Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.13 0 1 117122

Jó helyen van ott, csak ne csodálkozz, ha hidegben összemegy ;)

Előzmény: Ruronin (117121)
Ruronin Creative Commons License 2015.10.13 0 0 117121

Hát a nyári konyhába vannak most, ahol hát elég hideg van illetve hát nincs fűtés ott. Rakjam melegebb helyre?

Előzmény: öreg_néne_b (117120)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.13 0 1 117120

Lehet egyszerűen a hőtágulás (zsugorodás) is, ha hideg helyre tetted.

Előzmény: Ruronin (117119)
Ruronin Creative Commons License 2015.10.13 0 0 117119

Hát ha 2dl nem is de 1dl biztos, de mindenesetre 1hete mikor főzettem, akkor több volt az üvegekbe láthatóan.  Kóstolás nem volt belőle biztosan, mert ezeket elzártam és hagytam kóstolni való adagot külön. :)

Előzmény: Figyelget (117118)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.13 0 0 117118
Szia! Valamennyi nyilván párolog el belőle,hisz alkoholos elegy.De hát mindennek megvan az ára.Azért egy hét alatt 1-2 deci az soknak hallatszik.Biztos van az annyi? (mondjuk függ a felület nagyságától és az ellenőrző kostólások számától is :-) )
Előzmény: Ruronin (117113)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.13 0 0 117117
Biztos vagy benne,hogy jók is maradtak azok a cefrék?
Jó,persze nem kell túlmisztifikálni a cefrét,de miért ne figyeljünk oda rá,ha megtehetjük(különösebb hókusz-pókusz és befektetés nélkül).Elég sokszor hallani,olvasni romlott cefre témákat,hát az nem baj szerintem,ha ezt el akarja kerülni az ember.:-)
Előzmény: TINTUS (117108)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.13 0 1 117116

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (117080)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.13 0 0 117115

Megromlanak, legfeljebb a tulaj azt hiszi, hogy olyannak kell lennie.

Előzmény: TINTUS (117108)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.13 0 0 117114

A NAV-ot semmi sem érdekli a max. 100 liter üsttérfogaton kívül.

Előzmény: deejayflex (117103)
Ruronin Creative Commons License 2015.10.13 0 0 117113

No, tegnap megnéztem a pálinkákat és bizony 1-2dl már hiányzik belőlük, ez normális?ennyi eltűnne csak úgy a levegőbe egy hét alatt??

Előzmény: Figyelget (117101)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117112

Látod, hogy mennyi mindenben másabb egy bérfőzés :)

 

A cefre tudja, hogy bérfőző területen van és meghúzza magát. :)

 

Két éve voltam egyik bérfőzőben, ahol egymás után lepakolták a hordókat kis kupacokba. Mondja a főnök, hogy hát aljzat betonoznak bent a tárolóban, mert betonozni csak szezonban csúcs időben lehet.

Kérdem tőle, hogy miért pakolják le időnap előtt a cefréket.

Mondja, hogy

- hát attól félnek, hogy nehogy valaki beelőzze őket,

- ha már itt, vannak a hordók, akkor letudtak róla,

- kinek hogy ér rá a fuvaros.

 

Kérdem tőle, hogy jó így a melegen, minimális árnyékban ezeknek a hordóknak?

 

Mire mondja, hogy: hát inkább itt, mint a friss aljzat betonon.  :)

 

Hát igen. Ez egy betonbiztos válasz volt!  :))

Előzmény: TINTUS (117108)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117111

Szerintem ne öntsd bele a használt étolajra emlékeztető odaégetett alszeszt.

Viszont ne is dobd ki!

Ki tudja, lehet, hogy még összejön néhány liter egyéb odaégetett termék. :(

 

2-3 adag ha összejön, egy kis aktív szén kezelés, meg egy kis utópárlat amivel már nem tudsz mit kezdeni, egy-két bírs alma karika az alszeszbe és utána egy jó kis napszámos nedűt tudsz belőle készíteni.

 

Én nem kockáztatnám, hogy a 32L jót az a 8L elrontsa.

 

Viszont idő és gáz függvénye egy teszt finomítás.

Előzmény: kalomista mark (117110)
kalomista mark Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117110

heló mindenkinek! kérhetnék egy kis segítséget? két kérdésem lenne: az egyik az hogy az alszeszem  első 1-2dl-je mindig kékes zöldes rezesre sikerül mióta hűtő csövet cseréltem, gondolom ez az új rézcső hamarabb kezd el oxidálódni mint az előző, ebből a rezes kékes alszeszből lassan 2 liter gyűlik össze, ez kidobandó mint a rézeleje vagy bele önthetem finomításkor a többihez? második kérdésem pedig az lenne hogy sikeresen oda égettem 40l császárkörtét és lett így 8liter használt étolajra emlékeztető alszesz... pormaszkon és rongyon is próbáltam szűrni de nem sokat segített, talán majd egy kis aktívszén még segíthet, kérdésem az lenne, hogy  fel tehetem ezt is főzni a többivel együtt vagy inkább ki öntsem?

Norrington Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117109

Helló :) Én egy 60l-es DES márkájú, keverővel ellátott főzőt ajánlanék. A www.palinkafozes.com oldalán rá lehet keresni. 

Előzmény: tistvanka11 (117106)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117108

Soha nem értettem, hogy a hónapokig a fözdék előtt álló hordóban levő anyagok mért nem romlanak meg , pedig nincsenek masszívan lefóliázva az oldalfalra is felhúzva.....

Előzmény: Figyelget (117088)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.12 0 2 117107

Minden fajta olaj kárt tesz a cefreben és a pálinkaban.

Az étolaj tönkreteszi a főzött. Marad a palmaolaj.

Előzmény: deejayflex (117103)
tistvanka11 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117106

Sziasztok! Én új vagyok a témában,eddig bérfőző voltam. Szeretnék egy lepárló készüléket venni! Milyen,esetleg melyik márka,készüléket ajánlanátok? Én 60-80 literesben gondolkodok 

Ruronin Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117105

Igen mindenképpen, nehogy vmi baja legyen közben, folyamatos ellenőrzés alatt van. :)

Előzmény: ksanyi52 (117104)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117104

" tényleg 1-2hónap?" De azért néha- néha megkóstolhatod. ( Nem romlott e meg).

Előzmény: Ruronin (117098)
deejayflex Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117103

Még a NAV-osok sem kötöttek bele a szendvicstalp fogalmában mikor engedélyt kértem a főző építésére :) Tulajdonképpen dupla falnak sem lehetne nevezni akkor ezzel az erővel, mert nem a fala dupla hanem csak az alja. Akkor max. dupla alj :)
Na, szőrszálhasogatást félre téve. Növényi eredetű olajat ajánlottak mindenféleképpen, mert ha valami úton összeveszne a cefre az olajjal -mondjuk egy repedés, átlyukadás következtében- akkor sem tenne kárt sem a cefrében sem a párlatban.

Előzmény: obsitos3 (117100)
Ruronin Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117102

Okés, megígérem, nem fogom és köszönöm a gyors választ!

Előzmény: Figyelget (117101)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117101
Nem fog elpárologni és tényleg 1-2 hónap.
De ne hívd "cucc"-nak,szmájlival sem,jó?
Előzmény: Ruronin (117098)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117100

Mit akarsz olajjal tölteni?A szendvicstalpba nem fér semmi,mert benne vannak a szendvics alkotói.Ha emellett még dupla fala is van,javaslom a hőközlő olajat,pl. használt olajradiátorból,fellelhető pl. MÉH-telepen.

Előzmény: deejayflex (117095)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117099

Nem kell mindent elhinni.Ha frissen nem jó a pálinkád,pihentetheted akármeddig,akárhogyan,nem lesz minőség.A pihentetéssel,szellőztetéssel elérhető hangyányi javulást nem fogod észrevenni.

Előzmény: Ruronin (117094)
Ruronin Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117098

Nincsen tele kb 80%ig van benne. De nem fog így elpárologni a cucc?:)

Amúgy meddig kell így lennie tényleg 1-2hónap?

Előzmény: Figyelget (117096)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117097

Szia!

Étolajat nehogy!

Be fog sűrűsödni,ragacsossá válik és nem is lesz jó hőközlő.(Meg "büdös" is.)

Előzmény: deejayflex (117095)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117096

Szia!

Jó így,de úgy még jobb lenne,ha nem lenne tele az edény és minél nagyobb felületen érintkezne a felette lévő térrel.

Előzmény: Ruronin (117094)
deejayflex Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117095

Sziasztok!

Adott egy szendvics talppal rendelkező pálinkafőző. Olajjal szeretném feltölteni a köztes teret. Sok helyen a pálma vagy fritőz olajat ajánlják. Nos, nekem kb. 5,5 literre van szükségem, és ezek csak -legalábbis ahol nézegettem- 2 literes kiszerelésben vannak. Ebből nekem 3-at kellene megvennem. Ez majdnem 6000 Ft. Na most ha a fostos Tescos étolajat nézem, az 2000 Ft-ból meglenne a 6 liter. Mi a véleményetek, jó lehet oda az étolaj? Mi az ami miatt inkább a pálma vagy fritőz olajat ajánlják? Köszi előre is!

Ruronin Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117094

Hali!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy most lefőzettem a szilvát meg a körtémet és most mi a teendő mert mondták hogy pihentetni kellene legalább egy hónapot, hogy elpárologjon belőle a "karcosság". Ezt én úgy oldottam meg, hogy 5L-es üvegballonba tettem és csak úgy van rajta a teteje, hogy rá van téve nincs rácsavarva. Jó ez így, nem fog veszteni a szeszfokából vagy elpárologni nem fog az anyag?

Hogyan szokták ezt csinálni, hogy jó is maradjon?

 

Köszi előre is!

 

 

Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117093

Azt Feribá jobban tudja szerintem.

Előzmény: zsorsz (117091)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!