Keresés

Részletes keresés

magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1664

Kedves emp !

 

Bizonyára arra a kísérletre gondolsz, amikor két atomórát elhelyeztek egymás felett több méterrel, és azt tapasztalták, hogy mivel a gravitáció a Föld felszínétől távolodva csökken, ezért a magasabban lévő atomóra gyorsabban járt.

 

Einstein ugyanis azt tanítja, hogy erős gravitációs mezőben az órák járása lelassul. Gyengébb gravitáció melett pedig felgyorsul. Vagyis minden óra lasabban jár a Földfelszín közelében, mint attól távolabb.

 

Utánnagondoltál-e mát, hogy ez valóban így van-e?

 Végy egy ingaórát. Ha ezt elkezded távolítani a Földtől, akkor nem hogy felgyorsul a járása, hanem éppen lelassul, hiszen az ingaórát a gravitáció hajtja. Ha teljesen elviszed a Földtől, ahol már nagyon csekély a gravitációs hatás, akkor az ingaóra egyáltalán nem jár. Einstain szerint itt kellene a leggyorsabban járnia. Ugyanígy viselkedik a homokóra is.

 

Vagy a relativitáselmélet csak atomórákra igaz?

 

 

Előzmény: emp (1662)
fizimiska Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1663

Nézd meg a monitorod hátoldalán a gyorsítófeszültséget, ebből a v=square(2q*U/m) képlettel kiszámolhatod az elektronok sebességét.  (q/m=1,75*1011 C/kg)

Nálam a feszültség 30kV, így a sebességnövekedés kb. 1/3 c. A kilépő elektronok kezdeti sebességét nem tudom, hanyagoljuk el. :)

Előzmény: magnum56 (1657)
emp Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1662

azt, hogy atomórák megfelelő elhelyezésével a relativisztikus hatás mérhető, már sokszor leírták. biztos kapsz majd linket is rendesen. szerintem a mási relelmes topicban ezen már túlestünk egyszer.

Előzmény: magnum56 (1660)
NevemTeve Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1661
Gondolom a google találatait végignézted a "+GPS +relativity" kérdésre...
pl
http://www.metaresearch.org/cosmology/gps-relativity.asp
http://www-astronomy.mps.ohio-state.edu/~pogge/Ast162/Unit5/gps.html
Előzmény: magnum56 (1660)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1660

Kedves Dubois !

 

Köszönöm a linket, már kinyomtattam, és elkezdtem fordítani. Már többször hallottam arról, hogy a GPS rendszer valamilyen kapcsolatban van a relativitáselmélettel, de még senki sem tudta megmondani, hogy mi a lényeg.

 

Annyit tudok, hogy magához a helymeghatározáshoz nem kell a relativitáselmélet, hiszen a rendszer az ismert műholdpozíciókból számolja ki a helyet a fényutak késése alapján. Ebben nem játszik szerepet a relativitáselmélet.

 

Azt is tudom, hogy a műholdakon elhelyezett atomórákat időnként szinkronizálni kell a földi órához. De nem nagyon hiszem, hogy a relativisztikus hatások miatt van erre szükség, hiszen a műholdak órái nagyságrendekkel pontatlanabban mint a földi óra, amelyhez a szinkronizálást végzik. Tehát korrigálni egyébként is kell.

 

Ha az órák eltérése a relativisztikus hatásokból származna, akkor ezeket az adatokat már régen leközölték volna, mint bizonyítékot a relativitáselmélet mellett. Én ilyen adatokat még nem láttam.

 

Ha tudsz ilyenről, légyszi írd meg. A segítséget köszönöm. Ha lefordítom a cikket többet fogok tudni.

Előzmény: Dubois (1656)
NevemTeve Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1659
Nincs új a nap alatt, én is itt olvastam valamelyik antirelativitásos topikban... gondolom a google-ban nem lenne nehéz keresni a +"CRT" +"speed of electron" szavakra
Előzmény: magnum56 (1657)
Fuly Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1658
Még valami eszembe jutott: lézergiroszkóp.
Előzmény: magnum56 (1653)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1657

Kedves NevemTeve!

 

"Mondjuk nézed a monitoron a képet, az elektronsugár pl 0.7c-vel veled szembe... ha a monitor tervezője nem venné figyelembe a relativitáselméletből eredő tömegnövekedést, elégtelen lenne a vízszintes és függőleges eltérítés (torz lenne a kép)"

 

Most blöfföltél, vagy tényleg tudod, hogy mekkora sebességgel halad az elektronsugár? Pl. 0.7c, de lehet akár 0.99c is, nem? Légyszives írd meg, honnnan van az adat.

Előzmény: NevemTeve (1654)
Dubois Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1656

"Légyszives mondj néhány területet a gyakorlati életből, ahol a relativitáselmélet remekül működik. Én ilyenről nem tudok."

 

A relativitáselmélet(ek) használata a GPS helymeghatározó rendszerben.

 

Abstract:
The Global Positioning System (GPS) uses accurate, stable atomic clocks in satellites and on the ground to provide world-wide position and time determination. These clocks have gravitational and motional frequency shifts which are so large that, without carefully accounting for numerous relativistic effects, the system would not work. This paper discusses the conceptual basis, founded on special and general relativity, for navigation using GPS. Relativistic principles and effects which must be considered include the constancy of the speed of light, the equivalence principle, the Sagnac effect, time dilation, gravitational frequency shifts, and relativity of synchronization. Experimental tests of relativity obtained with a GPS receiver aboard the TOPEX/POSEIDON satellite will be discussed. Recently frequency jumps arising from satellite orbit adjustments have been identified as relativistic effects. These will be explained and some interesting applications of GPS will be discussed.

Itt kezdődik a teljes cikk:

http://relativity.livingreviews.org/Articles/lrr-2003-1/node1.html

Előzmény: magnum56 (1653)
Fuly Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1655
A gravitációs térgörbületre pedig a fény eltérítése, a fekete lyukak és a csillagászati geometriában szükséges egyéb korrekciók adnak példát.
Előzmény: magnum56 (1653)
NevemTeve Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1654
Mondjuk nézed a monitoron a képet, az elektronsugár pl 0.7c-vel veled szembe... ha a monitor tervezője nem venné figyelembe a relativitáselméletből eredő tömegnövekedést, elégtelen lenne a vízszintes és függőleges eltérítés (torz lenne a kép)
Előzmény: magnum56 (1653)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1653

Kedves Fuly !

 

Légyszives mondj néhány területet a gyakorlati életből, ahol a relativitáselmélet remekül működik. Én ilyenről nem tudok.

 

A speciális relativitáselmélet úgy értelmetlen, ahogy van. Az általános elmélet, (amelynek nem sok köze van a speciálishoz) az valójában a gravitáció elmélete. Ebben vannak okos dolgok, leszámítva a 4dimenziós görbült téridőt.

 

 

Előzmény: Fuly (1652)
Fuly Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1652
Egyrészt ezekhez adhatnál némi infót (link, szövegkörnyezet, stb.), másrészt ismert dolgokról írsz.

Pl. a fénysebességre van valami korrekciós tétel, amit nemrég ki is mértek.

A teleportáció rendszerbe illesztésével nem tudom mi a helyzet, de arra emlékszem, hogy a gravitációval még küzdenek.

Egyebekben a relativitáselmélet tényleg meglepően jól működik, sőt, Einstein néhány dilijét utólag igazolta a mérés.
Az valszeg tévedés, hogy a rel. elmélet teljes hülyeség, pontosítását, bővítését el tudom képzelni.
Akár pl. a távolkölcsönhatások területén.
Előzmény: magnum56 (1643)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1650

Mi van dokikám?

 

Rokonod neked Einstein, hogy így oda vagy érte? Vagy mi az oka, hogy ennyire bele vagy szerelmesedve?

 

Gondolom te nem csak "pofázol" hanem több nagy sikerű könyvet is írtál már a témában. Szívesen elolvasnám öket. Vagy netán személyesen bizonyítottad be a relativitáselméletet? Nem a jövőből jöttél te?

Előzmény: Törölt nick (1646)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1648

Kedves Simply Red !

 

Kösz a jó tanácsot. Már végigolvastam az összes topicot ami ezzel a témával foglalkozik. De nem találtam meg a cáfolhatatlan bizonyítékokat.

 

Lenne egy kérdésem: ha az elmélet tökéletesen be van bizinyítva, akkor miért vitatják 100 év óta? Csupa hülye hozzánemértő  mindenki aki kételkedik benne?

 

Ha ennyire tisztán látod az elméletet légyszives válaszold meg a problémémat. Nem értem, hogy a gyorsan száguldó űrhajóban miért öregszik lasabban az űrhajós?

 

Egyébként az általam idézett szövegek Einstein saját szavai. Nem interjúszövegek. Várom a választ!

Előzmény: Simply Red (1647)
Simply Red Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1647

Szerintem kezdd azzal, hogy végigolvasod a topikot, ha jól emlékszem elég sok kísérleti bizonyítékot hoztak fel itt, amik kivétel nélkül a relativitáselméletet igazolják.

Az elméletet nem interjúszövegek alapján kéne megítélned.

Előzmény: magnum56 (1645)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1645

Kedves Colonel barátom !

 

Látom te is elég magabiztos vagy, orvos (?) létedre. De azért neked sem árt vigyázni. Nehogy úgy járj, mint a sok relativitáshívő: elhitte az elméletet, aztán kiderült, hogy valójában fingja sincs róla.

 

Az általános relativitáselmélet Einstein szerint magában foglalja a speciálist is. Ezért, ami a spec.-ben igaz, annak igaznak kellene lenni az általánosban is. De nem igy van, ezt maga Einstein is tudta.

 

Két lehetőség van: vagy igaz mindkettő, de akkor hogyan lehetséges, hogy éter van is meg nincs is.

Vagy a két elmélet nem függ össze, de akkor melyik az igazi?

 

Légyszives homályosíts fel engem is, ha már te tisztában vagy az alapfogalmakkal!

Előzmény: Törölt nick (1644)
magnum56 Creative Commons License 2004.07.28 0 0 1643

Felesleges minden igyekezet, amely a relativitáselmélet megcáfolására irányul. A relativitáselméletet ugyanis már megcáfolta egy éles eszű fizikus: Albert Einstein. Persze az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy magát az elméletet is ő alkotta, fiatal korában.

 

Fiatalon az mondta: nincs éter

40 évesen azt mondta: éternek lenni kell:

"az általános relativitáselmélet…kizárja a távolhatást: minden közelhatásra felépülőelmélet azonban feltételez mezőket, és így az ’éter’ létezését is.”

 

Fiatal korában azt mondta: a fénysebesség egy abszolút állandó, mindig és mindenüt ugyanannyi, vagyis c=állandó (egyetemes állandó)

Idősebb korában azt mondta: a fénysebesség nem állandó

"az általános relativitáselmélet szerint a vákuumban terjedő fény sebességének állandóságáról szóló, már annyiszor említett törvény, amely egyike a speciális relativitáselmélet két alapvető feltevésének, nem tarthat igényt korlátlan érvényességre."

 

Fiatal korában írt egy 'közérthető' könyvet (A speciális és általános relativitás elmélete, Gondolat, Bp 1973). Idősebb korában hahotázva ismerte el, hogy inkább 'közérthetetlennek' kellene nevezni a könyvet. Ennek megfelelően nem is érti senki, de azért sokan úgy tesznek, mintha megértenék. Mindössze egyetlen fizikus volt aki elismerte, hogy nem sikerült megbirkózni vele. Jánossy Lajos, aki évekig tanította a relativitáselméletet Angliában ezt írja: minél inkább meg tudtam értetni a diákjaimmal, annál inkább megbizonyosodtam, hogy még sincs rendben az elmélet.

 

Persze nem könnyű elismerni az ilyesmit. Képzeljük magunkat egy mai fizikaprofesszor helyébe, aki mondjuk 40 éve oktatja a relativitáselméletet. Ha ő elismerné, hogy hibás az elmélet, akkor azt is be kellene ismernie, hogy az ő egész munkássága értelmetlen volt, hiszen 40 éven keresztül egy hibás elmélettel butította a diákságot. Ezt nem fogja beismerni egyetlen mai professzor sem, még akkor sem, ha ő maga már rájött a hibákra.

 

 

Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.27 0 0 1642
Akkor maradjunk az inerciarendszernél.
Előzmény: muallim (1639)
muallim Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1641
Itt a Planck hossz és időtartam környékére gondoltam,amitől még messze van a kisérleti fizika.
Előzmény: muallim (1639)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1640
Talán nem off-topic:

Lorentz symmetry stays intact

Lorentz invariance is fundamental to the special theory of relativity and the Standard Model of particle physics. The principle of Lorentz invariance states that the result of an experiment is independent of the velocity at which it is performed. However, many extensions of the Standard Model involve violations of Lorentz invariance. Now, Dimitri Avaloff and colleagues at Stanford University in the US have set new limits on these violations (J A Lipa et al. 2003 Phys. Rev. Lett. 90 060403)

muallim Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1639
Ha abból indulunk ki, hogy az impulzusmomentum tételének minden inerciarendszerben igaznak kell lenni, akkor helyesen járunk el. De: Az impulzusmomentum tétele teljes általánosságban , véges elemi térfogatú ( elemi részecskékre ) testekre nem áll fenn,( csak akkor,ha az energiaimpulzus-tenzor térbeli komponenseit szimmetrikussá tesszük önkényesen )
Előzmény: Anti Nomy (1638)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1638
Miért ne maradna meg?
Előzmény: muallim (1637)
muallim Creative Commons License 2003.02.24 0 0 1637
Igen.De vajon eltérő sajátidejű kettéosztott zárt rendszerben megmarad az impulzusmomentum?
Előzmény: Anti Nomy (1636)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.21 0 0 1636
Csak zárt rendszer impulzusmomentumának kell megmaradnia. Ez itt is teljesül.
Előzmény: muallim (1635)
muallim Creative Commons License 2003.02.20 0 0 1635
Az impulzusmomentum megmaradás sérül.
Előzmény: Anti Nomy (1634)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.20 0 0 1634
És ez miért baj?
Előzmény: muallim (1633)
muallim Creative Commons License 2003.02.19 0 0 1633
De a EPR nem arról szól, hogy egy szétválasztott rendszerben a részecskék összimpulmomentuma a szétválasztás előtti méréssel azonos bármelyik pillanatban. Ha az űrhajóban lasabban telik az idő, akkor az impulzusmomentum változása is lassúbb a földinél, így a méréskor az összegük nem lehet azonos az a szétválasztáskorival.
Előzmény: Anti Nomy (1632)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.16 0 0 1632
pozitrónium
Előzmény: Anti Nomy (1631)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.16 0 0 1631
Nem egészen világos számomra, hogy milyen összefüggést vélsz felfedezni a Bell (EPR) -paradoxon és az ikerparadoxon között. Az EPR-paradoxon egyszerűen az impulzusmomentum-megmaradásról szól. Teljesen mindegy, hogy hány poziónuim-szétsugárzás van, az impulzusmomentum mindenképpen megmarad.
Előzmény: muallim (1630)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!