Nem dehogy, lehet hogy rosszul sült el a poén. Csak arra céloztam hogy kisütős, 4 csatornás töltőt érdemes hosszabb távra venni. Ebből a 4 csatornás teljesül a Rapid-ra, ezért ez ajánlott. De ehhez már nem sokat kéne hozzátenni hogy egy fullextrás töltőt kapjon az ember... :)
Most fogok venni egy Canon A60-as digitalis fenykepezot. Szeretnem ha felvilagositana ceruza aksi ugyben valaki, hogy hogy mennek ezzel a dolgok. Mennyi ideig birja mondjuk 4 db 2100 mAh-s akku, atlagos hasznalat (keves vaku, sok tokolodes - eloszor fogok ilyen gepet hasznalni) mellett? Ugy altalaban a toltokrol mit erdemes tudni? Milyet erdemes venni? Van ugyan otthon egy par eves Hama toltom, de az nem kapcsol ki magatol feltoltodes utan (gondolom az nem art), valamit ha jol emlekszem, 2100-as aksit 21 oraig kene tolteni vele. Segitsetek ebben legyszi kikupalodni.
Ilyen 4-es toltokben pl. lehet 2 db akkut is tenni? Olyankor mennyi idot kell szamolni?
A PhotoHall-ban lattam automata Varta toltot, 4db 2100-as Varta akkuval 8000 Ft-ert. Az jo?
Varom a valaszokat, vagy ha tudtok olyan web laprol, ahol nagyon jol le vannak irva az ilyen dolgok, az is johet.
rgb99:
Köszi mégegyszer is, tegnap délután meg is vettem :)) Itt Győrben 12700 Ft volt + vettem még 2100 mAh Varta akkukat. Elolvasgattam a leírását elég jó darabnak tűnik tényleg. Még egy kérdés: Te a töltés után benne tartod az akkukat, a leírása szerint szabad...
Andreas:
Köszi neked is a segítséget, mint látod nem kell pisztolyt tartanunk a fejedhez :))
biga:
Igen, ez méretesebb darab. Cellánként két db Led jelzi az aktuális üzemet. Nem kell párosával tölteni. Nekem 1200mAh -tól 1700mAh akkujaim vannak. Csak a töltés. 2,5-3,5óra. De az esetleges kisütés megnöveli az összidőt. Vannak elég régi akkujaim is, de mióta ezt a töltőt használom még nem ment tönkre egy sem. Szóval bevált. Természetesen sok jó töltő van. Én ezt ismerem. (kb. 2,5éve vettem a Ringfotónál 9.000,- Ft körül. Nem szoktak drasztikusan árat emelni. Szerintem most is 12e Ft alatt lehet náluk.)
Sanyo szupergyors 1 órás töltő 12.500-ért, ami még talán belefér, csak éppen nem tudok semmit sem erről a töltőről.
Megjegyzem hogy ez ultaciki a Sanyo-nak. A battery site-os keresőjük nem hoz elő terméket 'charger' szóra, csak a FAQ-t hogy Sanyo elemeket a legjobb Sanyo töltővel tölteni. De hogy a *******, amikor nincs az oldalon info? Grrr.
(az amerikai site-on van két gagyinak kinéző modell, de teljesen másképp néznek ki mint a belinkelt példány, gyanítom hogy csak az USA-ban forgalmazzák)
Én még gyüjtenék egy 4 csatornás kisütősre, de ha pisztolyt tartanának a fejemhez akkor a GP Rapid-ot választanám :) A merítés hiányát kompenzálni tudod azzal hogy néha - mondjuk 5 töltés után - lemeríted egy walkman-ben, zsebrádióban.
rgb99:
Köszi, megnézem ezt is, bár nekem Győrben kell, de talán láttam már itt is ilyet. (Ez egy viszonylag méretesebb darab ugye?) Még egy kérdés: milyen gyorsan tölt? Nem kell, hogy egy óra alatt feltöltsön egy szett akkut, de azért 4-5 óra nem lenne hátrány...
biga:
Ha nem csak a fenti háromhoz ragaszkodsz, és nem baj, ha relatíve olcsó, akkor ajánlom a: "Varta Multi Comfort Charger"-t több mint 2 éve nyúzom. Nem csalódtam benne. Jól működik benne a "microprofesszor", (Kisütés, csepptöltés, imp. töltés, cellánként külön dolgozik...) Tudja a NiCd és a NiMh akkukat is tölteni.
Kapható: Ringfotó / Gyáli út.
(rgb99)
Emszi:
Házilag valószínű nem tudsz lépni, de ha Pesti vagy akkor vidd el a XIII. Tátra u. 12.-be a GP.-s akkus üzletbe, és ott valószínűleg segítenek.
A jobb töltő nem a magasabb feszültséget jelenti!
Volt már olyan akkukészletem, amit "gagyi" töltővel töltögettem, és egy két akku ideiglenesen megadta magát, azaz nem vette a töltést. Nagyobb töltőfeszültséggel sikerült beindítani a töltési folyamatot. Ezek az akkuk ma is kíválóan működnek. Igaz a gagyi töltőt kidobtam. A "komolyabb" töltővel meg nincs problémám. (kb. 2 1/2 éve).
(rgb99)
Tanácsot kérnék a tisztelt társaságtól, ti milyen töltőt vennétek az alábbiak közül:
Tudom, hogy a 2/4-es töltők nem a legjobbak, de nagyon sokat nem tudok rászánni most.
Sanyo szupergyors 1 órás töltő 12.500-ért, ami még talán belefér, csak éppen nem tudok semmit sem erről a töltőről.
Hama delta 2/4 kb 10.000 Ft
A már említett GP Powerbank Rapid most szintén 10.000 Ft és legalább 1-4-es, de nem tud kisütni.
Minwa típusú számomra ismeretlen töltők, szimpatikus, hogy tudnak kisütni.
Emszi:
Elképzelhető, hogy az akku (AAA) a hosszú tárolás alatt annyira lemerült (kisült a belső ellenállásán keresztül), hogy nem tudja a töltőd beindítani a töltést. Ebben az esetben a töltés beindításához nagyobb feszültség kell. (Van rá remény, hogy beindul.) Utána visszateheted a töltődre és jó lesz. Arra viszont ügyelj, hogy a kritikus (kb. 0,9V) alá ne merüljön, mert megismétlődhet, hogy nem indul be a töltés. Ezt a "túlfeszültséges" töltésbeindítást nem igazán szeretik az akkuk. Úgyhogy sokszor nem érdemes eljátszani vele. Ha huzamosabb ideig nem használod, akkor feltöltve tárold.
Remélem, valaki tud nekem segíteni...
Van egy Hama 46613 típusú akkutöltőm, amivel eddig ceruzaakkukat (AA) töltöttem, gond nélkül. Most viszont vettem négy mignonakkut (AAA), és ezeket úgy tűnik, nem tölti a masina... Pedig a töltőn fel van tüntetve, hogy AAA akkukat is tölt, valamint az erre szolgáló pöcköket is lehajtottam, így szépen bele is passzolnak - csak a töltést jelző LED-ek nem gyulladnak ki - amik a ceruzaakkuknál igen, pl. most is kipróbáltam. A polaritás jó és az akkuk típusa is o.k. (NiMh).
Van valakinek tippje, hogy mi lehet a gond? Köszi előre is!
az a helyzet, hogy digit.fényképezőhez vettem az akkukat, de a fényképezőt, csak aug. közepe/vége fele hozzák. Most akkor használjam elösször és utána töltsem, vagy egyböl a töltőbe tegyem egy kisütésre, és úgy töltsem, aztán tegyem el? Vagy hozzá se nyúljak addig?
Azt írja a töltő papirja, hogy: "Amikor az autó megy, ne működtesse a készüléket." Most akkor így nem sokat érek vele, hogy ez is van hozzá, ha menetközbe nem használható, nem?
Én is ezt Power-Set Traveller-t vettem meg. Nekem nem volt cetli, gondolom te nem a MM-ban vetted? Mindenesetre megnyugtató hogy nem terhelem túl rendszeresen.
scratch:
Teljesen új NiMh akkukat, ha még nem akarom haszálni, feltölve tároljam, vagy úgy ahogy van, ahogy megvettem?
Az lenne az ideális ha használnád amíg le nem merülnek, aztán feltöltve eltennéd őket. A NiMH akksiknak elég nagy az önkisülésük és ha esetleg már hónapok óta állt a boltban plusz még te is hónapokig nem nyúlsz hozzá, 0,9-1V alá is lemehet a feszültsége ami nem túl jó neki.
Az önkisülés eléggé hőmérsékletfüggő, az alábbi diagram szerint lehet hogy jobb a hetekig nem használt akksikat hűtőben tárolni? (persze figyelve a páralecsapódás veszélyére)
Hali, nekem a GP RAPID van és 4 független csatornán tölt. Kisütni egyik sem tud. A Tátra utcai mintaboltban kis felárral rögtön 2000mA-es akkukkal adták az 1800-asok helyett. 14e körül volt így 1-2 hónapja. A 2000-est kb. 30 perccel tovább tölti, össz. 5-6 óra.
Én mnost vettem egy Ansmann Digi Cam Power-Set Traveller készletet, amiben (látszólag) szintén egy PowerLine4 figyel. Ennek a leírásában is max 1600 mAh szerepel, de már egy kis cetli ott figyelt a kézikönyv mellett, hogy nyomtatási hiba, max 2300 mAh az igaz. Az Ansmann honlapján a Powerline 4 (a munkatársamnak van ilyen, ott magára a házra max 2000 mAh van feltüntetve), a Powerline 4 Traveller, és a Digi Cam Power-Set Travellerhez mind max 2300 mAh-t tüntet fel.
Tudna nekem Valaki választ adni arra, hogy a Sanyo NC-MQR01 típusú töltője végez-e kisütést, illetve a gyorstöltés befejeztével (gondolom a töltést jelző lámpa világításának megszűnése után) végez-e csepptöltést?
Előre is köszönöm!
Jobb döntés lenne. A GP Powerbank Smart akkor ajánlható ha szükséged az autós töltésre az Ansmann Powerline 4 pedig akkor ha kímélni akarod az akkumulátoraidat (lemerítés).
Szerintem arról olvashattál hogy az akkumulátornak nem jó hogy ha állandó feszültséggel töltöd. Pl. rákötöd egy egyenfeszültségü áramforrásra, aztán hadd szóljon. Igy nagyon könnyen túltöltheted, aminek extrém melegedés, károsodás lesz a vége. A mikroprocesszoros töltő egyenárammal müködik mindenképpen.
Szerintem még előnyösebb is a szivargyújtóról történő táplálás, mivel nem disszipálódik az akkumulátorok alatt a hálózati feszültség transzformálása, egyenirányítása és stabilizálása során keletkező hő. Persze autós használat során ügyelni kell rá, hogy teljesen töltsük fel az akksit, illetve ne töltsünk rá.
ok, akkor majd veszek 2000mAh akkut is hozzá, nem baj ha lasabb lesz.
Valahol lejebb olvastam, hogy nem szabad egyenáramról tölteni, na most ha ezt a töltőt kocsiban használom, akkor ott egyenáramot kap, vagy ez átalakítja? Vagy inkább kocsiban ne töltsek? Tud kárt tenni az akkuba, az autós töltés?
Állj, vissza az egész. Most nézem hogy a GP Smart töltő sem tud kisütni, a cég honlapján csak annyit írnak hogy az ő GP akkumulátoraikat nem kell kisütni (na persze :)
Ha valakinek van ilyen töltője és máshogy tudja, cáfoljon meg.
A Rapid változatról (amiről kérdeztél) meg van ahol azt írják hogy 4 csatornás, van ahol pedig 2 csatornás (ez nem túl jó, ld. lejjebb)
Az Ansmann Powerline 4-es (251. hsz) tud kisütést is, igaz hőmérséklet figyelés tudtommal nincs benne (feszültségváltozást figyel)
scratch (260) És 2000mHa NiMh akkut is lehet vele tölteni? Vagy az akku kapacitása független, a töltõtöl?>
Független tőle, mivel a töltés áramgenerátoros módban indul, vagyis adott erősségü áramot hajt át az akksin. Legfeljebb több ideig tart a töltés. Gyanítom hogy ezért korlátozzák a kézikönyvek is a tölthető akksik kapacitását, nehogy reklamáljanak a vásárlók a dobozra írt - jól hangzó - 1-2 órával szembeni 3-4 óra valós töltési idő miatt.
Nekem is max 1600 mAh van a Poweline 4 kézikönyvébe írva 4 akksi töltésénél és simán feltölti a 4 db 2 Ah-st.
Én inkább a GP Smart-ot venném, mert az tud kisütést is ha jól tudom. (érdekes hogy ez a honlap nem említi)
Ha mindenképpen ezt akarod venni, akkor nézz át a www.digitcam.hu -ra, ott 10e bruttó akcióban 4 1800mAh akksival..