Keresés

Részletes keresés

Morpheus80 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 60

Üdvözletem a topic résztvevőinek!

Én is vettem anno a tölgyesben  lakást, nem az elsőt, befektetésként vásárolok újépítésű ingatlanokat már több, mint 8 éve az ország több pontján! Így nyomon követem a környéken zajló építkezéseket is, hogy melyikbe, mikor érdemes beszállni, milyenek az éppen aktuáis kondíciók, akciók!

Sajnos nem ez az egyetlen olyan épülő lakóegyüttes, amelyben a kivitelező becsődöl, ilyen-olyan okok miatt! Amit én a legnyomasztóbb problémának látok, az az építőiparban egyre inkább begyűrüző körbetartozás ténye, aminek lásd: Balusztrád Rt., igen nagy mammutt cégek is áldozatául esnek és fognak is esni a jövőben! Sajnos ilyenkor a beruházó kicsit megijed, hogy hogyan tovább, most mit kezdjünk? Vélhetően ennek a jeleit érzitek ti most az egész cégen!

Ez ijesztő is lehet ránk, ügyfelekre nézve is, azonban azt azért meg kell jegyeznem, hogy bár a MOTTA eddig autópályaépítésben utazott fő profilként, az ingatlanépítésben az első 3 olyan cég között van magyarországon, legyen szó akár kivitelezésről, akár garanciális javításokról, aki messze a legjobb minőséget adja és odafigyel a vevők igényeire, gondjaira + nem lopja ki az anyagot a lakásodból profitmegtakarítás miatt!Még vmi: nem tartozik bele a körbetartozós brigádba! 

Egy olyan céget ismertem meg bennük, aki nagyon lelkiismeretes az elvégzendő munkákkal szemben, maximálisan igyekszik kielégíteni a megrendelőit ! Higgyétek el, hogy ezt más cégek nagyon "másképp" intézik, tudom, mert fáztam már rá én korábban 2x is! Például, ha beállt anno ugyanez a helyzet egy másik épületnél, akkor mivel a beruházónak nem volt saját kivitelező cége, új tendert írtak ki a kivitelezésre, ami által nem 1-2 hónapra, hanem minimum 4 hónapra leállt az építkezés, ami ugye minimum ugyanennyi csúszást vont maga után  az átasában!

Ilyenkor mit reagáll az ember?? A hajad égnek áll és futsz a pénzed/lakásod után!

Jelenleg csak azt tudom javasolni, hogy legyetek türelmesek, mert jó helyzetben vagytok minden szempontból, nem beszélve arról, hogy ha sokat csúsznak, akkor olcsóbban juthattok a lakásaitokhoz (kötbér), bár tudom, hogy 3 hónap kötbérmentességet, 10 cégből 9 ki szokott kötni, itt sem lehet ez másként! A másik dolog az értékesítés kommunikációja:

 Úgy gondolom ezen sok múlik, hogy mi vevők miként érezzük magunkat amíg épül a ház, illetve akár amikor elkészül, hogy hogyan van tálalva az egész!

Feltételezem, hogy az értékesítő kislány kap napi 20 olyan telefont, amiben elhordják mindennek őt is meg a céget is, amit nem egyszerű kezelni!

Amit Kucsi oct írt, az valóban gáz, ilyet nem mondhat egy értékesítő! Viszont ha objektíven nézem a kérdést, akkor mindkét felet megértem, a vevő ideges, az értékesítő pedig nem igazán tehet róla, hogy kicsit akadozik a dolog, neki könnyebb megszabadulni egy elégedetlen vevőtől, mint nyugtatgatni az egyébként teljesen jogos felháborodást! Erre azt tudom mondani, hogy higgadtan kell kezelni az ilyen ügyeket, mert sárdobálással semmire nem megy az ember fia! (ezt nem én találtam ki, régi bölcsesség :) )

Persze ez nem mentesít senkit semmi alól, de ha elégedetlen vagy, akkor ne pánikot kelts vevőtársaid, majdani szomszédaid körében, pláne úgy ne, hogy félinformációid vannak az épülettel és a céggel kapcsolatban is! (elnézésed Kucsi oct, de most leírtak alapján beláthatod, hogy nincs veszve az ügy, csak kicsit rögös a dolog! mondom mindezt a fórum végigolvasása után!!)

És javaslom annak, aki elsőkezű infót szeretne (anno én is ehhez folyamodtam, amikor bajban voltam), hogy döntési pozícióban lévő személyhez foduljatok, ne egy egyszerű értékesítőhöz, ő csak azt fogja mondani, amit a főnökeitől hall!

Rámenősen be kell menni személyesen az irodába és beszélni a főnökkel! Az építkezésen semmit nem fogtok megtudni, ott nem döntenek, végrehajtanak! 

A főnök pedig nem adhat kitérő választ, mivel, feltételezem ő szerződött veletek személyesen!

Remélem nem hatott okoskodásnak írásom csak segíteni akartam és kitartás, a remény hal meg utoljára! :)

 

Üdvözlettel,  sorstársatok, Morpheus80

Kucsi_oct Creative Commons License 2007.07.10 0 0 59
Sziasztok! Nem lenne itt gond, ha azok a személyek, akik már láthatóan gyűlölik ezt a munkát, terhükre van, abszolút nem akarják ezt csinálni, mégis "muszájból" ott vannak és csinálgatják. Ez több kárt okoz a cégnek, mint hasznot. Egy másik építkezésnél belefutottunk egy kivitelezőváltásba. Az előző cég már 3 hónappal levonultuk előtt tudták, hogy vége a mutatványnak - ebből adódóan láthatóan nulla mennyiségű és minőségű munkát végeztek el, ami leginkább az új kivitelező okozott fejfájást (mire javította a hibákat, s behozta a lemaradást). Azt hiszem érthető, hogy miért kértem - próbáltam kérni - infókat a váltással kapcsolatban, de inkább "álljak el a szerződéstől" választ kaptam. Abszurd, de elfogadom, szegénynek sokat kell magyarázkodnia...
Előzmény: Zsebzsarnok (57)
Zsebzsarnok Creative Commons License 2007.07.10 0 0 57

Sziasztok! Teljesen megdöbbenve olvasom ami veletek történik. Igaz nálunk a Tölgyesben más volt az értékesítő cég, de a MOTA a kivitelező, érthetetlen számomra, hogy nálunk a mai napig 2 év után is visszajönnek garanciális javításokat becsülettel megcsinálni, tényleg magas színtű a házak kivitelezése.

Felfoghatatlan számomra, hogy nálatok,milyen v. melyik komunikácíós csatorna akadhatot el? Igazából azért kísérem figyelemmel, mert a nővérem is itt szeretne venni lakást, mert már nálunk nem tud ill. most már nagyon magasak az árak (egyébként pont a hely ill. a jó kivitelezés miatt). De ezek után amiket írtok hááát nem is tudom.:(

Előzmény: Kucsi_oct (56)
Kucsi_oct Creative Commons License 2007.07.10 0 0 56

Sziasztok!

 

Pénteken - mivel korábban az irodában P. is és most az asszisztense is azt javasolta - kimentem az építkezésre. Mivel mindenki szabin van (jól végzett munka után jár a pihenés :) ) nem volt ott kompetens személy, az építésvezető "nem kapcsolható", viszont Gy. úr projektvezető felvette a telót. Mondtam, hogy az iroda javasolta, hogy kérdések ügyében őt és kollégáját hívjuk, mire ő mereven elzárkózott, abszurdnak találta, hogy őt hívtam fel és visszairányított az irodistákhoz.

 

Mivel péntek sikertelen volt, tegnap felhívtam az irodát, P. kedvesen visszahívott. Megköszöntem a visszahívást, s kérdeztem, hogy kérhetek-e információt az építkezés előrehaladtáról, mi a helyzet a Hazai Építővel, már a Mota van-e az építkezésen!?

Erre P. - idézem -: "jó, akkor nekem elegem van abból, hogy egész nap csak magyarázkodok a vevőknek, és szeretnélek megkérni, nagyon-nagyon megkérlek, hogy állj el a szerződéstől [...]".

 

Ezt nagyon sértőnek éreztem, a végén, amikor már ötödjére utasít, hogy álljak el a szerződéstől mondtam neki, hogy nekem ez nagyon hisztiszerűnek tűnik. Az ilyenkor szokásos eljárást megkaptam, övé az utolsó szó, az van amit ő mond, én vagyok a hülye a vevő.

 

Mondta, hogy - idézem -: "én elvégeztem a munkám, eladtam a lakást és kész.". Mire én mondtam, hogy a munka nincs elvégezve, mert kérdésem a lakással kapcsolatban azonban válaszokat nem kapok a kérdéseimre. Állítása szerint nem kap információt ő sem, ezért nem válaszol. Kérdeztem, hogy ha a cég ennyire gagyi, hogy nem biztosítja a hatékony munkavégzéshez a feltételeket, akkor miért nem keres másik állást. Irónikusan és cinikusan, fújtatva a telefonban: "haha, tudsz nekem ajánlani állást? Ez ma nem így működik."

 

"Fel is hívom a V. Cs.-t, elmondom neki, hogy kérdéseid vannak és beszéljen ő veled." :) Azóta is várom a visszahívást.

 

Amikor már sokadjára szólított fel kedves P., hogy álljak el a lakásvásárlástól, megkérdeztem tőle, hogy ugyanmár: "Ha ilyen könnyen dobálózól ezzel, P., kifizeted nekem az elállásból származó veszteségemet?" Erre természetesen "nem" volt a válasz, az egész napos magyarázkodás záróakkordjaként ezt átgondolni már nem maradt tartalék.

 

Hm, lehet igaza van, ilyen stílushoz valóban borzasztóan kevés állás felel meg.

 

 

Előzmény: huncutka777 (55)
huncutka777 Creative Commons License 2007.07.06 0 0 55
szóval mostmár az új brigád van a telken? vagy nincs senki? A Mota már elkezdte az építkezést? Szerintetek a minőséget ez nem befolyásolja?
Előzmény: magental (54)
magental Creative Commons License 2007.07.06 0 0 54

Hello!

Új info építőipari berkekből:

A Hazai Építő befuccsolt, építőanyag forgalmazó cégeknek nem fizet, várható a felszámolás ellene. Ezért volt a kivitelezőváltás.

huncutka777 Creative Commons License 2007.07.06 0 0 53

Üdv a fórumon!

 

Na eddig azzal etettek, hogy csak velem van a probléma. Már fel sem merem őket hívni. Erre hogy, hogy nem, itt mindenkinek baja van ezzel az egész díszes társasággal!

 

Mázlid volt az árajánlattal! Én is veszekedtem velük, de semmire nem voltak hajlandóak! Még én szégyenkeztem, hogy magasnak találtam az összeget! Az a kis picsa, aki meg ott ül, és segítene a módosításokban, semmihez nem ért! Volt, amit én magyaráztam meg neki. Az egyik alapáras csempe meg 1 héttel későbbre emeltdíjas lett!

 

A csempékre, szaniterekre kaptatok már ajánlatot?

 

Nekem telefonon azt mondta a kiscsaj, hogy küldenek levelet a csúszásról. Ezt azóta is várom...

 

Szóval csak az ő redőnyüket lehet beszerelni? azt máshol nem lehet megvenni olcsóbban? Mondjuk már az is jó szerintem, ha megvesszük, és nem ők szerelik be.

 

Kucsi, mikor mész az építkezésre. Majd érdekelne, hogy ott kivel tudsz beszélni. Szerintem én is meglátogatom majd őket. Az is érdekes, hogy nekem meg mindig azt mondják, hogy oda ne merjem tenni a lábam...

Számolj be lécci az infókról!!!! Építkeznek most egyáltalán??? Van ott valaki?

 

 

 

 

Előzmény: Kucsi_oct (51)
Zsombor1 Creative Commons License 2007.07.06 0 0 52
Ez frankó! Szerintem mindenki kérjen tételes elszámolást a műszaki átalakításról ezek után. Ez a pofátlanság, otthagyunk legkevesebb 15millát és ilyen + 10 ezrekkel akarnak lehúzni minket. Szarrágó banda
Kucsi_oct Creative Commons License 2007.07.06 0 0 51

Sziasztok!

 

Én is Zsombor-lakó leszek, legalábbis nagy reményeket táplálok.

 

Eleinte velem is nagyon kedvesek voltak, aztán mikor kiborult a bili, hirtelen mások lettek, valahogy elsikkadt a kedvesség.

 

Amikor felhívom a marketinget, nekemesik a hölgy, hogy "más bezzeg kimegy az építkezésre és ott kérdezősködik", mire csak annyit tudtam mondani, hogy nagyon sajnálom, hogy őt, mint cégnél dolgozót, marketingest (aki értékesít, kvázi nagyon sok infóval rendelkezik) hívom fel. Szélsőséges.

 

Mint ahogy a műszaki konzultáció tömérdek problémája mellett az volt a legviccesebb, amikor megkaptam az árajánlatot, s a tételek között látok egy 22e forintos részt - ami néhány méter kábelhúzásra vonatkozott. Rákérdeztem, volt magyarázat, miszerint oda-vissza is be kell húzni. Szerencsére pont jött a "kábelhuzogató", kértem, hogy pontosan mondja el, számolja ki ott nekem, s láss csodát, az összeg hirtelen a felére apadt. Apróság, de sok furcsaságot tapasztaltam...

 

Most felhívtam őket, asszisztens vette fel, pontos infókat nem kapnak, nem avatják be, inkább kérdezzem a telken lévő konténerben ülő hölgyeket és urakat. :D Vicces, de ma délután elmegyek és rákérdezek.

Az iroda a váltásról sem tud, csak annyit, hogy van valami, pontosan nem ismerik a helyzetet, hogy most ki van ott, volt-e már váltás vagy sem. Ez is vicces. :D

 

Remélem azért kész lesz valaha - szerintem február 28. előtt semmiképp - és boldog lakók leszünk.  (az tavalyi tél enyhe volt, az idei lehet, hogy nagyon kemény lesz, ami csak csúszást eredményez).

 

A redőny tényleg iszonyat drága, de jól kitalálták, hogy más típust ne tudjon az ember beépíteni - alapból beépítik azokat a síneket, amik ezekhez a redőnyökhöz kellenek. Nagy trükk.

 

Ha valaki tud valamit, írjon mindenképp!

 

 

 

Előzmény: huncutka777 (50)
huncutka777 Creative Commons License 2007.07.02 0 0 50

Már megint nem haladnak... Most megy le a Hazai Építő??? Ez vajon meddig tart? Kaptatok már értesítést?

 

Redőny nekem is csak később lesz.

magental Creative Commons License 2007.06.29 0 0 49

Üdv Mindenkinek!

Én is  tulaj leszek a Zsombor utcában, örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra. Kicsit infoszegény a tájékoztatás, ezért is jó, ha megosztjuk egymással amit tudunk az építkezésről.  Én úgy raktam össze a történetet, hogy az építézés azért állt, mert a Tétényi D. rosszul kötötte meg a szerződéseket, ezért a bank nem finanszíroz addig, amíg alá nem írja mindenki azt a bizonyos szerz. kiegészítést az ügyvédnőnél. Természetesen addig a hitelszerződések is állnak.

Hazai Építőről annyit, hogy én egy építőiparhoz közel álló cégnél dolgozom, megkérdeztem néhány bennfentes embert a cégről és nem volt egyöntetűen jó a vélemény róluk. Lehet, hogy jól járunk a Mota kivitelező cégével.

A redőnyöket horror áron szeretnék eladni, szerintem ha átvétel után kerestek redőnyt, biztos találtok olcsóbban.

 

huncutka777 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 48

Ezek szerint kirúgták a Hazai Építőt? Akkor mostmár a Mota épít?

Ennek örülök, ha így van! :-))

 

Mi lesz az ajánlatokkal, amit a Hazai építő adott? Ez is ugrik? A mota újratárgyalja? Burkolatok???? Ilyenkor ez hogy működik?

Előzmény: Zsombor1 (46)
Zsebzsarnok Creative Commons License 2007.06.27 0 0 47

Hali! Szerintem ez nektek nagyon jó hír:))) Ha úgy dolgoznak, mint nálunk a Tölgyesben.

Még most is visszajönnek garanciába javítani pedig 2 év telt már el! Más új építésűnél helyből nem akarnak javítani semmit, de még a javítanivalók sem nagy dolgok:) Voltak ezek a nagy viharok, direkt végignéztem a tető-padlástereket és nem volt beázás, nem jöttek le a cserepek, ugyhogy tuti, remélem, hogy nálatok is hasonló minőségben fognak dolgozni:)

Előzmény: Zsombor1 (46)
Zsombor1 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 46
Na hello, egy kis infó.
1 hónap csúszás van mert a Mota http://www.mota.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=27
vette a Magyar Építető-től a további kivitelezést.
A honlapon csak azét van kiírva február, hogy az a tuti amire kész lesz :-DDDD
Na pá
huncutka777 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 45

Akkor sokára költözöl... :-( Nem vettek ott sokan lakást. Pedig szerintem az sem rossz. Ráadásul a belsőbb lakásoknak már nem sok közük lesz az Andor utcához.

 

Én nem értem a hozzáállásukat. Nekünk vannak magas elvárásaink (bár ezt nem hiszem), ők nagyon alulképzettek (nem értenek az ügyfelek nyelvén), vagy ez minden újépítésűnél így van? Ők az urak, és lesz@rják az ügyfelet, miután abból vevő lett??? Én mindenesetre úgy látom, nem nagyon adnak el újabb lakásokat! Azért még nem hiszem, hogy ez már mindegy lenne nekik, mert megtérült a beruházás!

Azt hiszem, Zsombor1 mondta, hogy S.V. azért ment el, mert már megy a maga útján az eladás, már ő nem kell oda. Akkor most miért vittek oda Petrának mégis egy asszisztenst? Olyan susmusok vannak! Nem értem, miért nem mondanak semmit, miért csak hosszas kérlelés után kapunk meg valamit. Ha kiderül, hogy nekünk volt igazunk, akkor is kimagyarázzák magukat...

Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.21 0 0 44
Én Andor.

A földhivatalos papírt 1 hét alatt nem tudták előkeríteni ami kell a banknak a hitelt intézni.
Azonkívül már megint azt hitték, hogy ők tesznek szívességet nekem.
Előzmény: huncutka777 (43)
huncutka777 Creative Commons License 2007.06.20 0 0 43

Láttátok, hogy beindultak a Zsombor utcaival?

A ZSombor B épületnek falazzák a 2. és 3. emeletét (már csak a fszt és a tetőtérbe nem kezdtek bele), az Anak is az első emeletét falazgatják. De azt tényleg csak gatják. Teteje annak még mindig nincs... Az ANdor utcaiból ha jól láttam, a fszt betonvázánál járnak.

 

MuPunk, Te a Zsomborban, vagy Andorban vettél?

 

Beszélt valaki velük, hogy ez most mi??? Mármint az új határidő. Én nagy nehezen, de megálltam, és nem hívtam fel őket, nem akartam magam idegesíteni. :-)

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.20 0 0 42

Ki tudja. Az ütemtervben dátumok nincsenek.

 

Vettem hát... :)

Előzmény: huncutka777 (41)
huncutka777 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 41

Ezt vajon tartani tudják????

Te is itt vettél lakást?

huncutka777 Creative Commons License 2007.06.19 0 0 40

Helló MuPunk!

Ez marha jó! Pár hete még simán a képünkbe hazudták, hogy max. 2-3 hét a csúszás.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 39
Hello,


Ránéztem ma a honlapra.
A épület átadás: 2008. február 28.
B épület átadás: 2008. május 31.

Két hónap csúszás már most van a szerződéshez képest.


És a hangnem, hozzáállás tényleg szar...
huncutka777 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38

Na, ezt adjátok össze!

Falazzák az A épület 1. emeletét! A pláne, hogy még ennek a háznak ugye hiányzik a tetőszintje! Ezt nevezem!

huncutka777 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 37

Zsebzsarnok, én is ezért örültem, mikor megtudtam, hogy építenek. Annak idején még nem volt pénzem egy lakásra a Tölgyesben.

Nem értem, miért nem cégcsoporton belül intézik a kivitelezést...

 

Zsombor1, nekem is azt mondták, hogy max 1-2 hét késés. De már 1 hónapja falazgatják a B 1 emeletét, az A tetejéről már nem is beszélek! Könyörgöm még hány szintet kell nekik elkészíteni????? Ha ilyen ütemben haladnak, talán a nyugdíjunkat már oda kaphatjuk... :-)

Én normál csempézést kértem, már így is a gatyámat is nekik adom.

 

megkérdezem a moderátort a névváltoztatásról.

Zsebzsarnok Creative Commons License 2007.06.06 0 0 36
Sziasztok! Én "odaátról " vagyok az utca túloldaláról, a Tölgyes lakóparkból. A mi Lakóparkunkat a MOTA kivitelezte az aki nálatok az építtető. Mint kivitelező, szerintem a mai viszonyokat tekintve jó volt, a mi épületünknél nem volt számottevő csúszás. Úgy látszik, mint építtető nem elég hajcsár a ti kivitelezőtökkel (a Hazai Építő vagy micsoda:)
Előzmény: Zsombor1 (35)
Zsombor1 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 35
Hát igen mi is albérletben vagyunk.
Persze mi is mindenért fizettünk, hogy diagonálban legyen a padlólap, meg átalakítás kontektorok stb....
A kivitelezőnek a tiszta pénz amit fizetünk az átalakításokért evvel nincs is gond, de a stílus néha tényleg elfogadhatatlan. Mintha mi tennénk szívességet.

Nem sokan járnak ide rajtunk kívűl, sajnos. Pedig jó lenne új infó is, kinek mit mondanak. Múltkor rákérdeztem, azt mondták max 1-2 hét csúszás lesz.

Szerintem változtasd meg hátha..

huncutka777 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 34

Nagyon mázlisták azok, akiknek nem a zsebére megy. Én is albérletben tengődöm... A gáz az, hogy nem tudom megmondani a főbérlőnek, hogy meddig. Ő meg ugye időben szeretne utánpótlást keresni. De mit mondjak neki???

 

Eddig Ti is mindenre ráfizettetek? Az alapáras konyhacsempe nem semmi... Az is gusztustalan, hogy nagyon ráhajtottak a +pénzekre. Arról már nem is beszélek, hogy képtelenek a vevők korrekt tájékoztatására!!!

 

És ez még csak a kezdet! Pedig olyan szépen indult! Én nagyon, nagyon hittem bennük. Szerintem mások is, és nem ezt érdemelnénk. Lásd inkorrekt magatartás, emelt hangú válaszadás, ha mégis kérdezni mernék... Pont ezért kellene a fórum, mert tőlük nem kapunk infót.

 

Szerinted próbáljuk megváltoztatni a nevet: Újbuda Th / Tétényi projekt -re? Hátha mások is jönnének... Mit gondolsz?

Előzmény: Zsombor1 (33)
Zsombor1 Creative Commons License 2007.06.06 0 0 33
Tényleg elkeserítő. A redőnyt mi is kihagyjuk ugyanezért amiért te is. Hát már csak reménykedem, hogy az év vége felé belehúznak, mert nekünk is a csúszás keményen a zsebünkre megy.
huncutka777 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 32

Bocsi.

én nem akartam ördögöt festeni, de nagyon elkeserítő volt az 1 hónap leállás... aztán azóta sem haladnak.

én csak az első 1 hónap után kezdtem ide írni. De én sem látom azóta sem a haladást.

Mi az, hogy max. 3 ember falaz egy ekkora beruházásnál????? Az egyik épületnek nem képesek befejezni a tetejét, ráadásul szerintem az andorral nem haladnak úgy, mint előtte haladtak a másik kettővel a leállás előttig...

nem bírtam tovább, és tegnap elmentem megnézni. majdnem elsírtam magam...

 

a redőny szerintem k.drága. vagyis nem a redőny maga, hanem a munkaktg megint természetesen. én nem akarok már ezeknek + pénzt adni. még akkor sem, ha valaki tényleg rózsaszínű redőnyt tesz fel!

 

Zsombor1 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 31
Hát én elmondom. Sehogyan se halad. Még a végén igazad lesz :-(
huncutka777 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 30
Nem tudja valaki, hogy hogy (áll vagy) halad az építkezés?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!