Keresés

Részletes keresés

FRANKYE Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362270

Erre egy jogszabályt ha írnál. :) 

Előzmény: advocatusdiaboli (362255)
orgonatündér Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362269

Elsőre tényleg félreérthető voltál.

Előzmény: advocatusdiaboli (362255)
zoldcomchy Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362268

(-: ismerős dicsekszik, hogy milyen rövid idő alatt térül meg a napelem 3 millió beruházása mert elektromos fűtése van és azzal fűt. Már mint áram ki-be kijön zéróra. Igen, de az nem az a 3 hanem a 13 millió mert jó házat épített. ((-:

Előzmény: advocatusdiaboli (362263)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.31 -4 0 362267

Az EPH-val mostanság annyi a plusz "feneség", hogy érintésvédelem is kell - tehát fi-relére is szükség van. 

 

Nem semmi tudálékosság kell összekeverni az EPH-t az ÁVK-val. :)

 

másfelől a klímák miatt három fázis van, és akkor már célszerű volt mindent rendbe tenni, tehát kapott mindegyik fázis saját fi-relét kint,

 

Azért ez nem semmi. :)

Nem találtak a ládában három fázisú ÁVK-t, hát bekötöttek három egyfázisút.

Nobel díjas kötéstechnikával. :D

Előzmény: advocatusdiaboli (362265)
Tomsz85 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362266

Hogyne, leszervezni hogy minden és mindenki időben ott legyen, csak a kis fürdő wc felújításnak is a szetverestol kezdve minden nap jött egy mester, volt hogy egymást váltották. Becsovezni az újat ez még oké, de közbe kiderült hogy a radiátor visszamenő csöve az átalakítás nem fér el ahol volt, levágni, majd átvinni a szomszéd szobán keresztül, elengedni a vizet, belehegeszteni a csövet az új helyen.  A villanyokat atvarialni a fürdőben. Jön fölrakni a bojlert a szaki, addigra gyorsan legyen lefestve a fal.

Nekünk volt eddig is fi relé, egy nagy a 3 fázis miatt, nem tudom a szakszerű megnevezést. De most asszem rakott fel a fürdőhoz is kisebbet, meg akkor már az eddigi becsavaros porcelán biztosítékokat is kicserélte kismegszakitokra. 

 

Az hogy szigorodnak a szabályok az oké, csak ezt az új építéseknel szokták bevezetni, az lenne a logikus. Ha pl.most akár vki 3 fázist bevezetni, akkor a régi villanyóra dobozba már nem köti be, újat kell berakni, új tetotartoval, stb. Ha nem nyúl hozzá akkor az egyfazissal maradhatna úgy 100 évig is. 

Előzmény: advocatusdiaboli (362265)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.31 -1 1 362265

Az EPH-val mostanság annyi a plusz "feneség", hogy érintésvédelem is kell - tehát fi-relére is szükség van. Ez önmagában még nem gond, akár ott helyben, a kazán mellett is megoldható, létezik konnektorba dugható fi-relé is, és elfogadják - csak ez nálam egyfelől nem lett volna civilizált, másfelől a klímák miatt három fázis van, és akkor már célszerű volt mindent rendbe tenni, tehát kapott mindegyik fázis saját fi-relét kint, bent összekötögették a csöveket - valójában nem volt időben nagyon sok. De ugyebár egyszer kijött a "szaki", megegyeztünk, utána kijött, megcsinálta, és csak utána lett hivatalos EPH nyilatkozat - amit a továbbiakhoz meg csatolni kellett. És manapság ez sem úgy megy, hogy felemeled a telefont, és kijön valaki - kijött egy hét múlva megnézni, rá egy hétre megcsinálta - onnan indulhatott a következő fázis, stb...

 

Egy új ház építésénél ezek nem gondok, megfelelően ütemezve belefér, meglesznek ezek, mire minden összeáll. No, de ha tél közepén -10 fokban elromlik a kazánod, és dőlnek a dominók??

 

Az én szememben de facto tolerálhatatlan, hogy a jog ilyenkor sem ad semmiféle kiutat, méltányosságot, megoldást, ha szabályos akarsz lenni, és a meglévő öreg kazánod már nem javítható - akkor bajban vagy... 

Előzmény: Tomsz85 (362264)
Tomsz85 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362264

Csak ez nem derült ki a szövegből. :)

Nálunk is volt átalakítás, nem ilyen. Anno gázt vezettünk a vegyestüzelésű kazán mellé, de azt is nyáron, mire minden engedély megvolt, de ott lényegében a lakoterhez hozzá se kellett nyúlni, majdnem minden a pincében és a ház külső falán ment. Igazából a konyhába felfurta lentről a gázcsonkot a tűzhely mellé, meg egy bilincsel megfogadta a csövet. Fürdőben a bojler el dettó, csak ott a falról jött be. A meg a szerelt külső gazkemeny. 

Tavaly fürdő felújítás volt, ahhoz nem kellettek engedélyek, csak egymás után a mesterek, de volt közel 2 hét mire visszaállít minden. 

 

Milyen EPH-t kell csinálni mostani gázszerelesnel? Azt tudom hogy az EPH=egyenpotencialra hozás, minden femtargyat össze kell kötni, stb.... műhelyben csináltunk munkahelyen. 

Előzmény: advocatusdiaboli (362262)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.31 -1 3 362263

Nomármost a C40 egy híresen elavult és rossz hatásfokú kazán, a BME épületgépész karon ebből a szempontból elrettentő példaként emlegetik máig - másfelől meg példaértékű (a végtelen egyszerűsége és robusztussága miatt) a tartóssága. A C40 az épületgépészet 424-es gőzmozdonya - örök életű, a legmostohább ridegtartást is jól bírja, de sem nem erős, sem nem gazdaságos...

 

Ennek megfelelően simán elhiszem, hogy egy C40 korszerű kondenzációs kazánra cserélésével (és valami megfelelő, elektronikus szabályozórendszer applikálásával) tényleg mérhető és értelmes megtakarítást tudtál elérni.

De tudod, ennek a megtakarításnak a 60-80%-át egy nem kondenzációs, ám sokkal korszerűbb és jobban szabályozott kazán is hozta volna...

 

Kicsit most abba a hibába esel, mint az az autós, akinek van egy 25 éves, ócska, karburátoros, benzinfaló autója, majd lecseréli egy nagyon korszerű CR dízelre, ami fele annyit fogyaszt - és utána ezt kizárólag a dízelüzemnek tudja be (és mindenütt képviseli ezt az álláspontot fanatikusan), miközben egy hasonlóan korszerű mai benzines is hozta volna ugyanezen megtakarítás háromnegyedét, egy benzines hibrid meg esetleg akár többet is - tehát nem a "dízelségen", esetünkben a "kondenzációsságon" van a hangsúly, hanem a korszerűbb kivitelen, technológián és szabályozáson.

Előzmény: szilvatövis (362260)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.31 -1 1 362262

Természetesen nyáron, nem vagyok bolond... :-))) Jó időben, hogy ki lehessen bírni a gyors hideg vizes zuhanyt... Ennek megfelelően még működő, de már nagyon kehes kazánt cseréltem le, és jól elő tudtuk készíteni, a tervezés-engedélyeztetés már hónapokkal korábban el lett indítva, a kritikus dolgok is beszerzésre kerültek (pl: kazán) - így is volt két nap, mire lett újra melegvíz (fűtés egy hét után lehetett volna, persze máshol nem feltétlenül kell ilyenkor a fűtésrendszert is renoválni).

 

De az egymásra épülő hatósági egyeztetések-ellenőrzések-átvételek elkerülhetetlenül több hetes folyamatot jelentenek. Amíg nincs minden a helyére téve, addig például az EPH-t nem csinálják meg, és amíg az (is) nincs meg, nem is lehet hivatalos átvételt kérni, amire mindenképpen csak hetekre adnak időpontot, stb...

Előzmény: Tomsz85 (362261)
Tomsz85 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362261

Télen csináltad vagy nyáron?

Előzmény: advocatusdiaboli (362258)
szilvatövis Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362260

A sajátomat vállaltam, és marhára örülök neki, eddig a beruházás kb. az ötszörösét spóroltam meg a jó öreg C40-es nyugdíjazásával.

A Tiéd a Te felelősséged, ha vállalod egy elavult, energiapazarló, adott esetben életveszélyes berendezés tervezett élettartamon túli üzemelését.

Nem akarok senkit semmire rábeszélni, mindenkinek saját magának kell döntenie, hogy mit vállal, ha fűteni akar, de tény, hogy általában nem kell milliós többletköltséggel számolni az átépítéshez.

Előzmény: pavarotti (362253)
szilvatövis Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362259

A németek is csak a kiöregedett, nem biztonságos erőműveiket zárták be....

Előzmény: ,m,1710 (362245)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.31 -1 1 362258

Ez, már megbocsáss, de sima reklámszöveg...

A valóságban a homlokzati kivezetés az épületek 80-90%-ban szóba sem jöhet megoldhatatlan - vagy átépítéseket igényel, amelyek végül többe fognak kerülni, mint egy kémény-bélelés. A megtakarításról meg annyit, hogy én egy hazai szemszögből nézve nagynak mondható házat fűtök, és érdemben nincs különbség a gázszámlában a rendszer felújítása és kondenzációsra cserélése óta. Statisztikailag csökkent a gázszámla (kb: 5-10%-ot szerintem...), de ez az egyébként szokásos évszakos-éves ingadozási eltérésen belül maradt (hidegebb-enyhébb telek ugyebár), így érdemben ez nem számottevő. 

Pénzügyileg ez sosem térült volna meg - én azért nem bánom, mert a csere egy jelentősebb korszerűsítéssel együtt lett megejtve, így a rendszer komfortja is határozottan javult. De önmagában ettől megtérülést kár is várni, ez pont olyan, mint a napelem, vagy a melegvizes napkollektor (vagy kevés kilométerre a dízel autó..) - lehet úgy számolgatni, hogy papíron megtérüljön, de a gyakorlatban vagy nem fog, vagy ha igen, abban sem lesz köszönet...

 

 

Abban egyetértek, hogy új építésű ingatlanoknál teljesen értelmes előírni ilyesmit. De a vinnyogás itt részünkről amiatt ment, hogy már meglévő, már kialakult gyakorlatot/házakat indokolatlanul feldúl egy ilyen átalakítás, és maga az egész eljárás/folyamat/engedélyeztetések is problémásak, lassúak, nehézkesek.

 

Nálam például ezt úgy lehetett csak normálisan kezelni, hogy magának a meglévő, elaggott kazánnak a cseréje és a radiátorok cseréje, fűtésrendszer első körös tisztítása, a kémény bélelése megfelelő előszervezés, rátervezés-egyeztetés után megvolt két nap alatt - addig nem volt melegvíz - viszont utána szabálytalanul, engedélyeztetés előtt be lett üzemelve a kazán, hogy létezni, lakni lehessen... No innentől volt kb: hat hét, mire hivatalosan is rendben volt minden - és ezt, ha a fejem tetejére állok, akkor sem tudtam volna úgy 4 hét alá lenyomni. És ha szabályos akarok lenni - akkor eddig a 4 hétig se fűtés, se melegvíz...

EZ TOLERÁLHATATLAN. Ez télen szabályos katasztrófa, szó szerint világvége. Kiköltözés, összeomlás, lefagyott ingatlan - meg amit akarsz... És ez viszont nálunk a napi valóság. Nem csoda, hogy szinte semmi sem megy szabályosan - hiszen nem tud, úgy nem működik...

Előzmény: szilvatövis (362248)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.31 -4 0 362257

Mi a fasznak hazudozol már megint?

 

Ezt is írásba adtad, mint a roggyant szellemed kipárolgását:

 

A legtöbb helyen minden további nélkül kapható és cserélhető a meglévő régi, kivénhedt hagyományos gázkészülék helyett ugyanolyan újabb, nem kötelező kondenzációsra áttérni.

 

Aztán most elkezded a visszalapátolni a szart a lóba!

Előzmény: advocatusdiaboli (362255)
Tomsz85 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362256

Visszaolvasva látom hogy a fűtés téma megy.

Ha a tüzifát a tüzép telepen veszed meg konyhakészre, tehát hasogatva, akkor az már szép árban van, fejből nem tudok pontos adatot írni, de nemis lényeg, az eltüzelt mennyiséget úgysem tudnánk mellé írni. A fával való fűtés anyagilag szerintem akkor jön ki olcsóbbra, mint a gáz,  ha tud az ember fát szerezni és a bele fektetett munkáját nem számolja fel. A szerzés alatt nem a lopást értem, hanem azt, ha van az embernek erdeje, erdősáv, vagy a földje végében van fa, falun azért előfordul ilyen. Vagy ha nagy tételben megveszed erdőről, mondjuk egy teherautónyit, az olcsóbbra jön ki azért, mi például szoktunk így venni, van egy vállalkozó aki ezzel foglalkozik, megrendeljük és nyáron odahozza a 100 mázsa csertölgyet, 2 méteres rönkben, vagy méteresben ahogy kéred, lerakja az udvarba az önrakodóval. Vagy elmenni erdőre traktorral, meg segítségekkel és kézzel megrakni. Meg ha van a közelben fafeldolgozó, onnan is tüzépi árnál olcsóbban szokták eladni a hulladékot. És a rengeteg munkát amit a fa feldolgozására fordítasz azt nem számolod fel anyagilag, hanem úgy veszed hogy a szabadidődben csinálod, családtagokkal, ismerőssel-baráttal összesegítve, és nem otthon fekszel, vagy a kocsmában vagy. Meg nem számolod fel hogy motorfűrészt veszel, szalagfűrészt, fahasítót, van traktorod, vagy munkahelyről ha megengedik hogy elkérd. Persze ezek nem ingyen vannak igazából. Ez szigorú  közgazdasági szemlélettel nézve nem igaz, önátverés, mert úgy vagy a fa piaci árát kellene felszámítani magadnak is, vagy a munkaidőd értékét, az eszközöket. Meg amit esetleg még spórolsz vele, hogy éjjel ha nem rakod a tüzet, mert az nem jellemző, akkor reggel cserébe azért le tud hűlni egy régi (mondjuk 80-as években épült) ház 15-16 fokra. Amit utána fel kell fűteni, hogy melyik kerül többe az jó kérdés. Meg a vegyestüzelésnek ott a másik hátránya, hogy munkaigényes maga a fűtés is, és egyenetlen meleget ad. Ezen különböző puffertartályos rendszerekkel lehet javítani és egyenletessé tenni a fűtést, így ritkábban kell rakni a kazánra, de egy ilyen rendszer kiépítése is drágább. 

advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.31 -1 1 362255

Muszáj ezt csinálnod? Most te is átmész cipoba? Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam...

 

Az eredeti 2013-as irányelv kizárólag új építésű ingatlanokra írta elő kikerülhetetlenül és mindenképpen kötelező jelleggel a meghatározott paraméterű, kondenzációs új (azóta 2018-ban egyébként az NOx emissziós értékekre még egy lépésben tovább szigorított) kazánok telepítését - a már meglévők esetében ajánlásként úgy adta meg, hogy potenciálisan nagyon sok kivételt lehetett tenni alóluk és felmentést lehetett (volna) kérni. Sőt, elvileg egyedi felmentés is adható műszakilag megoldhatatlan vagy aránytalan terheket jelentő stb... esetekben.

 

Ezekkel mi nem éltünk, pedig élhettünk volna - erre céloztam. De tök világosan leírtam. Olvasd el akkor eredetiben az EU direktívát...

Előzmény: FRANKYE. (362246)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.31 -4 0 362254

Akkor így jobb lesz.

Előzmény: FRANKYE. (362252)
pavarotti Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362253

"200-300 ezer forint többlettel lehet kondenzációsra cserélni."

 

Tegyük fel, hogy idejössz júniusban és - legyünk nagyvonalúak - félmillóból minden megfelelő helyen engedélyeztetve átépítve beüzemelve átadod nekem a kondenzációs kazánomat, adok további 50e Ft sikerdíjat a végén.

DE, bármllyen más költség merül fel, vagy fél napnál több ügyintézésembe kerül, vagy egy hónapnál hosszabb a folyamat, vagy egy hétnél hosszabb ideig nem tudom használni a gáztűzhelyemet,  vagy túllépjük a félmilliót, akkor előzőleg ügyvédi letétbe helyezett pénzből kötbért fizetsz, megállapodunk hogy mennyit, 20-400e Ftig.

 

Vállalnád?

 

---

Magyarul: a probléma nem csak/elsősorban a pénz, hanem a kockázat. Normál esetben gázos/kéményes(/katasztrófavédelmes) ügyintézést felelősen vállaló vállalkozók erre adnának egy komplex ajánlatot - na ilyen Magyarországon - részben a NERben (is tovább) virágzó urambátyám, egyben kiszámíthatatlan bürokrácia miatt - nemigen van.

 

De hát az embereket ez láthatólag nem zavarja, a szavazóbázis fix és persze egyik párt kampányanyagában sem volt szó ilyesmiről.

 

((Jut eszembe, meséltem hogy jött a házba a kéményellenőr? Mert ugye vállalkozás telephely, mind1 hogy évi 100e mondjuk a vállalk.bevétel vagy 10m vagy hogy 99% családi ház 1% telephely vagy mi. Régen kötelező seprés volt pénzért, aztán ez megszűnt, maradt a - vállalkozásoknak - kötelező ellenőrzés. Tehát kötelező igénybe venni, de effektív munkát már nem végez, csak ellenőriz. 4-5x annyiért mint korábban. Bizalomépítő.))

 

Előzmény: szilvatövis (362248)
FRANKYE. Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362252

Mit kell nézni? Hol van, hogy parapetes a kivezetés? 

Előzmény: Törölt nick (362251)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.31 -4 0 362251

https://netkazan.hu/termekek/fali-kondenzacios-gazkazan/33

 

(nem engedi kimásolni a tartalmát)

Előzmény: FRANKYE (362250)
FRANKYE Creative Commons License 2019.12.31 -1 0 362250

Homlokzati kivezetéssel hogy működik? A kondenzációs cirkó LÉNYEGE a kémény. 

Előzmény: szilvatövis (362248)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.31 -5 0 362249

A statisztikák szerint a végeredmény az lett, hogy az országos helyzet nem javult, hanem romlott eddig...

 

Mutasd azt a statisztikát!

Előzmény: advocatusdiaboli (362244)
szilvatövis Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362248

Ha tönkrement a régi cirko, nagyjából 200-300 ezer forint többlettel lehet kondenzációsra cserélni, homlokzati kivezetéssel. Legkevesebb 30 % a gázfogyasztás megtakarítás, nincs olyan parányi mézeskalács házikó, ahol ne térülne meg öt éven belül a beruházás.

Kondenzációs cirkót már lehet venni majdnem nyílt égésterű árban, korábban linkeltem.

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.31 -4 0 362247

Nem beszélek mellé.

Nem bizony.

Pontosan ezt írtad:

 

Ez nem az EU baromsága - az EU ugyanis kizárólag új építésű épületekre vonatkozó előírásokat adott meg. 

Előzmény: advocatusdiaboli (362244)
FRANKYE. Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362246

Te írtad, hogy csak új épitésre vonatkozik nem én. 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (362244)
,m,1710 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362245

olvastam, hogy  január 1 álittanak le egy öreg reaktort svédbe mert "kiszolgálta magát" (semi csindaratta bumbum) de ott még van egy pár ami 2040-50. van be kalkulálva

semi ideologiai háttér,  hanem átgondolt anyagi.

 

Előzmény: _Berci (362192)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.31 -1 1 362244

Nem beszélek mellé. Pontosan tudom, hogy nem cserélhetem ki másra, már csak azért is, mert én is megjártam ezzel.

 

De arra utaltam, hogy az ezt előíró 2013-as EU irányelv alól "megfelelő indokokkal" lehetett volna felmentést kérni, és voltak is, akik megtették - mi nem tettük. Szerintem teljesen világosan leírtam...

 

Ahogy azt is, hogy ebben a formában ez tényleg teljesen hülyeség, különösen, hogy engedélyezett a vegyes kazánra "visszatérés", ami óriási pofon a környezetvédelemnek. A statisztikák szerint a végeredmény az lett, hogy az országos helyzet nem javult, hanem romlott eddig...

Előzmény: FRANKYE. (362243)
FRANKYE. Creative Commons License 2019.12.31 0 0 362243

Eléggé mellé beszélsz. 

Egy a lényeg: ha ki akarod cserélni a nem kondenzációs cirkódat azt CSAK kondenzációsra teheted meg hivatalosan.

Ennyi

Előzmény: advocatusdiaboli (362241)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.31 -4 0 362242

Én is megfutottam, 2 éve kellett nekem is cserélnem, kéményt béleltetnem, stb...

 

 

Minek, ha egyszer csak az új épületekre vonatkozik a rendelet?

 

De utána nézve az derült ki, hogy az EU rendelet alól lehetett volna felmentést kérni 

Minek, ha egyszer csak az új épületekre vonatkozik a rendelet?

Előzmény: advocatusdiaboli (362241)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.12.31 -1 1 362241

Én is megfutottam, 2 éve kellett nekem is cserélnem, kéményt béleltetnem, stb... De utána nézve az derült ki, hogy az EU rendelet alól lehetett volna felmentést kérni - de mi nem kértünk (sok ország meg igen, mellesleg ezért is lehet még mindig gond nélkül kapni a neten EU-s piacokról is hagyományos gázkészülékeket is - ha sehol sem lennének forgalmazhatók, már nyomuk sem lenne).

 

Egyébként én is morogtam, és azzal én is mélyen egyetértek, hogy ez ebben a formában rövidlátó baromság volt, különösen, hogy kiskapunak meg ott maradt a vegyes tüzelésű kazán továbbra is engedélyezése - ez így akkora őrültség, hogy elmondhatatlan... Gyakorlatilag azzal egyenértékű, mint ha azt mondanák, hogy ha elromlik az öreg dízel kocsid, akkor nem engedélyezik a javítását csak akkor, ha átépíted a legújabb Euro6-os emissziónak megfelelőre milliókért - ám ha ez nem tetszik, akkor szabad xarral-szeméttel fűtött gőzüzeműre átépíteni, százszor akkora szennyezéssel, mint az eredeti öreg dízelmotor volt...

 

Az biztos, hogy az orráig nem látott az, aki ezt kitalálta. A már meglévő épületeket békén kellett volna hagyni (az engedélyezési-átalakítási adminisztrációt meg egyszerűsíteni és támogatni). Olyan potomságokat meg sem említek, hogy az is EPH önmagában százezret bőven meghaladó kiadásokat jelentett, húsz éve meglévő és problémamentes gázcső bekötéseket-csomópontokat kellett levágni-átalakítani - több esetben olyan préselt meg műanyag csöves konstrukciókra, amelyekben ránézésre kevesebb a bizalmam, mint a régi, masszív hegesztett-csavarozott megoldások voltak. Az meg már végképp a csúcs, hogy elvileg még az is meghatározott, hogy milyen színűre és mivel fessed le a gázcsövet kültérben, és ha nem olyan, akkor az elvileg nem elfogadható - még jó, hogy ezzel azért igazán már nem volt mersze foglalkozni a "hivatalos átvevőnek"...

Igen, sikerült elérni azt, hogy ami korábban egy egyszerű, pár órás javítás volt, abból mára lett egy milliós költségű, hetekig tartó bürokratikus hercehurca - ami közben mondjuk télen ott marad egy ház fűtés nélkül - és ez a kutyát nem érdekli a hatóságok részéről...

Előzmény: FRANKYE. (362238)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!