Szép példány, gratula, ha az íze is olyan jó mint a színe akkor bizti tökéletes! :)
Egyébként így a nagy sonkázások idején elmélyedtem a témában és kitaláltam, hogy kitapasztalom "valahogy" a nyersen érlelt sonka rejtelmeit. :) Nem kis kihívás, de talán nem lesz lehetetlen... Állítólag a XIX századig nagy hagyománya volt ennek is hazánkban csa az államosítás idején teljesen veszni hagyták, így aztán az un parasztsonkánknak sincs nagy respektje a nagyvilágban.
Annyit olvastam róla mostanság, de konrét, hitelt érdemlő leírást a technológiról sehol sem találok...
Így aztán mérgemben az utamban lévő tescoba bementem és vettem 2 szelet serrano sonkát egy kisebb vagyonért, mondjuk nem bántam meg mert az íze kárpótolt.. :)
Ha valaki esetleg tud valami konkrét tapasztalatot a készítésével kapcsolatban szívesen veszem, előre is köszönöm!
Egyben biztos vagyok, ilyen prémium kategóriás dolgot nem csak mediterrán országokban lehet készíteni, jó példa rá az etyeki sonkamester, Árpás László:
Vízszintes löketekben szakad a hó, erre azért nem gondoltam volna...
Szerencsére megérkezett a húsvéti sonka, kóstolgatjuk persze, a harmadát már majdnem elkóstolgattuk. A vőm hozta vhonnan Angyalföldről, közelebbit nem mondott, egy kis közért árulja, limitált széria. Kicsontozott comb, hálóba kötve, perfekt só és füstmennyiség.
Érden volt dolgom, hazafelé beugrottam a törökbálinti Corába Auchanba, pár apróságért.
Elöttem a kasszánál két atyafi, bármelyiket odaképzeltem volna egy disznóvágás aktív résztvevője helyébe, márcsak azért is, mert rengeteg zsemlét és rizst is vásároltak. Rá is kérdeztem, csak nem hurka készül, de csak legyintettek, ha arról lenne szó, sokkal többet vásároltak volna, egyébként is, három hete készítettek hurkát-kolbászt.
Hümmögtem, de aztán csak nem bírtam magammal, a parkolóban utolértem őket, rá is kérdeztem a lényegre. Summa summárum, az egyik atyafit hazakísértem, és vettem egy karika májast, meg egy rőf sütőkolbászt. Vérest sajnos nem tölt, de tudja, hogy az itteniek sváb módra, zsemlésen készítik.
Megadta a tel.számát, legyen máskor is szerencsénk.
Hevesi módra készíti, mert hogy onnan származik. Szombaton megsütöm, majd referálok.
Egy ideje olvasgatom a fórumot (a régebbi hozzászólásokat). Látom sok rokonlélek van itt! :)
Jómagam is nagy kedvelője vagyok húskészítményeknek.
Egyébiránt kicsit szakmabeli is vagyok (végzetségemet tekintve hentes lennék) bár anno minket nem igazán tanítottak meg a házi disznóvágás rejtelmeire csak a nagyüzemi "praktikákra", ma már főállásban másban utazok ezért jobbára a családok-rokonok-barátok részére böllékedek nagy nagy lelkesedéssel...
Rendkívüli módon érdekel a hagyományos gasztronómia, ezen belül is a kolbász és szalámi készítés. Sikerült felkutatnom néhány korabeli recepteket, eljárásokat és így próbálom megoldani a családom ebbéli szükségletét. Már lassan kezd kiforrni a számomra "megfelelő" végtermék, hozzáteszem így sem olcsó a dolog, no persze nem is ez a lényeg, hanem a sikerélmény! :) Tudjátok valaki makettezik valaki kertészkedik nekem ez "jutott".
A hétvégén volt életem első füstölése, szarvasszalámit és kolbászt füstöltem. Volt egy bácsi aki eddig füstölt de már látom nem szívesen csinálja, kapkod, gyorsan akar végezni így hát úgy döntöttem elsajátítom magam... 4 napon keresztül átlag napi négy óra szigorú hideg füst, bükkfa por és meggyfa gallyal. Valami ilyen lett a végeredmény. Még kb 2-2,5 hónap és alig várom, hogy felvágjam... :)
Látszik, mennyire kezdő vagyok a témában. :) Megérkdeztem őket, azt mondták, hogy hidegfüstöléshez is használhatók, olynakor előtte nem kell befűteni, meg magyaráztak valamit a levegőmennyiség szabályozásáról. Asszonynak az üvegajtós tetszik, sütőt is állandóan kukkolja...
Sonkapácra áttérve: elsőre nem próbálkoznék saját fűszerkeverékkel, inkább valami készet használnák. Herbária sonkapácot láttam boltban, ezt mennyire ajánljátok?
Tiszteltem! Remélem, nem minősül reklámnak, főként, hogy csak azért regisztráltam, hogy ezt megkérdezzem a szakiktól. Szeretném a tanácsotokat kérni, a két húsfüstölő közül melyiket érdemes választani, nekem főként kolbászhoz kellene, meg időnként egy sonka vagy szalonna is belekerülne:
A jellemzően savanyú vagy édes vagy kesernyés, mócsingos, pépes állagú, vegyszerekkel telenyomott vacakok elborzasztanak. A megfizethető és korrekt minőségű kolbászok valahogy kívül rekednek a fővároson, legfeljebb privát úton kerülnek ide. Pl. Szabadszálláson érdekes módon tudunk venni boltban (is) teljesen korrekt kolbászt, 1600 vagy 1800 Ft volt legutóbb.
Hasonló minőség Budapesten - bárhol - néha és véletlenszerűen kapható, min. 3000 forintért.