Keresés

Részletes keresés

siileec Creative Commons License 2007.08.11 0 0 276
Kedves gellerti!

Bocs, hogy csak most reagálok, egyáltalán nem pofátlanság és természetesen szívesen adok egy olyan téglát amilyen Neked még nincs. Annyiban módosítom a dolgot, hogy a GEP 1911 -es évjáratból nem tudok adni, mert csak egy van, és mivel ez településünkhöz kötődik, (Szigliget, gróf Esterházy Pál kastélya) azt szeretném beépíteni a kemencébe. Hacsak nem tudok szerezni mégegyet. Tudok adni viszont GEF (valószínű Gróf Esterházy Ferenc)1906-os évjáratút, ebből kaptam a kemece építéséhez többet is. Ha kell keresek egy viszonylag ép darabot Neked.
KTa Creative Commons License 2007.08.10 0 0 275
Megsült az első langalló a kemencénkben. Érdekes jelenség volt, mert miután betettem kb. 3 perc múlva belestem, s láss csodát, pita lett belőle. Elfelejtettem megszúrkodni, így megtanultam pitát készíteni. Remekül nézett ki, de olyan hamar megette a család, hogy fotót nem tudtam róla készíteni.
kemence1
kemence2
biii Creative Commons License 2007.08.10 0 0 274

én is ezeket kérdezném: azaz mikor kell kihúzni a parazsat, mikor bent hagyni?

 

hogyan kell kenyérnél, hogyan pizzáná, kenyérlángosnál, malacnál, és mondjuk rétes vagy vmi más süti esetében csinálni??

 

továbbá az érdekelne még hogy mi a tapasztalat, mennyi fa kell a felfűtéshez sütés/főzéshez?

 

hallottam /olvastam olyat is hogy 2 kosárnyi fa kell a kenyérsütéshez való felfütéshez, de olyat is hogy 2 talicskányi kell hozzá--

 

milyen fával tüzeltek?

mert kis mennyiségben innen onnan össze lehet gyűjteni de ha mondjuk minden hétvégén csak egyszer begyűjtja az ember és mondjuk tényleg 2 talicskányi kell..

de ha kevesebb is..

tüzépen vesztek tüzifát, ami a fa tüzeléses kályhákhoz használnak? (meg kazánban)

 

 

Előzmény: kkm42 (268)
KTa Creative Commons License 2007.08.09 0 0 273
Szép kis kemence. Gratula hozzá. Azért kellene rá tető, mert így szétfagy télen. Szerintem nem kell belülről tapasztani.
Előzmény: dienie (272)
dienie Creative Commons License 2007.08.09 0 0 272

Sziasztok!

Pár hete olvasgatom a Fórumot és nagyon tetszik!

Én is elkészítettem/készíttettem a magam kemencéjét csak nem tudom, hogy belülről be kell-e burkolnom vmivel? Mi a véleményetek? (küldök képet is, amikről több is kiderül)

 

KTa Creative Commons License 2007.08.09 0 0 271
Vedd ki a kalapácsot a kezéből, mert ha sikerül széttörnie, az árthat a szemének. Az is lehet, hogy porrá törik a felszabaduló feszültség miatt.
Megpróbálnám fölhevíteni, aztán hidegvizet rá. Bár lehet, hogy eleve így készült, akkor az sem fog hatni.
Ha ellenáll, ami valószínű, győzött, jó egyben is.
Dísztárgynak sem rossz, egy díszhal üzletben méregdrágán adnak ilyen giccseket.
Jósdák kapva-kapnának érte. A kicsik gyermek jósoknak, nagyok a felnőtteknek.
A még meg nem hódított bennszülötteknek kiváló ajándéktárgy.
Esetleg a kemencéhez is jó lehet. Mekkorák azok a gömbök?
Előzmény: vicskala (270)
vicskala Creative Commons License 2007.08.08 0 0 270
Örülök, hogy ráakadtam erre a fórumra. Most épülő kemencénkhez bezárt üveggyárból van kb. 2 m3 üvegünk, kisebb nagyobb gömb alakú tömbökben. A férjem azt mondja, hogy ezeket össze kellene törni, de az ötkilós kalapácsnak ellenálltak a tömbök. Mivel lehetne ezeket összetörni, vagy kell-e egyáltalán törni? Amíg ő a konkrét munkát végzi, megpróbálok ennek utánanézni.
Köszi minden javaslatot.
Éva

KTa Creative Commons License 2007.08.08 0 0 269
Az én nagyanyám a parazsat a kemence szájához húzta. Afölött tette be a kenyereket. Emlékszem, az ajtó csak egy vékony vaslemez volt, a parázs nem engedte ki a meleget. Mire megsült a kenyér, a parázs elhamvadt, kivette, utána jött ki a kenyér is. De azt írták itt, kemencétől is függ. Az biztos, hogy a parázs közvetlen közelében túl meleg van. Még én sem kísérleteztem ki a sajátunkban.
Előzmény: kkm42 (268)
kkm42 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 268

Végignéztem pár hsz-t. a képeken úgy láttam a parázs bent maradt a kemencében, valamkor a nagymamám kikotorta mikor betette az ételt. Most akkor hogyan helyes?

Fával fűtünk benne, hagyjam a parazsat a tepsi vagy edény mellett?

kkm42 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 267

Most találtam meg ezt az oldalt. Jobb lett volna az építés előtt de remélem a használatban beválik a kemencénk. A képen ami mellette van a grillező. Van egy öntöttvas szerkentyű és az lesz betéve, mert a fém lábai elfáradtak.

A próbafútés megtörtént, finom volt a lángos amit először sütöttünk.

Szeretnék kenyeret is és más finomságot is készíteni benne.

biii Creative Commons License 2007.08.03 0 0 265

sziasztok

 

egy ismerős azt kérdzte (miután látta hogy mi belekedztünk a kemence épitésbe, és mi a cserápből készülő búbost készitjük) hogy  most kapható cserepek közül jó-e vmelyik ilyen búbos épitésre, mivel különb a régi hódfarkú mint a mostani...??

 

hát mondanom sem kell fogggalmam nincsen a témáról...

 

valaki tud mondani rá vmit?

 

másik hogy ilyen búbost meg lehet -e épiteni téglából (fél táglákból gondolta a búbját)

Sütögető Creative Commons License 2007.08.03 0 0 264

Kedves biii!

 

KAPROS TÚRÓS LEPÉNY KEMENCÉBEN

  10 dkg margarin,4 dkg cukor, 4 tojás 15 dkg liszt

töltelékhez

   25 dkg tehéntúró, 2 dkg margarin, 3 tojás, 10 dkg cukor,2 dl tejföl,3 dkg búzadara, 1 csokor kapor

A tésztához a puha margarint a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. a tojások fehérjét kemény habbá verjük, lazán a margarinos masszába forgatjuk, majd fakanállal a lisztet is belekeverjük. Egy kis tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk, belisztezzük, és a tésztát belesimítjuk. Meleg, de nem túl forró kemencébe toljuk, és 10 percig elősütjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, a margarint pedig a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük. A tejfölt, a túrót és a búzadarát hozzáadjuk, a finomra vágott kaporral fűszerezzük és jól összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a túrómasszába forgatjuk, majd az elősütött tésztára kenjük. A kemencébe visszatolva még kb. 25 percig sütjük.

Üdvözlettel: Sütögető

 

Előzmény: biii (247)
Sütögető Creative Commons License 2007.08.03 0 0 263

Kedves Nanik

Nagyon köszönöm a "malackát",a Töki pomposról nem is beszélve! Öreg banyaságom miatt, már kezdtem unni a főzőcskézést, nem beszélve a zaklatással felérő kérdéseimmel:mit főzzek ma? Ez a kemencézés egy új játék és csak gyűlnek, gyűlnek a sikerélmények--na meg a receptek!

köszi, köszi Sütögető

 

Előzmény: nanik (260)
nanik Creative Commons License 2007.08.02 0 0 262
… P O M O G Í !!!

Ez év januárjában fergetegesen finom hacsapurit ettem ebben a grúz étteremben: http://www.mirazsetterem.hu/  (eredeti grúz adzsikát kértem –és kaptam- mellé!)

 

Talán ez az egyedüli „sült tészta”, amit nem lehet, csak kemencében sütni. Illetve lehetni lehet villany- vagy gázsütőben, esetleg platnin is, de nem érdemes !!!

 

Az autentikus, kemencés változat receptjét keresem! …    Segítsetek!!!...

Amit a Mirázsban kaptam, az nem a „grúz pizza” volt, hanem igazi, fatüzeléses kemencében készült, grúz sajttal töltött hacsapuri

 

 

nanik Creative Commons License 2007.08.02 0 0 261

Töki pompos  receptje 10 adagra számolva:

 
1 kg finomliszt, 0,5 kg félfogós búzaliszt, 0,07 kg élesztő, 0,30 kg burgonya, 0,05 kg asztali só, 0,5 l langyos víz, 0,5 l 20% zsírtartalmú tejföl, 0,2 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma, 0,5 kg angolszalonna, 0,2 kg pannónia sajt.

 

Elkészítése:
A nyers kenyértésztát 10 adagra számolva egy 40x60cm-es, enyhén olajozott vas sütő tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk. 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a félfőre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt pannonia sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezzük a kemencébe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készresült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk.

 

Forrás -egyéb más hasznos receptekkel- :

http://www.tokipompos.hu/

 

nanik Creative Commons License 2007.08.02 0 0 260
Szia Sütögető!

… tehát a kemencés malacsült menetrendje: A barátom a hentesénél –csütörtökön - megrendelt egy felpucolt, konyhakész, egész malackát. Miután szombat reggelre hazakerült a kicsike, kívül-belül átmostuk, majd szárazra töröltük. Beleraktuk egy egyedi gyártású fém tepsibe, aminek az aljára egy fém rácsot is tettünk. Belül fűszerkeverékkel alaposan beszórtuk, kívül sertészsírral bekentük. A hasába elhelyeztünk 2 db pezsgősüveget, hogy sütés közben ne „roskadjon össze”, legyen tartása. A malackára alufólia „paplant” borítottunk és betoltuk az előfűtött kemencébe. Kb ¾ óra után átkentük sörbe mártogatott, jókora  füstöltszalonna darabbal. Ezt a sütés befejeztéig többször megismételtük. Miután a húst puhának ítéltük, a fólia lekerült a tepsiről és még sült-pirult kb 35-40 percig. (A kiálló fülekre fólia sapkát húztunk!)

Fólia kérdés: a sütendő hús tömegétől és a kemencétől is függhet, használunk-e fóliát.

Ki kell tapasztalni. A mi malackánk kb 8-9 kg lehetett (tisztítva, felpucolva).

(Fóliázott malacról nem készült fotó...) 

 

… és hogyan sikerült?: „csak a dicshimnusz a megfelelő műfaj a róla való beszédnek.”

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Sütögető (259)
Sütögető Creative Commons License 2007.08.01 0 0 259

Kedves Nanik!

Hát ez a "Micsabatta" nagyon hasonlít a férjem kedvencére (legalább is első ránézésre) ami pedig a: pacsni, amit pedig minden új kenyeresnél keresünk! Köszi.Már vártam a hozzászólásodat, hogy kérdezhesselek, hiszen mindenre részletes választ tudsz adni! Csak legelőször fóliáztuk be a húst, mert úgy tűnik teljesen felesleges. "sapkát a sapkára?" Hosszú lenne leírni a kisérletezéseket, de úgy tűnik mintha inkább hátráltatott volna a fólia. A pároláshoz ráöntött vizet is nem győztük leönteni,szinte mind rajta maradt. Ami tehát bevált :szalonnaágy vagy olaj a tepsi aljába(kevés). Vasárnap a MUstáros hús mellett kolbásszzal megerőszakolt karajt készítettünk, fólia nélkül, nem locsolva, csak egyszer megfordítva. Piros lett,puha lett, meglepően nem száraz! Hozzátenném viszont, hogy a grilles múltunk miatt, itt is használunk villámpácot. Mindenesetre Miki barátunk kacsájára lehet, hogy nem is kellett volna fólia? 4kg=2 óra. Ennyi kérdés! Ráadásul nagyon érdekel a malac sütése részletesen!

Köszönettel, türelemmel várva: Sütögető

 

 

Előzmény: nanik (257)
Sütögető Creative Commons License 2007.08.01 0 0 258

Kedves Pistályi!

Nagyon "nyálcsorgatók" a kaják! A kemence is nagyon szép, nekem is így tetszik: vörös-fehér, és gyönyörű az alakja. A Recepteket én szigorúan kimásolom, így a Tiédet is, a 6 oldalon volt a kenyérlángosod! Ezen a Fórumon kívül másra (keresésre) nincs időm, ezért külön is örülök a program infónak. Ha van kedved, és időd, folyamatosan "figyelmeztethetnél" rájuk!

köszönettel Sütögető

Előzmény: pistályi (253)
nanik Creative Commons License 2007.08.01 0 0 257
Ciabatta (olasz „papucskenyér”)

 

A bigát, vagyis az előtésztát a sütés előtti nap reggelén jó elkészíteni. Ehhez kis csésze langyos vízbe keverjünk bele borsónyi élesztőt, és hagyjuk tíz percig állni. Közben kisebb fateknőben gyúrjunk össze 300 gr kenyérlisztet, két-két kanál teljes kiőrlésű rozs-, illetve búzalisztet 185 gr langyos vízzel. A tíz percig állni hagyott élesztős vízből adjunk bele félkanálnyit (a többit kiönthetjük), hogy épp csak megindítsa a tésztát. Kemény gombócot kapunk, amit tálba téve műanyag-fóliával szorosan lefedünk, és langyos helyen 24 óráig állni hagyunk. Ezalatt háromszorosára nő, és szivacsos, puha lesz az állaga. Másnap 325 gr finomlisztet, 15 gr élesztőt, 13 gr tengeri sót, 342 gr langyos vizet és a nagyra duzzadt (kb. félkilós) bigát tíz percen át alaposan összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg: a tészta lágy és ragacsos! Az a jó. Aztán nagy edénybe tesszük, belisztezzük, fóliával lefedjük, 3 órán át kelni hagyjuk. Ekkor bőven lisztezett felületre borítjuk, s „megszellőztetjük”, vagyis a buborékokat kinyomkodjuk belőle. A fekvő téglalap alakúra lapított tésztát jobbról-balról háromrét hajtjuk, s még egyszer fentről lefelé kétrét, majd visszatesszük az edénybe kelni. A buboréknyomogatást és a hajtogatást még négyszer megismételjük 20 perces időközönként. A tésztát ekkor 2 egyenlő részre vágjuk. Mindkét részt téglalap formájúra lapítjuk, háromrét hajtjuk (mint a hivatalos levelet), meglisztezzük. A kenyereket – hajtás élét alulra forgatva – tepsire helyezzük, és bátran papucsformára igazgatjuk. Még egyszer kelni hagyjuk 35-45 percig, majd 230 fokos sütőben 35-40 percig elég sötétre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Forrás: 

http://buvosszakacs.blog.hu/2007/05/12/a_kulonc_pek

 

biii Creative Commons License 2007.07.31 0 0 256

köszi a sok jó infót..

és készitjük a gyomrunkat a kenyérlángosra...

már haladunk az épitássel :-)

Előzmény: pistályi (255)
pistályi Creative Commons License 2007.07.30 0 0 255

Kemencés programok tűzimádóknak, mi biztos ott leszünk:

 

Aug.4-5 Művészetek völgye:  

Kalásztól a kenyérig - ZöldVölgy

 

CSALÁDI PROGRAM, FOGLALKOZÁS


Helyszín: VIGÁNTPETEND (ÖREGISKOLA - ZÖLDUDVAR)

Dátum: A programsorozat minden napján

 

Kezdõdik: 10:00 Végzõdik: 18:00

Cséplés, őrlés, kenyérsütés bemutató | Közkívánatra újra befűtjük a szabadtéri kemencét, ahol reggeltől estig folyamatosan sülnek a kenyerek, lepények és egyéb kemencés finomságok. A kóstoló mellett azt is megtudhatjuk a Pangea Egyesület tagjaitól, hogyan építhetünk magunk is hasonló kemencét kertünkben.

 

Aug. 11-12: Bakonszeg: Morzsóka fesztivál

2 napon át sül kenyér, lángos, pogácsa

 

 

pistályi Creative Commons License 2007.07.30 0 0 254

megküldtük mail-címetekre a kenyérlángos receptjét.

Most van egy másik kemenceépítés rendelésem, hamarosan jönnek kostolóra, úgyhogy készítsétek a gyomrotokat, mert hívunk.

Ezt a kemencét építettem 2 hónapja, ez a hordozható meg most készül, már csak meszelni kell.

Előzmény: biii (247)
pistályi Creative Commons License 2007.07.30 0 0 253

Kedvet kaptam, hogy én is felrakjak néhány inycsiklandó képet. Nagyon szépeket sütőgetsz, kifogjuk próbálni a receptedet, köszönjük.

 

kenyérlángosok figyelnek a tűztérbengyömbéres pácban érlelt saslik a kandallóbantúroslepény készenpizza készen
Előzmény: Sütögető (216)
pistályi Creative Commons License 2007.07.30 0 0 252

Szia

Törökbálint Pistályban tudok egy helyet, ahol vihetsz agyagot, de neked kell értemenned és felpakolnod. Írj a kemenceszsolti@citromail.hu címre, és elküldöm a tulaj számát és egyeztessetek.

 

Előzmény: Bububá (205)
pistályi Creative Commons License 2007.07.30 0 0 251

Szia

pelyvát Bp-en a XI. ker. Hengermalom úton lévő malomból tudsz venni. 250.-Ft/zsák-

Jó építést.

Előzmény: biii (126)
krakkper Creative Commons License 2007.07.30 0 0 250

köszönöm a jó szót

 

Ízek vannak itt jócskán, csak a kemence legyen meg hozzá.

Egy hétvégi beszélgetésben jutottunk, hogy a kemence olyan

mint a gyerek.  megcsinálod , s vagy jó vagy rossz, köztes nincs.

Az itteni recepteket látva lessz dolga a masinának ha elkészűl.

üdv:mintfent

Előzmény: Sütögető (248)
Sütögető Creative Commons License 2007.07.30 0 0 249

 

 

     Kedves biii!

    

     ÓVÁRI MUSTÁROS PECSENYE

 

      4 nagy szelet sertéstarja

      só

      4 dl tejföl

      2 evőkanál mustár

      1 kiskanál olaj

    

       A hússzeleteket kiverjük, besózzuk, és fél órán át állni hagyjuk. A tejfölt a mustárral simára keverjük, a hússzeleteket egyenként belemártjuk, majd egy kiolajozott zománcos tepsibe egymás mellé fektetjük. A maradék mustáros tejfölt a tetejére simítjuk, és forró kemencében szép pirosra addig sütjük,amíg a hús a tejfölt teljesen magába nem szívja. Ennyi lenne, finom volt. A férjem pedig arra biztat, hátha a Nőket érdeklik a részletek is!

---A mi kemencénknek még sajna csak ideiglenes, alufóliába tekert ajtaja van-biztos ez is számít!--bár két gáztepsi méretű-nem túl magas---így a férjem csak begyújt--nincs bal,jobb láng!

A "mustárosra" visszatérve:A tepsibe nem egy kanál, hanem belocsolt,több olaj került. A tejföl nem szívódott fel, valószinüleg a "soványabb" kell bele. ÍGy viszont klassz sárgán rajta maradt,nem baj hogy nem sült pirosra. Nem kell alufólia,de vigyázat! 35 perc alatt lett kész!

 

Kaprost majd legközelebb,kell másnak is a hely.

Üdvözlettel Sütögető

 

 

 

Előzmény: biii (247)
Sütögető Creative Commons License 2007.07.30 0 0 248

   

 

    Kedves Krakkper!

   

    Nekem tetszik, ügyes vagy ! A "ruszin asszony"-nak is örülök, mert valószinűleg megtanít majd más ízekre is!

 

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: krakkper (246)
biii Creative Commons License 2007.07.30 0 0 247

helló

engem érdekelne az óvári mustáros dolog, meg a kapros túrós lepény!!!!

 

köszi (mi még csak a kemence alapját betonoztuk le tegnap. Pénteken meglátogattuk Pisztályit és totál belenditett minket hogy BELE KELL KEZDENI :-)))

Előzmény: Sütögető (244)
krakkper Creative Commons License 2007.07.30 0 0 246

Az én házam az én váram , ha ez igaz(s miért ne lenne az)

Akkor ez neveztessék belső várnak. Asszony még nem ment bele,vagy rá. A származását tekintve melléfogtál: nem Hun,hanem Ruszin.

 

A kied búbosa jólműködik?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!