Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 257

Nemcsak a buszágazat, hanem az egész BKV lett "nullára juttatva".

Ha levonjuk a mindenkori politikai kifizetéseket, akkor is nagyon sok pénz folyt el, amiről a mindenkori BKV vezetősége tehet. A mohóságukkal két legyet ütöttek, hiszen igyekeztek maguknak megspórolni az új járművek árát, a régiekre pedig egyre több költséget lehetett elszámolni.

Előzmény: Feri BPO-576 (255)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 256

Annak a paraméterkönyvnek van más olvasata is.

Egyre jobban szembeötlő volt az utasok fogyása, de sikerült a VEKE-től indult ötletet keresztül verni. A teljesítmény csökkentése helyett, előre menekülve, átrajzolták a hálózati térképet, vonalakat hosszabbítottak, összekötöttek, újakat indítottak, így próbálták konzerválni a BKV méreteit. Az akkori bővítések kihasználtsága alacsony, de négy év után sincs hír arról hogy ezeket a pluszokat mikor tervezik megszüntetni.

Simán ki lehetne vonni a tíz százalékot a jelenlegi teljesítményből. Aki azt hiszi hogy emiatt tömegek rohannák meg az autószalonokat, az nem Magyarországon él.

Előzmény: troglodita (214)
Feri BPO-576 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 255

Ez az egész kiszervezés csak arra jó, hogy néhány fejes meg a csókosai jól járjanak, mindenki más (főleg az utas) le van szarva nagy ívben.

OK, hogy a döntéshozók többsége idióta, hozzánemértő, ingyenélő senki, mégis tisztán látszik, hogy a BKV buszágazata szándékosan lett a nullára juttatva; pont azért, hogy helyet adjanak az alvállalkozóknak/magáncégeknek.

Nem értünk tették ezt, hanem saját magukért, mert olyanok, mint a Forma-1 irányítója, Bernie Ecclestone: nekik az Isten pénze sem lenne elég.

Előzmény: Törölt nick (254)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 254

Én a kiszervezéssel nem értek egyet

Szeretnéd, ha a BKV hegemóniája továbbra is fennmaradna, és ez a feneketlen pénznyelő monstrum változatlanul nyelné el az adófizetők pénzét, mint kacsa a nokedlit? Jó volna szerinted továbbra is 20-30 éves buszokkal, füstölő metrókkal utazni, legatyásodott trolikkal kolbászolni a madzagtenger alatt, és közben hagyni, hogy a pénz eltűnjön végtelen útvesztőkben.

 A piaci alapokon működő szolgáltatók tiszta lappal indulnak, és ha buknak, azt a saját zsebükre fogják tenni, és nem a tiédre, meg az enyémre, meg a többi adózó polgár terhére.

 A BKV-nak pontosan annyi autóbusszal kellene rendelkeznie, hogy külső segítség nélkül meg tudja oldani az operatív pótlásokat, amik a kötöttpályás közlekedésnél megeshetnek, valamint szükség esetén tartalék garázsként számítani lehessen rá. A többi autóbuszt adja csak ki a magánvállalkozó, aki nem fogja ész nélkül szórni a pénzt felesleges hülyeségekre, majd nem fogja azt kompenzációként az állambácsitól elkérni az év elején, mondván a kiadásait nem fedezik a bevételek.

  Nem kell félni ettől az új rendszertől, csak alaposan, átgondoltan kell kialakítani a játékszabályokat, és biztosítani azt, hogy a fővárosnak a legrosszabb esetben se származzon anyagi kára abból, ha valaki felelőtlenül talál gazdálkodni.

Előzmény: Csopakiutca (213)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 253

Nagyjából mindenben igazad van, de szigorúan csak úgynevezett "normális" körülmények között. A jelenlegi, csőd előtti utolsó előtti pillanat azonban mindennek nevezhető, csak normálisnak nem. Én abból a feltevésből indultam ki, hogy egy kicsit talán túl békebeli a jelenlegi állapot, túl kényelmeskedő, túl sokat nyújtani próbáló a rendszer. A Titanic persze lehet, hogy elsüllyed, de az egyes emberek szempontjából távolról sem mindegy, hogy hány perc/óra alatt. És szerintem el kéne kezdeni a mentést és vészforgatókönyvírást is, a folyamatos nyavalygás és koldulás helyett.

Egyetértek!

Előzmény: troglodita (207)
Feri BPO-576 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 252

A BKV-nál alapvetően más gondok vannak, mint a túlkínálat és a túlvállalás: ez pedig az alulfinanszírozottság.

Már régóta közismert tény, hogy a Főváros jóval kevesebb összeget fizet az általa megrendelt szolgáltatásért, mint kellene.

A hálózat szerintem nem bonyolult és nem szövevényes, viszont probléma, hogy több vonalon nem a megfelelő járművek közlekednek: pl. a kis forgalmú helyeken a midibusz helyett szóló busz, szóló busz helyett csuklós busz vagy villamos.

De fordítva is igaz, mert ahol kötöttpályás járatoknak kéne lenni, ott sok esetben csak busz van, holott annak kapacitása véges és drágábban üzemeltethető.

Előzmény: troglodita (214)
Csopakiutca Creative Commons License 2012.01.17 0 0 251

Olyannyira nem, hogy az általad írtak megerősítésének szántam.

Előzmény: Törölt nick (234)
Unatkozó rendszergazda Creative Commons License 2012.01.17 0 0 250

Az addig Ok, hogy nem lehet sztrájkolni, de arra senki sem kötelezheti a sofőröket, hogy a műszaki hibás gépeket kivigyék a garázsokból. Erősen kétlem, hogy a járműállomány fele nem hasalna el egy alaposabb ellenőrzésen, az alkatrész pedig pénzbe kerül, illetve a sofőröket PV szolgálatban is fizetni kell.

Előzmény: Törölt nick (245)
toto92 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 249

Mexikóin se jellemző a nagy dugó. Akkor volt főleg torlódás, amikor az M3-ason a dilatációt birizgálták, amúgy max. pár autó szokott várni a Thökölyre kanyarodásra.

Előzmény: Törölt nick (248)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 248

Ha végig villamossínen közlekedik a busz, akkor máris nem zárt az a pálya. :)

Én kérek elnézést, a Mexikói útra gondoltam volna egészen pontosan és nem az Erzsébet királynéra, csak valahogy összekeveredett a kettő hirtlenjében.

Előzmény: toto92 (247)
toto92 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 247

inkább a villamos felelne meg ahol lehet zárt a közlekedéstől elválasztott páylával, hogy a zavarérzékenysége kicsit kisebb legyen a forgalmi dugókra. Lásd az említett járat az Erzsébet királyné útján elég sokszor szokott dugóban ácsorogni.

 

Ha a végig a villamossíneken közlekedő busz a dugóban áll (ami mellesleg szerintem nem jellemző) , akkor a végig a villamossíneken közlekedő villamos miért haladna jobban? :)

Előzmény: Törölt nick (210)
vrobee Creative Commons License 2012.01.17 0 0 246

A magyar állam egyelőre még hitelképes.

Nem, amúgy szerintem rohadtul nem szép meg jó.

Nem nagyon tartozik a témához, csak azért raktam be, mert kiolvasható belőle egyfajta válasz egy itt nyitva levő kérdésre...

Előzmény: Törölt nick (245)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 245

Ez mind szép és jó, de azért az EU konkrétan megnézi, hogy a magyar államnak adott minden eurocent pontosan hova is került, nem úgy megy, hogy a magyar kormány azt mondja, hogy erre költöttük, itt egy kamu számla, oszt tessék elfogadni. :)

 

A másik dolog, hogy kötelezhetik a dolgozókat a polgárivédelmi szolgálatra, de ez nem tiltja meg azt, hogy teszem azt tömegesen elmenjenek betegállományba.

Előzmény: vrobee (244)
vrobee Creative Commons License 2012.01.17 0 0 244
Előzmény: Törölt nick (243)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 243

Valóban, jelenleg semmit nem támogat az állam, de ez annak a következménye, hogy annyira nagy slamasztikában vagyunk, hogy a kohézios alapból és más EU forrásokból kapott célzott támogatásokat próbálnak/akarnak az ország működőképességének fenntartására költeni, ami mondanom sem kell, hogy talán mindenki számára világos, hogy nem fog összejönni, mert az EU nem annyira hülye, mint amennyire annak nézik a jelenleg hatalmon lévő politikusaink.

Előzmény: vrobee (241)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 242

Azért abba is gondolj bele, hogy jelen pillanatban azért a BKV-nak azért ilyen jók az üzemi mutatószámai, mert nullára írt járművekkel van tele az állomány, azaz nagyon nagy mértékben nincsen amortizációs költség, ami a könyvelésben nem is jelenik meg emiatt.

Valamint a cég eszközállományát tekintve a buszágazat nagyrésze pl. könyveléis értékenk, azaz 1Ft-on áll.

Ugyanez igaz a villamoságazatvan a Ganz csuklósokkal, vagy a ZIU és GVM trolikkal.

A metróüzem területén az öreg orosz kocsikkal.

Ezért olyan jók a mutatói nemzetközi összehasonlításban.

Előzmény: troglodita (230)
vrobee Creative Commons License 2012.01.17 0 0 241

Most éppen trolik, villamosok EU-s forrásból történő beszerzését sem támogatja az állam...

Előzmény: Törölt nick (240)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 240

2. Nem egészen így van, de leegyszerűsítve igazad van, vagyis lehetne.

 

A KÖZOP és a ROP amit a magyar döntéshozók, értsd politikusok, szakmai emberek, jogászok, közgazdászok, stb. és egy bizonyos Vitézy Dávid alakítottak ki, ez 2007-ben kezdődött/történt meg.

Vicces, de 22 évesen már több száz milliárd forintokról szóló döntésekbe volt beleszólási joga.

Ebben ezek az emberek meghatároztak irányokat, majd ezt benyújtottuk az Európai Bizottság felé, amit el is fogadtak, azaz valóban meg lett kötve a kezünk, csak éppen ezt mi magunk tettük meg.

 

Az 1084/2006/EK rendelet nem zárja ki az autóbuszbeszerzést.

 

Ennek a helyzetnek a megváltoztatására van egy mód, amely szerint az Európai Bizottságnak elküldünk egy módosítást a KÖZOP és a ROP tekintetében, és ha abban az szerepel, hogy lehet új autóbuszt is beszerezni, és elfogadja az EB ezt a módosítást, onnantól semmi akadálya a beszerzéseknek.

 

Egy másik lehetőség a KEOP lehetne, csak az ebben a programban szereplő pénzeinket már elköltöttük, és nem lenne önrészünk.

 

 

Előzmény: Unatkozó rendszergazda (239)
Unatkozó rendszergazda Creative Commons License 2012.01.17 0 0 239

Két megjegyzés:

 

1. Az alvállakozót lehet kötelezni arra, hogy 8-9 év után lecserélje a kocsikat, így nem is szoktak hosszabb időre szerződést kötni, az újratárgyalás pedig segít az árakat kordában tartani. A jelenleg dolgozó alvállalkozók szerződése jövőre lejár, és az új tenderekre már új kocsikat fognak hozni.

 

2. Az EU-s támogatásoknál, ha jól tudom, mi vállaltuk be, hogy nincs busz finanszírozás, csak kötött pálya, aztán azt is eltolták a NEFMI-ben.

vrobee Creative Commons License 2012.01.17 0 0 238

Hát hogy miként lesz, azt nem csak te szeretnéd tudni...

Most alapvetően nem Budapestnél pattog a labda.

 

A gazdaság azzal is veszít, ha neked kevesebb a szabadidőd. A GDP veszteségét a kieső időhoz tartozó átlagos órabérrel szokták számolni, illetve néha van szorzó, 0.5-1 között.

 

Szerintem spórolni kell és érdemes, de:

Egyrészt a nagyságrendeket látni kell. (Ne a bolhát üldözzük, amikor ott az elefánt.)

Másrészt: a közlekedésnek egy adott nagyvárosban van egy optimális szintje, aminél kisebb is és nagyobb is növeli a felmerülő összes költséget. Ezt érdemes megtalálni. Hogy Budapesten úgy globálisan ekörül mozgunk, azt egyébként szerintem pont az autóforgalmon lehet lemérni: többnyire jól járható a város, igazán vad dugók nincsenek, de a torlódás határához közel van azért a forgalom. A dologban van ingadozás, pl. iskolakezdéskor vagy az első hideg napon kicsivel kevesebben szállnak buszra, amitől beáll a város, mint a cövek. Ami biztos, hogy Budapesten a tömegközlekedés színvonala területileg sem egységes. Szóval szerintem a fűnyíró-elv nem jó, konkrétumok kellenek. A 2008-as végső paraméterkönyv megtalált egy csomó ilyet, de egész biztosan van még.

Előzmény: troglodita (230)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 237

Szerinted miért írta, és miért volt ott a szmájli a végén? ;)

Előzmény: troglodita (236)
troglodita Creative Commons License 2012.01.17 0 0 236

na hagyjál, vettem pár éve egy schwinn csepelt, jó drágán, de takonyból van minden alkatrésze, apránként cserélgetem minden porcikáját ,-(((

Előzmény: Törölt nick (232)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 235

támogatással, és mértékű sajnos a betűket kicsit elkevertem. :( :$

Előzmény: Törölt nick (229)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 234

Szerintem amit írtam, az nem mondd ellent annak amit te írtál rá.

 

Az átszállási kényszer és a várakozás a közösségi közlekedés két legnagyobb ellensége, és mindkettő beletartozik a szolgáltatási és technikai színvonal kategóriájába.

Előzmény: Csopakiutca (215)
troglodita Creative Commons License 2012.01.17 0 0 233

Bocs:

Ez mindig is így volt egyensúlyban, mindenki magának kiszámolja, hogy időben, kényelemben és kiadásban melyik megoldás mit jelent.

Előzmény: troglodita (230)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 232

Csepel bicikligyárt patriotizmustól dagadó mellkassal újraindítása és mindenkinek kiutalnak egy kerékpárt, járjon azzal.

Ráaádsul így újabb CO kvótákat adhatunk el olcsón. :D

Előzmény: troglodita (230)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 231

Azért voltak érdekes ráhordások, és az az elv, hogy pusztuljon minden felszíni kötöttpályás párhuzam, szerintem torzított valamit.

Főleg ha azt nézzük, hogy a 2-es metró építésével kapcsolatosan Budát nem a jó irányból tárja fel a metró.

De ez itt OFF.

Előzmény: vrobee (228)
troglodita Creative Commons License 2012.01.17 0 0 230

Hát oké, de akkor mi lesz a továbbiakban? Állambácsi benyúl-e a zsebébe, vagy sem? Lesz-e legalább minimál-tömegközeledkés, vagy az sem?

Amúgy az index cikke eléggé vicces, elvégre tömeges BKV elhagyást vizionál, dugókkal, a járatritkítások miatt tömegesen autóba ülőkkel. Igen ám, de ha nő az autóforgalom, állandósulnak a dugók, akkor ebből is elegük lesz az embereknek és szépen visszaülnek a villamosra... Ez mindig is így volt egyensúlyban, mindenki magának kiszámolja, hogy időben, kényelemben és

Ami pedig a gazdasági hatásokat illeti: hát van egy olyan enyhe gyanúm, hogy a munkaadót marhára nem érdekli, hogy én öt vagy tíz percet gyalogolok a buszig és háromszor vagy négyszer szállok át, hogy munkakezdésre odaérjek... Az egész hozzáállás csak azt sulykolja, hogy ne érdemes és nem is lehet spórolni.

Előzmény: vrobee (223)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 229

Igazából a kiszervezéssel kapcsolatosan az a legnagyobb baj vagy probléma, hogy ott bizony a vállalkozónak ki kell fizetni valóban a szolgáltatásért azokat a pénzeket, amik a vállakozás működőképességének fenntartásához kell.

Ezzel kapcsolatosan pedig elmondhatjuk, ha a az üzemeltetési költségeket a megrendelő kifizeti, akkor már teljesen mindegy, hogy egy vállalatnak, vagy többnek fizetjük ki.

Itt egyetlen egy dolog miatt kell a kiszervezés, az új járművek beszerzése miatt.

 

Ugyanakkor ebben valamiért a BKK-ban olyan vagy tudatlanság, vagy szándékos félrevezetés megy, hogy az Eu nem támogat buszbeszerzést és annak az infrastruktúrájának a fejlesztését, ami nem igaz.

Lengyelországban új buszok és a karbantartó infrastruktúra fejlesztését EU támogatássak valósították meg sok esetben, a támogatás ugyan nem olyan mártákű, mint a kötöttpályás ágazatnál, ahol 80-95%-os is lehet, de azért az a 70-75%-os támogatási ráta sem olyan rossz.

 

Gondoljuk csak meg, hogy veszünk egy minden földi jóval felszerelt csuklós korszerű buszt, aminek a beszerzési ára mondjuk az egyszerűség kedvéért 100 millió forint, amiből 70-75 milliót áll az EU. A fennmaradó 25-30 millió forint, amit önrészben kell teljesítenünk, ki lehetne gazdálkodni, sőt ki is van, gondoljunk a 6 milliárdos használtbusz közbeszerzési pályázatra.

Ebből a pénzből kb. 120db használt busz kívánnak beszerezni, azaz 50 millió Ft/db áron vennének buszt.

 

Tudom, és tudja azért mindenki, hogy nem ilyen egyszerű, de azért nagyjából leegyszerűsítve az a helyzet, hogy egy ilyen EU támogatással akár 200-250db új buszt is be lehetne szerezni ezen 6 milliárd forint felhasználásával.

vrobee Creative Commons License 2012.01.17 0 0 228

Én úgy gondolom, egy-két kirívó példától eltekintve nem volt sem torz, se el nem volt ferdítve. Egyszerűen más társadalmi viszonyok közt jött létre.

 

A (szinte) totális ráhordás teljesen érthető ott, ahol a tömegek eszi-nem eszi alapon tömegközlekedéssel járnak, és ugyanúgy érthető ott, ahol a tömegközlekedés megmarad a szociális szolgáltatás szintjén.

Ma Budapesten egyik sem igaz, a tömegközlekedők csoportja nem zárt, ezért ez a megoldás nem működik.

Előzmény: Törölt nick (227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!