Keresés

Részletes keresés

3r141592 Creative Commons License 2023.09.22 -1 1 21453

Van a telexen egy érdekes cikk:  https://telex.hu/gazdasag/2023/09/22/budapest-belgrad-vasutvonal-meszaros-v-hid-kina-biztositoberendezes

 

Viszont egy dolgot nem igazán értek, ha a kínai bizberrel telepítik, akkor miért csak 100km/óra kehet a maximális sebesség, gondolom Kínában is járnak gyorsabb vonatok? Én problémának inkább azt látom hogy plusz egy rendszert kellene ismerni és az ott járó szerelvényekre is el kelleme látni a megfelelő fedélzeti berendezéssel, ami egy ilyen rövid szakasz miatt valóban értelmetlen megvalósítás lenne.

Képzetes Kezdőtérközjelző Creative Commons License 2023.09.22 0 7 21452

Szeretném megvilágítani a problémát egy kicsit részletesebben.

 

Vannak előnyei és hátrányai is a fizikai nyomógombos pultoknak (amik közvetelenül a biztberre vannak kötve pl. nyomógombjelfogókon keresztül), illetve ugyanígy a monitoros-egeres-billentyűzetes megoldásoknak.

A saját véleményem a kérdésben az, hogy a nyomógombos pult lehet ergonomikusabb bizonyos felhasználási területeken, de egy bizonyos szinten túl komplikált lehet, illetve a használata megszokást igényel, nem mellesleg könnyebben is "hekkelhető", ami balesetekhez is vezethet (lásd szembeközlekedések kiékelt gombok miatt, akár csak a friss Vasúti Vezetékvilág számot olvasva).

 

A monitoros megoldás sokkal rugalmasabb lehet, főleg ha nem csak állandóan ugyanaz a kép van megjelenítve, hanem pl. az áttekintő képek vannak egy sor monitoron állandó jelleggel, és a részletes képeket egy másik soron igény szerint lehet megnyitni - mindig ott részletes csak ahol arra igény van, nincs minden információ állandóan megjelenítve, nem traktáljuk a forgalmistát szükségtelen információkkal.

A zavarok, hibaüzenetek nem foglalnak el helyet a megjelenítési felületen, csak akkor jelennek meg ha azok valóban relevánsak.

Olyan helyeken, ahol rendszeresen van módosítva a biztosítóberendés (azaz nincs magára hagyva üzembe helyezés után), nagy könnyebbség hogy nem kell minden alkalommal a pultkockákat is módosítani minden szoftvercsere esetében.

 

Nem figyelmen kívül hagyandó kérdés még az ár sem, manapság egy számítógép olcsóbb mint dominókockákat készíttetni, pultot építeni, bekábelezni, stb - főleg ha a generikus applikáció rendelkezésre áll. Nem véletlen szerintem hogy az eszergomi vonalon nem kaptak nyomógombos pultot az újonnan épített D55-ök.

 

Az avulás egy külön kérdés, volt téma valamelyik topikban a D70 kódos kezelők állapota, itt az alkatrészek elérhetetlensége okoz problémát - és míg egy pultkockát "kézműves" módszerekkel újonnan is elő lehet állítani, egy videókártyát legyártani teljesen más technológia.

Nem ismerem a specifikus szituációt közelről, de a panorámatáblát felújítani volt forrás Ferencvárosban, és mivel az a "visszaesési szint", amihez mindig vissza lehet térni ha baj van, bizonyosan fontosabb volt mint a kódos kezelőt felújítani vagy lecserélni valami modernebbre.

 

Az amortizáció szempontjából kérdés, hogy milyen eszközöket használnak, nem ritka hogy húsz-huszonöt éves DOS-os számítógépek a mai napig remekül üzemelnek - néha nem árt őket kiporolni ugyan, főleg ha a forgalmi asztalába helyezték el őket, és nem egy pormentes szerverszobába.

Nyilván a monitorok, egér vagy trackerball csereérett lehet rövidebb idő alatt is. Ehhez az is kell hogy nem otthoni felhasználású alkatrészeket használjanak.

Ezen kívül figyelembe veendő még a karbantarthatóság is, számítógépek esetén a periféria vagy a központi gép cseréjével orvosolhatóak a problémák, míg egy pult esetében rendkívül sok egyéb apró hiba léphet fel. Kontakthibák, pultizzó-kiégések, stb. Nem mellesleg kopás esetén (főleg ha nincs a pult plexilappal letakarva) sokkal nagyobb munka a pultkockák cseréje vagy felújítása, mint egy monotor és egy egér cseréje.

További kérdés a redundancia, miről kezelünk amíg kicseréljük a számítógépet egy tartalékra. Egy számítógépes rendszer esetében gyakorlatilag annyiszor ismétled meg a visszajelentést, ahányszor akarod, tartalék számítógépeket telepíthetsz az irodákba, amiről akár kezelni is lehet, szükség szerint forró, meleg vagy hideg tartalékként.

 

Funckionális szempontból a számítógépes rendszerek előnye akkor jön ki, amikor nagyobb elvárásokat támasztunk a rendszerek felé. Pl. ha a rendszer erre konfigurálva van kezelési körzeteket tudsz rugalmasan átadni a kezelők között, vagy éppen vonatirányítási információkat lehet átvenni, és automatikusan vágányutakat állítgatni, netán az RBC-vel beszélgetni (bár ez SIL4 funkcionalitás) - jelfogós berendezések estén akár egy felülvezérlő rendszer keresztül is akár.

 

Egy pult esetén annak a helye kötött (azaz nem tudod könnyedén átrakni az asztal másik sarkába ha ott ergonomikusabb lenne), a kezelők számát és a kezelési körzeteket előre meg kell határozni (hány központi elzáró egységet tervezzünk a D70-be pl.), és ha több embernek is néznie kell a vonatokat rajta, akkor sokkal kötöttebb a helyiség elrendezésének lehetősége (azaz a panorámatáblát a hátsó falra kell rakni, jó ha előtte ülnek a táblások, a főrendelkező mögöttük, a hangosbemondósnak meg találunk helyet valamelyik sarokban).

Automatikus vágányútállítás lehetséges csak jelfogós szinten, ha elég egy vágányút ami mindig beáll akkor elég az ÖJÜ funkcionalitás, de komolyabb igények esetén már vonatszám alapon kell irányítani a forgalmat - itt a jelfogós megoldások már nagyon komplikáltak, életszerűtlen hogy ne valamilyen számítógépes rendszerből kerüljenek a vonatirányítási adatok átvételre - és akkor ezzel elérkeztünk oda hogy interfészelni kell a jelfogós berendezést egy számítógépes rendszerrel, ami viszont feleslegessé teszi a pultot.

 

A másik a termék maga. Ha egy elektronikus biztbert vásárol a vasút, akkor valószínű hogy ahhoz nincs a "polcról" pultos kezelőfelületet. Ha van is, az magával hordozza a soros-párhuzamos átalakítás szükségességét - hasonlóképpen amikor jelfogós berendezést akarunk számítógépekkel felülvezérelni, csak akkor pont a másik irányba.

Példaként az angol SSI rendszerben van külön panel processzor, ami ezt a multiplexelést el tudja végezni, és lehetőség van húzó-nyomógombos pultról is kezelni, már ha építenek panelt - bár manapság inkább már elbontják őket.

Szintén soros-párhuzamos átalakítást kell végezni KöFi rendszerek esetében, hiszen parancsokat és visszajelentéseket párhuzamosan továbbítani rendkívül érigényes.

 

Számítógépes felülvezérlők esetében továbbá elképzelhető olyan rendszerarchitektúra is, ahol a jelfogós berendezés csak egy szűk, biztonságkritikus funckionalitást lát el, a kényelmi funkciókat (vágányutas váltóállítás, ÖJÜ, ÖVI, stb.) pedig a felülvezérlő vagy KöFi rendszer végzi. Ilyen módon működik a Proris is, de Írországban például a 70-es évek óta ilyen filozófiával telepítik a jelfogós berendezéseket.

 

Előzmény: GARFIELD (21450)
Grgabácsi Creative Commons License 2023.09.22 0 0 21451

Az öt az inkább tíz :)

A 30a-n még köszönik jól vannak az Iltis gépek, (mármint a rackbe épített ipari gépekre gondolok) a svájciak, osztrákok is cirka 10 évenként cserélik őket.

Előzmény: GARFIELD (21450)
GARFIELD Creative Commons License 2023.09.22 0 0 21450

Az elektronikus bizberek hardver elemei (számítógépek, monitorok, stb) kb öt év alatt amortizálódnak le. Egy D70 pult picit tovább tart. Egy olyan vonalon ahol nagy a forgalom (pl 1-es) ott persze indokolt, hogy számítógép képernyőjén történjen a forgalomszervezés. De egy 25-ös vonalon például nem hoz rosszabb kezelhetőséget egy számítógépes bizber? Nem beszélve a vasúti mértékkel mért rendkívül gyors elavulásról?

 

_Nyuszi Creative Commons License 2023.09.13 0 1 21449

Érdekes, én mást hallottam.

Előzmény: H_CS (21448)
H_CS Creative Commons License 2023.09.13 -2 0 21448

Nem kell elmondani, tudjuk hogy az akkutöltővel volt a probléma.

Előzmény: _Nyuszi (21447)
_Nyuszi Creative Commons License 2023.09.13 0 5 21447

Nekem az a bajom, hogy folyamatosan rugóztok ezen a "hány betáp van" kérdésen, miközben egyáltalán nem azzal volt a baj.

Csak nem írhatom le, hogy mivel volt, mert börtön jár érte, ugye...

Előzmény: H_CS (21446)
H_CS Creative Commons License 2023.09.13 -4 0 21446

NEKEM kellene ismernem a helyi áramellátást?

Ezért a mínuszmanó játék?

Előzmény: aruzsi (21445)
aruzsi Creative Commons License 2023.09.11 0 2 21445

Nem.

Ismerni kellene a helyi áramellátást, legalább blokkvázlat szintjén.

Előzmény: H_CS (21444)
H_CS Creative Commons License 2023.09.11 -2 0 21444

Tehát a tartalék áramforrás nem működött, ezért a hálózati áramforrásról - közvetlenül - nem működhet a berendezés?

Előzmény: aruzsi (21443)
aruzsi Creative Commons License 2023.09.07 0 1 21443

Áramellátásban a töltők.

Előzmény: Ashi Valkoinen (21442)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2023.09.07 -1 0 21442

Ma délelőtt mi térdelt le ennyire Fehérváron, hogy a hárommal odébb lévő állomásokon is személyszállító vonatok várták, hogy majd egyszer bejussanak Fehérvárra?

oldmumus_v.2 Creative Commons License 2023.08.16 -1 0 21441

köszönöm az oldalt. Amit a képek alapján is láttam, hogy Siemens "SpDrS" und Alcatel "SpDrL" kompatibilis. Emiatt van az egységes szó benne.  Csak a mögöttes rendszer felirata és a színskála eltérése az amivel meg lehet különböztetni az EBO mögött álló rendszert. A különféle vágányutak színei és egyéb más funkciók színei és menük az azonos.

Előzmény: H_CS (21440)
H_CS Creative Commons License 2023.08.14 0 0 21440

Itt tudod megnézni, milyen eltérés van a német és az osztrák kezelőfelület között. (Igaz, hogy ez egy drágán megvehető játék - amit valósághűre próbáltak megcsinálni - de a lényeges információ benne van, ami alapján össze lehet őket hasonlítani.)

 

https://www.estwsim.de/cms/index.php/produkte/sim-bauart-a

 

 

Előzmény: oldmumus_v.2 (21438)
H_CS Creative Commons License 2023.08.14 0 1 21439

Nem a nyelvre gondoltam, hanem az országra, ahol azt a típusú kezelőfelületet használják. :)

 

Itt nyelv ügyben legfeljebb arról lehet beszélni, hogy milyen programozási nyelven írták meg a bizt. ber. és a kezelőfelület szoftverét...

Előzmény: oldmumus_v.2 (21438)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2023.08.14 -2 0 21438

mivel német nyelvet írtam, osztrák nyelv nincs max tájszólás.
Való igaz, hogy osztrák vasút azaz ÖBB használja többségében és nem a DB azaz német

Kezelhetőségét azért mondják egyszerünek, mert a távoli és helyi lehetőségeket is megadja bizonyos értelemben. Az egységes pedig más szakmai szempontok  miatt.

Előzmény: H_CS (21437)
H_CS Creative Commons License 2023.08.14 0 0 21437

A német nem éppen egyszerű.

Az EBO inkább az osztrákhoz van közel, nem a némethez.

Előzmény: oldmumus_v.2 (21429)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2023.08.11 -1 0 21436

akkor egységesnek lehet még fordítani. 2. generációs talán jobb már? Mindenki maga megítélése szerint…

Előzmény: aruzsi (21435)
aruzsi Creative Commons License 2023.08.11 0 2 21435

Egyszerűnek éppen nem mondanám ...

Előzmény: oldmumus_v.2 (21429)
Képzetes Kezdőtérközjelző Creative Commons License 2023.08.09 0 0 21434

Korrekció:

Az egyedüli értelme talán az lehetne hogyha van az állomásközben pl. vonali sorompó fedezőjelző amire történetesen a kijárati jelző előjelzést ad,

Előzmény: Képzetes Kezdőtérközjelző (21433)
Képzetes Kezdőtérközjelző Creative Commons License 2023.08.09 0 0 21433

Igen, nem áratana rendet vágni ebben a témában, mert sok olyan állomástávos vonal van ahol vannak kijárati hívásfeloldók, és ugye utasítás szerint nem cselekszik a mozdonyvezető másképp mint amikor van és be van kapcsolva meg mint amikor nincs vagy nincs bekapcsolva.

 

Az egyedüli értelme talán az lehetne hogyha van az állomásközben amire történetesen a kijárati jelző előjelzést ad, akkor jelezheti hogy a következő jelző márpedig maximum sebességgel szabad, de utasítás szerint ilyenkor a mozdonyvezető lehetséges hogy szembe találja magát egy vörös fedezőjelzővel.

A másik hogy a bekapcsolása indítja az állomási indítású vonali sorompókat is, de hát erre meg ott van a pótkötél áramkör.

 

Előzmény: _Nyuszi (21430)
_Nyuszi Creative Commons License 2023.08.09 0 0 21432

Vagy kiteszed mindegyikre, ahol a feltételek megvannak. :-)

Vezér uram meg majd kiválogatja. :D

Előzmény: Vendégsín (21431)
Vendégsín Creative Commons License 2023.08.09 0 0 21431

Mindenesetre egyvágányú pálya, bármelyik kezdőponti kijárati hívójelzés bekapcsolásakor magától megjött...

 

Hát, többvágányú pálya, vagy elágazó vonalak esetén nehéz lenne kitalálni az önműködő bekapcsolódását...

Előzmény: Képzetes Kezdőtérközjelző (21427)
_Nyuszi Creative Commons License 2023.08.09 0 0 21430

"Automatikus hívásfeloldóról D55-nél nem tudtam, (...)"

2-es vonal felső részén van legalább egy olyan D55, aminél kiépült ez, de ki lett kötve az összes ottani D55-ből a HiF, lévén állomástávolságú a közlekedés a plusz információt nem hordoz a be- vagy kikapcsolt állapota.

Előzmény: korpi41 (21418)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2023.08.08 -1 0 21429

EBO a németből átvett egyszerűsített kezelőfelület rövidítésével egyenlő?

Előzmény: _Nyuszi (21401)
431001 Creative Commons License 2023.08.08 0 0 21428

Egyezik. Hegyeshalom felé létezik ez a funkció, Oroszvár felé ugye RPB berendezés és állomástávolságú követési rend van. 

Előzmény: Képzetes Kezdőtérközjelző (21427)
Képzetes Kezdőtérközjelző Creative Commons License 2023.08.08 0 0 21427

Haloványak az emlékeim, rajzot nem találtam sajnos, és ez még a KöFi/Fesítés előtt volt, nem tudom hogy ott változott-e valami ezzel kapcsolatosan.

 

Mindenesetre egyvágányú pálya, bármelyik kezdőponti kijárati hívójelzés bekapcsolásakor magától megjött a hívásfeloldó ha a feltételek adottak voltak.

Csak TM!-mel sikerült kikapcsolni, amikor a teszteset azt kívánta hogy ne legyen bekapcsolva.

Előzmény: korpi41 (21426)
korpi41 Creative Commons License 2023.08.08 0 0 21426

Melyik végén? Áramkörileg esetleg tudsz róla valamit?

Előzmény: Képzetes Kezdőtérközjelző (21425)
Képzetes Kezdőtérközjelző Creative Commons License 2023.08.07 0 0 21425

Automatikus hívásfeloldóról D55-nél nem tudtam

 

Én egyet láttam élőben, ami Rajka, de az biztosan valami egyedi mókolás.

Előzmény: korpi41 (21418)
segélyvonókészülék Creative Commons License 2023.08.07 0 1 21424

Hááát, be van kapcsolva... itt-ott, így-úgy.

 

Előzmény: r1232 (21421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!