Látszik az,csak általában nagyobbat szoktak neki adni.
Meg aztán másba nem nagyon lehet "kötekedni",mert jó kis egységet raktál össze! :-)))
Az emelkedést meg majd úgyis megtapasztalod,hogy elég-e.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem halnak meg az élesztők,ha hideg cefrébe rakod,csak leállnak és megvárják a nekik kedvező hőmérsékletet. Én beletenném egyből(bele is tettem,amikor fagyasztott szilvával dolgoztam),hogy egyből dolgozni tudjanak,mihelyst jó nekik a hőfok.
Egy pár évvel ezelőtt már segítettetek itt nekem fagyasztott gyümölcsből készült cefrével kapcsolatban.
Ma megint kiürítettem a fagyasztót, és pépesítettem egész nap. Most már nem aggódok mint anno, hogy be fog-e indulni, avagy sem.
Viszont lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban megint:
Az élesztők "elpusztulnak" a hideg cefrében és inkább várjam meg amíg eléri a kb. 16 C-t és csak ezután oltsam be, vagy mehet most is bele (9 C most a cefre) és majd ha eléri (számításaim szerint holnap) a kb 18 C-t akkor rakjam bele az élesztőt?
Összegezve:
Az élesztők a hidegben "meghalnak"? Vagy nem "halnak meg" és ha eléri a cefre az optimális hőmérsékletet "kiolvadva" elkezdenek dolgozni?
Volt szerencsém egy kevés birshez lett volna belőle kb 15 liternyi ,na én is gondolkodtam mit is tegyek.
Kaptam körtét kb az is ennyi lett volna.Merészet gondolván a kettőt egybe raktam,azóta már ki is főztem, 4,5 liter lett a birs nagyon dominál benne. Bár még pihen. :-)
Sajnos kevés birsem van eddig, lehet, hogy nem is lesz több. Próbálta már valaki körtével együtt cefrézni, bosc kobak-ból még akadna mellé, vagy alma az pedig golden lenne.