Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Néhány poróba után megy az. A metszfelület egyharmadánál kell behasítani az alanyt is és az oltóvesszőt is és kicsit egymáshoz nyomva, hogy a rés kinyiljon, összedugni határozottan. Mígnem fedik egymást. (A hátad megvakarása is bonyolult, de ha viszket, valamit csak kitalálsz, ha nem éred el. Amugy minden bonyolult, mig egyszerűvé nem válik. Gyakorlás!!)
Igazad lévén ott mintegy 6 felületen történik a kanbiumok érintkezése. Őszinte vagyok - ezt bonyolultnak találom - talán csak azért mert még nem próbáltam.
Igazad van, én is nézegetem a diófás témát, fórumot. Engem egy Ukrán óriás érdekelne. De a dió oltástól én messze állok. Azon gongolkodom, hogy venni kellene, itt Szombathely környékén nem nagyon látok ilyet.
Sajnos, ezt komolyan mondom, én szemezni nem tudok, legfeljebb a szomszéd aszonnyal - igaz ez sem sikerült egyszer sem. Nálam csak az oltások jönnek be, abból is a hasíték. Szerintem itt érintkezik a kanbium a legnagyobb felülettel.
Most tavasszal már nem hiszem hogy összejön, alig volt alkalmas ág rajta, ami esélyes volt azt meg szétosztottam néhány hete. De szemezőhajtást nyáron, vagy jövőre vesszőt szivesen küldök, csak ne felejts el jelentkezni.
Teljességel igazad van. Ha esetleg abból a fincsi ringlóból jövőre lenne egy - két olótág megköszönném.
Egyébként a szobában meghajtatott alanyról mint ha itt halottam volna. Az idén sajnos csak kettő szilva magoncot hajtattam meg. Ebbe oltottam ék/hasítékoltással kettő db. mézringlót. Jövöre, ha tehetem, csak így oltok, sokkal kényelmesebb volt a nagy pocakommal, az asztal tetején levő alanyt a 2.75 /3.25 dioptriával ellátott szemüveggel oltani, majd uzsi zacskóból vágott kb. 2 cm-es csíkkal beterkerni.
Hiába olvasnál, csak az tudja aki már küldött nekem valamit, vagy ő küldött nekem. Gondosan vigyázok hogy ne derüljön ki, sosem tudni ki olvassa a fórumot. :-)
Ne gondold hogy valaki valamit is felvett, vagy rossznak értelmezett, Ati rákötött egy poént ezzel a 3 nik egy személy írásával, én meg folytattam. Nem rólad szólt. Szerintem aki ide olvas, az jól el tud különíteni hármunkat. Pláne hogy én a "hármasban" nem csak a hasonló gondolkodást, de az ellentétest is jól látom. Pl. kérdezd csak meg hogy mi a helyedben milyen koronaformát választanánk! Megspórolom a kérdést és a válaszokat.
Ali-bá: szuperorsó, tányér korona
Aitfoci: karcsúorsó, esetleg sövény
Én: sövény, katlan korona
Végülis bármiről is beszélgetsz velünk, garantálom hogy 10-10-10 válaszban szerepelni fognak ezek a szavak:-) Mindhármunknak meg van a "mániája" És mindhárman belevesszük másét a sajátunkba. Én dupla szuperorsós sövnyt csinálok, Ati szuperorsós őszibarackot, Ali-bá meg szerintem most is a kertben piszkál egy fát hogy ott hajtson ki ahol ő akarja. :-))
Egy kicsit "hóbortosak" vagyunk mind a hárman, próbáljuk megzabolászni a természetet, azunán meg hogy mi lesz belőle, majd meglátjuk. Ali-bá már letett ezt-azt az asztalra, így neki könnyű, :-) mi meg próbáljuk utól érni. Az az egy ami viszont teljes mértékben egyezik bennünk az az, hogy szinte megszálottként szeretjük a gyümölcsfákat. Nekem ez nem hobbi, kimondottan szórakozás. Magam részéről, szivacsként póbálok minnél többet megtudni, és abból összehozni valami érdekeset.
A "hármas" bár szerintem vagyunk itt többen is, csak kevésbé aktívak a fórumon, nyitott. Én bárkit szivesen látok akinek elég messzire gurult a gyógyszere, mert ha valaki egyszer igazán belekezd ebbe a hobbiba, az garantálom hogy függővé válik.
Bocsánat én azért annyira képben vagyok, hogy tudom ki Marcali, ki Derecskei és nagyon szívesen olvaslak benneteket, de úgy érzem a többi hozzászólásból, hogy más is.
Nem gondoltam, hogy a jóakaratú hozzászólásommal hegyeket mozgatok meg.
Már meg ne sértődjetek, hogy ezt írtam, de talán a sok tapasztalat, kisérletező kedv, hozott össze be benneteket. Én inkább örülök, hogy ezt a topicot ilyen jó humorral, és sok, sok hasznos tanáccsal tratjátok
Tavaly kivágtam az egyik lószeműt, mert annyira rákosodott. Erre most az egész telken, még 100 m-re, a másik végén is rákosodnak a szilvák, valamint a kajszik szilvatörzsei. A lószeműk, a mirabolánok, valamint a President. A Bódin nincs, a Stanley-ken pedig mézgásodás nélküli a jelenség, de szerintem az is ezzel függ össze. Erős mézgásodással jár a dolog. A legtöbb még csak kis mértékben, de azért ijesztő a látvány.
Nemrég egy adós fórumon egy másik topictársal hoztak össze, minden áron azt hitték hogy mi ketten ugyan azok vagyunk más néven. Azt hitték 2 éve beszélgetek magammal. :-)) Viszont a rengeteg elütésemmel szerintem egész egyedi vagyok. :-)
Szerintem nincs ilyen hármas, én azokat szoktam mondani amit gondolok. Amit gondolok abban viszont elég nagy befolyást gyakorolnak azok amiket hallok. És akiktől a legtöbbet hallom...... De nekem mindenképp megtisztelő ez a fajta párhuzam vonás. Az vitathatatlan hogy kettőtökkel beszélek szerintem a legtöbbet gyümölcsfákkal kapcsolatban.
Én a két cacakit /lepotica és rana/ az első termés után elkezdtem átoltani-szemezni másikakra,persze csak én vagyok finnyás,a feleségem szerint...azért persze marad azokból is,de meglátjuk mit tudnak amik beléjük kerültek : Sermina,Althann,Katinka,Empress.
:-) Azért pendülünk egy húron mert én itt kupálódok az ők írásain. Sokszor én is észre veszem hogy ezt is, meg azt is itt tanultam.
Én nemes szilva ellenes vagyok. Annyi jó magról kelt vajta van, ezeknek nics nevük, hogy nekem nincs is nemesre szükségem. Körbe kell nézni érési időben. Ami megérik a fán és jó az íze, az a jó. Szoktam emlegetni a szomszédom beszterceijét. Olyan büszkén tudja mutogatni. Nekem csak ilyen bódi szilva félék vannak. tizenvalahány éves a fája, de még nem evett róla. Én meg csak töltögetem a vödröket a fattyával. :-) A pince tele lekvárral, a cefre kifőzve, ecetes szilva megéve. Kell ennél több? Szerintem nem. Van minden fajtám, a kökényszerűl a lószeműig. Valamire mind jó. A kerek kék szilva például olyan mint valami óriás ribizli, annyit terem. És nem is potyog. Egy másik meg közepesen nagy szemű, magvaváló, kompótnak és gombócba való. Tavaly akadtam rá egy nagyon finom ringlóra is. Édes mint a méz. Úgyhogy hajrá parasztok, le a nemesekkel!