Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Sziasztok. Ahány vidék annyi népies elnevezés. Hivatalos neve:Vörösszilva. Ha a viaszréteget ledörzsölöd a gyümölcs haja vöröses. Az alföldön és a duna-tisza közén nagyon elterjed fajta,úgy tudom itt is alakúlt ki.Még 1 érdekesség:ez nem nemesített,vadon alakult ki ilyenre.
Szia. Én pont,hogy egészben szeretném aszalni,sőtt maggal eggyütt. Ilyet utoljára tizenéves koromban ettem,azóta nem tudok ilyet venni,pedig ez a kedvencem.
Szia. Szilvalekvárbol szerintem is a cukornélküli a legtutibb. Próbáld ki az ecettel főzését,áll. így keverés nélkül sem ég oda.A baracklekvárt én tavaj cukor helyett mézzel+citromfűvel csináltam. Fincsi lett. Idén Feketeerdő dzsemet készítek majd.
Heló. A szilvalekvárbol nekem is az a kedvencem amihez főzéskor nem adnak cukrot,mi is így csináljuk. A baracklekvárt próbáld ki cukor helyett mézzel főzni +citromfűvel. Nagyon fincsi tavaj kipróbáltam. Idén a Feketeerdődzsemet fogom megcsinálni. Nyam-nyam.
Nem szoktam írni túl gyakran, inkább csak olvasom a fórumot, de most billentyűt ragadok. :) Hogy bonyolítsam a dolgot, nálunk (Heves-megye Ny-i része) az átalad is bemutatott szilvát Szentannai-szilvának hívják, mivel Anna-napkor (július 26.) már rendszerint érett. Erre tökéletesen illik a leírás; húsa zöldes íze jellegtelen, a héját ha rágjuk akkor előjön a jellegzetes kesernyés íze. Valamikor nekünk is volt de kivágtam, mivel nem potyogott le, így kézzel kellett szedni létráról, darázscsípéseket elszenvedve, továbbá kész moníliafészek volt. Egyébként termésbiztonsága egész jó , szinte mindig bőven termett. Felhasználni leginkább pálinkának vagy lekvárnak szoktuk, úgy nem jelentkezett a kesernyés íz. Ez a néhány éve kivágott fám termése: http://gallery.site.hu/d/10070427-1/Picture_21410301831.jpg
Boldogasszony szilvának nálunk egy augusztus közepe táján érő (gondolom Nagyboldogasszony napja miatt: augusztus 15.) szilvát hívnak, mely viszont jellegzetesen zamatos, édes. Húsa sárgás, maghoz közel pirosas, éretten krémes, ikrás állagú. Az illata is egészen jellegzetes, zamatos. A gyümölcs hosszúkásabb, nagyobb szemű az előző fajtához képest. Ez éréskor lerázható a fáról. Nem olyan bőtermő, mint az előző fajta, de rendszeresen terem. Egyetlen szépséghibája, hogy a szilvamoly némely évben károsítja. A sarka vírus is gyakoribb, mint a másik fajtán, de gyümölcse így is élvezhető és nem hullajtja el a fertőzött fa sem. Még nem teljesen érett boldogasszony szilva: http://gallery.site.hu/d/10069526-1/Picture_21410301781.jpg
Köszi a darálós ötletet. Mi festékkeverővel zúztuk a gyümölcsöt, mielőtt az üstbe tettük. A festékkeverő ezek szerint szinte egyben hagyta a barack héját. A daráló tapasztalatatok alapján inkább aprítja, így tünteti el.
A szilvalekvár készítéséhez hasonlóan, a barackot is hosszú-hosszú órákig keverjük, így sűrítjük be. Tavaly 100 kg barackhoz 3 kg cukrott tettünk a keverés végén. A szilvához egy szemet sem, mert önmagában is édes volt. A lekvár kihozatal barackból is és szilvából is a gyümölcsre számítva kb. 20 % sem lett, azaz kb 100 kg gyümölcsből 20 üveg lekvár várható. Viszont olyan finomak az így készült lekvárok, hogy nincs jelző, amelyik az én szótáramban ráillene. Üdv. W8.
Ha voltak ott mínuszok, akkor biztosan ki fog kelni valamennyi. Ha nem, akkor bizonytalan, mert ugy tudom a magokban olyan csirázásgátló anyag van, ami a fagy hatására bomlik el. (Ez a trükkje a magnak, hogy nehogy ősszel kikeljen és télen elfaggyon.)
Én is félbevágva aszaltam a szilvát, nekem is úgy fér el a tálcán. Egybe nem is akartam, mert jobban szeretem kimagozva. A vágott felével felfelé tettem bele és persze állandóan válogattam, hogy ne legyen száraz. Szilva fajtától is függ a végeredmény. A saját szilvámból pár éve használhatatlan lett az aszalvány. Szinte csak egy kis megszáradt héj maradt. A piacon vett Elena meg ugyanazzal az aszalóval finom végeredményt adott. Persze elképzelhető, hogy az aszalógépünk is más fajta.
Szia. Édesanyám ha jól emlékszem ledarálja hajastol a barackot,valószínű + ízt ad,s közben paszírozón 1-szer átpaszirozza. A végén fel sem tűnik,hogy a haja is benne van.
Helo. Az a baj az aszalómmal,hogy nagyon vékonyak a tálcák,a szilva csak félbevágva fér bele. Így nagyon kiszárad. Almát(szeletelve),szöllőt finomra aszal. +szoktam vele gyógyteának valót pl.:hárs,bodza,akácvirágot,csipkebogyót,prézlinek kenyeret,stb.
Nem saját tapasztalat. Nekem is most mondták. Két Ageni fájuk és a Katinka volt nagyon sarkafertőzött. Direkt rákérdeztem, hogy a gyümölcse is? Igen volt a válasz. Bár ha most belegondolok.... gyümölcsmaradványok voltak a fákon, ami nem a sarkára jellemző, mert akkor már éretlenül lepotyogtak volna...., amúgy értenek hozzá. A fertőzés persze területfüggő. Nem mindenhol kell, hogy megjelenjen, de senki se vigyen be a kertbe egy fertőzött vesszőt, mert akkor már nem sokat segít a hypóba mártogatott metszőolló a terjedés megakadályozására.
Köszi a választ. A baracklekvárral az idén mi is próbálkoztunk. Elbénáztuk, mert nem tudtuk, hogy a héját előzetesen le kell hámozni. A hosszú főzés után a bennemaradt héja kis gilisztává töpörödött. Nagyon zavaró volt, hiába tudtuk róla, hogy nem giliszta, hanem csak a héja. Még a rokonságnak sem mertük kínálni emiatt. Hozzáfőztük egy adag szilvalekvárhoz, így lett fogyaszthatóvá téve. Igaz vegyes lett belőle, de finom volt így is.
Az idén is szeretnénk barackból lekvárt főzni, de már úgy, ahogyan kell. Ti melyik vidékről szerzitek be a barackot? Saját termés, vagy vásároljátok? Nálunk a beszerzés gond lesz, mert egy barack fánk sincs, a tavalyi beszerzési forrás pedig elapadt, új után kell nézni. A nagybani piaccal az a baj, hogy csak szinte félig érett gyümölcs található ott. Legalább 100 kg körül szeretnénk vásárolni. Üdv. W8.
A Katinkáról tapasztalatból írod,hogy sarka-érzékeny? Mert én úgy tudom,hogy ugyanabba a vonulatba tartozik,mint az Elena...és a Presenta,Hanita,Haganta,Hanka stb.
..ráadásul tavaly oltottam is Katinkát a Hagantába /nem azért mert az nem jó-még nem is termett-csak nem akarom,hogy egy fajtából túl sok legyen,mert eladni nem lehet,saját részre meg így is sok-lesz.Ezért minden szilvám "vegyes".
Ez a leírás így nagyjából teljesen hülyeségnek tűnik.
1. Oltva ez nemigen van az országban, legfeljebb egy-két hobbikertésznél, mivel erősen sarjadzik, egyszerű sarjat szerezni.
2. Penyigeit még nem láttam élőben, de szerintem a Bódi súlyra hasonló lehet vagy kisebb.
3. Színe kék, hamvas.
4. Húsát a legnagyobb jóindulattal sem lehet zamatosnak nevezni. Inkább jellegzetesen kesernyés vagy milyen.
A Terebess leírása viszonylag jó:
Bódi szilva (Bógyi, Kuszinka, Boldogasszony szilvája, Lotyó szilva): Bár korán virágzik, mégsem fagyérzékeny fajta. Korán érik (augusztusban), bőven terem. Termése gömbölyded, kicsi-közepes méretű, kissé hamvas, sötétkék színű. Húsa zöldessárga, nem magvaváló, közepesen lédús. Nem pereg, sokszor a fán aszalódik a le nem szedett gyümölcs. Fája kicsi, gyenge növekedésű. Főleg pálinkának használják.
Akkor aszalódott a fán, amikor még nem voltak ilyen modern moníliatörzsek. Manapság a kimondottan száraz évek kivételével elkapja a gyümölcsmonília, mert vékony a héja, ha rászáll egy bogár, már rohad is.
Szabolcs megye, Nyíregyháza. Egyébként nem lehet hogy a sarj mivolta miatt olyan ? Én ezt olvastam róla: "Egykor vadon élt, mára alig található a kertekben. Termése nagyobb a penyigeinél, színe bordós-vöröses, húsa sárgás, leves, zamatos. Leginkább pálinkafőzésre használták."
Az én nagyanyám beszterceiből főzte, de az már nem egy nyerő fajta. Feleségem családjában az ageni volt divatban. Nyílván az a jó lekvárnak, amelyik kevés vizet és sok cukrot tartalmaz, illetve nem hullik le mikor megérett, képes már a fán is betöppedni némileg. (Sajnos saját tapasztalatom nincs. Nálunk a sárgabarack lekvár a menő, utána a meggy és az őszibarack a kedvenc a családban.)
Üdvözlöm a Szilvafa topik fórumozóit első bejelentkezésemkor.
Azért kezdtem itt nézegetni, olvasgatni mert a topikleírásból szilvalekvár témában is reméltem sok-sok hozzászólást. Először elolvastam az időrendi utolsó ötvenet, nem volt egy lekváros sem, majd elolvastam a második ötvenet. No itt két hsz. érintett érintőlegesen némi szilvalekváros kérdést. Kicsit csalódtam. Van ugyan szilvalekváros topik, de szerintem tetszhalott.
Mindenesetre megkérdezem a következőt, mert úgy látom szilvafa ügyben nagyon profik vagytok. A kérdés tehát az, van-e tapasztalatotok, ismeretetek arról, melyik fajtájú szilvából érdemes olyan szilvalekvárt készíteni, amit régen nagyanyáink is készítettek, rézüstben addig főzve, amíg forrón sem cseppen ki a lekvár a felfordított kanálból? Kell-e keresnem azt a fajtát, vagy mindegy a végeredményt tekintve? Üdv.: W8.
Az a kérdés, hogy hova raktad el? Otthon valamelyik fiókba, vagy szabadban kerti földbe? Ha ez utóbbi, akkor van remény rá, hogy kikeljen, mert a téli hideghatás után a tavaszi felmelegedéssel kicsirázhatnak. Néhány magot megvizsgálhatnál, hogy nem rothadt-e el a bele.