Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 2767

Ha rendesen lett sózva/pácolva, már csak a megfelelő páratartalom és a szellőzés biztosítása a feladat.

(azt nem tudom, ehhez nem kell-e spéci disznó, mint pl a Pata Negrához:)

 

Előzmény: miriuta maci (2766)
miriuta maci Creative Commons License 2013.03.27 0 0 2766

Sok sikert!

 

A csak levegőn érlelt sonka szerintem is finomabb mint a füstölt.

Előzmény: Siógabi (2764)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 2765

Kösz, nyersen nagyon finom, tegnap este megfőztem, de így még nem kóstoltam.

Előtte csak 1 órát áztattam, mert nem volt túl sós.

Hogy kézműves-e, nem tudom, minden esetre becsületes munka.

Ínyesmester nálam etalon, a '30-as évek óta írt gasztro vonalon, de soha nem említette

a levegőn érlelt sonkát. Azért utánanézek én is.

 

Előzmény: Siógabi (2764)
Siógabi Creative Commons License 2013.03.26 0 0 2764

Üdv Nagypapi!

 

Szép példány, gratula, ha az íze is olyan jó mint a színe akkor bizti tökéletes! :)

Egyébként így a nagy sonkázások idején elmélyedtem a témában és kitaláltam, hogy kitapasztalom "valahogy" a nyersen  érlelt sonka rejtelmeit. :) Nem kis kihívás, de talán nem lesz lehetetlen... Állítólag a XIX századig nagy hagyománya volt ennek is hazánkban csa az államosítás idején teljesen veszni hagyták, így aztán az un parasztsonkánknak sincs nagy respektje a nagyvilágban.

Annyit olvastam róla mostanság, de konrét, hitelt érdemlő leírást a technológiról sehol sem találok...

Így aztán mérgemben az utamban lévő tescoba bementem és vettem 2 szelet serrano sonkát egy kisebb vagyonért, mondjuk nem bántam meg mert az íze kárpótolt.. :)

 

Ha valaki esetleg tud valami konkrét tapasztalatot a készítésével kapcsolatban szívesen veszem, előre is köszönöm!

Egyben biztos vagyok, ilyen prémium kategóriás dolgot nem csak mediterrán országokban lehet készíteni, jó példa rá az etyeki sonkamester, Árpás László:

http://www.sonkamester.hu/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=1&Itemid=168

 

Üdv: Gábor

Előzmény: nagypapi51 (2760)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 2763

Hangpostán vagy, írtam mélt!

Előzmény: nagypapi51 (2762)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 2762

Állítólag már a Fleischman is romlott, a cégnél mondta vki, akinek én ajánlottam anno.

Megkérdezem, hívlak.

Előzmény: homerx (2761)
homerx Creative Commons License 2013.03.25 0 0 2761
Np, szerezz mar valami elerhetoseget. Nincs kedvem a meta utcaig kimenni a feischmannhoz.
Előzmény: nagypapi51 (2760)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 2760

Vízszintes löketekben szakad a hó, erre azért nem gondoltam volna...

Szerencsére megérkezett a húsvéti sonka, kóstolgatjuk persze, a harmadát már majdnem elkóstolgattuk. A vőm hozta vhonnan Angyalföldről, közelebbit nem mondott, egy kis közért árulja, limitált széria. Kicsontozott comb, hálóba kötve, perfekt só és füstmennyiség.

Talán marad valamennyi húsvétra :)

 

 

miriuta maci Creative Commons License 2013.03.22 0 0 2759

Papi! Ez a könyv szenzációs, köszi a linket, nyomok is egy példányt magamnak.

Előzmény: nagypapi51 (2757)
miriuta maci Creative Commons License 2013.03.22 0 0 2758
Előzmény: gombászok (2756)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 2757

Ugyan a 'Tűzrőlpattant'-ról ollóztam, de itt sem érdektelen, sőt!

 

Más: a Rohn testvérekről még nem hallottam, de van cimborám Tamásiban, majd kérdezek felőlük.

 

gombászok Creative Commons License 2013.03.12 0 0 2756

Egye meg(a fene, aki csinálta.

Előzmény: miriuta maci (2753)
Siógabi Creative Commons License 2013.03.11 0 0 2755

Hátborzongató kifejezések: gyorspácolt, forrón füstölt... brrrrrr

Előzmény: nagypapi51 (2754)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.11 0 0 2754

Ne is mondd, azon spekuláltam tavaly is, húsvét táján, mi történik a sok megmaradt szeméttel?

Reinkarnálódik felvágott képében?

 

Előzmény: miriuta maci (2753)
miriuta maci Creative Commons License 2013.03.11 0 0 2753

Közeleg a húsvét, és eljő a csodálatos hipermarket sonkák ideje:

 

 

 

nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.07 0 0 2752

A következő eset történt ma:

Érden volt dolgom, hazafelé beugrottam a törökbálinti Corába Auchanba, pár apróságért.

Elöttem a kasszánál két atyafi, bármelyiket odaképzeltem volna egy disznóvágás aktív résztvevője helyébe, márcsak azért is, mert rengeteg zsemlét és rizst is vásároltak. Rá is kérdeztem, csak nem hurka készül, de csak legyintettek, ha arról lenne szó, sokkal többet vásároltak volna, egyébként is, három hete készítettek hurkát-kolbászt.

Hümmögtem, de aztán csak nem bírtam magammal, a parkolóban utolértem őket, rá is kérdeztem a lényegre. Summa summárum, az egyik atyafit hazakísértem, és vettem egy karika májast, meg egy rőf sütőkolbászt. Vérest sajnos nem tölt, de tudja, hogy az itteniek sváb módra, zsemlésen készítik.

Megadta a tel.számát, legyen máskor is szerencsénk.

Hevesi módra készíti, mert hogy onnan származik. Szombaton megsütöm, majd referálok.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.06 0 0 2751

Szépek, grat!

Nem olcsó, de legalább tudod, miből készült.

Előzmény: Siógabi (2750)
Siógabi Creative Commons License 2013.03.05 0 0 2750

Sziasztok!

 

Egy ideje olvasgatom a fórumot (a régebbi hozzászólásokat). Látom sok rokonlélek van itt! :)

Jómagam is nagy kedvelője vagyok  húskészítményeknek.

Egyébiránt kicsit szakmabeli is vagyok (végzetségemet tekintve hentes lennék) bár anno minket nem igazán tanítottak meg a házi disznóvágás rejtelmeire csak a nagyüzemi "praktikákra", ma már főállásban másban utazok ezért jobbára a családok-rokonok-barátok részére böllékedek nagy nagy lelkesedéssel...

Rendkívüli módon érdekel a hagyományos gasztronómia, ezen belül is a kolbász és szalámi készítés. Sikerült felkutatnom néhány korabeli recepteket, eljárásokat és így próbálom megoldani a családom ebbéli szükségletét. Már lassan kezd kiforrni a számomra "megfelelő" végtermék, hozzáteszem így sem olcsó a dolog, no persze nem is ez a lényeg, hanem a sikerélmény! :) Tudjátok valaki makettezik valaki kertészkedik nekem ez "jutott".

A hétvégén volt életem első füstölése, szarvasszalámit és kolbászt füstöltem. Volt egy bácsi aki eddig füstölt de már látom nem szívesen csinálja, kapkod, gyorsan akar végezni így hát úgy döntöttem elsajátítom magam... 4 napon keresztül átlag napi négy óra szigorú hideg füst, bükkfa por és meggyfa gallyal. Valami ilyen lett a végeredmény. Még kb 2-2,5 hónap és alig várom, hogy felvágjam... :)

 

 

 

Üdv: Gábor

nagypapi51 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 2749
nagypapi51 Creative Commons License 2013.02.28 0 0 2748

A görcsönyi kolbászokat nem fotóztam, de a disznóölés egyéb hozadékairól van képem.

A beleket mossák, a véreshurka a vastagban lakik.

 

 

Előzmény: nagypapi51 (2747)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 2747

Sajnos, ezt eddig is tudtuk.

Görcsönyi (sehol nem kapható) kolbászt kóstoltam a hét végén,

Kalla csak annyit közölt, hogy "a Gyula készíti", minden évben ő vág neki.

Szívesen becsempésztem volna a teszt válogatásba.

 

Előzmény: Törölt nick (2746)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2745

Én is a herbáriást használom évek óta. Bár a füstölést szakemberre bízom, sajnálnám, ha a sok pácolt húsféle-szalonna az én hibámból menne kárba.

Előzmény: rechargeable accu (2743)
chilii Creative Commons License 2013.02.25 0 0 2744

a herbáriás nagyon finom, mióta felfedeztem, a böllér felejtős :)

Előzmény: rechargeable accu (2743)
rechargeable accu Creative Commons License 2013.02.24 0 0 2743

Látszik, mennyire kezdő vagyok a témában. :) Megérkdeztem őket, azt mondták, hogy hidegfüstöléshez is használhatók, olynakor előtte nem kell befűteni, meg magyaráztak valamit a levegőmennyiség szabályozásáról. Asszonynak az üvegajtós tetszik, sütőt is állandóan kukkolja...

 

Sonkapácra áttérve: elsőre nem próbálkoznék saját fűszerkeverékkel, inkább valami készet használnák. Herbária sonkapácot láttam boltban, ezt mennyire ajánljátok?

Előzmény: Boar... (2742)
Boar... Creative Commons License 2013.02.23 0 0 2742

Egyiket sem.

Ezek szvsz melegfüstölők.

Előzmény: rechargeable accu (2741)
rechargeable accu Creative Commons License 2013.02.23 0 0 2741

Tiszteltem! Remélem, nem minősül reklámnak, főként, hogy csak azért regisztráltam, hogy ezt megkérdezzem a szakiktól. Szeretném a tanácsotokat kérni, a két húsfüstölő közül melyiket érdemes választani, nekem főként kolbászhoz kellene, meg időnként egy sonka vagy szalonna is belekerülne:

http://www.palinkaust.hu/termek/k%C3%BClt%C3%A9ri-mobil-h%C3%BAsf%C3%BCst%C3%B6l%C5%91-szekr%C3%A9ny-szab%C3%A1lyozhat%C3%B3-f%C5%B1t%C5%91elemmel-%C3%A9s-%C3%BCveges-ajt%C3%B3val

vagy

http://www.palinkaust.hu/termek/k%C3%BClt%C3%A9ri-mobil-kolb%C3%A1szf%C3%BCst%C3%B6l%C5%91-szekr%C3%A9ny

 

Nekem a második a szimpatikusabb az ára miatt. Húsfüstölő készítéshez béna vagyok, úgyhogy azt ne ajánljátok. :)

macózug Creative Commons License 2013.02.23 0 0 2740

Hepci Creative Commons License 2013.02.23 0 0 2739

Legalábbis elég pofátlan vagyok ahhoz, hogy határozott véleményt fogalmazzak meg róla. :)

Előzmény: nagypapi51 (2738)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.02.23 0 0 2738

OK, a szakértőt úgy értettem, hogy eleget kóstoltál ahhoz, hogy megállapítsd egy kolbászról, hogy jó, vagy nem.

Előzmény: Hepci (2737)
Hepci Creative Commons License 2013.02.23 0 0 2737

Szakértő aligha vagyok, csak szeretem a kolbászt.

A jellemzően savanyú vagy édes vagy kesernyés, mócsingos, pépes állagú, vegyszerekkel telenyomott vacakok elborzasztanak. A megfizethető és korrekt minőségű kolbászok valahogy kívül rekednek a fővároson, legfeljebb privát úton kerülnek ide. Pl. Szabadszálláson érdekes módon tudunk venni boltban (is) teljesen korrekt kolbászt, 1600 vagy 1800 Ft volt legutóbb.

Hasonló minőség Budapesten - bárhol - néha és véletlenszerűen kapható, min. 3000 forintért.

Előzmény: nagypapi51 (2736)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!