Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Akkor félre értettél: szerintem is hibáztak a rendőrök, leginkább a lépcsőházban! De az utcán látottakból is látszik: nem voltak a topon. És ezt úgy mondom, hogy nem tudni még pontosan, mi, és hogyan történt ott bent.
Én legfőképp arra reagáltam, hogy valaki azt írja, abban a helyzetben tarkón lövi/gumibotozza/ puszta kézzel tépi szét, mert emlékszik valamire a pusztában, 40 évvel ezelőtt történtekről!
Én sem tudnám megmondani, abban a helyzetben hogyan reagálnék, mert még nem voltam pont ugyanolyan helyzetben. De azt tudom - mert láttam -, hogy az adrenalin hatására van, aki leblokkol
veszély helyzetben, és ott már egy tized is sokat számít! Végig néztem egy rendőröknek tartott gyakorlatot kb. 25 évvel ezelőtt, amikor a tatami szélétől indult váratlanul az egyik rendőr, a másiknak meg elő kellett rántania, és célzott "lövést"
leadni a támadóra. Fejből nem lököm a tatami pontos méretét, de 10-ből 10x esélytelen volt úgy is, hogy tudtad: mi fog történni.
A konkrét esetről nem fogok itt több nyilvános véleményt formálni.
A rendőrrel kapcsolatban nincs igazad. Én sem voltam ott, nem tudom mi történt.
De egy ember meghalt, kettő megsérült. Ez nem egy villámcsapás, ami elháríthatatlan.
Itt komoly szakmai hibáknak kellett történnie.
Ez egy erőszakos, már elítélt pali volt, tudhatóan drogos.
Ha módja volt három lőfegyverrel, spray-vel, sokkolóval felszerelt embert megsebesíteni - akkor ott hibáztak sokan.
Nem csak, és nem elsősorban a kiérkező rendőrök.
Ezt ki kell vizsgálni - és tanulni belőle!
Írtam már, hogy egy éjszakai igazoltatásnál az osztrák rendőrök, határőrök a géppisztolyt ránkhúzták - pár lépéssel hátrébbről, mert ki tudja?
Pedig mi csak pisálni álltunk meg az éjszakában, a mező szélén - mégis, a kellő óvatossággal jártak el.
Itt meg egy tudottan erőszakos drogost kellett volna megfékezni - aki a bejelentés szerint épp a szomszédjára készült az ajtót rátörni egy kalapáccsal.
Egy ilyesmi nekem is jól jönne, csak valami mini kivitelben. Egyre nagyobb feladatot jelent a 0,75 modulos fogasléc /D75/ letörött fogainak a felrakása úgy, hogy ne érjek a szomszédos sértetlen foghoz.
Anyósomnak adtam a többi szentet. Egyszer segítettem kipakolni egy házat, ahol egy szent életű asszony élt. 50-60 centis szent szobrokat hoztam el tőle. Azt a kis Mária szobrot nem akartam elhozni, mert elég gagyi. Sötétben fluoreszkál, de elemről is világít. Gondolkodtam, hogy csinálok egy mezüzét, és felcsavarozom a garázsajtóra. Járnak hozzám mindenféle felekezetű kereskedők, meg mindent ingyen akarók. Van egy Buddha szobrom is szantál fából, de azt nem vihetem le a műhelybe, mert ott nem tud kinézni az ablakon, és akkor nem áramlik be a csíííí :-) Egyébként tényleg profi lesz a szerkezet. Fékezhető a kocsi, így majd szabályos kőrt, és palástot is tudok alatta majd hegeszteni alkesz kézremegés nélkül is. Annyi változik majd, hogy egy durván állítható vertikális rúdra lesz ez a kereszt rúd szerelve, és akkor akár 60-70 centi magas dolgot is alá lehet majd tenni, és hegeszteni, esetleg feltölteni kopott alkatrészt, amit utána fel lehet szabályozni. Esetleg egy túlméretes léhengerhez a dugattyú szoknyát kibővíteni egy felrakással. Szóval lesz benne lehetőség :-)
Én nem értek hozzá, de komolynak tűnik! Azért én a helyedben kiraknék még egy Buddha szobrot, meg egy menóra tartót is - a több frontos bebiztosítás sosem árt! :-DDD
Viszont enélkül már kevésbé! A műhelyben a vasasztalon a felhajtásra felbiggyesztettem egy megmunkáló központ acélpályáját. Kicsit átalakítva a kocsit, három golyóscsapágyon fut a kocsi 1.8 méter hosszan precízen. Eredetileg is az volt a tervem, hogy egy hegesztő pályát építek belőle, ha olyan precízen kellene valamit összeheftelni. Tegnapelőtt kaptam ezt a precíziós kereszt oszlopot, és ma reggel megjött az isteni szikra. Csak egy távtartó csövet kellett méretre esztergálni, hogy jó pozícióban meg lehessen húzni az egész szerkezetet. Alulra kell készítenem egy szögben is állítható hegesztő pisztoly tartót, és elvileg kész is lenne az egész. De a pályán való mozgást asszem motorizálom majd, hogy még szebb legyen a varrat. Úgyhogy most nagy az öröm, és boldogság! :-)
A felnőttekkel a legnehezebb! Egy kisgyereknek még el tudod magyarázni értelmesen, hogy meg is értse: nem lesz belőle 2 edzés után Olimpikon sportlövő!
Akármilyen jó amúgy. Egy felnőttnél már bajok vannak sokszor. Azt hiszi, ami ( szerinte! ) megy otthon, egyedül a kert végében, vagy a telkén, az megy majd a versenyen is!
Még csak nem is kell neki rossznak lenni, nagyon jó is lehet, de azt elfelejtik, hogy egy ilyen versenyre elmegy az összes csúcsragadozó, és ő is csak egy lesz a sok prédára ácsingózó között.
A versenyzéshez hozzátartozik az is, hogy meg kell tanulni feldolgozni mind a nyerést, mind a veszítést. Ha valaki nem tudja ezt fejben kezelni, sose lesz belőle kiemelkedő versenyző.
"...elég tré volt , minden okom meglett volna hogy hagyjam az egészet..."
Ez most komoly? Az elmúlt 3 év közel 100 versenyére úgy mentem el, hogy egy dekát sem tudtam rá készülni! Na jó - volt pár kivétel, egy kezemen meg tudom számolni.
A 7.-i versenyre még légpuskát se vittem. Ott adta kölcsön B. Misi. Mondjuk, el van írva az eredményem, mert 30 az a 13, de részletkérdés.
Úgy mentem oda versenyre, hogy lövök valamit alibiből, aztán játszok egy jót. Úgy is lett! Kipróbáltam két Walker revolvert. A nagy, .44-es klasszikusat, meg a kisebb tesóját.
Egy élmény volt! :-) Ha mindig a nyerésért járnék versenyre, már 10 éve abba hagytam volna a sportot, és foltszőnyegeket varrnék helyette bizományba! :-D
Kicsit sarkítok , de az ilyen magatartás gyenge jellemre utal nulla kitartással , biztos van szebb jobb kifejezés rá de nekem mindig ez ugrik be . Az idei évem (már tavalyi ) elég tré volt , minden okom meglett volna hogy hagyjam az egészet de küzdöttem , egyesével moddoltam a szerkentyűn és a lövéskori rutinon , és talán kizökkentettem magam a gödörből . Majd elválik az első húzósabb meccsen hogy tényleg így van-e.
Rengeteg ilyet ismerek. Sok ilyen arról álmodik, hogy eljön egy versenyre és rögtön megnyeri. Aztán szerintem belegondol, hogy erre nagyon csekély az esélye és így inkább soha el sem jön.
"Letettem egy életre a fotellövészek ajnározásáról" Volt egy "gyerek" még akkor mikor én is épp belecsöppentem a HFT-be 1 évig "készült" az első versenyre - sose ért oda - egy igazi bohóc volt .
Amikor én kezdtem az egészet, edzés előtt mindig más, két spori átkaliiberezte a lövedékeket edzésre, kaptunk fejenként 10, vagy 20 lövedéket, meg egy lőlapot, és hajrá!
Az "edzői munka" a következő volt: szar voltál! vagy: egész jó. Osz't kb. ennyi. A végén levezetésnek 3 perc kidobós, és viszlát!
Ma más világ van nálunk. Egy percre se hagyjuk őket magukra, és folyamatos hibajavítás zajlik. Edzésterv szerint.
Én a felnőttekről beszéltem, amikor a hangemberekre céloztam a versenyeinkkel kapcsolatban.
Jó, volna, jó volna, amikor meg jó, akkor mégsem jó. Letettem egy életre a fotellövészek ajnározásáról.
Nézzük! Látod-e, milyen picike az a bipod? És, emlékszel a képeidre, ahol Pingpong sportárs hombárnyi lábú bipoddal lő?
Aztán: bevallom őszintén, egyszer lőttem OB.-n 3 testhelyzetet, azt se kisöbű 3x40-ben. Ott nem volt mit átszerelgetni, max a szíjat le róla az állóhoz.
ha tévedek az emlékeimben, a profi lövők majd kijavítanak: úgy emlékszem, hogy jobbára csak két diopter-tunnel szettel dolgoznak a legtöbben versenyen,
és a tusa talpat is ritkán láttam cserélni. Mondjuk, ez még semmit nem jelent. Kezdel a térdelővel, ha jól tudom. Nem kell szerelgetni rajta sok mindent, és van arra is negyed órád.
Az állóhoz meg kiszedsz alóla mindet, mehet alá az előagy magasító, és máris szépen felül a dobogóra.
Nem haragszom a használatára, Sidi sincs a "bögyömben", ráadásul azt se mondom, hogy trükköztek ezzel.
Én továbbra is azt gondolom: + tizedekre mentek ezzel a megoldással! Ez önmagában még nem az írott szabályok megsértése, de hogy szembe megy a súlyozási elvekkel, az szerintem elég jól látható!
Segítsük a versenyző átszerelését? Rendben! Szabályozzuk le olyan méretű, kinézetű, és tömegű bipodra, és akár maradjon is verseny közben!
Emlékszel-e az egész bohózatra, hogyan indult el? Mint ha lett volna benne olyan, hogy "leragasztották" a bírók, hogy ne lehessen állítgatni verseny közben.
Ha tényleg így volt, akkor mi a bánat értelme van tartó funkcióként? Már nem emlékszem minden részletre, így lehet, valamit félre értettem.
A többivel nagyjából egyet értünk.
Amíg ki nem találsz egy másik, hasonlóan érdekes, és parázs témát, szívesen "vitatkozom" veled! :-)
"Az amatőrök meg nem lettek többen" Katonásdiból épp hogy kinőtt lődözni kedvelő kiskrapekokat hurcoltam el egyik lőtérre,hátha beszoknak a "brigádba".
Az egyetlen HORB Bélánk "foglalkozott" a srácokkal.Szerinted el tudtam őket újra csalni?Ahogy őket lexarták,ugyanúgy viselkedtek ők is a klub iránt.
Az unokát PEPI bulijaira még csak-csak el tudtam cipelni,de itthon többet nem jött velem.;-( Tehát:nem mindenki születik versenyző ként.;-((
Akkor értetted a lényeget 16,3 -ról ami ott nem szokott lenni . A problem csak az , hogy 7,5 -nél is ha van egy baleset akkor ugyanaz a problem . Bezárják az Árnyast .
Lacus ha már emlegeted Zsiga barátunkat . Mogyoródon HFT klub versenyen -n voltam lövészetvezető és pályabíró . Zsiga haver befeküdt a Huszanvalahányas pályán a többiekkel való beszélgetés közben mint első lövő . Mielőtt betölthetett volna szóltam neki nézzen már rá a karón levő papírra azon lát egy térdelő piktogramot . Így nem lett neki egy két 0 a 4 pont helyett . Ezért nem jó ha megengedett a beszélgetés lőállásokban mert egy rutinos versenyző figyelmét is elvonhatja . Magyar Kupa versenyen már ahol nagyobb a tét hiába haver de megvártam volna az első lövését nem mondhatta volna , hogy g vagyok .
Hasonló eset volt mikor T.bányán FT-ben lőttem párban versenyzőként H. Misivel aki az egyik pályán rákészült elsőre a második cél lelövésére . Szóltam neki rossz cél felé áll a puskája . Az is csak klub verseny volt és nem számított a helyezésbe .
Robi ! Ki volt az az "okos" bíró és hol ? Minden versenyen a bírók kötelessége a lövész felszerelésének az ellenőrzése a lőállásba beálláskor . Ha szabálytalan valami akkor köteles szólni ha szabálytalan valami . Ha a versenyző nem tud módosítani akkor ki kell állítani . Ha engedi szabálytalan cuccal akkor szabálysértést követ el ő is . Ha az első lövés után állítja ki akkor meg a másikat mert ha nincs balesetveszély akkor meg kell várni amíg lemegy a sorozat , hogy a sorozat megszakítás miatt ne zavarja meg a többi versenyzőt és utána állíthatja ki . Ilyenkor a vezetőbírónak kell figyelmeztetnie a lövető bírót a faxságára és jelentést kell írnia a Szövetségnek a bíró hibázásáról .
Ladányban nincs koncert, csak 50-60 lövész, aki a verseny előtt összeül vacsorázni. Mondanom sem kell, hogy az előétel is pálinka, meg a többi fogás között és után is sok fogy a pálinkából. Hajnal kettőkor hagytuk abba Sanyival, megint mi voltunk az utolsók, mindenki hamarabb kidőlt. :D
Nézzük meg közösen az alábbi fotót, mert tanulságos.
Egy német (német élvonal, kicsivel a világszint alatt) spori eladná a teljes kk. cuccát.
Mit lehet látni?
A kollégának is van hozzá bipodja.
Az is jól látható, hogy a fegyver alakja, kialakítása NEM alkalmas arra, hogy egy sima dobogóra le lehessen tenni (a bipod nélkül).
Függőleges helyzetben semmiképp, mert akkor takarva van az alsó "T" sín, márpedig abba kell tenni a szíjakasztót a fekvőhöz, térdelőhöz, és az előagy-magasítót az állóhoz.
Ha a jobb oldalára döntöd - billeg a zárdugattyún, ha magad felé - akkor diopter ér le, annak a mozgatása macerás, és nem is tesz jót neki.
Bármelyik megoldást választod, a csőhosszabító alu cső is le fog érni (a tunelházat tartja, növeli az irányzó vonalat), márpedig az csak egy kis alu szar, vékony fallal, imbusz csavarral rögzítve. Tuti nem tesz jót neki, ha a fegyver súlya is rátámaszkodik.
Jól látható, hogy van neki második válltámasz, diopter, tunelház, írisz, stb. Tehát ezek cserélésre kerülnek a számok között. A hét perc épp csak elég, kár pazarolni...
Ha nem is kapkodnak a versenyzők, de folyamatosan szerelnek, nem lazsálnak.
A fotón látni, hogy sokkal egyszerűbb így a szerelgetés.
Aztán van ott egy súly is. Ezt is a T sínbe teszi, egy rúd, rajta tologatható súlyokkal.
Ez sem csősúly, a tus része. És legális még ma is - a megadott kereteken belül.
Összefoglalva:
Nem tudom miért haragszol ennyire Te is, meg a szabályalkotó is a bipodra, de igenis van létjogosultsága. Arra sem válaszoltál, hogy milyen - jogosulatlan előnyt adna bárkinek? Tekintve, hogy bárki megveheti mert filléres cucc, nem tétel 20 Eu egy 4000 Eu-s puska mellett.
Akinek nem tetszik, nincs rá szüksége - mint te is - az ne használja. Ennyi. Miért kell(ett meg)tiltani?
Ok, ma tiltott, ne használja a versenyző verseny közben. De talán nem ártana őket is megkérdezni egy módosítás előtt.
Látom a beszélgetés érinti a "rejtett sumák"-ot. Kb nyolc éve számoltam be itt arról, hogy kísérleti szinten már működik egy ilyen sumák szerkezetem. Azóta eltelt 8 év és minden készen kapható hozzá a boltban. A legproblémásabb része az alu előagy kimarása volt, hogy beleférjen. Egy 92mm hosszú vörösréz henger forog két brusless motor csapágyazásán - kb. 122.000 fordulat per perc sebességgel. A motor az előhúzással kapcsol be és akkor áll le, amikor a lövő elengedi a sütést.
Az áramellátás kritikus mert a 30x 30 másodpercet éppen csak kibírja a jelenleg kapható ilyen kis méretű akkukkal. Teljesen hangtalan mert a magas fordulat miatt 20kHz felett bocsátja ki a hangot, amit a kutyák hallanak.
Nem mondom azt, hogy megáll a levegőben ettől a fegyver, de a kézremegést kb. a huszadára csökkenti.
Nem én találtam ki, a McMillan csinál ilyen elven működő fegyvertámaszt katonai célra. mindenesetre elavult, mielőtt elterjedt volna, mert a jövő a ma már olcsón is vehető önirányító lövedékeké, amit már 20mm-es átmérőben is gyártanak.
Amikor pár éve felírtam ide, hogy léteznek önirányító lövedékek, akkor a kisebbrendűségi érzéstől remegő topictársak két hétig hülyéztek érte. Most, hogy naponta olvasható az interneten, hogy az ukrán háborúban mindkét fél ilyeneket használ - hát nem látom a bocsánat kéréseket. Pedig megbocsátanék, mert nem mindenkinek lehet az a hobbija, hogy élethosszig tanul, mint én.
Ha már ilyen korán keltél...én meg visszaértem a vérvételről...;-)
Egy utolsó érv részemről: A szabályzat engedi az öntapadós súlyt a tusán, stb. A csövön gyakorlatilag csak körköröset. Mindkettőben az a közös, hogy nem, alig, vagy körkörösen áll ki a puska felületéből.
A bipod nem. Lásd-íjászat! Szerintem ez nem a kényelemről szól első perctől kezdve! De ez az én véleményem! A felkészülési idő az első szám előtt 15 perc.
Tapasztalataim szerint a fegyvert - még az ifi versenyeken is -úgy hozzák ki a versenyzők, hogy az már össze van rakva a térdelőre, és ellenőrizve.
Negyed óra alatt még egy kisregényt is kiolvas mellette. A számok között már csak 7 perce van átszerelni, és próbát is lőni. A bipod le és felszerelése is mind időveszteség - tudom, egy mozdulat, pár csavarás,
és kész, de akkor is.
A legközelebbi versenyen megnézem, hányan használják! Értelme továbbra is kevés, mert már a lőállás kötelező eleme az a 3 db dobogó, amit volt szerencséd látni, és használni a szép, és új Nemzeti Lőterünkön.
Az előagy magasítón stabilan, és tökéletesen felfekszik a puska. A legtöbb válltámasz a tusa oldaláról tekerhető ki. A diopter, és a tunnelház dettó. Oldalra fektetett puskánál a legstabilabb,
legbiztonságosabb az átszerelés. Láttam elégszer.
És, továbbra is csak azt mondom: Azért lett végül tiltva lövés közben a bipod, mert az ítészeknek is leesett egy idő után, hogy kilóg a lóláb! Ha nem így volna, ma is engednék!
Sidiről, meg a többiről: igen, legálisan használhatták addig, amíg lehetett! Aztán szakadt a cérna - összekötve egy jó szándékos kis szétidegeléssel, és már tiltott lett.
Amikor tized körökről szól a történet, még a puska színe is jelentőséggel bír! A szabályhozók meg eldöntik, mi maradhat, és mi nem.
Én levetetném róluk a lövészruhát, és melegítőt, meg olyan puha bőr kabátot engednék csak, mint régen. Visszaesne a köregység, látványosabb különbségek volnának még tizedelve is.
Szerintem izgalmasabb volna a verseny. Amikor 60 lövés után az első 30 versenyző között alig van 5-6 kör különbség tizedelve, az azért nagyon zárt mezőny!
Vagy csak egy praktikus segédeszköz, ami többeknek is megtetszett. Látta másoknál, neki is kellett. Divat lett, ha tetszik.
Mindenesetre nem jelentett jogosulatlan versenyelőnyt, mert filléres cucc - a többihez képest - és bárkinek lehetett.
Még mindig nem értem, mi vele a baj?
Van akinek a puskája a gumisok által használt öntapados ólommal van teliragasztgatva. Amíg nem tiltják - miért ne?
A Walther a régi LGV tusába beleöntötte az ólmot. Az LGM-ben a tus van megfúrva a talp mögött, még egy anya is van benne, hogy rögzíthetsd a helyén.
Kinek a papné...
A felkészülési idő nem túl sok. Azért terjedt el, hogy nem szerelgetnek, cserélik a fél puskát, kis túlzással. Diopter, pofadék, válltámasz, bármit. Könnyebb lehet, ha ki van támasztva.
Nagyon ritkán, de valóban történik ilyen. Minden kezdő mellé próbálnak mindenhol segítőkész profit beosztani, de a profik is csak emberek, nekik is vannak rosszabb napjaik. Én magam is olyan másnapos voltam a legutóbbi ladányi versenyen, hogy nem sok mindent tudtam segíteni a csapattársaimnak. Volt olyan kezdő aki azért nem kapott segítséget a profi csapattársától, mert nem mert kérdezni semmit, a profi meg magától nem mondott el semmit, mert azt várta, hogy a kezdő majd kérdez. Ez persze csak a verseny végén derült ki. Megtörtént, de nagyon ritka.
A lényeg karikázva! Látod a kettő közötti különbséget? Mindkét bipod oldalirányban eláll a csőtengelytől. A durung végű meg ráadásul úgy is néz ki, mint egy nehezék! A kicsi az szemre olyan könnyű bakelit golyó, mint ami nekem is van. persze lehet, hogy ólomból van...
Az összes felnőtt versenyzőm olvasta a szabályzatot, mert szépen megkértünk rá mindenkit. Téged is, többször. Ciki volna nekünk, ha pont a mi versenyzőnk szegne tudatlanságból szabályt mondjuk, a saját rendezésű versenyünkön. Ebben teljesen biztos lehetsz! Hogy mennyi ragadt meg bennük, az más kérdés!
Nem Sidire hegyezem ki a dolgot! Mindenkire!
Emlékezz vissza annó a vérdoppingra! Semmi tiltott szer - literszámra tolták magukba, amíg nem született rá tiltás. Ez is egy versenysport. Dicsőségről, és némi pénzről szól.
Miért ne akarna előnyt szerezni bárki a többiektől? A bipod nem tegnap előtti találmány. Mégis, évtizedekig le se tojták. Aztán valaki elkezdte használni. A többi versenyző, meg edző nem hülye! Kipróbálták. ha hozott pár tizedet, akkor ők is használni kezdték. Nem egy bonyolult ok-okozati lánc az egész...
A versenyző hergelése: nem zárom ki, hogy vastagon benne lehetett ez is. Sajnos, ez a praktika minden sportágban játszik. Gusztustalan, és elítélendő!
Találkoztam olyannal, hogy a kislány kabaláját dugta el verseny előtt a saját klubtársnője. Aztán a sorozat után újra ott volt a táskájában, ahol hagyta.
Apuka mesélte egy versenyen. Én is tud/nék/ok olyan, ártatlannak tűnő félmodatot egy-két két versenyzőhöz, hogy garantáltan szétesik tőle. Ez már az az alja dolog, amit tűzzel-vassal kell irtani a sportból... Mi Ferivel azt tanítjuk a gyerkőcöknek, hogy nem ellenségek a lőállásban, hanem max. ellenfelek. Próbáljuk őket csapatszellemre nevelni, hogy segítsék egymást, buzdítsák, támogassák a másikat verseny közben...
Nemcsak spori, bíró is benne lehet ilyenben! Pont Sidivel, hazai versenyen fordult elő, hogy egy viszonylag tapasztalatlan bírót "ráhúztak". Ő meg Sidit fel. Ismerve a bírót, arról sem vagyok meggyőződve, hogy rosszhiszeműen járt el akkor...
Régebben itt írta valaki. Nem ma volt, de még emlékszem rá. Persze, konkrétumokra már nem. Arra sem, hogy említve volt-e akkor az illető, hol esett meg a történet.
Ha igaz, akkor is elég egyedi eset lehetett, mert mások se nagyon akarták elhinni.
Ezek nem csősúlyok. Az alsó "T" sínbe vannak téve, a tus részei, ha akarod.
Nem látok különbséget, lényegit pláne.
Nem értem mi bajod velük? Milyen előnyt nyújtanak? Pláne,, hogy bárki használhatj(t)a.
A "jogosulatlan előny" csak az első versenyen áll meg, aztán mindenki felteheti.
Ezek profik. Pontosan tudják, ki mivel és miért lő úgy-ahogy.
A kis Péninek tiltva volt? Már ameddig lehetett. Ha használta használta, ha nem hát nem. Ő döntött.
Nem arról szólt véletlenül a cirkusz, hogy kibillentse a Sidit a komfortzónából? Ha nem a bipod, lett volna más.
Ez nem zavart téged vagy mást? Csak a Sidi bipodja? A vezetőbíró engedte - hát azzal lőtt.
De hangsúlyozom: nem arra a versenyre tette fel, akkoriban ő is, más is azzal lőtt. Senkinek nem volt tilos (akkor még). Milyen rejtett sumákra célzol?
Az átmeneti időben meg értelmezés kérdése volt. Mire gondolt a szerző?
Tetszett volna egyértelműen fogalmazni...
Most, ha jól tudom, már nevesítve is van.
És a gyerekeidre: pláne az OB-t nyertekre.
Nem azt kérdeztem, hogy vissza tudja-e mondani. Én azzal is megelégszem, ha nyilatkozik: olvasta-e?
Nem te mondtad? A fegyver az fegyver. Lég vagy golyós nem mindegy (szabály-ismeretileg)? Veszélyes üzem mindkettő.
De kérdezd ki pénteken az élessel lövőidet! Nem a bírókat, a többit. Meg fogysz lepődni. Én nem.
Kevesen járnak, mert alig van olyan! Nagyon megváltozott a világ azóta, amióta elkezdtük Miskolcon a vegyesvágott feladatokra épülő hobbi versenyeket szervezni!
Akkor még el-el jöttek HFT-sek, pontlövők, és kezdő amatőrök. Aztán szétvált a mezőny, és a profiknak már csak a verseny-verseny volt a jó. Az amatőrök meg nem lettek többen!
Mondjuk, sírás az volt a billentyűzet előtt, hogy jajj, de elmennék, ha lenne! Aztán, amikor lett, a leghangosabbak továbbra is csak a billentyűzettel játszottak otthon.
Bevétel? Nézd már meg, mibe fáj manapság egy minősítő HFT verseny nevezési díja! Szorozd fel a néha 60-70 főre is felduzzadó létszámmal, és csodálkozol majd!
Egy full kezdő amatőrt meg sehol nem szivatnak szerintem! Hallottam olyanról, hogy állította valaki: tereplövészeten semmibe nem nézték - de nem akarom elhinni.
Persze, attól még előfordulhatott ilyen, csak nem bírom elképzeli, miért! Velem mindig türelmesek voltak, és segítőkészek!
Na, mindegy! Ha összehozom végre a 19. precízióst, neked az álló szám alól felmentésed lesz. Egy kényelmetlenül alacsony kis sámlin kell ülnöd, és arról lőni!
Persze, nem támaszthatsz majd a térdeden! Kíváncsi vagyok, milyen indokkal nem fogsz eljönni? ;-)))
Tudom, ez nagy trauma a mai napig neked, de egyszerűen kell állót is lövetni ilyen versenyen! FT-HFT-ben se poénból van álló, + térdelő a HFT-ben.
Gondolj bele: a Zoli félék belendülnek 16-ban, a végén meg 8-as szétlövés a pontegyenlőség miatt! ;-)
Az én játszós versenyeim feladatai egyértelműen arról szóltak, hogy tök mindegy, miben lőttél eddig, bizony kirángatlak a megszokott komfortzónádból!
Kell valami nehezítés, valami váratlan, ami kihívás elé állít. Volt, akinek a késpenge volt az, volt, akinek a változó távolságok. Neked az álló lövészet.
Nézd meg a 4., és az 5. képet! Mi különbséget látsz a mongoloid, meg a szerb srác bipodja között?
És megismétlem az álláspontomat: használták, amíg lehetett, és itt is szemmel láthatóan egy részük burkoltan szabályszegésre!
A legtöbb szabályzatban az szerepel, hogyha egy szabályt tudatosan, és burkolva szegsz meg, az kizárással jár, nem tolerálható.
A doppinglista mindig késve követi a vegyészmesterek legújabb találmányait. Itt is van egy tendencia, és amikor szakad a húr, akkor döntenek róla pro, vagy kontra!
Ahogy a hozzáértő szagemberek szerint a legjobb a sportnak. A ruhával is az volt a gond egy idő után, hogy mindenki"pingvinezett benne, nehogy betörjön. Az már tilos.
Távolságot nem tudnak növelni, a célokat se nagyon tudják már csökkenteni - főleg 10m légpuskában. A fegyver, lőszer egyre jobb. Valahol határt kell húzni. Szerintem.
Továbbra is állítom: az a bipod - főleg ha pöcsömnyi rövid a lábikója - csak csősúlynak jó, bipodnak fölösleges.
A gyerekeink - kevés kivételtől eltekintve - nem az ISSF szabályrendszerében versenyeznek. Akik igen, és Országos Bajnokok, vagy dobogósak voltak, azoknak tudni kellett a szabályokat.
...nem egy vastag könyv a Target Sprint, vagy a Sziluett Hazai szabálykönyve sem.
És, nem keverném ide a gyerekeket, mert a szó szerint vett élsport, meg az amatőrködés ég, és föld!
Aki már ott van, mint Sidi, vagy Péni, ismernie kell mindent is, ami őt érintheti!
A kroni tényleg nem egy etalon. Ha helyesen használják, pontosan mér. Azért van a szabálykönyvben tolerancia, hogy korrigálja az esetleges pontatlanságot.
Persze előfordulhat extrém eset is. Már leírtam, hogyan lett OB.-n a D 75-öm egy tizenplusz zsúlos erőgép, egy egész délelőttre a tűző napon felejtett kroni miatt...
Aztán meg nyekeregnek, hogy kevesen vannak a lövészek, és kevesen járnak hobby versenyekre, ezért kevés a bevétel. Persze! Egy full kezdőt kétszer szopatnak le! Többet a lőtér környékére sem megy az ziher :-)
Direkt nem a Sidit választottam ki, és mind igen rangos nemzetközi versenyen készült, a világ legjobb versenyzőivel...
Fogadd el, hogy sokan használták, amíg lehetett.
Hogy lehet lőni nélküle? Igen. És? Ő úgy szereti, úgy szokta meg. Kinek mi köze hozzá (amíg nem tilos)?
Az autós példád nem értem. Kire jelent veszélyt egy 7,5 helyett 9,2-es légpuska? Felrobban, vagy mi?
CSAK arról van szó, hogy meghalad egy korlátot, egy előírást. Vélt, vagy valós előnyt jelent a lövőnek (és persze engedélyezési előírást is). EZÉRT tilos, nem másért.
És bizony a bíró feladata a szabályok betartatása. Nincs mindenkinek otthon mérőeszköze, és ha lenne is. Tök mindegy, hogy az mit mutat! Az számít ami a versenyen van.
Olyan finomságokba bele se menjünk, hogy a lőtéri mérőeszköz milyen jogosítványokkal rendelkezik? Látta azt a büdös életben a Mérésügyi Hivatal, van hatósági pecsét rajta, érvényességi idővel? Mint egy traffipaxon? Egyáltalán, jól van beállítva? Egy magasabb tömegre állított kütyü bárki puskáját határon felülivé mérheti, mert nem energiát mér. Sebességet, és abból számol energiát. Ha nagyobb a tömeg - nagyobb az energia (látszólag). Semmi akadálya, hogy trükközzenek vele.
Pedig komoly joghátrányt jelent, ha mondjuk ez alapján valakitől elveszik a Bajnoki címet - egy utólagos ellenőrzés alapján (ugye ez is megeshet)?
Én nem akarom versenyző felelősségét kisebbíteni, de az emberiség elég rég feltalálta a munkamegosztást. Kinek-kinek meg van a szerepe ebben a játékban. A bíróé is, a versenyzőé is. Miért kéne keverni a kettőt?
Szerdán mész a gyerekekhez. Kérdezz már rá légyszíves, hogy hányan olvasták el a rájuk vonatkozó szabálykönyvet? Nem kell kikérdezni - elég, ha olvasta.
Ha találsz egy kölköt - kereteztesd be! Állom!
De férfiasan bevallom, hogy én magam is több OB-t nyertem anélkül, hogy végigolvastam volna a többszáz oldalt.
Elmondta az edző, hogy így kell ezentúl - és kész. Ő jobban tudja, ez a dolga és pont.
Nem feladatom, hogy okosabb legyek, mint egy edző, bíró.
Az egyik HFT versenyünkön kiraktunk egy régi iskolai padot, az volt a lőállás. Géza barátom kezdő versenyző volt, beült padba és leborította mindkét célt. Parázstaposó topiktársunk volt a csapattársa, csak a két cél lelövése után szólt Gézának, hogy a HFT-ben tilos ülve lőni, így mindkettő 0. Lehet, hogy nem véletlenül hívják páran Paraszttaposónak! Az volt a válasza, hogy ha előtte szól neki akkor nem tanulja meg, így meg beleég a tudatába. :D
Mikor harcostársunk direkt mekkvárta amíg Bosi,meg Zsiga lelövik a "dolgukat" és csak utána szólt,hogy azt térdelve kellett volna, mumus volt,vagy csak egy g.ci?;-(
Akkor másképp értelmezzük a mumus fogalmát! A mumus az rossz, értem?
Voltam olyan utánpótlás versenyen, ahol jeleztük a bírónak: a lövészkabát tiltott a versenykiírás szerint. A válasz: tudom, de megvárom, míg leadja az első lövést, aztán kizárom.
Van ilyen is. Meg olyan is, hogy szól előre, még időben. Én nem szeretnék mumus lenni!
Ott árnyaltabb a kép! Herpeszes Ödönke érettségi jutalmaként beszédül a boltba, vesz egy drága, és zsír új légpuskát érvényes MKH kártyával.
Attól az még csuklás nélkül lehet 10 J. Fricu története rá a példa. A bírói joggyakorlat azt mutatja, hogy te jóhiszemű voltál, mert nem vagy szakértő.
Ettől még nem szabad bekockáztatni, mert jól tudjuk: minden állat egyenlő, de a disznók egyenlőbbek a többinél! És, szerencsére jogbiztonságban élünk,
Mumuskodik a bíró ! Az a jobbik bizonyos szinten ! Szabály az szabály be kell tartani . Van pár tapasztnyalatom bírói meg lövészet vezetői múltamból kifolyólag pár tíz évre ! Nem egy leány álom manapság lövészetet vezetni meg bíróskodni mikor boldog - boldogtalan kap a kezébe nem xaros 16,3 légest hanem több ezer J-s fegyvert . Félelmetes figurák lövöldöznek a lőtereken . Sok un. versenyről kardomba dőlve jöttem haza , hogy mekkora birkák mekkora fegyverek tulajdonosai tudás nélkül . Ez főleg az MDLSZ kategória de az MSSZ . re is vonatkozik ! Ott kicsit szigorúbb a szint .
Vannak gondok mikor a bíró ballábbal kel fel vagy este nem volt kufirc az asszonnyal ! A hajdani Pongrácz úti most TEK lőtéren voltam pisztolyos versenyen több számban indulva . Az egyik " kedvenc " bírónk volt éppen + egy tanonc bíró . Beálltunk a lőállásokba és a " kedvencünk " meg a tanuló végig vonult ruházat fegyver ellenőrzésre . Mondja mögöttem a tanoncnak lát -e valamit rajtam ami szabálytalan . A kicsi mondja nem . Akkor szólt nekem Attila a kedvencünk , hogy ugye tudod ki állíthatlak a lőállásból é nem lőhetsz ! Lassan leesett a papír tantusz , hogy mivel volt vagy 40 fok meleg én beálltam rövid ujjú pólóban ami ugye nem megengedett . Mondtam mea culpa és lőhettem . A tényleg kedvencünk Szabó Gabi bácsi fő MSSZ bíró egyszer lebaxott az IZS 35 M standard pisztolyom miatt mert annak nem akadt fel a szánja az utolsó lövés után! Hogy lehet ilyen xarral eljönni versenyezni aminek nincs szánakasztója ! Gabi bácsi egyszer elbaxta mert én lőttem egyedül 7,62-es revolverrel meg egy asszonyka a nagy kalibert . ISSF versenyeken a nagy kaliber 0,30 és 0,45 között megengedett . Mindig meg kell nézni a bírónak melyik a legkisebb és legnagyobb kaliberű induló fegyver és a legnagyobb kalibert kell figyelembe venni . Ha érintőhöz közelitalálatok vannak akkor a bírónak a legnagyobb lövésnyom kaliberezőt kell használnia . Itt baxtael Gabi bácsi mert a 30 -as kaliberű revolvereinket 38-asnak nézte ami ugye a cseh ZKR revolveré . Azzal hogy nem 38-asal nem kaliberezte a célkör mellé lőtt lyukakat és ezért mi szoptunk mivel ha 38-assal kaliberez érintővel megadja a nagyobb köregységet felsőbb köregységet értünk volna el .
Bocs, hogy belevauzok! A légfegyver törvényben leszabályozott torkolati energiájáért a fegyver tulajdonosa felelős ,mert ő használja rendeltetésszerűen, ő tölti és karbantartja!
Bár, hozzáteszem: az év elejének semmi köze a fejemhez, van neki elég baja már régen! ;-)
Amiben viszont nem tudok kiegyezni:
Sidi. A versenyszabályzat szépen leírja, milyen lehet a csősúly. A bipod ugye nem csősúly. Azt elvileg engedte a szabályzat.
Mutass nekem olyan 10 m légpuska versenyszámot, ahol át kell szerelni a fegyveren bármit is, vagy szükség van egyáltalán bipodra!
Nincs három testhelyzet, csak kisöbűben. Ott meg ott a dobogó kötelezően, és a szőnyeg. Nincs szükség ott se bipodra. Láttam elég ilyen versenyt élőben,
még az ifi lánykák is megoldották gond, és bipod nélkül! Sidi és a társai részéről ez egy süket, és álszent duma!
Láttál már olyan íjász versenyt, ahol a csigás íjon előre, meg szögben 2 oldalra kiállnak közel méter hosszú súlyozott rudak?
Na, Peti, meg a többiek ezt próbálták átsumákolni! Ez egyértelműen szembe megy a fegyverek súlyozása fejezet elveinek!
Igen is, kiskaput kerestek, és találtak egy ideig!
10 j légpuska. "...Ez nem a versenyző dolga, felelőssége..."
Kérdeznék tőled valamit! Vettél magadnak egy vadiúj autót a szalonból. Gyönyörű a dukkózása, meg minden. Megbízol a gyártóban, hiszen az ért hozzá,
és különben is, kifizettél érte egy valag pénzt. Hajtod, mint a meszes, nem szervizeled - vagy szimplán megadja magát több alkatrész a széthajtástól -
elszáll az összes fék, és letarolod egy kisebb hegyi falu teljes felnőtt lakosságát.
Nem leszel felelős érte, ugye? Te csak megvetted jóhiszeműen, és nem a te dolgod ellenőrizni, hogy az autód alkalmas e a közúti forgalomban használatra?
Vagy mégis?
Egyszerűen nem értem, miért akarsz minden felelősséget lesöpörni a versenyzői oldalról?
Most nem arról van szó, hogy elkap a yard, és bevizsgálja a fegyveredet! Ott tényleg jóhiszemű leszel egy jó ügyvéd, meg egy normális, felkészült bíró előtt,
de az a civil élet, mi pedig kőkemény versenyzésről beszélünk!
"Ugyan ez érvényes a lőkabátra is. Nem a sarki kínai boltban lett véve, hanem nemzetközileg ismert gyártótól, forgalmazótól, egyedi rendelés alapján, méretre - a széria modell árának többszöröséért.
BIZTOS, hogy megfelelt a követelményeknek. BIZTOS, hogy a bíró kollégának volt rossz napja, rühellte az adott versenyzőt, a klubját, talán valami régi sérelemért akart betartani"
Ha ugyanarra az esetre gondolunk akkor az egy nagyon szerencsétlen eset volt: a ruhát a verseny előtt a sportoló elvitte kontrollra mivel új volt és nem akart emiatt problémát. Akkor megfelelt, aztán a verseny után érdekes módon pont őt kapták ki ellenőrzésre és akkor már nem. Nyilván nem történt közben semmi módosítás a ruhán, valószínűleg a hőmérséklet, páratartalom, csillagok állása,...stb. mértek más eredményt. Az persze kérdés, hogy a mérési körülmények miért nincsenek a szabályzatban rögzítve.
Nem hiszem, hogy a bírók keze lett volna a dologban. Kizárt, hogy azért történt mert rajta kívül még egy embernek nem nem volt kvótája a döntőben és így automatikusan ez a másik versenyző (aki egyébként végül a döntő utolsó helyén zárt) jutott hozzá, nem pedig az a magyar akinek a neve (szenvedő harmadikként) érintőlegesen belekeveredett a "bipod botrányba"...
Ez csak az év eleji dekoncentráció a részedről Robikám.
Az állításban megcáfolsz, majd hosszasan igazolsz...
Én egyetlen szóval sem mondtam, hogy a versenyzőnek nincsenek kötelmei, feladatai.
Csak azt mondtam, hogy nem kell neki MINDEN szabályt, TELJES részletességgel ismernie.
És ezen állításomat tartom is.
Technikai sportról lévén szó, ez nem is lehetséges. Nem életszerű. Ahogy te magad írod: ki nem szarja le, hogy mekkora a korong mérete, tömege, mekkora a tűrése? Márpedig benne van a szabály-könyvben.
Itt működik a bizalmi elv.
A gyártó pontosan ismeri a vonatkozó előírásokat, a mintadarabokat akár még jóvá is hagyatja a megfelelő szövetségekkel. Anélkül rá sem teheti a feliratot-matricát "ISSF approved".
Nem jogos az elvárás, hogy a lőtér üzemeltetője egyenként átvizsgáljon minden lőlapot, minden korongot. A gyártó és a forgalmazó felelőssége, hogy megfeleljen.
Ugyan ez érvényes a lőkabátra is. Nem a sarki kínai boltban lett véve, hanem nemzetközileg ismert gyártótól, forgalmazótól, egyedi rendelés alapján, méretre - a széria modell árának többszöröséért.
BIZTOS, hogy megfelelt a követelményeknek. BIZTOS, hogy a bíró kollégának volt rossz napja, rühellte az adott versenyzőt, a klubját, talán valami régi sérelemért akart betartani - nem tudom. De kizárt, hogy egy neves gyártó ekkora hibát elkövessen. Technikailag elképzelhetetlen. Ehhez fel kellene rúgnia a gyártási eljárást, az anyagválasztást, a meo-t (akárhogy is hívják ezt náluk). Hogy csak most, csak neki szart gyártson. Teljességgel kizárt.
Olyat még el tudok képzelni, hogy egy-egy modellel gond van, de akkor visszahívják. Hogy egyetlen darabbal legyen gond, de a többi ezer meg jó - hát nem túl életszerű.
És a 10 J-ra visszatérve. Nem dolga a versenyzőnek előzetes kontrollt kérni. Miért tenné?
Ő abban a tudatban van, hogy a fegyvere rendben van. A rendezőnek és az erre kijelölt bírónak a dolga az ellenőrzés. Mindegy, hogy csalási a szándék, vagy csak kint hagyta a tűző napon a fegyvert. MOST nem jó, nem versenyezhet. Ez nem a versenyző dolga, felelőssége.
A Sidi esetére. Ami nem tilos - szabad. A verseny szervezője, bírója szerint rendben volt a fegyver. Engedte indulni. Hogy ezt más utólag vitassa - normális. Erre van az óvás. Ha a szabályok alapján mindig mindent el lehetne dönteni - semmi szükség nem lenne erre a lehetőségre.
Vagyis még az erre specifikus képzést kapó emberek is ítélhetnek meg egy adott szituációt másként.
Ti meg elvárnátok a versenyzőtől, hogy mindent is tudjon?
Neeee!
Sidi meg nem kiskaput keresett. Így lőtt évek óta. Nem egyedi trükkről, csalásról beszélünk. Mikor ez legutóbb téma volt - tettem fel képeket arról, hogy a bipodot a nemzetközi mezőny bizony rendszeresen használta a fegyver kisúlyozására. Keress vissza.
Szó sincs itt csalási szándékról, sumákolásról. Bevett szokás volt.
Mikor - ki tudja miért - tiltani kezdték, nem volt egyértelmű. A bipod tiltásra került, de ők nem használták támasztásra. Csak súlyként. Akkor meg nem bipod a bipod, hanem súly. Ami spec. bipod alakú...
Azóta lecserélték más súlyra gondolom, de én se repesnék, ha szezon közben, egy világversenyen kellene átépíteni a fegyverem.
Amúgy meg: mi a baj a bipoddal? Miért ne támaszthatná az ember le a fegyvert míg átépíti az egyes számok között? Verseny közben ne érjen semmihez - ok. De amúgy mi a baj vele?
Megint egy szabály, ami úgy született, hogy valakinek fent eldurrant az agya...
Zoli ! A robbanós fegyver nem rugós légpuska . A légpuskánál csőhossz egyebektől függően elhagyhatja előbb a lövedék a csövet mielőtt a dugattyú felcsapódik és bemozgatja a fegyvert . Robbanósnál abban a pillanatban elkezdődik a fegyver mozgása mint berobban a lőpor és megindítja a lövedéket . Ezért a legjobban csillapított fegyvereknek a kompenzátor gázkifújó nyílásai a fegyvercsövön a töltényűr és a csőtorkolat között félúton voltak vagy még közelebb a töltényűrhöz pl. FAS OP 601 . Ebből láthatod , hogy amikor elhaladt a csőben a lövedék a nyílásoknál már rögtön kifújt a gáz és csillapította a fegyvercső felbillenését . A képeken láthatod a FAS 601 hat darab gázfuratát .
"...A versenyzőnek kötelessége ismernie az adott verseny szabályait, és ami rá vonatkozik, azt szó szerint!..."
Ezt írtam, és így is gondolom! Nem mindet, mert az tényleg egy agyrém! Amikor készültem az MSSZ bíróira, és kinyomtattattam egy irodista ismerőssel a teljes anyagot, majdnem lehidaltam a mennyiségtől! Kell tudnia a versenyzőnek, milyen méretű a Trap korong? Mondjuk, illik, de az le van gyártva, beleszólása semmi.
Kell tudnia, hogy nem kenhet magára minden sz.r gyógykrémet, mert megmogyorózza érte a WADA? Igen, kell! Ha nem tudja az adott gyógyszerről, szedhető e, megkérdezi a sportorvost. Én se fogom tudni, nem végeztem orvosi egyetemet.
Kell tudnia, hogy 50 m kispuska 30 lövésben mennyi a sütéserő minimuma? Sütés méréssel kezdődik a verseny, így illik! Nem megszerelni, vagy beállítani - arra ott a fegyvermester, az a dolga!
A kabát keménység meg egy speciális kategória: ha téged elővesznek ruhadressz vizsgára, akkor már azon a szinten versenyzel, hogy igen is tudnod kell azt!
Sőt: elérhető számodra az a keménység vizsgáló súly, felszerelés, amivel le is ellenőrizheted magadnak! Nálunk nincs ilyen nem járunk Olimpiára.
Nem tudom elfogadni azt, hogy "joga van hülyének lenni" egy versenyzőnek! Nincs joga! Zömében tűzfegyverrel lőnek, ha nincs benne minimális felelősségérzet sem, adja le a fegyvereit a rendőrségen!
A példáid: 10 j-al állok oda versenyezni? Ha nem tudom előtte megmérni semmilyen módom, megkérem verseny előtt a bírót erre. Nálunk ugye jó dolgod van, gazdagok vagyunk, van szinte minden kütyünk méregetni.:-))))))
Lelóg a szíjad a földre? Nagy kaland: előfordulhat bárkivel! Ezért egy bíró nem büntet, csak szól érte.
Nekem 60 lövéses LPI-ban csúszott vissza a csuklómra a szöszmösz mackóm ujja. Szóltak érte, én meg levettem a p..ba, mert ki volt nyúlva, mindig lecsúszott.
Inkább fáztam a hideg sportcsarnokban.
A Sidi esete meg külön kategória: próbálta a kiskapukat keresni a technikai útvesztőben. A döntnökök rájöttek, hogy kijátszható a rendszer, ezért módosítottak.
Ez viszont vastagon a versenyzőt minősíti! Tudod, nem minden szabályzat működik úgy, hogy van benne tiltott/engedett kitétel, és ami nincs tiltva, azt szabad!
Van, hogy hivatkozik az előírás szellemiségére is. Ha pl tiltott a kéz él támasz, te meg pillanatragasztóval gyógyítod fel a markodat a tusára, az szembe megy az elvekkel.
És igen: én sem ismerek mindent naprakészen, és főleg nem jegyzek meg 18 szabályt! (Hirtelen ennyit számoltam össze, amit már biztosan lőttem és/vagy bíróztam)
Ezért írtam, hogy előtte átolvasom azt, ami aktuálisan kell. Versenyzőként neked is ez a kötelességed!
Bukott már nálunk Nemzeti Csúcsot azért versenyző, mert elhúzott az eredményhirdetés előtt, és nem volt tisztában azzal, mi a dolga ilyen esetben.
Utólag, jegyzőkönyvet hamisítani senki nem fog miatta.
Egy Kiemelt, vagy más, rangos versenyen olyan bírók vannak ott specifikusan, akik azt a pár számot nyomják évtizedek óta. Standard puska versenyre biztosan nem korong bírót fognak oda delegálni. Ott jó eséllyel mindent is fognak tudni, és szólnak figyelmeztetnek, segítenek, éppen mire van szükség.
Én azt gondolom erről, hogy a versenyzőnek illik tudni a szabályokat, az edzőnek meg kötelező! A bírónak meg pláne! Ez nagyjából olyan, mint a autóvezetői oktató, és a tanuló vezető. Forgalomba csak akkor mehet a tanuló, ha levizsgázik KRESZ-ből. De amikor forgalomban már vezet, akkor az oktatónak mindent kell tudnia, és ez tényleg így van! Főiskolai végzettséggel egyenértékű az oktatói képesítés. Forgalmi helyzetek, jogszabályokat pont és vessző pontossággal kell tudniuk az oktatóknak. A tanulóknak meg illik ismerni a KRESZT. Képzeld akkor a vizsgabiztosnak mit, és milyen mélységben kell tudnia. :-) A Robi jól csinálja, és lelkes! Én a helyében nagy "mumus" lennék! ;-) Régen én is nagy "mumus" voltam. Egy elégedett barátnőm ragasztotta rám a mumus jelzőt :-)
Az országzászló előtt nyalom fényesre annak a versenyzőnek, bírónak a sggét, aki MINDEN szabályt, tökéletesen ismer.
Ez egy technikai sport. Mi ok, mi nem fér bele, hány mm a túlnyúlás, mi számít tenyértámasznak, mi nem, a házilag faragott pofadék milyem magas lehet, a hónaljkampó mennyire tekeredhet, stb.
Ha minden versenyző ekkora ász a szabályokban, akkor minek a fegyver-átvétel? Minek a bíró?
Hoztam neked a Sidi példáját. Nemzetközi versenyen engedte a bíró indulni a bipoddal, mert az csak súly, ha nem használja. Szerinte.
Aztán jött az óvás, a cirkusz. HA mindenki - rajtam kívül - ilyen kva okos, hogy fordulhatott elő?
Hogy fordulhatott elő, hogy egy napi szinten ezzel foglalkozó sportszergyártó cég nem tudja, hogy milyen merev lehet a kabát?
Egy magyar bíró meg tudja.
Nem ám megkergült, nem. Rajta kívül hülye mindenki. Edző, versenyző, szakvezető, gyártó, mindenki.
És mögém is oda kell állni!
A tavalyi OB-n szólt rám a bíró, hogy kicsúszott a szíjam a kengyelből és leér a földre. Nem szabad. Igaza volt.
És ne feledd, onnan indultunk, hogy hány J meg milyen kaliber a nyerő - és mi nem.
A versenyzőnek joga van hülyének lenni. Odaállhat 10 J-al indulni a versenyen. A Te dolgod, hogy ne engedd. Mert lehet, hogy tegnap még jó volt a fegyvere, de most kell jónak lennie!
Két éve még indulhatott 5,5-ös fegyverrel, de ma már nem. Neked tudni kell. Neki nem feltétlenül.
Hányszor kérdezlek: Robi úr, ma hogy kell, mi a szabály? Valtozott sok minden azóta, hogy én csináltam.
Márpedig de! A versenyzőnek kötelessége ismernie az adott verseny szabályait, és ami rá vonatkozik, azt szó szerint! A ruhadressz szabályon át a dopping kódextől a vezényszavakig!
Nyilván nem kell tudnia, hogy miként kell megrendezni egy Világbajnokságot, és milyen bírókat, vagy mérőeszközöket kell alkalmazni mondjuk egy ruha ellenőrzésen, pedig a szabályzat ezt is tartalmazza!
A barátom fiának frissen, 2+ ezer euróért méretre csináltatott lövészkabátját, nadrágját az ellenőrzéskor tapostatta meg a bíró, mert túl merev volt. Ha ismerte volna a szabályt, nem került volna ilyen helyzetbe.
A te hátad mögött sem állok ott edzőként egy OB.-n! Nyilván sokkal többet tudsz a lövészetről, mint én, ezért feltételeznem kell, hogy ismered azt a szabályrendszert, amiben éppen versenyzel!
Én minden évi első versenyemen átolvasom az aktuális szabályzatot, ha bíróként, ha versenyzőként vagyok ott. Mint most, a szombati Derecskein.
Nekem a példaképem Toók Laci Bácsi! Nála vizsgáztam többször is. Azt mondta: "Egyik versenybíró sem tévedhetetlen, vagy tudhat mindent fejből! Ezért legyen nálad mindig az érvvényes szabálykönyv! "Nem mellesleg: előírja a versenyrendezési szabályzat is!
A decemberi OB.-n fűzette ki a bakancsát egy bíró a versenyzőmnek. Nevet nem írok, mert Gyula biztos ismeri - ismert pisztolyos bíró, versenyző.
A versenykiírás tartalmazta a ruhaelőírásokat, ami nem egyezett meg az általa ismert ISSF versenyszabályokkal. Hiszen ez a verseny egy tehetségkutató, és nem Nemzetközi szabályhoz kötött verseny volt.
Egy okból nem kezdtem bírkózni vele: tartott a felkészülési idő, a gyerekemet meg nem akartam szét stresszeltetni ezzel..
Ez a mindent hárítsunk át az egyesületemre/edzőmre/bírókra/versenyszervezőkre, mert az a dolguk, hogy helyettem mindent tudjanak, intézzenek, már vagy 20 éve nem működik az országban! Ez a pár nagy klubnál, és maroknyi preferált versenyzőjénél talán még működik, de azon a szinten már az utánpótlás korú versenyzők is kenik, vágják a tutit, nem kell helyettük gondolkodni, szabályt értelmezni!
Kérdezd Zolit, vagy Zsoltot: versenyző, vagy bíró oldalról mit szólnak akkor, ha HFT versenyen arra hivatkozol: hát én nem tudtam, hogy milyen sorrendbe kell meglőni a pontyot, a mókust, meg a Helló, Kittit! Lehúzzák a találatodat, osz't jónapot, így jártál!
Megnéztem a videót. Tényleg érdekes volt! Az az ominózus karcolás szerintem nagyon érintős találattól volt! Lőttem már rá réz hüvelyre én is úgy, hogy nem horpadt be, de a lövedék nyoma felismerhető volt.
Egy szép, pontos találat azért - szerintem - kb így nézne ki:
Ezt sem cáfoltam, de ez is csak a maszatoló lövészekre igaz! Én általában 8-12 s alatt lövöm a gyorspontot. Ha nem találom el a ritmust, és túlcélzom, szórom, mint bolond pék a lisztet!
Múltkor agitált is ezért Z. Pista, hogy induljak a Rapid gyorspont OB.-n. Még aludni is lenne időm két lövés között!
Technikai sport lévén minden is számít, nyilvánvalóan! De továbbra is kötöm az ebet a karóhoz, hogy a tapasztalataim nem azt mutatják, hogy a legjobb eredményeket mindig
a legdrágább, legprofibb fegyverekkel követik el. Sziluettben pl. kiskal. pisztollyal eddig háromszor sikerült 31 találatot elérnem. A legelső egy egyesületi MCM-el volt.
Mondjuk, akkor még viszonylag jól láttam. Szóval, nem minden a technkika, és csak azoknál, akik ezt ki is tudják használni. Amiről most beszélünk, az meg nem Olimpiai sportág, ahol esetleg tized
mm-ben kell számolni a pontosságot...
Ha olimpikon volnék, vagy válogatott kerettag, akkor én is ragaszkodnék a legjobb felszereléshez, meg a prémium lőszerhez. De nem vagyok az! Elég húzós volt nekem a 10+ éves,használt pisztolyomat megvenni,
meg hozzá a konzerv SK Standard lőszert. A szintemen az is bőven elég.
Itt van egy ősi szovjet Margolin gyorstüzelő 1958-ból . Ennél nem volt csőkompenzátor de a csövet a lövő csuklója alá tervezték , hogy a cső feldobást kompenzálják lövéskor . Mivel a szovjet versenyzők lőtték vele anno a világcsúcsokat akkoriban 60 lövésből 596 stb . Hoztak egy új szabályt hogy a cső tengelyvonal a lövész csuklója felett lehet csak . Na ezután jöttek a cső kompenzátoros pisztolyok .
Nem olyan sok gyors pontban sem az idő igaz kisebb a táv de egy nem rugdosós nem csövet felfelé dobálós fegyverrel nagyobb az esélyed jobb szórásképet lőni . Ezt nem lehet félre magyarázni .
Robi ! Ne magyarázd meg ! A fizikát nem lehet megbamni ! A csőkompenzátort nem hiába használják mert jó dolog . Az nem magyarázat , hogy teneked több időd van gyorspontban 25 mp alatt leadni kisebb távra az 5 lövést egy táblára mint nekem 25 méterre 4 másodperc alatt ráadásul nem egyre mint neked hanem ötre ! Na itt van a kompenzátor lényege . Tegyél már ki 5 db 8 a . lőlapot 25 -re a lőtéren és lőjjél rá Walther GSP-vel négy másodperc alatt lefelé - 45 fokban tartott pisztollyal . Háromba ha bele találsz valahova már az is nagy eredmény lesz első nekifutásra .A többinél már kifutottál az időből a felugráló cső miatti célpont korrigálás miatt .
Ismerem az elvet , valamikor beszéltük a lőszereket is , de azért kösz , de robi leírta , nálad számít hogy jobban célon maradj, ott meg nem oszt ahol van időd célozni lőni bőven .
Más Zoli egy légben az abszorber mert annak a megléte vagy nem léte hangyafasznyi változás csak . A robbanósoknál már az is nagy különbségeket okoz ha lassú subsonic lőszert használsz vagy erőset 22 LR-ben . Azután jön a Short 22-es lőszer ami meg az leggyengébb LR-hez képest még kisebb energiájú . Ha még a 22 short-os fegyvered csőkompenzátoros ami azt jelenti , hogy a lőporgázokat furatokon vagy hasítékokon kiereszti felfelé a csőből mielőtt elhagyja a lövedék a csövet akkor a pisztolyod nem rúg vissza és nem dobja felfelé a csövet lövéskor . Ez a nagy lényege a dolognak. Nálunk gyorstüzelősöknél betiltották a csőkompenzátort mert már 30-30 lövésnél meglőtték a 600 köreredményt .Utána betiltották a short lőszert és manapság LR-el lövik a gyorstüzelőt. A fegyver tervezők erre is kitalálták az okosságot mert 2-4 rugós légdugattyút tettek a fegyverekbe amik a vissza rúgást és a csőfeldobást korrigálják . Lásd Walther SSP vagy az olasz csúzlik .
Nem vitattam a szakmai tudásodat! És igen: nem használok kompenzátoros pisztolyt, csak kipróbáltam párat, pár lövés erejéig. Ez tény.
Viszont a gyorspontban van némi tapasztalatom, és bíróként/élmény gyűjtőként erősen hesszelem, ki mivel lő! mert az ismeretlen típusokat előszeretettel kérem el egy-egy lövés erejéig verseny végén. És, általában egy teljes tár kiürítése nélkül nem adják nekem oda.;-)
Kevés a kompenzátoros fegyver, és nem ők álnak mindig a dobogó tetején.
Életem eddigi legjobb eredménye a Walther Expertemmel lett lőve, ami nem kompenzátoros, és nem is Short lőszeres. A sütése pedig kereken 869 gramm.
Olyan a pisztollyal lőtt akkor és ott Kárpáti Zoli, Juhász Peti doktor, és Kiss Gabi. Szintén .22 LR kaliberűvel. Volt ott kompenzátoros, meg Short lőszerrel versenyző is,- a dobogó közelébe sem voltak. Arra a - kompenzátor nélküli - (számomra tényleg kiemelkedő) eredményemre nem a 183 kör miatt vagyok büszke, hanem azért, hogy a fent említett, és általam nagyra tartott barátaimat, versenyzőtársaimat okkor, és ott valahogy sikerült kivételesen felülmúlni!
Számít-e a technika? Persze, hogy számít! Ez egy technikai sport! Viszont a jelek szerint nem a gyorstüzelő fegyveresek nyerik folyton a gyorspontot.
Írtam: Experttel versenyzem, és több OSP-t volt szerencsém kipróbálni!
És: már megint ide kevered a szórást, mint Gyuri a 100m/1 cm témát! A kompenzátorodnak akkor van óriási jelentősége, ha 4 s alatt kell leadnod 5 célzott lövést egy 10 centis körre. Ez a használhatósággal függ össze, és nem a pontossággal. 25 s az öt lövésre bőven elég arra, hogy kezeljem a fegyver felrántását! 15 m-re statisztikailag kimutathatatlan a szóráskülönbsége a két fegyvernek, így el is hanyagolható gyorspontra! Szerintem...
2 cm-t kell eltalálni 15 m-ről, azt a szórást pedig bőven tudja a fegyverem...
Ki mihez szokik hozzá Gyula . Légben is halomra cserélték a walther PCA-ból,co-ból faragott PCP-ket 300as 400as és egyéb pcp-re mert ott az abszorber(hűűűha) a pontok nem híztak , ritkább esetekben be is dőltek. Én még mindig az LGM2-t nyúzom. és nem a technika a gyenge láncszem.
Miről beszélsz Robim ? Túl "dimenziálom" a kompenzátoros kisebb visszarúgásos lőszert lövő és ráadásul csőkompenzátoros pisztoly előnyét a Long Rifle -t lövő kompenzátor nélküli pisztollyal szemben ? Van akkor egy kis tapasztalat hiányod ebben . Ha van lehetőséged lőj egy Walther OSP 0,22 short lőszert tüzelő csőkompenzátoros gyorstüzelő pisztollyal egy sorozatot 25 méterre és utána egy Walther GSP 0,22-es Long lőszert lövő kompenzátor nélkülivel . Ég és föld a szórás különbségük . Gyors pontban még nagyobb a kisebb lőtáv miatt . Ne akard az öreg rapid fire lövésznek megmagyarázni ezeket . Itt a két volt pisztolyom elől az FAS 601 kompenzátoros short-os és az FAS 607 Longos . Csak tudom melyik mit tud !
Én továbbra sem találom, pedig nincs negyed órája, hogy átnéztem megint! Folyamatosan írjuk-mondjuk észrevételeinket az illetékeseknek, amiben szerintünk
változtatni, vagy javítani kellene. Indoklással, érvekkel. A többi azokon múlik, akik ezt elbírálják, illetve megcsinálják (ájtí, szakágvezetés, elnökség.)
A gyorspont szabályzatot Babits Laci írta. A jelenlegi változatot Zántó Pista módosította, ő a szakágvezető. Szerintem túl dimenzionálod ezt a kompenzátor dolgot, meg a kalibert,
de ez is egy vélemény! Még ha nem is lőtted ezt a számot. Mondjuk, annó én is javasoltam azt, hogy esetleg bevezetésre kerülhetne a sziluetthez hasonlóan a
"szolgálati", a revolver, és a "sport" kategória legalább a nagykal. pisztoly kategóriában. Az akkori kifogást is elfogadtam, mert logikus volt: 10 kategória van így is!Fölösleges jobban szétszedni őket!
Ember nincs versenyrendezőként, aki egy sima minősítő versenyen ennél sokkal több kategóriában érmet, oklevelet, vagy kupát oszt!
A legjobb kispuskás lövőnk többször lőtt gyorspontban 180 kör felett. Forgó-tolózáras, csősúly, és kompenzátor nélküli, 1,8 kg sütésű ZKM 452 Lux. puskával.
Az én Waltheromon sincs kompenzátor. Nagykal. puskáknál rezeg a léc, ha hihetünk Pistának, mert egy kompenzátoros .223, 7,62x39, vagy .308 puskás lövő mellett állva
ellök a légnyomás, ha csak nincs közétek építve téglafal.
A robertoval beszélgettünk a rövid pályás légpuskás sziluett verseny szabályokról . Én a neten az MDLSZ honlapján feltett szabálykönyvre hivatkozva írtam , hogy Légpuska B. azaz Open kategóriában a torkolati energia nincs korlátozva és a kaliber max 5,5 mm . Szerinte csak 7,5 J és 4,5 mm kaliber lehet . Ha úgy van akkor miért van fent a neten ez :
Miért nem veszik le ha nem érvényes már és nem létezik az Open kategória ebben a verzióban ?
Mondjuk az MDSZ-nél vannak zűrzavarok . Például a gyors pont versenyeken kiskaliberű pisztoly számban együtt engedik versenyezni a 0,22 LR-es pisztolyokat a 0,22 Short-os csőkompenzátoros pisztolyokkal . Egy Short-os kompenzátoros régi gyorstüzelő pisztollyal versenyzőnek nagy előnye van a többiekkel szemben egyforma lövész tudás esetén mert azoknak nem ugrál a csöve fel a kompenzátor miatt és a visszarúgása minimális . Pl. FAS 601 Domino , Hammerli 230 , MCM kompenzátoros gyorstüzelő változat . Ezekkel találkoztam gyors pont versenyeken .
Pécsi Szalon sör . Az egyik dobozon az áll , hogy Magyarország legrégebbi sörfőzdéjéből anno 1848 . A másikon az , hogy több mint 110 év tapasztalata ! ???
Írtam máshol: az ember hibázik. Azt is, hogy nem vagyok büszke erre a hűtős momentumra! Mondjuk, még sok másra sem, de azok nem ennyire súlyos, környezetkárosító dolgok voltak az életemben.
Azok inkább az attraktív feleség kategóriába tartoznak, és csak azért, mert nem az én családnevemet viselte egyikük sem.;-)
Ha van egy kis időd, ülj le egy nyugodt félórára, és nézd végig virtuálisan a saját életedet.
Aztán keress egy követ, és tedd fel magadban a kérdést: rám akarod-e dobni! Ne csak hűtőben, és ne csak hulladékudvarra koncentrálj! ;-)
Igen, vannak szabályok, és igen, akkor is be kell(ene) tartani őket, ha nem tetszik nekünk!
És, igen! Vannak pár százan, akik törvényesítve állnak minden törvény felett, és bármit megtehetnek büntetlenül, akkor én sem fekszem álmatlanul, forgolódva ezért a tettemért az ágyban éjszaka!
És, még, tudom: ez sem jogosít fel engem arra, hogy ugyanúgy viselkedjek, mint "azok" ott fent!
Ettől függetlenül azt mondom, hogy ha még egyszer olyan élet(kényszer)helyzetbe kerülnék, ugyanezt tenném! Elcsúfítottam vagy 5 évre az őzikék élőhelyét, és nem ciániszappal
gyilkoltam ki a Tisza teljes ökológiai szisztémáját!
Neked van autód - esetleg kertes házban laksz. Nekem nincs. Én szívességet kértem autós barátomtól (neki adtam a kompresszort, mert ő kérte makettfestéshez, és ezért berheltük ki együtt belőle),
és időt, energiát, benzinpénzt áldoztam/tunk arra, hogy legálisan leadjuk azt, amit akartunk. Te lehet, hogy vissza cipelted volna az emeleti 56 m2 -be, de én nem!
És én nem egy évig, tíz percig sem tároltam volna tovább!
Nem mentegetem magam, ezt kihangsúlyoznám! A rám aggatott jelződet elfogadom, és pont.
Nézd, nálam egy dolog verte ki a biztosítékot, hogy a szemetedet "kib@sztad az erdőbe". Megvallom, bár csak "virtuálisan" ismerlek, de baromira meglepett ez tőled. Persze a sitt meg a hűtő műanyag szigetelése (mert kb. ez maradt belőle, meg 10dkg 0.2-es lemez) is veszélyes hulladék, mint ahogy lőfegyver egy 15J légpuska és egy 45-ös Magnum is.
Semmi közöm a vasudvarokhoz, így hiába próbálod rám kenni, hogy mentegetem a rendszert. Vannak szabályok, ahhoz kell igazodni, Ez régen is így volt, most is így van, legfeljebb a sapkagomb változott.
Felénk sincs már kipakolós lomtalanítás, évente egyszer ingyen házhoz jönnének, de akkor konkrétan 5 perc alatt kellene kihordanom az addig portán belül tartott cuccot a kint álló teherautójukra :) . Ha kényelmes vagyok és a saját költségemen viszem ki a szeméttelepre akkor lemázsálnak és fizetek, mint a katonatiszt. Igazságos? Szerintem nem, de ez van. A covid alatt jártam úgy, hogy a fél nap alatt megpakolt futóval visszapattantam a kapuból, mert "egészségügyi okokból" nem mehettem be a több hektáros bűzlő szeméttelepre, ahol a legközelebbi ember tőlem 20 méterre lett volna a mérleg fülkéjében. Baromi ideges voltam, de szépen hazavittem a szarjaimat és tároltam még egy évig, nem borítottam le az árok partjára.
Hagyd el! Mindketten álszent, múltban élő csúnya jelentagadók vagyunk! Rózsaszín ködös tévemlékekkel! Évtizedekig működött-elég jól - a "lomtalanítási konténer.
Előre meghirdetve. Aztán bejött, hogy csak az érintett lakóknak küldték az infót, és csak 1 vagy két napig lehetett kipakolni, nehogy a recikling matadorok széttúrják!
Akkor a festéket, vegyszert, meg a kiszuperált akkumulátort nem dobhattad ki, most meg külön konténer van a festékeknek, az aksikra pedig szinte vadásznak az ólom miatt!
A 30-40 évnyi sáp fizetésed után szerintem joggal várod el azt, hogy legyen már némi észszerűség, meg odafigyelés, és még te vagy a sz.r alak, ha eleged van az egészből!
Elég kicsi a kép mérete, nem tudom rendesen kinagyítani, de igazad lesz.
A hátsó fegyver az tuti, látszik a szíjakasztó, az tipikus Walther.
Ilyen lesz:
A középsőt nem látni rendesen.
Az első is FB300-nak látszik - ahogy írod.
A lányokat is felismerni vélem - arcról. Név már nem társul hozzá.
Szerintem az ILK lövészei lehettek. A mostani sportigazgató-asszony, a Petró Sára barátai, korosztálya, talán kicsit idősebbek.
Szerintem a fotó a pavillon bejáratától lefele az utca, a kapu irányába készülhetett. Ott voltak padok, mindkét oldalt, a kis park szélein, meg az út mentén.
Ez 100 %, sokat reggeliztünk ott.
Ha valaki tud többet - kérem írja meg.
És a lövészkabát is eredeti. Fekete bőr - akkor az volt a menő. A tucat lőkabát az az MHSZ-es zöld posztókabát volt. A célnak megfelelt, elnyűhetetlen volt. Volt nadrág is, na azt csak alsóval lehetett felvenni - mert úgy szúrt, hogy csak na.
Ez is ott készült (ha jól emlékszem...) - akkoriban, egy OB-n.
A jobb szélen az szépszál lobogóhajú gyerek vagyok én. A második helyezett srácra nem emlékszem sajna, de az első a Kotroczó Józsi volt. Ő lett a Sára férje később...
Akkoriban ilyen Anschütz-el lőttem:
Jó, akkor még láttam is, hajam is volt...
A diopteren az írisz saját volt - még ma is megvan...
Büszke én se vagyok rá, hidd el! Ráadásul hibáztam is, mert nem tájékozódtam előtte, mit, és hogyan lehet leadni.Csak sittet vittem oda addig.
Mi az hogy az egyetlen érték? Írtam: a makettes havernak kellett, odaadtam neki ingyért.
Nem arról beszélünk, hogy lebontom az összes fémet róla, eladom apróért, és csak a purhabos műanyagot ba..m ki a hulladékudvarba!
A kinyerhető értéked is sántít: helyi lakosként, lakcímkártya + szemétszállításos csekk bemutatásával negyedévente tán 2-250 kg hulladékot adhatok le ingyen.
Szerinted mi nyereségük van mondjuk 14 sittes zsák csempe, meg vakolat törmelékből? Megsúgom neked: a betontörmelék, sitt is veszélyes hulladéknak minősül,
még is átveszik az udvarban! Amikor újítottam fel a lakásomat, éltem vele tisztességgel, és többször! Még a szomszédasszony kerete terhére is! Nem a kommunális
szemetes konténerünkbe csempésztem esténként, mint a lépcsőházi szomszédom!
Egy normális meglátásod volt az egész írásodban: tényleg prosztó vagyok! Az összes többi a kaki rendszer mentegetése!
Félig működő hulladékgazdálkodás, álszent magyarázatokkal, az üzemeltető részéről!
A képen látszik , hogy a Marczibányin készült anno vagy a KLK lőtér belső területén vagy előtte kint . Már nem emlékszem , hogy a lőtéren a benti elő parkban voltak-e padok anno . A lényeg hogy a két 0,22-es standard puska Walther-e amire saccoltam ? Én azért mondom a Walthert mert az elő ágyazat vége lekerekített . Az összes akkori NSZK Anschütz , NDK Suhl , Magyar FÉG -68 és szovjet Vostok stb. standard puskáké szögletes .
Lehet feltenném a képet a Volt MHSZ lövészek csoportunkba valaki felismerné a fegyvereket talán a lányokat is !
Igen jól írta Gyula, naív vagy. Csak emlékezz: akik 2007-ben és utána pár évig azt hitték, hogy már nyugdíjasok, mert az a biztos ami elmúlt, 2012-ben visszatapsolták őket.
Hát azért azzal nem dicsekednék, hogy "kib..uk az erőszélén"... :( Tudom, hogy baromira nem számít, de nálam ez a hozzáállás a legalja kategória.
Nyilván nem véletlen, hogy a háztartási gépeket csak bontatlanul veszik át (ezt írja mindegyik hulladékudvar). Kivetted belőle az egyetlen részt ami ér valamit, utána meg fel vagy háborodva, hogy sz@rt nem vették át. Ez már csak ilyen: ha nem felel meg, hogy a kinyerhető érték fejében megszabadítanak a lomodtól akkor fizess a veszélyes hulladék megsemmisítéséért.
Megveszed drága pénzért a semmire nem jó bitumenes hullámlemez táblákat, ami pár év múlva lekúszik a tetődről.
Amikor leadnád a hulladékudvarban, szembesülsz vele, hogy eddig veszélyes hulladékkal éltél együtt évekig! Van ilyen átvevőhely nálunk is, a puszta közepén.
Ha van elég pénzed, átveszik...
A tv-t, hűtőt, bojlert amúgy a hulladékudvarban átveszik ingyért - ha még a gyári matrica is megvan rajta, meg feltankoltad előtte 10 órára való árammal...
Igazad van! Ez nagyon öngólnak tűnik részemről! Nem varnyút - elefántot is láttam már karón (még visszamenőleg is)d e azt nem mertem leírni, mert vaklaki még besír a modisba...
Igen!, De az én vagyok, nem a nagy tömeg! És kizárólag olyan cuccal, ami mondjuk a nem létező udvaromat elcsúfítaná! A drága cuccot simán kifurikázom 80+ kilométerre, a határ túloldalára!
Ha 40 K pluszt kapok 3 diszperzites vödör cuccért, akkor nem hagyom ott az árokparton!
Pár éve bedöglött a hűtőm. Kiment belőle a gáz, és amúgy is öreg, meg leharcolt volt már.
Kikaptam belőle a kompresszort, mert kellett egy modellező barátomnak a festéshez. Kábel, burkolat, minden rajta volt, még az üvegpolcok is.
A hulladékudvar tőlem kb 300 m - ha elbírtam volna, a hátamon átviszem egyedül. Megkértem egy kombi autós barátomat, fuvarozza már át nekem.
Nem vették át, mert meg van bontva, így már veszélyes hulladéknak minősül!!!! Elvittük a város túlvégére huszon pár kilométer oda-vissza, de ott is dettó!
Végül kib..uk az erőszélén, annyira elegem lett belőle! Akarjon az ember tisztességes lenni!
És igen! Írtam a magánvéleményemet: ha igaz a hír, megszűnik a csatorna lopás, meg az utcán hagyott Lada szétkapása, és megnő az árokparton hagyott
sz.rhalmok mérete! Vagy: összegyűjti gombokért a helyi vajda, és kiviszi teherrel a határon túlra.
Naccságos Úristen! 10 doboz JSB Exact Express 4.52. 50000 ft. Emlékszem nem is olyan régen hogy kellett rendelni egy 11-edik dobozzal is hogy meglegyen az ingyen szállítás !
Másodszor már figyelmesebben olvastam el, előszörre átsiklottam azon, hogy Te is írtad a betétdíjat. Mentségemre legyen mondva, épp a '73-as Zlaty Bazantot teszteltem ;-) Üveges, betétdíj 13 cent...
A sörösüvegek nálunk most is betétdíjasak, 25ft, asszem, a borosüvegek egy kis része is.
Valamikor a gengszterváltás után ( még ) Csehszlovákiában jelentősen megemelték a sörösüvegek betétdíját, nagy biznic volt teherautószám kivinni a sörösüvegeket, és ott beváltani, aztán nálunk is hamar utánamentek a betétdíjaknak. Ez ma már nem működne, a kinti visszaváltó automaták vonalkódleolvasóval műxenek, csak a Z jelzésű dobozt-flakont veszik vissza.
Te elcipelnéd a hulladékodat a vasudvarba ingyen ? Ja nem ! Ugyanolyan halott ötlet lenne mint a nálunk megszüntetett lomtalanítás . Azóta szaporodik a határban meg az erdőszéleken a lom .
A Hulladékról szóló törvény alapján 2023. július 1-től következnek az újabb lényeges változások. A törvény V/A. fejezete tartalmazza a hulladékgazdálkodási koncesszióra vonatkozó szabályokat. Az ipari és a veszélyes hulladékok kivételével 2023. július 1-jétől minden hulladék gyűjtéséről és előkezeléséről kizárólagosan a koncesszor rendelkezhet (35 évre). 2021. augusztusában meg is jelent az egységes hulladékgazdálkodási koncessziós felhívás."
Tudod Gyuszi felétek is van elég hülye, csak azok alapból olyanok, a Győzi meg érdekből. :-)
A Győzi megjátssza a hülyét, és leveszi a hasznot a szekértolásból, még nagyon sokan megvezetve tolják azt a szekeret és észre se veszik, hogy át vannak verve.:-)
A Győzi amúgy nem Salgótarjáni, és nem is nagyon érdekli, ha lehülyézik. :-)))
Már tavaly év végén jelezte az a hulladékos barátom, ahová néha viszek ezt meg azt, hogy tavasztól megszűnik ez a fizetős lehetőség.
Ha ő tudja rosszul, akkor én meg elismételtem a "csacskaságot". Minden esetre kivárom, mi lesz, és drukkolok, hogy ne neki legyen igaza!
Egy biztos: a "kormánynak" azt hiszem el, ami már elmúlt! Túl sok varnyú volt már azon a bizonyos karón! :-(
Majd visszatérünk rá akkor, ha megjelent a Magyar Közlönyben, és bevezetésre került. Lesz valós tapasztalat.
Azért gondoljuk át elméleti síkon: mi lesz akkor, ha nem adnak pénzt a fém hulladékért?
Gyűjtőhely továbbra is kell. Amit összeszednek, az érték. Tehát a sok kis hulladékos cég továbbra is működhetne, csak a leadó júzer nem kap egy vasat sem....
Max. a leadási kedv fog drsztikusan lecsökkenni. Meg a csatorna lopások száma...
Mondjuk, én a stadionokat átalakítanám hulladékudvarrá, a rengeteg focistát meg fémhulladék menedzsernek. Minimálbérért....
Gáspár Zsolti a pápához fordul , hogy adja őket össze a régi asszonkával ! Na egy ilyen híresség már megteheti ! Nem ismeritek ? Kérdezzétek Hutát a földije !
Azért azt tedd hozzá, hogy az a 15 cent dobozonként/műa. flakononként betétdíj, azaz a vásárláskor ki kell fizetni, ezt a blokkon fel is tüntetik. Az üzletek ( Billa, Coop, Lidl, ahol láttam Párkányban ) rendelkeznek automata visszaváltó egységekkel, a kiadott bizonylatot le lehet vásárolni. Nekem szimpi a megoldás, ha nálunk is bevezetnék, nem lenne annyi kukába - és szanaszét az utcán - dobált aludoboz, műa. flakon. Az Auchan dobozvisszaváltó 5ft/2db - 10Ft/3 darab között veszi vissza az aludobozokat, a műanyag flakonokat szelektív hulladékként ingyen.
Áprilistól nem változik semmi . Július 1.-től lesz változás a hulladékokkal kapcsolatban amit a koncesszőr fog előírni kivéve az ipari és veszélyes hulladékokat mert azoknál nem lesz változás akkor sem . Fémhulladékokról szó sincs .
Tehát, még egyszer: nálunk pár forint darabonként, kint kb. 60! És arra sem vennék mérget, hogy nálunk nincs belekalkulálva ugyanúgy valami
plusz költség az eladási árba!!!
Pedig hidd el, hogy benne van! ;-) Évek óta mondom, hogy ezen valaki nagyon sokat szakít! Én kidobom a sárga kukába. Ezzel támogatom a csöveseket, meg a szegényeket. De már tényleg jobban jár az ember, ha a MÉH telepre viszi az aludobozt, vagy egyszerűen beolvasztja otthon, és úgy adja el.
Jó kenyereket mifelénk is készítenek, több kisebb pékségben. Engem az lepett meg, hogy (külföldi) multinál finom, megfizethető, és jó minőségű veknit lehet kapni!
Megszoktam, hogy nálunk csak a hulladék csapódik le.
Bécsben él barátom 20 éve. Azt mondta pár napja, hogy már a szlovák Lidl-ben se ugyanaz a minőség, mint kint Bécsben.
A magyarhoz képest pedig még szlovákban is sokkal jobb a minőség. Ugyanazon termékre értve, természetesen.
Észrevehetően más a beltartalom, a minőség.
Kézműves sört nem gyárt, mondjuk, a sógorod faterja? ;-)
Amit múltkor hoztál kóstolóba, ímmel-ámmal, de elfogyott. :-)))
ök csak kovaszos kenyeret sütnek, semmi tartositoszerrel + adalekanyagokkal. folyamatosan bövitik a kinalatot, de lassan nem birjak annyi rendeles van.
a pekseg nevehez en voltam a nevado :-) mind a ketten balkezesek es akkor ötlöttem ki, hogy ilyen nevü bizti nincs es tuti jo ötlet ami megmarad az emberek emlekezeteben :-) ketbalkezes hihihi
Bár azt írtam, nem érvelek neked, mégis megtettem. Nem sorok között elrejtve, hanem felsorolva, mit miért írtam.
Nem, nem a petárdás, meg a lapos tévés meglátásodra érveltem, mert az a blődség választ sem érdemel!
Na látod, most megint bele estem a saját csapdámba, és ezt tényleg áthoztam egy félmondat erejéig.:-(
Még csak észre se akarod venni. Ennyit a tévedésemről.
"Közszereplő" vagy, viselned kell, ha más oltogat téged, vagy eltérő véleménnyel van valamiről, mint te.
Ha valamit sértőnek találsz magadra nézve, vagy fórum szabállyal ütközőnek, akkor ezt a modik felé jelezd!
Aztán javíts ki, de mintha én nem minősítettelek volna téged mindenféle puha p.cs szintű jelzőkkel egy nyilvános fórumon, minden második
válaszomban. Ehhez itt is tartani akarom magamat, bármilyen frakk mintát, vagy színt vizionálsz rám. Én, ha összefutok véletlenül valakivel, szeretek úgy
a szemébe nézni, hogy előtte nem aláztam, gyaláztam napi szinten. Mondtam már: többek között ezért nem írok át a másikba. Jobb a békesség.
A vélemény, a meggyőződés szabad. A véleménykülönbség meg önmagában nekem nem indok arra, hogy ne álljak szóba egy tőlem eltérőt képviselővel...
Bár, tőlem sértegethetsz, minősíthetsz nyugodtan: csak pár embertől veszem a lelkemre innét a fórumról.
De tőlük nagyon...
Az oltogatás más téma: se Fricu, se Miki nem sértődik vérig hasonlóért. Legalább is, azt állítják.
Mondjuk, a humor megértéséhez kell némi humorérzék, meg némi ön irónia is. Nem vagyunk egyformák.
Forgalomirányító rendőrt továbbra sem igénylek a beírásaimhoz egy nyílt fórumon. Van egy nagyon patent kis X funkció, amit elég hatékonyan
lehet alkalmazni. Én használom egy ideje. Nem ismerősökre, akikre éppen durci-murci vagyok, hanem fárasztó fikanickekre, mielőtt törli őket a modi.
Próbáld ki rajtam, ha ennyire irritállak téged. Hidd el, nem fogok megsértődni. Észre sem fogom venni.
Kértelek h hagyj ki -pláne itt- ezekből, de te csak nem birod ki.
Belekeversz a hülyeségeitekbe egy másik topikban írt dolgot, ráadásul azt még el is ferdítve, aztán a nagyonokos rögtön ki is használja egy kis agyhalottazásos sértegetésre.
Qrva vicces vagy.
Meg puha p..cs is, ha ott olvasol és itt reagálsz.
Tőlem játszhatod az entelektüelt, csak halkan mondom ez inkább olyan mint az újgazdag a lordok házában. Szépen elvegyül csak senki nem érti a rózsaszín kockás frakkot.
És jó duma az a nem érvelek, mert az nem működik nálad, sztem nyugodtan olvasd vissza magad, aztán nézz tükörbe és ....
Szal még1szer kérem hagyj ki ezekből az igen okos diskurzusaidból.
Igazad van: tényleg szar! Én látom, észlelem, és nem tagadom le, vagy ideologizálom meg, hogy inkább habos torta!
Max. kínomban csipkelődöm, vagy tréfálkozom azon, hogy milyen büdös. És próbálok nem bele lépni, már ha van rá mód...
És: nem érvelek. Az nálad nem működik, hiába állítod az ellenkezőjét! Egy poénnál pedig kifejezetten rossz ötlet megmagyarázni, miért vicces!
Veled kivételt teszek, ha gondolod, és csak neked elmagyarázom, mi volt a vicces, és releváns a válaszomban. Szerintem.
És: ha napi szinten írnék a polisba, akkor se oda válaszoltam volna Exhi időjárásos témája kapcsán. Akkor oda vittem volna át a témát innét, pedig
Csak másodkézből lehet a válaszomra politika címkét ráragasztani, első kézből akkor is humor volt! A téma maga pedig tudományos, és se nem politizálás,
se nem egymás köpködése, mint ott, ahol marokra fogják a bögrét, és nem eltartott kisujjal!
Pont ide, és rá illett a válasz. Szerintem. És még vicces is volt. Szintén szerintem.
Nem vádolhatsz azzal, hogy naponta "áthozok" témát ide. Igyekszem nem azt tenni.
Ám, ha néha-néha előfordul, hogy így érzed, hát, próbálj meg vele együtt élni!
De jó neked ha csillagos eget meg Napot látsz . Itt a Gödöllői Dombság tetején napok óta csak ködöt látok . Fura módon most lent Veresegyházon van tiszta idő .
Nem figyeltél eléggé, pedig Zsolti megmondta a tutit! Jobban is élünk, mint négy éve! Jobban élünk=tele vagyunk lével! Több pénz=több plazmatévé, meg tűzijáték.
Több plazmatévé, meg tűzijáték= több hő. Egyszerű matek. Én még tegnap is hallottam a környékünkön 2-3 pukkot kora este. Az is nyomta pluszban fel a hőt.
Mondjuk, lakóhelyem, Borsod Vármegye Főispáni Székhely pénzes környéknek számít a csóró országos átlaghoz képest...
Más, logikus magyarázatot nem találok a jelenségre.
Illetve, van egy teoretikus! Egy okos ember azt írta nemrég a Net-en: "ebben az országban annyi az idióta, hogyha a hülyeség hőt termelne, nem lenne
Nem akarok itt teológiába mélyen belemenni, de amit idézel, az az Ószövetség. Ha jobban tetszik a Tóra.
Jézus megváltoztatott mindent. Új parancsolatokat adott, eltörölte a szemet szemért, fogat fogért álláspontot.
A szeretetet, a megbocsájtást helyezte a középpontba, nem az Isteni büntetést, bosszúállást.
Ha Bírák könyvét lapozod, láthatod: szinte soha nem a bűnösön áll Isten bosszút, hanem, ahogy írtad: Hetedíziglen. A gyerekek, unokák, dédik bűnhődnek - kegyetlenül.
Maga a bűnös meg leéli a sokszor nem is rövid életét - sértetlenül.
Az Isteni és az emberi igazság nem egyezik meg. Sokszor, túl sokszor.
Az idézettel mit akartam? Talán rávilágyítani arra, hogy Jézus, Isten egyszülött Fia, a farizeusokhoz képest megengedő - esetleg mondhatjuk liberálisnak is - volt.
Ferenc pápa pedig Jézus Krisztus földi helytartója, Szent Péter utódja, az apostolok utódjainak, azaz a püspökök testületének vezetője, akit a konklávé választott meg.
Nem pusztán liberális - ezt maga az egyház mondja róla, hanem még azt is "túltolja". Ezt jeleztem a libsi jelzővel.
Konzervatív a Benedek volt.
Miután ez csak az én véleményem (és előre elnézést is kértem azoktól, akiknek az érzékenységét sérti), nincs értelme tovább ragozni.
Én csak porszem vagyok hozzá képest, a véleményem nem oszt, nem szoroz.
Az áldozat az áldozat.
Az Ensz bt annak idején rögzítette a tényeket, és a Minszki megállapodások betartására szólított fel.
Az áldozatok zöme ukrán állampolgár volt.
És pont.
Azóta Merkel, majd Hollande elnökök is a nagy nyilvánosságnak szánt interjúkban vallották be: eszük ágában nem volt betartani az egyezményt, csak időt akartak nyerni a háborúhoz. Amit ők maguk készítettek elő az amcsik óhajára - teszem hozzá én.
Te is voltál gyerek. Mindig úgy kezdődött, hogy a "Pisti visszaütött!".
Most Putyin.
Egy jó tanár akkoriban mindkettőt megdorgálta. Mindkettőt! Már, ha békességet akart teremteni!
És most ez hiányzik.
Úgy biztosan nem lesz békesség, ha csak az egyiket húzzák a deresre. Egy sor régi politikus (volt amerikai külügyminiszter) is hangoztatja: Nem lehet békét teremteni anélkül, hogy Oroszország érdekeit figyelembe vennék.
A katolikus egyházzal kapcsolatban - egyetértünk:
"A Római Katolikus Egyház Isteni eredetét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy papsága ellenére is fennmarad két évezreden keresztül"
Szerintem ez bizonyítja, hogy szükség van rá. A hibáira, bűneire nincs...
De emberek csinálják, ezért olyan, amilyen.
Az idézettel mit akartál? Ismerem, de nem világos mit akarsz vele?
A látogatóközpontban mindenképp. Ha meg sörfözde is műxik a kolostorban - mert ehhez is értenek általában, nem is kicsit - különösen fontos egy illen eligazító táblicsku...
Felhívom a figyelmedet a "megemlékszik" és a "büntet" szó jelentős jelentésbeli különbségére.
"És kegyelmet gyakorlok ezrediziglen azokon"
Ez pedig már előre vetíti az Újszövetség megbocsájtó ( horribile dictu: "liberális" ) Istenét, aki elküldte közénk Fiát, hogy megváltsa az Emberiség bűneit áldozata által.
Azonkívül az ember a római katolikus egyház nevében (és így maga az egyház, mivel emberek alkotják) az elmúlt kétezer évben, bőven pusztított vérrel és fegyverrel is. Aminek még ma is issza a levét az emberiség.
Egyébként pedig a vallás nem felejti a bünöket és az utódokat is bünteti érte.
A tíz parancsolatból:
"mert én vagyok az Örökkévaló, a te Istened, a féltve őrködő Isten, aki megemlékszik az atyák bűnéről a fiakon harmadiziglen és negyediziglen azokon, akik engem gyűlölnek. 6 És kegyelmet gyakorlok ezrediziglen azokon, akik engem szeretnek és parancsolataimat megtartják."
Nem az a ciki, hogy nem szereted azt a vonalat, amit ő képvisel, hanem az hogy leliberálisozod, sőt, libsized.
14ezer áldozat: akik közül kb. 1/3-1/3 arányban ukrán katonák, orosz szakadár félkatonai szervezetek tagjai és civilek - főleg orosz, de ukrán nemzetiségűek is - voltak?
"Ha Putyin agresszor, akkor Zelenszkij és Biden ezerszer bűnösebb." Putyin agresszor. Pont. Az orosz-ukrán háború áldozatainak száma a két oldalon szerintem elérte a 100ezres nagyságrendet, köztük orosz nemzetiségű civilek is áldozatul estek az orosz rakétáknak, azokról nem is beszélve, hogy hányan vesztették el az otthonukat, és ez Putyin lelkén szárad.
Hogy ki tehet arról, hogy egyre kevesebben vallják magukat kereszténynek, csak egy felszentelt pap ismerősöm egykori mondását idézem: A Római Katolikus Egyház Isteni eredetét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy papsága ellenére is fennmarad két évezreden keresztül...
A vallási "liberalizmusról" - az idézőjelet nagyon hangsúlyosan véve! - meg ennyit:
Jézus kiment az Olajfák hegyére,2majd kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köré sereglett, s ő leült és tanította őket.3Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre,4és így szóltak hozzá: Mester, ezt az asszonyt röviddel ezelőtt házasságtörésen érték.5Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?6Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, s vádolhassák. Jézus lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földön.7De tovább faggatták, azért fölegyenesedett, és azt mondta nekik: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!8Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön,9ők meg ennek hallatára eloldalogtak, egyikük a másik után, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középütt álló asszonnyal.10Jézus fölegyenesedett és megszólította: Asszony, hova lettek? Senki sem ítélt el?11Senki, Uram felelte az asszony. Erre Jézus azt mondta neki: Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!
Ha nem mondod, nekem akkor is egyértelmű, hogy a katolikus egyházról folyik a beszéd, de kimondottan a római katolikus egyház negatívumairól szól és nem más katolikus egyházról!
"Az egyén felelőssége megáll akár civil, akár pap. Én ebben nem látom rosszabbnak az egyházat mondjuk egy párttal, vállalattal összevetve."
Ezzel az a probléma hogy az egyház és képviselői (és pl. a rendőrség is, meg hajdan a párt is) kvázi a civilek élő lekiismereteként próbál(t) működni tehát számukra nem igazán mentség hogy "ők is csak emberek".
A Párt és a rendőrség "erőszakszervezetek", viszont aki az emberek spirituális vezetését vállalja magára, annak igenis meg kellene válogatnia kiket fogad a soraiba (így jóval kevesebb "ügyük" lehetne), aki pedig megtévedt közülük, azt pedig példaértékűen lecsukni (nem pedig elkenni az ügyeket).
Az én távoli rokonom példája (korszaka, amikor éltek) pont azt mutatja, akkoriban a földhözragadt szegénység nem jelentett automatikusan tanulatlanságot.
A négy testvérből egy tanító lett, egy apáca, egy pap, egy pedig feleség és tsz tag.
Tehát világi képzés is lehetséges volt.
Pár napja írtam a Simonyi professzor példáját, a 7 gyerek közül jutott fel a csúcsra - falu papjának támogatásával.
Klebersbergék nem engedték kihullani a tehetségesebbjét - csak a pénz hiánya miatt.
Ma?
Az apósom is csóró családból jött (anyagilag), és a papi birtokon intézősködött - hogy tanulhasson. Volt szemük arra, hogy kiemeljék az értékes, tehetséges gyereket.
De valahogy ő is főiskolát végzett, és nem abuzálták papok.
Ettől még volt, van ilyen. Erre nincs mentség, nincs felmentés.
Nem lesz minden kollégista buzi. Még az egynemű koleszokban sem. És nem izélgetik őket automatikusan. Szerencsére persze.
Az egyén felelőssége megáll akár civil, akár pap. Én ebben nem látom rosszabbnak az egyházat mondjuk egy párttal, vállalattal összevetve.
Nehezebb kérdés magának az intézménynek a felelőssége (ez az új elem abban amit írsz). Az egyházaknak nagy a feladata, mondhatnám időtlen, de nem véletlen, hogy mióta ember és hit van, egyházak is. Messze régebbre nyúlik vissza, mint a keresztény egyház.
Tehát én szétválasztanám az egyházak, mint intézmények felelősségét, és az emberekét, akik ma éppen viszik a dolgaikat.
Valójában itt kezdődött el a római katolikus egyház hiteltelensége, ami máig is rányomja a bélyegét a római katolikus egyház megítélésére!
A keresztény vallás mint gyüjtő fogalom nem egyenlő a római katolikus egyház bűneivel!
Ollóztam!
A búcsúcédula a középkori római katolikus egyházban pénzért árusított bűnbocsánati lehetőség volt. A pápai udvar az akkori világ egyik legjövedelmezőbb üzletévé változtatta az üdvösség árusítását.[1]
A katolikus egyház tanítása szerint a búcsú a bocsánatos bűnökért járó túlvilági büntetés (tisztítótűz) részleges vagy teljes elengedése. A bűnök alóli feloldozást egyházi személy adhat, ha a hívő teljesítette az egyház által előírt bűnbánati cselekedeteket (gyónás, megbánás, jóvátétel, böjt, ima, vezeklés, adomány, zarándoklat). Ez utóbbi lehetőségből alakult ki a búcsújárás gyakorlata és a templomokhoz vagy más kegyhelyekhez kötődő búcsújáróhelyek.
X. Leó pápa 1515-ben teljes búcsút hirdetett azoknak, akik a Szent Péter-bazilika befejezéséhez pénzadományokkal hozzájárultak. Ha valaki megvásárolta a búcsúcédulát, akkor a pápa (vagy megbízottja) megbocsátotta a vétkeit, sőt elengedhette az imák elmondásából, böjtölésből és zarándoklatból álló egyházi penitenciát.
A búcsúcédulákkal kapcsolatos visszaélések felismerése arra ösztönözte Luther MártonÁgoston-rendi szerzetest, hogy nyilvános tézisekben foglaljon állást a búcsúk ügyében, és általában az egyház életének kérdéseiben. Luther tanítása szerint a földi halandót sem a gyóntató pap ceremóniája, sem a pénzen mondott mise, sem a pápai búcsúcédula nem válthatja meg a bűneinek méltó, túlvilági büntetéstől, hanem egyedül Isten kegyelme (sola gratia), amit igaz hitével és megfelelő életével érdemelhet ki az ember.
Luther 95 tételében a búcsúcédulák üzletéről: Emberi balgaságot hirdetnek, amikor azt mondják, hogy mihelyt a ládába dobott pénz megcsörren, a lélek azonnal a mennybe száll.."[2]
Philipp Melanchthon azóta kétségbe vont állítása szerint Luther úgy hozta nyilvánosságra a tételeit, hogy azokat kiszögezte a wittenbergi vártemplom kapujára 1517. október 31-én. Ez a nap hivatalosan a reformáció kezdete.
A búcsúcédulák pénzért történő árusítását a tridenti zsinat szüntette meg.
Folytatódott az inkvizicióval és évszázadokon keresztül a papi cölibátus miatti szexuális bűncselekmények iszonyatos mennyiségével!
Vigyázat! A katolikius egyházból kiszakadt más keresztény egyházakkal ne vegyük egy kalap alá mert azok nem felelősek a római katolikus egyház bűneiért!
nagyon elfogult vagy. bepi az elöbb emlitett 1-2 dolgot. azert gondolj bele anno kinek volt lehetösege tanulni? vagy egy bizonyos nepcsoporthoz tartoztal, vagy gazdag voltal vagy elmentel papnak. pont. az ilyen esetben volt csak lehetöseged tudast szerezni.
tiszteletem nekik, de kihasznaltak a nepet minden teren. rengeteg birtokkal rendelkeznek amit berbe adnak es amiböl fenntartjak a rendszert ja es termeszetesen adomentesen haracsolnak. a 70 eves bözsi neni meg ha kimegy a piacra es elad 5 kilo krumplit akkor adjon szamlat meg legyen ügyfelportalja.
a masik dolog meg ugyebar amikor beteszik öket fiatalkorban a kollegiumba akkor a biologiabol adodoan belekerülnek a serdülökorba es kamaszodnak. mocorog az atom. kijarasra nemigen van lehetöseg es hat idövel egymas közt rendezik le a szexualis hajlamot. ergo mindegyik nagyon fius lesz. a felnöttek meg teljesen kihasznaljak öket. es nem meselhetik el senkinek sem mi törtenik a zart falak mögött
Amiket írsz abban lehet igazad (bár kötve hiszem, hogy pl. a muszlimok a béke követei lennének, és kevesebb ember haláláért lennének felelősek), de ettől még vannak valódi értékek, amiket közvetítenek.
A bűnöket az emberek követik el - az egyház(ak) nevében.
Vagy ideológiák nevében. Kommunizmus, a náci eszmék nevében, stb.
Sajnos két dolgot nem hagyhatsz számításon kívül:
Az első, hogy az ember bűnös (nem teológiai, hanem erkölcsi értelemben), az eszme, az intézményes egyház csak okot arra, hogy elkövesse, amit.
A második, hogy ha ezt eldobod (erkölcs, hit) - akkor semmi sem marad.
Szóval nem mentem fel a keresztény egyházat sem a bűnei alól, de próbálok távolságot tartani az ember és a tanítás között. A tanítás nem buzdít a bűnök elkövetésére. Ez nem mondható el más vallások esetében. Van ahol a más hitűek gyilkolászása alaptétel.
Orvosból is, tanárból is és papból is ismerhettem olyat személyesen, aki mintakép lehet.
A pap ráadásul rokon is volt, ő keresztelte a lányaim (otthon, háznál).
Őt az 50-es években kirakta az egyház, mert kereten felüli lett - akkor csökkentette az egyháznak adott támogatást az állam - szóval őt "elengedték" dolgozni a civil életbe, és az mellett járt misézni a hétvégén a Rózsák téri templomba.
Aztán, mikor polgári értelemben nyugdíjas lett, visszaköltözött Hajdúdorogra, a szülőfalujába, és ott dolgozott haláláig. Misézett, gyóntatott, hittanra járt a sulikba, temetett - mindent, amit kellett.
Ingyen, persze.
Ő szerzetes, nagytudású, remek ember volt. Beszélt vagy 5 nyelven, a sulikba járt sakkot oktatni a sulikba Pesten, majd Dorogon is.
Ha láttad - egy nyugdíjas, vidéki bácsikát láttál. Nem voltak sem gyanús dolgai, sem titkolni valója. Igaz, vagyona sem.
Adok a véleményére. Ismerte személyesen II. János Pált, Tudott vele lengyelül (is) beszélni, és becsülte. Nem csak Pápaként, papként ismerte, még a korábbi időkből - ő is volt valami szemináriumon lengyelbe - onnan volt az ismeretség. Azt nem állította, hogy nagy haverok lettek volna, de ismerték egymást. Szerinte jó ember volt, és én hittem neki.
Nekünk nem probléma! Nem a mi szerencsénk úszik el az idén ;-) Én csontos karajt, egy kb. 90 dekás darabot sütöttem meg grillen, buzgón sörrel ecsetelve. Két nagy szelet füstölt szalonnával spékeltem meg, és már bánom, hogy nem dugtam a szalonna mellé fokhagymát a húsba. De így is nagyon finom volt a füst íze, és a szaftos omlóssága miatt. Lencsével meg egyenesen isteni volt! :-) Majd legközelebb jobban meg lesz tuningolva a kaja, és nagyobb léptékben!
Nem jól fogalmaztál, nem vagyok kiábrándulva belőlük. Ugyanis soha nem tartottam őket példaképemnek. Csak hogy értsd miről beszélek pár példa:
- Kisgyerekként kíváncsi és tudásra vágyó ként egy erősen hívő embernek kérdéseket tettem fel vallással, Bibliával kapcsolatosan, mert nem értettem, nem illett a logikámba. A vége az lett, hogy kishíján megvertek, amiért gondolkodni mertem.
- Nagyapám egész életében egyházszolga volt ingyen. Mikor meghalt egy pap sem ért rá eltemetni.
- Középiskolás koromban a pap fia lopta el a bőrkabátomat. Persze a pap letagadott mindent.
- Az unokatestvérem magas beosztású egyházfő volt (valami főpüspök) és amit látott, megtudott, azt mondta nem tud azonosulni vele és otthagyta az egyházat.
van még, de nem sorolom fel mind.
Az pedig amit tanítanak hazug módon, külön megér egy misét.
De mélyen megértelek, ha ki vagy ábrándulva belőlük.
Épp azt írtam, hogy az ember fia szeretne kapaszkodni beléjük, és borzasztó, amikor kiderül, hogy hitványak, némelyik erkölcse még az átlagember szintjét se üti meg.
Ő a mérce? Hát nekem nem. Tudod miért? Pont azért amit írtál - nem tévedhetetlen, ez ok, csakhogy ő tudja, hogy nem mond igazat, tudja hogy hazudik, és neked ezt tanítja és mondja, hogy te hidd el. Jézus nem véletlen vetette meg a papokat, azóta se változott semmi. Ingyenélő álszent élősködők.
Pont azt mondom, hogy nekem a német Pápa, a Benedek szimpatikusabb, mint az argentin, a Ferenc Pápa.
Persze nem a származása okán.
Épp azt írtam, hogy a német pápa nem lehetett náci, mert 14 volt a Hitlerjugend idején, és 16 volt, mikor besorozták, szinte gyerek. 51-ben meg már a szemináriumba járt. Ha bűnös - elítélik, ül - ergo nincs suli.
A Ferenc Pápa szerepe viszont kérdéses az argentin huntával kapcsolatban. Az nincs tisztázva. Nem állítom, hogy sáros, hogy lefeküdt nekik - de ki sem zárható. Sajnos.
Ő mindenesetre nem cáfolta az ezzel kapcsolatos sejtetéseket.
Magyar főpapokról viszont a történészek már bizonyították, hogy együttműködtek az ÁVH-val, az Egyházügyi Hivatallal.
De nem akarok én sarat dobálni, csak rögzítettem a tényt, hogy nekem a Benedek jobban "bejött", mint a regnáló.
Az ember akar hinni az orvosban, az papban, a néptanítóban.
Szeretnénk, ha legalább ők emberségesek, őszinték, becsületesek lennének. Mert ha már ők sem, akkor a többi kitől vegyen példát?
Egy barátomat ostoroztam ezzel kapcsolatban. Ha te, mint értelmiségi, aki tanultad ezt, művelted évtizedekig - nem állsz a sarkadra, és mondod meg a politikusnak: Hülye vagy, ezért, meg ezért meg ezért - akkor ki?
Neked a dolgod, a feladatod, mert ezzel tartozol nekünk. Neked elhiszik a népek!
Így vagyok a Pápával is.
Az eszemmel tudom, hogy nem tévedhetetlen (még egyházi kérdésekben sem, pedig arról papírja van), de hinni akarok abban, hogy különb nálam, nálad, mindőnknél.
Ha csalatkozom, az szomorúvá tesz.
II. János Pál emberként és Pápa-ként is kiemelkedő volt. Ő a mérce.
Mondjuk engem soha nem érdekelt ki milyen zászló alá bújik, ami éppen az aktuális. Hazánkban is van jó pár fideszes aki a kommunista pártból váltott köpönyeget.
A tettei határozzák meg az embert. Márpedig nem ismerek olyan pápát aki ne hazudott volna. Vagy pl. ne áldotta volna meg a fegyvereket amivel a katonák harcba (ölni) mentek !!!
"az egész emberiséget fenyegeti az, ha egy totalitárius rendszer eltapossa az egyént" - merthogy manapság már nincs ilyen ... á dehogy.
Kapaszkodj meg: se pálinka, se sör, se pezsgő! Se tavaly, se ma! Na jó: a "tavaly " leginkább tegnapra vonatkozik! :-D
Kint szlovákban söröztem kicsit, de ott is inkább ásványvíz, meg különleges teák. Kaptam egy üveg házi bort nemrég, azzal küszködtem tegnap délután óta.
Olyan rossz volt, hogy végül kólával bírtam csak eltüntetni.
Én, ha a tükörbe nézek, egy anorexiás szőke leszbikust látok benne. Egy dagadt, szőrös kandisznó testébe zárva.;-)
Bár most, karácsonykor volt olyan, hogy szépen látszottak a hasizmaim...amíg meg nem emésztődtek az egészben lenyelt töltött káposzták...
Ígértem én, hogy "megtérítelek", meggyőzlek? Nem feladatom, nem dolgom.
Én csak a tényt közöltem, hogy NEKEM szimpatikusabb, mint az utóda.
Olvastam (na jó beleolvastam) pár teológiai témájú cikkét, és sok dolog tetszett benne, mert egyezett azzal, amit gondolok, vélek.
De, hogy kielégítsem a "szimpi"ségi óhajodat:
Én sem emlékszem rá, hogy pápa lemondott volna, de most a halála kapcsán írták, hogy 600 éve volt már (egyetlen másik eset).
NEKEM ez "szimpi".
Volt ereje felmérni az erejét, a képességeit - és levonni azt a következtetést, hogy ő ehhez kevés, ezt nem neki találták ki, az egyház, és a világ akkor jár jobban, ha ő háttérbe vonul.
Miért volna "ciki", ha nem értem, nem szeretem azt a vonalat, amit ő képvisel?
Ha nem egyezik az én értékrendemmel?
Hogy ő is beáll abba vonulatba, amit én álszentnek, álságosnak, és őszintétlennek gondolok?
Pl. most az ukrajnai háború kapcsán felemeli a szavát, és békére szólít, beáll a Putyint elítélők kórusába, lényegében az élükre áll.
De hol volt (a szava, az állásfoglalása), amikor a saját népét, a saját állampolgárait lövette az ukrán vezetés? Akkor miért nem tartotta fontosnak a 14000 áldozatot? Ha orosz nemzetiségű az áldozat, akkor az szót sem érdemel? Az orosz nő, gyerek, akikre rágyújtották az iskolát - az nem áldozat?
Akkor ő is hallgatott, pedig ENSZ határozat is elítélte a mészárlást, és békére szólított fel.
Ebben persze az egész nyugati világ sem különb.
Mikor az amcsi (immár nyilvánosan is bevallva: "rongyos 5 millió dollárból buktattuk meg az ukrán kormányt a Majdanon) nem is csinál titkot abból, hogy a szerencsétlen ukránokat használja fel, hogy az oroszt meggyengítse, az utolsó ukránig akar harcolni?
Azt - és a többi amerikai vérengzést szerte a világban - nem kellene ugyan így ostoroznia?
Mert szerintem igen.
Ha Putyin agresszor, akkor Zelenszkij és Biden ezerszer bűnösebb.
És a vallási kérdések.
A keresztény üldözések világszerte miért nem zavarják? Miért nyalja a talpát (hogy visszafogott legyek) a muszlim világnak? Miért nem harcosabb, hogy megerősítse az egyház hagyományos értékeit? Tűri, és elnézi, hogy Európa-szerte templomok tucatjait zárják be, alakítják át jó esetben közösségi terekké, de számtalanszor mecsetté alakítják. Tűri és elnézi, hogy egyre kevesebben vallják magukat kereszténynek Európában.
Világi és liberális nézetei megosztóak, és sokakat inkább eltávolít az egyháztól, mint közelítené őket.
Márpedig neki kellene a katolikus egyházat megerősíteni, egyben tartani. Péter örököseként ez a dolga.
És, ha már a 14-16 éves Benedek "náci" múltja volt a kritika témája:
Máig nem tisztázott az ő szerepe, közreműködése az argentin katonai hunta idején. Úgy tűnik, akkor is nagyon (talán túlságosan is) pragmatikusan állt a katonai vezetőkhöz, azok cselekedeteihez.
Ez a kérdés is elsikkadt. Nagy a csend körülötte, senki nem öntött tiszta vizet a pohárba. Ő sem.
Szóval, noha kétségtelenül népszerű, nekem ő túlságosan libsi - és nem a jó értelemben.
Természetesen ez csak a saját véleményem, senki érzékenységét nem kívánom vele megsérteni.
Nem igazán "foglalkoztam" a viselt dolgaival,de rémlik valami nácizás,meg valami Róma által elhallgattatott "tényfeltáró"újságíró.
Püspöksége idején valami bántalmazó papok ügyeinek elsikálásáról szólt a dal.
A lemondását viszont az inasa által ellopott és kiszivárogtatott dolgokkal hozták össze.Nekem hertelen ezek "ugranak be a nevéről.Mint Római Katolikus,egyikre sem voltam büszke.Igen összehúzott szemöldökkel néztem az ipsére,még ha a "főnököm" is volt.
Ki sem töltötte "szolgálati" idejét.Az első(valszeg) pápa volt aki lemondott.
Utána méltóságosan,szép csendben ,mondhatni megbújva élt. Nyugalomban elhunyt,nem hurcolták meg.Nyugodjon békében! Nekem ennyi elég.De ezzel,hogy szimpatikus volt,igen kíváncsivá tettél. Erre most Te is csak mentegeted,nem pedig szimpatikus dolgát toltál elém.Volt neki? Egy centit sem vagyok Veled előrébb.
Fricu!Pontosítsunk picit:Mi volt benne a szimpi? A náci múltja,a Ratzinger korában elsikált bántalmazó papok "esete",vagy a már pápa korában mellette ügyködő inasa által ellopott iratok körüli lemondása? Azt hiszem,hogy a modern kor legproblémásabb pápája volt.A náci kortól 2000,tán 12-ig tartó regnálását végig kísérték a "balhék". Mellik volt a legszimpibb?
Majdnem megcsörgettelek a napokban kazán ügyben! Pár napot Pepi Bá' Nyugodjon Békében! házában hédereltem.
Három órája értem haza. Vadi új Vaillant kazán, a házban meg 14C° fok! :-( A szomszédnak ugyanilyen a kazánja, ő indította 2 nappal előttünk magasabb fokon a rendszert, mielőtt
odamentünk. Állítólag 28 fokra. Fogom a radiátorokat: alig testmeleg mind. Légtelenítés: tökéletesen levegő mentes. Telefon a helyi gázosnak, mivel még garis a kazán:
A szomszéd bácsi tényleg beállította 28 fokra a kazánt. Csak nem a lakás termosztát hőfokát, hanem az előremenőét.:-(
6 óra, és a három réteg dunyha helyett már egy pokróc alatt is melegünk volt...
El nem merem képzelni, mi lett volna akkor, ha a jó szándékú szomszédnak nem ugyanilyen típusú kazánja lett volna:-(
Én nemtom.Nam vok idevalósi.De míg a számokat hozzá tudom kötni mondjuk a szcsotihoz,addig nehezen tudom elképzelni Istent amint szeletekben löködöm egy szorzógépen.;-D
Este 9-kor mentek el az unokák, felhőtlen volt az ég - ennek megfelelően már csípős fagy volt. A kocsi ablaka deres vastagon, vakarni kellett rendesen, a föld átázott felszíne keményre fagyott. Mérés nélkül olyan 2-3 mínusz lehetett. Aztán éjjel befelhősödött és ettől enyhült is az éjszaka, sőt melegedett. Most köd van, szinte éjszakai a sötét, a szemközti hegy (Kőhegy) sem látszik, a látótávolság párszáz méter, de hideg nincs, olyan 2-3 pluszban.
Ez teljesen a várakozásaimnak megfelelő. Itt nem látok anomáliát.
De azt hallottam a Jézuskától, hogy jó kisfijú voltál, szóval kapsz meglepit!
28.-án dél körül autókáztam az M0-n, északról dél felé, kivételesen utasként.
Az ég tiszta kék, pár kósza felhő csak, de repülők hada látszott dél-nyugati irányban (8-10).
Hosszú, egyenes csíkok, de volt vagy 6-8. Megpróbáltam felvenni őket, de a nap bezavart, ennyi sikerült csak:
Egyszer volt, hol nem volt. Volt egyszer egy kislány, aki piros kabátban sétált az erdőben a nagymamájához karján egy kis kosár ennivalóval, és egy üveg borral. Ahogy sétál az erdőben, lát egy faágra felakasztott kast. Odamegy, hogy megnézze mi van benne. Hát csodák csodája, tele volt a kas egy farral. Innen van a mese a Piroska és a far-kasról. :-)
Biztos bennem van a hiba, hogy rögtön nem gondolom buzinak aki ilyet vesz fel :-) Végül is a legősibb öltözet a téli hónapokban a prémes állatbőr volt, korra, és nemre való tekintet nélkül. Persze változnak az idők! Egyébként meg elég nagy "prémvadász" hírem volt világéletemben. Sok kis tenyérnyi prémest lőttem meg a 40 év alatt! ;-)
Erre mindig többszörös túljelentkezés volt. Én a helyébe nem gürcölnék ezzel mert a régi Fegyvermester meg a mai között óriási minden téren a differencia. Mamár nem olyan nagy kunszt mint ami régen volt.
Van valakinek személyes, vagy közvetlen, hiteles infója a jelenlegi " fegyver műszerész technikus" 5 éves képzés és az utána levő elhelyezkedési, fizetési témakörökben.
Klasszul néz ki! :-) Csak, ha elfogadsz egy tanácsot, akkor úgy rakd fel a kolbászokat, hogy ne érjenek egymáshoz, mert azokon a részeken bepenészedik a kolbász. Egyébként megyek majd Veresre, mert akarok venni irhakabátot magamnak. Kinéztem magamnak egy ilyet is:
Nem . Csak a farészét csináltam . A kolbász a Veresegyházi Toma hentesnél kapható Perőcsényi kolbászból van . Nem olcsó de nagyon finom . Van natúr,enyhén csípős és csípős változat 4150 Ft/kg . Ajánlom ha arra jársz vegyél belőle nem bánod meg . A Csonkáson van a Csomádi úton én csak nála vásárolok van minden amit el tudsz képzelni egy hús-hentes boltba meg az is ami máshol nincs pl. tatár bifsztek kis és nagy adaggal .
Nem vesztettél semmit.;-)Elqrtam,ahogy szoktam.Már nem azt mutogassa,amit én akartam mutizni.Egy ukrán "mérnök" elsütött egy AK csöve alá szerelt aknavető csövet,ami azonnal a bokája elé lehelte a lelkét.Volt riadalom.;-DDD
Csak mondom ma Mogyoródon a lőterünkön volt egy kis baráti találkozó így év vége alkalmából . Igaz , hogy nyakig érő szél volt de a csülkös pacal a nagy kondérban nagyon finom lett ! Be is termeltük rendesen . Jól elbeszélgettünk meg is füstölődtünk de jó volt . Köszi a szervezőnek Zsoltinak meg az önkéntes szakácsoknak . Állítólag az év eleje egy birka pörkölttel kezdődik ugyanitt vagy valami vaddal . Így kell ezt csinálni haverok között !
Irigyellek, hogy ilyeneket meg tudsz és akarsz csinálni.
Nálam győz a tudatlanság és/vagy a lustaság.
Ebben a nej és a lányaim is sokkal ügyesebbek, rátermettebbek.
Én a nehezét vállalom magamra - a kritizálást. :)
Na jó, bevallom, csak itt van ilyen nagy pofám, otthon a való életben nem - bármelyikük leugatja a fejem, nemhogy hárman - sőt most már négyen, mert már az 5 éves lányunoka is erősebb nálam.
Rám szól: Papa, te ehhez nem értesz, ezek lányos dolgok! A tojáshéj még a seggén - de már igazi nőként gondolkodik, viselkedik. Egyetlen másodperc alatt leveszi: ki hogy működik, kinél mi válik be.
Sokat hezitáltam, de végül sikerült dűlőre jutnom! A diógolyó nem volt kérdés: pusztítani kell a diót, mert kell a hely az új rakományodnak.
A sült hájas pogácsa is adta magát, ha már az a jószívű röfi gondolt nemrég rám.
A gyümölcskosár, és a csokis isler között viszont salamoni döntést hoztam: Isler tésztából a kosárka, belül csokimáz, és bele a gyümölcskosárkás szokásos töltelék.
Így tulajdonképp elmondhatom, hogy négy féle sütit csináltam, nem hármat.;-)
Jó és igaz is amit a barátod mondott.Csak újabban összemaszatoltuk-juk a roppant közeli köszönteni valónkkal,az újévvel. Namost:A boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok,fenemód hiányos stilisztikai érzékre vallana.Márpedig a BUÉK tuti gyökerekkel kötődik hozzánk,hagyományainkhoz.Ezért aztán eléggé el nem ítélhető módon a szentebbik ünnepünket "nagyoljuk"el. Így született a "kellemes Karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!"című "gépies" mondóka.
De!Egyszerű a mutatvány:Akinek nem felel meg ez a módi,annak NEM IS!
A minap kioktatott egy hithű ismerősöm, hogy a Karácsony az nem kellemes! (nem a Gergőre gondolt :-) Kellemes a lábvíz! A helyes előtagok: boldog, szeretetteljes, áldott.
Én is boldog, meghitt, áldott ünnepeket kívánok az érintetteknek! :-)
Láttad volna az amcsik brutál méretű sarkvidéki tákolmányát . Chicagóban építették és amikor kivitték lábon az Atlanti óceánhoz ahol hajóra tették az autópályát lezárták napokra . Hajóval elvitték az Antarktiszra ahol kiderült xart sem ér . Valahol ott rohad a nagy tákolmány .
Manapság úgy hívják , hogy Colt CZ Group SE holding Csehországi székhellyel . Leányvállalatai a Dan Wesson Firearms és a CZ-USA .
Érdekességképpen az egyik Plzen-i verseny alkalmával bementem ott a fegyverboltba és kérdeztem van -e 6"-os csövük pisztolyhoz olyan mint ami az enyémben van ? A koma mondta a cseh gyárban olyant nem gyártanak valószínű az amerikaiban készült .
Az "ellenőrizetlen olvasói bejelentés" az én voltam.
SOHA előtte nem volt zöld színű vízszintesen repülő meteor. Azóta meg kurva sok van. Amúgy a hősugárzás spektrumából ismert ok miatt kimarad a zöld szín. lehet kicsit gondolkodni kellene....
Egy komplett lemezvillás 125-s Csepel van egy nagy ládában a padlásomon, úgy harminc éve! Az egyik rokonom katolikus pap volt Mátraszelén és ő használta. Halála előtt pár nappal nekem ajándékozta, mivel én voltam a család legelvetemültebb motorosa.
Egy fél Csepelt az én cuccaimból is össze lehetne rakni!
Még a két külön üléses, lemezvilláshoz is van ez-az.
Meg a Danuviához.
Az volt az első motorom. A fateré volt, ő újonnan vette, a csodájára járt a környék. Mikor ő már nem tudta hajtani, én meg pont beértem abba a korba - megkaptam. Felújítottam a motort (fúrás, új dugó, főtengely, új szimmeringek, nagyon pöpec lett.
110-115 lett a vége, de hajlamos volt a melegedésre, figyelni kellett. Élveztem.
Aztán jött a Jawa 250-es, az öcsémnek meg egy 350-es. Klassz volt.
A hülye haverjával elkezdték felcsicsázni, átfestették, polír az alu blokk részeknek - de nem tudták összerakni. Vagy két hétig raktuk össze atomjaiból. Szó szerint pár kosárból.
Azokkal már lehetett 120-130-es folyamatos tempót menni.
Volt még pár Simson, MZ, meg futkosásra Riga 12-es, a kétsebességes.
Mintha ezer éve lett volna.
Nyugati nem volt. Mire pénzem lett volna rá - már kocsi kellett a gyerekek miatt.
A legtutibb, amit próbáltam az a Messerschmitt és csehek Velorexe volt. Kár, hogy a család nem engedte megvenni (Egy rokkant kocsi? Felejtsd el!). Pedig ma mekkora király lennék vele!
Egyébként 2-3 hete tárgyaltam egy ingatlanos nepper ügyvéddel, aki egy szemmel is jól látható összeget ajánlott fel nekem, és megkérdezte, hogy mennyire ragaszkodok az ingatlanhoz? Erre az feleltem neki, hogy: "Én semmihez sem ragaszkodok! De ahhoz nagyon!" ;-)
A Metronál a főmérnököm kitalálta pár éve , hogy az apósától örökölt Jawa 250/559-est újítsam fel neki . Összeírtam a szükséges alkatrészek listáját és kértem árajánlatot egy Felvidéki komától aki árul gyári állapotú alkatrészeket Jawakhoz . Mikor meglátta az összeget a főnök dobott egy hátast. Ezért nem szabad kidobni cuccokat . Nekem is foglal helyet a polcokon Ural M 72 , Simson , Babetta , Pannónia , Jawa alkatrész .
ok köszi a tippet. Szívesebben odaadom nekik, mint a kukában landoljon. Sajnálok kidobni olyan dolgokat ami használható lenne, csak nem a megfelelő helyen van. A P20-as ülésen is vacilláltam darabig, azt se közvetlen a kukába dobtam, hanem kiraktam hátha megörül neki valaki.
A JAWA alkatrészeket kár kidobni, mert vannak még restaurátorok és lehet, hogy éppen kellene neik! Valaha voltak üzemképes CZETKA 175, 250,350-s és JAWA 175,250,350-s motorkerékpárjaim. Ahogy telt az idő felettük úgy lettek egyre értékesebbek és egyben nem kevés pénzért eladtam őket egy gyüjtőnek. Még 10 év elteltével is hívogattak alkatrészek után kutatva. Nézz utána egy Motoros oldalon és hírdesd meg az alkatrészeket.
Tavaly löktem ki egy új Pannónia talán épp P20-as ülést. Évekig ott kallódott a padláson. Van még egy Jawa350 új fékbetét és duda. Nem sokáig kerülgetem azt se.
Esetleg megpróbálhatnátok egy karácsonyi tűzszünetet összehozni úgy, hogy még áttételesen sem szóltok egymáshoz.
Lassan olyanok vagytok mint Izrael és az arab világ, senki sem tudja és senkit sem érdekel, hogy mi volt az ellentét oka, csak ütik egymást rendületlenül, több ezer éve!
Andriskám!:-) Hol írtam én olyat, hogy tűrni kellene bárkitől is bármit? Az okosabb enged című bölcseletet próbáltam felvetni. Mert amikor már 10X, 20X ugyan az megy, akkor abba kéne hagyni, hagy beszélgessen magában a makacs!:-))
Na jó! Megmenekült a mocsaratok :-) Mehet tovább a sárdobálás! Az való nektek így karácsony előtt. Az biztos, hogy ezentúl nem állok majd pár ismerősömmel szóba, és nem a nézetei-hovatartozása miatt......
Kettőn áll a vásár az megvan , jelen esetbe több mint kettőn ..... szóval ja , IS , És az is azután érvényesült miután elkezdtek ők piszkoskodni . ki mint vet .
Mert jobban kifejezné az ott eluralkodott hangulatot!:-( Ahelyett, hogy ki X-elnétek és hagynátok a csába, Á dehogy, nektek mindig mindenre válaszolni kell! Különösen Gyula bátyánk élharcoskodik!:-))
Amúgy meg mi sem vagyunk öregebbek mint Zotyóka, csak régebben vagyunk fiatalok!!!:-))))))
Na, előre a Keresztyén-Polgári-Demokratikus hangnem felé!:-))
Mindenesetre a fater a Csepelben melózott, és ott ez volt a közvélekedés. Nem a melósok részéről, a főnökség minden fontos ünnepen (Május1, Márc. 15, Nov.7) elmondta - ezerszer, én magam is hallottam, mint kölyök.
Akkoriban voltak nyílt napok, amikor a melósok családtagjai bebóklászhatták az üzem területét.
Fricu ! A japánokkal és a P 10 , P 20 motorokkal melléfogtál . Nézd meg a Yamaha YD-1 1957-ben és YDS-2 1963 -ban gyártott motort és a Pannónia P-20-t amit 1968-ban kezdtek gyártani . Látod a hasonlóságot köztük . A nullszériás P-20 motorokon még eredeti japán MIKUNI porlasztók és Mitsubishi generátorok voltak . A japcsik a háború után német motorokat koppintottak kétüteműekben pl.DKW .
Meséltem neked a ~20 éve usában gimibe járó rokon jányom történetét. Minden suttyó jóformán főiskolát végez,de funkcionális analfabétaként
diplomázik le. Ha ott diplomáznál mérnökként, semmibe vennének...ha nem a Caltech vagy MIT -en végeztél. A másik pár száz kb. annyit is ér szakmailag...
Lehet, kihagytam még 1-2-t.
Akkori amcsi mozifilmekben amikor írják alá a szerződést, ott van egy nagy piros öntapadós nyíl cimke, hol írjon alá a főhős/szereplő.
Hosszú évtizedek óta tervszerű butítás, és mellette elit képzés folyik.
Trianon és a vesztes IVH után volt még annyi esze a magyar politikusnak, hogy a nemzet felemelkedésének, sőt: életben maradásának egyetlen esélye a kiművelt emberfők gyülekezete!
Ki is nevezték Gróf Klebelsberg Kuno-t az oktatás élére.
Akkora volt a szegénység, hogy a tanyasi iskolákat az ottlakók a sját két kis kezükkel építették, ha kellett a fát adták a tetőhöz, ha kellett a szenet vitték a kályhába. Csak legyen.
Frissen végzett fiatal, agilis, lelkes tanárokat küldtek a tanyákra, hogy írni-olvasni tanítsák a gyerekeket. Tudom, mert az apósom anyósom is tanyasi tanítóként kezdte a környékbeli Klébersberg féle iskolákban.
Akiben megvolt a tehetség - kiemelték, még ha enni nem is volt mit otthon. Addig forgatták a dolgokat, hogy tanulhasson.
A Simonyi professzor (az űrturista papája) 10 gyerekes (!) szegény család hetedik gyereke volt. A faluja a térképen sincs rajta: Egyházasfalu. Nincsenek ezren se.
Milyen sors várna rá a mai világban?
Akkor a helyi pap meglátta benne a szikrát, és addig nyüzsgött, nyomozott, míg el nem érte, hogy Pestre került egy gazdag rokon gyerekeit pátyolgatni. Mint a regényben...
Ma talán a világon nincs olyan villamosmérnök, aki nem az ő könyveiből tanult.
Javítok: valamirevaló villamosmérnök. Ma már - ki tudja?
De rájöttek erre a japánok is. A fekete földbe döngölték őket, atomot dobtak rájuk, leszerelték a gyáraikat - de az oktatásnak hála talpra álltak. Mindent annak rendeltek alá.
Feketén vásároltak Csepel és P10-es, P20-as motorokat a háború után, szétszedték és gyártani kezdték. Aztán csináltak jobbat...
És ma? Itthon?
Ma mondta győző egy újságírói kérdésre válaszul, hogy a mai oktatás két legnagyobb problémáját ő már megoldotta:
A testnevelést és a hittant. Ezek ügyében személyesen intézkedett.
Szóval akkor hátra dőlhetünk.
Bár én inkább a kardomba - ismervén az oktatás valós helyzetét.
"Tervszerű, tudatos oktatás leépítés folyik világszerte."
Igen. Sajnos. És tudod ki marad talpon? Aki nemet tud mondani erre.
Történelmi hibát követtünk ezzel kapcsolatban: Tömegesen gyártjuk a bérrabszolgákat a nyugat ide kiszervezett gyáraiba.
Most jó eséllyel mennek majd tovább, még keletebbre, vagy bárhova, ahol van energia. Az se baj, ha olcsó...
Hát' pedig a német mérnökök azért nem hülyék. De azért, ha jól megnézel egy hadi karabélyt, azért az sem sokkal nagyobb ennél a hw100-asnál. Nem mellesleg a távcső betekintési távolsága határozza meg, hogy repül a szemed, vagy nem. Szerintem :-)
Nálunk nincs kazán, mert klímával fűtünk! A pálinkafőzős információk, pedig 2006-osak. Azóta lehet, hogy csipkedik magukat a fináncok! :-) Az 1q cukrot, meg most kezd el gyűjteni. Naponta tudsz venni 8 kilót, ha bejárod az összes közértet. Persze az előző helyen vettet ne vidd a másikba, mert akkor "feketéző" leszel hamar. Ha kell veszek Neked cukrot, de nem ígérem, hogy el is viszem. Fricut is ugraszd rá a projektre, ő biztos megy Miskolcra, és akkor hamar meg lesz a cukrod. Krumplit meg majd veszel valahol, ahol jegyre adják ;-D
Hány gázkazán van beépítve a házadba? Vagy: hány motor van az autódban? Az öregnél 3 gázkazán lehet, hogy elfér a falon, de egy rendes biztosan nem.
Főleg fatüzelésű gőzcsinálóból.
"Hozzánk" minden évben jön a finánc plombálni. A nyári holtszezonban darabokra szedik az egész kócerájt, és generáloznak, cserélnek, tisztítanak, stb. Mármint a tulaj.
Utána meg újra lepöcsételik az összes bontható illesztést...
A többi sorodat meg nem értem. Én láttam, hová megy a kifőtt cefre maradék, és mit csinálnak vele. Nincs mellé rendőr állítva. A kutyát nem érdekli, ha az X szesztartalmú
cefrédet szétfolyatod a kerted végében, vagy kazánban égeted el. Vagy kifőzeted. De akkor fizess utána sápot...
NAV-os ismerősöm is van, aki kifejezetten jövedékizik. Jövedéki cuccosnál nincs olyan, hogy majd hetek múlva mennek ki. Majd ha kedvük lesz.
Komolyan elgondolkodtam - egy másodpercig - azon, hogy veszem a vonatjegyet, és indulok is! ;-) Sok év óta most lesz majd az, hogy kétfélét főzök.
Egyik fiam se rajong a halért, sőt. Húsban is inkább a szárnyasokat. Idén is valami meglepit, nem karácsonyit főzök, sütök nekik. Magamnak meg halászlevet is.
Meg rántott halat. Reggel vettem a piacon egy élő pontyot, már a fagyóban van pucolva, szeletelve, előkészítve, panírozva.
A sütikkel vagyok gondban egyedül. A tepertős pogi fix, mert van egy adag ledarált sült háj a legutóbbi disznólkodásból.
Vacillálok erősen a gyümölcskosáron. Pepecs meló, meg kell hozzá egy halom sütőforma is. Viszont abból vettem vagy két tucatot, arra már nem hivatkozhatok.;-)
Majd lesz valami. Van pár napom megálmodnia tutit.:-)
Az árakat ne is emlegesd! Egyszer van egy évben Karácsony, kivételesen mehet a lovak közé a gyeplő.
Bár azt mondják, a strand pocakod nem Karácsony, és Szilveszter között alapozódik, hanem Szilveszter, és Karácsony között.;-)
A nagyobb gond az, hogy ma reggel sikerült két hónap kajtatás után mezei kristálycukrot vennem! Mióta rajta van az ársál, meg az árkesztyű, nem sikerült találkoznom vele.
Pár megálló közelségben van hozzám 3 Coop bolt, két Reál Alfi, Spár, Interspár, de mág a Lidl-ben is jártam. Ugye két, max. három naponta, tehát nem havi egyszer.
Tegnap megsúgta a szomszéd néni, hogy nyitásra kell menni, mert akkor biztosan van. Nyitáskor a Szinvaparkban sorakoztam kosárért. Volt a polcon pontosan két db 10-es
csomagolás, meg egy bontott. Vettem hármat egy sorban álló néni segítségével, mert csak kettőt engedtek venni egyszerre.
Három kiló nekem kitart/ana két-három hónapig, ha nem kellene most a süteménybe is.
Viszont ötletem sincs, hogyan fogok pálinkát főzni jövőre! Hogy miként fogok tudni egy mázsa cukrot bevásárolni a 300 liter cefrémhez, arra gondolni se merek! ;-)
A menüt nem tudom teljes terjedelmében felsorolni.
Egyrészt nem is ismerek minden részletet, mert a gyerekek is hoznak magukkal amit otthon erre a napra szánnak, másrészt a lista is változékony.
Ami tuti:
Halászlé (szegediesen, tehát tészta nélkül, de tűzforrón és erősen), a halat most nem én fogtam, de én pucoltam. Felelős: a nej.
Palacsintatésztába tekert valami töltelékes izé. Sonka, gomba benne, meg a fene tudja mi - de jó. Mellé krokett, sült krumpli. Felelős a nej.
Őzgerincformára sütött csirkemelles, aszpikos, és talán sajtos valami. Felelős: idősebbik jány.
Kolbásszal töltött karaj, egyben sütve, tepsis krumplival. Felelős: kisebbik jány.
Házi készítésű krumpli vagy Franciasaláta. Felelős: Idősebb vő, ez az ő büszkesége, mert sok kárt nem tesz amúgy a konyhában.
A sógor rendelése: töltöttkáposzta, hajdúsi módra, ezt a nej remekli meg.
Aztán pár fajta sütemény.
Nekem - kikötöttem - Rákoczi túrós, a'la idősebbik lány, ha jól emlékszem gyümölcstorta a másiktól, de ez átalakulhat palacsinta-tortává, attól függően, hogy lányunokához mihez lesz kedve, mert ő a főnök.
Aztán boti bejgli, és sajtos és/vagy köménymagos pogácsa, itthon készülő.
Idén már nem lesz mézes süti - ez szegény édesanyám reszortja volt.
Mindenből annyi, hogy elég legyen, de ne sok. Mikor elmennek (kapnak kis csomagot) - üres marad a hűtő. Mindig, minden alkalommal...
Szóval pocséklás nincs.
És igen, még nem is kóstoltam, de máris megkönnyeztem a menüt - mikor ki kellett fizetni a hozzávalókat. Iszonyatosak az árak.
Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál, különben Neked is az orcádra küldöm azt a kislyányt! :-)
A viccet félretéve! Nem kell mindenhez érteni, de azért legyen tájékozott az ember fia. Azzal viszont vitatkoznék, hogy egy kazán jobb mint három. Háromból ritkán romlik el mind a három egyszerre gondos kezelés, és karbantartás mellet. Kettővel még lazán elmegy az üzem, ha az egyik meghibásodik. De, ha csak egy van, akkor baszhatod! Kihűl a cefréd, és magyarázkodhatsz a fináncnak, hogy miért nem stimmel a cefre anyag súlya+alkohol tartalma, és a kifőzött lé különbsége között. Hidd el nagyon kínos! Arról nem is beszélve, hogy azonnal tartanak egy plomba ellenőrzést, és az sok pénz, és idő, mert ugye akkor mennek, amikor majd ráérnek. Addig egy cseppet sem főzhetsz. Szóval, nem volt egészen buta a bácsika! ;-)
Ahol dolgoztam cégeknél , a kicsi E..B gépekkel mindig gond volt . Olyan iszonyatos pénzeket kértek a javításért hogy nem érte meg . Ezek azon cég régebbi inverterjei voltak , kevés használat mellett is . Le is lettek selejtezve . Nekem nem kellene .
Csak gonoszkodtam kicsit, ne vegyél komolyan!;-) Nem túl sok szeszfőzdében jártam eddig, de mindegyik más volt. Csak az elvek egyeztek meg.
Egy szóval sem írtam, hogy nem hiszek neked. De egy jó mérnökök egyik ismérve - szerintem - hogy nem bonyolítja túl az életet felesleges
kacskaringókkal. 3 kazán pont kettővel több meghibásodási lehetőség, mint kellene.
Mondjuk egy kazán fűti az épületet. Egy a cefrés üstöt, egy meg a tisztázót. Ez három különálló vezérlés. Vagy, mint nálunk, fatüzelésű
kazán esetén 3 fűtő lenne, akit fizetni, itatni kell. A Kohászatban egy kazánról elfűtöttük az összes irodát, szociális épületet, és csináltunk használati meleg vizet
a szociális helységekbe gond nélkül. És épültenként gond nélkül lehetett finom vezérelni őket.
Szerintem se. A kedvenc főzőm elmondása szerint amikor a telepítés után beüzemelte egy hozzáértő szakember, és kiállította a papírjait, 21 foknál határozta meg a kis üst alját.
Mármint a tisztázós fázisban a legalja fokot, amit még bele engedhetsz a végtermékbe. Nekem már szólni sem kellett, hogy 30-nál engedje a lefolyóba.
Főzés közben sűrűn fogdosta a csöveket, szaglászott, tekergetett, hallgatózott. Nem hőmérővel mérte a hűtővíz állapotát - a tenyere volt a műszer.
Külön tartott tölgy pallót a szőlő, meg a bor főzéséhez, amit bedobott a cefrés üstbe. Erre is odafigyel egy jó szakember.
Az "igényesebb" ügyfeleknek - akik az utolsó cseppet is ki akarták facsarni a cefréjükből - ott szaglászott, hogy megérezze, mikor jön már csak a réz vége...
A szakértelme miatt szeretek odajárni, amiben feltétlen megbízom. Meg azért, mert nem láttam olyat, hogy valaha is elfogadott-megkóstolt volna munka közben
Itt sem az üstökön volt a hőmérő, csak egy-egy hőszonda. Hanem az üsttel szemközti oldalon, volt egy egy zárt valamiben a hőmérő, és a fokoló, ami inkább egy nehézbúvár fejfedőjéhez hasonlított. Két kivezetése volt. Egyik a csatornába vezetett, amibe rézelejét eresztették, a másik vezeték, pedig a második üstbe vezetett. A második üstből jövő párát-lét, egy gázmérőhöz hasonló készülékkel mérték a kijövő szesz mennyiségét.
Robi! Ha gondolod, menj el a sóskúti szeszfőzdébe! A parkolóból közvetlenül a főző helységbe jutsz. Bal kéz felöl a bejárathoz közeli üst az első, majd a mellette levő a második lepárló üst lesz. Az ajtóban állva, jobb oldalon van-volt egy íróasztal, azon vezették a jegyzőkönyvet a főzésről. Mögötte van az első főzet zárt fokolója, és mérője, hogy mennyi szesz, vagy fok jött le. Nagyából 2"-os rézcsöveken cirkulált az anyag ide-oda, és minden flansnin, csőkötésen volt finánc plomba. Szóval, ha nem hiszed, járj utána! :-) Nem hiszem, hogy azóta átépítették volna a főzdét. Vagy hívd fel őket, és kérdezd meg az elrendezést a főző helységnek.
Most jut eszembe. Optika tisztítására kiváló a papírboltban kapható iskolai PVA papírragasztó. Nem a stift, hanem a folyékony. Nem keverendő a PVA faragasztóval. A papírragasztó az poli-vinil-alkohol, a fa ragasztó pedig poli-vinil-acetát. Ecsettel rákened a tisztítandó lencsére úgy, hogy egy határozott filmréteget képezzen. Száradás után egy kis papírszeletet ugyanezzel a ragasztóval ráragasztasz a szélére, majd szintén száradás után lehúzod a lencséről az egészet. Az összes szennyeződés lejön a filmmel együtt.
Van egy török gyártmányú papírragasztó /nem jut eszembe a neve/ amivel a digitális fényképezőgépek cmos szenzorát ezzel a módszerrel tisztítja az egyik ismerősöm.
Ettől kíméletesebb módszerrel még nem találkoztam. Lehet kapni erre a célra gyártott kotyvalékot, kb. 20 juró /15ml áron, nem csodálkoznék azon sem ha ugyanez a PVA lenne benne.
Természetesen az adott ragasztó alkalmasságát és a technikát érdemes egy értéktelen lencsén kipróbálni, begyakorolni.
Lehet, hogy a faragasztó is alkalmas, nem tudom mennyire ragaszkodik az üveghez. Hanglemezhez /bakelit, amiről tudjuk, hogy nem bakelit/ használható.
Mindig tanulok valami újat! Kb.10 évet lenyomtam annó a kazánüzemben, a belső fűtésnél. Egy kazánnal csináltak 350 C° gőzt, mi meg abból előremenő forró vizet.
Egy darab - igaz, ház nagyságú - hőcserélővel.
Oda is jó lett volna akkor egy pár hozzáértő mérnök, aki ugyanezt gazdaságosabban 3 kazánnal üzemelteti.
Miki! Félve kérdezem meg tőled: jártál már szeszfőzdében? Tudod, hogy működnek, és milyen elven? Mire való az a sok rézcső, meg bizbasz?
Jaj de gonosz vagyok mostanában.;-)
Én, talán két alkalomtól eltekintve végig seggeltem a felöntéstől a szeszfok beállításig az összes főzésemet, ami alkalmanként akár 3- 4 óra is volt.
Végig kíváncsiskodtam a teljes folyamatot, bekéredzkedtem a kazánházba, és ha engedik, még a lefolyóba is bemásztam volna.:-))
Mégse vágok mindent a témában. Nem mellesleg, oda igencsak jó érzékszervek, és gyakorlat is kell!
Tisztázásnál, amikor megindult a szesz, az orrára és a szemére hagyatkozott, nem a stoppert nézte.
Mások döntése miatt, én nem érzem felelősnek magam. Megjegyzem, hogy abba a kis szeszfőzdébe, három kis kazán, gazdaságosabban üzemelt mint egy nagy. Nem mellesleg kisebb helyen elfért egy folyosó falán.
Köszi! Csak a saját áramfejlesztőben bízom, mert az építkezéseken biztosított Kalocsa szekrényekből kijövő feszültségingadozás a legnagyobb halála minden hálózati árammal működtetett elektromos kisgépnek. Az FPO, PVC hegesztő automatáimat kizárólag a saját áramfejlesztőimről engedem használni, azóta nincs varrathiba, meg gépmeghibásodás sem!
Nagyon pontos hőmérséklet szabályozók vannak gőzfűtéshez is. Nemrégiben dobtam ki két darabot, a 70-es években gyártották őket, Győrben üzemeltek egy műbőr gyártó gépsoron. Elég lett volna egy kazán.
Amire szeretnéd, arra tökéletes. A lényeg az, hogy a gyártó ajánlja áramfejlesztős üzemre, legyen benne PFC szabályozás.
Az egyszerűbb inverterek halála, ha terhelés közben lecsökken a hálózati feszültség. Hosszú, vékony hosszabbítónál, vagy aggregátoros üzemnél ez jó eséllyel előfordul,- kijön belőlük a működtető füst.
Nem volt az véletlen! Volt egy beállított hőfok, amit csak három kisebb teljesítményű kazánnal lehetett 2-3fok pontosan biztosítani. Ki-be kapcsolgatva a három kazánt. A gőzmozdony kazánnal, ez bizony nagy késéssel lehet megoldani. Ami miatt kozmásodhat a pálinka, vagy később rotyog le. De nekem mindegy is! Az öreg már nem főz, legfeljebb az égieknek :-)
A régi kis inverteres hegesztő trafóm végleg megadta magát és kinéztem az alábbi inverteres hegesztő gépet, mivel kimondottan zárt szelvényből kézítek egy s mást 1,5-4 mm falvastagságig. Szeretném kikérni a véleményedet, mert nem az ára, hanem a műszaki tartalma miatt érdekel!
2005-ben ismerkedtem meg egy szeszfőzdés bácsikával, aki nem mellesleg vegyipari gépészmérnök volt. Ő tervezte a két lépcsős pálinka főzőjét, amit gőzzel fűtött három kazánnal. Ő mondta el nekem, hogy a pálinkába a metil a pektinből erjed. Nagyon nem részletezte a dolgot, de azért azt igen, hogy a házilag cefrézett cefrébe nagyon kevesen kevernek pektin bontó adalékot. Aztán még azt is elmondta, hogy a cefrét rendszeresen keverni kell, hogy ne melegedjen túl a cefre, mert akkor mindenféle rossz is bele cefréződik. Vajsav, tejsav, kozmaolajok, stb. Kereszt kérdésekre nem tudok válaszolni, mert nem vagyok szakirányúan képezve. Kémiából pedig csak a keverék,és vegyület fogalma ragadt meg bennem! :-)
Ha mélyebben érdekel a dolog, tudok ajánlani két cikket. Érdekes, és a laikusok is tudják értelmezni a mondandóját! :-) Ha már a barátodnak gyűjtöd az infókat :-)
Pedig állítólag minél magasabb a szeszfoka egy italnak, annál nehezebb berúgni tőle. Ugyanis az alkohol nagy részét, a tüdőn keresztül a lélegzéssel távolítjuk el a szervezetből. Az abszintről van egy jó leírás a wikin. Én pálinkát (a metil alkohol miatt) és más színes piát sem iszom egy éve kb. Ha megkínálnak, max. egy felest, de többet semmi kép nem iszom belőlük. A vodkából is csak minőségit! Pl. amiben van fűszál, vagy faszál, abból sem kóstolok egy kortyot sem :-)
Klenó olvtárs részletekbe menően leírt minden fontosat ( hja kérem, aki ért a vegyi melegbarnításhoz, az mindenhez ért, ha gépész, ha vegyész ), annyiban kiegészíteném, hogy a legolcsóbb módszer a kalciumoxid ( égetett mész ) a 96%-os etanol víztelenítésére. A kereskedelemben kapható alkonek ( kb 97% etenol és 3% metil-etil-keton ) emberi fogyasztásra alkalmatlan ( magyarul denaturált szesz ), de mindenféle alkoholos tisztításra, vagy égetésre alkalmas, az E10 és E5 benzinhez is ezt keveri 10, illetve 5% arányban. A metil-etil-keton forráspontja majd tizedfokra megegyezik az etanoléval, ezért desztillációval lehetetlen szétválasztani az elegyet, legalábbis házi körülmények között. Etanol denaturálására még használnak brucint, ez ppm nagyságrendű hígításban is qurva keserű.
Mit szóltok Gittához a buszoshoz aki megtalálta Matyi buszon felejtett telefonját és felhívta , hogy elteszi neki ? Azt már nem mutatják , hogy Matyi helyett válaszol magának Matyi telefonján , hogy : Köszi Gitta !