Közben amig itt írtam feltettél egy érdekes kérdést a Bosnyák dialektus kapcsán. Én nem tudom, hogy miért van ez náluk, de tapasztalatom szerint a kutyát sem érdekli, hogy milyen dialektust használok odalent. Kissé morbid a hasonlat a nográdi és mondjuk így hogy szögedi dialektussal összehasonlítani. Ez már komolyabb nyelvtani értekezést kivánna, amiről sokat olvastam én is és próbáltam magamban valahol elhelyezni, hogy most ennek van-e értelme ? Valahol talán van,de mint mondtam én nem tapasztaltam ennek negativ hatását. Ég és főld a különbség a Zagorjei nyelvjárás és az irodalmi Hr. vagy Bosnyák illetve a Szerb között. Nem beszélve a Dalmátról, ami véleményem szerint messze a legszebb és legeredetibb az összes között.Nehéz volna erről itt oknyomozni, nekünk innen e honból, akik itt élünk. Ezt ők jobban meg tudnák magyarázni. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy itt élek Magyarúl gondolkodom, ezért nekem is zavarosak az ilyen fogalmak, amig el nem magyarázzák ezt ők.
Hát, inkább a szarajevói, tágabban a bosnyák szlengre gondolt, amibe beletartozik a turcizmustól kezdve a német, olasz, angol, sőt magyar jövevényszavak használata éppúgy, mint a szűken vett atrovački beszéd szóalkotása is(pl. budala-dalabu-dandalabu, pivo-vipo) a neologizmus (pl. cipelatrans-séta, gyaloglás) stb.Narcis Saračević írt róla egy jó könyvet Rječnik sarajevskog argona címmel.
Erről van szó, erről beszéltem, "és olyan dolgokat is meg tud mutatni, ami az utikönyvekben nincs leírva". Mert ami oda le van írva, azt már megnéztük, láttuk.Sok sikert ezen a téren.
Szeretnék találni valakit, aki "körbevezet" és olyan dolgokat is meg tud mutatni, ami az utikönyvekben nincs leírva!
A filmet sajnos nem az elejéről láttam, de, ez a rész ismerős. Vagy többször elhangzott.
Bosznia eddig sem okozott csalódást és az idei nyaralásunk, mégha csak pár napot tudtunk is ebben a csodálatos országban eltöltelteni, a legjobb volt eddig.
Már többször leírtam, engem teljesen elvarázsolt és magával ragadott ez az ország.
"Minden, a kultúrához dörgölőző, közpénzek felett rendelkező döntéshozó a saját mandátuma alatt valamilyen megalomániás emléket szeretne magának állíttatni, a hogyan tovább? tekintetében meg fáj a f@sza."
Szarajevoban mindenképpen el kell tőlteni néhány napot, hogy sok mindent meg tudjál nézni és tapasztalni. Amit a TV-ben láttál az csak egy hangyányi és valójában közelebb kerűlsz a lényeghez, ha sikerűl legalább megismerkedned valakivel, aki a helyi szokások jó ismerője. Aki beavat néhány dologba ami rájuk jellemző, kitágúl a világ, nagyobb lesz a rálátásod és érdekessé válik számodra az ő világuk. Ők sem élnek valami fényesen, de a mentalitásuk, az irigylésre méltó. Ha jól emlékszem a Szerb entitás elnöke fogalmazta meg a legjobban saját magukat, nem pontosan idézem, de valahogy azt találta mondani, hogy Bosznia Hercegovina, ilyen ország nem létezik, ez csak különböző nemzetek szövetsége. Ha lehámozzuk erről a politikai mondanivalót, beletalált a lényegbe. Remélem legközelebb már nagyobb élménnyel térsz vissza a nyaralásból és hidd el, nem fogsz csalódni, mert emlékeidbe éppen úgy megmarad Sa. mint Mostar. Megkockáztatom, ha nem jobban. De ez már egy másik téma lenne.
Ezt a Z. Pusenje interjut jó, hogy felraktad, ugyanis korábban már olvastam de aztán kiment a fejemből. Kerestem a sajtóban de már levették, most jól jött . Köszi. Maga a band nem éppen a szivem csücske, koromnál fogva is, de láttam néhány nótájukat a HR. CMC zenecsatornán, de a riport a szellemisége miatt maradt meg bennem. Érdemes elolvasni. Már akit érdekel. Én érdekesnek és hasznosnak találtam.
Egy kis adalék Szarajevóhoz(is).Sejo Sexon, a Zabranjeno puenje együttes énekes-frontembere adott interjút a márciusi pécsi koncertjük előtt-után(érdekes, hogy a koncert főszervezői a csúzai(Suza) motorosklub magyar tagjai voltak).Kicsit hosszú, két részes, de ha valakinek ideje és türelme van, szerintem megéri....Meséli, hogy a barátai hozták vissza a keverőpultot, amire Top lista nadrealista anyagot vettek fel és a házuk közelében robbant akna, a gyerekek ráfeküdtek a pultra, védve az anyagot, ő pedig az ablaknál elbőgte magát...és nagyon furcsa volt most azon a helyen járnunk, ahol (jó)pár éve az az akna robbant.
Ha jól emlékszem, a Mundi Romani-ban volt( én is láttam, szombat-vasárnap délelőttönként), roma kisebbségek helyzetével foglalkoznak különböző országokban.
Pár hete a Duna Autonomia-n, nem találom (nem emlékszem) melyik műsorban, Bosznia-Hercegovináról, és az ott élő népekről volt szó.
Sokan megszólaltak, egy olaszországban élő fiú volt a kalauz, aki szülőföldjére vitte el a forgatócsoportot. 4-5 évesen menekültek el a háborúból.
Érdekes volt amit az egyik apuka mondott, Srebrenica-ban élnek, hihetetlen szegénységben.
Ő mondta, egy iskolába járnak a gyerekeik a más vallásuakkal, egy az osztály, egy a tanító egymás hit óráit is megnézik és részt is vesznek rajta, hogy lássák, miben más az ő hitük. (nem tudom jobban leírni) Egy valami különbözik: a történelmünk.- mondta.
Azt hiszem ez a mondat, mindent elmondott.
Nagyon szeretném megnézni Sarajevót, és úgy ahogy The Rible írta, nem lehet átrohanni rajta, ott kell eltölteni jó pár napot!
Találtál valami hasznosat ? Mert nem mindegyik foghato ilyen meg olyan dolgok miatt. Én inkább a Monte Negroi műsort nézem, mert a Hot Bird műholdon beszüntették az adást és ez most jól jön. Igaz, a minőség kivánnivalót hagy maga után és a Bosnyák adók közűl éppen az OBN az amire szükségem vólna, de nem jön rajta, a többi OK. Valószinü sokat kell nézni őket, mire az ember megállapodik egy adóban , amit aztán rendszeressé tesz. No de ez is előny abból a szempontból, hogy legalább van és számunkra érdekes, mondjuk úgy, turisztikai élményt nyújt. A Horvátokat meg amúgy is kitünő minőségben lehet fogni itt a déli végeken és még hozzá kitünő minőségben.
Hú de jó, hogy ez az eszedbe jutott, imádom ezeket a műsorokat!!! Nekem eszembe sem jutott közzétenni, de örülök neki, hogy valaki okosabb volt nálam!!! Tényleg érdemes kalandozni ezek között!!!!!!!!!!
.....hát kedves The Rible, nem vagy egyedűl érzéseiddel. Engem teljes mértékben Pécsre emlékeztet, már csak a Miljacka hiányzik a városból ,hiszen éppen úgy helyezkedik el főldrajzilag, mint Sarajevo. Még annyi különbséggel, is hogy Pécset nem övezi hegy délről. Sarajevo blokádja után barátom eljött hozzám családjával egy hétre , akkor volt itt először. Ő is azt állitotta, hogy nagyon hasonlít szülővárosához, de a legnagyobb ámulatot az váltotta ki belőle, amikor a Széchenyi téren meglátta a dzsámit, tetején a félholddal, benne a keresztény keresztet. Ez elképzelhetetlen náluk és igencsak össze kellett szednem magam ,hogy erre magyarázatot adjak neki. Sikerült elmagyaráznom neki a történetét és megnyugodott, hogy keresztény istentisztelet folyik benne, nem pedig muszlim. Ezt a kettősséget nehéz volt feldolgoznia, de túltette magát rajta. Ő hívő keresztény lévén nem tudta ezt hova tenni. Mi értjük ezt de egy onnan jött ember ezt már nehezen fogja fel. Még jó hogy nem vittem el Szigetvárra, ahol meglátta vólna, hogy a két nagy ellenfél, Szulejmán és Zrinyi milyen jól el vannak egymás mellett a parkban, kőbe faragva.
Mivel sokan szeretjük Boszniát, nem tudom, hogy próbálkoztatok-e vele a neten, de számtalan Bosnyák tv-adó műsora vehető szabadon, ha a googleba beütitek a következőt :net televizor com internet televizija. Nemcsak Bosnyák, hanem a főbb Horvát , Monte Negrói és Szerb adók műsora vehető szabadon. Türelem kérdése és ki lehet választani a legnagyobb érdeklődésre számító adót, sőt a Szerb Vajdasági RtB Vojvodina Magyar nyelven is sugároz. Ez a kis kalandozás az éterben annak is jól jön, aki nem beszéli a nyelvet, de a programokat átnézve jó kis természetfilmeket lehet elkapni. Jó szórakozást és üdv mindenkinek.