no ne szídd a kedvencemet, amivel a zöld fű fekete xd
nem rossz az, de egyezik a közvilágítás színével, így városban olyan, mint ha nem égne xd
városon kívül nem rossz az, ügye Throtter :)
Tungsragold. A dichroic szűrős (nem festett búrás) sárgák közül a legsárgább, de gyengus. A másik annyit nem ér, mint a cetli, amire az árát nyomtatták.
H3-as All Seasonom van, és FEHÉR, benne a ködösben. Nem sárga. A valeom sokkal sárgább. Igaz csak 55W. De ma szépet világított a ködben, nem kiemelkedőt, de használható volt. Offroaddal nem mertem volna menni.
Pontosabban megfogalmazni nem is lehetne. Reléguru is, és mások is leírták már párszor: festett búra elképesztő mértékben csökkenti a fényerőt. A halogén fényszóróizzó színhőmérséklete 3200k, a fénye nagyobbrészt tartalmaz a spektrum vörös felé hajló árnyalataiból, mint az ibolya felé tartókból. A búra szinezésével ki lehet szűrni a vörös összetevők egy részét, a maradék fénynek ugyan nőni fog a színhőmérséklete, de az összteljesítmény jelentősen csökkenni fog.
A CBI-t próbáltam. Elvileg pluszos izzó (mindössze +20%), a gyakorlatban sápadt, és gyenge - gyengébb mint bármely normál izzó. Abszolút ellenjavallt. Ha mindenáron hidegfehéret kellene ajánlanom, akkor a Tungsram Sportlight lenne az. Egész enyhén színezett csak a búrája, ellenben +50-es, így a teljesítménye felér, egy jóminőségű normál izzóéval. Szép, szolid hidegfehér fénye van (cca. 3800k), nem diszkós.
De bármelyiktől, nagyságrenddel jobb egy Osram Silverstar.
A H11-el dizsizni akarsz, vagy látni is? Mert akkor felejtsd el a Ledes H11-est, nem lesz jó. Max. DRL-nek lehet alkalmazni, de akkor a bekötést kell megváltoztatni, és nem lesz ködlámpád. Vagy megveszed sok-sok pénzért a Reléguru által is kínált Ledes köd-DRL kombót, az Osramtól.
Sziasztok! c5w ledes rendszám izzót keresek jó árban, és c10w belsővilágításhoz szintén ugyanilyet. És ha létezik akkor h11 ködlámpa izzót ledeset. Köszönöm
Igazándiból én a cool blue és a hyper közötti hófehér fényű izzót keresném azért gondoltam erre a cool blue mega izzóra.. Mert a hyperrel nem lehet látni a sima cool blue meg nekem egy árnyalatnyival fehérebb mint egy hagyományos izzó és szerintem a hideg fehértől messze van!
Ez a cool blue intense a sima cool blue kékebb változata??? Jó lenne megszerezni ezt a cb mega izzót mert feláltoznék egy kicsit rosszabb látást azért hogy ne sárga és ne kamukék legyen az izzóm fénye.
Ha már már mindenki kéket akar, tegnap mentem 200km-t ködben, néhol még a Night Breaker Unlimited H4 tompítottja is olyan fehér falat csinált, hogy 40-el nem láttam az utat. :D Távfényt néha próbáltam kapcsolni, de úgy aztán tényleg 0 méter volt a látótávolság. Figyeltem a többi autót is, a xenonosok előtt is szép fehér fal volt, viszont a sárga izzósok előtt szemmel láthatóan jobb volt a helyzet. A köd nem az igazi terepe ezeknek az izzóknak. Kár, hogy az összes sárgát eladtam, kíváncsi lettem volna, hogy azzal milyen, de csak egy pár NBL volt nálam. :D
Persze vetito lencses lampaban probaltam ugy szepes jol lehet latni vele!A legjobb viszont igaz "sargabb" osram night breaker ultimet vagy valamelyik kozule!
Cool blue hyper 900 lumen a fenyereje nem fogsz vele latni!Akkor inkabb Osram cool blue 3750 Kelvin es 1500 Lumen ezzel szepen latsz is meg hideg fehernek latni / xenon look / Probaltam szerintem jo a legjobb alku lass es jegfeher is legyen!
Fejlesztés? Mind-mind szimpla halogénizzók (azok közül is a pocsékabb fajta), változatos formájú búrában, töménytelen mennyiségű kamuval, és áltudományos süketeléssel a dobozra nyomtatva.
Mi ez a HIR izzo?? -> http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&prev=/search%3Fq%3Dsolarzen%26safe%3Doff%26hl%3Dhu%26source%3Dandroid-browser&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=http://www.ebay.com/itm/HIR-H7-LOW-Beam-Ballast-Free-Xenon-Halogen-Auto-Light-Bulb-2300lm-12V-75W-4200K-/280907848210%3Fpt%3DMotors_Car_Truck_Parts_Accessories%26vxp%3Dmtr%26hash%3Ditem4167699a12&usg=ALkJrhhSt3rYzWnC3aT_tzGaqSPVsFjPJQ
Csak nem méssz bele hátulról egy autóba nappali fényviszonyok mellett. Ugyanakkor kikanyarodsz simán egy másik elé... Miként tegnap a Mazda elé egy faros Skodás bácsika. Pedig Relégurus eredetű Osram DRL van applikálva, annak meg van rendes fénye. Kapott refit, szépen helyet adott, lement a padkára, így elfértem mellette. Nyilván gyakorlatból csinálta.... :crazy:
Szerintem meg semmi értelme. Nem is lehet látni, hogy világít.
Annyira, hogy amikor anno a '90-es években bevezették nálunk a nappali világítást, egy hónapon belül átalakítottam az akkori autómat. Egy külön kapcsolóval csak a tompítottat be lehetett kapcsolni, a többi nélkül, kvázi nappali fényként.
Ez az ellentmondás a nappali menetjelző lámpák utólagos felszerelésekor az elektromos kapcsolást tekintve bizonytalanságot okozott. Ennek eredményeként kétféle bekötést is alkalmaztak (helyzetjelző lámpákkal együtt, helyzetjelző lámpák nélkül).
...
A módosítás megszüntette a 48.R. és az MR. előírásai között az elektromos kapcsolás tekintetében fennállt különbözőséget. Tehát „a helyzetjelző lámpákkal együtt legyenek bekapcsolhatók” kitétel törlése egyértelműen azt jelenti, hogy a nappali menetjelző lámpák bekapcsolásával egyidejűleg a helyzetjelző, méretjelző, valamint a rendszám megvilágító lámpák nem világítanak.
...
Mi a teendő az olyan régebbi felszerelésű nappali menetjelző lámpákkal melyek elektromos kapcsolása eltér a 48.R., valamint az MR. jelenlegi előírásaitól? Hazánkban még üzemelhetnek egykor északi országok piacára készült gépkocsik melyek gyárilag alkalmazott lámpáinak elektromos kapcsolása a jelenlegitől eltérő, de azt a jármű gyártója az egykori előírásoknak megfelelően tervezte. Ezek elektromos bekötését nem kell megváltoztatni. Ugyancsak nem kell megváltoztatni azoknak az utólag felszerelt lámpáknak az elektromos bekötését, melyeket még a fent hivatkozott módosítás előtt, az MR. egykori előírásainak megfelelően alkalmaztak a járművön. A fenti esetekben azért nem szükséges a kapcsolási módozat megváltoztatása mert azok egykori nemzetközi, vagy nemzeti előírásoknak megfelelően készültek. Azonban a módosítás után felszerelt lámpa kapcsolási módja csak a jelen előírások szerinti lehet."
A sima 508-ason még most is ott van lent az index, a xenonosnak fönt van a ledes DRL, a sima izzósnak meg asszem lent van az izzós DRL. De az Ati által parkolóban látott modell a P 508 RXH, ami ugye hibrid és megkapta ezt a speciális 3 DRL ledcsíkot ott alul. Az index meg felkoltozott a sima 508 DRL helyére.
Mindenképpen érdemes az Unlimitedet megvenni, nagyon brutál a távfénye, szép fehér és alapból nagyon jó a tompított fénye is, igazán "szembarát". Tényleg az eddigi legjobb halogén izzó, amit kipróbáltam. Nekem H4 típusú van a kocsiban. Talán lehet mondani, hogy a "halogének xenonja", ami legális is. :))))
Én úgy tudom, hogy a DEnek sokkal jobb a hatásfoka, de a tompítotthoz szükséges, asszimetrikus vetítési képet csak úgy lehet vele előállítani, hogy ki kell takarni a vetített fény egy részét. Ettől lesz rosszabb. De bixenon esetében, amikor távolságit használsz, ez a takarólemez mozdul el a fény útjából.
Olyan nincs, hogy ennyi, meg annyi luxosizzó. Az izzók fénykibocsátását (fényáramát), egy, a világítótesttől, általában egy méterre lévő, virtuális gömbpalást belső felén mérik, és lumenben adják meg.
A lux, az egy adott területre vetített fény erősségét jelöli.
Tehát mondjuk adott egy fényszórótest, amelyben H7-es izzó világít. A H7-es izzó fényárama, 1500lm. Üzemelés közben, a lámpa (a fényszórótest és az izzó együtt), egy meghatározott, mondjuk 1m2 méretű területre vetít, mondjuk 50 lux erejű fényt. (Ex-has adatok, csak a példa kedvéért, erősen leegyszerűsítve).
Amúgy, a leggyakrabban használatos xenon világítóbetét (izzónak nem akarom hívni, nem tudom mi a pontos megnevezése), a D2S fényárama 3200lm, ami a H7-es izzónak több mint a duplája, a H4-es tompítottnak, több mint a háromszorosa. Arról nem is beszélve, hogy a xenon lámpák, ma már kizárólag DE (vetítőlencsés) fényszórók, amelyeknek a hatásfoka lényegesen jobb, mint a legelterjedtebb, szabadtükrös, halogén fényszóróké - igaz, ez csak a bixenon fényszóró esetén használható ki teljesen.
Már hogyne tudnád. Mindösszesen azt kell megállapítanod, hogy mekkora területet világít be a fényforrás. Ezt követően ott a kalkulátor, amit linkeltem.
Na akkor a lenyeg az hogy soha nem fogom megtudni ,hogy egy 1518 LUX os izzo mennyi lumennek felel meg :)vettem regebben egy izzot es egy blog 1518 lux ot ir fenyerossegre!
A 4300 K xenonra meg 5870 lux - ot ir !
Egy 4300 k xenon 3200 lumen es egy jo minosegu izzo 1500 lumen-tol felfe kezdodik /Mar jonak szamit/akkor a xenon valamivel tobb mint ketszereset tudja egy halogen izzonal!
Ha 1518 lux volt az izzo es a xenon 5870 lux akkor durvan ez a negyszerese tehat ez az 1518 lux -os izzo eleg szar ez alapjan!
Köszönöm szépen a választ! Akkor pl. az Osram Allseason Super H3 12V 55W PK22s lenne a legjobb választás? Sajnos Reléguruéknál nem látok a weboldalon, pedig náluk venném meg legszívesebben.
"H1 a kis parasz, közönséges izzó, a H7 meg a kis csilivili hugica :))" :D Ez nagyon beszédes.
Whatever, megjöttek a H11 NBP-k, és nagyon cépek :)
Philips EcoVision H11 (ezek voltak gyárilag a ködlámpákban).
Most olyan tápegységgel teszteltem ami van egy, elég együgyű ampermérő. Nem tudom mennyivel, de látszik, hogy kevesebbet fogyaszt, mint a NBP. Amúgy 15-20 perc után olyan forróak a ködlámpák, hogy megfogni alig lehet. Kíváncsi leszek, mit szólnak majd a hóléhez pl..
Namost te is tudod, h nem az Osram honlapjáról néztem ki az árakat, hanem az árgépről. Teljesen más felépítésű izzó ez a kettő. A H7 szerintem költségesebb gyártású. Nyilván nem ennyivel, de ha egyszer ennyit is el lehet érte kérni, akkor miért ne? Meg valahogy a H1 a kis parasz, közönséges izzó, a H7 meg a kis csilivili hugica :))
Hiába '62 óta gyártják, ugyanazt a technikai színvonalat képviseli, ugyanúgy egy 55w-os spirál, egy üvegbúrába zárva, nemesgázzal töltve. Egyvalami elleben valóban több/nagyobb rajta: a profit. Period.
Eleinte én is erősebbnek láttam a Kadett bordázottüvegű/parabolatükrös fényszóróját, mint a Liana szabadtükrösét, de csak az autó előtti rész erősebb, oldalra alig világít. A Suzukinak sokkal egyenletesebb a fénye és a baloldali padkát is simán látni vele.
Nézd, amennyiben a "jelentős árkülönbség" kimerül 44 forintban (194 vs 150), akkor azt a sokkal nagyobb mennyiségű kvarcüveggel megmagyaráznám :)
Nem beszélve a H1, mint legelső, 1962-ben forgalomba helyezett izzó, amit szarásig használtak és a gyártása egyszerűbb, mint a H7. A H7 újabb fejlesztés, nem vagyok meggyőződve, h több fogy belőle, mint a H1-ből.
"A fejlesztőmérnökök pedig mind hülyék." Dehogy. Ők nem azok. Csak minket néznek annak.
De mondom, felejtsük el az egészet, amit írtam. Azt mondja el nekem valaki, miben különbözik a H1-es, a H7-estől, mi indokolja a jelentős árkülönbséget?
"Tudom, a H7 körsugárzó, ezért elméletileg a tompított jobb hatásfokú, de ezt eddig nem sikerült a gyakorlatban tapasztalnom, pedig nagyon igyekszem figyelni a különbségeket."
Nem mondod komolyan, h nem veszed észre a különbséget egy H4-es tompított és egy H7-es tompított között? Egy jó (mert abból is van szar) szabadtükrös H7-es tompított, nagyon szép széles, egyenletes sávban terít. Nincs sokkal több fény előtted, hanem szélesebb a sáv.
Reléguru, tegnap elfelejtettem megkérdezni a boltban, hogy ködlámpába melyik típust ajánlod? A jobb oldali már gyengélkedik, így megérett a cserére. (Természetesen párban fogom cserélni). Érdemes egy sima, alap sárgás fényűt megvenni vagy folytatva a fejlesztést, Cool Blue Intense-t vegyek a ködlámpába? Melyikkel látok többet ködben?
Ma vettem meg a NB Unlimited Duo H4 packot, nagyon jó a fényereje, szép fehéres a távfénye. Egyelőre még nem volt alkalmam kipróbálni "vidéken". Tompítottnál közel olyan a színe, mint a Cool Blue Intense. Amint lesz több tapasztalatom, megosztom majd.
Feleértékű alatt az előállítás költségére gondolok. Ugyanazt a gyártási precizitást igényli mindkettő, a H4esben pedig két spirál van, az egyik alatt terelőlemez, több anyag, nagyobb búra, etc.. Arról nem is beszélve, hogy a H7es semmivel sem tud többet, mint egy H1, vagy H3, ami mindkettő feleannyiba, vagy mégkevesebbe kerül.
Hogy a H7es gyakrabban kiég, azt sok helyen olvasom is, és részben saját tapasztalat is. Volt a családban egy B Vectra, amiben félévente kellett izzót cserélni. A Focus két éve van nálunk, egyszer már cseréltem abban is. Kollégám a Megane-jában szintén félévente cserél izzót.
A saját autómban a gyári H4-es majdnem hat évet bírt, mindennapos használat mellett (igaz, én csak akkor használtam, amikor indokolt, nappal nem). A nejem, azonos korú autójából nagyjából egy éve szedtem ki a gyári izzókat - egy másik verdában a mai napig működnek. Hogy mehet a kukába, amikor kiég a tompított? Igen, de ennek csak akkor volna gyakorlati jelentősége, ha drágább volna a szimpla izzónál. De olcsóbb, így semmi jelentősége.
Hogy 1500lm? A H4 távolsági 1650. Tudom, a H7 körsugárzó, ezért elméletileg a tompított jobb hatásfokú, de ezt eddig nem sikerült a gyakorlatban tapasztalnom, pedig nagyon igyekszem figyelni a különbségeket.
De felejtsük is el a fentieket, nem reprezentatív minta, és az én szemem sem műszer. A hangsúly azon van, hogy egy szimpla, egyszerű izzó, ami lényegesen drágább a hasonló tudásúnál, és még a bonyolultabb felépítésűnél is.
Nem kötelező a világítás nappali használata Ausztriában, Belgiumban, Cipruson, Nagy Britanniában, Franciaországban, Görögországban, Írországban, Lengyelországban, Luxemburgban, Máltán, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svájcban.
De nem is feltétlen ez a lényeg. Ha -ahogy azt a Golf fényszórójában láthattuk- egy 15w-os izzó megfelel DRLnek, akkor tökéletesen elegendő volna kicserélni a helyzetjelző izzóját egy nagyobbra, és minden autóban, minimális módosítással, gyakorlatilag ingyen lehetne menetfény.
A cél ellenben, láthatóan nem ez. A H7essel már sikerült bevezetni a piacra egy feleértékű, fele élettartamú, ám duplaárú izzót. A H15-ös ezt a hagyományt folytatja. Felépítését tekintve, egy 15/55-ös H4es, nyolcszoros (!) áron.
Ez szimpla letarolása a praktikusságnak, a józan észnek, és rettentő mód sérti az intelligenciámat.
"Ausztriában nappal elvileg csak a motorkerékpárokon kötelező a tompított fényszóró használata, személygépjárműveken csak ajánlott, viszont a sötétedés kezdetétől mindenütt kötelező!"Akkor itt miért nem kötelező??
nekikezdtem előzésnek vmelyik nagyforgalmú úton (nem tudom már melyiken, de vidékre mentünk le), szemből nem láttam senkit se, hát nekiindulok (csak akkor kezdek neki, ha min 2x be tudom biztonsággal fejezni), az előzendő kocsi felénél vagyok, padlófék, vissza. Szemből egy fehér vagy ezüst audi, világítás nélkül. Nincs az a szem, ami ezt meglátja egy esős, szürke időben. Természetesen még neki állt feljebb, hogy mit csinálok, ez már csak a no comment. Nincs és nem volt rossz szemem, ezt észreveszem, lehet közelre szarul látok, lehet cylinderes a szemem, de messzire elég éles szerencsére mai napig a látásom.
Van olyan helyzet is, hogy szép időben nem látod meg a szemből jövőt, ha nincs kivilágítva. Nem hiába KÖTELEZŐ a világítás lakott területen kívül. Arról nem is beszélve, hogy mindenki arra számít, hogy ég a közlekedő lámpája, de ettől függetlenül kell a világítás. Én városban is mindig világítok, nem azon a kimutathatatlan fogyasztáson múlik.
Pont ezért is keresek megoldást, mert a 80w folyamatosan már nem biztos, hogy jó a foncsornak :)
Szerintem aki normál látási viszonyok közt nem látja a szembejövőt, mert annak nem ég a lámpája, nem alkalmas autóvezetésre. Arról nem is beszélve, hogy autópályán, autóúton, ahol elválasztósáv takarja a szembejövőket, pláne felesleges.
Mivel erős izzót szánok bele a H4 miatt, ezért keresek megoldást, de lehet marad a távolsági szálas megoldás, csak visszább kéne venni a teljesítményt, hogy még ha 40%-on megy is, akkor is sok lehet :D Merénylet azért brutál távolságiban :D Még az Osram 85/80 is sok :D
De úgy néz ki a projekt sztem köv évben lesz, előbb nem hiszem idő hiányában :) Műszakira még rákérdek, mert lehet nem problémás, pláne, ha lenne plusz kapcsoló, amivel ki lehet lőni :)
akkor kérdés eldőlt xd
azért gondolkodom rajta, mert terveztem beletenni a merényletet, az nagyon jól bevált, de nonstop nem merem hajtani, csak 90w xd
bár ha Ignis bírta kéne crv-nek is, de a jobb búra nem gyári, Depo márkára hallgat, látszólag se olyan, mint a gyári.
igy Max a 85/80 megy bele, amit sztem kedden veszek át pickpackon (Relégurutól) :)
de előbb kap másik kábelt meg relét xd
Dehogy fogadják szarul. Létezik erre teljesen legális megoldás. Jóváhagyási jellel, bevizsgálva, engedélyezve az eu urszágokban: http://tagfahrlicht.at/index.htm
Nálad nagyon szarul fogják fogadni, mert H4-es vagy. Mertha mondjuk lenne külön fényszóród, akkor még csak-csak meg lehetne etetni velük, de így lehetetlen.
"Én nem tartom fölöslegesnek, a látni és látszani híve vagyok"
En is csak az utolagosan beszerelt DRL ezer eves autokra szamomra eleg vicces olyan nagyon fura kategoria latszik hogy nem ott a helye sot nincs is nagyon helye!
A legnagyobb talalmany szamomra a hatso kodzarofeny nagy kodben hatolrol lassanak mikor a sima piros hatso helyzetjelzok mar szinte eltunnek a kodben!
Szóval még nagyobb hülyeség az, hogy nagyobb fényre kapcsolsz :) Ne aggódj, ha kiszúrja a fényt eléd ugrik, ráadásul azonnal el se indulj, csapatostul jönnek utána. Ezt erdész közölte velem is, amikor egy erdő közepén volt a szállásunk. Szólt, refit tartósan nem szabad, csak pillanatra, ha látni akarok messzire, max 40-es tempó, ha egyet kiszúrok (jól világít a szeme minimális fénytől, én is így szúrom ki), akkor azonnal fék, várjam meg míg elmegy. Egy őzet ki is fogtunk, néztünk farkasszemet vagy 5 percig, megunta a fényt és elment :) Lámpát ilyenkor lekapcsolni szintén nem szabad!!!
Csak tipp, hogy tudj róla :)
Erdőben nagy fényt használni egyszerűen baromság, nagyon veszélyes, lassan kell menni...
Az állatok jönnek a fényre, mint az emberek is (hirtelen éjszaka elsötétül minden te is mész a fény fele). Sötétben minden élőlény jobban fél, fényre meg kíváncsiak mi is van ott, biztonságosabbnak érezzük a fénnyel teli helyet :)
Jó megoldás még, valamelyik fényszóró (többnyire a távolsági), csökkentett teljesítményen üzemeltetése. Ilyen DRL elektronikák, ha jól tudom utólag is, viszonylag egyszerűen beépíthetőek, és nem csúfítják el az autó megjelenését.
Van azért még egy dolog amiért megéri. Ha automa rendszerű a világítás kapcsolás a kocsin, akkor semmivel nem kell foglalkozni lakotterületen belül/kívül csak menni és majd este kapcsol a tompított amikor itt az idő.
Én nem tartom fölöslegesnek, a látni és látszani híve vagyok. A "mert régen" érvekkel meg azért nem értek egyet, mert régen a körülmények is mások voltak. Akkor minek klíma egy autóba, az se volt régen.
A példaként említett 70-es években mennyi autó közlekedett az utakon? Milyen sebességre voltak képesek? Ma már beülünk a (majdnem) tökéletesen hő és zaj szigetelt betonszürke metál autóinkba, megyünk 130-al (Németországban akár 230-al) az autópályán, a hifi halkan szól, mert csak a tervező mérnökök által megálmodott sportos motorzaj hallatszik.
Néztem az Osram kínálatát, a 21W-os izzóban a korában belinkelt kapható, ha nem lehet/nincs értelme megoldani LED-el, akkor marad ez valóban fillérekért, szerencsére tényleg könnyű cserélni.
Köszönöm a többi választ is, lassan csak-csak képbe kerülök a foglalat típusokkal is.
En van mikor nappal csak a kodlampat egetem nappali fenykent ugysem szoktam hasznalni ,kod ritkan van esetleg eros utakon azert bekapcsolom este jobban latom az ut szelet meg parazok az ozektol ,az mar mas kerdes hogy segit e :)
A gyari DRL ek azert nagyon meg vannak tervezve mind fenyerosseg elhelyezes es persze divat celjabol szepek na ,de utolag en semmi keppen nem tennek ha csak nem vesz az ember angeleyes lampakat ,de azoknak a minosege meg ketes szerintem egy par ev utan bemattulhat ,hamar karcolodik meg meg ki tudja milyen bajok johetnek elo !
Az mindenesetre biztos, hogy ha már ez a szabály, a gyári DRL sokkal jobb, mint az állandóan égetett tompított, bár a ledes gyáriakat azért sem szeretem, mert inkább szolgálnak divatcélokat, mint a funkciót.
Az utólagos pedig, legyen az bármilyen, egyszerűen nem éri meg. Soha annyi pénzbe nem kerül az izzók cseréje, mint amennyibe egy tisztességes DRL, és a beszerelése.
"A ledes DRLektől, főképp az utólagosan felszereltektől a hideg ráz."
Egyaltalan nem vagany sot Nagyon benak foleg ezereves suzukikon vagy stb autokon
"Az EU biztonságmániás atyjai által átvett szabály, a skandináv országok gyakorlatát követi, ott ellenben érthető hogy kötelezően égnie kell a fényszórónak, mert az év nagy részében sötét van, és/vagy borult az idő."
Nem kifejezetten ezert vilagit ott nappal is a tompitpott ,egy evet dolgoztam svedorszagban !Igen java reszt sotet van foleg meg eszakabra ,de ha viszont sut a nap azt eleg alacsonyan teszi es sokszor szembol es azert kotelezo a tompitott hasznalata hogy lasd egy auto jon szemben !
Eloszor en sem ertettem amig nem tapasztaltam foleg egy evben egyszer van napfordulo amikor ejjel kettokor meg sut a nap sot le sem megy ezt meg is unneplik nem akarok hulyeseget mondani nem tudom hogy hivjak ezt az unnep napot de ez a valtozas eltart egy ket hetig !
Ha nem kapcsolod fel nappal a tompitottat vagy legyen az akarmilyen feny LED stb siman levillognak szembol es nem elvetve egy vagy ket auto hanem mindegyik!
"a skandináv országok gyakorlatát követi, ott ellenben érthető hogy kötelezően égnie kell a fényszórónak, mert az év nagy részében sötét van, és/vagy borult az idő."
Vagy éjjel is világos van, mert le sem megy a Nap napokig. :-))
Amúgy szerintem nem volt több baleset a '70-es években, amikor senki sem világított nappal, de most nagyon el tud bújni egy nem világító a többi mellett..
Mert szükségtelennek látom, hogy napszaktól, és időjárástól függetlenül égjen egy lámpa (hogy ez DRL, vagy tompított az tulajdonképp mindegy) az autó elején, amit -legfőképp szikrázó, nyári napsütésben- jószerivel nem is látni.
Az EU biztonságmániás atyjai által átvett szabály, a skandináv országok gyakorlatát követi, ott ellenben érthető hogy kötelezően égnie kell a fényszórónak, mert az év nagy részében sötét van, és/vagy borult az idő.
De ha már lennie köll, akkor szerintem a legtutibb megoldás az, ami a Scenicben, az új SX4ben, vagy akár az Octaviaban van: pici tükör elé egy filléres, 21w-os bajonett izzó. Egyszerű, olcsó, célnak tökéletesen megfelel. A ledes DRLektől, főképp az utólagosan felszereltektől a hideg ráz.
Egyebkent par honapja lattam egy Octavia II-t, aminel a DRL a kodlampa mellett van es azert akadt meg a szemem rajta, mert kicsereltek benne az izzot ledre. Nem vagyok a szabalytalansag hive, de ez szemre hozta az izzo fenyerejet. Jobban, mondjuk ugy osszevissza szorta a fenyt, de akkor is jol lathato volt...
Ennek a DRLnek (vagy akár a féklámpának v. az irányjelzőnek) a foncsora, az izzólámpa spiráljának pontszerű, körsugárzó fényforrásához van kialakítva. Más fényforrással használva nem látja el a feladatát, legyen az akárhány leddel megtűzdelt, hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb kreálmány.
Az izzó élettartama nyilván kevesebb a DRLben, mint pl. az irányjelzőben, lévén szinte állandóan ég, de meglátásom szerint azért remek az ilyen DRL, mert egyszerű és olcsó. Ez a 21w-os izzó tömegcikk, bármelyik benzinkúton fillérekért kapható, nem gáz ha kiég. Az Ultralife amúgy tuti tovább tart, mint egy sima.
Ha már ránk van kényszerítve, a mi éghajlatunkon, véleményem szerint erősen kérdőjeles létjogosultságú nappali menetfény, az ilyen a legjobb, legésszerűbb megoldás.
Ati977, a kérdés csak az, hogy első lámpába szerelve mennyire tartós, bár a leírása szerint 3x. Minden esetre köszönöm.
A LED-el való kiváltás pont az általad elmondottak miat csak opció. Hirdetnek mindenféle típusokat (SMD LED-eket néztem), de nekem semmit sem mond, hogy 18, 28 vagy éppen 80 LED-es egy izzó, mert a lényeg az lenne, hogy milyen fényerővel és hogyan szórja a fényt. A helyzetjelzőt nem piszkálnám meg, de a DRL-el mernék kísérletezni, pláne hogy az folyamatosan menne nappal.
Ezt például végképp nem értem, hogy akkor ez most ? wattos, mit tud, kisérletezni viszont drága:
Trotter, én nem látom a különbséget. W5W a hivatalos típus (megnéztem a könyvében a kocsinak) és P21LL a nappali fény, ami gyakorlatilag a 21W-os "féklámpaizzó".
Elvileg Ledet csak a ledre tervezett lámpatestekbe lehet beletenni. Ennek az oka, hogy a Led nem egy pontban adja le a fényt, mint az izzó, ennélfogva a lámpatest foncsora nem szórja a gyújtóponton kívüli fényt oly mértékben, hogy a szabványt elérje. Ezért gyatra a féklámpa, index, stb. helyére betett Led. Talán az SMD, iletve az újabb fejlesztésük képesek a feladat ellátására.
Más: a magyar szabvány szerint nem lehet más típusú fényforrást az adott járműbe betenni, csak azt, amire annó a forgalmazás megkezdése előtt a típusbizonyítványát kiállították. Az, ha hagyományos izzós, akkor abba csak az mehet.
Az utólagos DRL viszont engedélyezett a korábban már kitárgyalt szabályok mentén.
Ez eleg feher a T10 es foglalat nem tudom mit takar nem ertek hozza ,de nekem ez bavallt helyzetjelzonek szep feher es este is erosebben vilagit mint a gyari!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen izzót érdemes beszerezzek. Adott egy III-as Scenic aminek a DRL-jét elég egyszerűen oldották meg, beraktak egy 21W-os BA15S izzót a lámpába előre oszt' jónapot. Ezek a hagyományos 100ft-os izzók meg olyanok, mint a mosónők, korán halnak.
A kérdésem tehát az, hogy milyet érdemes berakni helyette, leginkább a LED-es tetszene, mint megoldás, mert még energia takarékosabb, hosszabb az élettartama és nem mellesleg fehér fénnyel az autó is pofásabb. Mivel tudom, hogy a LED nem mindenhova jó, továbbá magam is tapasztaltam a II-es Scenicnél, hogy egyik sz.rabb, mint a másik (ott helyzetjelzőt gondoltam cserélni a fehér xenon mellett elég szarul nézett ki a sárga izzó), így jó minőségű hagyományos izzós megoldás is érdekel. Ha van T10-es foglalatú 5W-os izzóra (helyzetjelző) javaslat, az is érdekel.
Hova tegyem a H4-est? Nekem is van egy pár belőle, csak olyan autó nincsen a közelben, amibe beletehetném. A játszósban xenon van, a távfénye H1, a Scenic H7-H1-H11, a robogó meg sima 35W-os speciálizzó. Lehet át kellene alakítani a robogólámpát H4-re. De éccaka nem használom, így aztán minek...
Ugyan már, majd minden télen min 5-6 fajta izzót próbálgattam még az ignisben. Nem néztek hülyének Pöttyös utcánál, áááá. Vagy azt hitték, hogy hetente kellett javítanom, hogy menjen, pedig olyan megbízható autót keveset gyártanak sajnos... Annyi km-el meg pláne ami már abban volt :D Igaz motortér mint a szög...
Suzuki is rájött, hogy nem jó üzlet, splash, swift 2 már nem volt olyan meg sx sem, igaz még mindig messze megbízhatóbb, mint más francia/olasz/német márkák egyes autói csak hát kis autókat csinál, a nagyok meg horror áron mennek...
De úgy érzem kezd elég hideg lenni, hogy cserélgessem az izzókat crv-ben is :D
Trotter, megjegyzés? Összes h4-em megvan még :D
Ill. majdnem, egy pár nbp kiégett a suzukiban (nem kicsit pislogtam is ezen, másfél évet ment össz :D)
Hat mittudomen :) Havi 1x eleg egy izzovasarlas! Vegyel te egyet es oszd meg a tapasztalatokat, amugy piri penz az is. Igaz a Hella nem tudta megmondani, hany Kelvines...
A PNG búrája alapvetően víztiszta. Egy bizonyos szögben forgatva azonban a búra külső síkjával párhuzamos kék-lila-sárga "csíkozás" látható benne. Arra nem jöttem rá, hogy kívül, vagy belül van színezve az üveg, de az biztos, hogy igaz, amit állítanak a gyártók: valóban háromszínű a vetítési képe. Ha jól emlékezem, belül kékes, középen fehér a széle meg sárgás. Van a neten ábra róla.
Igazabol nem sarga a bura. Vki irta, h mi a megoldas, de a bura vagy anyagaban szinezett vmi modon, vagy odabent van vhogy megoldva.
Ami erdekes (Valeo Aquavision):
- nappal latszik, h sarga
- sotetben nem sarga kivulrol nezve, de bentrol falra vilagitva az, az uttestet pedig szepen megszinezi, sztem jo lesz ez nagyon esoben, hoban, nem offroad, de eleg jo! A NBP HB3-as tavolsagit meg ha felverem, ugyis az dominal.
Bar erdekes, h kintrol feher, bentrol meg sarga :)
Kivancsi lennek a Hella Yellow lightra es az Osram Allseason-ra, h mennyire sarga. Igaz utobbi van kodosben, es semennyire, lehet H7-ese is ugyanez.
Úgy van! A PNG idáig a legjobb a majdnem sárga világban. Nekem is lapul egy pár a garázsban az izzók között. Ha a merényletsárga Narva elhalálozik, akkor viszamegy a helyére a PNG.
A Philips Nightguide nálam az örök kedvenc! :D Az Osram Nightbreaker unlimited szerintem erősebb egy kicsit, de a Philips "többszínűsége" univerzálissá és különlegessé teszi! :D
Na, teszt megvolt, igaz varosban. A megvilagitott felulet szep sargas, nem gyilkosmerenylet, de teljesen mas, mint az Offroad. Annyi, h vmiert van egy pici fekete folt a bal oldalon. Nem tudom miert. Amugy igy ennyit meger ez az izzo.
Had firtassam mán no.. :) A fizikát amúgy tényleg nem lehet, de a vonatkozó jogszabályt ellenben könnyedén. Tudom hogy nem vakít, azt is, hogy a rendőr soha nem szúrja ki, de van aki nem kizárólag a lebukástól/retorziótól való félelmében tartja be azt, amit be kell tartani.
Amúgy pedig mondom: ki kell próbálni. Próbáltad a Silverlightot, esetleg a NBPt?
Sztem ne firtasd ezt a dolgot. Én az elérhető izzók nagy részét kipróbáltam és nem véletlenül maradtam a 65W-nál. Csak kimondom, amit nagyon sok esetben szem előtt tartva nem álltatom magam a paraszt vakítós média dumával: A fizikát nem lehet megbaxni.
Egy 75ös vagy 100as biztosan erősebb. 65ös szerintem nem. Van itt ez a táblázat. Tudom, ezek H4esek, de az remekül látszik belőle, hogy az emelt teljesítményű izzók fényárama magasabb, mint a szabványban meghatározott érték (H4 tompított esetében 1000lm, H7 esetében 1500lm). És ez csak a fényáram, ami a húzott izzók esetében csak az egyik eszköz a teljesítménynövelésre.
Az Offroad valóban illegális, de a 75 és 100 W-os sárga sem éppen az. :)
A 65W, csak akkor vakít, ha rosszul áll a lámpád, vagy matt a búrája, mert akkor szórja a fényt rendesen. Ha a körülmények nem megfelelőek, akkor egy 35W-os izzó is zavaró lehet a szembejövőknek. :)
A Valeo sárga, mint írtam napsárga! Nappal brutálisan szép, éjszaka az aszfaltot szépen megszinezi, nem verődik vissza a fénye, mint a fehér társai esetében.
Sziasztok a kodlampamban szeretnem a H8 as halogen izzokat kicserelni emeltfenyu kadmium sargara elvegre kodlampak!Olvastam itt hogy a sarga eleg jol eszi a kodot!
A Silverstar élettartama nagyjából megegyezik egy normál izzóéval, az offroaddal szemben legális, és szerintem erősebb is, vagy a legroszabb esetben megegyezik a teljesítménye vele.
Egyébként nem vagyok százig biztos benne, h nem valódi osram. Mint ahogy a doboz is írja, van az Osramnak távol-keleten is elég gyára, készülhet ez az ottani piacra, nincs benne "E" jel...
Na tessék, Osram FogBreaker. Bájos az up to +200% yellow light, ahogy az is, hogy a kínai hamisítvány forgalmazója, felhívja a figyelmet, hogy óvakodj a hamisítványtól.
Valeo Aquavision H7: beraktam a kocsiba, színre ugyanaz, mint a veszettmerénylet sárga kínai 100W-os kula, csak ez szabályos, 55W-os, nem sárga bevonattal ellátott búrával, ami előbbiről pereg. Reggel kiderül sötétben, h mire is elég.
Ha ez így van sem valószínű, hogy a H4-esnek olcsóbb az előállítása. Csak anyagból 2x annyi van benne. Amúgy sem ettől függ az ára.
A H7 azért kellett, hogy el lehessen adni ugyanazt, sokszoros áron. Amúgy az égvilágon semmiben nem különbözik egy H1-től. A H11 és társai ugyanezt a vonalat követik. Pár év múlva szerintem lesz H20-as is, ugyanazzal az 55w-os spirállal, tízezer HUF lesz darabja, és havonta ki fog égni, de a gyártók majd meggyőzöen elmagyarázzák, hogy ez miért sokkal jobb. (A japán autók többségében pedig továbbra is H4es fényszórók lesznek).
Azért egy dolgot ne felejts ki a számításból. H4-ből gyártják a legtöbbet. És ha jól emlékszem a katalógusból, a H4 kivitelezése nem kíván meg akkora pontosságot, mint mondhuk egy H7.
Ennek a logikának a mentén a H4-esnek kéne a legdrágábbnak lennie (ami felfogható, egy H7-esnek és HB3-asnak, ráadásul precízebb kidogozást is igényel), de hálistennek nem így van.
Utángyártott ködlámpák (médin tajvan), meglepően jó minőségben. Üveg búra, fém foncsor, Philips izzók (!). Azt hiszem, így nem is veszek bele másikat egyelőre.
(H11=H7, más foglalattal, ami azért jó, mert így még drágábban lehet adni :))
Koszonom, ma lehet raprobalok!
Megis mennyire sarga? Tehat a gyarias sargas, vagy eszrevehetoen erosebb? Mennyire latsz vele jol? Mondjuk a 65W-osodhoz kepest? Ui nekem is olyan van es nagyon szeretem!!!
A Bárdi-ban lehet még benni 55W-os H7-es foglalatú Valeo sárga izzót. Erős aranysárga fényű, minőségi termék! Esős latyakos időben ezt használom, tiszta tavaszi és nyári estéken pedig Osram 65W-os szinezetlen izzót.
Mielott Osram night breakar -re csereltem volna az izzokat elotte ezt lattam meg az OSAN -ban amire elobb mondtam hogy nem kinai de nem is egy markas darab !Megtalaltam o volt az
"A nagyobb hullámhosszú fény ködben kevésbé szóródik, ezért egyes típusokat sárgított burával gyártanak, ill. a lámpatestet szerelik sárga előtét üveggel..."
Amúgy azért feszegetem a ködlámpa kérdést, mert két napja sikeresen feltrancsírozták nejem autójának a jobb elejét, és azon töröm a fejem, ha már úgyis szét lesz cincálva, most lenne érdemes ködlámpát beszereltetni.
A nagy dilemma az az, hogy sárga, vagy normál búrás izzót tegyek e bele.
Valóban.. A Silverstarnak utánanézek, a hét közepétől lesz.
Az Unlimited H11-re még nincs mennyiségi árunk. A jó árakért giga mennyiséget kell venni folyamaosan, a H11-re pedig még nincs túl nagy kereslet. Nézd meg a H4 és H7 készletet, az tükrözi a dolgot:
A dobozokra az van írva, hogy akár 4200 Kelvin. Ez a sorozatra jellemző adat.Ezt egyedül a H1-nél tudták elérni úgy, hogy a többi fő paraméter is megmaradjon (élettartam, +20% fényáram, stb.)
Azt kell megtanulni, hogy a halogén izzó valamely paraméterének emelése MINDIG egy másik paraméter rovására megy. Ez a technológiából adódik. Hosszabb élettartam = kevesebb, sárgásabb fény, magas színhőmérséklet (búra színezés) = kevesebb fényáram. Véleményem szerint az Osram a csúcson jár a halogén technológiában, de a fizika, az fizika. Sajnos a magas színhőmérsékletbe a sokat internetező vásárlók teljesen bele vannak szerelmesedve. Valamiféle csodát várnak egy indigókék burájú izzótól. Pedig olyan egyszerű a dolog: Ha azt szeretnéd,hogy világos legyen a nappalid, választasz hozzá egy sötétkék függönyt? Ugye, nem. Van egy egység fényünk. Egy ablakra fordítva van egy bizonyos méretű ablakunk, amin bejön valamennyi fény. A legtöbb fény akkor lesz, ha semmilyen függönyt nem raksz fel, nem?
Az innen-onnan beszerezhető csodaizzók vajon tudják, amit ígérnek? A Plazma Villám hideg fényű lámpa tudását mértük meg, az eredmény rosszabb, mint vártuk. Tovább »
Attol felek, h ezzel is ugy jarok, mint az elozovel, h 2 hasznalat utan lepereg a bevonat rola...
Masik: nezted a tablazatot? A 75W-os H3 80-at ad le 13.2V-on. A 100W-os H7 meg 80-at, az 55W-os meg 58-at. Csak en nem ertem?? Anno en kerdezgettem a gyartorol itt es azt mondtatok, h draga ennyiert...
De durva, h van aranyozott foglalatos -> http://www.solarzen.com/2006/halogen.html?color=py
Vettem mar reg Night breakert !En csak kerdezem mert erdekel, azert van a forum nem ?
Ne huzd fel magad Mr. sarga :)
Tetszenek ezek az izzok mivel nem ertek hozza de erdekel meg kerdezem olyantol aki tudja!Nem AKAROOOOOK ilyet egyszeruen csak erdeke,l emberi tulajdonsag tudod,kapcsolj othon egy sarga fenyt az szuuuuussssssszaaaaaa :)
En mar szarra kerestem az agyam ebayen, de vagy csak 55W vagy 100W-os izzokat talalok... Se H3, se H7-ben nem lelek koztes meretet, 65-75-80W-osat. Se sargat se semmilyet.
Nagyon régen rendeltem, de sima noname, HK-ból. Teljesen jók, szépen terítenek a 9 cm-es ködösben.
Valami jingjangpingpong márkájú, vagyis igazi csemege. Mondjuk, amennyit kértek érte, simán megérte. lehet szerencsém volt, mondom, hogy nagyon korrekt kis izzó.
Szerintem egyformán visszafogja a fényt, ellenben normális minőségű sárga izzókat kapni már szinte nem lehet. Így viszont használhatsz megfizethető árú, és príma minőségű izzókat. A fólia ráadásul egy mozdulattal eltávolítható.
A mai ködlámpák jelentős részébe H9/H11 izzó kell, ebből sárgát égen földön nem találtam, csak ebayről, gagyi 80 vagy 100 wattos kínait.
Az egy dolog,mit mond a törvény, az meg a másik,h vannak ilyen égők ezek szerint. Nem tudom,hogy a fényt megfestik-e,(leírás az mondja nem) de ha nem, akkor mit ? Kikapcsolt lámpánál sárgásan, pinken v zölden tükröződik az égő nyaka és vége? LOL
Olvastam a végét is. A safe white light-ra kíváncsi lennék. A színes rész nyilván a kimenő fényt is megfesti valamennyire, mégh ha nem is a wolframszál felett van. Nem hinném, hogy nappal a foncsor tükröződését festené meg kizárólag. De ki tudja, majd ha ki lehet próbálni kiderül...
Nem fogja egyiket sem. Nincs belőle legális változat.
Én már vettem egy jó pár fajtát, nekem nem látszódik direktben, csak a fénye. Most fényerőben már majdnem jó vagyok, és csak egy kicsit kékesebb a xenonomnál. Olyan 5000-5500 k körüli lehet. Útban van egy újabb fajta, remélem az már erősebb lesz...
Sziasztok. Tudnátok nekem ajánlani valami jóféle "wolfram - mentes" helyzetjelzőt NBP mellé, ami illik oda és teljesen "street legal"? Nekem üvegfejű kéne, asszem w5w, ha minden igaz.
Volt olyan időszak, amikor a kispolákomon 4x100 watt volt a fényszóró, abból 2x100 fókuszpontba pozicionált szúrófény volt. Hát hogyismondjam, nem jöttem volna magammal szembe :))
Szerintem nincs annál egyszerűbb, mint megkérni egy szülőt, rokont, jóbarátot, hogy 3 percre cseréljetet autót, és elöl menni a saját autó előtt. Én kb. 1 perc után szoktam tudni, kell-e állítani a lámpákon. A maradék 2 perc arra kell, hogy mindkettőn-e és hogy kb. mennyit.
Érdemes lenne elmenni egy ellenőrzésre, 1000ft-ból emlékeim szerint megvan az egész móka és akkor biztos jól van beállítva.
Eseteg nézd meg, ha távolodsz vkitől akkor lefele vagy felfele indul a fény :) Ne lámpás indulásnál, hanem inkább menetközben próbálj lemaradni vkitől, hogy akkor mi történik.
Meg kérdés mekkorát bólint az autó egy padlógáznál :)
Vigyél magaddal egy mittomén plédet vagy vastag pulcsit, és takard ki az egyiket, másikat, majd megint egyiket, másikat...
A "ránézésre nem látom" iszonyat kevés, mert 1 cm eltérés a pár méterre lévő falon simán jelentheti, hogy az úton nem csak "néha vakít", hanem "a legkisebb gázadásra vagy bukkanóra is".
Tenyleg ezt mindenkeppen megnezem mert csereltek a jobb elso lampamat ,mert az elozo DEPOS volt es beazott egy ev utan ,bemattult,most a jobb teljesen uj akkor az lehet a baj hogy a balhoz kepest magasabban vilagithat utanajarok koszonom!
Vagy csak nem billenti át okoska,a belső visszapillantót,hogy ne vakítson a hátul jövő.Esetleg érzése szerint,túl közelről kezdted meg az előzést.Ez éjszaka zavaró tud lenni,ha a belső tükréről,saját magát vakítja.Nem tudsz ellene mit tenni.
Szia Van egy OIIes 1.9 pdtdi 2008 as Octaviam halogen lencses lampakkal es OSRAM Nightbreaker unlimited H7 es 110% 4000 K hideg feher izzokkal / Brutal jo nem kell ide szenyon :D /
A problemam az hogy nullara allitom a fenyszoro magassagot mert allitolag ha jol be van allitva a fenyszoro akkor nullan jonak kell hogy legyen ,a problemam az hogy szembol soha sem villognak meg nem fordult elo ,de viszont ha elozok valaki moge megyek ,megelozom utanam villognak!
Nem tudom hogy ,hatulrol vakithatom e oket ahogy visszaverodik a fenyem a visszapillantojukrol vagy csak egyszeruen parasztok mert megelozom oket?!
Mar kezd idegesiteni azt hiszem rosszul vannak beallitva a lampak!
A Kadett is kb. így világít, géppel állították be. De ha hátra beülnek ketten, akkor már néha villognak nekem és látszik is, hogy egy kissebb egyenetlenségtől is túl magasra világít.
A wikipédia, gépjárművilágítással kapcsolatos szócikke, ezzel a két fotóval demonstrálja a H4-es tompított, és távolsági fényt. Ám szerintem ezek a fényszórók nincsenek jól beállítva. Túl alacsonyra világítanak, a tompítottal éppcsak az autó előtt látni valamit, a távolsági fénypamacsa, aminek vízszintesen előre kellene világítani is lefelé, az útra világít. El is vész az út a távolban.
De, ha azt is elárulom, h szeptembertől elkezdtem a világítástechnikai szakmérnökit két éves levelezőn, csak úgy második diplomának, ugye nem lepődsz meg? :)))
Igen, mert ez egy Amcsi BMW-ből való. Ha jobban megnézed az üveg recézését, látszik rajta, h nem aszimmetrikus, hanem az amcsi szabványnak megfelelő szimmetrikus. Ott meg divat volt az un. Sealed beam, ami magyarul ragasztott lámpát jelent. Magyarán, ha kiégett, a komplett lámpát venned kellett. Viszont nem volt igazán drága. Ma is vehetsz ilyet, a PAR lámpák is ilyen technológiával készülnek...
Az első Civicemen bizony ott ment. Bár a katalógus szerint aranyozott érintkezők voltam némely helyeken.
Emlékszem rá, hogy 14.2 volt az aksin lévő fesz hajszál pontosan, az izzóra meg 13.2 jutott. Meg is jegyeztem magamban, h vagy véletlen, vagy direkt (japán mérnökökből ki is nézem), hogy pont ez a 13.2 szerepel mint vizsgálati feszültség az izzó katalógusokban :)
Hát kéne. Régebbi Hondákon még nem volt divat a relézés. De ha gyárilag relézve is van, az sem olyan mint egy aksiról vastag kábellel kirelézett rendszer. És mint vérbeli lámpabuzi, ugye nem kell ecsetelnem, h pár tized volt milyen lelki sérüléseket tud okozni? :))))
A G astra lámpája, hogy is fogalmazzak finoman, nem a lámpatervezés csúcsa.
Nincs jó fénye. Nem terít szélesen, nem egyenletes.
Bár egy 80 wattos izzó a gyakorlatban csak 15 W-tal több mint egy 55-ös, de bizony jóval erősebb. Viszont a hő is több, azAstra lámpája meg nem túl nagy. És mégegy dolog. Az Astra lámpájának még egy 55-ös izzóval is eléggé a határértéken van a szórt fénye. Namost egy ilyen 80-as izzó jó 3-400 lunebbel több, szóval a szembe jövő autósoknak kellemetlen lesz. Nem annyira mint egy utólagos xenon, de előfordulhat, h villogni fognak.
még nem, kéne? lehet mondjuk nem ártana, hát ha szökik valahova xd
no majd szombaton lehet meglesem.
a végén most nem Ignis motorháztető lesz mindig felnyitva Pöttyösön, hanem hondáé xd
akkor is néztek mi van, ritka ignisnél a jelenség, Pláne mindig ugyanannál xd
Honda cr_v 1.gen-be milyen izzót használhatok biztonsággal szerintetek? Műanyagbúrás...
Offroad pilácson gondolkodom :)
Most már maradnék itthoni piacon biztos ami biztos alapon. Sajnos H4-ben nem láttam 65W-os izzót, pedig azt zokszó nélkül bírnia kéne, csak 85/80-asokat láttam pl osramból. Az meg már necces.
"Rám nem szoktak villogatni mert alacsonyra van állítva"
Akkor meg minek?
Ez a tipikus xenonos hozzáállás. Berakják a xenont, persze röhögök messziről mert kb 5 méterre világít, úgy le van tekerve, h ne vakítson, a többit meg adja a szórt fény. Millió ilyet láttam.
Ennél egy jó halogénes rendszer messzebbre világít. Igen, a motorod előtt valóban kevesebb a fény, de összességében egyenletesebb. És az sem egy elhanyagolható tényező. Gondolj bele, h előtted van egy vakító fényes folt, a szemed leblendéz, oszt messzire meg nem látsz.
Nem akarlak meggyőzni, mert te is beleestél a "tegyünk bele xenont, mert az jó" hibába, esetleg majd később rájössz.
Oké értem,rendben!!Rám nem szoktak villogatni mert alacsonyra van állítva,és csak a tompított xenon!!
Többet nem írok ebben a témakörben!!!Ezek szerint ezen a fórumon mindenki szabályos ember,nem megy gyorsan,nem telefonál menetközben stb.!!!Üdv.További jó fórumozást!!!!
Voltak alap Opel pilácsok, háát, 8 évesen, olyanok, amilyenek.
Vettem Osram NBP-t a tompítottba is és a refibe is, nem volt olcsó, de hú (1x6000 HUF + 1x8000 HUF, a HB3 nem túl gyakori)... Tetszett! Ugye a húzott égők nem sokáig bírják, éreztem is én ezt, óra szerint ott járok vele, h lassan vége. Mondom, biztosra megyünk, úh Offroad 65W. Mintha felkapcsolták volna a villanyt, 1500 lumennel szemben ez 2100 lumen, és jóval olcsóbb. Épp annyi, mint most egy pár GE MU +1200 a teszkóban :D Ezért kérdem! Ja, és nagyon szép fehér a fénye! Nem akarok baromságot mondani, lehet megszokta a szemem az öregedő NBP-t, de annál fehérebb!
Teljesen mindegy, mindkettő halogénre tervezve, innét kezdve nem beállítható a xenon benne működési elv miatt.
2 hétig volt anno xenonom, ki is vetettem, mivel zavart, hogy mindenkit vakítok és nem egy olcsó volt a kocsiban, sőt... De beállíthatatlan.
A pár majdnem csatt elvakítás később miatt pont elég volt ahhoz, hogy ugrojak az ilyen esetekre, de ilyen a telefonálás is kocsiban.
Az meg csak pláne, hogy jelzem, hogy magas a lámpa 2 villantással, erre refit kapcsol, szánalom. Rendőrre is villogtam már, ők szimplán lejjebb állították és megköszönték. Utóbbin nagyon csodálkoztam, pozitív csalódás.
Kihangosítóval is veszélyes, de még mindig nagyságrenddel jobb, mint kézben tartva.
Te meg tanulj meg olvasni,mert motorrol volt szó!!!Ha nem tetszik már írtam, menj el rendőrnek és akkor büntethetsz mindenkit,gondolom örömmel tennéd!!!:D Ja és bekapha...........!!!
Mivel nem erre a foncsorra csinálták a xenont, nem kicsivel, vagy 10x-esével több a szórt fény. Kb a szembejövőnek ez annyit jelent, mint ha a halogén kompletten a szemébe világítana vagy belerefiznél.
Én kb így kerültem már 2-3 alkalommal majdnem árokba, csak és kizárólag a helyismeret mentett meg és hogy nem volt rossz az út...
Ráadásul előzőleg ignissel közlekedtem, most crv, egyik sem tartozik az alacsony autók közé...
Legszívesebben azonnal kiemelnélek az autósok közül, hidd el, nagyon veszélyes ez az önző hozzáállás... A sok vakító autó miatt veszélyes a közlekedés éjszaka, ill. ettől fárad jobban sok autós szeme :(
Ha nem látsz halogénnel esetleg vidd el a kocsit egy fényszóró felújításra. Ha még mindig nem esetleg egy optikus csodákra képes... Egyébként lehet kérni a becsillogás elleni réteget, nagyon előnyös, tapasztalat, mivel sajnos szemüveges lettem, de szerencsére csak hébe hóba kell használnom...
Ha nem érdekel, nem értem hogy kerülsz ide. De hogy hozzászóljak a xenonos megjegyzésedhez is: nekem 3évig volt xenon a kocsiba, H4-es siemens, nem kínai szar, szakszervízbe berakva beállítva, nem vakított nem villogtatott senki. a 3 év alatt heti szinten 3-400km-ert mentem! Legalább 15ször állított meg rendőr, nem konkrétan a xenon végett mert eléggé feltűnő kocsim van. egy egyedi fiat tipo. Volt aki megjegyezte hogy ejnye benyje volt aki megértette hogy a gyárival töredékét látom a xenonhoz képest, pedig zsír új lámpáim vannak. De senki sem ússza meg idővel hidd el, mivel nem szabályos. a 3.évben Veszprémben kivettek, a forgalmim abban a pillanatban ugrott, mehettem szigorított vizsgára ami egy 20+ éves kocsival izgi volt. Hiába magyarázkodtam, ez van. Idén talán az a tényező is befolyásolta, hogy nem úgy láttam mint xenonnal: elütöttem egy termetes 400kg-s szavast... örülhettem hogy túléltem. De mivel a jogszabály szerint nem szabályos a rendőr rántott a vállán egyet, ez van. Talán majd egyszer az lesz mint a pótféklámpa...
Nekem sima halogen volt az automban sokaig egyre kevesbe lattam es faradt a szemem mert eroltettem ,vettem bele meg valahol az OBI-ban lattam emelt fenyut meleg feher H7 es izzot 2 db 2000 ft volt ne kerdezt a markajat fogalmam sincs nem is OSRAM de nem is kinai!Ezerszer jobban latok vele es ugy gondoltam ha talalok hidegfeherben markas izzot akkor ertelem szeruen meg jobban fogok latni!En ugy vettem eszre hogy a feher feny jobb a szememnek ez sajat tapasztalatom 30 as eveimben vagyok!
Akkor maradj szabályos és vakoskodj!!!Én mos raktam a motorba nyáron, egy XENON szettet 6000Kelvines igaz,H-7 rendszer, és azóta tökéletesen látok vele!!!És még a rendőr se vett ki!!:D:D
Bocsáss meg, de megkérdezhetem, hogy hány éves vagy?
Azt írtad, hogy fárad a szemed. Ha 40 fele közeledsz, akkor a fehérrel egyre jobban fog fáradni. Te is ki fogsz előbb-utóbb kötni a sárgásnál, mert az lesz kellemesebb a szemednek.
Magam is sokat megyek, napontna nagy átlagban megvan a 80-120 km (éves szintre vetítve).
Sajna ilyen az emberi szem, minél idősebb leszel, annál hisztisebb!
Természetesen nem akarlak meggyőzni, sem rábeszélni semmire, azt veszel, amit csak akarsz.
Még mindig azt tartom, hogy neked egy pár ONB+, vagy ONBUN kell, esetleg egy PNG oszt csá.
Tehetnek bele xenon szettet halogen lencses lampam van automata lampa mosoval,de azt a hatast en szerintem mar ezekkel az osram izzokkal is el lehet erni !
Nem ertek hozza azert kerdem hideg feheret szeretnek osram legyen es latni is akarok sokat vezetek inkabb ejjel evi 40 ezer km et es altalaban farad a szemem!
Nem konkrétan ide tartozik, de hátha van valakinek ötlete rá. Mit lehet olyankor kezdeni, ha van egy h7-es izzó, ami elvileg 100W-os, és bazira sok hőt termel, szinte olvad tőle a lámpa? Megoldás lehet egy ilyen kapcsolás elkészítése néhány IRFZ44-es fet párhuzambakötésével? Persze a poti bekalibrálása után fix ellenállásokkal való helyettesítéssel.
Ifjú lehetsz akkor eléggé, ha ez ekkora erővel hatott. :)
9-10 éve volt ez nagy őrület, de aztán lassan tönkrerázódott mind vagy beázott, a maradékot meg kiszedették a rendőrök. Pedig az emailcímed alapján ekkor már kocsid lehetett. :)
Nagyjából az első Halálos iramban film utánra datálható a "téma" tündöklése, a következő évben minden tuningboltban kapható volt, aztán 3 évre rá már ki is kopott, mint a lányok magastalpú cipői. Ez valami időviharba került példány lehetett.
Szerintem ennél fehérebb nem kell, a fénye elég erős. Bent van már egy ideje, de nem nagyon tudom próbálgatni, mert mostanában hétfőtől vasárnapig meló van. Pedig lenne mivel hasonlítgatni. :D
Reléguru, köszi az ajánlatot, de most kihagyom, egyelőre van elég izzóm. :D
köszi megtaláltam, olvastam a világítás.eu-n a leírását szépen hangzik de 1 hozzászóló szerint nem 1 nagy szám és a jégfehértől is messze van . igazából nekem szúrófénynek kell ködös helyére valami combos. Lehet maradok a philips xtreme vision mellett
A merényletsárga megint nehéz szitu. Én megint nekiálltak megpróbálni beszerezni, de eddig sikertelen. De, most már annyira kimostátok az agyamat, hogy én is akarok:-)