Szerettem volna, ha országos szervezet égisze alatt csinálnánk az Expedíciót, erre egyértelműen a Kék Túrák gazdája, az MTSZ lett volna a legjobb, de Vencelék elzárkóztak, mondván, hogy az Ő szemükben ez nem nagyobb dolog, mint több év alatt apró szakaszokban végigjárni az egészet...
Szerencsére a ZMTSZ vezetése egészen másképp látja ezt a dolgot!
Igen, természetesen hideg fejjel terveztük meg a dolgokat.
Tekintettel arra, hogy az OKT atlasz leírása (amire remélem, minél kevesebbszer lesz szükségünk, tekintve, hogy ismerem az utat) Írott-kő - Hollóháza irányú, így Dobogőkő és az Északi-középhegység felé indulunk. Az első felében meglesz így a neheze: az Északi-középhegység a szintek miatt fizikailag, az Alföld pszichikailag nehéz. Szekszárdtól OK, tájképileg is, és kevésbé szintes a Dunántúl.
Sátrazás kizárt, a fokozott terhelés mellett nem fér bele, hogy a cuccban sátrat is vigyünk, egy-egy kb. 1 kg-os hálózsák azért lesz nálunk.
Pihenőnap akkor lesz, amikor kevsebbet megyünk :)
Komolyra fordítva:
Ha pihenőnapok is lennének, még több lenne a napi átlag, hogy 80 nap alatt végezzünk.
Igen, a K100 meghatározó mindkettőnknél. Én már 8-szoros teljesítő vagyok, ráadásul zsinórban... 2005-ben a negyedszázados jubileumi rendezésnél szeretném begyűjteni a 10. teljesítésemet, és vele az ezért járó pólót. Gyuri is asszem 4-szeres teljesítő, olyan 6 indulásból...
Pl. érdekelne, hogy Hűvösvölgyből merre indultok el? :)
De komolyan: ilyesmikre gondoltam: lesz-e depókocsitok, szállásotok, netán néha sátrazni is akartok, terveztek-e pihenőnapot, stb.
Remélem, a nagy elszántság mellett azért hideg fejjel tervezitek meg az út részleteit :)
"..a május 18-ai érkezés utáni hétvégén programom van. "
Noné! csaknem a K100 ennyire hangsúlyos nálad, hogy ehhez igazítod az egész vállalkozás idejét?
Tisztában vagyok vele, hogy többen is alkalmasak lennének erre a Nagy Kék Körre, így, egyben, de nem mindenki teheti meg, hogy ennyi időt távol legyen otthonról, valószínűleg ezért nem előzött még meg senki minket.
Az én elképzelésem:
Most még úgy-ahogy fiatal vagyok, nem dolgozom, egyetemre járok, tehát én még MOST megtehetem, hogy ennyi időt rászánok erre, később, munkahely mellett valószínűleg már nem.
Nem először lesz, hogy halasztani fogok, amúgy is kreditrendszer van, meg különben sem eszik olyan forrón a kását :)
Köszi :)
Tényleg az!
De én szeretem a kihívásokat! :)
2-vel lentebb írtam, ifj. Zsiga György térképész hallgató, egyébként Ő budapesti.
Ja igen, mivel az MTSz elzárkózott, ezért a Zala Megyei Természetbarát Szövetség égisze alatt fogjuk csinálni, elnökünk, Kiss Laci nagyon lelkes az ötletért :)
A Zala megyei szakaszok külön kiemelten meg lesznek majd hirdetve nyílt túraként.
Az a "vége" azért még közel sem az igaz völgy. Az csak pár km-rel később kezdődik. Igaz, utána aztán jön a java, vagy 6-7 km-en keresztül. Kiszállási lehetőség pedig nincs, vagy végigmész, vagy visszafordulsz :)
Néhány hónapja már tart a szervezés, mondjuk gyarló módon leginkább én szerveztem eddig, pedig hivatalosan a társam az expedíció főszervezője, csakhogy (hogy eszem a lelkét :)) jelenleg Ő még egy másik expedíción van a Közel-Keleten, de már jön hazafelé, jelenleg Törökországban van.
Jelenleg folyik a kapcsolatfelvétel az érintett településekkel, elsősorban azokkal, ahol a napi végpontok lesznek, de a többivel is. (Aki az útvonal mentén lakik, szívesen vennék bármiféle segítséget!)
Infrastruktúra:
Társam (ifj. Zsiga György) szintén térképész hallgató, de ami itt a lényeg, rengeteg kapcsolattal rendelkezik. Ha minden jól megy, januártól jelen leszünk minden elképzelhető médiában (rádiók, TV-k, újságok, internet), amire azért van szükség, mert egyrészt a céljainkat terjeszteni akarjuk (egészséges életmód, ifjúsági turizmus stb.), másrészt gyarló módon a szponzorok így jobban adnak természeti és pénzbeli támogatást.
Az Expedíció neve:
80 nap Magyarországon - Körbe a Kéken
Egyébként én vagyok az ötletgazda, és egyben a túravezető is, tekintve, hogy én ismerem az útvonal 2/3-át.
A segítő autóval hetente találkozunk, viszi a felesleges cuccokat és hozza az újat (egy heti ruha, filmek, stb.), ezzel együtt szeretném elérni, hogy az első 2 hétben legyen végig autós kíséret, mert március első felében az Északi-középhegységben még hó lesz valószínűleg, és jó lenne, ha még kevesebb cuccot kéne vinnünk.
Egyébként nem sok mindent viszünk, az Expedíció egy óriási országos bemutatkozási lehetőség az érintett településeknek, ha minden jól megy, a legtöbb helyen vendégül látnak (szállás, vacsora, reggeli)
A napi bontás nyilvános lesz, önköltséges alapon bárki csatlakozhat, az Expedíció költségvetése 2 főre készült. Ezen kívül az érintett települések diákságát szeretnénk még bevonni, hogy egy "tornaóra" keretében 5-10 km-t gyalogoljanak velünk.
Egyértelműen a tavasz a legideálisabb évszak a teljesítésre, szívem szerint még jó 2 héttel később indulnék, de így is május 18-án kedden fogunk végezni, és ugye 22-én mindkettőnknek fellépése van a Pilisben és a Gerecsében :))
Joey!
Csak nézünk és ámulunk...
Nagyszerű, hogy vannak emberek, akik ennyi időt tudnak szánni ilyen dolgokra - HAJRÁ!!!
Addig is lehet leadni a részleteket, ha nem titkosak persze!
Kösz, akkor meginterjúvolom VM-et a szomszéd topikban a Kossuth-túrával kapcsolatban.
" Egy kicsit netsoviniszták vagyunk, azt hiszem. A többség azért még nem a neten fellelhető információk alapján túrázik. "
Ezt nem lehet szó nélkül hagyni :)
Én is úgy gondolom, hogy a "többség" valóban MÉG NEM a netes dolgokkal kezdi az infógyüjtést, DE:
remélem, a legkevésbé itt kell bizonygatni, hogy mekkora ennek a jelentősége! Hisz a bélyegzős fórum is azért született, mert ez az egyetlen módja a rendszeres adatszolgáltatásnak ezzel kapcsolatban. A nyomtatott anyagokról elég rosszak a tapasztalataim ilyen téren. És azok vajon milyen széles körhöz jutnak el? Hiába van benne az ig. füzetekben is, hogy kéretik a problémákat levélben jelezni, szerinted ez működik? És ha el is jut az infó az illetékesekhez, az egy bonyolult és hosszú folyamat, amíg ők az érintett sajtóban stb. eljutattják a "nagyközönséghez".
Arról nem is szólva, hogy ugye az "alulról" szerveződő dolgok mindig hatékonyabbak és sokkal több embert mozgatnak meg aktívan. A háló pedig kiváló erre, akár "netsovik" vagyunk, akár nem :)
Úgy tudom, hogy a hetvenes évek végéig az OKT is benne ment. Utána került ki az útvonal a Mellár-fennsíkra.
Érdekes, hogy ez a rész már hányszor változott. Csak amik nekem eszembe jutnak.
-Burok-völgy szereplése
-Balinka érintése
-"fordított" irány a Gaja-szurdokban
-Fehérvárcsurgó bekapcsolása
Amúgy még nem jártam az említett völgyben, de egy kedves topiktársam már invitált, úgy hogy fel van véve a terveim közé.
Burok-völgy: "valahol" Bakonykuti Isztimer Bakonycsernye Jasd Tes telepulesek altal hatarolt teruleten. Bakonykutitol kb 2 km eszakra van az egyik vege.
Húúú, ez nagyon húzós lesz! Igazán minden tiszteletem a tiétek, ha megcsináljátok! Az időpont elég korainak tűnik, február végén még simán lehet hó meg sár is, nem biztos, hogy olyan ideálisak lesznek a körülmények, mint most! És ha jól számolom, napi 30-35-ös átlagokat kell mennetek, hogy azért 1-2 pihenőnap is beleférjen.
Irigyellek benneteket, hogy bele mertek/tudtok vágni!
Szurkolok nektek!!
Más: Talán nem csak nekem hiányzik a Magyar Nagylexikonból a Rockenbauer Pálról szóló szócikk. Valahogy "lobbizni" kellene, hogy legalább a pótkötetben irjanak róla.
Hopp, erre most döbbentem rá igazán.
Igaz a régi füzet szerint még a (leendő) Ferihegy 2 területén is kalandozott a jel. Akkor ez a mozgalom már majdnem 20 éves! A Ferihegy 2 1987-re kész lett.
Bocsánat, hogy közbevágok, már délután ezzel akartam kezdeni, csak úgy belefeledkeztem a KDP-be meg az Ormánsági kékbe... szóval: én is kérnék egy CD-t, a költségeket természetesen vállalom.
Hát ezt jól megrendezted, bedobni és eltűnni! Klasszul hangzik, de ebben az időpontban esélytelen csatlakozni. Milyen infrastruktúra, mennyi cipelés lesz benne?