Remélem nem moderáltak ki ismét... Ha igen akkor hol (ki) vagy? Remélem csak Dominikán sütteted a hasadat (hadd találjam ki az ottani bérautód típusát :)))!
Szóval: meg tudod írni, hogy melyik autó magazin számból idézed be a szövegeket a topikindítóban? Szeretném az egész cikket elolvasni!
Ha Boróka felébred mostmár lassan egyhetes téli álmából nem fogja válasz nélkül hagyni megjegyzéseid :)))
Egyben mindenestre biztos, hogy egyetértek Borókával és Veled is: a szaklapok német-autó mániásak. De ez sem igaz, mert ez újságíró-függő. Több cikk jelent meg olasz és svéd autókról amikor az író felismerte, hogy a stílusnak és egy-egy apróbb kellemes részletnek óriási szerepe lehet autó-vásárláskor.
A BMW-elkötelezettséget is finomítanám arra, hogy a komolyabb autóknál csak a három németet lehet választani egyes újságíró 'szak'emberek szerint. Így fordulhat elő, hogy egy S80 akármit tud, nem tudja kompenzálni az 5-ösök hátsókerékhajtása és futóművük okozta 'előnyét'. Most szándékosan nem sorolom az S80 előnyeit, nem ez a fikázós topik...:).
Az ami sportkocsikról: régen olyan borzalmas fútóművekkel jöttek ki, hogy az EUban nem vették őket sportkocsiszámba, hiába gyorsultak úgy mint egy MIG. Egy mai vette már lehet, hogy okés, persze nem lehet pár évtized Ferrari tapasztalatot egy-két év alatt behozni. Ergo: ha nem is vicc a legjobb szó...dehát meg kell azt is mutatni, hogy még nem érett meg a chevy egy ferrari lealázására nem?
A TVR nekem is a szivem csücske, hogy a topicnál maradjunk legutóbb az AutóPluszban írták TWR-nek (Tom Walkinshaw Racing) a TVR-t, pedig a kettő messze nem ugyanaz :-) Egyébként (amcsi-nem amcsi vitához) egy TVR Cerbera-Viper összehasonlítást olvastam az AutoCar-ban (angol újság és a TVR is angol) ahol persze a Cerberát hozták ki győztesnek: jobb a gyorsulása, a lassulása, a kanyarsebessége, élvezetesebben vezethető + V8 üvöltés... az ár meg a fele(!) Vipernek. Viszont szerintük a Viper külseje nagyon el van találva, bár lehet, hogy egy kicsit már túl brutális.
Szerintem a magyar autósfirkászokat senki nem fizette vagy kérte erre a durva elfogultságra. Olyan helyen is összeesküvést látsz, ahol valójában csak hülyeség van. Az Autópiacnál pl. valszeg ki van adva az ukáz, hogy a BMW-nek nyalni kell! Én ott bömcsiről rossz szót még nem olvastam. A Volvo S40-re fanyalognak. Egy példa: E46-os 316i 105 lóerővel: "még ez is vérbeli BMW", lazán megfutja a 200-at. Volvo S40 1,8 GDI 125 LE: "a menetteljesítmény nem meggyőző". A BMW-ben hátul szűk a hely, de kényelmes. A Volvo egyszerűen csak nem elég tágas.
És egy személyes kérdés: téged is meglegyintett az ami hozzáállás, hogy ócssó a benzin, sok pénzem van, leszarom a környezetet és a következő nemzedéket, az én benzines Hummerem csak fogyasszon bátran 30-40 litykót százon, amíg bemegyek vele a városba bevásárolni? Mert nekem ez az elb@szott nagy fogyasztás zaklatja a csőrömet. Amúgy szerintem az ami kocsik tényleg utcahosszal le vannak maradva az európai presztízsmárkák mögött, nem véletlen, hogy itt nem kapkodják el az amerikai autókat, és kint is menőbb egy Merci, mint bármelyik ami kocsi.
A bátyám itthon egy 6 éves 850-es Volvót használt, kint most egy vadi új Neonnal jár, és szerinte az egy nagy rakás szemét.
Amúgy az amik is kissé elfogultak: a Spektrumon láttam egy (amerikai) filmet szupersportkocsikról, benne egy kalap alatt Ferrari 512, Porsche 911 turbo és talán még Lamborghini Diablo és persze egy új Corvette. Viccnek nem rossz, és persze patriotizmus is van a világon, de azér tegyük a szívünkre a kezünket: tud annyit egy Corvette, mint egy Diablo? (nem csak a lóerő számít!)
A lóerőlicitbe beneveznék egy TVR sportkocsit,
a pontos típusnak utánanézek, de a teljesítmény 800 LE.
Gondolkoztam, hogy hozzászólásaink, hogyan illenek a topicba. Aztán rájöttem: Maguk az újságírók sem tudják mit mivel kell hasonlítani, legalábbis minek mely előnyeit kell kidomborítani más márkák más előnyeivel, illetve hátrányaival szemben.
Ha már említettem a Borát mint az egyik nehezen besorolható típust: ez a felniátmérő-divat naggyyonn tetszik!!!! Vélemény?
Hogy hogy jön ez ide? Egyik szakújságírónk megírta, hogy 16 collos acélfelnik gyártása normális lemezvastagsággal fizikailag kivitelezhetetlen (1-2 éve volt cikk alufgelnikről), erre tessék: itt szaladgálnak 16 collos kerekeken a Borák! Még dísztárcsával is szépek!
Nekem sikerült "beleférni" a 850-be, szerencsére elég jól állítható az ülés, az ülôlap magassága elôl és hátul külön is, meg a kormány függôlegesen és tengelyirányban is mozog, úgyhogy nekem nincs gondom. Mondjuk ha 10 centivel magasabb lennék még, biztos hogy nem lenne ennyire egyszerű, bár az ülés most sincs még teljesen hátra tolva, van még vagy 5 centi.
Képzeld el amikor a 196cm-emmel én is megpróbáltam a 156-ost...De ahogy az kinéz! Mmmmm...
Te fargo!
A 850-ben hogy ülsz. Én próbáltam az S70-ben elhelyezkedni de nem volt kifogástalan (pl. omegához képest). Maximálisan kihasználod az állítási lehetőségeket? (vagy csak én nem ismertem maximálisan az állítási lehetőségeket?:))
Én hosszban elfértem, de ez lehet hogy azért van, mert csak 184 vagyok, elég jól be lehetett állítani az ülést-kormányt. De ott lent nagyon szűk volt. Hosszabb úton biztos zsibbdás, vagy a sárhányóra tett bal láb. Ez meg nem egy igazi biztonságos helyzet.
Nekem a 156-os Alfával voltak hasonló élményeim, ott majdnem beszorult a cipôm a középkonzol alja és a fékpedál közé. Mellesleg a 186 centimmel, akárhogy is trükközött az eladó, nem fértem be az elsô ülésre. A plafon nyomta a fejem.
Mikor életemben először ültem be a frissen érkezett B Vectrába a kereskedőnél és megpóbáltam vele hazamenni, az első élményem az volt, hogy a cipőm nem fért el a pedáloknál. Pedig nincs nagy lábam, úgy 40 és feles, csak egy elég széles sportos cípő volt rajtam. Szóval gázadásnál meg kumplungolásnál mindig nyomtam a féket is. Ezt később megszoktam, de akkor is "lábzsák" az egész, nagyon szűk. Főleg ha arra gondolok, hogy milyen kellemes volt az elődje... Egyébként később sem tudtam megszeretni az autót. Ezen kívül nagyon sok probléma volt velük. (4 db volt a cégnek)
Családi autónál, ahol hátul többnyire gyerek ül, SZVSZ a csomagtartó fontosabb. Az Octavia pedig nem sofőrős diplomatakocsinak készül.
A tengelytáv szerintem se játszik manapság nagy szerepet a menettulajdonságok terén. Ahol viszont igen az a hátsó lábtér ill. csomagtartó tehát mindenki a saját szempontjai szerint ítélezzen.
Az S-klasse verő csomagtartó télleg klassz.
A Auto Bild szerintem nem a színvonal csúcsa de azért szeretem.
Szerintem elöl sem kisebb a vectra.
ezmiaszartkeresitt=szerintemezmáskategória :)
(legközelebb vigyázok..)
miutan azt tudjuk, hogy Boroka Chrysler-t vezet, a tisztanlatas kedveert szogezzuk le, hogy en meg Skodat :-)
Az Octavia besorolasaval tenyleg nehez a helyzet. Nem voltam rest, utananeztem az adatoknak: az Octavia tengelytavja 2512 mm, a Vectrae 2637 mm >>> valoban van kulonbseg. Ugyanakkor a ket autot jol ismerem, es _elol_ a Skoda tagasabbnak tunik. Hatul nem ultem :-) Lore ervelesevel a rafinalt kategoriak kozotti atmenetekrol egyetertek, de en a tengelytavot nem erzem annyira dontonek. A kategoriara jellemzo 1+1 utas (esetleg + gyerekek) felallasban nincs jelentos kulonbseg a hasznalati ertekben, a csomagtere peldaul az Octavianak nagyobb: 525 vs 500 dm3.
Szinten szoba kerult, hogy a nemet ujsagok tudjak mit mivel erdemes osszehasonlitani. Ime:
Az AutoBild eleg nemet, ugye. Ja, es ahhoz mit szoltok, hogy az Octavia nyerte a tesztet ;-) Egy nagyon nemet auto elleneben! ;-))))
Szoval, ha az Octavia hovatartozasa valoban vitathato is, az "ezmiaszartkeresitt" kitetel egy kicsit eros volt :-)
Eltavolodva a Skodaktol egy kisse, Boroka peldaiban (M5 illetve loerok) elfogadom az o bizonyitekait. Csak az furcsa, hogy en egy amerikai intezmenyben ahhoz vagyok szokva, hogy a hibaimat politikailag maximalisan korrekten "growth area"-kent emlegessek ;-) igy ehhez kepest a "hazugsag" szo megutotte a fulemet ;-)
Utananeznel kilowattban is az autok teljesitmenyenek?"
Természetesen, tévedés kizárva.
"Ugyanis azt hiszem Amerikaban a SAE norma szerint merik a loerot, mig Europaban a DIN szabvany szerint."
Ez nem igaz. Ugyanúgy mérnek, ha mégis a SAE alapján folyik a mérés (ritkán), azt _minden esetben_ feltűntetik az adatok mellett.
"A kulonbseg az, hogy a fogyasztok Amerikaban nincsenek rakapcsolva a motorra teljesitmeny-meres kozben, es igy nagyobbak az ottani ertekek. Szoval lehet hogy csak ez a kulonbseg. De az is lehet, hogy tevedek."
Én úgy tudom, hogy a SAE normák alapján történő mérés a lendkeréken (flywheel) megjelenő teljesítményadatokat, míg a DIN a kerekeken mérhetőt tartalmazza. A DIN adatok a hajtáslánc veszteségei miatt rosszabbak minden esetben.
Hangsúlyozom azonban, hogy a mérési módszerek azonosak, US-ben is a kerekeken megjelenő teljesítmény szerepel a katalógusadatokban..
Kérdezted, mi a hazugság abban, hogy a BMW M5 állítólag 1,2 g-s oldalgyorsulást produkál? Csupán a számmal van gond! :)
Gondolj bele: a világ legjobb sportkocsijai (Viper, Corvette, Porsche, Lamborghini, Ferrari) a legjobb esetben is éppencsak túlesnek az 1 g-s értéken (nagyon kevesen és általában tuningolt futóművel!), a cikkíró állítása szerint ezeknél a betonkemény futóművű, abszolút leültetett autóknál 20 %-kal jobb - egy hozzájuk mérten hintázó - luxuslimuzin úttartása. Csak egy példa: a 300 lóerős Porsche és a széria Corvette egyaránt 0,9 g-t teljesít.
Ehhez képest az 1,2 g-s érték több, mint durva hazugság, nem? Vagy Te tényleg elhiszed, hogy ezeknél az autóknál egyharmadával nagyobb oldalgyorsulás érhető el egy limuzinnal? :-)
Más:
A Skoda Octavia tengelytávja átlag 20 centivel kisebb, mint a felső-középkategória átlaga. Ennek alapján kizárt, hogy valaki hozzáértéssel, elfogultság nélkül oda sorolja. Arról már nem is szólva, hogy a Volkswagen-konszern bevallottan legigénytelenebb kivitelű, legkisebb presztízsű márkája. Ezt most nem Skoda-fikázásnak szánom, de azért tegyük helyükre a dolgokat.
Ha látnál engem az Octavia hátsó ülésén a fejemet lehajtva kuporogni (193 cm/110 kg), azonnal belátnád az állítás túlzó voltát. :-)
Most már télleg vigyázni fogok mit mondok ha a mondatban szerepel a skoda szó...
Szóval szerintem rendkívül érdekes témát boncolgatsz, miszerint az Octavia, Toledo és a Bora melyik kategóriába tartozik. Nem jó az érvelésed a teljesítmény és felszereltség tekintetében ugyanis legfelejebb a paletta sokszínűségét érdemes boncolgatni. A méret: itt van a kutya elásva! Mivel az ominózus IV-es golf padlólemezén nyugszanak ezek az ótok ezért kapásból az astra sedannal sorolom őket egy kategóriába. Nézd meg mekkora hely van ezen autókban hátul!
Érdekes platformstratégiát választott a VW ezzel a koncepcióval de szerintem bejött neki. Vehet az ember egy golfot ami nagyobbank néz ki mint amekkora.
Azt is tudom, hogy a középkategóriában is vannak méretben különbségek: Az A4-es, az E46-os, a Lybra, a 156-os és a Volvo S40 rendkívül szűk belül. Közepesnek nevezhető a vectra, a japánok és a 900-as Saab. Nagyobb (kicsivel) pl. a Passat és a C-klasse.
Tehát minden gyártó tisztában van vele, hogy hol vannak a kategóriahatárok de a Jetta óta agyalnak azon, hogy hogy lehet nagyobb lóvét leakasztani a puttonyos kompaktok vásárlóitól. A módszer pedig a felszereltség és a kasztni.
Nota bene a skoda felicity-je sem az atrával versenyez, hanem a corsával.
A topic az autós újhságírásról szól. Nézz meg egy-két német szaklapot (a saját termékeikkel csak korrektek, nem Boróka?:)), hogy mit mivel és, hogy mit hova sorolnak be. Tudom, hogy volt már octavia combi és vectra caravan összehasonlítás de ez nem jelenti a kategória-azonosságot. Ezeket le is írták amikor az astra sedant hasonlították a Boraval...
Utananeznel kilowattban is az autok teljesitmenyenek?
Ugyanis azt hiszem Amerikaban a SAE norma szerint merik a loerot, mig Europaban a DIN szabvany szerint. A kulonbseg az, hogy a fogyasztok Amerikaban nincsenek rakapcsolva a motorra teljesitmeny-meres kozben, es igy nagyobbak az ottani ertekek. Szoval lehet hogy csak ez a kulonbseg. De az is lehet, hogy tevedek.
Egy masik ugy. Idezed a BMW M5 cikket, majd kommentalod. Valahogy igy:
"A sportülés kialakítása megfelel annak, hogy az M5-ös 1,2 g oldalgyorsulásra is képes..."
"Újabb hazugság. A legjobb sportkocsik (Corvette, Porsche, Viper) nyújtanak lényegesen laposabb építés, és keményebb futómű mellett 0,9-1 g-s értékeket..."
Ebben mi a hazugsag? Az altalad idezett mondatban nem szerepel, hogy ez a vilag legjobb erteke lenne. A mondat csak azt allitja -- osszehasonlitas nelkul -- hogy az M5 oldalgyorsulasa 1,2 G, es hogy a sportules miatt nem esel ki az oldalablakon. De ez igy siman belefer az igaz allitas kategoriaba.
lore,
Ha a felso-kozepkategoriaba belefer a Vectra, akkor a mereteben, felszereltsegeben es motorjaiban (lokterfogat, teljesitmeny) azzal megegyezo Skoda Octavianak is abban a kategoriaban a helye, megha az ara valamivel alacsonyabb is. (Vectra 1.8 XE, 115 LE, 5.4M Ft -- Octavia 1.8 SLX, 125 LE, 5.26M Ft)
"M5-os megfogalmazast en limuzinkent ismertem. Miszerint legferosebb szeria limuzin. Igy viszont nincs kivetni valo, mert egy d. Viperbe nem fer be a csalad. Remelem nem hamisitasz... :)"
Mit nem gondolsz?! Soha nem követnél el ilyen ORDAS hibát! :-)
Én azon a véleményen vagyok, hogy a BMW M5 irigylésre méltó teljesítményei közismertek és magukért beszélnek. Nem kell ezeket hamisítással tovább kozmetikázni.
M5-os megfogalmazast en limuzinkent ismertem. Miszerint legferosebb szeria limuzin. Igy viszont nincs kivetni valo, mert egy d. Viperbe nem fer be a csalad. Remelem nem hamisitasz... :)
S meg a Ferrarirol nem is beszeltunk (F 550, 485 LE)
Haladjon tovább a topic, íme ismét egy újságírói hazugság, a BMW istenítése végett:
a2, 1999. január:
"A BMW-k sportos változatait gyártó BMW M GmbH az 5-ös sorozatból elkészítette a világ legerősebb szériaautóját, az új BMW M5-öst."
Az ismeretlen szerző a cikk további részében közli )helyesen), hogy az autó 400 lóerős. És a Dodge Viper ennél nem erősebb a gyári 450 lóerejével? Nem baj, hallgassuk el, fő a német autók imidzsteremtése...
De nehogy azt gondoljuk, hogy máris vége, a Szerző folytatja:
"A sportülés kialakítása megfelel annak, hogy az M5-ös 1,2 g oldalgyorsulásra is képes..."
Újabb hazugság. A legjobb sportkocsik (Corvette, Porsche, Viper) nyújtanak lényegesen laposabb építés, és keményebb futómű mellett 0,9-1 g-s értékeket...
Tudjuk be talán ezt is az újságírói tévedések végtelen sorába?
"Az eu autók milyen árban vannak odakint (összehasonlítva az amikkal)?"
Nagyon drágák, pedig olcsóbbak, mint Európában. Ennek az az oka, hogy nem kell hatalmas vámokat fizetni utánuk (mint az amerikai importból származó autók után az EU-ban), és az európainál jóval keményebb versenyhelyzet is nagyon lenyomja az árakat.
Emlékszem arra, hogy a feleségem régebbi autóját, egy Neont (1. széria) bevezető áron nem egészen 9 ezer dollárért vettük meg (jelenleg 10-11 ezer körüli a 2. széria ára). És ezért az árért még mindig nagyon kemény versenytársakkal kell, hogy szembenézzen. A Párom mostani kocsiját, egy Eagle Visiont (fullos, bőr belső, Autostick váltó, '96-os évjárat) 8500-ért vettük meg 50 valahányezer mérfölddel, kifogástalan állapotban, de tavaly decemberben kacsingattam egy 400+ lóerősre tuningolt, három éves WS6 Birdre is 17 ezerért. Ha nem lett volna akkor tartozásom a házra, biztosan megveszem.
Szóval az autók nagyon utolérhető árúak, az átlagpolgárok extrás Ford Explorert vesznek 30 ezerért.
"Ez a Ford-BMW dolog tuti?"
Még nem, hiszen a VW is hajt a BMW-re. Majd kiderül...
"Ha elfogadjuk az amerikai (=tied) ízlést akkor mi a magyarázat, hogy több lexust, acurat és toyotát vesznek odaát a népek?"
Azért ne keveredjenek a dolgok! Én az európai középkategtóriáról mondtam azt, hogy nem érdekel, hangos, kényelmetlen, kicsi stb... Ettől viszont az Acura és a Lexus olyan messze esik, hogy azt már ki sem lehet fejezni. Az amerikaiak szeretik a kényelmes, magasan felszerelt autókat, bárki is gyártsa azokat. A japánok pedig nagyon jó kocsikat gyártanak. Kisebb autókat a feleségeknek vesznek, esetleg kispénzű emberek, az életüket kezdő fiatalok vásárolnak.
"Mi a háttere az iszonyatos mértékű pickup vásárlásnak (Ford F150)?"
Nem annyira hülyeség ez, de európai szemmel nézve annak tűnhet. Gondolj bele, milyen hatalmas például egy F-szériás Ford beltere, különösen a nyújtott karosszériával! És ehhez még egy hatalmas, jól kihasználható raktér is társul, melyet egy kemény tetővel két perc alatt zárhatóvá tehetsz. Ezen túlmenően az autó ütközési biztonsága is nagyon jó, valamint a magasabb üléshelyzet révén jobban láthatod az előtted levő forgalmat is, mint egy személyautóban ülve. Arról már nem is szólva, hogy az amerikaiak mindig is gigantomán emberek voltak. :)
"Hogy állnak kint az opelek? Csak az omega és a sintra megfelelőjével találkozni?"
A Saturn autói vonultatnak még fel az Opelekből megismert, európaibb jellegű technikát. Le is nézik őket.
"Te mit tartasz az USA autók legnagyobb hibáinak (ugy vannak :))?"
Persze, hogy vannak! Le is írtam mér őket máshol:
"1. Még mindig sok a 4 sebességes automata váltó. Igaz, hogy ez az amerikai ízlést tükrözi (ti. nem szeretik a váltást, ezért inkább nagyobb motorokat tesznek az autókba).
2. Minden autóban van elöl két légzsák, oldallégzsákok azonban a legtöbben még nincs, illetve csak opcióként rendelhető. Persze így is jóval biztonságosabbak az átlagos amerikai modellek, mint az európai átlag.
3. A motorok nagyon tartósak ugyan, de az elektromos alkatrészek megbízhatóságában még mindig a japánok vezetnek.
4. Design dolgában nagyon jók, de egyes márkák éppen a régiesebb külső miatt vásárlókat veszítenek (Caddy, Oldsmobile).
5. Nem alkalmazkodnak az európai piac elvárásaihoz, és nem fejlesztenek önálló dízelmotort (amelyeket a magam részéről nem szeretek).
Kedves I. Blasius!
"Szerintem Csikós zsolt nem hamisította meg a tényeket tudatosan, egyszerűen tévedett az adatokban, vagy esetleg a KW-os értéket tekintette LE adatnak, így már érthető a kisebb eredmény nála."
Nem ez történt, egyszerűen a Mustang jóval gyengébb változatát állította be a legerősebbként, ez pedig nem más, mint hamisítás. Jóval több, mint 100 lóerőt letagadni kicsit sok, nem? Gondolj csak bele: lehet-e a fiatalok (tehát a közeljövő vásárlói) ízlését jobban manipulálni, mint azzal, hogy egy sportkocsit sokkal gyengébbnek álítanak be, míg a konkurencia képviselőiről (Porsche) csak szuperlatívuszokban szólnak? Sőt, még a múlt megmásítására is erősen törekedett, amikor egy 375(!) lóerős autót ólomcipős dromedárnak nevezett. Szerinted ez nem túlzás egy kissé? Arról a tájékozatlanságáról már nem is beszélek, hogy már a '69-es Mustangnak is volt Mach1 sorozata (360 LE), nem csak a '71-esnek...
Ekkora (nem)tudással nagy merészség autós cikkeket írni!
"Egyébként kicsit furcsállom azt, hogy miért viseltetsz a német autók iránt ilyen ellenszenvel (én sem ezeket tartom a legjobbank, de azért elismerem nagyon sok előnyüket pl. a dízelgyártásban ők állnak az élen), hiszen még az Internetton írtad egy topicban, már nem emlékszem, hogy hol, hogy te a német származásod okán nagy rokonszenvvel kísérsz mindent ami német. (bár lehet, hogy én emlékszem rosszul)"
Nem hinném, hogy a német autók iránt ellenszemvvel viseltetnék, hiszen leírtam már, hogy a Mercedesek és a BMW-k kimondottan tetszenek, a VW-csoport márkáit viszont valóban nem találom vonzónak. Azt is elismerem, hogy dízlegyártásban ők állnak az élen, persze ebbe beletartozik az is, hogy Japánban és Amerikában a dízelmotorokat méltatlannak tartják autókba építeni, ott tipikusan lassú járművekben, munkagépekben van a helye.
Valóban szimpátiával nézem általában a német termékeket, a háztartásunkban minden német eredetű a házimozi-rendszer kivételével. És mindennel nagyon elégedett vagyok.
Nagyautók:
1. Audi A6 (221)
2. Volvo S80 (194)
3. Daewoo Leganza (170)
4. Saab 9-5 (137)
5. Mercedes E (135)
6. Volvo S70/V70 (125)
7. Chrysler Stratus (114)
7. BMW 5 (102)
8. Opel Omega (87)
8. Alfa 166 (68)
9. Rover 75 (63)
A terepjáróknál 6. a Ford Explorer amit hasonló nagyságban csak a Pajero előz meg. Szóval úgy látszik nem járatják le az amerikai autókat. Ennek egyébként IMHO csak az ár az oka. Itthon ua. méret, ua. felszereltség és ua. motor esetén az amerikaiakat 2/3 árért meg lehet kapni. (ua.=hasonló). A Stratus annyiba kerül mint egy kategóriával kisebb autók.
Megj.: A luxusautókat Mo.-n általában nem márkakerskedőktől veszik (annyi S-mercit látni mint Stuttgartban...).
Figyeled a Skoda kategóriáját? Ennyit a szakértelemről.
A Taurus a legnépszerűbb ami. de a Camry meg az Accord jobban fogy...
Nem csodálkozom, hogy más fórumokról már kimoderáltak. Nem szivesen lennek a beosztottad, de főnököd sem lennék sokáig. :)
Az autóipar (és minden más ipar) célja nem a minnél több autó gyártása/eladása. A cél a minél nagyobb profit elérése. (persze a kettő összefügg) A DaimlerBenz sokkal nagyobb piacot a saját termékpalettájával nem tudott volna szerezni, ezért lett a "fuzió".
Ismert tény, hogy Nyugat-Európában van a legjobb dolga a dolgozóknak. Hollandiában lehet pl. a legtöbb pénzt a legkevesebb munkával megkeresni.
Nem csoda, hogy odaát 3x hatékonyabbak a dolgozók. Ez változni fog, biztosan.
"Először is köszi a választ! Amúgy melyik városban leledzel a nagy vizen túl (pl. mennyi az időeltolódás)?"
Alexandriába (Washington DC) költöztem vissza, miután egy amerikai cég állást ajánlott, és elcsábított német munkáltatómtól. Azért igyekszem itthon is lenni (mint most), mert vannak hazai érdekeltségeim is, melyeket sem eladni, sem felszámolni nem szeretnék. 6 órás az időeltolódás, ezért általában a hazai idő szerinti 10-11 óra körül kelek és nagyon későn fekszem.
"Naná, hogy végig követtem a luxus-topicot! Láttam a képeid és nagyon teccik a bonny! DE:szerintem az eu-ízlésnek ez egy kicsit tuningoltnak, vagy olyan koncepciónak azért elmegy típusnak tűnik.. "
Nekem nagyon tetszik minden jellemzőjében. Ez a modell jelenleg a Pontiac zászlóshajója, mely a Cadillac Seville platformjára épül, így annak fejlett technikáját és kifinomultságát is a magáénak mondhatja - sportos köntösben. Mindenkinek tetszik az új Bonny, de általában hiányolják azt a 4,6 literes, V8 Northstar-motort (300 LE) belőle, mely a Caddyket mozgatja. Persze ez a 3,8 literes kompresszoros motor is bőven elegendő teljesítményt és magas színvonalat nyújt, de egy V8 azért mégiscsak más... A kereskedő szerint várhatan még az idén megjelenik a legjobb GM-motor a Bonnykban. Az autó egyébként jóval drágább volt, mint a Chrysler. A 300M-et egy éve 29 ezerért vettem (ma már csak 25k), a Bonnyt viszont csaknem 35 ezerért, igaz, ebben már egy OnStar GPS is benne foglaltatik, bár a Chryslerhez is rendeltem egy nem gyári extracsomagot. Az autókat személyi használatú céges autókként használom, a Chryslert megvette tőlem a cég az európai árán, a Bonnyt pedig már eleve az adott 35 ezres keretből választottam, melyet saját kasszából lehetett volna tovább tuningolni. Sok kedvem ez utóbbihoz már nem volt, mert egyrészt tetszett a típus (így is fullos felszereltségű), másrészt az alexandriai házvásárlás a gatyámat is elvitte. :-( A maradék fél éves banki részleteket is csak a 300M-ért kapott, talált pénzből egyenlítettem ki.
"Egyébként én úgy tudom a pontiac-chevrolet-mercury az alacsonyabb presztizsű, a chrysler-ford a közép és a caddy-lincoln a felső. Ez még így van (vagy régen se volt?)?"
Én csak néhány évre visszamenőleg tudok véleményt mondani (nem vagyok született amerikai), de ennek alapján a helyzet a következő:
A leglenézettebb autók a Suzuki és Toyota-származékok (Geo) és a Saturn (amerikai Opel) típusai, egy jobb társaságban ezekkel egyszerűen ciki megjelenni. És hidd el, hogy a hazai közvélekedéssel ellentétben nem csak Magyarországon, hanem a világ minden pontján státuszszimbólumnak számítanak az autók.
Jobb a Neon, a Ford Escort, a Chevrolet Cavalier és a Pontiac Sunfire megbecsültsége. Ezek nagyon olcsó, picit több, mint 10 ezerbe kerülő autók, amelyek az amerikai ízlés számára túl műanyagok, kommerszek és gagyik. Elsősorban fiatalok és nők vásárolják őket olcsó áruk miatt.
Ezek után egy meglehetősen széles mezőny következik, melybe az Európában ismert típusok közül a Ford Contour (Mondeo) és a Chrysler Cirrus (Stratus) is beletartozik. Ennek a kategóriának a legjellemzőbb képviselője a legnépszerűbb amerikai személyautó, a Ford Taurus is.
Ezek után jönnek a jobb Mercury, Chrysler és GM típusok, a csúcsot a legnagyobb Lincoln és Cadillac modellek képviselik.
Rendicsek, én a magam részérôl a imádom/utálom téméval átvonulok a megfelelô topicokba.
Tegnap este már csak egy Autó-Motort kaptam, belelapozni volt idôm, de rögtön találtam égbekiáltó baromságot. Aszongy a benzin/elektromos Multipla BiPower leírásánál, hogy a 40 literes tankkal kb. 400 km a hatótávolság a kocsinak! Ember!!! Ha már nem olvassa el, amit leír, legalább a józan paraszti eszét használná! Csak az elektromos rencer 200 km körül elviszi az autót...
Ja, és kössz az infókat y3k. Én is így képzeltem, kivéve a chryslert (nem egy szinten a caddyvel).
Nademostmár Boróka, y3k, zak és a többi szeretem nem szeretem autómániás! Reagáljuk le egymás hozzáköpéseit és aztán nézzük mánmeg, hogy mi is a topic címe!!!
Ezen a héten jelentek meg (itt Mo.-n) a magyar autós lapok javai (a sport autó nem!!). Olvasgassátok el őket aztán besszéjjük meg.
VW 378,720
BMW 153,658
D/C 144,231 <---- Benz
Volvo 116,692
Audi 65,959
Saab 39,541
Jaguar 35,039
Porsche 20,857
1999 Light-Truck (pickup, minivan, SUV) lista:
Ford 2,447,285
GM 2,395,480
D/C (Chrysler) 1,938,492
Toyota 586,472
Nissan 273,741
Honda 222,223
Isuzu 103,937
Mitsu 64,122
Mazda 54,781
Kia 52,383
D/C (Mercedes) 45,206 <---Merci terepjarok
Suzuki 35,278
Land Rover 29,380
VW 3,395
Top Sellers:
Szemelyautok:
Toyota Camry 448,162
Honda Accord 404,192
Ford Taurus 368,327
Honda Civic 318,308
Chevy Cavalier 272,122
Ford Escort 260,468
Toyota Corolla 249,128
Pontiac GrandAm 234,936
Saturn 232,570
Chevy Malibu 218,540
Light Trucks:
Ford F-Series 869,001
Chevy C/K 636,150
Dodge Ram 428,930
Ford Explorer 428,772
Ford Ranger 348,358
Jeep Grand Cherokee 300,031
Dodge Caravan 293,100
Chevy S-10 P/U 233,669
Ford Expedition 233,125
Chevrolet Blazer 232,140
Talan ezen szamok megmutatjak miert is mondott igent a Mercedes a Chrysler fuzios ajanlatara (a reszvenyesek tiltakozasa ellenere is)