Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2024.11.27 0 0 186778

A 4"-os, több "darabból" álló oszlopnál a tányérok távolsága általában 6", másfélszeres az átmérőnek.

Előzmény: kopasz szuzukis (186776)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.11.27 0 0 186777

Csak néhány "jellegtelen" alma, és szőlő pálinka alapanyag:

Jonathan, Starking, Golden, Florina almák. Természetesen, ahogy öreg-néne is írta, nem a hűtőházban aszalt félig zöld vackot kell cefrézni, hanem a fán teljesen megérett, ép, egészséges almát.

Szőlőből: Cserszegi fűszeres, Irsai, sárgamuskotály, Muscat Ottonel, Tramini, Delaware, Tokaji furmint, Tokaji hárslevelű. Szintén érett, nem "savraszüretelt". 

Előzmény: Törölt nick (186767)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.11.27 0 0 186776

A gondok egyik forrása a fejdeflegmátorod hűtővíz betáplálása. Ha jól látom a fejdeflegmátort is hideg hűtővízzel táplálod. Mivel átmenő rendszerű - az elvételre, hűtőre menő pára is áthalad a fejdeflegmátoron, -  így nagyon nehézkes a deflegmáció szabályozása. Kis hűtővíz változtatás is jelentős változást okoz a deflegmáció mértékében. Célszerűbb a fejdeflegmátort a véghűtő elmenő, már felmelegedett hűtővizével táplálni. Beiktatva egy elágazást, amelyiknek egyik végea fejdeflegmátorra megy, másik vége egy szelepen keresztül szabad kifolyású.

Ennél a konstrukciónál egyáltalán nem kevés a 2liter/óra. Eléggé alacsonyak a tányérszintek, így nagy gőzáram esetén erőteljes lehet a csepphordás - a felszálló gőz a tányérról apró folyadékcseppeket ragad fel, és viszi feljebb. Ezt kompenzálandó szokás magasabb deflegmációs hányadossal dolgozni. Nem véletlenül terjedt el az ipari desztilláló berendezésekben a relatíve nagy tányérátmérő, magas gőztérrel. például egy 1 méter átmérőjű üstre 50-60 centi átmérőjű oszlopot tesznek, tányérszintek között is 50-60 centi távolsággal. 

Előzmény: Voby (186759)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.11.27 0 0 186775

Egzakt, számszerűsíthető eredményre, reprodukálhatóságra ne is számíts. A pálinkafőzés nem egyszerűen csak egy alkohol-víz elegy desztillációja. Több komponens, változó összetétellel. Hiába kapsz most egy értéket, ha a holnapi főzéskor másik cefréből származó más összetételű alszeszt finomítasz. Az is számít, hány fok van a főzőhelyiségben. Ha pontos értékeket szeretnél, főzz le jópár tucat adagot. Közben jegyezz fel minden(!!!) paramétert: összetétel, mennyiség, hőfokok, környezeti hőmérséklet, légköri nyomás, stb. Így talán össze lehet állítani egy táblázatot.

Az érzékszervi ellenőrzés a házi-kisüsti technológiánál még mindíg a legbiztosabb ellenőrzési módszer. Nálam is van egy hőmérő a finomító üst páracsövében. De csak arra figyelek, milyen tempóban emelkedik a hőfok. Ez alapján szabályozom a fűtést. Informatív az illat, íz. Persze, hígítva, nehogy a szesz elnyomja az ízeket. 

Előzmény: imre2018 (186758)
Jolida Creative Commons License 2024.11.27 0 0 186774

Detto.

Ezért nem főztem már vagy hat éve irsait.

Még a 20'-as s.muskotályt isszuk, ha az kerül terítékre.

Előzmény: öreg_néne_b (186773)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.27 0 0 186773

Az Irsai meg nekem már "túl sok", pacsuli.

Előzmény: Jolida (186771)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.11.27 0 1 186772

Rég volt már ide belinkelve a Gyakorlai pálinkafőzés pdf, a 12. oldalon a piros részben le van írva, kb. hogyan lehet a deflegmáció mértékét meghatározni a főzőnknél:

https://kukolla.hu/wp-content/uploads/2020/12/Miklos1x1-gyakorlati-palinkafozes-20201223.pdf

Mindig ez a nyavalyás deflegmáció! Ha túl kevés, akkor összefolynak a párlatrészek, nem lesz „tiszta” a párlat, nem lehet jól elválasztani, a jó dolgokat „elfedi” a rossz, zavaros az egész, mintha még mindig alszeszt innánk. Ha meg túl magas a deflegmáció, akkor a részleges lehűlés során olyan párlatelemek is visszakerülnek az üstbe, amikre szükség lenne a végtermékben. Kiherél. Most akkor mikor kevés és mikor sok a deflegmáció?? A fene egye meg

Az a bajom a deflegmációval, hogy jó jó, de ha csak azt nézem, egy csomó jelenségre nekem nem ad megfelelő magyarázatot.

Kisüstinél, tisztázó főzésnél a túl vastag páracső kb ugyanazokat a tüneteket okozza – még nagy rézfelületek és erősítő feltétek mellett is! -, mintha alacsony lenne a deflegmáció: fedett párlat, hosszan szétkenődő EP.

Előzmény: lala1961 (186766)
Jolida Creative Commons License 2024.11.26 0 2 186771

"Szerintem a szőlőpálinkák is nagyon jó minőségűek, de aromaszegények."

Akkor nem ittál még muskotály -jellegű- szőlőből főzött -jó- pálinkát.

Egy jó sárga muskotály pl. olyan parfümös is lehet, hogy egy idő után megunja az ember.

Vapor53.898 Creative Commons License 2024.11.26 0 0 186770

Kösz, hogy te is gondolkodtál rajta, mi lehet az ok, de szerencsére nem az én szétlyuggatott hűtőm, csak érdekességképp osztottam meg. A többiek is érdekes dolgokat mondtak, a rémálom az, amit obsitos3 linkelt és amit rézműves mondott: nem minden réz, ami annak látszik. De nemáááá..

Örültem is, hogy a műanyag hordóban nem fog történni hasonló, azután meg... : a 17 literes főzőmhöz néhány hónapja készítettem egy (még) nagyobb hűtőt 12-es csővel. Otthagytam, állt rajta a víz, és azt vettem észre, hogy a víz alatt végig az egész cső bezöldült. Tapintásra olyan zsíros érzet volt, mintha rá lenne kenve valami. Azt gondolom, hogy a hűtőcső kivezetés szaniter szilikonnalvaló tömítéséből ment át a vízbe valami ecetsavas cucc és az csinálta. De lehet, hogy tévedek. Rozsdamentes anyag csak a alulra rakott hőmérő rozsdamentes szára. Persze azonnal leöntöttem róla a vizet.

Kérdésem még a DES-es lemezhordósokhoz, hogy nem lenne-e megoldás nekik - ha már több száz liter vizet senki sem akar állandóan fel és letöltögetni szezon közben -   hogy a bojlerekhez hasonlóan egy (magnézium) anód rudat lógatnak a hűtővízbe:

https://www.vrec-co.hu/spd/5296/Anodrud-25x220-8-30mm-Q?srsltid=AfmBOop5Jt8RgGngmsf0ndBcIUJbbPHt6_O-mrUJ3wTe_4NldN0qXa7d

Előzmény: Törölt nick (186750)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.26 0 2 186769

Az elmúlt 23 évben (a fórum kezdete óta) azért fejlődött egy kicsit az otthonfőzés technikája. ;)

Az alma ugyan nem szilva vagy kajszi, de nagyon jó, fajtajelleges pálinkát lehet belőle főzni. Főleg, ha megfelelő fajtát megfelelő érettségben cefréznek és nem a hűtőházi maradékot, amikor jön az új termés...

Voby Creative Commons License 2024.11.26 0 0 186768

2 liter/óra a KP-re vonatkozik.

Előzmény: Jolida (186765)
Törölt nick Creative Commons License 2024.11.26 -1 0 186767

Basszus milyen komoly cucc...

Mivel ez pálinkafőzés(otthon) fórum, arra számítottam hogy itt a legtöbb

ember egy 10-15 literes kuktaszerűséggel és egy rozsdamentes vagy réz csőkígyóval

próbál relative jó minőséget produkálni, de...

ez már azért nem semmi, komoly cuccnak tűnik.

Bár végül is otthon van.

én mint nem szakértő, csak mint amatőr laikusként:

Az ízhez annyit fűzhetek hozzá, (az elő- meg utó-párlat elváltásán kívül, hogy:

azt hiszem almát említettetek, pedig az alma pálinka sokszor a legkevésbé aromás.

Némelyik annyira nem jellegzetes, hogy simán összekeverhetnéd kis arányban  mással,

és ezt a "csalást" nem is ismernéd néha fel.

Persze alma fajtája is válogathatja, egy savas, cukros és főleg illatos-aromás  fajta almacefre párlata már lehet jellegzetesebb, de vannak alma fajták amiknek a pálinkájuk nagyon semleges,

még akkor is ha a legjobb technikával, tudással, tudományosan főzik le.

Ha igazán jellegzetes pálinkát akarsz, akkor az almát csak gyakorlásnak tarthatod.

Szuerintem a tiszta szilva, a tiszta sárgabarack, és esetleg  a birs pálinkák amiknél

tényleg lehet aroma/gyümölcs stb-ről igazán beszélni.

Persze másnál is, de én a körtét nem igazán szeretem, a meggy/cseresznye meg túl 

munkaigényes apró szemei miatt, ezért nem cefrézek vele, még egy 30 literes kis főtzős felöntést sem.

Szerintem a szőlőpálinkák is nagyon jó minőségűek, de aromaszegények.

És az almapálinkákkal is ez a helyzet.  

Az alma cefrét fel kell javítani egy kis birssel, vagy zöldalmával, vagy valami nagyon

illatros, aromás egyedi almafélével.

lala1961 Creative Commons License 2024.11.26 0 0 186766

Üdv ! Erről esetleg valami szakmai h.sz:http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=168385136&t=9007484,

-Ui: Imre is kérdezte/kérdezem !:D 

Jolida Creative Commons License 2024.11.26 0 0 186765

A "2 liter/óra" mire vonatkozik, a KP lefolyásra?

Egy 4"-os oszlop akár 4l/órára is képes.

Mivel fűtesz?

Voby Creative Commons License 2024.11.26 0 0 186764

Szia. Persze. Viber-en lehet +380504323888

Előzmény: hegyalja12 (186763)
hegyalja12 Creative Commons License 2024.11.26 0 0 186763

Üdv.  Tudunk van  rá  lehetőség  ,  hogy  privátban  beszéljünk?

Voby Creative Commons License 2024.11.25 0 0 186762

Ezzel most összezavartál! 

Nem értelek. Lehetnek eltérések a tornyok között. Mit értessz az alatt hogy: "83C foknál vágtam"??? KP gyüjtés közben én sem engedem 82 felé a defi hőmérsékletèt.

89 fokos középpárlatot sajnos még nem sikerûlt elérnem csak egyszer. Az is szőlő volt. Nálam 50 litet cefrénél maximum 2...2.5 liter szokott lenni a KP mennyisége 85%-os alkoholfoknál.

Előzmény: Jolida (186761)
Jolida Creative Commons License 2024.11.25 0 0 186761

"Elegendő 1.5...2 liter 85 fokos párlatba egy-két deciliter UP"

LyJézus! :-)

Hasonló főzőmnél 3.2l 89%-os Kp után (83C foknál vágtam, magasabban a "szokásosnál", mert kóstolás alapján többnyire 82C körül kezdek gyanakodni) összesen nem jött le 3 deci Up 88C fokig!

Előzmény: Voby (186760)
Voby Creative Commons License 2024.11.25 0 0 186760

A cukorral kapcsolatban egyet értek. Az utóbbi párlataimban vannak aromàk és ízek is. De nem.olyan amilyet elvárnék magamtól és a tornytól miközben egy rakás pénzt beleõltem. Szerintem nagyobb probléma nálam a KP és az UP közötti határ megtalálàsa. Valamiért szinte nem érzékelem a határt a kettő között. Elegendő 1.5...2 liter 85 fokos párlatba egy-két deciliter UP és a pálinka már  nem.jó minőségű.

Előzmény: Rektifi2 (186757)
Voby Creative Commons License 2024.11.25 0 0 186759

Szia! Köszönöm hogy foglalkozol a problémámmal.

3 szintes 4"-os buboréksapkás tornyot használok. 

Általában a középpàrlat 85-87 alkoholfok között mozog. Tavaly a szezon végén áltam átt egylépcsős főzésre. Elsőre bonyolult volt, de még most sem vagyok profi....

a deflegmációt indiláskor 78 ..79 foknál tartom. 84 felé soha nem gyüjtöttem középpàrlatot. Nem rég jõttem rá hogy hogyan kel fűteni helyesen a toronynak hogy megfelelő legyen a szinteken a buborrékok képződése.így kb 2 liter/óra a főzési sebesség.

Kérlek javíts ki ha valamit nem jól csinálok.

Előzmény: Rektifi2 (186756)
imre2018 Creative Commons License 2024.11.25 0 0 186758

Hello.Szeretném megkérdezni,ha az üstfedőmbe és a deflegmátorom felé ahol a páracső kezdődik hőmérőt teszek,az nyujthat valamilyen informáciot hogy milyen erősségű a deflegmáciom kisüsin vagy hülyeség?Honnan tudom megállapitani,hogy a kisüstimen kicsi vagy nagy a deflegmációm?Milyen esetben lehet az,hogy kisüstin keresem de nem találom az izt és az illatot sem?Ki lehet egyáltalán kisüstin annyira herélni a párlatot hogy ne érdeződjön semmilyen illat sem iz?

Rektifi2 Creative Commons License 2024.11.25 0 0 186757

Most olvasom a cukrot. Valóban az sem használ az aromáknak. Jelentősen felhígulnak, még ha csak 3% ról  is van szó. Nem kell bele. Nem mondom, hogy még soha nem raktam semmilyen cefrébe, de próbálom kerülni.

Nekem kínai buboréksapkás főzőm van, három tányéros oszloppal. Nagyon könnyű belecsúszni abba a hibába, hogy a magas deflegmáció miatt üres lesz a pálinka, vagy csak az aromák egy kis skálája megy át. Valamint az utópárlattal való küzdést is értem. Egyelőre ha jó pálinkát akarok készíteni,akkor inkább átalakítom gyors a főzőmet és kisüsti technológiát alkalmazom. Az a biztos:)

Előzmény: Voby (186752)
Rektifi2 Creative Commons License 2024.11.25 0 0 186756

Szerény véleményem szerint nem a cefre kevergetésében vagy az élesztőben, élesztő tápsóban kell keresni a hiba okát. Nem mondom,hogy ezek nem fontos tényezők, de szerintem szélsőséges esetek kivételével nem okoznak "aromahiányt" egy pálinkában.

Ha jó a gyümölcs és annak feldolgozása és betartsz néhány alapvető cefrézési szabályt,akkor nem lehet gond a cefrével.

Én inkább a lepárlásban keresném a hiba okát. No ott azért előfordulhat,hogy nem mennek át azok a fránya aromák vagy csak a vezéraromák mennek át a párlatba. Első körben azt feltételezem,hogy nagyon magas deflegmációval főzöl, ezért "kiheréled" a párlatot.

Ha jól értem tornyos főződ van. Buboréksapkás? Hány tányérral nyomod? Mennyi a legyűjtött összes középpárlat alkoholfoka általában egy főzésnél?

Előzmény: Voby (186745)
Meister Creative Commons License 2024.11.24 0 0 186755

50 liter cefréből én nem 3 és fél decit dobok el, hanem 2-3 centet. (Első 2-3 cwnteket gyűjtők 3-4 felespohárba, de az elsőn kívül én hozzádom, ha nincs hígítószag.) És ugye a cefre lefőzésénél NEM veszünm el semmit, csak a második főzésnél, a finomításnál. (Már ha kisüsti technológiával dolgozol.)

Meister Creative Commons License 2024.11.24 0 0 186754

Amit enrepp írt, a cukor is sok. Én is azt az élesztőt használom, és sokan mások is.

Erre a tápanyagra gondoltam:

https://palinka.online/Uvaferm-Uvavital-elesztotapanyag

De nálad inkább a cukor lesz még a baj, pláne, hogy almát dőztél, ami eleve nem egy aromás pálinka. A cukorból vodka lesz gyakorlatilag, az olyan, mint ha a pálinkát vodkával hígítanád.

endrepp Creative Commons License 2024.11.24 0 0 186753

3kg/q cukor az 3 liter 50%-os tiszta hozzáadott szeszt jelent, ne csodálkozz, ha nem találod az aromát Ilyen mértékű hígítás mellett.

Voby Creative Commons License 2024.11.24 0 0 186752

Szia. Még nem használtam soha élesztő tápsót. Egy pici cukrot szoktam rakni a cefrébe. Max 3 kg/ mázsa. Eddig csak az Unikén márkájú élesztőt használtam. Nálunk Kárpátalján csak ez szerezhető be. Vannak lehetőségek más külföldi borélesztők beszerzésére internetről. Jövőre az Uvaferm élesztőket akarom kipróbálni.

Most hogy mondod lehet hogy néha sok előpárlatot veszek le. Most hogy utlojára főztem az almàt és betartottam minden szabályt a cefrézèsnél valóban alig volt előpárlat. Ennek ellenére 50 liter 12%- os almacefréből 350ml előpárlatot vettem le. 

Köszönöm a vàlaszod!

Előzmény: Meister (186749)
Törölt nick Creative Commons License 2024.11.24 0 0 186751

Hopp, most olvasom hogy ez csak a hűtő része...

akkor passz....

Akkor is szinte tuti, hogy valami oda nem való anyaggal érintkezett.

Előzmény: Törölt nick (186750)
Törölt nick Creative Commons License 2024.11.24 0 0 186750

Ez gyanús így visszaolvasva...

Nem szokott természetes módon kialakulni ez.

Úgy néz ki, mint ha valamilyen erős ipari savval agyonsavazott (cefre tartósítás céljából?)

//még csak nem is citrom vagy foszforsav, hanem kénsav vagy ne adj isten sósav...//

cefrét főztek volna le vele, és az ipari savas maradékot benne hagyták volna a 

főzőben bontatlanul és tisztítás nélkül egy fél évig, vagy akár egy egész évig.

A rész egyébként salétromsavban oldódik, és minimális mértékben forró kénsavban is.

Nem tudom mi történt ezzel a főzővel, de bármi is én a termékét meg nem innám.

Vagy a tisztítási/higéniai elégtelenség miatt.

Minden főzés után is el kell tisztítani a berendezést, legalább kiöblíteni,

nem meghagyni a következő sarzsra, mert ha az véletlenül sokára jön, akkor ..

Vagy a cefre kezelésnél -a tartósítás miatt- eltúlzott (összekevert, eltévesztett ? ) ipari savak miatt.

Maximum még annyi lehet ha ez egyike sem, hogy az asszony vagy valmelyik családtag nem 

nézte jó szemmel a pálinka főzögetését, és valamilyen savval elintézte a berendezést...

Előzmény: Vapor53.898 (186702)
Meister Creative Commons License 2024.11.23 0 0 186749

Nem olvastam vissza, de élesztő-tápsót teszel bele? Állítólag az segít az aromásabb cefre előállításában. Illetve a másik, hogy nem lehet, hogy túl sok előpárlatot veszel el? Ha tiszta a cefre, frissen van lefőzve, szinte nincs is semmi rézeleje, sem más furcsa szagú rész, amit el kéne venni. És ott, a legelején jön a legtöbb illat, szerintem.

Voby Creative Commons License 2024.11.22 0 0 186748

Ha nagyon gyorsan erjed akkor igen. Szép lassan erjedt minden az éven 19-21 fok között, 5-7 napos zajos erjedéssel.

Előzmény: naivkezdo (186747)
naivkezdo Creative Commons License 2024.11.22 0 0 186747

Cefrét erjedéskor hűtöd?

ksanyi52 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 186746

Próbáld meg barack ágyban! Tavalyi, azt hiszem alma, őszibarack ágyban, Nagyon finom aromás: https://photos.app.goo.gl/CG3KEmwq9PGPaNzb9

Voby Creative Commons License 2024.11.22 0 0 186745

Köszönöm az őszinte válaszokat!

A leírtak tükrében akkor nem nagyon érdemes ezzel foglalkozni. Nem vagyok megelégedve a párlataim aromájával. Nincs olyan aromája mint egy 10 ezer ft bolti pálesznak, egy vezető pálinkafőzde termékének. Jövőre megpróbálok élesztőt váltani. Az éven kipróbáltam hogy nem nyomogtam bundát és nem nyitogattam a hordót hanem oldalra döltve mozgattam. Ez segített egy kicsit. De még mindig nem vagyok megelégedve az aromatartalommal. Az is igaz hogy a csak most jöttem rá hogy hogyan kel helyesen fűteni a toronynak.  De akkor sem vagyok elégedett. Nehezn megy még mindig az UP elválasztása. Nem tudok pontos határt húzni. Lehet hogy kelene egy nagyobb üst hogy nagyobb légtér legyen a torony és a cefre között. Igyekszek mindig valamit újítani, tanulni....

barbárállat Creative Commons License 2024.11.22 0 1 186744

Ginkosárba tettem 20dkg aszalt kajszit, szintén kajszi, 8 liter aromaszegény pálinkába. Az eredmény: az égvilágon semmi. Pedig a ginkosárból az aromakosárral ellentétben, az üstbe nem folyik vissza flegma, és már előpárlatot sem kellett újra elvennem úgyhogy nem lehetett aromaveszteség.

Viszont illóolaj tartalmuknál fogva citrusfélékkel nagyon jól működik. Ha érdekelnek a citrusok érdemes próbát tenni aromakosárral.

Régebben kísérletezgettem egy kezdetleges befőttesüveg thumperrel. Néhány szem friss szilvát tettem bele 4-5dl 70 fok körüli szilva előpárlat kíséretében. Egy kis illatot érezhetően hozzá tudott adni a pálinkához.

Előzmény: Voby (186742)
endrepp Creative Commons License 2024.11.21 0 1 186743

A fűszernövények illóolaj tartalma átmegy a párlatba, így készül pl a gin, viszont a gyümölcs nem illatozik ilyen mértékben, egy kis mennyiségű aszalvány nem fogja érezhető mértékben befolyásolni a terméket. Megoszlanak a vélemények, én próbáltam, de már akkor sem hittem benne. Próbáld ki te is, be lehet oda lógatni pl egy tésztaszűrőt pár szál dróttal.

Előzmény: Voby (186742)
Voby Creative Commons License 2024.11.19 0 0 186742

Sziasztok! Tudna valaki mondani valamit a pálinkafőző üst siskjában vagy a felé elhelyezett aroma kosarakról? Mennyi ízt ad hozzá a pàrlathoz. Mit is ad valójában. Miyen formában kerül a gyümölcs bele. Válaszaitokat előre is köszönöm!

barkócza Creative Commons License 2024.11.16 0 1 186741

Az nem derült ki, hogy kívülről, vagy belülről lyukadt-e ki a rézcső. Ha jó sok ecetes cefrét desztilláltak vele, akkor simán kilyukadhatott belülről is.

Egyébként a rozsdamentes acél/réz párosítás is okozhat meglepetéseket. A rozsdamentes acélon megy az oxigénredukció, ami föltolhatja az együttes potenciált egy olyan értékre, ahol a rozsdamentes acél passzív, a réz viszont oldódik. Különösen igaz akkor, amikor a rozsdamentes acél felülete sokkal nagyobb, mint a réz aktív felülete. Ebben az esetben látható, hogy a rezet egy zöld patina réteg borította, lehet, hogy a réz aktív felülete a réteg hibahelyein nagyon picike volt. Függ a víz minőségétől is, a lágy víz korrózívabb lehet, mint  a kemény.

Nekem is DES hűtőm van, horganyzott acél tartály réz csővel. Biztos, ami biztos, mindig leeresztem a vizet főzés után.

Előzmény: öreg_néne_b (186711)
naivkezdo Creative Commons License 2024.11.15 0 0 186740

Na visszakerestem. 

Medium cseresznyében első töltet volt idáig, majdnem 3 évig. (Csapon utolsó deci jött, van benne még ez alatt a szint alatt egy kevés az alján.) 

Light akác második töltet, közel 2,5 éves. Még bennehagyom időhiány miatt, de ahogy írtam, kurvajo. 

Előzmény: naivkezdo (186730)
naivkezdo Creative Commons License 2024.11.15 0 0 186739

Igen, az elején nézegeti az ember hetente. 

Érdemes a második töltetet bátran hagyni, visszafogom keresni hány éve van ebben nekem.

Mondjuk alapanyagfüggő is, gondolom.

Előzmény: IsKol (186733)
IsKol Creative Commons License 2024.11.15 0 0 186738

Az egyik szebb, mint a másik és mindegyik egyik...

Ha már erre jártál... Van 3,4 liter Solaris "törkölyünk", felét behordózhatom?

Előzmény: szervezkedő (186737)
szervezkedő Creative Commons License 2024.11.15 0 0 186737

...de 10darab van neki belőle!

:-D)))

Előzmény: öreg_néne_b (186736)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.15 0 0 186736

" 200 literes  első töltésű cseresznye hordóban."

Kicsit furcsa volt...

Előzmény: IsKol (186735)
IsKol Creative Commons License 2024.11.15 0 0 186735

mennyi? hát 350 liter ;-)

Jó lesz az 20 literesnek is ;-)

Előzmény: öreg_néne_b (186734)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.15 0 0 186734

Tényleg 200 literes hordóban érlelsz? :o
Mennyi van benne?

Előzmény: IsKol (186733)
IsKol Creative Commons License 2024.11.15 0 1 186733

Ha már érlelés...

Törköly (75%):

7. hete van egy 20 literes első töltésű akác hordóban. Gyenge borostyán szín, simább íz egy csekély zöld (akác) "stikkel", alig-alig törköly illat a referenciához képest.

Brandy (63%):

2. hete egy 200 literes  első töltésű cseresznye hordóban. Kis elszíneződés, illetve egy füstös cseresznye íz. Az "édessége" gyengébb mint a referenciának.

Kóstolunk tovább a lenini-úton ;-) 

Előzmény: naivkezdo (186730)
lala1961 Creative Commons License 2024.11.15 0 0 186732

Üdv ! Mai nap veszek még némi birst,kérdésem a pektinbontás + cefrézés a relatíve hideg gyümölcsből mire figyeljek !?? Darálás után megy aszuterinba ,ahol kb 15 c fok van ,de a gyümölcs azennél jóval hidegebb ! :-)

naivkezdo Creative Commons License 2024.11.14 0 0 186731

Szemelt törköly alapanyagot vizezel és technózol. 

Egyszer próbáld meg csak simán, hagyományosan a szemelt törkölyt, spontán erjedéssel. 

Nem kell sem víz, sem zacskós bele, alaposan rétegenként ledöngölöd, itt lehet tuningolni kevés napfénnyel ha szeretnéd, aztán légmentesen stbstb, sokszor volt ez téma, irodalommal. 

Már ha érdekel. 

Előzmény: csalántea (186715)
naivkezdo Creative Commons License 2024.11.14 0 0 186730

Sziasztok, 

Rég írtam, 2 vagy 3 éve nincs időm főzni.

Spapda-val volt a közös hordóbeszerzés, vannak 20litereseim. 

Azt is vissza kellene keresni, hogy melyik milyen égetés, illetve mióta van benne, amiről most írok, és hányadik töltet.

Emlékeim szerint második töltet ebben az akácban, irsai volt az alapanyag, szerencsére már az elején átváltozott. 

De a lényeg, rá sem néztem 1 éve, úgy, hogy minimum 2 éve van benne, de lehet 3, vissza kellene keresni itt a fórumon, publikus.

A csap is alig engedi már át, annyira nem volt mozgatva.

Ami benne van darabon már nem sok: közepesen/erősen sötét szín, nagyon príma zamat, összetett ízek, illat is finom.

Rettentő magas alkohol, de mégis lágy, mellette egy 40-42-re behigított körte víznek tűnt.

Saccra 70, de minimum 60+.

És itt következik a varázslat, kevés időm volt csak, sietve kb egyharmad szűrt vízzel higítottam, eltűnt az erős szesz, kisimult minden, ízbomba, világosabb szín nyilván. 

Ezt csak azért osztottam meg, mert ment itt tapasztalat nélkül, hogy miben meddig lehet bent hagyni, meddig érdemes.

Tárolási körülmény: most még nincs fűtve, de télen szoktam kb 10-15 fokot tartani, nyáron nem engedem 20-22 fölé, kis helyiség, viszonylag szigetelt, ezért belefér.

Poliziotto Creative Commons License 2024.11.13 0 0 186729

Ez a Destilatori 100-on van, futószalag motor volt. Hajtóműves, percenként 47-et fordul, mint a gyári, 120watt talán. Olasz "minimotor" jófogáson találtam, de máshol is látni, keresni kell. Rézműves kolléga tette a gépre +keverőlapátokat. Örök hála neki. Évek óta teszi a dolgát, törkölyt is megkeverte a múlt héten. 

Előzmény: osti78215 (186728)
osti78215 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 186728

beszéltem vele, már nem árulja egy éve sajna...

így továbbra is kerestetik keverőmotor szett DES100-hoz

Előzmény: öreg_néne_b (186725)
Törölt nick Creative Commons License 2024.11.13 0 0 186727

Ezt rossz helyre írtam.

Törölt nick Creative Commons License 2024.11.13 0 0 186726

+36/706212803

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.12 0 0 186725

Szívesen!

Előzmény: osti78215 (186724)
osti78215 Creative Commons License 2024.11.12 0 0 186724

köszönöm

Előzmény: öreg_néne_b (186723)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.12 0 0 186723
Előzmény: osti78215 (186722)
osti78215 Creative Commons License 2024.11.12 0 0 186722

üdv

des100 keverőmotor szettre van valami alternatíva(motoros), ami olcsóbb, vagy meg kell vegyem az ablaktörlő motort 60,000-ért?

--atis-- Creative Commons License 2024.11.10 0 0 186721

Sziasztok!

Sajnos eltörött a szeszfokolóm 😒

Cserveny féle 0-70 ig mérő volt.

Ilyet már nem találok sehol sajnos. Tudtok ajánlani egy aránylag pontos fokolót?

endrepp Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186720

Tedd el és öntsd hozzá inkább a következő főzéshez, ha látsz még benne fantáziát.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (186718)
Jolida Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186719

Én lucskos törkölyként szoktam rá hivatkozni.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186718

Korábban volt szó róla, hogy mikor jön az UP? Pontosabban milyen összefüggés van a kupola hőmérséklet és az UP megjelenése között.

Most tisztáztam a fügét és figyeltem a történetet.

89 oC-ig engedtem a KP-t, éppen 5 liter lett, 72o-os párlat. Ezután a 89-91 és 91-93 oC közötti párlatot külön gyűjtöttem, legyen összehasonlítási alapom. A 89-91 oC kb 7 dl lett és kb 50-51o-os, a következő talán 4 dl és 44-45o.

A 89oC-ig leszedett párlat tökéletes KP. Semmilyen UP-ra emlékeztető íz vagy illat nem érezhető, annál inkább a fügére jellemző aromák. A második adagban már érezni ízre is szagra is valamennyi UP-ot! Nem markánsan, de jelen van a gyümölcsösség mellett. A harmadik már egyértelműen UP.

Ezek szerint nálam valahol 90oC környékén jelent meg az UP a párlatban, ami kicsit meglepett. Későbbre tippeltem.

Most azon variálok, hogy talán a második 7 dl-es adagból lehet valamennyit hozzáönteni az tiszta KP-hez, mert sok aroma van benne, nagyon kevés UP-jelleg mellett.

Szerintetek érdemes, vagy inkább hagyjam, ne kockáztassak?

endrepp Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186717

Törköly kifejezés az tökéletesen megfelel a pálinkádra.

A "a kerítésszaggató és büdös jelleg" nem a csumától kerül bele, attól egy kicsit muskátli-szár íze lesz. :)

obsitos3 Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186716

szőlősgazda szeszesital pl,a "Tengerész szeszesital" után szabadon

csalántea Creative Commons License 2024.11.06 0 0 186715

Minek nevezzelek? A törköly név foglalt ... szőlő csiger pálinka ill. párlat ?

Többször főztem pálinkát (na jó, párlatot) lecsumázott és kipréselt szőlőből.

A levéből bor lett, a héj, a hús és a mag kapott ellepésnyi vizet és (csak) annyi

napfényt, hogy az erjedés biztonságosan (oxigén mentesen) meginduljon és ne menjen félre ecet irányba ill. borélesztőt és dupla pektinbontót.

Kiforrás után a lepárlással (négy tálcás tornyos) csodálatos italt ad, megjelenik az enyhén törkölyös karakter (a kerítésszaggató és büdös jelleg nélkül, hisz a csuma nincs benne) és a szőlőpálinka karakter is ...

Biztosan más is főz ilyet ... érdemes lenne ennek egységes és korrekt nevet találni ... 

Pöc-röf Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186714

Kösz a részletes bemutatást! Megpróbálom a régi csőkígyót átszerelni egy műanyag hordóba.

Előzmény: rézműves1 (186701)
Pöc-röf Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186713

Kösz, megpróbálom!

Előzmény: Vapor53.898 (186698)
endrepp Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186712

Itt több megoldást is adnak a réz lyukkorróziójára.

https://spiroterm.hu/a-kozponti-futesi-vizekben-bekovetkezo-rezkorrozio/

Előzmény: öreg_néne_b (186711)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186711

A rozsdamentes vas pont hajlamos az elektrokémiai korrózióra. Szerelésnél ügyelni kell arra, hogy ne érintkezzen többek között rézzel sem.

Előzmény: kopasz szuzukis (186710)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.11.04 0 0 186710

Azt elfelejtetted hozzátenni, hogy az ötvözetlen vas menne oldatba. DE! Az uriember hűtőhordója nem sima acélból van, hanem rozsdamentes acélból. Azaz erősen ötvözött vas. A fényessége alapján 18/10-es lehet. Az az összetétel meg, ugyebár egy intermetallikus vegyületet takar.

Előzmény: öreg_néne_b (186709)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.02 0 1 186709

Az elektrokémiai korróziónál a vas megy oldatba, nem a réz, szóval szép elmélet, de alapjában hibás.

Előzmény: kopasz szuzukis (186707)
rézműves1 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186708

Ez így már lehetséges...először arra gondoltam, hogy nem is tiszta vörösréz, mert a kínaiak egy ideje már trükköznek a villanymotoroknál és az elektromos cuccoknál is, (nem mind réz, aminek látszik...stb.)

Több milliós darabszámnál a gyártásnál, biztosan sokat spórolnak...(csak sokszor gagyi lesz a termék)...:):)

Előzmény: kopasz szuzukis (186707)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186707

Pedig egyszerű a magyarázat.

A réz csőköteget egy magasan ötvözött acéllemezből készült hordóba applikálták. Megvan a két elektróda. A tulaj meg relatíve magas oldottanyag tartalmú kútvizet használt hűtésre. Megvan az elektrolit is. Ráfejelt azzal, hogy rendszeresen savazgatta a hűtő vízterét. Bár a felső távtartón van némi gumilemez szigetelés a réz és a rozsdamentes között, de alul, a párlatkivezetésnél a rézcső fémesen érintkezett a hűtőhordóval. Kész a jó kis galvánelem. 

A pontszerű korrózió meg arra utal, hogy a rézcső, amiből a csőköteg készült, nem volt teljesen homogén. Vagy némi szennyeződés, vagy egyszerűen csak kristályszerkezeti inhomogenitás. 

Műanyag hűtőhordó esetén nem lesz ilyen gond.

Előzmény: öreg_néne_b (186703)
obsitos3 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186706
Előzmény: rézműves1 (186704)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186705

A pali azt mondja, réz. Nem tudom mitől lehet, kérdezem én is. Sokáig benne hagyta a magas vastartalmú vizet?

Előzmény: rézműves1 (186704)
rézműves1 Creative Commons License 2024.11.01 0 0 186704

Biztos, hogy azok vörösrézcsövek?...mert az nem csinál ilyet...az valami más lehet.

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.31 0 0 186703

Láttam már. Számomra megmagyarázhatatlan a rézcső pontszerű korróziója. 
De hogy jön ez a műanyag hordóhoz? :o

Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.31 0 0 186702

Kép az egyik pálinkás fb csoportból..

Előzmény: öreg_néne_b (186699)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.31 0 2 186701

Nyugodtan csinálhatod műanyag hordóból, ahogyan az előttem szólók is mondták...2010-óta sok hűtőt készítettem műanyag hordóba is és eddig még mindegyik jól működik...egy olyan kis főzőhöz, bőven elég egy 50-literes műanyag hordó, amit "szakaszosan" átfolyósra célszerű készíteni. Ez azt jelenti, hogy a 30-as főzőt az 50-liter víz nem hűti le egészen a főzés végig, de néha egy kis folyóvíz rásegítéssel tökéletesen működik...

...ez úgy működik, hogy teletöltöd hideg vízzel és amikor a víz hőfoka eléri a 60-65°C-t, akkor az alsó kerticsapon, (amit a vízcsaphoz cstlakoztattál) óvatosan beengedsz kb. 15-20-liter hideg vizet, ami a fölső fekete csonkhoz csatlakoztatott csövön keresztül "letolja" a felső forró vízréteget... Persze a csapot alul, csak óvatosan nyitni (ellenáramú hűtés), mert ha nagyon rányitsz, akkor a felső elfolyó csövön nem tud olyan gyorsan távozni a meleg víz és bibuggyan a hordóból...:):)...Tökéletesen működik.

Persze tudom, hogy a vörösrézcső spirál belső tisztíthatósága némi gondot okozhat annak aki nagyon sokat főz vele, de ugye itt most a hordóról van szó...:)...még az 50-literes főzőnél sem (ha nincs nagyon meleg) kell, 2-3-alkalomnál többször megnyitni a hidegvizes csapot, annyira jól működik...

Előzmény: Pöc-röf (186697)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.10.31 0 1 186700

... de akkor nem gyűlne a DES hűségpontod.  :)

Előzmény: öreg_néne_b (186699)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.31 0 1 186699

Nem is tudom, miért erőltetik a lemezhordót. A műanyag olcsó és örök, mint a nyomor...

Előzmény: Vapor53.898 (186698)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.31 0 2 186698

Igen, többen raktunk már hűtőcsövet műanyag hordóba. Nem rohad szét és nincs elektrokémiai korrózió

Pl. bandika753:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162334075&t=9007484

Előzmény: Pöc-röf (186697)
Pöc-röf Creative Commons License 2024.10.30 0 0 186697

Sziasztok!

A DES 30 literes üstömhöz tartozó hűtő horganyzott acél hordója a korrózió miatt sok helyen kilyukadt.

Van ötletetek, milyen, lehetőleg rozsdamentesre érdemes cserélni? Gyárt ilyet valaki?

Vagy valaki próbálta már a spirált beleapplikálni műanyag hordóba?

Előre is kösz!

Cs.

endrepp Creative Commons License 2024.10.28 0 0 186696

Köszi ezt a kimerítő választ, kipróbálom legközelebb.

Előzmény: rézműves1 (186687)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186695

Közben eszembe jutott, hogy neked nem kell a flekket külön megszegecselni, elég a forrasztás is, mert a fedőnek alig van súlya. A rézüstöt meg tele is meg kell tudni emelni, úgyhogy ezért csináltam erősebbre.

A nagy szegecseket egy régebbi rézbogrács vastag füléből csináltam. Készítettem vasból egy egyszerű "üléket", amit az átmérőre kifúrtam és hagytam egy kiálló részt a levágott rézfülből, amiből egyszerűen kalapálással alakítottam ki a fejét. Azért lett egy kicsit darabos. Persze lehetett volna egy dornit megfúni egy köszörült fúróval, vagy gömbölyűre kiesztergálni, akkor szebb lett volna...:):)

Előzmény: Kullo Leee (186694)
Kullo Leee Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186694

Szépen megcsináltad .Amúgy én a belső oldalára akarom rakni az "erősítést" ,nem kívülre ahol látszik.

A szegecseket mivel ütötted el ?  kalapács + dorni ?

Előzmény: rézműves1 (186692)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186693

A birs önmagában is egy "aroma-bomba"...de ha mindenképpen ágyazni szeretnél, akkor a tömény pálinkába áztasd a friss, feldarabolt gyömölcsöt. Aszalványt csak akkor szotak használni, ha nincs éppen, fajtaazonos gyümölcs. Aszaltból a fele is elég...arra azért számítsál, hogy az ágyazás után, akármilyen alaposan leszűröd a páleszt, egy idő után, kis felhőszerű pamacsok gyűlnek össze az üveg alján. De ne aggódj, ha megrázod eltűnik és az íze is finom marad.

Előzmény: nagylzs3 (186691)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186692

Nem kell neked 2mm-es vastagság ahhoz a javításhoz...elég bunkón is nézne ki. Pont elég az 1mm vastag is.

Ha veszel egy 10x10cm-es darabot, azt négyfelé vágod és minden szegecs alá teszel egy  5x5cm-es foltot...de ha még csinosítani is akarod, akkor lekerekíted a foltokat és még jól is néz ki...

...Ennek az üstnek, a szegeccsel  együtt kiszakadt a füle...

Így csináltam meg...még a szegecset is nekem kellett hozzá készíteni, mert 2-darabot abban a méretben sehol nem találtam...

Előzmény: Kullo Leee (186690)
nagylzs3 Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186691

Sziasztok! Tegnap dolgoztam föl birset pálinkának. Félretettem szép érett almákat ágyazáshoz, amit a 2 évvel ezelőtti pálinkába szeretnék tenni. Az lenne a kérdésem, hogy mit javasoltok: friss/nyers gyümölcsös ágyazást, vagy aszaljam meg, és utána ágyazzak vele? A birsnek friss citromos illata van; én valahogy úgy képzelem, hogy a friss gyümölcsös jobb eredményre vezet. De biztosan van már itt olyan a fórumon, aki próbált ilyesmit. Mik a tapasztalatok?

Kullo Leee Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186690
Előzmény: öreg_néne_b (186689)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.27 0 0 186689

Írtad, hogy neked sajnos messze van Pest, de a https://bronzker.hu/ az egyetlen, ahol tudom, hogy lehet kapni kis darab rézlemezt is.

Előzmény: Kullo Leee (186688)
Kullo Leee Creative Commons License 2024.10.26 0 0 186688

Sziasztok

Köszönöm szépen nektek ,hogy írtatok.

öreg_néne_b     Vapor53.898   endrepp     rézműves1   kopasz szuzukis  

Amúgy Győr közelében vagyok ,távol van nekem Pest  :P

Egyelőre  kovásszal orvoslóm a problémát, de majd szerzek be 2-es vörösrézlemezt .

Felszedem a szegecseket  ,2-es lemezzel megerősítem ahol kell a kupolát,majd fúrás ,szegecselés  és ónozás   ......

rézműves1 Creative Commons License 2024.10.26 0 2 186687

Nos ez egy jó kérdés...kevesen tudják, hogy a lágyforrasztásnál és a keményforrasztásnál is használatos, korszerű folyasztószerek gusztustalan maradványai, milyen egyszerűen eltávolíthatóak a forrasztás után. Mivel mindkettőt használják az ivóvízrendszer csövezéseinél, ezért az okos mérnökök olyan folyasztószereket találtak ki, amit sima vízzel el lehet távolítani. Legyen az lágy, vagy kemény...csak be kell áztatni a forrasztott felületet egy kis vízbe és gyönyörűen levisz mindent. A különbség az, hogy a lágyforrasztásnál elég 5-10-percre, viszont a keményforrasztás

után maradó, szinte üvegkeménységű folyasztószert, legalább fél, néha egy órára kell beáztatni és utána, amit még flexkoronggal sem tudtál lecsiszolni, csodák-csodája, egy dörzsis mosogató szivaccsal könnyedén letörlöd.

A folyasztószer "szétszaladása", vagyis annak meggátlása, már egy kicsit komplikáltabb,mert mint tudjuk a forraszanyag is is arra szalad, ahol a folyasztószer van.  A lágyforrasztásnál egy kicsit egyszerűbb a helyzet, mert a kellően letisztított felületeket (mind a kettőt) én egy bambusz ecsettel vékonyan bekenem forrasztó kémmel és az összeillesztés után forrasztom. Azt ugye nem kell mondanom, hogy ha lánggal forrasztunk, mennyire kell a hevítés mértékére vigyázni, mert túlhevítéskor megég a folyasztószer és nem terül a lemezen az ón.

A keményforrasztásnál két lehetőség van, a csupasz (ezüst)pálca és a bevonatos. A csupasz pálcánál szintén szuper folyasztó krémek vannak, és ott is érdemes mindkét felületet bekenni. De a krém mennyiségére nagyon kell ügyelni, mert ha kevés, akkor nem lesz jó a kötés, ha meg sok, akkor bizony megindul "lejtmenetben" a lemezen...

Én ha lehet, igyekszem (a bevonatos pálcánál is) a forrasztandó felületet vízszintesre állítani, mert így könnyebb a szétfolyást meggátolni. Ha nagy a munkadarab és nem lehet víz alá meríteni én a forrasztás után egy vizes rongyot szoktam rátenni, vagy szivacsot amit folyamatosan nedvesítek és utána jöhet a dörzsi...

Nagy felületű keményforrasztásoknál, ha vörösrézlemezekről van szó, mint az üstfenék, vagy a palást, a lemez a nagy hő hatására sokszor csúnyán  elszineződik. Ezt a vízbeáztatás után, szintén dörzsivel lemosom, majd az egész felületet egy előkészített műanyag kádban, kénsavban lemosom (akkusav). Azzal vissza kapja az eredeti színét.

Előzmény: endrepp (186686)
endrepp Creative Commons License 2024.10.26 0 0 186686

Hogy lehet azt elérni, hogy a folyasztószer ne szaladjon szét a lemezen és ne égjen rá szinte eltávolíthatatlanul?

Nálad soha nem láttam ilyen ronda foltot, nekem mindig lesz rajta. Vagy neked is és utólag lecsiszolod?

Előzmény: rézműves1 (186685)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.26 0 1 186685

Szia, köszi ismerem a boltotviszont az 5%-os ezüst tartalom nagyon karcsú, az szinte csak rézforrasz...a vékonyabb lemezekhez nem túl jó, mert nagyon magas az olvadáspontja és ha nem vigyázol átégeted a lemezt is.

Én a vörös, vagy sárgaréz lemezekhez leggyakrabban 40%-os bevonatos ezüstpálcát használtam, vagy foszforos pálcát, ahhoz nem kellett folyasztószer sem.

Előzmény: Vapor53.898 (186683)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.10.25 0 0 186684

Lefőztem a füge cegrét, lett 14 liter 35 fokos alszesz belole.

A főző alján látom, hogy picit leégett. Nem erzem a szagat az alszeszben, remelem a pálinkában sem lesz ott az íze.

Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.25 0 0 186683

A XVII kerben van egy klímás bolt, van nekik 5%-os ezüst pálca és Stay-Silv folyasztószer

https://www.faktoraruhaz.hu/

Előzmény: rézműves1 (186679)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.10.24 0 0 186682

A régebbi, szögletes forrasztóónod az egy bádogos ólomtartalmú forrasztóón (Sn60Pb40). Pálinkafőzőhöz nem használható!

Keményforrasztás ideig-óráig megoldja a problémát, de elő fog jönni, mert feszül az a retesz zár. Ki kellene útálni, és más, stabilabb zárószerkezetet szerelni rá.

Előzmény: Kullo Leee (186675)
endrepp Creative Commons License 2024.10.24 0 0 186681

Nem kell mindent érteni.. :)

Előzmény: csalántea (186680)
csalántea Creative Commons License 2024.10.24 0 0 186680

Köszönöm a tippet, szoktam dió likőrt készíteni, élni fogok az ötlettel ...

de ... 

újrafőztem az egészet (tornyos, négy buboréktálca, kimondottan magas deflegmációval főzve ) és láss csodát ...

a böfiztető hatás minimalizálódott és az ízvilág rendbe jött szinte teljesen ... lehet, csak én veszem észre, mert keresem a korábbi problémát ...

Most már végképp nem értem, hogy mi történt ...

Előzmény: endrepp (186661)
rézműves1 Creative Commons License 2024.10.24 0 1 186679

Ha Pesten laksz, elhozod és megcsinálom neked...ahogy Endrepp is írta, egy kis lemezzel kellene megerősíteni, mert a sima forrasztás csak ideig-óráig lenne jó...

endrepp Creative Commons License 2024.10.23 0 0 186678

Meg kellene gondolni, hogy kivenni a szegecset, ráforrasztani ott egy féltenyérnyi, esetleg kicsit vastagabb lemezdarabot és azt fúrni át, visszaszegecselni vagy átcsavarozni.

Előzmény: Kullo Leee (186673)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.23 0 0 186677

A legegyszerűbb az, ha egy barkácsboltból szerzel rozsdamentes kis csavart, anyát, alátétet, és nem szenvedsz a forrasztással. A felületet megcsiszolod, letörlöd, denaturált szesszel zsírtalanítasz, azután az alátét és a "rögzítő fül" alá FBS-t nyomsz, majd összecsavarozod és vársz egy napot, amíg megköt. Ha forrasztani szeretnéd, akkor meg szerezz TS 570 forrasztókrémet:

https://muszeroazis.hu/forrasztokrem-615

(volt olyan saválló vagy rozsdamentes lemez, fene se tudja mi volt, amihez nekem ez sem volt jó, de amiből a konyhai cuccok készülnek, ahhoz oké)

És csináld meg kb így, a felületeket előre befuttatva ólommentes lágyforrasszal:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166488249&t=9007484

Olyan nagy pörkölő biztos nem kell neked, elég egy kis palackos forrasztó lámpa.

Ha meg legközelebb főzés közben valahol valami csatlakozó, szegecs akármi ereszt, oda gyorsan sűrű liszt+víz keveréket kensz és minden oké lesz a főzés végéig

Előzmény: Kullo Leee (186673)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.23 0 0 186676

A pálinkafőzőt általában sima, mindenhol kapható ólommentes lágyforrasztással készítik, de én erre inkább keresnék valakit, aki tud keményforrasztani, az teherbíróbb.

Kullo Leee Creative Commons License 2024.10.23 0 0 186675

Kullo Leee Creative Commons License 2024.10.23 0 0 186674

Így néz ki

Kullo Leee Creative Commons License 2024.10.23 0 0 186673

Üdvözletem

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok .A kupolán lévő "rögzítő fül" szegecselésnél kezdi megadni magát az anyag ,főzésnél párolog az értékes nedű  :(

Van itthon lágyforrasztó ón ,gondolom az nem jó hozzá .

Találtam régi négyzet alakú bádogos ónt .

Szerintetek jó lenne ha azzal orvosolnám a problémát ?  

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.20 0 0 186672

Az almát nem kell kimagozni.

Előzmény: Voby (186671)
Voby Creative Commons License 2024.10.20 0 0 186671

Sziasztok! Alma cefrét készülök csinálni terménydarálón ledarálva. A darálóba belefér az alma egyben is. Azt szeretném kédezni hogy mennyire fontos az alma magházának az eltávolítása? Eddig soha nem vágtam ki...Túl sok időbe telne....

kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.10.19 0 0 186670

Azért, mert ha 25%-os az induló alkoholfok, akkor nagyon "összenyomódik" a kp-up határsáv. Igazság szerint 10-15 alk.fokig kellene visszahígítani, hogy hasonló legyen a cefre egymenetes főzéséhez.

Előzmény: Voby (186649)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.18 0 0 186667

Biztos tudják mit csinálnak, nem ma kezdték. De citromsav és az az erjesztési idő??

https://www.youtube.com/watch?v=R6YcLJJYzN0

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.18 0 2 186666

az UP-nak rossz az íze,azon segít a derítés

Azon nem segít.

Előzmény: obsitos3 (186665)
obsitos3 Creative Commons License 2024.10.18 -1 0 186665

az UP-nak rossz az íze,azon segít a derítés.Hogy a kérdéses anyagnak mitől van rossz íze,azt nem tudom,de egy próbát megér.Vagy ha nem,kuka.

Előzmény: öreg_néne_b (186663)
endrepp Creative Commons License 2024.10.18 0 0 186664

Nem próbáltam még soha, de a derítés általában a lebegő részeket gyűjti magába és teszi elválaszthatóvá úgy tudom.

Előzmény: obsitos3 (186662)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.18 0 1 186663

zselatinos derítés

Az miért segítene a rossz ízen? :o

Amúgy szerintem a rosszat egyszerűen ki kell önteni.
Egy kis almából sok napfénnyel olcsón lehet készíteni olyant, ami helyből nem rossz.

Előzmény: obsitos3 (186662)
obsitos3 Creative Commons License 2024.10.18 0 0 186662

vagy ha tényleg nagyon rossz,zselatinos derítés,hígítás után a javát újra párolással kinyerni,mondjuk ez is csak likőralap

Előzmény: endrepp (186661)
endrepp Creative Commons License 2024.10.18 0 0 186661

Mentésként ihatatlan pálinkából pl tudsz készíteni zöld dió likőrt, a dió csersava elveszi a pálinka aromáját többnyire.

Előzmény: csalántea (186654)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.17 0 0 186658

Ja és kisüsti módiban!

Előzmény: zsorsz (186657)
zsorsz Creative Commons License 2024.10.17 0 0 186657

Szerintem is, + a szörözöttség egy nem teljes érettségi állapotot jelez, a rossz ízbe ez bejátszhatott. Én valami nagyon aromás almát becefréznék, amikor kiforrt a birspálesszel keverve újrafőzném.

Előzmény: Meister (186656)
Meister Creative Commons License 2024.10.17 0 0 186656

Én úgy tudom, a birsnél muszáj szőrözni.

1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.10.17 0 0 186655

"ihatatlan" mit jelent? Milyen ízek vannak benne?

csalántea Creative Commons License 2024.10.17 0 0 186654

Huh ... senkinek semmi ötlete vagy javaslata a 186651 lerásom alapján arról, hogy mi történhetett ill. mit lehetne tenni mentésként ?

Előzmény: csalántea (186651)
obsitos3 Creative Commons License 2024.10.15 -1 0 186653

Bocsánat,hogy még mindig értetlenkedek,de az első mondatod-"Amikor kisüsti egyszeri főzés után a toronnyal finomítottam visszahigítottam 25 alá az alszeszt."- után most ismét ide kívánkozik a kérdés:mi bajod a kisüsti tisztázással? Ha az egymenetes főzést akarod megtanulni,ne keverd a két eljárást,sokan főznek toronnyal,egymenetben,biztos,hogy segítenek,ha azzal kapcsolatos kérdéseid vannak.De a két módszert egyszerre,egy anyaggal talán kevesen használják.

Előzmény: Voby (186652)
Voby Creative Commons License 2024.10.15 0 0 186652

"Ha mindenáron toronnyal akarsz finomítani"  a toronnyal nem finomítani akarok hanem egymenetben pálinkát főzni. Jó minőségű pálinkát!

Cefre főzés közben nehèz az elválasztás nem pedig kisüsti alszeszelőálítás és a toronnyal való finomítás után. Az a problémám hogy nehéz eltalálni a vonalat a Kp és az utópárlat közõtt...

Előzmény: obsitos3 (186650)
csalántea Creative Commons License 2024.10.15 0 0 186651

Ilyen még nem volt ... ezen kívül 10 év alatt semmilyen pálinkámmal párlatommal ... birs pálinkám párlatom böfiztet, gyorsan és nagyon ... tényleg, komolyan ... [szolgálati közlemény: nem röhög] ... birs leszedve, megmosva, darálva, (leszőrözés nélkül), tasakos borélesztő, pektinbontó, kevés indító napfény, normál erjedés ... tornyossal kifőzve ... szellőztetve kicsit, érlelve, 48-ra hígitva ... két éves immár és szinte ihatatlan ...mi történt ?

obsitos3 Creative Commons License 2024.10.15 -1 0 186650

Ha mindenáron toronnyal akarsz finomítani,hígítsd vissza 10 % körülire,mint a jó cefre,az egymenetes fözésre alkalmas eszközöket arra találták ki,hogy cefréből (10%) csináljanak pálinkát,jó töményet.De a kisüsti módon,torony nélkül való finomítás miért nem tetszik?

Előzmény: Voby (186649)
Voby Creative Commons License 2024.10.15 0 0 186649

Szia! Amikor kisüstu egyszeri főzés után a toronnyal finomítottam visszahigítottam 25 alá az alszeszt.

Az a gond hogy egyszeri főzésnél a toronnyal nagyon nehéz az utópárlat és Kp közötti határ belövése. Rendszerint 95-92-között indul meg a főzés és a KP végéig tartja a minimum 87ot. Öszben mindig megvan a 85-880    .

Nem tudom hogy miért ilyen nehéz megtalálni a határt.Olyan mintha a határvonal össze lenne mosódva...Nagyobb alkoholtartalmú cefrénél még hőingadozás sincs a toronyban a határvonalon. Kb 82-85 fokos deflebmátor hőmérsékleten jelentkezik a határ. Tudna valaki hozzáértő tanácsot adni? Nem lehet hogy kicsi az üst térfogata a 4' toronyhoz?  

Előzmény: kopasz szuzukis (186646)
imre2018 Creative Commons License 2024.10.14 0 0 186648

Köszönöm a segitséget.

endrepp Creative Commons License 2024.10.14 0 0 186647

Nem vagyok biztos benne, hogy ha visszahígítod, akkor kisüstinél összességében jobban jársz, hiszen a víz is egy olyan nehéz komponens lesz, ami az üstben marad és eszi a deflegmációt. 

Abból a szempontból lehet könnyebb lesz, hogy nem jelentkezik a határ hirtelen és nem lehet akkorát hibázni.

Előzmény: kopasz szuzukis (186646)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.10.14 -1 0 186646

A cefre egyszeri lefőzésével kapsz egy töményebb (rendszerint 25-30alk.fokos) párlatot. Ha ezt egy oszlopos rendszeren tovább finomítod, eleve magasabb alkohol fokról indul a finomítás. Az elválasztási határok nagyon leszűkülnek, így könnyen előfordulhat, hogy vagy hamarább vágsz, vagy későn. Emiatt az összetorlódás miatt pl. a kp-up határ átlépésekor az utópárlati komponensek is nagyobb töménységben érkeznek. 

A kétlépcsős kisüsti főzési módszernél is ezért javallott finomítás előtt 25%-osra hígítani az alszeszt, mert ekkor sokkal könnyebb a vágási pont észlelése.

Előzmény: Voby (186635)
Jolida Creative Commons License 2024.10.13 0 0 186645

2l-enként egy evőkanálnyi trisó.

Előzmény: imre2018 (186644)
imre2018 Creative Commons License 2024.10.13 0 0 186644

Annyit még szeretnék megkérdezni,hogy mennyi forró vizhez hány gramm trisó megy?

Előzmény: Jolida (186643)
Jolida Creative Commons License 2024.10.13 0 0 186643

Szerintem jó párszor leírták már -ha régen nem volt használva, vagy dzsuvás-:

- a saválló csöveket, hűtőt forró vízzel, zsíroldóval (pl. trisó) feltölteni, utána csőkefével/szivacslabdával áttolni a csöveket, jól átöblíteni;

- réz felületről a nem odavaló rárakódást só+citromlé keverékével átdörzsölni, leöblíteni.

Ha nincs semmilyen látható dzsuva, forró víz, esetleg átgőzölés, mechanikai tisztítás (kefe, szivacslabda).

Előzmény: imre2018 (186642)
imre2018 Creative Commons License 2024.10.13 0 0 186642

100 literes,az üst saválló,a fedél réz és a feltétek pedig is, a páracső saválló és a hűtő is.

Jolida Creative Commons License 2024.10.13 0 0 186641

Milyen főző?

Előzmény: imre2018 (186637)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.13 0 1 186640

Az sem párolog. Egyszerűen vízgőzzel gőzölsz.

Előzmény: imre2018 (186639)
imre2018 Creative Commons License 2024.10.13 0 0 186639

Akkor az a mosószóda lesz?Vagy lehet mást is használni az átgőzőléshez?

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.13 0 1 186638

A trisó nem párolog, csak azt tisztítja, amit bedörzsölsz vele, gőzölésre alkalmatlan.

Előzmény: imre2018 (186637)
imre2018 Creative Commons License 2024.10.13 0 0 186637

Hello.Lenne egy kérdésem.Tisztázás előtt szeretném átpucolni a főzőt.Vettem hozzá trisót.A kérdésem az lenne hogy mennyi vizben mennyo trisót kell feloldani és mennyi ideig tartson a gőzőlés?Köszönöm.

lala1961 Creative Commons License 2024.10.12 0 0 186636

Üdv ! Birs cefrére mennyi víz ajánlott(tettem persze a 120 l hordóba kb 15 l -t)  ,nagyon száraznak tűnik ,milyen sűrű kéne optimális esetben !?! :-) Majd 90 % -ra töltöttem a cefrés hordót ,hogy ne keljen egy kevéssel foglalkozzak ,lehet belőle kifutás v hagyjam!?-)

Voby Creative Commons License 2024.10.11 0 0 186635

Szia. Pontosítanál ezen az àlításon?

Előzmény: kopasz szuzukis (186613)
endrepp Creative Commons License 2024.10.11 0 1 186634

Ebben a hűtővíz - kilépő párlat hőmérséklet kérdésben nem hiszem, hogy több van, mint az, hogy a levegővel vékony sugárban sok időn keresztül érintkező anyag ne szegényedjen az illó illat aromákban, alkoholban mert azok hajlamosak elillanni. Ezt szeretnénk megoldani az alacsony kilépő hőmérséklettel, de ezt meg lehet oldani a párolgó felület csökkentésével is. Nem muszáj 1m magasról pisiltetni az anyagot, sőt bele lehet vezetni egy szilikon csőbe, ami közvetlen csatlakozik a szedőedényhez, töredék lehetősége lesz így a párolgásra, ha éppen nem sikerült lehűteni 20oC alá.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (186633)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.10.10 0 0 186633

Pontosan!

Nálam is kútról megy állandó átfolyós vízcserével. A kifolyó párlat hőmérséklete 18-19 oC között van, induláskor benéz 18 alá is.

Szerintem is csak így teljesíthető ez a "követelmény", már ha valaki annak veszi. Én sem.

Legyen maximum 20 oC és akkor a szakirodalom és én is boldogok vagyunk!

Előzmény: endrepp (186629)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.10.10 0 3 186632
Előzmény: Vapor53.898 (186631)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.10 0 0 186631

Izé, bocs ez a 4 gombos digitális hőmérő "lusta", lassan reagál. Ugyanúgy néz ki, de kisebb a 2 gombos, az a jó:

https://elektroboy.hu/termek/digitalis-maghomero-palcahomero-50-300c/

Előzmény: Vapor53.898 (186630)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.10 -1 0 186630

Szerintem most jó főzni, este. Nyáron én is szomorúan nézem a 20C feletti kifolyó szeszfokot. Télen már az a baj, hogy túl hideg a hűtővíz, amire felmelegszik a hűtő teteje, addig gyakran prüszkölve jön ki a párlat (a prüszkölés/dadogás oka lehet még ugye a túl nagy térfogatú hűtő, a gyenge tüzelés vagy folyadékzár a hűtőcsőben), ami megnehezíti az EP elválasztást.

2017-ben is írtak a hűtővízről:

https://www.nak.hu/images/2021/Szakkepzes/Gymlcsplinka_gyrt-mester-jegyzet.pdf

https://www.nak.hu/images/2021/Szakkepzes/Gymlcsplinka_gyrt-mester-jegyzet-jvedki-ismeretek.pdf

Az olasznál vettem egy 3db-os szeszfokmérőt, biztos kínai, biztos nem pontos, de a hőmérséklet korrekciós táblázata nagyon pöpec. Most vegyetek, akciós, megéri:

https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=70_42&products_id=4262

Folyadék hőt meg digitális hőmérővel mérem.

Ez a mindenki által ismert típus szerintem a legjobb ár/érték arányban. Gyorsan reagál, tized értéket is kiír, és sokáig bekapcsolva marad:

https://kutyubazar.hu/digitalis-konyhai-maghomero-kbl-1429?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=21155747484&utm_content=&utm_term=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIgtmUn4SEiQMV7ahoCR09HyNsEAQYAiABEgLpxvD_BwE 

Előzmény: Jolida (186627)
endrepp Creative Commons License 2024.10.10 0 0 186629

16-18C-s kifolyóhoz milyen hőmérsékletű -forszírozott- hűtés tartozik és megnézed az átlag otthonfőző lehetőségeit, ezeknek olyan kicsi a közös keresztmetszete...

Igazából ezt azért nehéz, mert -főleg a tárolós- hűtőknek ennél jóval alacsonyabb, 12-14-16C-fokos hűtővíz hőmérsékletre lenne szükség, ami többnyire nem áll rendelkezésre, esetleg kútból, folyamatos vízcserével.

Előzmény: Jolida (186627)
forgesz Creative Commons License 2024.10.10 0 0 186628

Köszönöm a válaszokat.

Jolida Creative Commons License 2024.10.10 0 1 186627

Télen, mikor már fagy ... esetleg. :-)

Szvsz nem kéne mindent amit régebben leírtak "szentírás"-nak venni.

Ha belegondolsz, hogy 16-18C-s kifolyóhoz milyen hőmérsékletű -forszírozott- hűtés tartozik és megnézed az átlag otthonfőző lehetőségeit, ezeknek olyan kicsi a közös keresztmetszete, hogy ésszerűen alig-alig megvalósítható.

Engem nem zavar, ha a kifolyó nem 20C-os, a tegnapi -szabadban végzett- főzést 24-25C-on végeztem (hőmérős a fokolóm). Ami abból elpárolgott, hadd menjen ...

Előzmény: Vapor53.898 (186626)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.10 0 0 186626

Legyen inkább 16-18 C fok

Előzmény: szü(r)cs (186621)
Jolida Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186625

DES100-al cefrét, kis (35l duplikált, 4"-os három tálcás torony) egylépcsőssel (vagy télen 30l alambikkal a konyhában) tisztázok.

Múltkor találtam a pincében egy 25l-es demizsont a tavalyi szilva alszesszel -elfelejtkeztem róla-.

Ma délután lenyomtam az egylépcsősön.

89%-os KP, lesz belőle 12l 50%-os.

Előzmény: öreg_néne_b (186624)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186624

Jolida is így főz.

Előzmény: kopasz szuzukis (186623)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.10.09 0 1 186623

Lehetni lehet, de az Egy csepp nem otthon készül, sufnitunning egymenetesen. És a főzőmester sem ma kezdte a szakmát.

Előzmény: öreg_néne_b (186615)
Jolida Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186622

Az, hogy a felső harmadában milyen meleg van, sokat nem jelent.

Ilyen kis hűtőnél ha már a víz kb. fele kézmeleg (tapogasd meg a palástot), folyamatos üzemre kell kapcsolni a hűtőt.

Előzmény: forgesz (186620)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186621

Fordítva közelisd meg a dolgot. A kífolyó párlat hőmérséklete nagyságrendileg kb.20-22 Celsius fokos kell legyen, ehhez állístd be a hűtő kimenő víz hőmérsékletét(nálam ez 75-80 fok, persze minden hűtő más ...)

Előzmény: forgesz (186616)
forgesz Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186620

A minőségét rontja, ha melegebb a víz.

Előzmény: Jolida (186619)
Jolida Creative Commons License 2024.10.09 0 1 186619

Az az 50l-es hűtő nem túl nagy, a felső harmadán van a hőmérő. Ha az 45C-t mutat, az még jó, de sokkal fölé ne engedd, mert az alja is melegedni fog.

Előzmény: forgesz (186618)
forgesz Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186618

A des 34 literes főző, gyári hűtője.

Előzmény: Jolida (186617)
Jolida Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186617

Milyen hűtő?

Előzmény: forgesz (186616)
forgesz Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186616

Sziasztok! Ha a hűtővíz foka felmegy 45fokra a tisztázásnál, az mennyire befolyásolja a végeredményt?

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.09 0 1 186615

Érteni kell hozzá, de lehet jó pálinkát főzni a kisüsti - oszlopos kombinációban.
Az Egy csepp pálinkákat pl. nem nevezném sem ízetlen tisztaszesznek sem utópárlatos sz.rnak.

Előzmény: kopasz szuzukis (186613)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186614

Kezdőként tűnhet úgy, hogy " a 4"-os bírja a fűtést". Nem bírja. Ha bírná, nem hordaná fel a kozmaolajat. De továbbra is tartja magát az a hibás szemlélet, hogy "jóazoda". Mert a kereskedő azt mondta. Vagy a tudományos kutatók a laborból azt mondták. 

Nézz meg egy olasz, spanyol, francia régi, egymenetes berendezést. 50-60-70 centi átmérőjű oszloppal. A tapasztalat, sok-sok éves főzési gyakorlat alakította ki. És nem a "költséghatékonyság", vagy a fizetett kutatói elv.

Előzmény: Voby (186598)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.10.09 0 0 186613

Na, ez a legrosszabb verzió! Vagy  kapsz egy seíze-sebűze tisztaszeszt, vagy vastagon beleszaladsz egy erősen utópárlatos löttybe. Az oszlop üvege persze szép tiszta marad. 

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.07 0 0 186612

Igen, a bor nagyon hálás alapanyag (ha nincs túlkénezve).

Előzmény: IsKol (186611)
IsKol Creative Commons License 2024.10.07 0 0 186611

"Újabb szokás a savra szüretelés"

Nincs más lehetőség (endrepp elmondta miért) viszont még így is elég a cukortartalom, ami kedvez az új generációs fogyasztóknak, akik nem kedvelik a nagy testű, nehéz borokat.

Tevékenykednek az innovátorok rendesen, hogy szedjék ki az alkohol egy részét a borból vagy napelemekkel árnyékolják az ültetvényt stb. stb.

Dél-Európa sivatagosodik, felkészül a középső része az eu-nak míg a északiak szőlőt telepítenek, vadul...

A Danstil A a legjobb ár-érték arányú "általános" fajélesztő (aránylag hidegtűrő, magas alkohol fokig erjeszt, semleges az ízre/zamatra) de ha az illat és zamat is számít, akkor a 228 illetve  PM jobb minden szemszögből (Uvaferm amiket én ismerek és használok)

És a magas alkoholra is egy példa:

Cabernet Cortis:

Volt egy előszüret  rozénak 21 MM° (10 gr/l savval) augusztus elején, itt még nem volt gond az erjesztéssel (PM) csak a hűtést nem nagyon sikerült 20°C alatt tartani. A rozénak relative magas alkoholt nem érezni mert van sav rendesen. (majd kiválik a felesleges borkő a hidegben, már ha lesz hideg)

a fő szüret 20 nappal később: a bogyó héj nem a feszességről volt híres és a cukor "felugrott" 24 MM°-ra ami már alulról veri a 16 % v/v várható alkohol tartalmat. Ugyanakkor a használni kívánt fajélesztőnek (CM) ez már túl sok az összes cukor kierjesztéséhez, de hétvégén nem sok esély volt mással indítani. Hétfőn megkapta a támogatást 43 személyében és szépen befejezte az erjedést. Az megint egy más kérdés, hogy ilyen gyatra lékihozatallal még nem találkoztam rövid de tartalmas pályafutásom során (29%!!!) de a törköly kárpótol majd érte (18 liter 75%-os "édes" motyó várja az akáchordó felszabadulását ;-)

Múlt szombaton jó pár liter óóóó bor indult meg  Brandy-vé vállás metamorfózisán...  hogy ebből mennyivel egyszerűbb a desztillálás mint a törkölyből...

Előzmény: öreg_néne_b (186610)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.07 0 0 186610

Újabb szokás a savra szüretelés, régebben későn szüreteltek és az sem volt ritka, hogy még meg is cukrozták. Ennek ellenére nem volt édes a bor.

Előzmény: endrepp (186609)
endrepp Creative Commons License 2024.10.07 0 0 186609

Maradék cukor a borban, ha technológiai, fejélesztős borkészítésről van szó, akkor nemigen van, inkább a spontán erjesztett tételeknél jellemző, hogy súrolják a száraz bor kategória megengedett felső határát (4gramm/liter), de még ez is alig kiérezhető a termékben, főleg, ha van hozzá még sav is. A szőlő tudna több cukrot gyűjteni, de nem célja a borászoknak, hogy magas alkohol tartalmú, szétégett savú, lapos borokat készítsenek, kivétel van persze pl olyan termőhelyeken, ahol a termés aszúsodik, lehetséges a természetes édesbor készítés stb. 

Ezzel szemben a pálinkához szüretelt borszőlő sok esetben a cukorról szól és nem foglalkoznak vele mennyi a sava, ezért kint lehet hagyni tovább, hogy jól elcukrosodjon, ha egyébként nem romlik meg vagy szedi szét a darázs.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (186606)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186608

Hát akkor lehet, hogy nekem lőrék vannak itthon, majd legközelebb elutasítom az ajándékba kapott löttyöket... :-)

Összesen egy 14%-osat találtam, de az se magyar...

Én magas cukortartalmú cefrékhez inkább az Uvaferm Danstil A fajélesztőt használnám. Pontosabban használtam is például most a füge esetében. Annak alkoholtűrése 20%-ig tart, ami átlag feletti lehet.

Az Unikén Borélesztő esetében a gyors erjedést említik mint előnyös tulajdonságot, az alkoholtűrést jótékony homály fedi. Már jártam úgy, hogy a fügecefrémet ezzel oltottam és leállt. Újra kellett indítanom hígítás után. Nem is lett olyan a végeredmény, mint amilyet szerettem volna!

Lehet, hogy más volt a hiba, de én ezt akkor a magas alkoholszintnek és az ezzel szemben álló élesztő alacsony alkoholtűrésének tulajdonítottam.

Előzmény: cloaked (186607)
cloaked Creative Commons License 2024.10.06 0 2 186607

Nem ritkán, sőt, minőségi száraz vörösnél ma kimondottan az erősebb divatos. Ha bemész egy áruházba, és nem az 1200 Ft/ü alatti lőréket nézed, akkor a száraz vöröseknél 13-14%-os palackokkal van tele a polc. Az elmúlt 1-2 évben nekem úgy 10-ből 1× sikerül olyat hazavinni, ami 13 alatti (fehérből persze gyakori), de vannak 14,5-ösek is.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (186606)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186606

Nem vagyok borász, de a borok alkoholtartalma ritkán több, mint 12%. Talán hígítják? Vélem, hogy a végeredményben marad valamennyi cukor.

Igen a borszőlők cukortartalma valóban nagyon magas, a cefrékben az alkoholkihozatal is több, mint a legtöbb gyümölcsben. A cefre alkoholtartalma is magasabb lesz, már ha tud.

Előzmény: öreg_néne_b (186604)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186605

Ma indítottam a fügecefrét, kb 50 liter lett 50 kg fügéből.

Elég sok borkősavat felvett, mire a 3,0-as pH értéket elértem.

Biztatóan néz ki. A lezárás után 3 órával már lassan beindult a kotyogó is.

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186604

A borszőlőnél kevés magasabb cukortartalmú gyümölcs van, ami a borhoz megfelel, az a cefrében is működik.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (186603)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186603

Ennél az élesztőnél van jobb, már ha cefréhez használod. Érdemes magas alkoholállóságú és esetleg egyben jó hőmérséklet tűrésű fajélesztőt venni. Egyes gyümölcsök esetén a jó cefre alkoholtartalma a forrás végén elérheti az akár 16-18%-ot. Ha 12%-nál elpusztul az élesztőgomba, akkor ez lesz a vége, az erjedés leáll, ami efelett van, az veszteség.

A pektinbontót én is használtam, nincs vele gond. Talán annyi, hogy ennek leírásában 2-3 óra ajánlott hatástartam van. Más pektinbontóknál ez lehet csak 1 óra. De működik....

Előzmény: Voby (186602)
Voby Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186602

Sziasztok! Nektek mik a tapasztalataitok ezzel az èlesztővel és pektinbontóval?

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186601

Valószínűleg semennyi cukor nem maradt benne. 11% cukor már durván édes enne. 
A Brix nem jelent cukortartalmat.

Előzmény: Voby (186600)
Voby Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186600

20 fokon volt erjesztve legalább 2 hétig. 4 nap alatt lement a zajos erjedés. Nem tudom mièrt maradt meg ennyi cukr. 24% volt a cukortartalma a ceftének 2.9-es PH-val.

Előzmény: Jolida (186599)
Jolida Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186599

"erős volt a cefre de még volt 11% brix culortartalma"

Ha ezt főzés előtt mérted, akkor nagyon messze volt a "kész" állapottól. :-)

Az a kiegészítő modul akkor éri meg, ha "kisüsti" módon -is- akarsz főzni, alszesz főzés után lepárlás.

Voby Creative Commons License 2024.10.06 0 0 186598

Szia. Köszi a válaszodat!

Valószinüleg lefőzöm egyszer kisüstiben és kifinomítom a toronnyal.

Nem sikerûlt az éven az egylépcsóssel a stanley silva sem. Opálos lett és utópárlatos. A főzések után a torony enyhén kozmaoljaos lett. Zöldfülü vagyok még az egylépcsősben. A 4" torony bírja fűtést. Lehet hogy tultoltam neki? Nagyon nehezen tudom szétválasztani az utópálatot az előpárlattól. 93-95 fokon indul a torony és megtartja a középpárlat végéig a 87 fokot. Öszben pedig 87 fok jön ki. Még nem használtam epruvettát de már megvettem. Továbba egy kis rézhàlòt fogok berakni a könyõk idomba a deflegmátor után.

Főzés soràn 77.6-78.2 között gyül az előpárlat. A közép hőfoka pedig 78.6-81 között ment. ( erős volt a cefre de még volt 11% brix culortartalma)

Szeretnék még rárakni egy 8.7 literes 4" deflegmátort az üstre. Így néz ki. https://kors.in.ua/ua/p1743166357-mednyj-shlem-alambik.html Mit szóltok hozzá?

Előzmény: kopasz szuzukis (186586)
endrepp Creative Commons License 2024.10.05 0 1 186597

Elvileg meg tudod tenni, hogy állandó hőmérsékleten tartod a sisakot, akkor folyamatosan nőni fog a deflegmáció.

Elsőre úgy tűnik, hogy ez jól jön az utópárlat elválasztásához, próbálkoztam ezzel, de nem jött be, sokkal rosszabb elválasztást produkáltam így.

Az persze más kérdés, hogy a DES alkalmas-e arra, hogy ez összejöjjön, a gáz fűtés a fa tüzeléshez kialakított üstházban sokaknak problémát okoz, az ajtót nem lehet becsukni, a kéménycsonk nem jó helyen van stb, éppen elég kihívás önmagában a fűtés is.

Előzmény: Vapor53.898 (186594)
Jolida Creative Commons License 2024.10.04 0 1 186596

92-nél a legtöbb (gyümölcstől, cukorfoktól függően) lepárlásnál már a KP végénél jársz.

A DES nem egy duplikált üsttel ellátott főző, ahol a megindulás után (a felfűtéshez képest) viszonylag kevés hőbevitellel le tudod zavarni a tisztázó főzés (nem cefre->pálinka egylépcsős lepárlás!) nagyját.

Ennek nyomni kell a fűtést a rossz hatásfok miatt és alig van ráhatásod közben a deflegmációra ... hacsak nem kezeled vizes prizniccel a fedőt, mintha lázas volna. :-)

Ha visszafogod a fűtés menet közben, vékonyodik a kifolyó termék .... aztán csepeg ... megáll.

Előzmény: Vapor53.898 (186595)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 186595

Vagy 90 helyett 92 fok

Előzmény: Vapor53.898 (186594)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 186594

A tisztázó főzésnél is ezt a 80-85 közötti hőfokot ajánlotta a régi videó (amit több nyelven is elkészítettek, így ezrek látták és próbálták követni, hiszen ez a "gyári" eljárásmód). Érdekes kérdés inkább az, hogy ennél a második, a tisztázó főzésnél a kupolahőt a fűtés visszavételével (mert azt bármeddig tudjuk csökkenteni)  nem engeded mondjuk 90 C fölé, akkor mi fog történni? Később fog jönni az UP? Leáll a csepegés?

Előzmény: Jolida (186590)
Jolida Creative Commons License 2024.10.04 0 1 186593

Ha megnézed, ugyanez a dia van betéve a lepárláshoz is ... ahol még igaz is lehetne ... ha odaírták volna, hogy ez a 80-85C közötti "tartás" -többnyire- az előpárlat lecsepegtetésére szolgál.

Előzmény: Vapor53.898 (186592)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 186592

Szerintem is marhaság, de egy olyan cég, amelyik 1961 óta gyárt pálinkafőzőket, mégis ezt a videót rakta ki használati utasításként. Furcsa, hogy a cégnél senki sem jelezte, hogy ez így nem lesz jó

Előzmény: Jolida (186590)
endrepp Creative Commons License 2024.10.04 0 0 186591

Az legalább jó hír, hogy nem innen terjedt el ez a félreértés. :) 

Előzmény: Vapor53.898 (186589)
Jolida Creative Commons License 2024.10.04 0 1 186590

"állandó hőfokon tartás"

Ez úgy marhaság, ahogy van!

Nem tudod megtenni, mert csak egy paraméterrel tudsz játszani, a hőbevitellel.

A -léghűtéses- deflegmátort (a sisakot) aktívan kéne hűtened ahhoz, hogy -közel- egyenletesen tudd tartani a hőmérsékletét.... csak azt nem értem, hogy minek.

80-85C fokú sisak hőmérsékletnél a legtöbb cefre épp csak csepegve párolódik.

DES-nél 90-92C alatt ne is számíts "rendes" folyamatos alszesz folyásra.

Egy régi -Vilmos- cefre lepárlás görbéi (amikor még törődtem vele):

Aztán leszoktam róla.

88C környékén feltöltöm a Szőllősi szűrőt jeges vízzel, belerakok egy jégakkut (néha cserélem hidegre), ha eléri a 98C-t, rámérek, ha 5% körüli a kifolyó, kész a cefre lepárlás. Slussz.

Előzmény: Vapor53.898 (186589)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 186589

A DES youtube-on megtalálható hivatalos magyar nyelvű használati utasításában van ez az állandó hőfokon tartás, amit gondolom sokan próbálnak követni 6 éve, amióta a videó fent van, 2:12-nél:

https://www.youtube.com/watch?v=8PaFcyMht6o

az újabb oktató videójukban már nincs ilyen, 3:41-nél:

https://www.youtube.com/watch?v=6Uqb29z8SHs

Előzmény: endrepp (186588)
endrepp Creative Commons License 2024.10.04 0 1 186588

Nincs ilyen a kisüsti pálinkafőzés folyamatában, hogy neked egy hőfokot állandó értéken kellene tartani, a sisakhőmérséklet, üsthőmérséklet folyamatosan változik, ahogy fogy az alkohol az üstből. Úgy állítsd be a a fűtést, hogy vékonyan, folyamatosan jöjjön a párlat.

Előzmény: Bedrock07 (186587)
Bedrock07 Creative Commons License 2024.10.04 0 0 186587

Sziasztok, egy DES 60L-es főzővel 50L körtecefrét főzök.  A kupola hőfokát 90 fokon tartva fűtöm. Nagyon lassan jön az alszesz. Óránként 1-2 dl.

Mi lehet a gond?

kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.10.04 0 1 186586

A legegyszerűbb megoldás, hogy kisüstin főzöd. Kétszer. És Golden (meg más, szintén erősen viaszos felületű gyümölcs) esetén hanyagolod az egymenetes módszert. 

Másik lehetőség: nagy deflegmációval nagyon enyhén fűtve, szép lassan főzöd le az egymenetesen. 

Még egy lehetőség: főzés után előpárlattal mosatod vissza az oszlopot felülről lefelé. 

/Az egymenetes főzési mód nem egy univerzális svájci bicska, ami mindenre tökéletesen alkalmas. Főleg, ha "libabél" oszlopot szerelnek a berendezésre. Hiába mondja azt a gyártó, vagy a kereskedő, hogy "jóvanazúgy", jönnek a problémák. /

Előzmény: Voby (186585)
Voby Creative Commons License 2024.10.02 0 1 186585

A golden nagyon finom alma. A kedvencem. Hogyan küszöbölhetném ki az olajlerakódást? Főzzem le egyszer kisüstin?  Vagy van valami egyszerübb módszer?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.10.02 0 0 186584

Most vettem 100 kg Goldent, nincs azzal semmi gond - eddig nekem nem volt - nagyon finom a pálinkája.

Előzmény: Jolida (186578)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.02 0 0 186582

Amennyire tudtuk, a fehér részt is eltávolítottuk. Nekem nem volt olajos, de nem tervezem megismételni.

Előzmény: Jolida (186581)
Jolida Creative Commons License 2024.10.02 0 0 186581

A benne levő fehér részből is oldódott ki nálam annyi lerakódás, hogy egy életre elment a kedvem tőle.

Előzmény: öreg_néne_b (186580)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.02 0 2 186580

A citrusféléket héj nélkül főzik. (Élmény volt egy mázsa mandarint hámozni...)

Előzmény: Jolida (186578)
Poliziotto Creative Commons License 2024.10.02 0 0 186579

Szia, a golden almához még nem volt szerencsém, de a főződről lenne pár kérdésem. Az én e-mail em láthatod, írnál s akkor tudok írni. Köszönöm. 

Előzmény: Voby (186577)
Jolida Creative Commons License 2024.10.01 0 0 186578

A golden héja viaszos. Ha olyat fogsz ki, ami erősen viaszos, főzésnél az le fog rakódni.

Én ezért nem főzök többet goldent (de narancsot/mandarint se), tele volt a hócipőm a főző sikálásával.

Előzmény: Voby (186577)
Voby Creative Commons License 2024.10.01 0 0 186577

A főzés során szinte mindig ki kelett tia

tisztítani a tornyot mert bevonta a párlat olajjal. 

Előzmény: endrepp (186576)
endrepp Creative Commons License 2024.10.01 0 0 186576

Mi volt vele a gondod?

Előzmény: Voby (186574)
Voby Creative Commons License 2024.10.01 0 0 186575

Előzmény: Voby (186574)
Voby Creative Commons License 2024.10.01 0 0 186574

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni higy ki hogyan fő Golden almáb pálinkàt egylépcsős főzővel? Tavaly a szezon vègén keztem egylépcsős lepárlót használni. Nagyon megkinlódtam a Golden almával. 

endrepp Creative Commons License 2024.10.01 0 0 186573

A cnc marós szakma nagy általánosságban nem foglalkozik lemezek ilyen jellegű megmunkálásával, de vákuum asztalos faipari cnc gépen el lehet készíteni ezt, más kérdés, hogy találsz e valakit, aki hajlandó foglalkozni vele. Arra érdemes odafigyelni, hogy T6-os, feszültségmentes ötvözet kell hozzá, mert lehet, hogy hengeredni fog, pl EN AW 6082 T6, ez elég kemény is. Esetleg itt lehet próbálkozni: https://forum.hobbycnc.hu/topic.php?topic=193

Előzmény: beetee (186572)
beetee Creative Commons License 2024.10.01 0 0 186572

OFF

fémmegmunkálásban járatos olvtársak segítségét kérném.

Van ötlet arra, hogy hogy és hol lehetne kemény alu kb. 1,5-ös lemezt készíttetni 20 cm szélességben, amire/be vékony párhuzamos bordázat van marva egy oldalon? 

gyakorlatilag egy 20 cm-es csúszásmentesített küszöbre lenne szükségem.

ja nem egy.. 16 db a nagyságrend. 

Jöhet ötlet privátban. Előre is köszi.

endrepp Creative Commons License 2024.10.01 0 0 186571

A nagyobb átmérő jobban hűt, de korábban már írtam, az is a nullával egyenlő kb, ha csak nem extrák a méretei, ezt nagyon egyszerű ellenőrizni, a sisak előtt meg kell csapolni.

Mégsem érdemes kis átmérőben gondolkozni, mert azt meg nem lehet majd takarítani. A kis átmérő áramlási sebessége, ellenállása nagyobb lesz, ennyivel nő a nyomás ez üstben millibáros nagyságrendben, ettől megemelkedik a forráspont 0.01C nagyságrendben, ennek semmilyen hatása nem lesz a főzésre, a termelt gőz így is, úgy is átáramlik a rendszeren.

Előzmény: Vapor53.898 (186570)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 186570

Elméleti kérdés: két ugyanolyan hosszúságú páracsőnél a kisebb vagy a nagyobb átmérőjűnek lesz nagyobb a deflegmációs hatása?

- ha nagyobb az átmérő: nagyobb a felülete, a környezet jobban hűti + lassabb benne az áramlás

- ha kisebb az átmérő: nagyobb a "rendszer visszatartó ereje"

1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.29 0 1 186569

Teljes cikk:

Forrás: Quintessence - 2023 A pálinka világa - könyv

Érdekesnek tartom, gondolkodok rajta folyamatosan.

Előzmény: endrepp (186563)
Jolida Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186568

Ha jó az oszlopegyensúly (adott hőbevitelnél jól van beállítva a deflegmátor hűtése), akkor a KP nagyon hosszan -közel- konstans szeszfokon megy ... aztán persze lekonyulna, de a "gyári" főzőbeállításoknál ekkor kezdik növelni a visszatartást, hogy még egy kicsit konstans magasabb %-on jöjjön le a szesz.

Az, hogy ezt a tányérokról visszajövő flegma szabályozásával, vagy esetleg a deflegmátor vízmennyiségének növelésével teszik, az a főző kialakításától függ.

A házilag barkácsolt fix flegmaszintű tányéros oszlop esetében csak az utóbbi jöhet szóba, úgyhogy erős kétségeim vannak, hogy ez a vezetőképesség vizsgálat ebben az esetben -konzisztensen- jól tud-e működni.

Én a kis mennyiségű (15-20l) tisztázások miatt az egylépcsősnél alig egy-két deci plusz párlatot tudok nyerni az UP közeli deflegmátor visszatartással ... ráadásul ilyen esetben drasztikusan gyors a "beszakadás", sokkal jobban kell figyelni és szagolni/ízlelni.

Előzmény: endrepp (186567)
endrepp Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186567

A szövegből (Deepl fordítással) nekem az derül ki, hogy itt nem is az up határának a megtalálása a cél, hanem azt állítja, hogy a deflegmátor akkor van jól beállítva, ha a vezetőképesség konstans a KP alatt és megemelkedik az UP alatt. Szóval ez nem az elválasztásról szól igazából.

Valaki, ha jól tud németül átrághatná magát rajta.

A jelen eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy
hogy az LF mérés a gyümölcsök lepárlása során
gyümölcspárlatok lepárlása fontos információkat szolgáltat,
az optimális beállítások megtalálásához a
desztillációs folyamathoz. A cél a következő
egy LF-görbe egy kezdeti csúccsal, egy stabil tartományban a
középtávon, és egy emelkedés az utófutásban.

Előzmény: Jolida (186565)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186566

A tanulmány szerint a mért vezetőképességi értékek alapján egy számítógépes algoritmussal határozták meg a határpontokat. Tehát nem úgy, hogy ennyi mikroszimensztől utópárlat. A szoftver figyelte a változást, és a változás sebességét is. Ehhez viszont már komolyabb vezetőképességmérő műszer és számítógép kell. Home made marad az orrunk és a nyelvünk.

Előzmény: endrepp (186545)
Jolida Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186565

Ha megnézed a 151 oldalon az ábrát, a vezetőképesség eloszlás az UP elválasztás szempontjából kritikusnak tekinthető (legalább is ennél a főzőnél) 84..82 % tartományban a mintákban 0 és 100 uS/cm között sztochasztikusan felvesz mindenféle értéket.

Pont arra nem alkalmas, amire Krumpli szerint használható lenne: detektálni az UP közeledtét.

Előzmény: endrepp (186563)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186564

Valóban meredeken emelkedik, hiszen ott nagyobb mennyiségben jelennek meg a magasabb forrpontú savas komponensek. De, lehet, hogy már ott erősen utópárlatos tartományban járnánk. 

Amúgy ezeknek a relatíve olcsóbb vezetőképesség mérőknek ugyanaz a gyíkja, mint a kínai refraktométereknek: egy ponton kalibráltak. Rendszerint 1400mikroSiemens vezetőképességű konyhasó oldattal kalibrálják. Így az alacsony vez.kép. tartományban már erősen pontatlanok. A nullpont-kalibráláshoz meg kétszer desztillált víz kellene. Az ionmentes nem jó.

Előzmény: 1zsakkrumpli (186523)
endrepp Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186563

https://www.weinobst.at/dam/jcr:d65e73d3-537e-40aa-aaa7-cbbf49ee31bd/2022-146.pdf

Így néz ki a töménység változása a főzés alatt, akkor gyakorlatilag ez a kísérlet olyan berendezésen készült, amint nem lehet az UP-t elválasztani rendesen.

Folyamatosan esik az alkohol és 50%-nál UP..

A vezetőképesség görbék is ezt mutatják egyébként, mert semmi nem utal arra, hogy hirtelen valami változna.

Előzmény: 1zsakkrumpli (186559)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186562
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186561

Ilyesmivel nem oldható meg az UP elváltása?

(Persze én barkácsolt 3 lapos elektromos lapon főzném, 

azt le tudná kapcsolni. Ha lehkapcsolja szinte azonnal megszűnik a forrás és a párolgás, párlat.

Be lehet állítani hogy hány °C fok nál kapcsolja le az áramot.

Persze egy-két kontrollfőzés, ahogy írtátok kontroll mérés előtte kellene.)

Sajnos nincs epruvettám sem, az kell hogy a saját főző jelleggörbéjét én is fel tudjam venni.

Az előpárlatot persze kézzel kellene elválasztani.

Már látom sok unalmas téli órát ki lehet ezzel majd játszani...

Ha sikerül lehet vízzel visszahigíthatom, hogy legyen miből újabb kontrollfőzést csinálni.

Vagy egy is elég?

Jolida Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186560

Szép mérések .... csak az nem derül ki ebből, hogy mivégre.

Előzmény: 1zsakkrumpli (186559)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186559

Forrás: Quintessence - 2023 A pálinka világa - könyv

Jolida Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186558

Mivel 96%-os párlattal példálóztál, az egylépcsős főzőm egyik lepárlását raktam fel példának, minden adat csak arra érvényes.

Pár főzés után beáll a rutin, hogy az adott berendezésnél mikor kell jobban odafigyelni.

Ahogy Endrep is írta, a hőmérséklet mérés pontos értéke annyira nem fontos, a tapasztalat alapján kialakuló sarokpontok a lényegesek.

Egyébként nekem a kínai (hús?) TA-288 mérők 1-2C eltéréssel együtt futnak a -hiteleshez kalibrált- Type K szondát használó hőmérővel.

Előzmény: Törölt nick (186556)
endrepp Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186557

Kb. mindegy, ha téved, ha mindig ugyanannyit téved. Egyébként hiába veszel oda jobb hőmérőt, soha nem a gőz hőmérsékletét fogod mérni, hanem a mérőcsúcson lecsapódó kondenzátum hőmérsékletét, a gőz hőmérsékletének a méréséhez speciális érzékelők vannak pontos méréshez.

Előzmény: Törölt nick (186556)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186556

Tehátb a 76-80%.os összetétel már utópárlatnak számít?

Itt el is váltod?

A hőmérséklet beszédesebb, és akár hőmérséklet kapcsolóval is megoldható

lehet az elváltás.

De nálam eddig egy digitális hőmérő sem volt, ami a valóságot mutatta.

Sőt. szerintem +- 5-8 °C fokos eltéréssel is mérnek.

Vagy akkor abból kellene egy minőségi.

Előzmény: Jolida (186554)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.29 0 0 186555

96-osat a házi főzőinkkel nem tudunk főzni, az az elméleti határ a desztillációval előállítható töménységre.
Nekem van 92 százalékos naspolyám. Nem ott indult, az a teljes mennyiség töménysége. 

Előzmény: Jolida (186554)
Jolida Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186554

"96%-os ból akár 5-10 %-osba a lepárlás végén" ?????

Hol láttál ilyet?

96%-ot többszöri lepárlással lehet csak elérni, még a legjobb egylépcsős lepárlók se tudnak kilencvenpár százalékot .... a legelején.

A lepárlás során az alkohol fogytával ez a -mondjuk- 92% folyamatosan csökken, a soktányéros oszlopok esetében lassabban, de a pálinka lepárlásra általában használtaknál (3-4 tányér) az UP határig lemehet akár 86%-ra is.

Az UP határ közelében/után az esés (a deflegmátor visszatartás nagyságától függően)  "lankásabban", vagy rapidabban esik 75-80% körülre.

5-10%-ot kb. 96C fokos fejhőmérsékletnél érsz el .... már ha ki akarod csavarni az anyagból az utolsó szeszcseppet is.

Magyarán az elmélet a gyakorlatban -házi körülmények közt- megvalósíthatatlan.

Előzmény: Törölt nick (186553)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.28 -2 0 186553

Bocs hogy pont én írok, de...

ne legyen ez teljesen elvetve.

Jó, neked ez irányba vonatkozó elsőkísérleted nem úgy alakult, ahogy neked tetszik.

De méh hátha...

De forradalmi (a világnak), mert megírtad (publikáltad) a kísérleted mért értékeit.

Szóval... előszőr az etanol párplog 96%-os azeotróp összetételben,

az alkoholnak kicsi a vezetőképessége.

Azeotróp (tehát állandó összetételben párolog, amíg el nem fogy az alkohol)

akkor hígul fel, ha fogy az alkohol.

Tehát az etanol elfogyása után hirtelen csapát 96%-os ból akár 5-10 %-osba a lepárlás végén.

Az etanol nem vezeti az áramot ( 0,01 ľs/cm )

a víz vezeti az áramot, 50%-os víz/etanol töménységben kb. 

A víz vezeti az áramot, ha feldúsul.

UP 45-50% összetzételnél 0,10 ľs/cm a vezetőképesség.

Lehetne itt egy kapcsoló is, ami pld. autómata módon 0,01 és 0,1 ľs/cm között tapasztalati érték alatt

elváltja a párlatot.

És ha a lepárló méretétől adódóan van eghy puffer ahogy írtátok, nics probléma.

PLD. 40  literes főző esetén kb. 3 dl puffer.

120 kiteres főző esetén  9 dl puffer.

Ez elég?

Előzmény: trakisbandi (186546)
lala1961 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186552

Üdv ! "elegy összetétele üstben, páracsőben folyamatosan változik",de ott azon a helyen még nem tudjuk ,hogy az Kp v Up ! Up csak a hőcserélő végén derül ki,hogy jó az  íz v illat stb . ! :-) Bent az üstben v deflegmátorban csak talán kp v up  szerintem ,ha lejön /folyik ,akkor tudjuk ,hogy Kp v up ,és ott a végen folyamatos mérés esetén (epruventa) csak minimális hőmérséklet emelkedés tapasztalható (Nálam) v nem egyről beszélünk !:-) 

Előzmény: trakisbandi (186541)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186551

Az érzékszervinél jobbat még nem találtak ki. De azért bármi segítség jól jön.

Előzmény: trakisbandi (186549)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186550

Erre szerettem volna válaszolni.

Előzmény: Jolida (186547)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186549

"91-93C között kéne detektálni "valamit"."

Igen ezért nálam nem volt meg az az intenzív emelkedés.

Valószínűleg más-más gyümölcs, más-más vezetőképesség.

Meg ugye lehet a PH is változik a vezetőképességgel.

Ezért feladtam nem kísérletezek ezzel a módszerrel.

Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186548

Remete Farkas László: Magyaros és tájjelegű házi pálinkafélék készítése

https://mek.oszk.hu/16700/16768/16768.pdf

Előzmény: lala1961 (186540)
Jolida Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186547

Ennek alapján

https://smartmeasurement.com/hu/calculators-utilities/conductivity/

a számok akár jók is lehetnek ... a kérdés még mindig az, hogy mit is akarunk mérni?

A "klasszikus" kisüsti főzőnél lepárláskor egyébként 91-93C között kéne detektálni "valamit".

trakisbandi Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186546

A minap megpróbáltam a vezetőképesség mérést ...

Nem igazán győztem, mert az én készülékemet a növényápoláshoz vettem, de ide nem megfelelő.

A linken szereplő MW301 Pro vezetőképesség mérő 55000 pénz , nekem annyit nem ér meg, hogy utána a polcon pihenjen.

Az előpárlatnál 0,01 ľs/cm- t mutatott a készülék.

96,2 °C páracső hőmérsékletnél 0,10 ľs/cm , ami már bőven utópárlatos volt nálam.

Maradok a régi megszokott tematikánál, úszó fokoló + poharas módszer.

Előzmény: endrepp (186529)
endrepp Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186545
Előzmény: 1zsakkrumpli (186530)
endrepp Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186544

Egyetértek. Jól felszerelt berendezésed van.

Előzmény: trakisbandi (186543)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186543

1987 őszén kezdtem egy desztillációs üzemben dolgozni, már nyugger.

Én csak az olvtársnak próbáltam rávilágítani, hogy tévúton jár az elméletéve.

A kifolyó párlat hőmérsékletét én könnyedén tartom 20°C alatt, kútvíz , ellenáramú átfolyós hűtő 22-es réz, utána csőkígyó szintén átfolyós külön külön szabályozással.

Még ezt megtoldottam egy pisztoriusz tányérral amit Rézműves gyártott nekem.

Előzmény: endrepp (186542)
endrepp Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186542

Igen, de nem csak a gőz összetétele változik, hanem a párlat tömegárama is, mivel a fűtés nem követi a forráspont emelkedést az üstben, az etanol fogy a főzés előre haladásával, szóval az állandó kifolyó hőmérséklet az elég nehezen tartható, többnyire elég azt megcélozni, hogy ne legyen 20C foknál melegebb.

Előzmény: trakisbandi (186541)
trakisbandi Creative Commons License 2024.09.28 0 0 186541

Szia !

"ha jó a hőcserélő szinte állandó hőfokú kéne legyen"

Nem passzol az elmélet, mivel az elegy összetétele üstben, páracsőben folyamatosan változik.

Ezért más fajhő + párolgás-hő miatt még a hűtővíz hőmérséklete is (átfolyós állandó tömegáram ) folyamatosan változik .

Előzmény: lala1961 (186540)
lala1961 Creative Commons License 2024.09.27 0 0 186540

Üdv ! De utópárlatot csak a hőcserélő végén tudod érzékelni (íz ,illat, stb.) ,ahol az Up ,ha jó a hőcserélő szinte állandó hőfokú kéne legyen !:-)

endrepp Creative Commons License 2024.09.27 0 1 186539

Az alkoholfok esik hirtelen, a hőfok meg emelkedik. Gőz hőmérsékletet kell mérni a páracső hűtő felőli végén.

Egyébként a főzés alatt minden hőfok emelkedik, az üstben is, a sisakban is..

Egyszer mérd végig az egész főzést úgy, hogy finomításkor ~ 3-5dl-ként leírod a kifolyó alkohol fokot és ebből utána rajzolsz egy ilyen diagramot, ebből kiderül mi a helyzet nálad.

Gyakorlatban nem tudom választ e ez alapján el valaki, kézenfekvő megfigyelni mi a legkorábbi megjelenése az up-nak, ezt a páracső hőmérsékletet felírni, amikor eljön odahúzni a sámlit és addig kóstolgatni, ameddig nem tetsző lesz, ott elvenni. Ehhez nem kell diagramm, meg kb semmi tudományosság.

Előzmény: imre2018 (186535)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.27 0 0 186538

mi mérhető és mi után? Fussatok már neki mégegyszer,mert ez így értelmetlen.

Előzmény: lala1961 (186537)
lala1961 Creative Commons License 2024.09.27 0 0 186537

Üdv ! Jó esetben egyenletes hőfokon kéne lejöjjön az Up ,és ha már Up(párlat) akkor hőcserélő után mérhető! Persze lehet nem egyre gondolunk v nem értettem meg a kérdést!?:-)

Jolida Creative Commons License 2024.09.26 0 0 186536

?????

Ezt meg hol hallottad? :-)

imre2018 Creative Commons License 2024.09.26 0 0 186535

Hello.Szeretném megkérdezni,hogy amikor azt mondják hogy esik az up-nál a hőfok akkor az a páracsőnél kell nézni vagy a cefrehőmérője jelzi?

endrepp Creative Commons License 2024.09.26 0 0 186534

Nem lényeges, hogy a szeszfok beesése "már az up tartományban történik", ha puffer van a rendszerben, az a kérdés mekkora a trend váltás időablaka, ha megfelelően kicsi, akkor ez a puffer a nagy gőztér lesz, ha van olyan. Ha nagy az időablak, ahol kezd közlekedni az up, akkor nincs trend váltás a folyamatban, előre jelezni sincs mit. Szóval az alacsony deflegmációjú főzők kiesnek ezeknek a módszereknek az értelmezési tartományából.

Előzmény: Jolida (186532)
Jolida Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186533
Előzmény: Jolida (186532)
Jolida Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186532

Mitől?

A "tiszta" etil-alkohol vezetőképessége borzasztóan kicsi, két nagyságrenddel kisebb, mint pl. a metanolé, egy nagyságrenddel kisebb, mint a desztillált vízé.

A lepárolt szeszben levő "víz" részről semmit se tudunk, valószínűleg két azonos alszeszből akár egészen eltérő vezetőképességű anyag jön ki.

Elvileg egy egylépcsős (vagy ahhoz hasonlóan "erősített") lepárlásnál a szeszfok "beesése" (ami ugye az egységnyi adagban a "víz" növekedésével jár) már az UP tartományban történik.

Ha ezt akarod detektálni vezetőképesség változással (megnövekvő víz == növekvő vezetőképesség), ugyanott vagy, mint a szeszfok méréssel, nagy valószínűséggel elkéstél.

endrepp Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186531

Változást akarsz mérni gondolom, nem pedig pontos értéket, amihez kalibrált műszer kell.

Oda kell állítani, ahol mutat valami értelmeset, jó nagy ellenállás mega ohm tartományba valahova, ha változik az érték főzés közben, akkor nyert.

https://www.youtube.com/watch?v=tZenjcBaGaE

Előzmény: 1zsakkrumpli (186530)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186530

Most már azt nem tudom, hogy az érzékenysége mekkora, ugyanolyan mint a gyári vezetőképesség mérő?

Egyáltalán milyen érzékenységű kellhet nekünk a méréshez?

Előzmény: endrepp (186529)
endrepp Creative Commons License 2024.09.25 0 1 186529
Előzmény: 1zsakkrumpli (186527)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186528

Majd kipróbálom.

Előzmény: lugas. (186525)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186527

Jó tudni, nem is gondoltam volna.

Előzmény: endrepp (186526)
endrepp Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186526

Akkor azt egy mezei multimeterrel is meg tudod mérni.

lugas. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186525

Ha nagyon meredeken, akkor lehet hogy egy egyszerű tizedannyiba kerülő ellenállásmérő is érzékelheti.  Pl. ha egy fél deci vízbe beleszórsz 4-5x sószóróval sót, akkor felére csökken a mért ellenállás érték.

trakisbandi Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186524

Próba cseresznye .

Csak szóltam, mert nekem sikerült a 17 literesemet oda kozmálni.

Előzmény: lugas. (186522)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186523

Ha jól emlékszem KP/UP határán meredeken emelkedik a vezetőképesség.

Előzmény: lugas. (186521)
lugas. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186522

Ez egy szimpla falú, de vastag szendvicstalpas, keverő nélküli kukta. Amit én tanultam főzést (öregapám „bográncsos”) abban a szűrt szilvabort főzte. Szilva nélkül. Úgy biztosan nem ég le. Ezenkívül gondolom működne a dupla rácsos kínai megoldás is a leégés ellen.

Előzmény: trakisbandi (186517)
lugas. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186521

Nagyon leegyszerűsítve mint egy elektromos ellenállásmérő, csak a sóionok töltésáramlását méri. Vagyis az oldatban található különböző sók mennyiségét.

Előzmény: 1zsakkrumpli (186520)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186520
Előzmény: beetee (186519)
beetee Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186519

Mint a rendőrség? Szondával? 

Előzmény: 1zsakkrumpli (186518)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186518

Most olvastam, hogy lepárláskor érdemes mérni a vezetőképességet, elválasztás is könnyebb lehet (KP/UP).

trakisbandi Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186517

Szia !

Egy dolgot kifelejtettél a Fűtést.

A 17 literesed dupla falú, vagy legalább keverővel ellátott ?

Mert a reflux + defi plusz fűtést is igényel,ezért leéghet az üst fenék .

Előzmény: lugas. (186514)
Meister Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186516

A cukorból alkohol lesz. Azaz egy ízetlen, vodka-jellegű ital. Ha abgyümölcs mellé cukrot teszel  az olyan, mint ha egy pálinkát vodkával hígitanál. Az eredmény nem pálinka lesz, hanem hígított pálinka.

Ha a cél aznolcsó alkohol, akkor ennyi erővel száraz kenyérhéjból is lehet cefre.

Nyilván vannak kivételek, pl. a kipréselt szőlőre lehet (nem szabad) cukros vizet önteni, ebből lesz egyfajta csíger, ami lepárolható. Itt cukor és víz nélkül értelmezhető cefre nem tud létrejönni, hiszen nincs nedvességtartalma. De ez sem pálinka lesz.

Előzmény: Törölt nick (186510)
endrepp Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186515

Ha nem a minőségi pálinka a cél, hanem a kísérletezés, a gépészkedés inkább a lényeges, akkor ez egy jó időtöltés lehet.

Előzmény: lugas. (186514)
lugas. Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186514

Sziasztok! 

Látom hogy sokan elégedetten használjátok a refluxos tornyokat. De valahogy sehol sem látom a fórumon, hogy valaki egyszerűen berakott egy reflux oszlopot és egy deflegmátort a meglévő kisüsti főzőbe.  

Én arra gondoltam, hogy a 17 literes üstöt így egészíteném ki.  Az üst fölé egy 22mm-rézcsőves toldás, hogy függőlegesbe hozza az oszlopot.  Utána egy 5 tányéros (kínaí egyben) 2” oszlop. deflegmátor, hőmérő, majd az eredeti üst felé lejtő 50cm-re kinyúló (90cm hosszú) lepárlócső. Visszafelé kb.60 cm réz, vagy szilikon toldás, a 22 literes tűszelepes hűtőig. Igaz, hogy így külön vízkörön lenne a deflegmátor, vagy ládányi magasítás kell a hűtőnek- Viszont szerintem még így is stabilabb, mintha a mostanában szokásos teljes felépítményt használnám a könnyű kuktán.

Szerintetek van hiba az elméletemben? Előre is köszönet a segítségért!

1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.25 0 1 186513

FloraVita-nál most 50 % kedvezmény van az élelmiszeripari foszforsavra.

obsitos3 Creative Commons License 2024.09.25 0 0 186512

azért ezt így ne hidd el,amire Te akarod használni,arra ez a cucc nem alkalmas,de két méréssel,UTÓLAG megállapíthatod,mennyi volt az eredeti cukortartalom

Előzmény: Törölt nick (186510)
rézműves1 Creative Commons License 2024.09.24 0 0 186511

Sziasztok...Ingyen üvegek az "adok veszek" topikban...

Törölt nick Creative Commons License 2024.09.23 0 1 186510

Köszönöm a segítséget!

Ma vettem Brix °fok mérőt, kb. 16 ezer volt a mezőgazdasági boltban.

Még nem kalibráltam be desztillált vízzel, ahogy írták.

Viszont végeztem egy próba mérést. (Most, higítás után)

Bal oldalon 19-19,5 °Brix fokot mutatott, ha jól emlékszem,

jobb oldalon pedig 10-10,5 (%-ot?) ami a várható alkoholtartalom lesz,

ha jól értelmeztem a leírást.

A forrás beindult, buborékol. Raktam bele még tápsót.

Hát ennyi.

Legközelebb mérek, számolok, és majd meglátjuk, cukor lehet nem is kell bele.

A cefre cukrozásának nem néztem utána (most már tudom nem kell,

vagy legalábbis az igazi pálinkánál nem is szabad).

De én abból indultam ki, hogy amikor apám vagy 25-30 évvel ezelőtt bort csinált, nekem

azt mondta: 16 és 24 fok között kell legyen a cukorfok.

16 fok alatt ecet lesz, 24 fok felett meg már nem indul meg a forrás.

De kotyogóval 16 fok alatt sem lesz ecet, és 24 fokot a legtöbb gyümölcs cukortartalma 

el sem éri. Talán csak a szőlőnek, annak vannak nagyon magas cukorfokú fajtái is.

Szóval fater egykori borászati ismereteiből...cefrére vonatkoztatva nem lehet kiindulni.

Előzmény: öreg_néne_b (186505)
endrepp Creative Commons License 2024.09.22 0 0 186509

Az Up-től változékony is lesz a párlat, ezért jellemzően ezeket sokáig érlelik, a Balkánon, Szerbiában sem nyúlnak 1éven belül hozzá, a konyak sem véletlenül tölt annyi időt hordóban. Az az iskola, amit itt Magyarországon a hivatalos szemlélet és a fórum is többnyire elfogad, precíz cefrézéssel, pontos elválasztással olyan eredményt ad, ami pár hónapon belül fogyasztásra kész. Aztán, ha ez valakinek nem tetszik, az persze kereshet más utat is magának.

Előzmény: Vapor53.898 (186504)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.09.22 0 0 186508

Szépen folyik a szilva lefele. 

Figyelget Creative Commons License 2024.09.22 -1 0 186507

Teljesen trollkodásnak tűnik ez. Hiszen, mint írtad, olvasgattál már  itt. Akkor pedig tudnod kellene a cukor-kérdés hozzáállását a fórumnak.

Előzmény: Törölt nick (186501)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186506

Ennek alapján ha 28 MM-et mért, akkor az 31 Brix-nek felel meg.

Ha Néne becslése jó és a 3kg cukker egy literrel emelte a 21 l-es kezdőértéket, akkor 22 l-ben 6.82kg cukor lett.

Mivel 3-at rakott bele, az eredeti 21 l-ben 3.82-nek kellett lenni.

Az több, mint 18-as Brix-re jön ki, ami irreálisan sok egy őszi almára.

Valószínűleg már a mért érték se volt jó ... viszont a pontos értéke amúgy is lényegtelen, mert irtózatosan sok volt.

Előzmény: Vapor53.898 (186503)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186505

3kg cukor annak felel meg, mintha 20l 15 Brix értékű cukoroldatot (ha jól számoltam) öntöttél volna bele az almába!

Nem, ha összeöntesz 20 liter 14-es almalevet 20 liter 15-ös cukoroldattal, akkor 40 liter 14,5-ös leved lesz.
Ha beleteszel 3 kg cukrot, akkor kb. 22 liter 28-as oldat lesz, ami már túl tömény.

Előzmény: Jolida (186494)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186504

Kisüsti  főzővel alapvetően ugye a fűtés mértékével tudjuk szabályozi a folyamatot. Végül is ez az alap tudás egy kisüsti használatához: cefre főzésnél erősen melegítve amilyen gyorsan lehet át kell küldeni a gőzöket, nehogy visszadeflegmáljon valamit is. Egyedül a felhabzás és a cefre odaégés veszélye miatt van csökkentve a fűtés ideiglenesen a kezdeti szakaszban. A fűtés szabályozásán kívül vannak akik letakarják a sisakot, szigetelik a páracsövet azért, hogy tovább csökkentsék a deflegmációt. Ezt már talán csak úgy lehetne fokozni, hogy a páracsövet fordítva, a hűtő felé lejtve szerelik be.

Azután tisztázó főzésnél pont ellentétes módon lassan felfűtve megy ugye a főzés, hogy jól el lehessen választani a párlatrészeket egymástól. Egyedül a „biztos KP”, a főzés közepén van újra megemelve a fűtés a deflegmáció csökkentése miatt, többen ezerrel tolják neki ekkor, néhányan gondolom takarják a sisakot, páracsövet is. Azután az UP közeledtével ismét visszavesznek a fűtésből mert újra kell a sisak deflegmáló hatása, hogy az UP-t élesebben el lehessen választani.

Azt látom, hogy nem az az elfogadott szemlélet, hogy visszarakosgatunk az UP-ból (bár ugye senki sem tiltja), inkább arra törekednek, hogy EP-KP és KP-UP határnál ne szaladjon el a hő. Nem csak az élesebb elválasztás érdekében, hanem amiatt is,  mert – ahogy írtad - pont az EP után, később meg az KP-UP határán vannak az igazán jó dolgok, aminek kiszedéséhez idő kell. A legtöbben - gondolom -egyszerűen a fűtés szabályozásával meg tudják oldani ezt, mások hűtik (vizet spiccelnek a sisakra, vagy a páracsőre rakott vizes rongyra), vagy éppen takargatják a sisakot (ahogy itt olvastam a régebbi bejegyzésekben).  Az egylépcsősöknél  ugye a deflegmátor vízhőmérséklet szabályozásával oldják meg azt, hogy mi mehet tovább. Ott is azt látom, hogy amíg lehet (amíg csepeg), EP elvételnél alacsony hőmérsékleten tartják a deflegmátor vizét, az UP határnál meg amíg tudják,  a deflegmátor hűtéssel próbálják kitolni a KP határát.

Régebben itt leszólták a Pistoriusom, hogy álpista, most már értem, hogy miért. Ha nics szabályozva a hűtése, akkor csak töményít (amitől persze élesebbek lesznek az elválasztás határai), de nem segít abban, hogy időt nyerjek, amíg megkapom az EP és UP „ajándékát”. Amíg nem csinálom meg szabályozható hűtésűre (vagy nem építek egy csöves deflegmátort, vagy veszek az olasztól), kipróbálom úgy, hogy a tisztázó főzés elején nem rakok bele vizet (vagy csak keveset), EP elvételnél xy hőfok alatt tartom a vizét, majd EP elvétel után feltöltöm vízzel, meglátom hány fokra áll be magától, és azt a hőfokot próbálom tartani amíg lehet. Ez csak egy ötlet.

A csatolt képen German Jakab 3 Pistoriusos rendszere a Kukolla facebook oldaláról

Előzmény: obsitos3 (186469)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186503

Azt írtad, hogy csak a levét erjeszted az almának, így mustfokolóval (MM, magyar mustfok) mért értékből ki tudod számolni a Brix értéket. A Brix refraktométernek az az előnye, hogy elég a cefréből egy-két csepp és mérni tudsz, mustfok számoláshoz meg az erjeszteni kívánt cefréből ki kell préselned valamennyi levet (neked az van, így most nem probléma, de sűrűbb cefrénél mókolni kell) , hogy a mustfokolót bele tudd rakni.

Előzmény: Törölt nick (186495)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186502

Köszönöm a segítséget.

Most hogy behigítottam, már buborékol is a vízzár.

(A vas, a régi vízvezeték gömbcsap csak nehezéknek van a cső végére kötve,

hogy víz alatt tartsa légző fekete csövet.)

Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186501

Értem. A cukor akkor nem is biztos hogy kell.

A következő alkalommal mérni fogom én is mindenesetre.

Előzmény: Jolida (186498)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186500

De igen... nem kellett volna?

Csak langyosra volt melegítve, nem forróra.

Előzmény: Jolida (186499)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186499

Ugye a levet nem melegítetted fel!

Előzmény: Törölt nick (186497)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186498

A kíváncsiság kedvéért kimentem a kertbe és levettem egy Jonatán almát (jó savanyú almám van).

14 Brix-et mértem rajta, ez szokott kicsivel kevesebb, mint 6l 50%-ost adni 100kg-ra vetítve.

Soha, semmihez nem rakok cukrot, ami lejön, az lejön.

Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186497

Szirupot csináltam a saját léből, mert ha csak beleöntöm nem oldódik fel.

Több lépcsőben, mert hát tényleg sok volt a cukor.. :-)

Beleöntöttem, és úgy lett összekeverve.

Előzmény: Jolida (186496)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186496

A cukrot csak belezúdítottad és elkeverted, vagy csináltál egy szirupot és azt öntötted bele?

Előzmény: Törölt nick (186495)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186495

Köszönöm a tanácsot!

Megfogadom.

Sajnos Brix fokot csak hétfőn fogok tudni mérni, ha kinyit a kertészbolt 

és veszek mérőt.

Előzmény: Jolida (186494)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186494

3kg cukor annak felel meg, mintha 20l 15 Brix értékű cukoroldatot (ha jól számoltam) öntöttél volna bele az almába!

Hozd fel a pincéből a melegre (rakd ki a napra, amíg 20C fokos nem lesz) és kezdd el hígítani.

Én kezdésnek simán felönteném 10l kézmeleg vízzel (legalább melegszik a cefre is) és rámérnék.

Próbáld levinni a Brix értékét 18 alá (addig önts vizet hozzá, míg el nem éred a kívánt értéket).

18 Brix felett csak a kifejezetten cukortűrő élesztők dolgoznak jól.

Előzmény: Törölt nick (186488)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186493

Brix fokban nem tudom hány fokos.

Előzmény: Törölt nick (186492)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186492

Na jó, megpróbálok utánaolvasni alaposabban, mert úgy látom

az alapismereteim hiányoznak.

Előzmény: Törölt nick (186491)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186491

Tehát ki kell vennem belőle kb. egy litert,

20 °C fokra felmelegíteni és úgy mérni.

Brix fokolónál (ha azt használsz) mennyi érték a cél?

És mennyi az a limit, alsó és felső aminél még megindul a forrás?

A pince kb. 10°C -os.

Rakjam ki a szabadba?

A házba nem hozhatom be, mert a feleségem nem hiszem hogy támogatná...

Előzmény: Jolida (186489)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186490

Hát ilyen műszerem nincs még...

De majd beszerzek akkor.

A mustfokoló nem jó? Ami úszik és sűrűséget mér?

Előzmény: Jolida (186489)
Jolida Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186489

Remélem nem mustfokolóval próbáltál mérni! :-p

Az szőlőlére jó, másra sem.

Egyébként milyen cefre ez, hogy ennyi cukrot vágtál bele?

Ilyen cukortartalomnál (és ilyen hideg helyen) élesztő legyen a talpán, amelyik késztetést érez -jelentős- szaporodásra. :-o

Az optikai /refraktométer/ Brix mérő használható eszköz ... ha nincs túl sok szárazanyag a mintában.

https://kezirefraktometer.hu/cukortartalommeres

Minden ilyen mérőeszköz 20C fokra van kalibrálva, ha 10C fokos levet mérsz vele, többet mutat a ténylegesnél.

Előzmény: Törölt nick (186485)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186488

Hát azt, hogy csak 21 liter almalevem van,amit ki is préseltem, tehát nagyrészt lé,

és csak kevés rost és szilárd alma van benne.

De nem volt túl édes - kóstolásra, ízzre-,

ezért raktam hozzá 3 kg cukrot.

Minden mérés, számilás nélkül.

Most azt gondolom, lehet azért nem forr, mert túlcukroztam...

Tudom hogy ez szentségtörés, de ha így van vissza kellene higítani

abba a tartományba, ahol még dolgozni tud az élesztő, és forrni kezd.

Most vettem a főzőt, ez lenne az első kísérlet - az sem baj ha nem lesz túl jó,

most csak a főzőt akarom kipróbálni, azért is ilyen kevés a mennyiség.

Idén lesz még "rendes" cefrém is, de ott már nem akarom elrontani.

Lehet nem kellett volna egyáltalán cukrot bele tenni?

Ti hogy szoktátok meghatározni, mennyi cukor mennyen a cefrébe? 

Előzmény: öreg_néne_b (186487)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186487

Csak folyadék-folyadék oldat (pl. víz-alkohol) esetében értelmezett a tf.% (v/v), cukorra nem.
A 28-as Brix sok.
A "cukortartalom beállítás" mit akar jelenteni? :o

Előzmény: Törölt nick (186486)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186486

Akkor a must fokoló Öshle fokot mér?

Vagy csak a sűrűségből térfogat százalékot (v/v%)

Annyi mindennek utána olvastam, de a cukortartalom beállításból nem készültem fel..

Előzmény: öreg_néne_b (186484)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186485

Vagy Öchsle-fok?

Ha jól mértem a cefrém kb. 28 °Brix fokú.

Túlcukroztam?

Hideg a pince?

Hígítani kellene rajta?

Help please!

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186484

Bármelyik is csak vizes cukoroldatban mér cukrot.
A Brix optikai törésmutatót mér, cukortartalomra skálázva. De cseppents rá ecetet vagy pálinkát, arra is mutat, pedig egyik sem tartalmaz cukrot.
A fokoló meg sűrűséget mér, szintén cukorra skálázva, de az is mutat értéket olyasmire is, amiben nincs cukor.

Előzmény: Törölt nick (186483)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186483

A cukor fok az a Brix fok?

Vagy van más mértékegység is?

A cukorfokoló Brix fokot mér?

Előzmény: Törölt nick (186482)
Törölt nick Creative Commons License 2024.09.21 0 0 186482

Sziasztok:

Miért nem forr a cefrém?

Túl sok cukrot raktam bele?

Kb. 10-12 fokos pincében van kb. 5 napja, de olyan mintha nem is forrna.

Kotyogóval van, a kotyogón nincs buborékolás.

A cefre viszont édes ízzű, nem érzek rajta alkoholos ízt.

Raktam bele fajélesztőt is.

Mégsem forr.

Mi lehet a hiba?

Kezdő vagyok, kérlek ne nevessétek ki a felvetést,

inkább segítsetek, akinek van kis ideje és támogató szándéka,

írja le - röviden pár szóval is elég, majd még azokra ráguglizok még- 

azokat a hibákat, amiket az ember véthet, és a cefre amiatt nem idul meg forrásnak. 

Arra a kérdésre hogy "miért nem forr a cefrém" rágugliztam,

de nem adott ki olyan találatot, amivel előrébb lehettem volna.

Jolida Creative Commons License 2024.09.20 0 0 186481

Minden folyamat sokkal gyorsabb és figyelendő mennyiségek (pl. EP poharazás) jól kisebbek, ezáltal a tévesztés sokkal valószínűbb.

Előzmény: imre2018 (186480)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.20 0 0 186480

És mi annak az oka,mik azok a folyamatok ami miatt nehezebb kevesebb mennyiségű alszeszt mint egy nagyobb mennyiségűt tisztázni egy 100 literesben?

Előzmény: öreg_néne_b (186479)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.20 0 0 186479

Nem, a fűtött, de folyadékkal nem fedett felület "negatív deflegmátorként" működik, túlhevíti a gőzt, így az a nem fűtött felületeken sem fog lecsapódni.

Előzmény: imre2018 (186478)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.20 0 1 186478

Üdv.Lenne egy kérdésem.Ha egy 100 literes duplafalu,olajos üstbe van 20 liter alszesz töltve,akkor a maradék tér részleges deflegmátorként működik vagy addig amig csak ameddig a duplikácio ér?Miért mondják azt ,hogy egy nagyobb térfogatu alszesznek a tisztázása könnyebb mint pl.egy 10-15 liternek a tisztázása egy 100 literes üstben?

lala1961 Creative Commons License 2024.09.20 0 0 186477

Üdv ! Az euros ár nem Ok,de persze tudjuk mire gondoltál (1200 euro),mert jó kemény forintba is leírtad !:-)

Előzmény: kiralyati (186476)
kiralyati Creative Commons License 2024.09.20 0 0 186476

Üdv kollegák egy lépcsős pálinka főzőmet eladnám sokat nem tudok róla nagyon keveset használtam betegség miatt adom el.75 literes fával gázzal lehet alatta fűteni,csongrád megyébe Üllésen található   ára,  480000 ft       06 30 2549037 120000 euró

endrepp Creative Commons License 2024.09.19 0 0 186475

pillanatnyi elektromos teljesítmény

Előzmény: endrepp (186474)
endrepp Creative Commons License 2024.09.19 0 0 186474

3-4óra az elég jónak tűnik. A deflegmáció összehasonlításánál én bevitt teljesítményt (kW) és a lehűlő felületet arányát hasonlítanám össze, nyilván ez nehéz, mert általában nem mérhető a pillanatnyi elektromos teljesítmény, de sajnos ez nem kerülhető meg azzal, hogy a töltet felületét veszed.

Azt is meg lehet tenni, hogy normál üzemben venni a KP alkohol fokát, majd hőszigetelni az egész főzőt és utána is megnézni az alkoholfokot, a kettő aránya konkrétan a deflegmáció.

Előzmény: Vapor53.898 (186470)
Jolida Creative Commons License 2024.09.19 0 1 186473

Főzés előtt érdekes lenne. :-)

Sok a 3% EP (függetlenül attól, hogyan vizsgálod utólag), ahogy írtam, a fele is elég.

Előzmény: Vapor53.898 (186472)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 186472

Félreérthető/pontatlan voltam a leírásban. A 3% EP-s poharakat természetesen a főzés után tesztelem, eldöntöm, melyiktől mehet a KP-ba

Előzmény: Jolida (186471)
Jolida Creative Commons License 2024.09.19 -1 0 186471

Rengeteg EP-t veszel el.

Nem tudom, hol olvastad az "alszesz 3%-a" meghatározást, de az rossz, jó alapanyagnál nagyjából a fele a reális.

Ha mindenáron ragaszkodsz a százalékos meghatározáshoz:

Az első 0.5%-nyi általában kuka (mindegy, hogy rézelejének nevezed, vagy nem, többnyire borzasztó szokott lenni), a további 1%-ot lehet poharazni és utólag hígítva kóstolni.

A Te esetedben, ha "tele" rakod a 17l-es üstöt 15l alszesszel, az alábbi "számok" jönnek ki:

- 0.5%  7.5 cent: kb. két "pohár"-ba poharanként 4 cent;

- 1%  15 cent: kb. négy pohárba poharanként 4 cent.

Utána nyugodtan hagyhatod menni a lepárlást 91-92C hőmérsékletig, akkortól kell kóstolni, poharazni a UP-ot.

Előzmény: Vapor53.898 (186470)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 186470

Pistorius nélkül, sima főzővel: amióta szigetelt üstszoknyát használok, a 17 literes főző alatt egy 3kW-os gázzsámoly van. Bár óvatosan pörkölök alá, nagyon gyorsan fel tudná melegíteni. Amikor a sisak hőmérő 60C-t mutat (sisak átmelegedett), visszaveszek a fűtésből. A páracső sárgaréz csatlakozójánál elidőzik a fel/átmelegedés, azután a páracső fokozatosan, lassan melegszik át. Attól függően, hogy mennyi ideig "tartom" a sisakban a gőzt, a fűtés kezdetétől kb 50 perc  - 1 és negyed óra múlva kezd csepegni az EP.

Az EP-s poharak: az alszesz mennyiségét megszorzom 0,03-mal (3%), majd azt a számot elosztom 6-tal, és egy-egy pohárkába az így számolt mennyiséget gyűjtök (6 poharas módszer, minden pohárkába így az alszesz 0,5%-a kerül).

EP gyűjtés után annyit emelek a fűtésen, hogy folyamatosan folyjon a pálinka. Volt, hogy ezután fix mennyiségekben gyűjtöttem végig a lefolyó anyagot és főzés után másnap ráérősen döntöttem az EP-ről és az UP határról. Most inkább így csinálom: egy üvegbe gyűjtök és amikor a sisak hőmérő 90C körül van, elkezdem optikai szeszfokmérővel (alkohol refraktométerrel) nézni milyen szeszfokot mutat. Tudom jól, hogy 40%-os alkohol felett borzasztó pontatlan, hamis eredményt ad az alkohol refraktométer, de nem érdekel a pontos szám, csak a változás (ugyanúgy, mint ahogy a cefrénél brixet mérve sem rugózunk az adott brix értéken, csak azt nézzük, hogy változik-e/nem változik már). Epruvettát nem használok, mert a kis főzőm kis mennyiségeket ad, az epruvettába meg belemegy/pufferel 2dl-t. Ha az optikai szeszfokmérő 80+ %-ot mutat, még KP van, később elkezd csökkenni a %. Amikor az optikai 70%-ot mutat, akkor szokott UP lenni, de már előtte elkezdem cserélgeti a kifolyó alatt az üveget:

UP teszt szárazüveg próbával: amikor az új üvegben kb egy ujjnyi mennyiség van, másikat teszek alá. Az ujjnyi mennyiséget az üvegben körbelötykölöm, majd a tartalmát átöntöm egy harmadik pohárba (puffer pohár). Pár perc után az üveg faláról még lecsorgó cseppeket is átöntöm a pufferba, majd az üvegre kívülről meleg vizet folyatok (vagy az üveget belerakom a véghűtőm felmelegedett vizébe). Így az üres, átmelegített üvegben elég jól ki lehet szimatolni az UP szagot. Ha nincs UP szag a tesztelt üvegben, akkor a puffer pohárból mehet az anyag a gyűjtőedénybe, ha buké van, akkor meg az UP gyűjtőbe. Ezután a tesztelt üveget hideg vízzel kívülről lehűtöm és berakom a kifolyócső alá, és amelyik üveg ezidáig a kifolyó alatt volt, azt tesztelem tovább az előbb leírtak szerint. És így megy ez körbe-körbe ugrálósan, amíg az UP szagot valamelyik tesztnél meg nem érzem. Az UP-t aztán persze külön üvegbe gyűjtöm, kb 20-10% kifolyóig főzöm le. Így az egész móka kb 3-4 óra, a KP átlag szeszfoka (rendes szeszfokolóval mérve) 60 teteje %.

Aztán volt/van úgy, hogy nem így szigorúan, enyhe UP bukéra/illatra vágok, mert unom az ugrálást, hanem keserűség ízre. Azt vettem észre, hogy ha nem szűrtem korábban kozmaolajat, akkor a keserű íz és az UP szag kb ugyanakkor jön, ha pedig kozmaolajat szűrök (mostanában az alszesz hűtve szűrésével), akkor sokkal nehezebb elválasztani az UP-t, mert minden jel sokkal enyhébb elválasztáskor.

Előzmény: endrepp (186468)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.18 -2 0 186469

Kérdésedre a választ tulajdonképpen meg is adtad,a "szigorú elválasztás "magában hordozza a hibát.Nem pont úgy,ahogy leírtad,az UP is kell(het) hozzá,de a túl sok EP elvétele okozza legtöbbször a jellegtelen,inkább alkoholos ízű végeredményt.Az elején kevesebbet kell elvenni,a végén tovább kell engedni,hogy mikor mennyit,na az a művészet.Ha régebben is olvastad ezt a fórumot,többször elhangzott,hogy a jó gyümölcsaromák java közvetlen az előpárlat után jön le,könnyű kidobni.

Előzmény: Vapor53.898 (186467)
endrepp Creative Commons License 2024.09.18 0 4 186468

Elég sok főző termékét volt lehetőségem kóstolni és az alapján a DES az egyik legproblémásabb szerkezet, ha biztosra akarnék menni, biztos nem választanám, azt kiinduló pontnak tekinteni szerintem szarvas hiba.  A páracsövet többen megcsapoltuk és kivezettük a flegmát, hogy mennyi az annyi, ami ott keletkezik, gyakorlatilag semekkora deflegmáció nincs ott, az egész főzés alatt nem gyűlik össze 0.5dl visszafolyó sem, esetleg akkor, ha extra méretei vannak, ~ 5m hossz.

Meddig tart neked egy finomítás a kis főzővel?

Előzmény: Vapor53.898 (186467)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.18 0 0 186467

Sziasztok!

Megosztanék egy vicces és tanulságos beszélgetésemet a ChatGPT-vel. Az ötlet onnan jött, hogy agyalok már régóta, miért van az, hogy vannak, akiknek könnyen ad az Isten, és az első próbálkozás után - a klasszikus szabályokat betartva - már jól iható pálinkát főznek, és vannak olyanok, mint én, akik mindig a dolgoknak a szar végén állnak, és vergődnek meg szenvednek, aztán néhány sikertelen próbálkozás után keserűségtől telve abbahagyják ezt a hobbit. A jelenség az, hogy tisztázó főzésnél a szigorúan elválasztott KP később aromaanyagokban szegény pálinkát ad, a jó dolgok nem jönnek át valamiért. Aromában sokkal jobb az eredmény, ha az UP elválasztás később történik (paraszti módszerrel kijövő 35 vagy akár 20%-ig leengedve), de akkor ugye már UP-s lesz a KP. Mielőtt a fejemhez vágnátok, biztos vagyok benne, hogy nem cefrézés hiba az oka, mert tök mind1, hogy savazok vagy sem, fajélesztőt használok vagy sem, 7 nap erjesztés után főzök vagy 2 hónap után, a jelenség ugyanúgy áll. Sok oka lehet a kudarcnak, nem biztos, hogy jó irányban tapogatózom, de azt tudom, hogy a DES100-al mindenki boldog, lóg a nyakukban a sok érem, ezért összehasonlítottam a főzőm arányait a DES-ével, és arra jutottam (mondom: lehet abszolút tévesen), hogy a 17 literes ECO főzőm páracsöve (18-as cső) túl vastag lehet.  Poénból megkérdeztem a ChatGPT-t a főző párolgó felület és a páracső keresztmetszetének felülete témáról. A beszélgetést csatolom képekben. Vicces, hogy nem csak ő mondott nekem dolgokat, hanem én is tanítottam őt :) Pirossal bekeretezve a kérdéseim (whisky-t írtam pálinka helyett, gondoltam az adatbázisában több infó lesz úgy).

Megosztom a matekot Excelben:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jbsL4lGXvkd-pdSTiaaVZGgvfMXRjGlA/edit?usp=sharing&ouid=102071541681855888563&rtpof=true&sd=true

Jolida Creative Commons License 2024.09.17 0 0 186466
Előzmény: Jolida (186465)
Jolida Creative Commons License 2024.09.17 0 0 186465

Vegyesen.

Aliról az oszlopot, 4" idomokat, tűszelepeket, átfolyásmérőket, hőmérőket (akkor még ÁFA mentesen).

Olasztól a deflegmátort, epruvettát, átalakítókat (4"-2") és bilincseket, tömítéseket.

Stilldragontól push-connect vizes cuccokat, víz-gáz szaküzletből minden mást a vízhez.

Előzmény: imre2018 (186464)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 186464

Megkérdezhetem,honnan rendelted?Alirol vagy esetleg olasztol?Tudnál egy linket adni,köszönöm.

Előzmény: Jolida (186463)
Jolida Creative Commons License 2024.09.17 0 0 186463

4"-os, három tányér.

Jó cefrénél 88-90 fokos KP nyerhető ki, felesleges a több tányér .... hacsak nem vodkát akarsz főzni. :-)

Előzmény: imre2018 (186462)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 186462

Neked milyen oszlopod van?Hány tányéros kell egymeneteshez?

Előzmény: Jolida (186459)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186461

Az oszlop felépítésétől függően lehet meleg vagy hideg hűtővizet használni a deflegmátor hűtésére. Ha a párlat elvétele a deflegmátor után történik - vagyis áthalad az összes fejgőz a deflegmátoron - akkor a meleg hűtővíz használata a célszerűbb. Hideg hűtővíz esetén igen nehéz beszabályozni a reflux-fejpárlat arányt. Ellenben, ha a fejpárlat elvétele a deflegmáror előtt van, akkor meg a hideg hűtővíz használata az ajánlottabb. Ha meleg vízzel táplálnánk a defit, akkor csak igen kevés párlat kondenzálódna, nagyrészt távozna a hűtő felé. Ha viszont hidegebb a defi, a nagyobb arányú kondenzáció következtében némi vákuum alakul ki, ami beszippantja a párát, így több reflux termelhető.  

Előzmény: imre2018 (186458)
endrepp Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186460

Amit leírtam, azért használják, mert azt logikus használni. Ha mélyebben érdekel a téma, volt már erről szó régebben, főleg Barkócza hozzászólásai között érdemes keresni:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160520629&t=9007484

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160385547&t=9007484

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160385547&t=9007484

Más kérdés, hogy egy kis főzőnél érdemes-e ezzel szórakozni, hogy egyensúlyba álljon a kilépő és a belépő hőigény, nagy főzőknél sem ezt csinálják általában, hanem előállítanak külön technológiai melegvizet a fejdeflegmátornak, ami mindentől független.

Egyébként van labor vizsgálat is, ami pont erről szól, majd megkeresem.

Jolida Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186459

Én hideg vizet engedek a defire ... amíg jó az idő.

Mivel szabadban (a szaletli alatt) főzök, ezért hidegebb időben az egylépcsős defijének nem jó a hideg víz + hideg levegő kombó, kínkeserves a fűtési teljesítmény - deflegmáció egyensúly beállítása.

Ha zárt helyen tudsz főzni, ahol nincs nagy hőmérséklet lengés, szerintem jobb a hideg vizes deflegmálás.

Egyébként a DES100-hoz ugyanolyan tárcsás hűtőt használok, mint a videóban.

imre2018 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186458

Aha értem.Még azt szeretném kérdezni,hogy lehet majd szeretnék egy olyan tornyot beruházni mint jolidának is van.Lehet ugyis vele főzni,ha iyen nagy hűtőm van és nem olyan amibol közvetlen megyen a meleg viz a defibe?ha jol emlékszem ha máshonnan kapja a defi a vizet az valami kétkörös hűtés vagy mi is.Miért is használják a felmelegedett hűtővizet a defi szabályozására egylépcsőseknél?

Előzmény: endrepp (186456)
endrepp Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186457

Azzal sose értesz egyet. ;)

Előzmény: 1zsakkrumpli (186454)
endrepp Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186456

Szabályozni egyszerűbb, ha nem csepegtetni kell a hideg vizet, hanem folyatni a meleget és van egy olyan elképzelés is, hogy féloldalasra hűti a hideg víz a tányért. Ennek nem sok jelentősége van egy oszlopon, ahol 3tányér+deflegmátor van, de ennél a főzőnél (csak) egy deflegmátor van. De ez elmélkedés, a gyakorlatban kellene ezt megnézni vagy sokkal inkább megkóstolni a végterméket.

Előzmény: imre2018 (186455)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186455

És valaki főz esetleg egylépcsősnél ilyen hűtővel?Azért kérdem,mert ott a defibe a csőhütőből kifolyó vizet vezetik be.Igy is meglehet oldani,ugye?Hogy nem a felmelegedett viz megy be a defibe?Csak akkor az valamilyen hátrányokkal is jár ugye?Megtudhatnám hogy mik ezek?

Előzmény: endrepp (186447)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186454

Mondjuk én KP/UP elválasztásával sem értek egyet.

Előzmény: endrepp (186453)
endrepp Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186453

kontra: +1 :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (186449)
endrepp Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186452

Az tényleg nagyon kókány lenne, de szerintem az egy tefloncső, a bilincs is -nem olyan mint a képen, de- valami masszívabbnak tűnik.

Előzmény: kopasz szuzukis (186450)
mnk2 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186451

Köszönöm a válaszodat.

Előzmény: szü(r)cs (186448)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2024.09.16 0 0 186450

Azért van benne egy kókány elem. Egyrészt a duplikátor szintjelző csöve nem zárható ki a rendszerből. Szilikoncső a szintjelző, ami nem igazán nyomásálló. Mindezek tetejében műanyag pántolószalaggal rögzítették. Ez így eléggé necces.

1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.09.15 -1 2 186449

Tényleg jó, de egy dolgot nem értek, a töltő csonkot miért alulra rakta?

Én szezon elején veszek kannás ioncserélt vizet, felső csonkon betöltöm, végig nyomom az évet, majd alsó csonkon leürítem.

szü(r)cs Creative Commons License 2024.09.15 -1 0 186448

Sajnos nem tudok csatolni semmilyen linket, de olvasatom szerint ezt a "jelenséget"(csakis cseresznyénél) már magasabb szintén is próbálták kielemezni, meghatározni, lényeg, hogy nincs rá egyértelmű magyarázat, viszont a párlat nem minősül hibásnak, ha nem lelhető fel cefrézéssel, illetve lepárlással tártsíható hiba..... 

Előzmény: mnk2 (186446)
endrepp Creative Commons License 2024.09.15 0 0 186447

Hideg víz vagy nem, ezen lehet elmélkedni, de ez egy elég korrekt video és a főző is egy komplett, komolyan megépített berendezés.
Domború az üstfenék, fél báron működik a köpeny, elektromos a fűtés, el sem hiszem, hogy eljutott idáig valaki, maga a kánaán, ha éppen van miből kifizetni.

Előzmény: imre2018 (186445)
mnk2 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 186446

Üdvözlök mindenkit. Ehető jó minőségű fekete cseresznyéből főztem pálinkát, fokolás,szűrés után rózsa színű lett ma vettem észre. Ízre illatra jó az üveg tejesen tiszta amiben szűrtem. Kérdésem mitől lehetséges?

imre2018 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 186445

Hello.Lenne egy kérédésem.A mellékelt videóban van egy pisztorius tányér aminek a tetejére a hűtő aljárol lehet szabályozottan ráengedni a vizet.Igy ennek van valami értelme?Nem a felmelegedett vizet kellene rávezetni?

https://www.youtube.com/watch?v=WOHZG0L3rg0

zsorsz Creative Commons License 2024.09.15 0 0 186444

Máskor reggelre beindult, most nem ketyeg, úgy látszik fázik.

Előzmény: öreg_néne_b (186440)
LacoP21 Creative Commons License 2024.09.14 0 0 186443

Pontosan ezzel foglalkoztam én is, de kihagytam belőle a pektinbontót, mert ugyan a cél az almabor az első lépésben, a végtermék mégis csak az ecet!

Egyébként nekem spec. nem tetszett, hogy a recept cukros vízzel szaporítja, uh. én csak nagyon kevés vizet, és cukrot csak mutatóba tettem bele. Kierjedt, holnap dekantálom, aztán jöhet a következő lépés.

Előzmény: Meister (186441)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.14 0 0 186442

Borkészítéshez is használnak pektinbontót.

Előzmény: Meister (186441)
Meister Creative Commons License 2024.09.14 0 0 186441

offtopik: almából almaecetet szeretnék csinálni, mert nem érett cefréhez, meg pár kg van csak amúgy is. Szerintetek, pektinbontót szabad úgy használni, hogy utána nem lesz lepárolva? Azaz az az enzim fogyasztható az ecettel? (Amúgy, cukros víz is megy bele, mert mindenhol csak olyan almaecetes receptet találtam.)

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.14 0 0 186440

Persze, a napi középhőmérséklet még nem alacsony neki.

Előzmény: zsorsz (186439)
zsorsz Creative Commons License 2024.09.14 0 0 186439

Egy adag cefrét most oltottunk be száraz ötkeressel, a hajnali 10-11 foktól be tud indulni?

Előzmény: öreg_néne_b (186438)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.14 0 0 186438

Mindkét út járható, sőt a harmadik is. ;)
Mennyiségfüggő, hogy érdemes-e külön főzni vagy együtt adnak ki egy főzetet. 

(A harmadik lehetőség az alszeszek együtt finomítása.)

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186437)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.09.14 0 0 186437

Udv! Fuge-szolo pálinkát szeretnek. Keverve szoktak ilyenkor cefrezni vagy cefrezzem kulon és csak a fozeskor legyen össze ontve? Az arany egyébként fele fele. 

trakisbandi Creative Commons License 2024.09.12 0 1 186436

Nekem is volt gondom a szilva kihozatallal.

Lepotica szilvám nem volt igazán édes .

Althan ringló katasztrófális alacsony cukortartalommal,tudom ő nem pálinka szilva de így alakult.

Úgy néz ki mintha megsült volna, remélem jövőre jobb lesz.

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186433)
Jolida Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186435

+1

Ebben ennyi volt, ki kell hozni ebből a legjobbat.

Előzmény: Figyelget (186434)
Figyelget Creative Commons License 2024.09.12 0 1 186434

Én főzném. Nagy valószínűséggel többet veszíthetsz, mint nyerhetsz az újraindítási próbával.

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186433)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186433

Harmadik napja tízes a brix, a gyufa nem alszik el közvetlen felette sem.

Előzmény: öreg_néne_b (186431)
Jolida Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186432

Ha megnézed az ábrát, amit felraktam '23-ban 10 nap kellett ahhoz, hogy "kész" legyen.

Hat nap nyáron egy baracknak "elég" lehet, de egy szilva általában ennél többet igényel.

Ökölszabáyok:

- Édes. Még nincs kész.

- Savanykás, de a hordó pereménél elalszik a gyufa? Dolgozik még.

- A nem bolygatott hordóban  elvékonyodott a "kalap" és kibukkan a "tiszta" lé? Nagy valószínűséggel kész van, kóstolni kell.

- Teljesen savanyú? Főzni kell, függetlenül a CO2 szinttől.

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186430)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186431

Miből gondolod, hogy nem erjed?

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186430)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186430

VaN valamiféle módszer, hogy újra beinduljon? Érzek rajta édes ízt egyébként. 

Előzmény: Jolida (186429)
Jolida Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186429

Még egy gyenge/ébb/ szilva is szokott lejjebb menni.

Előzmény: öreg_néne_b (186427)
endrepp Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186428

Főzőfüggő, szerényebb deflegmáció esetén nincs hirtelen váltás, hanem fokozatos kp-up átmenet van, ebben az esetben nehezebb a vágás, de akkorát hibázni sem lehet.

Előzmény: imre2018 (186422)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186427

A 17 szilvának elég gyenge. Valószínű, készen van.

Előzmény: obsitos3 (186426)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.12 0 0 186426

Kóstold meg,ha még édes,valami miatt leállt a forrás.Ha nem édes,akkor valami nagyon gyenge gyümölcs volt,még a kicsit éretlen szilvában is van legalább kétszer ennyi cukor.

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186421)
Ződfül# Creative Commons License 2024.09.11 0 0 186425

Előzmény: Ződfül# (186423)
Ződfül# Creative Commons License 2024.09.11 0 0 186424

.

Ződfül# Creative Commons License 2024.09.11 0 0 186423

Üdv!

Arra lettem figyelmes ,hogy a higítatlan pálinkámban narancssárga/barna apró szösz szerű dolgok úsznak amit megpróbáltam leszűrni először vattakorongal amit hamar eltömített majd kendővel. Szűrés után a következőképpen nézett ki a vatta és a kendő. A kérdésem az lenne ,hogy mi lehet ez és ,hogy ettől még fogyasztható-e?

imre2018 Creative Commons License 2024.09.11 0 0 186422

És hogyan néz ki az esés az up-nál,mit jelent a meredek esés?Percenként vagypl. 5 percenként elkezd 1-2 fokokat esni az alkoholfok?

Előzmény: endrepp (186420)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.09.11 0 0 186421

Udv mindnekinek!  
Szilva cefrem hat nap után megállt. 17-és brixrol 10-ig ment le. Irányított erjesztés volt, pH 3,3-rol felment 3,5-re. Cefre maghoje 17-22fok. Szerintetek ebben ennyi volt, vigyem főzni, vagy probalkozzak meg valamivel? 

endrepp Creative Commons License 2024.09.11 0 0 186420

A középpárlati rész alkohol fokának kellene egy bizonyos határ felett lenni végig, aztán az up meredeken esik, ez az ideális.

A diagram elég izmos deflegmációt mutat, kisüsti főzőnél 70-80% között már elég jónak mondható, de szubjektív, van akinek 60-65%között van és elégedett vele.

Ahogy mész a deflegmációval felfele, a párlat vékonyodik, az ízek és az illatok egyre határozottabbak lesznek, ez is szubjektív, hogy ki mihez szokott, mi az elképzelése az ideálisról, szóval nincs erre sem egy általános képlet.

Előzmény: imre2018 (186419)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.11 0 0 186419

Honnan tudom azt,hogy egy főző jól választ el?Honnan tudom,hogy a deflegmácio pont megfelelő és nem kell rajta emelni vagy csökkenteni?Létetik valami számitás,amivel ezt meglehet határozni?

Előzmény: endrepp (186029)
endrepp Creative Commons License 2024.09.09 0 1 186418

Zolibácsi csomagban szállította Kelebiából ezt a módszert. A feldolgozatlan, egész szemesen, fajélesztő nélküli, éppen csak lefedett hordóban a napon erjesztett szilva kapcsán merült fel.

Ebben az esetben olyan nagy mennyiségben keletkezik előpárlat, amit a fatüzelésű üstökkel nem tudnak pontosan elválasztani, a termék aromáját is az erősen lakkos jelleg határozza meg.

Valószínűleg ebben az esetben ez egy praktikus megoldás.

Miklós1 a fórumos, technológiai, pépesített, folyósított és fajélesztővel oltott anyag kapcsán jegyzi meg, hogy látszólag nincs előpárlat, de mégis van egy kevés, amit a vizes módszerrel mutat meg.

Egyik esetben lehet indokolt, a másikban meg nem.

Előzmény: Vapor53.898 (186417)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.09 0 0 186417

Ha már fel lett emlegetve, a Miklós1-féle vizes poharazgatáshoz hasonló/az őse a "szerb palack", a "szerbezés", amit itt a fórumon Green Corner írt le először. Vannak akik csinálják, vannak akik nem, vannak akik szerint hülyeség (mert csak a vízben jobban oldódó anyagokat szedik ki), vannak akik szerint nem. EP elvételnél az elejét ráengedik hideg vízre (a képen sima hideg csapvízen), és ha mindez óvatosan történik - ezért kell a palack oldalára csorgatni a lejövő anyagot, ill. Miklós1-féle poharazgatásnál is a pohár oldalára -, akkor a víztől optikailag elválik a szeszes réteg, miközben a rossz részek beleoldódnak a vízbe, ami ugyancsak elválik optikailag. Vannak akik végigtolják a palackkal az egész tisztázó főzést, bár ahogy ők is írják, UP elvételre nem jó, ott marad az orr. Én úgy tapasztaltam, hogy az elején kialakul egy vékony zavaros réteg (néha az is átlátszó, gondolom egy rosszul takarított páracső-hűtőcső piszkai is ilyenkor kerülnek az EP-be), ami egy kis idő után újra "meghízik", vastagabb lesz. Később viszont, amikor a főzés során a kijövő szeszfok lecsökken xy százalékra, akkor feloldódik minden, eltűnik az optikai elkülönülés, így félő, hogy minden amit kiszedett a palack, újra bekerül a gyűjtőedénybe - ezért én jobbnak látom nem a főzés végéig használni ezt a módszert.

Előzmény: imre2018 (186415)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.08 0 0 186416

mennyiség nem lényeges,pl legyen az is 10 ml

Előzmény: imre2018 (186415)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.08 0 0 186415

Lenne még egy kérdésem.Azt szeretném megkérdezni,hogy a Miklos1 szerinti előpárlat kimutatásnál a 10 ml hideg vizre mi az a mennyiség amit rá kell folyatni?

imre2018 Creative Commons License 2024.09.08 0 0 186414

Okés,akkor megrendelem,köszönöm.

Előzmény: Jolida (186410)
Jolida Creative Commons License 2024.09.05 0 0 186413

A szilva szárazanyag tartalma brutális, nem lehet "simán" mérni sem Brix mérővel, sem pH mérővel.

Ilyenkor rakj egy maréknyit vászon kendőbe (én pelenkát használok) és nyomd ki a levét egy edénybe.

Előzmény: taganka1 (186412)
taganka1 Creative Commons License 2024.09.04 0 0 186412

Miután felvittem a pH-t 4.4-re szépen beindult a szilva, most a zajos erjedés megy.

Valószínűleg ott hibáztam, hogy kételkedés nélkül „elhittem”, amit a pH mérő mutatott.  A lekvárszerű szilvacefrében mutatott pH 3.5 a valóságban jóval kisebb lehetett.  Talán vegyész fórumtársak tudnak rá magyarázatot adni.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását.

Előzmény: taganka1 (186395)
Jolida Creative Commons License 2024.09.04 0 0 186411

Csak egy fél zacskót kapott, de is "elég" volt neki. :-)

Most 4 hordóban van a 100kg.

Előzmény: endrepp (186406)
Jolida Creative Commons License 2024.09.04 0 0 186410

8 év után szétrohadt a 100-as DES szabadban tartott csőkígyós hűtőjének a palástja.

Vettem egy tányérosat, kitűnően működik.

Előzmény: imre2018 (186409)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.04 0 0 186409

Köszönöm.Lenne még egy kérdésem.Néztem egy tányéros hűtőt is.Van esetleg róla valakinek valamilyen tapasztalat?Vannak hátrányai?Azért venném,mert könnyű tisztitani és nem átfolyós hanem rendes 170 literes tartályban van és igy ez nekem elég kényelmes lenne.

Előzmény: endrepp (186408)
endrepp Creative Commons License 2024.09.04 0 0 186408

Minimum olyan átmérő ajánlott, amit tudsz tisztítani valamilyen flexibilis szárú kefével.

Előzmény: imre2018 (186407)
imre2018 Creative Commons License 2024.09.04 0 0 186407

Üdv.Szeretnék egy spirálos hűtőt késziteni.Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen legyen az átmérője a spirálnak hogy ne legyen vele semmi gond ha 2 colos a páracsövem?És ha rendelek rozsdamentes csövet akkor kell valamire figyelni pl. a falvastagságra vagy valamire?Köszönöm.

endrepp Creative Commons License 2024.09.04 0 0 186406

Gondolom a 2 zacskó élesztőt megkapta kezdésnek. :)

Előzmény: Jolida (186403)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.09.03 0 1 186405

Vannak akik "megfogják" az erjesztés közben elillanó illatanyagokat egy plusz palackkal, később pedig ezt a folyadékot használják fel a pálinka kihígítására. Lehet benne valami. Ha kis pluszt ad, akkó' mé' ne. Észrevettem én is, hogy amikor vizes zsákkal zárom el a cefrét, nagyon jó illata lesz a víznek zsákon keresztül is.

Előzmény: beetee (186404)
beetee Creative Commons License 2024.09.03 0 1 186404

Vízzáron keresztül elhanyagolható a diffúzió.

Ki lehetne számolni felület, hőmérséklet, diffúziós együtthatók által, de egy kotyogón alig diffundál át levegő pláne amíg tart a zajos erjedés.

Különben is, ennyit a diffúziónak:

Jolida Creative Commons License 2024.09.02 0 0 186403

Megbolondult a tegnap cefrézett Vilmos.

22C fokos klímázott helyiségben már a felét másik hordóba kellett raknom éjjel, mert kezdett kifutni (60-as hordók 2/3-ig rakva).

Mire hazajöttem, már a fél hordók is színig voltak.

Kapott habzásgátlót, de rá se ....

Mozgalmas estém lesz. :-(

endrepp Creative Commons License 2024.09.02 0 0 186402

Számottevő levegő csak akkor kerül be diffúzió útján, ha a CO2 képződés lassul vagy eleve lassú. Ezt lehet mérsékelni hosszabb, akár több hónapig tartó erjesztés esetén, ha a kotyogóba nem víz kerül, hanem pl. étolaj, esetleg nem kotyogó kerül beépítésre, hanem egy visszacsapó szelep.

mangajoca2 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186401

Ès van rajta segítsèg

Esetleg idővel enyhül ?

Előzmény: öreg_néne_b (186392)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186400

Ha ragaszkodsz hozzá,legyen úgy.Itt azért sokan másként gondolják. A szilva pedig spontán erjedéssel beindul,minden cifraság nélkül,1 nap alatt.Azaz este összezúzod,reggel kiugrik az edényből,ha túlpakoltad.

zsorsz Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186399

Ja, és veszélyei is vannak, felhabzásnál eldugulhat, volt már hogy ilyen hordó felrobbant, a szuterin cefrével lett kitapétázva.😳

Előzmény: zsorsz (186398)
zsorsz Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186398

Cefrénél felesleges, a bor mikor a hordóban erjed, ott van némi haszna, de régen azt is megoldották kotyogó nélkül. Itt a klasszikus bevált cefrekezelésnél a bunda lé alá nyomása 2-3/nap, a co2 pána meg véd. Itt amit nagy tudományosan előadtál diffúzióról stb, az mind szép, de közben az alapokból megbuktál.☹

Előzmény: taganka1 (186388)
Figyelget Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186397

Azt elfelejtettem, egy hét alatt beindul, ha akarod, ha nem. Hozzáadott élesztő nélkül is. Mivel nem, valamivel gátolva lett. Csak a sav lehetett.

Előzmény: Figyelget (186396)
Figyelget Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186396

Itt lesz az eb elhantolva. Ezért kérdeztem, hiszen minden adott az erjedéshez az írottak alapján, egyedül a savazás lehetett a hunyó. 

Előzmény: taganka1 (186382)
taganka1 Creative Commons License 2024.09.01 0 1 186395

Az edényben a forrásban lévő cefrével van egy kicsi túlnyomás (néhány H2Omm). Az hajtja át a kotyogó vízzárján vagy a fedél résén a CO2-t.  Ha nem lenne túlnyomás akkor nem menne ki CO2.

A levegő nem a sűrűsége miatt kerül be a CO2-vel teli edénybe, hanem a diffúziós hatás miatt.  A diffúzió hajtóereje a koncentráció különbség.  És valamekkora túlnyomást is képes leküzdeni.

Előzmény: obsitos3 (186394)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.01 0 1 186394

nem túlnyomás van az edényben,hanem tele van co2-vel,mivel a forrás kezdetén kitolta a levegőt,később a keletkező co2-t,innen induljunk.Ha nem éri szél a cefrét,nem hajtod ki a keveréssel,az a co2 párna benne marad,nem engedi a cefre közelébe a nála könnyebb levegőt,és ez a cél.

Előzmény: taganka1 (186393)
taganka1 Creative Commons License 2024.09.01 0 1 186393

A kotyogónak, azon kívül, hogy kingedi a CO2-t és nem engedi be az O2-t, van még egy haszna.  A buborékolás intenzitásának változása jól mutatja az erjedés előre haladtát.  Igazad van, ha a fedél nem tömít légmentesen, akkor nem fog megszólalni a kotyogó.  Ha a zajos erjedés elején ezt látom, akkor addig igazgatom a tömítést, amíg meg nem szólal a kotyogó.

A "lazán rátett" fedélről meg annyit, hogy, ha ki tud jönni a résen a CO2 akkor ott be fog menni az O2.  Hiába van pici túlnyomás az edényben, mivel az O2 parciális nyomása bent sokkal kisebb mint a levegőben, a diffúzió beviszi az O2-t az edénybe.

A kotyogó vízzárja ezt megakadályozza.

Előzmény: obsitos3 (186391)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186392

redesztilàlt vízzel(gyógyszertàrból) keserű utóízt kapott.

A gyógyszertári Aqua purificata nem desztillált víz.
Utópárlatos a pálinkád és ez hígítva már érződik is, töményen még elnyomta az alkohol.

Előzmény: mangajoca2 (186379)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186391

a kotyogóval nincs baj,de teljesen felesleges,szükségtelenül bonyolítod a dolgot.A cefréző edény fedelének két feladata van:egyrészt meggátolja az oxigén bejutását,másrészt lehetővé teszi a keletkező széndioxid kijutását.Ezt a hordó teteje tömíítés nélkül,csak hanyagul rádobva is ragyogóan ellátja ha nincs fedél,fólia és bicikli belső.Azt már csak halkan jegyzem meg,hogy a kotyogó nem is mindenkinél működik,ha a fedél nem légmentesen zár,a co2 a résen illan el,nem is jut el a kotyogóig.

Előzmény: taganka1 (186388)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186390

próbáld meg akármilyen cefrénél:az akkusavat hígítod,10 %-os savat adsz a cefréhez,100 L cefréhez 6 dl-t,kevered,méred.aztán kevered,méred,még vagy háromszor.Ha ezt egy festékes vödörbe csinálod,akkor is percekig kell keverni,lassan oszlik szét a sav,ha mindezt 80-100 L-es hordóban teszed,a keverés intenzitásától függően akár 15 percig is kutyulhatod,még mindig csökkenni fog a pH,további sav hozzáadása nélkül.A cél az,hogy már ne változzon,akkor,és csak akkor mehet hozzá a következő adag.Az 1,5 dl 37 %-os tapasztalati érték,de általában jó,azután csak óvatosan!

Előzmény: taganka1 (186389)
taganka1 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186389

Az első 250 mL-t így adagoltam: 50 mL, keverés, pH mérés, 100 mL, keverés, pH mérés, 100 mL, keverés, pH mérés.  Miután láttam, hogy 250 mL sav mennyit módosít a pH-n, azután már 250 mL-enként adtam hozzá.

Előzmény: obsitos3 (186383)
taganka1 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186388

"Bár mikor valaki cefréhez kotyogót használ..."

Mi a baj a kotyogóval?

Előzmény: zsorsz (186385)
zsorsz Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186387

Szilvához este egy kis  budafokit és reggel az öngyujtó már el is alszik. Vannak akik szeretnek mindent túl bonyolítani.

Előzmény: obsitos3 (186386)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186386

"1 zacskó borélesztőt, élesztő tápsót, pektinbontót, habzásgátlót" mondjuk szilvához ezek sem általánosan használt kegyszerek

Előzmény: zsorsz (186385)
zsorsz Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186385

Szerintem is sok, valszeg ez miatt nem indult be. Bár mikor valaki cefréhez kotyogót használ ott már semmin sem lepődök meg.

Előzmény: obsitos3 (186384)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186384

az rengeteg,én szilvához egyáltalán nem használok,az idén körtéhez 100 L/1.5 dl 37 %-os akkusavat tettem

Előzmény: taganka1 (186382)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186383

a pH=3,5 nem rossz,de 2,5 dl-es részletekben hozzátenni a savat,nagy bátorság,bár nem írta,milyen tömény volt,amit használt,kérdés,hogy volt-e eleget keverve,nehezen oszlik el,még hígítva is.

Előzmény: zsorsz (186381)
taganka1 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186382

Összesen 1 L akkumulátor sav ment bele, az vitte le 5.1-ről 3.5-re a pH-t.  Nekem is szokatlanul soknak tűnt, de a pH mérő szerint ennyi kellett.  Ugyan ezzel a pH mérővel állítottam be a többi cefrémet is 3 körüli értékre és nem volt velük gond.  Volt amelyik leszaladt 2.8-ra, de az is elindult.  

Most 400 g szódabikarbónával felemeltem a pH-t 3.5-ről 4.0-re és kapott még egy kis élesztőt is.

A hordó leárása után 10 perccel már megszólalt a kotyogó.  Nem tudom, hogy ez még a semlegesítésből származó CO2 vagy már a gombák dolgoznak?  Néhány óra múlva meglátjuk.

Előzmény: obsitos3 (186380)
zsorsz Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186381

Azt írja 5,1 röl 3,5 ph ra vitte le, az nem magas. Nekem egyszer véletlenül 2.4 re sikeredett és a budafoki bírta.

Előzmény: obsitos3 (186380)
obsitos3 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186380

És ezt hány százalékos kénsavval,hányszor ismételted meg? Mert 100 L cefréhez 1,5 dl 37 %-os(akkumulátorhoz használatos) elég szokott lenni,lehet,hogy túlzásba vitted,a pH=3 már az alsó határ,élesztő gombák nem bírták 

Előzmény: taganka1 (186378)
mangajoca2 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186379

Üdv mindenkinek.Kèrdèsem lenne mint amatőr pàlinkafőző.A körtepàlinka felhigitàsa utàn redesztilàlt vízzel(gyógyszertàrból) keserű utóízt kapott.58% ról 46% ra csökkentettem.

Van e valakinek tippje mitèvő legyek.Vagy idővel ez eltűnik ?

taganka1 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186378

pH mérés

250 mL sav hozzáadása

Keverés

pH mérés

Ez ismételve

Előzmény: Figyelget (186375)
zsorsz Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186377

Az elég magas, hűteni kellene, ha beindul még följebb megy.

Előzmény: taganka1 (186374)
lala1961 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186376

Üdv ! Lesz kb 20 l fügém finomításra ,az a kérdés kb mikor kéne vágnom ,mert elég markáns az íze, lehet nehezebben fogom felismerni a nem oda való Up részét !?!:-) A terv ,hogy 50 fokig  mindenképp külön gyűjtöm, az alatti részt meg 40 fokig ,meg  lesz a "kapás" füge pálinkám !:DDD  Vajon jól gondolom ,persze illatolás stb. minden csak a markáns illat az bezavarhat(na)??!:-)

Figyelget Creative Commons License 2024.09.01 0 0 186375

A savazás hogy zajlott?

Előzmény: taganka1 (186373)
taganka1 Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186374

A cefre 27 °C-os.

Előzmény: taganka1 (186373)
taganka1 Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186373

Van kotyogó, nem kotyog.

Óvatosan leveszem a hordó tetejét (a hordó 2/3-ig van) és gyufapróbát csinálok.  Ég egészen a cefre felületéig.

Nem válik ki a folyadék az alján.

Előzmény: endrepp (186372)
endrepp Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186372

Hogy ellenőrzöd, hogy nincs CO2 képződés?

Előzmény: taganka1 (186369)
zsorsz Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186371

Lehet túl meleg?

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186370

Miből gondolod, hogy nem erjed? :o
Ha akarnád sem tudnád megakadályozni...

taganka1 Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186369

Jó estét mindenkinek!

Szilva cefrével kapcsolatban kérem a segítségeteket.

Egy hete cefréztem le 80 kg szilvát.  Nem permetezett, saját termés.

Pépesítés után kapott 1 zacskó borélesztőt, élesztő tápsót, pektinbontót, habzásgátlót.  pH 5.1-ről lehozva 3.5-re kénsavval.

Két nap után még semmi CO2 képződés nem indult meg.

Tettem bele 1 kocka sütőélesztőt.  Újabb két nap után még mindig semmi erjedés.

Tettem bele 2 zacskó borélesztőt és élesztő tápsót. Újabb két nap után még mindig semmi erjedés.

Van valami ötletetek, hogy mivel tudnám aktivizálni az élesztőgombákat?

Jolida Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186368

Maradt benne némi kozmaolaj és -gondolom a réz hűtőspirálról- rézsó.

A vatta általában ilyenkor nem elég, egy -legalább- 5 mikronos szűrőpatronon kéne átengedni.

Egyébként ha felmelegszik, már nem lesz látható. :-p

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186366)
Jolida Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186367

Réz.

Patinás pálinkád lesz! :-)

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186366)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186366

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186365)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.08.31 0 0 186365

Üdv! 
Két nap fagyasztás után így néz ki a barack. Átszűrtem, és kékeszöld lett a vatta. Mi lehet ez? 

Ződfül# Creative Commons License 2024.08.29 -1 0 186364

Végül megcsináltam az ügyfélkaput és elküldtem a nyomtatványt amire 1 percen belül kaptam vissza egy levelet "jogosultság hiba" címmel majd ezutan újra kitöltöttem a nyomtatványt és ismét elküldtem ,na erre már semmi hibaüzenet nem érkezett. Akkor most ezt vehetem úgy ,hogy sikeresen elküldtem és már csak várni kell az engedélyre?

Előzmény: naivkezdo (186362)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.28 0 0 186363

Még annyi ,hogy vannak olyanok ahova nem tudok irni semmit pl.: adószám, jogelőd nyilvántartási száma, országkód stb...

Akkor ezeket csak ki kell simán hagyni?

Előzmény: naivkezdo (186361)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.27 0 0 186362

De amit korábban is linkeltem, ott Dezső1959 lépésről-lépésre leír mindent, kb úgy rémlik az alapján készítettem. 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146002085&t=9214389&token=1b7952e1bdac7c9cacc6c43415232cfe

Előzmény: naivkezdo (186361)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.27 0 0 186361

Na megvan, nagy nehezen.

Én elektronikusan adtam be, szövegesen leírtam a főzőm jellemzőit és az űrtartalmát, semmi rajz.

Bérlés kezdő dátuma szintén ez a nap, végdátum nélkül. 

Végülis melyik pont érdekes?

Előzmény: Ződfül# (186355)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.27 0 0 186360

Rendben, addig is köszönöm.

Előzmény: naivkezdo (186359)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186359

Nem jutottam el sajnos a főzőhöz a papírokhoz, holnap estig kérem a türelmed, ha szükséges. 

szü(r)cs Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186358

".....és lőn világosság....."

Előzmény: endrepp (186351)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186357

Besétálhatsz a területileg illetékes vámhatósághoz, vagy feladhatod postán is, én annó így csináltam egy héten belül megjött a válasz.

A telephellyel kapcsolatban: " A bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés  időpontját, űrtaltalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől "

endrepp Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186356

A bejelentő azonosító, az az adóazonosító jeled, ezt a nyomtatványt (J37) csak elektronikusan küldheted be.

Ződfül# Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186355

Hát akkor mindenképp csinaltatok egy ügyfélkaput a közeljövöben. Viszont még lenne 2 problémám.

1.: Amikor a nyomtatványnál rányomok az ellenőrzésre akkor kiir egy hiányosságot a főlapon ami a következő képpen hangzik: "A bejelentő azonosítót elektronikus beküldés esetén kötelezö tölteni."

Itt az egyik kérdésem az lenne ,hogy mi is az a bejelentő azonosító pontosan?

A másik pedig ,hogyha nem elektronikusan akarom beadni a nyomtatványt (ha van erre lehetőség?!) hanem kinyomtatnám és bebattyognék a navhoz akkor arról kilehet hagyni a bejelentő azonosítót?

2.: A telephely nem saját tulajdonomban van én csak ott élek. Igy azt jelöltem meg ,hogy bérlem ,de itt bérleti időtartamot is kell beírni . Mi lenne az ésszerű bérleti időtartam? Más mit jelölt meg hasonló helyzetben?

Előzmény: endrepp (186354)
endrepp Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186354

Az egyébként is jól jön. :)

Előzmény: Ződfül# (186353)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186353

Jónapot mindenkinek!

Újabb problémába ütköztem. Letöltöttem az ÁNYK-t beirtam a személyes adataimat. Ezután megkerestem a J37 nyomtatványt, letöltöttem és amikor megnyitottam a nyomtatványt akkor ez az üzenet fogad:"Ez a nyomtatvány az ügyfélkapus regisztráció elvégzésére jogosult szervnél történő regisztrációt követően kizárólag az ügyfélkapun keresztül elektronikusan adható be!" Szóval ha jól értelmezem akkor most csinaltatnom kellene egy ügyfélkaput?

endrepp Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186352
Előzmény: endrepp (186351)
endrepp Creative Commons License 2024.08.26 0 0 186351

"-A JOGSZERŰ TULAJDONSZERZÉST IGAZOLÓ IRATOT MEG KELL ŐRIZNI"

Úgy tűnik, hogy de..

JÖT 143./3.

(3) A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600068.tv

Előzmény: öreg_néne_b (186342)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186350

És még itt érdemes olvasgatnod, előtte és utána is:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146002085&t=9214389

Előzmény: naivkezdo (186349)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186349

Ahogy írták nav_j37.

Én nem rajzoltam semmit emlékeim szerint, csak megadtam az űrtartalmat. 

Viszont hirtelen ezt találtam magamtól, hátha ez kérdés neked is:

https://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=157302815&t=9214389

És erre a nav válasza:

NAV szerint ebben az esetben bérleti, hivatalosan kell egy egyszerű papír is, akár szívességi alapon, nem szükséges konkrét díj.

Gépen nem találtam meg, fizikailag meg a főzőnél vannak a papírjaim, az majd csak holnap este.

Előzmény: Ződfül# (186341)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186348

Voltam olyan előzékeny, hogy idéztem belőle, hogy még te is megértsd, nem sikerūlt, innen már nincs lejjebb számomra, iszok egyet az egészségedre! Szép estét neked is.

Előzmény: öreg_néne_b (186347)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186347

Látom, azt sem tudod, mi az... :(

Előzmény: szü(r)cs (186345)
vadmalna77 Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186346

Az építéshez engedély online kérhető a NAV_J37 nyomtatvány kitöltésével. A fórumon visszakeresve megtalálható (pl: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146002085&t=9214389 ) kitöltéshez segítség. Én tavaly decemberben adtam be, 3-4 nap múlva kezemben volt az engedély.

Előzmény: Ződfül# (186341)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.08.25 -2 0 186345

Az volt......

Előzmény: öreg_néne_b (186344)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186344

Egy jogszabályi hivatkozás többet érne...

Előzmény: szü(r)cs (186343)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186343

Az idézeteket nem az ujjamból szoptam, mint te az okoskodásaidat, nem csalódtam benned, tartod a formád.....

Előzmény: öreg_néne_b (186342)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186342

-A JOGSZERŰ TULAJDONSZERZÉST IGAZOLÓ IRATOT MEG KELL ŐRIZNI

Álmodban!

Előzmény: szü(r)cs (186340)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186341

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget. Engem igazaból az érdekelne ,hogy az építési engedélyt hogyan tudnám megigényel i, mert olyat olvastam ,hogy csak egy "móriczkarajz" kell az egész berendezésről és ezt kell a navhoz eljuttatni. De gondolom még ehhez valami írásos kérvény is kell. Illetve ezt az egész épitési engedély igénylést lehet e elektronikusan igényelni?

szü(r)cs Creative Commons License 2024.08.25 -1 0 186340

"Desztilláló berendezésre vonatkozó szabályok:

- max.100 liter űrtartalom

-több tulajdonosa is lehet, de mindenkit be kell jelenteni az önkormányzathoz

-A JOGSZERŰ TULAJDONSZERZÉST IGAZOLÓ IRATOT MEG KELL ŐRIZNI

-saját előállításához a vámhatóság engedélye szükséges

-tulajdonos(ok) lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható

Kizárólag párlat előállítás céljára"

Ennyi.

Előzmény: öreg_néne_b (186338)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.08.25 0 0 186339

"....a hatóság ellenőrzés esetén kérni fogja a pálinkafőző eredetére vonatkozó iratot(pl. számla, elkészítési engedély, hagyatéki papír). Ha vásárolta a pálinkafőzőt és nincs meg a számlája, akkor az eladótól évekkel később is lehet számla másolatot kérni.".  

Előzmény: öreg_néne_b (186338)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.25 0 2 186338

Kevés kivétellel (pl. autó, ingatlan, lőfegyver) semminek a származását nem kell tudni igazolni. Ezeknek is csak addig, amíg a központi nyilvántartásban a nevedre nem írják. 
A pálinkafőzőknek nincs is egyedi azonosítójuk, ami alapján lehetne...

Előzmény: szü(r)cs (186337)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.08.25 -1 0 186337

A származását mindenképpen tudnod kell igazolni! Három módon lehet(szabályosan): számla, építési engedély a NAV-tól, hagyatéki eljárás útján.

Előzmény: Ződfül# (186326)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.24 0 0 186336

Csak este leszek gépközelben.

Addig csak megírja valaki.

Előzmény: Ződfül# (186334)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.24 0 0 186335

Igen.

Előzmény: Ződfül# (186332)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.24 0 0 186334

Lehet akkor mégiscsak kérem az építési engedélyt úgy a tiszta. Irtad ,hogy te elektronikusan adtad be. Ennek mi a menete tudnál még ebben segíteni? Pl. Van valami nyomtatvány amit ki kell tölteni? 

Előzmény: naivkezdo (186333)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.24 0 0 186333

Én valamilyen megfontolásból inkább végigvittem, így láttam jobbnak. 

Azaz nav-hoz építési, majd utána önkormányzat.

Te tudod.

Előzmény: Ződfül# (186332)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.24 0 1 186332

Szóval akkor összességében a navot ki is lehet hagyni az egészből elég ha csak az önkormányzatnál jelentem be mintha a piacon vásároltam volna egy régi házilag készitett berendezést?

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.24 0 0 186331

Semmi sem érdekli őket. A magánszemélyeknek nincs számlamegőrzési kötelezettségük sem.
Az önkormányzat általában nem ad regisztrációs számot, olyankor a J49 megfelelő rovatába azt kell beírni, hogy nincs.

Előzmény: Ződfül# (186330)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.24 0 0 186330

A második opció szimpatikusabbnak tűnik nekem. De mint irtam az elejétől a végéig házilag lett építve a berendezés. Szóval ha úgy jelentem be az önkormányzathoz mintha piacon vásároltam volna akkor nem fognak azzal szívózni ,hogy pl. az előző gazdájának kellett volna adni építési engedélyről valami dokumentumot?

Előzmény: öreg_néne_b (186329)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.24 0 0 186329

ANAV-tól kell engedélyt kérni desztillálóberendezés előállítására. 
Egyetlen paramétert kell megadni, az üst térfogata nem lehet száz liternél nagyobb. Nincs mérlegelési jogkörük, 30 napon belül megadják az engedélyt.
De sokkal egyszerűbb egyből bejelenteni az önkormányzatnál. (Használtan vetted a piacon szóbeli megállapodással.) Az önkormányzatnak sincs mérlegelési jogköre, tudomásul veszik a bejelentést.
Utána NAV, J49...

Előzmény: Ződfül# (186328)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.24 0 0 186328

Ha előturod azzal sokat segítenél. Ja és még annyi ,hogy pontosan hová kell bejelenteni?

Előzmény: naivkezdo (186327)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186327

Pár éves info, ma nem tudom változott-e:

Igen, beadtad elektronikusan, hogy mit szeretnél építeni, jóváhagyták, és kb ennyi volt.

Vagyis utána még asszem önkormányzat felé is volt valami.

Előtúrjam?

Előzmény: Ződfül# (186326)
Ződfül# Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186326

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni. Hogyan tudnám a házilag épitett berendezésemre megszerezni az építési engedélyt utólag? Kihez kell fordulni? Esetleg elektronikus úton lehet-e intézni?

naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186325

Fingharmat meg cékla nem tudom hány fokosan jó, gyümölcsök általában nekem 40-50 között, szilva is, meg erősebben is, nade:

Törköly, meg seprő, az nagyon nem 40 fokos műsor nálam, inkább 50 körül és plusz. Amit megosztottam, az is valós, több éves érlelés, 60+os szeszfok, mégis olyan sima, hogy nagyon.

Ízlések és pofonok. 

Tessék, egy pár éves seprő kalandomat részletesen megosztottam, így nem lehet hibázni, ha jó az alapanyagod:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159555839&t=9007484

Előzmény: lala1961 (186324)
lala1961 Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186324

Jahh ,mi ez a 60 +% -os pálinka ,Én 45-48 fok közötti pálinkákat szeretem ??!! 

Előzmény: naivkezdo (186321)
lala1961 Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186323

Üdv ! Itt lett a baj:" Utólag kérdezek ,de  remélem még kaphatok útbaigazítást?!" ! Majd jövőre ,akkor megint újra átbeszéljük !  Akkor az extrakció tényleg vízgőzzel fog működni ?:-)

Előzmény: naivkezdo (186321)
lala1961 Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186322

Üdv ! Ezt már bebuktam ,de ne lássam a tengert ,ha jövőre nem próbálok valami hasonlót!: DDD 

Előzmény: trakisbandi (186320)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 1 186321

Dehiszen kb hárman írtuk, főzéskor kell a víz. 

Az nagyon nem ugyanaz, mint cefrézéskor. 

Ha nem hiszed, teszteld magad. Én csak megosztom az eziranyu tapasztalatom.

Egy faszán ledöngölt törkölyt békén kell hagyni hűvös helyen x ideig. Utána meg mást kell szidni, amikor szétakarod szedni:)

Minden más beavatkozás eltéríti, más lesz a végeredmény. 

Én nem azt mondom, hogy ettől rossz lesz, csak azt, hogy más.

Ezért különböztetjük meg a törkölyt, nedves törkölyt, csigert, szőlőt, borpárlatot, seprőt, stb.

Btw ritka kedvencem a seprőpálinka, főleg, amit régebben én csináltam:))) kén nélküli seprőből. 

A másik kedvencem: teljes érés közeli kékszőlő (ilyet régebben nehéz volt szerezni, manapság passz)majdnem száraz, csak enyhén nedves törkölye, szintén a sajátom,  pár év pihentetés után, 60+-os szeszfokkal.  

Aztán a fehér szőlő nedves törkölye is jó, csak az is más. És mi van a rengeteg fajtával, ugyanolyan eljárással...

Aztán csak irsaiból készítettem minimum 4 féle változatot, amikor ment itt a nagy irsai harc, és vettem a fáradságot elkészíteni ugyanazt az alapanyagot 4 féleképpen. 

Mindegyik más lett. De sajnos a sírba viszem, mert én sem tudtam melyik melyik volt, csak találgatva, mert amivel ráírtam kurvara lekopott:)))

És nincs az az isten, hogy ezt végigcsináljam mégegyszer, egy életre megutáltam az irsait.

És főztem még rengeteg szőlő alapanyagot fajtánként, próbálgatva, ezt csak azért, mert nem csak úgy a levegőbe írtam.

Azt szeretem, amikor nálam tapasztaltabbak írnak, szeretek tanulni.

Előzmény: lala1961 (186319)
trakisbandi Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186320

Hali !

Az igazi törköly csak főzéskor van vizezve, víz nélkül erjed.

Előzmény: lala1961 (186319)
lala1961 Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186319

Üdv ! Mint műkedvelő ,már csak az a kérdés ,miként tudtam volna kifőzni a fing száraznál egy kicsit nedvesebb törkölyt ? Vagy csak át gőzölésről van szó ,minimális mennyiségű törköly pálinka kinyerésére !:-) 

Előzmény: naivkezdo (186309)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186318

Csináljak én is táblázatot? :D

A csiger borpótlék, ha lepárolják, akkor meg borpárlatpótlék/borpótlékpárlat. ;)

Előzmény: naivkezdo (186316)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186317

Egyébként lehet préselés nélkül bort készíteni, ha már rágjuk a gittet:)))

Ceterum censeo amibe belezuttyan 20liter víz, az nem törköly.

Előzmény: öreg_néne_b (186314)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186316

Pálinka a topic, a táblázattal és a szerzőjével vitatkozol. 

Előzmény: öreg_néne_b (186314)
schlumberger Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186315
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186314

A csigert azért készítették, hogy megigyák, másodbornak is hívták. Préselés nélkül ugyanúgy nem csiger, ahogy préselés nélkül bor sincs.

Előzmény: naivkezdo (186312)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186313

Egyébként a linkelt táblázat szerint nincs is préselés. 

Előzmény: naivkezdo (186312)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186312

Úton van, ezt írtam. 

Így indul a csiger, hogy mikor préseled, az kötetlen kb.

De akárhogy tekerjük a törkölyben nincs víz, amire ráborult 20l víz az nagyon sajnálom, de nem törköly.

Előzmény: öreg_néne_b (186311)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186311

Csak akkor csiger, ha kipréselik és nincs benne a a szőlő héja és magja.

Előzmény: naivkezdo (186308)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186310

Tessék, eszerint is.

Erről akkor ennyit részemről. 

Előzmény: trakisbandi (186306)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186309

Nincs semmi gond, csak legközelebb a vizet másra használd, locsolj meg egy fát pl.

És akkor valóban törkölyöd lesz. 

Előzmény: lala1961 (186307)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.23 0 0 186308

Biztos én vagyok kocka, de a vizezett törköly az nem törköly. 

Az úton van a csigerhez, legalábbis nálam, ahogy írtam is korábban. 

Előzmény: öreg_néne_b (186302)
lala1961 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186307

Üdv ! Ebből a nedves törköly áll a legközelebb a kapott cefréhez ! Na Én erre raktam a kb 20 l vízet 2 kg cukorral ,élesztővel ,pektinbontóval ! Több fóliával lezárva ,+ kotyogóval ellátott hordóban van ! Semmi mozgás ,de nem nyitogatom ,szept.közepe végén főzőm ,remélem a szén-dioxid tartósítja addig is ,ezért is nem nyitogatom !:-) 

Előzmény: trakisbandi (186306)
trakisbandi Creative Commons License 2024.08.22 0 1 186306

Valamikor régen találtam egy leírást a szőlő alapú cefrékről.

Íme .

Előzmény: lala1961 (186301)
lala1961 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186305

Üdv! Köszönöm Uraim!:-) Majdan beszámolók  róla, csak valamikor szeptember végén nyitom/főzöm ki,mert nem leszek itthon!:-)

obsitos3 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186304

Nem jól érted,az gyakorlatilag egy kicsit lucskosabb törköly lesz,kevesebb vizet igényel főzés előtt,de a szőlőtől messze van.

obsitos3 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186303

Akkor csiger párlat lenne.Az egyszer kipréselt törköly cukrozása,vizezése után kipréselve,forrás után lesz csiger.Mondjuk másod bor.

Előzmény: öreg_néne_b (186302)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.22 0 1 186302

Törkölyből törkölypálinka lesz. Csiger akkor lenne, ha most kipréselnéd a levét és csak azt főznéd, héj és mag nélkül.

lala1961 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186301

Üdv ! Jól értem ,nem törköly lesz a pálinkám ,hanem gyakorlatilag szőlő? Tettem kb 20 liter vízet 2 kg cukor pektinbontó ,szőlő élesztő ,és 2 x megnyomkodtam és most le van zárva kotyogóra ! Semmit sem csinál ,nem érzékelem ,mikor kinyítottam pezsget és elaludt a gázgyújtó!

Előzmény: naivkezdo (186292)
kivimánia Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186300

Köszönöm a válaszod és ,hogy kijavítottál,most találtam egy szőlész könyvben 3-7% ír.

Előzmény: IsKol (186297)
IsKol Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186299

100 kg-ra kérdezett az olvtárs és nem literre ;-)

De ha térfogat akkor kompaktálni kell a kocsányt kb úgy mint a fürtkorában ;-) és ott ez 2-7% lenne ;-)

Előzmény: naivkezdo (186298)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186298

Ez egy érdekes kérdés.

Súlyra? Térfogatra?

:)

Nagyon pihent lennék, elkezdenék gondolkodni rajta:))

Térfogatra sok, súlyra szerintem még annyi sincs, pedig először 10%-ot tippeltem volna, aztán elkezdtem felidézni az emlékeimet, mennyire könnyű egy zsák kocsány bogyózás után, ahhoz képest hány 100kg szőlőt tartott.

De ha ez egy bevett szám a 4-5%, én elfogadom.

Előzmény: IsKol (186297)
IsKol Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186297

Amennyiben a kocsányra gondolsz (a kacs amivel kapaszkodik), fajta specifikusan nem tudom megmondani, de úgy gondolom az átlagos 4-5%-ba belefér

Előzmény: kivimánia (186291)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186296

Arra én is mondanék valamit.

Előzmény: zsorsz (186294)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186295

A sisak a (változatos alakú) "kinövés" az üstfedélen. 

Előzmény: zsorsz (186294)
zsorsz Creative Commons License 2024.08.22 0 1 186294

Erre mondaná Rézmüves, kupolája a bazilikának van, pálinkafőzőnek sisakja. Bocsi!😎

Előzmény: naivkezdo (186293)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.22 0 1 186293

A telerakással óvatosan, nem tudjuk milyen a kupola. 

Meg fog emelkedni az egész kalap. 

Elhagynék legalább 5 centit.

Előzmény: obsitos3 (186290)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.22 0 1 186292

A ledöngölt törkölyhez adtál vizet és élesztőt.

Így már nem törköly, átmenet csiger felé, az élesztő meg szerintem felesleges volt.

Főzéshez kell a víz, annyi, hogy ússzon picit.

Előzmény: lala1961 (186289)
kivimánia Creative Commons License 2024.08.22 0 0 186291

Üdv a csoportnak,szeretném megkérdezni,hogy mennyi a kacs veszteség 100 kg Irsai Olivér szőlőnek.

obsitos3 Creative Commons License 2024.08.21 0 1 186290

A forrás sima ügy,főzés előtt annyi vizet adj hozzá,hogy tükrében meglásd magad,aztán mehet úgy,ahogy bármi más.A laza törköllyel tele rakhatod az üstöt,elegendő vízzel nem tudod leégetni.

Előzmény: lala1961 (186289)
lala1961 Creative Commons License 2024.08.20 0 0 186289

Üdv ! Utólag kérdezek ,de  remélem még kaphatok útbaigazítást?! A majdnem szomszéd szólt, hogy tudna adni egy 120 literes hordónyi ,sajnos jól kinyomott fehér törköly szőlőt! Pektínbontót adtam neki ,fehér szőlőhöz való élesztő, és kb 20 liter vízben 2 kg cukorral lezártam kotyogóra! Fog tudni a ledöngölt cefre így rendesen leforrni ,és főzést miként csináljam a relatíve sűrű anyagból ??-) Előre is kössz ha valaki veszi a fáradságot és ad némi támpontot erre az anyagra, amiből még sohasem főztem pálinkát!  

trakisbandi Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186288

Kiskert egy-egy fáról (fajta) 20-40 kg, ez a mennyiség még kézzel vállalható .

Alszeszek a végén egyszerre tisztázva. 

Előzmény: naivkezdo (186287)
naivkezdo Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186287

Sok évvel ezelőtt az első cefrém egyike szilva volt, kézzel magoztam.

Kb 3 éve utoljára magoztam kézzel 2-300 kg szilvát sokadmagammal. 

A magozó-pépesítő, amit itt ajánlottak, tökéletes munkát végez, nem töri. 

Előzmény: trakisbandi (186285)
zsorsz Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186286

Van aki a marcipános ízt szereti, van aki nem.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (186281)
trakisbandi Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186285

A hozzáértők azt mondják elég a főzés előtt magmentesíteni.

A cseresznyét magokkal együtt cefrézem, viszont vigyázni kell a magtörésre (ágdaráló nem játszik).

A főzés előtt M10-es rekeszen szűröm ( nem én találtam ki, itt olvastam ).

Szilvát én is kézzel magozom a cefrézés előtt, jobban szeretem a szilva ízűt, mint a keserűt.

Kinek a pap, kinek a papné :-) .

Előzmény: The Dark Side of the Moon (186284)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186284

Szoval a legjobb mar a cefret a legelejen magmentesiteni?

Olvastam par helyen, hogy a "mag ize" kell a jo palinkahoz.

Előzmény: trakisbandi (186282)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186283

Van mar kb 32kg fugem megtisztitva,reszben hejazva. 4 kg koruli adagokban fagyasztottam le, augusztus vegeig  gyujtom, akkor cefrezem.

Mit javasoltok, hogyan tudnam egyenletesen felengedni? Tombokben nem tennem hordoba...

Megy kozben az aszalom is, az egyik fugefam voros fuget terem, a palinka egy reszet azzal fogom agyazni. Nagyon finom edes ital lesz, ami viszont nagyon becsapos. A nok imadjak! 😉

trakisbandi Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186282

Hali !

Picit visszaolvasva.

Kb két hete volt róla szó hosszasan .

Pl :http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=167587731&t=9007484

Viszont aki szereti magát, és társait mérgezni azokra nem kell hallgatni. !

Előzmény: kusnyer (186279)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186281

Szilvaz meg nem foztem.

Kell bele a mag?

En cseresznyenel es meggynel az ustbe kerulo cefret egy megfelelo meretu szurovel atszurom.

Gondolnam ez az eljaras a tobbi csonthejasnal is.

Kajszi eseteben mar a cefrezeskor kiszedem a magokat, nyilvan nem 100 kiloknal...

Előzmény: zsorsz (186280)
zsorsz Creative Commons License 2024.08.19 -2 0 186280

20%

Előzmény: kusnyer (186279)
kusnyer Creative Commons License 2024.08.19 0 0 186279

kusnyer  19 órája    0 0 39

Urak!

Az lenne a kérdésem, hogy a szilva cefre lefőzésénél hány % szilvamag mehet cefrével az üstbe.

A válaszokat előre is köszönöm.

Péter

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.16 0 0 186278

A borzagnak alacsony a cukortartalma, simán kierjedhetett hétfő óta ilyen melegben.

Előzmény: Paloc32 (186277)
Paloc32 Creative Commons License 2024.08.16 0 0 186277

Sziasztok. Hétfőn szedtem 90 l borzagot. Beoltottam élesztővel. Most meg itt ott buggyan egyet kettőt. A kérdésem az, hogy mikor lehet desztilalni, mert úgy mondják az öregek hogy elillanhat. 

Köszönöm. 

zsorsz Creative Commons License 2024.08.16 0 0 186276

Kozmaolaj dömpingre is lehet számítani.

Előzmény: öreg_néne_b (186273)
szunnnyogvár Creative Commons License 2024.08.16 0 0 186275

Köszönöm!

Előzmény: öreg_néne_b (186273)
szunnnyogvár Creative Commons License 2024.08.16 0 0 186274

Bevallom,nem az enyém.

A szomszéd fiatal ember,"kint dolgozik osztrákba",tőlünk 10 kr-re hatalmas területen termelő cégtől rendelte.
Onnan hozta a kő kemény körtét,és répavágóval ledarálta.

Az soha nem érett volna be,téli körte,fáról szedett,csak a hibásakat eladják!
Ha nem teszünk rá szirupot,el lehetett volna dobni az összeset.

Régebben én is főztem nem keveset,de nem akartam elvenni a kedvét,amikor megláttam az árut!

Előzmény: trakisbandi (186272)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!