"Elvileg 1,5 mm kell az M42 obi és az EOS váz közé. Vannak 1,4-re készitett adapterek is (pl. kinai fekete alu). Ezekkel mindig lesz végtelen, de nem akadásig kell tekerni az obit, hanem nézni kell."
Igen fura, de az én adapteremen ez mindössze 0,9mm...
Elég nagy is a különbség az M42 objektívek skáláján és a valóságban a végtelen között.
Van ennek más következménye is? (azon kívül hogy a közelpont is távolabbra esik)
Beismerte Viktor Lushnikov kolléga a problémát, amely szerint nem működött az emu ezzel a géppel, a mikrokapcsoló kitámasztás ellenére. Sikerült neki módositani az emuba beirt programot, az új verzióval megy az EOS 50-nel is.
Próbáltam küldeni E-mailt (nem ment át) arról, hogy van Budapesten EOS-Psix adapterem emulátorral, sapkával, ára 15000 Ft. Jól bevált, én és Pémén topiktárs is használjuk. Az adapter Jolos gyártmány, ennek ellenére jó, mert bármilyen Psix bajonettes obival működik. Nekem is van 4/300 Pentaconom, 20D-vel jó.
Százbolha, légysz. ne ajánljad a kétoldalas ragasztót, mert az emulátorok mechanikailag nem elég merevek és 3 részre válhatnak szét. A merev felragasztást sokkal jobban szeretik.
Saroktartó lehet még otthon, azt hiszem. Meg talán sablon is.
Sajnos nem találom a II. szériához vásárolt saroktartókat, igy csak olyan adapterre ragasztanám fel az emu-t, amelynek van szép sik felülete a váz felé.
Viszont van sefotóstól vásárolt sablanom. Az nagyon jó, egyszerü vele a felhelyezés.
Én 2 oldalas ragasztót alkalmazok.
A fix ragasztó biztos jobb, meg ajánlottabb.... de ez leszedhető, ha másik adapterre váltunk.
Maradjunk annyiban, hogy segítek, de felragasztást nem túl szívesen vállalok.
Én már néhány db Sonnar 135-ösön próbáltam, kiválóan működik.
Objektív okok miatt két esetben nem működik:
1. Bázis távolság probléma esetén. Ha vastag az adapter, akkor pl. Zenitar halszem vagy Pentacon 29/2.8 obiknál nincs végtelen. Az adapter vékonyításával minden megjavul.
2. Rossz objektívvel, ami nem ad éles képet. pl. Rubinar 4.5/300. Nekem 2 db volt, mindkettő rossz volt. Fórumokon ugyanezt írták erről az objektívről.
Vettem tegnap egy M42/52mm-es fém átalakítót. Pentacon 1.8/50-hez ajánlotta az eladó, de közgyűrű megléte miatt ez számomra felesleges. 1-szer kipróbált, 4 ezerért eladó!
Ne haragudj, szabin vagyok és nem minden nap olvasom a postát. Küldök mailt info fájlokkal. Elvileg minden EOS-on működik az emulátor, mégis Pémén kolléga EOS 50e vázán nem, Lushnikov, az emu gyártója sem érti, miért.
Az EOS/M42 adapter minden Canon EOS gépen működik. Filmes vagy digi, fémház vagy műanyag, nem érdekli az EOS az EOS. Egy 50mm-es F2.8-as obit "ad át" a gépnek.