Szia! Én is azért írtam hogy azon nem vitatkozok,ti már 40 éve csináljátok. Én is emlékszem még amikor édesapámék kisszéket tettek az üstbe és az azon álló tálba folyt a " finom" törköly pálinka. Ennek is van már vagy 40 éve talán 50 is. De még ma is emlékszem az ízére. Nem tudom volt e 30 fokos. De jóízűen megitták. De valahogy az másvilág volt. A zöldségnek, gyümölcsnek még íze volt. Vagy csak mi öregedtünk meg? Üdv ksanyi.
Nem is kézzel! Megfelelő erősségű rugóval leszorított fémkarra gondolj kis lemezzel a végén ami leszorítja a gyümölcsöt. Elől töltős dobra gondolj! Üdv ksanyi.
Sziasztok! Ma letöltöttem snapszmester oldaláról az 1918-as lefőzési könyvet. Hát sok okosság van benne. Megragadott egy dolog amit az első főzésem után írtam és lehurrogtatok. "
Némely vidékeken közvetlenül a vodkát, vagy rákit iszszák, másutt a tisztázás elhagyásával finomított szeszszel azt megfelelő erősségűre kiegészítik s azután érlelik. Ez úton a tisztázott pálinkához közelálló, sokak által jobbnak is tartott italszeszt kapnak." Ezt mondtam én hogy az erősebb pálinkával felturbózott al szesz jobb ízű volt. Feribá is ezt mondta. Igaz hogy a finomított lágyabb simább de az előző ízre jobb. Hogy az egészségre ártalmasabb vagy nem azt nem tudom ezzel nem is vitatkozok, én csak leírtam azt amit tapasztaltam. Na böngészem még tovább sokat lehet tanulni belőle. Az akkori technikához képest nagyon okosak voltak elődeink. Olvassátok, megéri! Üdv ksanyi.
Nem hiszem, hogy gond lenne, nem olyan gyors, mint egy centrifuga motor. :) Nekem is ablaktörlő motor a hajtásom, kb.100 a max fordulatszáma percenként, igaz pwm-el vezérlem és hígabb cefre esetén felforrás után lelassítom, hogy éppen forogjon.
Sziasztok! Köszönöm fiúk. Én olyasmire gondoltam hogy a mosógép dobot 100-200 al megforgatva egy rugós karral lenyomom az anyagot az aljára így a lé és a gyümölcshús kipréselődik, de a mag a dobban marad. Más. Tegnap még sikerült 3 festékes vödör almát leszedni, amit ma az asszonykámmal cefréztünk. Holnap talán még egy-egy vödör birs belefér és tele lesz a 2 kis kanna. Üdv ksanyi.
Szia! Igaz nem nekem szólt, de nagyon hasznos a keverés, főleg ha szimpla fallal rendelkezik az üstöd. Az üst aljára érdemes szabni a keverőt, mármint passzos legyen rá,még akár "dörzsölheti" is az alját. Így elkerülheted a leégést, ha dupla,akkor nem kell az alját kavarni, lehet egy pár centire is tőle. Keveréssel jobban is melegszik a cefréd.
Nem építettem ki a hűtőt, kész pálinkát visszahígítottam 25fokosra, ketté vettem és azonos feltételekkel főztem 88fokos páracső hőmérséklettől 20percig (hűtésnek rongy került rá a főzési idő második felében) sima és módosított páracsövekkel főztem le az adagokat.
A flegmát elfogtam. A módosítottal kevesebb jött le összességében, arányosan a flegma kicsit kevesebb lett, tehát a deflegmáció kicsit csökkent (ez mérési hibahatáron belül van), tehát ugyanannyi lefőzéshez több energia kell az biztos. A párlat ízre, illatra nem különbözött érzékelhetően. Ezek alapján a tisztitási macerával nem látom értelmét.
A piszitórusz tányér óriási felületével ez a pár négyzetcentiméter nem rúg labdába.
A pektinbontó nem daráló.Az egészben hagyott gyümölccsel semmit sem csinál.Kis túlzással:a kimagozott gyümölcsöt turmixgépben pépesíted,utána ér valamit a pektinbontó,más esetben nem.