Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Nem az megmardt. Ha megpattan csersznyefa lesz, ha nem akkor köcsögfa. Vagyis vödörfa. De tavaly oltottam róla, odaadtam egy ismerősömnek, majd kérek tőle vissza ágat, csak azt hiszem több fajtát is adtam neki így meg kell várnom amíg terem neki hogy megtudjam melyik az. :-))
Köszöszönöm a szívességed.Este csináltam és talán 2 kivételével mind egész nap árnyékba volt. Délután elővettem a maradékot és teljesen elkeseredtem. Mindkét fajtábol teljesen elbarnultak a vesszők,csak a Szomolyaibol láttam néhány zöld szemet. Szemeztem 5db-ot majd holnap meglátom ez is elszárad-e. A sárgának a törzsét is kiszedted?
Nem lehet hogy melegebb volt most? Nelem amúgy a friss vesszővel sem sikerült egy sem. De ne izgulj! Legfejjebb tavaszra is küldök vesszőt. Vagy augusztusban. Vagy holnap. Nem, holnap vasárnap, jövő héten meg dolgozok. :-) Mondjuk a sárgáról nem is tudnék mert valamelyik nap lefektettem a koronáját és el is tüzeletem. Elegem lett a látványból. Ha akar megpattan, ha nem, nem.
Szia gerqerg. Nem tudod véletlenül,hogy hűtőben +7-8C` fokon károsodhatnak a vesszők? Tegnap este 8 szemzést csináltam és ma délelőttre az összes megfeketedett. Nem tudom mit kezdjek a többivel? Ezek a vesszők 1,5 napot voltak hűtőben az elhasználás előtt. Amit Rumány küldött az csak fél napig. Azok a szemzések meg most is szépek,pedig ezek közül van amit a nap is sokat ér.
A sárga cseresznye jó eséllyel zöld a rajzáskor, így talán nem :)
Nálam a ház fala fehér, de a nylíászárók környéke sárgára lett festve, így április végén vmi cserenyelégy-faj (nem a neten lévő fotókon lévő) rendszeresen eltévesztette a házszámot.
("A sárga cseresznyét nem szereti a cseresznyelégy?")
Egyébként rá kellett jönnöm, hogy ennyi fajta még szuperorsóként se férne már el a kertben, úgyhogy valami sorrendet kéne fel állítani(melyikek a jobbak?). Tudna valaki ebben nekem segíteni? Mondjuk ültetnék egy korait és egy késeit. Pl.:Rita, Alex meg a Ritához porzónak egy Valerij Cskalovot.
Valaki találkozott már a "Regina" cseresznyével?
"Regina Nagyon kései érésű és nagyon nagy méretű cseresznye, mely még a tárolást is kiválóan tűri. A külföld egyik legnépszerűbb fajtája, mely Magyarországon is helyet követel magának. Porzása nem egyszerű, több vele azonos időben virágzó fajtával kell társítani."
Elég jónak tűnik. Akinél amúgy is sok fajta van ott a termékenyüléssel biztos nem lesz gond.
A Katalin (1.kép)eddig jó, ha nem is tökéletes. Két oldalág és mindenütt kizöldültek a rügyek a törzsön. Két lehtőséged van.
1. Békén hagyod a fát és a vezért, sudarat, és csak jövőre metszed vissza. Akkor jövőre a megerősödött gyökérzet nyomni fogja a meglévő rügyeket és elég sok oldalhajtást várhatsz a törzsön.
2. Ahogy írod, most megfelezed a vezért és várod a hatást - hajtást. Ha elég erős már a gyökérzet, akkor produkálhat a fa néhány oldalhajtást.
A Sumburst mellé tegyél karót, a felső hajtást kötözd hozzá, az alsót felezd. A többit majd a fa eldönti.
Katalinon csak a sudár nő, akkor őt 20-cmre kurtítsam?
Sunbrust: 2 sudárszerű ág de egyse fel csak kifelé a tengely vonalából. Itt is 20-cm-re kurtítás?
Valamint a legtökéletesebb természetes szuperorsóm egy meggy sarj lesz. Tökéletesen sok helyről kihajtott és minden klappol, csak ne legyen borzalmas a termése akkor egyessével átkell oltsak minden ágát. De tetőtől talpig arányosan magától hozott ágakat.
Ma sajna nem jött. Biztos holnap,én meg pont nem leszek othon csak este valamikor. Meghagytam apósomnak,hogy ha hozza a postás azonnal rakja be a hűtőbe.
A meggyet nem kell magvalni, csak a sárgabarackot, meg esetleg a szilvát, de azt sem muszáj.
A meggyet a jobb erjedés miatt iparilag át szokták engedni magozógépen, viszont utána a mag egy részét visszateszik, a minőség javítására. Házilag elég kézzel jól összenyomkodni, vagy edénybe rakva valami fadarabbal, a magok ne törjenek.
Úgy kell tárolni kiforrásig, hogy a gázok el tudjanak távozni, ám levegő ne érje a cefrét. Azaz fedő legyen, de ne legyen lefojtva.
Ha cukrot nem teszel hozzá, akkor kb. 10 l cefréből lesz 1 l pálinka. Főzdébe vinni nem érdemes, de ha van valami ismerősnek főzője, akkor érdemes nekiállni.
Szia. Előre is hálásan köszönöm. Elsősorban a "sárgábol" kérnék szemzőhajtást mert azt írtad nem sikerültek a szemzések belölle,de a Szomolyaibol is elfogadok 1 ágacskát.
Idén sajnos a germersdorfi cseresznyém nagy része lefagyott. Ha 5-6 kilót le tudtam szedni, akkor sokat mondok. Meggyünk az egyik fán (állítólad debreceni bőtermő) azonban rengeteg termett. Mivel még lekvárunk és meggyborunk van elég tavalyról, úgy gondoltuk, hogy kipróbáljuk a meggy pálinkát. Ismer valaki egy jó receptet a cefrézésére? Esetleg el lehet kerülni a meggy kimagozását? (Érdemes egyáltalán kb. 20-25 kg-mal nekifogni.)
Szia. Úgy vélem,hogy életem első chippszemzése sikeres volt. Valamilyen májusi cseresznyét raktam sarjmeggybe. Ezen felbátorodva arra gondoltam,hogy ha küldenél 1 szemzőágat én is megpróbálkoznék a szaporításával.