Kell az elomosas. Az anyukam aztatta a ruhakat mindig ha mosott (sok kezzel mosas es keves Hajdu keverotarcsas mosogepes mosas - a nem automata fajta).
Igen, erről a törölgetésről én is hallottam - olyannyira, hogy az első olasz automatám "használati-ukázában" is írta.
Az ablak-tömitő alsó részének a bugyrait ajánlotta kitörölni - mert lyukak ide-vagy oda - ott mindig víz marad.
Sőt. A kitörölt tömítő gumit még babasegg-puderrel is be kellett szórni - nehogy idő előtt megegye a fene. De megette - nem bírt ki 4 évet, úgy ment szarrá, ahogy volt.
Szerintem ma már nem áll fent ez a veszély. Vagy ki tudja?
Na szevasztok, megjöttem - innentől nincs kegyelem -:))).
Holnap meglátogatom a kedvenc net-szolgáltatómat (ami nem fontos) de melette üzemel egy igen színvonalas házti-gép szalon, ahol ki van állítva egy gyönyörű, működő DD demó.
Ha nem rúgnak segbe a fényképezőgépemmel (mert most már a paranoja általános betegség ám itt is) - akkor csinálok pár fotót az összehasonlító "pedagóiai eszközről".
Erről a DD-ről a '70-es évek lemezjátszói jutnak eszembe - amikor kitalálták a szíj helyett az "egyenes tengely-hajtást", amit első körben mindenki megtapsolt...aztán a vájt-fülüek mindennek lehordtak.
Persze, az más műfaj - de érdekes volt végignézni, ahogy a "belt-drive" az ismét minőségi jellemzővé vált a "megizadt" Direct Drive után.
Ugyanakkor megint csak autós példával jövök (az ezért járó szitok-szavakat e-mailben kérem...ha lehet).
Egy tetves gépkocsi ventilátor és/vagy generátor szij mit kibír 60 ezer kilométeren ??? - extrém körülmények közt. Fagy, hőség, fordulat...rossz esetben némi olaj, stb. Ehhez képest egy mosolygó-gép szíj "wellness körülmények" között üzemel.
És csendes, megbízható - és már az sem igaz, hogy energia-pocsékoló lenne. Illetve a súrlodás okozta vesztesség igencsak sok év alatt térülne meg egy DD plusz-költségében.
Így gondolom én - te meg vagy igazat adsz...vagy megcáfolsz. Én minden esetre megpróbálom lefotózni...mert tényleg szép.
Valami hasonlót mondanék az egyik kollega szénkefés problémájára. Ismerek 15 éves - napi használatban lévő - porszivót...eredeti kefékkel.
Samsung a lelkem (irodában üzi az ipart) 1.000 W-os, már minden megment rajta (a kerekek rég kitörtek a küszöb-szaltók nyomán, a csövén már 40 tekercs polimer szalag biztosítja "tökéletes tömítést", a fordulat-szabályzó gomb rég elenyészett (mindegy, ugyis mindig maximumon ment) ...na de a szénkefék - azok az eredetiek. És ott min. 18.000 a pörgés...percenként, nem úgy mint egy mosógépnél.
Apropó: Neked voltak szénkefe gondjaid ezekkel az új gépekkel?
"Mi a megoldás?" KIVERNI a szakszervízből a garanciális kötelezettség teljesítését! :))) De előbb állítsd be a lábakkal vízszintesre, hogy ne billegjen! :)))
Pár hónapos Ariston mosógépünk elkezdett ugrálni centrifugálás során. Nem folyamatosan ugrik, csak az elején néhány nagyot, amikor felpörög a masina. Atz igazsághoz hozzátartozik, hogy összefüggésben lehet a mosógép áthelyezésével, tologatásával, melyre fürdőszoba-takarítás végett került sor. A szakszervízes csávó szerint nincs semmi baja, igaz, mikor ő itt járt, alig tett bele cuccot és a centrifugát is lejjebb csavarta. Azt mondta, hogy nem kell megtömni és kész.
De félig telve is ugrál 800-as fordulatszámon, ezt korábban nem tette. Szóval itt valami nem stimmel. Mi a megoldás?
Ma volt egy zárlatos bojlerem, egy gép nem mosta be az öblítőt, kicsit dolgoztam a műhelyben, majd egy 1,5 éves gép kiköpte a fűtőtestet, vissza kellett gyömöszölni, és végül egy siemens-nek nem nyílt ki az ajtaja, mög köllött reparálni!
Nyaralás? Miről beszéltek, fel nem foghatom??? :)))
Mindenkinek a legujabb tipusu 400.000 forintos beepitett televizios agyonautomatizalt mosogepe van - ami meg gyerekek is nevel - igy nincs mirol irni!!! :))
Úgy látom, pang a topic. Mindenki nyaral? Itt a jó idő, de jó lenne, ha néhány hozzáértő véleményezné a DD-s LG mosógépeket. Igaz ugyan, hogy már telefonon itt-ott érdeklődtem, de csak több véleményből lehet igazi következtetést levonni.
Huha, jó sokan válaszoltak. Köszönöm. Lehet, hogy én nem fogalmaztam elég egyértelműen, de én arra gondoltam, amit SecretBoy is írt a válaszában, azaz, ha előmosást is szeretnék, akkor ha előre feltöltöm a mosáshoz és az előmosáshoz is a mosószereket, akkor már az előmosásnál kifolyik a mosáshoz használadó mosószer. Használatiban nincs benne, hogy nem lehetne folyékonyt használni. Por lesz a megoldás, bár ahogy nézem a rázkodás miatt az is elég könnyen kifolyhat, mégha messze nem a max jelzésig töltöm akkor is, de ezt nem próbáltam.
Most, hogy x nap alatt én is végigolvastam a fórumot, kiváncsian várom az egyértelmű választ arra, hogy jók-e az LG közvetlen hajtású gépek, vagy sem? 6-7kg-ot bíró gép kell, mese nincs, Mielére nem fussa, nagyon gagyit meg nem akarok. Ezt most olcsóbban meg tudom szerezni. Akar a fene fél év múlva megint mosógépvásárlással vesződni. Invetreres kell, kefe nélküli, a frikiváltó csak tovább bírja, mint a szénkefe? Meg némiképp csendesebb is, és még ékszíj sincs benne. Egyértelmű választ várok: jó, vagy sem.
Elvileg folyékony mosószert is lehet használni, manapság sokkal gyakrabban használnak az emberek folyékony mosószert ezért mindkét fajtának ki van alakítva a mosószertartó. A mennyiséggel vannak Nála gondok.
Folyékony mosószert használsz? A használatiban benne van, (azt nem tudom, hogy a magyar nyelvűben is benne van-e?) hogy folyékony mosószert nem lehet használni, ha előmosást is akarsz - érthető okokból, hiszen 1-2 perc alatt kifolyik mindkét tartóból.
Esetleg előmosáshoz lehet folyékonyat, a főmosáshoz port. A por alakú mosópor egyébként nem tud kiperegni, ahhoz ugyanis olyan sokat kellene használnod, hogy hibát fog jelezni a program végén a gép.
Viszont ebbe a mosószertartóba nem fog belerohadni a mosópor, és a víz!
Azért írok, hogy hátha tud segiteni nekem egy másik AEG mosógép tulajdonos (az enyém: Lavamat 47080). Most vásároltam egy ilyen típust és az a problémám vele, hogy az ajtaján lévő mosószertartóból kifolyik a mosószer, amint lecsukom a tetőt. Ez főleg akkor probléma, ha előmosást is beállítok és feltöltöm az előmosás és a mosáshoz használt tartót is, ugyanis amint lezárom a mosógép ajtaját kifolyik mindkét tartóba tett mosószer. Én bénázok? vagy külön-külön kellene belerakni a két mosáshoz a mosószert? vagy valami alkatrész maradt le a gépről?
1400-as centrivel, elektronikával, felültöltős, kb. 8-10 éves lehet. Asszem', ennek dupla belső fedele van, és bal oldalon vannak az adagoló rekeszek. :-))
Arra viszont vigyázz, hogy abszolút 16 Amperes bizti kell neki, mert a fűtés maga csak 3,0 kW!!! :-))
A Miele-kből megéri még használtat is venni, bár itt már érdemes egy kicsit tovább gondolkodni, és az "üzembehelyezés" előtt célszerű egy szerelővel átnézetni, csak úgy, TMK-jellegűen.
Szerintem, nem csalódsz benne.
Csak példának: én egy 25 éves Miele-t állítottam üzembe ezelőtt, kb. 4 évvel, azóta is megy minden nap, szinte háromszor. Csapágyazni még nem kellett, pedig elöltöltős gép; egyedül csak szivattyút cseréltem benne. :-))) Ja, és elektronikus vezérlésű, szénkefés motorral!!! :-DD
Én csak a magam véleményét tudom mondani: igen, ugyanolyan élvezet a gépet használni, mint egy éve. :) Mai napig örülök, hogy ezt vettem; pedig a 109 ezer Ft számomra is kicsit sok volt.
Azért, hogy mondjak már valami negatívumot is, a géphez adott magyar nyelvű használati pocsékul van fordítva. Akkora baromságokat írnak benne, hogy csak na. Én viszont az angol nyelvűt olvastam, illetve beszereztem egy magyar nyelvű AEG mosógép prospektust, abban normálisan le volt írva melyik "parasztvakítós" funkció mire jó. Ez persze a forgalmazó hibája.
Ez a minőség-tartósság dolog meg igény kérdése is. Pl. cipőt venni lehet 3 ezer Ft-ért és 23 ezer Ft-ért is. A 23 ezer Ft-os sem fog 8-szor annyi időt kibírni, viszont egészen más dolog egy 23 ezer Ft-os cipőben lenni egész nap, mint egy 3 ezer Ft-osban. Kinek mi az igénye. (És természetesen a lehetőségei.)
SecretBoy, koszi a velemenyt! Valami ilyesmi miatt kerdezosokodom itt.
Eleg regen forumozgatok, termeszetesen visszaolvastam ezt a topicot is es a tipus valasztasnal is ez volt az egyik nyomos indok.
A mostani kerdezosokodesem csak azert van, hogy megtudjam 2006-ban igy kicsivel husvet utan is meg mindig csak pozitivak a velemenyek mind a szerelok, mind a hasznalok reszerol. Azzal tisztaban vagyok, hogy ne varjak orok elet es ket napos mukodest toluk, csak legalabb a tervezett ido alatti kalkulalhato gyerekbetegsegekkel es kivedheto hiba lehetosegekkel szeretnek tisztaban lenni, ne sajat karomon tanuljak mar meg mindent...
Az a 100e forint, amit most elkolteni szeretnek, van akinek nem sok penz, nekem meg mindig jelentos kiadas, csak ennyi a magyarazata a tulzott ovatossagomnak...
Nem tudom visszaolvastad-e a topicot, a mai háztartási gépek (és egyebek) tartósságát már alaposan kitárgyaltuk. Globalizált és fogyasztói társadalmunkban egy ilyen géptől évtizedekig tartó működést elvárni tündérmese.
De ha neked az is fontos, hogy amíg a mosógép (előre tervezett) élettartama tart, addig megbízhatóan és jól működjön, akkor én ajánlom az AEG-et. Nekem is 47080-as van, régebben írtam róla részletesen.
Ahhoz még annyit tennék hozzá, hogy ennél a gépnél nem igaz, hogy csak 1-2 programot használsz, én inkább csak 1-2-t NEM használok. Klassz a gyorsmosás, + öblítés, vasaláskönnyítő program. A mosószertartó úgy van kialakítva, hogy nem rohad bele a mosószer, öblítő. (Persze havonta ki kell venni és jól átöblíteni.)
Mit varok? Mondjuk azt, hogy elmondod, hogy b+ inkabb gyujts meg egy kicsit es vedd meg az XY gepet, mert azzal fele gond se lesz, addig meg hasznald a 20 eves Energomatot, vagy hogy az AEG se rossz, de ne ringasd magad nagy elvarasokba...
Nem remenykedem csodakba, csak objektiv velemenyre, hogy mi a szarra vallalkozom.
Tudom, hogy ebben a temaba is van ezernyi dolog, de nekem most adodott egy helyzet, amihez van egy eleg meghatarozott korlatom, amiben mozognom kell.
Egy videokartyarol tudok infot gyujteni, vagy szerzek tapasztalatot, a mosogep szamomra nem ez a kategoria. Csak ezert kerdezoskodom itt hulyesegeket...
En is utalom azokat a kereseket, hogy itt van 100e forint es rakjak ossze egy jo kis gepet, csak a gyereknek kell es csak jatszani. de azert igyekszem kihozni belole a maximumot, hogy a megrendelo valamennyire ugy erezze, hogy nem baszom at.
A Kulkas poent nem ertem, de ezt tudd be fiatal koromnak es naiv gondolkodasomnak ;o)
Nem fog a vilag osszedolni bennem, mar felvertezodtem ilyesmi ellen... Van 100e konvertibilis magyar forintom erre a celra, nem nagyon valogathatok, de probalom kihozni belole a legjobbat, ha hulyen hangzik is a dolog...
A kalapszarrol van elkepzelesem. A premium hol tart most mosogep fronton? A Miele-t lattam olvastam, azon kivul?
Azert annyit arulj el, hogy mire szamitsak az AEG-tol.
Meseben??? Aaaaa, eleg ahhoz rohanni, ill. alkoholos allapotban kitalalni, hogy este 10 ora meg pont idealis idopont(panelban) a furdoruha 90 fokos mosasara, mindketto megtortent, ill. hallottam rola, nem mese ez. :-)
A legcikisebb topicban egyik srac majdnem ki is mosott teljesen viz nelkul, azt nyilatkozta, hogy legkozelebb a mosoport is kihagyja es akkor mar teljesen rentabilis lesz a mosas ;o)
Aham, ha leulok a gep ele nyugodtan es ertelmezem, amit nekem irtak, megnyilik a vilag es megertem :-)
Akkor a helytelen uzemeltetes kilove, erre azert szoktunk figyelni, bar az Energomat hosszas kalvariajanak egyik mulatsagos pontja volt, a teto ra nem rakas, elinditas, sikitozas...
egyebkent meg ha jol tudom, az ujakat nem is lehet elinditani becsukas nelkul, vagy ez igy mindre nem igaz?
ui.: amugy koszonom a szoveg ertelmezest! :o)
uii.: mailem nyilvanos, ha van szerelo Pest kozelben, aki meg kihivasnak erez egy Energomat korbenezest, elrepedt kifolyocso cseret es hasonlokat az ne kimeljen, kerem alassan! :-)
Kezelési hiányosság gondolom (mert nekem ugye mindenbe bele kell pof@znom), hogy ne csak a megszokott 2-3 programot használd, hanem nem véletlenül van vagy 15 programja a gépeknek :-)
Koszonom a valaszt! Az Energomat szarmazasarol mar en is hallottam, csak ugye kozben eltelt vagy 25-30 ev, sok minden valtozott meg AEG fronton is, sajnos..
De mint mar hozzaszoktam, a topicolas csak ujabb kerdeseket szul :-)
Szoval:
A kezelesi hianyossagon mit is ertesz?
gondolom nem komoly dolog, de azert szeretnek felkeszulni belole :-)
Sajna nem szegedi vagyok, bar anno szerettem volna odakoltozni, de ez mellekszal :-)
Pesti szerelot keresek, mert amit ez az oreg gep kibirt nalunk, megerdemli, hogy meg egyszer rendbe hozzak es ocsemnel kihuzzon meg par evet. Ugy tudom nem is lenne horror arban, meg komolyab javitas eseten sem...
Ha engem kérdezel, én jó választásnak tartom az AEG-t. Német mosógépek... ha ez megnyugtat, az Energomat is AEG volt kinn, németországban, ugyanis az a gép onnan való.
Nem sok gond van velük, ha van is, az sem inkább műszaki probléma, hanem kezelési hiányosság.
Bátran választhatod azt, az Energomatot meg ajánldd fel itt valamelyik szerelőnek javításra, mert azokkal érdemes még foglalkozni; bármennyire is 25 éves!!! :-)))
A mosogep vasarlas a vegehez kozeledik, csak mar donteni kellene... Szeretnenk venni egy AEG LAVAMAT 47080-as felultoltost. Erdeklodnek pro es kontra, hogy ebben az arfekvesben jo, legjobb, felejtsuk el? Barmi alternativa?
Szeretnek megbizonyosodni, hogy ha mar veszunk egy gepet, akkor legalabb 5 evre megoldodik a gond.
ui.: valaki elvallalna az oreg Energomat felujitasat, atnezeset, mert azt lepasszolnam ocsemnek, de csak pattent allapotban...
tudom, hogy a Hajdut kene megtartani, mert az valoszinu 10 ev mulva is mosni fog, de panelben nem igazan idealis, foleg az alattunk lakok alacsony ingerkuszobe miatt, masodszor, meg ocsemnek kene egy mosogep es igy tunik legjobb megoldasnak...
Azt mondták, amikor megvették egy ideig tök jó volt minden. Most viszont már elmúlt 3 éves, és pl. nem úgy centrifugázik már...
Nem tudom, nem voltak vele elégedettek, amikor megkérdeztük őket azt mondták, hogy mégegyszer nem ilyet vennének.
De egészen biztosan vannak elégedett felhasználók is, olvastam pl. az itteni topicot, ott dícsérik nagyon.
Mindenképp automatát akartam - de akkor ilyesmi a még ennél is jóval drágább kocsikhoz dukált. Igy "lett" a Leganza.
Ami a mosógép tengely-csapágy mizériát illeti - nem kell ezen sokat agyaljon sem a Mielle, sem más gyártó. Szedjenek szét egy autó-kerékagyat - lehetőleg elsőt - és koppintsák le.
Nincs az a mosógép, amelyik ezt a "kombinációt" túlélné. Képzelj el egy körberohadt, ócska, lepra mosógépet - még tökéletes csapágyozásal :-))).
Ja, Daewoo Leganza. Értem a problémádat. Tanítani kéne, hogy ilyen kocsit nem szabad venni. De ha megkérdeztél volna, ezt évekkel ezelőtt is elmondhattam volna.
Smith: Csak azt látom, hogy a feleségem minden mosáskor áradozik, hogy mennyire megkönnyíti a munkáját a gép, mennyivel jobban mos, mint a korábbi gépeink, mennyivel életszerűbbek a programjai, milyen csendes. Én nem mosok vele, csak robusztus minőséget érzek, ha közelről szemlélem.
1) A németségről: egyetértek, a drága német munkaerőt is meg kell fizetni az árban. Jut eszembe, mi van, ha török munkás szereli össze a gépet Németo.-ban? :) Egyébként lehet, hogy mégis van értelme annak, hogy hol terveznek, gyártanak és szerelnek össze valamit, mert azt pld. tudom, hogy egy japánban összerakott Honda pöpecebb, mint egy Angliában készült. 2) Lehet, hogy a Miele jobb, csendesebb, tartósabb motorokat gyárt. Vagy a vezérlésben van a know-how. Nem tudom. Vagy elhiszem nekik, vagy nem. Gondolom, ha évtizedeken át hazudnak, annak elterjed a híre. 3) Igazából csak a magyar prospektus mondja zománcnak, valójában a bevonatot úgy nevezik, hogy vitreous Direct Enamel. Garantáltan karc és pattogzásmentes, fémérmével sem tudod megkarcolni. (Miele kereskedők ezzel szoktak bemutatózni) 4) Egyáltalán nem pocséklás. Minél tartósabb gépet akarsz gyártani, annál fontosabb. Idővel a beton eltörik, megreped, isten tudja mit okozva még azon kívül, hogy a gép elveszíti a stabilitását? 5) Valószínűleg úgy tervezik a gépeket, hogy ne szúrják t*kön magukat egy ilyen teszttel. Valószínűleg van okuk az optimizmusra. Persze valószínűleg a rigorózus tesztelés árát is megfizetjük egy prémium termék árában. Én szívesen kifizetem, mások meg nem. 6) Maga a dob 2- 3 alulméretezett rugón függ a kommersz gépekben, a Mieleknél 4 masszív rugó van. Gond addig nincs, amíg az alulméretezett alkatrészek el nem gyengülnek. De hát arról kérdeztél, miért is tartósabbak a Mielék? A csapágy, tengely kérdéséről korábban beidéztem az eredeti Miele önfényezést. Ami vagy igaz, vagy nem. De mi van, ha igaz? :)
-Pontosítok: a Miele W527-et adják akcióban 199000Ft-ért, gondolván talán ilyen áron bővíthetik a piaci részesedésüket. Na ebben még hagyományos dob van, a többiben már honeycomb, így abban is, amit ti néztetek.
- 10 év garancia. Akkor beillesztem ide mit ír a Miele erről. Az eredetit, hogy ne vádoljatok félrevezetéssel: Bearings are one of the most commonly replaced parts on the average washing machine. Miele's bearings are completely sealed and designed to last for 10,000 hours of vigorous movement. The drum axle is as strong as that found on a prestige motor car. The drum, bearings and axle are guaranteed for 10 years.
Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam. Úgy értem, hogy ha ezért úgy kell spórolni, hogy közben másra nem jut, akkor nem ésszerű dolog ragaszkodni egy 300 ezres mosógéphez, főleg kölcsönbe verni magát az embernek, pláne nem 20-30-40%-os felárral. Off leszek, de hadd írjam le: Szerintem úgy helyes belőni az életszínvonalunkat, hogy ne feszítsük a költségvetésünket a végsőkig, ne költsünk el az utolsó fillérig mindent hónap végére, ha már azzal vagyunk megverve, hogy havi fizetésből élünk. Nem azt mondom, hogy ne vegyünk fel kölcsönt, autóra, házra, de mindig kell tartalékolni is. Ha 80 ezret tud valaki félretenni havonta, az nem jelenti, hogy érdemes 80 ezres törlesztő részletet vállalnia. Rengeteg hülyeséget látok a közelemben. Tavaly pl. 40000 finanszírozott autót vettek vissza a bankok. Mondok egy példát. Ismerősöm mondja, októberben: idén nem jönnek síelni szilveszterkor. Nocsak, máshová mentek? Nem, nincs pénze. Hogyhogy? Most vettél egy Passatot. Hát ezért nincs, magas a törlesztés, a biztosítások stb.. Akkor miért vettél Passatot?...
Hát, nincs annál könyebb, mint a mai autóválasztékben "turkálni". 1,8 millától - 48 milláig szinte 1 milliós lépcsőkben válogathatsz.
De itt nem akarok listát készíteni, mert leszolnak az offért. Csak még annyit erről, hogy ezt a "tésztát" én is megettem - személyesen.
A Daewoo Leganzám (fullos, bőrös, automata, sport-felnis) 6,8 milla volt !!!. Hááát, mit ne mondjak?.... Nem rossz autó - de jobb helyekről tuti kinéznek vele.
Vagyis ugyanaz a hatása, mintha egy szintén Daewoo Nexiával járnék - jóval kevesebbért mint ennek a fele árán. Eladni lehetetlen - a negyed árát sem kapnám meg érte (meg egyáltalán ki vesz ma használtan egy 2.000 cm3 -is verdát?) - tehát le kell járni. Ez van.
Karbantartást alkatrészt már ne is feszegessünk, mert az is simán dupla - egy Nexiához képest - még ha olcsóbb is mint egy német autó karbantartása.
Sose vennék többet autót ebben az ár-kategóriában !!!
Hat nem konnyu a kezdes. Ne sajnald a Mielet-t, kesobb lesz hasonlo nagysagrendu, most masok a fonosabbak. A fo dolog, hogy olyant vegyetek, ami olcso de nem ocska marka.
Szornyu dolog alberletet fizetni es uj lakasra sporolni. .. szinte lehetetlen!!! Gratula nektek!!!
Nagyon egyszerű. Nálunk nincs olyan dolog, amit esetleg javítani lehetne, mert semmink sincs :-))
Jelenleg albérletben lakunk. Szinte semmi bútorunk, gépünk nincs (illetve nem volt).
És, kb. 2 hónapon belül beköltözünk a saját lakásunkba.
Tehát, azt be kell rendeznünk.
Szóval igen, kell mosógép, ebédlőasztal, de sorolhatnám még ide a konyhabútort, a sütőt (bár azt már vettünk), az ágyat, a szekrényeket, székeket, és még millió minden dolgot.
Szóval igen, most számított nagyon, hogy 220ezres mosógép, vagy 60ezres.
Nem akarom sajnáltatni magam, nincs is miért (végül is saját lakásunk lesz - hurrá!), de nem egyszerű fizetni az albérletet, de már a lakáshitel törlesztését is, és igyekszünk támogatni a nyugdíjas szüleinket is. Tisztában vagyok azzal, hogy mi a spórolás, mert 6 évig gyűjtöttünk arra, hogy be tudjunk fizetni erre a lakásra.
Szóval, ez most a mi esetünkben nem "spórolási", inkább "költési" technika. Nálunk nincs igazi fontossági sorrend, mert mindent meg kell vennünk. Áruhitelt nem akarunk felvenni a meglévő lakáshitelünk mellé, szóval próbáljuk okosan megvenni a dolgokat. Visszagondolva, azt mondhatnám, hogy a Miele inkább egy szép álom volt, aztán meg elkezdtünk számolni (hogy mi minden jönne ki az árából), és jött a valóság.
OK. Ami nekem furcsa, az az, hogy valaki a sporolast "befejezett"-nek erzi :))! Miota elek mindig sporolok valamire!!! A rorrendet meg mindenkinek maganak kell eldontenie. . .sokaig "'ingyen" mosogepem volt, mas kidobta, mert ujat vett, mi meg hasznaltuk meg vagy ot evig. A szaritonkat annyiert vettem bolhapiacon, hogy szegyen elmondani, csak erzelkeltetes keppen, egy hianyzo zarat a duplajaaert kaptam volna :)). Az etkezo asztalomat negy szekkel kb negy hamburger araert. . .es igy tovabb. Na ezeket lecserelgettuk egyenkent. . .soha nem ugy, hogy itt van x penz, ezt tudom elkolteni ebedlobutorra. . .ha kevesebbol kijovok, veszek mosogepet is. Valahogy mindig pontosan tudom, miert mennyit akarok kiadni, es ha a penz osszejott, megveszem. Lehet nem sporolok "ratartassal"? Vagy tul jol merem fel az igenyemet es a piaci lehetosegeket :)).
Elobb azt dontottem el, mi is a fontosabb, mi kell de nagyon - leginkabb ami elromlott azt potoltuk.. Aztan mit mennyiert arulnak, mi az "egy lepessel jobb mint ami volt". Nekem nagyon fontos, hogy amit veszek az egy picivel jobb legyen mint ami elromlott, ne vegyek egy masik "C-vaganyos" ideiglenes megoldast. Persze azt is szem elott tartom, hogy az egyik ne legyen "csucs modell" a masik meg 10 evvel ezelotti technologia. Valahol a ketto kozott, ami miatt nem fogom magam rosszul erezni 5-10 ev mulva sem. Mert van egy alapelv nalunk, addig nem veszunk ujat amig a masik el nem romlik annyira, hogy nem erdemes megjavitani. Nem erzem magam otthon, amikor a nappali kiallitasi szoba modra van "felpuccositva", es amit mindennap hasznalok, dolgozok vele az meg rogyott. Nem eleg, hogy dolgozok vele, meg legyen lehangolo, ronda, gyoszos??
Ezert nem ertettem a sporolasi-koltesi strategiatokat. Ha en mosogepre akarok kolteni, mert kell, a masikat nem eri meg javitani sokadszorra, akkor miert gondolkodok ebedloasztalban. Ha az is kell, akkor meg miert megyek elso nekifutasra olyan markaert, amibol nem tudom mind a kettot megvenni. Koltsegvetek elotte: ennyi a mosogepre, annyi az akarmimasra.
"...Első körben egyébként a 100-120ezres mosógép kategóriát néztük."
Szerintem ez pont olyan kategória, mint a 8-10 millás autó - azt sem szabad megvenni.
Mert vagy 3-3,5 milla (és lejárod az utolsó leheletéig) - vagy 15 milla felett (ha megteheted)...és ott már van egy kis presztizs is a minőség mellett.
A 8-10 millás sáv a legnagyobb átverés. Mert már elég drága ugyan - de még mindig nem tekintik autónak (van amikor nem is az).
Ilyen lehet a 120 ezres mosógép is - részemről soha nem vennék ilyet.
Meggyőző a leírásod, de hadd kötekedjek egy picit. Persze, csak magán-véleményként.
1) A mai viszonyok között, ha egy tömegcikket 100%-ban N.o.-ban gyártanak, az (ár/érték szempontból !!!) nem hogy nem előny - hanem kifejezett hátrány !!!
Vagyis, (ma már) a német munka nem annyival jobb, mint amennyivel drágább.
Hatalmas fizúk, terhek, juttatások, miegymás - mind benne vannak ám az árban.
Ismétlem - tömegcikkekre értettem mert a nyomdagép, vagy az erőmű-generátor az más tészta.
2) A procis finom-vezérlést ma már minden elektronikus (nem feltétlenül digi) gép is tudja. Progressíven gyorsulnak, lassulnak - elosztják a ruhát centri előtt - ez ma már nem extra.
3) A zománc az ízlés dolga - én (részemről) kicsit korszerütlennek tartom már. Nem sárgul - de ütés-érzékeny. Valamikor nem volt jobb - de a korszerű por-festések sem sárgulnak már - lásd: hűtőszekrények.
4) A rozsdamentes ellensúlyokat meg kifejezetten pocséklásnak tartom. Semmivel nem lesz jobb tőle a gép (a "betonosok"-nál) - viszont rohadt drága. Felesleges flanc, parasztvakítás.
5) A 10.000 órás nyúzó-tesztre kicsit csóválom a farkam (képletesen, persze). Ez 416 nap folyamatos üzem. Türelmes egy bagázs lehet. Ennyi idő alatt ma már ki is fut egy model.
És ha a 70.-ik, 96.-ik, 148.-ik vagy a 365.-ik napon krepálgat be ez-az a teszt-gépen - akkor mi van az eközben "vidáman" legyártott és eladott gépekkel? Visszahívogatják őket?
6) Dob-csapágy 10 év gari. Hmm. Mi ebben a rendkívüli? Ki láttott már kóracél dobot elrohadni? Bármilyen lepra gép is legyen az?
A csapágy? Hát ezt soha nem fogom megérteni. Mármint hogy mi a rákért mennek ezek tönkre garmadával?
Van nekem egy öreg Volvo-m, van benne vagy 250 ezer, vagy még több. Féktárcsát cseréltem és akkor láttam, hogy milyen pöttöm kis csapágyon forog az a dög-nehéz első kerék, rajta egy 6 hengeres dízellel. És még rolni-nyom sem volt a kónuszban, nem hogy kopás. Maradt is a helyén.
Akkor hogy van ez? Mert ugye nem lehet egy napon emlegetni egy mosogép igénybevételt azokkal a "lórúgásokkal", amiket egy csapágy egy közel 2 tonnás autó alatt kap (szintén konzolban !) - 20 év alatt és ilyen utakon. Egy ilyen csapágy nem 10, hanem 110 évig is elmenne egy mosógépben - de akkor sanyoo-ék éhenhalnának...és kár lenne értük.
Miert mondod, hogy "Nem hiszem, hogy egy ilyen mosógép minden előnye ellenére is megérne több hónapi spórolást." Hogy erted?
Bocs, hogy én (is) válaszolok, de szerintem a mi esetünk a tipikus példája a fenti mondatnak. Gondolom arra gondolt, hogy ha pl. mi simán megvehettük volna a Mielet plusz a mosogatógépet, meg egyéb más cuccot, akkor egyértelmű a választás. De ha pl. jelen esetben csak úgy tudtunk most megvenni egy másik háztartási gépet, hogy cserébe egy olcsóbb mosógépet veszünk (sőt, a 220ezerből még mindig maradt annyi, hogy egy szép étkezőasztal is belefér), akkor már nem biztos, hogy mindenképp a Mielet kell megvenni, minden előnye ellenére is.
1. az általunk kinézett 220ezres gép is méhsejtes dobszerkezetes volt!
2. NINCS! rá 10 év garancia, 2 év garit adnak. Bár ez szerintem mindegy.
Igazából, amíg nem láttam egy Mielét közelről, én sem hittem, hogy van olyan mosógép, ami ennyi pénzt megér. Aztán megnéztem egyet közelről, sőt olyan helyen voltunk, ahol volt olyan Miele mosógép is, amit átlátszó burkolattal fedtek, hogy be lehessen látni a belsejébe. Hát mit mondjak: brutális!
Szóval, még nem tettünk le arról, hogy egyszer ilyen mosógépünk lesz :-))
Steven Smith: köszi neked is a megerősítést, én is úgy látom, hogy jó döntést hoztunk. A mostani helyzetünkben legmegfelelőbbet. Ebben az a jó, hogy nem fogom megbánni, mert ahhoz nagyon olcsó volt, de ugyanakkor elég jó az ár/érték arány. Igazából a mosogatógép még nem lett volna sürgős, mert csak ketten vagyunk, nem kell órákig mosogatni, de annyira jó volt az az ajánlat, hogy nem bírtunk ellenállni, és így lett ez a variáció.
Első körben egyébként a 100-120ezres mosógép kategóriát néztük. De hát a szakemberek itt nem írtak túl jókat, és őszintén szólva az ismerőseink tapasztalatai sem voltak bíztatók. Gyakorlatilag, senki sem ajánlotta azt a márkát, amije épp volt. Akinek AEG-je volt, azt nem ajánlotta, más szerint a Siemens egy kalap sz@r, de rosszat mondtak a Whirlpoolról, az Electroluxról, a Candyről, Aristonról.
Na akkor döntöttem úgy, hogy vagy egy Miele, vagy egy olyan mosógép, ami max. 70ezer körül van. Aztán 60-ért lett.
Csodalatosan leirtad a miert-et. Mar csak egy dologba tudok belekotni: Miert mondod, hogy "Nem hiszem, hogy egy ilyen mosógép minden előnye ellenére is megérne több hónapi spórolást." Hogy erted?
Csak most tudok válaszolni: - A Miele-t nemcsak hogy Németországban szerelik össze, de az alkatrészeit, a motort, az elektronikát is ott gyártják. A minőségellenőrzésük vállaltan szigorúbb az iparágban megszokottnál és rendszeresen végeznek a gyártósorokról véletlenszerűen kiválasztott gépeken 10000 órás folyamatos tartósteszteket, amelyek kb. 20 évnyi normál használatnak felel meg. A Miele filozófiája szerint tartós termékekkel kevésbé terheljük környezetünket, mint a 3-4 évente eldobandó műanyag olcsóságokkal. - A mosógépek hajtásához egy mikroprocesszorral vezérelt speciális egyenáramú motort alkalmaznak. A hosszú és megbízható üzem mellett ezek a motorok alacsonyabb zajszinten üzemelnek. Ez a motor alkalmazkodik a differenciált mosási fordulatszámokhoz, melyek a normál fordulatszám mellett a gyapjú és kímélő textíliák mosásánál jelentkeznek. Gondoskodnak a különböző ruhaneműk mosásánál előnyös ritmusváltozásokról. Centrifugálásnál megoldja a lágy indítást és a lassú fordulatszám felfutást, ami azt eredményezi, hogy a ruha egyenletesen tud elhelyezkedni a forgódob falán, ezért nem lép fel nagyobb kiegyensúlyozatlanság. - Komoly hangszigetelést alkalmaznak. - A belépő szintű Mieléket kivéve egyedülálló méhsejtes (honeycomb) dobszerkezetet használnak, melynek több előnye van: 1. a víz vékony filmréteget alkotva kíméli a ruhát mosás közben, 2. centrifugázás után könnyebb kivenni a ruhát a dobból, 3. centrifugázás során kisebb mechanikus igénybevételnek van kitéve a ruha, 4. a kényesebb ruhadarabokat magasabb fordulatszámon lehet benne centrizni. - Zománcozott készülékház. (Élethosszig rozsda és sárgulásmentes, nem műanyag) - Túlméretezett, ipari igénybevételre tervezett fődarabok. (A dobra, csapágyra, tengelyre 10 év garancia) - Rozsdamentes acél stabilizátor, nem beton. (Egy Miele mosógép nagyon nehéz, tele van anyaggal.) - Középkategóriában 1400-1600, a fölött 1800-as ultrahalk centrifuga. - Átlagban 1/3-al rövidebb mosási idők, kommersz mosógépekhez hasonlítva. - Valóban használható programok. Drága ruhákat is bele lehet tenni, amiket eddig nem mertél. Szabadalmaztatott automata program. Gyapjú kézi mosás program, ami jobb a tényleges kézi mosásnál. Farmer program. Sötét ruha program. Párna program. Függöny program. Sportruha program. Ing program. Selyem program. Szabadidőruha program (Goretex, Sympatex, Windstopper stb.) Keményítés. Delicates program. Vasaláskönnyítő program. Express (30) programm. Impregnáló program.
Egy rakás egyéb dolgot lehetne még írni, de csak azokat szedtem össze, melyek elválasztják a kommersz kategóriától. Természetesen én sem ajánlom mindenkinek. Ha adott a keret, és abból kijön egy mosógép, meg egy mosogatógép is, persze, hogy az ésszerűbb megoldást választanám. Nem hiszem, hogy egy ilyen mosógép minden előnye ellenére is megérne több hónapi spórolást. De ha megvan spórolás nélkül is, akkor miért ne lehetne az ember igényes?
Egész pályafutásom alatt - holott már láttam egy-két élő nőt életemben - nem egy, hanem sokkal több kört futottak mielőtt "közös gépi mosásra" került volna sor.
De te ezt nagyon jól tudod: minnél többet "futkároz" egy pasi azokban a bizonyos "körökben" - annál jobban elfárad - tehát jöhet az ürge "kenyérre kenése". Én sem vagyok kivétel.
Picit zavaros volt az üzeneted - de a végére reagálnék.
"Probald ki. Nyisd ki tudatodat, engedd be. Szeretni fogod."
Én - állitom - jó cuccokban járok. Csak bőrcipőim vannak, és nem tűröm a nájlon polókat, ingeket.
De én még életemben nem fizettem négyszeres árat egy cimkéért - pláne olyanért, amelyiket tölem 2,5 km-re varranak rá (teljesen jogosan !!!).
Mondjak valamit? a Triumph melltartókat zömében nagyvárad mellet - Fugyivásárhely előtt gyártják. Az egyedüli férfi-diszpécserem felesége ott minőségi ellenőr.
Vagyis nem kell Párizsba menni egy Triumph-ért - de gondolom senki nem döl a kardjába, ha kiderül, hogy a Miele-t is a törökök gyártják. Mint a magyarok a kabrió-opellinót, vagy az A8-as motort.
Egyébként boccs, ha paraszt voltam - a hölgyi mivoltod révén csak udvarolni akartam. Olyannyira nincsenek előítéleteim ezen a téren, hogy engem egy olyan hölgy tanitott elktrotechnikára, aki a Dél-Romániai, 750 kV-os gerinchálózatott tervezte - sajátkezüleg.
Gondolom, ezzel mindent elmondtam - az általam nagyra becsült - női technikai tudásról.
Hat nem teljesen latom ugy a dolgokat mint te. Azt sem akarom feltetelezni, hogy aki ennyiert vesz mosogepet, annak nincs kifizetve - vagyis nem telik ra. Akit az tesz boldogga, hogy a tekno folott gornyedjen es a penzet halomba rakja (idonkent szelloztetve, hogy be ne dohosodjon) - tegye, szive joga.
Miert is vagyok itt, miert is szolok? Aki velemenyt ker itt, az csak egy oldalat kapja a dolognak: vegyen egy olcso regi tipust, es elete vegeig nem kell masikat venni. .. hat ez szomoru, egyoldalu, nem targyilagos.
Ha valaki komoly szakembernek tartja magat, elso kerdes a tanacsadotol: mennyit akar kolteni - aztan abban a kategoriaban a legjobbat ajanlani. Itt meg nem ez megy. Ha az oka a rossz tapasztalat, attol meg nem kell altalanositani. Ha az oka meg az, hogy dragabb gepekkel nincs tapasztalat (mivel itt javito szakemberek tapasztalatarol van szo, alapvetoen a hibas geprol van info), akkor nem kell leszolni oket. Tapasztalat a szerelesrol, tapasztalat a hasznalatrol ket kulon suti :))
Az "allitolag husz evig megy" nem mervado. . .nem csak ez a mervado. Sok minden mas feltetelnek kell megfelelnie, hogy valaki ennyit koltson egy gepre.
"De egy olyan házaspár, akinek az a tét, hogy vagy veszünk egy méregdrágát - vagy egy olcsóbbat plusz még egy mosogatógépet is...hát nem hiszem, hogy jószívvel bárki is mást ajánlhatna nekik, mint a második verziót." Na ez a hazaspar nem feltetlenul engedheti meg - hacsak, nem ugy gondoljak, most veszunk egy jo mosogepet, ami meg par ev mulva snincs a beka feneke alatt technikailag - es jovore egy uj mosogatogepet. Keves ember engedheti meg, hogy a legmagasabb szintu gepekbol egyszerre vegyen meg mindent - de ha megis, elvezzek! Tegyek!
"Egyébként, minnél többet hallok erről a 220 ezres "mosolygó-gépről" - annál jobban utálom." Probald ki. Nyisd ki tudatodat, engedd be. Szeretni fogod.
ZsuR kedves, te ezt írod:".... itt egy eleg udvariatlan valasz: mert megtehetik. . ."
Persze, ilyen is van. Meg olyan is, aki 40-60 ezer Ft-os edzőcipőt, 40 millás autót és 20 millás nagyestélyit vesz - mondjuk Zób Katától. Legfeljebb nem fizeti ki. Szíve joga.
De egy olyan házaspár, akinek az a tét, hogy vagy veszünk egy méregdrágát - vagy egy olcsóbbat plusz még egy mosogatógépet is...hát nem hiszem, hogy jószívvel bárki is mást ajánlhatna nekik, mint a második verziót.
Egyébként, minnél többet hallok erről a 220 ezres "mosolygó-gépről" - annál jobban utálom. Hisz azonkívül, hogy ez állítólag 20 évig megy - ennél több jó konkrétumot nem hallottam róla. Csak az eszméletlen árát.
Aki flancból veszi - hát vegye. A Rollex óra sem pontosabb, mint egy 20 Eurós társa - csakhogy az előbbi 10 ezer dollárba kerül - ha eredeti.
Akinek számit a pénz - az meg ne költse flancra - ügyesen költse és ne döljön be az ilyen "márka-sznobságoknak". Mert nincs benne 3 darab vadiúj mosógépre való múszaki tartalom - azt élből garantálom.
Azt tudod, hogy "holgy" vagyok - es ebbol rogton feltetelezed, hulye vagyok a muszaki dolgokhoz :)) - erdekelne, mi a szakmam?
Tudod, hogy aki kiad 220 ezret egy mosogepert, nem feltetlenul azert teszi, mert egy eletre le akartja tenni a gondot a mosogepvasarlasrol? Lehet ot ev mulva cserel, mert egy jobb jott ki, tobb izevel, meg hogyishivjakkal. . .:))
A masik meg - nem feltetlenul az ust a donto a mosogepvasarlasnal :)) - soooot!
Hogy miert adnak megis ennyit egy mosogepert. . .hatedesistenkem, itt egy eleg udvariatlan valasz: mert megtehetik. . .
Persze - ezen sokat lehet agyalni, hogy vegyünk egy méregdrágát - és nézük 20 évig - vagy vegyünk 3 darab vadi-újat ugyanannyiért - persze, ez utóbbit nem kell egyben kifizetni - mint a drágát...elég 20 év alatt.
Ismétlem, ez csak vélemény: szerintem nem lehet annyi műszaki tartalom benne, hogy simán beleférjen az áréba még egy mosogatógép is. Kizárt dolog.
Most már tudom, hogy te egy hölgy vagy, ezért nem akarlak pitiáner műszaki kérdésekkel untatni.
De egy polipropilén üst az életben nem rohad el, csakúgy mint a fényes kóracél mosódob sem. A motor? Viszonylag ritkán füstöl el - de megtekercselik - itt a topicban ajánltak egy nagyon jó és korrekt májsztert.
Programozó - cserélhető - még akkor is, ha nem pont a géphez illő - hisz a funkció - az funkció, mese nincs. Ez picit neccesebb - de megoldható.
Ha cspágy - akkor hívni kel sanyoo, vagy kiki kollegát - tuti nem hagynak szarban. Akkor miért kell 220 ezret adni egy nyavajás mosógépért?
. . .attol tartok, lehet, maskepp nem vennek meg. Ki kell probalni, es utana velemenyt mondani - az eredmenyek meglepoek. Ami meg a 220 ezerbe belefer: tartossag. Tudom, ti az uj gepeket lebecsulitek, de hat azok nem is 220 ezerbe kerulnek.
40 ezer es 45 ezer kozott talan nincs nagy elteres, de 45 es 220 kozott igen :)). Minosegben.
Nem attól flancos egy mosógép, hogy intarzia, vagy aranyberakás lenne benne. Hanem attól, hog 220 rugóba kerül.
Azaz: kettőszázhúsz ezer forintba.
Annyi műszaki tartalom nem lehet egy mosógépben, hogy egy másik korrekt autómata - meg még egy (szintén nem piskóta) mosogatógép is beleférjen az árába.
Persze, van 40 ezer forintos edző-cipő is - tessék venni, tessék venni ...
Szerintem nagyon jó döntés volt - és sehol nem írja, hogy 4-5 év után kötelezően be fog krepálni a géped.
"Személyesen ismerek" olyan kereken 20 éves (!!!), teljesen ismeretlen márkájú olasz-koppintást, amelyikbe eddig csak egy ékszijat cseréltek kb. 1500 Ft-ért ("meló-diával együtt).
Már körbe van rohadva a kasztnia - de ma is úgy mos, mint újkorában.
Azt meg végképp igazságtalannak tartom, hogy egy mosógép többe kerüljön, mint egy másik mosógép és egy mosogatógép - együttvéve.
Mert ezekszerint te most két vadiúj, és nagyon hasznos "háziállattal" lettél gazdagabb - egy (szerintem) feleslegesen "flancos" mosógép árán - és talán maradt még belőle egy üveg fincsi borra is - megünepelni a jó vásárt :-))). 2:0 a javadra.
Hú, hát a típusát így hirtelen nem tudnám megmondani, de azt hiszem, 5xxx valami.
Elöltöltős, 1000-es (400, 500, 600, 800, 900) a centrije. Pont ugyanazt tudja, mint az unokahúgom felültöltőse, csak ez előltöltős.
Igazából a Mielén kívül az Electroluxot meg a Zanussit néztem ki én. Aztán amikor elmentünk az egyik Media Marktba szétnézni, a férjem kinyitotta egy Electrolux ajtaját, ami becsukáskor becsípte az ujját. Ekkor azt mondta, hogy Electroluxról szó sem lehet. :-) Aztán én kinéztem egy Zanussit (az 75ezer volt), és abban maradtunk, hogy költözéskor egy olyat veszünk (ha nem Miele-t).
Aztán a többit már írtam. Tulajdonképpen a Mielét beáldoztuk egy mosogatógépért, amit különben csak később tudtunk volna megvenni, a Whirlpool meg olyan jó áron volt (és még egy picit többet is tud a Zanussinál), hogy úgy voltunk vele, ennél jobb ár/érték aránnyal úgysem találunk jobbat, és így házhozszállítási díjjat is egyszer fizettünk.
Igen, nem akartam belevágni egy 6. érzékes Whirlpoolba 100-120ezerért. De egy 60ezres gép (ami mellesleg ha nem is LCD kijelzővel, de mindent tud amit akarok) már más dolog. Ezért nem fogok zokogni, ha 3-4 év múlva tönkremegy.
Mert ahogy én itt olvastam, ennyi az átlag életkor, vagy még ennyi sem. Úgy leszek vele amikor bekrepál, hogy hát igen, ócsó volt, ennyi volt, aztán kész.
Mert én ezt találtam a topic értelmének: vagy veszek egy Mielet 220ezerért, vagy nem, de akkor meg azt kell megvenni, ami tudja amit akarok, és a legolcsóbb). Így lett Whirlpool, mert éppen az volt leakciózva 60ezerre. De ha 1000-es centrifugás Zanussi lett volna 60ezerért, akkor azt vettük volna.
Ja, és van annak jelentősége, hogy az üst miből van? A MM-ban pl. külön kiemelik, ha valamelyiknek fém üstje van. Akkora érték ez, hogy külön jelölni kell?
Tanácsot kérnék. Vennem kell egy mosógépet, kb. 100e ft van rá. Csak felültöltős lehet a hely miatt, centrifuga 800 - 1000 fordulat kell minimum, ha lehet akkor legyen csendes. Ezen felül egyetlen extra igény van, legyen megbízható, olcsón üzemeltethető.
Eddig amik tetszettek:
Elektrolux 13.. sorozat, AEG 47... sorozat, Whirlpool AWE 8... sorozat.
Magyarországra importálták ezt a gépet. Méghozzá a hetvenes évek közepétől kezdve. A KONSUMEX Külkereskedelmi Vállalat volt a lebonyolító cég, mint sok más - hozzánk behozott - készülékkel kapcsolatban.
Stimmel, barátom. Valóban Cugir volt (ejtsd: kudzsír) - az valójában egy fegyvergyártó kombinát volt.
Hihetetlen mennyiségű Kalasnyikovot, Howitzer ágyukat, és ne soroljam miket gyártottak.
Mesterlövész fegyverekben mindig a bolgárokkal versenyeztek - akik szintén nagyon jó fegyverkovácsok ám - mai napig FBI, CIA, meg ne soroljam milyen cégeknek az egyedi beszállitójaik.
Ott gyártották a varrógépeket is (csakúgy mint az első automata mosógépeket) - de az Ileana kategórijájú varcsi-gépek valóban működtek is.
Azután másolták a lengyel (cikk-cakkos) asztali villany-Lucznikot - az már bukta volt - mert annyira nem lett jó.
De még mindig nem mondtad: M.o.-n importálták az Alabalux-ot...vagy csak "sövényen-át" importból ismered ???
Hát, csak onnan, hogy ezekből a csodákból nálunk is volt jópár darab. Én, személy szerint az Albalux 4, 5, 7, 7M és 9-es gépeket ismerem. Asszem, valahol még műszaki kézikönyvem is van hozzá, úgy, mint az orosz RIGA-17-es keverőtárcsás géphez is.
Még akkor hoztam el a szerviztől, amikor ezeket a szervizdoksikat selejtezték. :DDD
Aztán még a cseheknek volt ilyen "ikerdézsás" gépük, mely ROMO névre hallgatott, de ez az Albalux annyira megmaradt bennem, azzal a váltókarral igen sajátos volt. Asszem ez volt a hátlapjára írva: CUGIR-Albalux.
Most kattant be - lehet kissé lassú a transfer-rate-em:
Honnan ismered te ilyen jól az Albalux-ot? Csak nem exportálták oda is ???
Mert egy időben a románok kitömték Magyarországot a (Szatmárnémetiben gyártott) gáztüzhelyeikkel - arról tudok.
Nem is voltak rosszak - bírták a nyomort....féláron. Sok lakásban láttam, 15-20 éve használták anélkül, hogy tudták volna, hogy román a cucc. Sőt, ez még csempészárú is volt úgy '92-ig, teli voltak a szolnoki meg a debreceni "lengyel-piacok" velük.
Na de az Albalux ??? Ez tényleg új nekem - sehol nem láttam M.o.-n. Egyébként a szoló verzió (pl. Albalux 4-es) elpúsztíthatatlan volt - olyannyira, hogy tükörfényes, Japánból importált inoxból volt az üstje, a motorját meg csak lángvágópisztollyal lehetett leégetni.
Rossz volt nézni, amikor tökéletes volt a szerkó - és körberohadt róla a karoszéria. (azidőben a porfestés helyett még dukkózták a cuccost). De lehetett kapni külön dobozt - és szorgalmasan át is gányolták házilag (!!!) az ügyfelek - ment is tovább mint a vesztés - még vagy 10 évet.
Mindent lehetett kapni hozzá: tárcsát (köszörült tengelyestűl), csapágyházat (tömbszelencével, szinter-bronz csúszó-csapággyal), szijat, motort, mindent. Bagóért.
Nem Maljutkának hívták - ez olyan szlávos-ruszkis név, ilyennel biztos nem lett volna ekkora sikere.
Valójában semmilyen neve nem volt, az égvilágon semmit nem írt rajta - tán csak a kötelező bélyeg-nagyságú elektromos-cetli volt a tetején lévő motorház hátoldalán.
Ez volt a "pelenka-mosó"...és kész - pláne hogy az akkori "válszték közepette nem állt fent az a veszély, hogy keverednek a márkák - az egyetlen létező "között".
Nálam a cégnél is dolgoznak olyan fiatal házasok, akiknek második éve nincs semmilyen mosógépük, mert költözés előtt állnak és azt mondják: "ide már nem vesznek semmit, majd az új lakásba" - pedig már a "gólya is volt". Ilyeneknek ideális megoldás lenne.
Manapság nem lehet kapni ilyesmit M.o.-n ? Mármint ilyen kis 1 kilós, hónalj alá csapható, bugyi-zokni-pelenka gyorsmosógépecskét ? Nem hinném, hogy ne lenne rá igény akár még ma is.
Ahogy a kis centrifugát elnéztem ott az asztal közepén arra gondoltam, hogy ha errefelé ezt kapni lehetett volna, milyen eszméletlen mennyiség kelt volna el belőle ?
Abból indulok ki, hogy anno (a '80-asok legelején) a Ro-k elkezdtek gyártani egy - itt csak "pelenka-mosónak" becézett - asztali kismosógépet.
(1 kg szárazruha, 6- 8 liter wasser, oldalsó keverőtárcsa, 300 Watt kraft, 1 darab kézi ki-be kapcsoló (mint vezérlés), kb 4,5 kg önsúly (üresen, persze) - és természetesen kívül-belül műanyag kivitel.) Megpróbálok fotót is feltenni róla - az enyémet már elajándékoztam.
Egyetlen model létezett (nem voltak verziók) - de azt minimum 20 évig gyártották rendületlenül. Mai ésszel elképesztő mennyiséget adtak el belőle (többmilliós nagyságrendben !!!).
Mert vette az is akinek a pici kérójában nem fért el nagyobb, vette akinek nem volt több lóvéja, vette akinek pici gyereke volt, vette agglegény-aggleány-zokni-bugyi mosási célokból, vette második gépnek az is, aknek már ott volt az automatája, vették csak úgy, hobbiból.
Az ára kereken egy gyenge melós-fizetés egynegyede volt - vagyis egy heti meló ára. Magasbb fizetésüeknek még annyi sem. Ebből kifolyólag én nem láttam olyan háztartást, ahol ne lett volna ott a fürdőszoba sarkában - vagy a nagy mosógép tetején. Névnapi ajándékként sem volt ritka.
Ilyen észjárás mentén - ha ehhez párosult volna az a kis-centrifuga is - szívesen vállaltam volna az importőr szerepét...lehet, ma már az enyém lenne a gyár is, ahol alkották a kis "úszógumist" -:)))
Igen, ez az a mosógép, ami melegíti is a vizet. Egy hőfokjelző skála van rajta, azon van bejelölve, hogy az egyes ruhaféleségeket milyen hőfokon érdemes mosni.
Egy üzemmód-választó, és egy időkapcsoló van rajta, melyen max. 6 perces időtartamot tudsz beállítani. Viszont a fűtést korlátlanul üzemelteti, míg kézzel ki nem kapcsolod.
Az üzemmód-választónak 5 állása van:
KIKAPCSOLVA
FŰTÉS
MOSÁS FŰTÉSSEL
MOSÁS
SZIVATTYÚZÁS
Egyébként ezt a mosógépet még ma is gyártja a német ipar FORON WM 600 és WM 600-L típusszám alatt, csak már ide, Mo-ra nem hoznak belőlük. A centrifuga viszont már a múlté, no meg azoké, akiknek még van ilyenük, ugyanis azt már nem gyártják. Jelesen, nekem még mindkettő megvan, teljesen működőképesen, hibátlanul.
Egyébként, ha a német aukciós honlapra, a www.ebay.de -re ráklikkeltek, akkor ott a keresősávba a "WM66", vagy a "TS66" kulcsszavakat beírva ti is rátaláltok ilyen gépekre, melyek képekkel vannak feltüntetve, és Németországból meg is vehetők.
a kérdésem az lenne, tud-e valami öregedni egy mosógépben amitől jobban "ugrál" centrifugáláskor ... el tudnak kopni a pneu csillapítók, vagy az elektronika nem rendezgeti elég figyelmesen/türel,esen a súlypontot? nem akaródzik újat venni...
Es ez a mosogep melegitette is a vizet, igaz? Meg ki is nyomta? MErt ha igen, akkor ez volt az a mosogep ami nekem is volt!!! Honnan szedted a kepet???
Te a TS-66-os centrifugára gondolsz!!! Húú, az mekkora szám volt!!!
Gyártója (volt) a: VEB Waschgerätewerk Schwarzenberg.
Ez volt az a centrifuga, amit a WM-66-os keverőtárcsás mosógéphez terveztek, ugyanis ez pont rá illett a tetejére.
Az a cső, ami ott, mellette látszik, az vezette bele a mosógép tartályába a vizet, és, mivel a mosógép szivattyúval ürített, ez könnyen megoldható volt különféle lavór-megoldások nélkül.
Miután azóta is hibátlanul megy a Vjatka, nekem sincs idevágó témám.
Így maradok a mosógépes viccnél:
- Halihó! Szomszéd! Miért veri a feleségét? -Ez csak a látszat. Nem a feleségem verem, hanem a mosógépet javítom.
Indián ül a folyóparton. Felesége a vízesésnél mos. Egyszer csak egy szikla esik le a vízesés tetejéről és agyonnyomja a nőt. Mire az indián: -Ez már a harmadik mosógép a héten amit a vízkő tesz tönkre...
Azt is ismerem - volt nekem! Amig jo volt jo volt, igaz, hangos volt. Aztan nem volt jo. . .eleg hamar elromlott. Az utan vettem az NDK teljes automata gepet - kb egy idoben kezdtek arulni mint a Haju automatat. Az NDS-s 10.000 forint volt, a hajdu 12.000. . .
A kar a tetején most kattant be nekem is. Az fedelet is zárt - elektromos kapcsoló is volt ... kihajtva pedig fék-karként "szerepelt" - igaz?
A '60 -as években láttam, a debreceni rokonoknál..és már csak azért sem felejtettem el, mert errefelé soha nem lehetett külön centrifugát kapni - egyenesen a kombináltat kezdték el gyártani - afféle "kétaknásat".
Az 1 méter 20 széles volt és eleinte egy marha nagy karral kellett átkapcsolni ugyanannak a motornak a kraftját hol mosásra-hol centrizésre - később aztán észhez tértek - és kétmotorosra alkották.
Évtizedekik futott a gyártása Albalux néven - csak a verzió-számot frissítették rajta - azt is csak 5 évenként.
Azt hiszem NDK gyartmany volt, nagyon szerettem, mert kicsi volt a furdoszobam, es ez nem foglalt sok helyet. Akkoriban volt egy szogletes mosogepem (nem Hajdu) ami melegitette a vizet es uritett a kadba, mosdoba, szerettem, sokaig hasznaltam. A belseje nem muanyag volt, hanem fem. Szerettem. Szoval a kicsi centrifuga belefert :)) a mosogepbe tarolashoz.
Secret Boy topic-kollega! Véleményem szerint egy topicot NEM lehet szétoffolni.
Mégpedig azért nem, mert ha valaki nem-odatartozó, vagy teljesen érdektelen dologról ír - arra a kutya sem fog sem reagállni sem válaszolni.
Ha viszont többen is rácuppannak a dologra - az azt jelenti, hogy érdekli az embereket - hagyni kell őket szabadon beszélgetni....Persze, akad akit nem érdekel a kis "mellékvágány" - ők simán átogorják a dolgot, vagyis nem olvassák.
Hisz az újságból sem olvasunk el meinden egyes cikket - csak ami érdekel, nem igaz?
Ugyanakkor még az a véleményem, hogy egy laza, adott témáról "beszélgetős" topicba (ha senkit sem sért, akkor) simán belefér egy vicc, egy sztori, vagy egy témához lazábban kötödő megjegyzés.
Engem cseppet sem zavar, ha valaki lead egy "ügyfél sztorit", vagy egy nem mosógépbe (!) való alkatrészt kajtat a neten - biztos nem hobbiból, vagy "féktelen jókedvébe" teszi - hanem mert tuti bajban van vele.
Uraim! De kérem! Lehet valakine a stilusát nem kedvelni, ezt szóvá is lehet tenni, de itt ne legyen kirekesztés, legyen helyette tolerancia! A Fórum azért fórum, mert nyitva van mindenkinek.
Tud Valaki segíteni? Ez egy Fust Novamatic GS 10.4 Modell 1 mosogatógép keringető szivattyúja. Remélem látható, hogy a járókerékről teljesen lekoptak a lapátok. Van-e valamelyikőtöknek a sufniban ilyen járókereke, vagy komplett szivattúja? A lapátkerék külső átmérője 64 mm.
Nem az én opciómat írtam le, hanem amit a környzetemben tapasztaltam Nagy különbség.
Vagyis úgy megy, hogy "szar Beko", meg ne vedd és "fasza Arctic" - az megbízható. Közben mindkettő török érdekeltség - jóllehet ez utóbbit nem T.o.-ban gyártják.
Itt nem volt ugyan 150 éves török "vendégeskedés" - mert annakidején a törökök itt csak sztráda-matricát vettek...és irány Buda - de a '90-es évek török gagyi-áradata nagyon lejáratta itt a jelzett ország ipari kultúráját.
Röhej: A nagy "átrohanás" dacára, Dobrudzsában (a Fekete-tengerpart környékén) komoly török közösség él - kereskednek, hajóznak, és igen jomódúak - és nem egy török lány a vezető román TV-k média személyisége lett. Nyam-nyam.
Gyakorlatilag asszimilálódtak - ha nem lenne a sajátos nevük, akkor ember nem tudná, hogy nem románok. Bár rólam sem tudják, hogy magyar lennék.
Hát most lehet, hogy egy világ omlik össze benned, de a beko nem olyan rossz márka szerintem! Egész csomó lepra gépet tudnék mondani, amiken igenis túltesz a bekó! Csak az a 150 év ne jutna eszembe! :)))
Dehogy "vagyunk mérgesek". Én odafigyelek arra, amiket te (meg a kollegáid) mondanak - ti meg meghallgatjátok azt, amit én tapasztaltam itt. Ennyi, semmi több.
Az egyik kollega emlitette itt a török BEKO - márkát. Azt mondta, hogy meglepően korrekt konstrukciónak tartotta.
Érdekes módon - itt a BEKO egy lepra-márkának számít - tényleg csak a sík-hülyék veszik.
Közben az Arctic-ot (amelyik szintén török érdekeltség) - (kis túlzással) előjegyzésre kell venni...annyira bíznak benne (persze, a 3 év garancia, alkatrész a polcon, stb.).
Ez utóbbi hülyeség részben komoly ám, mert az 1000-1200 -as modelleket kapkodják - a 800-ast már nem annyira.
Na de 6 kilós digi-gépet 50-60 ezerért...miért ne vennék? Hisz az Arctic hűtő is ment 25 évet hiba nélkül, nem?
Hú, de mérgesek vagyunk! :-)))))))))))))))))))))))))))))))
De nem csalódtam benned! Egy szép hosszú hozzászólásban kimerítő elemzést adtál a romániai gazdasági helyzetről, különös tekintettel a vásárlói szokásokra, kitérve az ázsiai viszonyok bemutatására! Köszönön, én sokat tanultam! :DDD
Nem Ro a "nagyon-fejlett" - csak lehet a kóreai sárgák jobban mozognak itt, mint mondjuk M.o.-n.
Nem csoda, hisz itt kedvelik a cuccaikat - veszik is - és harag ne legyen - de ez azért mégis csak több mint a duplája a magyar piacnak - ezt se felejtsük ám el.
Történetesen régi barátom a területi LG, Samsung, Daewoo, Panasonic, Sony stb. megyei szerviz- képviselő.
Ő mondta, hogy Koreával egy szál gond sincs (alkatrészileg) - de amennyi szégyent evett a japcsi cuccok miatt - azt inkább nem meséli el. Persze, a japóknak a román piac csak kotyfity - ha van alkatrész akkor van - ha nincs - hát kapják be.
3-4 hét a minimum. És rossz helyre küldik és nem azt küldik amit kértek...szóval agyrém. A fickó erősen gondolkodik rajta, hogy kivágja őket.
De az nehéz lesz ám, mert ő is koncesszióba (és csomagban !!!) kapta az egész megbizatást egy bukaresti konszerntől. És ott ugye meg nem nagyon illik válogatni - mert kevésbé finnyás jelentkező akadna még az ilyesmire.
Össze kéne hozni egy export-import vállalatot Szmissz-el! Ő 24 órán belül leszállítaná a rendelt alkatrészt, de mit adjunk mi érte, hiszen ott minden van bőséggel!
"Kurva jó az alkatrész-ellátásuk. Hogy csinálják-nem tudom...de ha mégis "bekotlik valami", ha nem aznap, de másnapra ott a hiányzó cuccos."
Nem tudom, hogy Románia a világ legfejlettebb országa, mert lehet, vagy csak egyszerűen nem mondasz igazat? :)))
Tegnap felhívott egy kedves ügyfél, hogy tudok-e a samsunk mosógépéhez alkatrészt szerezni? Mondom szakszervíz! Igen, de ők 10 napot mondtak! Mondom az nagyon jó, én két heteket szoktam várni! :(((
Jó Napot Steven! Az én környékemen nem kimondottan terjednek a kóreai cuccok(mosógép). Néhány samsunggal találkoztam, azokról jó véleményem van. A többi szutyokhoz képest elég olcsón javíthatók és mindent kapok hozzájuk. Mikrosütőben viszont a daewoval karöltve elég gyengécskék: csak úgy hullanak ki belőlük a magnetronok. De összességében nem tartom rosszabbnak őket ,mint "nyugat"európai társaikat. BEKO névre hallgató török mosógéppel történt első találkozásomkor meglepődtem annak egészen jó minőségén.
Kötekszik a fene - csak egy felhasználói tapasztalat áll szemben egy szakemberi tapasztalattal.
Olvasd el kérlek a 1773-at, amit ZsuR-nak írtam - hisz publikus - mindenkinek szól. Kb. így kaptam rá ezekre a cuccokra.
Elég igényes ember vagyok ahhoz, hogy ha másodjára is megszívatnak valahol - oda a lábam be nem teszem többé - de ezekkel egy gram rossz tapasztalatot sem gyüjtöttem be - eddig....pedig több mint 10 éve "koreázok".
Jóllehet japcsi házi-gépem soha nem volt - semmilyen. Arról nem tudok véleményt mondani.
De a koreai kereskedelmi attasé küldhetne nekem valami meghívót, valamelyik, pont aktuális ottani és menetrendszerű sztrájkra, vagy parlamenti verekedésre (ott ez megszokott) - annyira tele van a házam a cuccaikkal. Közmegelégedésre.
És tudod mi a "feneség" még? Kurva jó az alkatrész-ellátásuk. Hogy csinálják-nem tudom...de ha mégis "bekotlik valami" (hogy a tanúlt sanyoo barátunk szavaival éljek) - ha nem aznap, de másnapra ott a hiányzó cuccos.
Na ez az, amit más cégekről nem nagyon lehet elmondani. Állt már taccson Panasonic, 1.000 dolláros, csúcs-model TV 2 hónapot egy IC-ért - ezt tanusíthatom.
Te, nekem a 6.-ik érzékem (hogy stílszerű és ON legyek) azt sugallja, hogy ezek a fiúk (a szakik) nem nagyon kedvelik a távol-keleti cuccokat.
Velem "törököt fogtak" (és ez megint ON, mert az utolsó, Arctic mosógépemet egy török konszern tulajdónában lévő román kombinát gyártja) ...nem fontos - tény, hogy az élet úgy hozta, hogy tele vagyok koreai cucokkal.
Eleinte én is "ferde szemmel" néztem a dologra - de az első ilyen beszerzésem (a Daewoo bugyborékos) - 10.-ik éve működik hibátlanul - és ha mosógépnek valaha ki volt taposva a bele - hát ez az.
Azután jött a többi. TV, mikró, miegymás És nem meggyőződésből - hanem vásárláskor mindig ezek nyerték meg az ár-érték arányt - beleértve a 4 darab Daewoo autót is - amelyekről több mint 5 év távlatából csak elismerő szavakat tudok mondani.
A barátnőm Samsung-ja is nagyon korrekt viselkedést mutat - bár az alig fél éves - így nem vonunk le következtetéseket.
Egyébként elnézésedet kérem, hogy nem szúrtam ki hogy te hölgy vagy - és lehet kissé "teljes örlésű" szavakat használtam - de mentségemre szóljon, hogy pasik közt még elmegy az ilyen. Még egyszer: boccs.
CsPity, szóval tulajdonképpen véletlenül lett pont ez a típus, amit kinéztem az éppen nem volt és más házt. gépet is vettem - egy fuvar egyszeri otthon maradás :) beállítás: 4 böhöm csavar ki, vízmérték és beállítás, nem mozog. Mosásnál kiderült, hogy ha szépnek és kevéssé gyűröttnek akarom látni a ruhát, akkor kell a plusz öblítés és vasalás könnyítés program. Igazából csendesnek találom, a leghangosabb, amikor szívattyúzza magából ki a vizet, de mivel be van kötve a falba (panelház), van kiépített mosógépcsatlakozásom, lehet a panel erősíti a hangot. Csukott fürdőszoba ajtó mellett nem nagyon lehet hallani, hogy mos, kivéve a befejezést jelző jó sok sípolást. A vízfelhasználását külön nem tudom mérni, hogy kisebb illetve nagyobb ruhaadagnál hogy változik, de sok víz sohasem látszik benne. Az 1000-res fordulatú centrizés után a pamutfélék is félszárazak szinte. A rövid és a kézmosó programot még nem használtam, arra inkább nyáron lesz szükségem. Egy gond merült fel vele, de ez más mosógépnél is lehet meglenne. Ha nagy vastag frottirt mosok és nincs teljesen tele, akkor megrántja a gépet ahogy elindul a centrifugálás és előrefelé kilendül kb fél-egy centit a gép. Ha telerakom, akkor ez nem jön elő, csak ha kb félprogramban kerül bele az óriási fürdőlepedő. Más negatívum nem merült fel, és szeptember óta használom a gépet.
Ha csak ugy altalaban LG-t irsz, arrolnehez velemenyt mondani -sokfele gepet csinalnak.
Nekem a tapasztalatom meg keves vele - december ota van meg (rogton rossz inditas: futyult centrifugalas kozben - nem nagyon, de nem szerettem-rogton kicsereltek egy kevesbe muzikalisra) - csdoalatosan mos, csendes es kedves :))
Nekem csak néhány hónapja van meg, és nincs kisgyerek, viszont a kutya szőnyegét is kimostam vele. Ha részletesen is kíváncsi vagy, részletesen beszámolok, de itt már nem merem dícsérni, mert kapok a fejemre, hogy majd nézzem meg két év múlva...
félreértettél, nem nyugdíjas otthon hanem nyugdíjas klub (citera klub, kiránduló nagymamák kötős köre, stb) meg ha tudnád hány cég kézzel számláz még mindig, pedig egy számlázó program nem nagy durranás (vagy egy árajánlat, pl egy festőé) szóval van lehetőség a felhasználásra - kicsit legyél földhözragadtabb! :)
"vagy zsigerből rühelled a ferde-szemű cuccokat ???"
Nem zsigerből, tapasztalatból!!!! És nem "rühelljük" a "ferde szemű cuccokat"!
Video-t, audiót egész jókat készítenek. De az elektronikát a "vizes üzemmel" nem sikerült "szintézisbe hozniuk"! Bár az európai gyártóknak se nagyon! :(((
Valahogy az elektronika nem bírja a vizet, f@szom tudja miért? :)))
OFF: a tavalyi lomtalanításkor 2 régebbi (de persze már VGA) monitort tettem ki az utcára, egy fölirattal, h működőképesek elsőként azonban legnagyobb hazai kisebbségünk tagja járják be az olyan területeket, ahol épp ilyesmi zajlik, és pár óra múltán már üvegcserepek borították a kapubejárót, mert szétzúzták a cuccokat a képcsöveken lévő eltérítőtekercsért: újrahasznosítás a 2005-ös Magyarországon...
Húúú,de OFF-ok vagyunk - nem baj - majd úgyis ránkmorog majd valaki, hogy hagyjuk abba, És mi majd abbahagyjuk - hisz igaza van.
Szóval. Ez nem elmaradottság kérdése (hisz Ro. sokkal előrébb jár az olcsó (havi 1200 Ft-os sélessáv Internet terén, mint M.o) de nem lehet demagógiával pótolni a piaci realitásokat.
Egy otthonban, egy szociális intézményben ma már nem lehet szedett-vedett, kikukázott gépekből hálózatot építeni - mert nincs ember, aki azt karbantartsa.
Illetve van, de drágább, mint venni részletre, hitelre, lizingbe, egy vadi-új, garanciás konfigurációt.
Elsősorban a hozzáértőket kérdezném, de a néhány ilyen márkára vonatkozó hozzászóláson kívül a tapasztalatok is érdekelnének:
Érdemes LG márkájú mosógépet venni? Kinéztünk egy 44 cm mélységű, 1000 fordulatszámú centrifugás, 10302NUP típusút, ami az elolvasott hozzászólások és más vélemények alapján (sajnos igen kevés volt) nem tűnik rossznak minőségben és árban sem.
Mik a tapasztalatok szerelés terén? Sajnos eléggé elbizonytalanodtam a sok meghibásodás és szervízelési körülmények miatt, hogy lecseréljem-e a kisebb javításra szoruló Hajdú Energomat-ot.
Igy van, most a I. kerület van soron, legalábbis egy része, a Mária tér környékén láttam mindenfélét kinn. Szerintem Romániában is rájönnek majd, hogy van ennek létjogosultsága, csak kicsit le vannak maradva. Ilyen működő monitorokra csak úgy lecsapnak, meg a 486-os meg pI-es gépekre a kistelepülési nyugdíjas klubok. Meghívó írásra tök jó egy ilyen gép, egy egyszerű nyomtató és kész. Nekik meg nem nagyon van pénzük, de ha ingyen kaphatnak, sorban állnak érte. Minden évben szerveznek a non profit cégeknek ilyet. Bekérik tőlük mit szeretnének, annak alapján ami van - és utánna okos emberek megpróbálják eldönteni a több jelentkező közül ki kapja, mert szinte mindenre több jelentkező van.
Á, ehhez nem kellett a szerencse, itt Bp-en lomtalanításkor ellepik az utcákat a guberálók. Még kistehergépkocsikkal is jönnek, aztán visznek mindent, amiben látnak egy kis fantáziát :-) Állítólag még vidékről is jönnek ilyenkor Bp-re.
Nekünk volt régen egy öreg hűtőnk (160l-es), igazából baja nem volt "csak" a férjem kivágta a freonnak a csövét. No, éppen rá 1-2 hétre volt lomtalanítás, meg venni is akartunk egy nagyobbat, szóval, kidobtuk.
Ki is vittük a ház elé, ahol gyűjtődött a mindenféle cucc, aztán felmentünk, írtunk hozzá egy papírt, hogy működőképes, és hogy mi a baja. Mire lementünk, pedig csak 2 perc volt kb. mert a földszinten laktunk, a hűtőt már el is vitték! De úgy eltűnt, hogy még csak azt sem láttuk, hogy kik vitték el :-)))
Annyira nem off azért - mert esett itt szó a kihasznált, leamortizált mosógépek további sorsáról is - egy témakör ez, de keményen.
Az eszem viszont megáll attól, amit írtál. Itt a fiatalok le se szarnak egy gépet, ha nincs benne legalább egy 2 gigás, 2 ventilátoros über-video-kártya - meg ami ehhez tartozik.
Az érett korosztály meg gond nélkül vesz új gépet, szoftostúl - nem tököl a régi cuccossal. Gyakorlatilag már nem is upgradelnek az emberek.
A tökéletesen működő 15-ös, 17-es üveg-monitort ki a szemétre - jöhet a lapos (ebbe a "szem-rontó" propaganda is beleszólt ám.
(Egy 52 éves ismerősöm szerint a CRT miatt kell neki most 0,5-1 es olvasószemüveg. Jó, mi?)
Ez van. Nekem meg egy köbméter PC-szemetem a padláson. Sőt, még találtam a tegnap egy 15-ös monitort a spájizban, a polcok alatt. Fél órát gondolkodtam rajta, hogy vajon kié lehet - mig rájöttem, hogy a fiamé volt, anno.
off Furcsa, eddig nálam mindenre volt jelentkező, még a leszerelt általam ócskának tartott radiátorok is elkeltek. A 'vizes ember' hozott valakit aki valami építkezésben volt, és úgy örült neki mint a fene. Én meg örültem, hogy le van a gond róla. Azért egy kört futhatnál a neten, a számítástechnikai alkatrészek ügyében - kb-i listád biztos van, pár helyre elküldhetnéd - tőlem úgy vitték el a régi gépem, monitorom, hogy érte jöttek és fizettek is érte, az ócska printeremet (egy star lx volt) a non-profit 'árverésre' küldtem el. Ha akarod összehozlak azzal, aki ezt szervezi, nézzétek meg együtt mit lehetne használni a készletedből, ilyenkor még kábeleket is vadásznak és talán valahogy el is lehetne juttatni a célhoz. bocs a többiektől, de kibújt belőlem a környezetvédő :) off vége
Kössz a tippet - de én Ro.-ban élek, Nagyváradon. És láss csodát.
Azt mondják itt több a szegény ember (jó, mondjuk Váradra ez nem jellemző) - és még így is fanyalognak használt cuccost bevinni a házba.
Azt mondják: nulla előleggel vesznek inkább részletre újat - és le van szarva, hogy majdnem kétszer kifizetik - mire lejár a futam. Erre tanitják őket a reklámok - a csapból is ez folyik.
Nekem meg itt rohad a két agregátos Husquarna-m a teraszon - egy vagyon volt újkorában. Még zöld led-es digi kijelzős hőmérők vannak rajta - mindkét műnek külön-külön.
A PC bontók meg be sem engedik az üzletbe az ócska vasat - legfeljebb egy-egy régebbi proci, de főleg a memória érdekli csak őket - a többit meg baxd meg - önerőből.
Nem lehet, hogy valamelyik csavar, amit ki kell szedni a helyén maradt? Ez szokott a leggyakoribb hiba lenni - és a szerelők mindjárt hibára gondolnak, de inkább számold le minden 'vas' kijött-e a gépből, utánna nézd meg a vizszintjét, úgy, hogy az átlós sarkait próbálod mozgatni, állnia kell mint Katiban a gyerek! Ha mozog, nincs vizszintben!
Nem tudom nálatok működik-e, de itthon van néhány 'ingyen elvihető' hirdetés (ez nem a reklám helye, keress rá), és kicsit könnyebben találsz valakit - sőt tovább megyek, vannak magazinok, akik időnként közvetítenek mindenféle használt, működőképes háztartási gép és azok között, akik nem tudnak újat venni, de örülnének egy használható olcsó vagy ingyenes lehetőségnek. Én a hűtőmet, fagyasztómat, a tűzhelyemet és a mosógépemet is tovább tudtam passzolni, igaz tényleg még működőképes és használható állapotban volt, bár kellett egy szerelői átvizsgálás, de örömmel vitték el és még egy kis pénz is befolyt belőle. A számítógépem alkatrészei sem egy dobozba kerülnek, hanem ha olyan beszámíttatom az új vételekor (nem sok pénz, de valami), ha erre sem jó, akkor megy a bontóba, van aki keresi a majdnem hulladékot. Szóval van megoldás...
Dehogy irónia - különben nem írtam volna egy sort sem. Sanyoo-nak igaza van - nagy kunst, hisz ő szaki :))) - nem vasdorongot kell keresni, hanem csavarfejet a gép hátán. Kettőt...vagy többet - gépe válogatja.
Csak bizonyos gépekben van félméteres dorong (azt kicsvarás után lehet kihúzni a gépből) - újabban csak 10-15 centis csavarok rögzitenek - az én esetemben 4 darab.
Mindenképp írd meg mi volt - bár állítom, ha kicsvartad volna a rögzitőket - arra tuti emlékeznél. Szerszám kell hozzá, meló, stb.
Egy biztos - kisebb lökdösődésre a dobnak könnyen kell himbálóznia előre, hátra, oldalra - akár 5-8 centit is - ha ezt nem teszi, az gáz.
Köszönöm válaszodat/tanácsodat Steven Smith kolléga (mégha némi iróniát véltem is felfedezni benne;o) holnapra eldől, hogy jogos-e:o))
A leírást böngésztem becsülettel (összeszerelésnél és üzemeltetésnél is), és legjobb tudásom szerint követtem az ott leírtakat. Mondjuk laikusságomból (szép szó ez a bénaságra;o)) és abból fakadóan, hogy legalább 5 modellhez szóló kézikönyv volt, lehet hogy valamit kihagytam. A mellékelt ábrák nem teljesen úgy néztek ki, mint a mi gépünk, de azért próbáltam összehangolni a dolgokat.
A szakemberre én is gondoltam, de úgy véltem, megér egy próbát a fórum. Végülis tegnap óta nem sok idő telt el (meg volt amúgy is nagyobb baj a vasárnap estére...)
Vasdorongot nem találtam eleddig, de hátha csak nagyon szúrta a szememet, azért nem vettem észre.
"Nem azért kérdem - de ha te benyúlsz és meglökdösöd a dobot - az himbálózik vidáman - vagy mereven áll a helyén ????" - szavaidból ugye jól következtetek, hogy a vidám mozgástól van esélyünk nekünk is vidámnak lenni, ugye?
Ha esetleg nem tűnt úgy, azért tényleg köszönöm a hozzászólásodat, remélem segíteni fog rajtunk a tanácsod!
Gratulálok az új gépedhez! Miért szidnánk le????? Én mondom állandóan, hogy egyszerű-olcsó gépet vegyen mindenki! Végre Valaki, aki megfogadta a tanácsomat!
Azok után, hogy itt végigolvastam az egész topikot, meg még jónéhány helyen olvastam sokmindent, a már említett két lehetőséget állapítottunk meg:
1. Veszünk egy Miele-t 220ezerért, és egy időre ezt a témát elfelejtjük.
2. Veszünk egy olcsó mosógépet, és nem sírdogálunk rajta ha bedöglik.
Jelentem, az utóbbit valósítottuk meg.
Hogy jobban érthető legyen, el kell mondjam, hogy nemsoká saját lakásba költözünk, ezért mostanában jó sok mindenre kell kiadnunk pénzt. Amiből persze sosincs elég.
Nem mondom, ha nagyon akartuk volna, meg tudtuk volna venni a Mielét, meg fáj is a szívem érte, de hát most így alakult.
Na szóval, a múlt hét pénteken bedobtak hozzánk egy Saturn prospektust, amiben nagyon jó áron volt egy teljesen integrálható, 45 centis mosogatógép. Ennek megvásárlását későbbre akartuk hagyni, de ez annyira jó ajánlat volt, hogy gondoltuk, megnézzük. Na szóval, elmentünk, megnéztük, megtetszett. És ahogy körbenéztünk a boltban, megláttunk egy Whirlpool előltöltős mosógépet (semmi 6. érzék, meg LCD kijelző, egyszerű, 1000-es centrit tudó, de azt 5 fokozatban állítható gép), kemény 59900 forintért. Szóval, megvettük. Tudom, mindenki azt mondja, Whirlpoolt NE!, de otthon a családban kettő is, van, és sem anyukám, sem unokahúgom nem panaszkodik rá, és nem is penészedik nekik.
De a fő ok az volt, hogy egyrészt tud mindent, amit szeretnék, másrészt pedig ha ez pár év múlva tönkre megy, akkor 60ezerért nem fogok sírni utána. (A párom azt mondta, hogy akkor már úgysem kell annyira spórolni, és akkor megvesszük majd a Mielét, arról azért nem tettünk le. Tegnap poénkodtam is, hogy mi van, ha bírja majd a Whirlpool vagy 8 évig, majd alig várjuk, hogy romoljon el, és vehessünk újat :-) )
Na, most tessék jól leszidni, hogy milyen hülyeséget csináltunk!
MartinIsti kollega. Előre bocsájtom: nem vagyok mosógép-szaki, csak "műkedvelem" az ügyes, jól kitalált háztartási kütyüket - beleértve a topic témáját képezőket is.
Láttam már pár gépet én is - de azt túlzásnak tartom, hogy egy korszerű és vadi-új gép - mint a téd - ezt művelje centrizéskor.
Minden tendencia nélkül elmesélek egy sztorit: Család veszi az új gépet, saját Dacia-kombival hazaviszi (szakember almás, mert ez egy "barkács-nemzet" - majd Apú beszereli...mert ő mindenhez ért, ugye?).
A gép könyvét széles ívben elhajítja (mert azt szégyennek számit elolvasni) - fél óra alatt beköti a cuccost - jöhet a "próbaüzem". Mosás rendben...na de a centrizés.
Ugyanaz - mint nálad. 3 hétig használták úgy a gépet, hogy sasolták-fülelték mikor jön a centrizés - mert akkor ketten odaszaladtak, hogy lefogják a "kedvest".
Már ott tartott az ürge, hogy cementbe önti a gép lábait - amikor jött egy "elvetemült" ötlete: szégyen-szemre kihívott egy szakembert (amikor senki nem volt otthon - hogy ne égjen a család előtt).
Az meglökdöste a dobot, hümmögött vagy kettőt (mert úriember volt) - megfordította a gépet - kicsavarozta a gépből a (csak szállításhoz használatos!!!) két vasdorongot - és a gép azóta is kifogástalanul műxik.
Nem azért kérdem - de ha te benyúlsz és meglökdösöd a dobot - az himbálózik vidáman - vagy mereven áll a helyén ????
Ha új a gép, azonnal szólj a garanciális szervíznek, ha nem akkor is érdemes szakembert hívni. Ha a fürdőszoba padozata nagyon lejt a szuez-szifon felé, akkor hívhatsz kőművest! Ha legalább szemre vízszintes akkor a gépen belül van a hiba, esetleg laza az ellensúlyokat tartó csavarok egyike, vagy törött az ellensúly stb.
Talán tudna nekem segíteni valaki egy módszerrel, hogyan lehet a centrifugálási mosógép-táncot megszüntetni? Tegnap vettünk egy Candy CS-105 típusú mosógépet. Ez egy vékonyabb fajta, mert a panelban ugye kevés hely van;o) Mosni jól mos, viszont amikor nekikezd a centrizésnek (akár csak 600-as fordulaton is), akkor nem marad meg egy helyben. Először ugyan csak a járólapon volt, után alátettünk egy amolyan csúszásgátló gumiszőnyeget, de az sem használt: 600-ason előrébbment jó fél métert, teljes egészében megfordult, még a lefolyócső is kiesett. Mi a fenét lehet ezzel kezdeni? A leírásban azt tanácsolták, hogy állítsam pontosan vízszintbe a készüléket. Vízmértékem nincs, szemre síkban van, de ha nem is teljesen, azért akkor sem kéne ennyire elmozdulnia.
"baratnom" ha szabad kernem :)) - de szolithatsz Zsuzsikadnak is :))
Hidd el ismerem milyen az, amikor hulye szabalyok szerint kell elni.
Az egesz a garanciabol viszavett mosogeprol szolt. Arrol, hogy vannak olyan boltok, ahol ezeket aztan eladjak ujra, kis feljavitas utan. Arrol nem volt szo, hogy orszagokon keresztul mennenek - ezt a sanyooo tette hozza maganszorgalombol.
No meg a szemetosszegyujtes is csak egy pelda volt - mert a velemenyek nagyon eltertek - es hat van olyan is, amikor csak azt latja meg az ember amit akar. Valo igaz, hogy sok szemetet produkal Amerika, de talan a legnagyobb gondot is fordit arra, hogy legyen ujrafelhasznalas. Tudtad, hogy a haztartasokbol osszegyujtik az uvegeket, konzervdobozokat, muanyag csomagoloanayagokat es a papirt? Egesz jol kiepitett rendszer van, mindenkinek kotelezo, es nem szemetbe megy, hanem ujrafelhasznaljak.
A mi varoskankban a kerti hulladekot sem egetik el - az is kornyezetszennyezes, es vesztegetese a novenyi anyagnak - hanem osszegyujrik, ledaraljak, komposztaljak, es mennek a kozterekre mulch-kent. Ha van valamilyen szallitoeszkozod, akkor azt ingyen es bermentve megrakhatod magadnak - szepitheted a kertedet vele, a hazad tajekat.
Ebben az esetben, csak a közismert és immár közmondásos "birka-türelmem" tart vissza attól, hogy azt mondjam neked, hogy " akkor bazd meg".
Az emberek zöme azt is nehezen tűri, ha a szomszédja szól át neki a palánkon...nem hogy egy óceánon keresztül :-))).
Ro.-ban (mert én ott élek) van egy olyan szabály, hogy használt hűtőt csak úgy lehet bevinni az országba, ha a kompresszor mindkét csöve (túr-retúr) fizikailag el van vágva.
Mert mindenki tudja, hogy ezeknek a hűtőknek a zöme a különböző folyómedrek mélyén végzi - és állitólag a halak nem komálják a freont.
De minden használt szarra kell környezetvédelmi engedély - ettől függetlenül lepi el az országot a "techno-szemét".
Egy "tonnácskával" biztos én is hozzájárultam - az elmúlt évtizedekben.
Azt nem tudom, hogy Mo-n mit csinalnak az elekrtonikai szemettel, de elobb vagy utobb meg kellene oldani ezt is, nem? Mert amit hasznalunk az elobb vagy utobb elromlik. . .aztan ki kell dobni ha nem lehet javitatni tobbet. Vagy ne hasznaljunk szamitogepet, mert mit csinalunk vele ha ki kell dobni???
Mégis mióta viszik el M.o-n az elektronikai, meg egyébb házigép-szemetet?
Ezt úgy mondtad, mintha M.o-n emberemlékezet óta (de minimum Mária-Terezia óta) ölajozottan és bejáratottan működne a háztartási elektromos szemét elszállítása - ráadásul ingyen és bérmentve - egy telefonhívásra - és azonnal.
Mindezt szakszerű helyeken szétszedik, feldolgozzák, újrahasznosítják. Probléma egy szál se - akkor minek parázni ??? Szerinted, legalábbis.
Tokeletesen igazad van - de ezert ne vegyek modern gepet???
Eloszor is a trehany munkat vegzo embert kellene feneken rugni, de ket labbal. Aztan a varosnak kellene elszallitattni a szemetet. Ha te nem magan szemely vagy, hanem kisiparos, akkor neked engedelyt kellene kapnod arra, hogy a szemetedet a kijelolt helyre lerakhasd. Legalabbis itt igy mukodik.
Ha uj gepet veszek, elviszik ingyen a regit. Ha csak en, ugy magamtol akarok kidobni valamit, akkor hivom a varosi izet, aki megmondja mikorra tegyem ki a szemetemet az ut szelere, jonnek es elviszik. Ha computer szemetem van, azt is. Vannak szervezetek, akik osszszedik a hasznalhatatlan gepeket, es ha tudnak beloluk osszetenni valamit (oregeknek, iskolaknak akiknek keves a penzuk) akkor megteszik - ingyen munkabol.
Szoval lehet am itt varialni, hogy szemet, nem jo munka, nem megy, ha nem teszunk erte semmit, nem is fog menni. A fejlodes meg nem fog megallni, a szemet megy majd gyulik.
Figyelj ZsuR. Én kis-felhasználó vagyok - de 92 óta több mint 1 köbméter (vagy 3 TV-s dobozom) van teli számítástechnikai szeméttel.
Van abba fém, múanyag, fű-fa, minden.
Baszhatom. Szemétre nem illik kidobni - ugyanakkor ember nincs, aki rátegye a kezét.
A régi olasz mosógépemet egy csatornatisztító romának adtam - csak vigye el...az sem volt könnyű pálya, 3 hétig tartott.
Most itt áll a teraszomon egy Husqvarna, 180 magas, mélyhűtös- kombinált - két agregátoros. A harmadik ember ígérte meg hogy elviszi faura (ingyen, persze) - még mindig itt rohad a teraszon.
Ne felejtsd el, en a felhasznalo vagyok nem a szolgaltato. . .ha megveszem akkor "uj" allapotban van - maszat, szag, trutyi nelkul. Ha nem takaritanak ki akkor nem lenne munk a sok-sok mosogepszerelo embernek :))
Hol vásárolsz te? Milyen boltból? Igen vannak olyan boltok ahol használt, nyugatról behozott mosógépeket árulnak, erre gondolsz???? :(
Igen, van információm, "elsőkézből"! AZ elektronikai gépek, a mosógép is, veszélyes hulladéknak számítanak, a szállítók, -akiknek kötelességük ingyen átvenni a régi gépet, ha eladtak egy újat- leadják a méh-nek, mert a rendelet KÖTELEZI erre őket!
Lehet, hogy a méh-et ma már másképp hívják, de ez a lényegen nem változtat!
Pedig igy van. . .a "valoszinuleg" a gyari beallitasra vonatkozott, nem az eladasra. Kedvenc "vadaszhelyem" az ilyen bolt. Sokmindent vettem mar igy - sok ilyen boltot lattam mar. Hat te? Neked is van "elsokezbol informacio" a szemettelepre kerulesrol :))?
Igen, a sok szemet gond mindenutt - de ez nem azt jelenti, hogy ne legyen uj, mert mit csinalunk a regivel. Meg kell tanulni azt, hogy hogyan hasznaljuk fel a regit - na nem orokeletu mosogepekre gondolok, hanem beolvasztasra :))
A becserelt mosogepet meg valoszinuleg a gyarban beallitjak gyari muszerekkel es ujra eladjak - kevesebb penzert (lehet a szerelo nem is akart nagyon "dolgozni" rajta, egyszerubb volt neki azt mondani, nem lehet megcsinalni. . .csak az ajtot kellett allitani. . .de ezek a szerelok. . .te! Lehet nem szerette az uj mosogepeket, es igy fejezte ki a nemtetszeset - mert egy mosogepszerelo mindenre kepes am ha merges :))! Eleg sok az "outlet store", ahol az ilyen gepeket lehet vennei, sokkal olcsobban.
Sanyooo - nem akarok szemelyeskedni, de. . .nem hiszem, hogy megtartanalak mint egy szerelot. . .aki ennyire pesszimista, ara nem bizom az uj gepemet.
Evek ota vasarolok nagyobb erteku gepeket - huto, legkondicionalas, mosogatogep, televiziok, autok, fenykepezogepek stb. - eddig ez volt az elso. Nem rossz az egyenleg. . .ez volt az elso! Miert lehet valamit hibasan gyartani - mert emberek csinaljak. . .elofordul. Ennyi. Ha most a masodik is elromolna, meg harmadszorra is - akkor lenne baj.
Azt hiszem a szerelo azert jott ki ket nap mulva mert nincs sok szerelo - nem kell, az uj gepek eleg jok, ritkan van szerelore szukseg :))!
Szerinted mi lesz a vége ennek a megveszem-elromlik-kidobom szisztémának?
Megmondom, egy idő után belefulladunk a szemétbe! Azok, akik, nagyon helyesen, kimennek vasárnap a parkokba szemetet gyűjteni, ezt valahogy nem képesek megérteni! Gyártjuk a szemetet Tonnaszám, és cikizzük azokat, akik ezellen szólni mernek?
Nemrég olvastam, hogy a világon 35.000 TONNA DDT-t gyártanak még mindíg! És természetesen ki is szórják! Aki tudja mit jelent ez, az tegyen ellene valamit!
Tudom! De szmissz, Te isteníted az egy panelból álló, elektronikus gépeket, most meg bevallod, hogy nem lehet javítani! Nem én ugattam ezt a bajt már régóta, és mondtam, hogy ez fejlődés, de visszafelé! :(((
Szerinted, hogy ment át a "revízión" a te gyárihibás géped??? Vagy mégsem olyan jó a készítőnél a "minőségbiztosítás" rendszere? Netán nincs ISO bizonyítványa? Vagy libáért vették? A szerelő miért csak 2 nap múlva ment ki??? Tudom te elájultál ettől a "gyorsaságtól"!
DE! Tudatom veled, hogy ott ahol én dolgozom, ha 4 órán belül nem megyek ki a címre, bizony sokszor "megköszönik" a "közreműködésemet" és hívnak mást! Pedig nem is vagyok szerződött szerelő!
sanyooo
Ja! Ma is voltam egy gépnél /Bosch/, zárlatos, elszállt a panel úgy, hogy innen Paks-ig minden biztosítékot levert! Lehet, hogy szerinted ez a fejlődés, én meg egy gyöpös, maradi kiscsákó vagyok! Ha ez boldoggá tesz, örülj neki! :)))
Tudom, hogy felháborít ZsuR kollega hozzászólása - de a jelenségbe én is belefutottam már (sajátkezüleg) - mégpedig a pult másik oldaláról.
Nyakra-főre nyújtottam az életre-szóló (!!!) garanciákat (ez a szokás sajnos szakma-specifikus - nem az én találmányom).
De ki a ráknak van pénze arra, hogy egy több mint dupla Magyarországnyi területen saját szervízhálózatot építsen ki magának?
Maradt hát a "mozgó-szerviz", azaz két fickó beül a szer-kocsiba - és nyomás 4, 6... nemegyszer 800 km-ert lebumlizni a "nyájasig" (oda-vissza 1660 km, ha Konstancán lakik a "csúnyán káromkodó ügyfél").
Mindezt tök ingyen + kiszállási dij, nemegyszer szállás, stb. Brrrr.
Javítani a cuccoson nincs mit - csere..és kész !!! Ez van. És hidd el nekem becsszóra:
Egy szál roszhiszemüség, sem szélhámosság nem volt a biznicben - ennyit bírt a piac...azt meg nem lehet megerőszakolni ám.
Sannyooo en igazan probalok pozitiv lenni - de teveled lehetetlen. Eloszor is nem a haromhonapos gepet csereltek ki (igaz nem pontosan irtam ebben a hozzaszolasban) hanem a ket hetest. Sajnos elofordul, hogy nem tokeletes mnosegileg az aminek annak kellene lennie.
Nem tudom eldonteni meg, hogy te csak hulyeskedsz, vagy tenyleg ennyire berozsdasodtal, keptelen vagy valtani. . . Akarhogy is, karoghatsz, sirhatod vissza a regi jo gepeket, a regi joidoket - ezzel nem fogod megallitani a valtozast. A valtozassal meg jonnek jok is, meg kevesbe jok is - hozza kell szokni! Persze lehet leulni egy sarokba es sirankozni, utalkozni, csufolodni, cikizni. . .igazan csak te fogod "elvezni" :))
A mostani tapasztalatom, mindenhol nagy a varakozas, akarhova is kell menni - orvoshoz, szerelot hivsz, szoval barmi, ami szolgaltatas. . .a szolgaltatasi dijak meg nem fognak csokkeni, hanem noni.
:))) Ez aztán a gyors kiszolgálás! :))) Két nap múlva kijön a szerelő! :) Megcsinálni nem tudja, brávó! :) De garanciában kicserélik a három hónapos gépet! :) És ez akkora szenzáció, hogy az "éghez hálálkodunk"! :((((( És azóta semmi baja! :) És mindezt plusz pénzzért! BRÁVÓÓÓ!
Hát felebarátaim, ezért kár volt a "rendszerváltással" törnünk magunkat! :(((
Pl. Az LG nem egy "bejaratott" marka - meg. Teret akarnak maguknak, tehat hosszabb garanciaidot ajanlanak a vasarloknak, hogy igy bizonyitsak, a termek jo, erdemes megvenni!
De van egy gond vele: nincs meg kiepitve a javito halozata. . .ha valami baja van, akkor eleg sok idot kell varni arra, hogy kijojjon a szerelo. . .tehat: a nagyobb bolt haolozatok (pl Best Buy) felajanlanak egy megjobb garanciat: ha toluk veszed (plusz penzert persze), akkor tobb szolgaltatast kapsz, es hamarabb kijonnek. Kiprobaltam, hala az egnek, igaz!!! A december 12-en vett gepem sipolt a centriufugalasnal, es a szerelo ket nap mulva kijott! Nem tudta ugyan megszuntetni a sipolast - a bolt masnap kjott egy uj mosogepet. Azota semmi baja. . .
A cora-ban ki van állítva egy kis olasz robogó, 485.000 Ft a fogyasztói ára az 50 ccm-es, kis motorpótléknak! Ezért a pénzért nem öt, hanem ÖTSZÁZ ÉV TELJESKÖRŰ garanciát kellene vállalni! :((( Nem hiszem, hogy ez a kis kávédaráló tovább szolgálná gazdáját, mint egy MIELE mosógép a 2 év garijával!
pedig a harmadikon azok a nők találhatóak, akik nemcsak a szexet szeretik, nemcsak nem szólnak egy-egy sörözésért, de istenien főznek és sütnek - szegény pasik pedig jót szexeltek, de éhen haltak! :D
Megnyílik egy új üzlet, ahol a nok férjet vásárolhatnak maguknak..
A bejáratnál az alábbi utasítás olvasható: - Az üzletet csak EGYSZER látogathatják meg. - 6 emelet van, a férfiak tulajdonságai emeletenként javulnak - Bármelyik férfit kiválaszthatják az adott emeleten, vagy felmehetnek a következo szintre. - Elozo emeletre visszamenni nem lehet
Egy hölgy úgy dönt, hogy kipróbálja az üzletet, és partnert keres magának.
Az elso emelet ajtaján a következo felirat várja: "Ezeknek a férfiaknak van munkája" A no úgy dönt, hogy megnézi a következo emeletet.
A második emelet ajtaján ez áll: "Ezeknek a férfiaknak van munkája és szeretik a gyerekeket." A no továbbmegy.
A harmadik emeleten: "Ezeknek a férfiaknak van munkája, szeretik a gyerekeket és félelmetesen jóképuek" Wow, gondolja a no, és továbbmegy.
negyedik emeleten: "Ezeknek a férfiaknak van munkája, szeretik a gyerekeket, félelmetesen jóképuek és segítenek a házimunkában" Hihetetlen, gondolja a no, nehezen áll ellen a kísértésnek, de valami ara készteti hogy továbbmenjen.
Az ötödik emelet: "Ezeknek a férfiaknak van munkája, szeretik a gyerekeket, félelmetesen jóképuek, segítenek a házimunkában és romantikusak!" Úgy dönt, hogy benyit, de az utolsó pillantban megtorpan és felmegy a hatodikra.
Az ajtón ezt találja: "Ön a 31.456.012-es számú látogató. Ezen a szinten nincsenek férfiak, csak azért van, hogy bebizonyítsuk, hogy a nok sosem elégedettek. Köszönjük a látogatást.
Az utca szemközti oldalán egy hasonló üzlet nyílik, ahol a férfiak kereshetnek maguknak asszonyt.
Az elso emeleten vannak a nok akik szeretik a szexet.
A másodikon a nok akik szeretik a szexet, és nem bánják ha a férjük idonként elmegy sörözni a cimbikkel.
A harmadik, negyedig, ötödik, hatodik emeleten még SENKI sem járt...
Nézz bele egy mostani, új gorenje mosógépbe! Alul-felül, jobbról-balró és elől-hátul igazi lópokróc borítja a belsejét. Ez a Gorenje-PININFARINA WA162 és a WA134 gépük.
Én azt gondolom, hogy a MIELÉÉKNÉL nem fontos az, hogy garanciaidő ráigéréssel túlszárnyalják a gagyimosógép gyártókat. Tőlünk nyugatra elismert márka az övék, nincs szükségük extra reklámra, elég a nevük. Gondolom, ha a német elmegy autót venni, nem hiszem, hogy azért nem a mercit fogja venni mert egy "külföldi" márka esetleg hosszabb garanciát vállal. Egyszerüen bízik a már jól ismert bevált márkában. Az, hogy a tőlünk nyugatra lévő gyártót nem különösebben izgatja a keleteurópai vevők vásárlási szokása, azt szerintem te is látod, több esetben így van.
"....nyugatabbra lévő országokban - nem a minél hosszabb garancia időre vannak rácuppanva a vásárlók"
Meglehet, hogy ott más a mentalitás. Errefelé azonban nagyon sokat jelent. mert
1) Minnél hosszabb ideig "nyugi van" - ha mégis elzsibbadna valami a masinában, másrészt...
2) Arra enged következtetni, hogy a gyártó bízik a saját termékében - hisz az sem hülye hosszú évekig, ingyért javítgatni a vacak termékét.
Hisz ez a költség is bele van számolva ám a termék árába - általában 2-3 % szokott lenni a garancia-költség.
De egy peches széria képes felzabálni akár a teljes profitját is a gyártónak - annyi garanciális, fődarabcserés javítást kell elvégezzen - tök-ingyért.
Hát, most egy Energomat Komfortot :-) használunk, de az nem a miénk, hanem a tulajé, mert albérletben lakunk. Pár hónap múlva költözünk saját lakásba, és akkor kell majd vennünk egyet magunknak.
Nem tudom, gondolom másutt - tőlunk nyugatabbra lévő országokban - nem a minél hosszabb garancia időre vannak rácuppanva a vásárlók. Így aztán nem is azzal csalogatják a vevőt.
Mondjuk arról meg nem ők tehetnek, hogy 10 év gari idős városi legenda terjed róluk.
Kössz a kimerítő infót - minden tisztelet az övék. Csakhogy:
Nekem a 10 éves garanciás "városi legenda" csapta ki a biztosítékot - ebben kételkedtem ugyanis - és a jelek szerint: jogosan. Volt itt egy kollega, aki elhitte - és elég mérges lett, amikor megtudta a valódi 2 évet.
Továbbra is fentartom hogy számomra gázos, hogy egy ennyire elit és drága márka kevesebb garanciát vállaljon, mint egy mezei, olcsó kategóriás gyártó. Mitől fél - ha annyira jó és időt-álló a cuccosa ???
Egyébként a 107 év nagy dolog ám...de az idősebbek még emlékeznek a Grundig márkára - ugye?
A Philips-el fej-fej melett vezette talán az egész Világ (házi) elktronikai-híradástechnikai gyártását-fejlesztését.
Akkor, amikor a Siemens még csak villany-mozdonyokat, erőművi-generátorokat, meg trafó-állomásokat gyártott. Hol van most a Grundig?
Sajnos, a magas ipari kultúra, a tudás és a gyártási-hagyomány háttérbe szorúlt - és a pénzügyi-tözsdei manipulációk határozzák meg a cégek létét, vagy nem-létét a világon.
De gondolom, nem vagyok itt az egyedüli, aki olvassa a gazdasági szaksajtót (is).
Na, valamit elcsesztem, mert az egyiket kétszer másoltam be.
Egyébként mi most így döntöttünk:
A mosógép vásárlása kb. 2-3 hónap múlva lesz aktuális. Akkor vagy veszünk egy Mielét, de ha nem állunk úgy anyagilag, akkor meg egy 70ezres Zanussit. Mondtam a férjemnek, én nem adok 120ezret egy olyan mosógépért amiről nem tudom, hogy meddig bírja.
4. Hogy "31 év múlva is lesz alkatrész"??? Naháát - ezt ki mondta vajon? Mert nálunk sokkal "nagyobb tudósoknak" sincs fogalmuk arról, hogy mi lesz 5 év múlva...nem hogy 3 évtized távlatából.
Azt sem tudják, mennyi lesz egy hordó olaj ára az év végére (mi tuti megtudjuk majd) - nem hogy azt megjósolják, hogy 30 év múlva egyáltalán lesz-e még Miele ??? Nem olvad-e be valahová, nem szünik-e meg...stb. ?
Párat idéznék a honlapukról, ha lehet:
A Mielenel 30 év nem olyan nagy idő, a céget ugyanis 1899-ben alapították, 107 éve. És 1900-ban gyártották le első mosógépüket, fából :-))
Erről itt egy kép:
1978-ban a világon elsőként vezették be a számítógéppel vezérelt mosógépet.
A Miele kilenc gyártóközponttal rendelkezik, nagyrészt Észak-Rajna Vesztfáliában. A Miele magas minõségi követelményei miatt termékeit szinte kizárólag saját gyáraiban állítja elõ.
teljesen elektronikus automata mosógépek, szárítók és mosogatógépek vezérlõ egységét sem vásárolja, hanem a csúcsmodern elektronika üzemében állítja elõ. teljesen elektronikus automata mosógépek, szárítók és mosogatógépek vezérlõ egységét sem vásárolja, hanem a csúcsmodern elektronika üzemében állítja elõ.
Egy gépkocsi ésszerű (gazdaságos) használati ideje manapság 6-8 év. Ki a fene akar 30 éves mosógéppel mosni?
Erre is van megoldásuk:
Programfrissítési funkció Programfrissítésnek nevezzük azt a funkciót, amelynek segítségével a készülékek gyárilag beállított programjait módosítani lehet. Készüléke így még 20 év elteltével is a legújabb programokkal rendelkezik majd. Az adatcserét a vevõszolgálat végzi egy hordozható számítógép segítségével, alkatrész cserélése nélkül.
De mondom, ha teheted, menj el, és nézd meg. És ha ott van mellette egy másik gyártó mosógépe, a különbséget zongorázni lehetne.
Tr Józsi, Sanyooo! Tudok egy motortekercselőt K-Esztergom megyében , aki indukciós és szénkefés motorokat tekercsel kiváló minőségben. Ha kell telefonszám, szívesen adom. Beszállítója az Orczynak is.
Erre én mindig azt mondom, meg lehetne oldani, de plusz pénz idő és anyag. Erre valók az élelmes háziurak akik pótolják eme hiányosságot, bár a háziasszonyok is tudnak ügyesek lenni. :-)))
Pontosan, mivel is foglalkozol Te? Mert mindenben elég tájékozottnak tűnsz, de nem biztos hogy minden úgy van ahogy azt elgondolod. A legutóbb is valakivel vitáztál és hoopsz bekerült egy fénykép és rögtön megváltozott a vélemyény.
Nem vagyok kezdettől fogva tagja ennek a topicnak, de szeretném ha ez nem a Világgazdasági termelés hátrányainak, előnyeinek és furfangjainak kitárgyalása lenne.
Ez a topic azokon felhasználókon kíván segíteni, akiknek valami panaszuk van a mosógépekkel kapcsolatban, vagy vásárolni szeretnének. Itt megtudhatják a kellő információkat azoktól akik tapasztalatból beszélnek, vagy esetleg szakemberek.
Én úgy gondolom, hogy ami itt megy az néha elég vérlázító. Szerencsétlen háziasszonyok levélben keresnek meg tanácsokért, mert nem győzik végolvasni ezt a sok marhaságot. Már hónapok óta jössz ezzel az üst átrozdásodásával szöveggel.
Két kérdésem lenne, hol olvastad és melyik hulladéknak a reklámjában? A reklám az parasztvakítás, nem kell elhinni, tapasztalatból kell vásárolni, gyakran az eladó sem tudja mit beszél.
Elnézést a hosszú litániáért, de azt hiszem ezt azok megértik akiket idegesít az ide nem vágó téma.
Végül tegnap mégis vettünk egy légbubis Daewoo DWD F1012-t. Ha mondjuk nem hiszem el, hogy mit csinál a buborék akkor is jó árban volt a Cora-ban. 69ezrerét.
Még nem próbááltuk ki, de majd megirom, hogy mit tud. Bizom benne, hogy megszolgálja az árát.
Hát a Toyotákat nem Angliában "barkácsolják" ??? - a Daewoo autókat meg minden más, lehetetlen országban?
Illetve ez is csak fél-igazság - mert van az SKD rendszer, ami azt jelenti, hogy ha legalább 5 darabban jön a kütyü a Távol-Keletről - és Európában csavarozzák össze - onnantól már európai terméknek számit - tehát nincs rajta vám. Ez a legfontosabb.
Ilyen az én autóm is - 5 darabban jött Koreából...Lengyel o.-ba - ahol összecsavarozták - és inenntől egy fasza kis európai autóm van. Egy centi európai heggesztés, vagy fémmegmunkálás nincs benne.
Milyen a Daewoo mikro belülről - egyébként ??? Mifelénk szeretik - de nem nagyon olcsó...az fix.
TR Józsi kollega: ezt írtad: "Az lehet, hogy 10 év gari, de 31 évig van alkatrész, és hidd el, nem romlik el".
1. Nem 10 év a gari - csak 2. Ez kevesebb mint a sokkal olcsóbb gépeknek.
2. Ha annyira jó a az a gép - akkor miért nem mernek hosszabb garit adni rá - legalább 3-4 évet ? Jól "mutatna" - ezt meg te hidd el nekem.
3. Egy gépkocsi ésszerű (gazdaságos) használati ideje manapság 6-8 év. Ki a fene akar 30 éves mosógéppel mosni?
4. Hogy "31 év múlva is lesz alkatrész"??? Naháát - ezt ki mondta vajon? Mert nálunk sokkal "nagyobb tudósoknak" sincs fogalmuk arról, hogy mi lesz 5 év múlva...nem hogy 3 évtized távlatából.
Azt sem tudják, mennyi lesz egy hordó olaj ára az év végére (mi tuti megtudjuk majd) - nem hogy azt megjósolják, hogy 30 év múlva egyáltalán lesz-e még Miele ??? Nem olvad-e be valahová, nem szünik-e meg...stb. ?
Ja, egyébként nemcsak nálunk, a németeknél is 2 év rá a garancia.
Ugyanakkor viszont a Miele még mindig az a cég, amelyik nem spórolja ki az anyagot a mosógépeiből. De egyébként elég végigmenni mondjuk egy Saturn vagy Media Markt mosógép osztályán, mert a különbség látszik!
Hááát, Józsikám - 1.000 Euróért 2 év gari ???? Ez elég snassz dolog ám. (1663 - Tamás kollegától).
Negyedébe kerülő géphez is adnak már 3 éves garanciát. Na mindegy.
Amiket Tamás kollega említ - mint 10 éves garanciás termékek - azok más jellegüek ám, mint egy ennyire igénybevett háztartási gép.
Van olyan francia szerszámkészlet (villás-dugós kulcsok) amelyikre életre-szóló (!!!) garancia szól. Ha eltörik, kinyillik - bárhol a világon - kérdezés nélkül kicserélik.
De hogy jön ez egy mosógéphez? Komplexitásban, igénybevételben?
Sajnos az én szakmámban is (autó-riasztók) némely szemétláda, gagyi, felelőtlen cégek piacra baxták a "life-time guarantee" -t. Márka, cég az nuku - de a dobozon ott virít az "életre szóló garancia".
Nekem is muszály volt megadjam - cseréltem is már ki ingyért 4-5 éves kütyüt....még akkor is, ha közben két nagy karambolja volt a verdának. Másik 10-15 kütyü hasznát vitte el. Nem vicc.
Az ilyen kőkemény - 10 éves - vállalást szívesebben szeretném magától a Miele-től olvasni (!)...mintsem Józsitól, a szerelőtől "hallani".
Mert ha mégsem teljeskörű és korlátlan az a 10 éves Miele gari - akkor Józsi legfeljebb majd azt mondja: "nem tehetek róla, akkor nekem is így mondták".
Ha valóban abban spekulálsz, hogy 3-4 mosógép árát invesztálj bele egy darabba - azt ajánlom NÉZD MEG (!!!) azt a gari-papírt (az apróbetüsökre különös tekintettel !) - mert szerintem telefonon hallani nem frankó a dolog.
Boccs, ha picit gyanakvó vagyok - de a 10 év gari sem piskóta ám.
Ez egy "keményebb" családnál átlag 2.000 (kettőezer) mosást jelent - hibamentesen. Ez legalább 60 ezer liter víz, vagy 200 kg mosópor, és vagy 3 ezer összeadott üzemóra.
Te, én is megnéztem a www.Miele.hu - t - de én egy deka szótagot nem találtam azon a garanciáról - a 10 évesről meg pláne nem.
Lehet az én hibám (vagy felületességem) - de azt nem hinném, hogy a magyar kereskedők (saját költségükre !!!) annyira gavalérok legyenek, hogy ők adjanak 10 éves, teljeskörű és korlátlan garanciát - ha az anyacég erről nem tesz említést a saját lapján.
Egyébként te sem vagy hibás, hisz te sem igazoltad vissza ezt a garancia-időt - csak annyit mondtál, hogy nézzük meg a lapot. Iyen lap van még 100, nem nagy kunszt ilyet csinálni.
Bevallom, a paraszt-vakitó videókra már túl öreg medve vagyok (ahhoz, hogy érdekeljen) - de egy 10 éves garanciát én tuti első helyre írtam volna. De nem írták.
Vajon miért ??? - vagyis akkor mi van? Igaz az a 10 év gari...vagy....?
Világosítsatok mááá fel. A Miele 10 éves garija - teljes körű garanciát jelent vajon ? Mindenre vonatkozik - anyagra, alkatrészre, munkadíjra, kiszállásra ...vagyis mindenre? Egészen biztos ez?
Én azért nagyon konkrétan rákérdeznék ám.
Mert Ro.-ban is adnak 10 év garit - ezt marha nagy betükkel írja is a gépen - de alatta kisbetüvel azt írja: "az üst átrozsdásodására". A pofátlanság csúcsa, hogy láttam ilyet propilén üstös gépen is.
Egyébként normál 12-24 hónap a cumó többi részére - de olyan "apróbetűs" is van, hogy "gumi-alkatrészekre nem vonatkozik a gari" !!!
Mert hát ha toluént, kerozint, vagy benzolt töltött bele az az idióta háziasszony - ki tudhatja?
"Az ezüstionok /!!!!/ tisztára varázsolják hideg vízben is a gyermekruhát!" - mondja a reklám.
Szerintem ez egy ordas nagy fasszság volt a részükről.
Mert senki nem mondta, hogy az ezüst-ion mosna - hanem azt, hogy a mosott (!!!) ruha rostjait bevonja egy olyan védő réteggel, amelyiknek hetekig baktérium-taszító, fertőtlenítő hatása van.
Nem ez a SAMSUNG SILVER NANO.....? Ha van valakinek rossz, érdekel, megveszem bontásra, a nemesfémkereskedelem sem lehet rossz üzlet. Ára alapján lehet benne ezüst rendesen, még akkor is , ha levonom a kereskedő nem kis hasznát...
"Paraszt bácsi horgászik a tóparton kifogja az aranyhalat: mondja az aranyhal:Ha visszadobsz teljesítem egy kívánságodat! Az öreg vissza dobja a vízbe majd azt mondja: Legyegy egy autópálya Kiskun Nefelejcs és Hawaii között. Á paraszt bácsi az nem jó nagyon sok munka van vele,egy óceánon is keresztül kell menni meghát nagyon sok idő.Inkább kívánj valami mást. Jó!Akkor értsem a női logikát! Kettő vagy négy sávos legyen az autópálya?? "
Ez csak egy vicc, nincs semmi mélyebb értelme! :)))
ÉRTEM ÉN A TRÉFÁT, NAGYON ÉRTEM, CSAK NEM SZERETEM! :DDD
Mondom, felőlem olyan gépet vesz mindenki, amilyet akar! Csak kalkulálja be, hogy úgy cserélgesse, mint az autót szokták nyugaton, évente! Ha ezzel megbékél és nem hisztizik /hogy elromlott az 1 éves gépe/ akkor jó!
Ja! Ma hallottam a rádióban a reklámot: " Silver nano technológia a mosógépben! Az ezüstionok /!!!!/ tisztára varázsolják hideg vízben is a gyermekruhát!"
Át kell képeztetnem magam ékszerésznek, ha haladni akarok a korral! Vagy alkimistának? :D Hej fateknő, fateknőőőő! /magyar népdal, én gyűjtöttem!/ :)
Egy régi TV-Rádió szerelő havernek (50-es korosztály) a vadiúj (!) SW 306-os Peugeotjában olyan 20 éves Blaupunkt rádió van, mint a sicc.
Olyan mechanikus-memóriás fajta - ha mond ez valamit valakinek? Külön meló volt rádió nélkül rendelni a verdát - mert a haver ezt semmi pénzért nem adná semmilyen csilli-vili, CD-s, Mp3-as új francért.
Kicsit hülyén néz ki az új dizájn-környezetben - de be kell valanni: azt a rádiót...még valóban "rádióból" csinálták.
A Gorenje nem neked szólt, csak nem írtam új ablakba... 'gondútam rágyössz magadtú is :)
Ti szakik szeressétek az jó kis Öreget, nekem elég volt, hogy soha nem hagyhatom magára, mert teljesen véletlenszerűen akkorát ugrott mint egy bakkecske - a csempés szaki meg rögtön mondta volna - ja persze megugrott a mosógép... :)
Azt gondoltam nagy bölcsen, nemcsak mondod érted is a tréfát, mert bár írhatsz sok-sok D-t attól még a szövegre figyelek. Azt meg hogy ki veszi meg a régi Öreget, szerintem azok elsősorban, akik nem akarnak több pénz adni érte. Meg persze azok a mosógépszerelők, akik ki tudják javítani az eladáskor már meglevő hiányosságait! :)
Tudásban igen - de az alapanyagok minőségében semmi jóra nem számíthatunk a jövőben.
A minőségi alapanyag előállítása márpedig energia-faló meló (legyen az acél, műanyag, bármi).
A következő évtized energia-perpektíváját már az óvodások is fújják - de gond van a nyersanyagokkal is (réz, nyersvas, aluminium) - de műanyag fronton is nagy az idegesség.
Ha tudnátok milyen (napi többszáz vagonos !!!) jövés-menés van a Borsochem, a román Oltchim és a német Henkel között - valami "polyol" nevű műanyag-alapanyagért.
Abbúl lesz a mosógép-ablak...meg a csapágyház. Mert az enyém üstje már abból van.
Szerintem az én gépem is fogja mosni még a gyerekeim ruháit jópár év múlva. Csapágyas lesz, kiütöm a csapágyakat, veszek bele újakat, meg szimeringet, ami ugyebár szabványos és kész. A csapágyház eredeti marad. :-)))
Nem piszkálok senkit, de ezt egy háziasszony soha nem érti meg, ezt csak a férfiak érthetik.
Teljesen igaza van a Sanyooonak! Engem is kérdeznek, hogy mit ajánlok, mit nem megvételre, aztán elmennek a boltba és az eladó istenné válik a szemükben a hiányos ismeretével együtt ( tiszteletem a kivételnek) és megveszik azt amiről próbáltam lebeszélni őket. Ma néztem meg egy tíz éves elöltöltős( még német) AEG-et, csapágyas volt mint az állat- no de tíz év után, és három generáció hajtja! A következő szintén AEG , de már olasz, ez is csapágyas, négy éves, felültöltős, műanyag csap.házzal. Kérdés: Mennyibe fog kerülni? Válasz: Ennyi. Mennnnyíííííí! 120 ezerért vettem, hogy-hogy csak eddíg bírta? Energóra visszatérve: 8 éve vettem egy használt Energolux mosógépet , anélkül, hogy belenéztem volna, leraktam a mosókonyhába, azóta is mossa a két gyermekem és a mi ruháinkat hibátlanul....
Kedves Te el vagy tévedve! :) Nyomul a halál! Az, hogy téged mi zavar egy dolog, hogy engem mi zavar egy másik! Engem az zavar, ha megengeded, hogy mégegyszer leírjam, hogy kimegyek egy címre és hallgatom a sírámokat: "Hogy én milyen szerencsétlen vagyok, hogy megjártam ezzel a kúrva géppel, hogy törne le a keze annak aki ilyen szart gyárt, stb stb!" És ez így megy nap-nap után! Nem érdekelne, hogy ki milyen gépet vesz, szíve joga, de ha a tanácsomat kérik, igyekszem a legjobb tudásom szerint válaszolni, mert szeretek nyugodtan aludni! Az hogy nem fogadják meg a tanácsot, egy dolog, de hogy még le is b@sszanak érte, mert megmondom az igazat, az egy kicsit bosszant! Amúgy szerinted miért veszik még mindíg a felújított Energomatokat 25-35 eFt-ért?????? Ők hüjék, vagy mosni akarnak????
"A Gorenje termékeket meg nem ajánlom tiszta szívvel" Megint eltévedtél, én mondtam, hogy "kalapszar" kategória, ajánlotta a halál! Na most jól megmondtam! FÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!!!!!!!!!! :-DDDDDDD
Ja! Van porszívó is "Silver nano technologia"-val! :)))))
Tényleg gonosz vagy! És ne akard már mindenkire rátukmálni azt a jó öreg masinát. Nem vonom kétségbe, igazad is lehet, de kezd zavarni, ez a nyomulás! Az a plusz öblítőprogram meg nekem kellett volna sokszor a régi nagy Öregnél is, de nem volt! Hát duplán öblítettem, bazi sok vízzel. Most Hozzáértő örömmel használja az én megóvott nagy Öregemet, én meg egy új 'fijúval' vigasztalódtam, és örömködöm, hogy minden szép és jó. Ne rontsd el folyton ezt az örömöt, a minduntalan kárörvendéssel és urambocsá pocskondiázással. Te is tudod gazda és Gazda között különbség vagyon! A Gorenje termékeket meg nem ajánlom tiszta szívvel, mert hihetetlenül drága minden alkatrész, és még egy alátétet is csak szerelő cserélhet, ha nem akarsz fizetni érte - a szerelők meg nem érted vannak, hanem úgy hiszik fordítva (legalábbis a Gorenje márkaszervízeiben - megbízott szervízeiben)
Én is elolvastam - de annyira nem lepődtem meg, mert kb. fél éve halottam arról, hogy a Világ újra felfedezte az ezüstöt - gyógyítási célokra is.
Vagyis - megfelelő szemcseméretben (szintén nm-es tartomány) kolloid ezüst lesz - beépül az emberi sejtekbe és (táplálék-kiegészítőként) hihetetlen gyógyító, belső fertőtlenítő és méregtelenítő hatása van.
Állítólag erre úgy jöttek rá, hogy visszalapoztak vagy 2 ezer évet - és kiderítették, hogy a római nemesek - akik ezüst edényekből zabáltak !!! - nem kapták meg azokat a betegségeket, amelyek akkortájt a pórnépet rendesen kaszálták.
Arra nem tért ki ám az ismertető, hogy ez egy belógatott ezust-elektróda, vagy egy bevonat, vagy mi? És mi van ha egyszer elfogy? Hány (mili)gram ezüst kell mondjuk 5 kiló ruhához?
Mint mondtam volt - én a buborékost először Budapesten láttam (átlátszó-demó formában) - egy akkori Keravill-ban...és röhej, Romániában lett belőle sláger.
A buborék állítólag azért jó, mert amikor szétpukkan, szétrobban a rostok közt - és az viszi a koszt is magával.
Van benne valami - mert kurva jól mos még hideg-vízben is - és a 170 Wattjával meg valóban verhetetlen.
Én személyesen mostam ki már benne öltönyt is úgy, hogy azután még "jobb helyekre" is fel tudtam venni.
Ahhoz meg kelett venni ám azt a spéci, "DryTen"-nek hívott löttyött (egy flakon ajándékba járt) amivel ilyen orrdasságokat el lehet követni.
De volt már benne női kiskosztüm, meg minden. Szigorúan csak hideg-vízbe. Nekem csak jó tapasztalataim voltak vele - kár, hogy azt a modellt már nem lehet kapni.
Egy Elektrolux kitört lábát ki tudná gyorsan megjavítani? Megvettük a pótlábat/kereket, de nem megy be magától a helyére. Visegrádi utcában lenne, és estefelé lenne ideális, mert napközben dolgozunk (ugye). gittabenkoe@hotmail.com vagy válasz itt. Kösz.
OK - az enyem nem volt sikos a programozott oblitestol sem. Most hajtogattam a konyharuhaimat - nagyon meg vagyok elegedve! A fogasa olyan, amilyennek szeretem :)).
Milyen az a buborekolos? Meseljetek! Miert kell a buborek?
Háááát, ezt már a fene sem érti. Az enyém úgy néz ki felülről, mint egy 40-50 literes mosó-fazék.
Ez max háromnegyedéig van tele vízzel - az a maximum. Oldalt van 1.000 darab 4-5 mm-es lyuk - ott jön-megy ki a víz.
Hogy egy csatt nem fér ki azon - az hót-ziher. Hacsak nem "szárnyas-csatt" volt, mint a betét.
Nagy marha-répa kell legyen az az ügyfél, aki izomerőből abba bele tud tukmálni egy csattot - de most már komolyan küldök egy fotót az enyémről - csak kössék már be ide azt a rohadt széles-sávot.
"Lehet, hogy az elöltöltősek pechesebbek ??? - ugyanis itt csak a nyitott-bödönös, felültöltősek "jártak"."
Félreértettél, én eddig csak felültöltőst javítottam! Az ablakos annyira új volt, hogy még nem tudodd elromolni! :))) Nadrágcsatokat szedtem ki belőle!
Lehet, hogy az elöltöltősek pechesebbek ??? - ugyanis itt csak a nyitott-bödönös, felültöltősek "jártak".
Tudod, ezek nyitott ajtóval is mosnak - csak centrizésnél kéri a lezárást.
Hidd el, ez annyira így van - hogy amikor maga alá pisált az a tízéves - és beszéltem a szerelőkkel telefonon - azt mondták: "Daewoo ???...az lehetetlen, hogy maga alá csináljon".
Igazuk volt, a vízesek kúrták el - a gépnek semmi baja.
A kollegának (aki hajlott egy ilyen gép vételére) csak ajánlani tudom - bár nem írta, hogy felül, vagy elöl -töltőst nézett-e ki magának?
Felül-töltős mehet - azt személyesen kipróbáltam és kihasználtam.
Sanyooo- én elöltöltős-buborékost életemben nem láttam. De:
Az akvárium-pumpa dologban biztos igazad van - mert tisztán hallatszik a vibrátoros kütyü 50 Hz-es hangja.
Hogy mennyire paraszt-vakítás ? - hát tudja a fene. Mosni jól mos - a szöveg hozzá...az meg kiváló - vagyis hogy a leszakadó buborékok milyen energiával távolítják el a koszt...stb.
De mi szokott bekrepálni 7-8 év után ??? - ahogy írtad.
Tudom, van egy elég furfangos bolygó-golyós, csapágyszerű áttétele a motor és a dob között. Azt biztos finnyás lehet javítani - szerintem lehetetlen.
Itt van alakatrész dögivel - nem gond a javítás - igaz, nagyobb számban és sokkal elterjedtebben forgalmazták, mint M.o.-n.
Tényleg érdekel, hogy mi szokott megkotlani bennük?
Közelmúltban hívtak egy ablakos-buborékoshoz idegen tárgyakat kivenni. Abban a gépben egy olyan kis kompresszor volt, mint az akváriumokban használatos levegőztető a halaknak! Hogy ez a kis mütyűr mennyiben segíti a mosást nem tudom, de élek a gyanúperrel, hogy itt is a "parasztvakítás" tárgykörével állunk szemben! /teljesen elásom magam szmissznél, hiába! :((( /
Hogy mik vannak újabban ? Tán '95, vagy '96 ban vettem az első Daewoo "bugyborékosat". Én 5,5 kilósat vettem, az akkori társam 10 kilósat.
Az enyém propilén dobos és üstös, a nagy az kóracélos - igaz, abban van egy kezdetleges, forró-levegőt befúvós szárító-mű is.
Na de: egyikben sem volt víz-melegítő - alapból kétcsöves betápjuk van - és hőmérséklettől függetlenül "bugyborékolnak !!!!".
Az enyém össz- energiafelvétele 170 Wh. !!!!
Ja - és még egy kis apróság: rendkívül intenzív használat melett, 10 éve egyetlen egy hiba sem fordult még elő velük. Tudom, ezért Sanyooo nem fog szeretni.
Nagyon kacérkodunk vele, hogy megvegyünk egy Daewoo DWD F1012-es légbuborékos mosógépet. Tegnap a boltban az eladó azt mondta,hogy a légbuborékokat csak hideg vizes mosási programban használja, egyébként meg sima hagyományos mosógépként működik.
Szerintetek ez igaz???? Ugy érzem, hogy akkor felesleges lenne légbuborékos technologiát választaszani, mert kevés az esélye, hogy szükségem lenne hideg vizes mosásra. Egyébként már ez a gép (forumban elődjéről elhangzottaktól eltérően) szintén csak hideg vizet vesz fel és azt melegiti.
A "kézi-mosós" vicceden jót röhögtem - engedelmeddel már tovább is adtam.
Bár már leírtam egyszer, (de még én is lusta vagyok visszabiciklizni 3-400 Hsz.-t) ezért leírom mégegyszer.
Az extra-öblítés márpedig szükséges !!!! Erre úgy jöttem rá, hogy a "nagyon fasza", új digi-gépem üritőcsövét nem a falba, hanem a tusoló-kádba helyezett vederbe akasztottam.
Az utolsó öblitő-víz enyhén szólva is síkos, mosószeres volt. Extra öblitéssel (plusz gomb nyomkodás !!!) - már elfogadható lett. De plusz-vízet már én is töltöttem a fiókba - ahogy (lehet viccből) tanácsoltad az egyik kollegának.
De szerintem ez nem "digi kontra wekker" konfliktus, hanem az őrült takarékossági verseny-hajsza, hogy "a mi gépünk 30 wattal és 3 liter vízzel tökéletesre mos 6 kiló ruhát". Egy nagy frászt mos tökéletesre.
És tényleg csak 15-20 ezer Ft a gép a gyár-kapuban - ezt csak megerősíteni tudom - én is voltam "gyártó" - abba is hagytam, még idejében.
Nem bírom ki, régi vicc, mindenki ismeri, de mosás is van benne, tehát nem OFF:
"Férj-Feleség megegyeznek, hogy tekintettel a gyerekekre, a sex-et mosásnak, anyut pedig "gépnek" hívják. Így is volt, míg egyszer, a gyerekek aludtak már, Apu szólt Anyunak: Szívem, mosnék egyet géppel! Szívem, most nem érek rá, látod takarítok!
Később: Anyukám! Nagyon mosnék már géppel! De Szívem, látod mosogatok!
Anyu dolga végeztével odabújik Férjéhez: Na Apukám, most már moshatunk géppel!
:)) Sanyooooooooooooooooooo! Csak azert mert valami "csak tisztara mos" nem feltetlenul a legjobb. . .ha az lenne, itt megallna a fejlodes. Ne is akarjunk jobbat? Fejlettebbet? Gondolkodj autoban: a Trabant is elvitt oda ahova akartal menni. . . Kicsi is volt, zajos is volt, budos is volt, razott is - de elvitt. Akkor ne akarjal mast!
A konyharuhaknal, agynemunel, torolkozoknel ereztem kicsit mintha kemeyebb lenne a ruha. A ferjem szerint azert van igy, mert a masik mosogepnel tobb oblitoszert hasznaltam, ott lehetett "tuladagolni".
Az osszbenyomas nagyon jo a gepeknel - meg egy kicsit jatszok az oblitoszeres dologgal. . .
NEM! Arrol nincs szo! Icipicivel - de tenyleg csak icipicivel - "ropogosabb" a ruha ha nem teszek bele oblitoszert. Ahogy mondtam, a mosas - oblitest beleertve - tokeletes tisztitast ad, semmi folt!
De ne izgasd magad, van megoldás! A mosószertartó fiókon keresztül a zuhanyrózsával pótolhatod azt a vízmennyiséget, amit a 6. érzékes elektronika kispórolt!
Nem is értem, mit várnak a vevők egy 60 eFt-os géptől, amit 15-20 eFt-ból állítanak elő! A többi a rárakódó adó, áfa-köfa-gyufa-hadiadó-nyereség! Így lesz 60-80 eFt a vételár! De az csak 15 ezret ér és annyiból csak másfél év működésre futja! Ez van!
A minőséget ki kell követelni, hogy ne legyen érdemes szart gyártani, de ehhez vásárlói öntudat és egység kell! Bocs! OFF voltam, ez nem politikai topic! :(((
Halk, keves vizet, keves mososzert fogyaszt, szepen mos. Eszreveheto a keves viz hatasa az oblitesnel - elkezdtem hasznalni a plusz oblites progammal, igy mar elegedett vagyok. A feher ruhak, konyharuhak, agynemu nagyon szep - igaz, eddig sem volt ronda, csak tobb macera volt a mosasnal. A ruhakimelo hatast kesobb veszem majd eszre - no meg azt, meddig tart ez a minoseg, lesz-e vele galiba. A szarito szinten csendes, ami nem hiba - sot lehet elonye is, nezopont kerdese - az alap program a kevesebb szaritas, amit ritkabban hasznalok - igy utana kell allitani (OK, meg egy gombnyomas, nem nagy dolog), hogy eleg szaraz legyen amit akarok. Szoval nem suti meg a ruhat ropogosra.
Szoval ezek utan mar csak az ido. . .meddig lesz ilyen.
Másfél éves whirlpool elöltöltőssel jártam így a héten. a programkapcsolóból szállt ki a szellem, a papírjait meg kidobták, merthogy úgyis lejárt már a garancia. Azt meg senki sem közölte velük, hogy létezik szavatosság is. Ennek ellenére nem tartom rossz gépnek a wp-t, bár az eggyel korábbi változata egy kicsit stabilabb volt minden szempontból.
A tulaj költözés közben elvesztete a papírokat, nekem legalábbis így mondta! De igazából nem is érdekel, hála istennek nem sok ilyen géppel találkozom. Egybe volt az elektronika a programmal, hogy ha megrohad, egyszerre rohadjon meg minden! :)))
Rengeteg az anyagfáradásból, és egyéb gyártási hibákból származó törés, repedés. A leszakadt üstökről, és kettétört dobcsillagokról már ne is beszéljünk (1600 ford/perc !!!!!!!).
A GORENJE tályékán is érdemes körülnézni. Három év garanciát vállal a cég a termékeire. Már ez is jelenthet valamit. Az egyik barátom kötött velük garanciális javításra szerződést, kivitték Velenjébe, ahol gyár van. Azt mondta, hogy le a kalappal előttük.
Nem tudom mit jelent a :PP jel - de remélem nem azt, hogy megsértődtél volna?
Nekem az a véleményem, hogy a mosolygó-gép alapvetően lemezmunka, sajtolás, azután huzal, elektronika - sok műanyag, némi üveg, gumi, stb.....és pici hányad öntött-fröccsöntött meló.
Veled nem szívesen vitatkozom - mert te szakember vagy.
Ugyanakkor - a gép össztömegéhez képest - minimális az injektált (fröncsötött) alkatrészek hányada.
Alapvetően lemez-munka, másodsorban sajtolt alkatrészek, huzal, elektronika, stb. Öntött, fröcsöntött alkatrészek....háááát...persze vannak, de igen kis hányadban.
Ezért tünt nekem komikusnak a jelzett márka "öntőde-beruházása".
Valóban minimális az öntött alkatrészek hányada, viszont azok ált. stratégiai helyen vannak. És valóban nem tökölnek a századmilliméterekkel, sajnos a tizedmilliméterekkel sem. Ezért lehet, hogy 1- 2 éves tucatgépek már csapágyasak. Ez a meghibásodás, ha nincs azonnal orvosolva, akkor eg csomó más hibát is eredményez.
Hááát, nem tudom miért írtad ezt ? Láttam már élő mosógépet - az öntött alkatrészek hányada tényleg minimális.
És ujabban olyan preciós öntési technikák vannak - hogy élből megcsinálják a csapágy-méretet ...nem kell külön tökölni a század-millimétereken.
De olvasd el az egész hozzászólást. Tudnék mesélni a M.o.-i mobil-teló iparról is - csakhát nem lehet mindent elpofázni - ha erre kifejezetten megkérnek.
ajajj, emberek, minél tovább olvasgatok, nézem a mosógépeket, annál kevésbé tudom, mit vegyünk :) a miele-t kizártuk, mert bár igen szimpatikus, az ára húúúú. megkérdezem akkor mégegyszer, milyen márkát? :))) az aeg-k közt találtam valami olyat, hogy szenzitív mosás: nézi a víz szennyezettségét, és aszerint öblít, ha jól értettem, mi allergiások vagyunk, ennek van értelme, vagy csak parasztvakítás? eddig a abrátném a siemenset ajánlgatta, néztem az aeg-ket (azok sem túl olcsók), tegnap az indesitet, azok meg elképesztők, alig van nem keskeny kivitel, és azok meg alacsony centrin mennek, a keskenyek jobbak, de nem akarok keskenyt! ááá, mit nézzek? hétvégén meg akarnánk venni, nyakamon a határidő. ja, és HOL érdemes venni???
Azt mondod: "mindkét szivattyú ugyanabból a gyárból indul el,".
Hát igen. Ez egy nagy rákfenéje a mai gyártási-politikának...és -kultúrának.
- Az Opel és a Daewoo is "mostoha-testvérek" már a közös "apa" - a GM révén.
- A 3 francia nagy-konkurrens egy "gyékényen" - azaz egy udvarban fejleszt.
- A világ tán legnagyobb elektronikai bér-gyártója, a koreai Cal-Comp azt ír a termékre, amit csak a nyájas megrendelő kér (Pl. Philips, Clarion, Grundig...bármit). És mindezt abszolút hivatalosan - hisz ők a megrendelők.
Másik rákfene, az utángyártás. Az anya-gyárak szinte egyáltalán nem foglalkoznak csere-alkatrész-gyártással - mert nem éri meg nekik.
Gondolom mindez a háztartási (ezen belül: a mosógép) -gyártásban is jelen van.
Az a baj, hogy mindkét szivattyú ugyanabból a gyárból indul el, csak a BOSCH-SIEMENS a rögzítésen kér annyi módosítást, hogy a Wp szivattyúja ne legyen beszerelhető az ő gépébe. Véletlenül se jobb minőséget kér!
És itt van az autó analógia :) A peugeot-ba egy alkatrész X forint és cserélni kell 100e km-ként, a toyotába 2X forint és 200e km-ként kell cserélni :)))
Ma kihívtak egy kétéves felültöltős mosógéphez, ami csapágyas volt, és programhibák is jelentkeztek! Márkát véletlenül sem írok! Tegnap ugyanezen márka tíz év körüli termékénél kellett szűrőt tisztítanom! Ezt a gépet szerelő eddig nem látta! Tudom, hogy ebből semmi sem következik, csak bosszantásul írtam! :)))
Én nem akarom az összes most forgalomban lévő mosógépet lehúzni, de a BOSCH és SIEMENS mosógép is egy nagy rakás....
Minőségileg egy fokkal sem jobbak mint a Whirlpool vagy a Zanussi viszont csillagászati áron javíthatók: Wp szivattyú csere 6-7ezer forint, a Siemensbe csak a szivattyú 19ezer...
Én is egyre inkább a Miele felé tendálok, csak a férjemet kell meggyőzni. :-) Csak a kollégái most a Bosch felől győzködik, és inkább rájuk hallgat, mint rám.
Egyébként már ért a Mielével kapcsolatban egy kellemes tapasztalat: írtam nekik e-mailt, és kérdeztem pár dolgot, és 9! perc múlva megjött a részletes válasz.
olyan típust is tudsz, amihez tényleg kell? mert a boltokban nem látni ilyet... még az elvezetés is opcionális: pont az a kondenzációs szárító előnye, h zárt körrel dolgozik, a gyűjtőtartályában pedig elfér egy adagból kijött víz, elég utólag üríteni
Igen Gyemike, én használtam direkt melegvízzel - igaz én egy csaptelepre kötöttem, nem direkt csak a melegvízesre.
Ez arra volt jó, hogy az öblitéshez már átcsaptam a telep karját hidegre - állítólag jobb a hideg végső-öblítés.
A középre-állítást (vagyis a középállást) nem ajánlom, mert általában nyomás-különbség van a hideg- és a melegvíz között - így elindul a vándorlás valamelyik irányba és a felső szomszéd meg fog átkozni, hogy langyos-vize van a meleg-csapból.
Az egyik kollega szólt itt a mágnes-szelepről.
Van benne igazság - de olyan helyeken, ahol a melegvízzel keverés nélkül lehet szabadkézzel mosogatni (vagyis nem több 40-50 foknál) - az nem hiszem hogy kikezdené a szelepet. Szerintem.
Ha meg tudod venni, a Miele mosógépben tényleg nem fogsz csalódni. Az AEG sem rossz, csak mint írtam már, ez egy nagyobb részben Olasz gép, ahhoz viszont drága.
Mivel nemsoká beköltözünk első új lakásunkba, és már a konyhabútor, sütő-főzőlap/elszívó vásárláson túl vagyunk, most elkezdtük törni a fejünket mosógép ügyben.
Végigolvastam a topicot, mind az összes hozzászólást :-), hogy ne kérdezzek hülyeségeket.
Amit szeretnék, hogy tudjon a mosógép:
- inkább elöltöltős legyen, bár az sem baj, ha felültöltős
- Legyen legalább 1000-1200 fordulatos a centrifugája.
- Legyen rajta fél program
- Mosson szép tisztára
- Kmélő mosás és gyapjú mosás legyen neki. És mivel én szeretem a textilkresznek megfelelően mosni a ruhákat, legyen sok programja :-)
Rögtön lenne is egy kérdésem: a fuzzy mennyiség automatika jelenti a fél töltetet? Mert külön sehol nem látom, hogy "féltöltet" de ezt a fuzzy automatát elég soknál.
Az első választás egy Whirlpool 6. érzék mosógép volt, de arról hamar lebeszéltem magam, mert nem olvastam/hallottam róla túl jókat.
Már egészen véglegesítettem az elhatározást, amikor valaki, ha jól emlékszem sanyoooo beírta a 26ezres javítást, hát kissé elbizonytalanított.
És ha már annyira dícsértétek, ránéztem a Miele weboldalra. Nem kellett volna, mert rögtön kiszúrtam, hogy egy akció keretében az egyik elöltöltős gép (W 527) 199.900 Ft.
Na szóval, végképp nem tudom, hogy mi legyen.
Az AEG mellett szól:
- 90ezerrel olcsóbb
- ez is tud mindent amit nálam lényeges
A Miele mellett szól:
- olyan programokat is tud, amit az AEG nem, de talán később (pláne, hogy a családalapítás még ezután jön) fontos lehet. Úgymint: keményítés, áztatás.
- ha igaz amit ígérnek, meg amit eddig hallottam a Mieleről, akkor ezzel vagy 20 évig nem lesz gondunk. Utálok ilyesmit vásárolni, és ha tényleg ennyit mennek, akkor ezzel jó időre elfelejthetem a mosógépvásárlást. (Egyáltalán lehetséges az, hogy ilyen jól bírja?)
- programfrissítési lehetőség, amivel 15 év múlva sem lesz elavult a gép.
Szóval a szívem a Miele felé húz. Csakhát az a 90ezer. Nem mondom, ki tudnánk fizetni, de másrészről meg kijönne belőle az étkezőasztal 6 székkel.
ugyan nem kizárt, h hidegvízzel hűtsön egy szárítógép, de roppant ritka lehet, még egy ilyet sem láttam a boltokban... nem is lenne célszerű, hiszen ha mosógéppel egy helyiségbe kerül, akkor ott már foglalt a vízcsatlakozás, máshol meg nem feltétlenül van szerintem csak azok működnek így, amik mosógépek is egyben, hiszen ott persze adott a vízcsatlakozás
Utána kérdeztem: a kondenzációs szárítógéphez azért kell hideg víz mert a meleg párás levegőböl a nedvességet hideg víz megfelelő helyre juttatásával csapatja le. lLétezik olyan változat is , amibe rendes hűtést szerelnek és úgy csapatják le a párát. A kondenzvíz elvezetés történhet saját tartályba kijelzővel, vagy fali szifonnal csatornába...
Na, jótól kérdezed! Van a kondenzációs, meg a légkivezetéses szárítógép. A légkivezetéseshez nem kell víz, és lefolyó, mert egy csövön keresztül vezeti ki a gőzt. Na azt a másik félét, ezt én sem ismerem! Azért kérdeztem.
Remelem megbocsajtod a kerdesemet - mi a kondenzacios szaritogep? Eddig csak olyant ismertem, ami meleg levegoben forgatja a ruhat - es a nedvesseg a ruhabol egy tomlon keresztul tamvozik (lehetoleg hazon kivulre).
Na es a masodik kerdes: miert kellene viz egy szaritogephez?
Mégegyszer a MIELE mosógépről : A cég a mosógép öntvény csapágyházának gyártásához( leöntéséhez ) Németországon belül öntödét keresett, aki az ő elvárásának megfelelően dolgozik, de senki nem vállalta az adott tűréshatáron belüli öntést. Ezért a cég épített magának egy öntödét...
A barátom MIELE mosógépe csapágyas lett. A magyarországi képviselet az adatok alapján tájékoztatta: a készülék 34 éves. Eredeti alkatrészek vannak benne...
Most ebbe inkább nem mennék bele, mert rögtön az aktuálpolitikánál találjuk magunkat és ez mégiscsak mosógéptopic! :DDD
A MIELE azért olyan nehéz, mert VAN BENNE ANYAG! A többi "mosógép" a "futottak még" kategória! Nemrég Székesfehérvárról hoztak fel hozzánk egy MIELE-t javításra, nem volt több mint 25 éves, de a tulajdonosa nem akart mai modern gépet! Jó neki az a miele még 25 évig! :DDD
Nem a fizetésről beszéltem, hanem mosógép árról. Ma egy havi fizetésből lehet venni mosógépet. Akkoriban nem volt más csak energomat 3.5 haviért. Erre próbáltam rávilágítani. Ha lett volna akkoriban 1 havi bérért más mosógép, akkor vajon az energomatot választotta volna sanyooo (3.5 haviért)?
épp a múlt héten történt, hogy egy kollégámnak segítettem a szülei lakását kiüríteni, s a lift nélküli harmadik emeletről egy kisebb miele mosógépet (kb 20 éves) próbáltunk levinni.
nem vagyunk madárcsontú kis emberek, de nem ment. ez a kis mosógép szvsz több mint 100 (inkább 150) kilós volt, ráadásul sehol sem lehetett megfogni, egy kocka az egész éles oldalakkal. próbálkoztunk valahogy szétszedni, de nem ment. nem akartunk kockáztatni, hogy elindul a lépcsőházban, s maga alá temet mindent. otthagytuk. örülni fog a következö lakó.
utána már világossá vált hogy miért van az, hogy a német e-bay-on használt működőképes miele mosógépeket miért lehet majdnem ingyen elvinni (képet akartam magamban alkotni, mennyit kínáljak fel érte a kollegámnak, ha sikerül levinni, azért mentem az e-bay oldalakra).
azért ilyen olcsó, mivel ezt csak szakember tudja egy többemeletes házból biztonságosan levinni, akinek meg ki kell fizetni gondolom órabért, kiszállási díjat, adót stb stb, s a végén az olcsón megnyert öreg mosógép párszáz euróban van mire hazaér.
Nekem egyben gyártott Tisza konyhám van még otthon, de a tűzhelyemet dobogóra kellett tenni, hogy a teteje egy magasságba essen az aztallappal. Tehát ha kiveszem a dobogót kb 12 cm-vel alacsonyabb mint a többi bútor. Ha úgy van ahogy mondod, hogy a tűzhely és a mosógép egymagas, akkor a mosógépe is simán beférne. Eddig egyszer már sikerült 'megugrattnom' a mosógépet, pedig a lábak alapján fix a gép, csak egy kutyaszőnyeg volt benne, de azt nem lehet mással együtt mosni, és igen jól szívja a vizet. Meg is ijedtem, de csak 1 cm volt a kimozdulás, és nem felfelé, hanem előre. Hogy ez segítség-e annak aki a beépítést kérdezte? ....
1985-ben született a lányom és akkor vettünk egy Energomat-ot 14.500 Ft-ért! A fizetés akkor kb 4.000 Ft volt, tehát több mint 3,5 havi fizetésért lehetett egy hazai gyártású Energomat-ot kapni!
Ma mennyi egy átlag fizetés? Mondjuk 100.000 FT. Mennyibe kerül egy Miele?
280.000 Ft-ba? 2,8 havi fizetés!
Akkor miért is drága a Miele????????
Hát igen, ezt hívják piacnak. Ha akkoriban lett volna 4000-ért új mosógép, akkor vajon Energomatot vettél volna? ;-) Ha nem lenne más, csak Miele, ma is kénytelenek lennénk azt venni.
Nálam középen van az öblítő, és csak ebben van egy belső betét, ami mutatja, meddig lehet tölteni. Ennek mindenütt lennie kell(mármint jelölés, hogy meddig töltheted), mert ha túltöltöd, akkor rögtön le is folyik.
Szia, sajnos lövésem sincs az említett tipusról, (sőt, hiába barátom a google...), de hátha segít: az általam használt gépen a mosószer helye I.(előmosás) és II. (normál mosás) jellel van ellátva, az öblítő helyén pedig egy ötszirmú virág van, és egy max jel. Szerintem elég általános "mosógép-KRESZ" lehet. Gondolom, holnap az itt lakó Indesit-tulajok, és a szerelők talán többet tudnak majd mondani. Ja, még valami: szerintem balról jobbra haladva előmosószer-mosószer-öblítő. Sok sikert, szerintem megoldod. És gratula a saját háztartáshoz:).
Ja, most, hogy előbújtam a read-onlyságból, a héten szereztem be a márkaboltban egy 48380-as AEG-et, remélem, egy hónap múlva már a tapasztalataimat is elmondatom róla, addig csak nézegethetném:(.
ne nevessetek ki, a segítségeteket kérem egy valószínűleg igen triviális dologban. Az a helyzet, hogy most kezdek saját háztartást, és tudom, ciki, de most fogok életemben először mosni. A gép Indesit WG935TP, kérdésem pedig a következő: melyik rekeszbe kell tenni a mosóport? És az öblítőt? Anyám kitagad, ha tőle kérdezem meg, marad a fórum védelmező anonimitása. : ) Előre is köszi a választ.
Nem csak mosógépet, bár abból van a legtöbb! Néha egy-egy mosogatót is kipucolok az ételmaradéktól :(((, Villanybojlert is kikotrok, szárítókba is kell olvadóbiztosítékot cserélni stb. De műhelymunka is van, barátommal a Professzorral csapágyházakat újítunk fel, NDk, Energo stb. Motorokat is kell csapágyazni-szénkefézni, hát így!
"A tűzhelyek magassága megegyezik a mosógépevel" Itt a baj. . . ha a mosogepet mereteznek ugy, hogy a pult ALA ferjen, nem lenne gond. A tuzhely nem megy ALA. . . annal mindegy, hogy ha kilg egy centit, de a mosogep nem fer ala tole.
(Masik megoldas, a pult meretezese. . .Letezik szabvaby meret?)
Igazad van Sanyooo! Az én környezetemben azért választják sokan a mosogép helyéül a konyhát, mert a lakótelepi fürdőszobák nagy része nem éri el a 4 négyzetmétert: csap, kád, wc, egyéb apróságok.... Családi házban csak elvétve találkoztam konyhában mosógéppel.
Te vagy az egyetlen, mi szerelők meg "szívunk" a konyhában, valós és átvitt értelemben egyaránt! Öröm derékig a pultba "dőlve" lefolyószifont szerelni! Brrrrr!
jajj, dehogy akartalak bántani, de ezt a labdát le kellett csapni ;) én csináltattam a konyhát, és olyan magas lett a pult, ahogy az nekem ergonómiailag jó.
Én nem építek pultot, mert nem vagyok asztalos! Ha az lennék, és pultot építenék, megkérdezném a felhasználót, mit szeretne beleépíteni, és aszerint méretezném!
De az asztalosok, vagy tervezők ezt nem teszik! De lehet, hogy máshol van az igazság: A tűzhelyek magassága megegyezik a mosógépével, és mivel a tűzhelyhez mérik az asztallap magasságát, így a mosógép nem fér be! Még halkan megkérdezem: Miért kell a mosógépet a konyhába építeni???????? :-DDDDDDDDDD
Az árakban van némi szórás (rendre kb bruttó 110-120-125 ezer forint). A leírások a weben teljesen zagyvák, pontatlanok, innentől kezdve nem tudom összehasonlítani, hogy miért is az árdifferencia...
Melyiket szeressem? Megköszönném szépen, ha tudnátok segíteni!
Bár nem engem kérdeztek: nyugodtan vedd le a tetejét, attól még nem veszít garanciát, ahhoz, hogy ne mozogjon, nem is annyira a vízszint, mint inkább az a fontos, hogy ne billegjen( a lábaival kell beállítani) Jó tanács: csak annyira építsd be, ha javítani kell, ne kelljen asztalost hívni, hogy ki lehessen venni a helyéről. Az sem baj , ha a kifolyószifon nem a gép mögé kerül. El szokott dugulni.
Akkor már csak az a kérdésem, hogy ha levesszük a tetejét, akkor szerinted elveszítjük-e a garanciát? És ha csak gyömöszöléssel sikerül betenni a helyére, nincs veszélye annak, hogy szétrázza a pultot?
A Magyarországon kapható, vagy épített konyhapult alá nem fér be egy mosógép sem! Hogy ezt az eladók nem tudják, vagy nem érdekli őket, sohasem fog kiderülni!
Körülbelül három centiméterrel alacsonyabbak a hazánkben kapható pultok a mosógépek által szükséges méretnél! A multik szarnak rá, úgy látszik! Tehát le kell szerelni a gép tetejét, de néha így is csak gyömöszöléssel megy be a helyére! :(((
Azt meg tudjátok mondani, hogy egy 45cm-es mélységű mosógép, mondjuk Electrolux, vagy AEG biztonsággal beépíthető-e a konyha munkapult alá? Egy boltban azt mondták, hogy a mosógép felső borítását le kell szerelni. Ez egy bevált eljárás? Nem veszíti el a mosógép a garanciát? Nem mozog nagyon a munkapult alatt?
Én hallottam már lisztfinomságúra őrölt fa-, papír-hulladékról is! :( Lehet, hogy nem igaz! De én minden ügyfelemnek azt ajánlom, használjon folyékony mosószert! Az BIZTOS oldódik vízben! :)))
Állítólag az OMO mosópor tudta elrontani a mosógépeket, merthogy tele van rizsporral és eldugul tőle a gép. Erről is csak hallot.tam, nem tudom, hogy igaz- e. Amúgy fogalmam sincs.
Az elmúlt két napban három helyen mondták azt nekem, hogy hagyjam, vesznek újat! Hidd el nem jó most szerelőnek lenni! A régi-szerelhető gép egyre kevesebb, a gagyit kidobják két év múlva, meg a szuper/gagyi/-t is! :))) Régen megjavíttatták a készülékeket, akkor tudta az ember mire számítson holnap, de most???
A gépek több mint fele 100-körüli, sőt fölötte és a tulaj nekem duhöng, hogy "Ez egy jó gép, és milyen drága volt, hogy-hogy tönkre ment??? Két év alatt!!!!"
Bár mind Miele lenne, de nem lesz, addíg, míg a nyugati raktárak tele vannak otthon eladhatatlan szeméttel! Ide meg jó ez is, a multik szerint! Csillogjon-villogjon az lcd-kijelző, legyen benne fos elektronika, sok led, megveszik! Ezt nevezem én parasztvakításnak, és mennyien bedőlnek a 6. érzékükkel! :(
Apropo: szerinted elronthatja a mosópor a mosógépet?
Teljesen jogos az észrevétel, de szerelőként te látod a legjobban, hogy 10 mosógépenként jó, ha 1 gép ára haladja meg a 70000 Ft-ot, és még ezeket is legtöbben részletre veszik horror kamatot fizetve. De az is igaz, ha mindenkinek MIELE gépe lenne, lehetne új munka után nézni. A ZEROWATTAL meg büntetted magad "fizetett" ünnepnapon?
1985-ben született a lányom és akkor vettünk egy Energomat-ot 14.500 Ft-ért! A fizetés akkor kb 4.000 Ft volt, tehát több mint 3,5 havi fizetésért lehetett egy hazai gyártású Energomat-ot kapni!
Ma mennyi egy átlag fizetés? Mondjuk 100.000 FT. Mennyibe kerül egy Miele?
280.000 Ft-ba? 2,8 havi fizetés!
Akkor miért is drága a Miele????????
sanyooo
ui: tudom, sokan nem keresnek 100 ezret,de sokan többet is, tehát szerintem átlagként elfogadható!
Ha megengedsz egy hozzászólást még: ELECTROLUX, ZANUSSI, WHIRLPOOL nagyjából ebben a sorrendben. Bár ez mind olasz gép, de tapasztalatom szerint még ezeknek a gépeknek a legkorrektebb a szervízháttere( legalábbis nálunk) Az INDESIT-tel rengeteg probléma van( csapágy, elektronika...) , FAGOR: régiós szervízek vannak, 3 megyét lát el egy szerelő, győzd kivárni, és drágán javítható, BOSCH-SIEMENS: iszonyatosan drágán javítható, ráadásul nem is német. Viszont, ha sok pénzed van: MIELE!!! A világ talán legtartósabb háztartási gépe. Akciós ára: 199000Ft. 30 évig biztosítanak hozzá alkatrészt .
sziasztok visszaolvastam kicsit, de nem lettem okosabb :) mosógépet szeretnénk venni, de nagyjából fogalmam sincs, hogy milyet. jót, ez a fontos. jelenleg egy mosószárítónk van, kényszerből, mert az előző lakás olyan kcisi volt, hogy nem nagyon volt hol teregetni. nem tudom, akarok-e most is ilyet venni? a szárító része nagyon hamar leamortizálódott, már nagyjából nincs is értelme megjavítani. persze jó lenne egy szárító, mert kibővült a család, állandóan mosok... de külön szárítógép nem fér. szerintem maradunk egy sima mosógépnél, és a teregetésnél... de innen kibővült a lehetőségek tárháza: felül, vagy előltöltős? milyen márka? mit kell tudni egy jó mosógépnek? energiatakarékosság, egyebek? csillivilli, soha enm használt programok? most általában egy alapmosási programot használok a többségre, néha egy főzőmosást a textilpelusoknak, nem tudom, hogy ha lennének extra funkciók, használnám-e valaha? gondolom jó lenne egy időbeli programozhatóság, hogy mire felkelünk,hazaérünk, stb, kimosson a gép. centrifuga jó lenne magas fordulaton, most asszem 1000 körül van, gyorsan száradnak a ruhák. a variálhatóságát még életemben nem használtam, nem vettem le kisebbre. tudtok valamit javasolni ezen infók alapján? köszi! mzs
A Whirlpool mosogatógépen meg Made in Germany felirat van, de belül magyar vezérlés, olasz szivattyú ..... Valószínüleg németek szerelik össze, mert náluk olyan "olcsó" a munkaerő... De még az is lehet, hogy ők nem is tudják, hogy a Wh m.gép német
Hat ott sporolnak ahol tudnak, nemreg ovlastam, hogy a nemet AEG-nel ujabb letszamleepites meg azt hiszem a svedorszagi Electroluxnal is... Ez van. Mar csak azt remelem, hogy a kinezett AEG huto is Magyaro-n keszult, nem a Digoknak, vagy meg egzotikusabb helyen... vagy ez eselytelen? Na mind1 a remeny hal meg utoljara. :)
Mindenképpen megmutatnám olyan szerelőnek aki független azoktól akiktől van a gép, de lehet, hogy a szénkefés főmotor hangját hallani ami mindíg hangosabb mint a régi automata mosógépek nem szénkefés motorja
Szia! Valóban az Electrolux svéd cég de az olaszoknál is van gyára és ott gyártják az AEG mosógépet és annak a gyárnak is ZANUSSI a neve mint a "mi jó magyar" jászberényi hűtőgépgyárunknak. Amugy karácsonykor vettem magunknak egy ELECTROLUX no-frost hűtőt de nem voltam elég rutinos mert ez meg BRAZIL. Amúgy a ZANUSSI névre hallgató hűtőből is van magyar meg olasz(a magyar sokkal jobb)
vásároztam egy Whirlpool 8525 mosógépet, javított/szépséghibás (fél év gari a főalkatrészekre a gyártótól) vmi hihetetlen hangja van, üresen kipróbáltam és úgy is, centri alatt 800on mintha fel akarna szállni és üresen is mintha lenne benne vmi (vagy hozzáérne vmi a dobhoz) hallani fordulatonként vmi hangot...
Szia. A most gyártott AEG mosógép sajnos már nem a jólbevált német technika gyümölcse nanem olasz ZANUSSI gyár terméke. Talán az elektronikus egység ami még német benne. Viszont, ha javítani kell akkor rendes németes ára van az alkatrészeknek. Mindez nem jelenti azt, hogy rossz gépet vettél.
Annyi károd származik belőle, hogy a gép melegvízben fog öblíteni, ami pazarlás és attól is függ hány fokos a melegvized.
De ha veszel egy felújított hideg-, melegvizes Hajdu Energomatot, akkor még jól is jársz, mert lesz egy jó géped és a melegvizet sem pazarolja, csak akkor használja amikor tényleg kell.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek: Mi történik, ha a nem "melegvizes" mosógépemet a melegcsapra kötöm, hogy így melegvízzel táplálva kevesebbet kelljen melegítenie, áramot spórolva? Számomra logikusnak tűnik, de nyilván nem ilyen egyszerü a dolog, különben nem árulnának melegvizes mosógépet. De vajon milyen kár származhat belőle? Esetleg használja valaki ilyen módon a mosógépét? Tapasztalat?
Nem vigasztalaskent - de en is igy jartam - az uj gepet ki kellett cserelni egy ujra. A szerelo azt mondta, ne vegyek meg egyszer ilyent. Vettem. Majd meglatjuk.
Konyhába, munkapult alá szeretnénk mosógépet szerelni. Beépíthető Electrolux-ot néztünk ki, de a márkaboltban azt tanácsolták, hogy az épp kifutó széria helyett inkább egy 45cm mélységű AEG Lavama 1246 E-t vegyünk, mert így bőven befér a 60cm-es pult alá, ajtót is szerelhetek elé, meg a tetejét is le lehet szerelni, és így tökéletes pult alá építhető mosógép válik belőle.
A kérdésem az lenne, hogy van-e veszélye nem pult alá tervezett mosógép pult alá telepítésének? Arra gondolok, hogy esetleg jobban mozog, és ütközik a pulttal, stb...
Valaki használ így mosógépet? Mik a tapasztalatok? Egyébként mi a véleményetek az AEG mosógépekről?
Nos álljon itt a mi tapasztalatunk is okulásra, mert sokat segített a topik, hátha én is segítek vele.
ELőrebocsájtom hogy véleményem szerint az egész dologban főleg a kereskedő és nem a mosógép gyártója a ludas.
Tehát elöltöltős, max 45centi mély gépet kerestünk 70-85e körül. Végül megvettük az Elektropontban egy Samsung R1043-ast.
1. Két nap múlva hozták, szállítási sérülés nincs, okés, átvettük.
2. ELmentek a szállítók, beszereltük, próbamosás indul, és öblítéskor jött a tócsa. Nocsak. Kiderült hogy a kifolyócsövön van két kis lyuk és ott ereszt.
3. Telefon szervíznek. Cserélhető, alkatrész kell hozzá, de nincs, 2 hét mire jön. Azt javasolják cseréjük be 72 órásként, mert lehet máshol is sérült szállításkor, meg amúgyis gyorsabb megoldás.
4. Telefon elektropontnak, előszőr megpróbálkoztak azzal hogy a vásárlástól számított 72 órán belül kellett volna szólni, nem szállítás, majd miután felvilágosítottuk őket hogy még a vásárlástól se telt el a 72 óra, mondták hogy jó, de csak úgy cserélik be ha előbb kihívunk egy szerelőt aki szakvéleményt ad. A szakvéleményt személyesen kell bevinni, faxon nem lehet. Éljen a XXI. század.
5. Telefon szervíznek. Szerintük nem kell szakvélemény (és tényleg nem kell ám!!!) de jó, küldenek valakit.
6. Szerelő itt volt, írt egy papírt, ingatta fejét hogy samsungnál ez pedig nem jellemző hogy egyből rossz. Papírt bevittük, másnap jönnek a szállítók, hozzák az újat (persze 500Ft-ot elkértek az ismetételt szállításért.)
7. És lőn másnap. Megjön az új gép, kívülről okés, furcsa kis olajos ujjlenyomat az oldalán, de rendben, legyen, átveszem. Szerelők el. Bekötöm. Vízcsapot kinyitom. Folyik a víz be a gépbe. WTF??? Még be sincs kapcsolva. Bekapcsolom. program indít. vízcsap kinyit. folyik folyik folyik folyik. Tele a dob vízzel. Közben a program fut. Szuper.
8. Telefon szervíznek. Hát igen, ez rossz szerelni kell vagy csere. Mondom jó, legyen csere, jöjjenek ki mert a cég nem veszi vissza szakvélemény nélkül. Nem jönnek mert nem kell szakvélemény mondjam meg a cégnek (hozzátenném a samsung ügyfélszolgálat és szervíz végig a lehető legkészségesebb volt)
9. Telefon elektropontnak hogy a cserekészülék is rossz. Válasz: "Máskor ne vegyenek samsungot." Na itt lett elég. Fogyasztóvédelemmel fenyegetőzés, vissza a pénzünket most azonnal hogy képzelik stbstb. EZ hatott. Miért kell hogy eddig fajuljon? Menjünk be, visszaadják a pénzt.
10. Bemegyek. Érdekes módon az R1043 eltűnt a kiállított darabok közül. Csak nem a kiállított darabot kaptuk? Még egyszer megpróbálkoznak azzal hogy de hát szakvélemény nélkül nem vehetik vissza, nem adhatnak vissza pénzt. Mondm nekik hogy de ez NEM így van, ide a pénzt. Kérdik hogy nem akarok-e esetleg más márkát venni náluk. NEM! Közösen felhívjuk a szervízt. A szervíz felvilágosítja a boltot a policyről. Én magamban kínomban röhögök. Végül visszaadták a pénzt.
Ezek után elmentem máshova de nem mertem még egyszer Samsungot venni. Filóztam egy Electrolux-on, de ugyanannyi pénzért 1 kilóval kevesebb, 20 literrel több fogyasztás, és picit nagyobb is. Inkább nem. Úgyhogy holnap jön egy Candy. Több ismerőstől is jókat hallottam róla. Remélem ez már hivbátlan lesz. Az hogy a Media Markt korrektebb a reklamációk eseté pedig tapasztalatból tudom. Nem kell asztalt csapkodni, cserélnek egyből, pénzt is visszaadnak. Megtheteik mert multicég.
Nos hát ennyi lenne, remélem más szerencsésebb lesz. SZVSZ Elektropont közelébe se menjetek.
Szia. nekünk véletlenül a hűtőnk is electrolux, kitűnően működik (kombinált). Sőt anyósomnak is véletlenül electrolux van, neki "csak síma" konyhai ,de évek óta hibátlanul működik. üdv. Gy.
No a Gorenjét nem javaslom. Maga a hűtő tök jó és szép is, de belül a sokat használt alkatrészek (ha van a tiedben ilyen) mint pl. a fagyasztórekesz ajtaja pont addigra használódik el, mire lejár a garancia. Csak egy garanciális szerelőt hívhatsz, és ők mondják meg mikor mennek (mindegy neked jó vagy sem, te alkalmazkodj). Az alkatreészek ugyan megvásárolhatók, de vicc hogy egy fehér műanyag alátét 500 forlint, mert azonos színű a külső borítással. Nekem komoly afférom volt a szervízzel és a képviselettel is - nem született megoldás magamra maradtam a problémámmal, bár mindent megígértek. A Fagor nem ismerem. A zanussik fogyasztására figyelj, azonos tipusból többet fogyasztanak mint a hasonlók, ha ez nem jelentős az általd választottnál, akkor simán megveheted. Az aeg-t sem ismerem, a helyedben leginkább az elektroluxot venném. Nálam annak idején sajnos 5 cm-n múlt, nem fért be az elektrolux. Azóta is bánom, hogy nem vártam még két hónapot, mert akkor újra volt a kicsit alacsonyabb. Nem tudom segítettem-e?
Z.Oli, ha magadtól nem jösz rá, hogy kell szétszedni a gépet, szerintem a csapágycserének se fogjál neki. Az én eredeti szakmám mezőgazdasági gépszerelő, igaz hogy nem gyakorlom, de inkább csináltattam. Oka: mire spéci szerszámokkal felszerelem magam, annyi erővel egy szerelő kicseréli. Egyébként nekem nem vitte el, hanem egy becsapágyazott fődarabot hozott, a régit meg elvitte felújításra, és így elkészült helyben.
Az oké, hogy tartósabb csapágyat keresel, de a szimeringet is tartósabbra kell cseréled :-)))
De majd a szerelők helyesbítenek, ha hülyeséget beszélek....
Amúgy szerintem a csapágy és szimering cseréje pont az a folyamat, amihez kellő gyakorlat és célszerszám szükséges, és nem csak egy kalapács, ahogy én is nekifognék:ĐĐĐĐĐ
Mivel nem akarlak megsérteni, elmesélek egy történetet: Apámmal szépen becsapágyaztuk és beszimeringeztük a kerti szivattyút. A szerelő (mivel csak nem volt tökéletes) szó nélkül ismételten kicserélte, miután apám elárulta , hogy mi csináltuk...
Először is mindenkit üdvözlök, még nem találkoztunk ezen a fórumon.
Egy problémámra szeretnék segitséget kérni.
Electrolux EW 910 T automatánk (felültöltős) kezdi megadni magát csapágyilag(4,5 év). Az ismerős mosógép szerelő megnézte szerinte még elkegyeg igy egy darabig, de nemsokára érdemes lesz a csapágyakat szimmeringel együtt cserélni. Helyszinen nem tudja javitani, több napra kellene nélkülöznöm.Szivesen megcsinálnám, csakhát az oldallemezek és a szij leszedésén túl többre nem jutottam még, egyáltalán mennyire bonyós a szerelése? Kérdéseim a következők.
1.A dob leszedésének folyamata?
2. Az eredeti csapágyak helyett valami tartósabbat érdemes és be lehet-e szerelni?
nagyon hangzatos ez a nano silver technologia, meg valahol mar olvastam valami mosogeprol, ami nagyon apro ezustreszecskekkel mos, de ez ahhoz kepes gyanusan olcso peladany. Szoval mirol van szo? Ert ehhez valaki? Mar van egy mosogepem, nemreg vettem, de attol meg kivancsi lennek.
Amugy ebbol a felsorolasbol is latszik, hogy 125cm-es egyajtos, szabadon allo hutoszekrenyt keresek olcson jot! :) (vagyis 60e-nel nem nagyon dragabban). Ha valakinek van meg ujabb tippje, szivesen veszem!
Nagyon pang ez a topick. Sajnos még mindíg nem kaptam választ a kérdésemre:( Igen, szívesen látok minden fotót és hozzászólást, megjegyzést. Egyszóval bármit. Jóstikácska