Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz és azokhoz akik jártasak ez ügyben. Kb két hete a parkolóból való induláskor a teljesen alászedett kormánynál fémesen elkezdett kattogni a jobb kerék felől. Azóta ha nagyon lassan fordulok jobbra vagy indulok akkor hallatszik. Menet közben nem illetve ha simán kanyarodok akkor se recseg csak induláskor. egyik ismerősöm a gömbcsuklóra gondol. Az érdekelne lehet e illetve kb mennyibe fáj a csere? Valamint lehet e vele közlekedni mert csak májusban lesz rá elég zseton megjavítani. Az autó 2003-as 5ajtós Kalos ABS nélkül. Előre is köszönöm.
..de közben már beszereztem ezt a kütyüt, és azt is kiderült, hogy EV1 -es a Kalos injektor csatlakozója. Jó tudni :)
Most kerül beszerelésre a hétvégén, kiváncsi leszek az eredményre.
Benzinszűrőt esélyes, hogy kell cserélnem, meg egyébként is már időszerű így 100.000 km környékén.
Ha nem márkaszervízben cseréltetitek az ilyen dolgokat, akkor kérdezném, hogy van-e valami bevált budapesti, vagy internetről rendelős oldal, ahol a Kaloshoz olyat kaphatok, ami kell neki.
Gondolkoztam az univerzálison, de .. először hátha lehet olcsón "gyárit" kapni. Nemigen találtam ilyen oldalt, ahol van.
Ott kellene kezdeni merre laksz, mert ha azt mondom itt Kaposváron, nem biztos, hogy neked az megéri ide eljönni. A másik meg az, hogy a gumi nem csak attól megy tönkre, hogy használod, az időjárás miatt is elöregedhet!
üdv mindenkinek! 1.2es 2004es kalózom van,az utóbbi hetekben töbször is kidobta a kettes sebeséget. Szerelő haver vette észre,hogy a váltóbovden vége alatt lévö gumi tömités teljesen elöregedett, szinte teljesen szétmálott,fogalmam sincs miért,hisz még csak ötvenezernél járok. A lényeg,hogy emiatt megnött a holtjáték és kidobja a kettes sebességet,a kérdésem a következő: tudok e valahol venni ilyen tömitést külön,vagy az egész váltobovdent ki kell cserélni? Ha kapnék 1 jó tippet,hogy hol tudnám ezt legolcsobban beszerezni ill megcsináltatni. Elöre is köszi a választ. üdv József
pedig az enyémet használtan ott vettem a szalonbol.
opelosoknál van ismerettségem a céges vasak miatt.
tavaly a daewoo küldött levelet hogy lejár a müxakim,bementem ,és hogy a müxaki??háát átviszik az opelba müxakiztattni.kösz. átmentem és ledumáltam ott.D:)))40ekm futás után ,hozzányulás nélkül átment a müxakin.ja és otthagytam a munkafelfevősnek hogy lécci,és miden + lótyi nélkül átvitték.D:)))
1.4 8V kalos 4ajtos nem jó????de van szerviz dvd-m.tatabánya!!!!
ohm mérős összehasonlitásra is képes vagyok,vagy hozd el a Vitosinszkihez a szelim utcába autó villanyosságis és tán meg van még a zöldkaris gépe hibakodok kiolvasásához.
szia aveoooo! a mellékálásombol adódóan sokszor vezettem már mindenféle daewoo-t és se az 1.2 -se semelyik nem rángatott csa ha hibakódos volt!!! nekem 1.4 8v-em van az momentán nem rángat csak hibát jelez , bentvoltam a tatabányai servizben és nem mutatott ki hibát a műszer. annyit mondtak meg kellene nézni mindent jó pénzért.
Ezeket a kábeleket (mivel nem drót van bennük) - elég macerás műszerrel kimérni.
A kompjuter semmilyen adatot nem szolgáltat a gyújtótekercs utáni állapotokról - ezért a legsimább egy cserével kipróbálni.
Én a helyedben nem szaroznék a garanciával - hanem vennék egy szett kábelt - és uccuneki.
Ha ismerős kisboltban veszed, még az se kizárt, hogy visszaveszik, vagy becserélik neked - ha még sem az volt a gubancos.
Párezer forintos tétel az egész - ennyit simán eljársz benzinben és időben - amig végig veszekeded magad az összes, rohadék márkaszervizben - ahova az esetleges garancia szól(na). .
szia gyasza ! a bioetanolt a legolcsobban egyszerüen 70/30-as arányban kevered a benzinnel és akkor nem dadog az auto és nemlessz tele az üzemanyag szűröd 4-hónap alatt.R áadásul nem kell venned semmi segéd cuccot mellé! üdv atesz
Megnéztem a gyertyakábeleket, bizonytalan vagyok, a gyertya felőli végükön szép fehérek, de a trafó felőli végük már nem fehérek, hanem hamuszürke színűek. Bementem a szervizbe, hogy megmutassam, de arra sem voltak hajlandóak, hogy megnézzék vagy esetleg megmérjék őket. Felhívattam a területi igazgatót, akivel januárban beszéltem, de Ő a szervizeseknek hisz, mert ők látják az autót, akiknek a válasza, hogy mindegyik 1.2-es ilyen rángatós, stb. törődjek már bele vagy adjam el!
Hibakód nincs, csak az akadozó fordulatszámmérő és km/h-ra, de még ezt sem hajlandóak figyelembe venni.
Amiért dühös vagyok, hogy ha a kábeleknek van bajuk, azt garanciában kötelesek kicserélni, vagy csak húzzák az időt, hogy le teljen a garancia.
Szerintetek, ha elviszem az autót egy márkafüggetlen szervizbe és megméretem a kábeleket és rosszak, az ott kapott számlával visszamegyek a márkaszervizbe visszakapom a pénzemet, ugyanis ez garanciális dolog lenne?
Egyszerűen nem hajlandók sehol szóba állni velem!
Nincs valakinek Tatabánya vonzáskörzetében 4 ajtós 1.2-es 8V autója aki hajlandó lenne az enyémmel összehasonlítani, hogy tényleg az is ugyanazt csinálja mint az enyém? Teljesen el vagyok bizonytalanodva, hogy tényleg rossz-e, mert ha a másik nem csinál ilyet, bemegyek a márkaszervizbe és addig nem jövök el amíg nem tesznek valamit az ügyemben. Folyamatosan böngészem a használt autó hirdetéseket hátha Tatabánya környékén találok eladó 1.2-est, de még ezidáig nem találtam ilyet.
Szia! Én letöltöttem elég sok adatot a lapról, és használtam is mikor kellett.
A gyertya adatok azt hiszem a kezelési útmutatóban is benne vannak. Érdemes utánanézni. Gyertyakábelt pedig nagyon olcsón lehet venni a POLIMPEX nél. www.motopol.hu lapon webrendelésre.Én itt vettem annó a Kalosba. Csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő csatlakozással ellátottat kérje az ember. Igaz hogy Lanos kábel, de tök. ugyanaz mint a Kalosé.
Ha kell valamilyen adat akkor szivesen segítek mint volt DAEVOO-s. Már átnyergeltem Opelra.
Hézag oké, régebben én is más kocsin 0,6-0,7 mm-re kalapáltam a bronzkefe fanyelével - csak kíméletesen ugye:)
Valami gyáriszám+márkanév kombinációt azért adjatok, - nem fogok megverni senkit:) Rémlik, hogy régen volt valami menethossz-hőérték jelölés, vajon milyen kell az 1,4 8V Kalosba? Vagy bemegyek az első autósboltba és fogják tudni?
Nem működik ugyanis a régebben belinkelt "Daewoo Service Manual" oldal: http://chevy.mrmax.dp.ua/EN/documents/Kalos/start_kalos.html a kapott füxetben persze szó nincs gyertyákról. Az oldal megszűnt vajon, vagy csak most beteg? Annó nem töltöttem le a Service Manualt, már bánom, nincs meg valakinek?
Se google-ban, se szervízkönyvben nem találtam róla infót.
Itt egy fotó róla, és talán látszik, h van rajta egy fém drót cucc, amit kihúzva lehet leszedni a csatlakozót. Ez hasonlít az előző linkes Bosch EV1-esre.
Van valami infótok erről a csatlakozóról? És vélemény az egész témáról?
autótakaritásnál meg a zenehalllllgatásra a garázs rádió!!! az előző kivett rádió külső táppal és jó böszme hangfalakkal való való felszerelése.:))))))))
és igy az egyéb garázsbütkölés zenésitése is +oldva.
a teljes elektromos gyujtásu autókon 0.7-0.8 mm szoktak megadni az elektróda hézagra. ettől függetlenül én 0.6-ra kalapálom őket,és kidrótkefélem évszakváltáskor.
gyertya 20ekm kuka ha jó is. esetleg tartaléknak eltenni mert az ujjjjj is lehet gyárihibás.
futózott gumi:
én a 2 opelommal Comfort gumikkal szaladgáltam télen nyáron,az 1.2 60LE D kadettel még anno M7-dödöm dödöm- 160-l villogtam le a szlovák feliciát 5 személyel szügyig csomival.
elóző R19-m 3 évig volt fent 92-s continental mintáju -téli-négyévszakos szintén comfort ujrafutózott.semmi hátrányát nem láttam ,éreztem hogy ujrafutózott gumi van fent a kocsin,a cégeseken + michelin gumik voltak téli nyári szerelésben.igaz hogy a céges 155 volt mig a sajáton 175 volt ,a 2 cm + szélesség azért valamelyest érződött hogy jobb a tapadás. tatabánya debrecen oda visznya kb 6l fogyi jött ki semmi autópálya futás mellett.
felénk nem 1 autón látok comfort ujrafutizott gumedlit.
Hááát, ebbe ne várj tanácsot - mert már ott tartunk, hogy kultúrország már nem is gyárt gyújtógyertyát.
És ha majd a brazil, vagy mexikói gyártású Bosch gyertyának beleszakad a porcelánja a hengeredbe - akkor majd jól kinyomozod, hogy hol lakok - hogy harmadmagaddal felkeressél "kifejezni a háládat" :-)))
Fogalmam sincs. Én rám valami Champion-t sóztak vagy 2 éve...de hát hogy hol "követték el" azt is (lehet Szenegálban, vagy Azerbajdzsánban, ki tudja) - hát arra senki nem merne mérget venni. .
jó, hogy előjött a gyertya téma. adnál 1-2 ötletet, milyen márkából, milyen számút vegyek. azt se tudom, mi a jó márka most és való az 1,4 motorhoz, 8 szelepes.
Megnézem, de a szervizben ha jól emlékszem a gyertyakábeleket megmérték, akkor nem találták rossznak. Esetleg nem lehet, hogy trafó hiba, a fórumokat böngészve, azt szűrtem le, hogy ezeknél az autóknál ez típushiba?
Ami bosszant, hogy a szervizek elrendezik azzal, hogy nincs több ötletük, még egyik sem mondta, hogy vigyem be szétszedik átnézik, annyit mondtak, hogy sok minden csinálhatja, de több alkatrészt nem mernek vaktában kicserélni, mert ellenőrzést fognak kapni.
Igen, találkoztam - és a gyertyakábel volt a hibás.
Ezekbe a kábelekbe nem rézdrót van (mint gondolnánk) hanem egy vezető műanyag - aminek a saját ellenállása a rádió-zavarszűrést is ellátja.
Ez remek találmány - csak sajnos egy idő után képes galyra menni. Hihetetlen szarul és kiszámíthatatlanul rángatva megy tőle az autó.
Bele kell nézni jó fénynél a gyertyapipákba belsejébe - és ha ott feketeséget látsz - és nem szép fényes felületet - akkor az már férges. Ugyanígy meg kell vizslatni a másik végét is, ha lehet. Ha feketeséget látsz, akkor ott gebasz van.
De vigyázz mire cseréled, mert rengeteg a szemét gyertyakábel a piacon. .
Megerősítést szeretnék kérni, ma szétszedtem az EGR-szelepemet, hátha azért rángat, mert el van tömődve, koszolódva, mikor szétszedtem érdekes dolgot találtam valaki, valamikor, valamelyik szervizben szűkítőt rakott az EGR szelepbe, először tömítésnek néztem, de szerintem nem az, ezért nincs P300-as hibakódom! Csak a bajom, hogy a rángatás a mai napig megvan. Kérdésem, hogy más találkozott hasonlóval?
Az velük a baj (kb. mint az akukkal) hogy még akkor is működőképesek maradnak - amikor már csak a teljesítményük 10-20 %-a van hátra.
A legtöbb embernek eszébe se jut gyertyát cserélni, amig nem hagy ki egy-egy hengere...pedig lehet, hogy azok a gyertyák már 2 éve elhasználódtak és (a dielektromos szilárdságuk csökkenése miatt) - már csak a gyújtókapacitásuk töredékét adják a keveréknek.
Ettől a motor még forog ugyan...de messze nem hozza a maximális paramétereit.
Jellemző, hogy a szokványos, mai, modern, számítógépes teszterek az égvilágon semmilyen információt NEM ADNAK a gyertyák állapotáról és elhasználtságáról - holott ezt, az ezelőtt 40-50 éves, régi stilusú teszterek mind tudták.
Az "Álmoskönyv" szerint még egy jófajta gyertya minőségi (!) üzemideje sem több 10-15 ezer km-nél - de 20 ezer felett garantáltan szar eredmények mutatkoznának - ha mérné valaki. .
Vízpumpacsere mizéria? Passz, nekem fel se tűnt - talán azért, mert az enyimmel nincs gond. :) A gyertyákhoz sajna egyáltalán nem értek (vannak itt sokat tudó kartácsak, szerintem fognak válaszolni a kérdésedre).
Nem hinném hogy vissza lenne tekerve elég sokat vezettem régebben is. Ez a vízpumpa csere mizéria micsoda? Típushiba? Gyertyából érdemes drágábbat bele rakni? Bosch többpólusú, vagy mindegy meg sem érződik?
1.2 Kalosom van keresek új 175/70*13 Hankook Centum T702 gumit!
A klímákoz annyit én 1 hete vittem szerelőhöz mert úgy vettem észre,hogy nem a megszokott módon hűt .Tömítéscserék ,gáztöltés 19.000 volt a vége.Az autó 2004-es évjárat.Egyébként úgy ahogy van meg vagyok vele elégedve.
Nekem pont öt év után kellett újratöltetnem a légkondit. :) Amiket kicseréltél, én is megcsináltam volna. Vezérműszíjra 60ezres periódust ír a szervizkönyv, így talán érdemes lenne azon is túllenni (főleg akkor, ha nem vagy benne biztos, hogy nem tekerték vissza az órát).
Én is így gondoltam. Amúgy ez egy őt éves elhanyagolt Kalos 1.4 sohc. 55ezer kilométerek. Biztos ami biztos olaj, olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő csere már meg volt. Mi az amit mindenképpen még meg kell tenni? Gyertya? Vezérműlánc? Érzetre kinézetre egyben van, de nem akarok 100ezres meglepetéseket.
Ha nem büdös, még nem gyengül a hatásfok, akkor szerintem is fölösleges a pénzt kidobni. Én is csak akkor vittemel, amikor már annyi anyag elszökött a rendszerből, hogy érezni lehetett, gyengül a hűtés.
Ha már gumik! A téli GoodYear UltraGrip 6 gumijaim már nem igazán "húztak" a hóban, így következő télre újakat kell vennem. Viszont! Mivel a profilmélység még simán megvan, nagy hülyeség lenne, ha ezt a nyarat kihúznám velük? Autópályás, tengerpartos-nyaralós nyarunk idén nem lesz, csak városban gurulós.
Fater vitte a Kalost nyárigumi cserére, és kiderült hogy kettő
már nagyon kopott, cserére szorul.
A régi 2 Kumho ment hátra, előre pedig 2 felújított Yokohama 6e/db-ért.
Nem tudom, jó döntés volt-e.
Én inkább újat szerettem volna, hisz már 7-8-ért is lehet kapni.
Vagy ez nagyon a minőség legalja, és ha ezek is elmennek pár évet,
akkor végülis jobban jártam?
Egy helyi gumis cserélte, komoly műhelye van, régóta oda hordjuk az autót, és megbízunk benne.
De azért piszkál a gondolat, hogy ez a felújított mégsem olyan mint egy új, sok helyen azt írják, ilyennel max. 90-et szabad menni, és autópályára nem is javasolt.
Sorry, félreértettem az ülés miatti csatra, mert az az öv csilingelője. Engem is idegesít, hogy porszívózás, takarítás közben bimm-bammol az ajtó miatt, de kulcs meg kell bele ha zenét akarok hallgatni közben. Max rárakom a gyújtást, de nem szeretem ezzel is az aksit meríteni....
:) Átkötöd a rádiót, h ne csak akkor kapjon áramot, ha gyújtáson van a kocsi :D Engem néha zavart, h csak kulccsal tudtam zenét hallgatni. Aztán miután kilopták a rádiómat, az újat már én tettem bele, és így most jó :P
Csipog az is, de csak pár másodpercig aztán abbahagyja. Nem hittem hogy valakit zavar. Egyik ismerősöm VW Golf Plus autóján volt idegesítő, hogy csak kb. perc után hagyta abba a csipogást. Kalosnál beszállok az autóba, ráteszem a gyújtást, alkezd csipogni az öv miatt, de pár másodperc múlva abba is hagyja. Ha először bekötöm magam, és csak aztán teszem rá a gyújtást, akkor meg sem szólal, tehát az a kis csipogás a nem bekapcsolt övet jelzi.
Akkor most vagy én értettem el h mit akar tigra vagy nemtom.Én a világitás és a kulcs bentlétét jelző csipogásra gondoltam.Nekem az öv csak világit h nem kapcsolom be,de nem csipog!Egyébként igaz amit irsz én is mindig bekapcsolom!
A csipogást is ki lehet iktatni!Beteszed a fejed a pedálokhoz a középkonzol mellett fogod hallani hol csipog!Nekem egy barna kb 50X70mm-es doboz amiről lehúztam a csatlakozót.Azóta néma mint a hal,de vigyázz mert akkor sem csipog ha rajt hagyod a világitást!
Jó estét!Ha a vezetőülés alatti vezetékre gondolsz,az csak a biztonsági öv be/nem/kapcsolását jelző lámpáé.Ha széthúzod nem fog világitani akkor sem ha nincs bekapcsolva az öv!
Megtudná valaki mondani, hogy mennyit ingadozhat az alapjárat?
Mostanában volt megint rángatás, fulladozás az autómnál, de a motorhibajelző lámpa nem világított, fel sem villant. Esetleg, hogy a lámpa nem világított, utalhat a motorban valami mechanikai hibára, amit a számítógép nem figyel és ezért nem világít a lámpa?
Ez tapasztalat vagy a reklám helye? :-D Kérdés, hogy 1.2-esnél lehet-e tisztítani az EGR szelepet? A lentebb említett szervizben azt mondták hogy nem, viszont ha igen akkor mi az eljárás?
Látod, mert nem Vácra vitted! A legajánlottabb megbízható szerviz. Mivel nem mi nyúltunk bele a kocsiba, így bár mi baja lehet, pl.: EGR. javaslom első körben a tisztítását
Kedves Kalos tulajdonosok. Segítségre lenne szükségem. Tegnap elvittem a Schiller (BP Dráva u. 17.) szervizbe az autómat (1.2 Kalos). 102e km-van benne ezért vezérműszíjat és sebváltó olajat cseréltettem. á: 84e Ft-ért. Régóta ég a motor hiba jelző a műszer ami az EGR szelep hibájára utal. Ezzel együtt tudtam élni mert különösebben nem befolyásolta a motor működését. Amikor elhoztam a szervizből a kocsit kellemetlen meglepetésként ért, hogy az addigi normális értékről a motorfordulat előbb 2000-re ment fel majd megállapodott 1500-on ami lássuk be nem természetes. Visszavittem a kocsit a szervizbe ahol "természetesen" közölték, hogy addig is magas volt a fordulatszám, ami egyébként nem igaz, viszont nehéz bizonyítani az én álláspontomat. Kérdésem: van-e tippje valakinek mitől ugrott meg a fordulatszám és érdekelne hogy van-e Budapesten olyan szerelő akihez bizalommal lehet fordulni a probléma megoldásával. A lenyúlós márkaszervizekben a fentiek okán nem bízok.
sajnos ez 1 idő után igy van ,mert Te ezek szerint használod azt a kis kart. azoknak akik nem használják azoknak nem is kopik el a belső mechanika. D:)))
Nekem mást csinál, ha mondjuk balra kanyarodom és utána gyorsan visszatekerem a kormányt jobbra mondjuk megfordulásnál, akkor az indexet kiteszem balra, utána a kormányt áttekerem a másik irányba, vagyis jobbra, akkor az index átugrik a jobboldalra.
Az index kapcsoló balra kapcsolása után nem akar mindig kikapcsolni, néha egy kicsit segíteni kell neki. Egy ismerősömnek meg egyáltalán nem jön vissza. Az ablaktörlő finom felfelé emelésekor pedig néha csak kattan, ha elengedem és újra feltolom, akkor töröl. (Az egyérintős törlés). 95000 km van benne. Tapasztalat ez ügyben?
szerdán este a lányom is kátyut fogott keményen Szár felé,begörbült a felni széle.malaca volt mert a gumi nem engedett le,disztárcsát másnap találták meg.
csütörtökön vittem is a gumishoz kikalapálták a felnit ,átnézték a gumit ,centirozták.
a poén az hogy szerda du. fujtam a gumiba 0.1 bart mert a lány szerint lapos,2.1re.
meg kéne nézetni minimum gumissal,mert tényleg szarul kophat a gumid oszt kuka lesz belőle,vagy ez az utsó évada a gumidnak hogy halogatod???és amugy is kuka??
Mondjuk tényleg elképzelhető, hogy gumihiba. Kátyuból sajnos rengeteg van jelenleg a környéken, és ahogy ingázom, naponta egy kb. 10 km-es elég rázós útszakaszon megyek keresztül.
Nekem is ugyanez volt a probléma! De megoldottam, elvittem centírozásra és futóműbeállításra! Azóta már nincs probléma! Lehet, hogy ez nem segít, olvastam egy javítási kézikönyvben, hogy a rossz kormánymű is okozhatja a jobbra húzást!
Nyár elején tettem előre új gumikat. EZ a jelenség csak úgy max 2 hónappal ezelőtt kezdett előjönni, eddig nem is nagyon foglalkoztam vele, mert azt hittem, hogy csak az út rossz, de azóta próbálgattam már kifogástalan úttesteken is, vagy átmentem az út bal oldalára, de mindig visszahúz magától jobbra. Mondjuk tűrhető, csak enyhén elfordítva kell tartani a kormányt, ha egyenesen megyek, ez miatt nem fogom szervizbe vinni, majd ha lesz valami más javítandó, akkor azzal együtt.
ha mostanság volt a hátsópár előre fuss a gumijaidnál akkor lehet hogya kopásba van a hiba.vagy visszarakod hátra ami most előrekerült és veszel előre zsirt.
Tudna vki olcsón(bontás előnyben) Kalos bal külső tükröt tokkal? Barátnőm autójáról levágták és most egy Lada tükör ficeg a helyén ami elég gyatra kitekintést ad.
Bocs hogy bele vau vauzok, mert már eladtam a Kalost, de néha visszaolvasok. A MIL lámpád nem szokott kigyulladni? /Chek lámpa/
Meg kellene nézetned a lamdaszondát, mert ha egy bizonyos mennyiségnél többet fogyaszt az autó letilt a rendszer. Pontosabban, ha a második azaz OBD lamdaszonda álltal előállított feszültség az 500 milivoltot eléri, akkor kigyullad a MIL lámpa, ha pedig eléri a 952 milivoltot, letiltja az autót út közben is. Ilyenkor csak egy "GPS" szerinti"Baltás reset"-tel lehet a gépet újraindítani. De nem sokáig megy így sem, mert újra le fog tiltani.
1. Install a scan tool to the Data Link Connector (DLC). 2. Start the engine and idle at normal operating temperature.
Does the Front Heated Oxygen Sensor (HO2S1) voltage remain below the value specified?
952 mV
Go to Step 4
Go to Step 3 3
1. Review the Freeze Frame data and note the parameters. 2. Operate the vehicle within the Freeze frame conditions and Conditions For Setting the DTC as noted.
Does the HO2S1 voltage stay below the specified value?
952 mV
Go to Step 4
Go to Step 7 4
1. Turn the ignition OFF. 2. Disconnect HO2S1 connector. 3. Turn the ignition ON. 4. Jumper the Engine Control Module (ECM) side HO2S1 signal circuit to ground.
Does the scan tool indicate the HO2S1 voltage below the specified value?
1. az utak jobb oldala általában jobbra lejt. 2. műhelyben a futómű vizsgáló padon a kerék dőlést/összetartást ellenőriztetheted, beállíttathatod a gyári értékre.
Mi okozhatja azt, hogy az autó mindig jobb oldalra húz, ha elengedem a kormányt? Kerekek egyformán vannak felfújva, esetleg ezt be lehet állítani valahol, vagy komolyabb szerelésre van szükség?
Köszi a véleményeket, aszem magam is osztom...Nem lehet annyira jó az az ethanol, mert akkor sokan ezt használnák. Meg azt hiszem magasabb az égés hőmérséklete mint a benyának (hasonlóan a nitrohoz!!!), és egy idő után átégetheti egyszerüen a hengerfejet. Amúgy a szutyuki szvift 1.6 -os haverom mondta, h ha durvábban keveri a benzinhez képest, csekk lámpa a vége...
A fogyasztáshoz meg annyit, h 90% ban autópályán járok a 10 lityivel, de ha városban az is annyi. Megc mostanában azzal paszijózok, h hazáig csak egyszer érek a fékpedálhoz a ház elött (mondjuk ez szombaton reggel 5 kor igaz).
Az otópályán (M1M7 közös) meg végig 100-as korlátozás van, és be is tartom (nincs pénzem büntire- kamerák?)
De a gyetya és gyertyakábelek jó 5let, én is gondoltam rá. 5 éve van meg az autó, de ezekhez még nem nyult senki! Légszűrő már volt, de nem befolyásolta a fogyasztást. Egyébb ötletek még? Lécci lécci
a felejtsétek el az alkoholt azt még a szutyukis irta aki tesztelte a trutyit!
persze igyál ! egészségedre!én ma nem ihatok estve 8-ig mivel készenlétes vagyok,de tegnap +volt.D:)))
egyébként a leirásbol láccccik hogy a kutak benzinminősége is eltérő lehet a fogyasztásra.
tisztelt fórumtársunknak is javallanék tankolós kút cserét,és oszt nézze + hogy a 10L lehet kevesebb is,meg időbe vegye le a lábát a gázpedálról és ne rögtön a féket tapossa,csak figyelmesen vezetni fölös gázpedál rugdosást abbahagyni.
légszürő és gyertya ellenőrzést,cserét javallok gyári championt a gyertyára.
Na akkor objektíven: 2007 es Uj Swift 98000km teljesen karc és hibamentes. Tojaslabbal a fogyasztásom: OIl benzinnel: 6,5L Moll benzinnel: 6,1L. Shell: 5,5L, OMV 95: 5,0L OMV 95 Carrera: 4,7L Egy hónapja kezdtem tankolni bioethanolt, de nem felesben hanem előszőr 30L benyához 15 liter etanolt...a fogyasztásom 6,5L lett extra tojaslabbal...ugyhogy alig vártam hogy kifogyjon!!!! Soha többet!!!! Ja és 98000 kmk után még nem kellett üzemanyag szűröt cserélnem....Ez a japan technika!!!!! Ugyhogy felejtsétek el az alkoholt....
"Marha sokat zabál a kalosom (10l minden helyzetben)"
Hááát, a "minden helyzetben" 10 liter az goromba azért.
Városban okés - aki ennél kevesebbet fogyaszt nagyvárosi csúcsban, rövid utakon, sok megállással és pláne télen.....hááát, az lehet, hogy nem literben méri és azért kevesebb neki 10-nél 100 km-en.
De kint ennyit nem pofázhat fel...hacsak nincs valamilyen speciális, országúti, vezetési- technikád - ami nem közismert :-)))) .
Szaktárcsak és szaktárcsinák! Marha sokat zabál a kalosom (10l minden helyzetben), ezért szeretnék átállni ethanol-benzin 1:1 keverékre (ethanol:235 HUF/L........)Ehhez kérném a véleményeteket, a kalos alkalmas erre? A szutyuki 1.3 as teljessen az.
Szerintem is igy igaz!Én anno téeszcsés koromba mikor mindenki értett mindenhez a zsiguli féktárcsát úgy szabályoztam h először esztergáltam egy kúpot és arra szoritottam fel a tárcsát,mert ha rosszul fogja be a madár akkor hiába esztergál kivétel nélkül legfeljebb együtt üt mindkét fele.
nekem az összes ajtom kissé nehézkesen záródott,csukódott az elmult iőszakban ,de én a WD40 helyett prevent karbantarto olajzo sprayt használok,és azzal fujtam be azokat a tulnyilás gátlókat. 1 ideig egész könnyen csukódtak de mostanság ujra bé kell baxni az ajtót mint a klotyót hogy rendesen záródjanak.
ez a féktárcsa ütés nem tom,de sok helyen divatos cseremunka lenyulásnak nézem.
a 16 éves ascona c -be a peremesre kopott tárcsára raktam uj fékbetétet vizsga előtt 1 hónappal ,összekopott és nem mutatott a müszer-fékhatásmérő- olyan hibát amitől cserélni kellett volna.
való igaz ha üt a fék -akár tárcsa vagy dob azt a pedálon is érezni kéne enyhe fékezeéskor ,hogy visszarugdos mint az abs vészféknél.
1ébként 1x biztos fel lehet szabályoztatni akár tárcsát akár dobot.
Sajnos az autótartás úri mulatság nálunk, jól elkérik az árát mindennek. Szerencsére a vizsgához kötelező eredetet megúsztuk. A 8 l/100 km nem is sok, nekem sok rövid úttal sikerül 11 fölé is vinni:( 2 hét múlva nekem is 6 éves vizsga lesz, majd beszámolok.
Biztos ütött az a féktárcsa...vagy csak mondták, hogy üt? Érezted a pedálon, hogy fékezéskor lökdöste a lábadat?
Már csak azért kérdem, mert ez a "szabályzás" a mániájuk. Amikor nekem folyt a hátsó munkahengerem, csak úgy vállalták a cserét, ha a dobot is leszabályozzák.
Azt hittem elájulok. A tők-jó dobot kiesztergálni? Mondtam a fickónak, hogy ha annyira kell az a pénz - én kifizetem, de hozzá ne nyúljanak a príma dobhoz.
Hát, hogy náluk "márpedig így szokás, ha fékhez nyúlnak, akkor automatikusan szabályoznak is."
Ott is hagytam a hülye idiótáit a francba.
Egyébként lehet tárcsát szabályozni - de csak olyan helyen, ahol egy (ugyanabból) a fogásból veszik le mindkét oldalát. Ahol kiveszik a darabot, megfordítják - és úgy szedik le a másik oldalt - olyan helyre nem szabad vinni, mert azok pancserok, soha nem lesz belőle rendes tárcsa.
De ismétlem: csak ha te is érzed, hogy üt. Különben vétek hozzányúlni. .
Mindenkinek: A hátsó ajtó zsanérjánek része egy műanyag túlnyílás vagy kicsapodás gátló (nem tudom mi a neve) műanyag. Nagyon szorult, alig lehetett az ajtót kinyitni. Egy hete megkentem alaposan grafitos zsirral, de mostanra megint szorul és csont száraz. Ez csak úgy lehet, hogy maga a szerkezet valahogy "legyalulja" róla a zsírt nyitás-csukás közben. Zseniális megoldás. Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne tenni a könnyű ajtómozgás érdekében?
Ezen a héten, kedden voltam a 6 éves 1.4-es Kalosommal (70 ezer km) műszakin.
Az autóklubhoz vittem, mivel ott van ismerősöm - valakiben meg kell bízni :).
A vizsga 24 ezer párszáz forint volt. Szerencsére eredetvizsgálat már nem kellett.
Előtte átnézték: fékbetét és féktárcsa csere, mivel kopottak voltak és a tárcsa ütött.
- Kérdés: nem lehetne a tárcsát leszabályozni - hát nem javaslom volt a válasz.
A betét 13 ezer volt, a tárcsák 15 ezer a munkadíj pedig 9 ezer forint volt = 37 000 Ft. A check lámpa nálam már kb. 2 éve ég folyamatosan. Most is kiütötte az ismerősöm, de kb. csak 10 percig nem világított... viszont a mért értékek tökéletesen jók (az autóklubos diagnosztikai műszer nem ír ki semmiféle hibakódot). Amióta ég a diagnosztikai lámpa azóta sem a fogyasztás, sem a menetdinamika nem változott az eredeti állapothoz képest. (Magyarul most is sokat fogyaszt: 8 l. napi 15-15 km-es távon).
A következő érvágás a vezérműszíj, görgö, ill. a vízpumpa lesz - márciusban. (szíj-görgő: ~19.000, vízpumpa: 10.000, egyéb szíj/ak?: ~10.000, munkadíj: 13.000 Ft lesz).
Érdeklődni szeretnék hogy ti mit szoktatok kezdeni a kőfelverődésekkel? Hogy lehetne "házilag,szépen" és nem utolsósorban olcsón kijavítani? Olvasgattam tesco-s hibajavítófestékekről de ahogy kivettem az írásokból nem az igazi. Gondolkoztam hogy festékboltba kutyultatok valamit, de 1kg festék alatt nem vállalnak. Főleg a hátsó ajtómmal van gond, az élét rendesen telibe kapta valami. Festék lepattant elkezdett rozsdásodni egy kis részen+a motorháztetőn és a lökhárítón vannak apróbb felverődések. Ezeket szeretném minél szebben eltüntetni.
Igen, én ismerem ezt a töltőt. Nagyon príma kis töltő...a valóban "intelligens" fajtából. Még munka-akkumulátorok töltésére is alkalmas - de ebbe most ne menjünk bele.
Egy baja van: kicsi! Vagyis csak 3,6 Ampert tölt...ami nem túl sok. Karbantartásra, estétől-reggelig utántöltésre ideális....de csontra lemerített akkut jó ha 20 óra alatt fel tud hozni.
Egyébként az ára remek, ennél olcsóbban a világon nincs ilyen tudású töltő.
Összehasonlításul nézz meg egy ugyanilyet 6 Amperesben IT, NI - nekem ilyen van a hajómhoz. Egy ilyen töltővel a munka-akkumulátor élettartama min. 8-10 év - de nem úgy ám, mint az autónál, hanem szinte teljes kapacitással. .
Jó napot mkinek!Érdeklődni szeretnék a lidl-ben most akcioban kapható akkutöltőről van vkinek tapasztalata,véleménye?A kisflex és trafopálca neü topicban sztem nem buta emberek jót mondanak róla.
Vedd ki 3 l-ig a folosleget egy kis csovel mert tele lesz a levegoszuro olajjal es kopkodni fogja a szelephaztetonel az oldalakon a felesleges olajt, vagy a szemeringek korul.
lemosod,aztán körbeérdeklődsz hol ki mennyiért vizsgáztat és mit takar a dolog.
én tavaly nyáron tatabányán bevittem az opelhoz ,ott a vizsgadijba bent volt az előfelmérés,oszt simán átment a gépem minden cécó nélkül KB hasonló kilóméter futással 38-40ekm volt a gépben.
autosboltba veszel 5W-40 oilt ami benzineshez való pl Bárdi autó +oil szürőt,oil szürő leszedőt ,csak van otthon helyed és 1 17-scsillag kulcsod,2db B30-s téglád 2db 2m pallód, kb 4L tepsid,vagy 5L müa kannád oldalát kivágod.
autóalá fekszel kisé meleg motornál leszeded az oil leeresztő csavart ,leveszed az oil betöltő kupakot,és vársz kb20percet,majd leveszed az oilszürőt,fogsz 1 rongyot és letörölgeted a oil foltokat.
visszatekered az oil leeresztő csavart bekened az oil szörő gumitömitését friss oillal majd feltekered kézzel a helyére, kézzel meghuzva és betöltöd a 4l oilt a motorba.
automotor utsó 2 számába ez bent van házi oil csere.
Szia!Lehet h nem leszek túl népszerü,de ha az enyém lenne én nem csinálnák vele semmit.Lemosnám kitakaritanám és elvinném müszakira.Persze oilt cserélnék benne de nem szervizben az biztos.Ha nem tudod lecserélni akkor vidd el valahová máshová.Nálunk például van olyan h olaj+szürő+munkadij 10rugó,ha viszel oilt meg szürőt nem kérhetnek 2-3e többet.
Anyósom Kalos 1.4 kocsiját kellene vinni műszakira plusz szervízre is. 2004.03. kiadású és 2008.03 volt szervízben utoljára, ahol biztosan cseréltek olajat benne. Mást nem tudom mit csináltak vele. Kérdéseim: 6 évesen és 36.000 km állásnál mit kell/szükséges cserélni rajta? Melyik szervízt/szervízhálózatot/magánszervízt tudtok ajánlani Budapesten vagy Dunakeszi környékén ami megbízható és nem dolgozik 30%-s árréssel? Ha magam szeretném beszerezni a szükséges alkatrészeket, akkor hol tegyem meg.
Előre is köszi a segítéget.
Valaki nem tud olcsón bontott/új bal első ajtókilincset, mert egy hideg reggelen feltéptem és kettétört a kilincs. Elvileg dugózárat át lehet tenni a régiből.
Egyet tuti ne csinálj: ne a saját címedre rendeld meg a betétet....és főleg ne szervizbe vidd beszerelni. A "tessék visszajönni 1 óra múlva, addigra kész lesz" - az szokott lenni a bajok kezdete.
Volt egy 1 órás műsor az autóvadász ürgével. Ő bizton állítja, hogy a kulccsal-lopott autók döntő többségét nem a szuper-képzett, Európa-hírű szakember-rablók viszik el...hanem olyanok gyökerek, akiknek megfelelő haverjük van valamelyik szervizbe.
Simán lemásolnak kulcsot, leklónoznak távkütyüt - és még a cím se probléma, hisz az ott van az irodában, a lapodon. Így nem nagy kunszt autót lopni. .
Tegnap hosszabb útra indultam,amikor megérkeztem nem volt zár az ajtón,(bal első,központi zár.) Elötte semmilyen lötyögést nem vettem észre.Lehetséges,hogy be esett az ajtó és a kárpit közé? Vagy kiesett? Mi a megoldás ha nincs meg? Gondolom a szervízben meg kell rendelni a gyárból. Sziasztok: Tup
a drágább töltök lehetnek manapság ienek,de a nagy többségnek nem fussa rá.
azonkivül én akko se nyomnék neki Ah 10% -nál nagyobb töltést mert elgörbülhet a cella,melegedhet tulságosan az akksi.
1 fenékzárlatos akksi az vehet fel 15A-t max 50Ah-s.
amugy + irtam érdemes 500-1000ft költeni az1xrü digitmultiméterre,és ha figyuzza valaki a töltőfeszt vele akár az occsóbb töltövel akkor időbe le tudja szedni.
amugy a sovjet zuper akksitöltőm pl 55Ah-akksi töltési fokozata csak 11.8V-t ad le üresjáratba,de ha ráakasszuk az akksit akkor felmehet akár 15.5V-ra is,mert az akksi ugy müxik rajta mint 1 elektrolit pufferkondenzátor,akár gyök2x-re is felmehet a pufferolt fesz.
na ezé mondom mérni digit müszerrel oszt ha van fokozat kapcsi akkor lehet visznyatekerni. odafigyulás.
a például ez + nem autó-inditó-akkumlátor töltőnek készült.
egyéb szünetmentes,vagy más akkus eszközök töltésére készült.
ezek a spec töltők még ki is sütik az akksit arra a kapacitásra amiről ujra lehet tölteni az aksit ideális kapacitásra.pl ien a hilti akksisfúrógép töltője is,vagy amit mi használunk Wavtek antennahálózat mérőmüszert is inteligens töltővel látták el,ha 3/4 töltésü aksival rakom fel tölteni akkor először kisüt,majd tölt,és ienkor megnő az un.töltés idő mire ujra használható a dolog.
Kb. így néz ki egy normális akkutöltés, kéremszépen.
A Szakaszban toljuk neki a konstans áramot ami ma már felmehet a kapacitás 30%-ig is. Tehát egy 50 Ah akkut simán lehet 15 A-el tölteni az első szakaszban. Ezt addig csináljuk, amig a kapocsfesz el nem éri a 14,4...14,8 V-ot.
B Szakaszban konstans (14,4...14,8 V) feszültséggel töltünk - ilyenkor az áram fog csökkenni. Amikor lemegy a kapacitás cca. 2%-a, (50 Ah-nál ez cca. 1 A. Akkor a töltésnek vége is és jön a csepptöltési szakasz...ami végtelen ideig tarthat.
C Szakaszban a névleges kapacitás cca. 1 %-ával tartjuk szinten a töltöttséget - ez 50 Ah-nál kb. 0,5A.
Így működnek azok az úgynevezett "processzoros-okostöltők" is, PÉLDÁUL EZ.
Ezt az autósok nem szívesen veszik, mert 12 ezernél kezdődik egy valamirevaló....és nem is olyan "szép színes" dobozban vannak, mint az 5 ezer Ft-osak az Obiban.
Igaz, azok csak az akku elpusztítására valók...viszont olcsók és tetszetősek is :-))) .
mán pedig nő a töltéskor az akufeszültség mikor a töltőáram esik ,ha jol tom ez az UI töltönél van.ezért fokozat kapcsolós a töltö.
épitettem én akksitöltöt +ba magamnak 1988v.1984-s rádiótechnika évkönyvböl tirisztorost annál állandó a töltö fesz 13.8V -zener diodával lehet beállitani ,nekem csak oan volt otthon hogy ennyi-csak az áram esik vissza azt hiszem ez a Watt töltö tipus.
az a lexebb a dologba hogy a lányom 96'-s corsájába sem kell sebváltó oilt cserélni gyárilag.igaz én azt is kicseréltem mikor +vettük.leszedtem a váltó alsó deknit Kb 8 csavar,tepsi alá.
volt is meglepi mert nem volt bent a dekni parafapakolása.oszt elszaladtam vettem fekete oil és hőállo tömitő pasztát oszt azzal raktam vissza a deknit majd bétöltém az oilt oan opelest.
Bizakodjunk ,bár ez a pénznyelő ,korrupt banda nem hiszem hogy kedvez nekünk.És amíg nem tud valaki(egyszerű halandó) pár milliárdot ajánlani a kedves politikusoknak adig nincs túl nagy lobbierőnk.
17500ft én is ezen vakarom a fejem.De sztem neked még az a szerencséd sincs mint nekem,h zöldkártyát nem kell csináltatnom.Ugyanis az enyém jövő áprilisban megy mkira addig nem kell zkártyát csináltatnom/igazoltatáskor rákérdeztem/Én még reménykedem h addig eltörlik ezt a baromságot is.
Üdv a Társaságnak! Lassan közeledik a 6. év és a vizsga. Kérdésem igaz-e, hogy szalonból 2004-ben vett törzskönyves autó vizsgájához is kell az eredetiségvizsgálat a műszaki vizsgához??
Hát nagyon sok autóban egyszerűen nincs is olajleeresztő a sebváltón. Hogy cserél olajat az ilyen? Félredűti az autót?
Bár, ha egy szervizest megkérdezel - ő biztos évi 2 olajcserét javasol (de a 3 a biztosabb) - amihez persze kapcs-szekrény-leszerelés is jár, potom 38 ezer+áfáért. De megéri - első a biztonság, nem igaz? .
Köszi a hozzászólásokat, sebi ügyben. Csak azért kérdeztem mert egyik havertól vagy kolégától sem hallottam hogy cseréltette volna az olajat a sebváltóban mikor ilyen témáról beszélgetünk. Pedig vannak 10, 13 éves autók is a tulajdonukban.Csak most hirtelen lekattant hogy is van ez a gyakorlatban? Gyakorlatilag kellene, csak senki nem figyel rá úgy mint a motor olaj cserére.Vagy a sebi ház egy teljesen zárt és annyira nem kényes az olaj csere "periódusokra. Megjegyzem nekem is volt 12 éves autóm.Motor olajat kötelességszerűen cseréltem.De a sebváltó eszemben sem jutott.
"......emelkedik az akkuban tárolt töltésmennyiség és ezáltal csökken a töltőáram, úgy nőhet a töltőfeszültség cellánként max. 2,7V-ra."
Húúú, hát azért ez nem hajszálpontosan van így. Ugyanis SOHA !!! semmilyen körülmények közt nem mehet fel egy cella kapocsfeszültsége 2,46 V felé - még a legvadabb töltés közben sem.
Ezt a szabályt még a világ legbutább töltése - az, ami az autóinkon is van - még az is betartja. .
Ahogy a töltés során emelkedik az akkuban tárolt töltésmennyiség és ezáltal csökken a töltőáram, úgy nőhet a töltőfeszültség cellánként max. 2,7V-ra. A max. 2,4V/cella feszültség csak akkor előírás, ha a töltőáram nagyobb vagy egyenlő az akku húszórás kapacitásának egytizedénél.
Pedig ezt én is igy tudom.Sőt /látni nem láttam/ de az 1.4-en állitólag leeresztőcsavar sincs.Azért kiváncsi lennék arra h mi a rosseb a két váltó anyaga között az eltérés,mert mással mivel magyarázza az az ökör aki ezt kitalálta.
szovjet fokozat kapcsolós töltö ami max 55Ah akkuhoz jó annak a töltöfesze igen csak felballag 16V-ra is.
ez amojan szovjet csoda 6-12V töltö,5 fokozattal.
az iesmi töltővel közepes fokozatba ajánlatos kiegyenlitő töltést végezni az idősebb aksikon ,főleg oan gépekbe amik ritkán vannak használva vagy sürün rövidtávra többszöri inditgatós használatba vannak nyuzva.
amugy az én gépem lassan 7 éves az akksival 1üt ,és szintén pöccre indul,de ha az aksi ugy akarja akkor kállsz a garage elé és 10 perec mülva csak nyög,mert éppen kilehelte lelkét.
még a 80' évekbe se kötöttem ki az akkut töltéskor wareszos , dáciás időmbe se ,nem még hogy a 90'-s évekbe a 82'-s évjáratu opeljeimbe se.ja és most se a kalosnál.
csak néha nem árt rámérni 500-1000ft digit multiméterrel a töltőfeszre.
szovjet fokozat kapcsolós töltö ami max 55Ah akkuhoz jó annak a töltöfesze igen csak felballag 16V-ra is.
ez amojan szovjet csoda 6-12V töltö,5 fokozattal.
az iesmi töltővel közepes fokozatba ajánlatos kiegyenlitő töltést végezni az idősebb aksikon ,főleg oan gépekbe amik ritkán vannak használva vagy sürün rövidtávra többszöri inditgatós használatba vannak nyuzva.
amugy az én gépem lassan 7 éves az akksival 1üt ,és szintén pöccre indul,de ha az aksi ugy akarja akkor kállsz a garage elé és 10 perec mülva csak nyög,mert éppen kilehelte lelkét.
Üdv a Kalózosoknak! ! kérdezném hogy a sebváltóházban az olajat kell-e ellenőriztetni, esetleg cseréltetni egy bizonyos idő elteltével. Az autóm 5 éves. Erről nem igazán olvasok véleményeket.
Amekkorát csak oda befér, a helyére. Mindegy, hogy mekkora egy akku..az úgyis csak annyit szívhat, amennyit kap.
Egy mai generátor simán lenyom 50 Ampert. Ezt úgy osztják be a fogyasztók és az akku egymásközt, ahogy jónak látják. Nincs külön töltés-szabályzás, mint egykor volt.
Csak feszültség-szabályzás van - vagyis a generátor benyom egy fix feszültséget...oszt abból garázdálkodik minden fogyasztó és az akku is. Ez nem jó az akkunak...dehát már vagy 40 éve ez a divat.
Olyan nagyot úgyse tudsz arra a helyre benyomni, amivel rizikós lenne, hogy nem tudod teletölteni. Tehát mérőszalaggal menjél akkut venni - oszt amelyik befér, abból vedd a legnagyobbat - semmi baj nem lesz belőle. .
Semmiképp nem mehet 14,4 V felé a töltés...de egy jó akku ezt nem is engedné.
A kódmegörzést úgy szokták csinálni (szervizek is ezt használják), hogy van egy kicsi, 1-2 amperórás 12 V-os zselés-akksijuk (ez egy tenyérben elférő valami), és azt rácsíptetik előtte az akkukábel saruira.
Így leemelik a sarukat a a nagy-akkuról - de a táplálás nem szűnik meg, mert azt tolja a kis-akku. Amennyi áram oda kell ilyenkor, annyit az a kis pöttöm akku 1-2 napig is vidáman elvisz.
Egyébként a rádió kódja tuti elszáll, ha csak simán áramtalanítsz. .
Igen, egy korrekt töltővel lehet a helyén is tölteni....amennyiben az akku jó állapotban van.
Egy 5 éves akkuval viszont legyél óvatos - mert az, hogy pöccre indul, az az autódat dicséri, nem az akkudat.
Egy 5 éves akku kapacitása már árnyéka sem önmagának. Ha álló motorral rajta hagynád a fényszórókat 20-30 percig, akkor meglátnád, hogy valójában milyen kevés benne a valódi energia.
Ha nagyon sokat városozol, rövidke utakat - akkor tényleg nem árt rátölteni - de vigyázat, mert egy ilyen öreg akku - a csökkent kapacitása miatt - nagyon hamar feltöltődik (úgymond) és elindul benne a gázképződés, amit viszont nagyon nem szeret. .
üdv mindenkinek.Az okosabbakat kérdezném hogy az akkut a helyén úgy hogy nem kötöm le, lehet-e tölteni a töltővel. Már öt éves az akku de még semmi baja nincs.A hidegben is egy pöcre indul.csodálkozom is hogy még mindig ilyen jól működik. Az enyém még az eredeti abszolút gondozásmentes Kalcium 12V 45Ah 430CCA 80RC akku. Csak valahol olvastam hogy ezeknél a sav szintet nem kell ellenőrizni, de nem árt néha árammal megpiszkálni.
Gyertyák tavaly előtt lettek cserélve, előtte is ilyen volt meg utána is, úgy hogy szerintem nem gyertya, a kábeleket megmérték, azt mondták, hogy jó, esetleg lehet trafó hiba?
Ne a szelepre gyanakodj - dehogy ragad az le egy pillanatra, ez mese.
Ez sima gyújtás-gond. Kábelek+gyertyák...valahol ott a baj....filléres probléma. Nézd meg te is koromsötétben a járó motort. Hátha te is látni fogsz ilyen-olyan "tűzijátékot" odabent.
Álj úgy, hogy utcai lámpa még véletlenül se világítson be (tényleg legyen koromsötét) ...oszt pörgesd meg egy kicsit. Tuti valahol világítani fog.
De ha nem - még mindig lehet férges gyertyád - amitől néha megcsuklik - ahhoz se kell márkaszerviz, hogy megnézd. 600 Ft egy jó gyertyakulcs. .
Én 300 dollárnál többet fizettem a nyújtott (3 éves) gariért. Kidobott pénz volt az ablakon.
Ugyanúgy kidobott pénz - mint minden fillér, amit az ember egy márkakereskedőnek vagy márkaszerviznek fizet.
Egy márkával való üzletelésből kizárt dolog, hogy mi jöjjünk ki jól.
Csak a leghülyébbek hihetik azt egy kaszinóban is - hogy hosszabb távon is jól járhatnak, ha ott játszanak. Na, ugyanez vonatkozik egy márkaképviseletre, vagy márkaszervizre is.
Vagyis: ha valódi értéket nyújtanának a pénzünkért - akkor nem élnének meg. Vagyis nem az azon a szinten - luxus-üvegpalotákkal, százhektáros luxus-telkekkel, hostesekkel, eszméletlen reklámköltségekkel, stb.
Arra kell a pénzünk - nem pedig arra, hogy nekünk valódi és értékes szolgáltatásokat nyújtsanak cserébe. .
"Megy is a henger...meg nem is. Főleg terhelésben szarakodik, dübörgő hangot ad és az autó is szarul megy."
Valami ilyesmit tapasztalok én is, ehhez hozzátenném az időnként jelentkező rángatást, ami szerintem lehet attól, hogy megszorul időnként valamelyik szelep, ez 110km/h óránál izgalmas, ugyanis beszaggat az autó, mint mikor kevés a fordulatszám és ránt egyet, vagy mikor fulladozik, de ezt a szervizesek előtt nem sikerült megmutatnom egyszer sem a 2,5 év alatt. A szelep mellett kifújó levegővel nem is lennék egyedül, mert olvastam a népítéletek között, már ilyet, az évjárat megegyezik az enyémmel.
Igen Én vagyok, a garanciát megvettem két évre 48000 Ft-ért, ami jó befektetésnek tűnik, ugyanis jelenleg arra várók, hogy megjöjjön az abs jeladó és kicseréljék. Szerintem erőtlen a motor. A területi igazgató megnézte az autót, de azt mondta, hogy nincs semmi baja, de azt hozzá tenném, hogy életében most ült először ilyen autóba. A hideg egyenetlen alapjáratra, azt mondta, hogy csak 50-60-at ingadozik, ez még elfogadható, vagyis nem egyenletes az alapjárat, de ennyi még belefér szerinte. Próbáltak szoftvert frissíteni, de az 1.2-es-hez nincs új szoftver.
Hát, ha sötétben "tüzijáték" van odabent - az nagyon-nagyon nem jó.
Az azt jelenti, hogy eléggé el vannak öregedve a kábelek....más szóval: "ami ott világít...az már tuti nem jut el szikraként a hengerbe."
A szikra fontos...ha azzal ilyen bajok vannak...azt a motor teljesítménye nem köszöni meg. Én sürgősen cserélnék helyetted...nem akkora tétel és évekig le van a gondod.
Az viszont biztos, hogy sarki-autósboltos szart ne tegyél bele. A 9786 -os hozzászólásomban 1:1 -ben pont ennek a kábel-szettnek a hologramos matricáját fotóztam le...a rajta lévő kódszámok érvényesek - aszerint rendelhetsz te is.
Én valami Opel-alkatrész kereskedő-cégtől vettem - mert az történt, hogy ott hümmögtem az autósboltban azokkal az ótvarokkal a kezemben - és mellettem állt egy pali, aki megrángatta a kabátujjamat, hogy ha kimegyünk, ajánl ő nekem valamit.
Kiderült, hogy ő annak a cégnek az ügynöke - és ha megadom neki az otthoni címemet, akkor hazahozza ő nekem a kábelt - márkásat, faszát, bontatlant, hologramost. Belementem.
Képzeld el, egy óra múlva csengetett a pali otthon, hozta a kábelt - számlával, mindennel - egy fillért se kért pluszba - azt mondta, hogy neki ez az eladás is belemegy a havi teljesítményébe - így hát jó neki ez így.
A múltkor sötétben benéztem a motortérbe,és csak úgy cikáztak a "villámok"Az autón nem veszek semmit észre,szerinted kicseréljem őket?Ha igen hol lehet ilyen hologramost cuccot venni,mert autósboltban biztosan nem.
Jaaa, boccs, azt azért hozzá kell tegyem, hogy az autó megvétele után talán ez volt az egyedüli hibája, hogy az egyik gyertyakábel elkezdett gyengélkedni.
Ez azért fordul elő, mert ezekben már nem rézdrót van, hanem egy vezető műanyag-szál - a rádió-zavarszűrés miatt...és bizony az néha feladja, vagyis elkezd porladni odabent...ilyesmik. Főlég a végeken.
Ilyenkor a motor nagyobb fordulatoknál és terheléseknél egyre sűrűbben köhint, megtorpan egy pillanatra....amíg teljesen "élvezhetetlenné" válik.
Akkor elmentem az autósboltba...de Uramatyám - olyan ótvarokat árultak ott 2-3 ezerért, hogy a kezemet nem tettm volna rá, nemhogy az autómba rakjam. Ordított roluk, hogy valamilyen garázsban kókányolják őket - kézzel.
Nahát, akkor rendeltem egy szett eredeti Daewoo-hologrammost - igaz, ez 9 ezer volt - de egy hosszú úton, ha egy ilyen kábel feladja...az többe kerülhet. .
Alapjáraton húzgáld le egyenként a gyertyapipákat. Ha mind a 4 hengernél egyformán csökken a fordulat...akkor rendben van.
De ha akad egy henger, amelyiknél alig érezhető a fordulatszám-csökkenés - az lehet hogy férges.
Egyébként ilyenkor - télen - bizony előfordul, hogy beköp egy gyertya és az istennek se akarja kifújni magát még fordulatban sem.
Megy is a henger...meg nem is. Főleg terhelésben szarakodik, dübörgő hangot ad és az autó is szarul megy.
Én már indítottam el beköpött hengert úgy, hogy a félig felhúztam a pipát, annyira, hogy ugorjon-pattogjon a szikra. Így jártam pár km-t...és a gyertya rendbejött, vagyis kitisztult magától. .
Szia!Te vagy aki benyalta,de nagyon,ugye?Mire jutottál velük?A garanciád is lejárt?Lehet h az van amit irtál,de szerintem azt észre lehetne venni ha nem megy egy henger az erejéből.Vagy lehet h csak egy kicsit fuj mellette ki,és akkor nem?Sajnállak azért amit veled csináltak!!
Nekem is 1.2-es van, beindításkor felpörög 1700-ig, de rögtön vissza esik 1100-ra az alapjárat. Szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja az erős kipufogó hangot kb olyan mintha sport kipufogó lenne felrakva, a szervizben nem hallják, illetve nincs hibakódom, nincs baja című műsor. Annyira hangos menet közben, hogy engem idegesít. A kipufogó nem lyukas megnéztem. Nemrég volt egy nagy rángatásom, menet közben le is fulladt az autó, ez a hang utána jött elő. Az lehet, hogy sérült az egyik kipufogó szelep és mellette kimegy a nyomás a kipufogóba? Ez a hang olyan mintha az egyik henger félre ütne, illetve, mintha 3 hengerrel menne az autó, de szervizben nem hajlandóak hozzá nyúlni mert nincs hibakód, illetve állítják, hogy ők nem hallják.
Üdv!Szerintem várj vele mig jobb idő lesz,majd akkor meglátod mi lesz.Baja biztos nem lesz addig.Vagy próbáld meg amit Dzsimi ajánl/kergesd meg,persze csak meleg motornál./Ez az én véleményem,nem kötelező betartani!!
Nekem akkor szerencsém van.Pöccre indul most is,de valóban pörög 2000 körül.Egy gázfröccs után viszont azonnal visszaáll az alapjárat/kopp-kopp/Viszont azt vettem észre h az öninditó mintha bennragadna egy kevés ideig miután elengedem a kulcsot,és már megy a motor.
Mivel a kaszni súlya ugyan az, így természetes, hogy az 1.2 nem az igazi, kevés a kraft. Egyébként mostanában a nagy hidegekben nekem is kicsit nehezebben indul, magas fordulaton pörög, sőt egyik éjszak hazafelé mint a bakkecse úgy rángatott. Amint bemelegedett nem volt vele gond.
Sziasztok! Nekem egy 1.4 SX 16V tip. ötajtós Kalosom van, autópályán már mutatott az óra 180-at, de valóban csalóka, mert a gps mindig kevesebbet mutat mint az óra...
Nem normális ,de az időjárás sem az.lassan 3 hete kőkemény a fagy és az utak is havasak,jegesek.nem tud felmelegedni üzemi hőfokra a verda ,a vízhőfokmérő csak irányadó és csak a vizet méri. az olaj ,kipufogó.motorblokk és ezernyi más izgő-mozgó alkatrész,érzékelő nincs ideális hőfokon ,ami a gázok,gőzök ki és lécsapódását okozza és a hőtágulásról még nemis beszéltünk.sógor is panaszkodott hogy zilál a grande punto.tanácsomra meghajtotta a vasat és azóta semmi baja.
a reggeli minuszokban pár percig 2000-en pörög az alapjáratom, eddig 1000 közelében volt. Normális a jelenség vagy szervíz? Ha utóbbi, mire számítsak? :(
Helo Zsolt!Asszem a másik fórumon olvastam hogy a tied egy fullos aveo,biztos jó lehet.Egy másik barátom / márcsak ilyenek az egyiknek 1.2 8v kalos/1.2 aveora cserélte az 1.4 8v kalosát.Azt mondta megbánta,kicsit gyengécske Tudom hogy a tied 1.4-es.
üdv mindenkinek. Én három héttel ezelőtt Dunaújvárosból mentem Fehérváron át az M7-en Marcaliba. Kb. 170 km. oda és 170km vissza.Mivel én csak Dunaújváros környékén rohangálok gondoltam jó alkalom lesz egy kicsit kiégetni. Az autópályán végig 130, 140 -el mentem.És még nem is nyomtam le padlóig. Úgy éreztem könnyedén viszi.Ketten ültünk benne meg a csomagok.Pedig az enyém 1.2-es.Még én is elcsodálkoztam ezen.Igaz hogy csak 30000km van benne. Szerintem még többet is menne.Pedig mondom az enyém 1.2 motor.
Elvan kormolodva a verda .nekem a csúcs óra!!! szerint 170Km/h de ehhez kellet 150 km taposás hogy kikormolodjon.amúgy valóban csak 145-150 a vége.novemberben németekhez igyekvén a gps szerint a legnagyobb sebesség 153 volt de soha nem tapostam padlóra.ja és 4.ben ugyanannyit tudnak menni mint 5.ben!
Enyém is valahogy,de barátomnak 1.2 8v van.Na én nem mentem az övével,de ő ment az enyémmel.Kiszállt,és azt mondta "ég és föld" az enyém javára/1.4 8v/.
Hát nem tudom hogy lehet... AZ én 1.4-es kalosom 160-at mindig kihozza, ha jobb kedve van (lehet hogy az időjárás besegít neki) akkor néha képes felmenni a mutató 170-re is, de annál feljebb még sosem ment.
Hááát, elképzelhető... de az "5500-as fordulaton megáll"-t nem igazán értem. Arra gondolsz, hogy sík úton, ha kitaposod a belét, akkor se megy jobban?
Az 1.4 8v-vel mentem 160-at, de ha egy picit is fölé mentem volna, az már kábé a kínzás kategória lenne. (Ez a 160 egyébként csak az óra szerint annyi, GPS szerint csak 150. Ez a különbség lefelé is megvan, igaz egyre kisebb mértékben: amikor 100-at mutat az óra, akkor 91, 92-vel mész, amikor 45-öt, akkor 40-nel.)
Ne légy a Magad ellensége!!!Én határozottan óvlak az egomi szerviztől! ajánlani tudom a komárnoi szervizt a szlovákoknál.Igaz 2 éve voltam ott utoljára de ott kiszolgáltak korrektül,félpénzé.persze azóta változhatott a dolog de egy telefont megér (akár 2 is).én dorogrol jártam oda !!
És nekem sem a szerelőkkel volt gondom/habár közöttük is van pár ki ha nem én/.A chevi melletti opelnél dolgozik volt osztálytársam ő mondja h meg van nekik szabva h mit mondhatnak mit csinálhatnak.De a beszélgetés vége az:"b..meg,beszélek vmelyik ottani szerelővel vagy hozd el hozzám és holnap reggelre kész van a gép otthon,fél vagy negyedáron.De a főnők ha megtudja p...nrúg.
Más a baj, tux kollega. Az a baj, hogy az az irdatlan lehúzásból befolyt pénz nem a szakmai színvonalra és a szerelők képzésére megy. De még a fizetésükre se.
Azt a pénzt elviszi a sokhektáros, exponált helyen fekvő luxus-telek, illetve a rajta üvegpalotának is beillő, parasztvakító szalon hiteleinek és kamatainak a törlesztése - az eszméletlen fenntartási költségeiről már nem is beszélve.
Egy ilyen úgynevezett "márka-szalon" úgy elvisz havi tízmilliókat, hogy még egy szál autót sem adtak el és egy rohadt anyacsavart sem húztak még meg a műhelyben.
A szerelők gyalázatos fizetése közismert - ami főleg akkor vált ki felháborodást, amikor kiderül, hogy a csili-vili szalonban több (fizetett) alkalmazott riszálja a seggét - mint ahányan a műhelyben összesen dolgoznak - a raktárost is beleértve.
Na látod: ezért nem lehet elhinni azt, hogy a 9-12 ezres órabérek a mi érdekeinket szolgálják és hogy valódi minőséget kapunk cserébe. Egy frászt.
Csak hogy képet kapj a "józan" üzleti terveikről, a helyi Opel-szalonnál az eladó-fickók (finoman: értékesítők) minden betévedt járókelő kabátújját megrángatják, hogy nem tudnak-e véletlenül valami munkalehetőséget ilyen-olyan szakmában - mert az év végén arra kötelezték őket, hogy fejenként minimálisan havi 8 darab új autót adjanak el (ismétlem: minden hónapban és fejenként 8 darabot) - különben nem lesz fizetés.
És egy ilyen cégnek fizessen az ember 10 ezres rezsiórabért? Mert majd ez minőséget ad cserébe? .
Értem a problémátokat a szakszervizekkel, de kicsit egyoldalúnak érzem néha. Ha feltételezzük, hogy a szakszervíz gyári szoftverekkel, hardverekkel, dokumentációval rendelkezik, munkatársait rendszeresen továbbképzésre küldi, kicsit reprezentálnia is kell, ezért magasabb rezsit fizet, bejelenti az alkalmazottait és rendesen adót fizet, abból két dolognak kellene következnie. Az első, hogy olyat tud nyújtani az ügyfélnek, amit az otthon egyedül, kis rezisvel, feketén, stb. dolgozó szerelő nem tud, a második, hogy ezt nyílvánvalóan sokszoros áron teszi. Az, hogy nálunk sok esetben csak a többszörös rezsióradíj látszik, a lelkiismeretsség/szaktudás hiányzik, az részben magyar/balkáni sajátosság, sok más szolgáltatás esetében is nyomon követhető. Semmiképpen nem az a normális, hogy munka után otthon olajat, olajszűrőt, légszűrőt, stb. cserélek, mert a szervíz drágán csinálja, és még abban sem lehetek biztos, hogy beleteszi az alkatrészt/olajat, stb. és rendesen meghúzza azt a rohadt csavart.
Amikor Mitsubishim volt, Duna autóhoz hordtam szakszervízbe a Zay utcába. Mindig ugyan az munkafelvevő fogadott, a telefonon megbeszélt időpontban, pontosan megértette a problémámat és mindig időre készen volt az autó, az előre megbeszélt áron. Plusz mindig lemosva hozta vissza. Drágább volt mint egy mezitlábas szerelő, de megérte nekem, mert szolgáltatást és minőséget kaptam a plusz pénzért cserébe. Valószínűleg valamilyen szinten a márka is meghatározza, hogy milyen szervízcsapat épül köré.
És az is előfordult, hogy mezítlábas szerelő motorgenerál után úgy adta vissza az autót, hogy nem voltak lehúzva a vezérműtengely csapágyai. Amikor átvettem szépen járt párszáz méter múlva elkezdte megadni magát, alig tudtam visszamenni vele a "szerelőhöz".
Nekem legalábbis ez a tapasztalatom...de ezt csak gyári szijra merem vállalni.
Volt a kezemben 80 ezres szíj is (lehetett olyan 9-10 éves) de meg kell mondjam, hogy még erőteljes gyámbászás hatására se fedeztünk fel rajta még felületi repedezettséget sem...nem hogy komolyabb avultsági jeleket.
Ugyanakkor volt a kezemben 5 ezret futott, hamísitott Pirelli szíj...amelyiken egyszerüen már nem volt fog. Ez egy emlékezetes beszerzése volt annak a szerviznek, mert egy halom autót kellett visszahívjon ingyen-szíjcserére miatta.
Ugyanattol a szállítótól vette a hamisitott Ferod márkájú fékbetéteket...amikről pár hét használat után körömmel le lehetett vakarni a pasztát.
Semmire nem kell ma úgy odafigyelni, mint arra, hogy ne vegyünk hamisitott alkatrészt. Minnél hangzatosabb és ismertebb egy márka - annál inkább hamisitják.
És sajnos a mi importőreink gyakran vásárolnak be olyan helyekről, ahol "olcsón" tudnak beszerezni - nem kérdés, hogy milyet? Az én boltosaim is elintézik annyival a dolgot, hogy: "az alkatrészt nem ők gyártják, ha gond van vele, vigyem vissza, adnak másikat"
"Kérdésem lenne,2hete vásároltam egy 2004 év.Kalost 1.2 jelenleg 44000 km van benne. A régi tulaj mondta esedékes lenne a vezérmű szíj és a feszítő cseréje. "
Ha a régi tulaj ezt mondta, akkor abban tuti nem 44ezer km van. Szerintem fél, hogy elszakad, és akkor majd mész vissza reklamálni.
Kószi szépen ez is nagy segítség volt. Próbálok kutakodni biztos van még olyan szaki aki jó árban vállalja. A tapasztalatokat természetesen meg osztom veletek. Szép napot minden topik lakonak. Jó melót sziasztok.
Sajnos ezt egy minimálbért is nehezen kereső ember akkor sem engedheti meg magának,de ez már politika ahhoz meg igazán nem akarok érteni.Egyébként mi van a volt mühelyeddel ?WaBConak meg annyi a tanácsom h ne szakszervizzel probálkozzon,mást nem tudok.
Hát mondjuk a Leganzámnál tényleg beletelt 3 órába a művelet...mert ott az egyik motortartó tőkét is ki kellett szerelni a vezérmű-dekni bontásához (addig teleszkópikus bakon állt a motor ama része). .
Én is" fölháborodva"vagyok,mert nekem is autószerelő a szakmám,igaz nem dolgozk benne,igy ezekhez a modernebb dolgokhoz nem értek,mert 1987 nem most volt sajnos.De azt tudom hogy a v.szijat hogy kell cserelni meg hogy mennyi ideig tart.Te mindig a dákót emlited ,na én most a zsigulit.Ott le kellett venni szelepfedelet hütőt ékszijtárcsát vez fedelet láncot lánckerekeket igy is megvolt laza tempoval mondjuk 4 óra alatt/szelepállitással ha már lenn a fedél,pedig ott az sem kis müvészet volt/ Szerintem a kalosnál ez jóval egyszerübb.Na már le is higgadtam.
Szia látom nálad is kiverte a bizit,nem tudom miért nézik ilyen idiótának az embert. Tata környékén lakom de köszi az ajánlatodat. Esztergomba járok 1 héten egyszer majd megapprobálom az ottani szervizet. Azt hallottam ott korrektebb árak vannak. Kérnék véleményt ha tudsz valamit. Szia és KÖSZI.
Miért vagy felháborodva? Volt egy kollega, akitől 5 Ft hijján - 100 ezret kértek egy revizióért. Valami ~99.980 tökömtudja mennyi Ft volt pontosan az előkalkuláció.
Ha 4 órát számolnak rá 9.800 Ft-os rezsiórabérrel....máris ott vannak a százasnál anyaggal együtt, ha ők szerzik be azt is, persze - mert náluk az is drágább 30-40%-al, mint a boltban.
Rohadt, szemét tolvajbanda - állítom, hogy nincs még egy szakma, amiben a rablás ilyen nyiltan folyna.
A nagyobbik baj az, hogy lassan kihalnak azok a műhelyek, ahová például egy motort fel lehet tenni az asztalra, szétszedni, megkonzultálni közösen, hogy mi kéne bele és mi nem....és így tovább.
Itt, Veszprémben is a kisműhelyek már csak az úgymond "vizsgára-felkészítést" képesek megcsinálni...azaz egy-egy fékbetét-cserét, vagy maximum egy gömbcsuklót...de itt már meg is áll a tudomány.
Én is fel szeretném újítani a motoromat - de fingom sincs, hogy hová vihetném? .
Tisztelt fórumozok. Kérdésem lenne,2hete vásároltam egy 2004 év.Kalost 1.2 jelenleg 44000 km van benne. A régi tulaj mondta esedékes lenne a vezérmű szíj és a feszítő cseréje. Érdeklődtem márka szervizben,de nekem soknak tűnik a 48e-50ezer ft,amit a szerviz ajánlott. Jó minőségű szíj és feszítő szerintem 18ezer ből megvan. 30 ezer lenne a munkadíj? Ha esetleg tud valaki ebben segíteni, nagyon megköszönném. Üdv.Jenőbá
Nekem az a manőver 15e került baráti áron beszállitva a szervizbe. A nyest a gyujtókábelre vadászhat,mert a kollégám lanosába is azt rágta el.De úgy kell elképzelni,hogy a 4 kábelből 1-et teljesesen megevett a kupakokkal együtt,/ csak az aluminiumot hagyta meg /,3-at "csak" megrágott de rövid időn belül azokat is cserélni kellett.Abbol gondolom hogy megette,mert az auto alatt szinte semmi nem volt belőle. Érdekesség hogy akkor betekertem szigszalaggal az újakat azóta nem láttam hogy járt volna ott./Vagy csak nem volt sáros a lába???/
Nekem a szervizben mondták, hogy nincs olyan év, hogy csak náluk ne fordulna elő legalább 3-4 darab kifejezetten Daewoo- átkábelezés......mégpedig egérrágás okán.
A szakik arra a rugalmas, tömítő-rögzítő gumi-masztikra gyanakodnak - amit a Daewoo (is) a kábelkorbács átmeneteknél használ, pl a tűzfalnál (a motortér és az utasfülke közti falon).
Azt vették észre, hogy azt nagyon komálhatja az egér (édes az íze, vagy ki tudja ?), mert nemegyszer kizárólag csak ott van szétrágva a szerelés.
Persze, Murphy sosem alszik - miért ne pont egy olyan helyen pusztítanának, ahol szinte lehetetlen a javítás - ezért lesz komplet átkábelezés a dologból.
Azt nem szívesen írom le hogy mit jelent ez a gyakorlatban (és főleg mennyibe kerül) mert nem szeretném ezzel is tovább rongálni a kollegák amúgy is megtépázott jóhangulatát. :-)))) .
Én is ezen a véleményen vagyok,bár csúnyán néztem mikor az a retkes dög /9856 hsz/ végigjárta a sáros talpával az egész motorteret elejétől a végéig az autó 1 napos korában.Akkor letörölgettem azóta sem,hát nem az autó legszebb része az biztos.Egyébként még elrágta a szigetelést a tüzfalon,a szervócsővön lévő védőcsövet a gyújtókábeleken kivül.Bezzeg a 20 éves diesel unomba nem ment bele a rohadék!
Motort mosni? Minek? Hagyd a fenébe! Még eladáshoz sem javaslom. Mikor az enyémet vettem használtan, az előző tulaj szalonállapotúra takarította a kocsit (máig sem tudom, hogy csinálták, szerintem valami profi céget bíztal meg vele), de a motortért békénhagyták. Így láthattam, hogy minden oké, semmi extra olajfolyás, vagy ilyenek.
De ha mindenképp ragaszkodsz hozzá, akkor elótte minden elektromos cuccot tekerj körbe konyhai műanyag fóliával!
A motor mosásához, tisztításához tudnátok tanácsokat adni? 6 év alatt egyszer sem volt tisztítva, de nem is tudom hogy hogyan állhatnék neki. Láttam a boltban motortisztításra való sprayeket, innen jött az ötlet, hogy meg kéne mosni. A mosást óvatosan kell végezni, törölgetni mindent ronggyal, vagy esetleg vizet is szabad beönteni? Elég sok minden van a motortérben, amit én féltenék a víztől.
Mint már mondtam, és ezt írja az üzemeltetési könyv, pörgetni a motort, váltás 2500-3500 között legyen, és visszaváltás (ezt tapasztalat mondatja) 2000 felett. Illetve a benya minősége. (nem az oktánszámra gondolok) Egyébbként ma reggel nekem is rángatott.
Csak azt az eredeti GM-et sem a "szakszervizben" lehet megvenni,mert nekem anno egy jelöletlen 50l-es hordóból akartak önteni a kötelezőn.Nem kértem,vittem.
A következő a problémám. Fél éve vettem 1.4 Kalos 2003 autómat. Az autó kifogástalanul működik, eltekintve egy kis idegesítő problémától, mégpedig az hogy fennakad a fordulata, és ez hidegen-melegen is előfordul. Sebességváltásnál különösen gyakran, ha benyomom a kuplungot, a fordulat ottmarad ahol gyorsításnál volt, nem esik vissza alapjáratra, vagy csak nagyon lassan. Más probléma nem kötődik hozzá, nem rángat, nem eszik sokat (6-6,5 téliidőszakban), de ez akkor sem tetszik. Szerelőnél még nem jártam, kisebb problémákat (olajcsere, levegőszűrő, olajszűrő, vízpumpa csere) magam megcsináltam. Lehet hogy ez így van a többinél is, egyszerűen ilyen a motorelektronika, de ha nem akkor szeretném kérni a segítségeteket. Tamás
Sziasztok! Tegnap este először kicsit cserbenhagyott a Kalosom, elmesélem az egyszerű helyzetet, hogy ha esetleg valakinek lenne tanácsa, legközelebb megfogadhassam.
Dél körül leparkoltam a rokonomék háza előtt, és elég sokat állt ott a kocsi, mert kb 12-13 óra múlva, valamivel éjfél után akartam volna elindulni vele. Kint elég hideg volt, napközben -6 körül, estefelé -10 alatt is, az autó minden része be volt fagyva (tükrök, ablakok, karosszéria). Beszálltam, és egyszerűen nem indult az autó. A starter forgott, de a motor nem indult el. Párszor kimentem újra megpróbálkozni vele, de végül feladtam a reményt. Reggel nem elsőre, de azért sikerült begyújtani, és jó ideig benzinszagot lehetett érezni, de ez gondolom annak a hatása lehetett, hogy többször próbálkoztam, és már túlszívta magát benzinnel. Csak arra nem találtam magyarázatot, hogy miért nem akart beindulni a kicsike. Valakinek valami tippje, tanácsa?
Helo!Én ugye az egyik érdeklődő vagyok,nekem a fogy.15km napi üzemeltetéssel 8.5-9 között/1.4 8v/.Ha netán hosszabb utra megyek 7-7.5 között.A lámpa egyszer világitott 1 napos korában mert a munkahelyemen az ősi ellenségem /nyest/ elrágta a gyújtkábeleket és csak 1-et cseréltem de a többi is megadta magát. Ha hosszabb útra megyek én is tolom neki,nyugi.Érdekes hogy többen irták hogy kormos a kipufogó,na nekem olyan tiszta hogyha viz jönne belőle esküszöm meginnám!/kopp-kopp/
BTO11 kolega,az igaz hogy felmelegedés jön de az érdeklődő márkatársaknak még nem nagyon sikerülhetett az autót üzemi hőfokra felmelegíteni.A Hétvégi autózáshoz teljesen megfelel a legolcsóbb olaj is ami teljesíti a szervizkönyv által előírt minőséget.Nem hiszem hogy az évi 5000km vezető sofőrök kipörgetnék a verdát 3000fodulat fölé ezért a szíj minősége is tök mindegy.nekem no name olajam van kb700 Ft/l (ful syn.) és bírja a nyúzást pedig kap a kocsi gazdagon.
Kiváncsi vagyok a évi max5000km futott autók átlagfogyasztására és chek lámpa kigyuladásának számára.
Helo Zsolti! Azt hittem eltüntél régen irtál ide.Nem ismersz de a hozzászólásaidból sok tapasztalatot lehetett szerezni,és te laksz hozzám a legközelebb.
Köszi a válaszokat.Rendesek vagytok.Én is megkérdezném hogy milyen márkát ajánlotok a vezérmű szíjból.A boltokban olvastam hogy van Gates, Bosch, SKF, Dayco, Nipparts.A fene se tudja hogy ezek milyenek.A kaloshoz melyik márka a jó.
Na ha ujra itt vagyunk én is kérdeznék. 8e körül van az olajban de lejárt az 1 év,lecseréljem?Én valvoline duroblend 10-40 olajat használok.Az jó? Vezérmüszijban 24e van de 7 éves.Lecseréljem?
Az egy nagyon prima, kiváló olaj...de ahogy a kollega mondja, a 30-as a gyári ajánlás.
Bár őszintén szólva én még konkrétan nem hallottam olyat, hogy valakinek ezért károsodott volna a motorja, hogy 10 számmal ide vagy oda használt volna (egyébként nagy minőségű) olajat.
Arra viszont felhívom a figyelmedet, hogy a drága, márkás olajakat úgy hamisitják mint az állat. Erről a boltosok általában egyáltalán nem tehetnek - ők azt árulják azon a néven, amit kapnak.
Ezért - ha teheted - olyan helyen vásárolj, ahol meg tudják mutatni neked a gyüjtőkartonját is annak az olajnak....azt, amiben kapták. Ha a karton a márka által korrektül megnyomtatott (nem sima afféle sima "postai kartondoboz") és evidensen látszik rajta, hogy eredeti, felmárkázott gyüjtő...akkor már akkora nagy baj nem lehet.
Ha viszont semleges kartonban van vagy netán zsugorban érkezett (mint a TESCO-Gazdaságos ásványvíz 49 Ft/2liter) - akkor érdemes gyanakodni egy hangyányit. A hamisított olaj rendszerint soha sincs felmárkázott, nyomtatott gyüjtő-kartondobozban.
üdv. GPS ! Az autómban 29000km van.Kalos 1.2. Őt éves. Eljött az idő hogy tavasszal olajat kel cserélnem. Jelenleg Mobil Synt S 5W40 van benne.Kérdezném hogy továbbra is használhatom-e, vagy esetleg valami más jó minőségűt tegyek bele. Szeretem kényeztetni az autómat.Szerintem a "hétköznapi embereknek" kiváló megbízható autó.Nekem még soha semmi problémám nem volt vele.Ezért kényeztetem.Köszi a választ.
Ha az a fő szempontod, hogy a legjobb kerüljön bele, akkor válaszd a gyárit. De nem is ez a lényeg, hanem hogy eredeti legyen (akár GM, akár SKF) és ne valami hamisítvány.
Ez meg 1.4-es, ebbe drágább lett volna szakszervízben. Olyan 9-12-ig hallottam, nem tudom mennyi igazából. Ebben van érzékelő, de minek? A Nexiában a légszűrőházba rakták, ha jól emlékszem.
Sziasztok! Cserére szorul a Kalosomon pár dolog (vez. szíj,görgő,vízpumpa, első féktárcsa, betét stb...). Melyik a jobb minőség a gyári alkatrész, vagy SKF, Gates, Brembo, Textar?
Úgy van, hogy bármit meg lehet buherálni. Méghozzá szakszerüen.
Hosszú évekig jártam "csináltatott" gömbcsuklókkal és kormányösszekötőkkel Dacia-n...pedig azok is "konzervek" voltak.
Szépen leesztergálták a sajtolt lemezkupakot róluk - és egy fasza, esztergált menetes-sapkát kapott a kis pöcs lemez helyet. Onnantól kezdve 10 perc alatt bármikor ki lehetett cserélni CSAK az elkopott, filléres műanyag betétet - nem kellett eldobni emiatt az egész vas-alkotmányt....drágapénzért.
Ráadásul az utcán, egy emelőről meg lehett ejteni a cserét (nem kellett hozzá szerviz) hisz nem kellett sem a lengőkart, sem a csapszegszárat kiszerelni a helyéről - elég volt csak a végéről letekerni a sapkát a gömbcsuklóról és már cserélhető is volt a betét.
Én megeszem a kötött-sapkámat, ha abból a hídból nem lehet kinyomni, kipréselni, kimarni-kiesztergálni azt az ótvar szilentet...és cserélhetővé tenni onnantól.
Láttam én VW lengőkart is kidobva a kukába egy rohadt kis perselyért - amit egy valamirevaló szaki 2-3 óra melóval röhögve felújított volna.
Persze, ezek a fajta megoldások nem azoknak való, akik mondjuk média-kommunikáció szakot végeztek - magánegyetemen, évi 2 látogatással. Ők inkább fizessék ki, amit mondtak nekik. .
Dzsimi! 1.Ha tudsz vmi olyan szerszámot amivel fájdalommentesen tökön tudom szúrni magam akkor jelezz lszi,mert már akkor 2x kell.Ugyanis 2006 elötti első tulaj vagyok,tehát fizethetem az eredetvizsgát is müszakin +-ba! 2.Nem tudom hogy van kialakitva a hátsó szilent,de most látom a vaterán,hogy árulnak külön szilentet magyar utángyártott és azt irja a csávó,hogy újonan tényleg csak hiddal egyben van.Most akkor hogy is van ez?
Lehetni lehet, először én is csak reparálni akartam vastag zsugorcsővel, de aztán úgy döntöttem, "egyszer élünk, tyuhajj! Ide nekem egy új csövet! " :-)
van az a csoda ragaszto szalag ,mostanság nem láttam reklámba,az amivel a vitorlásnak megragasztják a vitorláját,azzal ragacsoltam meg a felfujhato pótágyat,remekül tartja a lüftot a matracba.
azzal is lehetrövidtávra gyógyitani iesmit.1-2 év.D:))
Nemrég szerelő észrevette, hogy a légszűrőház, és a fojtószelep közötti vastag gumicső a harmonikás résznél, hátul, nem feltűnő helyen kilyukadt. (típushiba, és direkt nézte) Nem hinném, hogy ezzel van gondod, mert ott inkább befelé megy a levegő, mint kifelé a kartergáz, de ki tudja. Amúgy sem árt megnézni, ha ez egy ilyen gyakran előforduló problem, nem egészséges dolog, ajánlom mindenkinek megszemlélni a sajátját. Vettem csövet, öt perc alatt kicseréltem, nem egy kunszt, viszont 6500 forintomba fájt, pedig olcsó helyen vettem. A cső tartalmazza a levegő hőmérőt, azért drága. Barkácsoló kedvűek megpróbálhatják szigszalaggal, zsugorcsővel, a hibás rész kiváltásával, stb. javítani, én ehhez lusta voltam, meg jobb is így.
Én már olyat le se merek írni, hogy ha egyébként az autó jól húz, jól fogyaszt, semmi rákos hangja nincs......akkor magasról le kell szarni azt a lámpát.
Egyébként, ha minden rendben van és a cseklámpa miatt mégis kételyek lennébek - akkor nem a "kitörlő-emberhez" kell menni 10-djére - hanem egy zöldkártyás CO mérésre. Az se drágább.
Nahát, ha a kipufogógázzal mindent rendben találnak...akkor garantáltan okés a motor, meg lambdaszonda meg minden, úgy általában.
Ugyanis ha ezekkel baj van - akkor szentisten, hogy nem állnak be rendesen a kipuff-gáz értékei - és majd akkor érdemes csak kutakodni. .
Nem tanácsot adok hanem egy tényt mondok neked.Barátomnak 1.2-es van 40e körül gyulladt ki elöször,töröltette vagy 10-szer.Azóta is világit már nem törödik vele.Kapaszkodj meg,210000-nél tart most semmi baja!
Biztos, hogy olajpára szag az, amit érzel? Nem véletlenül párolgó fagyálló szag?
Mert ha olyan édeskés-émelygős...akkor az biza nem olaj ám. Meg aztán sokkalta logikusabb hogy ha a fűtés-csatornát megnyitod, hogy ne olaj, hanem fagyálló szag jöjjön be.
Nem ijesztgetni akarlak, de azért árgusan és rendszeresen figyeld a fagyálló szintedet - mert ha fogyi van, akkor....na, ezt nem is folytatom, nem akarom elcseszni a hétvégédet. .
Tanácsot kérek,nyáron EGR szelep problémám volt(Checklámpa világít)akkor a szervízben töröltéka hibaüzenetet,de mondták bármikor újra jelezhet.Most újra elkezdett világítani.A motor járásán, hangján nem veszek észre változást. Szerelő barátom átmosta a szelepet sebbenzinnel, kifújta, de a pilács tovább világít. Kérdésem:Töröltetni kell a hibaüzenetet? Másik probléma,a tisztítás óta ha a fűtést bekapcsolom olajpára szag van. Előre is köszi a segítséget. Tup
Hát nem is úgy kell bemenni a csapágyboltba, hogy "kellene kéerem egy XY autóhoz egy bal-első kerékcspágy" - mert akkor garantált a szopacs.
Úgy kell bemenni, hogy "kellene egy ennyi x ennyi miliméter átmérőjű, egysoros, porvédős, golyós-, kúpgörgős-, tökömtudja milyen csapágy". És lesz. Alapáron.
És sok a legenda is ezügyben. A Volvo-ról terjedt el, hogy abba aztán felejtős más csapágyat rakni - merthát azok annyira különlegesek, hogy azt egyenként reszelgetik nekik kézzel az SKF csapágygyárban - meg se próbáljon valaki más gyártótól odavalót keresni.
Hát egy nagy túrót. Nekem volt egy 740 GLE-m (dizel) - nahát nem volt abban semmilyen egzotikus csapágy....még a brassói csapágygyár is vidáman gyártotta azokat a mérteket. Ráadásul: fillérekért. .
598 "Dzsimi te mit tettél volna az én helyemben?" Tökön szúrtam volna magam az 1x biztos.
GPS A hátso hidat akkor kell majd cserélni ha szarrá megy a hátsó szilented!Úgy van kialakítva a cucc hogy nem tudsz CSAK szilentet cserélni!Sajna nekem már elkezdett a bódé oldalirányba mocorogni,ha szerpentinen megpakolva tempótmegyek.
A kerékcsapágyakhoz +annyit , a Marutimba kellet elsö csapágy,itthon(Mo) 8900-15000Ft volt az ára.kimentem a szlovákokhoz egy csapágyboltba,ott fél orát keresgették egy több1000 oldalas könyvben hogy benne van-e 1ilyen japán-indiai auto .miután meglett kiderült, szabvány csapágy és 900Ft ba kerül.az autok zömében egyszerű szabványos csapágyak vannak !Csak az itthoni kereskedök(tiszt.a kiv.) basznak keresgélni neked 2 percnél többet ,föleg ha nincs benne a komputerben.
Meg hogy csak aggyal együtt cserélhető a csapágy. Miért nem egyenesen az egész hiddal? Vagy a fél-alvázzal?
Ami a legjobban dühít, amikor evidens dolgokra (értsd: lehúzós baromságokra) az a standard válasz, hogy : "igen, lehet igaza van, de ez az előírás". Mintha azt egyenesen az Atyaúristen írta volna - sajátkezüleg.
Egyébként én 330 dollár felárat fizettem a nyújtot (3 éves) gariért- ami netto kidobott pénz volt az ablakon. Ezért cserébe viszont ha kellett-ha nem alapon járhattam az úgymond "reviziókra"...nem kevés pénzért azt is.
Soha-semmi nem romlott el gari-időben....a pollenszűrőt meg én is kicserélhettem volna - ha úgy érzem, hogy szarul fúj....és nem akkor, amikor szerintük kell. Ráadásul olyat tehettem volna be, amilyet akarok - és nem amilyet rámtukmálnak ha kell-ha nem. Tartok tőle, hogy jelenleg egyik szakmában sem megy már ez az evidensen pofátlan lehúzósdi - mint az autós-szakmában. A szakmai színvonalról már nem is beszélve - mert ma már egy szerviz csak fődarab-cserére képes...de valódi hibakeresésre, vagy klasszikus értelemben vett autójavításra...arra már nem.
Ha gond van a fékkel - ki kell cserélni a fékrendszert. A pedáltól-a hátsó fékbetétig. Abból baj nem lehet...meg aztán nem érnek ők arra rá, hogy szarozzanak a hibás alkatrész megkeresésével...netán megjavításával.
Jaaa: és mindezt az én biztonságom érdekében, persze. Mert féket bizony még soha nem javítottak a történelemben. .
Tejesen egyetértek veled ebben is meg a "szakszervizes" dologban is.Végigolvastam az összes hozzászólást/kb 1 hét/,mert nemrég találtam erre az oldalra. Nálad jobban nem utálja őket senki talán csak én ,pedig nekem csak 3-szor volt velük dolgom. Sorolom.1.köt.szerv.1éves5963km szla vége 20133ft/türhető/olvasom olaj+szürő apróanyag!rendszámtáblatartó!munkadij. TARTÓ MINEK?Válasz:nem ott vettem az autót és nem az ő logojuk volt rajt.KIT ÉRDEKEL?Rakjátok vissza a régit.Szla vége 18133ft.2.Köt szerv 2 éves km7210.Kérdezem,hogy olajat kell-e cserélni1200km után.Kell.Jó akkor a leengedett olajat kérem mert az jó lesz még pl fürészbe láncot kenni.Nem lehet volt a válasz.Szla vége 21450ft.Olvasom olaj+szürő alátét fékolaj2l!munkadij.HOVÁ KELL 2l fékolaj?Motortető felnyit a kupak ugyanolyan poros volt mint elötte!Mielőtt bevitték az autot kértem ha úgyis leveszik a kereket akkor a csomagtartóban felnin lévő nyáriakat tegyék vissza,valamint nem jól töröl az ablaktörlő és folyamatosan világit az index.Válasz:ők nem gumisok az abl.törlő és az index pedig nem gar. hiba.Kis fenyegetés után a fékolaj szemem elött kicserélve lapátok és az ir.relé kicserélve olaj kannában a becsomagolt TÉLI gumi mellett a csomagtartóban.Szla vége 17450ft.A hároméves szervizkor természetesen várhattak.3.Kb fél éve kibukott a j h kerékcsapágy. Internet:egyik nagy cégnél sincs hátso csak első.Autosboltok:van de csak aggyal együtt mert azt nem lehet cserélni,ára 25-35e."Szakszerviz":hagyjam ott 1napra csapágy aggyal 46e munka 14e.Nem hagytam ott.Hazajöttem szétszedtem és láss csodát a csapágyat ki lehet venni az agyból.Mérete:25bel ső 52külső átm 37 széles egyébként renault clio megane 9 19-be is ilyen van.Ára:7665ft+1 óra munka.Ha valaki cserélne ütni mem szabad csak behuzatni.Na ennyi az én történetem.Ja és az emlitett 3eset a te legnagyobb vitapartnered által dicsért "szakszervizben" történt ami mem az ő leszólása mert tőle is sokat tanultam a hozzászólásaiból.
enyémbe se lenne 44ekm ,ha nem kell a lányomnak 45kmre bejárnia,és tavaly nem törték volna + az Ő autóját,mert kb 1-1.5 hónapot Ő ingázott az én kocsimmal,meg atörésen tul 2 évvel ezelőtt lelépett a barátja melőle a kocsival-igaz az az ővé volt-és 1 hónapot vagy 1.5 hónapot akkoriba is az enyémmel ingázott.
idén én is meguszom a zöldkarit,de a lány autója az müxakis lesz.
Örülj neki, hogy van egy fasza, újszerű, alacsonyköltségvetésű autód - ami minden józan igényt kielégít....és amit ráadásul minden nap használsz is, még ha nem is taposod ki a belét.
Mi kell ennél több? Aki nem autó-nepperkedéssel foglalkozik - az ezt nézi inkább, nem pedig a használtautó piacot. .
Bocs fiúk/BTO111,GPS,nord/kicsit átvágtalak benneteket,mertnálam van az autó tényleg új kora óta,igy dzsiminek teljesen igaza van!Kiváncsi voltam hogy húztok le amiatt,hogy nem létezik ennyi km-es autó 7évesen.Erre kiderül,hogy másért vagyok balek! Akkor kellett egy auto az asszonynak a munkájához,de 9honap után előreláthatatlan okból nem.Na most vissza nem akartam adni mit tudtam csinálni szépen kifizettem.Most van egy 24E km-es autom ami ugyan naponta megy de csak 10-15 km-t.Egyébként több okból is kell egy autó nálunk,még ilyen fetételekkel is.Dzsimi te mit tettél volna az én helyemben?
Pont azért, amiért ha bármilyen fék-problémád van, azonnal leszabályoztatják a tárcsákat vagy a dobokat - ha kell, ha nem.
Minél többször annál jobb - mert ugye akkor hamarább kell cserélni, azon viszont nekik jutalékuk van. Ezt akkor is megcsinálják, ha addig tökéletes volt a fék...de szabályzás után már enyhén üt a pedálon.
Vagy bármilyen okból meg kell bontani a motort, akkor meg a hengerfejet marják le...ha kell, 4 szer is. Utána közlik, hogy sajna új kell, mert ezt már nem lehet szabályozni.
Nomeg akkor a Gyulairól is ennyit, mert azt nyilván látták az adatbázisukban, hogy a műszaki csak 2011-ben lesz esedékes. Akkor meg miért akartak velem zöldkártyát csináltatni? No comment...
Jut még eszembe, a szalonból felhívtak decemberben, hogy januárban lejár a zöldkártya, és nem akarom-e hozzájuk vinni ez ügyben. Most akkor a szalon át akart verni, vagy az ismerős tudja rosszul, és mégis kell (még) a zöldkártya.
Lenne egy, (esetleg) buta kérdésem! Mi most külföldön lakunk, a Kalost pedig egy ismerős használja. Azt tudom, hogy január elsejétől a zöldkártya vizsgálat "együtt jár" a műszakival, de a mienk csak jövőre jár le, a zöldkártya pedig most januárban. Az ismerős azt mondta, hogy a zöldkártyát már nem kell megcsinálni, de nekem ez elég furcsa. Merthogy ha műszakira csak jövőre megy a kocsi, a zöldkártya pedig most januárban lejár, akkor a kocsinak (szerintem) nem lesz hatályos környezetvédelmi vizsgálata. Szóval nekem ez kicsit zavaros. Szóval szerintetek igaza van az ismerősnek?
Nana. Csak az első év 1 millás értékvesztő. Utána már felejtős.
Én se járok sokkal többet egy 10-esnél évente - pedig a budira is autóval járok, 3 éve egyszer ültem buszon...és az se az én ötletem volt. Ráadásul nyáron még ingázok is Veszprémből-Almádiba...mert ott töltöm a nyarat.
Én 760-ért vettem az enyémet....de 4-5 kilót tán most is kapok érte...3 év után, mert válság van. Kb egy 40-est nyomtam bele - tehát 5-6 Ft-ot buktam km-ként az értékvesztés miatt. Tanuljuk máá meg: az új (szalon) autó árából kb. 40% a szalon fenntartása, a személyzet fizetése, a cég haszna, és főleg a reklám és marketing költségek.
Amikor az autó kigurul a szalonból - ezek a púder-rárakódások elillannak....és marad az autó valódi értéke. Ezt hívják első-éves értékvesztésnek.
Egy 4-5 évesen vett, kevesett futott, megkímélt autón alig lehet bukni valamit ilyen téren. .
3428 Km/év ami kevesebb mint 10 km/nap. 1 millás értékcsökkenéssel számolva minden km.-ed 41.66 ft ba került,hacsak nem hordtad évente kötelező szervizbe mert akkor kb 80 ft .
Te tuti benne vagy a 100 leggazdagabb magyar c.könyvben..
üdv ismét! A humor kedvéért leírok egy történetet ami velem esett meg.Az autón új volt (használtan vettük) kiégett az első helyzetjelző lámpa.A könyv szerint behatároltam a csatlakozót egy fordítás egy határozott húzás és láss csodát kikaptam a foncsormozgató motort!Hát nem voltam magammal megelégedve:).Felhívtam egy lámpa üveg javítással is foglalkozó iparost.Nem ígért semmit,mert ilyennel nem foglalkoznak és nem is láttak még ilyen kütyüt, de rögtön fogadott.Az első kérdés miért szedtem ki ezt a valamit.Erre mit lehet mondani?Hozzá nem értés magas fokon. A lényeg megkínlódtak vele de sikerült vissza tenni!És most a poén: fizetnem nem kellett mert továbbképzésnek fogták fel és én pedig okuljak belőle.Hát vannak azért még rendes szakik is csak beléjük kell botlani.
Miután két hónapja nekem is világít, eszembe jutott, hogy belenézzek a gépkönyvbe. Azt írja a Daewoo, hogy ha villog a lámpa, akkor álljak meg, mert a hiba már a katalizátort is veszélyezteti.
Sziasztok! Egy daewoo kalos baloldali visszapillantó tükröt vásárolnék akinek van az ezen a telefonszámon jelentkezzen:06702428043 Előre is köszönöm!!!
Nekem az a "kulturált környezet" amikor előttem szedik szét az autót, együtt a mesterrel nézzük meg, hogy mi a teendő, mit kell cserélni, mi menthető...stb.
Az nekem kurvára "nem kulturált", amikor nem engednek az autóm mellé...csak a legvégén közlik a poént - anélkül hogy egy alkatrész-cseréről, annak a feltétlen szükségességéről - illetve az alternatív árairól és beszerzési forrásairól konzultálnának velem.
És leszarom, ha közben a szintén az én pénzemből fizetett egyen-miniszoknyás kiscsajok üdítővel vagy savanyúcukorkával kínálnak. Sajnos nem vagyok paraszt - ezért hatástalan a vakítás az én esetemben.
Ha "kultúrára" vágyom, akkor színházba megyek, ha miniszoknyásra, akkor egy bárba - ahol még az ölembe is ülnek, ha megfizetem.
Egy műhelyben elég ha a munkájuk "kulturált" - a puderre nincs szükség, kár költeni rá. .
Többen mondták már hogy a kulturált környezetet is meg kell fizetni.De kérdezem kit érdekel a körítés mikor lambdaszonda hiba "check lámpa virít" miatt háromszor mentem vissza háromszor 3 ezerért kiütötték a hibát csak el nem hárították.Igaz ha rögtön megjavítják az nem üzlet mert nem kell vissza járkálni.Így maximálisan tudom sajnálni őket de támogatni főleg anyagilag nem szándékozom.
Ehhez még tedd hozzá, hogy ezek mellett a tarifák mellett, a szervizek azt mondják, hogy:
"Ez így nem mehet tovább, ez már a csőd széle, ilyen picsa-tarifák mellett már annyit sem tudnak megkeresni, hogy éhenhaljanak belőle...és ha nem változik valami (pl. nem duplázódnak meg a tarifák) - akkor ezt már nem is fogják tovább csinálni.... mert így már nem érdemes."
Szóval jó lenne ha átéreznéd, hogy azzal a 3-4 ezer Ft / 15 perces gázsival valójában te kihasználod és kizsákmányolod azt a szegény műhelyt és azokat a szerencsétlen szerelőket.
Köszönöm a segítséget megpróbálom! Szervizben érdeklődtem, ezt a trükköt nem árulták el, de szívesen fogadnak kb. 10-15 perces munka 3-4ezer forintér.Nem vagyok sóher de ez brutális ár szerintem.
A hátsó lámpa leszedése a következő (sedan esetén): az általad is említett 2 csavar kicsavarása, majd egy vékony, de hosszú csavarhúzót bedugsz oldalról a lámpa és a karosszéria közé kb 10 cm hosszan (bal oldali lámpa esetén balról, jobb oldali lámpa esetén jobbról), majd a csavarhúzó nyelét magad felé húzva lepattintod a lámpát a helyéről, ugyanis egy műa patent tartja a helyén.
Segítséget kérnék! Daewoo Kalos 1.4-es járgányomba kiégett a tolató izzó. Szervízkönyv szerint csomagtartó kinyit, két csavar kiteker, búra levehető. Én ezt elvégeztem de a búra csak lötyög de nem tudtam levenni.Ha lehet ezért szervizbe nem vinném, de eltörni sem akarom.Ha valaki már járt így kérem segítsen előre is köszi!
Nyugi, bírja az. Az egyik haverem, egy Nexiával Nagyvárad-Bukarestet járta rendszeresen, hetente - ráadásul visszafelé tele áruval.
Ez oda-vissza 1.350 km + az ottani mászka. Ismétlem: hetente!!!
270 ezernél cserélt bütyköst - mert ez annál típushiba. Kb. ennyi volt az összbaja. Igaz, akkor már megzabált vagy fél liter olajat 2 csere közt. Nade 270 ezernél?
az enyémben is van 110e km (KOPp-kopp: még chek lámpám se világitott)! Én azért nézegetem ezeket mert sikerült a németeknél melót találni .1400km oda az ut , 6hetente hazajövetellel számolva odabaszos a kocsinak (1,2 a vas).a fogyasztás 7,5-8l pályán ,itthon helybe topi:6,2-6,5l.és a 4000-es fordulat se ideális neki14orán keresztül.de van kint lakcímem így ezeket is nézegethetem,és jobb állapotúak is mind az itthoniak
Nekem (a gép 2 éves korában) 24 óra különbséggel égett ki a két tompított (gyári koreai Philips), vettem "TESCO kurvára gazdaságost" (kínai), azok 5 km múlva (nem vicc!!!, tényleg annyi volt) égtek ki. Ezután Tungsramot vettem, jelenleg is azok vannak benne (már 3,5 éve).
valoban 50 papirt másraforditok mint chip tuning,az 1 uj garnitura gumi pl.
valo igaz jol kelll játszani a gázpedllal,és a motorfékkel,és nem kelll eszetlenül száguldozni,mert annak más rossz vége is lehet nem csak a benzinkut sürü látogatása.
GPS!
valoba rezonanciára is gondolok,amugy elbaxtam,mert a jobb elsö lámpec éget ki multkor is ,persze szemböl szerelve az a bal oldal D:)))))))
a csiptuning a motor optimalizálja,de csak ha hozzáértő kezek alkotják meg a cuccot. Egy rendes chipelés 50e Ft nél kezdődik,kikéne számolni megéri e a dolog. két példa az egyszerűbb fogyasztáscsökkentésre.
Pontosan az, aki azon agyal, hogy egy kis tuning-al valamennyit levigyen a fogyiból - az gondolkodik "realistán".
Mert kibaszottul nem mindegy például nekem sem, hogy hány órát kell gályázzak a melómmal - hogy aztán benzint vegyek érte, hogy eljussak A-ból B-be.
Más kérdés, hogy amikor az emberek meghallják a "chiptuning" szót - rögtön azokra az idiótákra gondolnak, akik azért buheráltatják szarrá a szoftverüket, hogy majd 5-ösben, 120-ból 180 -ig jobban kilőhessennek a sztrádán.
Mert "...a fogyasztással úgyis csak a csóringer panelprolik és a parasztok foglalkoznak - mi, a "dévús-menőcsávok", mi nem nézünk oda az ilyennek."
Hát egy nagy túrót. Én állítom neked, ha lenne olyan csiptuning, amelyik azt mondja hogy "a verda nem fog menni többet 130-nál és kicsit lomha is lesz a végén - ezért cserébe 1,5 literrel kevesebbet zabál majd egyremásra" - rengeteg jelentkező lenne erre a bulira.
Már a normálisabbja és "realistábbja" - természetesen - az aki minden forintjáért keményen megmelózik. A többi nem. .
Nyugi barátom, van ennél cifrább "feketeluk" is a tudomány egén.
Egy illetőnek csak és kizárólag a BAL fényszórójában égett ki kéthavonta a bilux (vagy 4-5 öt cserélt) ...a JOBB oldali fényszórróban az eredeti, gyári izzó pislákolt.
Ha erre varr valaki egy rendes gombot - azt előterjesztem valamilyen tudományos fokozatra.
A legvalószínűbb vélekedés az volt, hogy valamilyen ravasz rezgés lehet ott, a BAL végen. Jó-jó...de 3 évig nem volt? Egyébként, frankón nem tudta senki sem az okot, sem a megoldást - szerintem ma se tudják. .
Üdv Kalóztársak! Valahol olvastam,hogyan kell kipróbálni van-e riasztó az autóban.Nos van csak csendes.Segítsetek hol találom a sziréna csatlakozási pontját és bármilyen vagy csak a gyári csatlakoztatható?
Na, akkor ugyanaz a baja volt, mint a régi Nexiámnak. Amúgy annak köze volt a fagyáshoz, mert egy olyan meredek lejtőn parkoltam rendszeresen, ahol kevés volt a sebességben hagyás, kézifék is kellett. Télen meg letapadt párszor a fékpofa a dobhoz, és mivel a parkolóhelyet csak hátrafelé gurulva lehetett elhagyni, néha nem is nagyon akart elengedni, előbb egy kicsit előre kellett menni és akkor váltak csak széjjel egy hangos kattanás/durranás kíséretében. Aztán egyszer úgy látszik erősebb volt a jég, mit a ferrodol ragasztása. :-( Neked nem volt hasonló előzmény?
Párja 11900, vagy a két kerékre való garnitúra? Hát nem tudom mennyit lehetne spórolni egy felújított, vagy bontott pofával, de nem is tudom érdemes-e?
Szerintem most nem akarták átverni a Kalostársat. A gumi alkatrészek akkor is öregednek, ha nem mennek. (hihhi, az óvszeren is van szavatossági idő, vagy életszerűbb: a gumiba sem véletlenül van belesütve a gyártási idő.) Azt gondolom, hogy inkább cseréltesse pár ezer km-rel korábban, mert ha szakad, akkor gazdasági totálkáros lesz a verda.
A levegő ventilátora jobb első ülés előtt, a műszerfal alatt van. Feküdj oldalt, vagy hanyatt az ülés elé és nézzél felfelé (most télen a hóban, latyakban ez külön élményt fog jelenteni). 3 db csavar tartja + a vezetékezés (normál szétcsúszás biztos dugóval) + egy kicsi cső, ami a levegőt szállítja a motorjához (hűtés miatt). Lehet, hogy egy faág, vagy levél került oda és az miatt akadt el, néha érdemes kipucolni. Ha levél, vagy ág kerül bele, az hallani lehet, mert működés közben zörög, kerreg. Visszaszerelésnél óvatosan húzd meg a csavarokat, mert könnyen megszakad a menet (normál lemezcsavarok vannak behajtva a műanyag házba).
Csak abba higyj, amit a kezedbe veszel és előtted tesznek be.
Ha olyan duma van, hogy "hát kérem ez nem Daewoo alkatrész ugyan - de jobb annál, sőt, ez a cég szállít a Daewoo-nak is az újautókba" - nahát ebből egy szót se szabad elhinni.
Az eredeti alkatrész originál, lezárt csomagolásban van és hollogrammos a cimkéje. Minden, ami nem ilyen - az kamú.
Szerencsére a Daewoo márkájú alkatrészeket nem hamisítják - ezzel szemben az "nagyonismerteket" annál inkább. .
köszi.Azért majd nyáron kíváncsiságból utána nézek holl lehet kapni eredeti szíjat.Én Dunaújvárosi vagyok.Még nem kérdeztem a szervizt hogy ők honnan szerzik be.És mennyiért adják.Érzésem szerint drágábban.Bár lehet hogy nem.Szeretnék lassan felkészülni mit hol lehet kapni.Nem szeretném ha a DAEWOO szerviz műhely lehúzna.Nagyon mesterek ebben.Bár a javításokban lennének.
Hali. A hiba oka nem fagyás volt, hanem széttört, illetve elengedte a ragasztás a fékpofán lévő ferodort, vagy mit. Vittem magammal egy szerelőt, lekapta 2 óra merev próbálkozás után a fékdobot, és kiszedte a pofákat, most így gurul, csak nincs hátul fék. A pofa amúgy nagyon jó állapotú volt, csak gondolom gagyi. Hol kapok hozzá legolcsóbban fékpofát? A boltban 11900.- az drága így karácsony táján.
Kalos-ban merre találom és hogyan jutok el a belső levegő ventilátorához? Tegnap míg a benzinkúton tankoltam leállítottam a gépet és újraindulás után nem volt szellőzésem. A kapcsoló az jó, mert hallom ahogy kattan az elektronika.
A kocsi meleg volt így nem párásodott de azért necces ha nem megy. Kimentem vele az országútra gondoltam befagyott a szerkezet és megjárattam a beáramló melegített levegőt rajta keresztül.
Egyszercsak elindult. Azóta működik, de meg kellene nézni mi lehetett ez, meg ha legközelebb előjön akkor ki kell bontani.
Nekem is 5 éves az autóm, 90 000 km-nél volt cserélve a vezérműszíj, igaz a szervizben már hamarabb akarták volna cserélni, de én elodáztam egész eddig a dolgot, mert úgy gondoltam, hogy ki kell bírnia, és ki is bírta :) Most már 175 000 km felett áll a mutató, szóval januárban 180 000-nél tervezem ismét cserélni.
Hát igen. Ezek a nagy eszű szerelők beszarattak az össze vissza válaszokkal.Hogy független hány km van az autóban a szíj is öregszik,repedezhet és négy, öt év után le kell cserélni nehogy elszakadjon.A másik meg azt mondta hogy elég a km intervallumban cserélni.Gondoltam ha olcsóbban be tudom szerezni jövőre, akkor kicseréltetem nehogy tényleg baj legyen.Azért kérdeztem hátha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata.Ha lehet szeretnék időben lépni.
Üdvözlök minden fórum társat. Egy kis segítség kellene a szakértőbb társaktól.Az autóm (kalos 1.2) márciusban lesz 5 éves.Akkor lesz benne kb. 35000 km. Kérdeztem a szervizben hogy ki kellene-e cseréltetni a vezérmű szíjat,mert azt hallottam hogy a szíj is öregszik és elszakadhat. Az a baj hogy ahány szerelőt kérdeztem annyi féle választ kaptam.Úgy látszik nem lehet tőlük egyértelmű választ kapni.Viszont nem szeretném ha baj lenne.Tudnék olcsón hivatalosan boltban vásárolni szíjat görgővel együtt. Nagyon megkímélt az autóm, szeretem is.Működik mint a "svájci óra"
Egy jobb hajszárító is van 1200-1500 W. Ugyan kisebb hőmérsékletű, viszont több levegőt fúj, mint a hőlégfúvó. Nem is baj szerintem, ha nem égeti le a festéket, ha meg visszaveszed a hőlégfúvó hőmérsékletét, mindjárt nem 1,5-2 kW az sem.
Menet közben ugyan mitől fagyott volna be a kézifék? Meg nem is értem, mentél, és egyszer csak fogni kezdett a jobb hátsó féked? Fagyástól hogyan? Inkább melegszik az, ha fog, minthogy fagyjon, szóval ha be is fagyott ki kellett volna olvadnia. Persze ha csúszott a havon, akkor nem. Talán valahol a fékfolyadékban egy jégdugó esetleg okozhatja ezt.
Kaloson ilyesmi gondom nem volt, de az előző kocsin egy Daewoo Nexián megtörtént, hogy levált a ferrodol a fékpofáról és menet közben be-be fogott néha az egyik hátsó kerék. 90-nél ijesztő volt. :-( De abban a kocsiban már vagy 170e km volt akkor.
Benzinkifogyással vigyázni, az üzemanyagpumpád bánhatja. Ilyen téli időben amúgy is jobb ha a szükségesnél több üzemanyag van a kocsiban, az elakadásokra is gondolva.
Sziasztok! Bár idáig reakciók nem voltak a hsz-eimre, ezt azért meg kell osztanom veletek!
Tegnap hazafelé jöttem kb. 100 km után menet közben befagyott vagy a kézifék (amit sose húzok be télen), vagy a jobb hátsó dobfék. Vidéken kellett hagynom az autót, most megyek majd érte hajszárítóval, meg sok száz méter hosszabbítóval, hátha. Bár tegnap még leszedtem a kereket, és ütögettem ott mindent, de semmi, szóval akinek volt hasonló tapasztalata az kérem segítsen, hogy mit lehetne tenni!
Pocsék nap volt a tegnapi, mert mikor elindultam az MO-on kifogyott a benzin, ott reszketem, hogy ne vigyen el semmi kamion, hisz leállósáv nincs, és nagyon későn kerültek ki, féltem, ki is szálltam, ha valami nekem megy, legalább le tudjak ugrani az árokba. De szerencsére nem volt semmi.
Én is ezt tettem, először, aztán rájöttem, az okosra. Nem kell kiszedni, a fényszórót, mert nagyon macerás, és sok, a csavar, és még el is állítódik. A leg gyorsabb, és egyszerűbb, szedd ki, a légszűrő házat, és simán hozzá férsz. Csak 3 csavar tartja + a levegő mennyiség mérőn, 1 csőbilincs.
Félig megvan. A kocsihoz adott kézikönyv szerint a lépések: 1. tekerd ki a foglalatot 2. cseréld ki az izzót 3. tekerd vissza a foglalatot.
Hát igen, de előtte - mivel a keze oda embernek nem fér be:
-9. csavard ki a hűtőrács 5 csavarját -8. van két bepattintós csavar minden oldalon 1-1 ami műanyag és óvatosan kell báni vele mert a fülek törésveszélyesek (ezt megúsztam) -7. emel ki a hűtőrácsot, de ne tévesszen meg ki lehet pattintani a lökhárító felső része mögül azt nem kell leszedni (hurrá!) -6. jelöld meg, hogy hogyan áll pontosan a lámpatested, mert mindjárt fontos lesz és mindössze 1 db illesztő csap van ami meghatározza helyzetét (ha lehet nem kéne fényszórót állítani a végén) -5. csavard ki a komplett lámpatest csavarjait, mind a 4 -et -4. agyalj öt percet hogy vajon miért nem jön ki mégis a lámpa -3. miután rájöttél hogy van egy bepattintós füle is agyalj megint 5 percet hogy vajon össze kell csípteni mielőtt kitéped - már kicsit ideges leszel ekkor - vagy nem. Látni nem sokat látsz, helyileg beljebb van mint az eleve elérhetetlen foglalat -2. rájössz hogy az csak egy rögzítő elem persze műanyagból, és annak nem kell kijönnie a lámpával együtt. -1. határozott mozdulattal kihúzod a komplett lámpát, de csak óvatosan hogy a sok kábelezést ne tépd le, és csak kicsit mert utána... 0. oldalirányban a tömítést igazgatva kiveszed a lámpát.
És most jön az 1- es lépés a tekerd ki a foglalatot.
Hohó nem ám a 2. jön merthogy a foglalat több darabban jön ki - kicsit szét van égve, meg hideg is van meg egyébként is túl egyszerű lenne.
Szóval elgondolkozol mi legyen. Nézegeted, de nem a semmi nem fogja benn tartani, így a következő megoldás jön...
Kiszerelni a másik oldalit (bal oldal) és áttenni ide, merhogy a bal oldalon csak az ablakmosó csonkát kell egy csavarásos-kiemeléses mozdulattal kivenni és utána akinek kicsi a keze és vakon is tud izzót fordítani az ki tudja venni és áttenni a másikba hogy miután valahonnan lesz egy jó foglalat - kvázi egy db -ban lévő - akkor legalább ne kelljen megint szétszedni a fél autót...
Egyszóval kicseréltem a jobb oldali ízzót, és most van egy kiégett bal oldali izzóm és hozzá ajándékba egy darabokba tört foglalat. Hurrá...
Ez a tipikus "adtunk a szarnak egy pofont és jól szétfröccsent" eset.
ja és az Én kalosom motorfékje a corsához képest latymatagon fog ,ugy hogy sokkal előbb le kell emelni a lébat a gázpedálrol,ha lassitani akarsz vele a motorfékkel.
tehát kissé más vezetési stilust kell felvenni,megszokni mert akkor több a fogyi és a fékbetétek is hamarabb fogynak.
a lányom 1.4 8V közpotiinjektoros 60LE 96'-s corsája kb 0.8-1 lityivel kevesebbet eszik ,könnyebb is + nagyrészint csak 1dül jár vele meloba 45-50KM-t meloba ,oda visznya 90-100km-t nagyrészt országuton.
Nincs szaga,teljesen tiszta a víz ezért talán elvetném a doblemez témát,mert az úton felverődő víz azért nem teljesen tiszta.Most,hogy mínuszra fordult az idő részben megoldódott a problémám,mert a hó nem folyik be de lesz még jó idő is és eső!!!!!
Nincs szaga a löttynek? Tegyük fel nincs véletlenül fagyálló, vagy ablakmosó szaga?
Merthogy én egy ilyen kis "ázás" miatt egyszer szó szerint lemezig !!!! le kellett bontsam az egész műszerfalat - mindenestül.
Az egyik fűtéscső bekötő-csonkja (egy 10 centis gumi-szar) gondolta meg magát...hogy innentől nem csak egyenesen, hanem egy kicsit oldalra (a lábam alá) is vezet a löttyből.
Csak megjegyzem, hogy a folyás útját ránézésre sehol az égvilágon nem lehetett behatárolni - én is csak a "szag után" mentem.
Igaz, nagyon sok autós leélhet egy életet úgy, hogy fogalma sincs milyen a meleg fagyálló-szag?
A vezető ülés oldalon.Ha emelkedőn állok hátrafolyik tehát még azt sem tudom behatárolni,hogy az elején vagy a hátulján ázik.Gondoltam arra is,hogy a rácsnál,de akkor viszont cseppenés vagy csorgás nyomot kellene látnom.Lehet,hogy a doblemeznél, és a küszöbmerevítő mellett átfolyik?Nem tudom mert nem ismerem a kaszni felépítését annyira,de szétbontás előtt szeretnék tájékozódni.
Nem emlékszem, hogy olvastam volna valaha is Kalos beázásról, úgy tűnik, nem jellemző erre a típusra. Szerintem valami egyedi problémád lehet, sajnos neked kell megkeresni. De mégis, körülbelül melyik tájékon ázik?
Kaloszosok segítsetek! Bal oldalon vízben tocsogok.Semmiféle csorgás vagy cseppenésnyomot nem találok.Vajon hol ázik be az autó?5 éves, eddig garazsírozott volt,már nem az, ezért a sok eső miatt csak most derült ki a hiba.
2. Ha rálépsz a kuplungra abbahagyja a morgást? Mert akkor sebváltó. Téli hiba az 1.4 esnél, enyém is ilyen, meg már mások is írták. Bemelegedve abbahagyja, nyáron nem jelentkezik.
1. Az első futómű szilent nekem is nyikorog. Azt tudom hogy típushiba, cserélni felesleges. Amit kérdeznék hogy pontosan hol és mit és mivel kell sprézni? Ha leírná valaki hogy találom meg, vagy fotót tenne be a bűnös alkatrészről azt nagyon megköszönném.
2. Bejött a hideg. Valami forgó mozgáshoz köthető nyikorgás hallható motorindítás után alapjáraton a menetirány szerint balról. Jobbról van a hosszbordás szíj, az nem lehet. Melegedésre halkul és el-elhallgat majd megszűnik. Vezérmű feszítőgörgőre gyanakszom de az nem igazán kéne hogy nyikorogjon, vagy a vezérműszíjra. A vezérműszíj 30.000 km -el ezelőtt lett cserélve, minőségi szíjra. A feszítő görgő nem, mert a szerelő szerint nem kellett. Érdekelnének az ötletek.
Én is Daewoo Kalos tulaj lettem! 1.4 , 2003, 66 eKM. Tudom,hogy tél van, de azért kíváncsi lennék, hogy nálatok hogy alakul az autó fogyasztása. Nekem előtte egy 94es Corsa-ám vollt, de gyanítom a Kalos jobban szereti a hasát. Tapasztalatok a fogyasztás terén? - ha sokallom mit érdemes megnézetni? stb.. ( Még nem mértem meg pontosan, csak puhatolózás.)
gondolkodósba vagyok,mert elég lenne az is sebességnek,de 250 -hez húz a szivem.azokba + kissé öregecskét lehet kapni,de olvasgatok sokat a 80-s gépsárkányokról.GN ,GS és honda CB valamint Yamaha xj xs tipusokról.
Sziasztok! Dec. 11. óta vagyok egy 1.2-es Kalos boldog tulajdonosa, eddig nagyon meg vagyok elégedve vele, bár vannak furcsa dolgai, inkább szokatlan, de ezt is annak tulajdonítom, hogy idáig nagyobb cm3-is autóim voltak, szóval furcsa a lomhasága, de tanulékony a kicsike :)
Csak egy kérésem lenne hozzátok, nekem egy "használati utasítás" kellene, vagy mi. A chevi oldalakon csak az aveoé van fennt, de nem egészen ugyanaz, mint egy 2003 12. havi kalos.
Én nem csalódtam a daewooban, előtte egy 1.5-ös lanosom volt, amit csak azért kellett eladnom, mert megszorultam, nagyon imádtam, azon csak a féket kellett rendszeresen cserélnem, mert nehéz a lábam, gondolom a kis lomhámnál nem lesz ilyen problémám :))
Egyszer valaki már beszámolt hasonló problémáról, neki is azt írtam, amit most neked, mivel saját tapasztalat. A gumin lévő hibák csinálnak ilyet. (Pl az ipari hulladék Kumho-k, amivel szállítják az új autót.) A gumin, nem a felnin. Bár azon sem lehet mindent centírozással kijavítani, mégis azt javaslom cserélj gumit! Pl. ha most a télivel van gondod, próbából rakj fel nyárit. Vagy csak rakd hátra, máris nem fogja rázni a kormányt. Nekem bejött.
Mérjél bele. Menet közben szúrd át a szigetelést 2 varrótűvel - úgy mérjél - minden bontás, blankolás, vagy egyéb huncutságok nélkül.
Nem akarok hülyeséget mondani, de azt hiszem, hogy létezik "lebegő testes" megoldás is - ott mindkét szálon mérsz valamit testhez képest - de ez nem lényeges, mert úgyse tethez képest mérünk.
A fordított bekötés se tragédia - azonnal látszik, hogy valami nem stimmel és meg kell fordítani.
Amikor én méregettem, a két szál közé szúrtam a műszert (tehát nem testhez képest mértem !). A tapasztalatom szerint ez a legjobb (legtutibb) mérési módja a szonda jó, vagy rossz működésének.
Ha a két szál között 0,5...1 V között ingadozik a fesz (járó motornál)....akkor a szonda JÓÓÓÓÓÓÓÓ !!!!!! :-))))) .
Segítségeteket szeretném kérni! F14S3 motorú Kalos felső lambda szondájának a kábelkiosztását meg tudná valaki adni? Arra már rájöttem, hogy a két barna a fűtésé, de a kék és a rózsaszín (v. fehér) közül melyik a jel, és melyik a jel test?
Sziasztok. 1.2-es 2004 Kalos 85000Km. Hidegen leáll-alapjárat ingadozik. Alapjárati motor megtisztítva EGR szelep ledugózva. Gyújtáson az alapjárati motor ami a folyószelepre van szerelve jobbra-balra mozog és kattog. Az autó egy ismerősé én meg telefonszerelő vagyok. Minden használható tanácsot elfogadok, előre is köszönöm.
A márka védelmében beszélnék....több használt keleti és nyugati autó után vásároltam 2003-ban az első új autómat, egy Daewoo Kalos-t... most 2009-ben cseréltem le 6 évesen 89000 km-el....az autónak összesen az első fényszóró izzói égtek ki kétszer ez idő alatt... soha semmi probléma, gond nem volt vele... abszolút elégedettségem mutatja az is, hogy nem pártoltam el a márkától, mivel egy Chevrolet Lacetti-re cseréltük le a kisautót...
tehát aki megbízható járgányt akar az nyugodt szívvel vásárolja meg az autót.
aki rövid és szart ir róla az valami nagyot várt tőle mint 1 mercitől occso pézé.
koreai dácsiának is csufolják,de minden használt autót,és ujat is ki kell fogni.
én 2 éve vettem 5 évesen 20eKm-l ,most van benne 46eKm.
müxakin májusba 1-1-be ment át ugy hogy csak a müxaki dijjamba került.
csak oilt cseréltem még benne2X és vettem rá használtan téligumedlit felnistől,cd-s autrádio elekta 10 papir ,2 hátsó 16cm SAL hangszoro 2.5eft akcios Corába tavaly,
2500ft 1pár ring tégla ködöslámpa előre,sk bebarkácsolva az eredeti vakrácsba.
a bárdin nédd meg az alakatrész árakat,ami nem is drága.
opel 13-14 coll felni jó rá .a 13-14 coll gumik árai nem esnek nagyon 10 papir fölé,inkább alá.-persze nem a nagy márkák-barum bőven jó.
1.4 8V jobban huz mint a G astra alacsony fordulaton.
fogyi 7-8 lityi vegyes Tatabánya ,télen + 1liter.ja és nem öregurasan.
most szépen bézuhantak az árak 650-850 közé2003as modellek.
Sziasztok, nekem, egy 1,2-es kalosom van. Azt szerezném megtudakolni, hogy mitől lehet, az,hogy ráz, az eleje, fékezésnél. 60km/ó-ig nem érzékelhető, viszont 70-nél a kormány rázkódik. Féktárcsa, és pofa most volt cserélve. A stabilizátorok, lehetnek, és, ha igen laikus ki tudja cserélni?
"aDévóazegyszar-felkiáltás" után nem kérdezted meg ezeket az embereket, hogy ugyan már mondjanak néhány tényt, esetet is, hogy mire alapozzák a szakvéleményüket? :)
Egy példa: keresztfiam nevelőapja kábé 3ezer eurót költött javításokra (futómű, motor, satöbbi), és ő is nemrég tekerte bele a 100ezredik kilométert a kocsijába. Nekem az első meghibásodás pár hete (visszaolvashatsz a topikban) a lambdaszonda volt.
A komám autója egy Volvo V40, az enyim egy szarszutyok dévukalóz. :))
---
Amúgy elmondom miért szar ez a márka. A magyarok az egyik legnagyobb sznob népség a világon, és a kurvára hozzá nem értés ellenére marha okosnak képzelik magukat: náluk a német autó az isten, és a japán a megtűrt fajta. Autóértékesítésben rengeteget dolgozott volt osztálytársam mesélte, hogy az emberek fillérre kiszámolták mennyi egy hónapban a rezsi, és inkább zsíroskenyéren éltek a hónap utolsó napjaiban, de Opelnél, VW-nél alább akkor se adták, még akkor se, ha 10%-os indulóval, 10 évre vettek föl hitelt. Most meg nyavalyognak, hogy nem tudják fizetni a részleteket...
Figyeld meg, hogy aki szarozza a Daewoo-t, az mégis milyen kocsit ismer el - az összes közül? Kérdezzél csak rá, hogy: "rendben van komám, de akkor szerinted melyik a rendes autó?"
Én látatlanba garantálom neked, hogy 10-ből 9 valami német-ótvart fog mondani.
Nálam több Daewoo-ja itt senkinek nem volt, azt garantálom. Én az egész skálát végigjártam - a Tico-tól ....az automata Leganzáig....gyakorlatilag 1995 óta Daewoozok...cég és magányszinten, egyaránt.
Nahát, én azt mondom neked, hogy soha roszabb autód ne legyen a Daewoo-nál. Semmi búja-baja nincs - amit más márka ne ugyanúgy produkálná a kategóriáján belül.
Talán annyi "hátránya" van mégis, hogy az alkatrésze negyed-fele annyiba kerül - mint egy németautójé...de azt majd el fogod viselni valahogy :-))))
Szard le, hogy mit mondanak a fanyalgók - mert azok egy fillért se pótolnak be az autódba...akkor ne is pofázzanak bele. És már messze nem azt a presztizs-világot éljük, amikor egy autóvásárláskor az lenne a szempont, hogy "jó-jó, de mit szólnak a szomszédok, hogy csak egy Daewoo-t vettünk?"
Ma már az is nagy teljesítmény, ha valaki egy bármilyen autót fenn tud tartani - hogy eljusson vele A-ból - B-be....azt is lehetőleg a legolcsóbban. .
Sziasztok, Daevosok! Autóvásárlás előtt állok. Nincs sok zsém, úgy 450-500e max. Ősleletet nem szeretnék (olyan köszönöm már volt, sok)... Nézegettem a hirdetéseket, és a Daevok elég baráti áron vannak. De már elkezdtek óvni-inteni, merhogyaDévóazegyszar"-felkiáltással. Értem én, és hallottam is már nem egyszer ezt a kiejelentést, és el is fogadom, csak szeretném végre konkrétan tudni, MIÉRT szar ez a márka? Miért nem szabad ilyet venni?
Én - vitorlázóként - csak azt várom, hogy a horgászoknak a kijelölt hajóutakon jelöljék ki a horgászhelyeiket a vízen. Hátha fogyna belőlük is egy pár.
Mert már ott tartunk, hogy már 100 méterre se lehet megközelíteni a partokat - anélkül hogy ne kurvaanyázna valaki a bokrok közül. .
Ha már a "zöldséges-kártyásnál" jársz (és főleg ha az eladó belemegy egy ilyen kiruccanásba) - akkor méressél egy CO-t. Az elég sokmindent elárul ám a motorról - úgy általában.
Ha annak az értéke frankón benne van határban - akkor már ott olyan nagy baj nem lehet a motor+vezérlés+lambda+katalizátor együttessel.
Ha bármi hibádzik - az szinte azonnal megjelenik a kipufogón - ezért ajánlok neked egy ilyen gyors és olcsó tesztet - mert megéri !
Ha az eladó nagyon ódzkodik a CO-méréstől - akkor ő már tud valamit - amit te még nem. .
Jövő héten kilátásban van egy 2003-as Daewoo Kalos 1.4-es vásárlása. Megköszönném, ha ti mint Kalos tulajdonosok adnátok pár tippet, mit érdemes vizsgálni az autón!
Igen, lehet hogy "kicsi" a probléma,de a társadalom és főleg a vevő talán nem így gondolja. Szeretném eladni az autómat és hát igen kíváncsi leszek az árnál erre a kicsi problémára. (Végül is csak 6 éves a "vas" )
Igazából azért írtam le a dolgot, mert senkinek sem kívánom azt az érzést, amikor (egy más kifizetett autónál!) az eredetvizsgáló hosszasan nézegeti, kapargatja, kenegeti a motorszámot, miközben egyre jobban csóválja a fejét, végül megszólal, hogy: "van itt egy kis probléma"
Szerencsére a probléma tényleg "kicsi" de ezt akkor még nem tudtam.
És mi van, ha "összerakott kocsi" ? Egy kocsi addig kocsi, amig alvázszáma van. Abból az autóból még egy másik darab NEM LEHET ezen a bolygón. Akkor minek a para?
Ha a kasztniszámot hamisították - az egészen más tészta - az bűncselekmény. De hogy jön ez a motorszámhoz? Mi köze ennek a motorhoz?
A kapcsolószekrénynek is van szériaszáma - azt mér nem jegyzik fel? Fődarab, nem? Hátha kendácsolt az autó? Ugyan már - hivatalnoki fontoskodás az egész.
Az egész világon egységes a kasztni-szám, és az az a kevés dolog, amiben a világ összes országa és autógyára megegyezett. Abból a hosszú számból az első 4 karakter pont a gyár világlajstrom-kódja....abból is csak egy létezik a világon.
Ezt annyira komolyan veszik, hogy ha egy autó véletlenül hibás alvázszámmal jött ki a gyárból - akkor arra új számot a saját gyára se adhat már ki. Azt az autót vagy megsemmisitik...vagy valamelyik szalonban végzi - kirakat-autóként. De forgalomba azt soha az életbe nem lehet helyezni.
Ha egy műszakin lesz@rják a motorszámot, akkor az egy szép műhely! Igaz, hogy szinte senki nem nézi, de mivel TE írtad FŐDARAB, így azért ebböl is látható a kocsi "eredete", nem egy összerakott kocsiról van e szó! Minden esetre eladásnál sem tud senki ebbe belekötni, illetve alkudni, tehát az a pár ezres szerintem megérte a késöbbi esetleges macerák miatt!
Csak halkan jegyzem meg, hogy műveltebb helyeken leszarják a motorszámot. A motor nem más, mint egy fődarab, ha törik-ha kopik - csere, oszt kész.
Elvégre ha kapcsolószekrényt cserél az ember, azzal se kell a KPM-hez rohangálni, nem igaz? Pedig éppenséggel annak is van sorszáma és elég fontos fődarab az is.
Egyetlen egy szám van, ami egy járművet bárhol a világon azonosít: az alvázsszám. Ennyi. Az egységes az egész világon, azzal sehol se viccelnek.
Na de egy motorszám? Akkor már jellemzőbb lenne a kompjuter CMOS-ába égetett gyártói szám.
Persze, majd lesz az is - csak ahhoz el kell teljen még 20 év, hogy a sok aktatologató léhűtő, ungyenélő hivatalnokhoz eljusson a hír, hogy kompjuter van az autókba és kéne egy új jogszabály azoknak a regisztrálására és nyilvántartására is.
Mint ahogy a vámosok még nem hallottak a hibrid-autókról és azoknak a regadó szabályairól sem. Ugyanis még nem telt el 20 év hibridezés, hogy ők is halljanak az idevonatkozó, érvényes jogszabályról. .
Velem pont ilyesmi történt. Most vettem egy 2004.10.havi kalost. Az eredetvizsgánál derült ki, hogy a motorszám anniyra el van korrodálva, hogy gyakorlatilag nem látszódik. El kellett vinnem a kocsit a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, ahol 2400Ft ellenében kiállítottak egy motorkódot neki. Amikor átírattam a kocsit, ezt a motorkódot írták a forgalmiba, a hátúljára pedig ráírták, hogy a motorszám természetes elhasználódás miatt olvashatatlan, motorkóddal ellátva.
Persze biztosan le lehetett volna fizetni az eredetvizsgást és akkor megúsztam volna ezt a cirkuszt, de ez problémát jelentett volna minden olyan esetben, amikor szükség van a motorszámra ( vizsga, eladás stb)
Kicsit macerás volt, de legalább nyugodtan alszom.
A Castrol az egyik legjobb olaj, amit ezekbe az autókba tenni lehet. Csakhogy.
El kell kérni (ha lehetséges) a kartonját, amibe érkeztek a flakonok.
Ha nem egy frankó, szépen megnyomtatott, profi, CASTROL-feliratú , karton-gyüjtőben van - hanem mondjuk zsugor-fóliázva érkezett - akkor azt nem szabad megvenni, mert az nem kóser. .
Castrol jó minőségű olaj, biztos jó. Motortisztító?? Hmm..... Régi világba mosóbenzinnel tök olcsón át szokták mosni, de szerintem ha nincs lerakodás akkor nem kell.
CASTROL MAGNATEC 10W-40 4l 6300HUF akciósan. Ez azt mondta a az eladó srác jobb minta a mobil super s és csak párszáz a külömbség, de volt az is, csak én kérdeztem, hogy melyik a legjobb ilyesmi árban.
Vettem olajszűrőt is, MANN FILTER a neve, ez volt a legjobb azt mondta. 1100HUF
Ő is azt mondta, hogy be kell kenni kicsit a gumigyűrűt olajjal, mert, ha nem akkor mikor tekered fel akkor elszakadhat és utána azért folyik és NEM tipushiba!
Igen annyira korródált,hogy nem látni. A csiszoló sem működik. Valami szert mondtak hogy talán az leszedi,de aki vizsgáztatta elfelejtette a nevét a szernek. Most éppen nyomozok utána.
Sajnos nem értek műszakilag az autókhoz!! De miért is kéne értenem? Én csupán a saját tapasztalatom osztottam meg! De a kérdésemre/kérésemre nem igazán jött válasz.
A kérdésem : a motorszám elkorródálása volt. Szeretném eladni a kocsit és igazából arra lennék kíváncsi,hogy esetleg fordulhatok e panasszal valakihez ( gyártó..stb) Egy 6 éves autónál sztem elég bizarr dolog ez.
mitől kéne tipushibának lennie az oil szürőnél engedő oilnak???
kicsit be kell kenni a tömitőgumit a friss oillal oszt kézzel feltekerni.nekem mi a faxé nem eresztet és eresztett ott 1 automná se????
az meg megint 1 dolog hogy kiégett a bal első tompim,de ez a piacgazdaság,mert a minőség az oan amien,de minden egyébb égőt még nem csereberéltem a vasba lassan 2 év alatt.
én bárdi oil szürőt veszek oszt 10-nként csere a 10W-40 GM olilall 1üt.
igy sk 5-6 ezerből +van az oil csere.néha kevesebb is vót mikó jutányos árba szerezém az oilt.
a téligumedlikről mán szoltam de most is az a vélemény V minta légyen oszt a márka naggyábó mindegy mert a többi az márkanév az árban ,+ fizetett reklama a tesztelők felöl.
Onnan gondolom,hogy kigyulladt a sárga jel és ezt általában ezért csinálja. Ég egy darabig aztán elalszik.A szervizben azt mondták,hogy a lambda csinálja. Nem nem fogyaszt többet semmi változást nem észleltem.
Szeretnék érdeklődni,hogy egy 6 éves kalosnál indokolt e,hogy korródált a motorszám?! Most szembesültem vele mikor vizsgáztattam az autót. Nekem meglepő volt mert nem igen hallottam ilyen esetről. Szalonban vásároltam 2003 decemberében és most szeretném lecserélni,de így hogyan tudom veszteség nélkül eladni? Egyébként nekem is állandóan vacakól a lambda szondám,sőt már alig egyhónapos korától kezdődően.Akkor elvittem a szervizve és állitólag kicserélték. Bár már ezt sem nagyon hiszem. Egyébiránt az olajszűrőnél nekem is enged egy hangyányit,nem vészesen. Úgylátom ezek a hibák azonosak ennél a típusnál.
Szoftver frissítéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Minden 1.4 8V Kalosnak, ugyanaz a szoftvere, vagy minden autóhoz egyedi szoftver van? Mondjuk kijön a 2.1-es verzió és azt mindegyikre fel lehet tenni, vagy beviszem a szervizbe az autót, megmondom, hogy mi a problémám és ahhoz "mókolnak" valamit a szoftverben?
A 10w40-es Mobil 1 Super S-t meg sztem megveszem ebédszünetben a jövőhéten. akkor a 4L az pont elég? Mind belemegy? Sajnos nincs leírásom a kocsihoz, mert használtan vettem a nyáron, azért nem vágom, h miből mennyi kell így pl olajból. Az olajat Házilag is le tudjuk cserélni ugye? Akna van, meg haver faterja gépész, meg ágja az ilyeneket, csak azért kérdezem, hogy nincs e vmi fontos trükkje ami miatt szerelőre kellene bízni?
Olajcsere után csökkenhet vmit a fogyi?
Gumi: akkor spórolok egy új nyári garnitúrára is! :) Meggyőző volt a leírás, meg utána is olvasgattam kicsit.
5perces motortisztítóról mi a véleményetek? Ki mennyire ismeri?
Az igazi (valódi) téligumi szarrámegy egyetlen nyáron. Ha nem megy szarrá, akkor az télen ér szart.
Sajnos még nincs olyan kompromisszummos megoldás, hogy minusz 10-15 fokban finom, pihe-puha, tapadós legyen - és a 40 fokos hőségben, a tűzforró aszfalton is keményen-sportosan guruljon, de ne tapadjon le - ugyanaz a gumi.
Vagy ez-vagy az ...ez van. Egyébként mifelénk elég ritka a "valódi" téligumi....igazi, a "valódi tél" is ugyanolyan ritka.
A Nokian-nak volt valami ilyesmi "real winter" szériája...de szerintem azért nagy anyázásokat kapna a mi időjárásunkban használva. Mert elkopnának egy szezon alatt....miközben rohadtul nem olcsók. .
1. 10w40-es Mobil 1 Super S-t ajánlok, a 4 literest megkaphatod már 6000 alatt is, ha nagyon spórolni szeretnél, amit ezen nem szabad, akkor vehetsz GM olajat is 4000-ért.
2. Én most egy gyárival szívok, de szerintem mindegy milyet veszel, kb. 1000 Ft alatt megúszod így is úgy is.
3. Síma levegőszűrő nem ad pluszt, de nagyon gagyit ebből se vegyél szerintem, olyan 2000 körül vannak a jobbak. Direkszűrőre meg tuti nem fogsz 10 ezreket költeni ahogy kivettem, ez adna pár plusz lóerőt max.
4. Városon kívül 6 körül kellene lennie a fogyasztásnak. Tuti nem vegyesben nézted, vagy 4000-es fordulaton nyomtad végig? :) Pályán is 7-7-5 kb. 120-130-as utazónál nekem.
5. Asszem járó motornál nálam is erősebben jönnek be a rádiók, de nem tudom ennek van-e köze ehhez...
6. Szerintem a többiek hülyeségeket beszéltek. Nyáron téli gumit soha, nyúlik mint a takony és veszélyes! Négyévszakos gumi is max. városba lehet jó, de télen se nyáron se olyan mint a téli vagy nyári. Használhatsz nyárit egész évben abban az esetben, ha jégre hóra nem mész. Hidegben egész jól szuperál kicsit alacsonyabb nyomáson, de szerintem tarts nyárit és télit is, mert nagy hóban megszívhatod a nyárival ha belefagy a hó... Egyébként sok teszt szólt már arról, hogy a nyári gumi is van olyan jó csak hideg körülmények között, mint a téli és a téli gumi csere csak kampány a gumigyártók részéről, hogy költs még többet gumira. De ismétlem, ha zordak a körülmények a nyári veszélyesebb sokkal.
3: Légszűrőből van vmi, ami ad vmi pluszt, vagy a legegyszerűbb is ok?
4: Érdekesen alakul a fogyasztásom. Kizárólag városban kb 7,5 liter mindíg ami rendben is van, de ha olyan van, hogy kimegyek a szitiből akkor feltűnően megugrik a fogyi (9felett kicsivel), pedig elvileg fordítva kéne, h legyen nem? Mitől lehet ez?
5: Van még egy olyan problémám, hogy a rádióadók nagyon zavartan jönnek, mikor a gyújtás rajta van, még ha a motor nem jár akkor is. Más kalosnál is ez van, vagy nálam lehet vmi zavar? Gondoltam ilyen szűrőre, de elvileg sztem nem kellene ilyet csinálnia a gépezetnek, ezért még nem vettem.
6: Gumit is vennem kell. Többektől azt a tanácsot kaptam, hogy ha veszek téli gumit, akkor azt használjam bátran minden évszakban, mert nyáron ugye jobban kopik, de még akkor sem olyan gyorsan, mint amilyen gyorsan elérnek ezek a gumik. (a mostanin is még király a minta, csak repedezett, bár ez nem téli) Vagy esetleg négyévszakos gumi? Az nekem ne olyan szimpi. De kiváncsi vagyok mit ajánlatok, hátha ezek a tanácsok másoknak is jól jönnek!
A rossz olajszűrő azt jelenti, hogy föl sem ment rá vagy felment és ezért csöpögött? Egyszer én is jártam így, de mivel most szerelő cserélte le, így nem tudom mi a helyzet... Viszont a mérete biztosan kisebb, mint az előző volt, mert annál nem éreztem a csonkot, ennél meg érzem ha alányúlok.
nem csöpög soha pedig 105ekm van a vasban.10e km olajcsereperiodusal.Viszont kétszer is beszoptuk mert rossz olajszűrőt (cikkszám)dobott a gép a boltban.
3nap/0,5cm olajfogyás?nivopálcán a max-min rovátka között 3cm van,3:0,5=6 6x3nap=18 nap mulva elfogy az olajod figyelj!!
más is tapasztalt enyhe olajfolyást kalos (1.2) esetén az olajszűrőnél? Minden olajcserénél azt kell néznem, hogy mennyi olaj csöpög el, megállítani gyakorlatilag nem lehetett. A szűrővel van a gond, csak én szívok ezzel? Most volt olajcsere, de 3 nap alatt legalább fél centit apadt a nívópálcán a szint és a szűrőnél tiszta olaj minden.
Segítsetek hogyan lehet ezen segíteni?
Ui: egy szerelő múltkor azt mondta, hogy más kalosnál is találkozott ezzel... ti nem?
Szerintem menj 55-tel 1900-2000-es fordulaton. :) (Egyébként a kmóra ennél a tempónál ~ 4 km/h-t csal, úgyhogy mehetnél akár 60-nal is óra szerint, nem büntetnének érte...)
Én 2500 felett általában felváltok városban, persze ez függ az út hosszától.
Sziasztok! Nekem már töb mint egy éve világít a check lámpa, szervizben azt mondták még régen, hogy ki kell cserélni a lambda szondát, de erre még azóta sem került sor, az autó rendesen megy, rendesen fogyaszt, áprilisban a műszaki stb vizsgán is gond nélkül átment, szóval sztem tényleg nincs nagy szerepe az autó működésében. Viszont örülnék, ha nem világítana a check lámpa, mert így nem veszem észre, ha valami más galiba jön elő az autóval. Írtátok páran, hogy az egr szelep tisztítása megoldja átalában ideiglenesen a problémát. Megpróbálkoznék ezzel, csak valaki egy fényképen vagy ilyesmin megmutathatná, hogy hol találom a szondát, avagy a szelepet a kocsiban.
Még a véleményetekre lennék kíváncsi, hogy mi egészségesebb az autónak, illetve a fogyasztásnak? Lakott területen 50 a megengedett sebesség. Ha 3-asban megyek 50-nel, akkor a motor fordulatszáma 2500 körül van, de a motor hangja már arra késztet, hogy váltsak tovább 4-esbe. 4-esben viszont a fordulatszám már csak 1800 körül lehet, és ha kicsit le kell lassítani, akkor gyorsításnál érezhető, hogy kicsit rázkódik az autó. Az autó útmutatójában azt írják, hogy az ideális a 2000 és 3000 közti fordulatszám. Szóval szerintetek pl. 50-es tempót autózni 3-as vagy 4-es sebességben előnyösebb?
mi volt a hibajelzés pontosan? Azért érdeklődöm mert lehet párhuzamot lehetne vonni a nálam előforduló hibajelenségről.
Egyébként, most az én kalosomban belenyúltak a komputerbe. Eredmény, hogy jobban megy, már alacsonyabb fordulaton is érezhetően jobban húz, váltásoknál símábban kuplungol, nem ráz annyira. Viszont indulásnál olyan, mintha nehezebben menne, nagyobb gázzal kellene indulni. Megmondom őszintén szokni kell, lehet a kuplung holtpontja változott egy picit és azért érzem ezt. De mintha símábban menne a gázadás is.
Fura még, de remélem hosszú távon behozza fogyiban meg menetdinamikában az árát.
Még valami, általános probléma, hogy a gyári féktárcsa kicsit meghajlik (vagy tudom is én), és hullámosan fékez? Most cseréltettem fékbetétet és fékfolyadékot, iszonyatosan fog, de a hullámzás most még jobban érezhető, ezért be kell fektetnem új tárcsába is, nehogy elcsessze az új betétet... (Azért hozzáteszem, hogy mikor vettem az autót már akkor is ilyen volt a fék, valszeg az előző tulaj vágta taccsra.) Remélem a felnihez vagy gumihoz ennek nincs köze, mert ha sérült lenne az nem esne jól...
Ha a szonda egyáltalán nem műxik (vagy még hideg) akkor a kompjuter átáll úgynevezett nyilt-hurkú működésre - és akkor úgy működik, mint egy "rendes" autó - vagyis hókuszpókuszok nélkül.
Akkor se árasztja el a hengereket, korrekt keveréket gyárt akkor is - csak nincs meg neki ez a visszacsatolása a lambdáról - amelyik (a rossz nyelvek szerint, nem én állítom) - a gyakorlatban nem sok lószart jelent.
Én is mentem szonda nélkül - hát meg kell mondjam - az égvilágon semmit nem vettem észre. Sem jobb, sem rosszabb nem lett az autó - a kompjuter tette a dolgát, oszt kész.
Persze, csak 30-40 km-t mentem így - de ezt tapasztaltam.
A "nagy buherátoroknak" viszont nagyobb a tapasztalatuk - ők mondták, hogy "nyugi, parasztvakítás csak az egész, 1-2 tized %-ban érezhető csak a dolog a CO-nál."
Tehát ne parázz - legfeljebb csak a 30-50 ezres kiadástól - amitől én is ideges lennék - nem kicsit. .
Amikor először elkezdett világítani a checklámpa, a szervizben azt mondták, hogy valószínűleg túlságosan alacsony fordulaton nyomtunk egy kövér gázt (szeginy asszonyt le is b*sztam, hogy nem tud vezetni, pedig aztán rá se jellemző, hogy ötvenről ötödikben padlóházzal akar gyorsítani:))). Szervizvezető azt mondta, hogy törölték a jelet, de ha mégis ismét megjelenik, akkor lambda szonda csere.
Másnap megjelent, én meg inkább hozzátok fordultam, ismerve topik eseteit. :)
Ugye jól sejtem, hogy a legrosszabb esetben annyi történhet, hogy valóban a szonda a hibás, és akkor a kelleténél valamivel dúsabb keverék miatt a katalizátornak is adunk egy pofont? (Ez meg a zöldkártya miatt lehet rossz hír?)
Régebben a matizos kollegát kértem, hogy nézzen utána, hogy vajon mijarákért füstölhet irdatlanul és hidegen az autóm - enyhe-gyenge olajzabcsi mellett....és mindez hengerfej-tömítés csere után.
A kérdés eccerűnek tünik...de lehet mégsem annyira az - és ilyenkor jön be a találgatósdi:
1) Biztos összezsugorodtak a dugattyúk (ez veszprémi folklór, itt mindennek ez az oka, mint máshol a lambdának) - Nem zsugordhattak, mert kompresszió van, a motornak nincs dugattyú-hagja - se gázadáskor se levételkor
2) Biztos lementek a gyűrűk - Nem biztos, nincs kartergáz egy szál se.
3) Akkor olajgyűrű - Nem valószínű, mert kevés olaj fogy - az irdatlan kék-füsthöz képest.
4) Akkor szelepszár-szimering - Az másképp füstől és nem gázadáskor, hanem motorfék után. Ez nem így csinál.
Háááát, akkor:....hmmm. Pontosabban: .....hümm-hümm. De volt már aki azt is mondta erre, hogy: ......hümm-hümm-hümm.
Ez utóbbi "szakvéleménytől" kicsit beszartam, megmondom őszintén. Nagyon vészjóslónak hangzott. .
Na konkrétan olyan esetre gondoltam, hogy videomagnó főtengelymotor beszart. Motor 18 e Ft, de annyit már nem ért meg a videó, viszont lehetett bele kapni IC-t 3 ezerért, ami persze nem biztos, hogy megoldja a problémát. Ezt szépen elmondtam az ügyfélnek, és hogy választhat, vagy rögtön kuka a videó, vagy próbálkozunk, ám ha mégsem jön össze a dolog, akkor ő bukta az IC árát, én meg ingyen dolgoztam. És belement. És tényleg nem lett jó. És szó nélkül, harag nélkül kifizette. Csak persze szomorkodtunk mindketten. Viszont a bizalom az megmaradt, mert nem lett átbaszva, és ő ezt tudta. De volt pár olyan eset is, hogy TV időszakos hibáját javítottam valahogy, aztán, mivel nagyon kellett az ügyfélnek a készülék, mondtam, hogy tőlem viheti, járassa ő, de elképzelhető, hogy mégsem lesz jó, akkor viszont cipelje vissza. Olyan is volt, hogy azt mondtam, ha egy hétig megy faszán, csak akkor hozza a pénzt. És hozta. Nagy bizalom volt, állítom, hogy a legjobb reklám.
On
A lambda kérdést meg vegyük kétfelé: 1. tutira biztosak benne, hogy a lambda a hibás(műszer, vagy komoly szakmai rutin), 2. Találgatnak. Ha biztos a dolog, akkor cseréljék ki, nincs kockázat. Ha meg találgatnak, akkor megtehetik, hogy próbaképpen beraknak egyet óvatosan, és tesztelik. Ha jó, akkor ügyfél fizet, ha meg nem, akkor a motorba vissza az eredeti, amit meg betettek az vissza a polcra (márkaszervízekről volt szó, azoknak meg van). Sanyi bácsi meg használja az eszét! :-)
Én is TV-ztem évekig, ne félj semmit. Ráadásul mozgóműhelyeztem, falun, ahol az "alkatrész-raktár" a csomagtartóban volt.
Csakhát abban semmi kunszt nem volt, hogy legyen nálam pár PL500-as, PY88-as...vagy PFL200-as....később meg pár BD, BU, vagy TV18-as magasfesz-dióda, pár szinkron IC, vagy tunerbe való BF....ami a villámot szerette nagyon. Még egy pár tipusú sortrafó is belefért az alkatrészes böröndbe.
Végigpróbáltam a gyanús dolgokat - ami ült, azt kifizette a nyájas ügyfél - a tobbi meg ment vissza a böröndbe....a következő pácienshez.
De Sanyi bácsinál - az autószerelőnél - már nagyobb gondok vannak...ha a "majd meglátjuk fiam, ha betettük " opciót választja.
Mert azt nem lehet elvárni, hogy Sanyi-bá' -nak mindenből legyen a polcon - és akkor van az, hogy "ugorj el fiam ide az autósboltba, a sarokra - és kérd ezt, amit felirtam ide neked".
Nahát, hogy az autósboltos visszaveszi-e a már betekert, esetleg szerelés-nyomos alkatrészt és visszaadja-e azt a nemkevés lóvét - ha Sanyi bácsi mégis tévedett volna - hát az egy nagy rejtély marad. .
Abban igazad van, hogy a fűtésszakadt szondával vidáman lehet közlekedni (amúgy szerintem fölösleges hülyeség ez a szondafűtés), nem is ezért cseréltem ki, hanem mert műszaki/zöldkártya vizsga előtt álltam, és mert kurvára idegesítő dolog világító check lámpával közlekedni. Azt meg mégsem köthetrem ki, hogy ne bántsa a szemem!
"A (főleg nagyobb) műhelyek meg az égvilágon semmit nem térítenek meg..." Nem tudom, hogy van ez, mert még nem kerültem hasonló helyzetbe, de csak van fogyasztóvédelem, vagy más fórum a jogorvoslásra? Amúgy meg amennyi suskus és kiskapu van nagyobb cégeknél is, biztos, hogy valamilyen módon meg tudnák oldani, ha olyan a hozzáállásuk. De mint mondtam, nem vagyok híve a márkaszervíznek, csak akkor viszem oda, ha muszáj. Egy normális maszek szerelőről viszont el tudom képzelni, hogy azt mondja: "figyelj, a lambda a gyanús, de nem 100%. kicseréljem, aztán majd meglátjuk" Mikor anno másodállásban tévészerelősködtem, én is csináltam hasonlót.
Hát nekem meg ez a véleményem a szonda-dologról - még akkor is, ha a tiédnek, kivételesen - tényleg meg is buggyant a fűtőszála.
Egyébként annak a jelentősége is szinte a nullával egyenlő - mert fűtés nélkül max annyi történik, hogy 1-2 perccel később áll be a zárthurkú működés...viszont erre a komjuter maximálisan fel van készítve. Bemelegedés után (pár perc) a fűtésnek az égvilágon semmi jelentősége nincs.
Ennél a hibánál az ember csak akkor cserél szondát "ha majd egyszer sokpénze lesz" :-)))
Egyébként - amikor az 500 Ft-os, piaci műszerről értekeztem, nem csak a fűtőszál kimérésére gondoltam - mert pont olyan primán ki lehet mérni vele a szondát magát...ami már fontos azért, nem úgy, mint a fűtése.
A (főleg nagyobb) műhelyek meg az égvilágon semmit nem térítenek meg - ha netán hibás volt a diagnózis. Nem is tehetik, hisz az alkatrész kikerült a rendszerből, a logisztika lekönyvelte - azt visszatenni kb. olyan, mint a gyereket vissza az anyjába - ha szülés után mégse lányt akartunk.
Mutass te nekem egy olyan műhelyt, ahol tippelnek valamire és hozzáteszik, hogy "amennyiben mégsem az volt a hibás alkatrész, akkor mi ingyen visszatesszük a régit, és a raktárból-vételezett alkatrészt meg majd mi kifizetjük a műhely felé".
Szerintem akkor cseréltesd csak ki a szondát, ha tényleg kimutatható, hogy az okozza a hibát, vagy ha vállalják, hogy amennyiben mégsem az volt, akkor visszatérítik az árát, vagy ilyesmi. Abban azért egyetértek GPS-sel, hogy csak úgy találomra cserélgetni egy ilyen drága vacakot hülyeség.
Na igen, azt tudjuk, hogy szerinted a lambda-szonda egy olyan dolog, ami sosem mehet tönkre... Jé, az enyém mégis tönkrement!
1. "Nem mernek vitatkozni, ha a csere szóbajön" Szervíz megálapította, hogy lamda-szonda fűtéskör hibás. Kérdem: mennyi? Szervíz:ennyi meg annyi. Én: jó, kösz, most nem, majd meglátom. Vitatkozni nem kellett. 2. Kimértem: tényleg szar volt. 3. Valóban pofátlanul drága (30e Ft volt a gyári) 4."A lambdaszonda kicserélése pár percet vesz igénybe" Hát, én szoptam vele egy fél délutánt, mert kurvára nem akart kijönni, végül a leömlőt is ki kellett szerelni hozzá. Valószínű a szervízben rutinosabbak, és hamarabb végeznek vele, hát ez van. És akkor idejön mindjárt az a) pont: "Ha az ügyfél nem viszi el a kidobott, ám még tökéletes szondát, azt vígan be lehet szerelni másnak...ahová tényleg szükség van rá." A szerelőtől (akihez azóta járok) megkérdeztem, hogy ő hogyan szokta, "hát, levágom a tetejét, hogy hozzá lehessen férni, aztán egy erre rendszeresített dugóskulcs...". Szóval azt már nem adja el senkinek. Persze nem biztos, hogy mindenki így csinálja. b) Én nem tudom, milyen műhely az, aki egy cirka 40-50 e Ft-os "javítás" után csak úgy széttárja a kezét, meg milyen ügyfél az, aki ezt hagyja? Amúgy meg miért ne javulna meg, ha tényleg ez volt a baja? Ha a műszer hibásnak jelezte egyértelműen, és nem csak azért cserélték, mert "valami baja van a kocsinak, hát csináljunk valamit".
Félre ne érts, tudom, hogy vannak nagy lehúzások, és a márkaszervízekről sincs túl jó véleményem, de az a keresztes hadjárat, amit te a lambda-szonda cserével kapcsolatban teszel, engem idegesít, már bocs. Ha szóba kerül a lamda-szonda hiba, te rögtön írsz egy hsz.-t, hogy az mekkora egy kamu.
A lambda-szonda felesleges cseréjét azt nem szabad ám lebecsülni, mert az nagyon sok előnnyel jár. Például:
1) 100 autósból csak nagyon-nagyon kevesen tudják, hogy mi az, hogy működik, mire való. EREDMÉNY: Nem mernek vitatkozni, ha a csere szóbajön.
2) Még kevesebben tudják, hogy a lambdaszonda jó vagy rossz állapotát, bárki tökéletesen kimérheti magának otthon, egy 500 Ft-os, lengyelpiacon vett zsebműszerrel - középiskolai, technika-órai szakismeretekkel. EREDMÉNY: Szívesen kifizetik a néha sokezer Ft-os, úgymond: "kimérést".
3) A lambda-szonda nevében szerepel egy görög betű is - amiért azt hiszik az ügyfelek, hogy az valamilyen nagyon "tudományos", drága dolog lehet. EREDMÉNY: A z ügyfelek nem mernek vitatkozni az eszméletlenül magas árán - viszont remek jutalék-pénz jár érte a műhelynek.
4) A lambdaszonda kicserélése pár percet vesz igénybe, viszont óriásit lehet rajta kaszálni munkabérben. EREDMÉNY: Percek alatt, minimális munkával lehet sokezer Ft-ot keresni.
A fenti előnyökhöz még hozzájön:
a) Ha az ügyfél nem viszi el a kidobott, ám még tökéletes szondát, azt vígan be lehet szerelni másnak...ahová tényleg szükség van rá.
b) Ha a felesleges lambda-szonda cserétől nem javul meg az autó - akkor az ügyfél "így járt" - a műhely nem vállal felelőséget, a szondát nem veszi vissza és egy fillért se térít meg a feleslegesen kidobott pénzből.
Mindenki beláthatja, hogy rengeteg előnye van ám a lambdaszonda-cserének.
Mivel a lambda szonda csere helyett többen hasonló megoldásokat használnak, akkor az kijelenthető, hogy a szakszerviz által cserére ítélt szonda valójában semmilyen káros hatással nincs pl. a motorra?
No, utánaolvastam dolgoknak, az astrások már nagyon sokat tudnak az EGR/AGR szelepekről... :D Lezárni a szelepet nem célszerű első körben, mivel a rendszer nem biztos, hogy meghálájla, ha más lesz a levegőkeverék, mint az előírt. Maga a konstrukció ilyen, erre épül, aztán, hogy a szoftverben az értékek módosításával ezt ki lehet-e kerülni azt csak a szakik tudják. Megoldás lehet az EGR tisztítására, ha a szívótorkot szépen kitisztítják, és az EGR-t egy elektromos impulzusokat küldő kütyüre rákötik fél órára, ami nyitja zárja a szelepet fél órán keresztül, és befújják még egy kis szeleptisztító sprayvel, ezzel ki is tisztítják. Ha ez nem működik, na akkor van a baj és kellhet EGR-t cserélni.
Én most viszem majd az autót szerelőhöz. Jövő hét vége felé már meg tudom mondani, hogy mennyire lesz sikeres ez a művelet. Csak tisztítással 1 napot bírja a check lámpa... ha bírja 3 napot akkor valami biztosan változott...
Leszeded a szelepet és mint egy alátétnek raksz egy lemezt alá, ami elzárja a kipufogó gáz útját. Van akinél ez beválik van akinél nem és ismét jön a hibakód.
Nekem a Daewoo Leganzám csinálta meg egyszer, hogy elkezdett magától skálázni az alapjárata...600-tól, úgy 2000 ig. Szép hullámzóan, egyenletesen fel-le.
Azt hittem hülyét kapok, tudtam, hogy baj van, ide már nem elég a baltás-reszet.
Elmentem a szoftver-varázslómhoz (a fickó semmi mást nem csinál, csak a kompjutereket buherálja) az felszúrta a kütyüjét és a megfelelő szekcióban adott egy reset-et...és minden visszaállt.
Beletelt vagy 25 másodpercbe az egész művelet.
Más kérdés, hogy ugyanez egy márkaszervízben nem 25 másodpercbe - hanem 25 ezer Forintba szokott kerülni.
Persze, csak ha előtte nem cseréltetik ki emiatt a lambdaszondát is - 58 ezerért. .
Az előbbi értékek álló helyzetben értendők, nem menet közeben. Menet közben nem szoktam 2000 alatt menni, viszont elindulás előtt 1-2 percet járatom a motort. Amúgy a check lámpa nem jelzett még semmit.
ERG szelep koszolódás elkerülése végett szolok.Az 1,2 kalos 3.ban képes a 120Km/h menni.azért mert hülyebiztosak (nem lehet lefulasztani)ezek a mai autók ,nem feltétlen tesz nekik jót az alapjárati (vagy az alatti) fordulaton való haladás,kigyorsítás!!
Én nem értek hozzá, csak egy ideje követen a fórumot és azt tapasztalatam, hogy minden második új beíró hasonló tüneteket vázol, amire a profik mindig azt írják, hogy EGR szelep. :)
Az elmúlt 2 hétben a következőt tapasztaltam: hideg motornál, az indítás után beáll az alapjárat 1100 környékére, így megy kb 1-1,5 percig (szép egyenletesen ketyeg), majd hirtelen leejti a fordulatot olyan szintre (300-500), hogy szinte lefullad a motor. Ezen az alacsony fordulatszámon megy kb 5-15 másodpercig, majd ismét visszateszi az alapjáratot 1100 környékére. Próbáltam már, hogy adok egy gázfröccsöt, ez néha szokott segíteni, de nem mindig. Ha valakinek van ötlete, az írjon.
Amikor az ember valamiért haragszik az autójára - akkor egyre több hibát vél felfedezni nála.
Ez a csekklámpás dolog ennél a tipusnál nem más, mint egy jól-elbaszott szoftver-probléma a kompjuterében. Kicsi a valószínűsége, hogy érdemben befolyásolja az autó valódi működését.
Egy komoly hibajelzés át kéne váltsa az egész működést "lopakodó-üzemmódra" - ami arra jó, hogy az első szervizig elvánszorogjon a páciens.
Ezzel szemben, égő csekklámpával vidáman lehet autózni - mégha felettébb idegesítő is a jelenség.
Akkor mit szóljon a 7-es BMW-s haverem, akinek frankón ERROR-t írt ki a képernyője - és már a bécsi szervízben sem tudtak mást mondani rá, mint hogy: "nézze, az autónak nincs semmi baja, járjon így vele - legfeljebb ne nézegesse állandóan az üzit"
Ez kajakra így volt - pedig firmware-t is frissítettek a cuccban - és a jelenség akkor se szünt meg. Egy 7-esnél. Jó, mi? .
A szokásos check lámpa probléma... A hibaüzenet egr-szelep, rossz égés. A szerelő szétszedte kétszer, először benzinbe áztatta, aztán meg fékfolyadékba. Rá két napra megint check lámpa... Dühítő. Régebben elég volt egy törlés és pár hónapig nem láttam a sárga jelzést a műszerfalon, de mára ez a múlté. Emellett az eddigi 6,1-6,3-as fogyasztásom 6,5-7,2 lett az utóbbi 2 hónapban. (Lehet nem kellene kutat váltanom, de úgy gondolom a vezetési stílusom sem indokolja plusz 5-8 decis eltérést és a kútnál sem csalnak el ennyit.)
Tehát valami baj van, gondolkodtam azon, hogy a keverék összetétel változhatott talán, de az autó menetdinamikája nem változott, nem vehető észre semmi különös változás.
A kérdésem: biztosan EGR-szelep csere a megoldás, vagy valahol máshol kell a hibát keresni? Nálatok mi hozott megoldást a check-lámpa megszüntetésére és a hirtelen fogyasztás növekedés minek lehet az eredménye? (Esetleg elcsöpög valahol a benzinem?)
Vagy zárjuk le az EGR-t valamivel, mint sokan mások...?
A szokásos check lámpa probléma... A hibaüzenet egr-szelep, rossz égés. A szerelő szétszedte kétszer, először benzinbe áztatta, aztán meg fékfolyadékba. Rá két napra megint check lámpa... Dühítő. Régebben elég volt egy törlés és pár hónapig nem láttam a sárga jelzést a műszerfalon, de mára ez a múlté. Emellett az eddigi 6,1-6,3-as fogyasztásom 6,5-7,2 lett az utóbbi 2 hónapban. (Lehet nem kellene kutat váltanom, de úgy gondolom a vezetési stílusom sem indokolja a plusz 5-8 decis eltérést és a kútnál sem csalnak el ennyit.)
Tehát valami baj van, gondolkodtam azon, hogy a keverék összetétel változhatott talán, de az autó menetdinamikája nem változott, nem vehető észre semmi különös változás.
A kérdésem: biztosan EGR-szelep csere a megoldás, vagy valahol máshol kell a hibát keresni? Nálatok mi hozott megoldást a check-lámpa megszüntetésére és a hirtelen fogyasztás növekedés minek lehet az eredménye? (Esetleg elcsöpög valahol a benzinem?)
Vagy zárjuk le az EGR-t valamivel, mint sokan mások...?
Ja ITT megnézhető az ottani ár, az ár 0.1582 szorzandó! A típusra katt, utánna a jobb felső sarokban van Koreai írás, álltalában a harmadik, de az új Matiznál a másodikra kattintva jön elő a választék, ár.
Valamit valamiért..... Mind ez Koreában nem így néz ki, ott van felszereltség, és sok választék ferszereltségszintben. Ja, és olyat ami ott van nem kapsz itt EU-ban! Egy egyszerű példa, nekem "fullos" az Aveo-m, kint millával olcsóbb ás bőrüléses, műfabetétes, de igényes. Ezt nálunk nem lehet megkapni...
Amerikában kérték a népek, hogy minden ajtó legyen vezérlős is - arra az estre, ha jönne a kapucnis-feka - elkérni a táskát az ülésről...a pár percre benthagyott szőke barátnőtől.
A mi kezünkben is járt egy onnan-hozott Cherokee...hát annak is vezérlős volt minden ajtaja. A gazdája mondta, hogy miért is.
Nade nálunk ilyen nem fordulhat elő, kéremszépen. Egyelőre. .
Hát még régebben az öreg skoda 105-ömbe szereltem be központi zárat, de távirányító nélkül, ott mondjuk az ajtó szétszedése pár perces munka volt, itt jóval több lehet, de sztem megoldható.
Örülök, hogy legalább megtudtam, hogy a sofőroldali ajtóban nincs motor. Akkor ott van egy kapcsoló, ami kapcsolgatja a többi ajtót. A távirányító irányító modulját ennek a kapcsolónak a vezetékeire kéne rákötni? Így elméletileg távirányításra menne a többi 3 ajtó, mert azokban van motor. És ha ez megy, akkor megvenném a sofőroldali ajtóba is a motrot. Ide elég a 2 vezetékes, ami gondolom van a többi ajtóban is, vagy 5 vezetékes kéne, mint a többi normális központi zárban? A mellékelt ábráról melyik helyzet áll fenn a Kalos esetében?
oan helyen járkálol hogy kell a riogató a kocsira???
mert ha nem akkor a francnak! a kalos nem 1 ellopjuk fajta!
amugy GPS kollegának igaza vagyon mert kárpitokat bontogatni ,derótokat füzögetni nem 1 lányos állom,+ aztán kéne azé valami elektrongyos rajz is a gépről mert esetleg több kárt okozol a barkácsolásoddal mint hasznot.
amugy az 1-k riogatós beszerelő nékem is mondá a söfőr ajtóba nincsen ám központis motor csak kapcsoló.
nálunk Tbanyán a interspuri mellett 24epézt mondtak tavaly a csávók,és 1napra otthagyni.
gondolkodám akkor én is ,mert 8-10epapir a www. metromannál 1 központis ,csak ugyi + kéne 1 motor is, ha iga hogy nincs a balos elsőbe.
azt meg gondolám ,több okbol is: nem ellopós fajta,otthon zárt kert garage + véreb,
vidéken lányomnál a garage az nem de zárt kert és véreb az van.
Azt ugyan nem tudom, hogy konkrétan ez a darab mennyire lesz jó a kalosba (vélhetően az lesz) - DE:
Ha valaki még SOHA nem szerelt távirányítós-központivezérlős riasztót - mai konstrukciójú autóba - és úgy gondolja, hogy majd az egyik vasárnap délután, (miközben szundikál a család) majd kioson a garázsba és sitty-sutty beszereli - annak nagyon "tartalmas délútánja" lesz - azt garantálom.
Egy 6-7 ezer Ft-os riasztó beszerelés ugyanakkora macera, mint egy 27 ezer Ft-osé. Ezért a risztósok nem is szívesen vállalnak ilyet, mert már többször megkapták a pofájukba, hogy "hát maguk többet kérnek a beszerelésért, mint amennyibe a riasztó került".
Többet bizony...néha a dupláját-tripláját is. Mert még egy nagyon begyakorlott műhelyben is úgy elmegy vele 3-4 óra, mint a sicc. Otthon - az udvaron - szintén annyi...csak napban.
PÉLDA: Tudtad azt, hogy ha valódi táviránytós-központit akarsz - mint a felnőtt autóknál - akkor előszőr át kell alakítsd a sofőr-ajtót? Merthogy abba vannak szívesek gyárilag NEM tenni nyitómotort ?
Én azt javaslom: ha még nem csináltál ilyet...gondold át előbb, és ne véld te is azt, hogy "...hát mégis mekkora kunszt lehet egy ilyen párezer Ft-os vacak beszerelése?"
A Kalosomba szeretnék távirányítót szerelni a gyárilag beépített központi zárhoz. Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek ez a Távirányító hozzáköthető-e a gyári központi zárhoz, és ha igen, akkor hol találom meg a gyárilag beépített vezérlő egységet, amihez hozzá kéne ezt kapcsolnom.
Kérlek segítsetek.Nagyon nézegetek egy Daewoo Kalos 1.2 S 5 ajtós 2004-es kocsit, és kíváncsi volnék a fogyasztására(nem járkálok nagyvárosokban és autópályát se használok) és a méreteire (pl.: hogy nagyobb-e egy Fiat Punto-nál stb.).Mert olvastam a fogyasztásáról és átlagban 6 l eszik meg de ti írtatok 10 l is.
meglátogatsz 1 márkáskereskedést, érdeklődés gyanánt! oszt colstokkal mérsz amit akarsz magadnak,vagy viszed a babakocsit és bépróbálod a csomitartóba.
nem hiszem hogy elhajtanak,mert ebben az inséges piacban-keresletben- hülye az a kereskedő aki elhajt 1 lehetséges komoly vevőt.
Ma elvittem a kicsikocsit szerelőhöz(maszek nem márkaszervíz) fékbetéteket cserélni. Mikor mondta hogy mennyi majd eldobtam az agyam... 18 ropi. Ebből 14 ezer az első fékbetétgarnitúra, 4 pedig a munkadíj. Munka=fétárcsák felszabályozása,ablakmosó feltöltése,fékmunkahenger kipucolása. Valami Otto Zimmermann betéteket rakott bele. Ismeri valaki ezt a márkát? Szerintetek mennyire basztak át? Vagy ez a művelet ennyibe szokott kerűlni? Nem tudom, de én valahogy qrvára sokallom.