Elolvastam Snapszmester oldalán található 1918-as könyvet, és voltak dolgok amik különösen érdekesnek hatottak, ezért egyből meg is tanultam őket. Íme a pontos idézet:
"A zamat megóvása érdekében kívánatos, hogy a pálinkát oly erősségűre főzzük, amint azt érlelni óhajtjuk. Minél erősebb szeszt főzünk, viszonylag abban annál kevesebb kozmaolajokat, illetve a kirívó ízekét észlelünk. Erősebb szesznek vízzel való felhígításakor, a zamatanyagok minden esetben kissé módosulnak, az éterek elszappanosodnak és ezért idő kell, míg a megzavart illat újból helyreáll." Az éterek valószínűleg szkennelési hiba, észterek akartak azok lenni :) Mint mondtam ez izgalmasan hangzik, megmagyaráz egy igen fontos dolgot.
Engem is érdekelne hol hallottad ezt az elszappanosodást? Csak mivel ez volna a tudományos magyarázat az idéglenesen fenálló, hígítás utánni, íz illat csökkenésnek.
A ellenőrzést a helyileg illetékes önkormányzat jegyzője végzi, akinek ez csak púp a hátára.. A másik, ami ennél fontosabb, hogy a jegyző az engedélyed nélkül nem mehet be az ingatlanodra..
"az ízanyagok elszappanosodnak a víz hatására és több hét kell, mire visszaáll minden az eredeti formára"
Hígítás után kell némi idő mire magához tér a pálinka, azért javasolja a végleges töménységen való tárolást, hogy ne fogyasztás előtt közvetlen történjen majd a víz hozzáadása.
Egy praktikus szempont, semmi egyéb. 65 vagy 50%-on tárolni, valószínűleg teljesen mindegy, nem romlik.
Pálinkás szép napot! Egy kis tanácsra lenne szükségem.Birset szeretnék lepárolni,és azt szeretném kérdezni,hogy almával együtt pároljam, vagy az al szeszt keverjem össze, vagy a kész párlatot keverjem.Mind a két gyümölcsből 200-200 l cefrém van.
A jövő Brüsszelben dől majd el. Reménykedjünk abban, hogy ettől már nem fogják jobban szigorítani, és megmarad az önbevallás lehetősége a törvényben. És az is, hogy az ellenőrzést a helyi adó osztály fogja végezni. A lényeg az, hogy nem szüntették be!
Helló :) Az utóbbi kérdésedre tudok válaszolni. Szerintem érdemes hígítani 50% körülire a pálinkát és úgy tárolni, mert ha később hígítod akkor számolni kell azzal, hogy az ízanyagok elszappanosodnak a víz hatására és több hét kell, mire visszaáll minden az eredeti formára. Szóval főzés után én egyből hígítok is, hogy ne szúrjak ki magammal és kóstolgathassam minél hamarabb a pálinkát :)
Nyomásszabályozó vagy fő-gázmennyiség beállító: A gázszelep igény szerint nyomásszabályozót, vagy fő-gázmennyiség beállító csavart tartalmazhat. Bizonyos szolgáltatási területeken, illetve gázfajták esetén a készülék nem tartalmazhat nyomásszabályozót, más területeken viszont a nyomásszabályozó használata szükséges vagy előnyös lehet.
Termoelektromos láng ellenőrző berendezés: A főelzáró szelep nyomógombjai működtetetik a gázszelepben lévő termomágnest is, amely a gázkészülék üzem közben folyamatosan égő gyújtóégőjével és termoelemével termolektromos égésbiztosítót alkot, amely a láng kialvása esetén teljesen megszünteti a készülék gázellátását.
Gyújtászár: A szabványok és előírások meghatározott teljesítmény felett (4kW) tiltják a főégő közvetlen gyújtását, ezért a gázszelepbe épített gyújtásszár a főégő gázellátása esetén, elektromos rövidzár segítségével megakadályozza az elektromos szikra képzését, így a készülék főégője a szikragyújtás ideje alatt nem kaphat gázt, amellyel a fenti feltétel teljesül.
Hőmérséklethatárolók: A gázszelep a vevő igénye szerint hőmérséklet határolókat tartalmazhat, amely, ha működésbe lép megszakítja a készülék termoleketromos áramkörét, így a termomágnes a készülék teljes gázellátását megszünteti. A készülék csak az abnormálisan magas hőmérséklet megszűnése után, manuálisan indítható újra. Ilyen hőmérséklet határolók lehetnek például a tárolós vízmelegítők maximális vízhőmérséklet határolói, vagy a kéményes gázkészülékek égéstermék kiáramlás érzékelői
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha emellett döntesz akkor inkább a lélektani 100-at lépd át, de a keverős változatot válaszd. Jómagam is ilyet használok immár 4. éve, és bizony keverő nélkül gondban lettem volna.
Én nem vagyok ebbe szaki.De azt tudom hogy itt kicsiny falunkban többeknek van teckos ekkó fözöje és boldogulnak is vele.Egy 80éves bácsi is vett 2éve.Én nem is nagyon iszom.kb évente egy liter ha el fogy.Most volt 40liter 3éves borom,és ki csurgattam rajta.Inkább igy tárolom mint borként.De jó érzés a sajátomat ki csurgatni.
Szerintem ha nem lesz kb.200liter cefrénél több akkor böven elég a kicsi is.Nekem van egy kb 40éve készült 15literes.170liter cefrét komotosan ki csurgattam vele.Nekem se kell többre.Csak,hogy ne menjen kárba a kis cseresznyém meg a két fa szilvám.
Nem tudom, hogy kinek az írásait olvasod, akiket te okosoknak tartasz, de jobb lenne, ha kicsit abban mélyednél el, amit Sogi barátunk reggelenként belinkel. Mert ott ilyeneket nem ír senki és akkor nem csapnád be magadat ilyen butaságokkal.
Egyébként az utópárlat nagy átlagban 50%-körül kezd érződni. De van akinél ennél magasabban és csak a szerencsésebbeknél jelentkezik akár 40%-alatt. De ahogy alább is írták, ez cefre és főző függő is lehet.
A héten kimentem a határba megnézni a kökényt ,láttam ,hogy már itt vannak akik szedték azt tapasztaltam ,hogy van bőven de megkóstoláskor eléggé fanyar az íze.
Azt gondolom még nem ért be bár igaz volt némi fagy de ezek szerint kevés volt neki.
Szerintetek hagyjam még a bokron vagy szedhető már ?
Karácsonyra szeretnék venni egy pálinkafőzőt a családba, mert megnőttek a barackfák, és várhatóan lesz annyi gyümölcs, amiből megéri már pálinkát főzni (nem az anyagi haszon miatt, inkább csak a hobbi kedvéért.)
50-60 ezer forint körül szánnék rá, tudtok ajánlani valamit? (abszolút kezdő vagyo a témában, de szeretnék benne jobban elmélyülni)
Akár konkrét típus ötletet is várok, illetve, hogy mi az amit nagy ívben kerüljek el.
Azért nem értettem mert különböző leírások szerint az utópárlat 30-35%alkoholnál nál kezdődik.Ezek szerint nem minden úgy van ahogy azt az okosok leírják?
Ott kell elválasztani.Legtöbbünknek kb. ott kezdődik az up.,próbálkozni,kísérletezni lehet kis adagokkal,én pl. 57%-nál már külön gyűjtöm,azt hiszem,cefrefüggő,hogy meddig lehet lemenni,nekem ritkán sikerül 50 alá kerülni.
Helló :) Cefre és lepárlókészülék-függő a dolog, nekem is vadkörténél már 53 foknál jött a savanyú íz. Viszont van, hogy gyengén megjelenik, aztán egész sokáig szinten tartja magát, majd hirtelen felerősödik ez az íz. Na olyankor kell elzárni a gázt. A kevésbé savanykás rész aromákban gazdag, ezért hiba lehet hamarabb elzárni a fűtést, érdemes minél tovább főzni. Olyan is volt már velem, hogy 10 fokos volt a kijövő párlat és még mindig semmilyen rossz ízt nem éreztem.
:) biztosíthatlak van probléma a szövegértésemmel, átlagosnál nem jobb.
Ennek ellenére kérlek ne akard elvenni tőlem a reagálás lehetőségét, a stílusodat kifogásoltam, az, hogy benézted a mennyiséget engem nem érdekel, bárkivel előfordulhat.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Lehet számolni is (9*0,38/0,25 literre kell hígítani), de ha kimaradtál a kémiaóráról (vagy közben változott a tananyag), akkor egyszerűen próbálgatással. Nem kell eltalálnod a 25 fokot, valahová 20 és 25 közé, oszt' jól van.
Azért kell hígítani, mert úgy jobb az elválasztás a finomításnál.
(Ha ilyen tömény az alszeszed, akkor túl hamar abbahagytad a főzést.)
Azert en azt gondolom ,hogy ha 2010-ben ilyen feltetelekkel engedik az otthonfozest,meg az is orult volna, aki most epp bosszankodik,vagy epp kudarcnak veli. Persze nezopont, es felfogas kerdese ez is. :)
Nekem ágaprítóm van évek óta. Tökéletesen működik. Körtét, almát, birset ezen darálom, darabolás nélkül. 1q birs kb 45 perc alatt megy le rajta. A végeredmény, egy tökéletes püré.
Ez a megoldás volt - megfelelő biztonság mellett - a leggazdaságosabb. Nekem egy kicsit - jóval - többet kellett fizetnem, de még mindig nem annyit, mint egy ismerősömnek, akit ilyen okból bírságoltak meg. Nem tartozol köszönettel, nem került sem pénzembe, sem munkámba, hogy tanácsot adjak neked. Azzal tartozol, ha valaki a környezetedben így (vagy bárhogy máshogy) hibázik, figyelmeztesd, hogy lehetőleg a gondja - baja - kára lehetőleg minimális legyen!
Üdv, egészségedre egy tavalyi körtével, és ami a legfontosabb:
Tegnap kísérleteztem, ahogy tanácsoltad. A csövet,sisakot rongyokkal betekertem, az ep elvétel után. Birsnél csak 40%-nál érződött az up illat, íz,de törkölynél csak 20%-nál volt meg ugyanez. A törkölynél 85%-os lett a kp kihozatal+ep+up, birsnél pedig 75% lett, így jobban tetszik az eredmény, de még tökéletesítenem kell. Azért majd még le kellene tesztelni, ha zd-re bekerülnék, ott lehetne. :)
A hír az, hogy a várakozásnak megfelelően az otthon főzött pálinka adója (önbevallás alapján) literenként 700 forint lesz. Ettől elég messze van a betiltás...