az ékszíj. Ha nem kapsz pontos méretű szíjat, más közeli mérethez is után állítható.
Az attól függ, hogy mire kell. Tanácsot nem tudok adni, de leírom a történetem mások okulására.( meg Neked is, hogy nézz utána tudod-e egyáltalán hazsználni)
Ha jól láttam Neked GCV-190-esed van. Nekem GCV-160 (Szentkirály Dragon) Vettem én is felezőt, körmös kereket meg ekét. Nálunk a talaj meglehetősen kötött. A szántásból nem lett semmi, az eke annyira sem ment le a talajba, hogy magot lehessen bele vetni, csak egy vékony "karcot" húzott a föld tetején. Plusz a gép magas, a súlypontja is fenn van, amin a felező tovább rontott, vagyis nem egyszerű megtartani ha éppen "billenni" akar.
Nem tudom hogy Te mire használnád, ha nem szántás akkor elnézést. (bár a 190 erősebb mint a 160)
Köszönöm, de az általam vásárolt olajnál nem látom a paramétereket.
A 6 dl olajat visszaviszem, és megveszek egy nagyobb kiszerelésüt.
A Fiam, azt olvasta, hogy kertigépek léghűtéses motorja sokkal érzékenyebbek az olajminőségre, mint a gépkocsi motorok. Magam részéről, ezt pont ellenkezőleg gondoltam.
A jókívánságot köszönöm és hasonló képpen én is Isten által megáldott békés, boldog ünnepeket kivánok Neked és kedves Családodnak.
Sziasztok szép napot. Honda gcv 190 es motorhoz milyen gázbovden kellene ? Van egy gcv 135 ös fűnyíróm de ahhoz olyan bowden kell amit webshopokban nem találok. A 190es is ilyen vagy oda jó a merev szálas bowden ?
Szia végül is tegnap a Fiam javaslatára az olajbeöntő nyíláson kiöntöttem az olajat. Nagyon megvoltam lepődve, mert abszolut tiszta volt a hét éve beletöltött, után töltött olaj.
Vissza szereltem, amit megbontottam, de nem töltöttem fel, mert rájöttem rossz üzletet kötötöttem a megvásárolt ENI SAE 30 fűnyíró olaj 6 dl 1000, Ft-al. Nem találok certifikátot sem róla, igy nem tudom ellenörizni a paramétereit sem. A hat deci kevés, mert utántöltésre is gondolnom kell.
KF-04 es hajtóműnél olyat tapasztalok, hogy olyan "karcos" a kuplung. Nem tudom eldönteni, hogy a bowden szorul vagy esetleg a kuplung kiemelőt kéne zsírozni, ha egyáltalán szabad azt. Amúgy új gépről van szó, de mikor behúzom a kuplungot nyekereg és nem valami könnyen jár. A markolatnál érződik a szorulás, de ha kiakasztom a bowdent akkor könnyen mozog minden, és ha csak a hajtóműnél mozgatom a kuplung kiemelő szárat, amibe a bowden vége csatlakozik akkor az is akadás mentessen jár. Olyan mintha a bówden nagyon belefeszülne a házba mikor kiemel a kuplung , és ez valahol ott a markolat környékén akadna. Ez KF-04 betegség?
Sziasztok, kicsit eltérek a Rotációs Kapától, de majdnem egy kategória...
Van egy Murray 10/30 fűnyíró traktorom, a váltó és a difi ill féltengelyek külön vannak, és észre vettem hogy a difiben a perselyek ki vannak kopva... valakinek van valami ötlete? egyenlőre nem tudom szét szedni a gépet, ha netán valaki szedett már szét ilyet és találkozott ilyennel, esetleg méreteket megtudná adni megköszönném.
Olajcseréhez nem igazán szoktuk a motort bolygatni. A régi olajat vagy kiöntjük ( a motort felfordítva) vagy pedig olaj leszívó pumpával kiszivattyúzzuk.
A motor bontásához egy kis segítség (több részes):
A permetező valszeg egy Maruyama,mert annak az úszóháza amit feltettél,tűszelepet lehet még kapni,de tűszelep házat nem,de működik a dolog,a tűszelep cserével is a felcsiszolás azért nem igazán jó,mert megváltozik a benzinszint.A ragasztáshoz gratula!Esetleg,ha nem,akkor van tankom hozzá,ha érdekel,és más cuccaim is.
Ennek kapcsán gondoltam megosztom: egy nem tudom milyen motoros japán permetezőgép karburátorát javitottam. Ezt találtam az úszóházban, de nem ez volt a baja (működött szépen a gép), hanem eresztett a szintszabályozó szelep :-).
Mivel ki volt verődve a szelepülék és a tű is meg volt kopva jócskán, utóbbi hegyét Drémel-be fogva újraformáztam, az ülékbe meg egy öngyújtóból kibányászott pici 'O' gyűrűt nyomtam. 4-5 hete igy van már és úgy néz ki működik :-). A másik kehéje a két fél illesztésénél masszivan szétrepedt műanyag benzin tank volt. Sokan próbálták előttem ragasztgatni, meg én is kipróbáltam minden hideg, meleg eljárást teljes csőddel. Aztán meghefteltem pillanatragasztó+szódabikarbóna koktéllal és tádám, semmi szivárgás azóta. Amig csak a neten láttam ezt a módszert, nem hittem el, hogy működik.
Pont ebből a videóból ollóztam a képet :-). Múltkor minden porcikáját kitakaritottam, de nem változott. Egy helyen irtak olyat, hogy ha megkopik a motor (ami nagyon lehetséges az esetemben), akkor szükség lehet állitani rajta.
Köszönöm szépen a válaszod! És külön köszönöm a segítságed! Jövőhéten elkezdem lebontani, csinálok képeket és ha van rá igény feltöltöm ide szívesen. Ha elakadok igénybe veszem a segítséged és írok. :)
Elnézést, hogy csak most válaszolok.Nem voltam gépközelben.
Az első dolog, az alsó kihajtótengely csapágyazás rendbe tétele. Ha ki van kopva és lötyög a golyós csapágy ajánlatos a szimeringek cseréje is. Ugyanis a hajtómű olajkenésű. Olajszint ellenőrző csavar a hajtómű baloldalán a kihajtó tengely felett. Feltöltése az irányító karok között, a motor után vékony kis cső, fekete dugóval. C 80-90 hajtómű olajjal.
A benzintank folytatása csak egy lemezburok. Szerepe: esztétikai és a gyújtógyertya eső elleni védelme.
Ékszíj cseréléskor ajánlom a kevlár ékszíjat. Ezek jól bírják az ellenkező irányú törést, amit a szíjfeszítő okoz.
Aranyos, hálás kis gép. Minden sor után, hátramenetben jövök vissza. Így eltünteti a csoroszlya nyomokat, valamint a lépéseim sem látszanak. Vigyázz a hátramenetnél. Igaz fele olyan gyorsan forog, ajánlatos csúsztatott kuplunggal tolatni. Ne taposson el a saját géped.
Még egy észrevételem van. Ezek a 3D- kapatagok sokkal lágyabban vágnak a földbe, simábban halad. KF 04 gépem is van, ott a kétdimenziós kapatag egyből, telibe csap a földre, emiatt keményebb rázósabb megtartani.
A Honda GCV160-nak az alul látható (üresjárati levegő?) csavarját piszkálta már valaki? Nem vagyok elégedett az alapjárattal, merthogy csak viszonylag magas szinten tudom azt elérni, hogy ne fulladjon le. Ha lejjebb veszem, akkor rángatja a szabályozót.
Ugye az a gond, hogy beszerelt állapotban alig (nem) lehet hozzáférni és jó lenne valami jobb állást beállitani neki beszerelés előtt.
Off. Szerettem volna még folytatni a hozzászólást de véletlenül elküldtem
Eddig egy Robi 52-vel szemvedtem, minden baja van sajnos.. Ezt az Isekit kaptam egy ismerőstől. Működik szépen, vagyis mostmár, hogy kicsit belepiszkáltam. Úgy voltam, hogy veszek valami új gépet de miután használtam ezt, felástam vele 150m2-ert beleszerettem. :) Hiányzik az ékszíj fedele meg a tank mögötti (tartály)? Nem tudom mi az, eddig csak képeken láttam. A fedelet vagy beszerzem valahol vagy legyártok egyet. Nagyobb baja nincs első ránézésre. Ékszíj cserés és a hajtában csapágyakat kell cserélnem mert lötyög a kihajtásnál a szár. Mindenesetre átnézem, kitakarítom, tömítéseket cserélek és remélem más hibára nem bukkanok. A végén kap egy új festést és használom, vigyázok rá. Ezek a terveim a nyárra. :)
Ez lenne az, amit belinkeltem. Nekem is, meg édesapámnak is csak könnyeb lesz vele dolgozni és nem kell mindig a rugókkal szenvedni. Sőt, a fizetés módját beszéljük meg hogy is legyen?
Sziasztok! Iseki AC-2 géphez keresek gépkönyvet vagy robbantott ábrákat szereléshez. Szeretném kitakarítanii, rendberakni, felujítani de számomra ismeretlen a típus, nemrég került hozzám és nem merek
hozzáfogni valami segédlet nélkül. :) Aki tud valamit légyszi küldje el mailben: mcgood@gmail.com Köszönöm előre is!
Üdv.mindenkinek egy kérdésem lenne :nem tudja valaki megmondani hogy ebbe a típusú kultivátorba http://agrobodi.hu/termek/mcculloch-mft44-100/ kell-e keverni olajat a benzinbe?Köszönöm a válaszokat!
Üdv! Érdekelni érdekel a dolog, a postázást vagy futárt meglehet-e oldani? Ez még kérdésem, mivel én békés megyében lakom Békéscsabától kb 15km-re Doboz településen.
Lehet dicsérni, lehet szidni az általad kérdezett Hecht gépet. Viszont az ára ENGEM elgondolkodtatna. Ahhoz a 140 000-hez tennék egy 20-ast, amiért már kapható . Itt van pld ez a Zongshen. 150 000 Forint és mégis csak az Oleomac gyártja....Elhiszem, hogy jó a Hecht, mint márka. De ennyiért inkább garantáltan gyepálható vasat vennék. Mert ugye nem csak a motor, hanem a hajtáslánc és a gép súly is döntően fontos. Ennyiért pedig legyen nehéz, és kínai alkatrész mentes. Szerintem.
Lenne egy olyan kérdésem elsősorban, milyen alkatrészek kellenének ahoz hogy az rk-02 lehajtásból, kuplungkaros legyen.
Tehát magyarán nekem a markolatnál legyen egy biztonsági kar. Magát az egész hajtóművet le kell cserélnem vagy csak a kuplungházat kellene, mert kezdem egy picit unni hogy nem gyözöm hozzá a rugókat. Ez egy 2 pofás kuplung szerkezet amihez 4 rugó kell. A motor pedig egy quantum briggs 4 lovas. Még nem vagyok elég jártas ilyen gépészetben, mondhatjuk hogy még most tanulgaton. Válaszotokat is előre köszönöm.
Új Quantum xm55-ös hengert nem nagyon találsz az országban, csak esetleg ha találsz olyan üzletet vagy kereskedőt aki rendel külföldről de az már sokba kerül. Ha nem mélyek a karcok és nincs kikopva a henger lehet új gyürüvel felszerelni és még sokáig elmegy attól függ mire használod. Ha szereted motorod akkor érdemes felújítani. Ez a cég:http://klack.hu/szolgaltatasok foglalkozik ilyesmivel és például a te motorod 23600Ft-ba kerül henger hüvelyezése, dugattyúval gyűrűvel meg hajtókarral együtt ha jól néztem. Ennyi pénzért csak egy leharcolt Quantum motort kapsz. Érdemes telefonon érdeklődni
Sok a kérdés, de nézzük sorjában. A kemény karc mit jelent? Mély bemaródás vagy bemaródások. Sekélyebb kis csíkok?
Az acél perselyt legegyszerűbben egy kis mágnessel tudod behatárolni. Ha acélperselyes akkor lehetséges hengert fúrással felújítani. Ha nem akkor felújítható úgy, hogy acél perselyt helyeznek bele. Ez a módszer a legjobban zsebbe nyúlós. Mivel a henger egy darabban van a forgattyús házzal, így az egész forgattyúsház, henger együttest kell beszerezni. Szerencse kell ahhoz, hogy kifogj egy aránylag ép darabot. Sokszor kínálnak a piacon használt Briggs motort. Pl:
Ismét segítség kérés, szét szedtem egy B&S XM 55-ös motort, kemény karcolásokat találtam a henger falán. Kérdéseim, naivként hogyan veszem észre az acél perselyt a hengerben /olvastam, hogy acélperselyes/. Másik kérdésem, lehet e valamit kezdeni, ezzel a motorral? Esetleg, elképzelhető e és lehetséges e hozzájutni, egy használható hengerhez és át lehetne e pakolni a többi részét, ami még használható? Addig is köszi!
Köszi a tippet, azóta már megoldódott, kapott a gép új teljes szett kapatagot (tokkal vonóval) a két csavar/kés rögzítéses verzióból, ami sokkal masszívabb, mint az eredeti 1 csavaros volt.
Nem is értem, hogy adhatták a kvázi stapabíróbb szerkezetet (vagyis erről tolták a marketing bullshitet) a gyengébb késrögzítő konstrukcióval... Na mind1 ezt már a 28823 hsz-ban kifejtettem. Remélem lasabban kopik majd el. max nem használom annyit :D
A biztonsági kapcsoló két vezetékét a motornál egyszerűen szét kell húzni (2 piros pöcök) utána is tökéletesen működik a gép felesleges rá csak a baj van vele. A markolatról is le lehet szedni csak egy csavart kell kicsavarni és utána ki jön az egész.
Sziasztok.Egy kis segitséget szeretnék kérni.Van egy régi kapálógépünk.A motor aminek leírását keresem, egy kismotor és gépgyár által gyártott 1,5 kw-os 30.053 tip. 6000/min.A lehajtást gyátotta a szevafém. Nem tud véletlenül valaki olyan helyet,ahol van eredeti alkatrész hozzá?Nekem konkrétan a kuplung kéne rá,és már lehetne is használni.
Igen a kuplung valószínűleg orvosolható. Még nem tudom melyik csavarral tudnám állítani. A biztonsági kapcsolóval nem tudom mi lehet. Létezik hogy rosszul kötötték be?!
Ma megjött az új KF quantum 60-as masina. Mondom ki is próbálom.
Két furcsaságot tapasztaltam:
Az elektromos gyújtás megszakító pont fordítva működik mint kéne (ha behúzom a kart blokkol, elengedett állaporban lehet csak indítani és járatni a motort.
A kuplung nem old el teljesen, csak a kapák forgási sebessége csökken valamellyest.
Kérlek segítsetek mit tudnék csinálni vele? (Ez az első kapagépem, nincs tapasztalatom ilyen téren)
Vajon mi a menete ennek a hajtóműnek a szétszedésének? A tengely szimeringeknél nincs zégergyűrű. Akkor gondolom a szimering és csapágy között lesz. Ha kiszedem a szimeringet utána kitudom venni a csapágyat? Vagy ki kell ütni a tengelyt? Mert ez a ház ugye nem két félből áll ahogy nézem...
Őszintén én csak kf gépeket javítottam de a sivítást szinte mindig csigatengely felső csapágy adja,az megy legelőször tönkre.Kopott csiga-csigakerék adhat éles kicsit visító hangot főleg ha fordítva rakják vissza a csigakereket vagy nem párban cserélik a csiga-csigakereket(én is javítottam kukázott alkatrésszel rövid idő alatt összecsiszolódott)
Gondoltam ha már a szimering ennyire ereszti az olajat, hogy nézhet ki belül..? Elég süvítő hangja van a hajtóműnek. Gondolom elég sokat ment olaj nélkül.
Ott a tengelyen amit látni az egyből már a szimering vagy egy porvédő előbb?
Ha már a kettőből akarok egyet csinálni. Úgy nem lehet, hogy csak a lehajtás résznél cserélném őket? Ott csak 4 csavar van. Gondolom a kuplungot le kellene szerelni a lehajtás tengelyről.
Amennyiben a motortengelyek átmérő hosszúság egyeznek igen(motor rögzítés azonos szokott lenni. De mi a gond 2db szimering cserével, a misinát nem ismerem de a fotó alapján simán "kifordítható két hegyes eszköz beütésével", a "testvér gépnél" kf 2félből álló hajtóműháznál(nincs fedél) max 10-15 perc a csere.
Van egy rotám aminek tönkrement a motorja de a hajtóműve jó. Röpsúlyos kuplungos (1. kép) Van egy másik Honda GVC 160 motoros Misina nevezetű rota is aminek a hajtóművéből igen csak folyik a szimeringeknél az olaj.( 2. kép).
Ennek a Honda motorját rá lehetne tenni a másik hajtóművére? A honda motoros kézi kuplungos.
Köszönöm. Most néztem, megvan a MOTOROS KERTI GÉPEK HÁZI SZERVIZE című könyvem, abban meglepő sok minden megtalálható az MPM-2 gépről. Akinek esetleg lenne letölthető verzióban MPM-2 gyári gépkönyve - használati utasítása, kérem segítsen.
Esetleg erről a Loncin motorról is van infod? vagy valakinek? Nem igazán vágom mit jelent az ékszijas motor ill hogy ennek mik az előnyei -hátrányai...
én még 2002-ben vettem a gépet. minden évben használtam, eddig semmi baja nem volt, azaz 1x eltört a szarvrögzítő. minden év azzal kezdődött: olajcsere, légszűrőcsere. kapatagok kopnak, de még mindig az eredeti van rajta -2x3
Eddig egy régi Robi RK2-esünk volt csak sajnos annak letelt, azon sem volt több sebesség és hátramenet. Ettől nem annyira tartok viszont a motor meg a kapaszerkezet strapabiróssága érdekelne, nem szeretnék 2 évente újat venni vagy egy új árát rákölteni...
a 3000nm nem kis darab föld. ez a Rotalux 5-L55 hasonló szerkezet mint ami nekem van -robi156T. ahogy nézegettem egy sebességes gép. én mindenképpen többsebességes gépet javasolnák, nekem nagyon hiányzott a hátramenet.
Szeretnék szakértő véleményt kérni a következőről: Rotalux 5-L55. Etleg ha van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban ezt is szivesen venném.
Lenne egy eladó féléves ilyen masina, és elgondolkodtatott. Konyha kertben ill, a kert másik részén traktoros szántás után használnám(idén ide nem kerül semmi csak gazosodás ellen) kb 3000-m2 en. Ezért vonzó pl a 80cm-es szélesség.
Kf Lehet neked nem volt szerencséd. Csapágyak: kinyomócsapágy hibával szinte nem találkoztam, csigatengely felső csapágy problémával igen, a sajátomnál is, sajnos oda bemegy a por és néhányan a gépet még le is mossák na az a halála bemegy a víz. Csiga alsó csapágy bronzkerék csapágy nem szokott tönkremenni. A zsineg tarack a szimeringet gyorsan tönkreteszi sokat segít a védő műanyag gyakori cseréje(porvédő helyett van) A kapatengelyek toldásai nem a legjobbak(gyengék) kukorica gyökér maradványok vagy tégladarabok egy idő után eltörik elcsavarják. Védőlemez a csavar nem lenne gond csak+anya viszont a lemez valóban nagyon gyenge reped sokan le is dobják én is,na ekkor ha a kuplungházat valaki nem tömíti törvényszerű csigatengely felső esetleg kinyomócsapágy megszorulás. Ezek így gyorsan a tapasztalataim, a fiatal dragon 8éves a régebbi az elsők közül való talán 20 év körüli. A régebbi valamikor 1-3 hold földet rotált éveken keresztül. Most csak valamivel több mint 1hold van a két gépre. Ezen kívül még ha valaki szól akkor egy kis költségcsökkentés.
Egy hulladék az egész (a motort leszámítva) kb 3 éve használom, de az ellenségemnek se kívánnám csapágyak széthullanak benne (axiális nyomó a kuplungnál, a hajtómű felső csapágyai)
Egyes változatain egy csavarral rögzített kapakések vannak (elnyírja a csavart) a kések puhák, gyorsan kopnak, nekem eltört a kuplungház öntvény is a kormányszarv rögzítésénél (a legvékonyabb ponton) persze az újabb utánrendelt változatnál már áttervezték (ez is megér egy misét...)
A szórásvédő lemez két csavarral alulról van megfogatva ellenanya semmi, szétrázza egy-két komolyabb munka után (a lemez idővel reped - a 25 éves RK02 1000-szer jobban bírta)
A csoroszlyatartó (heggesztett verzió) igénytelenül heggesztett és alulméretezett - könnyen szétszakad, ezt újabban csapszegekkel oldják meg (már ahol régen heggesztettek)
Nálam a harmadik lefogatószár tört el (ami a kormányszarvat rögzíti a kuplungházhoz) Ez is egy lágy sz@r amúgy 3500 lokál kredit környékén méregetik...
Szóval öszességében amit a szentkirályi hozzátett a Briggs motorhoz egy kupac ...
Talán kiskertbe szántás után jó lehet, de nagy területre nem ok szvsz.
A viccet félretéve. Az olcsóbb gépen az irányítókar, (tolókarnak is szokták nevezni, de nem csak tolni kell a gépet, hanem húzni is) több darabból van össze csavarozva, mint a fűnyírókon. A drágább, masszívabb kar megoldást kapott, innen a többlet súly.
Kezdeném a végével. Mindkét hajtásmódnak van előnye és hátránya. Amennyiben csak a kötött talajról van szó, vagyis nincsenek kövek, kavicsok, nagy gyökerek, úgy a KF gépet javasolnám. Ha valamelyik tényező bejátszhat, akkor meggondolandó. Az a 7.5 lóerő keményen hajt. Ráadásul, keskeny csigás hajtóművel van szerelve. Légy szíves lapozz vissza 6 oldalt. Ott látni fogsz egy szétszakadt KF csigát. Meglehet ez nem a jellemző ezekre a gépekre.
Az ékszíjas rugalmasabb lágyabb hajtás. Itt oda kell figyelni a szíj kopásra.
A két belinkelt szíjas között a különbség, 2 kilogramm, ami 5 ezer forint + költséget jelent és ez a fogyasztó barát.
Úgy néz ki ell lett döntve, hogy kf quantum 60 gép lesz vásárolva.
Na már most, ebben gyárilag van hajtóműolaj, vagy a motorolajon kívül olyat is kell bele tölteni első használat előtt? Illetve ha van is, az első X üzemóra után kell cserélni? Ha igen, milyet vegyek?
Itt szerintem nézd végig milyen fajták vannak, mi szimpatikus, és, ha van elképzelésed akkor tudunk a fórumtársakkal mondani róla valamit. Szerintem főleg ilyenkor az ár, ami befolyásolja a döntést.
sziasztok. egy kis segítséget kérnék, rotakapa vásárláson töröm a fejem, kb 700 nm konyhakert, agyagos vályogtalajjal (nem a könnyű laza talajok egyike). Olyan gépet keresek amivel viszonylag könnyen lehet dolgozni ilyen talajban, és nem 120 kiló maga a gép. Előre is köszi.
Én az kf quantumot ajánlanám de vigyázz mivel sok vebáruház a kf és fk sorozatot keveri az oldalán. Fk normál kuplung(nyugalmi helyzet zárt), fk fordított kuplung (nyugalmi helyzet nyitot)
Szentkirályi KF-04 párti vagyok, ezért ezt javasolom. A Rotalux gépekhez nem csatlakoztathatók a KF aktív adapterek,fűnyíró, komposztáló, sebesség felező, termény daráló stb. Mivel a kuplung kialakítása eltérő. Ha egyszer szükséged lenne valamelyikre, lehet, hogy megbánnád, hogy a Rotalux mellett döntöttél.
Bocsi, hogy beledumálok. Olvastam kínai kapagépről, hogy masszív öntöttvas alváz. Utána néztem ennek és nem sokra jutottam. Viszont találtam más súlyúakat.
Sziasztok! Robi66 kapam Briggs motorjat probalom szetszedni. Hogy az olajdeknit leszedjem, a kuplungot le kene huznom a tengelyrol. Forumban korabbi hsz-ben olvastam, hogy ehhez csapagylehuzot kellene hasznalni. Nekem nincs, ugyhogy vennem kene. Az alabbi boltban tudnam megvenni. Tudnatok abban segiteni, hogy melyik lenne nekem megfefelo?
Van egy regi rossz gyujtótekercs azon 3,7, a mostani négyévesen 4,5 körül, de most is erre gyanakszom ugyanis nincs szikra MINDEN mast cseréltem már , kondit , hézagot allítottam, gyertya , kábelek,
szóval ezt szoktam szerelgetni amit már sokalllok
honda fg 320 vagy husqvarna tf 325 e kettő között vacilálok mostmár de a husq -nak jobb lehet a szervz/alkatrész ellátása sztem
Köszi, de Isten őrizz, hogy új gépet vegyek, jó nekem a Robi is, szépen teszi a dolgát lassan három évtizede, hálás gép, sok adapterem is van hozzá. Kozák... fórumtárs írta, hogy 2x4 kapával 180000, ezt helyesbítettem a betett linkjét olvasva.
Nem azért vesszük a gépeket hogy 3-4 éven belül alkatrészeket kelljen cserélni, mert lehet a Marci hoz olcsó az alkatrész 2 éven belül lehet is cserélni viszont az Oleo-hoz drága de az lehet elmegy 8 évet is alkatrészezés nélkül is.
egy hivatalos kisgépszerviz vezetőjével beszélve , ő meg az oleo t nem javasolja , hajtóműben ha valami besz@ arik komplett hajtómű csere , ami egy 100as, Ő Marci gépekre esküszik ugyanis annak az egyik legjobb az alkatrész ellátása.
De a honda fg 320at is megemlítve , mondta hogy azok sem olyanok már mint a régi f400asok
Nekem mindig feltörte a kezemet ezért egyszerűen leszereltem róla. (csak szét kell húzni a motornál vagy elvágni a két vezetéket azután a markolatról is lelehet venni.)
Az Emag-nak egy hetébe került , hogy egy 2 kg-os portékát eljuttasson hozzám úgy, hogy csak sacc/kb érkezési idő volt megadva. Ez egy dolgozó embernek nem elhanyagolható tétel , és egyébként is, a 21. században ez azért is vicces, mert mindeközben az ország másik feléből a délelőtt rendelt , közel 20 kg-os gép másnapra ott volt nálam úgy, hogy egy csomó SMS-et, e-mailt kaptam, hogy éppen hol van a cucc, és mikorra ér hozzám a szállító....A mások cuccaival brókerkedő arcoktól ez az Emag-os jelenség nem ritka. Az árrés képzés mentén, amiből az Emag is él, nem kell a trógerségen csodálkozni. A haszon reményében a visszamaradt, vagy necces készletet is elsózza. Persze, náluk 10000, ami máshol 14-15. Biztosan azért, mert Gandhi-n nőttek fel és azért vannak, hogy Te jól érezd magad...
Módosítok..:) Közben látom a véleményeket a mostani Szentkirályi gépekről a vásárlói vélemények és egyéb helyeken. Naivan azt gondoltam, hogy a Szentkirályi nem operál a silányabb=olcsóbb alkatrésszel növelt ár réssel. A mostaniak olyanok mint az enyém. Hát nem..Kínai csapágy, szökő csavarok..Rotapapa Zongshen-jére is rákerestem. Na, azokról csak jót írnak. És egész jó árakon vannak. A Heicht nem biztos, hogy rossz, viszont azt tudni kell, hogy nem sokan fejlesztenek motorokat. Vagy a bevált donor motorokat tesznek bele a közismert gyártóktól, vagy marad az egy sémás, különböző fantázia néven kapható motor a Kínaiaktól. Elfogadom, hogy a Heicht is fejleszt. De hajlok rá, hogy nem, mert az baromi drága mutatvány. Ettől még lehet jó, de közel 200-ért vagy közismerten megbízható motor , vagy valóban saját fejlesztésű, szintén megbízható motor legyen benne, időtálló hajtáslánccal. Mert az utóbbinál sok elvérzik. A Honda motorok kifinomultak. Nem olyan nyersek, mint a B & H. Viszont csak is gondos gazdának való. Kényes az üzemanyagra, sokaknak leáll , vagy el sem indul, mivel a Hondát nem lehet olyan ramaty benzinnel traktálni, amivel a B & H még elpöfög utóhatás nélkül. A légszűrőnél ugyan ez a helyzet. Állat jó motor, de csak ha nem veszed félvállról és képes vagy gondját viselni.
Cimborám egy ilyen Oleo Mac-ot vett tavaly. Nehéz, mint a dög, és Oleo Mac. A súlya miatt nem pattog, nem ugrál és morzsás földet hagy maga után. 2 előre, egy hátra sebesség, ami nem luxus, már csak a súlya miatt sem. A hajtás lánca olyan, amennyit az árából ítélve elvársz tőle. ( Nekem fűkaszám Oleo Mac. Nem az a művészet, hogy 3-as damillal alázom a derékig érő susnyást, hanem az, hogy a gép meddig bírja. Az enyém eleve erre lett tervezve. A motorja gyilkos, a hajtás lánc ehhez mérten túltervezett.) Lehet vonzó egy nem közismert , olcsónak tűnő gép tuti motorral, ha az megeszi a vicc kategóriás hajtásláncot. Az Oleo Mac nem ilyet gyárt . Jó a szerviz háttere és fejleszt. Rotapapa Zongshen-je is ebből a gyárból kerül ki. Jó választás lehet az is.
Mint ahogyan írtam, lekövethető, hogy nem olyan a mostani Szentkirályi, mint a régi, amilyen az enyém is. Így most már azt mondom, Oleo Mac-ot vennék, ha a gépem feladná. Azzal nem nyúlsz mellé.
Kíváncsiságból megnéztem a márkát, és csak jókat írnak róla. Igaz, ez nem csoda az Oleo Mac géneknek köszönhetően. Az árak pedig kiválóak. Köszi a márka tippet !
A lényegre tapintottál : alkatrész. Vannak olyan cuccok itthon, ami Kínai alkatrészekből vannak, de megoldott az azonnali alkatrész beszerzés a teljes volumenben. Én nálam ésszerűbb rá guglizni a portékára, hogy itthon mennyire megoldott a szerviz, alkatrész. Pofásak a Ruris nagy gépek, de fáznék kidobni érte pénzt " majd lesz valahogy " alapon. Ebben is kiütköznek az árkülönbözetek a márkák terén. De van úgy, hogy nem. Van olyan Kínai cuccom, ami nem drágább a kategória társainál, de bármilyen alkatrész itt landol nálam két nap alatt a rendeléstől számítva. Nálam egyszerű a képlet: Van márkakereskedése a cuccnak itthon, vagy nincs ? Ha utóbbi, akkor átlépek rajta.
A Szentkirályit annyira nem nevezném átlagosnak masszívság terén a személyes tapasztalataim alapján. Az enyém 10 éves, B & S motoros. Időtálló gépek. Bármilyen, használható adapter kapható hozzá. A motorja nyers, mint az anyós modora, így megbízható. A magam fajta Yetiknek találták ki, akik nem csak rotálnak a géppel, hanem egész idényben gyepálják. Persze, ez a személyes véleményem. Egy biztos, ha új gépet kellene vennem, az is Szentkirályi lenne, méghozzá ez . 8 kapás jószág kellemes nyomatékkal, majd 180 000-ért.
Üdv hozzáértő rotakapások ! Volna egy naiv kérdésem: adott egy 4 LE-s Tecumseh moci, mely újabban (ezért új mocira cseréltem az egyik rotakapáról) a levegőszűrőnél visszabeszélt. Ma részben szétkaptam, azaz levéve a hengerfejet konstatáltam, a szivószelepnél kokszoska volt.
Okozhatta ez a visszabeszélést? Vagy talán azért, mert már kopott?(Másik hibajelensége volt, hogy a karbin lévő (keverékcsavar ?)- al semmi változást nem észleltem sem alapjáratnál, sem felpörgésnél , amikor ki vagy becsavartam. (Azelőtt kb két éve ! még szép alapjáratot tudtam létrehozni ezen csavar állitásával. Lehetséges, hogy a nem tökéletes szelepzáródás miatt nem érdekli őt a levegőcsavar helyzete?)
Most egy vadi új mocival ketyeg a kicsike, de azért izgat a hibatünet, illetve az oka, ha nem túl derága, akkor még hadrafoghatóvá tenném. Úgyhogy nagyon örülnék némi eligazitásnak.
Sokat nem szeretnek kolteni egy kapalogepre, mert csak 150-200 m2-ot kellene evente megrotalni (asas utan)...ezert kerult kepbe elsokent (jelenleg tesco-ban akcios) egy MTD 55/6... vagy egy charlie ka 45. Sajnos a kornyekbeli tecsokban nincs 55/6, ezert a valasztas valoszinuleg a charlie-ra esik.
Szerencsém van az Iseki AC 2 géppel. Hátrafelé, fele olyan sebességgel forog mint előre. Ráadásul a szíjfeszítő kuplungkart elengedve azonnal leáll. Hátrafelé még így is csak csúsztatott kuplunggal használom. Az elmúlt héten építettem össze, elektromos meghajtásúvá. A főpróba a kert rotálása volt. Nagyszerű és csendes. Ezt meg kell tartani.
Sajnos igaz, a haverom már több mint 10 éve vett egy gyakorlatilag vadi új hátramenettel ellátott(ékszíjas közlőgörgős) robix gépet fél árért. Az eredeti nyugdíjas tulajnak "csak"a lábán ment át,kórház után rögtön eladta nem érdekelte mit adnak érte.
CSAK , olyan kapagépet javaslok, amiben hátramenet is van, nagyon jól jön sokszor!
Nékem RK05 b típus volt az első,Szegeden gyártották 1992 ben BRIGGS motorral nagyon jó gép volt.nagyon sok évig szolgált, majd, másik motorral hajtőmű felújítással még 10 évig szolgált, még most is megy ,de már nem satabil .Most vennem kellett másikat ,olyat már nem kapni
Hecht 790 es re esett a választás, az tud mindent amit a régi, kivéve a gagyi csoroszját! átalakítottam szabad mozgásúra s ,
láss csodát frankó, ha kell küldök képeket is.Persze a HONDA az honda de drazséér adik.
meg, sose legyél biztos benne, hogy nem Kínában gyártották
Meg lehet cáfolni mindent, mindenkit.Mindenkinek a saját lova a legjobb, de próbálkozz én csak segíteni szerettem volna ,és ha valaki cáfolni akar, attól elnézést kérek azért mert megszülettem !!!
Gondolom a dupla bilincses felező ami kivehető és ilyenkor eredeti állapot van. Az írásod szerint eredeti állapotban nem emel ki,amennyiben "véletlenül"a motor rögzítő csavarokat fellazítottad majd visszahúztad valamilyen meggondolásból, akkor lehet központosítási hiba. Felezővel és felező nélkül a kuplung alsóhoz csatlakozó kuplung felső nem ugyan az, mivel a kopásuk eltérő lehet ezért akár jelentősen kell állítani a hasított csavarnál esetleg még a kiemelő karon picit hajlítani.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van egy 1 éves KF Qvantum 60-as kapélógépem amiről miután levettem a felezőt, (miven futóval is használom) visszatettem a kapáló adaptert. A kuplung behúzott állapotában is forognak a kapák, kiedgedett kuplungal szintén forognak egy kis nem tetsző hangot kiadva . A kiemelő villát kicseréltem de ez sem oldotta meg a problémát. Probáltam végig játszani különböző bovden beállításokkal, de nem lett jobb, egyszerüen mintha nem akarna megszünni a kapcsolat a tengelykapcsoló felek között. Találkozott már valaki ilyen hibával, mi ennek a megoldása.
Elvileg megoldódott. Laza volt a kuplung. Benyomott kuplungnál még simán rázkódott, ez által csörgött, a kiemelő rúd! Most nincs vele munkám, ha lesz kiderül nagy meló közben zörög-e még, mert amugy nem! De rem nem.
Szia. Ma a kertbe egy érdekes hang ütötte meg a fülem, ez meg mi... Hátsó kertszomszéd az általad belinkelt elektromos rotával serénykedett. Kérdem, milyen a gép? Ősszel megszántott, téli fagy által jól átdolgozott földet egy Robi 55 megrotálta, majd rögtörőzte már neki, ezt sekélyen utómunkálta az elektromos rotával, ő meg volt elégedve vele, de csak ezzel nem merne nekiállni a szántást elmunkálni, ahhoz túl könnyű gépecske, csak pattogna rajta állítása szerint, nyilván kipróbálta már.
Ha mindenáron elektromost szeretnél, én azért a komolyabb magyar elektromos rotát, az IMI motorost választanám, masszívabb darab. Jófogas, Vatera, Apród, Bazár, ilyen oldalakon meglelheted.
Igazad van ha sosem próbálod ki vágyaid akkor csak álom marad. Nagyon sok videó van a RURIS kapagépről és sokan el is mesélik tapasztalatukat meg miket újítottak és csináltak rajta a jobb működés és használatához. A reklám szerint a RURIS 1001KSD már professzionális gép.
Robi 155-ös gépkönyvre lenne szükségem, de nem találok sehol a neten, ha valaki tudna segíteni annak nagyon hálás lennék. Illetve ha valaki megtudná adni a hozzá való csoroszlya méreteit annak is nagyon örülnék. Előre is köszönöm a segítséget.
Igaz itt a minimális rendelhető mennyiség 10 db, de biztosan elérhető 1 db is kis keresgéléssel (engem annyira nem érdekel a dolog, hogy megkeressem). A 350 dolláros ár (100 db-nál 300 dollár:))))) lehet, hogy még a szállítással, vámmal, áfával is jobban megéri. Szerintem 1 db-nál sem lehet drágább 400 dollárnál. Ez kb. 1/3-ad ár szállítás, vám meg áfa nélkül. Ez összesen fél ár lehet. Alkatrész meg ugyanúgy érhető el (vagy nem érhető el) hozzá. Forintban számolva egy kicsit erős a 150.000 a 3 db "Ruris", meg meg 1 db "Made in Italy" matricáért.
szia . ez pontosan így van ahogyan leírtad . de viszont ez így va mindennel amit vásárlosz itt romániában a vasalótól egészen a személypépkocsiig aminek van garanciája és még a garancia idő lejárta előtt meghibásodik nagyon nehezen javítják azt meg hogy te visszakabd a pénzed amiért vetted azszinte lehetetlen . na de ez románia . nekem is vannak ilyen tapasztalatim de ezen én nem akadok fenn mert így akkor nem vennék semmit mert ha tönkremegy mit csinálok vele. úgy hogy ha el sikerűl adnom a mostani rotációs kapámat én veszek egy Ruris 1001 KSD-t . de ez csak az én véleményem
Szia. Szerintem amit néztél elektromost, pille könnyű a maga 11-12kg-al, azt hanyagold, hiába 1400-1500W-os.
Nekem belsőégésű 2T motoros Robi 55 van, 49cm3 és 37-38kg alapból, de anno ez is képes volt elpattogni.
Kapott ékszíjas felezőt, kb. +10kg tömeg növekedés és a motor előbbre került kb. 30cm-t, amivel orrnehéz lett a gép, ez előnyére változott.
Ali kis betett Youtube elektromos "orosz" rota videója szintén lehet 50kg simán. Inkább vegyél használt magyar IMI motoros gyári elektromos rotát, abba van anyag, ha szerencséd van, jókora hosszabbító munkakábellel adják el, s ha teheted vásárlás előtt próbáld ki, 20-35e között már megvehetők. 11kg 1500W, szinte repkedne csak előtted, eszembe nem jutna megvenni, komoly munkára nem valók, csak pénzkidobás lenne, hamar megszabadulnál tőle.
Ha jól emlékszem Olaszországban az Oleo-Mac motorjait gyártják. A Ruris-nak nevezte el a román cég az összes terméket amit Kínából importál.
Ennyi terméket le tud gyártani egy kis cég? http://www.ruris.ro/produse Azért ugranak a vevők mert olcsó de utána fáj a fejük. Utána lehet nézni a visszajelzéseken és fórumokon miket írnak. A szervizelésből pedig katasztrofális. Utánaolvastam hogyan mükődik: a hibás terméket beviszed vagy elküldöd a kijelölt szervizbe, ott megállapítják mi a baja de nincs alkatrészük, telefonálnak a központba Bukarestbe vagy Crajovába onnan küldik az alkatrészt, összeszerelik megy tíz percet és közlik veled hogy még kell más is. És kezdődik elölről. Ez nem humbuk a román fórumon meg blogon is utána lehet nézni. Hatalmas reklámtevékenységet folytat a cég így bolondítja a vevőket.
Nem akarlak lebeszélni de azért ennyi rossz visszajelzés csak szöget űt az ember fejébe.
Azért én nem írnám le az elektromos kapákat. Vannak valóban játékszer kategóriás pici gépecskék. A négy kapatag egy darab lemezből van kisajtolva. Művelési mélység, a 20 cm átmérőjű kapák miatt csekély.
Gyönyörű gép ez a Ruris. Az aggályom annyi, hogy az ilyen kis dízel motorok téli leállásakor a benn maradó gázolaj bomlásnak indulhat. A fórumon több helyen látható, hogy milyen mocsodék lesz a gázolajból, ha gombásodni kezd. Az adagoló, befecskendező rendszer tisztítása nem egyenértékű egy benzines karburátor tisztításával.
A második gondolatom az, hogy az ilyen hajtóművel összeépített motorokat csak a saját motorjával lehet helyettesíteni, ha fődarab hiba miatt cserélni kell. Ellenben az ékszíjas motorok cseréje a négy felfogató csavar oldásával megoldott, lehet az Honda ... Möller stb.
Kis konyhakertunk (150-200 m2) rotalasahoz akarok venni kapalogepet. A talajt terv szerint minden osszel felasnam majd tavasszal ultetes elott felrotalnam, ehhez a munkahoz keresek kapalogepet. Eddig MTD 55/6-on gondolkodtam, de felmerult bennem, hogy egy felasott talajhoz talan elegendo lenne egy elektromos kapalogep is. Kerdesem az, hogy volt/van-e valakinek tapasztalata az alabbi gepekkel?
Fekete földben lenne használva leginkább csak rotálásra, tavaszonként kb 500 m2-t kellene megdolgozni, illetve utána max 1000 m2 kukorica sorközét kellene kapálni vele.
Vagy hasonló árkategóriában melyik típust ajánlanátok ha 80-100 ezernél többet nem szeretnék rákölteni.
És te nem félsz amit egy fórumtársunk is felvetett hogy ha alkatrész kell akkor nagyon nehezen lesz beszerezhető? Zongshen, ruris hoz
Romaniai árukeresőben a Ruris magasan veri a rotációs gépek népszerűségi listáját, a hecht, viking, honda fg, sőt szentkirályit is árulnak; nagyjából olyan árszinten mozognak mint itt, de a rurisnak nagyon-nagyon kedvező az ára, talán mert hazai gyártású? nálunk is népszerű a szentkirályi, robi, marci, ilyesmik- tehát minden országban népszerű az a nézet hogy csak a hazait vedd mert az a jó :D
Szia. Igen gyári csoroszlyát húz maga mögött. Felezővel használom, mert a pici 49cm3 2T motor 5500-at forog, és a rota tengely is sebesebb alapból, mint egy 4T kapánál. Lépésben lassan haladok a rögtörővel, de tekintélyes 130cm munkaszélességben aprítja a rögöket.
Jó humuszos laza földbe másik kertbe őszi ásás után simán 10cm beengedtem a talajba, eszméletlen jó munkát végez a rögtörő.
Töltögető ekét rögtörővel még nem húztam, nagyon nem is látom értelmét, mert visszafelé menetbe a széles rögtörő simán visszatemetné a nyitott barázdát. Ebbe az ékszíjas felező miatt kb. 30-35cm-t előbbre kerül a motor, és kb. +10kg-al nehezebb a felező miatt, így orr nehezebb is a gép, ez előnyére vált szerintem, kezesebb lett. Több "L" csizma lehajtásom is van, van sima felező nélküli, van ez amit a képen láttál ékszíjas felezővel, és van olyan is, amin rajt van az LR-56 láncos felezőm + felette ott van a KF ékszíjas felező. Töltögető ekét a képeken látott ékszíjas felezős "L" csizmával használom, de normál gyári sebességgel ( nem felezett ) és a kapatengelyen 1 - 1 rota kapa tag van védőtárcsával, viszont a kapák fordítva vannak feltéve, balos jobbra, jobbos balra, és a kapa lapos fele húzóként funkcionál, így ültetem a krumplit és tölteni is így szoktam vele.
Emag-val vigyázzatok. Nekem október óta tartoznak egy visszáru visszafizetéssel. Nem volt jó a termékleirás, visszavitték szó nélkül, de nem fizetnek. Hitegetnek, hogy visszautalták, de nálam sosem jelent meg a számlán. Nem nagy összeg, de máshonnan is hallok sok rosszat.
Nekem van egy kis tapasztalatom a Ruris DAC 7009K típusú kapálógépről. Az ősszel egy kicsi szántás, tavasszal egy kis szántás plusz rotálás. Ja,még krumpli vetés is. :-) Körmös kereket csináltam hozzá egy pár 13" felniből.
Meglepően erős, hidegen második rántásra, melegen egy pici húzásra indul.
E-magrol lett rendelve kapákkal, gumi kerekekkel,plusz egy töltögető kapa volt a dobozban.
Ami a legjobban tetszik benne az hogy a levegőszűrő kivan vezetve a kormányrúdra. Nem a kapáktól szívja port.
Újonnan! Csak hát mivel mindent még a tengelykapcsolóban is ilyen sasszeges csapszegek tartanak lehet természetes a csörgés-zörgés, ezért érdeklődök, meg hogy nem-e van valakinek pont ilyen és ha neki is csereg, akkor ok, de ha nem akkor baj van :)
A RURIS gépet Crajova melett gyártják inkább szerelik össze nagyjából kínai dolgokból. A KAMA motor is kinai 4 ütemű diesel motor. A román fórumokon utána nézve irnak jót is meg rosszat is róla, szerintem ki mint tudja használni és kímélni, soknak súlyos és erős embernek való. Megjegyzem azért vannak jól sikerült kínai dolgok is. A románok 2 év törvényileg előírt garanciát adnak rá nem tudom pótalkatrészileg hogy állnak ha beüt a krakk. Onnan vásárolni egy rizikó, mi van ha garanciálisan kell javítani? Vagy te viszed el személyesen ahová szól a garancia szervizelés vagy küldőd GLS-el és várod a tavaszt amíg visszaérkezik.
Vettem egy MTD charlie thorx 45 -ös kapálógépet! A helyzet a következő, álló kapáknál semmi gond de ha behúzom a kuplungot és elindulnak a kapák és megy a meló irtó hüle csörgő hangja van, ha kinyomom a kuplungot és állnak a kapák ismét semmi hang! Ez normális ezeknél a gépeknél ami ilyen kuplungos vagy baja van??? Vagy esetleg mit nézzek meg rajt?
Tényleg faja. A rendes csoroszlya van mögötte? Megforog és úgy apritja, vagy csak végigmész a soron vele? (Azt látom, hogy nem süllyed bele, mert nem húz barázdát a csigaház.)
Üdv! Azt szeretném kérdezni hogy a Ruris kapák tényleg annyi LE-sek amennyi rá van írva.Most állok vásárlás előtt és én is a három gép között vacilálok. Az Oleoról jókat írnak ,föleg a motorját dicsérik nagyon a Zongshen szintén jónak mondott.A Rurisról viszont elég keveset tudok pl: Kama motor jó-e milyen nemzetiségű , mennyire megbízható ?A gép magassága is érdekelne mert opel kombiba be kéne férni neki.Most egy Dragon55 van az befér.
Szia. Tavasszal felszántott agyagos föld, rá két hétre elsimítózta és boronálta a traktoros. Múlt hét szombat vasárnap szakadt az eső, hétfőn kedden száradt valamit, ma délután rámentem a rögtörővel. Van pár kép:
Saraboló gyári, csak szemléltetőnek tettem fel, hogy a rögtörő munkaszélessége 130cm, egy menetbe aprította az agyagos rögös földet. Csak ajánlani tudom, aki nem ismerné.
Nem csak az a megoldás. Létezik olaj leszívó pumpa. Az olajbetöltő nyíláson keresztül lefejthető a fáradt olaj. Többféle kialakítású létezik, érdemes körülnézni.
műszaki leírást az találtam én is tapasztalat kellet volna , mert egy ilyen gép itt nalunk nagyon drága és nem akarok drága de használhatatlan gépet venni
Én személy szerint az Oleo-Mac MH 197 RK valamint a Zongshen SR1Z-750 illetve az emagon kapható Ruris gépeket ajánlom.( A Ruris gépeket megéri figyelni az emagon mert néha elég sok kiegészítőt is adnak hozzá.) Erős megbízható felépítésűek és a lemezházas Honda fg320-tól masszívabbak.
A Hecht-et semmi képen nem mondanám gagyinak viszont szerintem csak két valamire való gépe van a Hecht 7100 és a Hecht 790BS -ami szintén ugye lemezházas (szerintem hobbi)
Sziasztok . eladom a robikapámat és vennék másikat , már ki is néztem csak nem nagyon találok hozzá normális leírást , na most az kérném tőletek hogy akinek van valami infója írja már meg nekem . válaszotokat előre is köszönöm
Robix Hungary által gyártott Robi 202 LV típusú kapálógéphez keresek használati útmutatót, gépkönyvet. Pdf-ben vagy beszkennelt formában is megfelel. (Papír alapú gondolom már esélytelen.)
Egyébként a típusjelölésnél mi a különbség a 202 L, LV, LX között?
A fűnyírómnál a megnyúlt bovden miatt megszakított szép lassan. Ugyanez volt a tünet. Szétszedtem én is a karbit meg mi.dent...Nézz rá a bovden hosszára is. Vagy a gyújtás megszakítására...
Sajnos egész nap szakad az eső, így kb. jövő héten lesz csak megörökítve, a másik kertbe lévő agyagos földnek viszont jól jött a csapadék. Ezt a videót találtam a rögtörőről: https://www.youtube.com/watch?v=ETuWmuQG-fs nekem csak kb. 7 pálcám van oldalanként, de bőven elég is, nagyon szép munkát végez.
Minap csináltam kb. 750 m2-nyi 2/3-ában bedolgozó (nyár végén meg volt tárcsázva), 1/3-ában pedig feltörő rotálást (zöldségek betakaritása utáni állapotban hagyva). 2-2.5 óra volt. Én és a gép is (Robi 156H) jól éreztük magunkat :-)
2000 m2 egész nap simán menne szerintem. A gépnek mindegy, csak nyilván 'megy bele' az üzemóra és hamarabb jön az ilyen-olyan karbantartás.
Lehet hülye kérdés: Robi 66 honda 5.0 mocival kb. mekkora területet lehet berotálni egy nap, hogy ne dögöljön le a gép? Időszakosan kéne, max havi 2-4 alkalommal nagyobb területet műtrágyával berotálni. 1000-2000 nm? Elég lehet vagy kevés?
De legalább javítható, kf csigakerék: a bronz csigakerék a vasra úgy van ráöntve a legkisebb öntési hiba(hő) zárvány keletkezik és nagy terhelésnél képes egyszerre 2-3 fog akár egy darabban kitörni, most volt nálam javításon egy ilyen majd holnap lefotózom.
"leggyengébb láncszem" ma délután én is megjártam kf gcv160 1:24 áttétel 2x4 kapaegység rotálás egyszer csak kezd rázni, nézem görbe a kapatengely-dehogy görbe részben törött csavarodott. Levétel egyengetés 2x3 as egység végigbetétezve összehegesztve na most törj el, a legszélső egységek maradtak oldhatóak. Így maradt 2x3 vagy 2x4 kapaegység. Valószínű jobb lett volna a kétsebességes kf gépem használni az ekszíj kicsit kiegyenlíti az ütéseket(előzőleg kukorica volt de találtam fél téglákat is)).
Hát igen. Az olcsóság a fő. Mármint olcsón legyártani és jó pénzért eladni.
Az a helyzet, hogy az a 8 lovas motor felezővel, iszonyú nyomatékot ad le a hajtóműnek. Ha a talajban valami miatt megakad a kapa, akkor valahol engednie kell. A motor nem fulladt le, a kuplung nem csúszott meg, ez volt a leggyengébb láncszem.
Sziasztok! Van egy hibás briggs motoros rotakapám, már vagy 15 éves lehet (tavaly vettem). Azóta azzal küzdök, ha beindítom, eleinte jól megy kb 2 percig, azután egyszer csak szép lassan lefullad. Utána első rántásra beindul, majd kb fél perc és újra lefullad. Majd ezt ismételgeti. Ma próbálgattam azt, hogy a lefulladás első jeleinél kicsit behúzom a kuplungot, ilyenkor újra erőre kap. Lehet, hogy valami fúvóka baj, vagy esetleg az úszó által felnyomott szelep? Esetleg kellene még egyeb infó?
Fiamnak egy ismerőse azt vette észre a rotakapájánál, hogy csúszik a kuplung. Vett bele újat, de akkor is ugyan az volt a helyzet. Végül elvitte a fiamhoz, hogy próbáljon vele valamit csinálni, hogy használhatóvá váljon. A fiam azon csodálkozott, hogy lehetett a kerekeken előre hátra tologatni. Szétszedte a meghajtást és kiderült, hogy a csigakerék forog a tengelyen. De hiába kereste a reteszt, vagy reteszpályát. Az nincs. Most majd lesz bele maratva és akkor már ismét használható lesz. Azért a gyártó cég, hiába bízik annyira abban, hogy melegítve nyomják rá a csigakereket a tengelyre, azért biztosíthatná egy retesszel is.
Írja, hogy száraz volt a föld nála, és a nagy rögök szinte beton kemények voltak. Rotával ilyen körülmények között úgy pattogtál volna, mint a bikaródeón. Volt részem szántott kiszáradt agyagos földön hasonló élményben anno rotával, csak kínlódás volt.
Rotát nem használok szántás ásás elmunkálásra, idén 1.5 hete hétvégén rámentem boronával, a gép 2 felezővel körmös vaskerékkel boronával olyan nehéz volt, hogy inkább elásta magát a puha szétfagyott földbe. Helyette idén egy felezővel sarabolóval elmunkáltam az őszi ásást, mert már kezdett fél centis repedés lenni a felmelegedés és a szél szárító hatására, de rögös maradt a földfelszín. Ami nem igazán tetszett, de a talajnedvességet viszont sikerült még megtartani. Erre mentem rá ma a rögtörővel, és aprómorzsás földfelszínt varázsolt játszi könnyedséggel.
Képet a kertbe ma nem készítettem, legkésőbb hétvégén lesz fotó és beteszem ide. Héten lesz még egy kert, amire rámegyek a rögtörővel. Csak ajánlani tudom, rettentő jó adapter, 4T motor szerintem 1:1 elviszi, 2T motor rota tengelye igen sebes, oda felezővel inkább. Fsanyi88 9335 hozzászólásán ott a fotó is, enyém kb. ugyan így néz ki. Enyém 130cm széles, ⌀ 28cm, nem semmi, igen szapora a munka vele. Saraboló volt az első kedvenc adapterem felezővel, de a rögtörő felezővel brutálisan jó munkát végez a pöttöm gépen, apró morzsás talajt varázsol. Szomszédom látta munka közben, ő is csak nézett, hogy mit művel.
Szereztem rögtörő adaptert Robi 55-re, 130cm széles, álom jó volt vele dolgozni, apró morzsás talajt készít, aki teheti érdemes készíteni vagy venni, átalakítani.
Sziasztok! Az lenne a kerdesem hogy a karbit kitakaritottam es indul is a gep nem all le csak durrugva megy a regulatort mindig huzza kicsit ennek igy kene mennie ? Honda gcv160
A motor lényegtelen olyat tesz rá az ember amilyet akar.
A hajtómű viszont azonos minőségben és egyebekben is mint Pl: a Szentkirályi KF szériája Pl: Dragon 55, Dragon 65, Quantum 60 és Quantum 70 ott is csak a motorok változnak de minden más azonos és itt is motorból olyat tesznek rá amilyet akarnak.
Akkor most ez Magyar gyártmány? Mert ha a Szentkirályit és a "Marko" gépet szétszednénk egyeznének az alkatrészek, éppen annyira mint a Zongshen és Oleo esetben
Az Oleo és aZongshen minden méretében és alkatrészében az utolsó csavarig megegyezik egymással. Az alkatrészek és az adapterek is kompatibilisek egymással.
Az Oleo-ról lespórolták azt a +1 ékszíjtárcsát de nincs jelentősége talán csak az áttételnél.
A két szíjas hajtás is azt mutatja, hogy a két hajtómű csak hasonlít egymásra. Ezért is látom gondnak, hogy egyformának hirdetik a két gépet. Valaki megveszi ez alapján abban a hitben a Zongshent, hogy ha baj van, akkor majd vesz Oleo alkatrészt hozzá, ha nincs netán Zongshen.
Ez tiszta sor. A gépkönyv szerint pl. az Oleo-Mac MH 175 RK, az Efco MZ 2075 RK, a Bertolini 195 és a Nibbi 095 ugyanaz a gép. Ezeket a márkákat az Emak csoport összevásárolta az idők során:
Piaconként más-más márkanevet használnak attól függően, hogy hol melyikkel gondolják eladhatóbbnak. A Zongshennel ilyen kapcsolat azért nem lelhető fel. Ettől még bérgyárthat az Oleonak, bár van saját kínai gyáruk is. Egyébként az Oleo gépemen és a papírjain csak az olasz cím van feltüntetve mindenhol, de sehol nincs a "Made in" felirat előtte. Így akárhol is gyárthatták. Más oldalról megközelítve a dolgot a kínai gyártású termékek jellemzője, hogy a gyártás beindulásával az e-bay kínai eladóinál megjelennek az alkatrészek. Oleo alkatrészt csak kisebb gépekhez, pl. láncfűrészekhez láttam az e-bay-en Kínából.
Szia. Ültetéshez nem kell felező a töltögető ekéhez, jobbról balról 1-1 kapatag, de fordítva tedd fel a kapákat, ne az éle legyen előre, hanem a kapák élezetlen kése, tehát a jobbost a bal oldalra, a balost a jobboldalra, lehet védőtárcsát is feltenni. A fordított kapák húzóként funkcionálnak, simán elviszik a kicsit kinyitott töltőekét, én egy sort 2x szoktam vele megnyitni, a 2. után ültetem a krumplit. Lábbal simán visszatakarom a barázdába beültetett gumókat.
A www.profikisgep.hu oldal ezt írja a Zongshen SR1Z-750 gépről: "Ez a gép megegyezik az Oleo-Mac MH 197 RK típussal." Érdemes megnézni a gépek motorjáról a képeket. Valóban az utolsó csavarig megegyeznek:))))))))
A Zongshen gép egy török oldalon Kama SR1Z-750 néven már Honda GX motoros:
Szerintem a Zongshen gép egy Oleo-Mac szerű hajtómű egy Honda klón motorral. Mivel a Zongshen egy legalább ötször akkora cég mint az egész Emak/Oleo-Mac csoport, csak szándék és nem pénz kérdése, hogy jobb gépet csináljon, mint az Oleo. Ezzel csak azt akarom írni, hogy nem a Zongshen gépet akarom fikázni, akár nagyon jó is lehet, de nem ugyanaz a két gép. A www.profikisgep.hu oldal egyszerűen hazudik.
""A Zongshen gépeket is az Oleo-mac gyártja nagyon jó munkát végeznek bármilyen talajon.
Tőlünk keletre egyébként több néven is futnak ezek a gépek pl: Ruris, Rotakt, Loncin,BSR, Gigant, Powerplus, stb...
Egy közös bennük mindegyik jó minőségű, nekem is voltak először fenntartásaim velük de egy év használat után eloszlottak."" Ez érdekes számomra esetleg nem fordítva oleo is gyártat kínában?
Ha ilyet szokot nekem csinálni a kapa gépem akkor a több benzin kell neki 1/8 fordulat óramutató járásával ellentétesen és megy terhelésen is( nekem robi 56 briggs motoros). Csak saját tapasztalat.
Ha a gázkart teljesen hátrahúzom (nyúl állásba) akkor ugy ahogy megy , de ahogy csökkentem a fordulatot a gázkarral elkezd szabálytalanul járni, felpörögni, es leall Karburátor többször pucolva, tömitések kicserélve. Mi lehet a gond Honda gvc 160
Ha jól tudom, a Honda GCV motorok jó részét is Kínában gyártják. Ebből is látszik, hogy nem minden Kínai cucc egyforma. Nem mindegy, hogy kínában gyártott európai vagy japán, vagy teljesen kínai. És még a kínaiak között sem mindegy, hogy Loncin, vagy valami más. Sőt több helyen olvastam, hogy a Loncin azért már itt-ott ver nagyobb márkákat is minőségben.
Meg fogom nézni, hogy mi van a gépre írva. Azért Európában még feltüntetik általában a tényleges gyártási helyet. Ha ez Kína, akkor valami lehetetlen helyen és "Made in prc" formában, hátha nem tudja valaki ebből.
Pár éve jártam véletlenül Milánó egyik munkásnegyedében. Háááát....... Lehet, hogy jobban örülnék, ha kínai lenne:)
Ne zavarjon a zsír kenés. Van egy öreg Hako hajtóművem. Isten tudja mennyit futott kint németben. Mikor megvettem szét kaptam, tökéletes lánc, lánckerekek. Újra zsíroztam, de a régi zsír is tökéletesen tiszta volt. Nincs gondom vele évekig.
Van egy Iseki AC 2 kisgépem, ez olajkenésű. Itt azért, időnként oda kell figyelni az olajszintre.
Van benne egy olajtükrös előszűrő, meg egy olajos szivacs szűrő. Mindkettőt útálatos dolog tisztítani, oalajozni, de sokkal jobban tisztíthatók, mint a papír szűrők. Nem hiszem, hogy mostanában cserélnem kell a betétet.
Kb. 600 m2-t "túrtam fel" eddig a 175-össel, a bejáratás miatt csak 4 taggal. Azt hiszem, ez még nem tapasztalat. Egyébként most 2 év magyar garival 140-ért is megkapható. Kis szerencsével ennyiért nekem a házhozszállítás is belefért. Érdekes (majd az idő eldönti, hogy jó-e), hogy a lánchajtás zsírkenésű ennél a típusnál. A 180-astól felfelé olajban futó. Persze a zsír kenés nem olyan hatékony, de legalább nem folyik ki a szimeringnél. Azt gondolom, hogy ha jól van méretezve, akkor házi használat mellett lehet örök életű. Majd 10 év múlva jelentkezem, hogy megért-e:)
Annyit tudok a gépről ,hogy kínában gyártatja az Oleo és a saját nevükre festeti meg matricáztatja.Szervízes szerint nincs gond velük . De a levegő szűrőre oda kell figyelni mert olajos
Ha szállítom, akkor utanfuton, kb 400-500m2 vegyes háztáji növények. nem akarok kompromisszumot, a 100-150eft bol a lehető legjobb, legtartosabbat szeretném megvenni. A problémamentes évek és munka a lényeg.
Hasonló cipőben jártam én is mostanában. Úgy gondolom erre a kérdésre nem fogsz egyértelmű választ kapni, illetve 100 ember 60 féle választ fog adni, és mindenki igazat mond a maga módján. Ez kicsit eltúlozva olyan, mint ha egy autós fórumban azt kérdeznéd, hogy 4 millió forintig milyen autót vegyél? Pl. az emberek egy része a Honda motorra, a másik része a Briggs motorra esküszik, de olyanból azért kevés van, aki 4-5 darabot elfogyasztott mindkettőből. Persze ez utóbbi kevésből is vannak itt nagyon segítőkészek a fórumon, de pont ők nem fognak egy technikát megjelölni, mert tudják, hogy mindegyiknek van gyengéje. Hajtás szempontjából pl. szállítod majd csomagtartóban, levett motorral a gépet? Ha a válasz igen, akkor felesleges ezen a kérdésen tovább tipródnod, a csighajtás a Te barátod. Szerintem próbálj meg egy kicsit visszaolvasgatni itt és más fórumokon, majd a szimpatikussá vált 1-2 gépről konkrétan kérdezni a tapasztalt hozzáértőktől.
Sziasztok, szeretnek vásárolni egy kapalogepet, mert az öreg tomos megadta magát. A keret 100-150e Ft, lehetőleg újat. Csak rotalasra lenne hasznalva, más nem is kell hozza. Mit ajánlatok, meghajtás, motor, tartósságát, szerviz. A keretből a lehető legjobb érdekelne. Köszönöm.
Őszintén valóságban a robid hajtását nem láttam csak a fotódon illetve jofi47 linkjén levő rajzon,nekem kf hajtásaim és r250t hajtásom van.Mivel baranyai vagyok felénk a kf hajtások és "klónjaik"az elterjedtek.
Üdv. a Szakiknak !!! Segítséget szeretnék kérni a következö dologban .Adott egy Honda Mio F400 kapa gép és van hozzá egy szintén Honda Mio alternáló fűkasza.A problémám az hogy a kapa gépen nincs meg a szíj tárcsám csak a fekete védő műanyag kupak. Szíjtárcsának szeretném a külső méretét ha meg adnátok ha Valaki tudja .A belső racsnis tengely méret az adott . Mindenkinek előre is köszönöm a válaszát.Üdv JJ
Jol ment amugy csak szivargott a hajtomű olaj csak a kapatagott akartam levenni a szimering cserehez de ugy ra volt rohadva a kapatag melegitve se jott le na de bevittem munkahelyemre 100 tonna pres gep nem jatszott vele szepen letolta :D
Ha össze van kopva akkor is ! Robiból nem sok éri meg hogy elkopna benne a fogaskerék ,hamarabb ledöglik róla a motor 2-3 szor és kukába kerül ,vagy a fészerben porosodik !
A puding próbája az evés ! A próba mit mutat ? A fogaskerék szimetrikus ? A fogazás irány a stimmel ? Akkor már csak a szerelés van hátra ! De a kérdésekre válasz kell !
Ma is szét szedtem és tüzetesen megvizsgáltam semmi hiba nem látható ! Lentebb vettem a benzinszintet és úgy néztem hogy jön megy a tüszelep a helyén de nem láttam semmi hibát benne ,összeraktam és pöc röff mint akinek semmi baja nem volt ,de hogy mi okozott hibát nem tudom ,még a tankcsap most vizsgázik át ereszt e ,azt is még egyszer szét szedtem ! Olajálló ,nitrogén zsák gumijából vágtam bele másik tömítést !
Én egy időben tároltam gázolajat hordóban. Pár hét, hónap alatt lett az alján ilyen nyálkás trutyi. Szűrővel ki lehetett szedni, de nem nagyon megnyugtató az biztos.
A benzincsapba ha nem olajálló anyagból (gumiból) vágsz tömitést, akkor az meghal hamar. Ha van megfelelő anyagod, akkor a javitás csak ügyesség és ötlet kérdése, megoldható. Az úszóház szelep elég finom dolog szokott lenni, azt nem tudom, hogyan tudod házi gyártással helyettesiteni. A zárását kiszerelt karburátor mellett levegővel (belefújással) tudod ellenőrizni egyébként. Ha a szelepülék rossz, annak ezzel jelentkeznie kell.
Ha rapszodikusan zár/nyi, akkor lehet, hogy fel tud akadni. Meg kéne nézni, hogy nincs-e sorja, elhajlott lemez, kosz alatta, ilyesmi.
A rezet nem de milyen ötvözet, de ki tudja milyen benzin honnan jött mi volt az oldott vízben oldva? ez nem vicc én láttam korrodáltat igaz régebben(nem saját gép, valami kínai csoda volt) Nekem gcv160-as motorok vannak csak 95-öst használok natúrban semmi + , tavasszal simán indulnak az őszi benzinnel ha benne maradt. Az igaz a karbit hosszabb leállás előtt kijáratom-leengedem,és a karbi elé mindegyikhez tettem finomszűrőt, a hondák valahogy nem szeretik a "szűretlen" magyar benzint lehet a japó más.
A gépemen kicseréltem a gyári gyújtás töltő tekercset egy ceglédi tekercselő ( Kovács Lajos ) által készített 20W-os világítás tekercs vasmagjára tekert töltő tekercsre, porlasztót kipucoltam, tűszelep fészkét módosítottam, benzinszintet beállítottam, porlasztó beszabályozva. Gyári külön trafós ( 4V ) külön tirisztoros gyújtásom van ( az egybe trafós FAGY gyújtás szikraenergiában jóval gyengébb teljesítményű, azt én hanyagolom ) . Erősebb gyújtószikra nálam engedi a 0.6-os gyertyahézagot minden gond nélkül. Robi 55-höz képest rettentő könnyen indul az erősebb gyújtószikrával. Ha még gyári a gyújtásod, ne 0.6-os gyertyahézagot használj, hanem csak 0.4-est, könnyebben tudod beindítani a géped.
Sziasztok! Van egy robi 156H honda Gcv 160-as gepem van valakinek a hajtomuhoz vlami rajza osszeszerelesbe mert csapagyat meg szimeringet cserelek csak mar szet van hulva meg az orsoba az also felso csapagyat fel kell utni utana betenni a hazba ?
Nem semmi, a benzin korrodálja a rezet... Nemrég hallottam, ritkán használt diesel autó üzemanyag csöveiben képes baktérium elszaporodni a gázolajba, annyira, hogy komoly dugulást tud okozni, a motor alig kap üzemanyagot.
Ősszel krumpliszedés után letett 2T motorom tegnap gond nélkül indult a tavaly mixelt még tankba lévő keverék motalkómmal. Munka 2/3 felé kifogyott a tank, indulásnál nem töltöttem fel, gondoltam sarabolót elviszi az ami benne van. Volt még kannába bekevert tavalyi keverékem szintén motalkós, az se döglött meg, a gépet felöntve 3.-ra járt a motor üres tank után. 25-ös keverék + E85 + FIMOL-2 + WYNN'S ólompótló ( benzinstabilizáló ) , nekem évek óta bevált üzemanyag mix.
Sajnos ugyan ezzel a problemaval kuzdok 2 napja. Az alaplapon kicsereltem a gyujto tekercset, a teljes gyujto rendszert,
semmi kulonos javulas. A tekercs alatti jelado nem szakadt, nem ismerem az ellenalasanak a szukseges parameteret, aki tud kerem segitsen. Meg a vezetekeket is kicsereltem, 2 uj gyertyat vettem,de semmi eredmeny,!
Na valaki mondja el mi tud történni egy tűszeleppel álltában ! Egyik nap még megy semmi baja másnapra telefolyt a motor benzinnel elzárt tankcsapnál !!! A tankcsapba vágtam másik gumit 1napig volt jó ,ma már nem zárt ! Repülni fog ! De a tűszelep vagy nem adagol vagy ömlik belőle mert nem zár el ! Láthatóan semmi baja ,de már csináltam bele 4-5 másik tűszelepet de nem vált be egyik sem ! Vagy a tűszelep ülése halt meg ,látott már olyat valaki ! A rezet megette volna a gumi ?