KDP: (most még) Szár v.m. az egyik vége és onnan a Vértesen át a Bakonyba vezet. Létezik egy jelenleg ettől független P jelzés Bicske alsó v.m. - Bicske - Csillagvizsgáló - Csabdi - Tükröspuszta - Somlyóvári kulcsosház útvonalon.
Tegnap tanulmányoztam kicsit alaposabban a TT2004 füzetet.
A FMTbSz. info alapján április 3. Várpalota a hivatalos megnyitó. Akkor van a Keleti-Bakony 50 & 30 by Nagy Lajos. Ebből az 50-es követi a KDPirost Iszkaszentgyörgy és Várpalota között.
Úgy lehete érteni a megnyitót, hogy TT keretein belül meg lehet tenni egy szakaszt a pirosból?!
Augusztus elején a Csabdi30 úgy hirdeti magát, hogy 2/3-a a KDP útvonalán megy. A tavalyi Gerecse és kicsit régebbi Vértes térképek egybehangzó jelei alapján a KDP-nek vége van Szár v.m-en. Tavaly tavasszal a Somlyó kh. alatt a kék csíkkal együtt azonban voltan Piros jelek! Elképzelheő, hogy összekötötték Szár-Óbarok-Csabdi-Tükröspuszta-Somlyó-???-??? szakaszt. Vajon hol a vége a Gerecsében?
Ez csak belepofázás, de egy csomó megyei elnök rendez ttúrákat, és megtalálod a naptárban őket. Pl. Pest - Megyeszél. Tolna, Dománszky Z.: Tolna-Baranya 2002. Ha tudod a neveket. Ja és az MTSZ honlapján van valami lista, ha mást nem, teflonszámokat találsz benne.
Az MTSZ megyei szervezeinek e-mail címeire lenne szükségem!
Nem titok, természetesen a 80 nap kapcsán. Remélem, hogy hasonló lesz mindenhol a fogadtatása a dolognak, mint Somogy megyében :)
1 hete a Téli Mecsek 30 ttúrán hallottam a szomorú hírt, hogy az ismert pécsi túrázó, Zsurek József sporttárs, számtalan túramozgalom és rövidebb ttúra teljesítője, a Kék-Kör első bezárója a közelmúltban elhunyt! :(
1 hete a Téli Mecsek 30 ttúrán hallottam a szomorú hírt, hogy az ismert pécsi túrázó, Zsurek József sporttárs, számtalan túramozgalom és rövidebb ttúra teljesítője, a Kék-Kör első bezárója a közelmúltban elhunyt! :(
ez a beszámoló a hiányzó része a TTúra topikos beszámolómnak, tegnapról..
Fehérvárcsurgóról átbuszoztunk Bodajkra (kisebb incidens a buszsofőrrel, kutyaügyben.. :(( ), ott pecsétet nem igényelvén, mivel múltkorról volt, elindultunk rögtön a SÍPÁLYA irányába, ahol hó híján, műanyagpálya volt, ámde egyetlen síelő sem.. Teljesen funkicóképes jojós lift is volt ám!! Hó esetén azonban lehet, hogy anyáztak volna ránk, mert a kéktúra természetesen hol vezetne máshol mint a sípályán.. " kutyával voltunk, így egy kicsit trükkösnek volt a pálya nevezhető, mert az 5 létrából négyen át kellett vinni őket.. A gaja-szurdok gyönyörű volt, vize vastagon befagyva, a kutyák jót szórakoztak rajta, csak mi aggódtunk néha, hogy beszakad alattuk, de nem.. egy helyen még boldogok is voltak, hogy van szabad rész, mert szomjasak is voltak. A csurgói víztározóig eseménytelen volt az út, de a tározó... hát teljesen be volt fagyva, jó vastagon, és tükörsima volt!! ami természetes jégnél igen ritka.. úgyhogy csuszkeráltunk egy nagyon jót. a kutyák közül igazán csak Szuszi (spániel) élvezte a jeget, neki szőrösebb volt a tappancsa, mint Ronibélának (szetter). Úgyhogy Roni inkább a partról méltatlankodott.. Később azonban ő is jó kedvre hangolódott, mert még a Becsali büféhez érkezés előtt találtak egy kooperatív macskát, aki felzavartak egy fára, és lelkesen ugatták.. büdös macsek meg 3 ágat ölelgetett, mert olyan "fa" volt hirtelen a közelben, ami sok keskeny ágat növesztett felfelé, és nem voltak nagyon vízszintesek.. A mulatságért persze meg kellett fizetni, de azt is mi tettük, mert akció közben telementek bogánccsal, és azokat mi szedegettük vagy negyedórát.. :(
Aztán még megszemléltük túratársam családjának hétvégi telkén a naspolyafát, majd leballagtunk a faluba, és közben megnéztük a Károlyi-kastélyt is, amit épp újítanak fel (természetesen csak este olvastam a 2004-es bibliában (gyk. ttúranaptár), hogy van Bakonyi kastélyok címmel jelvényszerző, és a felsoroltakból tegnap 3 azaz három darab községet érintettünk.. (Bodajk, Fvcsurgó, Iszkasztgyörgy) ilyen az én szerencsém..
más: hova kell elküldeni a Bükk 900-as füzetet? azt tudom, hogy Olefinékhez, de mi a címük?
10 megye 100 nevezetessége
/Kisterenye (Bátonyterenye), Salgótarján/
Nem terveztem írni a „túráról”, de a kisterenyei kastély „megérdemli”, hogy felhívjam rá a figyelmet.
Kál-Kápolnán szálltunk át a pici pirosra, és nem bántuk meg a többlet-kilométereket. Sirokig ismerős völgyben döcög a járgány, majd „völgyet vált”.
Felfedeztem Kanázsvárat, Mátraderecske előtt, és megállapítottam, hogy van előnye is annak, hogy lassan megy a vonat.
Bátonyterenyéig fokozatosan tágult a völgy, „megjött” a Zagyva is.
A vasútállomás bejáratánál van a kastélypark bejárata. Nem kell sokat gyalogolni. A kastély szépen fel van újítva, a felső szinten szoborkiállítás „üzemel”.
Hangulatos a kastély kertje, sok az örökzöld.
Pici tájházat is meg lehet látogatni, ott van a szomszédban.
A dombon templom és egy „hangulatos” temető.
Csodás panoráma, Mátra, minden mennyiségben.
Salgótarján nem ismeretlen, de a szombati látogatás után bátran kijelenthetem, hogy nem volt ismerős. Mintha soha nem jártam volna arrafelé.
Kíváncsi voltam, hogyan fogadja a város a turistát, szezonon kívül, hidegben.
Térkép a Főtéren nincs.
Élet sem nagyon van.
Elindultunk a Múzeum tér irányába, de csak üzletházat és bezárt múzeumot találtunk. Pedig érdekelt volna az ideiglenes kiállítás. 13:00-ig van nyitva a múzeum, esélyünk sem volt, hogy nyitva találjuk. Az már bosszantóbb, hogy a Bányamúzeum 14:00-ig volt nyitva, igaz, ezt csak később tudtuk meg.
Örültem a Svejk vendéglőnek, annak már kevésbé, hogy meleg étel hétvégén nincs. Szerencsére a „palacsintázó” nyitva volt és elégedetten távozhattunk. A környék nem a legalkalmasabb, de ez van.
Észak felé indultunk, emlékeztem, hogy az átjáró környékén van térkép. Meg is találtuk.
Ezen a szakaszon sok apró vendéglő van. Élet nem nagyon volt, de jó tudni, hogy a vasútállomástól kicsit távolabb is lehet melegedni, ha az ember hideg időben jár arrafelé.
Átkeltünk a patakon. Nem volt nehéz, mert be van fedve. Eszembe jutott, hogy jó két évtizeddel ezelőtt milyen bűz fogadott, mikor nyáron jártunk arrafelé.
„Rögzítettem” a Május 1. utat, majd irány dél.
Egy új tér, szoborral (Térképcentrum térképén nincs, Salgótarján térképem fogalmam sincs, hol van). Innen indul a lépcsősor a Pipis-hegyre. (Mindezt felfedezhettem volna a „80 éve város Salgótarján” túrán is, de akkor navigációs problémáim voltak. Érdekes, ha ideges vagyok, akkor nem marad meg semmi az agyamban.) Megduglak, majd buszpályaudvar. Szálloda, majd híd. Itt pillantottunk meg egy helybélit, aki a patak partján ment, majd eltűnt. Ennek később lesz jelentősége.
Visszafelé indultunk a ferde utcán. A vége előtt szép épület. Tippeltünk. Ez lehetett a főépülete a bányának. Ma az Egészségbiztosító megyei székháza.
Az utca végén van a múzeum. Sajnos, már zárva volt, de a parkba be lehetett menni. Itt fogok bélyegezni, majd legközelebb. Az utca másik oldalán van a tárna bejárata.
Visszafelé a patak mentén haladtunk. Megtaláltuk az „átkelőt” a vasút alatt. Kicsit büdös, kicsit mocskos, de nem kellett körbe menni. Szeretem felfedezni a hasonló helyeket. Londonban sok ilyet találtam. Érdekes, hogy ott nincs kosz.
„Megcsodáltuk” az épületeket és legnagyobb örömünkre a szobornál értük el a főutat. A Huta utca már nem volt a térképünkön, de megtaláltuk. A szobor kicsit mocskos volt, de majd lemossa az eső!
Visszafelé már ismerős volt a környék. Felmásztunk a templomhoz, zárva volt. A panoráma csodálatos.
Megtaláltuk a „December 8.” teret is. Ez sincs a Térképcentrum térképén.
Kényelmesen elértük a gyorsvonatot.
Még egy gyors búcsúpillantás a peronról majd irány haza.
Örülök, hogy 3 órát sikerült a városban tölteni. Egy kicsit jobban megismertem.
Én csak a Piliscsaba utáni részt jártam be, de semmi ok az aggodalomra :))
Tegnap egyáltalán nem esett hó és így max. 10 cm-nyit találhatsz. A szakasz sem nehéz, a Csaba-hegy mellett kezdődő völgy eleje szintben megy, aztán persze fel kell mászni a Nagy-Szénásra, de utána szinte alig van emelkedő. A Remete-szurdokba egy sziklás-havas rövid, de nagyon meredek lejtőn kell lejutni,itt nem árt óvatosan haladni. Egyébként elég sok kirándulóval és a Remete-szurdokban két nagyon barátságos kutyával is találkozhatsz.
Nincs kritikus hó, csak különböző elszántságú túrázók! :-)
Nagy hóban sokat segít a lábszárvédő, esetleg a bot. A legegyszerűbb használt síbot is megteszi, de nem nélkülözhetetlen.
Hétvégén mi is készülünk a Dorog-Hűvövölgy szakaszra. Mennyi hó esett tegnap arrafele? Mennyire nehéz ez a szakasz? Szerintetek mennyi a kritikus hó cm-ben, ami felett nem érdemes elindulni túrabakancsban? Mennyire járt ez a szakasz, azaz mennyire tapossák le a havat?Bocs a sok kérdésért:)
Most nyomtattam ki a a Kéktúra ellenőrzőpontokat a honlapodról. Néhány észrevétel:
- A nyomtatás miatt le kellene szabályozni a táblázat maximális szélességét képpontban. Az OKT táblázat most a legszélesebb, ez éppen hogy kifér egy fekvő A4-esre. Ennél talán csak egy centivel kellene keskenyebb, mert sok olyan nyomtató van, ami nem tud mindkét oldalon mindössze 5-5 mm-es margóval dolgozni. A mienk tud ezért fért "még éppen" ki. Ha valaki a jelenleginél hosszabb adatot ír be egy jelenleg még keskeny rublikába, a sorok vége lemaradhat. (Az IE nyomtatáskor elég egyszerűen kezeli a lenyúló részeket - lehagyja...)
- A fejléc szürkés színben jelenik meg nyomtatáskor. Nem gond, de lehetne hangsúlyosabb.
- A fejlécben MINDENKÉPPEN beletenném a honlap elérhetőségét. Sokan majd csak a kinyomtatott példányokat látják egy csoportos túrán, nem is tudva arról, hogy a lista frissessége az adatküldők mennyiségén is múlik. Ugyanígy bele kéne venni valami ilyesmit: "Ha a listához képest eltérést tapasztalsz, jelezd a ...@....hu címen." Ja és egy kopirájt, amely a lista más oldalakon történő átvételét (nem a felhasználását) tiltja. Mindez az oldal TETEJÉN!
- A hosszabb listát jó lenne tagolni legalább annyira, hogy 8-10 elemenként a fontosabb településneveket (Város, vasútvonal, tájegységhatár) vastagabb névvel szerepeltetni.
- Jó lenne egy kis magyarázat egy két típusmegíráshoz. Nyilván nem a tapasztaltabbaknek kell magyarázni, hogy a "gumi", vagy a "vasúti kör" mit jelent a bélyegző típusánál, de szerintem nem árt a kezdőknek. Mi is nehezen tettük mehg az első lépéseket! Lehetne akár egy fotós magyarázó oldal pl csak a pecsételőhelyek típusáról, stb, ahol le lenne írva, hogy ez a nyalóka, (+fotó), így néz ki egy bélyegzőszekrény, ilyen a tábla, amit melléraknak, stb. Ebben ha tudok, akkor segítek, ha a kéken mozgok és eszembejut, akkor fotózok ilyesmiket.
Ugyanígy nem ártana megmagyarázni röviden, mi az a WGS (én tudom, a vetülettan órák nem múltak el nyomtalanul)
- Esetleg egy képes magyarázat sem ártana, vagyis minden pont környékéről kellene egy fotó. Persze ez csak távlatilag, de a helyét ki lehetne alakítani. (Nyilván a feltöltés sem a te dolgod lenne...) Ez egy külön lapon mehetne, hogy az áttekintő pontlistát ne zavarja. (Néhány békés megyei pontról lenne fotóm, sőt az új OKT bejárás kapcsán is nekiállhatnék keresgélni a képek között)
- Szerintem egy nagyvonalú és nemes gesztus lenne részedről, ha az oldal tetején szerepelne egy olyan sor is, miszerint "A megrongált vagy ellopott bélyegzőkről a lista készítőjén túl értesítsd az MTSZ-t is az ...@....hu címen is." Annak idején beszéltünk róla, hogy a kezdeményezéseidhez hogy álltak hozzá az MTSZ-ben, azért mondom, hogy gesztusértékű lenne ez a sor. A bélyegző-pótlást akkor is csak ők tudják elvégezni.
- Karakterkészlet: Windows-1250 (ő, ű)?
- Az Alföldi Kéktúra békés megyei cuccainak összeállításában és feltöltésében természetesen segítek, de most drasztikus önkorlátozásban vagyok internetileg, amíg le nem tudom ezt a vizsgaidőszakot, lehetőleg sikerrel.