A Scala-nak a töréstesztje csípőből jobb mint a Ceed-nek...
Igazából egy Focus-nak is jobb.
Ez engem elszomorít.
A Ceed-et és az i30-at (az sem virít túlságosan) miért nem lehet jobbra tervezni?
De Skodát nem vennék még egyszer, mert annyira spórolnak hogy már régen nem érdemes megvenni - a vételára ugyanis már nem kedvező, csak az előállítási költsége. A Skoda nem olcsó VW, hanem olcsósított VW. Octavia3 esetében a motortér tele román alkatrészekkel amelyek azonos korú (vadiúj) Golf-ban valahogy nincsenek.
Így most ott tartok, hogy vehetek egy 3 hengeres Focus-t ha új autót szeretnék vagy költök egy szemmel is jól látható összeget a 14 éves Octavia2-re és akkor nincs gondom turbóra, OPF-re, kettőstömegűre mert ezek mind nincsenek benne a szívó 1.6-os autóban.
...is. De az árat, a felszereltségi szinteket, rendelhető extrákat, stb a képviseletek határozzák meg. Nagyon leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy egy szegényebb országban ha jelen akar lenni a márka, olcsóbban ode lehet/kell adni az autókat. Magasabb életszínvonalú országokban többet lehet kérni értük. Érdekes dolog ez, mert józan ésszel azt gondolná az ember, hogy a gyártó előállít egy terméket, rátesz egy kis hasznot és eladja egy összegért. De nem így működik. Próbálja valaki pl. Dániában ugyanazt a felszereltségű autót megvenni. Még drágább lesz mint Ausztriában.
Persze mint az elején írtam, ármeghatározó tényező a felszereltség is. Sokszor látni, hogy jó néhány eltérés van a különböző országokba gyártott autók között. Amikor pl. én vettem itt a kocsit, otthon vagy acélfelnivel, vagy az alap 5x2 ágú "olcsó" alufelnivel adták. Még asszem a silber verziót is. Plusz a legmagasabb verzióban a 17-es kerékkel. Itt a teljesen alap volt acélfelnis, utána következett az általam is vásárolt Ronal kéttónusú alufelni mindegyik felszereltségben, kivéve a legmagasabbat, ahol a 17"-os volt más. Ezt a felnit én otthon már csak a JD modell végefelé láttam amikor tolták kifelé a gazdagon felszerelt UEFA és egyéb verziókban a raktárkészletes alkatrészeket modellváltás előtt. Meg a sines térrendező, a riasztó, stb. Nyilván ezek is növelik az árat.
De mondom, a legjobban ott lehet levenni a különbséget, amikor valóban ugyanazon fullos felszereltségű autókat hasonlít össze az ember.
Amiket en irtam azok sajna magyar arak... csak a kulfoldi specifikaciot probaltam atirni magyarra. Ott letezik olyan "fullos gyari" specifikacio amit itthon kis tulzassal nem is tudsz osszekonfiguralni. Az en peldambana 18-as GT kerek meg csa-csak megoldhato (igaz horror aron a kintihez(!) kepest) de pl a fekete tukor megcsak nem is rendelheto.
A Plug-in Ceed nem mozgat meg mert ha mar plugin akkor tutira elszall majd az ara. A sima lenne szerintem az arany kozertpult az elkovetkezendo par evre, de nem hinnem, h a Kia majd olyannal jon ki.
Külföldön drágább az autó, szerintem ne hasonlítsd. :-) Példa: Rio GT-line Ausztriában több, mint 23000 €, igaz benne van minden, (ADA, napfénytető, navi, stb) amiket Magyarországon kérni kell a felszereltséghez. De még akkor is ha belerakunk mindent és szolíd 310-zel átszámoljuk az árat, akkor is csak 18-19000 között lesz a magyarországi példány. Ennyivel drágábbak külföldön az autók.
idénre igérik a ceed kombiba a plugin hybridet még nem tudni részletes paramétereket, de ha a hybrid vonal érdekel lehet érdemes megvárni, és utána dönteni
En egy fullosba szerettem bele igaz kulfoldon, de magyarra annyit tesz, h: 1.4T DCT - Platunum GT-Line + napfenyteto + ADA + Luxus + bor na meg persze a metalfeny es az uzembe helyezes. Ez igy listaaron kicsit tulnyulik a 9.8M-on.
Ehhez kepest a masik kiszemeltem egy uj Corolla 2.0 hybrid - ugyszinten magyarra forditva - Executive, napfenyteto, VIP, JBL, metalfeny es uzembehelyezes 11.2M
Abba most nem mennek bele reszleteiben, h az egyik 40LE-vel erosebb es bo 2l-el kevesebbet eszik. Van akinek ez szamit es van akinek nem.
Ha viszont megnezzunk egy Hondat vagy uj Focust (meg ha utobbi szep is sosem lenne nalam valodi alternativa) akkor azert nem jon ki a KIA elonye. Foleg, h a 7ev garit fel lehet fogni 7 ev rabsagnak is csak nezopont kerdese.
Nem akarok en vitat generalni csak mindaddig amig az ember probal objektiv maradni addig erdemes sokat olvasgatni es keresgetni.
Ja es egy kep a KIA-rol amit vezettem es ha ez lesz akkor mi is ilyet veszunk. (bar lehet csak nekunk tetszik ennyire)
Pontosan. Az említett típusokat pont kipróbáltam. A Skoda Octavia nekem "rosszabnak" tűnt mint a Ceed mondom ezt úgy, hogy egy tesztút után egyből ültem át a Ceedbe szintén tesztútra. Ahogy elindultam a Ceed-el az volt a határozott benyomásom, hogy ez a jobb. Arról nem beszélve, hogy a Skoda jelentős kedvezményem ellenére a Ceed kedvezményes árához mérten kb. 5-600e-el drágább lett volna hasonló felszereltséggel. Aztán ugye a szervizköltség, biztosítások is egész biztos drágábbak egy Skodára. Mentem SX4-el is azt a tesztút után elengedtem. No nem akarom bántani a Suzukit mivel a családba érkezett egy pont ilyen SX4 1.4-es. Néha megyek azzal is amúgy tetszik, akinek annyija van autóra v. nem szán rá többet az jól jár vele. De nem egy kávéház egy Kia Ceed-el én tudom egyikből ülök át a másikba. :-)
Ahogy eddig néztem a Skoda Scala ami a fő "ellenfele" a Ceed-nek csak drágábban jön ki akárhogy csűri csavarja az ember. Szóval a Ceednek az árelőnye még mindig megvan.
Ceed sw 1.4 turbo platinum felszereltséggel, automatával, metál fénnyel és vezetés támogató csomaggal 7.7 alatt van. Tudsz mondani jobb alternatívát? Skoda Scala ennyiért sokkal kevesebbet ad egy picit jobb motorizáltsággal. Octaviaról nem is beszélve. Suzuki Vitara, Sx4 pedig nem ez a kategória.
Dede tartoznak.. megtanultak autót gyártani már-már japán minőségben és most kezdték elkérni az árát....
Anno az Opel Astra is a csórók autója volt, 10év után meg már a középkategóriába került. Árilag is, minőségben is. A Kia is felépítette magát, ez is 10év volt az elsö Ceedtől.
Arban, ha fullos felszereltseggel nezed, akkor mas gyartonal is kapsz hasonlot kb megegyezo aron, nem listaarakat osszehasonlitva, hanem ajanlatokat. A hosszu gari az elony, ha ez fontos szempont valasztaskor.
Az enyém 110 LE. Óvatosan (90-100) országúton poroszkálva hatodikban inkább közelebb a 4 literhez, mint az 5-höz. Városban normál hőmérsékleten 6 liter körül alakul. Hidegben, hideg motorral ez 7 felé tendál inkább. Pályatempó 5-5,5 között.
De nagyon sok mindentől függ. Domborzat, autó terhelése, szélviszonyok, stb. Mint egyik nap írtam, pályatempóban egyik irányban hátszéllel kb 1-1,2 literrel evett kevesebbet, mint visszafelé szembeszéllel.
Szvsz a baj az, h arban mar most is kezdenek tulnoni a konkurencian. Az OK, h ok tobbet mast, jobbat kinalnak hosszabb garival, de arban lassan mar elerik azt ahova azert meg nem tartoznak, inkabb csak szeretnenek.
Jó stratégiát gondoltak ki a kiánál. Rájöttek, hogy érdemes jó minőségű autót gyártani, valamint "hosszú" garit adni. Mindezt szinte a legjobb áron. Persze a hosszú garancián sokat fognak. Most, hogy jól bevezették/népszerűvé tették, jelentősen emelik az áraikat. Kb. ugyan azt csinálták mint a ford a focus l - el. Csak nehogy az legyen mint a fordnàl, a sikeres focus után mélyrepülésben vannak.