Talán az olcsóság azért szempont, mert az emberek nem értenek az aranyhoz, és úgy gondolják, hogy legalább fizessenek kevesebbet, ha valahol netán átverik őket.
Erre is jó lenne egy az előző hozzászólásban említett oldal, mert ott az áron kívül egyéb szempontok szerint is mehetne az értékelés (kiszolgálás, gyorsaság, stb.).
Ha a személy számít, akkor viszont lehetne indítani egy olyan oldalt, ahol az emberek leírnák a tapasztalataikat a kereskedőkről, illetve értékelnék/pontoznák őket, és lehetne látni összesítésben, hogy ki milyen értékelést kapott. Ha valaki éppen ötletet keres webes projekthez, akkor csapjon le erre, mert az arany téma most menő, ezért egy ilyen oldal jó eséllyel gyorsan felfutna, ha jól meg van csinálva.
De külföldi tárhelyen kellene csinálni, mert itthon volt már egyszer ilyen orvosokkal, de azt bezárták, mert az orvosok panaszkodtak, hogy a betegek értékelni merik őket. :)
"Jópár embert láttam oldalakat összeírni, kimutatni, hogy hol lehet olcsóbban megkapni..."
Sajnos kezd ez lenni az általános gyakorlat, ezért a piac is erre az egyetlen paraméterre koncentrál. Ha a vevő olcsó terméket akar, és más paraméterek nem érdekesek, akkor mindenen spórolunk, és mindent elkövetünk, hogy a lehető legolcsóbbak legyünk.
Biztos, hogy ez a vevők érdeke?
Az nem működik, hogy egyik oldalon hiányoljuk a minőségi szolgáltatást, a másik oldalon meg keressük a legolcsóbbat.
Nem azt mondom, hogy nem kell megnézni, hogy hol veszi vagy adja el az ember az aranyat (ár szerint), én csak azt, hogy esetleg nagyobb hasznot hoz az, ha arra koncentrál, hogy mikor, mert az esetleges összehasonlítgatás, ÁFSZ olvasgatás, telefonálgatás, klf. kondiciók összemérése alatt a piac el is mehet mellette, többet, mint amit nyer azzal, hogy keresi a legideálisabbat.
Jópár embert láttam oldalakat összeírni, kimutatni, hogy hol lehet olcsóbban megkapni és amire rendelésre került sor annyival volt drágább az olcsó hely, hogy megint nem vett semmit, hanem kereste azt, hogy hol lehet olcsóbban venni... :)
És az sem biztos, hogy talál jelentősen olcsóbb (eladásnál: drágább) helyet, így lehet, hogy fut egy kört a semmi körül és nem indul 1-2% hátránnyal.
nem lenne informatív. A személy számít, nem a cég. Kismillió oka lehet, ha valaki "menet közben" céget vált (és nem csak susmus, vagy ügyeskedés miatt). Ha indítasz egy új projectet, arra soxor új céget is csinálsz. Szóval ez alapján nehéz lenne jó döntést hozni.
"A legtöbb tömbforgalmazó az elmúlt pár hónapban kezdte a szakmát. Nem ment az ékszerbolt (vízvezetékszerelés), és még mielőtt bezárna, megpróbálja ezzel megmenteni a céget. Így lett ezer tömbboltunk fél év alatt. Nincs tőkéjük, nem értenek az aranyhoz, nem akarnak kockáztatni, etc. "
Érdemes lenne valakinek összeállítani egy publikus listát a hazai aranyforgalmazókról a vállalkozások nyitási éve szerint. Ez egy jó támpont lenne az új vásárlóknak, mert kisebb kockázat olyanhoz menni, akkor már több éve folyamatosan nyomja az ipart.
Ha valakinek van ilyen listája, akkor ossza itt meg a többiek okulására.
Akármilyen irányban mozdul is el a piac, miért kellene eleve 1-2% hátránnyal indulni..?
Ha pl. 2M-ért veszel aranyat (szerintem ez kb egy reális befektetési összeg), akkor 20-40e Ft-tal lesz kisebb a nyereséged (ha nyersz rajta), vagy ennyivel lesz több a veszteséged (ha veszítesz rajta).
Másképp feltéve; ha a befektetési portfoliód 1 millió Ft pluszban van, akkor is lehajolsz a földön lévő ezresért, nemde? :)
Elvben igazad van, de az ATR100 31USD jelenleg, azaz az átlagos elmozdulás az elmúlt 100 napban 31 dollár, az pedig pont ott van mint az 1-2%, azaz hosszútávon nem a vételi árban vagy az eladási árban jelentkező 1-2%os eltérs a lényeg, hanem az, hogy mikor adod el azon a héten, vagy abban a hónapban.
Azaz mozog a piac egy, két, pár nap annyit, hogy ne legyen olyan jelentős a cégek közti árkülönbség.
Ez persze csak befektetői távon igaz, spekulatív távon nem.
"Mas esetben az az 1-2% kulonbseg teljesen mindegy"
Már miért lenne "teljesen mindegy" egy többmilliós vásárlásnál 1-2% különbség..?
Ha 1-2%-al drágábban veszel ugyanolyan tömböt, akkor annyit eleve buktál rajta.
Szét kell választani a vételt, és az eladást; ott kell megvenni, ahol az adott gyártmányú tömb a legolcsóbb (de természetesen nem a biztonság rovására!), és majd, valamikor ott kell eladni, ahol a tömbödért a legtöbbet adják.
"adott egy tisztának tűnő tömb, pl. számlával igazoltan, "
egy számla valódiságát egy kereskedő nem tudja leellenőrizni. Bárki (akinek van cége) tud számlatömböt venni, és számlát írni.
" Ezért nem vesznek vissza "mástól" származót, mert az megdrágítja a tranzakciót (feleslegesen)?"
Olyan nincs, hogy ne találnál felvásárlót az aranyadra. Kishazánkban több ezer cég próbál aranyvásárlásból megélni. Az lehet, hogy a tömbforgalmazónak ez egy külön macera, amit nem szívesen vállal.
------------
A legtöbb tömbforgalmazó az elmúlt pár hónapban kezdte a szakmát. Nem ment az ékszerbolt (vízvezetékszerelés), és még mielőtt bezárna, megpróbálja ezzel megmenteni a céget. Így lett ezer tömbboltunk fél év alatt. Nincs tőkéjük, nem értenek az aranyhoz, nem akarnak kockáztatni, etc.
Honnan tudja egy kereskedő, hogy egy becsomagolt tömb tényleg arany?
Onnan, hogy közvetlenül a gyártó viszonteladójától vásárol. Szerintem egy kereskedő esetén minimális "morális" elvárás, hogy "lássa az utat", amit az arany megtett a gyártótól a páncélszekrényéig. Ha így jár el, akkor az elérhető maximális biztonságot nyújtja a vevőjének. Ha ismeretlen forrásból vásárolok, akkor ezzel kockázatot vállalok, amit -természetesen- továbbhárítok a vevőre. (Anélkül, hogy ő ezt tudná.)
Van még egy fontos dolog: olyan, hogy "bevizsgálás" nem létezik. Vannak analitikai kémiai módszerek arra, hogy meghatározzuk a tömb aranytartalmát. Vannak olyanok, amik a tömb sérülésével járnak, és vannak olyanok, amik nem, sőt olyanok is, amiket védőfólián keresztül is el lehet végezni. Csakhogy ezek a módszerek nem 100%-ban megbízhatóak. Tehát egy ismeretlen tömb megvásárlásánál -hacsak nem elvágom/megolvasztom a tömböt- van némi kockázata annak, hogy a tömb nem OK. Szerencsés, ha ez a kockázat a kereskedőnél marad (azaz nem hozza újra forgalomba a visszavett termékeket).
Korábban mi is forgalmaztunk biztos forrásból származó, "használt" tömböket. Akkoriban még jelentősen magasabb árak voltak, a használt tömb jó 2-4%-kal tudott olcsóbb lenni, mint az újak. Ma már ez a különbség max. 1%. Megéri ennyin spórolni?
A honlapról történő rendelés esetén az áru átadás-átvételére 6-9 munkanapon belül kerül sor.
Kérdés: hol is van az a készlet, kinek a készletéből?
Gyakori kérdések:
6-9 munkanapon belül szállításra kerül a megrendelt befektetési arany, illetve ezüst, amennyiben a kibocsátónál készleten van.
Picit félrevezető, utánaolvasás után korrektebb csak.
Tehát itt is bizományról van szó.
Eladható-e olyan befektetési arany, ezüst, amely szerepel a kínálatban, de nem az aranypiac.hu-tól származik?
Az aranypiac.hu az általa forgalmazott termékeket – még ha nem is tőle vásárolták – korlátlanul visszavásárolja napi árfolyamon. Természetesen a visszavásárlásnak feltétele az arany- és más nemesfém rudak, befektetési érmék esetében a hibátlan fizikai állapot, a sérülésmentes fóliaborítás, ahol ez kellék, a továbbértékesítés, a forgalomban tartás miatt.
Ezt a részt még én sem értem teljesen: adott egy tisztának tűnő tömb, pl. számlával igazoltan, csak más felirat és sorszám van rajta. Ha az ügyfél hajlandó bevizsgáltatni (de miért is kellene, ha van számla (lehet hamis is...), saját költségére, akkor se veszik vissza? Más kérdés, hogy így már nem éri meg?
Jó a gondolatmenet? Ezért nem vesznek vissza "mástól" származót, mert az megdrágítja a tranzakciót (feleslegesen)?
A tömbök visszavásárlásához tőkével kell rendelkezni, ami sok piaci szereplőnél egyáltalán nincs
Értem, én hogy a legtöbben ezért dolgoznak bizományba: akkor fizetnek, ha valaki tőlük is megveszi (dettó: használtautó-kereskedés), ehhez tényleg nem kell kvázi sok tőke. Na, az ilyeneket akarom én elkerülni.
"Egy kereskedő nem teheti meg, hogy "ismeretlen eredetű", utcáról beesett tömböket forgalmazzon."
Ezt nem teljesen értem. Kicsit ellentmondásos azzal, ami már itt a fórumon is többször elhangzott, nem? 100 grammig ugye maga a csomagolás egyben a certifikát is. Eddig mindenki azt írta/mondta, hogy a sértetlen csomagolás, számla garancia a minőségre. Tehát A kereskedő tömbje és B kereskeő tömbje ugyanolyan, gondolom én, mint laikus. Példaként: mindegy a sört hol veszem, ugyanolyan Borsodit ad a Tesco is, mint a Spar (persze lehet, hogy a drágább helyen veszem meg, mert közelebb van, tisztább a bolt stb, viszont az olcsóbb helyen is ugyanazt a sört kapom) Ezért nem értem miért megy az olvasztóba? Amennyiben eredeti, ugyanúgy el lehet adni, ha hamisgyanús, akkor meg nem veszi meg a kereskedő, de ha jó, akkor miért olvasztatja be?
"van M.o-n olyan cég, amelyik ugyanolyan vételi árfolyamon veszi vissza a nem nála vásárolt aranyat, mint amit nála vettem?"
igazából fordítva van a dolog. Ha a náluk vásárolt tömböt adod el úgy, hogy még megvan a vételről, a te nevedre kiállított számla, akkor annak a tömbnek "látszik az életútja", így a kereskedő újra forgalomba hozhatja, szemben a konkurrenciánál vásárolt tömbbel. Egy kereskedő nem teheti meg, hogy "ismeretlen eredetű", utcáról beesett tömböket forgalmazzon. De ha ő adta el korábban, akkkor nincs akadálya annak, hogy újra értékesítse. Na ezért adhat pár ezrelékkel magasabb árat ilyen esetben. Tehát prémiumról van szó, és nem lehúzásról.
(Az ismeretlen eredetű tömbök pedig mennek az olvasztótégelybe. És persze van kereskedő, aki lefizeti az öntödei szakikat, hogy olvasztás előtt cseréljék ki a leadott tömböket arany-granulátumra. Így lényegében 0 eurós verdedíjért jutnak pl. AH tömhöz. Ezért fontos, hogy a számlán szerepeljen a tömb sorszáma, és hogy legyen számla.)
"hogy szarnak a fejemre, ha nem ott vett aranyat akarok visszavetetni velük..."
A tömbök visszavásárlásához tőkével kell rendelkezni, ami sok piaci szereplőnél egyáltalán nincs. Nem szerencsés, hogy így van, de kb. minden más iparágban is ugyanez a probléma kishazánkban. Ne felejtsük el, hogy az, hogy legyen egy cég, ahova bármikor, bármilyen világpiaci ár mellett be tudod vinni az aranyadat, és azonnal el tudod adni, az egyrészt egy nagyon magas szintű szolgáltatás (lenne), másrészt őrületes tőkeigénye lenne, amit ki is kellene termelnie. Sajna ehhez még nincs meg kishazánkban az erő az eladói oldalon.
"rt-nél is lehet ilyen persze, de ott magasabb a tőke, komolyabbnak vélem"
nézd meg, mennyiből lehet Rt-t alapítani! Semmit nem jelent a dolog.
"létezik egyfajta adatbázis, amelyben látják egymás tranzakciót az eladók, hiszen a tömbök, lapok többsége sorszámozott"
nincs ilyen adatbázis. Ha cimbi a felvásárló, és fölhív, hogy gibbsz jakab bevitt nekik a mi számlánkkal egy ilyen számú tömböt, és tényleg a miénk-e a számla, akkor persze megmondom, hogy igen (és ez kölcsönös), de nem sok céggel van ilyen kapcsolatunk, és másoknak se. Azt se tudod leellenőrizni, hogy egy adott számú számlát egy adott cég állított-e ki (kedves NAV, miértis, amúgy???).
"Számomra nem mellékes, hogy visszaváltáskor ne (se) húzzanak le."
Nem hinném, hogy komoly cég "lehúzna". De a legfontosabb, hogy ne azt nézd, hogy ki kínálja a legcsillogóbb "visszavásárlási garanciát". Az aranyat el fogod tudni adni, és nincs is túl nagy különbség a visszavételi árakban. Az a reális ár, amit a konkurrencia tömbjéért fizet az ember.
Magyarul az Argor-Heraeus rudakat is annyiért adták (volna), mint a többit? Mert ha igen, akkor messze a legjobb árakkal dolgoznak itthon. Legalábbis azon szolgáltatók közül, akit én ismerek.
Max. akkor erdemes ilyesmivel foglalkozni, ha 1 even belul el is akarod adni. Mas esetben az az 1-2% kulonbseg teljesen mindegy es arra sincs garancia, hogy az adott magyar ceg meg letezik-e.
Elemzo es elemzo kozott oriasi kulonbsegek vannak.
A legtobb fuggetlen, tomegmediaban nem agyonsztarolt elemzo eleg pontosan latta, hogy jon a valsag. Aki vette a faradtsagot es utanaolvasott a lenyeges dolgoknak, az is latta. A tobbi, ahogy Peter Schiff is mondta: PROPAGANDA.
Legnehezebb egyebkent a nagy bankok elemzeseit ertekelni, mert nagyon nem mindegy, hogy ki/milyen csoport elemez.
Aki pedig kepben akar lenni, semmi mast nem kell tenni mint megnezni ezt a filmet:
Angol tudas ajanlott, de anelkul is meg lehet erteni a lenyeget.
szövegkörnyezetbe visszaemelve: van M.o-n olyan cég, amelyik ugyanolyan vételi árfolyamon veszi vissza a nem nála vásárolt aranyat, mint amit nála vettem?
A likviditást nem úgy értettem, hogy máshol nem veszik vissza, de sok ÁSZF-ből pont az derült ki, hogy szarnak a fejemre, ha nem ott vett aranyat akarok visszavetetni velük...
vagy tévedek? (Bocs, ha több olvasás helyett itt érdeklődöm, gondolom Te tudod a választ...) Számomra nem mellékes, hogy visszaváltáskor ne (se) húzzanak le.