A vélemény attól függ, hogy melyik fisher klímát nézted és mire akarod használni. Fűtésre egyiket nem ajánlanám, szerintem csalnak az adatokkal. 7. szezont tolom egy régi FSAI-PM-121BE2-vel. 4Kw fűtési teljesítményt tüntettek fel akárcsak a mostani nordicnál. Ez sosem tudott annyit, még 10 fokban sem. A prémium szériáknak legalább a működésük csendes, csak olyat szabad venni amelyiknek vastag dupla előlapja van és masszív háza. A summer sorozat ugyanolyan zajos mint egy alap gree.
Én is ezt tapasztaltam. Két 3.5-es Comfort X, a nagyobb (36 m2) helyiségben lévő szignifikánsan kevesebbszer kapcsolgat. A 3.5-es 25 m2-re kicsit túlméretezett most még, optimális lett volna a 2.5-es. Rövidek a ciklusai, valószínűleg valamivel hangosabb is. Azt hittem az inverteressel kivédem a ki-be kapcsolgatást, sajna nem teljesen. Persze hideg időben majd visszasírom azt a ki-be kapcsolgatós üzemet. :-)
Siklócsapágyak kifejezetten nem kedvelik a sok indítást, bár a kánikulában "izzó" köcsög sem a hosszú élet titka.
Hogyan lenne célszerű és esztétikus, hőszigetelés alatt vagy felett? Van 5 centi pozitív lábazatom, ami hőszigetelés után terv szerint megszűnik. Beltéri a padláson lesz, kültéri talajon áll majd, lábazat mellett.
Azt szoktam mondani, hogy mielőtt valaki nagy értékű dolgot vásárol (ház, autó, stb),
azelőtt kérje meg (fizesse meg) a terület szakértőit, hogy mondjanak neki minél több ROSSZAT róla (dícséni majd fogja az eladó éppen eléggé ;). És ha a legrosszabb hír sem tudta megrázni (együtt tud élni vele), akkor könnyű lesz dönteni.
"Egy indítási ciklus felér több tíz órányi folyamatos üzemmel kopás szempontjából."
Erről a bölcsességről hol olvashatnék további részleteket mondjuk klímával kapsolatban?
Tehát
- NEM mínusz 10 fokos öntöttvas dizelmotor gyakori hidegindításával kapcsolatban (röhejes példa, minden nagyarcú hozzánemértő ilyesmivel kezd érvelni).
- hanem olyan kompresszoral kapcsolatban, ami az indítási ciklus előtt kellemes melegre fel van fűtve (karterfűtés).
..és ezt a tájékoztató szöveget lehetőleg hozzáértő írja (pl ész-érvekkel), és nem olyan, aki csak élvezetből kötözködik/gonoszkodik másokkal az interneten.
"HDD csapágyra"
Ha minden HDD indítás felér tíz órányi folyamatos üzemmel, akkor nekem van olyan winchesterem, ami már öregebb mint a Kheopsz piramis :)
Szerintem bölcsebb lenne a "kb hányat fordult a kompresszor az elmúlt 24 órában összesen?" kérdésen elgondolkodni (akkor is, ha nem könnyű válaszolni erre a kérdésre), mert ez a szám nagyjából arányos szerintem a klíma kopásával, az élettartam-csökkenés sebességével.
Mert aki okosan túlméretezi a fűtő klímát, annál a kompresszor naponta csak kevés órán át fog üzemelni és akkor is alacsony fordulaton fog dolgozni,"
Hogy a te stílusodban válaszoljak:
Aki úgy gondolja hogy egy túlméretezett, folyamatosan meg-megálló kompresszorú klímával meghosszabbítja a kompresszor élettartamát az valószínűleg háttal ült az iskolapadban mechanika órán.
Egy indítási ciklus felér több tíz órányi folyamatos üzemmel kopás szempontjából. Nem véletlenül adják meg a gyártók az óránkénti indítási ciklusok maximumát, és a gépek külön loggolják is azt.
Igaz ez a kompresszorra, HDD csapágyra, ventilátorra, mindenre.
Szerintem egyértelmű: a beltéri ventilátor aktuális fordulatszámát bízzuk a gyártó cég fejlesztő mérnökeire.
Feltételezem,, hogy a gyártók közötti konkurencia harc fő frontja (a vezérlő szoftver "auto" beállítása) a hatásfok (COP/SCOP) mérésekben minél jobb eredményt elérni, lehetőleg minél csendesebb ventilátor fokozat mellett,
és nem "a ventilátor minél halkabb legen , tökmindegy, hogy milyen klíma hatásfok mellett :)"
...tehát szerintem aki kézzel választja ki a beltéri ventilátor sebességfokozatot, az a fejlesztő mérnökök fent említett hatásfok-optimalizálási törekbéseit bírálja felül (veszi semmibe). Viccesen mondva: "azok a mérnökök biztosan hülyék" :)
Aki egy beltéri egység ventilátorának csendességéből próbálja megállapítani egy fűtő klíma jó vagy rossz minőségét / hatásfokát
annak rohadt sok bepótolni valója van fizikából :)
Mert akár olyan is előfordulhat, hogy a bemutatóterem leghangosabb klímája könnyedén legyőzi az összes többit hatékonyságban (legtöbb hő legyártása legkevesebb fűtés-forintból ).
Persze minden hozzánemértő elsősorban csendesség alapján választ :) egyes aljas gyártók ezt ügyesen ki is használják és a legvacakabb termékeikbe beépítenek extra SZUPERcsendes (szuperlassú) ventilátor fokozatokat is, amelyen a klíma hőteljesítménye és hatásfoka közel nulla, de legalább boldog a balek vásárló, hogy az ő klímája sokkal halkabb, mint a szomszédé :)
"alacsony venti sebességen spórolok mert kevesebbet fogyaszt meg nem megy ki a csapágy."
Ha a csapágak hőmérséklete kellemesen alacsony, akár egy millió átlagos üzemórát (MTBF) is vígan kibírnak. Viszont tartósan 40 fok feletti hőmérséklet már érezhetően rövidíti az élettartamukat.
Tehát a klíma élettartamát NEM a ventilátor csapágyak fordulatainak csökkentése fogja meghosszabbítani.
"Sokan is így tesznek, kicsi venti, halkabb, kíméletesebb, pénztárcabarátabb gondolja a laikus."
Szerintem bölcsebb lenne a "kb hányat fordult a kompresszor az elmúlt 24 órában összesen?" kérdésen elgondolkodni (akkor is, ha nem könnyű válaszolni erre a kérdésre), mert ez a szám nagyjából arányos szerintem a klíma kopásával, az élettartam-csökkenés sebességével.
Mert aki okosan túlméretezi a fűtő klímát, annál a kompresszor naponta csak kevés órán át fog üzemelni és akkor is alacsony fordulaton fog dolgozni, tehát a fent említett számítás eredménye egy alacsony szám lesz. Pl ha az elmúlt 24 órában a kompresszor összesen csupán 60 percen át dolgozott és azt is mindössze 300-as fordulatszámon, akkor ez a viszonyszám 60x300=18.000. De aki a hőigényhez képest alulméretezett (túl kicsi/gyenge) klímával fűt, annál ez a napi össz .fordulatszám lehet, hogy közelíti a 100 ezret. Valószanűleg ezeken a számokon múlik, hogy egy klíma 5 év múlva mehet a kukába, vagy még az unokánk is azzal fog fűteni, és nem azon, hogy a beltéri egység ventilátorának csapágyát mennyire óvjuk fokozatok folytonos tekergetésével :)
Végigmértem a különböző fokozatokat és a hozzájuk igazodó kompresszor teljesítményeket. Kis hőfok különbséget állítottam be, hogy az optimális munkapontot fel tudja venni.
Örülnék, ha kontroll méréseket végezne valaki a sajátján. Megjegyzem, hogy a beltéri saját hőmérője nem alkalmas, valószínűleg kompenzálják a szoba hőmérsékleti gradiensével, mert ~2 fokkal kevesebbet mutat.
A kompresszor nem fagy csonttá - fokokban, -25 fokban meg tuti nem áll órákat. Ha meg mégis, felfűti az elektronika.
A ventillátor sebesség párban van a teljesítménnyel. Mert az átadott/felvett hő a levegő mennyiségével arányos, és még van egy delta T is az egyenletben a klíma felől.
A csapágy nem tényező, mert nem az hullik ki a klímából. Nem túl régi eset: 16 éves klímában is azért halt meg, mert a mókuskerék ütött, kitörtek belőle pár lamellát beletoltak valamit. Az elég fontos ok..
Eu szabályos lehetne már a tálcafűtés tiltása ha nincs használva a klíma.
A korai comfort x-ek felvették a 80W-ot 0 fok alatt akkor is ha egész hónapban be se kapcsoltad.
Még most is készülnek ilyenek, most is ilyen a comfort x?
Bár már egyre több klímánál látom hogy 0,5W készenléti fogyasztás mint reklámtényező. Tehát tényleg csak a led megy meg a távot figyelő elektronika.
De akkor a -25 fokba csontrafagyott kompresszort mégis hogyan tudja megmozdítani?
Vagy az élettartam rovására megy az energiatakarékosság? Nem menesszük a karterfűtést, de előbb elkopik a kompresszor?
Mint energiatakarékos fénycsöveknél, volt amelyik rögtön 100%-on világított azok előbb meghaltak, míg amelyeknek kellett 1 perc a teljes fényerőhöz tovább éltek de mégis mindenki utálta őket pedig azok voltak a korrekt gyártmányok.
Venti sebesség: mitsu táblázataiból kitűnik hogy minnél hidegebb a szoba annál jobb hatásfokkal tudja fűteni a klíma.
Tehát ezekszerint a ventisebesség nagyon nem mindegy, nemcsak komfort tényező..
Laikusként az jön le hogy a max sebesség a legjobb hatásfok.
Akkor érdemes maxra, de minimum auto-ra tenni, a szoftver jóesetben figyelembeveszi és jobb hatásfokkal olcsóbban is üzemel úgy? Én legkissebbre vettem volna, tovább él a csapágy... de ezekszerint ez se jó megoldás.
Én is azt mondom lehet egy kicsit túl van ez értékelve.
Ha azt írja pláne egy japán gyártó hogy -15 fokig fűt akkor az úgy is van. Ennyi erővel a kínainak se higgyünk hogy -25...
Én az alulméretezést látom fő oknak.
Elég csak 2,5-es, elég csak az 1 szobába a 100 nm2-es vályogházban, fél milla volt akkor csak jólesz -25 fokban is. Ilyen körülmények között sztem bármilyen polar, comfortx, hyper heating csődöt mond ha nagyon alul van méretezve.
Optimális esetben pihen eleget és letud olvasztani úgy hogy észre se veszed. Ha meg megfagysz leolvasztási ciklusban akkor alulméreteztél..
Ennyi erővel a mitsu AP sem jó fűtésre, katalógusban egy szóval sem írja hogy fő fűtésnek ajánlott.
De van hozzá korrekt táblázat amiben leírják hogy a -10 fokban a névlegesnek a felét se fogja tudni. Ezek alapján kellene előre méretezni és úgy választani klímát hogy a -20 fokos hőigényben mekkora az a klíma aminek a felének fele teljesítménye is elég a felfűtéshez.
Mitsubishi hyper heating, na az való fűtésre katalógus szerint.
Amúgy megnéznék egy vivax, tosot, top air, meg ilyesféle klímák táblázatát hogy ugyan -25 foknál mit tudhat, mert ezt a mitsu se merte elárulni.. xd
Nemcsakhogy mit tudhat, milyen áron tudja, mitsunál a -10-nél igaz hogy csak fele leadott teljesítmény de azt majdnem COP 3-al csinálja.
A 150 ezres "top air" lehet az is leadja a felét, de hát úgy könnyű ha mind a konnektorból jön. :-)
Használtan egy megszűnt autókölcsönző telephelyről.
Egy fém bódét hűtöttek/fűtöttek vele de egy szezonnál tuti nem volt több. 2021-es gyártású a gép, tehát sokat biztos nem ment.
Amiket mellékeltem reklámokat azokat nem tudom ki készítette de a klímás cégek egymástól lopkodják szóval már minden klímás ezekkel reklámozza magát...
Tavaly óta a klímák egy része, (lehet lassan mind? ) alacsony venti fordulaton nem engedi jobban dolgozni a kompresszort, ergo nem fűthet többet. Ez igaz közepes fordulatra is.
Ki az aki leírja? A gyártó vagy a forgalmazó? Gyári adatlapon melyik sor jelzi?
SCOP azért azért jelzi, némiképp, sőt ez a dolga. Csak nem szabad a 2 éghajlati régióval lejjebbi adatokat nézni. Már ha valaki nézi, érti a kis színes térképecskét.
Kicsit szerintem túldramatizálod a jelenségeket. Ezekre ritkán van konkrét eset.
Kezdő klíma használóként szeretnék kérni egy kis segítséget, hogy értsem, hogy viselkedik a gép.
Ha ugyanazon a ventillátor fokozaton emelem a hőmérsékletet, akkor azáltal lesz melegebb, hogy melegebb levegőt fúj? Vagy a levegő mindig ugyanolyan hőmérsékletű és csak a ventillátor fokozattal lehet növelni a hőmérsékletet, más szóval automatára kapcsolom.
Azért kérdezem, mert vagy alvóban, vagy egyesen szeretném járatni, de nagyon hidegben, ha nem emelkedik a befújt levegő hőmérséklet, akkor nyilván előfordulhat, hogy folyamatosan megy egyesen és nem tudom kifűteni vele a helyiséget. Így muszáj leszek feljebb tenni a fokozatot.
Röviden csak érteni szeretném, hogy változtatja egy klíma a befújt levegő hőmérsékletét, vagy sem?
Tudja valaki hogy kell a egy daikinről megállapítani hogy van-e benne hibakód?
Megnyomtam hosszan a cancel gombot ekkor megjelent a 00 felirat és egy hosszút sípolt. Ha ezekután megnyomom a cancel feliratot akkor rövid síp és megjelenik egy hibakód. Ezt kb 30-szor meg tudom csinálni és a végén megjelenik a 00 felirat és egy hosszabb síp. Akkor ez most mit jelent? Van hiba vagy nincs hiba?
Fűtésre rakd, a venti legyen automatán. Ha 20 fokta állítod, és melegebb van, hűthet is, és mikor kikapcsolod, átvált fűtésre, hogy kiszárítsa magát, a váltásnál búg.
Onnan, hogy le van írva, téliesített, fűtésre való modell.
Minden márkánál az alsó / legolcsóbb típusok nem alkalmasak téli fűtésre, mert nem arra lettek kitalálva.
FTXC a legalapabb, FTXF sem más, egykutya.
COP, SCOP, EER, SEER végképp nem jelzi, mit tud fűtésben télen.
Persze az elmúlt évben "legolcsóbb klíma kell, nekem nem kell fűtésre" ügyfelek most fűteni akarnak vele, mert tud fűteni. Hehe, fognak is persze. De lesz telefonálás a 0 alatti/ vagy ködös januári, februári napon majd ha alig fűt, 50 percenként leáll 10 percre leolvasztani, és zörög a kültéri ventillátor, mikor a jég felhízik odáig, és dorombol a kültéri, mint a házi cirmos.
Linkelted a gree diagrammját, -15-nél mutogatja hogy 80% ami egész jó de még -22 foknál is 60% feletti. Gondolom ezt a névlegeshez képest érti de nekem becsapósak ezek a táblázatok...
Tehát a 2,5-ös klíma tud 5Kw-ot is leadni, több mint 5-ös COP-ot, ja de csak akkor ha kint 20 fok van és a hideg 15 fokos pincét fűtjük vele. xd
Greenel ez ugye nem derül ki hogy hány fokos a szoba amit éppen fűteni kívánunk.
De ha a mitsunál utánnaszámolunk a táblázat alapján akkor -10 fokban már 60% alá esik a teljesítménye, még a Comfort x ilyenkor 80 felett muzsikál és csak -22 fokban közelít a 60 % közelébe.
Tehát a táblázatok alapján a majd fele annyiba kerülő kínai comfort X csúfosan megveri a Japán mitsubishi AP25-öt.
A valóságban is ez a helyzet vagy csak papíron? :-)
Igazából kellene két tesztkonténer, egész télire a két klímával, aztán szezon végén elemezni az áramfogyasztást.
Facebook top reklámkampányban összehasonlították a polart és a mitsut fogyasztás szempontjából, 100kW-ra vetítve, 74 F t különbség a mitsu javára.
Én abban reménykedek hogy a mitsu remélhetőleg professzionális felhasználásra van, tehát élettartamban felülmúlja bármelyik kínait. Ahonnan vettem ott volt egy comfort x is. Mégis azt mondta a tulaj hogy ég és föld a különbség a kettő között a mitsu javára.
Mindenesetre aki lát használt Plasma Quad Connect szűrőt mitsu klímához szóljon... Nem szériatartozék, 100 ezres ára miatt meg kétlem hogy sok lenne az országban belőle.. én max 20 ezret adnék érte.
Virus Up to 99% reduction of Influenza A virus, after 72 minutes in a 25m3 test space (@1.0m/s).*1
Bacteria After 162 minutes in a 25m3 test space, up to 99% reduction of airborne bacteria (Staphylococcus aureus).*2
PM2.5 PM2.5 particles generated by cigarette smoke were reduced by up to 90%, after 83 minutes in a 25m3 test space and up to 99%, after 166 minutes in a 28m3 test space.*1
Allergen The Plasma filter inhibits up to 98% of airborne allergens (cat allergen and pollen) after passing through the filter only once.*
Mitsu ezt ígéri, de elvileg minden plazmaszűrős klímának ezt tudnia kellene.
Bár a Polar Hideg katalizátoros plazmaszűrő ( eltávolítja a formadelhideket, szerves vegyületeket) és a GREE plazmaszűrőjének is tudnia kellene a fentieket.
Tehát az nem olyan ionizátor már amiről Elek beszél, a plazmaszűrő valós és működő megoldás.
Ezt honnan lehet tudni ? A Daikunnak a scop-ja magasabb érték. Meg ami furcsa, hogy minden klímánál minél nagyobb a teljesítmény, a scop annál alacsonyabb, a Polarnál meg egyforma.
Hellóklíma nevű céggel van valakinek tapasztalata? Elég jó áron vannak. Csak hivatalos,engedélyes szerelés jöhet nálunk szóba-ehhez keresek kivitelezőket egy Daikin klímához.
adj a szerelőnek 20 ezer forintot, hogy szedje le a ventilátort egy másik klímáról, hátha nem veszi észre aki azt megveszi. Lehet, hogy hozzád is így került :)
A valószínűleg kevés. Azt ellenőrizted, hogy minden leállásnál más pozícióban áll-e meg a lapát? Kézzel megforgatod és figyeled hol áll meg. Ha mindíg ugyanott, akkor talán megvan a hiba.
Teljesen jó, mire vagy kíváncsi? Hűt, fűt, halkan is tud menni, hangosan is.
Van egy nagyon jó funkciója, anti fungi vagy mi, kikapcsolás után felfűti a belső hőcserélőt (nyáron), és kiszárítja magát. Ezt nagyon értékelem benne, lehetne a Daikinomban is, de nincs. Egyre ügyesebbek a kínaiak.
Tapasztaltabbaktól kérdezem, hogy ha adott egy 40nm-es U alakú helyiség, akkor melyik a jobb megoldás. Egy 5 kw-os klíma az U közepére, vagy 2 kisebb az U száraival szembe?
mindenképpen csak az U alak aljára tudok klímát rakni. Árban kb ugyan ott lenne.
Ki lehetett az a parasztvakító marketinges, aki elsőként elkezdett plazma szűrőnek nevezni egy egyszerű nagyfeszültségű levegő-ionizátort? (ózon-generátort)
...mondjuk marketing szempontból ügyes trükk, mert a hozzánemértő balekok sorban állnak minden újfajta SZŰRŐért :)
Az ionizátor valóban sok dolgot csinál a levegővel (pl ózonnal dúsítja, vírusokat irtja, stb), de amit csinál, azt nekem nem lenne pofám "szűrésnek" nevezni.
Nekem is azt javasolta az orvos hogy csukott ablak mellett tartózkodjak... Nyáron ez ugye nem opció ha nincs klíma.
De még a szűrő nélküli klíma is segíthet a panaszokban ha mellette ugye nem ömlik be az ablakokon a pollen...
Mitsuhoz külön kell venni a plazmaszűrőt ami majd 100 rugó. Amit ajánlottál légtisztító gépet az is 100 ezer felett van és a vírusokat az se fogja meg.
Akkor egy polar meg gree plazmaszűrő amit a klímával együtt adnak 150 ezerért hát kíváncsi lennék hogy a valóságban hogyan teljesít...
Vadi új, e hónapban lett feltéve, semmi baja, csak az én fülemet bántja egy bizonyos mélyebb frekvencián lévő mormogó hang a kültérinél.
A kompresszora olyan halk, hogy egyáltalán nem hallani. Kikapcsoláskor van egy kb. 70 mp-es utánfutása a ventilátornak. Innen jön a hang.
Levettem a felső fedelet, és szemügyre vettem működés közben. A ventimotor is hangtalan, a lapát adja a hangot, de csak akkor ha nagyobb fordulattartományban üzemel.
500 RPM-en síri csend jön a gépből. 840-870 RPM-nél jelentkezik ez a turbulens hang.
Ha kézzel átforgatom a lapátot, normális esetben a három lapátcsúcsnak egy virtuális kört kellene leírnia. Nálam ez két párhuzamos kör, kb 2 cm távközzel, mivel az egyik lapátszárny vége ca 2 cm-el beljebb fut a másik kettőhöz képest. Maga a középrész nem üt, valószínűleg a súlyozás rendben van. A levegő adja ezt a morajlást a magasabb fordulattartományban.
Garancia szerintem szóba sem jöhet, a decibel értékek biztos a gyári értéken belül vannak.
Ezért gondolkodom a lapát cseréjén, kicserélni 5 perc, egy db önzáró 6-os anya fogja. Kérdés az ára...
Amúgy jó lenne látni egy másik készülékben mi a helyzet. Van a családban egy tavaly felszerelt olcsó Samsung mono split, tegnap belenéztem, ott a 3 szárny 2-3 mm határon belül fut.
A Samunál látok csiptetős fémsúlyt az egyik szárny végén.
Ami feltűnt, hogy egyetlen egy Daikinon sem láttam eddig ilyen súlyozást. A munkahelyem 3 szintes mélygarázsa dugig van Daikin klímákkal, hőszivattyúkkal, minden méretben, de nem kezdhetem el lekapni a fedelet, hogy belenézzek, mert a biztonságiak vinnének el azonnal :):):)
Mert szó volt róla régebben hogy alap daikinnal már nem éri meg fűteni..
Próbálok én is begyűjteni mégegy készüléket mert nehéz kifogni jót, de én is elbizonytalanodom.
Mert az ilyen használt mitsu 250-ért, vagy polar, syen, gree 200 körül újonnan de szürkébe, nemsok különbség van ha kihívom a helyi mekkmestert és hoz 300-ért ugyanazt, felszisszenti de 1 évig tartja érte a hátát..
Sziasztok tudtok ajánlani olyan céget,kivitelezőt Pest megyében,aki Daikin klímákkal dolgozik,megvan az engedélye hozzá,minőségi szerelési anyagokkal és hivatalos garanciával telepíti a gépeket? Köszönöm
Tényleg, az ilyen felszerelésbe mi tartozik bele? Gondolom kiszállás vidékre, csövek, vezetékek ezen felül. Ha kettőt kell felrakni akkor olcsóbb a darabár?
Mert én is szemezek a használt klímákkal még.
Polart én is láttam, 2 éves és 5 hónapot használt, még fel van szerelve, de 150-nél olcsóbban nem akarja adni.
Miért éri az meg mikor szürkeimportos GREE pulse 200 alatt újonnan vihető? Igaz ahhoz nincs alkatrész... Akkor az én mitsu ap25 mennyi lehet a használt ára ha 2021-es gyártású... tehát ha nonstop ment akkor sincs benne sok üzemóra... ?
De mikor ilyenek vannak fent, 80 ezerért: Mitsu mux 4a73VB, valszeg szerelő által leszedve mert a csövek el vannak lapítva
Amúgy rengeteg típusban ez van, még a kicsi 2,5 es mono splitben is, magának a Lüfternek az azonosítója PZ400R1, a megadott cikkszám ezt takarja, a felfogatás gumiággyal csatlakozik a lapáthoz.
"Légcsatornába én is gondolkodom egy germicid lámpán"
Ezek a lámpák olykor csak igen rövid ideig bírják (nézd meg az izzód gyári üzemóra adatait).
A légcsatorna jó ötlet, de kell csinálni egy olyan szakaszt, ahol az UV fény a levegőn kívül csakis fémhez juthat el (semmi műanyaghoz/gumihoz nem férhet hozzá, még tükröződésből/visszaverődésből sem!) Nehezebb ilyen üreget csinálni, mint elsőre gondolnád.
Légcsatornába én is gondolkodom egy germicid lámpán, de nem biztos, hogy bírja a tartós üzemet, annak nincs értelme, hogy beteszem és egy hét múlva kiég.
Lefele fúj (nekem nem jött be vízszintes fúvás), horizontálisan széttartósan. Nem legyezget, így a legkisebb a huzatélmény a GREE-nél. Automatán van, mert ha lenyomom csendesbe, növeli az áramfelvételt, valószínűleg kiesik az optimális munkapontból.
Sajna berétegződik a levegő akármit csinálok, nekem is 24 fokra van állítva a 22-őhöz. Én is most próbálgatom, nincs tartós tapasztalat.
Pár hete használok egy daikin klímát. Nem tudom eldönteni milyen üzemmódban működik jól. Bár sokat még nem ment azért ,de először fűtés üzemmód és a ventilátor csendes beltéri üzemmód állásban. Pár napja automatán van amikor a vízszintes legyezés nem aktív a függőleges igen és magának változtatja a venti sebességét. Hol nagy hol kicsi. De valahogy nem érzem jónak csak huzatosnak. 26 fokra állítottam mert hamar 24 fok lesz amit érzékel magának. Ki hogyan használja fűtésre a klímát.
A hollandikat megkaptam hozzá, de a csöveket elvágták és elvitte a szerelő.
Szóval a kísértés se lesz meg a szereljük fel magunknak, szerintem egyvalaki vagy hasonló csapatot azért megérdemel felszerelésre. :-) Mennyibe fájna majd ennek a jövő tavaszi felszerelése?
Azt mondták a kültérit nem szabad elfektetni, csakis állítva szabad szállítani különben kuka. Ezt még sose hallottam, mi igaz belőle?
Mennyire fogyassza a hűtőközeget ha most mégis felrakatom télire, majd a tavasszal költözés és megint átszerelni... Az már a 3. fel/le szerelési periódusa lesz..
Szűrője elvileg spéci antibakteriális: " The EcoCore AP Series is equipped with an Air Purifying Filter. This washable filter traps particles such as dust, pollen and other airborne contaminants, generating stable antibacterial and deodorising effects. The size of the three-dimensional surface has been increased from previous models, enlarging the filter capture area. These features give the Air Purifying Filter better dust collection performance than conventional filters."
Tehát a 3,2kW névleges fűtési teljesítményű AP25 mitsu klíma akkor tud 4,48kW-ot leadni ha a kinti 20 fokos hőmérsékletben akarjuk vele fűteni a benti 15 fokos szobánkat. :-) https://forum.index.hu/img/indafoto/nem_elerheto.png A névleges teljesítményét kinti 5 fokig tudja csak a klíma, de csak akkor ha bent 15 fokig fűtünk.
Ha 26 fokot akarunk bent akkor már csak 2,95kW a leadott teljesítmény a gyári táblázat szerint kinti 5 fok esetén.
-10 fokban ha 26 fokot akarok bent akkor a 3,2kW névleges teljesítményű klímám csak 1,73-at fog tudni leadni, miközben felvesz 585W-ot.
Akkor -25 fokban mi lenne vele, már a -15 fokot se merték leírni :-)
Érdekes viszont hogy a klíma legnagyobb áramfelvétele akkor van a táblázat szerint mikor a kinti 20 fok esetén jut eszünkbe fűteni vele bent... Ezt viszont nem is értem mi rá a magyarázat.
Viszont a 2,5Kw ÉS 3,5kW-os modell között a hidegben 500W-os különbség van átlagban, míg árában +50% kb. :-)
Ezek alapján elhiszem hogy a 2,5.ös mitsu legyőzi a 3,5-ös kínai gépeket.
Arról nem is beszélve hogy a kínaiak kitudja mi alapján adják meg a cop értéket meg a névleges teljesítményt. Pl egy 150 ezres tesla klíma ami 3,5Kw-os névleges papíron, azt lehet akkor tudja mikor a kinti 20 fokban akarunk bent fűteni. xd
Comfort x géphez nem találtam ilyen táblázatot...
De annál meg ne felejtsük el hogy a csepptálca meg karterfűtés lehet a COP táblázatot szépíti, de a az áramfogyasztást nagyon nem. xd
Pláne azoknál a modelleknél amik akkor is rákapcsolják ezeket ha nem is használjuk a gépet, tehát havi több ezer Ft áramban egy kikapcsolt klíma..
Nyári időszakban azért az ember eszik sok zöldséget , gyümölcsöt , napfény is éri , tehát amit előtud állítani a szervezet ( kivéve ugye a C vitamint ), azt nem kell túlzásba vinni , valamint ásványi anyagokhoz is hozzájut . Télen azért más a helyzet ott egy kicsit többet kell segíteni a szervezetnek , mivel már benne vagyunk a nyugdíjas korban , azért szedjük a Covirin-t plusz magnéziumot . :-)
Nálunk mivel szakaszos szellőztetés van , reggel a szellőztetés idejében egy 25 perces időszakban üzemel az ózongenerátor a befúvó anemosztátoknál . Prevencióra pedig nyáron C, D3 vitaminok , Quercetin és cink . Téli időszakban meg Covirin . Immunerősítés céljából . :-)
Tényleg, el is felejtettem, legújabb beszerzésem egy UVC lámpa, nem tudtam ellenálni, fillérekért lehetett a negyven rablóson rendelni. Abba viszont belenézni nem ajánlatos.
Filléres tétel a legkisebb ózongenerátor is.
Covidos, náthás időkben az ezüst kolloid a menő, inhalálásra is.
Magamnak én készítem... tulajdonképp 15 V egyenfeszültség áramgenerátoros üzemben, két ezüst lap, szigorúan desztilált vízben. Vásárolható lap hozzá. Neten minden infó megtalálható, de segítek ha van kérdés, csak offtopik nagyon, elnézést mindenkitől!
Nocsak. kicsi a világ. Ózongenerátor is... van nekem is néhány, de vigyázz vele, ahol tartózkodsz ne használd! Én már ezüst kolloidot porlasztok inkább a lakóterek csíramentesítésére.
Igen , annak idején sokat írogattunk mindenféle típusról . Én egy Lexanosat is készítettem ellenirányút , ami 80m3 levegőre volt méretezve óránkén 1m per másodperces sebességnél . A szívószálas is tervben volt nálam , csak addigra megjelentek a gyári hőcserélők elfogadható áron . A cső a csőben nekem nagyon megfelel tökéletesen teszi a dolgát . Kiegészítettem egy ózongenerátorral . :-)
Csináltam egy próbát. Felhúztam a szoba hőigényét 30C°-ra. Rá mértem a lamellák között és ott bent a beltéribe 51-52 C°-ot mértem. Megnéztem, hogy így mekkora a fogyasztása és 1,85KWh- mutatott a fogyasztásmérő.
Tudod én is csak egy felhasználó vagyok . Viszont van saját tervezésű és kivitelezésű rekuperátoros szellőztetőm . Annak a külvilág felé van egy koaxiális kimenete , ahol az elhasznált levegő a belső csőből távozik , az viszont 30cm-el hosszabb a beszívóági csőtől . Idáig még szélcsendben sem vettem észre , hogy az elhasznált levegő hozzákeveredett volna a beszívott friss levegőhöz . A klíma erővel és sebességgel nyomja a térbe a levegőt , ami a többi levegőt tolja maga előtt és közben meg keveredik a többi levegővel . A beszívott levegő viszont szabadon áramlik a beltéribe minden lehetséges oldalról , ahol kisebb a légellenállás . Tégy egy próbát egy füstölővel és meglátod , hogyan áramlik a kifújt levegő a klímából és hogyan keveredik a visszatérővel .
Gondoltam én is rá, de még nem volt rá időm próbálgatni. Az a baj, hogy a beszívónyílás fölül van, ha nem lefele tolja, akkor a visszatérő levegő útja keresztezi az előremenőjét... ha nem terítem szét, akkor pedig nagyon mozgatja a levegőt...de lehet, hogy úgy lesz a jó ahogy mondod, ki fogom próbálni.
Maximális teljesítményen és ventiláción(~1300 W) lehet mérni 53 °C körüli értéket és mint írtam hőntartáskor (~600 W) 45-48 °C körülit. Ennél kisebbet nem mértem.
Szívesen, én köszönöm a segítségetek! Nélkületek nem mertem volna megvenni a Daikint fűtésre. Mindenki mondott mindent már ezzel kapcsolatban, és azt sem tudtam merre van az előre. Most sem nagyon, de legalább fogok tudni fűteni vele.
Valóban nem bántam meg, az az agycibáló hang nincs.
Minden más szempontból eddig nem tapasztaltam lényegi változást. De még csak most fogom átnézni a funkcióit..
Kezdő klímahasználóként rá nem jöttem volna, hogy azért keveri a szoba levegőjét, hogy oszoljon a meleg :) köszönöm az infót!
Én egyenesen nyomatom a levegőt és a mennyezet-padló közti hőmérséklet minimális még a legtávolabbi helyen is . Ha egy hosszú helyiséget fűtesz és a felső rétegben nyomatod a meleg levegőt , akkor a padlónál visszatérő levegő lesz az ami a valós igényt mutatja a klímának, mert ugye a legtávolabbi falon fordul visszafelé ( természetesen útközben már keveredik a helyiség levegőjével egy része . Amennyiben a padlóra nyomatod , akkor a klíma előtti résznél a megforduló meleg levegő egy részét is visszaforgatod a klímához és ezért van az , hogy a falon a termosztát mást mér , mint amit a klíma előállít . Folyamatos fűtésnél nem hinném , hogy érezhető lenne a légáram " hidegérzet hatása " .
Ami meg a klímából kifújt levegő hőmérsékletét illeti . Meg kell mérni , amikor beáll az egyensúly a klíma teljesítménye és a ház hővesztesége között . Majd állítsd mondjuk a kívánt hőmérsékletet 28°C-ra és mérd akkor a kiáramló levegő hömérsékletet és fogyasztást . Szerintem eléggé eltérő lesz az érték .
A levegő felmelegítése nagyságrenddel (valaki majd ír pontos számot) kevesebb energiát igényel, mint a vízé, nem annyi, hogy levegő-víz hőcserélő kellene.
Egy kérdés a profikhoz. Adtak a beltérihez zöld és fehér szivacsszerű csíkokat a légszűrő kiegészítéseként, amire csak legyintett a szerelő. Van ezeknek értelme? egyáltalán hova valók, negyedét sem fedik le a beszívó felületnek.
Szívesen, Új felhasználóként én is gyűjtöm az infókat.
Igen, én is közvetlenül a kifúvónyílásba helyeztem az érzékelőt. Igazából meglepett, hogy ilyen meleget fúj, kifejezetten kellemes a hideg szoba túlsó felén is a légmozgás, kompenzálja a huzat hűtőhatását. Persze nem tudni hidegben hogy változik majd, de most ennyivel már levegő víz hőszivattyú üzemmódban is működhetne a kültéri egy alkalmas hőcserélővel.
Valaki említette, hogy kell a légáramlat, hogy letolja alulra a meleg levegőt. Ezt tapasztalom én is, hiába van lefordítva a terelő, hiába csapja oda a meleget a padlóra, a beltéri érzékelője 2-3 K-el mér melegebbet, mint a szobatermosztát. Részben ez is lehet oka, hogy 600 watt(e) alatt nemigen dolgozik fűtés üzemben.
Én klímával fűtök már régen . Ha a klímám nem keverné távolabbra is a levegőt miután felfűtött , csak halkan és lágyan a klíma közelében , akkor a távoli helyiségek és a klíma közelében a hőmérsékletek nagyon messze lennének egymástól . Magyarul , a klímánál lenne 23,2°C amikor visszavesz , a távoliban 22,5°C de lehet , hogy a legközelebbi felfűtéskor már a távolabbi helyiségben csak 20°C lenne . Átmeneti időszakban , benapozás , stb . A vezérlés a klíma által beszívott levegő hőmérsékletét figyeli . Ha lenne egy paralel hőmérőre lehetőség ami a távolabbi helyiségből küldené az adatokat a klíma vezérlésének , akkor másképpen működne a klíma .
ez az 50 fok környéke lenne szerintem is az elvárható, hiszen ilyen hőmérséklettel már nem kell nagy légmozgás, és tényleg meleget érzel, nem langyos szelet..
én még mindig kevésnek tartom a 37 fokot...
köszi
(logikusan nem a szoba másik végén mértem, hanem a kilépés helyén (a lamellak közt))
szondás hőmérővel, és infra hőmérővel is, 0,4 fok eltérés volt a két eszköz közt..
ugye egy 3.5-ös Midea Xtreme save pro lett lecserélve 3.5-ös Daikin Comfora-ra.
Mindekttőn 7 ventillátor fokozat van: éjszakai, auto és 1-5 fokozat.
Eddig csak az éjszakai és az egyes fokozatot próbáltam mindkettőn hosszabb ideig.
Az éjszakai a Daikinnál halkabb, az egyes fokozat szerintem a Mideánál volt halkabb. Azt nem tudom, hogy teljesítményben mi a különbség a két klíma azonos fokozata között. Hangban így alakul a helyzet.
Ami miatt cseréltettem, vagyis a Midea zavaró "búgása" miatt (majd egy másik zavaró, periodikus hang is előjött) az megoldódott a Daikinnal. Nem tűnt el, de megoldódott. A Daikinnál sem csak a légzajt hallom, viszont a légzaj melletti hang egyáltalán nem idegesítő. Teljesen más jellegű, nem zavar.
Másik -számomra- érthetetlen jellegzetessége a Mideának, hogy ha elérte a kívánt hőfokot, elkezdte keverni a szoba levegőjét, ugyanazon a fordulatszámon. Nem kapcsolt ki. Ezt teljesen érthetetlennek éreztem. A Daikin ha eléri a hőfokot, vagy azonnal kikapcsol, mindenféle kísérőhang nélkül, vagy úgy kezdi keverni a szoba levegőjét, hogy szinte semmit nem fúj, azt is nagyon halkan.
A lényegi tapasztalat ennyi egyelőre.
A kevésbé fontos része, hogy a Daikin gyönyörű tört fehér, tényleg nagyon ízléses, a Midea ettől messze volt megjelenésben. Bár ez egyáltalán nem érdekelt.
Röviden a Daikin nem feltétlen halkabb (éjszakaiban igen), de nem idegesítő a hangja számomra. Illetve azonnal leáll, ha szükséges.
Még egy megjegyzés. A szerelők megemlítették, hogy Sensirával (SCOP: 4.1) is elvagyok télen. Neki az van otthon és végig fűti a telet. A Comfora, Perfera nem kérdés szerinte.
Mikor először írtad le a problémádat, abból az írásból nem derült ki egyértelműen, hogy csak a lépcsőház vesz el hőt lentről. De most már így világosabb a helyzet.
És rátérve a problémádra, ez a helyzet biztos, hogy nem jó. Nekem egy 5,3 KW-s Mideám van 65m2-re. Régi építésű ház, sorban van 4 helység. most már 4 hete megy folyamatosan. 20C°-ra van állítva és a nappaliba ahol van a beltéri 21-22 C° van. A két szomszédos helységbe pedig 20-21C° van. A ventilátor automatára van állítva. Mikor írtad, hogy hány fokos levegőt fúj a beltérid, akkor én is fogtam egy hőmérőt, és néhány percig oda tartottam én is kb. fél méterre. 31C°-s a kifújt levegő, Ha lézeres hőmérővel mérek be a beltéri belsejébe, ott 36-43 C°-t mérek. Most vettem egy fogyasztás mérőt, ami fűtés ideje alatt 500Wh körüli fogyasztást mutat. Mikor le áll a fűtés és csak a beltéri ventilátor forog alacsony fordulaton, akkor 17-18Wh a fogyasztás. 1 napi mérés alapján 150Wh az 1 órára eső átlag fogyasztás.
Remélem, hogy tudtam segíteni abban, hogy legyen összehasonlítási alapod.
áramfogyasztásával nagyon elégedett vagyok 10. szezonját kezdi a 3db LTCA12 egy panel meghibásodás volt, azon kívül más semmi, kopp kopp
"így csak jót tudok mondani a Fujitsuról" jó vétel volt anno
csak annyi hogy ha egymás mellett működik a Fuji és a Mitsubishi felső kategóriás gépe, ég és föld a zajterhelés különbség /én hallom, más lehet nem/ a Mitsu direkt lett, mert hálószoba - pazar az FH25VE2
Daikin vonal sajnos kimaradt - telepítők és az egyedi igények miatt :( nincs infom milyen egy Perfera és felette
Ha kézibe használja akkor is pontosan annyi lesz minden érték amennyit a mérnök ahhoz az üzemállapothoz megálmodott.
Lásd a felhasználót aki szerint a kínai gépe remek mert olyan meleget nyom, hogy a haja begöndörödik alatt, a japppán pedig szar, mert alig érezhető, hogy működik.
Lásd a felhasználót aki szerint a japán gépe a csúcsszuper, mert alig érezhető ahogy működik és mégis jó idő van a szobában, a kínai pedig szar mert tólja az ember pofájába a forróságot, hogy belegöndörödik a haja.
Na ennek a két embernek programozzon 1 db gépet a mérnök.
Ez csak akkor igaz, ha a gazdi a klímát hagyja teljesen automata módban dolgozni.
Mert nagyon sokan úgy vannak ezzel,, hogy "hozzám képest minden mérnök hülye", ezért ők állandóan kézzel állítgatják a klíma beltérin a ventilátor fokozatokat.
Az "átlagos" klímák tudtommal az figyelik, hogy A TERMOSZTÁTON BEÁLLÍTOTT (kívánt) hőmérséklet most éppen hány foknyi "TÁVOLSÁGRA" van a jelenlegi tényleges levegő hőmérséklethez képest.
Tehát pl ha te 25 fokot kértél tőle , akkor 19 fokos (6 fokos távolság!!!) szoba esetén a klíma mondjuk 100% teljesítményen dolgozik (magas (35-40 fokos) levegő-hőmérséklet, és magas ventilátor fordulatszám)
Deviszontha te a klíma termosztátját előtte 20 fokra állítottad, akkor a fent említett hőmérséklet-távolság mindössze 1 fok, ezért a klíma beltéri talán csak 10% teljesítménnyel dolgozik, alacsony hőmérsékletű (pl 25 fokos) levegővel és alacsony fordulatszámon fog dolgozni.
Bónusz kérdés: rohadtul nem mindegy, hogy te a 19 fokos szobahőmérsékletet a beltéri egység beszívási pontján mérted, vagy a attól lehető legtávolabbra, a szoba túlsó sarkában a szekrény alatt :)
A Silent módban azért nem ugyanaz az LTCA hatásfoka, leginkább csak beállítom a kért hőmérsékletet, üzemmódot, a ventit meg auto módba. Alapvetően nem a Comfora-hoz hasonlítottam, hanem egy sokkal régebbi Daikin 'komfort' (FTX35GV) -hez, az is csendesebb. Nem a specifikáció alapján alakult ki a véleményem, hanem jó ideje használjuk ezen modelleket. Az tény, hogy nem azonos méretű szobákban üzemelnek s az is befolyásolhatja a komfort érzést.
Minden lakóhelyiségben van klíma (összesen 5db) A felső szint szobái le vannak zárva ajtóval, csupán az 5 négyzetméteres "lépcsőház" nyitott felfelé. Azt nem is tudom lezárni, mert nincs ajtó,
Alul 38nm a konyhával együtt plusz az 5nm lépcsőház, ami kétszeres belmagasságú, így nagyjából kb 130 köbméter levegő van itt, erre lett az 5.3kW beállítva .
Alapvetően hűtés miatt került be a klíma mindenhova, csak amíg nem indítom el a kazánt, gondoltam kipróbálom a fűtést...
Újfent az a kérdés, hogy egy átlag klímánál 19 fokos szobalevegőnél fűtési üzemben milyen hőmérsékletű levegőnek illene érkezni? A hűtéssel nem volt gond, ott 10 fokalatti levegő jött belőle. (ebből gondolom, hogy nem hiszem hogy gázhiányos, hacsak augusztus óta nem ment el belőle...)
Hmmm Ha ez így egy az egyben igaz lenne, akkor elég lenne a mókuskerék teljesítményét(fordulatát) fokozni a nagyobb hőleadás kedvéért... De valahogy azok a fránya klímagyártók mégsem így oldják meg a teljesítményigények kielégítését...
De bizonyára Neked másképp tanították az Óvodában... És nekik is...
Pár éve volt szerencsém részt venni egy belga energetikai szakértő előadásán. Neki már akkor szigetüzemű rendszere volt otthon, és még az autóját is otthon töltötte. Ő mondta, hogy ha egy elektromos haszonjárműből (busz, tgk) 8 év után kiveszik az akkumulátorokat, azt még utána háztartási energiatárolásra kb. 20 évig fel lehet használni. Azért 20 év elég hosszú idő.
Már valószínűleg léteznek annyira okos kétirányú villanyórák, amelyek (távvezérléssel) naponta akár tízszer is képesek tarifát váltani (bármelyik irányban). Képzeld el, hogy az állam azt mondja egy szép napon, hogy a napelemeid által megtermelt energiát mostantól fele annyiért veszi át tőled olyankor amikor éppen süt a nap, éjszaka kétszer annyiért, több napnyi borús/felhős időjárás után háromszor annyiért. Aki nem vásárol szuper akkumulátort (no meg új invertert, amelyik képes aksit is tölteni!), az attól kedve csak napsütéses időben, a félárú visszatáplálásban vehet részt.
Egy darab gumi csővel kipróbálhatod, hogy nem lehet baj ezzel a megoldással: Az alsó részben mindig állni fog valamennyi víz, de mihelyt felül bekerül egy csepp víz, a kifolyási ponton is meg fog jelenni egy csepp víz. Egyes klímák használati utasításában le is van írva, hogy a kondenzvíz csőnek sehol nem lehet emelkedő szakasza, de ez így megfogalmazva ellenkezik a fizika törvényeivel :)
Kérdésem lenne hozzáértőkhöz 4 klíma kondenzvíz elvezetésével kapcsolatban. A lenti skiccen látható elvezetés okozhat gondot?A két Y a klímák becsatlakozása,és a cső jobb oldalán az emelkedés kb 8-10 centi.A beltérik 2m magasan vannak kb.a cső meg 25 vagy 32 lenne.
Ok. Akkor majd nem telepítenek, ha nem éri meg. A napelem+atomerőmű kombo rendszerszinten csak addig éri meg, amíg a napelemes termelés nem kezdi el kiszorítani ki az atomáramot. Vagy otthon gondoskodnak tárolásról, esetleg az energia átirányításáról (HMV, elektromobilitás), vagy rendszerszinten.
Mégegyszer: nem erről írt. Avagy a szaldót nem váltja ki az akku. Csak egy nagyon kis részét. Én 30 kWh-t termelek nyáron, használok 10-et. Napi 20 kWh kuka. Télen (de nyáron is akár) van, hogy szinte semmit nem termelek. De akkor is használok 10 kWh-t. Azt mind a szolgáltató adja.
Iszonyatos penzért nyerek egy kis "saját" energiát, de kb. sose hozza vissza az árát. Pláne, hogy az akku sem végtelen élettartamú.
Viszont még odébb van, a már engedélyezésre beadott rengeteg hmke elvileg mehet. Ami persze lebuktatja az indoklást, mert azok után lehetne megnézni, hol bírja a hálózat és hol nem.
Világos, de a szaldós elszámolásnak amúgy is lőttek. Egy hibrid rendszer megoldja a problémát. Nem tölt vissza a hálózatba és el tudja tárolna a pillanatnyilag nem használt energiát. Nem kell télire eltárolni, csak estére.
Friss klímásként azt hiszem valami nagy gubanc lehet ott. Negyed óra elég ilyen időben erre. Fogyasztásmérő kellene, ha nem akarsz rögtön klímást hívni.
Én inkább lezárnám a felső szintet, hogy a meleg lent maradjon. És ha azt akarom, hogy fent is meleg legyen, akkor oda is tennék egy klímát, vagy valami más fűtési megoldással fűteném.
Nem az áramszünet áthidalásáról írt, hanem hogy betáplálás helyett akku. Megnézném azt a polgárt, aki akkora akku-parkot telepít, amivel a nyári termelést el tudja tárolni télre.
Ha valóban szűkiben leszünk a földgáznak, akkor számolni lehet esetleges áramszünetekkel. Ilyenkor a hálózati napelem rendszer is leáll, nem működik az invertere önállóan, szigetüzemben.
Áramkimaradás ellen a napelem+akku a kifogyhatatlan otthoni védekezési módszer.... a petróleum lámpa is jó, de drága bele a petró.
Figyelni kell a napelemes piacot, lehet, hogy majd most éri meg igazán telepíteni.
"a felső szint magas pontjáról a meleg levegőt egy légcsatornában ventilátorral le kell küldeni az alsó szint aljára."
..és a csatorna végén alul kibukkanó meleg levegő azonnal elkezd emelkedni a felső szint mennyezete irányába... :)
A beltéri egységek ventilátorainak légszállítása 10-30 pascal terhelés hatására lefékeződik kb nullára. miközben akár 50-70 pascal is lehet egy olyan légcsatornának a légellenálása, ami, ami a beltéri meleg levegőjét legfelülről levezeti az alsó szint aljára,
Fujitsu LTCA abszolút nem csendes, nem a komfort a fő erőssége (hiába van rajta 'human sensor'), a nála évizeddel korábbi, kategóriával lejjebb sorolt Daikin comfort is sokkal csendesebb (legalábbis a beltéri működést tekintve). Azonban az LTCA elvitathatalan érdeme a kiváló fűtési hatásfok (hűtésre sem lehet panasz). Idén telepíttettem 2 Comfora-t is, na azok már mind beltériben, mind kültériben csendesnek s komfortosnak mondhatók, egyszerűen úgy tundék fogalmazni, hogy kultúráltabb a 'viselkedésük'. Jövő héten meg jön még egy Perfera, majd beszámolok hogy az milyen a Comfora-hoz képest.
Mivel nem ismered az elgondolást , így nem tudhatod , hogy nekik mi felel meg . Ha a klíma utoléri a hőveszteség pótlását , akkor beáll az egyensúlyi helyzet és csak annyi hőt juttat a légtérbe , amennyit a ház veszt a külvilág irányában . Természetesen a beltéri jól megválasztott elhelyezésének nagy szerepe lehet a komfortos használat eléréséhez .
egy könnyed megoldás lehet, ha ki lehet alakítani: a felső szint magas pontjáról a meleg levegőt egy légcsatornában ventilátorral le kell küldeni az alsó szint aljára. ez a cirkuláció valamennyire kiegyenlíti a levegő hő-rétegződését, és minimális a fogyasztása
"maga a hőleadó hőmérséklete nagyjából azonos bármely ventillátorfokozatnál, de az adott idő alatt áthaladó levegő hő disszipációja nagy ventillátornál jóval erősebb, tehát a hőteljesítmény azonos"
Azonos hőmérsékletű fűtőlevegőből kétszeres levegőmennyiség = pont kétszeres hőteljesítmény.
Akkor az a 30nm nem annyi , hanem sokkal több , mivel a meleg felfelé száll . Folyamatos fűtéssel használnám . Olyankor a vezérlés az első felfűtés után már a hőveszteséggel arányosan igyekszik pótolni a hőt , amit automata ventilátormódban old meg a " legcsendesebben " , figyelembe véve az elvárt hőmérsékletet az egész fűtött térben . Viszont , ha nem vagytok otthon , akkor magas fordulaton az egész légteret egyenletesen kitudja fűteni . Én nem mértem a kilépő hőmérsékletet , mert nem engedem a házat 23°C alá hűlni , így a klímának nincs szüksége nagy mennyiségű hőt előállítania , valamint én mindig magas fordulaton használom a régi klímámat .
eddig azt hittem a Fujitsu LTCA "csendes" - 2 hete üzemel Mitsubishi FH - döbbenet a működési különbség LN-re kíváncsi lennék milyen ;) illetve Perfera-ra - ezek után
Nem sátor, hanem egy amerikai konyhás nappali egy nyitott feljáróval (5nm) az emeletre (nincs ajtó, itt 6 méter a belmagasság) ... így köbméterre relative sok, szándékosan lett túlméretezve pont emiatt.
Szerencsére az őszi/tavaszi időben használom csak kiegészítő fűtésre (van kondenzációs gázkazánom is, de még nem indítottam be) és ez az első szezon, ezért keresek tapasztalatokat.
Lehet hogy én vagyok a hülye, de eddigi tapasztalatok alapján maga a hőleadó hőmérséklete nagyjából azonos bármely ventillátorfokozatnál, de az adott idő alatt áthaladó levegő hő disszipációja nagy ventillátornál jóval erősebb, tehát a hőteljesítmény azonos, a levegő keringtetése változik csak. Vagyis ha magasabb ventillátor teljesítmény akkor kevésbé mérhető meleg levegő a klímától 50 centire, mint alacson fordulatnál.
(te is jobban fázol 10 fokban szeles időben, mint szélcsendben)
Tegnap 2,5 órát ment a gép auto-n, de kifejezetten rossz volt bent lenni a légmozgás miatt, és a hőmérő sem ment feljebb, csak 0.5 fokot.
További 2 óra után a legkisebb fokozatnál ugyan úgy 0.5 fokot ment feljebb a hőmérő ( és nem volt már rossz bent a légmozgás miatt. Ekkor mértem 37 fokot a belépő levegőn. (nem a hőcserélőn, az nyilván kicsit magasabb)
Mert 30nm-re 5,3kW-os beltéri az nagyon eltúlozott méret . Én is klímával fűtök , ha eljön a fűtésszezon ( még nem jött el , bent 23°C felett van folyamatosan ) . Nálam 63nm-re van 2,5kW-os , ami simán kifűti a házat . Szerintem ott a hiba , hogy Te úgy gondolod , hogy a hideg szobában beindítod a klímát és az komfortosan felfűti a szobát úgy , hogy Te bent tartózkodsz . Tedd maximális venti fordulatra és hadd magára a gépet 1-2 órára. Miután a falak és a szobában lévő tárgyak is felmelegedtek , utána már a klíma képes lesz folyamatosan " halkan és kisebb légárammal " a hőveszteséget pótolni .
Magyarul és röviden : Te nem jól használod a klímát ! Ezt is meg kell tanulni , hogy optimálisan és komfortosan üzemeljen .
Mint írtam, ez a beltéri 5.3kW (a másik fele amit ugyan ez a kültéri lát el, az 2.6, de azt nem használtam) Sajnos nem tudom a kültéri pontos típusát, nem tudok most feljutni oda.
Kis sebességen ment, pont azért, hogy a nagy sebességgel ne legyen huzat, és a nagy légáram ne hűtse vissza a hőcserélőt. A 10 fok az bőven megvan ( 19 be, 37 ki) de a 37-et keveslem.. Így inkább csak huzatot érez mindenki, mint fűtést...
Cimborámnál - aki csak klímával fűt - határozottan meleg jön a klímából, bár nem m értem, de biztos 40-45 fok. Az enyém csak kézmeleg.
AUX 5.3 kW-os Delta klímánál (dual, 2,6kW a másik, de az ki van kapcsolva) a fűtésnél kb hány fokos levegő az elfogadható? Kint 14c, bent 19c, és max 37 fokos a belépő levegő... Így a 30 nm-es szobát két óra alatt melegítette 20.5 fokra Kicsit kevésnek tartom... Ha tényleg kevés, akkor mi lehet az ok? Gáznyomás? Gázhiány? Vagy ez ilyen?
"több helyen (gyártói leírások pl.) hivatkoztak kváziszinuszos jelre,"
Hol láthatnék az interneten olyan hivatalos gyártói leírást, ahol egy korszerű inverteres klíma (=kapcsolóüzemű tápegység) a bemenetén ragaszkodik a kvázi szinuszos jelhez?
Hasznos info. Akár egy zavarszűrő kondi, de inkább pár forintos varisztor megvédhetné a készüléket a nagyfrekvenciás tranziensektől. Midea tulajdonosoknak, de lehet, hogy másnak is ajánlatos egy párezer forintos túlfeszültségvédős elosztóról üzemeltetni, az igényesebbek nem csak a tranziensek, hanem a valódi túlfeszültség ellen is védenek.
Egy laptop tápegység is ígényli a szinusz jelalakot, nem csak "kvázi" vagy módosított szinuszt, pedig az is egyenáramot csinál, én biztos csak "pure" szinuszost, azaz tiszta szinuszos invertert vennék. A kocsi mint generátor jó ötlet! De kell egy elektromos csatlakozás, szivargyújtó csak 5A-ig biztosít jó kapcsolatot, az nem sok, nem erre van kitalálva.
A régi, nem inverteres klíma (és minden aszinkron motor) biztosan megsínyli, ha módosított szinuszos táppal üzemeltetik, ha elindul egyáltalán. A mai inverteres klímák elvileg egyenirányítják a bemenetükön a jelet és azt használják fel a saját motorvezérlő szinuszos (vagy nem) inverterükhöz.
Elvileg tehát menni kellene vele, de.... hozzám ne gyere ha kinyírja az alaplapot és gyanítom, hogy az összes márkakereskedésben is lebeszélnek róla biztos ami biztos alapon.
(Arról olvastam itt a topikban, hogy vannak klímafajták, amik érzékenyek a túlfeszültségre, hálózati feszültségcsúcsokra. A módosított szinusz... lehet akár négyszög is, meredek felfutási éle olyan nagyfrekvenciás felharmonikusokat tartalmaz ami megfelelő szűrés hiányában átjuthat az egyenirányítón és esetleg károsíthatja a mögötte lévő érzékenyebb elektronikai alkatrészeket. Elvileg a négyszögjel a legkiválóbb lehet a jó kitöltési tényező miatt, gyakorlatilag csak akkor, ha rátervezik.)
Én leginkább ohmos fogyasztót raknék rá, vagy olcsót. :-)
Áramszünetre úgy készültem, hogy vettem egy 12-230 V szinuszos invertert és egy munkakkut, vészüzemi generátornak ott az autó, csendes, keveset fogyaszt, elpöfög alapjáraton, ha kell.
Szia , igen, igen, egy lépéssel előre gondolkodom és a kéménybélelés helyett -ami az esetemben már messze nem érné meg- megfelelő klíma irányában gondolkodom. Ezért is kattogok rajta ennyire , mert jól szeretném kiválasztani. A komplex felhasználási mód/későbbi elsődleges fűtés miatt van az, nem a legalsó szegmensben keresgéltem. A társasházi engedély egyébként már meg is van, üres hátsó franciaudvarra néz az ablak és már jó páran használnak is a házból így klímát.
Egy konvektorral tutti belefér a lakás a rezsicsökkentett mennyiségbe. Mi indokolja, hogy klímára költs 400+ ezer Forintot? Kivéve, ha hűteni is kell, de arról nem írsz. Gondolom a melegvizet villanyboyler adja, normál tarifával, az elviszi az olcsó áram jó részét. Lehet, hogy a klímád már a drágább árammal fog működni. (?)
Sziasztok! Csendes, téliesített (fűtésre optimalizált) és megbízható, hosszú ideig használható 3,5 KW-os klímával kapcsolatban érdeklődnék. Egyszobás budapesti társasházi lakásban szeretném használni, nem a felsőkategóriás lehetőségek között nézelődtem, de azért nem is a belépő kategóriánál. Tégla társasház, emeleti, 30 nm-es lakása, kültérijét az ablak alá el tudom helyezni gond nélkül. Jelenleg konvektoros a fűtés (egy db kisebb a szobában), de később már ez a klíma lehetne az elsődleges fűtés a terveim szerint, mert már nem béleltetnék kéményt. Nem hideg, de régi ablakos, közepes állapotú/szigetelésű, belvárosi, udvari a lakás. Két típus maradt, amiken hezitálok, van mindegyiknél pro és kontra, megköszönöm, ha tapasztalatotokkal, infókkal segíteni tudtok. -Hisense Energy Pro 3,5 kW split klíma (ehhez most kicsit jobban húzok) - esetleg Pro Plus, ugyanaz +smart eye funkcióval , vagy -Polar Ultimate, 3,5 kW Nagyságrendilag azonos árkategória (jelenleg ~350 ezer körüli kompletten mindkettő), viszont a Hisense valamivel jobb adatlappal rendelkezik (de ezek ugye csak számok). Ha jól olvastam a fórumban mindkettő kínai gyártósoros lehet, de azért azon belül is inkább kínai felsőbb kategóriás termékek lehetnek. Mivel bérlők fogják használni, fontos lenne a tartósság, mert nem mindenki használja úgy az eszközöket, mintha a sajátja lenne.
A Polarban tetszik a huzatmentes technológia (ez lehet bullshit és csak kicsit más lamellája), viszont úgy sejtem a Hisense kül és beltérije egyaránt jóval halkabb lehet, az adatlapok és az eddig hallottak alapján. Hisense A+++ hűtés és fűtés is(!), de ki tudja mennyire kell ezeknek a jelöléseknek hinni. Hisense-nek van extra csendes üzemmódja, de fűtés üzemmódban talán nem is érvényesül?
A számok: -Hisense Energy Pro: SEER 8,5 - SCOP 5,1 - működési tartomány -20 C-ig (szuper csendes üzemmód: 18dB) -Polar Ultimate: SEER 8,5 - SCOP 4,6 - működési tartomány -25 C-ig.
A Polar mellett szól, hogy szereti és ajánlja a szerelő, aki feltenné, ellene viszont a hangosabb működés, kicsivel gyengébb SCOP (vajon számít ez a kis különbség?), ill. nekem beazonosíthatatlan, hogy ezt a típust most éppen melyik Polar partner gyártja. Volt ahol Gree, volt ahol Whirlpool klónnak tartották. Hisense-ről sem tudok túl sokat, de a csendességét mindenhol szerették és a számok is elég jók. Felmerült még a Panasonic KIT-BZ35-XKE szett is, itt a SCOP "csak" 4,2 , de lehet ezzel együtt is megbízhatóbb, talán Ti képben vagytok. Szóval kicsit itt elakadtam, megköszönök minden iránymutatást, további pro és kontra érveket, előre is köszönöm mindenkinek! Csatoltam az adatlapokat/fotókat, hátha valaki be tudja azonosítani ezek alapján, hogy melyik (remélhetőleg) sikeres modellek klónjai.. :)
Bocs, én csak beszélni újmagyar. Szerintem nem nagyon van ezekre magyar kifejezés, de:
off-grid: hálózattól teljesen független áramellátás valamilyen formája: napelem, generátor, akkupakkok, stb.
lifepo4: akkutechnológia, kicsit gazdaságosabb erre a célra mint a megszokott liion cellák, hosszabb élettartam de kisebb kapacitás.
rolling blackout: a hálózat teljesítőképességének függvényében meghatározott fogyasztókat meghatározott időszakokra tervezetten lekapcsolnak majd vissza. És ez a folyamat körbe-körbe. Aztán persze van a nem tervezett lekapcsolás is...
Főként világításra, hűtőszekrényre, és egy inverteres klíma rövid idejű (pár óra) használatára keresek a fenti eszközökkel a fenti ok miatt megoldást.
Bevallom csak a téma felszínét kapargatom, de több helyen (gyártói leírások pl.) hivatkoztak kváziszinuszos jelre, ez persze lehet azért is mert elég zajos a kimenetük ezeknek. A kérdés, hogy tud-e ilyenről menni vagy sem? Esetleg csak próbával derül ki...
Én azt mértem, hogy nagyon lágyan indul, pár száz wattal és ha nem rúgsz bele 800 wattnál nem vesz fel többet semikor. Comfort X 3.5 kW.
Nemigen érthető a "kvázi szinuszos" kifejezés. A hagyományos forgógenerátorok adják le a valódi szinuszt fizikájukból adódóan. A kvázi szinuszos négyszög, vagy trapéz jelalak a gyengébb minőségű inverterek kimenetén található.
Gondolkodom félig off-grid megoldásként egy közepes méretű, lifepo4 pakkal megtámogatott inverter vásárlásában.
Van arról konkrét információtok, hogy
- Indulásnál mennyit vesz fel egy gree klón (inverteres, Polar brandelt, 3.5kw)? Adattáblán emlékeim szerint 1800w körüli érték szerepel, van ennél magasabb pillanatnyi csúcsérték?
- B variáns: ritka használathoz (áramszünet miegyéb) hagyományos generátor. Kötelezően kell-e inverteres, tiszta szinuszos kimenetű generátor, vagy elég a hagyományos kváziszinuszos is?
Nyilván nincs meglepi: rolling blackoutok esetére készülnék egy szobás klímás fűtéssel.
Én vagy 10 évig fűtöttem vele, és nem éreztem azt, hogy már ne lenne 'romantikus' , lehet én vagyok romantikus alkat
Ha megfelelő a fa (száraz), akkor a kéményt elég a szezon végén tisztítani. Pakolászás legalább egy kis testmozgás, addig sem a kanapén punnyadok. A lakótér nincs tele széndioxiddal, mivel a kályhából az a kéményen távozik. A mostani kandallóm amúgy külső levegős, tehát nagyrészt nem is a szoba levegőjét használja el.
Sajnos az árak most tényleg elszálltak, nem is vettem most fát, de vésztartaléknak, ahogy írtad is, jó lehet.
Azért a jelenlegi helyzetben gondolom téged is jobban érdekelne az olajradiátorok fogyasztása...
Szívesen, Perferára én sem találtam, nincs benne az idevágó doksikban sem.
Összevetve az én Comfort X-emmel, annyival jobb a kezdeti COP értéke, hogy vélhetően takarékosabb lesz a mi éghajlatunkon, mint a -25 °C-os hidegre "optimalizált" Gree.
Én is most vettem 2 hónap keresgélés után egy ilyet. Nem tudtam dönteni melyik a halk is melyik ami jól működik.
Csak annyival tudlak segíteni, hogy ennyi keresgélés után jutottam ár érték arányban ehhez a típushoz. Bár az ára szépen szalad😊
Gree midea mondjuk kizárásra került a hang problémák miatt. Tudom valakinek halk valakinek hangos. A daikin-ról viszont nem olvastam olyat, hogy hangos.
És szeretem megvenni a dolgokat és utána csak használni. Gondoltam ezzel nagyobb az esélyem😊
Elmondom a véleményem a kandalló fűtésről, és hidd el jót akarok Neked.
5 évet fűtöttem vele. Az utolsó évben vettem már 2 olajradiátort, mert egyszerűen egy butaságnak tartom az egészet. Nem érdekelt, hogy mennyi áram fogy az olajradiátorokkal.
2 napig fogod nézni a tüzet körülbelül. Eddig tart a romantika. Utána brutális áron fogod hozatni a tüzelőanyagot, amit folyamatosan pakolni fogsz. Fel-le, jobbra-balra. Tisztítod a kandallót, kéményt folyamatosan. Tele van széndioxiddal a lakótér, száraz a levegő, iszonyat mennyiségű por keletkezik a konkrét kosz mellett. Két évente festhetsz. Professzionális, hőcserélős szellőztető rendszer nélkül egy nagyon egészségtelen környezetben tartózkodsz.
A tüzelőanyag ár eddig is aránytalanul magas volt. Már rég nincs az, ami az emberek gondolataiban benne van, hogy a fa fűtés olcsó. Dehogy olcsó. Jelenleg pedig, az utóbbi hónapokban meg egyenes őrültség ebben gondolkodni az árak miatt.
Valamelyik nap voltam a kandalló üzletben, ahol vettem 6 éve a kandallót, hogy vegyek új tömítőket és üres volt az üzlet. Több száz kandalló volt azelőtt a boltban. Csak mosolyogtam, hogy halvány fogalmuk sincs az embereknek, hogy mekkora szívás felé indultak el. Én így gondolom legalábbis.
Egyvalamire jó szerintem a kandalló, mégpedig akkor, ha beüt a nagy baj és nincs áram, vagy gáz. Ebben az esetben a megfagyás ellen jó lehet. Addig szerintem nincs értelme.
Én ha tudtam volna emberi áron fát venni, akkor fűtenék kandallóval. Tudom foglalkozni kell vele, de teljesen más hőérzetet ad, és jobban szeretem a lobogó tűz látványát, mint némelyik sok idióta tévéműsort :)
Klímával viszont csak az utcát tudom fűteni, így marad a cirkó (főleg h a gázszámlám bőven belefér az átlagba, villanyt viszont többet használok így is)
Azt meg tudjátok mondani, hogy ha van, akkor melyik az a funkció egy légkondin, ami egyszerűen friss levegőt hoz be? Tulajdonképpen szellőztetés a kérdés klímával. Az még jobb lenne, ha ez nem a kinti hideg levegővel történne. Van ilyen funkció?
Köszönöm a véleményt! Igen, volt szerencsém kiismerni a B30-at kályhafűtéssel, botrány a hőszigetelése.
Én is azt valószínűsítem, hogy fog dolgozni rendesen a klíma, de meg fogom oldani. Elképzelhető, hogy max. 1-2 hónapot ráfűtök a kandallóval, illetve a hangot muszáj leszek elviselni, ez van.
De, már ezzel a valamiért kellemetlen zajjal járó Midea-val is rájöttem, hogy komfort szempontjából nagyságrendekkel jobb helyzetben leszek egy folyamatos hangot kiadó klímával, mint bármilyen kandallóval.
Nem akarlak elkeseríteni, de 25nm-es helyiség, B30-as szigeteletlen fallal...
Ha tényleg hideg lesz, akkor szvsz bármilyet rakatsz föl, nagy teljesítményen fog dolgozni a klíma, hangos lesz, főleg éjszaka, amikor hidegebb van kint és nincs napsütés.
Ez egy laikus vélemény, de van némi fogalmam hasonló méretű helyiség fűtésigényéről B30-as fallal, szigetelés nélkül. Azt egyik klíma sem fogja sztem alacsony teljesítményen (tehát csendesen) kifűteni hidegben.
"Kárterfűtés meg akkor tulajdonképpen van, csak máshogy oldják meg."
Ha pl egy kompresszor villanymotorjának elektromos tekercseibe 230V helyett csak pl 10-20 voltot vezetünk, attól a motor nem akar elindulni, viszont a motor tekercsek vezetékei enyhén melegedni fognak (langyosak lesznek) ami kicsit átmelegítheti az egész kompresszort mindenestül (olajostul). És az okos elektronika máris megoldotta a kompresszor fagyvédelmét, extra karter-fűtőbetét nélkül :)
Egy R410-es szett után felrakható-e egy R32-es gázzal üzemelő készülék a meglévő csövezésre, vagy szükséges a gázcsövek cseréje ? Meghibásodás, gázvesztés nem volt (így a normál működésből fakadó 'szennyeződésen' kívül más negatív hatás nem érte a csövezést), egyszerű hatékonyságnövelés a csere célja.
Nekem Midea-m van. És nem is akár milyen, hanem 5,3KW-os.De nálam csak a levegő susogást lehet hallani. Pedig itt is és máshol is úgy nyilatkoztak, hogy 5,3KW-ost nem szabad lakásba tenni, mert hangos. Főleg fűtésnél. Engem nem zavar. Most már 3 hete folyamatosan megy 20C°-ra és a ventilátor automatára van állítva. Ha az ember nem azt figyeli, hogy van-e hangja, akkor egyáltalán nem zavaró.
Nálunk csak egy klímásnál láttam Daikint, abból is csak a Sensíra van nekik. Mindenki Greet, Mideát, és ezek olcsóbb változatait tartják. Milyen a Daikin Sensíra, hány fokig lehet fűtésre használni?
Ha jól értettem (egyáltalán nem biztos), csepptálcafűtés azért nincs a japókon, mert nincs csepptálca (vagy nem egy kis lyukon távozik róla a víz). De mi indokolja, hogy karterfűtés sem kell nekik?
Nem swing-en van. Állnak a lapátok. Kb. 50-50-ben hallom a levegő hangját és egy villanymotor szerű hangot. Olyan, mintha egy bicikli dinamó menne, vagy egy villanymozdony búgna mellettem. A hangereje egyértelműen változik a ventillátor sebességre. Kültéri kizárva szerintem, mert távol van, szerintem jól lett szerelve. Picit próbáltam utána kérdezni, olvasni és talán a beltéri ventillátor motor.
Köszönöm, sokat segítettél, 98 %-on vagyok a Comfora irányban!
Ezek vannak még, azokból a típusokból, amiket említettél. Bár az áruk alapján nem biztos, hogy ezekre gondolsz konkrétan. Illetve, azért nem merek elmenni nem Daikin irányba, mert nincs időm kicsit körbejárni legalább.
Nem a "swing" motor hangját hallod? Kapcsold ki, hogy ne legyezzen fel le meg jobbra balra a lamella. Annak szokott ilyen zúgó motorhangja lenni, ha megy, a kis műanyag fogaskerekek dolgoznak..
Ugyanígy jártam kb. "Vicc" az egész. Másnap beszéltünk telefonon és mondtam, hogy nem tudok meglenni mellette, ez így nem lesz jó. Felajánlotta, hogy kicserélik, ennyi.
Szia! Nálunk is ez történt! Van már Daikin Sensirank és felhívtam a klimast, hogy kellene 2 db klíma, amivel tudnának fűteni is ha úgy kívánja a helyzet. Mondtam neki a Daikint és hogy szeretjük stb, kiegészítésre nem e lenne jó?Erre elkezd lebeszélni, hogy azzal nem fogunk tudni fűteni stb, stb Mondom jó, mit ajánl Mondja Midea, nagyon szuper jó lesz. Mondom oké, a két szoba 14 és 16 nm, szerintem elég a 2,6kwh. Neeeem, oda 3,5 kell mert futesben sokkal jobb ha nagyobb. Mondom oké legyen ( rendben tök bamba voltam, hogy nem jártam utána). Jöttek a szerelő srácok, mondjak hogy miért ez a Midea, látják már van Daikin és hogy azéRt nagyon nagy lesz a kontrasz a gepek között . Mondom a fiuknak hat azt mondta a főni ezzel nem fogok tudni futeni erre.. haaat a Daikin is elmegy simán, az nem fagy le.. Hat itt kicsit ledobbent, mire felocsudtam a ket Midea már beszerelve.Na itt leesett, emberünkenk ez volt a raktárban több száz, szereli mindenkinek :D Na már most van különbség, érezzük. Én is legszívesebben lecseréltetnem, de erre azt az infot kaptam, ezt már nem lehet! Neked ezt hogy sikerült elérni?
Megnéztem a keresőt Comfora, Perfera ügyben és kb. ugyanott vagyok, ahol eddig. Nem tudok dönteni. Ti sem fogalmaztok egyértelműen.
Látom, hogy szakemberek vannak a fórumon, így inkább leírom az egész sztorit, körülményeket és ha tudtok, légyszíves segítsetek!
Felszereltek a napokban nekem egy télre optimalizált Midea Xtreme save pro 3,5-t. Annak ellenére, hogy Daikint-szerettem volna, többen mondták a cégnél, hogy vegyem ezt a Midea-t szerintük. Az ok mindegy, jobban szeretik szerelni, jobban megéri nekik, mindegy. Belementem. Tetszik is, nincsenek nagy igényeim. 2 dolog fontos, valóban halk legyen, lehetőség szerint nyilván, és egész télen szeretnék vele fűteni. Van egy kandallóm, tudom is használni, ha kell, de 5 éve azzal fűtök és kicsit elegem van már belőle. Nem kis macera, por stb.
25 nm-t szeretnék vele fűteni, olyan helyiséget, ahol egész nap vagyok, éjjel, nappal. Ezért szükséges, hogy tényleg halk legyen. Amit felszereltek Midea-t, annak a léghangja nem zavar, de van egy olyan motorhangja, vagy mi, ami nagyon kellemetlen. Kizárt, hogy ez bárki számára elviselhető. Megkérdeztem egy szakit, azt mondta, hogy típushiba, szar a beltéri vetillátor motorja valószínűleg. Én akár abba is benne vagyok, hogy kicserélik ezt és pont, csak már nem bízom ebben, hogy őszinte legyek. Azt gondolom, hogy japán kéne, nem próbálkozom össze-vissza. Tetszik maga a fűtés, a klímával fűtés, nem zavar a huzat, nem zavarna a levegő hangja.
Felhívtam a kivitelezőt és mondta, hogy holnapra találjam ki melyik gép legyen és kicserélik. Ezért lenne fontos ma döntenem.
Szigetletlen a ház (egyelőre), B30-as tégla, azt gondolom lesz dolga a klímának. És így, hogy van lehetőségem kicseréltetni, úgy érzem el kéne menni Daikin irányba. Van comforájuk, perferájuk. A comforára -15 fokot írnak működési tartományként, a perferára -20-at (daikin.hu). Viszont a perfera elég erős árban és ráadásul ugye papíron nem fűtésre optimalizált. Itt fogy el a tudományom, vagyis nem tudom, hogy tudok-e fűteni pl. egy comforával egész télen??? A fűtésre optimalizált, millió körülire nincs pénzem. A nem fűtésre optimalizált (de -20-ig jó papíron) perferára esetleg beruháznék, de az is elég húzós. Ezért szeretném tudni, hogy jó lehet-e a comfora egész télen, annak ellenére, hogy nem fűtésre optimalizált (nincs csepptálca, nincs karter fűtés)
Bármibe benne vagyok, ha csendes és tudok vele fűteni egész télen, felőlem lehet Midea, Gree, akármi. De, nyilván nem tudom végigpróbálni az egészet, sőt máshol sem tudom meghallgatni.
Összegezve, a további kockáztatás, sötétben tapogatózás elkerülése érdekében kinéztem a Daikin Comfora-t. De, nyilván szeretném, ha végigcsinálná a telet. Nem tudom, hogy mit csinál -10-ben pl.
habár szerintem az alacsony hőmérsékletű (100-150 fokos) infrapanelek 2 méter távolságban már kb semmit sem érnek,
ilyen (és még nagyobb) távolságokra százszor hatékonyabbak a magas hőmérsékletű (600-900 fokos, vörösen/sárgán izzó) infra hősugárzók. 2 méteres fűtés-ember távolság estén én 400(600?) wattnyi magas hőmérsékletű sugárzó hőt javasolnék.
Mert halvány fogalmam sincs, hogy melyiknek mekkora hangja van, amíg nem hallom. Illetve a Daikin nem télre optimalizált, a Midea pedig igen. Csakhát a hajamra kenhetem, ha hangos. Nem a legzajjal van problémám, hanem a gépzajjal.
Megértelek. Ennek a feladványnak szerintem nincs megoldása a klíma kategóriájában. A fűtési hőmennyiség eltávolításához a hőcserélőből levegőt kell rajta átfújni. Minél nagyobb a hőigény, annál többet. Két méter távolság klímával szerintem vállalhatatlan.
Ha már most zavaró a szélzaj, akkor télen elviselhetetlen lesz, a hajad is lobogni fog, nem hinném, hogy nagy teljesítménynél durva különbségek lennének a klímák szélzaja között.
Különbségek inkább ott vannak meddig képes lehalkulni, de ilyenkor értelemszerűen a leadott hőmennyiség is kicsi.
Valóban, írtam is, hogy a Comfort X 600-700W körül "szeret" dolgozni, 3A körüli áramfelvétel adódik, de mértem közel 1400 wattos elektromos teljesítményt is.
Sajnos a hőleadását nem olyan egyszerű mérni, ezért a teljesítmény, vagy inkább a napi fogyasztási adat csak közvetetten tájékoztat egy alternatív fűtési mód energiaigényéhez hasonlítva.
Eddigi rövid és kellemes próbaidőszakom minden perce boldogsággal tölt el, a fogyasztást tekintve, hiszen most átmeneti időszakban még napi 3-6 kWh energiaigény helyettesíti (két klíma) a korábbi minimum 5-6 m3 földgázfogyasztást, nem beszélve az ilyenkor ideális azonnali rendelkezésre állásról.
Két dolog számít számomra, de bocsánatot kérek, minden kereskedő, szerelő hazudik, illetve mindenki mást mond.
2 méterre leszek tőle folyamatosan. Ha nem halk, kizáró tényező. Nem halknak mondottat szeretnék, hanem valóban halkat.
Másrészt egész télen szeretnék vele fűteni, mondjuk 4,5 SCOP felett. Ennyi.
Daikin-t akartam, elmondtam 5-ször, hogy mi a cél, rábeszéltek a klímások egy fűtésre optimalizált Midea-ra, bántó frekvenciája van, hangos, másnap hívtam őket, hogy azonnal szedjék le.
"Minél inkább fűtésre optimalizált a klíma, tudomásom szerint annál nagyobb nyomáson kell működnie, amivel képes biztosítani a megnövekedett Δt igényt. Ez határozza meg az adott külső hőmérséklet mellett a hatékonyságát (COP) is. Emiatt véleményem szerint"
Magasabb fűtőteljesítményt el lehet érni akár alacsony deltatével is, szép magas COP mellett.
Mert egy lakást nem csak 50 fokos forró levegővel lehet 23 fokosra felfűteni,
a fizika megengedi ezt akár mindössze 30 fokos levegővel is, csak a nagyobb hőteljesítmény leadásához sokkal több levegőt kell átforgtni a mindössze 30 fokos beltéri hőcserélőn.
A leg-energiahatékonyabb korszerű klímák egy csoportja éppen ezzel a "sok átforgatott levegő" trükkel él, de sajnos a marhasok levegőt nehéz nagyon csendesen mozgatni :) ezért kevesen vásárolnak szuper-energiahatékony (alacsony áramfogyasztású) klímát, mert sok buta vevő számára a csendesség MINDENNÉL fontosabb (még a villanyszámlánál is fontosabb ;)
El kell dönteni mi a prioritás: Halk üzem, hűtés, fűtés, programozhatósság, tartósság, hatékonyság (üzemeltetési költség)... stb.
Minél inkább fűtésre optimalizált a klíma, tudomásom szerint annál nagyobb nyomáson kell működnie, amivel képes biztosítani a megnövekedett Δt igényt. Ez határozza meg az adott külső hőmérséklet mellett a hatékonyságát (COP) is.
Emiatt véleményem szerint alapból kellene mellékelni egy hőmérséklet COP jelleggörbét minden klímához, aminél megemlítik a fűtést lehetőségét.
Nem csak a karterfűtés számít tehát, hanem a kompresszor kivitele is. A fűtésre ajánlottak (majd kijavítanak a szakértők) nagyobb nyomáskülönbséget képesek biztosítani, kétfokozatú kompresszorral dolgoznak általában, ami azt eredményezi, hogy nem csak -15-25 °C-on működnek, hanem hatékonyabbak, kevesebbet fogyasztanak a teljes fűtési tartományban.
Ha nem csak kiegészítő, hanem állandó fűtésre használod, akkor lehet, hogy másodlagos tényezővé válik képes-e -15 °C-on üzemelni, sokkal fontosabb paraméter mennyit fogyaszt majd az egész fűtési szezonban.
Egyébként ha én egy példában -15 fokos időre 3,5 kW-os fűtő klímát írok, az véletlenül pont olyan klíma, ami ennyire hidegben is is képes 3,5 kW erejű fűtésre.
"A háziasszony megnézi a gázórát, vagy gázszámláját és máris tudja, mennyi a fűtésigénye a háznak. :-)"
Tudod-e, hogy mi a különbség
- a MAI NAPI hőigény (2022 október 9, napi átlaghőmérséklet +16 fok)
- és lakás MAXIMÁLIS hőigénye között (ez alapján kell kiválasztani a fűtőberendezést, a magyar szabvány szerint a csúcs hőigényt -15 fokos külvilággal kell számolni)
Tudok-e fűteni egész télen Daikin Sensira-val, vagy Comfora-val vagy sem?
Ezek elvileg nem télre optimalizált oldalfali klímák, -15-ig szól a működési tartományuk, nincs bennük karter-, csepptálca fűtés.
Van, aki azt mondja, hogy télre optimalizált klímát vegyek (most szereltek fel egy Midea Xtreme save pro-t, olyan géphangja van, hogy azonnal le is vetetem), van aki azt mondja, hogy a Daiken-ek minőségüknél fogva simán elvannak egész télen.
Van-esetleg tapasztalatotok konkrétan Sensira-val, Comfora-val folyamatos téli fűtés esetén?
Klimás fűtésem van jelenleg, gree amber royal 3,5, és 2 gtech 2,7. Bővült a ház egy szobával (hosszú parasztház, 54cm tégle falak, 12cm hőszigetelés, 15cm a padláson), a korábbi fás helyiségből (utolsó, 4x4,5m) csináltam gyerekszobát, kapott még 10cm szigetelést a padkóba is. Szóval 18nm-t kellene efűteni, 2,3-as belmagasság mellett. Első körben 2,7.es gtech-ben gondolkoztam, de az árak igencsak megváltoztak, a 2 évvel ezelőtti 240-ről 350-re ment fel + szerelés. Szembe jött velem egy pár nagyon jó ajánlat, végül a Fujitsu R32 ASYG12KPCA mellet döntöttem, 209.000-ért. Kérdésem a következő lenne:
Gree-ket jól sikerült openhab okosothon programba integrálni, fujittsuval van-e valakinek ilyen jellegű tapasztalata?
fujitsu esetében wifis appról csak ki-be kapcsolást lehet állítani vagy a hőfokokat is?
jelenleg okosotthon tudja hogy ki tartózkodik otthon, ennek megfelelően ha vki otthon van a napi profilja szerinti hőfokokat állitja a szobákban, amikor nincs 20 fokot tart.
pl lányom ha hazaér engedélyezi a profil használatot, időponttól függően állitja a hőbérsékletet, 5:30-7:00 - 23, 7:-14:00 20, 14-19:30 22, 19:20-22:00 24 és 22:00-05:30 20. Ha nem sikerül inegrálni esetleg időzitővel az időpontok szerinti hőfok beállitás estleg működhet?
Mi a véleményetek erről a tipusról? Amennyire utána olvastam nem rossz, bár nem kifejezetten fűtésre való, de egy ekkora helyiséget sztem gond nélkül elvisz.
Fűtésre szeretnék klímát, de van mellette gáz, és vegyes tüzelés is. A Gree Comfort x-et néztem ki, de jelenleg nincs a klímásnál, helyette a Cascade Vision Nordicot ajánlotta. Az érdekesség hogy árban megegyezik a két klíma, pedig a Cascade azért még közel sincs olyan ismert mint a Gree.
A Gree Cmfort X-ről azt hallottam hogy hangos, akkor gondolom a Cascade is.
Egy másik helyen az AUX Delta 2-őt ajánlották, az is ugyan ilyen árban lenne mint a Cascade.
A gyakorlatban nemhogy a fórumos laikus, de akár a félanalfabéta háziasszaony is meg tudja állapítani a háza energiaigényét, akkor is, ha életében nem hallott wattról, vagy nikecellről, sokkal pontosabban, mint egy többdiplomás energiaszakértő az összes műszerével. :-)
Nm-rel számolt hőszükséglet, kioktatott szakemberek, félinformációk, hát ezek a vidéki villanyszerelők a kocsmában, akik informatikusnak képzelik magukat.
Aki még a haldokló index fórumaira téved: azonnal zavarjátok el azt a hülyét, aki csak nm-ből mer bármilyen következtetést levonni, mindenféle plusz infó nélkül. Amikor fogalma sincs a transzmissziós veszteségről vagy a filtrációs veszteségről és hogy melyiket számoljuk nm-ben és melyiket köböljük.
Most megint elolvassa a wikit és sokkal okosabb lesz, két napig megint halott a topik.
Perszehogy igazad van, ha nem nézzük a részleteket.
Fórumos laikus és épület-energetikai szakember.
Ugye érzed a különbséget.
Az első kb azt sem tudja miből épült a háza. Ha van is szigetelés, jellemzően fingja nincs róla, hogy mi mennyi és mennyire lett átverve.
Aztán végül amit tényleg nem tud, hogy mennyi energia szükséges a lakótér kifűtéséhez a NEMtudott szigetelések és képletek hiányában.
Elképzelni sem tudja, hogy egy B30-as kádárkocka és egy kurvajól szigetelt ház között lehet akár 10X-es különbség is.
Mai gázárakkal pl. 1000m3 vs 10000m3. 102ezerFt vs 6 474 386Ft. Igen 6millió négyszázhetvennégyezer háromszáznyolcvanhat Ft
A második pedig mindezekkel kb. pont kukkra tisztában van. kW-ra kiszámolja mikor mennyi az igény. Ebből képez MAGÁNAK ökölszabályt nm-re és onnan könnyű dolga van
Elek, már megint lebuktál.. Tudod mekkora teljesítménye van egy 3,5-es klimanak az "év leghidegebb óráiban"? Láttál már gyári heat capacity diagramot? Tudod mi az a Pdesignh, bivalens hőfok stb?
A megsértődés a faszbúkon hobbi, sőt életforma. Vannak akik kimondottan erre kihegyezve olvasnak egész nap, hogy vajon mire tudnának ők egy jó nagyot megsértődni :)
Tapasztalat: az ügyfelek 90 százaléka úgy gondolja, hogy ő okosabb a szakembernél, ezért a szakember bármit mond/javasol, azt csak a magasabb anyagi haszon miatt teszi, tehát minden szakember csaló is.
És ha a szakember két perc alatt bebizonyítja, hogy ő a hülye a fizikához és amiben ő olyan nagyon biztos, azt tudását nem az iskolában tanulta, hanem
- kocsmai ivócimboráktól hallotta,
- hamis/téves városi legendákból gyűjtötte,
- illetve a Faszbúkon szedte össze más idiótáktól,
akkor az a szakember nemcsak csaló, de még gonosz bunkó is és ott kell hagyni és keresni egy másik szakembert, aki ellentmondás (és kéretlen tanácsadás) nélkül végrehajtja a nála okosabb ügyfelek utasításait :)
"Aki a mai világban is még nm alapon értekezik a fűtési/hűtési igényről az nagyon nincs tisztában a dolgokkal,"
Az egész profi épület-energetikai szektor összes szakembere a számításokat négyzetméter alapon végzi. Nézz végig pl egy passsívház energetikát, végig röpködnek a négyzetméterek. Mivel a lakóterek és irodák belmagasssága közel állandó, ezért aki ezeken a területeken bármit lég-köbméter alapon számol, éppen azokat szokás kiröhögni, mert csak bonyolítja saját életét a plusz dimenzióval :)
- hálószobába telepítve szerintem túl zajos: olyan műanyag alkatrésze van, ami lehűlés közben kattog/pattog (ha rohadt sok szabadidőm lesz, akkor kiderítem, hogy melyik az),
- fűtő üzemmódban a beltéri ventilátora soha nem áll le teljesen (ismeretlen okból), csak lelassul nagyon-nagyon csendes fordulatszámra (120-200 /perc).
Én a nappalina telepíttettem a beltérit, direkt olyan helyre, ahonnan gyakorlatilag semmi zaj nem jut át az állandóan nyitott ajtajú hálószobába, tehát nincs rá semmi panasz.
Jó ez a fórum, mintha a facebook lenne (nem jó értelemben). Fél információk alapján sok soros monológok, csak az alap tényezőknek nincs a birtokában a szerző, mégpedig hogy a delikvensek mit választottak, hova, miért, miként használják (pl csak kiegészítő fűtésként, csak időszakosan stb). Nem, nekik elég egy-egy adat és abból kész is az adott user felhasználási profilja és hogy miért hülye.... Ez is egy teljesítmény, de én ilyen kommunikációnak nem vagyok híve és nem is vagyok parter benne mert nincs értelme. Elvégre mindenki ismeri ilyen embereket, miszerint körülötte mindenki helikopter csak ő az ász. Aztán lehet hogy idővel beigazolódik, hogy bizony ez fordítva van... akinek nem inge, az...
A szelet érezni. Meg azt is, mikor a klíma fújja az arcomba a bekevert 20-22 fokos levegőt, ami télen is éppúgy hűti az emberi testet mint nyáron.
Csökkentett venti fordulatnál a leadott teljesítmény és a hatásfok is esik.
Szigeteléstől függetlenül ha a hőforrástól 6-10m-el távolabbi szobában szeretnénk melegebbet csinálni, akkor az ésszerű időn és komfort zónán belül nem lehetséges.
Attól még, hogy nem láttad, és tapasztaltad meg, létezik. pl.: Padló 15cm, fali 25 cm, mennyezet 40 cm szigetelés, 3 rétegű ablakok. Parapet klíma fűti, padló felett 10 centivel van az alja.
Ja, ez a ház nem most épült így, hanem jó pár éve.
Két - egyébként azonos paraméterű- klímából az a nyerő, amelyik kisebbre képes leszabályozni a teljesítményét, tehát halkabban üzemleni. Amelyik nem, az ki-be kapcsolgat, ha a helyiség pillanatnyi hőigénye kisebb, mint a minimális teljesítmény.
Az elméleti ámde buta és erőszakos fórumozók legjobb fegyverei:
- személyeskedés
- nem válaszolós visszakérdezős
stílus.
Nem vártam mást, csak lábjegyzetbe tettem egy megjegyzést, hogy hülyeséget állítasz és a következő egy hétben ebből fogsz fontos következtetéseket levonni, amit szerencsétlenebb fórumtársaink lelkesen pluszolni fognak.
Vagy minősített profi passzívházuk volt (oda valóban elég a leglassabb vetilátor fokozat),
vagy átalakították a beltérit úgy, hogy az 1-es ventilátor fokozat legyen a leggyorsabb.
vagy a "Hetvenhét magyar népmese" c. könyv "Parasztvakítás" fejezetéből idéztek folyton itt a fórumban és közben azon röhögtek, hogy milyen sok buta balek simán elhiszi a hazugságaikat bármiféle utánajárás, ellenőrzés nélkül :)
"Tehát ezzel azt állítod, hogy a klímák, hőmérséklettől függetlenül csak és kizárólag a legmagasabb fokozatú ventilátor fordulatnál adják le a legnagyobb teljesítményüket?"
Na megérkezett a butaság gonosz terjesztője, az IQ-gyilkos, a gondolkodni próbáló emberek tudatos összezavarója... :)
Tehát szerinted a klímák a legcsendesebb fokozaton adják le a legnagyobb fűtő/hűtő teljesítményüket?"
Az elmúlt 8 évben -mióta ez a klímával fűtés őrület tart- voltak itt olyanok, akik 1db padlószintre helyezett klímával fűtötték 1es venti fokozaton a 140+ m2-es házat, meg olyanok is akiknek az alap daikin klímája 250W-ig szabályzott le 0C° alatti külső hőmérsékleten.
Annyi a közös bennük, hogy mára mindegyik törölt nick, a klímás haverjaikkal együtt.
Tehát ezzel azt állítod, hogy a klímák, hőmérséklettől függetlenül csak és kizárólag a legmagasabb fokozatú ventilátor fordulatnál adják le a legnagyobb teljesítményüket?
Tehát aki komolyan azt hiszi, hogy a fűtő klímája ki fogja fűteni az egész telet végig a legcsendesebb ventilátor-fokozatban, az valószínűleg már az óvodában megbukott fizikából :)
(vagy annyira rohadt jó a hőszigetelés a házán, hogy ennyire kevés kilowatt is kifűti a házát)
A klímákra ráírt kilowatt érték nem azt jelenti, hogy az a klíma mindig pont ekkora erővel fűt, a fűtés ereje függ a ventilátor aktuális fordulatatszámától (tehát a ventilátor zajától) is.
Egy példa:
- az egyik 3,5 kW-os klíma ventilátora legalsó fokozaton percenként csupán 500-at fordul , ekkor 0,2 kilowatttal fűti a lakást,
- a másik, szintén 3,5 kW-os klíma ventilátora legalsó fokozaton percenként 800-at fordul , ekkor 0,4 kilowatttal fűti a lakást.
A tudatlan vásárló összehasonlítja a két klímát és azt tapasztalja, hogy az első klíma sokkal csendesebb, ami igaz is, hiszen a ventilátora sokkal lassabban forog. Ebből a zaj-különbségből azt hiszi a buta fejével, hogy amelyik klíma legalsó fokozaton csendesebb, az jobb minőségű termék is. Megvásárolja gyorsan és haza is viszi boldogan. Otthon felszerelve a csendes klíma megállapítja, hogy ennek a háznak olyan vacak a hőszigetelése, hogy most éppen 0,4 kw erejű fűtésre van szüksége, tehát hogy a lakók ne fázzanak, ahhoz őt fel kell kapcsolni őt legalább a kettes ventilátor fokozatba, ahol a ventilátora már 1000-et forog, ezért SOKKAL hangosabb, mint a boltban az öszehasonlításkor
Ha viszont a gazdi a boltban a másik (hangosabb) klímát választotta volna, az még most is a a legcsendesebb üzemmódban lenne, hiszen az a legalsó fokozaton is simán képes 0,4 kilowatt fűtő-teljesítményre.
Azt a gazdi sajnos soha nem fogja megtudni, hogy amikor a boltban a gyengébb műszaki színvonalú (viszont legalsó fokozaton csendesebb) klímát választotta, akkor a hangos fűtést választotta ki magának.
Találós kérdés: a klíma telepítő szakember melyik klímát fogja ajánlani, ha a vevő egyetlen kérése az , hogy "mindegy, hogy mennyiire szar hatásfokú a klíma, csak jó csendes legyen" :)
Gree Comfort X és AUX Delta2 közt vacilláltunk. Akit találtunk klímást, ő mindegyiket tudta volna hozni, árban is szinte egál lett volna minden téren. Azt mondta hogy tartósságban sincs differencia, de ha a halk üzemmód számít, akkor AUX. 3db-ot szeretettünk belőle, kettőt hozzánk egyet szüleim házába. Hűtéskor a silence módban tényleg semmi hangja, pedig én nagyon hálklis tudok lenni a zajokra, fűtés üzemmódban is elég a 3.5kW-os esetében a legalacsonyabb sebességi fokozat, tényleg a levegő mozgását érezni de hangja szinte nincs (a hűtésnél hangosabb a fűtés), ha minden le van kapcsolva, éjjel azért hallani de nem zavaró, az utcáról beszűrődő hangok szintjén van nagyjából.
több száz sort tudnék írni, de ennyi szabadidő nincs a világon :)
Jó (könnyen megérthető) olvasnivaló a hősugárzásról valószínűleg nem létezik, ami találtam, az mind túl tudományskodó (első nekifutásra felfoghatatlan).
Próbálj utánaolvasni a dolgoknak (pl google kereső: hőátadás, hősugárzás) és ha egy konkrét részletet nem értesz, akkor kérdezd meg pl ebben a fórumban.
"Nyáron elvan az ember a lakásban 22 C°-s hőmérsékletnél is egy gatyába"
Képzeld el, hogy ugyanakkor (nyáron) átöltözöl úgy, ahogy télen szoktál ugyanott tartózkodni: pl vastag szabadidő nadrág+ póló + pamut pulóver. Hány fokosra kellene lehűteni a nyári lakás levegőjét, hogy ebben a ruhában se legyen meleged? 18 fokos levegőhőmérséklet vajon már elég hideg lenne, hogy ne legyen meleged abban a ruházatban?
Na most jöhetnek azok az okosok, akik azt állítják, hogy "olyan ruházat nem létezik hogy én 20 fokos lakásban nem fázok :)"
Az egész óriási energia(forint)megtakarításnak a fő trükkje: az emberi test és a környezte hőSUGÁRZÁSos kapcsolatát kellene/illene jobban ismerni.
..és olyan is van, hogy ugyanaz az ember, akinek egy rosszul hőszigetelt, (pl belülről 14 fokos "hideg" falú) lakásban 23-24 fokos szobalevegő kell, hogy jól érezze magát,
ugyanaz az ember egy (jól hőszigtetelt, pl 18 fokos "meleg falú") lakásban mindössze 20 fokos szobalevegő mellet is jól érzi magát (durván alacsonyabb fűtésköltség mellett).
Az ember hőérzete meglepően érzékeny a környező (fal/bútor/stb)felületek hőSUGÁRZÁSÁRA,
Nekem noname kínai és Gree Amber van fűtésre-hűtésre . Semmi gondom velük , már a 13-ik fűtésszezon van előttük ( Gree Amber csak pár éve van ) . Ha nem a hálószobába szerelteted , akkor simán elviselhető . Természetesen függ attól , hogy mekkora teljesítményen kell dolgoznia . A ház hőszigeteltségétől és a beállított komforthőmérséklettől is függ. Van akinek elég a 20°C , van akinek meg kell a 24°C .
20-30m2 helyiségben kllene fűteskiegnek split, a szerelők rá vannak gyógyulva a gree comfort x re, holott véleményeket olvasva többeknek van gondja vele pl a hangjával.. aruker negatív minősítései, mit ajánlotok?
Nálunk is csak gáz fűtés van. A nagy teljesítményű (~5kW) gép helyett a telepítő mást ajánlott. A ház igazából két nagy részből áll (+tetőtér de az most kiesik ebből a történetből), így mindegyikbe egy 3.5kW-os Aux Delta2 lett telepítve. A Multisplitről is lebeszéltek, több okból is. Így most a nagy nappalit és az étkező-konyha egységet 1-1 gép temperálja, az étkező részből nyíló hátsó szoba ajtóval és fürdőszoba ajtóval szemben a bejárat felett van az egyik egység, így a két gép minden helyiségban tud fűteni (befújja a meleget), jelenleg 10-15 perc alatt legalsó sebesésgen járatva minden helyiségben 19.5-ről 22.5-23 fokig fűt majd kb 20-25 percenként lekapcsol mert eléri a beállított 22 fokot.
Hidd el, hogy ezek a "vevők" akkor se vették volna meg, ha van klíma. Ha tényleg érdekli őket, akkor mondanak max. 1 milliós alkut, hogy annyiból nekik még klímát "kell" berakniuk.
nem mi költözünk oda.. kiadásra építem (idegennek, hosszú távra). (egyébként mindentől nyűgös őkelme: nem bírja a hideget-meleget-átmenetet, álló levegőt - huzatot, stb.. :)
Ohm-osan elfűteni (klíma helyett), az 3x annyiba kerül, mint a klímával. de tény, h sokkal olcsóbb kiépíteni. viszont nehezebb kiadni a lakást, mert "elektromos fűtésű". ha meg napelemmel betermelem, az megint nagy beruházás, meg csak addig ér valamit, amíg van szaldó.
arra is gondoltam, h B árammal, sima villanybojlerből kiveszem a padlófűtésnek a meleget (úgyis új villanybekötés lesz), ami végül is egy hőtárolós villanykályha, csak vizes bekötéssel
köszönöm mindenkinek.. ezek szerint simán jó ötlet volt az alulra szerelt beltéri.
"Azonos teljesítménnyel nézd az árakat." : nekem összesen 30-40m2-t (100m3) kell kifűtenem, ami 3 irányból szomszéd által fűtött, a többi rész újszerűen agyon lesz hőszigetelve. vagyis nem a 10-15kW kategóriában játszom.
a legolcsóbb hőszivattyú 1-1,5 misi (ha bárhol tudsz nem medencefűtős hősziv.-út 300-400e körül, akkor azt mindenképpen írd meg)
a 3-4 kW-os split fűtő klíma (1 beltéri, 1 kültéri) 300-400e Ft. +100e vill.bojler
Köszönöm az infót. Kicsit szorult helyzetben vagyok, az ingatlant értékesíteni szeretném, de csak kondenzációs gázkazán fűtés van. Az összes érdeklődő ezen akad ki, ezért gondoltam, akkor klímával kínálok alternatívát, mert vegyes tüzelés kialakítása nem lenne egyszerű. 3.5KW környéki klímával meg félnék, hogy alulméretezett lesz és csak kihajtják a belét. Jelenleg 30cm mennyezet hőszigetelés és kétrétegű ablakozás van.
60m2 kiegészítő fűtésére tervezek klímát, a terv 5kW körüli eszköz az alacsonyabb árú szegmensből.
A telepítő Kaisai gépekre van rákattanva, én egy fokkal ismertebbeknél maradnék, ezért kérdezném a következő gépek közül melyik lenne a jobb választás vagy mindegy ? Gree GWH18QD-K6DND6B Lomo Plus Midea MSAGCU-18HRFNX / MOX301-18HFN8 Xtreme Save Midea MSEPCU-18HRFN8 / MOX430-18HFN All Easy Pro Köszönöm!
Adott egy Samsung dual kültéri, R22 két kompresszoros 2002-ből, teljesen szeparált két hűtőkörrel.
Vissza szeretném fejteni a gázt a kültéribe, mielőtt leszerelem.
1. - Járatni kell valameddig a rendszert, mielőtt a folyadék szelepeket menet közben elzárom, vagy kikapcsolt állapotban már előre zárjam el őket indítás előtt ?
2. - Kb. mennyi ideig kell járatni elzárt szeleppel, hogy rendesen visszafejtse a gázt.
Ez a "nulla magasság" klíma kültérinak is megfelelő, csak gondoljunk arra, hogy hova megy belőle a zaj s a kifújt jéghideg levegő (a ventilátor előtt páralecsapódás = deresedés = korcsolyapálya), plusz a kültéri beszívó részénél/hátuljánál legyen bőven hely a levegő beszívás számára (láttam olyan kültérit, ami mögött okos hőszigetelők nem hagytak még 8-10 centi távolságot sem).
"régen csak hűtő klímák voltak, aminek a magas ponton van a helye
Egy hűtő klíma kültéri egységi miért jobb magasan felszerelve, mint alacsonyan?
(felfelé szálló meleg levegőt lehűtve alulra fújja),"
Tévedés. A hűtő üzemben lévő klíma kültéri éppenhogy jó meleg levegőt fúj ki magából kb VÍZSZINTESEN, ami a kifújás után egyből FELFELÉ emelkdik mert a meleg levegő felfelé száll ugyebár.
reggel arra ébredtem, h mi lenne ha a spiit fűtő klímát nem a fal tetejére, hanem az ablak alá tenném? (a fűtés a fő funkció, nem a hűtés).
úgy került megszokásból a fal tetejére a beltéri, hogy régen csak hűtő klímák voltak, aminek a magas ponton van a helye (felfelé szálló meleg levegőt lehűtve alulra fújja),
de a fűtési berendezés helyes helye alul van ahol a hideg levegőt felmelegítve az vagy magától felszáll, vagy a fancoil felfelé kihajtja, vagy a klímabeltéri a padlón szétteríti (mert a split beltéri nem tud felfelé fújni). a szekrény alatt, a padló fölött kijövő, szétterített meleg pedig már nem "huzatos".
az alapproblémám még mindig az, hogy fűtő split klíma 300e, levegő-víz hőszivattyú fűtésre pedig 2misi.
azon is gondolkodtam, h a split klma beltérije helyett egy lemezes hőcserélővel a hideg/meleg klímagázból hideg/meleg fűtés/hűtésvizet csinálok, az meg már mehet akár padlófűtésbe, vagy indirekt HMV-be. vagy ez nagyon elvadult?
parapetes klímából kicsöpög a parapet külső oldalán, úgyis ott van 2 nagy nyílás a hideg/meleg oldali ki/befúváshoz. vagy egy külön csövön magadnak belül elvezeted (szépen, padlósík alatt).
medencehőszivattyút valszeg kipróbálom majd a nyaralónál (mert olcsó) tavasszal-ősszel a hűvösben temperálni, de azok szerintem nincsenek téli üzemre tervezve. én meg télen sosem vagyok ott, tehát tökéeletes. valamelyik talán már hűteni is tud, így meg is lenne a faincollal a hűtésem is.
nagyon szemezek a monoblokkos levegő-víz hőszivattyúval (nem a parapetes), de a split klíma 300e, a monoblokk meg 2misi.. (van használt monoblokk jófogáson, de nem értek hozzá annyira, hogy bevállaljam).
nekem összesen lenne 100m3 fűtött légtér =36m2 hasznos), és ez csak 14m2 jól szigetelt külső fallal és 25m2 új nyeregtetővel találkozik a kinti hideg levegővel. a 8kW is órási teljesítmény ide.
A víz levegő hőszivattyúnál jobb esetben csak rá kell kötnöd a padló, fal fűtést az egységre, a klímánál így kevesebb alkatrész kell, és a teljesítménye is kisebb lehet. (8kw azért nem árt, az meg klímában is drágább, meg akkor ott a vizes rész, az x2 ár.)
Én azt nem tudom, az olcsó, medencéhez ajánlott hőszivattyúk miért nem használhatóak fűtésre. Talán nem mennek fagypont alatt.
A parapetes klímának nincs kültéri egysége, ezért kérdeztem, mi történik a jéggel, ami keletkezik. (Bent, mert minden egyben van.) Nekem nagyon jó lenne, ha működőképes koncepció lenne.
jaja, nagyon egyénfüggő, és a szükség nagy úr az tény.
Sok ismerős felült az elmúlt pár évben a klímás fűtés vonatra, és nem megoszlóak a vélemények kinek mennyire jött be. Konvektor után nem is hangos.
Én baromi csendes környéken lakom, otthon is csend van, a 3 szobával arrébb lévő mechanikus faliórát is kihajítottam egy hét után anno.
Nyilván engem zavart a rohadék amikor becsukta az elejét a leolvasztáskor, és hallottam a léptetőmotor hangját :-)
Hőszivattyú lett, az belül csöndes.
A gáz tuti szopó lesz, az áramot majd meglátjuk. A bálás kazános rendszer a nagy pufferrel is üzembe helyezhető pár nap alatt, a melegvíz napból jön, hát majd látjuk mit hoz a tél. Ha jönnek a tankok majd más lesz a prioritás...
köszi mindenkinek. jelenleg gáz nincs bekötve, és nem is tervezem.
nekem ez új építésűnek számítana.
meglévő állapot: 100 éves bp-i belvárosi belső udvaros ház legutolsó egysége. 30cm km.tégla, vízszigetelés nélküli salétromos falú, de 3 irányból fűtött fszt+padlástér van most. = roncs. terv: udvari falak teljesen újra építve: új vízszig, ytong+kőzetgyapot. a többi fal alá szakaszos falbontással új vízszig, és az alsó 2 sort Ytongból építem vissza (talajhő megszakítás). padló új vízsziget kap, és új 10cm hősziget. az aljzatba betekerek padlófűtéscsövet, mert nem összeg, és akkor még mindig tudok később padlófűtést bármiből előállított meleggel. köztes födém: marad a fa, de kitöltve celulózzal, ill. az álmennyezet kap 5cm kőzetgyapotot (tűzvédelem), de ez belső nem hűlő felület. félnyeregtető: új fa fedélszékkel, 5+5cm kőzetgyapot (tűzvédelem), szarufák között 15-20cm cellulóz. oromfalak, hátsó tűzfal: részben fűtött szomszéd, részben új 15cm hőszigetelés szomszéd üres padlása felé, belülről. földszint: 24m2 nappali+konyha, 4m2 fürdő (tökéletes téglatest alakkal) tetőtér: 7m2 (1,9m) vagy 24m2 padlófelület még nem számoltam ki, de lehet h így megáll 2kw fűtési igénynél. ilyen kicsi levegő-víz hőszivattyú nincs, és a legkisebb is 1,5-2 misi.. Ohm-osan elfűteni 1=1-ben nem az én világom.. de olcsó lenne kiépíteni (ígyis-úgyis új villanyóra lesz) marad a klíma. de lehet h parapetes monoblokk klíma lesz, mert az egyszerűbben szerelhető, és nem keringteti 'huzatosan" a levegőt, mert a gép alul van, ahol ott a felmegítendő levegő, a függönybe meg nem áll senki :)
A számla miatt szükséges. De mindenképpen komfortosabb a radiátor. A most felszerelt daikin is hallatszik ha megy. Persze ez szubjektív, de én észreveszem. Meg tudok lenni mellette, de egy esti filmnézés közben ha nem akciófilm akkor tud zavaró lenni😊
Gázcsekk okozta hidegrázásos, majd rögtön leizzadós sokk még zavaróbb tud lenni :)
Nálam reggel programozva 5:00-kor kapcsolnak a klímák, fűtenek, majd 6:30-kor ki.
Hétközben ugye nappal gálya+kölöknek suli, nincs fűtés, majd az első hazaérkező előtt gáz bekapcs programozós termosztátos megoldással és estig az ketyeg radiátoros fűtéssel.
Reggel kevésbé zavaró a surrogás, mint este, mikor tv-zés, laptop stb megy.
Állandó fűtésre baromi nehezen tudnám elképzelni a klímás fűtést, de természetesen a muszáj nagy úr.
Azt nem írtam, hogy ez egy MENSA általános iskola volt és elsőben elektronikai informatikából buktam meg, másodikban meg gyakorlati kvantumfizikából :)
Kedves MEkk, köszönöm, h az idődet rászántad a válaszra. de én még mindig várom, h végül is milyen végzettséged van? statikus biztos h nem, mert faszságokat írtál, ahogy nézem a villanyszerelés topikot, ott is röhögnek rajtad. mégis állítólag "méretezéselméletből" szigorlatoztál valahol.. de hol? de mindegy is.. egy ide illő válasz az lett volna amit pl. oleg írt (neki köszönöm is). hogy a kanapétól legalább 2-4 méterre legyen, túlméretezett beltérivel kisebb a légkeverés sebessége, stb... erre engem basztatsz a fizikával (lehet h jobban megy, mint neked, de ez nem verseny -legalábbis nekem). de akkor nézzük a válaszod műszaki részét, ha már te vagy az új Newton: ez egy segítség neked, hogy átlásd, mert "ezeket minden hülye tudja, aki nem volt felmentve fizikából", ha már idézhetlek.. a klímában ventilátor fújja, míg a sima radiátorban gravitációsan áramlik át a levegő. a kettő között óriási a légsebesség-különbség. a radiátornak van sugárzó hőátadása is, klímának ilyen nincs. a klíma beltéri általában magasan van, ezért kell lefele fújnia, hogy a szoba alján megülő hideg levegőt is átforgassa (alulra szerelt, pl. ablak alatti fancoil ezért jobb: gravitációsan is működhet, bár kisebb teljesítménnyel, de a legfontosabb, hogy nem kell lefelé fújnia, mert alulról a hideget szívja fel). a lakást úgy is fel tudod melegíteni, h a padlóját/falát melegíted (pl. infra, vagy vízcső), és akkor az általad irt "átforgatjuk a levegőt" egy hozzád illő, fizikához nem értő hülye válasz volt. mert van még sok más megoldás is. mert egy csökönyös okoskodó beszűkült agyad van. csak az létezik amit te épp kitaláltál. én a szobában magasra szerelt, ventilátoros fűtő beltéri egységek fűtési szezonban tapasztalótokról, hőérzetről kérdeztem, nem pedig az általános iskolás fizikai kisebbségi komplexusodra voltam kíváncsi. az áramló levegő miatt nagyobb a bőrfelületen a párolgás, ami hőelvonással jár ("ezt ugye minden hülye tudja, aki nem volt fizikából felmentve"), és ezért fázol akkor is, ha meleg levegőt fúj rád a klíma. és azért nem fázol ha ugyanaz a meleg a radiátor fölött gravitációsan áramlik fel. más a sebessége.
szóval azért ennyi háttértudással rendelkezem a témáról.. de mint írtam, engem egyáltalán nem zavar a légmozgás, de van akit igen, és ezt ők tudják jobban megtapasztalni... ezért kérdeztem őket. nekik előre is köszönöm
"mi a tapasztalat a klímával fűtéssel? nem csinál "huzatot"?"
A lakás levegőjét úgy lehet felmelegíteni, hogy jó sokszor átforgatjuk egy jó meleg hőcsereélőn. Ilyen hőcserélők pl az ablakk alá tett radiátorok is, de a radiátorok FELETT van a "léghuzat", ezért a huzatos radiátorokra soha senki sem panaszkodik :) De a klíma hőcserélő "huzata" ELŐTTE van, tehát akinek elég kevés esze van, az mindig találhat olyan pontot a lakásban, ahol huzat van. Ezek tán már csak minél több időt kell eltölteni ebben a huzatban és máris lehet okosan panaszkodni arra, hogy a klímás fűts huzatot csinál :)
Aki nem hiszi, hogy a radiátor is "fújja a levegőt" (felfelé), az hajtogasson papírból pár szélforgót és tegye őket VÍZSZINTEEN a meleg radiátor fölé.
A fa fajsúlya kisebb, mint a vízé (ugye rendszerint úszik a vízen), 1m3 ebből következően nem lehet 10 mázsa. Főleg nem a kereskedésben árult kuglizott fa. A vizes fa (tömör) köbmétere kb 8-900kg, a szárazé 6-700kg. A kereskedőnél az erdei m3 az 1,7m3 kuglizott fa, az viszont 12-13 mázsa.
Szerencsére, a szomszéd nem járult hozzá, hogy a ház hátsó falára legyen szerelve. Így a nappalinak abban az oldalában van ahol én is tartózkodok. Így nem zavaró a légáramlat. Úgy állítottam, hogy mikor fűt, akkor amennyire csak lehetséges, lefelé fújja a meleg levegőt. Mikor felfűtötte a szobát, és leáll a fűtéssel, akkor csak a ventilátor megy. De automatára van állítva és olyankor vissza veszi a ventilátor fordulatát, és kissé felfelé fújja a levegőt. Szembe a beltérivel érezni egy kis légmozgást. Ezért azt javaslom, hogy ha van mód és lehetőség, akkor olyan helyre legyen téve a beltéri, ahol nem sokat tartózkodik az ember, szembe vele.
az alternatíva lehetne egy levegő-víz hőszivattyú, mert a padló úgyis kap egy fűtéscsövezést. csak a hőszivattyúk sokkal drágábbak egy klímáéhoz képest. és ide alig kell fűtési energia bevitel.
24m2 földszint, fölötte 8-10m2 beépített padlástér, minden újonnan vastagon hőszigetelve lesz (új átépítés lesz, bérbeadásra). 3 irányból fűtött szomszéddal.
engem semmi nem zavar, de a hölgyemény szerint neki nem jó, mert huzatot kap. hűtésnél még előnyös is a légmozgás, mert az is hűt, de fűtésnél nem tudom, h milyen érzés. nem voltam még sokat klímával fűtött lakásban, h megfigyeljem.
Muszáj neki huzatot csinálnia. Különben benne marad a meleg.
Fűtés módban jobban zavaró lehet, mert ekkor lefelé kell irányítani a kifújt levegőt, a magasra szerelt beltériből. Emiatt nagyon fontos az elhelyezése, hogy olyan irányba fújhasson, hogy a tartós tartózkodási helyek kiessenek a huzatból. És/vagy kiegészítő légterelő lapokat kell felszerelni.
mi a tapasztalat a klímával fűtéssel? nem csinál "huzatot"? (24m2-es helyiség/kisház lenne, viszont újonnan minden irányból vastagon körbeszigetelve). de az egyik ismerősöm szerint zavaróan mozgatja a levegőt
Látom, hogy egy kis eszmecsere is elindult a posztom után. Egy öreg vert falú ház, szigetelés nélkül Ajtók, ablakok is régiek. A fát pedig erdei m3-be vettem kuglira vágva, hasítva. Valamikor úgy hallottam, hogy 1m3 akác fa kb10 mázsa. Az előző válaszomba, amit KAti fórumtárs hozzászólására írtam ez alapján írtam a kg/Ft árat.
Köszönöm mindenkinek, aki bekapcsolódott ebbe a kis eszmecserébe.
Fűtési szezonba, az időjárástól függően 30-40-45 kg fát fűtöttem el naponta az elmúlt években. Tavaly még 35 Ft/kg volt a fa. Az idén vettem 20 mázsát arra az esetre, ha esetleg rá kell segíteni, vagy netán elromlik a klíma. Ez a 20 mázsa 104 000 Ft-ba került. Így a számítási tipped szerint több mint duplájába kerülne a fával való fűtés az enyhébb téli napokon is, mint az átlag nap a klímával való fűtés. És nem beszélve arról, hogy nem kell vele dolgozni, mint a fával.
Bár nem adtál meg túl sok infót a szobával kapcsolatban (fal, szigetelés, födém, ablakok, jelenlegi fűtési mód, stb), valószínűleg gond nélkül tudnál fűteni vele.
Most mivel fűtöd azt a szobát (kályha, radiátor, konvektor, hősugárzó)?
Végül az alábbi talpkonzolt rendeltem, ez egy kicsit olcsóbb kivitel, de a másik, amiről pár napja képet linkeltem a 99026 hozzászólásban, az nincs készleten.
Mi a véleményetek a Praktikerben (is) kapható hisense wings pro klímáról? 229.000ft-ért árulják, 3.4kw hűtés, 3.8kw fűtés, leírás szerint -20 fokig használható.
Egy 25nm-es szobát tudnék vele fűteni, vagy felejtős?
Van egy 5,3 KW-os Midea All Easy Pro klímám. Most már 11 napja megy folyamatosan. 21C°-ra állítva és 65m2-t fűt. Ez alatt elfogyott 85 KW áram, a háztartási fogyasztással együtt. Ami kb. 35KW, és akkor a klíma megevett 50 KW-ot. Szerintem ebbe az enyhe időben nem sok ez a fogyasztás. Igaz, hogy nincsenek még azok a nagyon hideg napok, amikor majd erősebben kell neki dolgozni. A villanyórán villog egy led, ami a fogyasztás mértékétől függő gyakorisággal villog. Az van a villanyórára írva, hogy 1000 impulzus=1KW. Valamelyik nap, 30 C°-ra állítottam a hőmérsékletet, hogy a klíma teljes erőbedobással dolgozzon. Stopperrel pedig mértem, hogy 1 perc alatt mennyit villog a led. Le volt kapcsolva minden és így villant 20-at. Ami egy órára vetítve 1200. Tehát ha folyamatosan menne teljes erőbedobással, akkor 1,2 KW lenne a fogyasztása. Az utóbbi évek tapasztalata alapján, nem nagyon megy le a hőmérséklet -10C°alá. És az is csak néhány napig tart. Ezért úgy gondolom, hogy nem kell, hogy teljes erővel dolgozzon folyamatosan a tél folyamán. És így remélem, hogy olcsóbban fogok kijönni a fűtés számlámmal, mintha fával fűtenék.
Szerintetek is olcsóbb lesz a fűtésem mint fával?.
Nem az idővonalban 100%, hanem teljesítményben, mert a jeget ezeknek is le kell olvasztani időnként. Az más, hogy sokkal jobb a hatásfokuk, az enyém még nem intelligens leolvasztásos klíma, 50 perc után leáll olvasztani, +10 fokban is. (míg le nem cserélem, március óta megvan az utód)
.
A sima klímák kb 50%-ot tudnak -15 fokon.
A téliesítettek 80 körül.
Ezek, forrgáz visszavezetéssel, és 3 soros hőcserélővel, illetve nagyobb méretű kültérivel, ami nagyobb teljesítményt is jelent, tudják a néveleges teljesítményt leadni.
Nálam többet csináltak, nem is volt szükség annál többre. A kültérit nagynyomásúval átmosták. De szerintem a tavalyi fertőtlenítéskor valami olyan eddig nem használt anyagot alkalmaztak, amibe beleragadhatott a por, ezért nem tiszta most a mókuskerék. Gondolom én a laikus. Nekem a garancia miatt kellett minden évben egyszer kihívni őket. Viszont így 10 év a garancia.
A mellette lévő hálószobába behallani a kültéri morgását a falon keresztül.
Ezt meg tudod oldani, rezgéscsillapító gumibakot hozass a telepítővel a kültérihez. Nálunk is nagyon rezgett a fal, egy ilyet rakott be utólag, ami egyébként 2000 Ft alatti tétel ha magad veszed és pár perc felrakni. Nem nagyon értem, miért nem mondják minden telepítéskor, hogy létezik ilyen.
Én 1x hívtam ki céget tisztítani, annyit csinált, hogy kivette a szűrőket, lezuhanyozta és spray-el befújta a benti hőcserélőt, valamint lekefélte a kültérit. Ezért szerintem nem éri meg egy forintot sem fizetni, ezt egy 5 éves gyerek is meg tudná csinálni.
Csak érdekességnek?!?!? A cég, aki tökéletesen szerelte és eddig minden évben kint volt tisztítani elfogadható árért, most tájékoztatott, hogy nekik nincs mosózsákjuk? (nagy cég), kiszerelni meg nagy munka, úgyhogy keressek olyan céget, akik mosózsákkal rendelkeznek, ettől még nem veszik el a garanciám. Bejegyezték a kartonomra, hogy nem rajtam múlt a tisztítás.
"-15 fokig folyamatosan tud menni leolvasztás nélkül"
-15 fokos időben egy fűtő klíma kültéri egységének hőcserélő felülete -20 -30 fok között dolgozik.
Ha ennyire nagyon hideg fém hőcserélő felület nem jegesedik, az a klíma felülbírálja a fizika egyes törvényeit, ehhez néhány Nobel díj már kevés, ennek a gyártónak egyenesen Isten az alvállalkozója (vagy a marketingesei pofátlnul belehazudtak a szemedbe :)
Tosot, Tesla, Vivax meg ilyen klímákkal is büszkén fűtögetnek.. szóval egy mitsuval csak nem lenne gond. :-)
A krémárús mitsu igaz hogy -15 fokban is lehet hozza a scop 5-öt amelyeket egy tesla lehet +15 fokban sem, de a tesla 150 ezer, a mitsu meg 400 felett.
Aztán ha elmorzézza az elektronika hibát a ledje akkor a mitsuba kb 100k csak az elektronika, 150-ért meg meg van egy másik tesla klímád. :-)
De ha nem is romlik el egyik sem, hiába tud a mitsu scop 5-öt -15-ben mikor a tesla csak langyosat fúj, miközben még párszáz wattal megy hozzá a karter meg csepptálca fűtés is... amit nem szoktak beleszámolni a fogyasztásba lehet még úgy is nagyon soká térülne meg egy új japán ára a kínaihoz képest.
Amúgy nekem komfort x-re esne a választásom, de az nincs szürkeimportban, mert amúgy csak addig van pénzem, akkor próbálkozok hátha sikerül egy használt japán klíma.
Nekem van egy nagyon jó előnyöm is: a zaj nem számít. :-)
Most jöttem rá hogy a mitsu FH miért drágább pedig régebbi modell mint az AP., mert mint írod "méz áru".
Az FH tudja a Hyper Heating funkciót: Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a teljes fűtési teljesítmény -15 °C külső hőmérsékletig fennmaradjon, valamint hogy az üzem -25 °C külső hőmérsékletig biztosított legyen.
Mindezt úgy hogy -15 fokig folyamatosan tud menni leolvasztás nélkül, SCOP 5,1 amit ritkán tudnak ma is, meg a beépített hőérzékelő, arra fújja a hideget amerre a hőforrás van.
Apropó, van egy MSZ-FH25-35-ös kültéri, évek óta nyitott csappal, szét is fagyott rajta a csaptelep annyi víz volt benne, azzal lehet még valamit kezdeni? :-)
Első benyomások a most telepített Comfort X 3.5-esről.
Elsősorban kiegészítő fűtésre fogjuk használni, nappaliban, ősszel, tavasszal.
Előnyök.
Amiért telepítettük, megfelel, nem csalódtunk. Hatékonynak tűnik, mire lefő a kávé, meleg a szoba.
Könnyen kezelhető távirányító.
Jól elosztja a levegőt, nem érezni huzatot.
Hátrányok? Nincs összevetési alapom, tehát csak ami számomra furcsa.
Kicsit hangos. Csendes üzemmódban is mintha erdőben lennél suhogó fák között. Szerencsére géphang nincs.
Nappaliban nem zavaró, de a tévé hangja mellett, ha odafigyelsz kihallatszik, szokatlan. Hálóba nem tenném.
Nem szabályoz vissza. Átmenetileg le tud menni 400 W körülre, lehet, hogy lejjebb is(?) de nem szeret, nem is szabályozza magát túlságosan. 650-700 watt között dolgozik akkor is, ha nagy a hőfokkülönbség, akkor is ha már elérte, auto, minimum, vagy csendes fokozaton is. Ha eléri kikapcsolgat, nem dolgozik folyamatosan. Elég kulturált a ki-be kapcsolgatás, nem zavaró, legalább néha csend van.
Nyilván ezért kell relatíve magas fordulaton járatnia a ventilátort. Kellemes. akár 45 °C-os meleget fúj.
Turbón fölhergeli magát 1300 W körülre.
A mellette lévő hálószobába behallani a kültéri morgását a falon keresztül. Alig hallható, de teljes csendben olyan mintha valahol a távolban járatnák egy autó motorját.
Végül egy aprónak tűnő, de bosszantó hiba. A távirányítón ki lehet választani milyen hőfokot mutasson a beltéri.
Nyomkodom a temp gombot, nem történik semmi. Ha nincsenek kaméleon szemeim és az egyikkel a távirányítón nézem melyik hőmérőt mutatja, miközben a másikat a beltérire szögezem, nem sok esélyem van az egyetlen másodpercre látható helységhőmérsékletet elcsípni. Ha azonos a beállítottal, akkor pedig meg sem villan.
Nem értem, hogy ilyen durva szoftveres bakival hogy lehet egy nagyszériás terméket piacra dobni. Semmibe nem került volna legalább 5 másodpercig mutatni a szobahőmérsékletet, esetleg blinkelve.
Midea Vertu MSV1, inverteres, 3.5 kW-os klíma fűtési hatásfoka hogyan alakul a kinti hőmérséklet csökkenésével?
Csak annyit találtam, hogy -17 fokig tud hűteni, de ott már nyilván nem ezzel szeretnék fűteni. Nomeg nem is igen lesz Budapesten -17 fok, abban bízok.
Azt szeretném kiszámolni, hogy a rezsicsökkentés nélküli áramdíjjal meddig érdemes ezzel a berendezéssel fűtenem kizárólagosan.
Nézz körül Európában , hogy máshol mennyibe kerül ! Miért vagy rövidlátó ? Nem " csak " a Forint gyenge , hanem minden drágul és mindenhol Európában ! :-(
A képen látható fehér izé akusztikailag túlságosan merevnek (tehát zajcsillapításilag meglehetősen szarnak) tűnik. (Mint akusztikai zseni, száraz homokkal teletöltve azért kipróbálnám ;)
a másik képen látható gumi bak biztosan sokkal jobb zajcsillapító,
én csak azt venném meg
(sőt, a gumi hosszanti lyukába különböző rugalmas dolgokat bedugva (gumicső, szivacs, stb) még "hangolni" is lehet a zajcsillapítását)
Ilyen fehér volt nekünk is az előző lakásunkban a teraszon és mivel nem zártuk le a végeit, beköltöztek darazsak, pókok. Én ezért nem szerettem. Persze le lehet zárni, csak mi ebbe nem gondoltunk bele anno.
Erkélyen a földön lesz elhelyezve a kültéri, a felmérés alapján a fehér műanyag talpkonzollal.
Kérdésem az lenne, létezik-e ehhez a konzolhoz való gumibak szett, avagy találtam a neten a második képen látható rezgéscsillapító talpkonzolt, ezzel van-e valakinek tapasztalata.
Én vettem tőlük egy oszlop(torony) ventilátort, de amit küldtek a sérült volt több helyen is és nagyon kerregett bekapcsolás után.
Telefonon két nap alatt és kábé 40 hívás után tudtam beszélni velük végre, előtte egyszer sem vették fel. Emailre nem válaszoltak. Visszaküldtem a terméket mert ezt beszéltük meg, de újat vagy másik cserét nem küldtek helyette azóta sem. Ez idén nyár elején volt.
Gyorsan utána nézve a Székelyvill értékesíti az emagon keresztül, akiről nem sok szépet látni a neten, többek közt egy felszámolás alatt álló céget és Vaterás panaszokat. Máshol keresve is találni 1-2 helyet ahol azt írják készleten van.
Az ebben a témában írt első hsz-emben : 98980 leírtam , hogy 2000-es évben , amikor egy kis ideig beugrottam kisegíteni egy céghez , akkor az ott kapott kisokosban az volt írva . Majd rákerestem a neten és akkor találtam a következő 98991 hsz-ben leírtakat . Viszont a gyártó oldalán biztosan fellelhető a válasz .
Mester, meghajlok előtted... Aki olajjal önt fel egy kuka kompresszort... De próbáltam segíteni.
Csóró megrendelő...
Több 100... Kalorikus javító voltam 4évig az ország első/egyetlen hűtőgépgyárában, ahol pld ha láttam vákumolás közben olaj távozik (és egyéb kacifántos dolgokat is) a rendszerből, azonnali kompresszorcsere, nitrogénes szárítás, patroncsere. Nem vacilláltunk, ahol/amikor kellett, fődarabcsere és a mai napig működik valakinél.
Nagyon korrekt volt, szó nélkül vágta a tekercsből a három métert, fúrt faragott, vákuumozott, próbaüzem, papirok... porszemet nem hagyott maga után, úgy fúrta a falat.
Üdv úgy látom te ehez semmit nem értesz fogalmad sincs róla butaságokat beszélsz azt is mellé. R600a gázhoz POE olaj kell és viszkozitásra mélyhűtő rendszerekbe 32 a megfelelő. 30 éve vagyok a szakmában több száz hűtőt megjavítottam most 1 millós hűtőket javítok Már olyan szinten hogy felvágom a konpreszorokat és felújítom őket. ezred pontos dugattyúkat köszörülök inverteres kompreszorokat tekercselek.
Kompresszor aljába sincs beleütve? Mint ha emlékeznék, lenne ott valami szám és betű...
Egyébként arra emlékszem, hpgy a benne levő plaj megtámadta a polystirol belsőkapra anygát, megmarta, szétrepesztette, ami belsőszivárgós volt, annak hazavágta a belsőkamráját, ki lehetett dobni.
Üdv de van 15 db kompresszorom és egyre sincs rá írva és sehonnan nem lehet megtudni milyen olaj van benne úgy látom nálam nincs okosabb aki ezt tudná itt. De POE 32 teszek bele LG lineár kompresszorba. Sokat olvasgattam és erre a döntésre jutottam.