szvsz magyar borból is lehet jót venni 4-5 euróért, csak sok van ebben az árban ami szar, meg sok van 8-10 euróért ami 4-5 eurót ér. de ez rendeződik majd idővel. azért érdemes lenne megkóstolni vakon az általad vett termésből , magyar borokkal kiegészítve. vagy gyere el a topictalira, hozz abból amit vettél és megkóstoljuk együtt :)
üdv
Nem rég jártam Bécsben, és 2-5 euróért bevásároltam egy csomó vörösbort a világ minden tájáról (magyar bort különben sehol nem láttam, viszont volt moldáviai).
Amit eddig felbontottam mind nagyon jó volt, kb. az a minőség, ami nálunk magyar borból 2-3 ezer forint. Sőt ittam egy másfél eurós olasz bort, ami bár nem volt különleges, de kifogástalan volt.
Nem értem, hogy lehet pl. Dél-Franciaországban készült csodálatos shiraz-cabernet sav. cuvee-t 3 euró alatt kihozni.
1. vihar egy kanál vízben
2. amikor vki megijed a versenytársaktól és megpróbálja őket kinyírni ahelyett hogy a "pályán" mérné össze az erejét velük, azt én egy rossz emlékű rendszerből visszamaradt beidegződésnek tartom.
3. a Magyar Szőlő és Bortermelők szövetsége név nagyon félrevezető, és vissza is élnek vele, merthogy nagyon-nagyon kevés magyar szőlő és bortermelő a tagja...
4. a Monarchia nem állít ki egyiken sem (csak a a semleges vélemény miatt jegyzem meg)
5. ettől még szomorú és vicces is egyben a történet, de inkább dolgozni kéne nem pereskedni :)
üdv
Az jutott közben eszembe, hogy a Hudácskó 5p 99-cel az a baj, hogy csak egy palackom van belőle és nem tudok még egyet beszerezni, mert már a pincében sem kapható. Egyébként mivel ketten jövünk, ezért két bort hozunk, de ezt nem tudom duplázni. Tapasztalatim szerint egy 0,5l-es tokajit max. 15 felé lehet széttölteni, de az 5 mondjuk jobb szám :).
Szóval mennyire lenne gáz, ha csak egy palackot hoznék és így nyilván nem mindenki kóstolhatná?
A másik palackra meg megpróbálok olyat választani, amit valaki más is hoz, hogy abból legalább 2 legyen.
Próbálj olyat hozni, ami biztosan jól iható, és ha még nem is kóstoltad de valaki már innen igen, és adsz a szavára! Ha úgy érzed amit hozni akarsz ilyen, hozdd bátran!
Merthogy lehet itt olvasni "olcsóbb" borokról is amik nagyon tisztességesek!
Ezzel természetesen egyet is lehet érteni. Ezért is emeltem ki mindössze néhány ruszti aszút, ahol az egyensúly iagzán megvolt. Jó lenne egyszer, ha lenne mód összekóstolni a néhány kiváló ruszti aszút néhány kiváló tokajival!
Természetesen lehetne ez is(mármint az előre kitűzött borsor), de akkor elveszne az ilyen talikban az a szépség, hogy mindenféle bor felbukkanjon. De ha a többség ezt akarja, akkor legyen ez!
Azért az elvárható, hogy 1 fő/palackot mindenki prezentáljon!
Sőt!
Egy hosszúra nyúló este alatt valjuk be a 7,5dl bor elfogyasztása sem probléma!
szép kirándulás :)
érdekes hogy az édesborok jöttek be Neked leginkább. persze ruszt erről híres, de nekem mindig is túl geilek voltak a ruszti mustos édesborok. A világban is sikeresek, amig meg nem kóstolnak egy szepsy vagy demeter vagy hétszőlő vagy disznókő vagy oremus stb aszút. mert az édes borokank nem a töménysége, maradékcukor koncentrációja a legfontosabb, hanem a sav-cukor-alkohol harmóniája. szerintme.
Ridge 2001 California Sonoma County Three Walley Henry's Drive Padthaway Australia 2002 Cabernet Sauvignon Cabernet Savignon 2001 California Somlai Juhfark, Somlai Hárs, Elzászi Tramini Pécsi Cirfandli
A lényeg: jön rmiklos és Greg barátja a tengerentúlról, meg aki él és mozog. És hozunk borokat, amit elkortyolunk. Mindez szeptember 4-én szombaton, egy még meg nem nevezett (valószínűleg) budapesti helyszínen.
A bor két p Pók síkhegyi kékfrankos lenne (ennél több itt helyben beszerezhetetlen (még ebben sem vagyok biztos), talán shiraz tudna segíteni, de azt anyagilag nem tudom vállalni...), viszont
ezzel kapcsolatban szabadkodjon bátor javaslatot tennem inkább a borok irányított beszerzésére, majd a költségek szétosztására, merthogy:
- két palacknál nagyobb mennyiséget (tengerentúlról érkezett barátainkon kívül) nem hiszem, hogy sokan tudnak hozni - feltéve, hogy különlegességet szeretnének mutatni (bár Nyakast itt és most szívesen bevállalok 4-5 palackkal...), ez meg - hát hogy is mondjam - visszakóstólásra biztosan nem lesz elég...
- ennél nagyobb mennyiséget viszont megintcsak nem érdemes hozni, mert ha fejenként (min.) két p bort hoz mindenki, akkor az kicsit sok lesz...
- bizonyosak lehetünk a minőségben, és akár tematizálhatnánk a borokat
- egyelőre nevetségesen hat elképzelni, ahogy keringünk kb. 20 féle bor között, több okból is
- igazságosabb lenne
Ennyi lenne a javaslat, és köszönet a szervezőknek, helybiztosítóknak előre is!
Az utóbbi néhány hét gasztronómiai ámokfutását itt adom közre:
Vincellér MPS Kkt., Sopron 2003 Soproni Zenit: gyümölcsös, könnyen iható bor 2003 Soproni Zöld Veltelini: ezt a tételt (is) könnyen ihatóra készítették el, hiányoltam a karakterességet 2002 Soproni Sauvignon Blanc: ígéretes próbálkozások zajlanak ezzel a fajtával, kicsi cseresség van a végén, de szépen hozza a fajtajelleget 2003 Soproni Pinot Noir Rosé: üdítően kellemes, gyümölcsbomba, jégbehűtve palackszám lehetne inni, szép tétel 2003 Soproni Kékfrankos Classic: kicsit zárkózott, ászkolt íz, lehet, hogy csak időt kellett volna adni neki 2003 Soproni Pinot Noir: ismét jelentkezett a hordó íze 2000 Soproni Zweigelt: érett meggyes ízek, a végén még mindig egy kicsit savhangsúlyos 2001 Soproni Cabernet Sauvignon Barrique: közepesen testes, szépen barrikolt északi típusú CS 1999 Soproni Zenit Ausbruch: Az első hivatalos soproni ausbruch az új időkben. 75g/l maradékcukor, karakteres savak. Ígéretes út! 2001 Soproni Zenit Trockenbeerenauslese: Az ígéretes út következő állomása. Kifejezetten összecsiszolt, szép, telt bor. 157g/l maradékcukor
Gangl Zoltán Pincéje 2003 Sauvignon Blanc: az ígéretes szénás illat után egy kis fanyarú íz rontja el az élvezetet 2003 Kékfrankos Rosé: szerintem az egyik legjobb soproni rozébor, sok gyümölccsel, de határozott savakkal 2002 Kékfrankos: korrekt 2002 Kékfrankos Válogatás: ez a tétel tovább érett hordóban, kicsit vastagabb társánál 2002 Merlot: szépen indít, újfahordó fedezhető fel, de rövid a vége
Weninger Pincészet 2003 Gere&Weninger Rosé /Villány/: kékfrankos + CS: délies rozé, lágy 2002 Zweigelt /Horitschon/: gyümölcsös, hűvös, elegáns 2002 Kékfrankos Spern Steiner: harmonikus, gyümölcsös-fűszeres íz, enyhe mineralitás, szép savak 2002 Kékfrankos Hochäcker /Horitschon/: még komplexebb illatok + barrique, mineralitás, összetettség **** 2002 Cuvée Phoenix Gere&Weninger /Villány/: Kékfrankos+CS+Kékoportó+Merlot, komoly tanninok 2002 Pinot Noir Frettner: karakteres, testes Pinot Noir, ígéretes 2001 Frettner Cuvée: gyümölcsös-füstös-vaníliás-fűszeres illat, összetett ízekkel, további alaposabb elemzést érdemel :) **** 2001 Veratina /Horitscon/: sajnos nem írtam fel, milyen fajtákból áll össze. Ez az egyik zászlósbor a horitschoni pincészetnél. Harmonikusan jön benne a gyümölcsösség, a tanninok és a savak. Kitűnő bor. Min. **** 2002 Kékfrankos Válogatás Barrique: kéremszépen, ez is egyértelműen ****-os kategória. Az egyik legszebb Kékfrankos, amit valaha ittam. 2001 Merlot Spern Steiner: meleg illatok, az ízben a friss és aszalt piros húsú gyümölcsök kavalkádja fedezhető fel, bársonyos **** 2001 Syrah: sajnos a kóstolás vége felé már egyre nehezebb volt véleményt formálni. Kóstoltunk még egy véletlen készült tételt, mely forgalomba sem került: félédes Pinot Blanc-t.
Látogatást tettem Ruszton is, a ruszti aszú nyomában: Ebben a Fertő-parti kisvárosban a klímának köszönhetően kitűnő körülmények vannak az aszúsodás rendszeres beindulásához. A régi Magyarországon egyébként három híres aszútermő vidék volt: Tokaj-Hegyalja, Ruszt és Ménes, ahol vörösaszú készült. Ruszton a borászatok nyitva állnak, a legtöbb helyen hétfőtől szombatig mindenféle bejelentkezés nélkül fogadnak és kóstoltatnak. Majd minden házban van borkimérés, több napba telne ebben az 1700 lakosú kisvárosban a borászatokat körbejárni.
Weinbau Lackner: kis családi pincészet, meglepő borválasztékkal 2002 Kékfrankos: könnyű, gyümölcsös, kicsit talán vékony 2002 Furmint Spätlese: kifejezetten szép, harmonikus bor, mindössze 3,70-ért (0,75l) 2002 Welschriesling Spätlese: ez is nagyon jó ár-arány teljesítményt nyújt, kellemes bor 1999 Neuburger Ausbruch: ez már kissé szét volt esve.
Weingut Marienhof: Komoly borászat, mely "Just Rust" márkanévvel forgalomazza borait. 2003 Blaufränkisch: könnyeden gyümölcsös, elegáns 2003 Cabernet Sauvignon: szolid illatok, erős, érett feketeszedres íz, karakteres savak 2002 Alte Admiral: a család felmenője egy tábornok volt, innen kapta a bor a nevét. Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, fás-vaníliás illatot követően meggyes-cseresznyés ízek, erős tanninok. Érlelésre vár. 2001 Ruländer (Pinot Gris): elegáns, testes szürkebarát 13%, 1,2g 2000 Ruländer Spätlese: harmonikus szép bor 13%, 19,4g 1997 Ruländer Spätlese: hasonló ízvilág, de érettebb 2002 Bouvier Spätlese: zöldessárga szín, virágos illat, enyhén neutrális íz, tiszta, koncentrált 13%, 21,8g 2002 Gewürztraminer Auslese: zöldessárga szín, intenzív vegetális-virágos illat, virágos parfümös koncentrált íz 13%, 41,2g 2002 Ruländer Auslese: enyhe aranysárga szín, virágos, mézes illat, koncentrált, összetett ízek 13,5% 48,5g 2001 Bouvier Beerenauslese: zöldessárga szín, diszkrét illatok, majd vegetális, vastag íz. Nagyon komoly bor. 11,5%, 100,6g 1999 Müller-Thurgau - Welschriesling Ausbruch: szalmasárga szín, áradó botrytises mézillat, virágos-gyümölcsös nagyon összetett íz, hosszú utóíz. ***** A háziúr nagyon barátságos volt, tényleg jó szívvel kínálta végig ezt a 11 tételt. Ez az egyik pincészet, ahová mindenképpen érdemes visszamenni!!
Weinbau Karl Leitgeb: 2003 Welschriesling: karakteres, picit széndioxidos 1999 Muskateller Spätlese: virágos illat, a muskotály kesernyéssége kicsit erősen jelentkezik a végén 1999 Traminer Auslese: elegánsan parfümös, enyhén kesernyés íz. (Hej, Csite...) 1993 Beerenauslese Cuvée: Neuburger-Bouvier, virágos, botrytises illat, de ízben már szétesőben van
Ernst Triebaumer: A legjobb helyi termelők közé tartozik. Itt már nem tudtam túl sokat kóstolni, mindenképpen vissza kell menni. 2003 Gelber Muskateller: a fia, Herbert keze műve ez a Sárga Muskotály. Intenzív muskotályos illat, szép, karakteres bor. 2000 Traminer Auslese: elegáns szép bor 2002 Traminer Beerenauslese: erősebb illat, tömörebb test Csak érdekesség: 1999-ben itt is készült eszencia, méghozzá kétféle: Sauvignon Blanc-ból, illetve Chardonnay-Welscriesling-Gelber Muskateller fajtákból egy küvé. /A 0,375-ös palackok darabja 72 Eur./
Heidi Schröck: 2001-ben Ausztriában az év borászának választották, pincészete vezető szerepet tölt be. 2003 Vogelsang: Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Welschriesling. 2003 Furmint: elegáns, légies, tecnikai bor 2003 Muscat: 80% Muskadet, 20% Muscat Ottonel. Gyümölcsös illat, tiszta íz. 2003 Zweigelt, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon Rosé: nagyon korrekt bor 2002 Blaufränkisch: érett gyümölcs illatok, közepes test, harmonikus bor 2000 Ruster Ausbruch: Rizlingszilváni, kicsit zárkózott, oxidált 2002 Ruster Ausbruch: csodálatos virágos, mézes illatorgia, mely folytatódik a bor ízében is. Hatalmas test, hihetetlen koncentráltság. Több, mint 200g/l maradékcukor. ***** 2000 Rosec: ezzel a könnyed habzóborral zárult látogatásom.
Weinbau Wenzel: Robert Wenzelnél értem el a nap csúcspontját. Ennél a vidám, magyarul is kiválóan beszélő borásznál széles választék, a ház alatt berendezett pincemúzeum és az '50-es évekig visszamenő évjáratok teljesen lenyűgözőek voltak. Landwein weiss: ez lehetne egy száraz fehér asztali bor, mely fele-fele arányú Olaszrizlingből és Neuburger-ből áll. Egyszerű, de korrekt 2003 Furmint: kicsit zárkózottnak találtam, lehet több idő kellene neki 2003 Noble Selection: 80% Pinot Blanc/Pinot Gris, 20% Olaszrizling. Jól iható, könnyed desszertbor. 13%, 39g/l 2001 Ruster Ausbruch "Am Fusse des Berges": Sauvignon Blanc, Pinot Gris és olaszrizling házasítása. Mézes, virágos illatok után kajszis, trópusi gyümölcsös, akácmézes, végén citrusos ízorgia. 11,5% 191g/l ***** 1999 Furmint Ausbruch: nagyon kis tétel, némi Sárga Muskotállyal van "megbolondítva". Hihetlen komplex, érett ízek kavalkádja, végén citrusosság, fantasztikus bor. *****, 95 pont felett.
Voltam még egy-két kisebb pincénél, de ezek után már gyakorlatilag a nap végetért. Heidi Schröck és Robert Wenzel aszúi után gyakorlatilag már nem volt értelme további kóstolásoknak. Az ő aszúboraikkal csak a legkomolyabb tokaji pincészetek veszik fela versenyt, ez egészen biztos. Mindenkinek csak ajánlani tudom Rusztot! A hangulatos ódon belvároson kívül található itt még egy igen jól felszerelt strand is. Feleség, gyerekek, jól eltölthetik au idejüket, anélkül a hogy a papát hiányolnák... :)
További kóstolások:
Hans Sommer - Mörbisch - 2001 Welschriesling Spätlese: az olaszrizling jegyei szépen, tömören jönnek vissza Pfneiszl - Deutschkreuz - 2001 Cabernet Sauvignon: kissé éretlen még a bor, valószínűleg az évjárat köszön benne vissza Weinbau Kicker - Rust - 1999 Muscat ottonel Beerenauslese: aranyló szín, muskotályos-mézes illatok, majd koncentráltan muskotályos, enyhén kesernyés íz Kaisergarten - Mönchof - 2002 Auslese Cuvée: könnyen iható, női bor, Pinot Blanc lehet benne túlsúlyban Villa Antinori - 2001 Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah Cuvée: a nagy csalódás a presztízspincészettől. Egy komoly bort vártam, de helyette csak egy viszonylag vékony, kissé túlbarikolt tételt kaptam És végül két hazai palack is felbontásra került. Szerncsére egyik sem okozott csalódást. Scheller 2001 Olaszrizling: utolsó palackom lett meglékelve, továbbra is nagyon szép a bor Iváncsics Kékfrankos 1999: Szerintem eddig ez a kékfrankosa sikerült legjobban. Kevés készült, rég elfogyott már. Több mint két éve érlelek néhány palackot a pincében. Most egyet felbontottam. Némi szellőztetés után csodálatosan érett gyümölcsös-fűszeres illatok kezdtek áradni, melyek ízben is jól folytatódnak. Egy kicsit még a savaknak mindig lehet csiszolódniuk.
Múlt csütörtökön látogatást tettünk a Weninger Pincészetnél, ahol most nem jegyzeteltem, de a legérdekesebb a különböző hordókban érlelt, de azonos tételek voltak: 2003 Kékfrankos, 2003-as Cabernet Franc.
Gyors összefoglaló Németh Attilánál tett látogatásról (már csak azért is gyors, mert nem jegyzeteltem, de nem is illett volna oda, eleve a beszélgetésre-találkozásra-megismerésre helyeztem a hangsúlyt (jó lenne legalább arra emlékezni, melyik dűlőből jöttek a borok - ez ui. nem egyértelmű, évenként változhat pl. a Ch 00-ben Cserepes, 01-ben Veresföld...)):
Megérkezés után kihajtottunk a Cserepesre, megnéztük - elsősorban - az új telepítést, szép és komoly munka a dűlő felső és legjobb kitettségű részében Szépen jelezte azt, ami az egész pincére jellemző: a cél a minőség a legmesszemenőbbekig, a korlátok kényszerű figyelembevételével.
Visszahajtottunk a(z egyik) palackos pincébe, a kóstolt borok:
- Olaszrizling 02: tiszta (a tisztaságot az összes bornál nem lehet eléggé hangsúlyozni, egy Biofarm termékein olvasott szlogen jut eszembe: "Semmit nem veszünk el belőle, semmit nem teszünk hozzá"), fajtajelleget illatban és ízben is gyönyörűen hozó - bocs, hogy nem írok róla többet, ez az egyetlen, amit nem kóstoltam vissza, de már nagyon bánom - majd a borfeszten. 5p
- Chardonnay 02: l. fentiek + lekerekedett savak, enyhe vajasság, vanília. A 2000-t kóstoltam annak idején, na ez most teljesen más (az akkor félszárazra "sikeredett" (N.A.), behízelgő illattal és ízzel, ez most száraz, férfiasabb, többet kell rajta agyalni), az országban a legszebbek között. 6p
- Kékfrankos 03: Nagyon szép meggyes illat és íz; rövid ideig volt barrique-ban, ami kifejezetten jól áll neki, az ízébe szépen belesimulva jelentkezik, ennek ellénére egyszerű. Talán ez utóbbit tudnám hibájának felhozni, ha akarnám. 5p
- Cab Sauv. 03: két héttel palackozás után még teljesen rendezetlen: megvan benne minden: gyümölcsösség, tannin, szép fa, savak, de mindez még külön-külön, most még nem nyilatkoznék róla, tapasztalatnak jó volt
- Muskotály késői 02: gyönyörű muskotályos illattal, ötvenvalahány g cukorral - jót tett volna neki kicsit több, így most savhangsúlyos kissé 5p
- Muskotály késői 03: ez már (ha jól emlékszem) 100g feletti cukorral - ez így viszont már a cukor felé tolódott el, valahol a kettő között lenne optimális, talán mégis ez (lesz) a szebb
- Hárslevelű késői 03: Százötvenvalahány g cukrával már egészen szirupos-édes, gyönyörű virágos illat, a szájban az édesség uralkodik és elönt mindent a nyelv hegyétől a garatig
Egyéb: Concubinát még nem akarta megmutatni (pedig kíváncsi lettem volna rá...), ill. lesz majd egy Rosé, ami nem a saját, hanem "Marcus Aurelius" néven kerül majd forgalomba (hiába próbálta lebeszélni Attila a pénzelőt-forgalmazót a névről, a címke mindenesetre szép lesz...)
Szvsz multkor lejott h nem vagyok annyira spiller. en egy 4 eves cabernet sav.-ot ugymond alkalomara tartogatok. Nem iszom meg pl. egymagamban. Nem ismerem ellenben a Csanyi "OTP" Sandor neve altal femjellzet pince borait.
Ezert kerdeztem. Ha nagyon ciki akkor inkabb viszek mast...nem akarom ugymond egetni magam....plane nem lenne pofam a masok latal hozott uberfinom bort kostolgatni ha en valami vackot hozok. Nezzuk ezt el egy kezdonek...like me:)
mondjuk szivesebben vinnak 98-as Bock fele Royal Cuveet de azt pl. nem engedthetem meg:(
Délinél. A kóstolásnál mindegyik roppant meleg volt, így nem teljesen hiteles.
Vylyan PN 2000? (1500Ft) nekem bejött, nem agresszív. A barátnőmnek nem tetszett.
LeSommelier KFbr 1999? (850Ft) Semmi extra, picit túl savas a vége, szétesést jósolok, de még csak kezdi.
ChapelHill CS 2001 (300Ft) Ár/érték bomba. :) Ugyanis iható!
Tegnap este kipukkantottuk borgyűjteményem legféltetteb darabját:
Gere, Solus, 2000: Egészen sötét, feketébe hajló szín. Már a pohárba kitöltve is érződik, hogy "súlya" van a bornak. Illatában jól megférnek a barikk érlelés jegyei a rumosmeggyel és a dohánnyal. Szájban hihetetlenül vastag, tömör, talán az elmúlt 10 év legnagyobb testű magyar vöröse. Ízben is szépen köszönnek vissza az illatjegyek, sok, de nagyon érett, puha, édes tannintartalommal, és rendkívül hosszú utóízzel. A kóstoláskor úgy éreztem, hoogy nem véletlen, hogy ez a legdrágább magyar vörösbor, minden "porcikája" a luxust sugározza magából. Már most, 4 évesen is nagyszerűen iható, minden kortyjával kényezteti kóstolóját. Egy icipici rafinéria és egy csipetnyit talán izgalmasbb struktúra kellen egy igazán nagy borhoz és álmaim vörösborához, 8p