Keresés

Részletes keresés

Bubu1980 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 230

Szia,

 

nagyon szívesen, kérdezz bátran, ha tudok segítek. Vagy legalább a tapasztalatomat megosztom.:)

Az, hogy még kicsit be van dagadva az terészetes, kitartás kell hozzá! Az biztos.:) Meghát rengeteg torna. Sz-i úti Egészségkp-ban műtött egy sportdoki...

Ne aggódj, nem fog elszakadni!!! :)

 

Kitartást a sok tornához!

Jobbulást!

Előzmény: gari111 (226)
Bubu1980 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 229

Szia Omega!

 

Örülök, hogy nem tűntél el! Igen, elég sok az uj műtött, nekik is,mint anno nekünk vannak kérdések bőven... Olyan jó, hogy van kitől kérdezni, és tudunk mire számítani..:)

Te ezekszerint tök jólhaladsz! Ügyes vagy, örülök, hogy szépen javul a térded! És ezekszerint lassan elkezdheted ujra a sportolást, vagy legalább az aktívabb életmenetet!:)

Az, hogyhidegben még lemerevedik, sztem normális, lehet az meg is fog maradni. " órás volt a  műtéted? Kicsit hosszú.., bár 2 óra amit a műtőben töltöttél, v 2 órát attól a perctől érted, amikor levértelenítették a lábad a mandzsettával, ill amikor eltávolították róla a mandzsettát? (ezt az időd kell tudni, ennek nem szabad túl lépni a 120 percet) Az, hogy a műtőben mennyit volt az ember, az a dokik, asszisztensek..egyéb emberkéktől függ, de az nem nagyon számít, itt a vértelenítés időtartama a döntő.

A speciális eszköz alatt mit értesz? Rögzítőt kaptál, 2 oldalt fém van benne? Vagy vmi egyébet? Sportoltál amugy síelésen kívül vmit?

Igen, sajna ez az együttérzés nincsen, főként nem a suliban. De máshol azért sokkal pozítívabban állnak ám az emberhez!:) Ez örömmel töltött el!

Megy a torna, ezerrel csinálom, sajna még fáj, de remélem hamarosan minden teljesen jó lesz!:) És élhetem a régi "megszokott" hétköznapokat!

 

Jobbulást, szép napot! 

Előzmény: Omega2007 (228)
Omega2007 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 228

 

Szia!

 

Nem tűntem el, olvasom rendszeresen a fórumot, csak mivel "televagyunk" friss műtöttekkel, az én gondjaim elenyészőek.

 

A dokinál máj.1-én voltam, attól kezdve futhatok is, ami persze jobbára csak erőteljes séta, kis köztes futásokkal. Ma pl. 2km-t tettem meg, mert csak fél órám volt. ( általában minden nap tornázom v. sétálok-futok v. úszok v. bicajozom )

A comb kerületem szépen jön vissza, de még nem érte el a másikat.  Térdem formája is alakul, de én szerencsés voltam, mert nem volt véraláfutásom, pedig éppen két órás volt a műtét. (ez sok ?)

A merevség, amit érzek csak "hidegen" van, ill. ilyen időben, mint most, tehát jobbára csak hidegfrontkor! Fájdalmam szerencsére már nincs, de épp elég volt két hónapig.....fájdalomcsillapító mellett. Melegedés van még, de annyira már nem, hogy jegeljem. 

Kaptam egy spec. eszközt a sportoláshoz, de még nem használtam, mert terepen még nem voltam, csak konditeremben és mivel síelésből származik a bajom, azt úgyis csak legközelebb télen próbálhatom ki újra.....

 

Anno nekem is volt egy egészségügyis szobatársam, Ő is mesélt iyen dolgokról, mintha negatívabban állnának az ilyen esetekhez, nem? Azt gondolnám, a brace használat mindenkit együttérzőbbé tesz, én így tapasztalatm. Sajnálom,hogy veled nem.

Ha jól értelmezem, akkor most vagy 6 hetes? Mostantól sokkal jobb lesz, mert megnyílnak az eddig zárt ajtók!

Gyógytorna hogy megy, fájdalamas? Mennyire rendszeres? És a hajlítás, hogy állsz most?

 

Mielőbgi felgyógyulást!  

Előzmény: Bubu1980 (218)
pepi_17 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 227
Szia!

Hát a papíron csak annyi van,hogy atroszkópos keresztszalag plasztika/Arthex műszer...fogalmam sincs mit jelent,annyit mondott még a doki,h olyan csavarokat rakott be,ami 2-3év alatt felszívódik.ha jól látom,akkor alulról vettek ki egy inat,ott van egy sebem...:)
Egyébként eddig akárkivel beszéltem mindenki csodálkozott,h engem nem tornáztattak sem a kórházban,sem azután nem szabadott,illetve varratszedés óta a brace-ben már lehet,de az eléggé korlátolt.itthon mondjuk anélkül mászkálok,csak éjjelre veszem fel,meg ha megyek valahova.
amúgy tegnap vezettem,mert elegem volt már az állandó telefonálgatásokból,meg a buszból(20éve nem ültem buszon),végülis,ha nincs nagy forgalom lehet vezetni,csak beszállni nem egyszerü..:)))

Jobbulást minden ráérős sorstársamnak!:)
Előzmény: CsKatus (203)
gari111 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 226
Szia!

Köszi a gyors választ :)
Porc sérülés nem volt, csak a belső oldalszalagomon húztak egyet, mert az nagyon laza volt.
A Sportkórházban műtöttek.
Heti 2 alkalommal járok gyógytornászhoz, ahogy kijön a lépés, néha előfordul, hogy eljutok 3x is. A műtét óta a múlt héten 2 alkalommal voltam, és hétfőn volt a 3. Holnap meg megyek megint, utána meg kontroll :) A dokinál eddig a műtét óta 1x voltam, meg holnap megyek, a továbbiakat nem tudom még.
a dagadás az relatív a műtét utáni állapothoz képest szerintem elég szépen lohad, de a másikhoz viszonyítva nagyon duci.

Köszi a sok infót, téged hol műtöttek ezzel a módszerrel?

Remélem nekem nem szakad el újra.... rémálom lenne újra nekifutni mindennek...

Neked is jobbulást!
Előzmény: Bubu1980 (225)
Bubu1980 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 225

Szia!

 

  Az jó kérdés, h mikorra tudod majd rendesen hajlítani...Nekem kb 2 hónap elteltével ment rendesen, (fekvő pozícióban) azt hiszem. De attól is függ, hogy mennyire van feldagadva amikor terheled. Ha sok folyadék termelődik a térdedben, akkor az is nagyon befolyásolja a  hajlítást (nagy feszítő érzést ad), ilynekor jelentősen később fogod rendesen hajlítani.

   ALC-volt. Esetleg volt mellette vmi porcsérülés is? Az az érzés, hogy "megmozdul" vmi odabent, tényleg természetes, ilyenkor (LCA során) a combizomzat elsorvad, és amíg azt nem erősíted vissza teljesen, addig megmarad ez az érzés, hiszen egyedül a szalag nem tudná ellátni a feladatot (szalag és a combizom látja el a teljes tartást, mozgási funkciókat). Ha viszont volt porcsérülés is, és netán egyenetlen a porcfelszín, akkor ez az érzés megmaradhat tovább is v állandóan (de ez csak akkor ha sok részt kellett eltávolítani a porcfelszínről).

   Milyen sűrűn jársz gyógytornászhoz? Megkérdezhetem h hol műtöttek? Mert ezt az eljárást még az országban nem sok helyen alkalmazzák. :)

Milyen sűrűn kell visszamenned a dokidhoz?

   ŐŐŐ, nekem azért kellett ujra, mert elszakadt a beépített graft. Pontos oka nem ismert, egysze még a rehab elején, vmelyik héten "kiment"a térdem. Erre gondoltak, hogy ez lehetett az oka, de sajna nem tudni biztosan.

 

Jobbulást!

Előzmény: gari111 (224)
gari111 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 224
Szió,

Mennyi idő míg tudom hajlítani, és neked miért kellett újra műteni?
104.15-én volt a műtét. 3 gyógytorna után kb 40-45 foknál járok, és vhogy nem akar jobban menni, pedig erőltetem. Járáskor még igen csak sántítok, és duzzadt is, bár látszik már a térdkalácsom. Amúgy nem fáj, bár néha olyan érzésem van, hogy vmi megmozdul odabent, de azt mondta a gyógytornász, hogy ez még normális, mert vizes.
Előzmény: Bubu1980 (223)
Bubu1980 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 223

Szia!

 

Pár dolgot tudok, hiszen tavaly nekem is ilyen volt, bár most BTB-s. Mire lennél kíváncsi? :)

Mikor volt  a pótlásod, milyen állapotban van most a térded?

 

Előzmény: gari111 (219)
gari111 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 222
Na akkor már teljes a képzavar :)

Én szerdán megyek a dokihoz vissza, nálam is már sorakoznak a kérdések :)

Köszi, mást most úgy se tudok tenni, türelmes vagyok, és csinálom aq feladatokat, remélem hamarosan beindul ez a hajlítás :)
Majd írd, meg hogy mi volt a dokinál.

Én varratszedéskor adtam a dokinak.

Előzmény: Kifti (220)
Kifti Creative Commons License 2010.05.17 0 0 221
Kedves Mindenki!


Egy általános és kényes kérdés.... Ti adtatok valamit az orvosotoknak a műtét után?
Kifti Creative Commons License 2010.05.17 0 0 220
Szia!

Köszi a választ.. :) Egyforma technikával lettünk műtve, szerintem legalábbis... Ezt Bubu is megerősítette azzal, amit írt... Nekem abszolút nem volt rögzítve a lábam (nincs is rögzítőm), amit furcsállottam is...műtét másnapján 20-70 fok között kellett hajlítanom, köv nap 0-90 kellett volna, de nem ment, csak 10-70-ig, köv nap 0-110,de ez sem ment, csak 10-105.... iszonyúan fájt a combcsontomban a csavarnál (mintha ki akarna szakadni a helyéről) a hajlítások végefelé...persze ezt tornagépen.
A mai tornámon 90 környékén hajlott hason fekve, azt mondták, ez nagyon jó...
Azt hiszem pénteken addig nem hagyom békén a dokit, amíg nem világosít fel, mert már nagyon sok kérdésem lenne hozzá...

A tornához kitartást! Türelem és kitartás mindenképp kell a hajlításokhoz... ez biztos (előző műtéti tapasztalat).. :) De meghozza az eredményt :)

Bízni én is nagyon bízom... Elég volt már a térdes szívásokból... Remélem eddig minden rendben... :)

Előzmény: gari111 (216)
gari111 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 219
Szia!

Igazad van a zárójelentés szerint: "...transtibialis technikával, semitendinosus és gracilis in grafttal LCA pótlást végeztünk..."

Végre vkinek ez is mond vmit :) Tudsz többet is róla?
Előzmény: Bubu1980 (217)
Bubu1980 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 218

Szia!

 

Igen kicsit eltűntem, de ugy látom Te is egyre kevesebbet irsz, alig találtalak meg..:( Igen javulgat, lilaság is egész jó, bár még azért még jócskán látszik. A barce-el boldogulok, bár néha már eldobnám. :) Igazából ha minden igaz, akkor a 7en elhagyhatom. Remélem, aztánmajd lassan meglátom mi lesz.

Nekem nem lehetett MRI-t csinálni, hisz benne voltak a csavarok, és azokkal nem szabad, de anélkül is megállapítható, ha a doki jártas már ilyenben.

Jajj, vizsgák... Van belőlük bőven, sajna néhány tanár nemhogy elnéző.., hanem lenne 1 gyakom aminél térdelő helyzetben kell bemutatni biz. dolgot, és én azt nem tehetem, lehet ezért át sem enged... De akkor nagyonmorci leszek rá.  Egészségügyis, szakképzett emberek, akik tényleg otthon vannak, és tudják minél mit lehet, azt hinné az ember, h elnézőbbek, de nem. Sőt mi nem lehetünk betegek...:(

Te hogy vagy? Mit mondott a doki, mikor voltál nála? Úszni jársz már? Erősítés hogy megy? Fáj még a térded? Teljesen érzed, vagy még hosszú pihenés után el van "zsibbadva"?

Jah, igazából ugy van hogy amikor elkezdik levérteleníteni a lábat, akkor elinditják műtétek során a stoppert, ugy tudom 8tanultam) h 2 óráig lehet vértelenitett állapotban, és utána ha tovább tartana, akkor visszateszik a keringést kbfél órára, majd ujra folytatják. Bár ált-ban 50-60 perc, bár ha több dolgot kell korrigálni akkor el szokott húzódni.

 

Jobbulást, szép estét!

 

Előzmény: Omega2007 (209)
Bubu1980 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 217

Szia Gari!

 

Ha a comb hátsó részérő vették ki, akkor Neked hamstring inas pótlás volt (semitendinosus gracilist veszik ki, és azt többszörösen hajtva, ált-ban két csatornát fúrva teszik be az elszakadt szalag helyére). Itt tényleg nem szabad az elején erőteljesen hajlítani, csak passzív hajlítás a megengedett az első 3-4hétben. Míg a BTB-s (lig patelae-val történő graft) pótlás során másnap megkezdődik a gyógytornán az erőteljes hajlítás.

 

Jobbulást!

Előzmény: gari111 (216)
gari111 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 216
Szia Kifti!

Húú, nem is tudom pontosan, megnézem a zárójelentésemben.
Artroszkópos műtét volt, saját grafttal pótolták, ennyit tudok.
3 tornán vagyok túl, de sajna csak 45-50 foknál járhatok. Azt tudom, hogy 6 hetesen kell elérni a 90 fokot, de holnap megyek kontrollra akkor már többet tudok az elkövetkezendő pár hétről. A torna még comberősítésen alapszik, persze van benne nyújtás és hajíitás. Az első hajlítás az nem volt kellemes, nekem hátulról vették ki a graftot és ott fájt egy kicsit, de mondta a gyógytornász, hogy ez tök normális.

Tényleg érdekes, hogy ki milyen módszerrel műt, műtét utána van-e folyadék kivezető cső vagy sem, mikor kell elkezdeni a hajlitást. Egyébként a Sportkórházon belül is eltérnek a technikák, volt olyan lány, akivel egy szobában feküdtem, de más műtötte, és neki még a benti gyógytornász kiadta, hogy hajlítsa. Kérdeztem, hogy nekem kell-e, mondta hogy nem, mert az eltérő módszer miatt a doktor urak külön kérése, hogy legyen-e hajlítás vagy sem. Egyébként akikkel együtt járok tornázni, szinte kivétel nélkül ugyanazon technika alapján műtötték őket, mint engem, tehát az első 3,5 hét csak 0 fokban rögzítve, hogy a graft minél stabilabban beépüljön a csontba.

Hogy mi a jó, és melyikből épül fel az ember a leggyorsabban, ki tudja. Én bizakodó vagyok, az a két doki, akik azzal a módszerrel műtenek, amit nálam is alkalmaztak, elég sokat műtenek, jó nevük van és ajánlották is őket.
Előzmény: Kifti (212)
Kifti Creative Commons License 2010.05.17 0 0 215
Szia!

Hűha, neked sem volt egyszerű eset akkor ez az egész...
Átérzem, bár nekem szerencsére nem fordult ki egyszer sem...
Most pénteken kell kontrollra mennem nekem is. Remélem már nem sokszor, mert Pécsről járunk, és annyira nem tesz jót a pénztárcámnak... Ez lesz a hatodik utam...
Hogy mennyit tudunk meg, arra kíváncsi leszek... Sokmindent nem lehetett kiszedni belőle eddig... Reménykedjünk... :)

Kitartás!
Előzmény: pet2010 (214)
pet2010 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 214
Szia Kifti!

Nem volt nálam sem egyszerű a rögzítő dolga. Nekem nagyon régen volt hátsó és belsőszalag szakadásom (részleges) de hiába erősítettem, bicikliztem rá nem erősödött meg. Ezért minden évben ki-kibicsaklott a térdem, erre pihentetést javasoltak az orvosok. Két éve kezdett napi szinten kifordulni (igaz ezek nem olyan nagy és fájdalmasak voltak) ekkor menten el MR-re kiderült, hogy az első keresztszalagomat a 14 év alatt elveszítettem. Abban állapodtunk meg az orvossal, hogy majd a műtét közben megnézi, hogy milyen laza a belsőszalag, és ha kell, akkor próbál „javítani” rajta.
Gondoltam, hogy majd a műtét közben rákérdezek mi újság van a belsőszalaggal. A gerincérzéstelenítés nem igazán sikerült, így altattak. - Elmaradt a konzultáció. - Három napig nem volt rögzítőm, amikor végre rákérdeztem a belsőszalagra akkor szólt, a nővérkének hogy azonnal hozzon rögzítőt. Tudhatod mennyire leterhelt az orvos, így csak remélhetem, hogy jó emlékezett és tényleg rendben van a belsőszalagom is.
A torna sem volt teljesen tiszta nekem (de a szobatársamnak sem) mivel akinek elsőszalagpótlása van, annak a már általatok is ismert nyújtás-hajlításos dolog megy. A belsőszalag esetén (az első sérülésemnél is így volt) 6 hétig nem hajlíthattam a lábam. Az első kontrollon abban maradtunk, hogy 3 hét fix rögzítő utána állítjuk a szögeket. A varratszedésnél rákérdezem akkor már 5 hét fix és majd meglátjuk.
Most pénteken megyek ismét kontrollra talán többet megtudok.
Engem viszont nagyon elkeserít, hogy én még mindig nem tudok járni. Hiába tornáztatom néha már attól tartok, hogy túlzásba is viszem, de hiába nem tart a lábam. Biciklizni a varratszedés után kezdtem, az orvos javaslatára. Szép lassan folyamatosan minden nap egyre többet, egyre nehezebb áttéten. Naponta kétszer háromszor 8-10 percet. Eleinte megszenvedtem, de nagyon sokat segített a nyújtásban is kb. 110-120°-ra tudom hajlítani most. A combomon sem látszik olyan mértékű sorvadás mint az első sérülés után.

A foltokra a feketenadálytő krémet használtam szépen le is vitte, kivéve a bokám és a térdhajlatban.

Te még jársz kontrollra Székesfehérvárra, ha igen mikor mész újra?

Jó tornát mindenkinek és gyors gyógyulást!
Előzmény: Kifti (211)
Kifti Creative Commons License 2010.05.16 0 0 212
Szia gari111!

Megkérdezhetem, hogy milyen módszerrel pótolták a szalagodat?
Milyen volt a torna? Mennyire hajlik a lábad?
Jó hallani teljesen pozitív véleményeket is... :)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem elég fura, hogy kb ahány orvos, annyiféleképpen történik minden... Más a terhelhetés, a torna, minden... Most akkor mi a jó?
Előzmény: gari111 (199)
Kifti Creative Commons License 2010.05.16 0 0 211
Szia!

A 316-os (azt hiszem :) ) szobában feküdtem, leghátul... sokat nem jártam ki, csak párszor "sétálni"...
Mikor kezdtél biciklizni?
Én még nem jutottam el konditerembe...itthon meg nincsen szobabicaj...
Neked csak keresztszalag pótlásod volt, vagy más is?


Nem értem ezt a rögzítős dolgot....Nem volt rögzítőm műtét előtt, mert már 4,5 éves a sérülésem... hosszú történet... Lényeg, hogy jól működött a combizmom és nem hordtam... Műtét után megkérdeztem, hogy kell-e viselnem, mert akkor vennem kell, mire az volt a válasz, hogy annak kell viselnie, akinek ő azt mondja...
Mitől függ ez szerintetek?
Na nem mintha bánnám, hogy nem kell....

A lila foltokat kened valamivel?



Kitartást mindenkinek!
Előzmény: pet2010 (208)
Kifti Creative Commons License 2010.05.16 0 0 210
Szia CsKatus!

Szerintem biztosan rólam hallottál... Nem egy szobában feküdtem a bajai lányzóval (Bogi az hiszem), de egymással szembeni szobában voltunk. :)
Először ráállni elég fura volt, de nagyon jó. Kb 35 perc gyógytorna után kellett sétálnom először 2 mankóval, aztán az egyiket elvették. Gyengének éreztem a lábam, koncentrálnom kellett az izomfeszítésre, de pár lépés után eljutottam odáig, hogy a másik mankón sem támaszkodtam már, csak biztosított. :) Nem lenne semmi gondom a járással, már simán megtartja a lábam a súlyomat, csak mivel a hajlítás és a nyújtás nem 100-as, így nehéz rendesen sétálni vele. Nekem lila foltok csak pár helyen voltak (sípcsonton belül, térdhajlatban hátul, meg vádlin), már szinte nem látszik egyik sem, viszont a hajlítás küzdős.... Magamtól most tartok kb 90 foknál.... A kórházban 105-öt sikerült kipréselnem magamból 3. nap a gépen, de azt is sírva... :S Pedig jól tűröm a fájdalmat, de olyan érzés volt, mintha ki akarnának tépni valamit a combomból... Lassan, de haladok vele... Bicajozni viszont még nem próbáltam....
A legújabb, amit tegnap kezdett el...az az érzés, amikor ki kéne roppannia, de nem roppan... Bírom utálni... Nyújtáskor van ez néha...
A sebekre aloe vera-s krémet használok (FLP-zöld krém). Mindig ezt kenem, ha valamilyen sebem van, nagyon szépen helyrehozza :) A körömvirág krém is jó még a sebekre, a fekete nadálytőt még nem próbáltam.
A szurit nem tudom, hogy-hogy ennyit kell... Pontosabban kellene, mert már nem adom be...De az orvos úgy tudja igen... Én úgy vagyok vele, hogy inkább szedek vérhigító hatású gyógynövényeket, és mozgok többet, mint ezt a szurit az összeset beadjam. Az egyik sebész ismerősünk azt mondta, hogy 10 bőven elég lenne, mert nem vagyok teljesen ágyban fekvő beteg és felesleges a többi. Elég volt ennyi mellékhatás....Nem próbálnám ki a többit....
Mikor mész kontrollra?
Előzmény: CsKatus (203)
Omega2007 Creative Commons License 2010.05.16 0 0 209
Szia Bubu!

Végre jelentkeztél! Örülök, hogy "megvagy". Jobban vagy már, remélem, ahogy írod a lilaság is fakult?!
Mi a helyzet a brace-el? Vizsgákon nem érzed, h. méltányosabbak lennének veled?
A csavarokról kérdeznélek még, Neked kivették az első után vagy MRI nélkül is megállapítható volt az újabb pótlás szükségessége?

A másik kérdésem a műtét ideje. Erről még senkivel nem értekeztem, de nem is tartottam jelentőségét eddig. Mennyi az optimális műtéti idő és mi történik, ha tovább van elszorítva láb?
Kitartást és sikeres vizsgákat!


Előzmény: Bubu1980 (206)
pet2010 Creative Commons License 2010.05.16 0 0 208
Szia Katus és Kifti!

Kifti nem tudom, hogy hogy nem találkoztunk össze a kórházban nekem április 21-én volt a műtétem. Melyik szobában feküdtél?
Katus a lábam már lassan szépen alakul, de a térdhajlatban még teljesen kemény (hogy a vérömlenytől-e nem tudom?) és lila, a bokám meg úgy néz ki, mint aki sötétkék bokarögzítőt visel. Nekem nagyon lassan halad (de halad) hogy felszívódjon. Elvileg már nekem is rá kellene állnom a lábamra, de csak rögzítővel tudom megtartani magamat.
Az injekcióról annyit, hogy nekem még egy 10-es adagot írtak fel, pedig már szépen biciklizem nap 6-8 km-t.

Előzmény: CsKatus (203)
Bubu1980 Creative Commons License 2010.05.16 0 0 206

Szia Katus!

 

Hogy vagy, milyen a vérömlenyed? Javulsz már? Bocs, hogy csak most jelentkezem, de a javulgatás mellett első a regiment vizsga...:( Nekem egész jó, bár a lilaság a mai napig megvan, de jelentősen halványodott. Fel volt dagadva, de már az is leapadt, szerencsére nem kellett nyitni ujra, de volt róla szó..

Az, hogy a vérkeringés mikkorra rázódik teljesen helyre... Hmm, ez jó kérdés, sok torna is segít, de főként attól is függ milyen hosszúságú volt anno a műtét, és meddig volt elszorítva a láb. Hiszen itt is van egy max. idő, amin belül el kell végezni a beavatkozást. Minél gyorsabban megvan az operáció anál nagyobb az esélye, hogy gyorsabban helyrerázódik, bár benne van a paklban, hogy egy kicsit mindig érezni fogod ezt a feszítő érzést...:(

 

Jobbulást!

Előzmény: CsKatus (197)
Bubu1980 Creative Commons License 2010.05.16 0 0 205

Szia Tibo!

 

Igen, a dudor valószínű a csavar miatt van, ezzel egyetértek előző sorstársunkkal. És az is igaz, hogy általában 1 év múlva szedhető ki. Igazából nem mindenesetben tanácsolják, hiszen nagyon nehéz megtalálni  a csavarokat, hiába érezhető, de a szöveteket, izmokat ujra meg kell ilyenkopr "bontani", és újabb rehabilitációval jár (persze ez nem olyan nehéz, rossz, mint a pótlás utáni), de abban az esetben célszerű kivetetni, hogy későbbiekben bármilyen balaset ér (értem itt akár sportolás, akár más jellegű), addig amig csavarok vannak, nem lehet MRI-t csinálni. Hiszen a mágneses tér kiszakítaná a csavarokat (Nagy a csavarok szórása).

 

Jobbulást!!!

Előzmény: tibo01 (201)
Omega2007 Creative Commons License 2010.05.16 0 0 204
Szia tibo!

Nekem 3,5 hónapja volt oldalszalag plasztikám (keresztszalag pótlásom mellett).
A térdem belső oldala nekem már alig "dudoros", ettől lényegesen púposabb volt a műtét után. Viszont ott ( oldalt ) nincsen csavarom, csak az LCA pótlásnál.
Ha durván nagy az eltérés a két lábad közt, akkor az lehet a csavartól, szerintem is.

Kb. 1 évvel a műtét után szokták kivenni a csavarokat, de pl. nekem azt mondta az orvosom, hogy benn maradhat. ( a csavarkivétel hasonló kórházi beavatkozás, mint más műtét, csak rövidebb ideig tart. Értem ezalatt a pár napos benn tartózkodást, gerincérzéstelenítést, mankózást stb. )
Szóval ha ezeket tudod vállalni és nagyon zavar az eltérés, akkor vetesd majd ki!

Kitartást és jobbulást!

Előzmény: tibo01 (201)
CsKatus Creative Commons License 2010.05.16 0 0 203
Sziasztok!

Hű, ilyen "szezonja" lett a szalagszakadásnak, hogy hirtelen ennyien lettünk...? vagy csak mindenki nagyon ráér műtét után és jobb híján keresi a sorstársakat neten:)- magamból kiindulva...nembaj, tényleg jó ha ki tudjuk beszélni a hasonló cipőben járókkal a történéseket.
Pet2010, hogy állnak a vérömlenyeid? megkérdezhetem, Téged ki műtött? az enyém egyébként lassan, de egész szépen javul, szerencsére nem dagadt fel újra, a vádlim még mindig szép lila, de a sebek körül már egész tűrhetően néz ki.
Érdekes egyébként, ahogy nézem ahány orvos annyi torna ill."hajlíítási módszer", pepi17 Téged milyen módszerrel műtöttek, mármint honnan pótolták a szalagot? csak mert az én hajlítási "parancsaim" köszönőviszonyban sincsenek a Tieddel, és erre tudok gondolni, hogy hátha a módszer miatt tér el ennyire. Nálunk a műtét után másnap a gépen már 70fok volt a hajlítás, harmadnap 90, aztán meg 110. Ez így elég durván hangzik-főleg a tiédhez képest- de nem lehetetlen. én sztem már egész jól állok hajlításban, saccra olyan 120fok körül járhat a térdem, amit "magától" produkál már (úgy értem itthoni tornánál, nem a gépben)
Kifti, megint kicsi a világ, én sztem hallottam Rólad a szobatársamtól, valószínűleg váltottuk egymást...nem egy bajai lányzóval voltál egy cellában véletlenül? :) Milyen érzés volt először ráállni? nekem kedden tellik le a 3hét, szóval már nincs sok és alig várom, de egyelőre nehéz elképzelni milyen lesz rajta járni....milyen krémet használsz a sebekre? én a feketenadálytőről hallottam jókat ilyen esetekre.
Azt viszont nem értem, hogyhogy még ennyit kell "szúrnod"? én úgy tudom hogy az addig kell amíg nem léphetsz rá, nem?
Jobbulást mindenkinek!
Kifti Creative Commons License 2010.05.15 0 0 202
Sziasztok!

Csatlakozom hozzátok én is. Nekem is hamstring inas LCA plasztikám volt, április 20-án, fehérváron (Dr.A.G.).
Sok információt nem tudtam kiszedni a dokiból a műtéttel és a rahabilitációval kapcsolatban, így elkezdtem keresni a neten... Jó az, ha az ember meg tudja osztani az érzéseit sorstársakkal... :)
Rólam annyit, hogy most kedden (május 11) voltam először gyógytornán, eddig otthoni torna ment ezerrel a kórházi infók alapján, nomeg egy ismerős segítségével... Azt hiszem egész jól megy. Akaraterő és kitartás megvan... :) Megmaradt a versenysportból (akrobatikus rock'n'roll - csapatban).
Fájdalmam nagyon minimális van, leszámítva a hajlításkor az erős feszítést a térdem fölött jobbra (pont az egyik vágásom alatt, ahol mellesleg duci is picit, és érzékeny a lábam), illetve sípcsont tetejénél, belül. Gyanítom valahol ezeken a helyeken vannak a rögzítések... A combom 4-5 cm-rel kisebb a másiknál... De ez visszajön, csak kitartó munka kell hozzá, meg türelem....(az előző műtétemnél már átéltem ezt). Jegelem folyamatosan, mert még duci, de pungálni nem kellett most már (műtét után 3X volt).
Nekem a hajlítás és a nyújtás megy a legnehezebben.
Kedden állhattam rá először a lábamra, már akkor sikerült gyógytorna után közvetlenül mankó nélkül "járni", persze érdekesen néz ki, és inkább mellettem van az egyik mankó, biztos, ami biztos, mert gyenge a combom még nagyon (hosszabb távon még mindkettő ott van).
A sebeim nagyon szépen gyógyulnak, persze erre rásegítek egy krémmel is.
Térdrögzítőt nem kell viselnem, ami nekem picit fura, mert eddig bárkivel beszéltem erről mindenkinek volt...
Amivel gondom volt, az a vérhigító... 9 után elkezdett vérezni az orrom, és hóközi vérzésem is volt miatta (gyógyszer mellett). Elküldtek vérvételre, aminek az eredménye nem lett túl fényes... (80-120% közötti normál értékből nekem 5 nap szuri kihagyás után 89%-os volt az értékem) Ettől ment a para rendesen.... Ennek ellenére még 21 szurit be kell adnom...?! Para van miatta rendesen.... A víz kb sűrűbb, mint a vérem...elég ilyesztő... :S

Kitartás mindenkinek!

tibo01 Creative Commons License 2010.05.14 0 0 201
Sziasztok!

Nekem 3hónapja volt a műtétem. Jobb lábam belsőszalagja elszakadt, combcsonthoz vissza csavarozták. A csavarozásnál egy dudor van azóta is, doki azt mondta, hogy ez idővel kisebb lesz de valószínű mindig lesz ott egy dudor. Hajlításnál kellemetlen, feszül miatta a térdem.Ortopéd orvosnak is mutattam, ő szerinte akkor fog elmúlni, ha kivetettem a csavart. Nem tudom , hogy a csavar miatt van-e a dudor?Mikor lehet leghamarabb kivetetni, mekkora beavatkozással jár?
Valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatosan van, írjon.
pepi_17 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 200
Sziasztok!

Nekem múlt hétfőn volt keresztszalag plasztikám,ma vették ki a varratokat és rakták 50fokra a brace-t,eddig nullán volt.A doki szerint most még 30-nál jobban úgysem tudom behajlítani,hát hanyatt fekve sikerült az 50fokig hajlítanom.Kontroll 2hét múlva,addig nem lehet gyógytorna,csak a brace-ben mozgathatom.Viszont a combfeszítő izmom kegyetlenül tud fájni...
gari111 Creative Commons License 2010.05.11 0 0 199
Sziasztok!

Nekem 2010.04.15-én volt keresztszalag pótlásom, engem Budapesten a Sportkórházban műtöttek, és eddig mindennel teljesen elégedett vagyok.
A műtét után a varratszedésig mankóztam, a sérült lábra csak 15-20 kg-t ráengedve, utána már teljesen elhagyhattam. Még brace-ben van a lábam, jövő héten megyek vissza kontrollra, remélem akkor elhagyhatom majd.

Holnap megyek a műtétet követően először gyógytornára (februárban sérültem, akkor folyamatosan jártam a műtét időpontjáig), izgulok, hogy milyen lesz.

Összességében tényleg csak jó véleményem van eddig, bátran ajánlanám mindenkinek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!