Szerelek össze egy (szerintem) nagyon régi, egyszerű felépítésű marógépet.
A szánoknak csak kézi meghajtása van, a főorsót ékszíj hajtja.
A szánok csúszó felületeit olajozom, de arra gondoltam, hogy a menetes orsókat, bronz anyákat, az orsókat megvezető furatokat nem lenne inkább jobb zsírozni?
(Elnézést ha ez mindenkinek evidens de én vagyok szakmabeli, csak egy lelkes hobbysta.)
nem tudtam, hogy az angol könyvek ennyire meg vannak becsülve, belinkelem amiker még találtam, mégha könyvnek nem is igazán nevezhetőek. hátha valakinek jól jön
A jobb oldali csavar az egy retesz fészekhez hasonló bemaráshoz csatlakozik, nem fogja meg erősen a késtartó billegését csak a mozgástartományt határolja, ez volt a fejen gyárilag.
Alul levő rugós csavar az vagy hagyja a lapot szabadon mozogni vagy egy rugóval rásegít a lap visszatolására.
A felső csavar viszont fixen rögzíti a lapot. Ezt reteszhorony vésésnél szoktam használni.
Igazából csak egy fix rögzítés és egy valami súrlódó betétes késkiemelő kellene, de ezt az utóbbit még csak tervezgetem.
Még nem terveztem menetet készíteni a kosfej oldalába de látom szükség lesz reá. Viszont a homlokán mi célt szolgál a két csavarral rögzített valamik? A felső olyan mintha a billegést gátolná, bár látom a jobb oldalon megvan az erre szolgáló szerkezet.
Az enyem egy kicsit máshogy néz ki. Az asztal alátámasztást irígylem nagyon. A léptető is hiányzik mert épp javítom. Sajnos a saját kulcsa is elveszett, azt is kell készítenem egyet, de egyébként elég jó állapotban van.
A marógép horizontál orsó védőkupakjának a szorítója. ( A gyári kupak hiányzott ezért készült egy másik, és a bajonett záras rögzítést körülményesebb lett volna elkészíteni. Egy méh telepi törött szívarköszörű egyik oldali csapágyházából készült )
Nekem egyfajta házi szabvány egy D16 henger van átfúrva és egy M8 csavarral felfogva a késtartó oldalára. Hasonló módon van D16-os tartóm a marón, köszörűn, esztergán.
A szögtapintó hogyan van rögzítve? Sajnos a fejen nincs hely a mágnestalpnak. Jobbára a késtartóba fogható tartót készítettem de az leginkább a gépsatu beállítására alkalmas. Ezzel csak az a baj hogy cserélgetni kell a kést és a tartót.
Segítséget szeretnék kérni. Keresem a Tervgazdálkodási Könyvkiadó Vállalat által 1951-ben, kis mennyiségben megjelentetett "Az E1N pontossági nehézműszerész eszterga időszakos ellenőrzése és karbantartása" című füzetet
Valószínűleg ott van a baj, hogy router szinten blokkoltam a google analytics-et és ezért ezek a kiváncsi weboldalak nem igazán működnek. Mivel már tudom, hogy az én gépemnél van a hiba és a file létezik, megpróbálom majd céges gépről.
Ne haragudj de nem küldöznék külön senkinek sem könyveket. A statisztika szerint napi 20..30 könyvet töltönek le az olvasók, így remélem ez sikerül neked is. Esetleg írd meg hol akadsz el, hol kapsz hibaüzenetet.
egyébként volt olyan könyv ahol hajmeresztő dolgokat írtak, mert akkor ugy-e ez bevett technológia volt és megvenni 26 féle kést nem volt probléma, most pedig megvehetem a 10% kobaltos hegyet rozsdamentes acélhoz, ha valahol le lenne írva, hogy nem túl rideg.