Keresés

Részletes keresés

Norrington Creative Commons License 2015.11.24 0 1 119168

Elolvastam Snapszmester oldalán található 1918-as könyvet, és voltak dolgok amik különösen érdekesnek hatottak, ezért egyből meg is tanultam őket. Íme a pontos idézet:

"A zamat megóvása érdekében kívánatos, hogy a pálinkát oly erősségűre főzzük, amint azt érlelni óhajtjuk.
Minél erősebb szeszt főzünk, viszonylag abban annál kevesebb kozmaolajokat, illetve a kirívó ízekét észlelünk.
Erősebb szesznek vízzel való felhígításakor, a zamatanyagok minden esetben kissé módosulnak, az éterek elszappanosodnak és ezért idő kell, míg a megzavart illat újból helyreáll."
Az éterek valószínűleg szkennelési hiba, észterek akartak azok lenni :) Mint mondtam ez izgalmasan hangzik, megmagyaráz egy igen fontos dolgot.

Előzmény: körte51 (119165)
vizimento Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119167

Nem kicsit... Nagyon!

Előzmény: zsorsz (119166)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119166

Akkor ezt elqrtad:(

Előzmény: vizimento (119159)
körte51 Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119165

Engem is érdekelne hol hallottad ezt az elszappanosodást? Csak mivel ez volna a tudományos magyarázat az idéglenesen fenálló, hígítás utánni, íz illat csökkenésnek.

Előzmény: Norrington (119150)
tanca1 Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119164

Ezt mondom én is. ;) Abszulút nem érdekli Őket.. :)

Előzmény: öreg_néne_b (119163)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.23 0 1 119163

A bevétel a központi költségvetésé, az ellenőrzés a helyi önkormányzat feladata. Szerintem mérsékelt a motivációjuk... ;)

Előzmény: tanca1 (119161)
Ciripke1 Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119162

Köszönöm a véleményeket, én is a keverőset akarom választani!

Előzmény: Button Presser (119147)
tanca1 Creative Commons License 2015.11.23 0 1 119161

A ellenőrzést a helyileg illetékes önkormányzat jegyzője végzi, akinek ez csak púp a hátára.. A másik, ami ennél fontosabb, hogy a jegyző az engedélyed nélkül nem mehet be az ingatlanodra..

Előzmény: anaret (119153)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119160

A lényeg.

Előzmény: janika.p (118991)
vizimento Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119159

Sajnos igazad lett :(

Előzmény: zsorsz (119087)
passass Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119158

Kössz MINDENKINEK.

 

Végül vettem sörélesztőtb790 ft 10 gr_))

nos veszek normált is akkor

:)

 

Előzmény: snapszmester (119157)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119157

Ajánlom a sütőélesztőt.

Előzmény: passass (119148)
endrepp Creative Commons License 2015.11.23 0 1 119156

"az ízanyagok elszappanosodnak a víz hatására és több hét kell, mire visszaáll minden az eredeti formára"

 

Hígítás után kell némi idő mire magához tér a pálinka, azért javasolja a végleges töménységen való tárolást, hogy ne fogyasztás előtt közvetlen történjen majd a víz hozzáadása.

Egy praktikus szempont, semmi egyéb. 65 vagy 50%-on tárolni, valószínűleg teljesen mindegy, nem romlik.

Előzmény: rézműves1 (119151)
barkócza Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119155

Ízlés kérdése, szerintem ne keverd egyáltalán. Úgy lesz birs és almapálinkád is, ha kevered, akkor vegyes pálinkád lesz.

Előzmény: kivimánia (119154)
kivimánia Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119154

Pálinkás szép napot! Egy kis tanácsra lenne szükségem.Birset szeretnék lepárolni,és azt szeretném kérdezni,hogy almával együtt pároljam, vagy az al szeszt keverjem össze, vagy a kész párlatot keverjem.Mind a két gyümölcsből 200-200 l cefrém van.

anaret Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119153

A jövő Brüsszelben dől majd el. Reménykedjünk abban, hogy ettől már nem fogják jobban szigorítani, és megmarad az önbevallás lehetősége a törvényben. És az is, hogy az ellenőrzést a helyi adó osztály fogja végezni. A lényeg az, hogy nem szüntették be!

 

Előzmény: öreg_néne_b (119088)
tanca1 Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119152

Köszi! Sikerült beállítani, szép kék lánggal ég. Sokkal-sokkal erősebb mint a bolti társai és az égésbiztosító is jól működik.

Előzmény: Törölt nick (119149)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119151

Ezt honnan vetted??..."számolni kell azzal, hogy az ízanyagok elszappanosodnak a víz hatására"...

 

Én ezt most hallom először. Sőt minél töményebb, annál kockázatmentesebben lehet tárolni.

Előzmény: Norrington (119150)
Norrington Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119150

Helló :) Az utóbbi kérdésedre tudok válaszolni. Szerintem érdemes hígítani 50% körülire a pálinkát és úgy tárolni, mert ha később hígítod akkor számolni kell azzal, hogy az ízanyagok elszappanosodnak a víz hatására és több hét kell, mire visszaáll minden az eredeti formára. Szóval főzés után én egyből hígítok is, hogy ne szúrjak ki magammal és kóstolgathassam minél hamarabb a pálinkát :) 

Előzmény: passass (119148)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.23 0 1 119149

 


Nyomásszabályozó vagy fő-gázmennyiség beállító:
A gázszelep igény szerint nyomásszabályozót, vagy
fő-gázmennyiség beállító csavart tartalmazhat. Bizonyos szolgáltatási
területeken, illetve gázfajták esetén a készülék nem tartalmazhat
nyomásszabályozót, más területeken viszont a nyomásszabályozó használata
szükséges vagy előnyös lehet.

Termoelektromos láng ellenőrző berendezés: A főelzáró szelep nyomógombjai működtetetik a gázszelepben lévő termomágnest is,
amely a gázkészülék üzem közben folyamatosan égő gyújtóégőjével és
termoelemével termolektromos égésbiztosítót alkot, amely a láng kialvása esetén
teljesen megszünteti a készülék gázellátását.

Gyújtászár: A szabványok és előírások meghatározott teljesítmény
felett (4kW) tiltják a főégő közvetlen gyújtását, ezért a gázszelepbe épített
gyújtásszár a főégő gázellátása esetén, elektromos rövidzár segítségével
megakadályozza az elektromos szikra képzését, így a készülék főégője a
szikragyújtás ideje alatt nem kaphat gázt, amellyel a fenti feltétel teljesül.


Hőmérséklethatárolók: A gázszelep a vevő igénye szerint hőmérséklet
határolókat tartalmazhat, amely, ha működésbe lép megszakítja a készülék
termoleketromos áramkörét, így a termomágnes a készülék teljes gázellátását
megszünteti. A készülék csak az abnormálisan magas hőmérséklet megszűnése után,
manuálisan indítható újra. Ilyen hőmérséklet határolók lehetnek például a
tárolós vízmelegítők maximális vízhőmérséklet határolói, vagy a kéményes
gázkészülékek égéstermék kiáramlás érzékelői

Előzmény: tanca1 (119065)
passass Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119148

Üdv !

Sörélesztőt hol tudok venni ?

Most olvasom milyen jó  a koleszterinre is.

erjesztéshez vettem  a nyáron. a cefréhez és maradt .

kösz-

Másik:

szabad  e letisztítás után a 70 - 60 % főzetet eltárolni?

vagy fel kell hígítani 48 - 50 %ra ?

kössz

S_LACI

Előzmény: sogi01 (119146)
Button Presser Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119147

Csak a keverőset vedd meg! Amúgy jó a főző! :)

Előzmény: Ciripke1 (119142)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.23 0 0 119146

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (119106)
Lui-57 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 119145

Ha emellett döntesz akkor inkább a lélektani 100-at lépd át, de a keverős változatot válaszd. Jómagam is ilyet használok immár 4. éve, és bizony keverő nélkül gondban lettem volna.

Előzmény: Ciripke1 (119137)
Öregdömperes Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119144

Most néztem amit be linkeltél.én is nézegettem öket.de pizt sajnáltam érte mivel nem is iszom.ha ez nem volna már tuti vettem volna Teckoból.

Előzmény: Öregdömperes (119143)
Öregdömperes Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119143

Én nem vagyok ebbe szaki.De azt tudom hogy itt kicsiny falunkban többeknek van teckos ekkó fözöje és boldogulnak is vele.Egy 80éves bácsi is vett 2éve.Én nem is nagyon iszom.kb évente egy liter ha el fogy.Most volt 40liter 3éves borom,és ki csurgattam rajta.Inkább igy tárolom mint borként.De jó érzés a sajátomat ki csurgatni.

Előzmény: Ciripke1 (119142)
Ciripke1 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119142

Igen, én is így számoltam nagyjából. Idő van, nem megrendelésre megy a lefőzés, nem kell sietni. Amit belinkeltem az technológiailag megfelelő? 

Előzmény: Öregdömperes (119140)
Hurkafej Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119141

A 30 literesbe tudsz egyszerre 20 litert lefőzni biztonsággal.

Nem is lenne rossz, de utána a barack után már más gyümölcsök is előkerülnének, és nagy főzőben lehet keveset is főzni, tartja a mondás.

 

Tervrajz nincs, de a Miklós1 féle pálinkafőzés otthon-ban vannak ötletek hozzá.

Az ami jó kiindulás lehet az nagykonyhai fazék, sisaknak vörösréz bogrács, vörösréz páracső és hűtő.

Előzmény: Ciripke1 (119131)
Öregdömperes Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119140

Szerintem ha nem lesz kb.200liter cefrénél több akkor böven elég a kicsi is.Nekem van egy kb 40éve készült 15literes.170liter cefrét komotosan ki csurgattam vele.Nekem se kell többre.Csak,hogy ne menjen kárba a kis cseresznyém meg a két fa szilvám.

Előzmény: Ciripke1 (119117)
körte51 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119139

Valós összefüggésnek tűnik .

Előzmény: kaktuszpeti (119135)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119138

És azt olvastad, amit Sogi minden reggel belinkel?

Előzmény: baxy77 (119136)
Ciripke1 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119137

Hát ezt találtam, ami szimpatikus, remélem lehet ide konkrét darabot linkelni.

http://www.pankapalinkafozo.hu/products/vajda-ketlepcsos-palinkafozo

 

A módosított pénzkeretbe éppen belefér, a lélektani 100 alatt van (ha picivel is).

Ez elfogadható darab szerintetek? 

Előzmény: Szomjas cápa (119132)
baxy77 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119136

Több írást is olvastam egy közülük itt található:http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/08/palinkafozes-hazilag-2-resz-fotok-video.html

De mint a mondás tartja a jó pap is.........

Köszönöm még egyszer!

kaktuszpeti Creative Commons License 2015.11.22 -1 1 119135

Sziasztok!

Már rég írtam ide, inkább csak olvasgattam.

Találtam egy képet egy whiskey-s oldalon, lehet láttátok már.

Gondolom, ez pálinka főzésre is alkalmazható?

PaGyu Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119134

Sziasztok,

Csak az én üstömet ismerem, tapasztalatom az, hogy az up megjelenése fűtés függő is,

ha az ep elvétele után megnyitom a csapot, akkor lemehetek 42%-ig is, ha lassan tüzelek

már 60%-nál leálok, az átlag kb.68%- nál van.

Megjegyzem, a deflegmációm az itt olvasott ,,recept'' szerint először 66% volt, másodjára

71%. úgy értékeltem akkor, hogy ez jó.

Vélemény?

köszönöm.

 

Előzmény: rézműves1 (119126)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119133

Jól van naaa .-)

Köszönöm.

Előzmény: snapszmester (119130)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.11.22 0 1 119132

Szerintem az még az unoka babakonyhájába is kevés. Azonnal kiderül, hogy kicsi, és veszed a következő,  kb. 35 l-est, ami valószínű ismét kicsi lesz.

Előzmény: Ciripke1 (119131)
Ciripke1 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119131

15-20 liter közöttiben gondolkodom.

Előzmény: négyzet (119129)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 119130

Köszönöm a fordítást. Legtöbbször nem lustaságból vagyok szűkszavú. Egyértelműségeket nem szeretek magyarázni. 

Előzmény: In Lak'ech (119124)
négyzet Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119129

Az meg van mar,hogy hany literest akarsz stb? :)

Előzmény: Ciripke1 (119128)
Ciripke1 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119128

Hol kezdődik egy korrekt pálinkafőző a boltban?

Tudsz ajánlani bevált rajzot, összeállítást házi építéshez?

Előzmény: Hurkafej (119118)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119127

..."Szerintetek hagyjam még a bokron vagy szedhető már ?"...

 

Szerintünk még rajta lehetne hagyni, de csak akkor, ha a bokrok a te kerítéseden bévül vannak...:):)...

Ellenkező esetben nem biztos, hogy lesz mit szedni.  Tudod, a "familiárisan pigmentáltak" az utóbbi években nagyon rákaptak ilyen "keresetre"...DDD...

 

Előzmény: Bárk_i (119121)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 119126

Figyelj ide Baxy!

Nem tudom, hogy kinek az írásait olvasod, akiket te okosoknak tartasz, de jobb lenne, ha kicsit abban mélyednél el, amit Sogi barátunk reggelenként belinkel. Mert ott ilyeneket nem ír senki és akkor nem csapnád be magadat ilyen butaságokkal.

Egyébként az utópárlat nagy átlagban 50%-körül kezd érződni. De van akinél ennél magasabban és csak a szerencsésebbeknél jelentkezik akár 40%-alatt. De ahogy alább is írták, ez cefre és főző függő is lehet.

Előzmény: baxy77 (119115)
Fabeer Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119125

Üdv.

Sok helyen elkezdték már a kökény szedését. Bár jövő hétre fagyok körvonalazódnak ismét, lehet érdemes még 1 hetet várni vele...

Kivéve ha más meg nem előz, vagy a madarak.

Előzmény: Bárk_i (119121)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.11.22 0 1 119124

Lefordítom neked Snapszi válaszát:  Szedjed.

Előzmény: Bárk_i (119123)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119123

Ebből nem sok minden derült ki számomra.

Ha leszedem ,gondolom elhibázom a döntést .

 

Előzmény: snapszmester (119122)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119122

A kökény már csak ilyen.

Előzmény: Bárk_i (119121)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119121

Sziasztok!

A héten kimentem a határba megnézni a kökényt ,láttam ,hogy már itt vannak akik szedték azt tapasztaltam ,hogy van bőven de megkóstoláskor eléggé fanyar az íze.

Azt gondolom még nem ért be bár igaz volt némi fagy de ezek szerint kevés volt neki.

Szerintetek hagyjam még a bokron vagy szedhető már ?

 

endrepp Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119120

:) jó, addig is növelem az adagot..

Előzmény: csalitos (119116)
Ciripke1 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119119

Szerintem mázsa, másfél mázsa barack lehet maximum. Barkácsolás terén jól állok, de iylet még nem csináltam sosem.

Hurkafej Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119118

Mit jelent ez a barackfa mennyiség? Mennyi cefre lesz egy évben?

Ennyiért olyan jót nem fogsz kapni, de ha te készíted akkor már egész jó rendszert lehet összehozni 60 körül.

Előzmény: Ciripke1 (119117)
Ciripke1 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119117

Sziasztok!

 

Karácsonyra szeretnék venni egy pálinkafőzőt a családba, mert megnőttek a barackfák, és várhatóan lesz annyi gyümölcs, amiből megéri már pálinkát főzni (nem az anyagi haszon miatt, inkább csak a hobbi kedvéért.)

 

50-60 ezer forint körül szánnék rá, tudtok ajánlani valamit? (abszolút kezdő vagyo a témában, de szeretnék benne jobban elmélyülni)

 

Akár konkrét típus ötletet is várok, illetve, hogy mi az amit nagy ívben kerüljek el.

 

 

Előre is köszönöm a segítséget!

 

C.

 

 

csalitos Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119116

Majd megszokod....  :-)

Előzmény: endrepp (119110)
baxy77 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119115

Köszönöm!

Akkor nem is olyan nagy a gond mint gondoltam?

Azért nem értettem mert különböző leírások szerint az utópárlat 30-35%alkoholnál nál kezdődik.Ezek szerint  nem minden úgy van ahogy azt az okosok leírják?

obsitos3 Creative Commons License 2015.11.22 0 1 119114

Ott kell elválasztani.Legtöbbünknek kb. ott kezdődik az up.,próbálkozni,kísérletezni lehet kis adagokkal,én pl. 57%-nál már külön gyűjtöm,azt hiszem,cefrefüggő,hogy meddig lehet lemenni,nekem ritkán sikerül 50 alá kerülni.

Előzmény: baxy77 (119112)
Norrington Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119113

Helló :) Cefre és lepárlókészülék-függő  a dolog, nekem is vadkörténél már 53 foknál jött a savanyú íz. Viszont van, hogy gyengén megjelenik, aztán egész sokáig szinten tartja magát, majd hirtelen felerősödik ez az íz. Na olyankor kell elzárni a gázt. A kevésbé savanykás rész aromákban gazdag, ezért hiba lehet hamarabb elzárni a fűtést, érdemes minél tovább főzni. Olyan is volt már velem, hogy 10 fokos volt a kijövő párlat és még mindig semmilyen rossz ízt nem éreztem. 

Előzmény: baxy77 (119112)
baxy77 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119112

Sziasztok! Volna egy gondom amire nem találok választ.

Szóval: A tisztázási folyamat közben már 55-60%alkohol-nál jelentkezik az utópárlatra jellemző savanyú illat. 

Mi lehet ennek az oka?

Házi kis fözöm van nem gyári. De saválló és réz hűtö van.

válaszokat előre is köszönöm!

rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119111

Igazad van. Ez a bajom nekem is. De ez van sajnos!

Azert meg orulhetunk egy picit! :)

Előzmény: öreg_néne_b (119088)
endrepp Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 119110

:) biztosíthatlak van probléma a szövegértésemmel, átlagosnál nem jobb.

Ennek ellenére kérlek ne akard elvenni tőlem a reagálás lehetőségét, a stílusodat kifogásoltam, az, hogy benézted a mennyiséget engem nem érdekel, bárkivel előfordulhat.

 

Előzmény: csalitos (119109)
csalitos Creative Commons License 2015.11.22 0 1 119109

   Feltételezhetem, hogy mégis lehet valami probléma a szövegértéseddel. Ha az nem volt egyértelmű akkor mégegyszer leírom:

 

   Bocsika!!! Ezt a kommentet ne vedd figyelembe. Én voltam figyelmetlen. :-((

Előzmény: endrepp (119107)
kivimánia Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119108
endrepp Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 119107

:( (Felületes olvasatod után, főleg kár volt ezt a bántó és sértő fogalmazványt közreadnod.)

Előzmény: csalitos (119097)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119106

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (119085)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119105

Igen, már tudom.  Jövőre már másként fogom csinálni. 

 

Előzmény: Figyelget (119104)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119104

Így azért barátságosabb,bár a 9 is szinte dupla mennyiség,mint amit érdemes beletenni.:-)

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119102)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119103

Valószínű kierjedt, mert már semmi mozgás nem volt. Kapott hidegtűrő élesztőt még az elején. 

Előzmény: öreg_néne_b (119100)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119102

Na mégegyszer.

A teljes mennyiségbe 9 kg került.

Nem tudom miért írtam 30-at.

Előzmény: Figyelget (119101)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119101

30kg?! 

Az azért nem semmi! :-(

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119098)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119100

Az nem sok, hanem rengeteg. a 180 literbe 5,5 kiló elég lett volna...

Sok ízt ne várj a cukorcefrédtől. Kierjedt egyáltalán rendesen? Ilyen tömény cukornál ez sem biztos...

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119098)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119099

Másfél hordó még rám vár.

Ma fogom folytatni.

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119098

Nem. :-)

 

A teljes mennyiségbe került durván 30 kg. Azaz a három hordóba, ami 3*60 liter cefre. 

Jövőre még ennyit sem teszek bele, mert állítólag még így is sok.

Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam.

Előzmény: endrepp (119095)
csalitos Creative Commons License 2015.11.21 0 1 119097

   Bocsika!!! Ezt a kommentet ne vedd figyelembe. Én voltam figyelmetlen. :-((

Előzmény: csalitos (119096)
csalitos Creative Commons License 2015.11.21 0 1 119096

   Amúgy hogyan szoktál olvasni? Érted egyáltalán azt ami le van írva? Olvasatod szerint hogyan lett a háromból kilenc?

Előzmény: endrepp (119095)
endrepp Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119095

60l cefre / 9kg napsugár? A 9kg az kb. 300l-hez való mennyiség.

Ha nincs benne alma, ennyi cukorból 12l 38%-os lejön, almával kb. 15-18l lenne az elvárható

Nem kell szűrni.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119093)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119094

Ezek ismeretében is korán hagytam abba a főzést?

Igen. Rengeteg benne a cukor, a teljes mennyiséghez bőven elég lett volna két kiló.

Tényleg olvasd el a minden reggel belinkelt tudnivalókat...

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119093)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119093

Köszönöm mindkettőtöknek. :-)

 

Jelenleg demizsonokba pihennek "alszeszék".

Olvastam, hogy papírzsepivel vagy egyszerűen kanállal le lehet szedni az olajat.

Mibe öntsem, vagy hogyan szedjen le az olajat a tetejéről?

 

Lehet hogy túl korán abbahagytam a főzést. De a végén már teljesen vízizű volt a párlat.

Ami kimaradt a korábbi kérdésemből: 60 L cefréből lett kb. 9 liter 38°-os alszesz. Minden hordó kapott kb. 3 kg. napfényt. (almáról van szó)

Ezek ismeretében is korán hagytam abba a főzést?

lezli56 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119092

Szia!

Általában kitisztul az alszesz. A pontosabb elválasztás miatt kell hígítani 25°-ra.

Minden kérdésedre megtalálod a választ a 119085-ös hozzászólásban.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119089)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119091

Ha látsz olajat az alszesz tetején, akkor azt szedd le. Egyébként az normális, hogy az alszesz opálos, ez ne izgasson.

Előzmény: öreg_néne_b (119090)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119090

Lehet számolni is (9*0,38/0,25 literre kell hígítani), de ha kimaradtál a kémiaóráról (vagy közben változott a tananyag), akkor egyszerűen próbálgatással. Nem kell eltalálnod a 25 fokot, valahová 20 és 25 közé, oszt' jól van.

Azért kell hígítani, mert úgy jobb az elválasztás a finomításnál.

(Ha ilyen tömény az alszeszed, akkor túl hamar abbahagytad a főzést.)

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119089)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119089

Sziasztok.

 

Túl vagyok életem első főzésén. :-)

Kb. 60-65°körül indult meg a szesz, majd végig átlag 85-90°-on csordogált.

Az első főzet totál opálos lett. Kérdeztem a segítőmet, hogy ezzel mit lehet kezdeni? Elmondta, hogy majd finomításkor le fog tisztulni...

A következő főzetnél már kristálytisztán indult, aztán ismét opálos lé csordogált, majd a végén kitisztult.

A harmadik főzetnél szintén tisztán indult, de a közepétől opálosan jött és így is maradt.

Mi lehet ennek az oka? Tényleg le fog tisztulni finomításkor?

 

És még valami:

Kérdezném a hozzáértőktől, hogy az alszeszt hogy kell higítani 25°-ra?

Pl. két adagból (2* durván 25 liter cefréből) van 9 liter 38°-os alszeszem.

Ha ezt 25°-ra akarnám higítani, akkor milyen képlet alapján tudom, hogy mennyi víz kell bele?

 

Ha már kérdezek: Miért kell felhigítani finomítás előtt?

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119088

Nem a hétszáz forinttal van bajom, hanem a kiszámíthatatlansággal. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy jövőre is így marad...

Előzmény: rézmanó75 (119086)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119087

A kolléga addig vacillál,elhappolják azt a gépet,mert jó árban van.

Előzmény: tanca1 (119084)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119086

Azert en azt gondolom ,hogy ha 2010-ben ilyen feltetelekkel engedik az otthonfozest,meg az is orult volna, aki most epp bosszankodik,vagy epp kudarcnak veli. Persze nezopont, es felfogas kerdese ez is. :)

 

( Ez is csak egy velemeny.)  :)

Előzmény: Jani71 (119076)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119085

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (119052)
tanca1 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119084

Nekem ágaprítóm van évek óta. Tökéletesen működik. Körtét, almát, birset ezen darálom, darabolás nélkül. 1q birs kb 45 perc alatt megy le rajta. A végeredmény, egy tökéletes püré.

Előzmény: vizimento (119064)
Laccci82 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119083

Akkor köszönet a fórum létrehozójának!:-)

Igérem így lesz ahogy tanácsoltad, de tényleg para volt, hogy jól megb....k. (10000-ből megúsztam)

Neked is egészségedre, egy jó kis birssel! (az éven valami világbajnok)

Ave: L

 

Előzmény: Szomjas cápa (119074)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119082

Van

Előzmény: Jani71 (119081)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119081

Sikerült, nagyon köszönöm! (Naná, hogy nem jutott eszembe a 'csak ezt írjam be' verzió... :-) )

Most már értem a regisztráció jelentőségét... ;-)

Még annyit kérdeznék ezzel kapcsolatban, hogy van-e lehetőségem a jelszó megváltoztatására.

Előzmény: norris53 (119080)
norris53 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119080

Vedd szó szerint - és először csak a wp / wp  t írd be semmi mást

Előzmény: Jani71 (119079)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119079

Próbáltam, de felugró ablakban megjelenik az üzenet, hogy A lenti felhasznalo nevhez es jelszohoz irja a wp / wp szavakat (2x a wp szot)

Erre utaltam az előző hsz-ben. Bármit, bárhogy próbálok... Egyelőre zsákutca. :-(

(Úgy sejtem, a hiba az én 'készülékemben' van... Ez még nem világos. :-( )

Előzmény: snapszmester (119078)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119078

Ha regisztrálsz majd megerted.

Előzmény: Jani71 (119077)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119077

Bocsánat, látom már, hogy 'gördülős' a leírás... Ez eddig miért nem tűnt fel...? :-((

Akkor viszont miért kell regisztrálni (ha olvasható)? Még mindig nem teljesen értem.

Előzmény: Jani71 (119076)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119076

Akkor részemről azt hiszem, hogy ennyi volt,

pedig a gyakorlatban még el se kezdődött... :-((

Napok óta bújom a netet házi pálinkafőzés témakörében,

rengeteget olvasom ezt a fórumot is, aztán mire nagyjából

kezdenék képbe kerülni, hogy mit és hogy akarok,

addigra itt van ez a csodálatos hír...

Már nézegettem, hogy az olvasottak alapján milyen főzőt vegyek...

Esetleg házilag készítsek, de ez inkább csak amolyan nagyon 'b' terv lett volna.

Szóval részemről be is fejeztem, ez így már nem kóser

(pedig a leendő plusz gyümölccsel valamit kezdenem kell majd,

nagy főzdébe nem vagyok hajlandó elvinni... - innen indult az ötlet eredetileg).

Jó lett volna valami igazán finom házi pálinkát itthon előállítani

(egyébként nem vagyok egy muslica alkat, épp ellenkezőleg,

de a jót nem vetem meg, ha igazán finom, akkor a pálinka is simán belefér).

 

Más: kérlek segítsetek egy kicsit! Beleolvasnék az ajánlott oldalba, de sehogy se

sikerül regisztrálni, és bejelentkezni (hiába írok wp-ket bárhová...).

A bal alsó sarokban látható oldalon megtörtént, azzal nincs gondom.

Mit rontok el? Mit nem tudok?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

További sok sikert a cefrézések és lepárlások alkalmával, jó egészséget mindenkinek!

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (119071)
kornel8 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119075

Egy dolgot kifelejtettem, ami fontos: köszönöm a segítséget.

Előzmény: kornel8 (119072)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119074

Ez a megoldás volt - megfelelő biztonság mellett - a leggazdaságosabb. Nekem egy kicsit - jóval - többet kellett fizetnem, de még mindig nem annyit, mint egy ismerősömnek, akit ilyen okból bírságoltak meg. Nem tartozol köszönettel, nem került sem pénzembe, sem munkámba, hogy tanácsot adjak neked. Azzal tartozol, ha valaki a környezetedben így (vagy bárhogy máshogy) hibázik, figyelmeztesd, hogy lehetőleg a gondja - baja - kára lehetőleg minimális legyen!

 

Üdv, egészségedre egy tavalyi körtével, és ami a legfontosabb:

 

Jó nedűt !

 

Előzmény: Laccci82 (119051)
norris53 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119073

És a 4000 literes főzőkkel továbbra is ontják majd az ipari mennyiségű alkoholt - aztán már csak (olasz aromája kell a kocsmárosnak )

Előzmény: öreg_néne_b (119071)
kornel8 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119072

Szia Snapszmester!

 

Tegnap kísérleteztem, ahogy tanácsoltad. A csövet,sisakot rongyokkal betekertem, az ep elvétel után. Birsnél csak 40%-nál érződött az up illat, íz,de törkölynél csak 20%-nál volt meg ugyanez. A törkölynél 85%-os lett a kp kihozatal+ep+up, birsnél pedig 75% lett, így jobban tetszik az eredmény, de még tökéletesítenem kell. Azért majd még le kellene tesztelni, ha zd-re bekerülnék, ott lehetne. :)

Előzmény: snapszmester (118450)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119071

A hír az, hogy a várakozásnak megfelelően az otthon főzött pálinka adója (önbevallás alapján) literenként 700 forint lesz. Ettől elég messze van a betiltás...

Előzmény: snapszmester (119070)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119070

Az elég hogy a valósaghoz van.

Előzmény: öreg_néne_b (119067)
abodi72 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 119069

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!