Törökbálint Pistályban tudok egy helyet, ahol vihetsz agyagot, de neked kell értemenned és felpakolnod. Írj a kemenceszsolti@citromail.hu címre, és elküldöm a tulaj számát és egyeztessetek.
A hússzeleteket kiverjük, besózzuk, és fél órán át állni hagyjuk. A tejfölt a mustárral simára keverjük, a hússzeleteket egyenként belemártjuk, majd egy kiolajozott zománcos tepsibe egymás mellé fektetjük. A maradék mustáros tejfölt a tetejére simítjuk, és forró kemencében szép pirosra addig sütjük,amíg a hús a tejfölt teljesen magába nem szívja. Ennyi lenne, finom volt. A férjem pedig arra biztat, hátha a Nőket érdeklik a részletek is!
---A mi kemencénknek még sajna csak ideiglenes, alufóliába tekert ajtaja van-biztos ez is számít!--bár két gáztepsi méretű-nem túl magas---így a férjem csak begyújt--nincs bal,jobb láng!
A "mustárosra" visszatérve:A tepsibe nem egy kanál, hanem belocsolt,több olaj került. A tejföl nem szívódott fel, valószinüleg a "soványabb" kell bele. ÍGy viszont klassz sárgán rajta maradt,nem baj hogy nem sült pirosra. Nem kell alufólia,de vigyázat! 35 perc alatt lett kész!
A vasárnapi sütéshez készülve, volt időm ,hogy átlapozzam Hunyaddobrai Csaba (korábban már említett) könyvét. Most derült ki, hogy összesen 7 recept van benne kemencere "hangszerelve". A vörösboros kacsa már közismert! Íme a többi címe.
Amikor a fiam felrakta a kacsa képét, nekem is valami ilyesmi jutott az eszembe, sajna nem ily költőien! Nagyon köszönöm a kifli receptet is! Aranyos vagy, hogy látványt is mellékelsz hozzá. A kemence hőmérőn is már törtem a fejem, honnan kéne szerezni, erre nyújtod a legegyszerűbb megoldást. Megint köszi! A nagy meleg és egy rendkívüli ok miatt nem durrantott be a férjem a kemencébe. Ez az ok pedig az volt, hogy a tetőhöz képest alacsony lett a kémény!De a mi csavaros agyú Miki barátunknak nem kenyere a sima rombolás. Bár gyorsan összerakták az emelő csigaállványt, végül is nem ez lett a megoldás. Ez tehát az „elfűrészelt kémény esete”. Kép mellékelve! Miki emelgetéses módszerével beletaszigáltak a kéménybe 3 sor téglát. Eddig még száradt, de vasárnap majd megpróbálunk valamit.
Üdvözlettel Sütögető
London taxi
Nem kis humorérzék is kell a kemenceépítéshez! A saját véleményem szerint pedig: ez nem „kiccsimagyarország”, hanem a rafinált magyar ész, hogyaszongya: egyszer a kenyér, egyszer a Bodri!Hol a kemence képe?
Aztán még receptek a Sabján-féle könyvből. Ezeket nem próbáltam ki, de biztos jók. Kicsit hosszú lesz, de szerintem itt a helye.
A kenyérsütés első lépése az erjesztőanyag áztatása. Ezt a déli vagy kora délutáni órákban végezték, langyos vizet öntve a szárított erjesztőre. A tartósított erjesztőanyag készítésére többféle módszert alkalmaztak, apróbb helyi változtatásokkal, jellegzetességekkel. Egyszerre fél, esetleg egész évre elegendő mennyiséget készítettek, amelyből egyenletes minőségű kenyeret lehetett sütni az év bármely szakában.
Az egyik legelterjedtebb eljárás szerint öt liter vízbe egy liter komlóvirágot, öt fej apróra vágott vöröshagymát, fél liter zabot és öt erős pirospaprikát tettek, majd puhára főzték. A főzettel leforráztak egy szakajtónyi durva búzakorpát, amelyet a malomból szereztek be. A laza, könnyű korpát az őrlés elejéből vették, leggyakrabban élesztőkorpának, léhakorpának vagy pillangóskorpának nevezték. Az összekevert anyagot ezután kelni, érni hagyták, majd pogácsákba szaggatva megszárították. Az így készített erjesztőanyagot párnak, korpaélesztőnek, komlóskorpának hívták.
A másik eljárás során a korpát forrásban levő must habjával gyúrták össze, majd érlelés után megszárították. Előfordult néha, hogy a meggyúrt korpába kenyértésztát is kevertek.
A kenyérsütési gyakorlatban nemcsak tartósított erjesztőanyagot használtak, hanem olyat is, amely csak két sütés közötti időtartamra volt eltartható. Alkalmazása a folyamatos kenyérsütésből következett. Minden dagasztás előtt a megkelt kovászból vettek el kovászmagnak valót, liszttel elgyúrták, majd kelni hagyták és megszárították. Ha egy darabban száradt meg a tészta, kovász volt a neve, ha szárítás előtt összemorzsolták, akkor morzsoltkának nevezték.
Újabban bolti élesztőből is készítettek kovászt, ha nem volt kovászmagjuk. Az élesztőt langyos vízben feloldották, majd búzaliszttel hígabb tésztát gyúrtak belőle, amelyet két órán át állni hagytak. Ezután kukoricalisztet kevertek bele, majd újabb két óra pihentetés után a napon gondosan megszárították.
A századfordulótól kezdve az erjesztőanyaghoz a legtöbb helyen élesztőt is adagoltak, bár jó alapanyag esetén enélkül is megkelt a kenyér.
Hali! Nem volt még szó a kovászról, pedig a kenyérsütéshez igencsak fontos. Azt olvastam, hogy a rozskenyér nem is lesz jó élesztővel. Én elkészítettem a háromnapos módszerrel. Ide írom a receptet, mert jól sikerült. Egységnyi teljes kiőrlésű búzalisztet elkevertem ugyanannyi térfogatú langyos vízzel és egy kiskanálnyi kefirrel, letakartam. Másnap hozzákevertem ugyanennyit a lisztből és a vízből. Ez már önmagában is elég jól megerjedt, megdagadt, az illata savanykás lett. A harmadik napon kevés vízben feltettem főni egy kicsi felvágott vöröshagymát. Kb. negyed órát főztem, azután beletettem egy csapott ek. komlót. Ezt már nem főztem, csak fedő alatt áztattam a forróvízben. A harmadik adag lisztet ezzel kevertem bele a többibe. Reggelre többszörösére dagadt. A komló nagyon felpörgette. Azt írják, eláll hűtőben, vagy megszárítható, és feláztatva később is fel lehet használni. Holnap sütök vele kenyeret. Sajnos, még nem a kemencében, mert egyelőre annak készül a teteje, és azalatt nem lehet befűteni, mert a füst elölről elárasztja a készülő tető belsejét. Később el lesz terelve.
Remélem a focaccia recept kipróbálásra került és sikeres volt!?...
Tészta:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1,5 dl olaj
- 0,5 l tej
- 3,5 tk só
Tetejére: 1 felvert tojás, 1db 25 dkg-os Ráma (vagy 3 db 10 dkg-os vaj) mák, v. köménymag, v. szezámmag, esetleg durva tengerisó
Az élesztőt felfuttatjuk, és a többivel összegyúrjuk. Elég kemény tésztát kapunk, kelesztőtálban, vagy letakarva kb. duplájára kelesztjük.
Újra lazán átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk, kis cipókat formálunk.
A cipókat egyenként kerekre kinyújtjuk - kb. lapostányér nagyságúra - rádlival (derelyeszaggató) 8 cikkelyre szabjuk, majd a szélesebb végétől indulva LAZÁN kifliformára feltekerjük.
Kikent tepsibe rakjuk (2 nagy tepsibe fér el), pihentetjük kb. fél órát.
Utána megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk fent említett díszítő magvak valamelyikével, majd mindegyikre rákenünk késsel 1/48-ad Rámát. A Rámát 8 lapra vágjuk, majd a lapokat 6 csíkra = 48 db. (Amennyiben 3 vajat használunk, értelemszerűen szintén 48 darabra vágjuk.)
Előmelegített közepes hőfokon (kb. 170-180C) úgy 30 perc alatt kész.
Ha kisült, még a tepsibe hagyjuk 5-10 percig, hogy a vajat felszívja.
Langyosan a legfinomabb.
Megjegyzés: Ráma helyett vajjal készítve sokkal finomabb! –igaz, költségesebb is.
De francba az anyagiakkal! Egy igazi ínyencet financiális megfontolások nem vezérelhetnek !!!...
Szia Sütögető!
… a szemérmetlenül kitárulkozó kemencés kacsádról a következő idézet jutott eszembe:
„És kisvártatva a nő, akit úgy kívántuk, hogy a vágy majd szétvetett bennünket, előttünk feküdt. Selymes zsírpapír lepedőn fetrengett, ropogós paplan alá bújt teste, majoránnafelhő úszott egén, hasüregéből zöldpetrezselyem-párfűm kígyózott elő, mely oly lágy volt, oly szelíd, akár szerelmes nő szellete.” (Cserna-Szabó Zoltán: Grillcsirke)
majd gutaütést kaptunk hétvégén amikor a nagybáttyám amikor hallotta hogy kemencét akarunk épiteni, közölte hogy nemrég adta egy ismerősének a kemence hömérőjét, mert ő úgysem használta...
gondolom azért a sütés kitapasztalásához hasznos lehetne
kedves siileec egy darab eszterhazi teglara igenyt tartanék ily pofatlanul, adnek helyette masfajta cimerest termeszetesen de gyujtő vagyok es ilyet meg nem is lattam! ha kell a vilag vegere is elmennek erte! bocsi ha tolokodonak tunnek!!!
Kedves Pistalyi köszonettel veszem a felajanlasodat ,ha megtenned hogy elkuldod nagyon tudnek neki örülni! emilem:gellertifree@freemail.hu Igerem az első sutesből fogsz enni! de lehet hogy csak a masodikbol (ha nem sikerulne)
helló Nanik, köszi!!! Most akkor van pár hónapom agyalni és gondolkodni milyet is akarok rakni, mert először a házat kell befejeznem! :-) De a helyét már kinéztem a kemencének, agyagom az van, már tudom honnan kell téglát rendelnem... :-)