Sziasztok! kicsit másabb téma, szüreteltem kb 45 l cefrének való otelló kék szőlőt, ami szépen erjed, viszont hirtelen az az ötletem jött, mi lenne, ha bor lenne belőle pálinka helyett (még sosem készítettem bort)
Kérdezném, mivel raktam bele némi pektinbontót, ami ugye elfogyasztva nem túl egészséges, csinálhatok belőle még bort, vagy így már desztillálás nélkül nem lenne tanácsos fogyasztani?
Segítséget szeretnék kérni! Ismerősök lefőzték a szilvánkat és a pálinka tetején valami foltok úszkálnak, amit ha az ujjam hegyével leszedek és rákenem egy fehér szalvétára, akkor zöldes a színe. Mi lehet ez? Fogyasztható így? Ha átszűrjük pl. kv filteren az használa?
Jelenlegi állapot: 50l sörös hordó üst, motoros keverő, szimpla fal, 6l réz bogrács sisak, 1m hosszú, átm.22mm, 20fokos dőlésű páracső.
Deflegmációs teljesítményt szeretném emelni markánsan minimális anyagi ráfordítással. 0.5m 45mm-es köpenycsövet készülök ráépíteni a páracsőre hűtőnek, ebbe belevezetném a meleg hűtővizet, a páracsőbe kerülne 8-10db átm.3mm vörösréz huzal gyűrű -az érintett 0.5m hosszon- ami alul nem ér össze, engedi a flegmát folyni, segítendő a kiválasztásban.
Sziasztok! Vettem egy ilyet: ZIMOPEC P 110 L 10 ml 11,5 gr.. Azt mondták a boltban hogy kb 120 liter Birshez jó. A dobozán meg 600-1200 literig van írva. Melyiket fogadjam el? Tettem a kb 25 l -hez 15 cseppet. Üdv ksanyi.
Elsőre az a megoldás úszott be, hogy a sima 50-es keg közepébe betoldok egy másik keg-bol 1/3-nyi részt.
Én ezt kihagynám. Sok munkával készítesz egy arányaiban túl magas főzőt. Ha mindenáron két menetben akarsz lefőzni egy hordó cefrét, tegyél bele kevesebbet, legalább tuti nem habzik ki. :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A hivatalosnak tekinthető könyvek szerint előpárlatot és utópárlatot össze lehet önteni és újból finomítani, de az itt keletkező nem középpárlatot el kell dobni, tovább nem szabad bekeverni.
Én egyébként nem támogatom az előpárlat újbóli finomítását semmilyen formában.
Az utópárlatokat viszont érdemes a szezon végén újra finomítani és a nem középpárlatot eldobni.
Ha ez tetszik, akkor finomításkor nem érdemes 40 foknál megállni.