Éppen tegnap gondolkodtam , hogy nekem is kellene még egy visszacsapó valahova mint neked a nyelves.
Tapogattam a csöveket , és mivel nekem ott nincs visszacsapó ezért gravitál a pufferből a víz .
Ha oda vagy a pufiba visszatérő "hideg " ágba rakok egy rugósat akkor megállíthatom a gravitálást ?
Ki tudja majd nyitni a szivattyú ? ( a keverő szelep és a szivattyú után a lakás felé van egy rugós ami a gravitálást és a lakásban elhelyezkedő gázkazán "visszafelé " fűtését hivatott megállítani . )
Igen, igazad van, mert ha függőlegesbe áll a nyelv, fölakadhat. Így jött ki kényelmesen, ez a szivattyú meg nem fogja a nyelvet túlságosan fölrántani. Annyira nincs gravitációs áramlás, hogy a tartály kiürülését érzékelő termosztátot nem volt elég az előremenő csőre rakni, hanem be kellett a tartályig tenni.
nyelves visszacsapót vízszintesen szokták beépíteni, de ha működik neked akkor nem gond. A szivattyú meg bírja nyitni, de lehet nem is a nyitás hanem a zárás miatt.
igen, mert az ajtó 0,9x2m a belmagasságom 2,34m, a tartály eredeti mérete pedig átm.1,25x2,5m volt ebből lett egy 1,25x2m-es tartály a plusz 0,2m miatt lett 2 hegesztés, hogy ne 1,8m magas legyen csak
Ne mááá,elkezd a forró víz lefele gravitálni a Vta hideg ágán,ami egész visszatérő cső a pufi aljába a becsatlakozásáig tartott ! :DDD Szerintem ezt már Te sem hiszed el !:-))
Az ennyimet megszívta ,ha be lett volna szigetelve a cső soha nem veszem észre ,amúgy a cső nem meleg volt (lakáskör visszatérő a Vta hideg ágával együtt , hanem FORRÓkb 80 c fokos víz) !:-) Honnan lehet ilyen forró vizem ??? Mióta megcsináltam nem produkálja !!:-)
Ui: Még 1x ,MINEK ÉPÍTETTED BE ???? Ha nem ezért akkor semmilyen más opció nincs amiért kéne ODA ,irányba van ,csak ellentétes irányba történő áramlás megakadályozása lehet a cél !:-)
Üdv ! A képből nem sok minden derül ki ,de ha az a lakás előremenő ,akkor igen !:-) Jó nagy pufi kell ha ezt a hőfokot tartod! Vagy elromlott a termosztát ?:D
Úgy hogy a kazánkör szívja a pufi alsó szekcióját amibe becsatlakozik a lakásköri visszatérő is ,ezen visszatérő becsatlakozik a Vta alsó ideg ágába ,ami nyitva van valamennyire és épp nincs szívóerő a Vta-n(lakásköri) csak lentről van megszívva a Vta hideg ága!:-)Amúgy minek kéne másként oda a V.cs??? Nekem saját tapasztalat ez,ha megy a lakáskör ,akkor már nem tud a pufin keresztül visszaszívni a kazánkör !
Ui:Azért is raktad oda ,mert ellentétes szívóerőt akartad megakadályozni/kizárni !:-)
A keverőszelep hideg ágán egy fordított áramlás van ezért kell nyelves visszacsapó. A rugós azért nem ajánlott, mert az befolyásolja a keverőszelep működését.
Nem értem .....,kanyarogni a Duna szokott főleg a Duna kanyarban ,de itt ahogy tapasztalod csak suttyómba mindig meleg a lakásköri előremenőd !:-) Na ez már Gordiusz ,de nem kanyar hanem csomó !:-)
csak a rajzon. Hencoval van kötve a lakáskör, a kazánkör rézzel. Úgyhogy a szivattyúzott víznek mindegy merre kanyarog. Nem lengőnyelves a v.cs., a régi lett beépítve a sima rendszerből.
Üdv ! Ezt a jól emlékszem ,akkor Én mondtam először ebben a fórumba hogy meg kell oldani :"Egyébként a keverőszelepen is átgravitál, ezért nem árt a keverőszelep hideg ágára tenni egy lengőnyelvest."(vissza lehet keresni),mivel ha éppen nem megy a kazánköri szivattyú,akkor tetejéről lehúzta a meleg vizet a kazánköri szivattyú !:-)Nálam a beépítés miatt(függőleges a rész) ott is rugós van!:-)
A lengőnyelve is talánmegakadályozhatja ,de szerintem a rugós meg majdnem biztos hogy megakadályozza a kéretlen gravitációt !:-)
Hát hogy a visszatérőben van v.cs ,ami elvileg ott is megakadályozhatná a nem kívánt keringést !:-) Azért jó a rugós v.cs,mert a szivattyú átnyomja rajta a vizet ,de a gravitációs áramlást megfogja !:-)
Nem értem mit is kérdezel? Így van keverő szelep ,ami az pufi tetején lévő forró vizedet összekeveri a visszatérő langyos vizeddel ,arra a hőfokra amit kigondoltál !:-) A rendszeredtől függően állíthatsz hőfokot ,ami a Vta hőfok tartománya :-
Üdv !Vta szeleped van a lakásköri előremenődbe ? Egy rugós visszacsapó szelep(akadályozza a gravitációs keringést) is kéne lakásköri szivattyúd után,amit talán nem tud átnyomni a 92 c fokos vized a v.cs-n !:-)
Beléptem én is a pufferhasználók körébe. Pár kérdés merült fel bennem az eddigi használat során. 1 m3 tartály, 92 fokra fütve mennyi időt kêpes áthidalni begyújtás nélkül, tapasztalatok alapján. 85 nettó m2 fűtve. Nálam ebben a laza időben 24 óra megfogja. Lehet hiba, hogy a lakás előrenenő akkor is meleg ha nem megy a keringetés.
Én a helyedben elgondolkodnék rajta, hogy építenék be a rendszerbe egy vészleállítást, ha nagyon felmegy a vízhőfok, leállítja az adagolót.
Azon is elgondolkodnék, hogy automatizálnám a szivattyú fokozatkapcsolását.
Még ha nem is cseréled ki a szivattyút nagyobbra, én kiszedném a golyóscsapos hollandert, így lenne tartalék a szivattyúban, és magasabb visszatérő esetén felkapcsolna 3-as fokozatra és elkerülném a forrást.
A visszatérőt meg kézrátétellel. Addig fűtöttem eddig, hogy a visszatérő a pufi aljából még nem volt 50Cnál melegebb
Nos az adagoló úgy műkszik, hogy a tartály aljában van egy keverő ami folyamatosan megy ezért ami fűrészpor a forgács között van az leosztályozódik. Ezért van az hogy az elején 85C az elmenő utána meg 70C körül mozog. Ez anyagfüggő nagyon. Az alsó hőmérőm pedig kb 300l vízmagasság korül van betéve. Tehát amikor látom, hogy alul is már kb 60-70C akkor már nem teszek többet az adagolóba. Ez kb 2 zsák forgács 2óra fűtés.
Van egy nagyteljesítményű kazánod, amin van egy szerintem kis teljesítményű szivattyú, és még a colos csövet leszűkíted kb a felére a golyóscsapos hollanderrel.
BUPA sorozatú keringtető szivattyúk nedvestengelyû szivattyúk, melyeket állandó vagy enyhén változó szállítási teljesítményû ivóvíz berendezésekben való alkalmazáshoz terveztük.
Szállító közegek
ivóvíz és 65°C-ig melegített és 14°dH keménységi fokú ivóvíz
50C-os a Vtc 511 ami van a rendszeremben és párszor 90C az elmenő. Ez anyagfüggő, ha kicsit fűrészporosabb a forgács akkor ennyi, de az átlag az 75-80 között van! Szivattyú 2-3 as fokozat között váltogatom ha szükséges.
igen, a kazán deltaté-jét arra értjük :) vagyis hogy mennyit melegít rajta. ez azért függ a tömegáramtól...
ha 60 fokos vizet kever be a vtc, és előre megy 80 fokos víz, az 20 dt... függetlenül attól, hogy mennyi van a pufferban. ha nincs kazánvédő, és a pufiból megy be a 40 fokos, kifelé meg a 80 fokos vized, az már valóban 40 dt. de mi lesz akkor, ha a pufi alja 70 fokos? :D
Értem ,télen amugy sem lessz sok ideje hülni a puffernek ,csakis a ház fele:) Gondolom azt a sok idomot és csapot is le fogod szigetelni ,azokon keresztül is hül ám rendesen.
4 ponton mért hőfokokból számítja a vezérlő szoftver a puffer töltöttségét, ami max. 64 kW.
Ez a 10% nem egy teljes 24 órából kapott érték, egy részidőből számított, pl: 21 és hajnali 03 órákból vett értékekből.
A szigeteletlen 100% vs 10% 16 cm szigeteléssel szerintem nem rossz eredmény, ha ennél kisebb veszteség a cél, azt a hosszabb tárolás indokolhatja, vagy a további veszteség csökkentés.
A szigetelés költsége nem, de nekem így már megfelelt, több helyem nem volt.
Lehet, hogy butaságot kérdezek, de fontos, hogy a puffer hengeres legyen? Helyszűke esetén (pl. sarokba állítva, persze min. 15 cm szigetelés a fal és tartály között) téglatest működhet?
Azért kérdezem ,hogy nem sok ,mert azt írjátok ,a gyárinál jobb a purhab+eps ,vagy csak olcsóbb? Az enyém 1000 l gyári szigeteléssel 2-3 fok között hül 24 órában elvét nélkül .A kazánházban 25-26 fok.
"Mennyi lehet egy 750 literes szigeteletlen puffer hővesztesége 24 óra alatt, ha fűtött helyiségben áll, és 60 fokról indul?"
Nem egyetlen lehetőség, a tévé és a kanapé közé tenni. Nagy méretű a konyhám, amiben volt egy kihasználatlan sarok. Oda építettem be egy gipszkarton fal mögé.
Amelyik helységben áll az biztos, hogy fűtött lesz .
Nekem először az 1000 literes a sarokba állítva csak körbe volt támogatva hungarocell táblával , 2 rétegben (2*10 centi) nem volt rögzítve kicsit hézagos volt , és így lett a helyiség hőmérséklete 35 fok . Igaz a csövek sem voltak szigetelve.
Veszel egy 22kOhmos lineáris potmétert, és bekötöd az NTC helyére az egyik szélső és a középső lábát. Potméterrel beállítod, hogy 25 fokot mutasson, majd megméred, mekkora az ellenállása ott a potméternek. Aztán beállítod a 100 fokot, és ott is megméred.
nekem 12db különböző KTY érzékelő van úton a pufferhez, mivel nem tudta senki pontosan milyen kel a Vigashoz szállítási költséggel volt 4700Huf végigpróbálgatom ha nem jön be kénytelen leszek megvenni a gyárit 6e-t na akkor már drága lesz az okoskodás :(
VTC-nek van egy gravitációs megkerülő ága. A víz nem hülye, arra megy amerre neki könnyebb. Nem fog a VTC felé menni, mikor 2 colos csövön szabad útja van a kazánba.
Az NTC egy olyan ellenállás, ami a hőmérséklet hatására változtatja az ellenállását. Nyugodtan meg lehet hosszabbítani a vezetékét, a működésébe nem szól bele. Amire kényes lehet, az a környezeti elektromos zaj, ha pl terménydaráló, vagy egy marha nagy trafó van a közelébe, akkor célszerű árnyékolt kábelt használni (pl amit a mikrofonokhoz használnak).
Mikor megjött a kicsikínai hőmérőm kipróbáltam toldással és anélkül, 10+ m telefonkábel, csalt, de nem többet mint amit a 8 hőmérő csalt egymáshoz képest.
2. Olyan (digit) hőmérő amelynek az érzékelője NTC ellenállás és tud mérni legalább 100 C-ig. Az ilyen érzékelőnek relatíve nagy az ellenállása ezért néhány 10 m vezeték nem számít a mérés pontosságba.
Nem tudja véletlenül valaki, hogy 4 méteres kábellel ellátott NTC-t hol lehetne beszerezni? A Conradon találtam hosszabbat horror áron, másutt meg szinte sehol nem írják a kábelhosszt.
Ha a pufferból 35°C-os víz jön, akkor a kazánvédő ugyanúgy visszább fog állni keverésre, nem szivattyú függő.
Én inkább az időzített bomba jellegét firtatnám, meg a rohadt rossz hatásfokú felfűtést. Nem tudom, mire jó ez a kikapcsolósdi a szivattyúnál, el nem tudom képzelni, milyen nyereség realizálódik vele.
Ha 60 fokos a kazánvédőd akkor 60 foknál kezd nyitni, tehát addig míg nem éri el a 60 fokot, addig a pufferba nem megy víz.
1%-ot enged át a kazánvédő, az a minimális mennyiség mehet a pufferba.
Amint leállítod a keringtetőt, nem működik tovább a kazánvédő, tehát hiába kapcsoltad be a keringtetőt, hogy működésbe lépjen a kazánvédő, amint működne leállítod.
Kazánvédő a kazánba visszatérő vizre szabályoz, tehát hiába van az előremenőd 60 fok felett attól még a pufferból 35 fokos víz érkezik, és az megy a kazánba.
Kazánvédőre addig van szükség, míg a puffer alja el nem éri a 60 fokot.
De leírásod alapján még nem fűtötted fel teljesen a puffert.
Üdv! Me mé nem kell 60 c fok felett? A pufi visszatérője sok időre lesz 55 c fok(harmatpont) felett,ha egyáltalán ,mivel folyamatosan érkezik a lakáskörből a kb 25 v fokos víz !:-( Úgy nézem kiakarod találni a spanyol viaszt, de elkéstél !:-
"Minek keringteted 60 fok alatt a vizet? Úgyse megy a pufferba. " de igen, 60 fok alatt is megy a pufferbe,(tapasztalatból tudom) mert amikor begyújtok a pufi csak 40 fokos. Azért kapcsolom be a keringetőt, hogy működésbe lépjen a kazánvédő.
"Az már eszedbe jutott, hogy míg gravitációsan fűtöd a puffert, nincs kazánvédelem?" Csak 60 fok fölött fűtöm gravitációsan, akkor már nincs szükség kazánvédőre.
Üdv ! Idegenvezető kell hogy mi/miért !:-) Gondolom rajtad kívül senkinek sincs lövése a szerelvény rengeteghez !:DD Azért nyugtass meg hogy nem csak a kikeringtetés miatt van így leegyszerűsítve a rendszered !:DDD
Nincs a lakáskörben keverőszelep, nem látom hátrányát a 80 fokos előremenőnek. Illetve még nincs tapasztalatom a pufival.
A szigetelést én vágtam, ez most 10 centi, még 5 centit fogok rá tenni. Nem vagyok hajlandó 45 ezer forintot adni egy 10 centis szivacsért. Ez idáig 12-ben van, mindennel együtt 20-nál megáll.
Megépítettem a 30393-asa számú hozzászólásomban közölt bekötést. Most gyűjtöm a tapasztalatokat. A vártnak megfelelően működik. Begyújtás után bekapcsolom a kazánköri keringető szivattyút, és ha a kazán vízhőfoka eléri a 60 fokot kikapcsolom, utána már a puffert gravitációsan is fel tudom fűteni. De azért vannak problémák: Ebben a meleg időben elég, ha a kazánt egyszer telepakolva a puffert felfűtöm úgy, hogy felül 80 fokos alul csak 35-40 fokos. Ekkor ez két napig elég meleget szolgáltat. Mikor a kazánban már kialudt a tűz, és a vize visszahűl 60 fokra, akkor ezt a hőmennyiséget már nem tudom hasznosítani, mert a gravitációs keringés már megszűnik, ha meg bekapcsolom a keringetőt, akkor a kazánvédő (ESBE) miatt a víz visszafordul a kazánba, és ott hamar lehűl. Tehát a kazánvédő szelep hasznos felfűtésnél, de ha már a tűz kialudt ki kéne iktatni, hogy a maradék meleg vizet át tudjam keringetni a pufferbe, hiszen az alsó csonknál csak 35 fokos.
tegnap csak néztem rá, lejött és azt mondta, de szép rend van :O csak néztem mire gondol, hát arra a sarokra ahol a pufi lesz na ott volt nem kicsi kupleráj előtt
a porszívó hamuporszívóra kötve kiszívni a kazánból a trutyit, a lemez amit oldalról kiszedtem ha alámegy valami nem lehet a 2 légcsatornát oldalt visszacsavarozni és persze hogy elmozdult, de nem is baj hogy kiszedtem mert eszméletlen mennyiségű kátrány volt mögötte oldalanként szerintem 2 fangli megtelt volna
a puffer nélküli üzem eredménye, igaz tavaly évközbe nem volt kitakarítva ha jól rémlik,
ez van, örülök, hogy megcsinálja, na meg most kapkodjak amikor én tököltem el az időt......
nem is baj hogy nem ma csináljuk 2hete kapkodok délután csinálom az előkészületeket lába sincs még kész most csinálom azt is..... szóval van még mit előkészíteni , hogy csak hegeszteni keljen
Persze fogok tölteni, de nem hagyom benne, hanem kijáratom a lakásba, miután leégett a kazán. Sőt még a kazánból is kijáratom a melegvizet a lakásba.
Azért hidd el ennyi év fűtés után elég jól megsaccolom mennyi tüzelő kell egy esti begyújtáshoz.
Úgy véled, hogy 3 helyen méred a puffert, alul középen és felül. Ha nincs teljesen felfűtve, alul ugye hideg. Na de milyen magasságig? Mert ha nem éri el a középső hőmérőt akkor nem tudod, csak saccolod. És alulról a hideg víz, 2 nap alatt mennyire hűti a felső réteget?
akkor már csak az a kérdés, hogy az esetlegesen szükséges felfűtésből vagy a tárolásból adódó veszteség a nagyobb. az időveszteséget már nem is említve. mivel úgysem tudod, mennyi fa kell egy esti/eseti begyújtáshoz (jó, megsaccolod!), a pufferbe úgyis fogsz tölteni akaratodon kívül.
úgy vélem, hogy ha bármelyik hőmérő 3 foknál többet mutat, az nem jó...
Ha nem pufferra fűtök, csak esténként begyújtok, ha szükséges, akkor nem melegítem fel a rendszer összes vizét, csak annyit amennyit használok.
Tehát nincs tárolási veszteség.
Ha nem tudom előre, hogy másnap este is be kell e gyújtani, minek tároljak le 1500 liter melegvizet, ha lehet csak 3 nap múlva kell. Ez pazarlás.
Tökéletes szigetelés nincs.
Az, hogy a puffered mennyit hűl, az te sem tudod, csak saccolod. Nézed a tetejét, hűlt naponta 2 fokot. És az alja? Meg a közepe? Attól, hogy méred 3 helyen, és átlagot számolsz, az még nem a valóság.
neked lehet hogy nem éri meg..., másnak meg pont az a jó, hogy ha esténként kellene egy óra fűtés, akkor kéznél a meleg víz. ha hirtelen melegszik/hűl az idő több napra, akkor sincs gond.
egyébként ha meg minden nap be kell fűteni kis időre, akkor minden nap felmelegíted a rendszer vizét! az jobb? :) az sem öt perc, és nem 3 kg fa. és szarozol vele minden nap, ahelyett hogy csak a szivattyút kapcsolnád be... de ezt mindenki eldönti magának, melyik a kényelmesebb/gazdaságosabb.
egy pufi naponta 3 foknál többet hűl, ott nem tökéletes a szigetelés. ha fel tudom fűteni az 1500 litert 2-2,5 óra alatt (40-ről 85-re), akkor a 7 napi hűlés visszafűtése sacc 1 óra.
Az enyémen egyszer van 10cm púrhab+ egy 0,6mm-es alu köpeny + holnap öntök még mellé 40cm vastag könnyűbetont (hungarocel golyó cement) + még az épület még kap egy 10cm- es hungarocel borítást!
Szerintem nekem fél fokot sem fog hűlni a vizem....
Napi 1-3 fok, gondolom ezt te sem gondoltad komolyan.
De ha nekem kell 1 napra 15Kg fa, ha letárolom meg elmegy tárolási veszteségbe 3 kiló fa, akkor az már 20% veszteség, amit meg tudok spórolni azzal, hogy nem tárolom le.
Tehát nem éri meg 3-4 napra letárolni a melegvizet.
Üdv! Mérget ne vegyél ezekre a számokra !:-) Plusz 20-30 c fokba lehet hogy igaz, v olyan szuper szigetelés került rá ami csak a Andersen mesekönyvébe van !:D
a puffer vesztesége nem jelentős, talán napi 1-3 fok. ha egy hétig nem kell fűteni, akkor sincs baj, pufiban ott az immár 76 fokos vized 85 helyett. azzal vígan lehet fűteni
az hirtelen számolva 24Kw egy 2,3m3 puffernél az szerintem semmi
1, mihelyst a kazán a pufferbe tolja a vizet, perceken belül lesz benne annyi, hogy mehet a lakásba. nem kell az egészet felmelegíteni. ezért kell felülről kivenni a lakáskört és nem oldalról, ahogy sokszor látni. tehát valamennyi időt veszítettél ugyan, de összességében lényegtelen. ami felesleged keletkezik (nagyobb kazán, mint hőigény) az megy a pufiba! ha csak annyi meleget termelsz, ami aznapra elég, akkor sincs gond, a felesleg szépen bent van a tartályban. vagyis jó helyen :) lehet, hogy csak párszáz liter víz, de a következő begyújtásnál tovább termelődik.
2, átmeneti idő nem azt jelenti, hogy hetente egyszer kell fűteni :) vagy egyszer sem... hanem kicsi a ház hőigénye, pillanatok alatt meleg lesz bent, le is állhatsz a fűtéssel. esténként meg azért jó lenne egy kis fűtés, de nem szeretnél órákig a kazánnal tökölni. na erre ott a puffer, ha fel van fűtve! szerda este tüzelgettem pár órát, de ma estére és holnap reggel a gyerekeknek még lesz meleg odabent. ez a nem mindegy.
a puffer vesztesége nem jelentős, talán napi 1-3 fok. ha egy hétig nem kell fűteni, akkor sincs baj, pufiban ott az immár 76 fokos vized 85 helyett. azzal vígan lehet fűteni
1.) fűtök úgy, mint eddig, ha fázunk befűtök, de ekkor a fűtés mondjuk első fél órája elmegy arra, hogy a pufferben felmelegedjen a víz annyira, hogy a rendszer a lakáskörbe engedje a meleg vizet
Ez csak bekötés kérdése, inkább úgy fogalmaznék, hogy a fűtés első 5 perce arra megy el, hogy meginduljon a lakásfűtés. Átmeneti időben a kazán sokkal több hőt termel, mint a lakás pillanatnyi szükséglete, ezért jó egy átmeneti tároló. Egyenletesebb lesz a lakásfűtés, nem kell felfűteni a puffert, a pufferben átmenetileg letárolt hőt felhasználhatja a lakás.
Természetesen igaz ez akkor, ha van kazánvédő szelep, és lakásköri keverőszelep.
2.) átmeneti időben is befűtök 2-3 naponta (ha kell, ha nem) azért, hogy a pufferben melegen tartsam a vizet, hogy ha fáznánk valamikor (akár 3 nap múlva), azonnal a radiátorokba tudja nyomni a vizet a rendszer.
Nem opció , ez pazarlás.
Az a baj, hogy nem érted a pufferes fűtés lényegét. Jelenleg nincs puffered, gondolom kazánodon van egy huzatszabályzó, ami 60 fokos víznél lefojtja a tüzet. Ezzel nagyban rontod a kazán hatásfokát.
Ha lenne egy puffer a rendszerben nem lenne szükség a huzatszabályzóra, sokkal jobb hatásfokon menne a kazán.
Üdv ! Ha a meglévő pufidat majd kihagynád ,akkor megint sokkal rosszabb hatásfokkal tudnád csak a lakást fűteni,komfort nulla ,túlfűtés ,tűz fojtása +kátrány stb. !:-) Persze ez nem igaz akkor ha 1 estére kell begyuttanod,de ha már akár 1-2 napra is kell meleg víz ,akkor válaszd a pufit ami komfortos (termosztát akkor van meleg mikor szeretnél,jobb hatásfokkal fűtöd el a fádat stb..)!:-) Ha begyuttás után szeretnél egyből meleg vizet,akkor olyan pufit vegyél aminek a kazánköri csonkja (pipa) a puffer tetejéhez viszi egyből a meleg vizet,és a lakáskört meg a pufi tetején vedd ki ,mire a melegre gondolsz már megy is a meleg víz a radiátorok felé !:D
Köszi a válaszokat. Ha jól értem, két lehetőségem van pufferrel:
1.) fűtök úgy, mint eddig, ha fázunk befűtök, de ekkor a fűtés mondjuk első fél órája elmegy arra, hogy a pufferben felmelegedjen a víz annyira, hogy a rendszer a lakáskörbe engedje a meleg vizet
2.) átmeneti időben is befűtök 2-3 naponta (ha kell, ha nem) azért, hogy a pufferben melegen tartsam a vizet, hogy ha fáznánk valamikor (akár 3 nap múlva), azonnal a radiátorokba tudja nyomni a vizet a rendszer.
Nem tudom, nekem ennél jobb megoldásnak tűnik, ha ilyenkor a pufit kihagyva egyből a radiátorokba nyomom a kazán által felfűtött vizet...
azért az sem mindegy, hogy ha kell fűteni esténként 1-2-3 órát, abból fél óra elmegy, hogy a rendszert felmelegíted... akkor már jobb, ha a puffert is megtölti az ember:)
3 naponta kell begyújtanom, inkább így, mint naponta 1-2 órát tüzelni
ilyenkor mondjuk egy fél rakattal a pufi negyedét felmelegíted, onnan a lakás amit kér éjszaka azt kiveszi, így nem csak este lesz meleg hanem hajnalba reggel amikor ébredsz akkor is.
Nyilván ilyenkor felesleges egy 2m3 pufit teli fűteni mert sok lesz a hőveszteség akár 36-48 óra alatt, de ez függ a puffer szigetelésétől nagyban
Vegyeskazánnal fűtünk (bükk, tölgy, csertölgy), '95-ös, nyitott, alapvetően gravitációs rendszer, de egy csőtermosztát vezérelte szivattyú keringet, radiátorok, kb. 300 légköbméter. Beszéltem egy gépésszel (szeretnénk tetőteret beépíteni és konzultáltam vele a fűtésrendszer bővítésének lehetőségeiről) és javasolta, hogy telepítsünk puffertartályt, nagyot javítana a komforton és a kazán hatásfokán is. Alapvetően tetszene is az ötlet, a kérdésem az, hogy a tavaszi/őszi időszakban, amikor még/már nagyon keveset kell fűteni, akkor hogy viselkedik a pufis rendszer? Most pl. egy-két hete fűtöttünk esténként egy-egy adagot, de ezen a héten még nem, a nap felmelegíti annyira a lakást, hogy ne legyen szükség rásegítésre. Pufis rendszer esetében van lehetőség arra, hogy pl. ilyen időszakban a kazán direktben a lakást fűtse és ne a puffert és ha megjön majd az az idő, amikor folyamatos fűtésre van szükség, akkor "rákapcsolni" a puffert is a rendszerre?
Aki maga szigetelve a puffer táblás kozetgyapottal a 10cm-est rá tudta hajtani? Ma kezembe került egy darab 15-ős hát inkább eltört mint hajlott. Igaz nem 15-ősz hanem 10+5-ősz tervezek
Értelek,már csak az lenne a kérdésem:ha berakom a visszacsapó szelepet, a szivattyú visszatérő ágán át tud tágulni a meleg víz ?mert valamerre tágulni kell és csak a visszatérő ágon tud ahol a szivattyú van.
Adott a rajzon a jelenlegi bekötéssel a fűtés.A lakás emeletes .
A kérdésem az lenne,ha elkezdem fűteni a puffert az emeleten simán fordul a víz,az alsó szinten félig melegszik a radiátor.Meg lehet oldani hogy a lakásba ne menjen 70-85 fokos víz a pufferből,és ha a lakás elérte a kellő hőmérsékletet csak a puffer tároljon ?A szivattyú a puffer visszatérőjén van. Egy szivattyút be akarok iktatni hogy a kazán vízhője hamarabb átforduljon a pufferbe,a kondenzációt elkerülve.
Ezt a motoros szelep megoldást nem a lakásfűtés-pufferfűtés váltásra használom, a kazán dolgozzon elsődlegesen a pufferre, a lakásköri szivattyú onnét a lakáskörre.
Az Arduino alapú elektronika lehetővé teszi a váltást:
- a kazán a tüzelő leégése után a lakáskörre áll
- a maradék hő is kikeringethető a lakás felé,
- nincs lehetőség a pufferből a kazán felé vissza keringésre.
A kazán direkt lakásra fűtése magas előremenőt jelent, ami nem mindig szerencsés, a lakásköri szivattyú a VTA keverővel alacsonyabb hőfokkal üzemel.
Amire te gondolsz, az a sima 2T bekötés, semmi extra nem kell bele.
Anno mikor a puffertartályt feltalálták, arra találták fel, hogy a kazán által megtermelt és a lakás által pillanatnyilag el nem használt melegvizet eltárolják.
Bármelyik bekötést választod, semmi váltószelep nem kell bele.
Kazán előremenőt a puffer tartály előtt elágaztatni és ahol jön ki a pufferből az előremenő oda bekötni ezt a vezetéket hogy amikor be van gyújtva elsőnek ne a puffert fűtse hanem a lakást addig a puffer részt lezárna majd amikor el éri az adott hőmérsékletet lakásba akkor már engedi a pufferbe a vízet!
Sziasztok azzal kérdéssel fordulok hozzátok hogy puffer kerülő ág készítéshez 3 járatú 2 utú motoros szelephez milyen vezérlést ajánlotok ami váltja hogy először a lakást majd ha lakásban eléri hőmérsékletet akkor a puffert is fűtse!?
itt talán látszik az ablak alja pufi teteje meg az épület teteje is egyszerre. Azért nem vittem lejjebb mert így is 5cm a hézag a beton és a pufi alja között. Éppen befért az 5cm-es hungarocel
elvetettem ezt a T-s megoldást amikor egyszerre megy a 2 szivattyú még csak csak eldöntötte volna a víz merre menjen, de ha csak 1 szivatyú megy akkor már kérdés a lakáskör pl honnan szívná a vizet a pufiból vagy a kazánból
Igen! Vagy mágnes szelep vagy az előremenő ami kijön a tartályból azt "U" alakban le kell vinni a tartály aljához majd onnan felfelé és akkor nem gravitál el!
A forgácstüzeléses gépem, meg a nem tudom hány KW-os kazánom 4 óra alatt felnyomta a 2300l-es pufit 13C-ról 70C a teteje 60C az alja. Az előremenő 70C-80C között volt 50C-os kazánédővel szivattyú 2-es fokozaton. 4 zsák 200l-es gyaluforgács fogyott (fenyő).
Még szigetelnem kell elég sokat, de legalább már működik...😁
A füstgáz nem tudom hány fokos, de ráköptem a kéménycsőre és nem sistergett..🤣
Na akkor vajon hány fokos lehet!?
Bnorci
Ha kell a pufiról a bekötés rajza akkor felteszem.
a lakáskörbe meg be kell szerelni egy keverőszelepet, ami meghatározott hőfokú vizet küld előre. és akkor fűtheted bátran a puffert 80 fok fölé.
a szintkülönbség a kazán teteje és a pufi alja között van?
a hőmérőd meg azért nem lendül ki, mert ott még nincs meleg víz. ha megy a lakáskör, akkor az azért nyeli a meleget. idő kérdése, és a pufi alul is meleg lesz
A kazán 2"os csővel van összekötve a pufferel gravitációsan.
A kazán és puffer szintkülönbsége kb 25 cm.
A puffer 2000x1500x500mm méretű. Szivattyú nélkül lehet segíteni a víz megfordulását a pufferben?Túl meleg vizet nem akarok a lakásba küldeni(80-90 fok)A puffer tetejétől kb 60 cm re van a hőmérő,ami ki sem mozdul amikor a puffer felső szintje már 80 körül mozog.
A szivattyú a visszatérő ágon van a pufferbe kötve,a tartály bal szélén,a kazán a jobb szélén( 1 oldalon a kettő).
A lakásba menő csövet a szerelők a puffer tetejétől kb 15 cm re rakták.
Jól gondolom hogy azt a 15 cm meleg vizet nem tudom használni?
Köszönöm a segítséget mindenkinek végül vettem egy ups inverter egy külső aksival. 600w valós színuszos. Így akár a tv is tudjuk nézni áramszünet esetén a dzsipem aksiával
😂😂😂😂😂
Olvasgatom a bejegyzéseket, nekem sikerült egy olyan rendszert építeni, hogy 3 óra alatt felfűtőtte a pufi igaz csak 800 lityó (nagyobb nem fért be). Szépen rétegződik a víz. A mostani időjárás mellet 3-4 hasáb fával ráfűttök, de azt is inkább a légfűtéses miatt. Jelenleg egy fűtéssel tőbb mint másfél napot bír. Nekem az volt a tervem, hogy esti felfűtéss, majd reggel egy begyújtás rővid intenzív ráfűtés, ha hideg van. Szerintem összejött.
KB másfél éve jött a gondolat a pufi kandallós központi építésű fűtésre. Bevonatam a tervezésbe egy barátomat aki gépészmérnök kéményekkel foglalkozik és a testvérem aki épületgépész mérnök fűtés szakirányon. Itt fontos tény, hogy tőbb dolgot is átszámoltunk, áterveztűnk, hogy a lehetőségekhez képest minél jobb, hatékony legyen. Miután megvolt a méretezése a fűtésrendszernek elkészült a szükséges kémény, megszülettek a fűtéstervek, próbáltam kivitelező találni. Az a legkisebb gond, hogy szinte a TEK- bevonása kellene egy "szakembert" találni, de szinte mindegyik valamit másképpen szerette volna megépíteni. Az, hogy miért is jobb nem nagyon tudták megmondani ez a szokás, mi nem így számoljuk ki, az felesleges..... Stb
Végűl meguntam! Családi vállalkozásom befejező gépészettel is foglalkozik, a víz - víz a nyomás meg- nyomás. Sőt itt 8-10 bar helyett 2-2,5 barról beszélünk mint amivel fogtunk, ja és csak egy tervet kell csak követni.
Ősszesen tíz nap alatt egyedűl végeztem mindennel a radiátorok, csővezés, kandalló, gépészet bekötés, falak bejavítása....
Stb.
Ja arról nem is beszélek, hogy nagyjából a rendszerem nettó anyagárát kérték volna el a "szakemberek" munkadíjnak.
Ha kész a "T" bekötés ,akkor azért az első próbaüzemeket szoros felügyelettel csináld ,ahol tudsz mérj hőmérsékletet hogy miként is működik csak kazánkörrel,mindkettő körrel,és csak a lakáskörrel !:-) Nem gondolom egyértelműnek mind 1-2 olvtársunk a mindkét kör egyidejű üzemelését, hogy nem fékezi egyik a másikat(sajnos) !:-)Ha csak 1-1 kör megy ,akkor valószínű semmilyen zavaró körülmény nem lesz/lehet. Szerintem.
Kizárt hogy levegőt szívjon ott. Nekem a puffer tetején van T, annak egyik iránya a lakáskör, a másik egy cső a szigetelésen kívülre, a végén egy olcsó flamco légtelenítővel. Tökéletesen légtelenít, se csöpögés, se levegő vissza szívás, ráadásul nyitott rendszer.
Gondoltam a T megoldásra. Csak ott ha nem megy a kazánköri szivattyú akkor a lakásé lehet beledolgozna a kazánba. Nemigazán tudom hogyan lehetne egy csonka kötni a két csövet. :(
A rajz szerint majd középen jön vissza a lakásköri visszatérő ,hát a qrva szar megoldás ,és nem is a keveredés a baj(majd rétegződik),hanem van egy 1/2 gőzzel használható pufid !:-)
Ha nincs más lehetőség akkor kösd egy "T"-el a kazán visszatérőre! Mert így nagyon nagy lesz a különböző hőfokú vízek keveredése és a pufi csak részlegesen lesz kihasználva!
Üdv ! A lakás visszatérőt pedig le kell hoznod legalulra ,hogy kitud használni a puffer teljes űrtartalmát !:-) Ha kell akkor alul egy T elágazóval a két kört valahogy szét kéne választani ,a kéretlen áramlások elkerülése véget !:-)
üdv! Köszönöm,igen a kazánköri! Sajnos Nincs több csonk a pufferen hogy a lakás visszatérő Lejjebb kerüljön. Itt a kérdés az lett volna,ha kifűtöm a puffert a Visszatérő elkeveri e a melegvizem vagy sem.
Ja nekem is ilyen (talán AQ PT1000 ) Nekem is a legfelső (nem a tetejére )van kötve , de : átszívod a meleg vizet egy hidegebb rétegen , és még mindig marad egy adag meleg víz a puffer tetejében amit nem tudok kihasználni .
Ha lehetőségem lesz rá akkor átkötöm.
Egy kis segítség kellene ehhez : Ha a tartály tetejére teszek egy könyököt , abba egy csövet , hogy kiérjen a tartály szigetelése alól (a tartály a plafonig körbe van szigetelve és osb burkolattal van ellátva. )
A kiálló csővégre teszek egy T idomot a középső "lábával" a felső felébe egy légtelenítőt, az alsó fele menne a lakáskörre.
Kérdés : A lakásköri szivattyú képes "megszívni a légtelenítőt , vagy mivel eleve zárt a rendszer a belső nyomás nagyobb és ott nem tud bejutni levegő ?
Itt a fórumon talált bekötés. Csak nállam a lakás előremenő a tartály tetejéből van kivéve. A visszatérő pedig ahogy itt a képen látod! (Bocsi nem tudtam most máskép rajzolni). :)
a lakáskörön természetesen van keverőszelep. Sajnos mivel fűtésszerelőt még lasszóval sem lehet fogni,így én kötöttem be a cuccot. A puffer csonkkiosztása sem enged mást.
kiszerkesztettem papíron az, hogy a lábak beljebb vannak és a teteje íves sokat számít simán fel fogom tudni állítani, így majd a hegesztő eldönti, hogy akarja de tény a földön fekve forgatva talán jobb hegeszteni
méregettem ma mennyit ugrott szét szerencsére nem sokat, talán 5-10mm van benne. Azon gondolkodtam nem teszek bele merevítést ahogy te mondtad telefonba hanem vagy mindkét félre fület hegesztek és egy ékkel szépen összehúzom -mint ahogy a padlólapot rakják manapság- vagy csak az egyikre egy darab laposvas rajta anya és csavarral szépen helyrehúzom, talán ez egyszerűbb gyorsabb
ma lemostam nagynyomásúval meg kicsit megsúroltam
ha később akarok indirekt tárolót is hőcserélővel fűteni a pufiról annak a csonkjait mennyire rakjam a pufi tetejétől rakjam?
Szerintem szombat vagy vasárnap próba begyújtás, ha addig van időd és megvárod akkor ha működik nekem a rendszer akkor teszek fel ide rajzot a pufimról.
Hogyan mit csináltam és akkor neked már nem kell kísérletezgetni vele
tartály szétvágva, 4 Holex 180x2,3 flexkorong elég volt és ugye 3 vágás volt, egész gyorsan ment azt hittem kel 2 nap hozzá
Norisz1
megköszönném ha megmérnéd,
nem gondoltam volna, hogy 3ember felállítja...
az enyém alá is 3 láb lesz, lábak nélkül a teljes magassága az ürítő csavaroktól a légtelenítő karmantyúig 205cm lesz plusz alá a láb azzal 215 és a belmagasság 235-237cm
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy: a barátom szeretne pufit a meglévő vegyeséhez, viszont van gázkazán is a rendszerben! A kazán és gázkazán működését szét lehet lengőnyeleves visszacsapóval választani, mármint ha az egyik működik akkor ne fűtse feleslegesen a másikat? Nyitott rendszer!
három darabból lesz 80-60-60cm plusz a láb ,de ez még kiderül szóval elég nehéz lesz :(
pajaci
2,37cm a pince belmagassága a 2m tartály félek nem fog elférni :( így állítva kel összerakni az a biztos, de azért egy 5-600Kg tartályt felállítani se egyszerű
de nagyon gondolkodok, hogy csak 1,8 legyen a magassága plusz a láb akkor 2x90cm és vágni is eggyel kevesebbet kel meg hegeszteni is 300l a különbség
Mit bonyolítok meg? Egy kis hőkapcsoló gomba 100Ft, egy relé 300 forint. Ezekből kell 3 db, meg egy dugasztáp, ami 500 és 1000Ft közt van. Ja, meg némi forrasztás, meg egy szerelődoboz. De ha van, ami bekapcsolja a szivattyút, akkor elég kettő darab is. Relé sem kellene, csak akkor nagyon jól kell szigetelni a kis hőgombákat elektromosan. De megoldható két csőtermosztáttal is.
A hagyományos, egyszerű grundfos, amin van a kapcsoló. A kapcsolót ki kell venni, és kis termosztátokkal, relével kapcsoltatni ugyanúgy, mintha a pöcköt kapcsolgatnád.
E-bay-en lehet olcsón kapni, különböző hőmérsékletre. Érintésvédelmi szempontból kell egy kis 12 vagy 24V-os trafó, aminek a feszültségét kapcsolgatod 12 vagy 24V-os relékre.
És ezt, hogy tudom egyszerűen és olcsón megoldani?
Még egy kérdés: Szivattyú méretezéshez keresek egy programot amit régebben valaki belinkelt, de most sehol nem találom. Találtam többet is a guglival de nem tudok választani közülük.
Mivel a VTC miatt nem tudható, hogy a puffer felől mennyi viz forog, ezért semmi értelme a visszatérőt az előremenőhöz nézegetni. A kazán teljesitményét a puffer feltöltésének idejéből lehet csak becsülni.
bezon! még az is lehet, hogy hiába a 65 előremenő, ha a lakás folyamatosan veszi a meleget:) meg kellene tolni 80-90 fok között úgy, hogy a lakáskör ne menjen 1 óráig...
Milyen átmérőjű a csövezés, milyen a kazánvédő és szivattyú? Mi van ha csak a puffert fűtöd, szekunder oldali hőfogyasztás nélkü, akkor sem megy feljebb?
Ha maszek a kazán, közel sem biztos hogy lead 24 kw-ot....még néha a gyári kazánok se képesek telljesíteni a normát.
Én nem látok benne csak két táskát. Laddomat van, azon van 3 hőmérő, a visszatérő hőre most nem emlékszem, holnap megnézem, meg van egy elég jó nagy infra kamera, azzal is megnézem.
Minden ok a pufi 14c°-ról 85-re 5óra alatt felfűtőtte viszont pont közben volt egy áramszünet. Kicsit paráztam, bár van be építve egy 97c° és egy, 2,5 bar-os biztiszelep, töltőszelep. Plusz laddomat ami elvileg áramszünet esetén gravitációs keringtetést biztosít (talán) Úgyhogy elhatároztam, hogy beszerzek egy szünetmentes tápot. Az ok, hogy tényleg színuszos kell, de annyi féle van a neten mint égen a csillag. Valakinek van bevált konkrét típusú?
A Carbon az már táskás + csöves hőcserélős. Jobb hatásfokot feltételez. Mégis kicsi az előremenőd. Az esbe után van hőmérőd? Jó lenne látni a kazánba visszatérő vìzhőfokot. Nekem beragadt a korábbi kazánvédőm és átengedte a hideg vizet..
Pufit kell beszereznem sürgősen, de sajnos nincs időm olvasgatni nézelődni.
Van elfekvőben egy 1200 literes tartályom, azt szántam pufinak, de fűtés szerelő felhomályosított, hogy nem lesz jó, mert nem fogja bírni a zárt rendszer nyomás ingadozását.
1000-1250 literes kellene, jó lenne nagyobb is, csak a helyének méretei bekorlátozzák a pufi méreteit.
Tudtok javasolni valami nem túl drágát?
Spirál nem kell bele.
A másik kérdésem az lenne hogy melyik verzió éri meg jobban?
Ha veszek egyet szigeteléssel együtt, vagy ha ugyanazt szigetelés nélkül és én rakok rá kőzetgyapot kabátot?
Most néztem meg, 60 fokos kazánvédő mellett az előre menőm 88 fokos , ehhez meg kell pakolnom 3 kilónyi raklap darabokkal , ég a tűz mint a pokolban , de fűti a puffert. Kb 2 óra kell a 40/45/45 - ről 85/85/80 ig (1000 liter).
hát ha meleget akarsz akkor annak a kéménybe is lesz jele
a vegyes kazánt nem lehet talicska fával telepakolni ezt sokan elfelejtik, ha begyullad az összes fa azt a mennyiségű hőt a kazán nem képes átadni a víznek, megy ki a kéményen a magas fsg-vel
ha lefojtod füstöl nem lesz égés és az elégtelen gázok mennek ki.
Nekünk laddomat van, az előre menő 60-65 °C. Füsthő magas, ha nem fojtom a pillangóval akkor simán felszökik 400 fölé. Ha meg nagyon lefojtom, akkor füstöl.
Nálam a kazánház felett van a puffer a padláson szigetelve. Az előremenő cső sűrűn kanyarodik. De az előremenő hőfokom nem tudom feljebb vinni a füstgáz emelése nélkül.
Második alkalommal fűtöttem föl a frissen elkészült rendszert. Totya s23, 1000 liter puffer, 65 fokos esbe, 32/60 szivattyú, 6/4-es csövezés, szivattyúág 5/4, 7 méter téglakémény, 130-as saválló béléssel. Tökéletesen elégedett vagyok vele. Jó darabig 75 fokos az előremenő, majd emelkedik 80 fölé. Füstgázt 350-et láttam legmagasabbat, inkább 250-300 között. Két és félóra alatt jutottam 35 fokról 85-80-ra, három tejesláda nagyon száraz nyárfával. Először is dugig raktam, majdnem belemegy a láda fa, majd még kétszer lepiszkáltam és beleraktam egy egy láda fát. Begyújtástól számított harmadik óránál leállt a szivattyú, és kiakasztottam a huzatszabályzó láncát.
Mintha a saját rendszerem lenne..Elég száraz-e a fád?
Nálam 28kW-os Totya dolgozik 800-as puffert tölt. A teljesítménye nem is lenne kicsi a kazánnak, viszont a hatásfoka ami kicsi sajnos.
A két táska nem tudja felvenni és átadni a víznek a hőt. Én is próbáltam a szivattyú fokozatát visszavenni, de nem sokat segített. 1-2 fokot az előremenőn talán.
Ahogy itt a szakik mondanák a "varjak seggét melegítem"
Próbáltam terelőlemezekkel, füstcső pillangóval visszafogni a füstgáz hőmérsékletet.
De nekem a következő jött be:
Kapocska javaslatára az alsó kémény ajtót nyitottam pár centire, így csökkent a füstgáz hőmérséklet és sokkal harmadannyi fa fogy és az égés időm egy rakatnál 1 óráról 2-2,5 órára emelkedett.
(Igaz az előremenőn nem nagyon változtat, nálam átlag 65 fok, így kétszer forgatom át a pufit. Egyszer 65-65 elul felül, aztán 85-85 második körben)
persze hogy van azt hogy mennyi megy el még nem néztem de az biztos hogy amíg nem volt beépítve a puffer addig rendesen melegedett a víz és a huzatszabályzó is dolgozott nehogy felforralja a vizet
Amikor legmagasabb az előremenőd szerintem nézd meg a füstcsöved, meg a kéményed nem forró-e? (Kesztyűben) A táskák -a felső ajtón ha benézel - látszanak. Hány darab táska van, milyen elrendezésben?
Szia! sima 5 téglás kémény azt perpill. nem tudom hogy forró-e a csatlakozás a kazán pedig maszek gyártmány monori típus, azt hogy táskás-e azt nem tudom mit jelent
Szeretnék érdeklődni az iránt hogy idén be lett építve egy 1000l.-es puffertartály 24kw vegyestüzelésű kazán 7db radiátor 90m2 házba. A gond az hogy a kazán nem képes csak 60-65 fokos vizet termelni,kérdésem az, hogy a kazán mérete a kicsi vagy valami más gond lehet?
Még nem láttam, találtam 510-est De az 500-as VTC sorozat a kazánvédő. Az 512 ugyanaz mint az 511, csak a csatlakozás különböző az egyik külső a másik belső menetes.
Valószínű az 510-es is csak csatlakozásban különbözik.
Csak arra gondoltam, hogy ahol nem éri a víz a kazántestet, ott melegebb lehet a vas, és azt mérte. De ha jól nézem a grafikont, 2Bar nyomásnál 120 fok a forráspont.
Ahol 116 c fok van ott nyomás is van ,főleg ha a rendszer nyomása(hideg) ahogy írtad 1/2 bar-ról indult !:-) Nálam legalábbis így működött még a múlt szezonban !:-)
Üdv ! De akkor hol volt az 1200l hideg vized, mikor a rendszer bizonyos pontján meg valamiért még 116 c foknál sem forr a víz !:-)Ha állt a szivattyúd ,akkor a kazánodnál kéne nagy nyomásnak lennie, esetleg lefújnia a bizt.szelepnek !:-( JBV szelep v Ts 131 termikus elfolyó sincs a rendszerben hogy 95 c fok táján segítsen a hőgután??:-)Az biztos hogy speciális a rendszered ,alkalmazkodni tud a haváriákhoz is !:D
egy egy szintes házba az alap nyomás feltöltött rendszernél 0,25Bar tágulási labdát +0,1-0,2-re kel fújni a feltöltés még +0,1-0,2bar szóval
0,25+0,1+0,1=0,45 mondjuk 116fokon még 0,5 az már tényleg érdekes vagy jóval nagyobb a tágulási a szükségesnél vagy valami nem jól mér
nekem most 1,1 a rendszernyomásom és kb 7m a vízoszlop magassága, egyenlőre próbálom minél alacsonyabban tartani, hogy tudja ha bent a pufi felfűtve 85 fokra akkor mennyi lesz a nyomás
Üdv ! 1/2 bar-nal volt 116 c fokos ?:D Mert ha igen akkor az induló nyomásod karcsú,nézz a körmére ,kezdesz elkényelmesedni/figyelmetlen lenni hogy átállsz gázra !:DDD Húzz jól a vállalkozói kéményed,vagy küldjek egy kotrót !:DDD
Ők csinálják, szerintem saját márkajelzéssel rendelnek kínából. 2009 óta jelen vannak, ezt nagyon gagyi termékekkel nem lehet megcsinálni. Hasonló kategória lehet, mint a Computherm.
Én egy 25/60-as okosat vettem. Egyelőre szépen teszi a dolgát, tényleg annyit fogyaszt, ami a kijelzőn van. Van szervízhátterük is. Vásárlás előtt hívtam őket, hogy adatlap van-e, azt mondta, a Grundfosét nézzem meg, ugyanaz. Amiket vettem tőlük, nem tűntek ócska gagyinak, minden működött, ahogy kell.