Keresés

Részletes keresés

burnie Creative Commons License 2004.04.05 0 0 6598
A hétvégén egy cimborámmal lenyomtuk a zempléni Rákóczi- túrát. A túra Sárospatakról indul és Hercegkút, Erdőhorváti, Regéc, Telkibánya, Hollóháza érintésével jut el Füzérre. Végig piros jelzésen, 56 km hosszan (1920 méter szint).
Keresztül vezet -az amúgy sem csúnya- Zemplén legszebb részein.
Mi (először idén) sátorral nyomultunk és nagyon kényelmesen 3 nap alatt értünk végig.
Az idővel szerencsénk volt, csak vasárnap este kezdett el csöpögni az eső. Elég nagy sár volt, sőt foltokban kevés havat is láttunk.
Mindenkinek javaslom a túrát.
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.04.05 0 0 6597
Hoppá!

A honvédelmi miniszter felfüggesztette a zengői építkezést!

Mák Virág Creative Commons License 2004.04.05 0 0 6596
80 NAP

Hirdetés!

Ezúton (is) kerestetik néhány vállalkozó szellemű hölgy vagy fiatalember, akik rengeteg szabadidővel rendelkeznek és hajlandók lennének a 80 nappal kapcsolatos háttér szervezésébe/biztosításába némi időt és energiát fektetni.

Felmerülő feladatok:

1. rengeteg telefonálás, mint
-a még hiányzó szállások leszervezése,
-hiányzó igazolófüzetek beszerzése,
-heti transzportok és a feladatok összehangolása,
-egyéb menetközben felmerülő apró-cseprő ügyek elintézése
(főleg napközben, munkaidőben)

2. a honlap frissítéséhez anyagok előkészítése(jelenleg akadozik), mint
-fotók előkészítése (méret, beforgatás) - az eddigi rendszerre többen panaszkodtak, jogosan, a 4. heti emiatt nem került még fel, de már nálam van az 5. heti adag is...
-esetenként hallás után több oldalnyi szöveg begépelése (a naplóbejegyzésekhez)
-csatlakozók és támogatók listája, valamint az útvonal aktualizálása (Joey-val egyeztetve)
(a honlapot biztosító cég semmiféle formázásra nem vállalkozik, ők csak egy az egyben fölpakolják az elküldött anyagokat)

Nekem sajnos egyre kevesebb energiám jut erre...

Önkéntesek - mint a régi szép időkben...:) - jelentkezhetnek nálam emailben a regisztrált mailcímemen vagy a kektura@80nap.hu-n, vagy telefonon a 06/70/3383-560-on.

Mindenféle segítséget örömmel elfogadok és előre is köszönök.

Üdv:
M.V.

asciimo Creative Commons License 2004.04.05 0 0 6595
"Elképzeltük a völgyhidat, mely keresztezi majd a jelenlegi kaposvári utat. Szörnyű! "

Jartal mar a Brenner-hagoban?

"Ausztriában láttam olyat, hogy az autópálya felett széles híd féleségek vannak, hogy az állatok át tudjanak menni. Remélem, nem ezen fognak takarékoskodni!"

A Gyor-Hegyeshalom szakaszan az M1-nek van, bar eleg szukre sikeredett, es az allatoknak kell masznia. Ausztriaban a Hegyeshalom-Lajtahidveg szakaszon 6 vadatjaro van, de itt a palya megy le egy alagutba, az allatoknak nem kell maszniuk. De az A1-en pl. Becs-Linz kozott nem nagyon lattam ilyesmit...

Nem szep dolog az autopalya, de a kornyezet szempontjabol talan meg hasznosabb, mint x ezer autot a Balaton melletti telepuleseken pofogni hagyni.

Előzmény: Güsziológus (6593)
Váci Creative Commons License 2004.04.05 0 0 6594
Sziasztok!

Múlt héten Debrecenben jártam, de a rossz idő miatt nem tudtam túrázni. Ezért kivonatoztam Nagykerekibe, és hirtelen szembe találtam magam az AK-val. Aztán megnéztem a füzetbe, és láttam, hogy milyen jó kis délutáni programot lehetne összehozni Debrecen-Nagykereki vonat, Nagykereki-Pocsaj túra, Pocsaj-Debrecen vonat.

Kérdésem: mennyire biztonságos ott a határszakasz közelében egyedül bolyongani?

Güsziológus Creative Commons License 2004.04.05 0 0 6593
Visszatérés, visszásságokkal

Nemrég megállapítottam, hogy előkelő helyen szerepel „A SOMOGY TURISTÁJA” mozgalom az ez évi célkitűzések között. Ideje volt „lépni” egyet.

A nagy túráknak még nem érkezett el az ideje, de tavaly kimaradt két apróbb (Balatonboglár és Kereki, Fejérkő vára), ezek közül a vár (VÁRTÚRÁK mozgalom is!) látszott szimpatikusabbnak. Összekombináltam a kőröshegyi műemlék templommal (9/99 mozgalom) és egy kis túrával.
A terv az volt, hogy Balatonföldvár – Kereki, innen busszal Kőröshegy, majd busszal és vonattal haza. A gyalogtúra távját 8-9 kilométerre becsültem.
Az 1984-es kiadású térképen (1:80.000) az útvonal jelzése K–.
Az 1997-es kiadású térképen (1:40.000) ugyanaz az útvonal már P– jelzésű.
Hiába, az idők változnak.
Mint kiderült, ez az infó nagyon fontos, a kék jelek ui. gyakrabban vannak, mint a pirosak!!!
Sőt! Van szakasz, ahol csak kék jelek vannak, a piros útvonalát a térképhez képest áthelyezték.
A túra célja nem az volt, hogy becserkésszek egy max. 10 kilométeres – hivatalosan jelzett – szakaszt, de ha már ez lett belőle, akkor közreadom az eredményt.

Balatonföldvárról nem nehéz kinavigálni, vannak piros jelek. Kékek is vannak a domboldalon. Izgalmas lépcsők a löszfalban, majd csodás panoráma. Lenyűgöző a túloldali félsziget látványa. Van egy pici kilátó és büfé is van, panorámával.
Átkelünk a forgalmas 7-es úton, majd a település szélső utcáján haladva elérjük a délnyugati csücsköt, ahol parkoló féleség van. Találtunk egy hatalmas táblát, három lábon áll. A felirata:
TURISTAÚT A KEREKI VÁRHOZ.
Impozáns. A lábakon kék és piros jel. Jól megvannak együtt:o(
Az út kezdetben kavicsos, padok, esőház, az embernek az az érzése, hogy fontos errefelé a turizmus.
Sajnos, semmi nem tart örökké!
Az út még egy darabig jó minőségű, vannak jelek is, bár a pirosból egyre kevesebb, a kék még tartja magát. Békebeli jelek. Nem szabványosak, de nem sajnálták a festéket.
Hatalmas irtások, bekerített részek, magaslesek. Kisebb szívásokkal eljutottunk egy széles irtáshoz. Gázvezeték, gondoltuk, hisz sárga táblák voltak kihelyezve.
Mint később kiderült, ez az M7-es nyomvonala. Bizony-bizony. Barbár ötlet, még akkor is, ha nincs máshol lehetőség. Most menjen, aki látni akarja a völgyet, a maga eredeti formájában!
Nem ragoznám tovább, eltévedtünk. Egy tiszta jel balra mutatott, volt egy ereszkedő út (betonvályú), de jobbra kanyarodó út sehol. Lehet, hogy ösvény? Nem tudom. Becsapott a víztorony, mely a közeli farmon volt, nem Kerekiben. Meg aztán az idő is elballagott.
Felfedeztünk viszont egy panziót.
2000 Ft/éj a szállás, elfogadható árért kaja. Kihagytuk, vártak Kőröshegyen.
Visszagyalogoltunk az országúton, majd jött a nap egyik fénypontja, a templom megtekintése, belülről. Idegenvezetőnk nagyon alapos munkát végzett.

Szerencsére volt busz Kerekibe, így visszamentünk a vár aljáig. Innen próbálkozhattam, immár egyedül.
Felfedezéseim hamarosan közreadom.

Kimaradt tehát 2-3 kilométer a P- jelzésű útvonalból, de „nagy élménnyel” gazdagodtunk. Elképzeltük a völgyhidat, mely keresztezi majd a jelenlegi kaposvári utat. Szörnyű!
Remélem, a hegygerincnél eldugják és megmarad a turistaút, netán jelzéseket is festenek fel. Belegondolni is hátborzongató, hogy mekkora lesz a tájrombolás! Igaz, az autósok csodás panorámában gyönyörködhetnek majd. Lehet, hogy épül autós pihenő. Balatonföldvár mindenesetre megszabadul az átmenő forgalomtól (Kaposvár).
Ausztriában láttam olyat, hogy az autópálya felett széles híd féleségek vannak, hogy az állatok át tudjanak menni. Remélem, nem ezen fognak takarékoskodni!

A feltűnő beharangozás tehát csalóka. Végső soron van út, de az irtások miatt nehezen követhető. Az építkezést előkészítő útépítés (betonvályú) sikeresen hozzájárult az eltévedéshez. Kíváncsi vagyok, merre vezet a jelzett út (TURISTAÚT).
Kerekinél biztos, hogy máshol éri el a település határát, mint a térképen jelzett hely. Találtam egy árva P- jelet, ott ahol indulni kéne az útnak felfelé. A vár és a pont között csak K- jelek vannak. Az ösvény még járható, de vegetációs időszakban elkél egy bozótvágó.
Az elterelt piros jelzés meredeken vezet fel a várhoz, de erről majd a várral kapcsolatban részletesebben.

A túra tehát elérte célját, voltam a várban, kaptam bélyegzőt a kocsmában.
Minden OK tehát, kivéve a turistautat. Na és a kényszerű utazás miatt kimaradt az ebéd Kőröshegyen.

Egy rigmus járt az eszemben, mikor összeállt a kép Kerekiben:
Végén csattan az ostor,
A kolostor nem monostor,
Az apáca nem fapálca,
S a ló**sz sem sétapálca.

olahtamas Creative Commons License 2004.04.05 0 0 6591
A gép egész éjszaka töltötte a képeket így most feliratoztam őket és megnézhetőek. Képek
Az indexképeket a tar.hu még ugyan nem mutatja de a képek nézegethetőek így is.
Előzmény: olahtamas (6589)
speti2 Creative Commons License 2004.04.05 0 0 6590
Sziasztok !
A hétvégén indították útra a Rákóczi jelvényszerző túrát, gondoltuk részveszünk az első napon. Igaz hogy mi a "felének" a rövidebb szakaszát jártuk be, a Gyöngyös - Kékestető szakaszt, mégis rengeted látnivaló volt. Szinte végig sütött a nap, és gyönyörű volt a táj. Az erdő tele ibolyával és hóvirággal. Néhány kép a Rákóczi jelvényszerző túra 1.napjáról és megnyitójáról.
olahtamas Creative Commons License 2004.04.04 0 0 6589
80nap/Joey
Ma 16:20 körül váltunk el az expedíciótól Tompaháton, pedig ej de jó lett volna maradni még pár napot.
Akkor indultak tovább a derekegyházi polgármesterrel és csapatával ördöngöspuszta felé.
A csapat egyébként már Nagymágocstól velünk tartott. A polgármester 6 éves fia előtt megemeltem az összes kalapomat, mert fiatal kora ellenére úgy tartotta a kb. 5km/órás tempót, hogy csak na.
Hamarosan feltöltöm az elkészült képeket, de a mintegy 250Mbyte el fog tartani egy darabig.
Előzmény: Joeyline (6586)
nyomdász Creative Commons License 2004.04.03 0 0 6588
Jó napot mindenkinek!

Olvassátok el és pályázzatok!

Pályázati felhívás módosítás!

A Turista Magazin, a Mount Everest hegyisportmagazin, valamint A Földgömb című ismeretterjesztő magazin szerkesztősége – az elmúlt évek pályázatainak sikerét és a nagy olvasói érdeklődést figyelembe véve – ismét közös fotópályázatot hirdet „A hegy és az ember" címmel.
Pályázni lehet minden olyan színes vagy fekete-fehér fotóval, amely a hegyet mászó, túrázó, a hegyek-völgyek szépségeit, a természetet „legyőzni” vagy abban gyönyörködni akaró, sportoló, kikapcsolódni vágyó embert ábrázolja.

A pályázat nyílt, azon kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül bárki részt vehet. A beküldött alkotásokból 2004. április 19-től 30-ig kiállítást rendezünk az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban.

A pályázaton csak kidolgozott papírképeket fogadunk el.
A kép hátulján vagy mellékleteként kérjük feltüntetni az alkotó nevét, címét, elérhetőségét, a felvétel készítésének helyét, magasságát.

A három magazin szerkesztősége fenntartja a jogot, hogy lapjában – a díjazástól függetlenül – a pályázatra benyújtott fotók bármikor közölhetők.
A pályázat és a magazinok reklámozásakor térítésmentesen, egyéb illusztrációként a lapokban szokásos tiszteletdíjért.

Eredményhirdetés 2004. április 19-én 18 órakor, a Föld napja alkalmából.
Várjuk jelentkezéseket!

Beküldési határidő: 2004. április 5. helyett - a nagy érdeklődésre tekintettel - április 9-e.
A beküldendő fotók mérete: 200×300 mm vagy 300×400 mm
Beküldési cím: Kornétás Kiadó, 1138 Budapest, Népfürdő utca 15/C
Díjazás: I. díj 40 000 Ft, II. díj 30 000 Ft, III. díj 20 000 Ft

A díjakat a bírálóbizottság megoszthatja!
Különdíjként további értékes ajándékcsomagok!

Üdv. Máté István (nyomdász)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.04.03 0 0 6587
Szia!

És egy hír a túramozgalmak világából: Várpalotán ma ünnepélyesen felavattuk a KDP-t. Apró gikszer, hogy a vadi új füzet vevőinek nevét felírták, hogy postán küldhessék ki az egyik oldal javítását.

Előzmény: Joeyline (6586)
Joeyline Creative Commons License 2004.04.03 0 0 6586
Még élek... :)

30 nap elteltével végre ismét internethez jutottam. Jelenleg épp Gádoroson a polgármester úr vendégszeretetét élvezzük a csapattal. A hétvégére csatlakoztak Oláh Tamás és barátai, köztük Reményik Laci a nemlátó túrázó. Nagyon jól telt a napunk, Lacival is sokat beszélgettem. Igazán becsülöm a teljesítményét!
Tegnap este csatlakozott, és ma volt az első túranapja Tuboly Évának, aki várhatóan végigjön velem a további távokon.

Mindenkit üdvözlök, akik közben telefonon jelentkeztek, azoknak köszönöm az elmúlt 35 napra így utólag is!

Még 45 van hátra, most már - lassan túl az Alföldön is - kezdem érezni, hogy tényleg valóra fogom váltani a nagy álmomat, és megcsinálom egyben, 80 nap alatt a Kék-kört.

Az AK-n is végig lehet menni! Pl. Hajdú-Biharban is nagyon jók a jelzések. Ezzel együtt örülök, hogy lejárt a békési 6 nap, mert itt tényleg sokat kell térképészkedni, jelzések alig vannak, illetve nincsenek egyáltalán. Kvte-től idéznék: Békésben nem lesz gondod a jelzéssel, mert az nincs.
Ez tényleg így volt...

Úgy tudom a DDK-ra többen is érdeklődnek, mindenkit várunk! Már várom a zalai szakaszt, tudtommal az én megyém, és a saját önkormányzatom is nagyon készül már ránk. :)
Papp Zsolt Kőszegtől fog újra csatlakozni az OKT-re végig.

Mind az 5-en üdvözlünk mindenkit, néha jelentkezzetek telón! :)

Joey

Törölt nick Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6585
Amióta topik cd van, azóta nem tettem fel új igazolólapokat, az utolsó a DDP volt, de az biztos, hogy rajta van már a CD-n.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (6580)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6584
Igen, benne van. Köszike
Mák Virág Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6583
Hahó, topiklalók!

Van köztetek valaki Bács-Kiskun megyéből?????

A 80 NAPOS EXPEDÍCIÓ részére kellene sürgősen 2 db BÁCS-KISKUN MEGYEI KÉKTÚRA IGAZOLÓFÜZET és valahogyan el kellene juttatni Joeynak, legkésőbb Öttömösig, azaz 2004.04.07 szerda estig.

MTSZ-nél nem kaptam, postai küldözgetésre meg már nincs idő (a posta az utóbbi időben 1 hét alatt szállította háztól házig a küldeményeket, már amit megkaptam egyáltalán).
Tudtok segíteni???

Egy illetékes mobiltelefonszáma a B-K megyei szövetségtől is segítene.

Amúgy Joey nagyon jól van, kissé megfogta már a tavaszi nap, már óracsörgés nélkül is felébred reggel fél 7-kor, hetek óta nem kellett cipelnie a nagy csomagot (mindig átszállítják a következő napi szálláshelyre), nagy szeretettel fogadták/látják vendégül több helyen is és mostanság megszaporodtak a csatlakozók is.

A honlap frissítés továbbra is gond, de ezt nem is kell mondani, úgyis látjátok - eccer maj'csak összejön az is....

Üdv:
M.V.

asciimo Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6582
tudtommal a Börzsönyi Kekhez nem kapcsolodik jelvenyszerzo mozgalom.
Előzmény: cejas (6578)
cejas Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6581
Kösz, jók ezek a szkennelt igazolólapok :).

Ezt ismeritek?
http://www.eszaktura.ngo.hu/ oldalon vizslassátok a Túrák az abaúji földvárakhoz és várakhoz linket. Igazi pdf: http://www.eszaktura.ngo.hu/TÚRÁK%20a6.pdf

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6580
Most látom, hogy a http://www.fejer-tura.hu/fmt.html címről letölthető a Fejér megye túrázója iglap is. Bogi, benne van a gyűjteményedben? Olyan jó lenne logolni a fejlesztéseket a következő CD-hez, de nincs energiám.
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6579
A vármozgalom igazolólapját a bogi.atw.hu-ról letöltheted. Lehet a börzsönyivel kombinálni.
Előzmény: cejas (6578)
cejas Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6578
Sziasztok!

Tapasztaltabb kollégáim segítségét szertném kérni két jelvényszerző túramozgalommal kapcsolatban.
A Börzsönyi Kék-ről semmit nem tudok, az sem biztos, hogy jelvényszerző, de ha igen, akkor ki szervezi?
A másik a Magyar Várak (?). Nem tudom a nevét rendesen, de tudom, hogy elég sok fokozata van. Ilyenek: apród, hadnagy, kapitány... Ezt össze lehet kapcsolni a regionális mozgalmakkal (pl. Börzsönyi várak)?

HEV Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6577
Holnap azaz szombaton KDP ünnepélyes nyitány Várpalotán !

Részletek a fejér megyei TSZ honlapján

http://www.fejer-tura.hu/piros.html

" 2004. április 3-án (szombaton)

a Keleti-Bakony teljesítménytúrához kapcsoljuk az útvonal ünnepélyes avatását
és az igazoló füzet bemutatását Várpalotán

6 óra 30-kor a Faller Jenő Szakközépiskolában (Szent István tér 1.), a túra rajtjakor a résztvevők számára rövid ünnepséget, füzet bemutatót és árusítást tartunk.

10 órakor Újlaki- (Thury-) vár dísztermében (Szent István tér) meghívott vendégekkel nagyobb ünnepséget tartunk azon túratársak részvételével, akik erre az időpontra jönnek.

stb. stb.....

ssimi Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6576
Egyelőre nem gondolkodunk ilyenen. A jelvényeket majd postán fogjuk eljuttatni, vagy előzetes egyeztetés után személyesen is át lehet majd venni.

Üdv
ssimi

Előzmény: Zete (6575)
Zete Creative Commons License 2004.04.02 0 0 6575
Köszi. Olyan lehetőségben nem gondolkodtok, mint a Vörösmarty Mihály Mátrai Emléktúra esetében, hogy a Gyöngyösi Tourinformnál lehetne átvenni a túra végén a díjat? Ez nagyon praktikus lennne.
/forrás: természetesen a www.matrahegy.hu :-)/
Előzmény: ssimi (6561)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.04.01 0 0 6574
Azóta már megjött, csak még nem volt időm letölteni a leveleket.
Előzmény: asciimo (6570)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.04.01 0 0 6573
Nem az a baj, hogy megnövekszik a táv, hanem hogy bHG a vasutasoknál csak csökkentett pontértékkel tudja elszámolni a megközelítést. :-)
Előzmény: Zete (6569)
asciimo Creative Commons License 2004.04.01 0 0 6572
"Mivel kőkemény tempóban mentem,"
Huha, ha en ezt elkepzelem... Legkozelebb ird meg az Autos szegyentabla topikba is, tudjuk, hogy mely utakat kell elkerulni.. :)

Előzmény: Törölt nick (6571)
asciimo Creative Commons License 2004.04.01 0 0 6570
pedig aol.hu-t irtam. Na talan az is lassu. vissza (még) nem dobta.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (6567)
Zete Creative Commons License 2004.04.01 0 0 6569
"Hevesi hetvenkedés 70 "

(Nem vagyok benne biztos, hogy nem off itt a téma, ha igen, akkor felőlem áttérhetünk a szomszéd topikba is)

Nem célom, hogy elvegyem a kedvedet a rendezéstől, de több mindent furcsállok a terveddel kapcsolatban:

Miért ilyen nehezen megközelíthető helyre tetted a rajtot? Az időpontról nem is beszélve (4 óra). Szerintem ttúráknál a rajt jó megközelíthetősége nagy jelentőségű, jó, ha netán még BP-ről is oda lehet érni reggeli indulással. Ráadásul így a táv is egyből megnövekszik, hacsak nem ott éjszakázik valaki a hegyen...

A megadott idő (17 óra) kevésnek tűnik, a nagyrészt jelzetlen szakaszoknak bizonytalan a bejárhatósága.

"Ezzel elsődlegesen az a célom, hogy a vidéki ember, és a túrázó között közvetlenebb kapcsolat jöhessen létre. Bízom a falusiak híres vendégszeretetében! "

Hát, ilyen szintidő mellett legfeljebb arra jut idő, hogy leöntse az ember a sörét a kocsmában, aztán lódulni kell tovább. Mi valósulhat meg ebből, egy ilyen húzós túrán? (Meg, teszem hozzá, akármelyik teljesítménytúrán?)

De leszögezem, a túra útvonala amúgy szimpatikus, az ötletet is jónak tartom. Tényleg nagy kihívás, és komoly teljesítmény lehet a majdani szintidőn belüli teljesítés.
Ha megvolt a bejárás, biztosan sokmindent másképp fogsz látni - kíváncsian várom a fejleményeket.

Előzmény: hallgatoozoo (6528)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.04.01 0 0 6568
Én lni? És ráadásul ha már lni, akkor pont fitymálni? Távol álljon tőlem! Csak a közkeletű elnevezést használtam, amit sajnos nem én találtam ki. :-) Ez olyan, mint amikor a "Rockenbauer Pál emlékúton Zalában" helyett Rokit mondanak, azon se ütközik meg seni. :-)
Előzmény: hallgatoozoo (6565)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.04.01 0 0 6567
Nem jött meg. Ugye aol.hu-t írtál és nem comot?
Előzmény: asciimo (6566)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!