Keresés

Részletes keresés

deguky Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7998

A hieroglifás teknős és a tarajos teknős nem ugyanaz.

A térképteknős és a királyteknős viszont ugyanaz. Ezt onnan tudom , mert jelen voltam ez első graptemisek forgalombahozatalánál. Ott egy kereskedő nem volt megelégedve a térkép névvel , hogy ez így nem lesz elég kapós. Mivel a fején szép sárga vonalak vannak ez pedíg egy koronára is emlékeztet ezért legyen a neve "király". Sokszor mondják, hogy a tükör fordítások nem szerencsések..

Előzmény: adrenka (7992)
Maket Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7997

Japi!A csirkéből mit adsz neki?

Ma pl. nem volt élőhal, ezért 5 kis csomag fagyasztottat vettem nekik..

Maket Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7996

Japi!Az én sárgafülümnek, pl.  nincs semmi folt a páncélja alján..

Most  keresem azt a hozzászolást, amit betedtél, és közbe bele-bele olvasgatok..

Azt néztem, hogy 3 évesen, ilyen hatalmas a sárgafülüd..

Hány cm?

Maket Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7995

Köszi.

Én nyáron, szölöt, szilvát, stb. szoktam adni, de ilyenkor..

Almát már probáltam, rá se néznek..

A fehér káposztát úgy ahogy eszegetik(lehet nem szabad nekik adni)? Ritkán kapnak..

A répát megprobálom még. Hát..

Ők inkább a húsra indúlnak be, a sárga is és pirosfülü is..:)

A méréssel kapcsolatba-->

A páncéljuk legtetejétől kell mérni, ugye?

Pont középen, mert ugyebár h h alul mérem sokkal kissebbb, mert legömbölyödik..

Én pont középtől mértem, a feje fölöttöl, a farkáig tartó páncél szakaszt..

Lehet nem jó?

A széllesség mennyi számit?

A sárga a 21,5 hosszú, a piros 19,5

De viszont a sárga  vagy 4-5 cm-vel szélesebb,( nagyon jó látni, hogy a sárga jóval nagyobb darab..

Előzmény: Japi1 (7989)
Japi1 Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7994

A teknősök magyar nevei között egyes esetekben nagy a káosz. Ezért szeretem én a rendszertani, latin neveket is használni. Amit p ildinek feltettem, az a hieroglifás ékszerteknős, Pseudemys concinna, valamint a térképes tarajosteknős, Graptemys geographica. Azért is szeretem a rendszertani neveket, mert a Neten, függetlenül attól hogy a honlap angol, német, spanyol, stb. latin név alapján keresve igen szép fotókat lehet találni. Egyéni tragédia, ha a kísérőszöveget nyelvtudás hiányában nem értem.

A boltokban természetesen ezt a nevet nem mindíg tudják megadni, mondanak egy magyar nevet, ami lehet jó, de használhatják másik fajra vonatkoztatva is. Pontosan a király-, térkép-, tarajosteknős elnevezés ezek közé tartozik. Ugyanilyen keveredés van a harapós-, aligátor-, keselyűteknős nevénél is. Nem kívánok a részletekbe belemenni, a közelmúltban már a topikon végigfutott egy hozzászólás sorozat ezzel kapcsolatban. A térképteknőssel foglalkozik a 7759, 7760 hozzászólás is, ha érdekel, keresd vissza. Fotókkat is láthatsz mellékletként.

Ha a szuperdoktorbácsi által megadott latin nevet megtalálod, légyszi közöld.

Japi1

Előzmény: adrenka (7992)
Japi1 Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7993

Az első fejezet nem volt annyira elvont, engem érdekelt, el is mentettem magamnak. Ha a topiktársaknak nincs ellenvetése, én igényelném a többi fejezetet is. A fejezetcímek alapján lesz benne kevésbé érdekes rész is, legfeljebb nem mindenki olvassa végig. A szabályzat nem tilja, de ha ellenvetés lenne, kérem magánba.

Japi1

Előzmény: Mad árka (7990)
adrenka Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7992
Nekem is olyan tekim van mint p ildinek. 1 hónapja voltunk szuperdokibácsinál és ő adta az infót, hogy a hieroglifás és a tarajos térképteknős az ugyanaz. Le is írta a latin nevét, hogy ha érdekel utánna tudjunk nézni. Sajnos a most ez nincs nálam, de igérem közzéteszem, és akkor talán okosabbak leszünk!
Előzmény: Japi1 (7982)
Mad árka Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7991
1. A testfelépítésük külső jellemzői

A teknősök sokféle anatómiai tulajdonságát meghatározza, hogy törzsüket a váz- és bőrcsontokból álló szilárd tok, a teknő zárja magába. A törzset védő páncél hasoldali darabja a mellvért vagy hasvért (plastron), ebben a csontok és azok darabjaiból álló váz összecsontosodik az irhában kialakult bőrcsontokkal.

Nem-tengeri teknősökön (pl. mocsári teknős) a plastron és a hátpajzs (carapax) között csontos összeköttetés van, ezeket a bordák egyes darabjai és a mellső függesztőöv csontjai hoznak létre. E vázhoz bőreredetű csontok nőttek hozzá. Egyes ún. lágy testű tengeri teknősök bőrcsontjai nem fejlődnek ki.

A teknősök testét fejre, nyakra, törzsre, farokra és végtagokra tagoljuk. A fej a test méreteihez képest apró. A nyak aránylag hosszú és igen hajlékony. Izmok segítségével a fejjel együtt teljesen visszahúzható a teknő belsejébe. A törzs körül a teknő szilárd, kazettaszerű vázat képez. Öreg nőstények teknője (mocsári teknősről van szó) elérheti a 35 cm körüli hosszúságot is. Az azonos korú hímek mindig kisebbek és teknőjük általában laposabb. A végtagok erőteljesek, a járó és az úszó lábtípus közti átmenetet képviselik. Úszóhártyával összekötött ujjaik mozgathatók és karmokat viselnek. (A szárazföldi görögteknős járó-ásó lábának ujjai majdnem a karmokig mozdíthatatlanul összenőttek.) A farok aránylag rövid, úszáskor a kormányzásban, továbbá tojásrakáskor az ásásban segít.

2. A bőr

A teknős bőrének szarurétege igen vastag: a mozgékony testrészeken többnyire nagy, szemcseszerű pikkelyeket alkot. Ezeken a helyeken a bőr „lötyögős”, ez a vastag szaruréteggel szemben teszi lehetővé a testrészek teknőbe húzását.

A váz bőreredetű csontjai a teknő bőrének irharétegében képződnek: a hámréteg szorosan, mozdulatlanul a csontokhoz tapad. A szaruréteg itt nagyméretű pajzsokat alkot (ezek határvonalai nem esnek egybe a teknő csontjainak varrataival).

A teknősök nem vedlenek, a pajzsok nyaranta az állattal együtt nőnek, felszínükön koncentrikus növekedési vonalakat láthatunk.

Bőreredetű mirigyük csak csupán egy pár ismert, ez a szájzugban helyezkedik el, s szexuálisan attraktív feromont termel.

A bőr színe állandó, nem adaptálódik a környezethez. A mocsári teknős alapszíne sötét zöldesbarna vagy fekete, az egyes pajzsok és pikkelyek világossárga apró rajzolatokkal vagy pontokkal díszítettek. A plastron bőre sárga.

Forrás: Zboray Géza – Összehasonlító anatómiai praktikum II. Bp, 2001.
Mad árka Creative Commons License 2006.02.18 0 0 7990
Ilyen fejezetek vannak. A szöveget több helyen átírom, kivágom a legtöbb latin szót vagy magyarral helyettesítem, mivel így jobban érthető, s nem is rémisztően hosszú. Az eleje még inkább bevezető s általános dolgokról esik benne szó, később már (jóval) részletesebb. Ahol tudok majd, szkennelek képet.

1) A testfelépítésük külső jellemzői
2) A bőr
3) A vázrendszer
4) Az izomrendszer
5) Az emésztőrendszer
6) A légzőkészülék
7) A húgyivarkészülék
8) A keringési rendszer
9) Az idegrendszer

Előzmény: Japi1 (7986)
Japi1 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7989

Nemrég eléggé részletesen leírtam, hogy mit adok a teknőseimnek. Nem akarok ismételni, légy szíves lapozz vissza a 7765-ös hozzászólásomra. Természetesen nem ez az ideális kaja, de elég változatos. Viszont kivit azóta se akarnak enni, a sárgarépát viszont elfogadják, igaz, kissé fanyalogva. Feltétel: ha gyümölcsöt, pl. almát adsz nekik, a haját és magházát el kell távolítani.

Vannak sárgafülü ékszerteknőseim, amik zöldséget is fogyasztanak, valamint csíkos iszapteknőseim, amik csak húsevők. Szépen fejlődnek, ránézésre egészségesek is. Ha az ékszerteknősök tartásáról bővebben akarsz tájékozódni, keresd fel a

http://ifurtoske.fw.hu honlapot, ott Fürtöskétől sok mindent megtudhatsz az ékszertekikről.

Japi1

Előzmény: Maket (7988)
Maket Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7988

Azt szeretném megkérdezni, hogy teknősőknek a halon kivűl, mit adjak?

A salátáról olvastam, nem jó, permetszeres, akkor még mit adja mellé?

Ne legyen semilyen hiányuk c, d vitamin?

Miket adhatok még?

Ékszerteknősőknek

Brumáy Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7987
Tiszteletem
kép felrakási teszt
Japi1 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7986

Mad árka!

Minden érdekel, ami a teknősökkel kapcsolatba hozható. Mit jelent pontosan a "teknősanatómia"? Már találkoztam rövid leírásokkal a tekikről általában, amit ajánlassz, az milyen mélységű? Tehetnél fel a topikra ízelítőt, aztán meglátjuk, kit mennyire érdekel.

Más: nem akarok senki érzéseivel szórakozni, nem óhajtom felfrissíteni a preparálással kapcsolatos vitát, de engem személy szerint érdekel, hogy sikerült-e? Légyszíves, ha csak magánba is, de számolj be a tapasztalataidról /ez még két hét lehet/. Előre is köszönöm.

Japi1

Előzmény: Mad árka (7964)
Japi1 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7985

A mézes pálinka nem is rossz ötlet. Lehet, hogy a tekik is megszoknák?

Japi1

Előzmény: omega14 (7970)
Japi1 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7984

Igazad van, ördögi kör. Sohasem tudhatjuk, hogy mit eszünk, mit adunk enni. Ezért az élet még nem áll le, a cikk ajánl megoldásokat, helyettesítő kajákat. A salátával kapcsolatban nem tudok mit mondani, eddig se kaptak, így nem mondhatom, hogy deazértis adok nekik, legfeljebb jobban körüljárom a beszerzést /ebben is igazat adok:mondhatnak bármit az eladók/.

Mint már az elején is írtam, a Te dolgod, hogy hiszed a leírtakat, vagy nem. A döntés viszont a tied.

Japi1

Előzmény: zildi (7974)
Japi1 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7983

Valami jó hír is kell néha. Örülök, hogy sikerült. Jó tudni, hogy a hipermangános oldat esetleges problémánál gyors segítségnek megfelel.

Japi1

Előzmény: lasziati2 (7962)
Japi1 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7982

Kösz a képeket. Őszintén szólva, sokkal okosabb nem lettem. Egyet azért úgy érzem kizárhatunk, szerintem nem hieroglifás ékszerteknősök, ahhoz túl "szürkék". Több fotóval próbáltam összehasonlítani azok közül, amiket térképteknősnek szoktak eladni, úgy látom, hogy legjobban a térképes tarajosteknősre hasonlít. Jakab hátán a taréj stb. erre enged következtetni. Természetesen tévedhetek, annyira nem értek hozzá, hogy teljes bizonyossággal ki merjem jelenteni.

Csatolom az összehasonlító képeket.

Japi1

Előzmény: p_ildi (7975)
omega14 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7981

Köszi az infót.

Előzmény: p_ildi (7980)
p_ildi Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7980

Szia!

Valójában mi arra gondoltunk, hogy a teknősökért nem kérünk pénzt, csak az a lényeg, hogy jó helyre kerüljenek. Így mi csak az akváriumot és a szűrőt adjuk el. Annak az ára a 60.000  Ft.

Egyébként pedig Budapesten, a XVI. kerületben lakunk, bármikor meg lehet nézni őket.

Ildi

Előzmény: omega14 (7979)
omega14 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7979

Megkérdezhetem hogy az akváriumot menniért adnád el külön ?

Feltéve ha a tekik elkelnek.

Esetleg privátban

Mad árka Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7978
(Anno nekünk is térképteknősnek adták, valójában hieroglifás ékszerteknős. De ha tévednék, kijavítanak.)
Fürtöske Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7977
De most már legalább Te is megnyugodtál! :-o))))
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7976
Na ezek tök jó hírek:-)))

Lajoska:-)))))))))) tetszik(mint név,nagyon)
p_ildi Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7975

Sziasztok!

Sajnos ennyit tudok róluk, hogy térképteknősök (a kereskedő ennyit mondott). Még régebben próbáltam utánajárni, hogy konkrétan milyenek, de feladtam. Bár nem értek annyira hozzá. Csináltam pár képet róluk. A nemüket sem tudom, de a viselkedésük nagyon különböző.

Most ide felteszek egy képet, remélem nem lesz nagy, nem vagyok egy nagy számítógépzseni :-)))

Még annyit, hogy azt szeretném, ha együtt maradnának. Teljesen pici koruk óta együtt vannak és nagyon sokat "lógnak" egymás hátán.

Ildi

JakabDezső
Előzmény: Japi1 (7973)
zildi Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7974

kellemetlen ez a hír, mert az én görögöm nagyon szereti a salátát. általában úgy mond falusi árustól veszem és kérdezem, hogy permetezte-e, de hát ki milyen őszinte? ha csak megmosom, mielőtt adom, az lemosná a permetlét, de tápozva biztos van. azt tudom, hogy én csak az otthon elkészített kaját tudja a gyomrom befogadni, semmit, amiben tartósítószer van, de mit adjak a teknőcnek? az almát, cukkinit, kígyóuborkát is szereti, de akkor salátát inkább ne?

az biztos, hogy jó pár éve egy kanárim minden előzmény nélkül két óra alatt pusztult el és fájdalmasan, petrezselymet adtam neki.

ördögi kör, a talaj, levegő szennyezett, sok a kártevő, így permeteznek, amitől ismét "fertőző" lesz.

Előzmény: Japi1 (7963)
Japi1 Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7973

Helló p ildi!

Megkerestem a jelzett képet. Az akvárium szép, nekem tetszik, de a lakóiról nem sokat tudtam meg belőle. Tudnál a tekikről olyan képet küldeni, amiről a fajuk is megállapítható? A térképteknős meghatározás több fajt jelenthet, pl Térképes tarajosteknőst.

A képeket, ha megoldható, közvetlen a topikra tedd fel. Köszönöm.

Japi1

Előzmény: p_ildi (7971)
Fürtöske Creative Commons License 2006.02.17 0 0 7972

Szia!

Mit jelent nálad az, hogy térképteknős? Lehetne konkrétabban?

Csak reménykedek, hogy a hieroglifás ékszerteknőst nevezed térképteknősnek, és az egyik közülük fiú! Mert azt nagyon keresünk !!!

Előzmény: p_ildi (7971)
p_ildi Creative Commons License 2006.02.16 0 0 7971

Sziasztok!

Elnézést, hogy betolakodom, de régebben olvastam és talán írtam is a topikba. Most azzal fordulok hozzátok, hogy hosszas vívódás után úgy döntöttünk, hogy sajnos meg kell válnunk a teknőseinktől. Két térképteknősről van szó, akik 4 éve vannak nálunk. Nagyon szép és egészséges teknősök. Eddig semmi bajuk nem volt, a páncéljuk kemény és hozzá vannak szoktatva, hogy külön lavorban esznek :-)))

Készítettünk neki külön egy szép nagy akváriumot (120x60x60, 430 l-es) íves elejű, 10-es üvegből. Van hozzá külső szűrő (Prime 10) és a fűtése is megoldott szabályozóval. Még az akváriumnak nincs állványa és teteje, illetve a berendezése is hiányos. Elsősorban az érdekel minket, hogy a teknősök nagyon jó helyre kerüljenek, az akvárium csak másodlagos. Mindezért 60.000 Ft-ot kérünk.

Ha valakit külön érdekel (teknős és akvárium), először a teknősöknek keresünk jó helyet. Ezen a címen lehet megnézni róluk egy képet, illetve az e-mail címemen is lehet érdeklődni. Ha kell, még tudok képet feltenni vagy küldeni.

kep.tar.hu/h-zoo

Segítségeteket előre is köszönöm!!!!

Ildi

omega14 Creative Commons License 2006.02.16 0 0 7970

Lehet hogy nekem sem kéne salátát zabálni ?

Inkább a vecsési káposzta .

Vagy a mézes pálinka.  :-)

Előzmény: Mad árka (7969)
Mad árka Creative Commons License 2006.02.16 0 0 7969
(Szimplán csak egy teljesen öntudatos, az ősei ösztöneire még hallgató teknősöd van. Ellátja magát, a kaját beszerzi magának. Szerintem teljesen jól hangzik. :)
Előzmény: omega14 (7968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!