Tiszteletem ! Keresek a Dél-Alföldön lakókocsi szerelőt . Apróbb hibák megjavítása, mover felszerelése. Ha lehet Békés megyében, de ha nem túl távol, az se gond. Megbízhatóság a lényeg. Előre is köszönettel : Zsolt
Köszönöm, ezek közül a Váradi Caravánt jól ismerjük, ott rendszeresen járok, de sajnos Hymerrel nem foglalkoznak. A másik két javasolt hellyel felveszem a kapcsolatot.
Sziasztok, egy 1999-es gyártású Hymer B644-es lakóautó került a családba. Szeretném rendbe tenni, amihez pár belső ajtóborítás, az ablakokra függönyök, új ágyasítható asztal, vonóhorog, sofőr oldali fellépő megoldás és klíma merültek fel. Van valakinek ezekben tapasztalata, hová lenne érdemes fordulni?
A lakómba Thetford C2 WC van beépítve, a fekália tartály szintjelzője nem működik.
Mozgatva a tartályt, hallob, hogy kopog benne az úszó a két végpontot eléri, benyúlva ellenállás nélkül, könnyen mozgatható. A mágnes is a helyén van, kitapintható, és kívülről egy kis iránytű is jelzi, hogy van benn mágnes. Az úszóban benne van az a szögletes, hungarocell szerű anyag ami az úszást biztosítja.
A tartályt kivéve elérhető a szintjelző mechanikája és mágnese is. Akadálytalanul könnyen mozog, a mágnes itt is a helyén van.
Mégse működik, ha betolom a teljesen üres tartályt, azt jelzi, hogy tele a tank, kihúzva pont a megfelelő középállásban van.
Mi lehet a probléma? elfordult valamelyik mágnes, és polaritás probléma van, vagy elgyengültek a mágnesek?
Oda épp nem, nem motorozunk. Vagy ha 1 szer igen, akkor másként oldanám meg a motor szállítását. De tudnék rendelni a cégtől. Úgy érzem, elég frankók. Lenne elképzelésem, miként lenne a vágyam.
800e-1000000 között ma már nem kapsz ilyen évjáratú lakókocsit, ha igen, azt ne vedd meg. Azt sem igazán értem, hogy ezt innen el akarod húzni 3 hónapért Skóciába?
Szép téma, de szerintem nem lesz egyszerű dolgod. A többségnek (nekem is) csak nyaralós, kempinges tapasztalata van; de életvitelszerűen egy lakókocsiban élni nagyon más dolog. Ilyen szempontból jobbak az angol lakókocsik: jobban felszerelt konyha, tágasabb fürdőszoba stb. Viszont hosszú távon fogalmam sincs, hogy lehet megoldani mondjuk egy zsákutca végén a víz utánpótlást, szürke víz elvezetést, wc tartály ürítését, áramellátást, gáz utánpótlást; de biztosan lesz valaki, aki erre mond majd okosat :) Még valami: olyan méretű lakókocsit, amiben hosszú távon élni lehet, ne akarj Astrával vontatni :/
Sziasztok, lakókocsit szeretnék venni anyagi megfontolásból. Skóciában dolgozom egy szélparkban. Szeptember közepéig idén, és további 3 évig évente 4 hónapot. 65 fontot (29 e Ft) kapok naponta, ha megoldom a szállást magam. Mivel szezon közepe van, dolgozni kell és nincs lakókocsis tapasztalatom, így nem merek belevágni. Tudnátok honlapokat ajánlani, ahol fel vannak sorolva a költségek? Applikáció, ahol látom hogy adott országban mit szabad és mit nem, hol lehet szennyvizet üríteni.. Hogy kell kezelni a szennyvíztartályt, mire kell figyelni vásárláskor, autóhoz képest hogy néz ki a biztosítás ára, milyen egyéb költségek vannak (moover, sötétítés, kerékzár egyebek).
Több eladó úgy hirdet, hogy 800 ft/km-ért elvontatja ahová kérem. Lerakatom egy régi út szélére, ahol meg szoktak állni lakóautósok (elhagyatott zsákutca vidéken az erdőben). Ez jó közel van a munkahelyhez. Veszek egy aggregátort tölteni az akksit, mosást, bevásárlást megoldom, ősszel eladom félárban. BENG! Ja persze, ennél biztos bonyolultabb, de nincs tapasztalatom, így nem látom át. 800.000-1 millió ft körül '90-es évek végi, 2000-es évek elejei modellek közül mit érdemes venni? (Ranger bailey, Elddis, Compass rallye GTE, Abbey, Swift). Van egy Astra-m ami 1000 kilót húzhat fékezett tömeget. Látok pár lakókocsit ami csak 700 kilós. Jól gondolom, hogyha ilyet veszek és belepakolom a cuccaim, akkor még kábé benne leszek a súlyba? Ha megtetszik és haza akarom húzni Angliába, esetleg őszi melóra másik országba, előtte le kell mérni pontosan? Azt tudom, hogy nem tilos parkolni vele, más is dolgozott itt lakókocsiból hónapokig és a helyiek is büszkén mondják, hogy itt bárhova letehetem ami nem természetvédelmi terület. Azért még beszélnék pár parkoló lakóautóssal itt a környéken..
Segítségeteket kérem, ideje elvetni, vagy megvalósítani az ötletet..
Az integrált belseje általában kényelmesebb, tágasabb a félintegráltnál. Ami nekem az integráltnál nagyon nem jön be, az a leereszthető ágy. Egyrészt a minimális macerát sem szeretem. Az ágy bármikor használható legyen. Màsrészt a leereszhetőnél nincs keret. Olyan érzésem van tőle, hogy a párna állandóan kicsúszna a fejem alól, így pedig nem tudnék aludni.
3,5 tonnát nagyon kevesen tudják tartani. Gondolom ez egy busz esetében méginkább így van. És mivel a doboz is ritkább, valszeg az összes alkatrészt nehezebb beszerezni mint a felesnél.
Én a félintegráltra szavazok de ez egyéni izlés dolga. Az meg ugye mindenkinél más és más.....
Jó régen jártam itt, de most kellene egy kis segítség, Angol lakókocsi vízrendszer ügyben!
Az enyém nem csaponként mikrókapcsolós, hanem nyomáskapcsoló van beépítve!
Bekapcsolom a vízellátás főkapcsolóját, kinyitok egy csapot, a rendszerben leesik a nyomás, a nyomáskapcsoló bekapcsolja a vízpumpát, és a kinyitott csapon folyik a víz!
Ez eddíg rendben ment, de a nyomáskapcsoló elromlott, cserélni kellett!
A szivattyú 1,1 Bar nyomást tud, betettem egy 1 Bar-os nyomáskapcsolót, de nem tudom mit jelentenek az oldalán lévő "nyíl " jelzések!
A nyil a víz áramlási irányát jelzi, vagy azt, hogy arra nem mehet a víz?
Gondolom a mozgékonyságuk miatt ezeket hosszú utakra tervezik. Ahhoz képest, kicsi, szűk, kényelmetlen, de legalább jó drágák. Azért a pénzért, amiért egy ilyen szűk valamit lehet venni, kényelmes lakóautó is kapható.
A 2,8-as biztonsággal megy 90-110 között, de itt inkább a megállás a kritikus. Akárhogyis nézzük ezek a teherautók életük egészében full terhelésen járnak. Az merő ábránd, hogy egy alkovos felépítmény utazásra készen 3,5t. Tőlünk nyugatabbra ezek 4-4,5t-ra vannak belőve. És ezt kell tudni megfékezni...
A mennyit fogyaszt sok összetevős, de alkovos 10 alatt ritkán kér. Pár út, amin ilyen felépítményt vezettem, igaz lakót vontatva, emlékeim szerint pont 10-et evett.
Valóban a törésteszt durván néz ki...
A felépítmény terén nem csak anyag minőség, és szerelés a különbség, hanem a technikai megoldások. Ugyanabban az évjáratban egy HYMER olyan, mint a társai csak lesznek 3-5-10 (vagy soha) év múlva...
Persze ettől még egy RIMOR, vagy CHAUSSON lehet jobb állapotban adott esetben!
Jut eszembe, van egy elektromos kemping bicóm, az új autóba nem igazán fér be kényelmesen, rollerre váltanék, ha esetleg érdekel valakit, tényleg megkímélt, nyáron bevásárlásra használtam kempingben.
koszi a hasznos eszreveteleket. ez a 2.8 jtd amit emlegettel melyik evtol meddig volt? akkor ezek szerint az integraltaknak van hatranya is boven. igen en is erre gondoltam, hogy egy "kisebb" koccanas is oriasi koltsegekbe kerulhet egy integraltnal. milyen utazo tempot tudnak ezek? vagy amugy se akar az ember 90-100-nal tobbel menni ezekkel? sajna megneztem anno 1-2 torestesztet, es lehet emiatt se erdemes. egy ilyen 2.8 jtd kb mennyit eszik utazo temponal ha alkovos?
az hogy ki gyartja a felepitmenyt mennyire szamit? ertem ezalatt, hogy erdemes mondjuk ilyen ismertebb markakat, mint knauss, brümstner nezegetni? esetleg jobb minosegu a felepitmeny? nem zorog, jobb az osszeszereles minosege vagy nem igazan szamit es arra menjek?
Szerintem DUCATO vonalon ebben az évjáratban a 2,8 jtd a best off. Ez átmenet a hagyományos és elektronikus adagolós között, jó gazdától véve jól tartva örök élet.
Na, igen a szervizelés sarkalatos kérdés a hossz és magasság miatt. Sok helyről pattantam én is le, végül kicsit körbe nézve kiderült, hogy pár utcával odébb van egy alkalmas szerviz, akik ráadásul kifejezetten DUCATO vonalon mozogtak. Hogy drága? Naná, hogy. Minekután nem tudsz ugrálni így szabad áras.
Költség kérdés nem világos. De, ha pl.: tetőt újra kell rakni beázás miatt, az milliós tétel is lehet.
Nekem most a biztosítás cca 50.000.- persze ez is sok összetevős. Ez egy szgk. ebből a szempontból.
Teljesítmény nagyon fontos. Főleg, ha nem integrált, vagy félintegrált. Az alkov alá úgy beszorul a menezszél, hogy csuda.
Integrált esetén nyilván egyedi az esetleges javítás, míg a DUKI elejű sérülése esetén : kérek egy melósautó elejét.... Arról nem is beszélve, hogy, ha egyátalán van hozzá szélvédő, vagy elem...
Ráadásul az integrált nekem kevésbé tűnik biztonságosnak és merevnek, gyakorlatilag ki van vágva belőle a fém...
Téli üzemre téli kialakítású autó kell. Ez nem azt jelenti, hogy a mezei verzió nem jó erre alkalmanként, de oda már minden szempontból (hőérzet, csövek, stb.) az un. dupla padlós winter edition verzió kell. Vagy kínlódás a szürkevizet melegen tartani és a lábad is állandóan fázni fog.
nezegetem egy ideje a lakoautokat, regen sokat jartunk lakokocsival nyaralni, igy vonz a dolog hangulata.
mennyire problemasak ezek az autok? jellemzoen fiat motoros autokat nezegetek, 1995-2003 kornyekieket, ezek mobile.de-n 5-6 millio korul vannak. megbizhatok ezek a turbos motorok? szervizelest hol csinaljatok, van vmi bevalt lakoautos hely? mennyire draga? gondolom 3.3m magas autoval nem lehet barmilyen szervizbe beallni, plusz gondolom sokan eleve elhajtanak...
milyen koltsegek lehetnek amire igy laikuskent nem gondolnek? mennyi egy ilyen auto eves koltsege egyebkent, biztositas stb? mennyire fontos a teljesitmeny? gondolom nem akarok egy 90 lovassal felmaszni az alpokba...
amugy az A osztalyos autok mennyire jo dontesek? nagy szerelem egy A osztalyos hymer, de felek hogy pl egy szelvedo, lokharito csere joval dragabb mulattsag lenne, mint egy standard fiat teherautobol epitett lakoautohoz...
ha telen sielesere is akarom hasznalni, mennyire fontos olyat nezni, ahol nem szabadon futnak a vizcsovek, szurkeviz stb alul, hanem burkolva vannak?
Csak az elsőt nyitottam meg és az alapján írtam az előzőt. Miután megnyitottam a másikat eléggé adja magát, hogy az az igazi. Mondjuk szerintem ha nem is egy cég, tuti szoros kapcsolatban állnak.
Nekem az AUTOFLEX újította fel a torziós futóművemet a lakó alatt, mert egy kivilágítatlan bosnyák járdasziget elém ugrott az éjszakából.
Nem publikus a címed, ha írsz nekem, megküldöm egy üzemvezető elérhetőségét aki nagyon korrektül megoldotta a problémámat. Valószínüleg meg tudja mondani, tudnak-e segíteni?
Pillanatnyilag az általam látott google listából a CARMAX állt egyedül. Egyébként ők azt mondták két éve (mert ez már bizony 2 éve futó projekt), vigyem el az autót, megnézik, és meglátják. Van némi bizonytalansági faktor.
Csak sajnos a termékükkel 2008-ban volt egy összességében negatív tapasztalatom, ezért vacillálok.
Nyilván nem vagyok a pénztárcám ellensége, ezért nem mindegy kell-e a több száz eurós segédalváz, vagy sem. És persze azt sem szeretném, ha a segédalváz hiánya miatt károsodás érné a járgányt.
Így az akármit is legyártók -, bár konkrétan ilyet még nem láttak - minden tiszteletem ellenére is kissé hátrébb vannak a listán, mint egy, már kiforrott, oda illő megoldás.
Az NKH sajnos nem fog tudni válaszolni egy alapvetően műszaki kérdésre. Ők csak odáig jutnak el, hogy a rá való horog szerelhető. De itthon nagyon nincs, aki ezt bizton meg tudná mondani, hogy mi a rá való.
Vélhetőleg én is autózom majd egyet nyugat felé, mert a vonóhorog amúgy is euróban lesz, így olyan helyre kell menni, ahol láttak már ilyet...
Az jó! De még mindig nem írtad,hogy vontatni is akarsz,vagy csak vonohorogra akasztható bicikliszállító miatt kell a horog.Egyébbként van a NKH ,hívd fel őket,vagy villanypóstán kérdezd meg az ügyfélszolgálatot.Az hivatalos lesz.
Azt írta,hogy szeretne a szerkezet helyett vonóhorgot.Azt nem írta hogy csak bicikliszállításra.Mivel szerintem ezek közel 3500kilósak ,B jogsival vezetni lehet,de nagyot húzni nem.Egyébbként van nekünk egy Nemzeti Közlekedési Hatóságunk.Meg kell kérdezni.Azért vannak.Mailban is meg lehet tenni.És az hivatalos.
Ha van műbizonylat a horogról, akkor a bringaszállítóhoz nem kell vontatás írva legyen a forgalmiban. Sőt, olyan jármű is kaphat vonóhorgot (PRIUS, MATIZ), amelyek a gyártó szerint (tipusbizonyítvány) nem vontathatnak, igaz itt 0kg-ot be szoktak írni a soron következő vizsgán. Tekintettel az 5/1990. Köhémre, nem minősül átalakításnak, ha rá rendszeresített a horog. Van még pár ilyen utólag felszetelhető extra... Ráadásul olyan, nem vonóhorogra, hanem hátfalra szerelhető bringatartóra is kell rendszám, ami az eredetit kitakarja, így ott nem lesz vontatás beírva.
Csak akkor kell újra vizsgát tennie a járműnek, amennyiben vontatni is akar. Ellenkező esetben elegendő a műbizonylat, vagy plakett megléte.
Európai jóváhagyási jellel és plakettel rendelkező horog valamelyik európai jogharmonizációs rendelet értelmében vizsgázhat műbizonylat nélkül is. Ennek pontosan utána kéne nézni, szívesen venném, ha ezt pontosítaná valaki! Valamint továbbra is várnék ötletet a felszerelésre.
Vonóhorgot vizsgáztatni kell.Lehet kifutsz a jogsi kategóriádból.Én mikor szürke rendszámot kértem biciklitartóra ,megnézte az ügyintéző,hogy van-e beírt vonóhorog a kocsin.(nem lakóautó).Ha csak biciklit akarsz vinni és ezzel nem basztattak utközben maradj ennél.Egyébbként vonóhorog felszerelés után ujra kell vizsgáztatni a kocsit.És csak számlás műbiznylatos szerelést és vonóhorgot fogadnak el.Vagy megvárod a kétéves vizsgát és előtte rakod fel akkor spórolsz egy vizsgadíjat.
Én sajnos a lakkal több kereskedés és forgalmazó udvarát megjártam vonóhorog témában. Sajnos sikertelenül. Már ott elakadtunk, hogy kell-e segédalváz, vagy sem. És az is bukó, ha berendelsz a FALLEból egy horgot, és nem stimmel, így nehéz ügy.
Úgyhogy én is kíváncsi vagyok, hátha van ötlet erre.
Egy helyre nem sikerült eljutnom, ők eddig pozitívan álltak a dologhoz; Kecskeméten, a CARMAX-hoz.
Sziasztok, van itt valakinek tapasztalata Hymer B644 lakóautóhoz való vonóhorog témában? Az autóhoz a képen látható (szörf-deszka, robogó, kerékpár szállítására alkalmas) szerkezet áll rendelkezésre, de szeretnék helyette vonóhorgot. Reményeim szerint a mechanikus csatlakozás alkalmas erre, az elektromos (7 pólusú) az rendben lenne hozzá.
Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster PortalBackThis page is in FrisianTranslate to Hungarian
Afrikaans
Albanian
Amharic
Arabic
Armenian
Azerbaijani
Bengali
Bulgarian
Catalan
Croatian
Czech
Danish
Dutch
English
Estonian
Finnish
French
German
Greek
Gujarati
Haitian Creole
Hebrew
Hindi
Hungarian
Icelandic
Indonesian
Italian
Japanese
Kannada
Kazakh
Khmer
Korean
Kurdish (Kurmanji)
Lao
Latvian
Lithuanian
Malagasy
Malay
Malayalam
Maltese
Maori
Marathi
Myanmar (Burmese)
Nepali
Norwegian
Pashto
Persian
Polish
Portuguese
Punjabi
Romanian
Russian
Samoan
Simplified Chinese
Slovak
Slovenian
Spanish
Swedish
Tamil
Telugu
Thai
Traditional Chinese
Turkish
Ukrainian
Urdu
Vietnamese
Welsh
Always translate Frisian to HungarianPRO Never translate Frisian Never translate forum.index.hu
Nyugateurópában nagyon régóta bevett gyakorlat, hogy rendőr leméri a lakóautót, lakókocsit egy ellenőrzés során. Utána lehet bármiről is beszélgetni. Ilyen egyszerű, de hát magyarország az egy speciális ország.
Nagytudású közegek lehettek, mivel a jármű forgalmi engedély szerinti megengedett legnagyobb össztömege számít a vezetői engedély kategóriájának érvényességének megállípításánál. A saját tömegnek ehhez semmi köze.
Mk4 Mondeó 2011-től. Az előtte lévő szériák nem voltak annyira jók.
2000-res dizel limuzin. 2200 kiló alatt van valamivel. Kis fogyasztás, igénytelen, kényelmes, megbízható, a világból is kihúzza az 1300 kilós lakót. Több ismerősömnek volt, mindenki meg volt vele elégedve.
Ponyvát keresnék a lakókocsimra és találtam egy opciót a vidaXl-nél. Használ valaki ilyet esetleg? Véleményre lennék kíváncsi, hogy elfogadható e a minősége.
Nem mond ellent, de azt, hogy nem ugyanazt írja le, jól össze foglaltad...
Ez az irány, mármint a kettes pont a hétköznapokban továbbra is azt gondolom, hogy öngól, minekután ellenőrzés alá vonva szívás lesz a korábban már leírtak okán. Ráadásul a tömeg arányok miatt még kényelmetlen is a közlekedés. Értem én, hogy lehet, de nem ajánlom senkinek folyamatosan. Nyilván más, ha a több láda sörrel megrakott rocsót egy évben kétszer ezres SWIFT -tel kell az üdülő és a kikötő között mozgatni, vagy valami hasonló, értsd jól, helyi járatban...
Egyébként meg tényleg tegye fel a kezét, aki minden indulás előtt hitelesített mérlegre áll, és inkább kiveszi az ágyneműt (is), hogy a laki tényleges tömege a megengedett maximum legyen!
Látom, azért van aki kapizsgálja a lényeget, de a vezetési jogusultságnál nem csak a 3500 kg számít, hanem azt is nézik, hogy a forgalmi szerint a vontatmány megengedett legnagyobb össztömege meghaladja-e a vontató saját tömegét. Függetlenül attól, hogy modjuk a tréler üres.
Vegyünk egy pélát: Az én autóm saját tömege 1320 kg, az össztömege 1920 kg, 1200 kg-ot vontethat. Ezzel szeretnék húzni egy 1000 kiló saját 1300 kiló megengedett legnagyobb ösztömegű lakókocsit.
1. Először is meg kell állapítani, hogy a B-s jogosítvány jó-e ebben az esetben. Ugye itt a forgalmikba beírt adatok számítank. A szerelvény össztömege ebben az esetben 3220 kg, a lakókocsi megengebett legnagyobb össztömege nem haladja meg az autóm saját tömegét. Tehát a jogosítványom rendben van ehhez a szerelvényhez.
2. A lakókocsi megengedett össztömege 1300 kg, az autóm 1200 kg-ot húzhat. Na itt jön a képbe az alábbi.
"Fentiekre tekintettel a vontatás jogszerűségének vizsgálata során a pótkocsi tényleges össztömegét kell figyelembe venni, nem pedig a pótkocsi forgalmi engedélye szerinti megengedett legnagyobb össztömeget. A pótkocsi össztömege pedig legfeljebb akkora lehet, amekkora a vonó jármű forgalmi engedélyének vontatási adatainál feltüntetésre került."
Tehát ebben az esetben, ha a lakókocsi tényleges tömegenem haladja meg az 1200 kg-ot, akkor jogszerűen vontathatom a forgalmi szerint 1300 kg-os lakókocsit.
Ti milyen autóval vontattok? Van esetleg tipp, mit lenne érdemes venni? Amivel 1300-at el tudok húzni, illetve azért városban és pályán is használható autó legyen, valamint megbízható is? Olyan mindenes. :)
Kár ezzel így erőlködni, sehogy se lesz jó. Ha nem akarsz nagyobb jogsit, akkor keress kisebb lakókocsit. Én is húzkodtam egy ilyesmi lakókocsit viszonylag könnyű autóval, rövidebb távokra óvatosan elmegy, de nem jó, és könnyen bajba kerülhetsz vele, ha egy kicsit is figyelmetlen vagy.
Szia Szőrmók, most látom a kérdésed. A vizsgára készülj fel "e-learning"-el, addig csinálod amíg jó nem lesz és akkor a vizsgán sem érhet meglepetés. Amikor én csináltam a B+E-t, huszonöt éves volt az utolsó kresz vizsgám de nem kellett sokat lesnem a monitort, elég automatikusan ment a dolog.
Az 1300kg sajnos már az a súly, ami mellé nehéz olyan vontatót találni, ami kényelmesen is húzza meg bele is fér a sima B jogsiba.
A "kényelmesen" az nem azt jelenti, hogy erőben kevés, hanem azt, hogy amikor elmegy melletted egy busz az autópályán akkor nem érzed a rángatást hátulról.
A 3500 kg valóban határ. Ami számomra érdekes volt, hogy a 1500 kg összsúlyú nagyobbacska utánfutómat (2x4 m palató), aminek az önsúlya 530 kg, tudtam hivatalosan vontatni az 1200 kg vontatási súlyú autómmal. Persze nem volt megpakolva.
A futó és az autó papiros összsúlya 3500 kg alatt volt. Szóval a futó tényleges összsúlya számít, ha a 3500 kg-s határ nincs átlépve. Ennek az ellenőrzése más kérdés, de egy üres futónál azért talán nem nehéz.
Ha átléped a 3500 kg-os összsúlyt forgalmi szerint, ott már valóban a B+E vagy a korábban írt B96 játszik.
"A vezetési jogosultság tekintetében a vonó jármű, valamint a pótkocsi forgalmi engedélyében feltüntetett adatokat kell figyelembe venni a járműszerelvény tényleges súlyától függetlenül."
Mert sokszor itt van az eb elhantolva, hogy az üres trailert se húzhatod B+E nélkül ha a megengedett össztömegek fölötte lennének a 3500kg.-nak. Oszt ebbe sokszor nem gondol bele a delikvens, hogy az 500kg-ra lehazudott saját tömegű trailer miatt is jön a bünti.
Korábbi autóim közül csak az mk1 SORENTO volt a nyerő. Második helyen a SIERRA volt. Ebből látszik, rég kezdtem ezt a szakmát. A többi kínlódás volt. Papíron 800kg és 1100kg-os bruttó tömegű lakijaim voltak.
SORENTO amúgy többször is volt az angol caravan tesztekben első helyen... Érdemes ott körbe nézni mit hoznak ki nyertesnek.
Az a baj, hogy mk1/mk2 SORENTOból értelmes példányt szerezni esélytelen.
Ami műszaki paramétert érdemes figyelembe venni:
- alacsony és terjedelmes fordulatszám tartományban adja le a max nyomatékot a motorja
- legyen jó nehéz az autó (2:1 arany a jó)
- jó ha négykerék hajtású, második helyen hátsó kerék hajtás, utolsó helyen első hajtás.
Értem. Ti milyen autóval vontattok? Van esetleg tipp, mit lenne érdemes venni? Amivel 1300-at el tudok húzni, illetve azért városban és pályán is használható autó legyen, valamint megbízható is? Olyan mindenes. :)
A szemmel is jól láthatóan üres pótkocsin (tréler, üres futi) kívül az útszéli rendőr szerinted mi alapján fogja tudni megmondani, hogy 1250kg. vagy 1300kg. a lakid?
Az első bukó, hogy nem fogja, megbüntet, vagy elvisz Xkm-re egy hiteles műszerig, ami plusz idő, üzemanyag.
Második bukó, hogy ezek a szerkezetek nehezebbek a forgalmiba írt tömegeknél, ergo bünti.
Saját tapasztalat; a volt lakim tömege a forgalmiban nettó 800kg., a valóságban totál kiürítve volt 969kg... Ezek után gondolatod.
Lehet próbálkozni, de azt hiszem, hogy nem érdemes. Főleg külföldön, ott másként nézik a tömeg viszonyokat...
Ha ilyen problémám lenne, felkeresném a KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG legközelebbi hivatalát a forgalmi engedélyekkel és felvilágosítást kérnék, vagy elektronikus úton E-mail formájában kérném a hivatalos állásfoglalást, és akkor kinyomtatva hivatalos papírom is lenne róla. Mindjárt itt a nyár !
"Fentiekre tekintettel a vontatás jogszerűségének vizsgálata során a pótkocsi tényleges össztömegét kell figyelembe venni, nem pedig a pótkocsi forgalmi engedélye szerinti megengedett legnagyobb össztömeget. A pótkocsi össztömege pedig legfeljebb akkora lehet, amekkora a vonó jármű forgalmi engedélyének vontatási adatainál feltüntetésre került."
1290 a forgalmi szerinti saját tömeg, 1795 a megengedett legnagyobb össztömege.
Forgalmi szerint 650kg fékezetlent és 1300kg fékezettet húzhat. Viszont a típustábla szerint ennyit nem húzhatna. (Nem tudom van e valami kivétel, pl gyártói igazolás, vagy valami ami miatt nagyobb érték kerülhet bele)
Sziasztok! Ismét egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Adott egy 2006-os Renault Megane kombi. A forgalmi szerint 1300kg-ot vontathat (önsúlya 1290 így világos, hogy sima B-vel nem), viszont az autó adattáblája szerint csak 1010kg-ot. Létezik, hogy a gyártó típusbizonyítvány alapján engedélyezték az 1300kg-ot? Vagy, hogy lehet ez?
A műszaki kérdést annyival kiegészíteném, hogy bizonyos esetekben a guruló össztömeg - gk. össztömeg nem feltétlenül egyenlő a vontatmány össztömegével, mert figyelembe kell venni a vonófej terhelést is.
És még azt is hozzá tenném, hogy a vontatáshoz ideális tömeg arányok messze nem azok, amikor a vontatmány nehezebb. Nagyon nehéz és kínlódó út lesz. A jó arány 2:1. A vontató 2t, akkor a vontatmány 1t legyen. Akkor biztonságos és nem fogsz leesni az útról. Főleg, ha még haladni is akarsz....
nehéz pótkocsi (forgalmi engedélyből megállapítható) megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi (forgalmi engedélyből megállapítható) saját tömegét,
és az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege (vagyis a két forgalmi engedélyből megállapítható megengedett legnagyobb össztömegek összege) nem haladja meg a 3500 kg-ot.
Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság
Nem tudom van-e ennél hitelesebb forrás. Az 1990 - és Köhém rendelet idejét múlt, a maga háromnegyedes előírásával. Azóta szerintem csak a toldozás ment.
A "B" jogsival történő vontatás jogszabályi feltételei nem engedik, hogy a vonó jármű önsúlya kisebb legyen a vontatott pót összsúlyánál.
Ez időről időre előkerül, de érvényes jogszabályt senki nem linkelt hozzá. Gyanítom, hogy ez valami régi, már rég hatályon kívüli szabályból fennmaradt urban legend...
Nem véletlenül írtam korábban, hogy ez mindig vitás pont. Vannak a vontatásnak személyi, jogszabályi és műszaki feltételei. Ezeknek egyszerre kéne megfelelni. Nem vitatkoznék az Autóklub állításával, de fenntartással kezelném. A "B" jogsival történő vontatás jogszabályi feltételei nem engedik, hogy a vonó jármű önsúlya kisebb legyen a vontatott pót összsúlyánál.
Erre a problémára lenne megoldás a B-t kiegészítő BE jogsi. De nem tudom, hogy 10 kg miatt érdemes - e 6 számjegyű kiadásba kezdeni.
Viszont a büntetés sem csekély, ha nincs szerencséd.
Annyival egészíteném ki, hogy most beszéltem a Magyar Autóklubbal. Ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy lehet többet vontatni mint gépjármű önsúlya abban az esetben, ha a vonóhorog illetve az autó műbizonylata azt engedi, így fordulhat az elő, hogy pl. az én esetemben, az 1290kg-os autóval, vonathatok egy 1300kg-os lakókocsit, mivel a fentebb okok miatt a forgalmiba nekem 1300kg-ot írtak be, mint a maximális vontatható súly. Tehát a forgalmiban bejegyzett adatokat kell figyelembe venni.
Köszönöm a választ! Én is így gondoltam, illetve értelmeztem az interneten leírtak alapján a szabályt. Egy rendőr ismerősömet megkérdeztem, ő azt mondta, ők azt nézik, mi van a forgalmiban írva a vontatható súlyhoz, illetve a lakókocsi súlyát, valamint ezek összegét. Azt mondta, azzal nem foglalkoznak, hogy az autó súlya alatta e van, vagy sem. Nyilván, ez nem garancia semmire, hiszen a szabály az szabály.
Ez a kérdés mindig neuralgikus pontja a vitáknak. Ráadásul amilyen egyszerűnek látszik, annyira összetett a válasz, emiatt könnyen zúdul a népharag egy akárcsak rosszul leírt betű miatt is.
Ha csupán azt nézed mi engedhető meg "B" kategóriás jogsival (feltéve, ha az több mint 2 éves ) akkor a leírt eset ( 3500 kg, stb ) -szerintem- belefér.
A problémát ott látom, hogy a vonó jármű saját tömegének meg kell haladnia a vontatott pótkocsi össztömegét.
Azt, hogy miért írtak a forgalmiba 1300 kg "vontathatóságot" egy 1290 kg-os önsúlyú autónál...nem értem.
Ha tévedtem a fent leírtakban, akkor elnézést kérek.
Segítségre lenne szükségem, mert nem igazán értem már, hogy mit is kell nézni a forgalmiban. :)
Röviden:
Van egy forgalmi szerinti 1290Kg önsúlyú (megengedett 1795Kg) autó, amivel szeretnék húzni egy megengedett legnagyobb össztömegű 1300kg-os lakót. Az autó forgalmijában a megengedett legnagyobb vontatható súly pontosan 1300Kg. Tehát ez a forgalmiba be van jegyezve. Viszont az autó 1290Kg. Így most húzhatom, vagy sem? :)
Szia BiharyG, jól látod, a mobile-n elég nagy a mozgás. A belinkelt oldal a keresésben tud segíteni, a cég pedig abban, hogy az adott igénynek megfelelő lakóautóhoz vagy lakókocsihoz jusson az ügyfél, tehát lényegében a behozatalban támogat. Köszönöm a jókívánságot, hasonló jókat a fórumozóknak :)
A többi vashoz nem tudok hozzázólni de minden nagyképűség nelkül, amit 2017-ben vettem, egyáltalán nem volt kommersz, se a felszereltséget, se az árát tekintve. Persze ezzel nem állítom, hogy nincs igazad, inkabb arra gondolok, hogy tipus és autógyár függő. Nyilván az olcsóbbakra nagyobb a kereslet, ezért a kiszolgálas is nehezebb. Ennek viszon most ellent mond ami a lakóautó piacon tapasztalható. A legolcsóbbra is ugyanannyit kell várni mint a legdrágábbra.
Kommersz (nehogy rosszul értsd) autóval ment a történet. De, ha már automata váltóval, nem alap motorral akartál valamit, esetleg extra listából választva, az már rég nem volt azonnali vásárlás...
És akkor még az is volt, hogy nem pontosan azokkal az extrákkal jött, amik be voltak ixelve.
Autóból 2017 ben vettem újat. 3 hónap alatt megjött.
Lakóautónàl azt mondták valamikor 2-3 hónap múlva jönnek meg a tavaly szeptemberi rendelések, a most leadott rendelésekről meg fogalmuk sincs, hogy mikor. Azért ez durva, így nem lehet tervezni. Így nem merek vásárolni és azt sem tudom elképzelni más hogyan....
Mondjuk nálunk a kasten azért nem tudott labdába rúgni, mert:
- a szűk, esetleg még ide-oda alakítgatós mosdó/wc/zuhanyzó nekem nem érte meg. Mostaniban brutál jó zuhanyozni, bár egyben van, mégis külön választható, így nem lesz vizes a lába annak, aki zuhanyzás után megy mosdóba.
- általában 3an használjuk, ahhoz egyértelműen szűk a kasten. Ráadásul csomóban az első vezető ülés is a harmadik ágy része lett volna. Vicc. A leeresztő ágyas meg bele lógott a menekülési útvonalba... Leeresztve ki sem lehetett menni az ajtón.
- a tolóajtó ki-be ráncigálás mind műszakilag, mind zajilag nem volt összeegyeztethető a mi ritmusunkkal. Pedig az is felmerült, hogy kapna egy belső ajtót, így a toló nyitva lehetne, de már mind1.
Amúgy kirándulni biztos jobb, bár mi egy napra is eljárunk (wc miatt) a félintegrálttal.
Vásárlási szándékkal mentem a kiállításra. Egybehangzóan mindenki azt mondta, hogy nem tudják megmondani ha most megrendelem, meg jön e 2023 ban. Azt se tudták garamtálni, mennyi lesz az ára a különféle gazdasági problémák miatt. Csak egyet tudtak biztosra. A megrendelésnél le kell tenni 6-8 milliót. :-(
Ezt igazából szóban már tavaly lefoglaltuk, de akkor nem tudtak árat mondani, abban maradtunk, ha megérkezik, megmondják az árát, ha kell oké, ha nem azonnal van új vevő.
Saját lakis eladás és autós vételi tapasztalat, ami jó, az elkel családon, vagy baráti kapcsolaton belül, ki sem kerül hirdetésbe (rengeteg ilyen van)... De, ha mégis kikerül, akkor percek, (szerencsétlen feladási időben) órák kérdése...
Csak egy apró megjegyzés (két autóvásárlás tapasztalata alapján): a mobile sem csodaszer; ha valami jó vétel feltűnik, az estére már biztosan elkelt. Ha meg túl sokáig fent van, annak általában oka van... De ez csak az én tapasztalatom, az oldal működéséhez sok sikert!
Üdvözletem a csoporttagoknak! Nemrégiben lett kész egy fejlesztés, amely a mobile de lakóautó és lakókocsi felhozatalát teszi kereshetővé, magyar nyelven: https://mahzrt.hu/elado-lakoauto-kereso Minden visszajelzésnek, építő kritikának örülünk! Köszönöm szépen!
Általában a bukás azt gondolom abból ered, hogy rutinból, rossz emlékből, hibás, ámbátor a napi életben néha működő beidegződésből próbáljuk megoldani az adott feladványt, lehet némi fölényes felhanggal, mondván ez mindennapi. Régebben tanítottam vezetés elméletet, de például kész csoda, hogy még nem ütköztem villamossal... Vélhetőleg nem az én érdemem.
Nem lehetetlen, de tény, hogy nagy feladat felülírni a megszokásokat, és itt a korral való összefüggés nem előny. Nálam biztos nem.
Úgyhogy a kérdezőnek azt javaslom, próbálja meg, és kezelje úgy, hogy előtte kiüríti a vonatkozó tudását és újként tekint a feladatra és akkor tuti sikerülni fog! Hajrá!
Sajnos a kreszvizsgától félek én ,mert ha azt bukom oda a jogsi.Az meg nagyon nem hiányzik.Az enyém73 asNagyom vágyom mindenfelé eljárni pecázniValahogy munka mellett sose jutott elég időm rá.Más.Lakóbusz,vagy lakókocsi.Ahogy néztem a busz olcsó de muzeális,a lakókocsi drága de szintén muzeális.Visznt kevesebb bennük romló dolog.Sajna németül nem tudok ,de gondolom kint normálisabb lakókocsik vannak mint itthon.
Az elméleti része tanúlható, és azt tudnod is kell. Rakomány rögzítés, munkavédelmi előírások, nem árt ha tudod ezeket. A KRESZ területén minimális újdonság van a "B" kategóriánál már megszerzett tudáshoz képest.
A gyakorlati részét meg már valószínűleg tudod is. A rutin feladatok közül a nehezebbeket számtalanszor korrigálhatod, lényeg, hogy ne érints bólyát, és adott időn belül - talán öt percen belül - teljesítsd a feladatot. A forgalomban történő vezetés sem rejt magában sok újdonságot annak, aki ez előtt is lakózott már.
Uraim és Hölgyeim ! Egy kérdés: vizsgázott-e valaki mostanában nehéz pótra? Mekkora esélyem lehet 67 évesen ,50 éve vezetek.Sajna a kocsim össztömege 2550kg,így igazán ezer kilo alatti futót húzhatnék.Persze a kocsi bírja ,csak a jogsim nem.Ha valaki vizsgázott mostanában mesélhetne.
Nekem is van ilyen, pont ahogy a többiek leírták. Aszfalton jó, de földön megkapar, murván dettó. Súlya is van, ezért használat után le kell szerelni, körülményes. Nehezebb utánfutóhoz jó szerintem, meg csónakvontatóhoz. Az más kérdés, hogy nehezebb utánfutót is két ember simán el tud tolni. Inkább érdemes obelinkes mozgatóba fektetni, én azt tettem. A legbonyolultabb helyekre is bemanőverezhető a lakókocsi.
Más fórumokon már sokszor előkerült, és mindig az lett a végeredmény, hogy sík, szilárd burkolaton talán működik, de a legkisebb akadály már feladja neki a leckét.
Laikusként az a tippem: Mivel a horog terhelés 75 100kg lehet, ez a kütyü legyen mondjuk 40?... Talán betonon nem kapar el ( a kis átmérő miatt ez is kérdéses...de füvön???? Fűnél lehet rá kéne ülnöd+ Hoffherr körmös kerék, akkor talán...
Sziasztok ! Tisztelettel érdeklődnék, hogy valaki használt-e már ilyen önjáró kereket , meg szabad-e vásárolni , illetve csak mover ? 1300 kg-s lakókocsihoz.
Köszönöm szépen ! Igen van lakónk 1986 óta, tehát 86-os évjárat. Amire női szemszögből gondoltál áztatni valót azt mi muszmogónak mondjuk. Kellemes hétvégét és jó időjárást kívánok !
Ügyes vagy ! Én a Békemenet "helyett " egy nagyon jó hangulatú kempingtalálkozón vettem részt Agárdon. Minden tiszteletem a nagy magyar mozgalmakhoz, de a felvonulás helyett egy klassz melegvizes medencében áztattam a nem tudom női nemben mondani - lompost-. A Főni szónoklata helyett pedig Jánost a kempintalálkozó elnökét hallgattam. Miután konstatáltam, hogy délutánra éppen akkora tömeg gyűlt össza a strandon,mint a közsétán angolosan távoztam.
Apropó -van már lakókocsid,mert ebbe a fórumban minimum az a belépő !
Kedves Erika ! Most érkeztem haza az idei békemenetről, derűsen, épségben egészségben. Választ, kritikát, leszólást csak a címzettől fogadok el, a "belepofázok" nem érdekel.
Igen az a típus, ha jól értem a tető lemez bentről nem bontható? Fent fa merevítés van? Nem bontottunk még soha. Nekem van egy abbym 89 es de annak semmi baja tehát erre eddig nem volt szükség. Sokat segítenek a képek amiket küldesz. Esetleg telefonon tudunk valahogy beszélni vagy messengeren? 06704500597 az elérhetőségem ha megcsörgetsz vissza hív alak
Jól látom, hogy ez egy 320-as Bergland? Mert akkor méretben is egyforma az enyémmel :) Az alsó oldalfal is viszonylag könnyen lejön egyben. Az illesztésnél szintén csak bele van csúsztatva a fölső lemezbe. A tető dekorlemeze teljesen egyben van és nem lehet levenni, csak ha az egész lakó szét van bontva. Ha ez beázott és elkorhadtak a fa tartók, akkor nem kis munka lesz a felújítása! Én most cserélem a teljes vázszerkezetet fémre, de még nem látom az alagút végét :)
Nekünk oldalt is kell bontani kocsit mert az egyik sarka benyomta az oldalsó lemezt. Persze a belső ágy keret újra építése az már szerintem az egyszerűbb vegrahjtas. Fent a tetőablak mellett elég puha a tető azt cserélni? Egész lapban vagy kivagva részben ahol gond van. Vélemény?
Nem túl bonyolult javítani. Leginkább egy erős kárpitos szögbelövő/tűzőgép kell hozzá. Azt a lemezt talán érdemesebb lenne cserélni, bár ilyen golyó-nyomott 0,8-as alut nem tudom hol lehetne venni. Szerintem a sima alu is jó lesz oda. A faanyagot bármelyik barkácsboltban megkapod. Leginkább 2x2, 2x3, és talán 2x4 cm méretű kell hozzá.
A lemez lebontásához leveszed a díszléceket az illesztésig, egy kihegyezett csavarhúzóval kiszedegeted az U-szegeket belőle és akkor az a sérült alsó lemez kicsúszik az illesztésből.
Köszönöm a választ nektek a fa munka rész nem probléma láttam hogy rétegelt lemez és szigetelés. Az alsó padló fa nem sérült max 1 cm es rész. Engem az érdekelne ahogy néztem kB 50 cm magasan vagy egy osszeillesztes körbe. Ergo a lemez nem egyben van ha ott bontjuk lefelé akkor az eredeti lemez esetleges hengerelessel történő kiegyenlítése vagy új lemezeles lenne a jó megoldás?
Méghozzá a szerkezeti felépítésből adódóan => gyárban a padló az első, ami felkerül az alvázra, ergo odáig az oldalát is vissza kell bontani, gyakorlatilag nullára. Jó sok meló...
Mondjuk eladni már két éve is könnyű volt, legalábbis nekem - meg sem volt hirdetve -, de venni másikat....
Az új jármű piac meg kielégíthetetlen.
Covid úgy látszik másnál is becsípte az elméletem a más hugyosába alvásról.
Sajnos ezzel párhuzamosan - az elmúlt két év tapasztalata után - egyre jobban utálom a kempingeket, minekután annyira felhígult a szakma, hogy sem az írott, sem az íratlan szabályok nincsenek betartva...
Az autószerelő szakmával itt nem sokra mész, ehhez főleg asztalos kell. Ha a burkolatot lebontod (csavarok a díszlécek alatt), látni fogod a fa tartószerkezetet, közötte hungarocell szigetelés, belül rétegelt lemez burkolat.
Eladtuk a lakókocsinkat. Tegnap feladtam egy hirdetést, az első telefont 10 perc múlva kaptam, 200 km-ről ma reggel 9-re eljöttek, el is vitték, alku nélkül, még négyen álltak sorba rajtuk kívül. Tegnap kinn voltunk az Utazás kiállításon, gyakorlatilag minden el van adva. Bolond egy világ.
Sziasztok apósom vásárolt egy lakókocsit amibe az előző tulaj felesége bele ment hátulról javittassal kapcsolatban tudnátok segíteni? Alváz nem sérült de a kaszni igen. Minden eszközünk megvan hozzá sőt ő autó szerelő csak hozzá fogni nehéz csinált már valaki hasonlót? A dobd a kukába nem érdekel válasznak mert 30 Ft volt papíros állapotban. Válaszokat előre is köszönöm
Valóban sok a kérdés. A Facebookon is van sok értelmetlen kérdés. Amire 1 csepp körültekintés megadná a választ. Ilyenkor szokták mondani, ha csöndbe maradtál volna okosabbnak tűnnél.
De válasz is van sok. Aminek szintén semmi értelme nincs. Teljesen megalapozatlan, valótlan, tudománytalan, alaptalan bele vaú.
Na és a kérdezők is kellő infó nélkül teszik fel a megtudni valójukat. Amit aztán csodálatos módon nem is lehet megválaszolni.
Érthetetlen, ha valaki nem 100 % biztos a témában miért posztol, mire és minek ír hamis választ. Csak mert jól fog a tolla.
Ami aztán a további sok haszontalan kommentet szüli. És jogos vita alapot generál.
És a végén a kérdés jó válasz nélkül marad. Vagy ha a sok sallang közt ott lapul a jó válasz, már elfedi, betemeti a sok ök..ség. Így a kérdező már nem tudja kiválasztani a neki megfelelő infót, gyakorlatilag válasz nélkül marad.
Ebben a fórumban gyakran előfordult, hogy valaki kérdezett , egy másik válaszolt, aztán a harmadik megkritizálta a választ amiből sokminden alakult csak segítség nem. És innentől kit érdekelt már az alap kérdés. Úgy éltem meg, hogy valami hasonló indul, ahhoz pedig nem sok kedvem lett volna. Ha tévedtem, elnézésed kérem.
Nincs kizárva, hogy találkoztunk már, de nem sok esélye van, mert én nem tudom ki van a nicked mögött.
Az egybe vag külön témával kapcsolatos véleményed most sem értem de ez nem jelent semmilyen peroblémát. Mindenki úgy gondolja ahogy szeretné.
Vissza az alaphoz.
Nem írhattam mást mint "feltételezem" mert mint te is megjegyezted, kevés az infó, kevés a kép. Egyébkent volt már itt máskor is olyan kérdés amire nem volt tuti válasz csak találgatás. Kérdései felére jó választ kapott. Az elektromosággal kapcsolatban csak talalgatni lehet de mivel lezárta a kerdést teljesen felesleges.
Kedves Mindenki! Nagyon sajnálom, h "feszültséget" vittem a fórumba. Ettől féltem a problémák megfogalmazása előtt, ezért szerettem volna egy személyes konzultációt.
Szeretnék megkérni mindenkit, h vegyük semmisnek a kérdéseim. Köszönöm! :)
Nem tudom, miért, de úgy érzem támadásnak vetted, amit írtam, mint legutóbb az általad megfogalmazott és definiált egybekemping-különkemping témában, pedig, ha nem tévedek, mi voltunk már közös buliba, ráadásul, ugyan kéretlenül, de korábban írtam neked tanácsot, amikor 7/13-as átalakítót kerestél. No, mind1. Tisztázzuk: nem támadás.
Vissza a témára:
Hogy hogyan kerül ide atomerőmű, kábelméretezés, szélerőmű, fingom nincs és nem is akarom kibogozni, félek elvesznék. Tény, - és úgy látom, hogy abban egyetértünk, - hogy a kolléga lakijában a kábelezés nem gyári, ergo bármi lehet és annak az ellenkezője is.
Hogy "Miért van egyik oldalon három, míg a másik oldalon két vezeték? ", na ez egy jó kérdés, és ez az első, ami miatt a távgyógyítás kezd esélytelen lenni.
Én úgy érzem egyértelműen fogalmaztam a kollégának, hogy "Mérni, mérni és mérni KELL!". Nem megúszható. Mint, ahogyan az is célra vezető, hogy kapcsolási rajz alapján menjen neki a feladatnak.
Nem bíráltam a válaszod, csupán vagánynak neveztem, hiszen Te magad írtad, hogy "Feltételezem ". Bármilyen kivitelezési feladatban az utolsó mondatok egyike szokott így kezdődni...
És, hogy miért nem jó össze kötni a ventilátor házat a testel:
1. Nem ismert, hogy 230V-os, vagy 12V-os a ventilátor, továbbá totálisan nem ismert, hogy az energia ellátása hogyan van megoldva (230/12táp/12Akku/stb.).
A. tézis: 230V-os, minden rozé műszakilag, fémház letestelve => működés hibátlan, rendszer hibátlan, minden ok. Meghibásodás esetén fémházra fázis kerül, biztosíték leold, feladat pipa. Persze feltéve, ha nem kettős szigetelésű a rendszer.
Igen ám, de van egy B. tézis is, azon kívül, hogy műszakilag nem minden rozé, méghozzá az, hogy a venti 12V-os.
B/1. tézis: Minden megfelelően bekötve (kicsi az esély, különben működne), fémház nem játszik elektromos szerepet. Mindamellett, hogy így felesleges bekötni EPH-ba, működési hibát csak meghibásodáskor tud okozni, akkor meg nagyot. (Később megírom, miért.)
B/2. tézis: Hibásan van bekötve a 12V-os valamely vezeték rá van kötve a fém házra. Ekkor egy EPH-ba kötés létrehoz egy földhurkot.
Minekután a föld kvázi 0-a, így a következő képen látható hurok jön létre, ami nem túl jó irány, és okozhat meglepetést:
Lakókocsin belül 0,75-1,5 vezetékek vannak, a hűtő talán kivetel 2,5-ös, de most nem erről volt szó. Gondolom nem szélerőmű, hanem egyszerű kisteljesítményű ventillátorról szólt a kerdés. Miért van egyik oldalon három, mig a másik oldalon két vezeték?
Ha rossz volt a válaszom, írd azt és segíts a kollégának. Bár nem értem miért ne lehetne fent írt vezetékekkel testelni egy egyszerű ventit...
Feltételezem azt is, ha nekiáll ilyen munkának van valami tapasztalata.
Szia, arra esetleg, hogy eredetileg melyik gomb mit vezérel/mit kellene vezérelnie lehet, hogy kapsz választ, de látva az elvágott vezetékeket, félő, hogy nem úgy, és nem az fog működni, ami az eredeti gyártói terv volt, ezért azt javaslom, mérd ki, mi merre megy, szerezz be bekötési rajzokat, ami alapján el lehet indulni.
Távgyógyítás, - miszerint jelenleg semmit, - tuti nem lesz jó irány...
Azért ezeket a megállapításokat vaktában/ránézésre mérés nélkül megtenni, elég vagány... Különösen látva az elvágott, jellemzően oda nem illő vezetékeket...
Mérni, mérni és mérni KELL!
Amúgy az akármilyen felületnek, akármilyen vezetékét "testelni" mérés nélkül nem, hogy vagány, de a kialakuló földhurok miatt még tűzveszélyes is.
Feltételezem a betáptól megy a három eres. A ventillátor fém házát testelni kell. A termosztáthoz eleg lehet a kéteres.
A többi kép a 3 üzemú hűtő kapcsolói. 12 v. 220v. Mellette a fokozat állító. Áramból egyik be, másik ki, elvileg világítaniuk kell, ha van benne áram.i. Fokozat állító mindkettővel működik.
Jobbra másik oldal gáz kapcsoló és szikráztató. Fokozatállítót kicsit eltekered és nyomva tartod, miközben a szikráztatót addig nyomkodod mig az őrlang megjelenik. Ezutan még kicsit nyomva kell tartani a tekergetőt, rövid idő után megmarad a láng. Utána maximumra teheted. Ha nem marad meg a láng, valszeg lesz egy lakótársad a fúvóka körül.
A szekrényen levő 12/220 kapcsolóra csak tippelek. Lehet, hogy nem automatan működik a trafód, hanem át kell kapcsolni.
És van meg egy paraelszívód, amikk olyan a hangja mint háeom trabant egyszerre, de legalabb egy kalap kakit sem ér.
Sziasztok! Első kérdés: Ventilátor bekötés. Mellékelem a képeket. A kapcsolóba 2 eres vezeték van bekötve. A 3 eres csak egy kb 1 méteres vezeték, mindkét vége szabad.
A "hajós" macskának szerintem a hajó az otthona, oda megy haza. A mi macskáinknak a házunk az otthon, ha elvinném őket valahová, nem a lakókocsihoz szaladnának hanem úgy nagyjából világgá.
Ha költözik az ember, akkor is sanszos, hogy ha szabadulnak a macskái akkor megpróbálnak "hazamenni"...aztán vagy sikerül, vagy nem...
Mint a viccben, "Drágám, otthon van a macska? Igen! Akkor add át neki a telefont mert nem találok haza...) :-)
A dunán különféle hajokon több macskát is láttam ,ha megálltak a macsek rögtön szétnézett. De ismerték a hajókürt hangját , s hanyatt homlok rohantak a hajóhoz. --Mert azért az al inclusiv ellátás kényelmét ők is szeretik.
Persze ez lehet macskafüggő is.
Legutóbb egy Cseh párt láttam " csónnakozni-tutajozni "Szentendrénél ,szintén macskával.
A macska nyávogva futott a parton , kijöttek érte.
Van egy macskám (több is, de a történet szempontjából ez az érdekes). A munkahelyemen szedtük össze, apró kölyök volt, valaki kidobta. Ott cseperedett, az egyik helyiségben kiiktattuk a mozgásérzékelőt így esténként be lehetett riasztani az irodaházat. Aztán jött a karácsony, nem lett volna aki bejár etetni, hazavittem. Persze a lányaim azonnal megszerették de a munkahelyemen is hiányolták így az lett a vége, hogy hétvégékre hazavittem. Egy darabig. Egyre nehezebb lett megfogni, mindent elkövetett, hogy ne tudjam nyakoncsípni. Pedig amúgy az utazással nem volt gondja, a dobozt mondjuk nem szerette de ha szabadon volt, elvolt az ölemben(negyven perces utak voltak). Aztán az lett a vége, hogy itthon maradt a macsek mert egyszerűen nem lehetett megfogni.
Namost ezt több macskával, esetleg szabadban... Nem jó ötlet. Még ha eltervezi, hogy nem engedi ki őket a buszból, akkor is kiszökhetnek aztán ha megijednek, kimennek a világból.
Kutyát sokan hordanak kempingezni de macskát még nem láttam.
Egysze volt a mellettünk levő parcellán egy olasz lakóautó, bezártak belé egy kiskutyát, és elmentek valahová nem túl hosszú időre. A kutya elkezdett benn őrjöngeni, letépte az összes függönyt, szúnyoghálót, sötétítőt. Mi csak ennyit lttunk, de hogy még milyen károkat okozott benn, azt nem tudom. Bérelt kocsi volt, biztos a gatyájukat kifizették otthon.
Üdv ! Kisállat szállítóban mindenképpen viheted, de legyen érvényes egészségügyi könyvük mert azt kérhetik. Aztán ha megérkeztek valahová, lazán ki kell engedni őket, és mire sikerül összefogdosni vége is a napnak. Ha a szomszédnak kutyája van az főnyeremény !
A lakóbusszal bárhol lehet közlekedni, nevezetességekhez közel lehet vele menni?
Ez a méretétől függ. A legtöbb esetben 3.5t alatti a lakóautó, akkor sima személyautónak minősül, tehát kevés korlátozás vonatkozik rá (kivéve mondjuk a fizikai korlátokat, magasság például). Ha 3.5t felett van, akkor már sok helyről ki van tiltva. A macskás kérdésedet meg majd valaki más megválaszolja :)
Régen sok kép volt, csak úgy vagy éppen mert tanácsot kért valaki. Aztan átalakult a fórum és kevés kép mellett több lett a személyes ellentét. Na jó az régen is volt, de ma már nincsenek képek. Úgyhogy nyugodtan nyomd a fotót, biztosan lesz segítség.
De van mas ötlet is. Fészbukon sok lakós csoport van. Ott nyomjak a képeket és a kérdéseket is. Elég beírni, hogy lakókocsi vagy lakóautó és válogathatsz.
Sziasztok! Köszönöm a felajánlott segítséget. Igazából nulláról indulok lakókocsi terén. Huszonpár éves sátrazást szeretném kiváltani, és folyamatosan fejleszteni a lakókocsit. A személyes találkozót azért részesíteném előnyben, mert nem gondolom, h egy ilyen fórumban van helye annak, h képek alapján kérdezgetek, h ez a gomb mire való. Ezt, hogy lehet megoldani, kiváltani. Ebből az elgondolásból kifolyólag jött az ötlet.
Kérdezz nyugodtan itt. Több fül többet tud. Nekem valamikor régen volt 92-tes Hobby Preztizsem. Talán en is tudok segíteni. Még emlékszem rá. Szerettem! :-)
Kecskemét környékén, idősebb lakókocsival rendelkező fórumtaggal szeretnék pár mondatot váltani, technikai tanácsot kérni , személyesen. Egy Hobby 455 1985 vettem, szívesen elhúzom vagy örömmel fogadom otthon. Köszönöm!
Trumatic LS 3200 fűtőegység volt a lakókocsiban. Az előző tulaj kiszerelte. Elvittem egy javasolt helyre és 187 e Ft javítási költségre kaptam ajánlatot. Leültem. Ez reális? Esetleg keressek használtat? Javaslat?
Ez így nagyon tág fogalom, 550-est kb. 1986 óta gyárt az Adria :) Jó lenne tudni, milyen évjáratban / árkategóriában kérdezel.
Általánosságban: régebben az Adria kicsit olcsóbb volt, mint az átlag; cserében kicsit gyengébb felszereltség járt hozzá. Mostanában már teljesen egyenértékű a többi elterjedt típussal.
Ha jól tudom Kecskemét közelében nincs csak futóműves. Legközelebb Bp 10. Kerület Újhegyi út, Kempingvilág kft van Neten megtalálod őket. Értenek hozzá, rendesek, profik, alkatreszt is tudnak ha kell. Minden mast is megoldanak ha kell, műszakiztatnak is.
Egy jótanács: kimondottan angol lakókocsi-tulajokat keress, mert az angolok ebben (is) eléggé különcek, sima európai lakókocsi tapasztalat oda nem mindig elég :/
Sziasztok. Üdvözlök mindenkit a fórumban. Most vettem egy Hobby 455 1985 gyártású lakókocsit. Ez az első, nincs semmi tapasztalatom e téren. A fűtést kiszerelte az előző tulajdonos , de minden megvan "talán" :) Szeretném a segítségeteket kérni, javításban, szerelésben, használati útmutatóval esetleg. Kecskemét és környékéről elsősorban, de tudok menni is. Köszönöm! Attila
Ne bántsd kérlek ! Csak jópofa szeretett volna lenni ! Biztosan az október 23-ai békemeneten érdeklődött a téma iránt ahonnan csak most ért haza. ( Rádióamatőr topik ) . Klassz hsz-ei vannak egyébként.
Hivjuk meg kedves Köz Tisztasági olv. társat egy közös lakókocsizásra talán nem fog megfagyni ebben a nagy hidegben.
-én nem tiltattalak ki sehonnan, csupán jeleztem a moderátornak a mocskolódó hozzászólásaidat. Megjött a figyelmeztetés de te még a tudomásulvételt is úgy oldottad meg, hogy elhelyeztél benne egy újabb személyeskedést. Ez mindenhol tiltott de a moderációs topicokban kiváltképp. Az, hogy ezt nem tudod felfogni, hogy ragaszkodsz hozzá, mindig a tied legyen az utolsó szó, nem az én hibám, azt kaptad amit megérdemeltél.
Szerintem menj és nézz meg egy lakókocsit belülről. Még a 30 évesekben is van fűtés. Az újak meg már határ a csillagos ég, felszereltséget tekintve. :-)
Sokaknak a lakasa nem olyan extra mint egy ilyen " bhideg" jószág. :-)
Hölgyeim, ez komoly ? Ilyen időben lakóznak ? Ha férfi ember írja az úgy rendben mert én is voltam katona és ilyen időben nem egyszer fűtetlen kicsi sátorban éjszakáztunk. De HÖLGYEK ilyen időben lakózna ? Emelem kalapom !
Köszönöm érdeklődésed. Sikerült. Holnap cseréljük is a kismegszakitót. Csak lassan halad mivel szigetelünk, a lukakat kifújuk purhabbal. Már csak találnom kell egy jó méretű wc-t és Hurrá. Nem gondoltam, hogy ilyen "kalandos" lesz ez a lakókocsis élet.
87-ben még olyan egyszerűek voltak a lakókocsik mint a fa ék. Ha azt az 1-2 kabelt ami az akkori korosztályban volt nem tudod azonosítani, akkor hozzá se kellene nyúlni.
Sziasztok. Üdvözlök mindenkit a fórumban és B.U.É.K. Szeretném a segítségeteket kérni. Mivel keresem keresem de nem találom. Szükségünk van a-z ig minden adatra (bekötés, kiszerelés stb.)
Az enyém tavasszal eladó lesz, ha minden úgy alakul, ahogy szeretném. Ha érdekel, teszek fel képeket róla, bár az enyém 2000-es évjáratú, de keveset futott, megkímélt darab.
Nejemmel gondolkodunk egy 2-4 személyes lakókocsi vásárlásán. Új szóba sem jöhet. Nézegetem a haszáltakat itthon és külföldön is, de szerintem nagyon elszabadultak az árak. Lennének kérdéseim:
2/ Nézegettem holland lakókocsikat is , de ott ugye ott a kiutazás, behozatal, vizsgáztatás stb dolga. Lehet alkudni a hollandoknál ?
3/ Német, osztrák ?
4/ Korban 2004-2008 -s jöhet szóba az ár miatt. Összsúly max 1500 kg, mert korlátoz a jogsi. A vontató autó 2 tonnás.
5/ Tavasztól őszig járnék vele ( most lettem nyugdíjas ) , amúgy meg egy nyaraló kiegészítő lakhelyeként hasznosítanám.
6/ Régebben vettem már használt autót , akkor egy megbízható szerelő barátommal jártam a telepeket. létezik ilyen " barát " , lakókocsi vásárlásnál is ?
Minden előre vívő hozzászólást és javaslatot köszönettel fogadok.
Ha akartok 1 jót finn szaunázni, (wellness) irány Visegrád. Hotel Honti szálló. Zárt parkoló árammal. Megteszem a marketinget a tulaj nagyon vendégszerető, kedves.
Szia Mi nyár elején voltunk,de teljesen elhanyagolt volt állítólag üzemeltető váltás volt.Bejelntkeztünk és egy fél óra múlva ki.
Ráadásul a telekhatára épül egy munkásszálsó a Moll-nak ami nem tesz jót.
Amúgy ha jól helyezkedsz a kemping ajtótól a tanmedence 10m-re van az úszó 30m-re a gyógy 60m-re van Közös a kerítés.Kár hogy sok minden bezárt ott,mellette a Gara ott jó kaja volt
Mesteri is jó. Ott is mint Csisztán le van kerítve a kemping de nem kel se átmászni, se átugrani mert mindig nyitva van. 🙂
És nincsenek távolságok se. Amit nem szeretek benne, hogy totál halott a környék. Kerítésen kívül dögunalom. Nincs semmi és mindenért autóba kell ülni.
Na, puszi a bandának, ez már nem lakókocsizás, ez már "törökfürdözés", szerte az országban, ahol lakni is kell valahogy....ugye? Én ugyan már abbahagytam a Balatonpart - Akali kempingezést, mert ottan igazán elszálltak a jogok és kötelezettségek (3 m-nyi partszakaz horgászatra, ráadásul este 7-től reggel 9-ig lehetett horgászni....- kajakra a lenyúlás ment és megy - évekkel ezelött horgászkempingként nyomatták - de ott egye a fene, gazdagodjanak a kezelők, nekem megmarad évente közel egymillió forintom!!! de a Balatonért fáj a szívem!!!
A látogatóközpont mögött van most a kemping. Az egészet lekerítették de a kapu mindig nyitva van. Legközelebb kb 50 méterre van medence. Legtávolabb 100-120m. Egy hónapja voltunk.
Csisztán 1-2 méter ( azaz akár egy-kettő ) jó estben a lakókocsitól a Fürdő bejárata. Valóban lehet nyáron messzebb is letáborozni. Idén télen nem tudom a látogatóközpont miatt hogy alakulnak a placcok, de holnap ott leszek és szívesen adok hélyszíni beszámolót !
Komárom a legideálisabb téli. Azt a 10-20 métert kivéve minden fűtőtt. A kemping közvetlen a fedett nagymedence mellett van. Viszont a strand kempigje mellett van egy 5-ször akkora masik kemping amit szintén termál kempingnek hívnak. Ha nem ott voltál, akkor el nem tudom képzelni, hogyan volt messze...
Amit felsoroltam, azok mind egy kerítésen belül vannak, pont az a kivétel amit nem tartadsz annak. Csiszta! :-) De csisztán is 100 méteren belül van a víznes nem zárják a kerítést. Komáom 20 méter a fűtött fedett folyosó, belül 30 a víz. Bogács 10 metertől parkolhatsz. Berekfürdő 80-100 m. Ráckevén mar a tó körül is lehet parkolni. 40 m a víz de a legtávolabbi hely sincs 100 m nel messzebb. Ez mint idei sajat tapasztalat.
Téli, persze, de nem ez volt amit írtál, hanem, hogy egybe legyen a fürdő a kempinggel... Na, ebből nem igazán van, mert amit soroltál, azok közt több az átjárós. Talán Csiszta még kivétel, de úgy tudom, az is változik...
Ráckeve: átjárós, ráadásul elég nagy a táv.
Komárom: átjárós. Ráadásként életem első termálkempingje, ahol annyira messze volt a kemping a fürdési lehetőségtől, hogy inkább nem akartam vizes lenni...
Nyáron mi is a szabad vizeket szeretjük. Termál kempingbe csak ősztől tavaszig járunk. Ebben az időszakban azért érdekes lenne a 24 fokos víz és utána az 500 méteres séta vizesen, csak mert sportosak vagyunk. :-)
Na, igen. Pünkösdladány esetében külön van a kemping, de átjárón lehet át menni a strandra. Pár éve az úgy volt, hogy a kempingnek volt saját kismedencéje. Jobb esetben annak partjára is lehetett állni. De ezek nem naprakész infók...
Sajnos ez az egyben dolog talán csak Kiskőrösön van...
Nekünk három fontos kritérium van, amiből nem engedünk.
Legyen egyben a strand és kemping. Legyen 38 fokos víz is. Ne legyen messzebb 100 méternél a kemping a medencéktől.
Több olyan kemping van ahol nem jártunk, de számítàsban volt. Ilyen pl. Püspökladány. Már nem emlékszem miért hagytuk ki de az biztos, hogy az előbb felsorolt három dolog egyike miatt. Télen különösen fontos szempontok.
Erre így nemigazán lehet válaszolni. Mert nem mindegy mekkora, milyen márka, hány személyes, mennyi idős, milyen felszereltséggel?.......ésatöbbi , ésatöbbi. ........
Sziasztok Itt van a hűvösebb idő ezért keresek alkatrészt,vagy aki készítene Truma sl 3002 gázfűtéshez elektromos betétet ami Ultraheat néven fut,de aránytalan drága .
Vagy ötletet hogy miből lehetne kialakítani termosztáttal.
Köszönök minden ötletet tapasztalatot.
Mivel általában kempingben vagyunk és az árammal való fűtés nekem szimpatikusabb ,mint gázzal.
Fontos tudni, hogy csak a tulajdonos, vagy a meghatalmazottja igényelheti bármelyik okmányirodában. Szükséges hozzá az eredeti forgalmi és a kötelező gépjármű biztosítást igazoló dokumentum (pl: csekkszelvény).
A díja 3.500 Ft, és azt a célt szolgálja, hogyha az Ön autóján lejárt a műszaki vizsga, el tudjon jutni a műszaki vizsga bázisra meghosszabbítani azt. Egy esetleges igazoltatáskor bemutathatja a rendőrnek is, nem fogja megbírságolni a lejárt műszaki vizsga érvényesség miatt.
"
Itt azt írja, hogy a műszaki állomásra, vizsgára. Hogy maszekolni lenet e? biztos megmondják az irodában.
Kedves fórumozók ! Arra gondoltam ,hogy mivel már csak évente egy kempinget látogatunk , nem vizsgáztatnám le a lakókocsit hanem tavasszal és ősszel egy-egy útra útvonal engedélyt kérnénk . A rendszámot nem akarom leadni mert ..... Marad a súlyadó és a biztosítás fizetni .
Kinek mi a véleménye ???? Járható ez az út ?? Hol kell intézni ??
Igen, két megoldás van, kicseréled a mosdó csaptelepet, ez a 30e ft-os megoldás, vagy barkácsolsz egy lábbal nyomható csengőkapcsolót a mosdó mellé, ez a kevésbé elegáns 1e ft-os megpldás
...rendszerben, akkor indítja a szivattyút. Nálad gondolom az első verzió lehet, és rossz az egyik mikrokapcsoló. Általában csapteleppel együtt cserés, feltalálási helye: lakókocsiboltok.
Az angol lakókocsik távol állnak tőlem, de úgy általánosságban: kétféle vízrendszer terjedt el a lakókocsikban. Az egyik, ahol minden csaptelepben van egy-egy mikrokapcsoló, a csap megnyitására indul a szivattyú is. A másikban nyomáskapcsoló van, ha nyitod a csapot, esik a nyomás a r
Tisztelt SPRITE ALPINE lakókocsi (1989-évjárat) tulajdonosok, hozzáértő szaki csoporttársak! Korábbi bejegyzésemben (66969) már leírtam. Azóta volt időm foglalkozni vele.
Oldalról megkapja a AC 230V-os betápot. Víztartály feltöltve. Kábelek (elektromos, vizes) vissza. - Mosogató csaptelepét NYITOM --> szivattyú ELINDUL (hallom) --> VÍZ FOLYIK --> lakókocsi oldalán (alul) TÁVOZIK. - EZZEL EGYIDŐBEN !!! --> Mosdó csaptelepét NYITOM --> VÍZ FOLYIK --> egy kis noszogatásra alul TÁVOZIK (ugyanott). - Ha ekkor a mosogató csaptelepét ELZÁROM. Meglepetésre szivattyú LEÁLL (hallom, hogy nem hallom ???) mindkét csaptelepből megszűnik a VÍZ ÁRAMLÁSA.
KEDVES(?) korábbi tulaj (vagy a szakija) a SZIVATTYÚ BEKAPCSOLÁSÁT kizárólag a mosogató csaptelepre kötötte. Így a mosdóban csak akkor van víz, ha a mosogató csaptelep is be van kapcsolva :-).
SUZUKI SX4 - re keresek kiegészítő visszapillantő tükröket (jobb - bal) lakókocsi vontatásához. Az internetes vásárlás kép alapján nem szerencsés. A cél az, hogy stabilan álljon, ne essen le, és lehetőleg ne kelljen szerszám a fel-le szereléséhez. Tanácsaitokat is szívesen fogadom. Üdvözlettel: mezjoc
Éppen ma végeztem a vásárlás utáni papírmunkával. (biztosítás, eredetvizsgálat, átírás). A lakókocsi tipusa SPRITE ALPINE. Az elején van egy SXL - felirat (a forgalmiban ez nem szerepel). Sajnos egyébb tipusazonosítót nem tudok. Gyártási év: 1989.
Egy lakótelepi parkolóban vettem, kipróbálásra nem volt lehetőség. Az eladó kórházban van, most nem tudok vele értekezni.
Keresek olyan fórumtársat, aki ismeri ezt a típust, esetleg válaszolna a kérdéseimre, talán tudna segíteni MŰSZAKI LEÍRÁS beszerzésében.
Végigbogarásztam a fórumot és egy 2014.-évi bejegyzésben (45203 sorszám alatt) Nyakas Jakab fórumtársunk
tett fel néhány képet, ami megegyezik az én lakókocsimmal. Ha olvassa a bejegyzésemet, kérem adjon elérhetőséget (E-mail, telefonszám, ... stb). Nagy szükségem lenne a segítsére.
1.) Nem ismerem a kezelőgombok funkcióit. Gázfűtés, gázrezsó, és még egy-két kapcsoló működésének tekintetében. Néhány helyen a feliratok teljesen lekoptak.
2.) Nem folyik a víz a hátsó mosdóhelyiség csapjából. A mosogatónál rendesen működik.
Tettem bele akkumulátort is, de a jelenség ugyanaz. Egy elektromos kapcsolási rajz sokat segítene.
Sokat kerestem az interneten is, de idáig eredménytelenül.
Eladósorba kerül lassan a lakókocsink, ha esetleg valakit érdekel, Abbey 416 gts vogue 2000, 1100kg ön, 1260 kg összsúly, 6 éve a tulajdonunk, fedett helyen tárolt, beázásmentes.
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm a válaszokat a felbakolással kapcsolatban. Azt hiszem én is be fogok ruházni egy készletbe. Szintén a hosszútávú állapot megőrzés reményében egy takaróponyván is gondolkodom, konkrétan ezen:
Vett valaki esetleg ilyet vagy hasonlót? Azért bizonytalankodom, mert a linken található képek alapján ez a ponyva leginkább egy angol típusú (elől döntött) lakókocsira illene. Ez mennyire nézhet ki bután egy 40 éves (szögletesebb) lakókocsin?
Nem, a hosszanti aluminium bordázatra gondolok, ami végigfut a lakókocsi alatt. Ez tűnt még a legstabilabb pontnak ahol egy emelővel az egész lakókocsit meg lehet emelni egy személyautó emelővel. Végülis bevált.
A kis (Reich) friss víz szivattyú a hosszú téli állás során minden második-harmadik évben tavasszal cserére szorul, mert beragad, letapad, vagy valami lesz vele ...
Melegszik ha bekapcsolom, de nem forog. Hiába olajozom, áztatom, forgatom a kis lapátkereket csavarhúzóval.
Van valami trükkje a téli szünetre való "felkészítésben", azon kívül, hogy hazaindulás előtt a tartályból mindig kiöntöm a vizet, nehogy bebüdösödjön, utána pedig ott lóg szegény szivattyú a száraz tartályban?
Ha a fémrúd alatt a lakó talpára gondolsz, na azzal ne nagyon akard emelni mert a végén kiszakad minden. Az nem emelésre hanem stabilizálasra van kitalálva.
Az az igazság, nekem olyan bak kellett, amivel fokozatmentesen emelni is lehet. Aztán más kérdés, hogy olyan macerás volt a kis fém rudat tekergetni, hogy emelkedjen végre a lakókocsi (végülis az egyik oldalon 10 cm-t kellett emelni a telek lejtése miatt), hogy előkaptam a kocsim emelőjét, ami pikk-pakk megemelte a lakókocsit a kívánt magasságra, más kérdés, hogy elég csúnyán illeszkedett az emelő feje a kb. 3 cm-es alu merevítőbordához, tuti nem mentem volna be így a lakókocsiba, mikor meg van emelve.
Én pont így jártam mint te, a telepített lakókocsimon 34 éves, nagyon repedt gumik voltak. Vettem 4 műanyag talpú, fém tetejű bakot (15 ezer volt a 4 db), felbakoltam a lakókocsit (a kocsim emelőjével emeltem meg a lakókocsit erre az időre, úgy egyszerűbb volt a bakokat alá rakni, mint a bakkal meg is emelni a lakókocsit), leszedtem a kerekeket, és lecseréltettem a gumikat a neten vett szép állapotú használtakra. Meg a felnikre is ráfért a rozsdátlanítás.
Én a bakon tartom a lakókocsit az egyik oldalán felbakolva, így az egyik kerék levegőben van, a másik tartja a lakókocsit, mert sajnos ferde a kert. Lehet, hogy érdemes persze jövőre forgatnom a tartó gumit, hogy ne legyen kocka alakú.
Én ezt a bakot vettem, teljesen jól elbírják az 1300 kg-os lakókocsit:
Sziasztok! Vettem idén egy telepítésre szánt lakókocsit, ami jelenleg a kerekein áll. Nem valószínű, hogy pár éven belül mozdulni fog, de ha esetleg egyszer eladnám, akkor szeretném ha a saját lábán lehetne majd elvontatni. Szerintetek érdemes lenne valahogy felbakolni és leszedni a kerekeit? Van erre valami jól bevált megoldás, vagy speciális támaszték? Vagy fél évente picit toljam arrébb, hogy ne egy helyen legyen terhelve a gumi? Köszönöm, ha van valakinek jó ötlete/tapasztalata.
Illetve annyi többlet energia herdálással járhat a körfűtés használata, hogy a fiókok, rakterek, budi tartály és környéke is fűtve van. De ez védi meg az elfagyástól a szekeret.
A te körfűtésed roppant érdekes lehet. Az lenne a dolga -ha jól működik-, hogy a lakóban a meleget egyenletesen eloszlassa. Az kizárt, hogy működtetése többlet energiát emészt fel.
Ha nem kapcsolod be, akkor az ablakoknál, lent, és a sarkokban, pakoló rekeszekben durva hideg lesz. Még víz vezeték elfagyást is okozhat. Ezért ha kamperólsz mínuszokban feltétlen kapcsold be. További bonyodalmak elkerülése végett.
Az lehetséges, hogy induláskor pillanatnyi érzésre bekapcsolás után a kályha mellett közvetlen jó meleg van, de hosszú távon szerintem nagyon jó használni. Homogén hőmérsékletet ad, ha már minden átmelegedett.
Nekem is Hobby és nekem is van gyári elektromos a konvektoron. 500-1000-2000 w a lehetőségek. Ezresen nem ad meleget a körfűtés, kétezernél meg egyből leveri a biztit a kempingen. Ezért inkább gázról próbálkoztam de nem tetszik az eredmeny.
De ezekszerint nem vagyok egyedül a tapasztalatommal.
Én a gyári körfűtést használom a Hobbyban, elektromos Ultraheattel. Nekem is az a tapasztalatom, hogy elég magasra kell tekerni a termosztátot, hogy jó legyen a hőmárséklet. Azért annyira nem izgat, mert a kemping hálózatáról megy. Megjegyzem, ez nem telepített lakó, hanem mindig más kempingben.
Ha már körfűtést említettél és tudom, hogy sokan használják, lenne egy kérdésem.
Én is többször bekapcsoltam de az a tapasztalatom, hogy a kályhát maximumra kell állítani és még akkor is csupán langyos levegő jön a csövek végén. Ha nem körfűtök, minimumon működő kályhával is kellemes a hőmérséklet, csak az ágynál az ablak mellett van hideg. Ha körfűtők, a többszörös fogyasztás mellett sincs kellemes melegérzetem és az ablak melletti ágynál is langyos huzatot érzek.
Valamit nem csinálok jól, vagy mindenkinek így működi? Mert ez esetben ez nem csak nem gazdaságos, hanem nem is jó hatásfok.
Nekem az OBI-ból egy igen keskeny darab van 50-55cm, ami pont be fért a gyári fűtőtest elé, amire némi alufóliából és mágnesből kialakitott légcsatornán át a gyári körfűtéshez ment a meleg, így biztosítva a fürdőben is a jó időt. Vigyázz, az alu jó meleg tud lenni!
Viszont, ami még kell hozzá, mert ezeknek a hő érzékelője hagy némi kívánni valót maga után, az a konnektoros termosztát. Azzal pöpecre lehet állítani a hőmérsékletet. Valami hasonló:
Aztán egy törölköző szárító és egy 300Wos patron segítségével lehet radiátoros fűtést is csinálni, már, ha van hozzá hely. Itt a kicsi radiátor beszerzése a szűk keresztmetszet.
A kisebb "cicergő" ventillátoros berendezések fürdőbe a vizet felszárítani jó, de éjjel nekünk túl zajos.
Viszont az olaj radiátor felejtős, az már több lakit is kigyújtott.
Termikus értelemben úgy lehet kalkulálni, hogy a gáz fűtés 5kW, de a villanyos 2kW-al is kifűthető magyarországi viszonylatban, sőt, sokszor kevesebb is bőven elég.
Köszönjük szépen a beszámolót, nagyon beleéltem magam! Mivel voltam párszor a környéken lakókocsival, - és anélkül is, visszahoztad nekem az élményeket.
Annyit szólnék hozzá, hogy igazán finom faszénen sütött bureket a Putnik pekaraban szoktam vásárolni, helyszínen fogyasztani. Előtte lévő parkolóban lakóval is meglehet állni.
Tulajdon kép, úgy beszélsz a pénzről mint a provident reklámba (a cetelem kölcsön). 620 forint naponta csak egy kávé ára. Végül is tökre megéri, mert olyan mind ha meghívnálak naponta 1 kávéra. Mi az? Semmi.
Neked tökéletesen igazad van abban az esetben, ha olyan kamperost nézünk, aki a tél alatt egyszer kétszer megy lakjózni. Most nem ilyenről beszélünk.
Közelítsük meg úgy, az általad linkelt propán palack árából, ha azt PB gáz használattal vesszük. A MOL-nál Akkor + 1 kis palack jönne ki belőle cserénként pluszba.
5 rugó marad egy periódusnál.
Akkor sorozd fel. kb. 1 hétre elég egy 25 kg. Az már hetente 5 rugó.
Ha októbertől márciusig fűtesz az hány hét? De én már most berántottam hajnalba a fűtést mert nyitva maradt az ablak és 5 órakor arra ébredtem, hogy nagyon fázom.
Az olyan 24 körül van. = 120000 Ft
Na erre írtam én, (de már skízben) hogy azt másra költöm.
Ezért jobb a javasolt megoldás. Csakhogy ennek a nyavalyásnak az expanzió miatt szokása fagyni, hidegben jobban, ami miatt leáll az áramlás => tehát a fűtés. Ezért kell fűtött helyre tenni. Persze jó pénzmagért létezik reduktor, sőt palack fűtés is.
Ezért írtam a 25 kg-os propán palackot. Nem fagy le, nem foglal bent helyet. Valóban drágább, kb. 620 ft/kg a pb kb. 500.
Mielőtt teljesen sikerülne elriasztani a kollégát, csupán statisztikai alapon jelzem, hogy több százezren (, lehet millióan) élnek együtt Magyarországon konyhában, vagy konyhával összezárt háló, nappali, stb. helyiségben minimum egy, de inkább két 11,5 kg-os alu (, nem acél, ami jobb) palackkal, gond nélkül.
Persze nyilván józan ész és reális meg- és átgondolt mozzanatokkal. Bár, ha részegen megy a csere.... Ráadásul a lakó oldala könnyebben nyílik, mint a viskó teteje, úgyhogy safetybb.
Ez a gáz/palack téma a médiának és a tudatlanságnak köszönhetően erőteljesen túl van misztifikálva. Én is ezért tartottam tőle, de utána néztem/kérdeztem a fizikájának, amit iskolában nem sikerült rögzíteni, így mindjárt rozé lett minden. Egy CRDI motorban nagyságrendekkel nagyobb nyomás van, mint a palackban, azt mégse félünk használni...
Gázpalackot nem kaptam hozzá. 2bd 5 kg-os fér el benne.
Vélhetőleg az inkább kettő darab 11,5 kg-os német acél lesz, az tűnik szabványnak.
A gázvizsga megvan.
Rozé.
Milyen palackot lehet illetve érdemes bele venni?
Érvényes nyomáspróbást. Ez az alap.
Szoktak KEG palackot is bele tenni, vagy van kompozit palack, amit cserélni is lehet, a baja, hogy "csak" 7,5 kg-os.
Alap a német acél palack (5 kg-os, vagy 11,5 kg-os), mert erősebb, mint az alu magyar, így szállítást, ütést, ütközést jobban bírja. Persze nem mindegy, milyen a reduktor csatlakozó...
Vagy cca: 100.000 huf értékben létezik acél gáztartály, ami tölthető lpg kúton... Német csatlakozós, német méret.
Ezeket cserélni vagy tölteni szokták?
Német palack cseréje itthon esélytelen. Töltik, dupla áron. Ezért jobb a javasolt megoldás. Csakhogy ennek a nyavalyásnak az expanzió miatt szokása fagyni, hidegben jobban, ami miatt leáll az áramlás => tehát a fűtés. Ezért kell fűtött helyre tenni. Persze jó pénzmagért létezik reduktor, sőt palack fűtés is. Persze az plusz energia is.
Nem szoktam látni benzinkutakon 5 kg-os cserepalackokat.
Mert nincs.
Telepített lakokocsi lesz.
Vagy mellé tenni egy 21 kg-osat?
Vélhetőleg ez a jó irány... Csak figyelembe véve, amit fentebb írtam a fűtés esetéről...
Szoktak ilyet? Szabad ilyet?
Én nem szoktam, nekem eddig mindig gyári helyen német acél volt, igaz nem is telepedtem sokat. Szabad? Mindent szabad, amit nem tilos. Ami tilos, azt is szabad, de csak sutyiban. Saját telken a kutya nem nézi, hogy miből jön a gáz... Nagy, cserélhető palackos megoldás szerintem a legpraktikusabb és leggazdaságosabb. Csak tényleg ki kell alakítani neki fűtött helyet.
Józan gondolkodás mellett, odafigyeléssel! Tömör legyen a rendszer, az a lényeg.
Mi a különbség? Izlés dolga, hogy ki mekkora, és milyen energiatárolót használ, és tart fenn. Ha tömör a rendszer, egykutya. Ha nem, akkor meg mindegy...
Az tény, hogy nem a nagy 25 kg-s palackot kerülgetem, de nem a mérete miatt, hanem a súlya miatt.
Azért 15 nm2-en van annyi helyem, hogy valahová eltegyem. Mennyi is? 30 cm átmérő és 1 méter magas? Hidd el találok neki helyet. Van neki szép kis huzata, ugyan olyan anyagból mint a kárpit. Egyáltalán nem otromba bent a lakjóba.
A nagyot meg azért nem mert emelgesse azt a 25 kg-st a t..köm. Le szállna tőle.
Én vagy mi nem élünk életvitel szerűen a lakjóba, de azért elég sokat megyünk télen is. Mondhatni minden 7 végén, ha fúj, ha esik megyünk.
Ezért van, hogy elhasználunk 30 - 40 palackal a 11.5 kg-ból. -Mivel amikor komoly a hideg, kifogy 3 nap alatt, pedig nem 1 kombájn, csak 6 méter az egész.-
Plusz 30 rugó egy tele tankolás ha jól ki van fogyva. Ez most nem ide tartozik.
Félre ne érts, nem vagyok fogtechnikus, de ha kiszámolod a tiszta propán nem teljesen de majdnem -közel- a duplájába kerül. Az 1 tél alatt nekem 2 kiló. Na én azt inkább másra költöm és beteszem a fűtött részre.
És a kérdéses kérdező pedig életvitel szerűen óhajtja használni ill fűteni vele. Neki akár ez a 2 kiló lehet a duplája is. Így is PB-ből is baromi sokba lesz neki 1 tél fűtése.
Sziasztok! Lakóautót vettünk, nincs gáztömörségi vizsgálatról szóló jegyzőkönyvem. Hol lehet ilyen vizsgálatot csináltatni? Márciusi műszaki van az autón, ott "elmaradt" a vizsgálat, mert "éppen" nem volt palack az autóban. Dunakanyar, Pest megye előnyben. Köszönöm!
Ma megtudtam egy hozzáértőnek tűnő kulcsostól, hogy az Aranykulcs Kft.-nél kell keresni a V. Hugo utcában, vagy a Kulcskirálynál. Ha náluk nincs, akkor jöhet a zárcsere.
Köszi, ennél azért olcsóbb megoldásra gondoltam.:) A 25 GBP a linkedben küldéssel és ÁFÁ-val kb. annyi, mintha lecsavarozom a mostani 14 ezres Fiamma zárat, és veszek egy tök újat, 2 kulccsal.
"Ezen kívül meg sztem bármelyik katracboltos tud neked segíteni, mert valószínűleg nem te vagy az egyetlen, aki ilyen problémával kűzd :)"
Ez simán lehet, holnap ki is próbálom, remélem lesz a közelemben lévő kulcsmásoló boltosnak.
Valószínűleg lehet másolni A Fiamma nem zárgyártó, valamelyik ismert záras cég termékét forgalmazza. El kell menni néhány kulcsmásolóhoz, és valahol csak lesz hozzá nyerskulcs.
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy nem tudja valaki, Fiamma kulcsot lehet valahol utánrendelni vagy másoltatni? A lakókocsimra vettem még tavasszal Fiamma Safe lock nevű biztonsági zárat, és az egyik kulcsa elveszett. Így nincs sürgős probléma, de nyugodtabb lennék, ha lenne egy pótkulcsom is. A kulcsmásolók oldalán és a google-n nem találtam erre vonatkozó infót. Valaki esetleg?
Üdv! Van egy kis gondom, lakóban van a víztartály aminek a leengedő menetes szelepje (dugója) eltűnt. Lehet ilyen szelepet valahonnan venni? Menetes volt a vége amit betekerve a tartály aljába tartotta meg a vizet. A magassága pedig kicsivel volt kisebb mint a tartály teteje, így nem lehetett a tartályt túltölteni mert azon a leeresztőn a feleseleg kifolyt a tetején a csőnek.
Inkább legyen egy kicsit nagyobb mint kisebb. A kicsi "nem ér le", a gallérok lógnak a levegőben, bever alá az eső, nem tudod a gyári megoldással letűzni, madzagozni kell. Ha hosszabb távra tervezel egy helyben maradni és ráemelsz a lakóra, hogy ne a kerekek tartsák a súlyt, az is elvisz pár centit.
Segítséget szeretnék kérni, lakókocsi elősátor vásárlás ügyben.
Problémám adott!
Vásároltam egy lakókocsit, adtak hozzá elősátrat, amely egyrész beázik, másrészt nem is hozzá való, sokkal kisebb.
Laikusként utánajártam, a behúzóméret, -kutatásaim alapján-: 850 cm.
Több infót is adtak "gyakorlott" lakókocsi tulajok, kempingezők, de gondoltam, itt is érdeklődöm, hátha...
Szóval:
Mekkora a tolerancia határ, eltérési lehetőség, elősátor vásárlása esetén?
Csak a kimondottan 850-es jó, vagy mondjuk -akár- a 795-825 között megadott, esetleg a 815-860 is lehet?
Azt is említették, hogy lehet bizonyos eltérés, nem kell 100%-os pontosság, de ha eltér, akkor inkább kisebb legyen mint nagyobb, mert ha nagy nem tudom megfelelően megfeszíteni, míg a kisebbel ez sikerül!
Várom megtisztelő válaszotokat, és segítségeteket.
Szerintem inkább a tengelyek számával magyarázható, hogy miért nem jellemző a járműszállító utánfutókra a stibilizátoros vonófej. Ritka az egytengelyes trailer. Ugyanolyan összsúlyhoz általában eggyel több tengely tartozik a trailerhez, mint egy lakóhoz, ezáltal stabilabbak is.
Erre a "súlypont is alul van" dologra azért nem vennék mérget. A trailerre rakott autó a normál magasságánál vagy 40 centivel magasabban van. A lakó nehéz cuccai meg zömmel a padlóra vannak szerelve, jó, a tetőklíma nem. És a nagyobb súly azt is jelenti, hogy ha megindul, jobban elránt.
Lakóval, trailerrel még nem jártam így, mondjuk nem is sokat trailereztem. Egy vacak utánfutó viszont keresztberántott egyszer egy teljesen ártatlannak tűnő szituációban. Egy zastavával húztam egy deszkával megrakott (oké, kibaszottul túlrakott)utánfutót, aztán egy enyhe lejtőn belengett és úgy rántott keresztbe az úton, hogy semmit nem tudtam tenni.
Szerintem nem összehasonlítható a kettő. A trailer autóval megpakolva sokkal nehezebb mint a lakókocsi és a súlypont is alul van. Persze kivétel, ha egy magas dobozos furgont szállít. De ha ürrsen guru pl. nincs semmi amibe belekapjon a szél.
Egyébkent meg úgy 15 eve, ha jól emlékszem a lakókocsik többségét sem stabilos fejjel árulták. Vajon az új trailakon sincs ilyen vonófej?
Először is rendkívül sajnálatos esemény, sajnálom őket, mielőbbi felépülést kívánok nekik.
Az általad irttal viszont sajnos nem egészen értünk egyet.
A hibás tömeg eloszlást a levegő ellenállása okozta egy tengelyen való előfordulás miatt (hátra nyomja) még hátrább került a tömeg. Tehát a levegő hátrább nyomta az egy (kettő) feltámasztási ponton nyugvó testet, ami miatt az hátra billent.
A nagy nyomaték kialakulása a levegő okozta erő miatt alakult, amit a kamion okozta áramlat felerősített.
Összességében itt a következők voltak a hibák tanulságként:
1. Túl nagy sebesség. (Kamiont nem is lett volna szabad előzni, hiszen az pont annyival mehet, mint a lakis.)
2. Alapjaiban hibás tömeg elosztás, nem megfelelő vonófej terhelés.
3. Hibás szerelvény összeállítás. Túl könnyű autó a túl nehéz lakihoz. Szerintem, aki vontatott már, annak volt ilyen szituja. Csak nem mindegy milyen mértékben. A 900kg-os laki a SORENTO mögött nem tudta megmozdítani, pedig próbálta. Gyakorlatilag lebegett a laki az autó után. Én is inkább a húzzuk ki a szerelvényt híve vagyok. Persze az sem teljesen mindegy, hogy hogyan, mert más egy dominánsan, vagy csak első kerék hajtású autó, és más egy dominánsan, vagy hátsó hajtású. Viszont azzal nem értek egyet, hogy nincs erő tartalék. Kell, hogy legyen. Itt két út van, az egyik, hogy vontatmányhoz való autóval kell húzni, vagy maximum annyival menni, amennyinél még van erő tartalék.
4. Ráfékezés, és/vagy hibás ellenkormányzás. Az elsőt lehet tanulni, hogy ne, vagy hogyan igen. A második sajnos szerintem csak szerencsén múlik.
Felfelé is zárd le az automatát ízlés szerint: ha kicsit csökken a nyomatékigény, akkor szeret(ne) felváltani, ami visszalassulást eredményez. Lefelé szintén, egy állandó, relatív erős motorfék sokat segít a fékek elmelegedése ellen...
Köszi a válaszokat, köszi a bíztatást! Viszonylag kicsi lakókocsit vontatok, de persze tele lesz pakolva! (Viszek egy komplett motorcsónakot is :-)) Egyedül a szerpentintől tartok, még sohasem próbáltam a szekvenciális kézi váltást, lehet, hogy most rákényszerülök. A belengést talán elkerülöm, óvatosan fogok menni.
Mindkettőt megúsztam, szerencsém volt. Én nem fékeztem, annyi lélekjelenlétem volt, gázt nem mertem adni, pedig elvileg azt kell ilyenkor.
Nagyon kevés szerelvényben van annyi tartalék, hogy egy ilyen helyzetet gázzal megoldjon. Tökéletesen és biztonságosan lehet stabilizálni fékkel is, csak a megfelelő pillanatban kell használni (amikor éppen visszafelé lendül a vontatmány).
A mostani az első automata váltós autóm. (Mazda CX5 hagyományos automata váltóval, kb. 2 ekm-t vezettem) Este indulunk a tengerre. Van valakinek tapasztalata? Mire kell figyelni?
Kb. semmire, hacsak nem nagyon kihegyezett a vontatott tömeg. A Mazda váltó tudja, mi a dolga :)
Az emelkedőket meglátod hogy bírja, valszeg nem fogja szeretni automatában, ekkor vedd ki kézibe és te adagold neki, hogy legyen mindig elég fordulatszám, de ne túl sok. Majd meglátod.
Én kétszer voltam hasonló cipőben, pedig stabilizátoros vonófejem van. Először nagyon hülye voltam, Veszprém közelében völgyhídon kamiont előztem ...
Másodszor sok évre rá Horvátországban a Mala Kapela utáni völgyhídon. Nem mentem gyorsan, nem előztem. Máig sem tudom mi történt. Talán úthiba és egy széllökés együttes hatása volt.
Mindkettőt megúsztam, szerencsém volt. Én nem fékeztem, annyi lélekjelenlétem volt, gázt nem mertem adni, pedig elvileg azt kell ilyenkor. Borzalmas érzés, senkinek sem kívánom!
Más:
A mostani az első automata váltós autóm. (Mazda CX5 hagyományos automata váltóval, kb. 2 ekm-t vezettem) Este indulunk a tengerre. Van valakinek tapasztalata? Mire kell figyelni?
Én nem vagyok az a gázt taposó fajta, igyekszem úgy vezetni, hogy az a stabilitás, amit a vonófej ad, elég legyen. Eddig még sikerült, bízom benne, hogy ezután is elég lesz.
Ha egyszer a rossz teherelosztás miatt rossz helyre kerül a súlypont, az nem változik a sebesség fügvényében, max. lassabb haladásnál még nem érvényesül az ebből adódó instabilitás.
Hasonló szituban a stabilizátoros vonófej már szart sem ér ( már elnézést). Ilyen kilengést az ATC tud megakadályozni. Nekem 3 éve van. Le sem lehet írni a különbséget. Tudom pénzbe kerül, nem kevésbe. Da ha kaki van cseszhetjük a spórolást. Úgyhogy ha valaki szereti nyomni, ATC, ha nem fussa rá akkor meg nyugtató, az occsó és lelassít.
Bizony el kellene menni vezetési tréningre rendszeresen mindenkinek, mert szép dolog az elmélet, de gyakorlatban alkalmazni abban a pillanatban, ahhoz szerencse kell.
Az átkosban a nyolcvanas években minden ősszel elzavartak minket detektíveket az ATI síkos pályájára, hogy úgy menjünk neki a télnek. Aztán spóroltak, törtek is a jó nyugati gépek, és utánna saját tréningpályát csinált a Yard, a mostaniakat is tréningeztetik. Nem bolondság.
A másik a KRESZ. 1975-ben szereztem jogosítványt. A következő évben vizsgázni kellett a KRESZ '76-ból, mert új szabályok jöttek, és A-B-C hivatásos jogsi csak vizsga után volt jó.
Aztán '78-ban elvittek határőrnek, GKV kiképzés Nyírbátor, újra kellett tanulni az egész KRESZ-t, és éles vizsgalapokon többször vizsgázni, csak utánna mehettél a kocsi öt méteres közelébe.
Aztán a Yardnál megint vizsgázni kellett, hogy szolgálati GK-t vezethessek, (KRESz+gyakorlati), aztán mikor bejöttek a nyugati kocsik, csak új vizsga után lehetett vezetni, bár ezeket nem kellette másképp vezetni mint a Zsigulit.
Aztán míg nyugger lettem, néhányszor menni kellett képzésre, bár már vizsgázni nem kellett.
Én biztosan előírnám mindenkinek a 3-4 évenkénti KRESz továbbképzést és a vezetési tréninget!
Nem rángatni kell, de visszakapcsolva meghúzni, aztán ha stabilizálódik, akkor finoman elvenni a gázt, hogy a bódé légellenállása lassítson vissza. Az erős ráfékezés a lehető legrosszabb.
Csúnya bizony - ugyanakkor (viszonylag) szerencsés is.
A lakókocsi akkor kezdett belengeni, amikor elhagyta a kamiont kikerült a megelőzött kamion szélárnyékából.
A jelenség szinte természetesnek is mondható - számítani lehet rá.
Lakókocsisoknak tanítani kéne mit kell csinálni ilyenkor - nagyon rég egyszer én is jártam így - de jobb ötletem nem támadt, mint apró, rövid (de erős) fékezésekkel lecsillapítani a bódét mögöttem.
Megúsztam a dolgot, bár ma se tudom, hogy a lehető legjobban jártam-e el.
Köszi az ötletet! A Kempingvilágot ismerem. A Webshopjukból rendeltem más fajtát, de ilyen nem volt. Igazad van, átnyálazom a papír alapú katalógusukat, már van idei is.
Lakókocsi bontó, Szavatol Vác, Érd lakókocsipark, bár őket nem, szeretem. Újat is kaphatsz, Falle katalógus Kemping világ ők abszolútt jorrektek és a többi kereskedés.
Hát igen 2 centin múlt, meg összesen majd 200.000 forinton, de most gyakorlatilag van egy új futómű a lakó alatt. Holnap délelőtt majd meglátom mit fognak hozzá szólni a műszaki vizsgán.
Igazán a sza..ban az volt a szerencém, hogy a csatt után még leértem a kempingbe, ott voltunk két hétig, és még vissza is tudtam hozni, bár nagyon kacsázott a jobb kerék. A zabszem 900 kilométeren nem nagyon fér be. Az otthoni bázis előtt két kilométerrel, kb 10 km/h sebességnél ment szét a gumim. Aztán másnap korán reggel gumicsere, állt jónéhány hónapot, mire megcsináltattam, de a Kempingvilág és a kecskeméti Autoflex Knott korrektül rendbetette.
Pont ezért javasoltam a kollégának, hogy álljon vele gödörre (egy szakival maga mellett) - és ha szemre nem is látszik semmi, akkor guruljon be vele egy futószögelőhöz - mert biztos ami tuti.
Egy alufelni nem törik meg csak úgy viccből - oda igen nagy pofon kell, hogy összejöjjön. Ezek szerint te bőven tudnál erről mesélni.
Nekem sokba került egy boszniai kivilágítatlan benyúló járdasziget. :-(
Gyakorlatilag az egész hidat kellett cserélnem, torziós rugó, komplett fék, fékkötelek stb. mindkét oldalon.
Tulajdonképp csak az a zártszelvény oszlop maradt meg az eredeti futóműből ami az alvázhoz van rögzítve, és ebbe csatlakozik a két oldali teljes futómű.
Egyébként van Veszprémben egy "felni-művész" - aki olyan alufelniket is újjávarázsol, amelyekből tenyérnyi darabok is hiányoznak amikor odaviszik javításra.
Tizen-éve ismerem a vállalkozást és személyesen a szakembert is. Az alufelni-javítás a fő profilja - nincs olyan szétvert, csámpás, tojásra-deformált felni - amit ne újszerű állapotban adna ki a kezéből.
És nagyon megfizethető árakon dolgozik - legalábbis elhanyagolható árakon restaurálja az ilyen totálkáros felniket - ahhoz képest hogy mennyibe kerülne a pótlásuk (ha az lehetséges egyáltalán - általában nem).
Esetleg elhagyni a szénszűrőt és csak a lakó alján kivezetni?
Láttam videókat erről - ahol sokszor a SOG kifújója a szarkazetta ajtajába van beépítve. Úgy elképzeltem, milyen príma lehet ez az olyan (ész nélkül tervezett) bódéknál - ahol a kazetta-ajtó az elősátor oldalon van :-)))
Egyébként alulra kivezetni a szűretlen bűzt sem veszélytelen, mert egy része visszaszivároghat az elősátorba - amennyiben nem 100%-osan zár légmentesen a szoknya.
Aztamindenit, véletlenül beleolvasgattam valami régi topikba, iszen szerintem mi valamikor kurvarégen összefutottunk egy kólára a Balatonnál, valami régi vállalkozós topik kapcsán.
Könnyen meglehet - bár bevallom, most így kapcsiból lövésem sincs ki lehetsz?
De ha arra jársz, én az idén is "a helyemen" leszek - Almádiban - kivéve, ha valamiért el kell kószáljak onnan.
Ezért, ha arrafelé tanyázol te is - mailben egyeztethetünk egy ki s sörikézést (már csak hogy pont ne kerüljük el egymást).
Aztamindenit, véletlenül beleolvasgattam valami régi topikba, iszen szerintem mi valamikor kurvarégen összefutottunk egy kólára a Balatonnál, valami régi vállalkozós topik kapcsán. Na, ha nyáron a szomszédban kamperolunk, iszunk egy sört.
Majd írok. Az a baj ezzel az indexel, hogy a már többszörösen kivesézett témák betemetődnek, visszakereshetetlenek lesznek. Ez generálja az agysebészetet. Ezért kell a lakóautó klubbot olvasni. Ott lehet témákat, helyeket beírni és ami arról elhangzott mindent meg lehet tudni.
Tudnál olyan autómentő típust mondani, ami csak 100-300 kg-mal lépi túl a 3,5 tonna megengedett össztömeget? Mert én még olyat nem láttam.
Amikkel én eddig találkoztam:
- 1800 - 2100 kg saját tömeg,
- 4 - 5 méter hosszú rakfelület,
- 3 - 6 fő a szállítható személyek száma.
de mindnek 3,5 tonna volt a megengedett össztömege. Persze lehet, hogy van olyan amit te említettél, de a többség szerintem a fentiekben felsoroltak közé esik.
Köszönöm az infót...erre akkor majd nagyon oda kell figyelni...lehet, hogy így ki is esett az a változat, hogy saját magam hozzak be valamit...vagy legalább is szűkül a kör az érvényes műszakis lakókocsikra.
Szóval olyan kis teherautóra gondoltam, aminek a hátulja egy 5 méteres nyitott plató, amire felcsörlőzhető a lakókocsi.
Ezzel az szokott a baj lenni, hogy amikor a tömeget nézik - akkor nem a valós tömegről van szó, sőt, még nem is a jármű ön-súlyáról.
Hanem a megengedett legnagyobb össz-tömeget veszik figyelembe - vagyis hiába csak 2,5 tonna a jármű önsúlya... ha a papírjában a megengedett legnagyobb össztömege mondjuk 3,7 tonna - mert akkor már bukós a B.
Szia, pontatlan voltam. Szóval olyan kis teherautóra gondoltam, aminek a hátulja egy 5 méteres nyitott plató, amire felcsörlőzhető a lakókocsi. Lehet, hogy most se voltam szakaszerű, de így talán már egyértelmű. :-)
Sziasztok! Köszönöm, ez jó hír...ha így lenne, akkor akár én is haza tudnék hozni tréleren B-s jogsival valamit. De az biztos, hogy jól körül fogom járni (illetve a tulajjal járatni) a témát a kiszemelt lakónál.
Még egy problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: a szállításnál elég problémásnak tűnik a lakókocsi hossza (nem fér fel a trélerre). Leszerelhető ezekről a vonószár viszonylag egyszerűen, hogy szabályos legyen a rakomány hossza?
Felhívtam egyet, de aki beleszólt olyan részegnek tűnt, hogy leraktam. Szóval olyan valakit szeretnék találni, akit valaki jó szívvel tud ajánlani. Fontos lenne a megbízhatóság, mert csak úgy mernék belevágni.
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy tud-e esetleg valaki olyan megbízható vállalkozót vagy magánszemélyt ajánlani, aki vállalná egy lakókocsi tréleres behozatalát Ausztriából. Előre is köszönöm.
Tudom nem olcsó, de vannak olcsóbb beszerzési források is, de itt találtam meg:
Nekem ILYEN van az elősátorban - ennél választható a hiszterézis 0,1 és 0,2 °C között. Remek, megbízható darab ez is.
A másik KEDVENCEM meg ez. Ez egy csuda jópofa kis eszköz - ezzel vezérlem a klímát (mert megy hűtésre is, nem csak fűtésre).
Ezen szinte minden programozható - beleértve a be- és kikapcsolási hőmérsékletet (ezáltal a hiszterézist, ugye, ami klímánál inkább ±1-2 fok szokott lenni, hogy óvjuk a gépet a túl gyakori ki-be kapcsolástól).
Villany konvektoros fűtéshez magam ezt használom, és javaslom. (Ja és van olyan kicsi konvektoros is asszem 55cm, ami pont befér a TRUMA elé, és a kör ventillátor be szívja a meleget és viszi a fürdőbe is...)
Vissza térve a termosztátra:
Nem igényel villany szereplést és a hiszterézis 0,1°C-ban tartható, ami rendkívüli komfortot eredményez. Tudom nem olcsó, de vannak olcsóbb beszerzési források is, de itt találtam meg:
Az előnye, hogy nem foglal külön helyet a lakóban mert be van építve, és a keringető viszi a meleget körbe a beltérben.
Hát jahh - ezt én úgy orvosoltam, hogy már több éve kiszereltem a Trumát a lakóból - mert én biztos soha a büdös életben nem fogok ebbe gázt használni.
Röhej, hogy az előző gazdái sem használták soha a gázkályhát (új, használatlan állapotban van az égéstere). El is kéne adjam, úgy tudom nem olcsó egy ilyen, pláne az összes tartozékával.
Tehát a kályha helyén van a villanykonvektor - így kb. ugyanannyi helyet foglal, mint amennyit a Truma foglalt.
Nekem is van ilyen, és próbáltam is. Klasszul fűt, nem zavar az éjjel.
Azóta beszereltem a Truma UltraHeat-et, mert egyszer akciósan árulták. Az előnye, hogy nem foglal külön helyet a lakóban mert be van építve, és a keringető viszi a meleget körbe a beltérben.
Ez a konvektor teljesen jó, ha gyárilag nincs benne villanyfűtés.
Sok félét kipróbáltunk: a ventilátoros éjszaka már eleve ki volt zárva a zaja miatt, volt halogén-csöves - az meg úgy bevilágította a belteret, hogy olvasni lehetett mellette, ez a páromat nagyon zavarta.
Volt statikus-cekászos hősugárzó is - csak azokkal az a baj, hogy meggyvörösen izzik a fűtőszáluk - ezért igencsak égetik a levegőben libegő mikroorganizmusokat és porszemcséket - aminek bizony "rosszlevegő" szaga van.
Szóval ennél kötöttünk ki jó pár éve - ez nagyon bevált.
Gyakorlatilag ki se kapcsolom tavasztól-őszig - mert egy szobatermosztáton keresztül használom - az meg tudja mikor kell bekapcsoljon és mikor ki. Pl. ILYEN, NI. (nekem nem pont ilyen van, de nagyon hasonló)
Ez (nálam legalábbis) 22 foknál bekapcsol és kb. 22,7-nél ki. Ez egy hideg éjszakán azt jelenti, hogy 6-8 percet megy...és vagy 10-12 percet áll. Melegebb éjszakákon értelemszerűen soha nem kapcsol be. Hozzá se nyúlok 4,5 hónapon keresztül - mert tudja a dolgát magától is :-))
A kályha éghet gázzal. Ez ugye kizárva. De van 220 Voltos betét is benne akkor ok.
Annyira van, hogy még a Truma gázkályhához is lehet rendelni ilyen opciót - természetesen egy valag pénzért. Itt van, ni.
(Holott csak egy 2-3 ezer Ft-os csőfűtőtestről van szó - amit pl. a pápai Elekthermax, de mások is gyártanak) és amit kis barkács-hajlammal bárki bekomponálhat magának a trumájába.
Nekem ilyen van már jó sok éve - de 750W-os állásban csak külső termosztáttal használható, akkora meleget csinál a nyári de hűvös (pl. külső 6-8 fokos) éjszakákon.
Nem zajos (totál hangtalan), nem világít éjszaka, gyakorlatilag örökéletű - és olyan erős a konvekciós hatása, hogy azt a viszonylag kevés légköbmétert úgy körbe-fűti, mint ha ventilátor hajtaná a levegőt. pedig csak a természetes kéményhatása kergeti körbe a levegőt.
Jaa és mindehhez még viccesen olcsó is (a lakókocsi-tartozékok árához viszonyítva).
A kályha éghet gázzal. Ez ugye kizárva. De van 220 Voltos betét is benne akkor ok. Körfűtés az nem lesz. Mert a körfűtés lényege az. hogy 1 ventilátor körbe fújja a forró levegőt a lakjóban minden sarokba. Na és ez a ventilátor 12 Volttal mxik. Ha aksi nélkül kap a lakjó trafójáról egyen áramot akkor ez is müxszik. De vannak 220 Voltosak is, ha tiédben ilyen van, akkor ha áramod van működni fog.
Ez így nem fog menni, keress valami leírást a lakókocsidhoz, Vannak olyan készülékek, amik tudnak ilyet, Truma Ultraheat, a Carver bizonyos típusa,de azért ezek nem alap dolgok.
A 12 V-ból csinálsz az inverterrel jó esetben 90%-os hatásfokkal kettőhuszat, majd a tv tápjával visszaalakítod 12-18 V-ra, veszteséggel? Miért a felesleges kör? Egyértelműen 12 V-os tv, ha van választási lehetőség...
Na de mennyit futott az a szegény bódé - hogy ennyire elkoptak a fékei?
Mert értem én, hogy rozsdás, meg úgy általában ótvarul néz ki... na de egy dobfék (pláne ha csak ráfutós) azért irtó sok (százezres nagyságrendű) km-t kibír ám.